4. ÜNİTE IŞIK ve SES BÖLÜMLER IġIĞIN YANSIMASI SESĠN MADDEYLE ETKĠLEġMESĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4. ÜNİTE IŞIK ve SES BÖLÜMLER IġIĞIN YANSIMASI SESĠN MADDEYLE ETKĠLEġMESĠ"

Transkript

1 4. ÜNİTE IŞIK ve SES BÖLÜMLER IġIĞIN YANSIMASI SESĠN MADDEYLE ETKĠLEġMESĠ Bu konular neden önemli? Çevremizde olan olayların sesini duymak isteriz. Hatta bazen daha iyi duyabilmek için kulağımızı sesin geldiği tarafa döndürürüz. Bu çevremizde olup biten olayları daha iyi anlamamıza yardım eder. Görüntüyü oluģturan ıģığın maddeler ile karģılaģınca nasıl davranacağını bilmek daha iyi bir görsellik için gereklidir. Bu sayede çok güzel fotoğraflar çekebilirsin. Havai fiģek yapan insanlar ıģığın ve sesin tüm özelliklerini dikkate alırlar. Bu havai fiģek gösterileri görsel Ģölene dönüģür. 1. BÖLÜM IġIĞIN YANSIMASI AMAÇLAR Bu bölümde ıģığın düzgün ve pürüzlü yüzeylerdeki yansımalarıyla ilgili olarak gelen ıģın, yansıyan ıģın ve yüzeyin normali arasındaki iliģkiyi keģfedeceksiniz. KAVRAMLAR ve TERİMLER IĢık ıģınları IĢığın düzgün ve dağınık yansıması

2 Gökyüzünün kapalı ve bir ıģık kaynağının çevrenizdeki olmadığı bir gecede cisimleri görebilir misiniz? AkĢam ailenizle otururken elektrikler kesilirse çevremizde bir ıģık kaynağı olmadığından cisimleri göremeyiz. Ortam aydınlık olduğu zaman çevremizdeki cisimleri görmeye baģlayabiliriz. Cisimlerin aydınlanması ıģık kaynağından gelen ıģınların o cisim ile etkileģimi sonrasında olur. Görme olayı ıģıkla mümkündür. IĢık kaynağından gelen ıģık, ıģık ıģını adı verilen temsili doğrular ile gösterilebilir. IĢık ıģınları aynı ortam içerisinde doğrusal yayılır.

3 IĢık ıģınları aynı ortamda doğrusal yayıldığı için cisimlerin gölgesi oluģur. Bilgi dağarcığı GüneĢten çıkan ıģınlar yaklaģık 8,5 dakika sonra Dünyaya ulaģır. Dolayısı ile biz GüneĢin 8,5 dakika önceki halini görürüz. Çevremizdeki cisimler ıģığı geçirebilir, soğurabilir veya yansıtabilir. IĢık ıģını çarptığı cisimden geldiği ortama geri dönüyor ise buna yansıma denir. Tüm cisimler ıģığı aynı oranda yansıtmazlar. Ayna ıģığın büyük bir kısmını yansıtırken duvar az bir kısmını yansıtır.

4 Yukarıdaki resimde parlak ve düz bir yüzeye sahip ayna resimdeki insanın görüntüsünü düzgün yansıtır. Mat ve pürüzlü yüzeye sahip beton zemin insanın görüntüsünü düzgün yansıtmaz. Sizde deneyin Sınıf penceresinden giren güneģ ıģığının önüne ıģığı büyük oranda geçirmeyen parlak bir cisim koyduğumuz zaman güneģ ıģığı yansımaya uğrar. Bu cisim parlak bir cama sahip saat veya ayna olabilir. Etkinlik; Işık kaynakları ve yansıma AĢağıdaki alanları uygun kavramlar ile doldurunuz. Bu kavramların dıģında eklemek istediğiniz kavramları ekleyebilirsiniz. IĢık kaynakları IĢığı yansıtan cisimler GÜNEġ, YILDIZ, ATEġ BÖCEĞĠ, EL FENERĠ, AY, MARS, ALÜMĠNYUM FOLYO, AYNA, SĠYAH KÂĞIT

5 Bilgi dağarcığı Uzay neden karanlık gözükür? GüneĢ ıģınları uzayda her yönde yayılmasına rağmen uzayı karanlık görürüz. Bunun nedeni uzayda ıģığın yansıyabileceği maddesel ortam olmamasıdır. Işığın yansıması Düzgün yansıma Düz ayna gibi parlak yüzeyler kendi üzerine gelen ıģık ıģınlarını bir kurala göre yansıtırlar. IĢık ıģını bu yüzeye çarpınca doğrultusunu değiģtirir. Yüzeyin normali gelen ıģının değme noktasında yüzeye dik temsili olarak bizim tarafımızdan çizilen çizgidir. N harfi ile gösterilebilir. Gelen ıģın Yüzeyin Normali Yansıyan ıģın Gelme açısı Yansıma açısı Düz ve pürüzsüz yüzey Yansıma kanunlarına göre;

6 *Gelme açısı yansıma açısına eģittir. *Gelen ıģın, Yüzeyin Normali ve Yansıyan ıģın aynı düzlem üzerindedir. Yansıma bu kurallara göre gerçekleģir. Bu sayede yansıyan ıģığın yönünü bulabiliriz. Etkinlik; Yansıma kanunlarını sınıyorum Neler Gerekiyor? *Düzlem ayna *Lazer ıģığı *Sınıf tahtası *TebeĢir veya tahta kalemi Nasıl Bir Yol izleyelim? Sınıf tahtasına düzlem aynamızı Ģekildeki gibi tutalım. Düzlem aynamızın normalini çizelim. Normal ile aynamızın kesiģme noktasına lazer ıģığını tahtaya paralel olacak Ģekilde gönderelim. Lazer ıģığının gelen ıģın ve yansıyan ıģın bölümlerini tahta kalemi ile çizelim. Gelen ıģın ve yansıyan ıģın olarak yazıp belirtelim. Gelme ve yansıma açısının eģit olduğunu çizimimiz üzerinde gözlemleyelim

7 Aynamızı hareket ettirerek gelen ve yansıyan ıģının nasıl değiģtiğini gözlemleyelim. Bilgi dağarcığı Yansıtıcı yüzeye dik gelen veya yüzeyin normaline paralel gelen ıģın yine kendi üzerinden döner. Yüzeyin Normali Gelen ıģın Yansıyan ıģın Düz ve pürüzsüz yüzey Bilgi dağarcığı Amerikalı gök bilimciler 1971 yılında Astronotların Ay yüzeyine bıraktıkları aynaya lazer ıģın demeti gönderdiler. Bu ıģığın aynadan yansıyarak geri dönüģ süresini ölçtüler. Süratini bildikleri lazer ıģığının kaç metre yol aldığını buldular. Bu sayede Ay ın Dünyaya olan uzaklığını birkaç metre yanılma payı ile hesaplamıģ oldular.

8 Etkinlik; Biz Çizelim 1 ıģın 2.ıĢın 3.açısı 4.açısı 5 normali Yukarıdaki aynanın üzerine yansıma kanunlarını dikkate alarak bir ıģın gönderelim. Bu ıģının aynadan yansıması ile oluģan Gelen ıģın, yansıyan ıģın, Yüzeyin normali, gelme ve yansıma açısını yazarak belirtelim Yukarıdaki aynanın üzerine gönderilen dört ıģının yansıma sonucu oluģan yansıyan ıģınları çizerek numaralandırınız. 3 4 A B Yukarıdaki A ve B noktalarından gelen ıģınlar sırası ile 3 ve 4 nolu ıģınlar olarak çıkabilmesi için nasıl bir ayna düzeneği yerleģtirilmelidir?

9 Etkinlik; Hangisi yanlış AĢağıdaki düz aynalara gelen ıģınlardan birinin izlediği yol yanlıģ. Bunu bulabilir misin? Etkinlik; Aynaları nasıl yerleştirmeliyim? Göz TavĢan Çitin üzerinden karģıdaki tavģanları gözlemleyebilmek için Ģekildeki periskopta aynaları nasıl yerleģtirmelisin?

10 Düzgün ve Dağınık Yansıma Düz ve parlak bir yüzeye sahip aynada net görüntü oluģurken, düzgün yansımaya sahip olmayan alüminyum folya görüntü oluģmaz. IĢık düz bir ayna değil de buruģturulmuģ bir alüminyum folyo gibi bir yüzeyden yansır ise dağınık yansır. Dağınık yansıma görülen yüzeylerde net görüntü oluģmaz. Örneğin kumaģ, beton duvar, toprak, halı vb yüzeylerde dağınık yansımadan dolayı net görüntü oluģmayabilir. Göllerde su rüzgârsız bir günde durgun ve pürüzsüzdür. Bu sebeple üzerine düģen ıģığı düzgün yansıtır. Göl manzara resimlerindeki oluģan net yansımanın sebebi budur.

11 Dağınık yansıma cisimlerin üzerine düģerse bu cismin görüntüsündeki detayları belirginleģtirir. Bu sebeple fotoğrafçılıkta dağınık yansıma yapan ıģık kaynakları kullanılır. Bu ıģık kaynaklarının yansıtıcı yüzeyi sizin buruģturduğunuz alüminyum folyanın yüzeyi gibi parlak ve pürüzlüdür. ġoförler geceleyin yağmurlu havaları sevmezler. Yağmursuz bir havada araba ıģıkları, pürüzlü bir yüzey olan afsalda çarpınca dağınık yansımaya uğrar. Bu karģıdan gelen aracın Ģoförünün gözlerini rahatsız etmez. Ancak yağmurlu bir havada asfaltın üzerinde bir su tabakası oluģur. Bu daha az pürüzlü yüzey ıģığı yansıtır. Buda karģıdan gelen Ģoförün gözlerini rahatsız eder.

12 2. BÖLÜM AMAÇLAR SESĠN MADDEYLE ETKĠLEġMESĠ Sesin yansıması, soğrulması bağlamında ses yalıtımı ve ses yalıtımı için geliģtirilen teknolojiler hakkında bilgi, beceri ve tutum kazanmanız beklenmektedir. KAVRAMLAR ve TERİMLER Sesin yansıması, Sesin soğrulması, Ses yalıtımı Kar yağdığı zaman ortalık neden sessizleģir?

13 Binlerce yıl önce ses sistemleri yoktu. Antik tiyatrolarda sanatçılar binlerce seyirciye seslerini nasıl duyuruyordu? Sınıf pencerelerini kapatınca dıģarıdaki sesi neden daha az duyuyorsunuz? Ses yaģam kalitemizin artıģında çok önemli bir role sahiptir. Birbirimizi anlamamıza yardımcı olur. Çevremizde meydana gelen olayların farkına varmamıza kaktı sağlar. Ses üreten nesnelere ses kaynağı denir. Sesin kaynağından bize kadar ulaģabilmesi için bir ortama ihtiyaç duyar. Bu ortam gaz, sıvı veya katı bir madde olabilir. Sesin oluģabilmesi için çoğu zaman ses kaynağının geriye ve öne doğru hareket etmesi gerekir. Bu durumda cisim titreģir. KonuĢurken çıkarttığımız ses soluk borumuzda bulunan ses tellerimizin titreģerek hava taneciklerini titreģtirmesi sonucu oluģur. TitreĢmeyen bir madde ses çıkaramaz. Tokmak ile vurduğumuz diyapazon titreģir ve ses çıkarır. Eğer diyapazonu elimizle tutarsak titreģimi durur ve ses çıkmaz.

14 Titreşimleri Hisset Yüksek sesle konuģurken veya Ģarkı söyler iken gırtlağının iki tarafına dokun. Ne hissediyorsun? BoĢ bir plastik ĢiĢenin içine doğru Ģarkı söyle. Elinle tuttuğun ĢiĢede bir değiģiklik gözleyebildin mi? Çevremizdeki tüm ses çıkaran maddeler titreģerek ses çıkarırlar. Bu titreģimlerin değiģimi farklı seslere sebep olur. Ses durgun bir suya atılan taģ gibi kaynağından çevreye büyüyen dalgalar halinde yayılır. Büyürken etkileģim halindeki taneciklerin birim alandaki ses Ģiddeti azalır. Bu yüzden ses kaynağından uzaklaģtıkça sesin Ģiddeti azalır. Ses dalgaları her yöne dağılarak yayılır. Sesin bu özelliğini bilen bilim insanları sesi istedikleri yöne yansıtarak sesi belirli bir alana yönlendirebilirler.

15 Etkinlik; Sesin kaynağından uzaklaşıyorum Neler Gerekiyor? *Diyapazon *Ders Kitabı Nasıl Bir Yol izleyelim? *Okul bahçesine çıkalım. *Ses kaynağımız olan diyapazondan beģ, on, onbeģ, yirmi ve yirmi beģ metrelik çizgiler çizelim. *Sırası ile beģ, on onbeģ, yirmi ve yirmi beģ metrelik mesafelerden sesin Ģiddetinin değiģimlerini dinleyelim. * Sesin Ģiddetindeki değiģimleri aģağıdaki alana 1 ile 5 arası değerler vererek not eldim. BeĢ metre uzaklık On metre uzaklık OnbeĢ metre uzaklık Yirmi metre uzaklık Yirmi beģ metre uzaklık

16 Ses ıģıktan farklı olarak yayılmak için maddesel ortama ihtiyaç duyar. Astronotlar birbirlerine seslerini duyuramazlar. Ancak radyo sinyalleri ile sesli iletiģim kurabilirler. Uzayda maddesel ortam olmadığı için ses yayılmaz. Bu sayede güneģteki patlamaların, gezegenlerin dönerken, gök taģlarının uzayda gezerken oluģturdukları titreģimlerin bize ses olarak ulaģmasını engellenmiģ olur. Uzay sessizdir. Ses de ışık gibi yansır mı? IĢığın parlak ve pürüzsüz yüzeylerden yansıması günlük hayatımızı kolaylaģtırır. Bu sayede sadece isteğimiz alanı aydınlatabilir ıģık kirliliğini engellemiģ oluruz.

17 Ses de sert ve pürüzsüz yüzeylerde büyük oranda yansır. Bu bize ses kaynağından gelen sesi sadece istediğimiz alanda duyurmamıza yardımcı olur. Gereksiz ses kirliliğini ve enerji kaybını engeller. Etkinlik; Ses Nasıl Yol Alır? Neler Gerekiyor? *Su *Derin olmayan bir tepsi *Ġki kalem *KaĢık Nasıl Bir Yol izleyelim? *Tepsiye biraz su koyun. DurgunlaĢıncaya kadar bekleyin. *Bir kaģık ile su yüzeyine dokunun. Her yöne dalgalar oluģturun. Su durgunlaģtıkça tekrar dalga oluģturabilirsiniz. Havadaki ses dalgaları da bu Ģekilde yayılır.

18 *Daha sonra Ģekildeki gibi kalemleri tepsiye koyun. Bir bantla kalemleri sabitleyebilirsiniz. *KaĢığı kalemlerin birbirine yakın olduğu tarafa dokundurarak dalgalar oluģturabilirsin. AĢağıdaki soruları cevaplayalım. Kalemler ile yaptığın etkinlikte dalgalar nasıl yayıldı? Kalemler ile yaptığın etkinlikte su dalgaların yayılıģını megafonda sesin yayılıģı ile bir benzerlik kurabilir misin? Sesin yansıması hayatımızı nasıl kolaylaştırır? Yarasa çıkardığı sesin cisimlerden yansıması ve kendine ulaģması için geçen süreden cisimlerin kendine olan uzaklığını hesap eder. Bu sayede cisimlerin yerini tayın edip onlara çarpmaz. Aynı Ģekilde yunuslarda çıkardığı seslerin avlarından yansıyan sesler ile yerlerini tespit eder. Bilim adamları da canlıların bu özelliklerinden faydalanarak sonar, radar ve ultrason gibi teknolojik cihazlar tasarlamıģtır. AĢağıdaki cihazlar ve kullanım alanlarını ile ilgili araģtırma yapalım. Sonar Radar

19 Ultroson Sizce maden yataklarının, yerkabuğundaki kırıkların( faylar), fosillerin, yer altı su kayaklarının tespitinde sesin yansıması nasıl kullanılabilir? Ses Hayatımızın Neresinde? Ses farklı ortamlarda farklı hızda yayılır. Buda farklı duyulmasına sebep olur. Maden ocaklarında metan gazı patlamalara neden olabilir. Belli aralıklar ile maden ocaklarında otomatik olarak çalınan düdüklerden çıkan sesler ortamda metan gazı var ise farklı duyulacaktır. Bu ön uyarı sistemi olarak kullanılır. Balıkçılar sonarı nasıl kullanır?

20 Karadeniz de balık avlayan ticari balık tekneleri sonar cihazı kullanır. Bu sayede ses dalgalarını kullanarak balığın gemiye olan uzaklığını, hızını, balığın ne kadar derinlikte bulunduğunu ve açısını belirlerler. Sonrasında bu bilgiler ıģığında ağlarını atarak balıkların soframıza ulaģım yolculuğunu baģlatırlar. Sesin sualtında yayılmasını ve yansımasını değerlendiren bu cihazlar balıkçıların iģini çok kolaylaģtırır.

21 Sesin bir yüzeye çarpıp geri dönmesine yankı denir. BoĢ bir salonda, bir dağın yamacında sesimizi geri duymamızın sebebi yankıdır. Yankının oluģması için ses kaynağı ile sesin yansıyacağı yüzey arasında 17 metreden büyük olmalıdır. Aradaki mesafe 17 metreden daha küçük olursa kulağımız yankı ile ses kaynağından çıkan sesi ayırt edemez. Bazen de sesin yansımasını istemeyiz. Bu sebeple yumuģak ve pürüzlü yüzeyler ile sesi soğururuz. BoĢ bir evde ses sert duvarlardan yansır ve tekrar duyulur. EĢyalı bir evde, ise ses bu eģyalardaki yumuģak yüzeylerce soğrulur. Az bir bölümü geri yansıyabilir.

22 Konferans salonlarında, sınıfta, düğün salonlarında, sinemalarda, ses kayıt stüdyolarında, hava alanlarında, duvar yüzeyler sesi soğuran yumuģak malzeme ile kaplanmıģıdır. Bu sayede ses de yansıma çok az olur. Bilgi dağarcığı Suyun altında sesin hangi yönden geldiğini anlayabilir miyiz? Suyun altında ses havadaki hızına göre yaklaģık dört kat hızlı yayılır. Dalgıçlar su altındaki en ufak sesleri bile rahatlıkla duyarlar. Havada ses suya göre yavaģ hareket ettiğinden iki kulak zarına farklı zamanlarda ulaģır. Bu sayede beyin sesin geldiği tarafı anlayabilir. Fakat su içinde bu fark çok azaldığı için beyin tarafından algılanmaz. Sesi duyar fakat hangi yönden geldiğini anlayamaz. Her yönden geliyormuģ gibi algılanır.

23 Ses yalıtımı sesin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla yapılan yalıtım türüdür. Ses ortamda yayılırken önüne çıkan engellere çarpar. Sesin bir bölümü geri yansır, bir bölümü önüne çıkan engel tarafından yutulur. Kalan kısım ise engelin diğer tarafına geçer. Ses yalıtımı yaparken sesin yalıtım malzememiz tarafından yutulmasını isteriz. Ses yalıtımı yapılırken ses yutma kapasitesi en yüksek olan maddeler kullanılır. Etkinlik; Sesi Soğuruyorum Neler Gerekiyor? *Telefon veya çalar saat *YumuĢak iki adet yastık Nasıl Bir Yol izleyelim? Telefonun çalmasını sağlayalım. Sonrasında iki yastığın arasına koyarak çalmasını sağlayalım. Ses önceki duruma göre nasıl duyuluyor? Neden? Yastık yerine hangi malzemeler aynı görevi görürdü? Etkinlik; Sesi hangisi daha iyi soğurdu Neler Gerekiyor? *Kazak *Tahta

24 Nasıl Bir Yol izleyelim? Kazak ve tahta parçasını hazırlayalım. Ses değiģimlerini daha iyi anlamak için gözlerimizi kapatalım. Bir arkadaģımızın bize sırası ile kazağı ve sonrasında tahta parçasını ağzımızın cm yakınına tutmasını isteyelim. Her bir durum için yüksek sesle Günaydın diye bağıralım. Ses kazağa doğru mu yoksa tahtaya doğru mu bağırınca daha iyi duyuluyor? Farklılığın sebebi ne olabilir? Kazak yerine hangi malzemeler aynı görevi görürdü? Ses tutma kapasitesi fazla olan maddeler strafor, kumaģ, keçe, camyünü gibi pürüzlü, içi hava keseciği dolu ve gözenekli maddelerdir. Bu maddeler sesin yankılanmasını, yansımasını en aza indirir. Taneciklerin enerjisini en aza indirirler. Sürtünme enerjisine dönüģen titreģim ısı enerjisine dönüģür. Maddeler sesi farklı miktarda soğurabilirler. Çizim Notu: otomobildeki ses yalıtımını gösteren resimler Arabalarda motordan, yol ile tekerleğin etkileģiminden ve çevreden gelen gürültüyü araç içinde duymamak için araç içi ses yalıtımı ve titreģimi dolayısı ile sesin oluģumunu engelleyen malzemeler kullanılır. Araba motorundan yakıtın yanması sonucu oluģan sesin Ģiddetini azaltmak için eksoz kullanırlar. Sizce eksoz nasıl bir yapıya sahiptir? Çizerek gösteriniz.

25 Otoban ve tren yolu kenarlarındaki duvarlar ses yalıtımına yardımcı olur. Binalarda yan komģunuzdan, sokaktan gelen istenmeyen sesleri engellemek amacıyla ses yalıtımı yapılır. Duvarın içinde ses yalıtımı için iki tuğla arasına içinde ufak hava kesecik veya boģlukları bulunan strafor, cam yünü gibi yalıtım malzemeleri konur. Tuğla Köpük Tuğla Ses sesin az bir kısmı geçti

26 Yukarıdaki duvarda sesin çok az bir kısmı karģı tarafa geçmiģtir. Sesin büyük bir kısmı yalıtım malzemesince soğrulmuģtur. Sesin büyük mekânlarda net duyulabilmesi ve istenen Ģekilde yankılanarak dağılması için akustik uygulamalarından faydalanılır. Camilerde, tiyatro sahnelerinde, sinema, konferans ve toplantı salonlarında akustik uygulamalarından yararlanılır. YaĢadığınız bölgede veya gezip gördüğünüz yerlerde yalıtım ve akustiğin göz önünde bulundurulduğu yapılara örnekler veriniz.

27 Değerlendirme 1 Ses ve ıģığın ortak ve farklı yönlerini aģağıda belirtiniz. Ses IĢık *Maddesel ortama *Bir enerji çeģididir. *Yansıma kanunları Ġhtiyaç duyar çerçevesinde yansır. * * * * * * * * * AĢağıdaki boģlukları uygun ifadeler ile doldurunuz. Eksoz titreģimi- Sonar- onyedi- sünger- ıģık- gelen ıģın- soğrulması 1. Sesin kumaģ, köpük, cam yünü gibi maddeler tarafından emilmesine. denir. 2. Balıkçılar su altındaki balıkların yerini.. cihazı ile tespit edebilir. 3. Ses maddelerin.. ile oluģur. 4.Yankı olayının meydana gelebilmesi için ses kaynağı ile cisim arasında en az metre uzaklık olmalıdır. 5. Ses stüdyolarında duvarlar.. ile kaplanmıģtır ile iç organların fotoğrafı çekilebilinir. 7. Ses en hızlı. da yayılır. 8. Ses ve ıģığın süratleri karģılaģtırıldığında. daha süratli hareket eder. 9. Kaynaktan çıkıp bir yüzeye çarpan ıģına. denir. 10. Araba motorundan yakıtın yanması sonucu oluģan sesin Ģiddetini azaltmak için kullanırlar.

28 Soru1: Dört öğrenci ayna ve meyve suyu kutuları ile hazırladıkları düzenekler ile Ģekildeki gibi topa bakmaktadır. Hangi göze sahip öğrenciler topu görebilir? A)Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II, III Soru 2. Gelen Işın Yansıyan Işın 65 0 Yansıyan ıģının ayna ile yaptığı açı 65 0 dir. Gelme açısı kaç derecedir? A) 25 B) 50 C) 65 D) 115 Soru 3: Binaların ısı yalıtımı için dıģ cepheleri çeģitli izolasyon malzemeleri ile kaplanmaktadır. Pencereler ise iki veya üç camdan oluģmakta ve içlerindeki hava vakumlanarak ısının hava molekülleri ile iletilmesi engellenmektedir. Isı yalıtımı yapılırken kullanılan malzemeler ses yalıtımına nasıl katkı sağlar?

29 Soru 4: Kütlesi ve hacmi olan her Ģeye madde denir. AĢağıdakilerden hangisi madde değildir? A-Cam B-Ses C-Hava D-Hücre Soru 5: I. Sesin bir yüzeye çarpıp tekrar duyulması II. Çalar saatin çıkardığı sesin saat yastığın altında daha az duyulması III. Yüzeye çarpan sesin yayılma doğrultusunu değiģtirmesi Yukarıda verilen durumlar ses dalgalarının madde ile etkileģmesi ile ilgili olarak hangi olaylarla açıklanabilir? I II III A) Soğurulma Yansıma Yankı B) Yankı Soğurulma Yansıma C) Yankı Yansıma Soğurulma D) Yansıma Soğurulma Yankı Soru 6: AĢağıdaki Ģekillerden hangisinde aynaya gelen ve yansıyan ıģık ıģınları yanlıģ olarak gösterilmiģtir?

30 Soru 7: ġekilde zemine 40 derecelik açı ile bağlı ayna görülmektedir. Zemine paralel gelen ıģın, bu aynadan yansıdıktan sonra tekrar kendi üzerinden dönebilmesi için ayna ok yönünde kaç derece döndürülmelidir? A) 40 b)50 c)140 d) 180

Işığın izlediği yol : Işık bir doğru boyunca km/saniye lik bir hızla yol alır.

Işığın izlediği yol : Işık bir doğru boyunca km/saniye lik bir hızla yol alır. IŞIK VE SES Işık ve ışık kaynakları : Çevreyi görmemizi sağlayan enerji kaynağına ışık denir. Göze gelen ışık ya bir cisim tarafından oluşturuluyordur ya da bir cisim tarafından yansıtılıyordur. Göze gelen

Detaylı

Ses. Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir.

Ses. Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. Ses Ses Nasýl Yayýlýr? Ses, maddesel ortamlarda dalgalar hâlinde yayýlan madde moleküllerinin titreþimi ile oluþan bir enerji þeklidir. Ses, bir madde ile karþýlaþtýðýnda yansýyabilir, iletilebilir ya

Detaylı

Işık Nasıl Yayılır? Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır.

Işık Nasıl Yayılır? Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır. Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır. Bir ışık kaynağından çıkan ve ışığın yolunu belirten doğrulara ışık ışını ya da kısaca ışın

Detaylı

1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA

1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA 1. IŞIK BİLGİSİ ve YANSIMA Işığın Yayılması Bir ışık kaynağından çıkarak doğrular boyunca yayılan ince ışık demetine ışık ışını denir. Işık ışınları doğrusal çizgilerle ifade edilir. Bir ışık kaynağından

Detaylı

Işık Nasıl Yayılır? Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır.

Işık Nasıl Yayılır? Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır. Bir kaynaktan çıkan ışık, herhangi bir engelle karşılaşmıyorsa her yönde ve doğrultuda doğrusal olarak yayılır. Bir ışık kaynağından çıkan ve ışığın yolunu belirten doğrulara ışık ışını ya da kısaca ışın

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 5.ÜNİTE IŞIĞIN YAYILMASI

HAYALİMO EKİBİ 5.ÜNİTE IŞIĞIN YAYILMASI Işık bir enerjidir ve başka enerjilere dönüşebilir. Örneğin güneşimiz mız olup, güneşten dünyamıza gelen aynı zamanda ısı enerjisine dönüşmektedir. >> Kendisi Işık olmayan varlıkları, ışığın onların üzerinden

Detaylı

4. ÜNĠTE : SES. Ses, bir noktadan baģka bir noktaya doğru dalgalar halinde yayılır. Bu dalgalar titreģimler sonucunda meydana gelir.

4. ÜNĠTE : SES. Ses, bir noktadan baģka bir noktaya doğru dalgalar halinde yayılır. Bu dalgalar titreģimler sonucunda meydana gelir. 4. ÜNĠTE : SES 1 SES; madde moleküllerinin titreģimiyle oluģan bir dalga hareketidir(titreģim hareketidir). Ses; katı, sıvı veya gaz gibi maddesel bir ortamda yayılır. BoĢlukta ses yayılmaz. *Havası boģaltılmıģ

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 4.ÜNİTE IŞIK VE SES

HAYALİMO EKİBİ 4.ÜNİTE IŞIK VE SES HAALİMO EKİBİ IŞIĞIN ANSIMASI > Işık bir enerji türüdür. > Kaynağından çıkan ışık her yön de ve doğrusal yollar izleyerek yayılır. > Işığın her yönde doğrusal yollar izleyerek yayılmasını ışınlar çizerek

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

Işık ve Aynalar 1- Yansıma SORU 2- Yansıma Kanunları Yansıma kanunları; NOT: 3- Yansıma Çeşitleri a) Düzgün Yansıma

Işık ve Aynalar 1- Yansıma SORU 2- Yansıma Kanunları Yansıma kanunları; NOT: 3- Yansıma Çeşitleri a) Düzgün Yansıma Işık ve Aynalar 1- Yansıma Işığın yayılması sırasında ışık kaynağından çıkan ve ışığın yolunu belirleyen en ince ışık demetine ışık ışını denir. Işık kaynağından çıkan veya parlak bir yüzeyden yansıyan

Detaylı

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın Işık: Görmemizi sağlayan bir enerji türüdür. Doğrusal yolla yayılır ve yayılmak için maddesel ortama ihtiyacı yoktur. Işınlar ortam değiştirdiklerinde; *Süratleri *Yönleri *Doğrultuları değişebilir Işık

Detaylı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı SES Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı Sesin Oluşumu Ses kaynakları titreşerek meydana gelir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Titreşen

Detaylı

PROJE ADI: PARALEL AYNALARDA GÖRÜNTÜLER ARASI UZAKLIKLARININ PRATİK HESAPLANMASI

PROJE ADI: PARALEL AYNALARDA GÖRÜNTÜLER ARASI UZAKLIKLARININ PRATİK HESAPLANMASI 03.01.2014 PROJE ADI: PARALEL AYNALARDA GÖRÜNTÜLER ARASI UZAKLIKLARININ PRATİK HESAPLANMASI PROJE AMACI: Paralel aynaların arasına konulan bir cismin sonsuz tane görüntüsü vardır. Bu proje burada oluşan

Detaylı

Küresel Aynalar. Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir.

Küresel Aynalar. Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. r F F Çukur ayna Tümsek ayna Kürenin merkezi aynanın merkezidir. f r 2 erkezden geçip aynayı simetrik iki eşit parçaya

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf 10. Sınıf Soru Kitabı 3. Ünite Dalgalar 3. Konu Ses Dalgası Test Çözümleri Sismograf 2 3. Ünite Dalgalar Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına

Detaylı

Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt

Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını etkilemez. Yani su dalgaları yüzey dalgalarıdır.

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK A IŞIĞIN SOĞURULMASI (4 SAAT) 1 Işık ve Işık Kaynağı 2 Işığın Yayılması 3 Işığın Maddelerle Etkileşimi 4 Işığın Yansıması 5 Cisimlerin Görülmesi 6 Isı Enerjisinin

Detaylı

SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ

SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ HÜSEYİN ve EMRE ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU 1 SES NEDİR? Atmosferde canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

Iþýk. Iþýðýn Farklý Maddelerle Etkileþimi

Iþýk. Iþýðýn Farklý Maddelerle Etkileþimi 319 Iþýk Iþýðýn arklý addelerle Etkileþimi Iþýk, etrafýmýzdaki cisimleri görmemizi saðlayan ve boþlukta yayýlabilen bir enerji þeklidir. Týptan sanayiye, sanayiden uzay teknolojisine kadar her alanda kullanýlarak

Detaylı

*Aynanın Tanımı ; Işığın %100 e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılması ile ilk ayna elde edilmiştir.

*Aynanın Tanımı ; Işığın %100 e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılması ile ilk ayna elde edilmiştir. AYNA ÇEŞİTLERİ *Aynanın Tanımı ; Işığın %100 e yakın bir kısmını düzgün olarak yansıtan cilalı yüzeydir. Metal yüzeylerin parlatılması ile ilk ayna elde edilmiştir. Ayna Çeşitleri Aynalar üç gruba ayrılır

Detaylı

IŞIK VE SES Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Muğla 2016

IŞIK VE SES Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Muğla 2016 IŞIK VE SES Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Muğla 2016 IŞIĞIN ÖZELLİKLERİ Işık maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu meydana gelen ve ışıyan bir enerji türüdür. Işık bir kaynaktan doğrusal

Detaylı

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan IŞIK Görme olayı ışıkla gerçekleşir. Cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta

Detaylı

Isı yalıtımı iki farklı ortam arasında ısı alış-verişinin engellenmesine denir. Bu genelde özel malzemelerle yapılır örneğin iki duvar arasına

Isı yalıtımı iki farklı ortam arasında ısı alış-verişinin engellenmesine denir. Bu genelde özel malzemelerle yapılır örneğin iki duvar arasına Isı yalıtımı iki farklı ortam arasında ısı alış-verişinin engellenmesine denir. Bu genelde özel malzemelerle yapılır örneğin iki duvar arasına yerleştirilen yalıtım malzemeleri ses, ısı vb. yalıtımı yapabilir.

Detaylı

AYNALAR. Aynalar, bir yüzeyi çok iyi parlatılıp diğer yüzeyi ise cıva, kalay, gümüş ve alüminyum ile kaplanarak elde edilir.

AYNALAR. Aynalar, bir yüzeyi çok iyi parlatılıp diğer yüzeyi ise cıva, kalay, gümüş ve alüminyum ile kaplanarak elde edilir. AYNALAR Üzerine düşen ışığın tamamına yakınını yansıtabilen ve nesnelerin görüntüsünü veren yüzeylere ayna denir. Aynalar, bir yüzeyi çok iyi parlatılıp diğer yüzeyi ise cıva, kalay, gümüş ve alüminyum

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI TESTİ A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

5. SINIF FEN BİLİMLERİ IŞIĞIN VE SESİN YAYILMASI TESTİ A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 1- Yukarıdaki ışık kaynaklarından kaç tanesi doğal ışık kaynağıdır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 2- I Işık doğrular boyunca yayılır. II Işık ışınları tüm cisimlerden geçer. III Işık boşlukta yayılır. Yukarıdakilerden

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

TEST 14-1 KONU IŞIK GÖLGE RENK. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 14-1 KONU IŞIK GÖLGE RENK. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ KOU 14 ŞK GÖLG RK Çözümler TST 14-1 ÇÖÜMLR 1. şık bir enerji türü olup doğrusal yolla yayılır (örnek olayları), saydam maddelerden (cam-su) geçer. ve 5. ve de koyu rengin tercih edilmesi güneş ışınlarının

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI

10. SINIF KONU ANLATIMLI IŞIĞIN ANSIMASI VE DÜZEM ANAAR 1 10. SINIF ONU ANATIMI 4. ÜNİTE: OTİ 2. onu IŞIĞIN ANSIMASI VE DÜZEM ANAAR ETİNİ ve TEST ÇÖZÜMERİ 2 Ünite 4 Optik 4. Ünite 2. onu (ansıma) A nın Çözümleri 5. II 1. (2) I

Detaylı

Düzlem Aynalar. Test 1 in Çözümleri. Şekilde görüldüğü gibi düzlem aynadan yansıyan K ve M ışınları A noktasal ışık kaynağından gelmektedir.

Düzlem Aynalar. Test 1 in Çözümleri. Şekilde görüldüğü gibi düzlem aynadan yansıyan K ve M ışınları A noktasal ışık kaynağından gelmektedir. 29 Düzlem Aynalar 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. A N N Şekilde görüldüğü gibi düzlem aynadan yansıyan e ışınları A noktasal ışık kaynağından gelmektedir. anıt D dir. N e N ışınları şekillerdeki yolları izleyerek

Detaylı

FİZ201 DALGALAR LABORATUVARI. Dr. F. Betül KAYNAK Dr. Akın BACIOĞLU

FİZ201 DALGALAR LABORATUVARI. Dr. F. Betül KAYNAK Dr. Akın BACIOĞLU FİZ201 DALGALAR LABORATUVARI Dr. F. Betül KAYNAK Dr. Akın BACIOĞLU LASER (Light AmplificaLon by SLmulated Emission of RadiaLon) Özellikleri Koherens (eş fazlı ve aynı uzaysal yönelime sahip), monokromalk

Detaylı

AYNALARDA YANSIMA ve IŞIĞIN SOĞRULMASI

AYNALARDA YANSIMA ve IŞIĞIN SOĞRULMASI AYNALARDA YANSIMA ve IŞIĞIN SOĞRULMASI AYNALAR Tüm yüzeyler ışığı az ya da çok yansıtır fakat parlak ve pürüzsüz yüzeyler en çok yansıtır. Aynalar, düz cam parçasının arkasının sırlanarak (gümüş ya da

Detaylı

Yoğunlaştırılmış Güneş enerjisi santralinin yansıtıcıları aynaların kullanım alanlarından yalnızca biridir.

Yoğunlaştırılmış Güneş enerjisi santralinin yansıtıcıları aynaların kullanım alanlarından yalnızca biridir. Aynalar aakakakak Günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız eşyalardan biri ayna. Peki ilk aynalar nasıl yapılmış? Çeşitleri neler? Hangi amaçlarla kullanılıyor? Hiç merak ettiniz mi? Haydi gelin aynanın

Detaylı

MADDE VE ISI. HAZIRLAYANLAR: Nazlıcan Akyürek&Beyza NevĢehirli. 03.06.2011 ġule YILMAZ

MADDE VE ISI. HAZIRLAYANLAR: Nazlıcan Akyürek&Beyza NevĢehirli. 03.06.2011 ġule YILMAZ MADDE VE ISI HAZIRLAYANLAR: Nazlıcan Akyürek&Beyza NevĢehirli 1 SICAKLIK Duyularla algılanmakta NEDĠR? ve genellikle sıcak veya soğuk terimleri ile ifade edilmektedir. Teknik olarak bu değerlendirme doğru

Detaylı

Hazırlayanlar: Suzan Baran, Hilal Günay, Fatma Mutlu TOST MAKİNELERİNİN İÇİ NİÇİN SİYAHTIR?

Hazırlayanlar: Suzan Baran, Hilal Günay, Fatma Mutlu TOST MAKİNELERİNİN İÇİ NİÇİN SİYAHTIR? Hazırlayanlar: Suzan Baran, Hilal Günay, Fatma Mutlu TOST MAKİNELERİNİN İÇİ NİÇİN SİYAHTIR? ÖĞRENME ALANI: Madde ve Değişim SINIF: 6. Sınıf ÜNİTE: Madde ve Isı KONU: Isının Yayılma Yolları Kazanımlar:

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENME ALANI : ĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) D- MERCEKLER VE KULLANIM ALANLARI (4 SAAT) 1- ler ve Özellikleri 2- Çeşitleri 3- lerin Kullanım Alanları 4- Görme Olayı ve Göz Kusurlarının 5- Yansıma

Detaylı

SU HALDEN HALE GĠRER

SU HALDEN HALE GĠRER SU HALDEN HALE GĠRER SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaģıp havaya karıģması, bulutları oluģturması ve yağıģ olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü denir. Su buharı soğuduğunda ise

Detaylı

Uzaktan Algılama Teknolojileri

Uzaktan Algılama Teknolojileri Uzaktan Algılama Teknolojileri Ders 7 Aktif Alıcılar ve Uygulamaları (SONAR, RADAR, SAR, LiDAR) Alp Ertürk alp.erturk@kocaeli.edu.tr SONAR (SOund Navigation And Ranging) Ses dalgaları ölçümüne dayanır

Detaylı

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri 34 Ses Dalgaları 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. 1 Y I. Sonar II. Termal kamera 2 Z 3 Sesin yüksekliği ile sesin frekansı aynı kavramlardır. Titreşen bir telin frekansı, telin gerginliği ile doğru orantılıdır.

Detaylı

ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ

ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ Ses kirliliğinin insan üzerindeki etkisi nedir? YILIN DÜĞÜNÜ! Düğün dernek kurulur çok güzel şeylerdir bunlar fakat herkes herşeyi normal olarak yapsa birbirlerine saygı gösterse daha

Detaylı

1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler

1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler 1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler düzenlidir. Isı iletkenleri kısa sürede büyük miktarda ısı iletirler.

Detaylı

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları 7 Ünite Dalgalar 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları SES DALGALARI 3 Test 1 Çözümleri 3. 1. Verilen üç özellik ses dalgalarına aittir. Ay'da hava, yani maddesel bir ortam olmadığından sesi

Detaylı

3. K. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık. v 1 5.

3. K. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık. v 1 5. 4 şığın ırılması Test Çözümleri Test 'in Çözümleri.. cam şık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Bu nedenle dan cama geçen ışık şekildeki gibi kırılmalıdır. anıt B şık

Detaylı

T.C. TÜBİTAK BİDEB. YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ-ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI OPTİK KUTU

T.C. TÜBİTAK BİDEB. YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ-ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI OPTİK KUTU T.C. TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ-ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI OPTİK KUTU HAZIRLAYANLAR Ahmet ARSLAN Ömer Yılmaz TOKGÖZ DANIŞMANLAR Prof.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 3. Konu KÜRESEL AYNALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 3. Konu KÜRESEL AYNALAR ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINI ONU ANLATILI. ÜNİTE: OPTİ. onu ÜRESEL ANALAR ETİNLİ ve TEST ÇÖÜLERİ Ünite Optik. Ünite. onu (üresel Aynalar) A nın Çözümleri 1. Çukur aynada deki bir cismin görüntüsü yine dedir. Buna göre, C

Detaylı

GÖKKUŞAĞINI HER GÜN GÖREBİLİR MİYİZ? ÖZET

GÖKKUŞAĞINI HER GÜN GÖREBİLİR MİYİZ? ÖZET GÖKKUŞAĞINI HER GÜN GÖREBİLİR MİYİZ? Hazırlayanlar; Burçak Yiğitoğlu, Zeynep Yavuz, Öykü D. Yavuz ÖZET Bu öğrenme-öğretme modülü 7.Sınıf fiziksel olaylar öğrenme alanına dahildir.işığın madde ile etkileşimini

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 9 Mekanik ve Elektromanyetik Dalga Hareketi TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Mekanik dalgalar Temelde taneciklerin boyuna titreşimlerinden kaynaklanırlar. Yayılmaları için mutlaka bir ortama

Detaylı

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi SES FĠZĠĞĠ SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

FİZİK IŞIĞIN YANSIMASI VE AYNALAR

FİZİK IŞIĞIN YANSIMASI VE AYNALAR İZİ ŞĞ ASAS VE AAAR Ş Ğ A S A S V E A A A R Cisimleri görmemizi sağlayan, göze gelerek cisimleri algılamamıza yarayan enerjiye ışık denir. endiliğinden ışık üreten sistemlere ışık kaynağı denir. sı yoluyla

Detaylı

Bir malzemenin kırılma indisi n, ışığın boşluktaki hızının (c) ışığın o malzemedeki

Bir malzemenin kırılma indisi n, ışığın boşluktaki hızının (c) ışığın o malzemedeki Doğa Olayları II Işık ve özellikleri: Işık elektromanyetik bir dalgadır. Yayıldığı veya soğrulduğunda parçacık özelliği gösterir; ivmelenen elektrik yükleri tarafından yayılır. Işık hızı temel bir sabittir.

Detaylı

Işığın Kırılması Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri. 4. X ışını tam yansımaya uğradığına göre, n 1. dir. Y ışını n 3. yaklaştığına göre, n 2

Işığın Kırılması Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri. 4. X ışını tam yansımaya uğradığına göre, n 1. dir. Y ışını n 3. yaklaştığına göre, n 2 4 Işığın ırılması Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. I ışını P noktasına normal doğrultunda geldiği için kırılmadan geçmiştir. P nin geçişi doğrudur. O noktasında normalden uzaklaşarak kırılmıştır.

Detaylı

Küresel Aynalar Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri üresel Aynalar estlerinin Çözümleri 1 est 1 in Çözümleri. v 1,5 1. A B A B B A ışınının ʹ olarak yansıyabilmesi için ların odak noktaları çakışık olmalıdır. Aynalar arasındaki uzaklık şekilde gösterildiği

Detaylı

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ

FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ FM (Frequency Modulation) SiSTEMLERİ Uz.Ody. Çağıl Sarıdoğan Gazi Ün.Tıp Fak. KBB AD Odyoloji BD Gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamak zordur Ancak Çocuk ve özellikle işitme engelli çocuk için durum çok

Detaylı

Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları. Isı Yalıtımı

Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları. Isı Yalıtımı MADDE VE ISI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE) Konular: Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı Isının Yayılma Yolları İletim Yoluyla Yayılma Işıma Yoluyla Yayılma Isının Tutulması Ve Yansıtılması

Detaylı

b. Işık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken c. Işık en hızlı... en yavaş... ortamında yayılır.

b. Işık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken c. Işık en hızlı... en yavaş... ortamında yayılır. azanım oklama Sınavı 1. Aşağıda yoğunlukları verilen ortamlarda ışıkların izleyecekleri yolları çiziniz. (16P) 2. Aşağıda verilen boşlukları uygun kelimeler gelecek şekilde doldurunuz. (10P) a. Işık çok

Detaylı

CEVAP ANAHTARI: 1.TEST: 1.B 2.E 3.C 4.D 5.E 6.C 7.C 8.E 9.D 10.B 11.A 12.C 13.C 2.TEST: 1.E 2.E 3.D 4.A 5.C 6.D 7.E 8.E 9.D 10.D 11.E 12.E 13.D 3.TEST: 1. E 2.D 3E. 4.D 5.C 6.A 7.C 8.C 9.B 10.D 11.B 12.D

Detaylı

7.SINIF FEN BİLİMLERİ AYNALAR VE IŞIK KARMA SORULAR

7.SINIF FEN BİLİMLERİ AYNALAR VE IŞIK KARMA SORULAR 1. 4. I. Düzlem aynada görüntü aynaya göre simetriktir. II. Çukur aynalarda görüntü cismin bulunduğu yere göre düz-büyük veya tersküçük olabilir. III. Tümsek aynalarda cismin görüntüsü daima küçük ve düzdür.

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 2. Konu Işığın Yansıması ve Düzlem Aynalar. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 2. Konu Işığın Yansıması ve Düzlem Aynalar. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sınıf Soru itabı 4. Ünite ptik 2. onu şığın ansıması ve Düzlem ynalar Test Çözümleri azer şınının Elde Edilmesi 2 4. Ünite ptik Test 1 in Çözümleri 3. 1. 1 60 i 1 30 30 60 30 30 i 2 2 ışını 1 ve 2

Detaylı

Aşağıdaki ışık kaynaklarını doğal ve yapay olarak sınıflandıralım.

Aşağıdaki ışık kaynaklarını doğal ve yapay olarak sınıflandıralım. 3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÇEVREMİZDEKİ IŞIK VE SESLER ÜNİTESİ ÇALIŞMA YAPRAĞI AD SOYAD: Aşağıdaki ışık kaynaklarını doğal ve yapay olarak sınıflandıralım. Şimşek Ampul Fener Odun ateşi Yıldızlar Arabaların

Detaylı

Aydınlanma, Gölgeler, Yansıma ve Düzlem Aynalar

Aydınlanma, Gölgeler, Yansıma ve Düzlem Aynalar 14 Aydınlanma, Gölgeler, Yansıma ve Düzlem Aynalar Optiğe giriş ve ışığın davranış modelleri Fiziğin alt dallarından biri olan optik, ışığı ve ışığın davranışını inceler. Işığın birçok farklı davranışını

Detaylı

Fenerden Çıkan Işık Işınlarıyla Saatimi Bulabilir Miyim?

Fenerden Çıkan Işık Işınlarıyla Saatimi Bulabilir Miyim? ÖĞRENCİ ÇALIŞMA YAPRAĞI 1 Fenerden Çıkan Işık Işınlarıyla Saatimi Bulabilir Miyim? SENARYO: Her yaz tatilinde bir devlet okulu, öğrencileri için kamp etkinliği düzenliyordu.işte Emrecan 'da tatilinde böyle

Detaylı

ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ

ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ Ses kirliliğinin insan üzerindeki etkisi nedir? YILIN DÜĞÜNÜ! Düğün dernek kurulur çok güzel şeylerdir bunlar fakat herkes herşeyi normal olarak yapsa birbirlerine saygı gösterse daha

Detaylı

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR

YANSIMA VE DÜZLEM AYNALAR Tİ 45 75 75 4 5 5 80 80 6 5 7 8 0 0 70 70 80 0 0 80 9 0 50 0 40 40 50 0 BÖÜ ASA VE DÜZE AAAR ansıma ve Düzlem Aynalar ÇÖZÜER Alıştırmalar 5 9 6 0 7 4 8 46 Tİ 5 9 6 0 7 4 8 Tİ 47 4 6 7 8 4 9 5 0 48 Tİ a)

Detaylı

3-Tasarruflu ampuller,neonlar,floresanlar neden daha az enerji harcarlar?

3-Tasarruflu ampuller,neonlar,floresanlar neden daha az enerji harcarlar? 1-Işık kirliliğine neler sebep olur? Yol, cadde ve sokak aydınlatmaları, Park, bahçe ve spor alanlarının aydınlatmaları, Reklam ve ilan panoları, Güvenlik aydınlatmaları, Evlerden ve binalardan taşan aydınlatmalar.

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 3. Konu Küresel Aynalar. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 3. Konu Küresel Aynalar. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 3. onu üresel ynalar est Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik est 1 in Çözümleri 3. Güneş ışınlarının toplandığı 1. N B deki noktası nın odak noktasıdır.

Detaylı

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M

1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK SORULARI 1. Şekildeki düzlem aynaya bakan göz K, L, M noktalarından hangilerini görebilir? A-)K ve L B-)Yalnız L C-)Yalnız K D-)L ve M E-)K, L ve M 2. Üstten görünüşü şekildeki

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 0 üresel Aynalar Test in Çözümleri.. L T T Cismin L noktası merkezde ve birim yükseklikte olduğu için görüntüsü yine merkezde, ters ve birim yükseklikte olur. Cismin noktası dan uzaklıkta ve birim yükseklikte

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) 013-01 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: Songül DUMAN Sınıfı: 6-B Tanı: Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR ÇUKUR AYNA. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir.

KÜRESEL AYNALAR ÇUKUR AYNA. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir. KÜRESEL AYNALAR Yansıtıcı yüzeyi küre parçası olan aynalara denir. Küresel aynalar iki şekilde incelenir. Yansıtıcı yüzeyi, küre parçasının iç yüzeyi ise çukur ayna yada içbükey ayna ( konveks ayna ) denir.eğer

Detaylı

ISININ YAYILMASI. Anahtar kelimeler İLETİM IŞIMA KONVEKSİYON YANSITICI YÜZEY. Bu kelimeleri önceden bilmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır.

ISININ YAYILMASI. Anahtar kelimeler İLETİM IŞIMA KONVEKSİYON YANSITICI YÜZEY. Bu kelimeleri önceden bilmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır. 1 ISININ YAYILMASI Anahtar kelimeler İLETİM IŞIMA KONVEKSİYON YANSITICI YÜZEY Bu kelimeleri önceden bilmeniz konuyu anlamanızı kolaylaştıracaktır. 2 ISI ÜÇ FARKLI YOLLA YAYILIR: İLETİM YOLUYLA YAYILMA

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

MADDENİN ÖZELLİKLERİ

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz, kokladığımız birden çok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler, kalemimiz ve hatta bizde birer maddeyiz. Peki, çevremizde

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 6.1.1.1. Hayvan ve bitki

Detaylı

Bir boyutta sabit ivmeli hareket..

Bir boyutta sabit ivmeli hareket.. Bir boyutta sabit ivmeli hareket.. İvme sabit olduğunda, ortalama ivme ani ivmeye eşit olur. Hız hareketin başından sonuna kadar aynı oranda artar veya azalır. a x = v xf v xi t ; t i = 0 ve t f = t alınmıştır

Detaylı

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ

MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Dr. Serdar YILMAZ MEÜ Fizik Bölümü Ses dalgalarının özellikleri 2 MATEMATİĞİN GEREKLİLİĞİ Matematik, yaşamı anlatmakta kullanılır. Matematik yoluyla anlatma, yanlış anlama ve algılamayı engeller. Yaşamda

Detaylı

1. ÜNİTE DENEME SINAVI

1. ÜNİTE DENEME SINAVI 1. apısında bulunan yüksek orandaki Hidrojen gazının Helyum gazına dönüşümü sırasında açığa çıkan enerji bu gök cisminin ısı ve ışık enerjisinin kaynağını oluşturur. ukarıdaki bilgide söz edilen gök cismi

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Ses İle İlgili Fiziksel Olaylar Sesin doğması Sesin yayılması Sesin yansıması Sesin yutulması

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya MADDEYİ TANIYALIM Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı

Detaylı

MERCEKLER. Kısacası ince kenarlı mercekler ışığı toplar, kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtır.

MERCEKLER. Kısacası ince kenarlı mercekler ışığı toplar, kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtır. MERCEKLER İki küresel yüzey veya bir düzlemle bir küresel yüzey arasında kalan saydam ortamlara mercek denir. Şekildeki gibi yüzeyler kesişiyorsa ince kenarlı mercek olur ki bu mercek üzerine gelen bütün

Detaylı

Ünite 15 POLAROİD LENSLER

Ünite 15 POLAROİD LENSLER Ünite 15 POLAROİD LENSLER ÜNİTENİN AMAÇLARI Bu üniteyi çalıştıktan sonra Polaroid lenslerin özelliklerini, kullanım amaçlarını, polarizasyonunun nasıl işlev gördüğünü öğreneceksiniz. ÜNİTENİN İÇİNDEKİLER

Detaylı

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 6. sınıf seviyesinde öğrencilerden, canlıyı oluşturan temel yapı birimi ve diğer yapılarla ilişkisi, bazı sistemlere ait yapı ve organlar, bitki ve hayvanlardaki

Detaylı

FARKLI RENKLERDE IġIĞIN VE SICAKLIK DEĞĠġĠMĠNĠN GÜNEġ PĠLĠNĠN GÜCÜNE ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI

FARKLI RENKLERDE IġIĞIN VE SICAKLIK DEĞĠġĠMĠNĠN GÜNEġ PĠLĠNĠN GÜCÜNE ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI FARKLI RENKLERDE IġIĞIN VE SICAKLIK DEĞĠġĠMĠNĠN GÜNEġ PĠLĠNĠN GÜCÜNE ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASI Hazırlayan Öğrenciler BaĢar ALPTEKĠN 7-C Rıza Lider BÜYÜKÇANAK 7-C DanıĢman Öğretmen Meltem GÖNÜLOL ÇELĠKOĞLU

Detaylı

MADDE NEDİR??? madde denir. Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye

MADDE NEDİR??? madde denir. Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye MADDE NEDİR??? Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye madde denir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. MADDENİN ORTAK ÖZELLİKLERİ Maddenin kütle,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİDER ŞİŞLİ İLKOKULU/ORTAOKULU 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİDER ŞİŞLİ İLKOKULU/ORTAOKULU 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR Yer kabuğunun kara tabakasının kayaçlardan oluştuğunu belirtir. Kayaçlarla madenleri ilişkilendirir ve kayaçların ham madde olarak önemini tartışır. Fosillerin oluşumunu

Detaylı

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 TEKNİK RESİM Teknik resim, teknik elemanların üretim yapabilmeleri için anlatmak istedikleri teknik özelliklerin biçim ve

Detaylı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı

mercek ince kenarlı (yakınsak) mercekler kalın kenarlı (ıraksak) mercekle odak noktası odak uzaklığı MERCEKLER Mercekler mikroskoptan gözlüğe, kameralardan teleskoplara kadar pek çok optik araçta kullanılır. Mercekler genelde camdan ya da sert plastikten yapılan en az bir yüzü küresel araçlardır. Cisimlerin

Detaylı

3.ÜNİTE BÖLÜMLER. 1. Kuvvetin Ölçülmesi KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME. Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz;

3.ÜNİTE BÖLÜMLER. 1. Kuvvetin Ölçülmesi KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME. Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz; BASİTFEN.COM 3.ÜNİTE KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME BÖLÜMLER basitfen.com Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz; Kuvvet en basit şekliyle itme ve çekme olarak tanımlanabilir. Kuvvet

Detaylı

32 Mercekler. Test 1 in Çözümleri

32 Mercekler. Test 1 in Çözümleri Mercekler Test in Çözümleri. Mercek gibi ışığı kırarak geçiren optik sistemlerinde hava ve su içindeki odak uzaklıkları arklıdır. Mercek suyun içine alındığında havaya göre odak uzaklığı büyür. Aynalarda

Detaylı

Ünite 4: SES. Sesin Özellikleri

Ünite 4: SES. Sesin Özellikleri Ünite 4: SES SES; madde moleküllerinin titreşimiyle oluşan bir dalga hareketidir(titreşim hareketidir). Ses; katı, sıvı veya gaz gibi maddesel bir ortamda yayılır. Boşlukta ses yayılmaz. Havası boşaltılmış

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENE ALANI : FĐZĐEL OLALAR ÜNĐE 5 : IŞI (EB) B- IŞIĞIN RENLERE ARILAI CĐĐLER NAIL RENLĐ GÖRÜNÜR? 1- Işığın Renklerine Ayrılması 2- Işığın Elde Edilmesi 3- Renkleri 4- Cisimlerin Işığı ansıtması 5- leri

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde kalmışken

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

MADDEYİ TANIYALIM HÜSEYİN DEMİRBAŞ

MADDEYİ TANIYALIM HÜSEYİN DEMİRBAŞ MADDEYİ TANIYALIM CİSİM MALZEME MADDE EŞYA ALET MADDE NEDİR? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. CİSİM

Detaylı

Madde Nedir? Boşlukta yer kaplayan, var olan her şeye madde denir. Örneğin kaşık bir maddedir.

Madde Nedir? Boşlukta yer kaplayan, var olan her şeye madde denir. Örneğin kaşık bir maddedir. MADDEYİ TANIYALIM Madde Nedir? Boşlukta yer kaplayan, var olan her şeye madde denir. Örneğin kaşık bir maddedir. MADDEYİ TANIYALIM A)Çevremizde sayısız madde vardır B)Maddenin halleri C)Maddenin ölcülebilir

Detaylı