Mineraller. Dr. Serkan SAYINER.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mineraller. Dr. Serkan SAYINER."

Transkript

1 Mineraller Dr. Serkan SAYINER

2 Giriş Organizma yapısında mevcut minerallerin çoğu doğada da yaygın olarak bulunan maddelerdir. Canlı organizmada organik yapıya katılan C, H, O, N ile birlikte Ca, P, Mg, K, Na, Cl, S, Fe, Cu, Co, Zn, Mn, Cr, Mo, F, Se, I, B, As, Br, Si, Ni, Al gibi elementler bulunmaktadır. Ca, P, Mg, K, Na, Cl, S diğer elementelere göre organizmada daha büyük miktarlarda bulunur ve kan düzeyleri % mg düzeyindedir. Bu elementelere Makro Elementler (Major elementler) denir. Fe, Cu, Co, Zn, Mn, Cr, Mo, F, Se, I ise daha az miktarlarda bulunur (% µg). Bu elementlerede İz Elementler (Minor/Katalitik Elementler) denir.

3 Giriş Mineral maddelerin ve özellikle iz elementlerin hayvansal organizmada normalin altında veya üzerinde bulunmalarından ileri gelen hastalıklar, özellikle son yıllarda hayvancılık ekonomisinde büyük önem kazanmıştır. Besinlerle birlikte mutlaka alınmaları gereklidir. Minerallerin diyetteki/rasyondaki formları sindirim sistemine zarar vermemeli, absorbsiyon için uygun formda olmalı ve metabolizmada kullanılabilmelidir. Diyet ve rasyon hazırlanırken mineral madde gereksinmeleri dikkatle değerlendirilmelidir.

4 Giriş Mineral maddeler organizmada pek çok dokunun yapısına katılmaktadır. Özellikle iz elementlerin hücre metabolizmasındaki fonksiyonları çok çesitli olup, asit-baz dengesi, vucut sıvı ve dokularının ozmotik basıncı ve membran geçirgenliği, doku hassasiyetinin oluşumu, sinir impluslarının iletimi, hormon ve enzimlerin kendilerine özgü fonksiyonlarının gerçekleştirmesi, büyüme ve hayvansal üretim-verim ile canlının yaşsam fonksiyonlarının yerine getirilmesinde son derece önemlidir.

5 Giriş Organizmanın mineral maddelere ve iz elementlere olan gereksinim çesitli faktörlerin etkisine bağlıdır. Özellikle verim düzeyi yüksek olan hayvanlarda enerji ve mineral dengesi çok önemli bir kavramdır. Toprak, su ve yem maddelerinin iz element içeriği, sindirim kanalındaki emilim şekilleri, emilim sırasında iz elementler arası etkileşim, vücutta depolanma durumları, hayvanın kendisine ait özellikler gereksinimi azaltmakta veya yükseltmektedir. Mineral yetersizliklerin/fazlalıkların spesifik bölgelerde yoğunlastığı ve doğrudan toprağın yapısı ile iliskili olduğu kabul edilmektedir.

6

7 Vücutta bulunan ortak elementler Makromineraller İz Elementler Ultra İz Elementler Kalsiyum (Ca) Demir (Fe) Krom (Cr) Fosfor (P) Çinko (Zn) Florür (F) Magnezyum (Mg) Bakır (Cu) Nikel (Ni) Sodyum (Na) Mangan (Mn) Bor (B) Klor (Cl) Selenyum (Se) Molibdenyum (M) Potasyum (K) İyot (I) Arsenik (As) Kükürt (S) Kobalt (Fe) Vanadyum (V) Brom (Br) Silikon (si) Kurşun (Pb) Lityum (Li) Kalay (Sn) Alüminyum (Al)

8 Kalsiyum (Ca) - Doğada karbonat (CO 3 ) ve fosfat (PO 4 ) anyonları ile birlikte toprakların katımında bulunur. - Hayvan vücudunun % 1,4 2,6 sını kalsiyum oluşturur. Vücuttaki bu kalsiyumun % 99 u da iskelet sisteminde hidroksiapatit biçiminde bulunur. - Gelişmekte olan hayvanlar, gebeler, yumurtlayan tavuklar ve süt veren hayvanlar bol miktarda Ca almak zorundadırlar. - Dengeli bir beslenme için Ca ve P un besinlerde uygun oranlarda alınması gereklidir. Bu oran hayvanlar arasında farklılık göstermektedir.

9 Kalsiyum (Ca) Besinlerle birlikte organizmaya alınan Ca midede reaksiyona uğrar. Midedeki HCl besinlerle alınan Ca un çözülmesini sağlar. Mideden Ca ++ iyonları halinde barsaklara geçer ve orada serbest yağ asitleri ile birleşir. Bunun sonucunda olusan kalsiyum sabunları safra asitlerinin emülgatör etkisiyle ufak parçalı emülsiyonlar haline getirilerek ince barsaktan emilir. Ca emilimi düşük ph nın, sitrat varlığının ve D vitamininin etkisiyle artar. Vitamin D kalsiyumun barsaklardan emilimini kalsiyum bağlayan protein (CaBP) sentezini arttırarak sağlar.

10 Kalsiyum (Ca) Ca gereksinimi, parathormonun (PTH) salgılanmasına neden olur. PTH 1-hidroksilaz enzimini aktive eder. Bu enzimi de böbreklerde sentez edilen 1,25 dihidroksi kolekalsiferolün (1,25-(OH) 2 D 3 ) aktif hale geçmesini sağlar. 1,25-dihidroksi D 3 kalsiyumun barsaklardan emilimini ve aynı zamanda kemiklerden de kana Ca emilimini uyarır. Ca, organizmada en çok diş ve kemiklerde bulunur.

11 Kalsiyum (Ca)

12 Kalsiyum (Ca) Kan serumunda Ca üç formda bulunur. 1. İyonize Kalsiyum (Serbest kalsiyum, ica ++ ) (% 45-60) 2. Sitrik, karbonik ve fosforik asitlere bağlı, diffuze olabilen form (%5) 3. Kalsiyum proteinat, plazma proteinlere bağlı diffüze olamayan form (% 35-50) İyonize kalsiyum fizyolojik olarak aktif formdur. Evcil hayvanlar ve insanlarda serumda bulunan kalsiyum ve inorganik fosforun % mg miktarlarının çarpımı normal koşullarda 36 kadardır. Oran 30 altına düşerse; gençlerde raşitizm, yaşlılarda osteomalasi görülür.

13 Kalsiyum (Ca) Görevleri; - Kemik ve dişlerin yapısında bulunur. - Kan damarı cidarlarının ve hücre zarlarının geçirgenligini azaltır. - Kas kontraksiyonlarının gerçeklesmesinde ve sinirlerin uyarımları iletmesinde gereklidir. - Kan ve sütün pıhtılaşmasında görevlidir. - Bazı enzimlerin (lipaz, ATPaz, süksinik dehidrojenaz) aktivasyonunda görev alır.

14 Kalsiyum (Ca) Kan kalsiyum konsantrasyonunu düzenleyen hormonlar; - Paratiroid hormon/parathormon (PTH) - Kalsitonin (CT) - Vitamin D 3 (Kolekalsiferol)

15 Kalsiyum (Ca) Paratiroid hormon (PTH): Bu hormon kan kalsiyum seviyesini en iyi ayarlayan ana hormondur. Direk olarak kemik ve böbrek üzerine, indirek olarak barsak üzerindeki hedef hücrelere etki eder. Kan kalsiyum konsantrasyonunu artırır, Kan fosfor düzeyini düşürür, Kalsiyumun tubuler geri emilimini artırır, idrarla fosfat atılımını artırır, Osteolizisi ve kemik yüzeyindeki osteoklast sayısını artırır, Hidroksiprolin ve kollajen telopeptidleri gibi tip-1 kollajen metabolitlerin idrarla atılımını artırır, Adenilat siklazı aktive eder yada hedef hücrelerdeki artan hücre içi kalsiyum konsantrasyonunu uyarır, Aktif vitamin D metabolitlerinin oluşumunu hızlandırır ve en önemli görevi kemikten kalsiyumun hücre dışı sıvılara mobilize etmektir.

16 Kalsiyum (Ca) Kalsitonin (CT): Kalsitonin tiroid-c hücrelerinden, hiperkalsemiye cevap olarak salınır. Sonuça çeşitli derecelerde hipokalsemi veya hipofosfatemi gelişimine sebeb olur. Bu etkisini iskelet geri dönüşümüne sebep olarak gösterir. Özellikle kemik ve böbrekte yer alan hedef hücrelerine etki ederek biyolojik fonksiyonunu açığa çıkarır. PTH ve CT kemik rezorpsiyonu üzerine antagonist etkili hormonlardır. Fakat renal tubuler fosfor geri emiliminin azalması üzerine sinerjik etkilidirler. CT kalsiyumun iskeletten plazmaya geçişini azaltır. Aktivitesi vitamin D ye bağlı değildir.

17 Kalsiyum (Ca) Vitamin D 3 (Kolekalsiferol) : Uzun bir süre vitamin olarak değerlendirilse de bir horman olarak değerlendirilebilir. Aktif formu 1,25 - dihidroksi vitamin D 3 dir. Barsaktan kalsiyum ve fosfor emilimini artırır ve bu elektrolitlerin, kemik matriksinin uygun mineralizayonuna izin vererek, hücre dışı sıvılarda belli bir dengede olmasını sağlar. Küçük miktarlarda vitamin D PTH nın kemik üzerine etkisini göstermesi için gereklidir. Aktif Vitamin D nin hedef hücreleri barsak mukoza hücreleridir. Aktif transsellüler kalsiyum transportunu artırırlar.

18 Kalsiyum (Ca) Hipokalsemi: Kan kalsiyum konsantrasyonun düşmesidir. Nedenleri arasında; PTH yetersizliği, kronik böbrek yetmezliği, hipoproteinemi, raşitizm, osteomalazi, sığırlarda süt humması, ketozis, akut pankreatitis, Vit.D noksanlığı yer almaktadır. Kalsiyum konsantrasyonu Canlı Türü Normak değerler (mg/dl) İnsan 8,00 12,00 Sığır 9,70 12,40 Köpek 9,00 11,30 Kedi 6,20 10,20 At 12,40 ± 0,58 Hiperkalsemi: Kan kalsiyum konsantrasyonun artmasıdır. Genelde sebebi neoplastik durumlardır. Paratiroid adenomu, multiple myeloma, aşırı Ca emilimi (Hipervitaminoz D), Addison hastalığı.

19 Kalsiyum (Ca) Osteomalazi Süt humması Köpek raşitizm

20 Kalsiyum (Ca) Süt humması (Video)

21 Kalsiyum (Ca) Tavuklarda yumurtanın kabuğunun oluşumu da Ca metabolizması ile ilgilidir. Kandan emilen kalsiyum ile metabolizma olayları (özellikle karbonhidrat metabolizması) neticesinde oluşan karbon dioksit, su ile tepkimeye girmesi sonucu meydana gelen bikarbonat anyonları birleşerek kalsiyum karbonattan oluşan yumurta kabuğunu ortaya çıkarırlar. Eger tavuklar yeteri kadar Ca almıyorlarsa, bir süre kemiklerden takviye ederek yumurta kabuğunu olusturmaya devam ederler. Haftada 1 yumurta verseler de yumurta kabuğu ince olsa da muhakkak kabuklu yumurta vermeye devam ederler. Ancak bir süre sonra Ca boşalmasına bağlı olarak, ayakta duramaz hale gelirler.

22 Fosfor (P) Doğada topraklarda yaygın olarak fosfor bileşikleri halinde bulunur. Bunlardan fosfatlar, pirofosfatlar ve trifosfatlar organizmayı en çok ilgilendirirler. Ayrıca fosforik asidin, alkali ve toprak alkalileriyle birleşmesinden oluşmuş, inorganik tuzlar, alkollerle ortaya getirdiği esterler, bazı amino asitlerle birleşerek oluşturduğu fosfamid lerde yeteri kadar türlü besinlerin karışımında yer alır. Süt ve süt ürünlerinde de önemli miktarlarda bulunur.

23 Fosfor (P) Hayvan vücudunun % 0,75-1,10 unu inorganik fosfor oluşturur. Vücuttaki bu fosforun % 80 inden fazlası iskelet sisteminde hidroksiapatit biçiminde bulunur. Geri kalan kısım ise yumuşak dokularda hücre içi bulunur. Fosfor gereksinimi parathormonun (PTH) salgılanmasına neden olur. PTH kalsiyumun barsaklardan emilmesine yardımcı olan 1- hidroksilaz enzimini inhibe ederek 24-hidroksilaz enzimini aktive eder. Buda fosforun barsaklardan emilimini aktive eder.

24 Fosfor (P) Kan dolaşımına geçen ester fosfatlar, iskelet sistemine geçer ve depolanır. Kemik hücrelerine, dolaşımla gelen ester fosfatlar, fosfataz enzimi tarafından yıkılarak, inorganik fosfat iyonları haline çevrilir. İnorganik fosfatlarda, kalsiyum iyonu ile birleşerek, erimez tersiyer kalsiyum fosfat haline dönerler. Vücuttaki fosfatın büyük bir kısmı (%90 ı) tersiyer kalsiyum fosfat ve hidroksi apatit { 3 Ca 3 (PO 4 ) 2 Ca (OH) 2 } halinde kemiklerde bulunur.

25 Fosfor (P) İnorganik fosfor serumda fosfat şeklinde bulunur. Kan hücrelerinde inorganik fosfor yoktur. Serumda inorganik fosfor tayini kısa zamanda yapılmaz ve gecikilirse, serumda bulunan organik bağlı fosfor zamanla enzimatik olarak serbest inorganik fosfor haline geçer ve serum inorganik fosfor değerleri normalden daha yüksek olarak saptanmış olur. Serum düzeyleri kolorimetrik fotometrik yöntemler kullanılarak ölçülür.

26 Fosfor (P) Görevleri; - Kemik ve dişlerin yapısında bulunur. - Kanda ph değerinin belirli düzeyde tutulmasında görevlidir. - Kanda normal Ca konsantrasyonun sürdürülmesini sağlar. - Enerjinin biriktirilmesi ve gereken alanlarda aktarılmasında ve karbonhidrat metabolizmasında önem taşır.

27 Fosfor (P) Vücuttan atılması inorganik fosfat halinde idrar, çok azda dışkı ile olur. Hipofosfatemi: Fosfor yetersizliğinde sığırlarda kanın inorganik fosfor miktarı düşer, iştah azalır, süt verimi, yavaş yavaş düşer. İleri hallerde kemik çiğneme, leş yeme gibi durumlar görülür. Kronik hallerde gençlerde raşitizm, yetişkinlerde osteomalasi benzeri kemik teşekkülü bozukluklarına rastlanır. Uzun süren olaylarda kemikler kırılır duruma gelir. Fosfor konsantrasyonu Canlı Türü Normak değerler (mg/dl) İnsan 2,00 8,00 Sığır ,50 Köpek 9,00 11,30 Kedi 4,50 8,10 At

28 Fosfor (P) Hiperfosfatemi: Serum fosfor konsantrasyonu artışı özellikle akut ve kronik böbrek yetmezliğinde olur ve katabolik stres durumlarında artar. - Nedenleri: GFR nin düşüşü, diyette fosfor azlığı, fosforlu sıvıların alınması, D- hipervitaminoz, osteolitik kemik hastalığı, yoğun hücre yıkımı ( kemoterpi ), normal glomeruler filtrsyonlu hipopatatiroidizm, ilaç tedavisi ( anabolik steroidler, furosemid ), etilen glikol zehirlenmesi, hipersomatotropizm

29 Magnezyum (Mg) Doğada tohumlarda ve yeşil bitkilerde bol miktarda bulunur. Et, süt ve deniz ürünlerinde de bir hayli miktarda magnezyum bulunur. Organizmada en çok kemiklerde sonra kas ve sinirlerde bulunur. Dokulardaki konsantrasyonu, sıvılara göre, daha yüksektir. Ör. kan plazmasında % 2-4 mg iken, eritrositlerde bu miktar % 6 mg civarı bulur. Kemikte % 1,5 oranında magnezyum fosfat {Mg 3 (PO 4 ) 2 } halinde yer alır. Yumusak dokular ise kalsiyumun 3-5 katı oranında magnezyum içerirler.

30 Magnezyum (Mg) Alınan Mg un ortalama %30-50 si ince bağırsaktan emilir. Ruminantlarda oldukça fazla miktarda rumenden emilebilir. Fazla miktarda Ca, P, oksalik asit, fitat ve uzun zincirli doymuş yağ asitleri Mg emilmesini olumsuz etkiler. Emilmeyi protein, laktoz, vitamin D, büyüme hormonu ve antibiyotikler artırır. Emilim 3 mekanizma ile olur ; 1. Parasellüler difüzyon, 2. Parasellüler çözücü çekmesi, 3. Transsellüler aktif transpot.

31 Magnezyum (Mg) Vücuttan üç yol ile atılır. 1. Gastrointestinal yol: Atılan Mg un çoğu feçeste bulunur. 2. Böbrek: Böbrek Mg dengesinin ve serum konsantrasyonunun düzenlenmesinde ana rolu oynar. Bunu Henle kulpunun çıkan kısmında geri emilim ile gerçekleştirir. Bu geri emilim oranı diet Mg unun uygunluğu, bazı hormonlar, serum Ca ve Mg konsantrasyonları ve üriner Ca atılımı ile düzenlenir. 3. Laktasyon boyunca meme bezi: Meme bezi aktif olarak Mg u süt içine salgılar.

32 Magnezyum (Mg) Görevleri; - Kalsiyum ve fosfor ile birlikte kemiğin şekillenmesinde rol oynar. - Mg organizmada bir çok enzim sisteminde (örneğin ATPaz, dekarboksilaz, açil transferaz, kinaz, arginaz) gereklidir. - Kas ile sinir sistemlerinin normal fonksiyonu için de hayati rol oynar. - Hücre dışı olarak, asetilkolinin yapım ve yıkımında görev alır Canlı Türü Mg konsantrasyonu Normak değerler (mg/dl) İnsan 2,00 4,00 Sığır 4,60 7,30 Köpek 1,80 2,40 Kedi 1,90 2,70 At

33 Magnezyum (Mg) Hipomagnezemi: Kan Mg konsantrasyonunun düşmesidir. Mg yetersizliği ile ilgili klinik bozukluklara sadece sığır ve koyunlarda rastlanır. Nedenleri; - Emilim bozukluğu ile birlikte olan mide-barsak hastalıkları - Proteinden yetersiz beslenmede devamlı idrar sötürücü ilaçların kullanılmasına bağlı olarak idrarla aşırı Mg atılması - Çok midelilerde azot düzeyi ile ilgili çeşitli rasyon hataları - Böbrek hastalıkları - Karaciğer sirozu - Bazı osteomalasi, astroz ve yangılı romatizmalar - Endokrin bozuklukları (hipoparatiroidizmde bağırsak emilim noksanlığı, hipertiroidi, parenteral tiroksin enjoksiyonu vs.. )

34 Magnezyum (Mg) Hipomagnezemi; İleri derecede bir Mg yetersizliğinde veya Mg/Ca oranı düşük olduğunda asetilkolin fazla miktarda serbest bırakılır ve Mg noksanlığı ile ilgili tetani belirtileri ortaya çıkar. Bu olay Çayır tetanisi olarak bilinir. Orta şiddette bir hipokalseminin de birlikte görülmesi çayır tetanisinin süt humması ile benzerlik göstermesine neden olur. Çayır tetanisinde idrarda yüksek düzeyde protein tesbit edilmesi tanıda önemli bir kriterdir. Çayır Tetanisi

35 Magnezyum (Mg) Çayır tetanisi

36 Magnezyum (Mg) Hipermagnezemi: Kan Mg konsantrasyonunun yükselmesidir. Aşırı fazlalığı tehlikerli sonuçlar doğurabilir. Hipermagnezemi üremi ile birlikte böbrek hastalıklarından sorumlu tutulmaktadır. Hipotiroidizmde, miks ödemde, addison hastalığında da hipermagnezemiye rastlanır. Kan Mg düzeyinin yükselmesi MSS üzerine depresör bir etki yapar, kalp bozukluklarına ve hipotansiyona neden olur.

37 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Na, doğada en çok miktarda deniz sularında bulunur. İnsanlar tuz biçiminde almaları sayesinde bu elementin noksanlığına pek uğramazlar. Havuç, karnıbahar, kereviz,ıspanak gibi bitkilerde, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda yeteri kadar bulunur. Organizmada en çok kıkırdak, deri ve akciğerlerde bulunur. Na ekstrasüller bir elementtir.

38 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) K, doğada topraklarda bol miktarda bulunur. Bitkilerde bol miktarda bulunur. Başlıca kayısı, şeftali, muz, portakal, patates, lahana gibi bitkisel kaynaklı ve dana eti, tavuk eti, karaciğer gibi hayvansal kaynaklı maddelerde bol miktarda bulunur. Organizmada ise kas, karaciğer, beyin ve eritrositlerde bulunur. K, intrasellüler bir elementtir.

39 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Cl, doğada suların içinde çok, buna karşılık bitkilerde az olmak üzere, özellikle sodyum klorür ve potasyum klorür haline bulunur. Organizmaya başlıca NaCl biçiminde alınır. Organizmada klor dokularda sıvılardan daha az bulunur. Barsaklardan emilen klor, hücre dışı sıvılara ve sıvısı fazla proteini az dokulara gönderilir.

40 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Her üç elementte ince barsaklardan emilirler. Aralarında emilimi etkileyen, birbirilerinin atılmasına neden olarak, barsaklardan emilmelerine mani oluş yönünden ters bir ilişki mevcuttur. Özellikle otçullarda noksanlığı görülebilir. Ör. sığırlara beslenmeleri sırasında, içinde tuz ihtiva eden yalama taşları önlerine konur. Bu süretle besilerinde ki sodyum, potasyum dengesi sağlanmış olur.

41 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Görevleri; 1. Normal ozmotik basınç ilişkilerinin ve asit baz dengesinin sürdürülmesi ve gazların taşınması olaylarında etkileri vardır. 2. Plazma proteinlerinin su bağlama yetenekleri üzerinde etkilidirler ve ayrıca kan plazmasında globulinlerin çökelmesini de sağlarlar. 3. Na ve Cl iyonları kas ve sinir uyarımlarının normal düzeyde tutulabilmesinde önemlidirler. Bu yönden Ca ve Mg iyonlarının karşıtı olarak görev yaparlar. 4. Pankreas salgısı ve safra gibi sindirim salgılarının katımında kandaki Na ve K bileşikleri önemli yer tuttukları gibi mide salgısındaki serbest HCl kanda bulunan NaCl den üretilir. 5. Ayrıca, K iyonu belirli metabolizma tepkimeleri, içinde gereklidir. Örneğin; transfosforilasyon.

42 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Hiponatremi: Kanda Na değerlerinin düşmesidir. - Nedenleri: Su zehirlenmesi, kronik böbrek rahasızlıkları, yanık, ishal, kusma, şiddetli terlemeler Hipernatremi: Kanda Na değerlerinin yükselmesidir. Canlı Türü Na konsantrasyonu Normak değerler (mmol/l) Sığır 138,00 147,00 Köpek 139,00 150,00 Kedi 147,00 162,00 At 136,00 145,00 - Nedenleri: Dehidrasyon, böbrek üstü bezinin aşırı çalışması

43 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Hipokalemi: Kanda K değerlerinin düşmesidir. - Nedenleri: Kronik böbrek hastalıkları, Böbrek üstü bezinin aşırı çalşsması, Diüretik ilaçların kullanılması, Çizgili kaslarda felç, Kalp kasında yapısal bozukluklar. - Sığırlarda hipokalemi sendromu Hiperkalemi: Kanda K değerlerinin yükselmesidir. - Nedenleri: Yaygın doku harabiyeti, böbrek üstü bezinin yetersizliği, tetani Canlı Türü K konsantrasyonu Normak değerler (mmol/l) Sığır 3,80 5,20 Köpek 3,40 4,90 Kedi 2,90 4,20 At 2,60 4,50 Şiddetli hipokalemi, lateral yatma (Peek ve ark., 2000)

44 Sodyum (Na), Potasyum (K), Klor (Cl) Hipokloremi: Kanda Cl değerlerinin düşmesidir. Diğer element eksiklikleri ile beraber nadir görülür. - Nedenleri: Solunum asidozu, metabolik alkoz, kusma, kistik fibrozis Hiperkloremi: Kanda Cl değerlerinin yükselmesidir. - Nedenleri: Aşırı izotonik serum uygulama, diare, böbrek rahatsızlıkları, paratiroid bezinin aşırı çalışması, bazı ilaçlar (diüretikler) Canlı Türü Cl konsantrasyonu Normak değerler (mmol/l) Sığır 92,00 102,00 Köpek 105,00 116,00 Kedi 113,00 123,00 At 96,00 105,00

45 Kükürt (S) Doğada; sülfhidril, disülfid, metiltiyo halinde amino asitlerde bulunan haliyle insan ve hayvanlar tarafından kullanılır. Organizmada; tüm proteinler, özellikle saç, tüy, boynuz ve tırnaklar, tendolar, müsin, safra, tükrük, salgıları ile eritrositler, insülin gibi hormon, tiamin ve biotin gibi vitamin, Koenzim A gibi trioz fosfat dehidrojenaz ve süksinik dehidrojenaz gibi enzimler S kapsayan maddelerdir.

46 Kükürt (S) Kükürt sindirim kanalına iki şekilde girer. 1. Anorganik biçimde ( Na, K, Mg sulfatlar biçiminde): Bu kükürt barsaklardan oldugu gibi dogrudan dogruya emilir. 2. Organik biçimde (Proteinlerde ki bazı amino asitlere bağlı kükürt biçiminde. Örneğin, metiyonin, sistin, sistein gibi): Bu kükürt de, proteinler, barsaklarda hidrolize olup yapı taşları olan amino asitlere ayrıldıktan sonra, kükürtlü amino asitler halinde emilirler. Atılım; Başlıca idrar olmak üzere kıl dökülmesi, tırnak, sindirim salgıları ve tükürük yolu ile de vücudu terk eder.

47 Kükürt (S) Görevleri; - Organik kükürdün çoğu anorganik sülfatla oksitlenip, kan dolaşımına geçer. - Karaciğer de oksidasyondan kurtulan kükürt, kükürt taşıyan çesitli organik maddelerin, örneğin, kükürtlü amino asitlerin, heparin in sentezinde kullanılır. - Anorganik sülfatların bir kısmı barsaktan gelen kokuşma ürünü toksik moleküllerin (krezol, difenol, indoksil vb. ) zehirsizleştirilmesinde kullanılır. - Androjen ve östrojenler gibi steroid hormonlar da metabolizmaları sırasında sülfatla konjuge olurlar.

48 Demir (Fe) Esmer renkli topraklarda bol miktarda bulunur. Ot yiyen hayvanlar bitkilerden yeteri kadar ihtiyaçlarını sağlayabilirler. Sularda daima bulunur. Sütte hemen hemen hiç yoktur. En iyi kaynaklar; karaciğer, böbrek, kalp, yumurta sarısı, balık, fasulye, ıspanak, buğday-yulaf unu, hurma, ceviz ve pekmezidr.

49 Demir (Fe) Demir başlıca porfirin kompleksinin, Hem in (hemoproteinlerin=hb, Mb) ve demir depolayan proteinlerin (ferritin ve hemosiderin ) yapısında bulunan esansiyel bir elementtir. Tüm yaşayan hücreler demire ihtiyaç duyar. Çoğu biyolojik işlemde önemli fonksiyonları mevcuttur. - Örneğin enzimlerin yapısında bulunur ( sitokromlar, peroksidazlar ). Serbest demir vücut için toksiktir. Serbest demir moleküler oksijenden ve hidrojen iyonlarından serbest radikellerin sentezini katalizler. Bu durum kötü sonuçalara sebeb olur. Bundan dolayı serbest demirin toksisitesinin engellenmesi için, çeşitli proteinlere bağlanmalıdır. Hem a

50 Demir (Fe) Organizma, porfin iskeleti içindeki maskelenmiş halde olan kompleks organik demir, midede hemen hemen, hiç açığa çıkarılamadığından, et ve bitkilerdeki (enzimlerin yapısındaki) bu büyük miktarlarda bulunan demirden yararlanamaz. Ancak, sebze ve iç organlarda bulunan, anorganik demir, midede mide asidi HCl de eritilerek, demir klorüre çevrilir ve barsağın ilk kısmından emilir. Organizmadaki tüm demir 4 5 gram kadardır ve bunun % 75, porfirine bağlı şeklidir. Porfirine bağlı demiridn % 55i hemoglobinde % 16 sı enzimlerde (özellikle solunum), % 7 si miyoglobinde, % 20 side ferritinde depolanmış halde (kolayca iyonlaşabilen anorganik halde, % 3 ü plazmada transferrin halde bulunur.

51 Demir (Fe) Vücutta bulunuş formaları; 1. Hemoglobin: Çoğu demir eritrositlerde hemoglobin olarak bulunur. Vücuttaki toplam miktarın 2/3 ini oluşturur. 2. Depo haldeki demir: İki şekilde depolanır. Birincisi diffüz, çözülebilir ferritindir. Diğeride çözünmez, bütün halinde depolanan hemosiderindir. En fazla demir depolayan organlar karaciğer ve dalaktır. Bunları sırasıyle böbrek, kalp, iskelet kasları ve beyin izler. 3. Miyoglobin: Hemoglobinin bir alt ünitesine benzer ve kaslarda bulunur. Her molekül bir atom demir içerir. 4. Doku demir bileşeni: Bu bölümdeki demir miktarı çok düşük olmasına rağmen oldukça önemlidir. T.C.A siklusunda görev yapan enzimleri yarısından çoğu demir içerir veya demire kofaktör olarak ihtiyaç duyarlar. Demir bilinmeyen bir formda içeren enzimler : Ribonükleotid redüktaz ve α gliserofosfat. 5. Dolaşım demiri: Demir vücutta çeşitli kompartmanlar arasında plasma transferrini ile taşınır. Transferrin bir glikoproteindir. Her molekülü iki adet demir atomu bağlayabilir.

52 Demir (Fe) Gıdalar ile alınan demir midede HCl etkisi ile çözeltilir. Çeşitli indirgen maddelerin etkisiyle Fe ++ tuzlarına indirgenir ve emilir. Fe +++ tuzları güçlükle emilime uğrar. Fe emilimi büyük ölçüde barsak mukozası tarafından kontrol edilir ve emilim ancak Fe gereksinimi varsa gerçekleştirilir. Eritrositlerin parçalanmaları ile serbest kalan, hemoglobin yapısındaki Fe retikuloendotelyal sistem hücreleri tarafından hemoglobinden ayrılır. Bir bölümü karaciger ve dalakta depolanır. Kalanı yeniden hemoglobin yapımında kullanılmak üzere kemik iliğine tasınır.

53 Demir (Fe) Görevleri; - Hemoglobin in yapısında bulunan Fe atmosferik oksijeni gevsek biçimde bağlayarak dokuların derinliklerine taşınmasını sağlar. - Kasların myoglobin inde bulunan Fe hemoglobin ile gelen oksijeni depolar. - Çeşitli koenzimlerin yapısında bulunan Fe redoks (oksidoredüksiyon) aracısı olarak görev yapar.

54 Demir (Fe) Yetersizliği: Yetersizliğin genel nedeni beslenme eksiğliğidir. Bunun yanında emilim bozukluğu yada aşırı kayıplarda (mide-barsak kanamaları) sebeb olabilir. Demir yetersizliği şekillenmiş bireylerde : - Plazma ferritin düşer. - Plazma transferrin ve TDBK (toplam demir bağlama kapasitesi) yükselir. - Plazma demiri düşer. - Anemi gelişir. Bir mikrositik, hipokromik anemi karakteristiktir ve makrofajlardan kemik iliği aspiratında demir depolanması mevcut değildir. Genelde plazma ferritin ölçümü demir yetersizliği için iyi bir tanısal testtir (böbrek yetmezliği birkaç istisnadan biridir).

55 Demir (Fe) Mikrositik hipokromik anemi Kaynak: Hematoloji atlası

56 Demir (Fe) Fazlalığı: Bu duruma demir yetersizliğinden daha az rastlanır. Sebebleri; - Yüksek alım ve emilim. Serbest demirin toksik etkileri ile ilgili, - Demirin parenteral verilmesi, tekrarlanan kan transfüzyonları, Canlı Türü Fe konsantrasyonu Normak değerler (µmol/l) Sığır 14,90-36,70 Köpek 5,37 32,20 Kedi 12,20 38,50 At 13,40 36,90 - İdiopatik (genetik) haemochromatosis

57 Bakır (Cu) Doğada, özellikle bitkisel kaynaklı besin maddelerinde bol miktarda bulunur. Kuru nohut, bakla ve benzerleriyle, ceviz, fındık ve benzerlerinde, yapraklı sebzelerde yeteri kadar bulunur. Bunun dışında karaciğer ve sütte Cu yönünden zengindirler. Besinlerle alınan Cu barsaklardan emilir. Cu emilimini Mo ve inorganik sülfatlar engellerler. Plazma Cu nın en önemli bölümünü serüloplazmin adı verilen bir protein (enzim) oluşturur.

58 Bakır (Cu) Memelilerde bakırın en önemli görevlerinden birisi, eritropoezdeki rolüdür. Hemoglobin sentezinde gereklidir. Bazı enzimlerin kofaktörüdür. Ör.: Sitokrom a, katalaz, SOD, seruloplazmin Kafadan bacaklılarda ve yılanlarda hemoglobin yerine geçen, hemosiyanin adı verilen bir madde bu hayvanlarda oksijenin taşınmasında görev alır.

59 Bakır (Cu) Eksikliği: Çesitli türlerde değişik hastaliklara neden olur. - Tavuklarda ve köpeklerde raşitizm benzeri kemikleşme bozuklukları, sığırlarda sürekli ishaller ve miyokard enfarktüsüne bağlı ani ölümler, - Koyunlarda yapağının rengini ve karakteristik kıvrımlarını kaybetmesi yanında kuzularda enzootik ataksi (swayback) görülür. Bu hastalık yurdumuzda yaygın olarak görülür ve önemli ekonomik kayıplara neden olur. Fazlalığı: Çeşitli enfeksiyonlar, glomerulonefritis, miyokart infarktüsü, östrojen verilmesi gibi hallerde artar. Wilson Disease

60 Bakır (Cu) Enzootik ataksi (swayback)

61 Kobalt (Co) Doğada, bazı topraklarda yeter miktarda bulunduğu halde, bazılarında azdır. Az kobaltlı topraklarda gelişen otlarla yetişen hayvanlarda anemi görülür. Bunun nedeni, B 12 Vitamini olan siyanokobalamin oluşturulamamasıdır. Kobalt organizmada ancak, karaciğerde depolanmış olarak en fazla miktarda bulunur. Diğer dokularda eser miktarda yer alır. Besinlerle alınan kobalt özellikle ruminantların rumenin de B 12 vitamininin sentezinde kullanılır. Bu vitamin yapısında % 4,5 oranında kobalt kapsar.

62 Kobalt (Co) Eritropoez için gereklidir. Kobalt noksanlığında, ruminantlarda, iştahsızlık, büyük hücreli anemi (makrositik anemi), yağlı karaciğer, dalakta hemosiderozis gibi belirtiler veya patolojik durumlar gözlemlenir. Kobalt noksanlığı sadece ruminantlarda görülür. Çünkü, sadece ruminantlar, mikrofloralarında B 12 vitamini sentezlerler. Normal eritrositler Makrositik eritrositler Kaynak: UWaterloo

63 Çinko (Zn) Çinko doğada, bitki ve hayvan kaynaklı besinlerde çok yaygındır. Büyüme ve üreme gösteren her biyolojik materyalde, yeter miktarda bulunur. Buğday çimi, bira mayası, marul ve salatalar, karaciğer, midye ve benzeri deniz ürünleri, özellikle Zn den zengindirler. Sütün litresinde de 2-3 mg kadar bulunur. Organizmada çinko, prostat, saç, kemik, karaciğer, böbrek, kaslar, pankreas, dalak gibi organlarda bulunur.

64 Çinko (Zn) Çinko, alkol dehidrojenaz, glutamik dehidrojenaz, ürikaz, böbrek fosfatazı, karboksipeptidaz, eritrositik karbonik anhidraz, SOD (superoksiz dismutaz) gibi enzimlerinin de yapı taşıdır. Çinko, karbonhidrat metabolizmasının önemli bir hormonu olan insülin molekülünün bir parçasıdır.

65 Mangan (Mn) Organizmada, tüm dokularda düşük düzeylerde bulunur. Karaciğer ve böbrekler de depo edilir. Arjinaz, fosfoglikomutaz, heksokinaz,izositrik dehidrojenaz, pirofosfataz ve çesitli dekarboksilazların aktivatörüdür. Hücrenin mitokondriyumunda yoğunlaşır. Eksikliğinde; Tavuklarda perosiz, sığırlarda sterilite oluşur.

66 Molibden (Mo) Doğada, çesitli bitkilerde bulunur. Organizmada, en çok kemiklerde, daha az olarak karaciğer ve böbrekte bulunur. Hayvanlar da ksantin in, ürik aside çevrilmesini (oksitlenmesini) katalizleyen ksantin oksidaz ın yapısında yer alır. Besinlerle az Mo alınması Cu emilimini arttırır ve bakır zehirlenmesinin oluşmasına neden olur.

67 Flor (F) Doğada, toprakta bulunur. Organizmada, en çok dişlerde yer alır. Dişlerin oluştuğu çağlarda, litrede 0,9-1,5 mg ( 0,9-1,5 ppm) Flor kapsayan suların içilmesi diş çürüklüğü oranını en alt düzeyde tutar. Aynı çağda, litrede 1,5 mg dan fazla Flor kapsayan suların içilmesi, hatalı dişlerin oluşmasına neden olur. Fazlalığına Florozis denir. Normal Florozis Kaynak: Fidancı

68 Selenyum (Se) Selenyumun temel biyokimyasal fonksiyonu hidrojen peroksidin (H 2 O 2 ) redüksiyonunda görevli olan glutatyon peroksidazın (GSH-Px) esansiyel bir parçası olmasıdır. Çok sayıda organik peroksidin de (R-OOH) redüksiyonunu katalizleyen GSH-Px metabolizmada önemli bir fonksiyona sahiptir. Hayvanlar ve insanlar için zorunlu bir iz element olan selenyum diyetlerinde yer alan bitkisel gıdalar aracılığı ile alır.

69 Selenyum (Se) Bazı önemli Selenoproteinler; - Glutasyon peroksidazlar (GPx) - Tiyoredüksin redüktaz(tr) - İyodotronin deiyonidaz (ID) - Selenoprotein P (SePP) - Selenoprotein W (Se-W)

70 Selenyum (Se) Selenyum organizmanın antioksidan savunma sisteminin esansiyel bileşenidir ve eksikliğinde başta kardiyomiyopati olmak üzere kardiyovasküler ve immün sistem bozukluklarına neden olur. Ayrıca kanser gelişimi ile de önemli ilişkisinin olduğuna dair çok sayıda yayın bulunmaktadır. Selenyum noksanlığı genç ruminantlarda beyaz kas hastalığına, üreme bozukluklarına, süt ineklerinde de retensiyo sekundinarum olgularında artışa, kanatlılarda eksudatif diatez, karaciğer ve pankreas nekrozuna neden olur. Selenyum fazlalığında alkali hastalığı gözlenir.

71 Selenyum (Se) Kaynak: Fidancı Kaynak Beyaz Kas Hastalığı (White Muscle Disease)

72 İyot (I) Doğada, deniz suyunda, kıyı topraklarında, deniz havasında bulunur. Organizmada, Tiroid bezinde lokalize olmuştur. Hipotiroidizm durumlardan düşer; hipertiroidizm, süt verimi, yumurta verimi artışında yükselir. İyodun tiroid bezine girmesini engelleyen maddelere guatrojen maddeler adı verilir. Memleketimiz de özellikle Karadeniz bölgesinde fazla miktarda tüketilen karalahana da bu maddelerden tiyosiyanat lar bol miktarda bulunur. Onun içinde bu bir yörelerde tiroid bezi hastalıgı olan guatr a çok rastlanır.

73 Sorular Aşağıdakilerden hangisi iz elementtir? a-) Ca b- ) P c- ) Mg d- ) Na e- ) Se Aşağıdaki hormonlardan hangisi Ca metabolizmasının düzenlenmesinde görev alır? a-) PTH b- ) İnsulin c- ) ACTH d- ) T 4 e- ) MSH Selenyum noksanlığına bağlı olarak kuzularda hangi hastalık oluşur? a-) Hipotiroidi b-) Beyaz kas hastalığı c-) Eksüdatif Diatez d-) Retensiyo sekundinarium e-) Hipokalsemi Cevaplar: Sırası ile E, A, B

74 Sorularınız?

75 Bir sonraki konu; Enzimler

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Mineraller Sodyum (Na) Potasyum (K) Klor (Cl) Magnezyum (Mg) Kalsiyum (Ca) Fosfor (P) Bakır (Cu) Demir (Fe) Çinko (Zn) Kobalt (Co) Molibden

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Biyoelementler Dr. Serkan SAYINER

Biyoelementler Dr. Serkan SAYINER Biyoelementler Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr Biyoelementler Organizma yapısında mevcut minerallerin çoğu doğada da yaygın olarak bulunan maddelerdir. Özellikle deniz suyu ile sitoplazma

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

3- MİNERALLER. Tablolarla Biyokimya Cilt 1 * Prof. Dr. Tanju Ası * İstanbul http://veterinary.ankara.edu.tr/~fidanci

3- MİNERALLER. Tablolarla Biyokimya Cilt 1 * Prof. Dr. Tanju Ası * İstanbul http://veterinary.ankara.edu.tr/~fidanci 3- MİNERALLER Organizmada mevcut minerallerin çoğu doğada da en yaygın olarak bulunan maddelerdir. Özellikle deniz suyu ile stoplazma arasındaki mineral bileşimi yönünden yakınlık, yaşamın denizlerde başlamasının

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

3- MİNERALLER. Tablolarla Biyokimya Cilt 1 * Prof. Dr. Tanju Ası * İstanbul

3- MİNERALLER. Tablolarla Biyokimya Cilt 1 * Prof. Dr. Tanju Ası * İstanbul 3- MİNERALLER Organizmada mevcut minerallerin çoğu doğada da en yaygın olarak bulunan maddelerdir. Özellikle deniz suyu ile stoplazma arasındaki mineral bileşimi yönünden yakınlık, yaşamın denizlerde başlamasının

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu İnsan ve hayvan organizması temel olarak; organik, inorganik maddelerden kuruludur. Organik Yapıyı: Karbonhidrat, Lipit, Protein, Hormon İnorganik

Detaylı

ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler)

ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler) ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler) Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Eser element kavramını tanıyacak, Eser elementlerin biyoelementler içindeki yer ve önemini kavrayacak, Sağlıklı bir yaşam

Detaylı

C vitamini (Askorbik asit)

C vitamini (Askorbik asit) C vitamini (Askorbik asit) C vitamini suda eriyen, kemik, diş ve damar sağlığını koruyan, çeşitli hastalıklara direnç kazandıran ve bazı besin ögelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamindir

Detaylı

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 Kalsiyum, fosfor ve magnezyum, kas yapısı, fizyolojik olaylar ve birçok dokunun normal fonksiyonları için gereklidir. Kemik formasyonu, kas kontraksiyonu,

Detaylı

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir.

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Beslenme Planı Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Bu plan günlük 2000 kalorilik enerji gereksinimi karşılayacak şekilde gıda gruplarından tüketilmesi gereken

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ 2009-2010,Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı Eritrositlerin yapısal özellikleri Fonksiyonları Eritrosit yapımı ve gerekli maddeler Demir metabolizması Hemoliz Eritrosit

Detaylı

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar TRANSFERRİN Transferin kanda demiri taşıyan bir proteindir. Her bir trasferrin molekülü iki tane demir taşır. Transferrin testi tek başına bir hastalığı göstermez. Beraberinde serum demiri, ferritin, demir

Detaylı

ÜNİTE 11 Su ve Minaral Metabolizması

ÜNİTE 11 Su ve Minaral Metabolizması ÜNİTE 11 Su ve Minaral Metabolizması Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Vücudumuzdaki su gereksinimini bilecek, Vücut sıvılarının içeriğini bilecek, Organizma fonksiyonları yerine getirmede önemli olan

Detaylı

2) Kolekalsiferol (D 3)

2) Kolekalsiferol (D 3) Sunum İçeriği Öğretim Görevlisi :Yrd.Doç.Dr.Bekir ÇÖL Hazırlayan ve Sunan : Fulya ÇELEBİ Konu : D Vitamini 31/10/2008 D vitamini formları kaynaklarına genel bakış Deride ve vücutta D vitamini sentezi İnce

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

İnorganik Kimya İnorganik Maddeler (su ve mineraller) Prof Dr Arif ALTINTAŞ

İnorganik Kimya İnorganik Maddeler (su ve mineraller) Prof Dr Arif ALTINTAŞ İnorganik Kimya İnorganik Maddeler (su ve mineraller) Prof Dr Arif ALTINTAŞ Kimya Kimya bilimi temelde Organik kimya ve Anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Organik kimya yapısında C H N ve O elementleri

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -2- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -2- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar Mikro Besinler Vitaminler ve Mineraller Makro besin maddelerine oranla çok daha az miktarlarda ihtiyaç duyulmaları nedeniyle vitamin ve mineraller mikro besin maddeleri olarak adlandırılır. Bununla birlikte,

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ Hayvan ve yemlerin yapısında bulunan ve hayvan organizmasında çeşitli fizyolojik fonksiyonlara katılan organik ve inorganik

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat LOGO ĐÇERĐK Tarihsel Bakış B6 Vitamininin Genel Özellikleri Kimyasal Ve Biyolojik Fonksiyonları Biyokimyasal Fonksiyonları YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇÖL SUNAN: DUYGU BAHÇE Emilim, Transport ve Metabolizma İmmün

Detaylı

Prof.Dr.Ender YARSAN MİNERAL MADDELER. Prof.Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi

Prof.Dr.Ender YARSAN MİNERAL MADDELER. Prof.Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi MİNERAL MADDELER Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi Sağlıklı gelişme, büyüme, üreme ve verimleri için Vücutta sentezlenemezler, Su yada

Detaylı

Mineraller. İnorganik maddeler. Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD

Mineraller. İnorganik maddeler. Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD Mineraller İnorganik maddeler Farmakognozi ABD AÜEF Mineraller Kas ve kemik oluşumu, vücut sıvılarının oluşumu, sağlıklı sinir fonksiyonlarının devamı ve kas tonusunun düzenlenmesinde gerekli olan yapıtaşlarıdır.

Detaylı

Görevi: Bütün vücut hücrelerinin içindeki ve dışlarındaki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinir uyarılarının ve kaskasılmalarının

Görevi: Bütün vücut hücrelerinin içindeki ve dışlarındaki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinir uyarılarının ve kaskasılmalarının İNORGANİK BİLEŞİKLER Su Asit Baz Tuz Mineraller SU Özellikleri Yüksek yüzey gerilimine sahiptir Yüksek özgül ısı nedeniyle sıcaklık değişimine karşı dirençlidir Yüksek buharlaşma ısısı nedeniyle soğutma

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A vitamini Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A ailesini oluşturur. All-trans retinol

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

Ca; Ca+2; Serum calcium; Ca++; Calcium blood test:

Ca; Ca+2; Serum calcium; Ca++; Calcium blood test: KALSİYUM Ca; Ca+2; Serum calcium; Ca++; Calcium blood test: Kalsiyum vücudumuzun önemli yapı taşlarından birisidir. Tüm hücreler kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kemik ve dişlerimiz kalsiyumdan oluşur. Kalbimizin

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN PROTEİNLER ve METABOLİZMASI Prof.Dr. Sakine YALÇIN Proteinler Proteinler, amino asitlerden oluşan yüksek molekül ağırlığına sahip organik bileşiklerdir Yapılarında Karbon (% 51-55), hidrojen (% 6-7), oksijen

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta verimi Kabuk kalitesi Civciv kalitesi Döllülük Çıkım oranı Karaciğer sağlığı Bağırsak sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA

Detaylı

[embeddoc url= /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ]

[embeddoc url=  /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] VÜCUT SIVILARI [embeddoc url= http://enfeksiyonhastaliklari.com/wp-content/uploads/2015 /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] SODYUM ( Na+) Na+; Sodyum klor ile birlikte serumun en

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri.

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Asid-baz dengesi ph Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Organizma sıvıları, salgıları Ortalama ph Kan 7.4 Süt 6.7 Safra 7.8 İdrar 6.0 Pankreas özsuyu 8.0 Bağırsak özsuyu

Detaylı

Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi

Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi Prof.Dr. Ender Yarsan A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Normal hidratasyon dengesi İçecek ve yiyecekler; oksidasyon sonucu

Detaylı

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI Dr. Metin AYDIN KONYA 2011 BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN GÖREVLERİ, ALINIŞ FORMLARI ve KAYNAKLARI Besin Elementi Bitkideki Görevi Alınış Formu Kaynakları Karbon (C) Karbonhidratların

Detaylı

Kemik ve diş sağlımız için gereklidir Çok sayıda metabolik fonksiyonda görev alır Antiasit ve laksatif ilaçların içinde yer alır Erken doğumu önlemek

Kemik ve diş sağlımız için gereklidir Çok sayıda metabolik fonksiyonda görev alır Antiasit ve laksatif ilaçların içinde yer alır Erken doğumu önlemek Magnezyum, Mg Magnezyum vücutta en çok bulunan dördüncü elementtir. Yaklaşık % 60 ı kemik ve dişlerimizde % 28 kadarı kaslarımızda, kc ve diğer yumuşak dokularımızda % 2 si vücut sıvılarımızda bulunur.

Detaylı

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 500 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 25 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.4 mg 127 B2 Vitamini 1.75 mg 125 Niasinamid 20 mg 125

Detaylı

KALSİYOTROPİK İLAÇLAR

KALSİYOTROPİK İLAÇLAR KALSİYOTROPİK İLAÇLAR Kalsiyumun vücut için önemi: Hücrede; membran, mitokondri, Endoplazmik retikulumda bağlı halde ve; stoplazmada serbest halde bulunur. Hücrenin canlılığı ve fonksiyonları için önemlidir.

Detaylı

Vitamin D Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan AÜEF Farmakognozi ABD

Vitamin D Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan AÜEF Farmakognozi ABD Vitamin D3 400 Genel Bilgi Bir sterol türevi olan D vitamini diyetle alınabilir veya endojen olarak sentezlenebilir. Diyetle, bitkilerde bulunan D2 vitamini (ergokalsiferol) ve hayvan dokularında bulunan

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL

PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL Multivitamin ve Mineral Kombinasyonu FORMÜLÜ : PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL 11 Vitamin Vitamin A 10.000 I.U Vitamin B 1 20 mg Vitamin B 2 5 mg Vitamin B 6 10 mg Vitamin B 12 0.005 mg Vitamin C 150

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların kasılmasını, sinirlerin

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Hücrelerin içinde bol miktarda bulunup, kanda ve doku arası sıvılarda daha az miktardadır.

Hücrelerin içinde bol miktarda bulunup, kanda ve doku arası sıvılarda daha az miktardadır. Vücuttaki Madensel Maddeler İnsan vücudunun en önemli kısmı sudur. Su canlılığın olabilmesi için vazgeçilmez bir maddedir. Ancak, suyun görev yapabilmesi için, tuza da gerek vardır. Sofra tuzu olarak tanıdığımız

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ. İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü. vücudun biyokimyasal süreçlerinin etkin bir şekilde

BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ. İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü. vücudun biyokimyasal süreçlerinin etkin bir şekilde BALIKLARDA SİNDİRİM VE SİNDİRİM ENZİMLERİ İlyas KUTLU Kimyager Su Ürünleri Sağlığı Bölümü Proteinler, yağlar ve karbohidratlar balıklar amino asitlerin dengeli bir karışımına gereksinim tarafından enerji

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI TRİGLİSERİTLERİN SENTEZİ 9. Hafta: Lipit Metabolizması: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN OLUŞMASI Palmitoleik ve oleik asitlerin sentezi için palmitik ve stearik asitler hayvansal organizmalardaki çıkş maddeleridir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III 1: DİYABET...1 Diabetes insipedius...2 Diabetes mellitus...2 Diyabetin Etkileri...3 Belirtiler...4 Nedenler...4 Tedavi...4 Bitkilerin Rolü...5 Tıbbi Faydaları...6 2: KARACİĞER

Detaylı

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır.

Beslenmeden hemen sonra, artan kan glikoz seviyesi ile birlikte insülin hormon seviyesi de artar. Buna zıt olarak glukagon hormon düzeyi azalır. Seçmeli Ders: Dokular ve Organlar Arası Metabolik İlişkiler 1.HAFTA Normal metabolizmada aktif olan günlük akış; Yaşamak için gerekli olan enerji akışı, dışardan alınan gıdalardan elde edilir. Kullanılan

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması

PROTEİNLER. -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler. -Aminoasitler. --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması PROTEİNLER -Proteinlerin Yapısında Bulunan Elementler -Aminoasitler --Kimyasal Yapılarına Göre Amino Asitlerin Sınıflandırılması - Esansiyel olan veya olmayan amino asitler -Proteinlerin Kimyasal Özellikleri

Detaylı

MİNERALLER 14.10.2015 GIDA KİMYASI VE BİYOKİMYASI MİNERALLER. İnsan vücudunda mineral maddeler: iyonlar (Na +, K +, CI -, HCO 3- , SO 4- , fosfatlar)

MİNERALLER 14.10.2015 GIDA KİMYASI VE BİYOKİMYASI MİNERALLER. İnsan vücudunda mineral maddeler: iyonlar (Na +, K +, CI -, HCO 3- , SO 4- , fosfatlar) MİNERALLER GIDA KİMYASI VE BİYOKİMYASI MİNERALLER Doğada 100 ü aşkın inorganik element bulunmakla birlikte yaklaşık olarak 20-25 tanesi yaşam için elzem olup canlı hücrelerde yer alır. Canlı hücrelerde

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı İdrar söktürücüler İdrarı asitleştiren veya alkalileştiren Vücutta su

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 471 Lipid Metabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Lipoproteinler Türev lipidler: Glikolipidler Lipoproteinler Lipoproteinler, lipidlerin proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir.

Detaylı

14. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Biyotin (B7 Vitamini) Biyotin Siyanokobalamin (B12 Vitamini)

14. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Biyotin (B7 Vitamini) Biyotin Siyanokobalamin (B12 Vitamini) 14. Hafta: Vitaminler ve Koenzimler: Vitamin tanımı, vitaminlerin görevleri, vitaminlerin sınıflandırılmaları, koenzim tanımı, önemli vitaminler, suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, vitaminlerin

Detaylı

Büyükbaşlarda Mineral Emilimi ve Kullanımını Etkileyen Faktörler. Smart Minerals. Smart Nutrition.

Büyükbaşlarda Mineral Emilimi ve Kullanımını Etkileyen Faktörler. Smart Minerals. Smart Nutrition. Büyükbaşlarda Mineral Emilimi ve Kullanımını Etkileyen Faktörler Smart Minerals. Smart Nutrition. İz Minerallerdeki Gelişmelerin Tarihçesi Hidroksi iz mineraller 1996 dan günümüze Oksit iz mineraller 1900

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan BİOTİN - H VİTAMİNİ B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili

Detaylı

Mineral Maddeler (1)

Mineral Maddeler (1) Mineral Maddeler Mineral Maddeler (1) Mineral maddeler topraktan kökler yoluyla su ile birlikte suda erimiş olarak ve çok azı da havadan alınan besin maddeleridir. C, O ve H; havadan CO 2 olarak ve sudan

Detaylı