SAKARYA HAVZASINDA KATI MADDE TAŞINIM DENGESİ VE HAVZANIN KUM-ÇAKIL SEKTÖRÜNDEKİ YERİ ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAKARYA HAVZASINDA KATI MADDE TAŞINIM DENGESİ VE HAVZANIN KUM-ÇAKIL SEKTÖRÜNDEKİ YERİ ÖZET"

Transkript

1 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 115 SAKARYA HAVZASINDA KATI MADDE TAŞINIM DENGESİ VE HAVZANIN KUM-ÇAKIL SEKTÖRÜNDEKİ YERİ İbrahim YÜKSEL Yrd. Doç. Dr., Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fak. Yapı Böl. Mehmet SANDALCI Yrd. Doç. Dr. Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fak. İnşaat Müh. Böl. ÖZET Türkiye de yer alan 26 ana havzadan 12. incisi olan Sakarya Havzası, gerek Sakarya Nehri nin ana kolunda gerekse bu havzadaki tali kollarda ve küçük akarsularda önemli miktarda katı madde taşınımına sahiptir. Her ne kadarda Sakarya Nehri ana kolu üzerinde yapılmış olan üç adet baraj (Gökçekaya, Sarıyar ve Yenice Barajları) ana kol üzerindeki katı madde taşınımını memba taraflarında tutarak mansaba ilerleyişini adeta bir kum çakıl kapanı şeklinde engelleseler de Sakarya Havzasındaki yıllık katı madde taşınımı yine de oldukça önemli miktarlara ulaşmaktadır. Bunun, Sakarya Havzasına düşen yıllık ortalama yağış miktarı, ana kol haricindeki tali kolların ve küçük akarsuların çokluğu, jeolojik yapı gibi birçok sebebinin olduğu söylenebilir. Bu çalışmada, yapı ve inşaat sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olan kum çakıl malzemesinin Sakarya Havzasındaki taşınım miktarı (potansiyeli) ile bu potansiyelin ihtiyaca göre dengesi araştırılmakta ve bu dengenin kum-çakıl sektöründeki yeri analiz edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Katı Madde Taşınımı, Sakarya Havzası, Kum-Çakıl Dengesi ve Analizi GİRİŞ Özet kısmında da belirtildiği gibi bu çalışmanın amacı, genelde Sakarya Havzasındaki katı madde taşınım miktarından faydalanılarak havzadaki kum çakılın yıllık taşınım dengesi araştırılması özelde ise Sakarya Havzasının bu taşınım dengesi ile kum-çakıl sektöründeki yerinin analiz edilmesidir. Çalışmanın kapsamı ise öncelikle; Sakarya Nehri ana kolu üzerinde gerçekleşen katı madde taşınımının araştırılmasını içermekle birlikte daha sonra bu araştırmanın Sakarya Havzasındaki tali kollara ve küçük akarsu veya derelere de yaygınlaştırılarak çıkan taşınım dengesinin ve analiz sonuçlarının bütün Sakarya Havzasına genelleştirilmesidir. Bu çalışma gerçekleştirilirken, daha önce bu konuda yapılmış olan benzer çalışmalar irdelenerek gözden geçirilmekte olup kapsamlıca bir literatür taraması yapılmaktadır. Daha sonra çalışmaya konu olan Sakarya Havzasının kum çakıl potansiyeli; başta Sakarya Nehri olmak üzere havzadaki diğer akarsu ve derelerin taşımış oldukları kum çakıl miktarları değişik istatistiksel yöntem ve bağıntılarla tahmin edilmekte olup daha sonra bu potansiyele kırma-eleme usulü ile elde edilen miktarlar da eklenerek havzanın toplam potansiyeli yıllık bazda yaklaşık olarak tahmin edilmektedir. Daha sonra bölgedeki kum çakıl ihtiyacı da yine benzer yöntemlerle tahmin edilerek sonuçta bir ihtiyaç-potansiyel dengesi oluşturulmaktadır. Sonuçta ise Sakarya Havzasındaki bu potansiyel ve ihtiyacın kum çakıl sektöründeki yeri analiz edilmektedir.

2 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu KUM ÇAKIL SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Kum-Çakıl sektörü yıllık minimum ton gibi yüksek üretim kapasitesi, yaklaşık milyon $ yıl gibi bir değerle küçümsenmeyecek bir piyasa değeri ve minimum kişilik doğrudan istihdam imkânları ile giderek önem kazanan bir madencilik kolu haline gelmiştir. Bu konuda tam anlamıyla bir istatistikî bilgi olmamakla beraber tutulmuş olan bazı istatistikî bilgilere ulaşmak ise neredeyse imkânsız gibidir. Farklı yasal mevzuatlara göre çalışan işletmelerde kesin rakamlara ulaşmak, yıllık üretim, kapasitesi ve işgücü verileri özellikle özel idare ruhsatı ile çalışan işletmelerin beyana dayalı çalışmaları nedeniyle elde edilememektedir. Bu konuda yapılan istatistik çalışmalar tamamlanmadığından dolayı sektöre ait bilgileri yaklaşık tahmini rakamlar olarak verilmiştir. Sanayileşme, planlı veya plansız kentleşme sonucu giderek artan konut ihtiyacı, buna bağlı olarak altyapı eksiliği ile en önemlisi ülkemiz gerçeği olan deprem faktörü; Kum-Çakıl üretiminin ve standartlarının önemini bir kez daha ortaya koymaktır. Ülkemizde kişi başına yıllık yaklaşık 3 ton olan Kum-Çakıl ihtiyacının, gelecek yıllarda gelişmiş ülkeler düzeyi olan 7 10 ton/yıl miktarlarına çıkacağı düşünülerse, sektörle ilgili çalışmaların ve düzenlemelerin yapılmasının önemini ortaya koymaktadır DİE., 1996). Kum-Çakıl sektöründeki işletmeler genelde faaliyetlerini planlamadan, projeden ve mühendislik disiplininden yoksun olarak sürdürmekte olduklarından üretim maliyetlerinde optimizasyona gidilememekte bunun sonucunda ise kalite sürekliliği sağlanamamakta, işçi sağlığı ve iş güvenliği hükümlerine dikkat edilmemekte, çevresel etkiler göz ardı edilmekte ve kısacası işletme teknikleri gereken düzeylerin çok altında kalmaktadır. TÜRKİYE DE KUM-ÇAKIL SEKTÖRÜ Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığının Türkiye genelinde 1996 yılında yaptığı araştırmaya göre (DİE., 1996) Sakarya İli kum-çakıl sektöründe %9 la Türkiye genelinde en çok faaliyet gösteren il konumundadır yılında Sakarya da 8 adet ruhsatlı ocak bulunmakta iken bu sayı 2004 yılında 25 e 2006 yılında ise 40 cıvalarına ulaşmış bulunmaktadır. Sakarya ili kum çakıl sektöründe Türkiye genelinde %18 gibi büyük bir dilime sahip olup bu oran her geçen gün daha da artmaktadır. Sektördeki bu artış ise ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığının bu konu ile ilgili olarak Türkiye genelindeki ruhsatlı maden ocakları üzerinde yapmış olduğu çalışma sonuçlarına göre çıkan istatistiksi veriler sektörün katma değer payları ile birlikte Tablo 1 de verilmiştir. Tablo 1 Kum Çakılın Türkiye Ekonomisine Sağladığı Katma Değerin Payı Taşocakçılığı Nizamnamesi kapsamına giren kum, kil ve taşocakları sektörünün alt maden grupları itibariyle katma değer payları ve kum-çakıl sektörünün bu guruplar içerisindeki oranı ise Şekil 1 de verilmektedir.

3 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 117 Şekil 1 Kum-Çakılın Maden Sektöründeki Yeri Şekil 1 de de görüldüğü gibi, bu sektördeki en büyük katma değeri % 45 oranla kum ve çakıl oluşturmaktadır. Bunu sırasıyla, % 19 payla mermer haricindeki taşların granül parça ve tozları, % 15 payla kireçtaşı, % 11 payla yapıtaşı, % 8 payla diğer madenler, % 2 payla kil izlemektedir (DİE., 1996). SAKARYA DA KUM ÇAKIL SEKTÖRÜ Günümüzde Madencilik sektörü yılların ihmal edilmişliğinin sıkıntısını yaşamaktadır. Bu konuda Devletin yeni stratejiler geliştirerek hem bugünü hem de geleceği planlamasına ihtiyaç olduğu bir gerçektir. Bu kapsamda, madencilik ve kum-çakıl sektörüne ilişkin tüm yasa ve yönetmelikler ile kamu ve kuruluşları ile mühendislerin durumu AB mevzuatına göre karşılaştırılarak gerekli stratejilerin oluşturulması gerekmektedir. Sakarya il genelinde ruhsatlı çalışır durumda toplam hektar alanda bulunan kum çakıl işletmelerinin ile ve dolayısıyla ülke ekonomisine sağladığı katma değer YTL (Bir Trilyon Dört Yüz On Beş Milyar Sekiz Yüz Altmış Sekiz Milyon Türk Lirası) yani yaklaşık 1 milyon dolardır. İşletmelerin yan sektörlerini, istihdamını, vergilerini, çalışma maliyetlerini ve diğer katma değerleri de dikkate alındığında bu rakam yaklaşık 3 milyon dolara çıkabilmektedir. Bu para ise il ve ülke ekonomisinin canlanması için önemli bir değerdir. Sakarya ilinin hali hazır durumdaki toplam kum-çakıl potansiyeli yaklaşık m3 olarak tespit edilmiş olup bu tespit; il genelinde kum çakıl ve yan ürünü olan elek üstü oturtulmuş malzemelerin muhtemel rezervleri göz önüne alınarak ve kullanım olmadığı kabul edilerek köprülerden, yollardan, yerleşim birimlerinden 1000 uzaklıktaki mesafeleri dikkate alınarak tahmini olarak hesaplanmıştır. Bu potansiyelin kurulu bulunan kum çakıl ocağı işletmeleri tarafından % 20 sinin kullanıldığı düşünüldüğünde mevcut potansiyel rezerv miktarının yaklaşık m3 e tekabül ettiği tahmin edilmektedir. Buda gösteriyor ki Sakarya nın en önemli maden işletmeciliği kum-çakıl sektörüdür (DİE.,1996, ATSO., 1994). Bu potansiyel ve coğrafi konum itibari ile Sakarya ilindeki kum-çakıl sektörü Marmara Bölgesinin ihtiyaçlarına cevap verir durumdadır. Kum çakıl işletmelerinin Türkiye genelinde %18 gibi büyük bir diliminin Sakarya İlinde toplanmış olması ilin bu sektördeki ülkemizdeki önemini açıkça ortaya koymaktadır. Sakarya da faaliyet gösteren kum-çakıl işletmelerinin çalışma sistemleri genelde sallama kepçe yöntemine dayanmaktadır. Ortalama olarak bir kum ocağında yan sektörleri ile birlikte 60 kişi istihdam edilmekte ve il genelinde bu sektörde 1500 kişi istihdam edilmektedir.

4 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Ancak ne yazık ki, il genelinde ruhsatsız olarak çalıştırılan kum-çakıl ocaklarının da sayıları oldukça (tahmini olarak 60 adet) fazladır. Kaçak olarak çalıştırılan bu işletmeler de hesaba katıldığında ildeki bu sektörün istihdam ettiği kişi sayısı 5100 e çıkmaktadır. Aile reisi durumunda olan birinin ortalama dört kişilik aileye baktığı kabul edilirse Sakarya ilinde kumçakıl sektöründen geçinen kişi sayısı toplam olarak 5100*4=20400 tahmin edilmektedir. SAKARYA KUMUNUN ÖZELLİLERİ Sakarya ili zengin yatakları sebebiyle kum çakıl işletmeleri için gözde bir yerdir. Ayrıca kumun özellikleri de TS EN standartlarının sağlanmasında en kullanışlı hammaddedir. Çıkarılacak malzeme ince kum özelliğindedir. Yoğunluğu 1,4 gr/cm 3 tür. Çakıl boyutlu elemanlarının oranı % 40 oranındadır. Orta küresel, iyi yuvarlaklaşmamış taneler halinde ve çeşitli kaya kökenlidirler. Bunlar başlıca kireçtaşı, metamorfik kaya ve kuvarsittir. Kum boyutlu elemanların yuvarlaklığı ve küreselliği orta düzeydedir. Taneler bazında beyaz, renksiz, sarı, kahve, siyah, yeşilimsi, bordo tonlarda elemanlar bulunur (TMMOB., 2004). Harç, duvarlar ile iç ve dış sıvaların yapımında kullanılan ve mineral esaslı bir bağlayıcı; harç kumu, su ve gerektiğinde ilave edilen katkı maddelerinin uygun oranlardaki karışımları ile oluşturulan bir yapı malzemesidir. Harç kumları ise harç yapımında kullanılan ve 8 mm lik elekten tamamı geçen ince Kum-Çakıldır. Harç kumları oluşma şekillerine göre doğal kumlar ve suni (yapma) kumlar olmak üzere 2 sınıfa ayrılırlar (TMMOB., 1991). Doğal kum, doğadaki taş ve çakılları atmosfer, su ve diğer çeşitli dış etkiler ile fiziksel ve kimyasal olarak ayrışıp ufalanması yoluyla oluşan kumdur. Kum doğal taş veya çakılların kırılmasıyla elde edilir, yüksek fırın cürufunun granüle edilmesi ile oluşturulan kuma ise kum denilmektedir. Kumlar en büyük tane çaplarına göre ince kum (0,12 mm), orta kum (0,14mm) ve kalın kum (0,18 mm) olmak üzere üçe ayrılır (TMMOB., 2004). SAKARYA HAVZASINDAKİ KUM-ÇAKIL POTANSİYELİ Bu çalışmada, Sakarya Havzasının kum-çakıl potansiyeli; bu havzada yer alan Sakarya Nehrinin gerek ana kolları ve gerekse tali kolları ile havzadaki diğer akarsu ve yan derelerde mevcut olan kum-çakıl yatakları ve rezervlerinden faydalanılarak elde edilmiş olup ve bulunan yaklaşık yıllık potansiyel kum çakıl malzemesinin kalitesi ile birlikte aşağıda verilmektedir (ATSO., 1994). Sakarya Nehri Yatağı Stabilize ve beton Kum-Çakılı olarak kullanılabilir Rezerv: m 3 Sakarya Nehri Terki Alanlar Stabilize ve beton Kum-Çakılı olarak kullanılabilir, kum oranı yüksektir. Rezerv: m 3 Adapazarı-Karasu Eski Sakarya Yatağı Stabilize ve beton Kum-Çakılı olarak kullanılabilir, kum oranı yüksektir. Rezerv: m 3

5 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 119 Akyazı-Mudurnu Çayı Yatağı Stabilize ve beton agregası olarak kullanılabilir, stabilize oranı yüksektir. Rezerv: m 3 SAKARYA DA KUM ÇAKIL OCAKLARININ EKONOMİK KATMA DEĞERLERİ Yukarıda verilen değerlerden de anlaşılacağı üzere ilimiz kum-çakıl sektörünün gelişimde önemli rol oynamış ve sektör il için tamamen geçim kaynağı haline gelmiştir. Sakarya il genelindeki kum-çakıl sektörünün ekonomiye kattıkları değerle Tablo 2 de verilmiştir (DİE., 1996, ATSO., 1997, 1999). Tablo 2 Sakarya kum-çakıl sektörünün ekonomiye katkı değerleri Mevkii Ocak veya Tesis Adı Ürettiği Malzeme Alan m 2 Mülkiyeti Türü Ruhsat Süresi Ekonomik Katkısı (YTL/ Yıl) Hendek A.Sıtkı Güngör Kum 920 Tapulu 3 Yıllık Mollaköy Ağataş Kum Ocakları Kum 3800 Tapulu 3 Yıllık Karasu Aziz Petekkaya Kum 4897 Tapulu 3 Yıllık Taşkısığı Belpaş A.Ş. Kum Tapulu 3 Yıllık Geyve Ergün Demircioğlu Kum 1670,6 Tapulu 3 Yıllık 5000 Hendek Hendek Hazır Beton Kum Tapulu 3 Yıllık Kumbaşı Kardeşler Ltd. Şti. Kum 4621 Tapulu 3 Yıllık Karasu M.Taner Basmacı Kum 2000 Tapulu 3 Yıllık Söğütlü Mehmet Demircioğlu Kum 2300 Tapulu 3 Yıllık Ferizli Mehmet Uluğ Kum Tapulu 3 Yıllık Merkez Orhan Çiftçi Kum 7500 Tapulu 3 Yıllık Pamukova Pamukova Kum Tic. Kum 5480 Tapulu 3 Yıllık Adliye Sezerler Ltd. Şti. Kum 6463 Tapulu 5 Yıllık Merkez Taner Tömekçe Kum 8257,8 Tapulu 3 Yıllık Mollaköy Yazıcılar Ltd. Şti. Kum 3000 Tapulu 3 Yıllık Kumbaşı Yılmazlar Tarım Ürünleri Kum 4000 Tapulu 3 Yıllık TOPLAM Geyve Ağaoğulları Ltd Kum 1003 Hazine 3 Yıllık Geyve Gençler A.Ş. Stabilize 9998 Hazine 2 Yıllık Adliye Hikmet Yapı Malz. Kum Hazine 10 Yıllık Geyve Gürdürama Stabilize 5900 Hazine 3 Yıllık Pamukova Yılmaz İri Kum 3362,51 Hazine 2 Yıllık Karasu Beta Ltd. Şti. Kum 8882,97 Hazine 1 Yıllık Ferizli Temiş İş A.Ş. Kum 1500 Hazine 1 Yıllık Geyve Sakkum Ltd. Şti. Kum Hazine 1 Yıllık Karasu Cevat Soykan Kum 2190 Hazine 1 Yıllık TOPLAM GENELTOPLAM

6 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu KUM ÇAKIL SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI Devlet İstatistik Enstitüsünün verilerine göre maden gruplarında en büyük payı %45 ile kum çakıl sektörü oluşturmaktadır. Bu payda en büyük söz sahibi olan il ise yaklaşık %18 lik bir dilimle Sakarya dır. Sakarya Kum Çakıl sektöründe ülkemizde yapı taşı durumuna gelmiştir. Sektörün başta gelen sıkıntıları, kaçak olarak işletilen ocaklar ile ruhsat alma işlemindeki bürokratik işlemler ve yavaş işleyen süreçtir. Sakarya da yaklaşık 25 adet ruhsatlı ocak bulunurken 60 adet ise ruhsatsız kaçak ocak bulunmaktadır. Bir kum ocağının ruhsat işlemi ortalama olarak 6 ay sürmektedir. İşletmeler ruhsat talebinde bulundukları sahalar yaklaşık devletin 14 kurumu tarafından incelenerek görüşlerin olumlu olması koşulu ile ruhsat alabilmektir. Genel durum itibariyle kum çakıl sektörü ülkemizin makinist ekonomilerinden biri olan inşaat sektörünün temel yapı taşıdır. Bu temel yapı taşının da temeli muhtemel rezervleri ve coğrafi konumu itibariyle Sakarya ilidir. Sakarya ilinde sektörün sıkıntıları Türkiye genelindeki sektörün sıkıntılarını da yansıtır duruma gelmiştir. Bu sektörün sorunları çok önemli konuma gelmiştir. Ama sektörün gelişmesinin yanı sıra zararları da bu il açısından çok önemlidir. Sürdürülebilir gelişme kavramı çerçevesinde sektörün çevreyle uyum içersinde gelişmesini sağlamak ilin bu sektördeki geleceğini daha parlak zemine oturtacaktır (ATSO., 1997, 1999). SAKARYA DA KUM-ÇAKIL SEKTÖRÜNÜN ÇEVRESEL ETKİLERİ Kum-Çakıl madenciliği, genel anlamda madencilik sektörünün tüm özelliklerini taşır. Madencilik sektörünü diğer sektörlerden ayıran en önemli özelliği, bulundukları yerde işletilme zorunluluğu olmasıdır. Elbette ki, geniş alana yayılan çalışma alanlarının çevresel etkileri de olmaktadır. Çevre faktörü göz ardı edilerek çalışmak, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de mümkün değildir. Ancak, bu sektörde çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına veya yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması; sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine genel anlamda sektörün gelişimine yönelik katkıyı yapacaktır. Yeraltı kaynaklarının ülke kalkınmasındaki önemi inkâr edilemez. Bu bağlamda, yasal düzenlemeler yapılırken, getirilen değişikliklerin, çevre, ekonomi ve doğal kaynaklar üçlü dengesini koruması sağlamak zorundadır. Sektörün en büyük zararı tarım arazilerinden kum alınması esnasında yaşanmaktadır. Faaliyet sahipleri tarafından tarıma müsait olmayan alanlarda ruhsata mukabil çalışma yapılması durumunda etrafında bulunan tarım arazilerine ister istemez zarar verilmektedir. Bu sorun Sakarya da oldukça sık görülmektedir. Özellikle eski Sakarya Nehri yatağı olan Beşköprü- Karasu hattında açılan kum çakıl ocaklarının arazi kot seviyesini düşürmesinden dolayı taban suyunun açılan çukurlarda toplanması etrafındaki tarım alanlarında ürün alma kabiliyetini de düşürmektedir. İşletmecilerin kendilerine tahsis edilen koruma bandına riayet etmemeleri ve hazırlattıkları ÇED ön araştırma raporlarındaki taahhütlerini yerine getirmemeleri bu alanların küçük göletlere dönüşmesine sebep olmuştur. Bunun yanı sıra ocaktan çıkan malzemenin nakliyesi de etrafında bulunan tarım arazilerine büyük zararlar vermektedir (Uslu, 1993, DİE., 1996). Nehir yataklarından kum alımı esnasında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu Kapsamında Olan Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları içersinde bulunan bazı alanlar kendi saha alanı içersinde bulunan alanlara da zarar vermektedirler. Sakarya nehrinden kum alımı esnasında yaşanmakta olan başlıca sıkıntıları aşağıda sıralanmaktadır (Uslu, 1993, DİE., 1996).

7 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 121 -Nehre kıyılarını koruma amaçlı yapılan mahmuzlar, seddeler, tahkimatlar ile tali veya ana ulaşım için yapılan yol vb. yapıların bir kısmı mühendislik kaidelerine uygun olarak projelendirilmedikleri için kıyı oyulmalarına sebep olmaktadırlar ve bunun sonucunda bu yapılar, kıyıyı koruması gerekirken tam tersine bir nevi yapay erozyon etkisi oluşturmaktadırlar. -Nehir yatağında D.S.İ işlerinin belirttiği üzere 2-2,5 m derinliğe kadar inilmesi gerekirken işletmecilerin 8-9 m lik hendekler açmaları, etrafındaki tarım arazilerinin taban suyunun azalmasına sebep olmakta ve bunun sonucunda tarım arazilerinin verimi düşürmektedir. -Nehir yatağından sallama kepçe ile 50 m çapına sahip bir dairesel alanda bulunabilecek olan faunanın kum ile birlikte alınarak yok edilmektedirler. -Gerek bazı kum-çakıl ve gerekse bazı su ürünleri işletmecilerinin dikkatsizce ve kuralsızca çalışma yöntemleri neticesinde nehir içinde yaşayan canlı varlıkların doğal dengelerine büyük zararlar vermektedirler. -Gerek kum-çakıl ve gerekse su ürünleri işletmecilerinin kimi zaman talepte bulundukları sahanın dışına çıkmaları yukarıda sayılan sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadırlar. -Meskûn mahalle çok yakın olan kum çakıl ocakları, gürültü ve toz kirliliği bakımından insan sağlığını tehdit edici zararlar vermektedir. -Ayrıca işletmecilerin nehir, göl veya gölet haline çevirdikleri alanlarda kullandıkları işletme yöntemi olan sallama kepçe yöntemi yerine duba, vakum veya dip pompaları kullanmaları faaliyet sahasında oluşan hendeğin daha derinleşmesine çevreye verilen zararın daha da artmasına sebep olmaktadır. Kum-çakılın yapılaşma, inşaat sektörü ve teknolojik gelişim için temel bir malzeme olduğunu unutmamak gerekir. Sakarya da Mollaköy, Kumbaşı, Adiye ve Boğazköy bölgeleri tamamen istila edilmiş ve buralar adeta büyük bir gölet haline gelmiştir. Bölgenin bu konuma gelmesindeki en büyük etkenlerden biri de devletin bazı kurumları (Karayolları, Köy Hizmetleri, DSİ vb.) ile Belediyelerdir. Çünkü devlete ait bazı kurumlar ile Belediyeler kendi yönetiminde veya kontrolündeki işlerde kullandıkları kum-çakılı çoğu zaman istedikleri veya kendilerince uygun gördükleri yerlerden kontrolsüz ve kuralsızca almaktadırlar. SONUÇ ve ÖNERİLER Sürdürülebilir kalkınma gereği işletmelerin gerek kurulum gerek kurulum öncesi ve işletilmesi esnasında çevreyle uyum içersinde olması şarttır. Çevre globalleşen dünyada olmazsa olmazlar arasında yer alan unsur haline gelmiştir. Hızlı nüfus artışı buna paralel olarak doğal kaynakların düzensiz ve kontrolsüz olarak harcanması beraberinde gelecek nesiller için sıkıntılar doğuracaktır. Bu sorunların önüne geçmek ancak gerek işletme sahiplerine gerekse topluma çevre bilincini aşılamakta mümkündür. Sürdürülebilir kalkınma kavramı içersinde yenilenmemiş ve günün şartlarına göre uyarlanmamış yetersiz ve katı kurallar içeren madencilik ya da çevre dayatmaları yerine bu sektörde çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde yada sonrasında çevrenin korunmasına yada yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması; sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine genel anlamda sektörün gelişimine yönelik katkıyı yapacaktır.

8 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Kum-Çakıl genelde inşaat ve altyapı sektörlerinde ana hammadde olarak kullanılmaktadır. Hazır beton sektöründe kullanılan Kum-Çakıl oranı yüzde civarındadır. Elbette ki hazır betonda kaliteden ve standarttan söz edilirken Kum-Çakıl kalitesi göz ardı edilemez. Özellikle deprem kuşağında bulunan ve acı tecrübeler yaşayan ülkemizde standart dışı beton ve inşaat malzemesi ile yapılan yapıların sonuçları, toplum olarak her konuda ciddi yaralar almamıza neden olmuştur. Bu sebeple yapılaşmada kullanılan kum-çakılın kalitesi her geçen gün daha da arttırılmalıdır bu konuda gerekirse çok sayıda yeni doktora tezleri bilimsel makaleler yapılmalı ve bu çalışmalar desteklenmelidir. Ruhsat verilecek sahaların önceden belirlenen alanlar çerçevesinde olması, ruhsatlı sahaların işletilmesi esnasında faaliyet sahiplerinin sık, sık denetime tabi tutarak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarında verdikleri taahhütleri yerine getirip getirmedikleri kontrol edilmelidir. Böylece sektörün çevre etkileşim problemleri en aza indirilmiş veya ortadan kaldırılmış olacaktır. Sektöre ruhsat verilirken işletmelerden güvence payı adı altında belli miktar para alınmalı ve bu para ruhsat süresi sonunda taahhütnamedeki şartlar yerine getirilmemişse geriye ödenmemeli ki, işletmenin çevreye vereceği olumsuz etkiler en aza indirilebilsin. İşletmelerin çevreye verdikleri zararları en aza indirmek için kurum ve kuruluşular tarafında bu işletmelere hem ruhsat verilmeden önce ve hem de ruhsat verildikten sonra iyi bir denetim mekanizmasının oluşturması şarttır. TEŞEKKÜR 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumunu düzenleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesine ve İzmir Şubesine, sempozyuma sunulan bildirilerin seçilmesinde ve sempozyumu teknik düzeyinin arttırılmasında emekleri geçen Bilim ve Danışma Kurulu ile bu kurullara yardımcı olan Sekretaryaya, sempozyuma katkıda bulunan ve emekleri geçen tüm kurum ve kuruluş ve şahıslara, araştırmalarımızda ve bilimsel çalışmalarımızda bizlere her türlü desteği sağlayan Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne, Dekanlıklarımıza ve Bölüm Başkanlıklarımıza teşekkürlerimizi sunarız. KAYNAKLAR ATSO, Adapazarı Sanayi ve Ticaret Odası, Sakarya İli İktisadi Raporu, 1994, 1997, 1999, Adapazarı. DİE Devlet İstatistik Enstitüsü, Çevre İstatistikleri,1996. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkiye Jeoloji Araştırmaları Raporu Özetleri,1991, Ankara. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Madencilik Sektöründe Çevre Uygulamaları Seminer Kitapçığı, 2004, Ankara. Uslu O., Çevresel Etki Değerlendirmesi, Türkiye Çevre Vakfı Yayını, Ankara, 1993.

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan,

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Eylül - 2014 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

ÇOK ZAMANLI UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE CBS İLE ALİBEYKÖY BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ KULLANIMI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

ÇOK ZAMANLI UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE CBS İLE ALİBEYKÖY BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ KULLANIMI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÇOK ZAMANLI UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE CBS İLE ALİBEYKÖY BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ KULLANIMI ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Yasemin Özdemir, İrfan Akar Marmara Üniversitesi Coğrafya Bölümü Marmara Üniversitesi

Detaylı

TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME TMMOB 1. ENERJI SEMPOZYUMU1214 KASIM 1996 ANKARA TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME İSMAİL KÜÇÜK* Ülkelerin ekonomilerindeki en önemli girdilerden birini enerji oluşturmaktadır.

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Nisan - 2016 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Çalışma Ruhsatı Yer Seçimi ve Tesisi Kurma İzni (GSM 1-2-3) 1- Başvuru

Detaylı

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması

Hidrolik Yapılarda (Kanallar, Kıyı Koruma Yapıları, Göletler) Erozyon Koruması HİDROLİK YAPILAR»» Taşkın Kanalları Yeterli mesafenin olmadığı durumlarda hücre içleri beton veya kırmataş ile doldurularak Flexi HDS istinat duvarı uygulaması yapılabilir.»» Dere ve Akarsular»» Hendek

Detaylı

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR.

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU SEKTÖR 2023 HEDEFLERİ 2 TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU Türkiye, jeolojik

Detaylı

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER İLİN ADI TELEFON KODU KALKINMADA ÖNCELİK DURUMU 3 KALKINMADA ÖNCELİKLİ İL KAPSAMINDA MI? 4 İLİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ 5 İLİN TOPLAM NÜFUSU Erkek Kadın 6 İLİN NÜFUS YOĞUNLUĞU

Detaylı

JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ SONDAJ MÜHENDİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ SONDAJ MÜHENDİSİ KADROSU HİZMET ŞEMASI 3(4).57/1993 Kadro Adı Hizmet Sınıfı Derecesi Kadro Sayısı : 1 Maaş :Barem 16 JEOLOJİ VE MADEN DAİRESİ SONDAJ MÜHENDİSİ KADROSU : Sondaj Mühendisi : Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme

Detaylı

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi V. ULUSLARARASI KUM VE TOZ FIRTINASI ÇALIŞTAYI ORTA DOĞU TOZ KAYNAKLARI VE ETKİLERİ 23-25 EKİM 2017, İSTANBUL (Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MAD-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS 20 1 21 12 30

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ BİLİRKİŞİLİK/KAMULAŞTIRMA BİLİRKİŞİLİĞİ EĞİTİMİ 1- TMMOB Mevzuatı-Maden Mühendisleri Odası Mevzuatı 2- Bilirkişilik Mevzuatı 3- Hukuk Davalarında Bilirkişilik 4- Ceza Davalarında Bilirkişilik 5- İdari

Detaylı

Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu

Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu Ormanların yağışlardan yararlanmayı artırma, su ekonomisini düzenleme ve sürekliliğini sağlama, su taşkınlarını önleme, dere, nehir, bent, baraj, su kanalı ve benzeri

Detaylı

GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK

GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK GİRİŞİM ŞEHİR PLANLAMA PROJE & DANIŞMANLIK Cumhuriyet Cad.Yıldırım Kemal İşhanı No : 1 / 8 YALOVA Tel :0.226.814 81 73 ÇINARCIK BELEDİYESİ G22-D-13-A-1-D PAFTA, 503 ADA, 2 PARSEL, 167 ADA, 13,14,15,16,17

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ 1.1. Ruhsat Sahasının İli : İlçesi : Beldesi : Köyü : Ruhsat Numarası : Ruhsat Grubu : I (a) Maden Cinsi : BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ 1.2. Ruhsat Sahibinin Adı Soyadı : Adres :

Detaylı

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1 İÇERİK 1. HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 2. MARMARA VE SUSURLUK HAVZALARI 3. ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ 4. HAVZA YÖNETİM YAPILANMASI 5. NEHİR HAVZA YÖNETİM

Detaylı

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ Erdal Kaçmaz 29 Eylül 2011 1 İÇERİK Maden Kanununun Kapsamı Maden Grupları, Alanları ve Süreleri Kimler

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 1998-1 MERMER ARAŞTIRMASI. 116. yıl

İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 1998-1 MERMER ARAŞTIRMASI. 116. yıl İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 1998-1 MERMER ARAŞTIRMASI 116. yıl IÇINDEKILER ÖNSÖZ "^^-^ttlo Sayfa No: BIRINCI BOLUM 1 GENEL BİLGİLER 3 1.1. MERMERİN TANIMI VE SINIFUNDIRMA 5 1.2. MERMERİN ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Grafik 14 - Yıllara Göre Madencilik ve Taş Ocakçılığı Faaliyetlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla İçerisindeki Payı ( )

Grafik 14 - Yıllara Göre Madencilik ve Taş Ocakçılığı Faaliyetlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla İçerisindeki Payı ( ) MADEN Madencilik sektörünün ülke üretimindeki payı giderek artmaktadır. TÜİK Ulusal Hesaplar İstatistiklerine göre 1998 fiyatlarıyla iktisadi faaliyet kollarına göre incelendiğinde; Grafik 14 te de görüldüğü

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

PROJE - FAALİYET KISA VADE ORTA VADE UZUN VADE 1 HAVZA KORUMA EYLEM PLANI STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI

PROJE - FAALİYET KISA VADE ORTA VADE UZUN VADE 1 HAVZA KORUMA EYLEM PLANI STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI 1 HAVZA KORUMA EYLEM PLANI STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI ÇOB, DSİ, İB, Valilikler, Belediyeler, Üniversiteler, TÜBİTAK HSA/ÇİB 2 KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN SAĞLANMASI ÇOB, Valilikler HSA/ÇİB

Detaylı

Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih:

Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih: Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih: 11.01.2016 Sayı: 16.16.0011 YILDIRIM BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ NE BURSA Yıldırım İlçesi, Mevlana ve Ulus Mahalleleri sınırlarındaki yaklaşık 14 ha lık Riskli

Detaylı

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3

MÜHENDİSLİK JEOLOJİ. Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : KREDİ : 3 MÜHENDİSLİK JEOLOJİ Prof. Dr. Şükrü ERSOY SAATİ : 3.0.0 KREDİ : 3 KONULAR 1. Giriş ve Yerin Genel Özellikleri YERİN İÇ OLAYLARI (İÇ DİNAMİK) 1. Mineraller ve Kayaçlar 2. Tabakalı Kayaçların Özellikleri

Detaylı

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Uşak ili, Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde Batı ve Orta Anadolu yu birbirine bağlayan bölgede bulunmaktadır. Menderes masifinin kenarında bulunan Uşak ilinde

Detaylı

EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ HES İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ HES İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ EÜAŞ ADANA VE YÖRESİ İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çukurova Elektrik A.Ş. arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesinin şirket kusuru nedeniyle 12.06.2003 tarihinde feshedilmesi

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF MART 1. Nüfus LYS-1 Nüfus politikaları *Nüfus politikası nedir, niçin uygulanır *Nüfus politikaları LYS-2 Nüfus ve ekonomi *Nüfusun dağılışını etkileyen faktörler *Yerleşme doku ve tipleri *Yapı tipleri

Detaylı

Doğan TOK Daire Başkanı

Doğan TOK Daire Başkanı Doğan TOK Daire Başkanı 1 Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, Ekonomik ve ticari değeri olan, Petrol, doğalgaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre

Detaylı

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdür Yardımcısı II. Ulusal Taşkın Sempozyumu/Afyonkarahisar

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRE M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi 1-MADEN SAHALARI İLE İLGİLİ MADEN HAKLARI 2- ARAMA VE FİZİBİLİTE 3-OCAK İŞLETMECİLİĞİ 4-OCAK ÜRETİM YÖNTEMLERİ 5-CEVHER HAZIRLAMA VE ZENGİNLEŞTİRMEİ 6-MADEN

Detaylı

Öğr. Gör. Halil YAMAK

Öğr. Gör. Halil YAMAK Ondokuzmayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2018 2019 Güz Yarıyılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi 1. Hafta Öğr. Gör. Halil YAMAK Yapı Sektörünün Önemi,

Detaylı

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ VAN GÖLÜ HAVZASI DOĞAL KAYNAKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ 2017 YILI FALİYET VE KURUM İÇİ DEĞERLENDİRME RAPORU Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak kurulan Van

Detaylı

SİVAS TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER. Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT

SİVAS TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER. Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT SİVAS TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER SİVAS İMALAT SANAYİİNDE ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi sanayimizin niteliğine ve niceliğine ilişkin sağlıklı bir envanterin bulunmamasıdır. Bu

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

İSTANBUL UN ÇEVRE SORUNLARI

İSTANBUL UN ÇEVRE SORUNLARI TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ İSTANBUL UN ÇEVRE SORUNLARI 05.06.2014 MEGA PROJELER VE SU HAVZALARINA ETKİSİ 3. HAVALİMANI PROJESİ KANAL İSTANBUL SU HAVZALARININ DURUMU VE KURAKLIK TEHLİKESİ

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI MAD-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI MAD-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0

Detaylı

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri KÖPRÜLER Köprü yapımı ile; Akarsu tabanında oyulmalar Yatak değişmeleri Membada su kabarmaları meydana

Detaylı

Agrega (Beton, Asfalt), Çimento Hammaddeleri Madenciliği

Agrega (Beton, Asfalt), Çimento Hammaddeleri Madenciliği 7. ULUSAL KIRMATAŞ SEMPOZYUMU Agrega (Beton, Asfalt), Çimento Hammaddeleri Madenciliği Ergin ARIOĞLU Onursal Başkan 5-6 MART 2015 Sheraton Hotel Maslak / İstanbul 1 1996 yılında TMMOB Maden Mühendisleri

Detaylı

Sorun Analizi (Sorunların Sektörlere Ayrılarak Belirlenmesi)

Sorun Analizi (Sorunların Sektörlere Ayrılarak Belirlenmesi) 1.1 Sorun Analizi I. Beş Yıllık Yönetim planı sürecinde oluşturulan sorun analizi, II. Beş Yıllık Yönetim Planı sürecinde gerçekleştirilen anket ve saha çalışmaları, ayrıca yönetim planı hazırlama sürecinde

Detaylı

D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER

D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER ÖRNEK-3 Yunus YÖNÜGÜL İSTANBUL'DAKİ İÇMESUYU HAVZALARI NIN ÖNEMİ, İÇME SUYU KORUMA HAVZALARI NDA YAŞANAN SORUNLAR, İDARİ YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ UYUŞMAZLIKLAR, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MAD-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MAD-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS SEÇMELİ DERS 20 1 21 12 30

Detaylı

inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ

inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ 2014 EKİM SEKTÖREL inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ Nurel KILIÇ OECD verilerine göre, 2017 yılında Türkiye, Çin ve Hindistan dan sonra en yüksek büyüme oranına sahip üçüncü ülke olacaktır. Sabit fiyatlarla

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

11. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM Ay Hafta Ders Saati KAZANIMLAR KONULAR 1 3 Biyoçeşitlilik A.11.1. Biyoçeşitliliğin oluşumunda ve azalmasında etkili olan faktörleri sorgular. Test No Test Adı 1 Biyoçeşitlilik 2 3 Canlıların

Detaylı

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR Dr. Canan KARAKAġ ULUSOY Jeoloji Yüksek Mühendisi 26-30 Ekim 2015 12.11.2015 Antalya Kentsel Su Yönetiminin Evreleri Kentsel Su Temini ve Güvenliği

Detaylı

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü

Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı Göl Alanı Genel Görünümü Ermenek Barajı nın Konumu Ermenek Barajı tamamlanma tarihi itibari ile Türkiye deki en yüksek barajdır. Ermenek Barajı Avrupa nın en yüksek 6. barajıdır. Ermenek

Detaylı

Doğu Karadeniz Bölgesi nde olduğu gibi yüksek eğim gruplarına sahip alanlar, ancak yoğun ve koruyucu orman örtüsü ile kaplı olduklarında heyelanların (toprak göçükleri) meydana gelme olasılıkları düşük

Detaylı

MADEN MÜHENDİSİ TANIM

MADEN MÜHENDİSİ TANIM TANIM Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ Bayram HOPUR Entegre Projeler Uygulama Şube Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu- 29.04.2013 İstanbul ULUSAL

Detaylı

II. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU

II. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU II. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU İKLİM DEĞİŞİMİ, ERKEN UYARI SİSTEMLERİ VE YENİLİKLER ÇALIŞTAYI BİLDİRİ SUNUMU ÇALIŞTAY KOMİTESİ ADINA AYŞE TÜRKMEN Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilemeyen

Detaylı

DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 4 ARALIK 2012 I. OTURUM OTURUM BAŞKANI: PROF. DR. SÜLEYMAN AKBULUT

DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 4 ARALIK 2012 I. OTURUM OTURUM BAŞKANI: PROF. DR. SÜLEYMAN AKBULUT DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 4 ARALIK 2012 I. OTURUM OTURUM BAŞKANI: PROF. DR. SÜLEYMAN AKBULUT YÖNETİCİ ÖZETİ Düzce Valiliği ve Düzce Üniversitesi nin birlikte düzenlemiş olduğu

Detaylı

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw 1 ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty Petrolden Başka Enerjı Kaynakları Var mıdır? uiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwertyui

Detaylı

Hakkımızda. Maden ve Çevre Danışmanlığının yanı sıra 2014 yılından beri proje, etüt ve plan çalışmalarını da bünyesine katmıştır.

Hakkımızda. Maden ve Çevre Danışmanlığının yanı sıra 2014 yılından beri proje, etüt ve plan çalışmalarını da bünyesine katmıştır. 2 Hakkımızda 2003 yılında kurulmuş olan BERKA, öncelikle madencilik alanında faaliyet göstermeye başlamış olup, 2007 yılından itibaren Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarını ulusal ve uluslararası standartlarda

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Alanın Tanımı: Planlama Alanı Bursa, Nilüfer İlçesi nin güneyinde yer alan İnegazi Köyü, h21c13a4 pafta 101 ada 22,23,25 ve 26 numaralı parsellerde yer alan

Detaylı

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında)

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) ESAGEV - Ekonomik ve Sosyal Düşünce Araştırma Geliştirme Vakfı www.esagev.org iletisim@esagev.org +90 (312) 750 00 00 Oğuzlar Mh. 1397. Sokak No: 11/1 Balgat,

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU

TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU TELKO ENERJİ ÜRETİM TURİZM SAN. ve TİC. A.Ş. EDİNCİK BİYOGAZ PROJESİ PROJE BİLGİ NOTU Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisine olan ihtiyaç, sanayileşme, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden

Detaylı

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Yozgat ili Kızılırmak Nehrinin İç Anadolu Bölgesinde çizmiş olduğu yay içerisinde yer alan Bozok yaylası üzerindedir. Coğrafi bakımdan Başkent'e yakın olması ve Doğu

Detaylı

1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI 2 PLANLAMANIN AMAÇ VE KAPSAMI

1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI 2 PLANLAMANIN AMAÇ VE KAPSAMI 1 ANTALYA İLİ, MANAVGAT İLÇESİ ÇELTİKÇİ MAHALLESİ VE DEMİRCİLER MAHALLESİ MEVKİİNDE D-400 KARAYOLU ÇEVRESİNDE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı

Detaylı

HAKKIMIZDA MİSYONUMUZ

HAKKIMIZDA MİSYONUMUZ enerjinin şifresi HAKKIMIZDA EKSENAR, her biri kendi branşlarında deneyimli ve dinamik mühendisler tarafından Ankara da kurulmuş olup, Enerji Teknolojileri, Madencilik, Çevre ve Mühendislik Müşavirlik

Detaylı

Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları

Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları Çimento Sektörünün Ekolojik Sürdürülebilirliği ve Eren Holding Çalışmaları Türkiye de nüfus artışına paralel ilerleyen konut ihtiyacı, devam eden kamu projeleri, altyapı çalışmaları ve artan sanayileşme

Detaylı

ADANA İLİ TARIM TOPRAKLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIM DURUMU

ADANA İLİ TARIM TOPRAKLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIM DURUMU ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 14 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA İLİ TARIM TOPRAKLARININ

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKADEMİK BÖLÜM KURULU Toplantı Tarihi 28.04.2016 Toplantı No 2016 / 12 Toplantıya Katılanlar Prof.Dr. Alper Özkan Prof.Dr. M. Kemal Gökay

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi KAMUOYUNDA MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN HERHANGİ BİR KISITLAMA OLMADAN YAPILDIĞI YÖNÜNDE KANAAT SÖZ KONUSUDUR. ÜLKEMİZ MEVZUATININ

Detaylı

KRT GEOCELL HDS EROZYON KONTROLÜ ZEMİN GÜÇLENDİRME İSTİNAT DUVARLARI HÜCRESEL DOLGU SİSTEMİ HİDROLİK YAPILAR EROZYON KONTROLÜ www.krthds.com

KRT GEOCELL HDS EROZYON KONTROLÜ ZEMİN GÜÇLENDİRME İSTİNAT DUVARLARI HÜCRESEL DOLGU SİSTEMİ HİDROLİK YAPILAR EROZYON KONTROLÜ
www.krthds.com EROZYON KONTROLÜ ZEMİN GÜÇLENDİRME İSTİNAT DUVARLARI HİDROLİK YAPILAR Bu belgede ve internet sitesinde yer alan tüm metin, görsel ve logoların kullanımı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma kanunu

Detaylı

CUMA İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

CUMA İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 02.08.2013 CUMA İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılı su ürünleri istatistiklerini yayınladı. Buna göre

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur.

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur. Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi Türkiye de Nüfus Sayımları Dünya nüfusu gibi Türkiye nüfusu da sürekli bir değişim içindedir. Nüfustaki değişim belirli aralıklarla yapılan genel nüfus sayımlarıyla

Detaylı

İSTANBUL UN YENİ SU KAYNAĞI SAKARYA NEHRİ VE SU ALMA YAPISI TEKNİK TESPİT GÖRÜŞÜ

İSTANBUL UN YENİ SU KAYNAĞI SAKARYA NEHRİ VE SU ALMA YAPISI TEKNİK TESPİT GÖRÜŞÜ TEKNİK TESPİT RAPORU 2014 İSTANBUL UN YENİ SU KAYNAĞI SAKARYA NEHRİ VE SU ALMA YAPISI TEKNİK TESPİT GÖRÜŞÜ [TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ] 30 AĞUSTOS 2014 TMMOB Çevre Mühendisleri Odası

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Planlama Alanı : Bolu ili, Mengen ilçesi, Kadılar

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU 2007 yılında uluslararası kağıt ve ambalaj grubu Mondi Grup un bir parçası haline gelen, Mondi Tire Kutsan

Detaylı

FİZİK. Mekanik İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir?

FİZİK. Mekanik İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ. Mekanik Nedir? Mekanik Nedir? İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 14.04.2015 KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Dr. Dilek OKUYUCU Mekanik Nedir? Mekanik: Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin davranışını inceleyen bilim dalıdır.

Detaylı

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI İl Özel İdaresine ait araçların kiralanması Köy Gelişim Alanı İmar Planı 3 Mevzi İmar Planı 4 Parselasyon Planları

Detaylı

Dr. Selçuk Yakıştıran 2. Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Hastalıkları Kongresi 04 Mart 08 Mart 2018 ANTALYA

Dr. Selçuk Yakıştıran 2. Uluslararası Mesleksel ve Çevresel Hastalıkları Kongresi 04 Mart 08 Mart 2018 ANTALYA İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının İyileştirilmesinde Ulusal Politika Belgelerinin Kurum ve Kuruluşların Stratejik Planlarına Aktarılması ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi Dr. Selçuk Yakıştıran

Detaylı

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR?

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? YEREL KALKINMA POLİTİKALARINDA FARKLI PERSPEKTİFLER TRC2 BÖLGESİ ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? BÖLGESEL GELIŞME ULUSAL STRATEJISI BGUS Mekansal Gelişme Haritası

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN KENTİ SİVAS ZİRVESİ-2 NİN ARDINDAN M. Emrah AYAZ* Yer altı zenginlikleri bakımından ülkemizin en

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (1) 43-50 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Yılmaz İÇAĞA 1, Yalçın BOSTANOĞLU 2, Erhan KAHRAMAN 1 1 Afyon Kocatepe

Detaylı

10. ÇEVRE İSTATİSTİKLERİ

10. ÇEVRE İSTATİSTİKLERİ TR41 Bölgesi 2008 2010 10. ÇEVRE İSTATİSTİKLERİ 10.1. Atık İstatistikleri 10.1.1. Belediye- Atık Hizmeti Verilen Nüfus ve Atık Miktarı 2008,2010 Toplam nüfus Belediye Anket uygulanan Anket uygulanan Atık

Detaylı

DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI 1.GİRİŞ Mermer üretiminde ülkemiz dünyada önemli bir yere sahiptir. Mermer ocak işletmeciliği ve işleme

Detaylı

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 3 Sulama Suyu, Toprak Analizi ve İçmesuyu Analizleri Gölet, Liman, Baraj gibi Projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat 4

Detaylı

DAMAR MADENCİLİK A.Ş. Şirketimiz Hakkında

DAMAR MADENCİLİK A.Ş. Şirketimiz Hakkında DAMAR MADENCİLİK A.Ş Şirketimiz Hakkında Hakkımızda Kuruluşundan itibaren şirket odağına "İnsan değerlerini" koyan Damar Madencilik, günümüze kadar iş tecrübesini geliştirerek teknolojiyi yakından takip

Detaylı

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ Sunan Dr. Burak Turan NFB Mühendislik ve Müşavirlik Dr. Burak TURAN 1, Fayik TURAN 2, M. Denizhan BÜTÜN 3

Detaylı

İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü AMASYA

İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü AMASYA Kurum Adı Amasya İl Özel Kısa Bilgi Sulama, kullanma ve işlenerek veya doğal haliyle içme suyu olarak satılmak üzere çıkarılan yeraltı suları ile kaynak sularının kiraya verilmesi. İl Özel Ruhsat ve Denetim

Detaylı

ODTÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ALTIN MADENCİLİĞİ VE DANIŞTAY KARARLARI ÜZERİNE YAPTIKLARI AÇIKLAMA

ODTÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ALTIN MADENCİLİĞİ VE DANIŞTAY KARARLARI ÜZERİNE YAPTIKLARI AÇIKLAMA 52 ODTÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ALTIN MADENCİLİĞİ VE DANIŞTAY KARARLARI ÜZERİNE YAPTIKLARI AÇIKLAMA Bilindiği gibi Mayıs ayı içinde Danıştay altın madenciliğine izin veren Çevre Bakanlığı

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33

BARAJLAR. T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1/ 33 T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ 4. BÖLGE BARAJLAR VE HES ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ BARAJLAR 4. Bölge Müdürlüğü - KONYA 1/ 33 BARAJ NEDİR NE İŞE YARAR? Barajlar, eski zamanlardan

Detaylı

Ders Kitabı. Doç. Dr. İrfan Yolcubal Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü htpp:/jeoloji.kocaeli.edu.tr/

Ders Kitabı. Doç. Dr. İrfan Yolcubal Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü htpp:/jeoloji.kocaeli.edu.tr/ HİDROLOJİ Doç. Dr. İrfan Yolcubal Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü htpp:/jeoloji.kocaeli.edu.tr/ Ders Kitabı Hidroloji Mehmetçik Bayazıt Birsen Yayınevi 224 sayfa, 3. Baskı, 2004 Yardımcı

Detaylı