İşçiler ve Emekçi Yığınlar Kendi Anayasaları İçin Mücadele Etmelidirler! ANAYASA TARTIŞMALARINDA İŞÇİ VE EMEKÇİ YIĞINLAR KANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İşçiler ve Emekçi Yığınlar Kendi Anayasaları İçin Mücadele Etmelidirler! ANAYASA TARTIŞMALARINDA İŞÇİ VE EMEKÇİ YIĞINLAR KANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR!"

Transkript

1 İşçiler ve Emekçi Yığınlar Kendi Anayasaları İçin Mücadele Etmelidirler! ANAYASA TARTIŞMALARINDA İŞÇİ VE EMEKÇİ YIĞINLAR KANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR! Bunlar İşçilerin Emekçilerin Partisi değildir ve bunlarla çıkacak Anayasa bizim Anayasamız olamaz! Uzun zamandan bu yana egemen sınıflar yeni bir Anayasa çıkarmak için kendi aralarında bir tartışma yürütüyorlar. Bu tartışmaları izlediğinizde sanki birileri kendi koltukları için bir şeyler yapmaya çalışıyor, birileri de vatanı kurtarmaya çalışıyor Her ikisi de gerçek dışı bir gösterim İşin en ilginç tarafı da işçi ve emekçi kardeşlerimizin büyük bölümü de bu tartışmalarda egemen sınıfların safını tutuyorlar. Ne olacakmış..? Eğer AKP nin MHP ile birlikte çıkaracağı yasa Cumhuriyetin temeline dinamit koyacakmış Ülke bölünecekmiş Cumhuriyetin temel değerleri ortadan kaldırılacakmış, laiklik ortadan kaldırılacakmış Başkanlık sistemi ile yeni bir hanedanlık kurulacakmış CHP nin başını çektiği muhalefet bunları söylüyor Peki, kendisi ne istiyor? Kendisi bugüne kadar çıkarılan Anayasaların temelini savunuyor. Yani Anayasanın ilk dört

2 maddesi olan ne değiştirilebilinir ve hatta değiştirilmesi bile teklif edilemez olan tekçi, milliyetçi ve ırkçı yasa olan temeli savunmaktadır. Aslında statükocu Kemalist kesim dediğimiz kesim sömürü düzeninin bugüne kadar olduğu şekliyle devam etmesini savunmaktadır. Peki, AKP ve MHP farklı bir şeyi mi savunuyor? Hayır! Onlar da özellikle AKP ilk başta, Anayasanın ilk dört maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini, Türklük maddesinin değiştirilmesini Türkiyeli leştirilmesini vs. savunuyordu. Şimdi de Cumhurbaşkanı makamının başkanlık sistemlerinde olduğu şekliyle kullanılabilmesi için gerekli değişiklikleri yapmak için MHP ile anlaşmaya çalışıyorlar. Devlet Bahçeli de RT-Erdoğan a olan diyet borcunu ödemek için başkanlık kelimesi geçmesin de nasıl Anayasa çıkarırsan çıkar Türklüğü koru dercesine destek çıkmaktadır. RT-Erdoğan geçmişte Milliyetçiliği ayaklarımızın altında ezdik derken şimdi Türklük konusunda ödün yok demekte ve Kürt sorunu diye bir sorun olmadığını iddia etmekte ve fakat diğer taraftan Ankara da Kürdistan Bürosunun açılmasını Barzani ye taahhüt etmektedir. FARKINDA MISINIZ? İşçi ve emekçi kardeşlerimiz bir şeyin farkında mısınız? Biz işçilerin ve emekçilerin haklarının ne olacağı hiç tartışılıyor mu? Yani yeni çıkarılmak istenen Anayasa da işçi ve emekçi hakları şu şekilde var olacaktır diyen bir siyasi parti görüyor musunuz? Yok! HDP bir muhalefet partisi olarak geçmişte ara sıra böyle sözler ediyordu. Onlar da aslında gerçekten bir işçi partisi olmadıkları için geçerken bizim bazı taleplerimizi dile getiriyorlardı. Fakat gelinen noktada önemli oranda susturuldular ya da öyle görünüyorlar. PEKİ, KAPİTALİST BİR DÜZENDE İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN ÇIKARINA OLAN BİR ANAYASA ÇIKAR MI? Hayır çıkmaz! Çünkü her sistem kendi sınıfının çıkarına uygun bir Anayasa çıkarır. Bugün dünya üzerinde işçilerin ve emekçilerin iktidarda olduğu bir ülke yoktur. Kendisine sosyalist diyen ülkelerde de gerçek anlamda sosyalist bir ekonomipolitika ve onun üzerinden yükselen sosyalist bir devlet iktidarı yoktur. Yani başka bir deyişle kapitalist ekonomi düzeni ve onun üzerinde yükselen kapitalist-emperyalist devlet düzeni egemen durumdadır.

3 Böyle olunca kapitalist devletler kendi parlamentolarında işçilerin emekçilerin hakkını savunan bir Anayasa çıkarmazlar. Onlar bizim burjuvazi dediğimiz sömürücü sınıfların çıkarını temel alan, andaki kapitalist devlet düzenini ayakta tutan, kapitalistlerin işçiler ve emekçiler üzerindeki sömürüsünün devamı için gerekli olan Anayasa ve diğer yasaları çıkarırlar. Onlar KENDİ YASALARINI ÇIKARIRLAR. Yani bunların sömürü sisteminin bir sonucu olan iktidarları koşullarında biz işçiler ve emekçiler için bir ANAYASA ya da başka bir yasa çıkmaz. İşçiler ve emekçiler tarihte de görüleceği gibi kendi yasalarını ancak ve ancak kendi iktidarlarını kurabilmişlerse çıkarabilirler Ekim Sosyalist Devrimi ile işçiler Rus Çarının devletini başına yıkıp kendi devletini kurdular ve kendi Anayasalarını çıkardılar. Yani biz işçiler ve emekçiler fabrikaları temel alan İŞÇİ SINIFI PARTİSİ örgütlenmesini başarıyla tamamlayıp diğer emekçilerle birlikte var olan bu kapitalist sömürü düzenini yıktığımız koşullarda kendi Anayasamızı çıkarabiliriz. İşçiler ve emekçiler o zaman Anayasa da nelerin yer alacağına karar vereceklerdir. Bizim Anayasamızda sömürüye izin olmayacaktır. Bizim Anayasamızda sömürüye neden olacak özel mülkiyete izin verilmeyecektir. Bizim Anayasamız insanca özgür ve eşit bir şekilde yaşama temel olan bir içerikte olacaktır. Bizim Anayasamız bu coğrafyada yaşayan bütün halkların eşitliğine ve özgürlüğüne yer verecektir. Bizim Anayasamızda erkek egemenliği yasaklanacak erkek ve kadınların eşit haklara sahip olması için bir temel yaratılacaktır. Ama bunun için örgütlenerek kendi partimizi yaratmamız lazımdır. Çünkü sömürünün iktidarını yıkabilmek için yürütülen mücadeleye önderlik edecek, bize yol gösterecek bir gerçek işçi partisine ihtiyaç vardır. Bugün küçük bir çekirdek şeklinde çalışmasını yürüten partimizin sınıfın partisine dönüştürülmesi için sınıfla, yani işçilerle

4 kucaklaşması gerekmektedir. Her örgütlenmede, her grevde, her direnişte var olmalıyız ve savaşkan bir parti olmalıyız. Böyle bir parti önderliğinde mücadeleyi zaferle taçlandırabilirsek 1917 Ekim Sosyalist Devrimi sonunda inşa edilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği nin 1936 Anayasasındaki gibi kendi Anayasamızı, Sosyalist Anayasamızı halkımızla birlikte yazacağız ve yaşam alanlarında uygulayacağız. YAŞASIN İŞÇİLERİN EMEKÇİLERİN SOSYALİZM MÜCADELESİ KAHROLSUN KAPİTALSİT SÖMÜRÜ DÜZENİ! -BİMRE SAZÜMANA KAPÎTALÎST YA KEDXWARÎ! YAŞASIN DEVRİM VE SOSYALİZM! - BIJÎ ŞOREŞ Û SOSYALÎZM! -SKİDAS GENOMTSKİNU DO SOSYALİZMİ! YA KAPİTALİST BARBARLIK, YA SOSYALİZM! YAN KAPÎTALİSTA BARBARÎ YAN SOSYALÎZM! KAPİTALİSTHURİ BARBAROBA, VARNA SOSYALİZMİ! MARKSİST-LENİNİST PARTİ (BOLŞEVİK)-ÖK PARTİYA MARKSİST-LENİNİST (BOLŞEWİK)-KR 03 K arak işi(kirse tuta) /Çileye peşin(berfanbar)/aralık 2016 ***** Bilgi olması amacıyla sosyalist bir Anayasanın neleri içerebileceğini göstermek amacıyla bildirimizin ekine bu Anayasayı iliştiriyoruz.

5 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği nin (5 Aralık 1936) SSCB Anayasası Madde 1- Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, İşçilerin Ve Köylülerin Sosyalist Devletidir. Madde 2- Toprak Sahipleri Ve Kapitalistlerin Alaşağı Edilmesinden Ve Proletarya Diktatörlüğünün Yaratılmasından Doğan Ve Güç Kazanan Emekçi Halk Vekilleri Sovyetleri, SSCB 'nin Siyasal Temelini Oluşturur. Madde 3- SSCB 'de Tüm İktidar, Emekçi Halk Vekilleri Sovyetleri'nde Temsil Edilen Kent Ve Kırın Emekçi Halkına Aittir. Madde 4- Sosyalist Ekonomik Sistem Ve Üretim Araçları Ve Aletlerinin Sosyalist Mülkiyeti, Kapitalist Ekonomik Sistemin Lağvedilmesi, Üretim Araçları Ve Aletlerinin Özel Mülkiyetinin Ortadan Kaldırılması Ve İnsanın İnsan Tarafından Sömürüsüne Son Verilmesinin Sonucu Olup, SSCB 'nin Ekonomik Temelini Oluşturur. Madde 5- SSCB 'de Sosyalist Mülkiyet Devlet Mülkiyeti (Tüm Halkın Mülkiyeti) Ya Da Kooperatif Ve Kolektif Çiftlik Mülkiyeti (Bir Kolektif Çiftlik Mülkiyeti Ya Da Kooperatif Birlik Mülkiyeti) Şeklindedir. Madde 6- Toprak, Doğal Kaynaklar, Sular, Ormanlar, Değirmenler, Fabrikalar, Madenler, Demiryolları, Su Ve Hava Taşımacılığı, Bankalar, Posta, Telgraf Ve Telefon, Devletin Büyük Tarım İşletmeleri (Devlet Çiftlikleri, Makine Ve Traktör İstasyonları Vd.) İle Belediye İşletmeleri Ve Kentlerdeki Konut İşletmeleri Ve Sınai Bölgeler, Devlet Mülkiyetidir Ve Bundan Dolayı Tüm Halka Aittir. Madde 7- Kolektif Çiftliklerdeki Ve Kooperatif Örgütlerdeki Kamu İşletmeleri, Çiftlik Hayvanları Ve Aletleri, Kolektif Çiftlik Ve Kooperatif Örgütlerin Ürünleri İle Bunların Binaları, Kolektif Çiftliklerin Ve Kooperatif Örgütlerin Ortak Sosyalist Mülkiyetini Oluşturur. Kamusal Kolektif Çiftlik İşletmesinin Temel Gelirine Ek Olarak, Kolektif Çiftlikteki Her Hane, Konutunun Yanında Kişisel Kullanım İçin Küçük Bir Toprak Parçasına Ve Kişisel Mülkiyet Olarak Toprak Üzerinde Ek Bir Tesise, Bir Konuta, Büyükbaş Hayvanlara, Kümes Hayvanlarına Ve Tarımsal Artelin Kurallarına Uygun Olarak Küçük Tarım Aletlerine Sahip Olabilir.

6 Madde 8- Kolektif Çiftliklerin Bulunduğu Topraklar, Bunların Kullanımı İçin Bedelsiz Olarak Ve Sınırsız Bir Süre İçin, Yani Sonsuza Dek Onlara Ayrılmıştır. Madde 9- SSCB 'de Hakim Ekonomik Biçim Olan Sosyalist Sistemin Yanı Sıra, Yasa, Tek Tek Köylü Ve Zanaatkarların Kendi Emeklerine Dayalı Olarak Ve Başkalarının Emeklerini Sömürmeksizin Küçük Özel Ekonomiye Sahip Olmasına İzin Verir. Madde 10- Yurttaşların Çalışma Ve Birikimlerinden Gelen Kişisel Mülkiyetleri, Konutları, Ek Hane Ekonomileri, Ev Mobilyaları, Kişisel Kullanım Aletleri Ve Eşyalarının Yanı Sıra, Yurttaşların Kişisel Mülkiyetlerini Miras Bırakma Hakları Yasa Tarafından Korunur. Madde 11- SSCB 'nin Ekonomik Hayatı Kamu Refahını Artırma, Emekçi Halkın Maddi Koşullarını Sürekli Olarak İyileştirme, Kültürel Seviyelerini Yükseltme, SSCB 'nin Bağımsızlığını Güçlendirme Ve Savunma Kapasitesini Artırma Amacıyla Devlet Ulusal Ekonomik Planı Tarafından Belirlenir Ve Yönetilir. Madde 12- SSCB 'de Çalışmak, "Çalışmayan Yemez" İlkesi Uyarınca, Her Sağlıklı Yuttaş İçin Görev Ve Bir Onurdur. SSCB 'de Uygulanan Sosyalist İlke, "Herkesten Emeğine Göre, Herkese Emeğine Göre"Dir. Sovyet Devletinin Örgütlenmesi Madde 13- SSCB, Aşağıda Belirtilen Eşit Haklara Sahip Sovyet Sosyalist Cumhuriyetlerinin Gönüllü Birliğinden Oluşan Federal Bir Devlettir: Rus Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Ukrayna Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Belorusya Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Azerbaycan Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Gürcistan Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Ermenistan Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Türkmen Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Özbek Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Tacik Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Kazak Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Kırgız Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Fin Karolyası Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Moldavya Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Litvanya Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Letonya Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Estonya Federe Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Madde 14- SSCB 'nin En Yüksek Devlet Makamları Ve Yönetim Organlarında Temsil Edilen Yetkileri Şunlardır: A)Birliğin Uluslararası İlişkilerde Temsil Edilmesi, Başka Devletlerle Anlaşmalar Yapılması Ve İmzalanması;

7 B)Savaş Ve Barış Sorunları; C) SSCB 'ye Yeni Cumhuriyetlerin Kabulü; D) SSCB Anayasasının Uygunluğun Denetlenmesi Ve Birlik Cumhuriyetlerinin Anayasalarının SSCB Anayasasına Uygunluğunun Güvence Altına Alınması; E)Birlik Cumhuriyetleri Arasındaki Sınır Değişikliklerinin Onaylanması; F)Yeni Özerk Bölge Ve Bölgelerle Birlik Cumhuriyetleri İçerisinde Yeni Otonom Cumhuriyetlerin Oluşturulmasının Onaylanması; G) SSCB Savunmasının Örgütlenmesi Ve SSCB 'nin Tüm Silahlı Kuvvetlerinin Yönetimi; H)Devlet Tekeli Temelinde Dış Ticaret; İ)Devlet Güvenliğinin Korunması; J) SSCB 'nin Ulusal Ekonomik Planlarının Yapılması; K) SSCB 'nin Tek Devlet Bütçesi Ve Tüm Birlik, Cumhuriyet Ve Yerel Bütçelere Giden Vergi Ve Gelirlerin Onaylanması; L)Tüm Birlik Ölçeğinde Önemli Bankaların, Sınai Ve Tarımsal Kuruluş Ve İşletmelerin Ve Ticari İşletmelerin Yönetimi; M)Ulaşım Ve Komünikasyonun Yönetimi; N)Para Ve Kredi Sisteminin Yönetimi; O)Devlet Sigorta Sisteminin Örgütlenmesi; P)Borç Alma Ve Verme; R)Toprağın Ve Doğal Kaynakların, Orman Ve Suların Temel Kullanım Esaslarının Belirlenmesi; S)Eğitim Ve Kamu Sağlığı Alanında Temel Esasların Belirlenmesi; T)Tek Bir Ulusal Ekonomik İstatistik Sisteminin Örgütlenmesi; U)Çalışma Mevzuatı Esaslarının Belirlenmesi; V)Hukuk Sistemi Ve Usul Hukuku Üzerine Yasama; Ceza Yasası Ve Medeni Yasalar; Y)Birlik Yurttaşlık Yasaları; Yabancıların Hakları Yasaları; Z)Tüm Birlik İçerisinde Af Yasalarının Çıkarılması. Madde 15- Birlik Cumhuriyetlerinin Egemenliği Sadece SSCB Anayasasının 13. Maddesinde Belirtilen Hükümler Tarafından Sınırlanır. Bu Hükümler Dışında, Her Birlik Cumhuriyeti Devlet Otoritesini Bağımsız Olarak Uygular. SSCB, Birlik Cumhuriyetlerinin Egemenlik Haklarını Korur. Madde 16- Her Birlik Cumhuriyeti, Cumhuriyetin Özgül Özelliklerini Gözönüne Alan Ve SSCB Anayasası İle Tam Bir Uyum İçerisinde Bulunan Kendi Anayasasına Sahiptir. Madde 17- Her Birlik Cumhuriyeti, SSCB 'den Serbestçe Ayrılma Hakkına Sahiptir. Madde 18- Bir Birlik Cumhuriyetinin Toprakları Kendisinin Onayı Olmaksızın Değiştirilemez. Madde 19- SSCB Yasaları, Her Birlik Cumhuriyetinde Aynı Ölçüde Yürürlüktedir. Madde 20- Bir Birlik Cumhuriyeti Yasası İle Tüm Birlik Yasası Arasında Uyuşmazlık Bulunduğu Takdirde, Tüm Birlik Yasası Geçerlidir. Madde 21- Bir Birlik Cumhuriyeti Yurttaşlığı Tüm SSCB Yurttaşları İçin Geçerlidir. Her Birlik Cumhuriyeti Yurttaşı, SSCB Yurttaşıdır. Sscb'nin En Yüksek Devlet İktidar Organları

8 Madde 30- SSCB 'nin En Yüksek Devlet Organı SSCB Yüksek Sovyetidir. Madde 33- SSCB Yüksek Sovyeti, İki Bölümden Oluşur: Birlik Sovyeti Ve Milliyetler Sovyeti. Madde 34- Birlik Sovyeti, SSCB Yurttaşları Tarafından Seçim Bölgelerine Göre Her 300 Bin Kişi İçin Bir Temsilci Temelinde Seçilir. Madde 35- Milliyetler Sovyeti, SSCB Yurttaşları Tarafından Birlik Ve Özerk Cumhuriyetlerinde, Özerk Bölgelerde Ve Ulusal Bölgelerde, Her Birlik Cumhuriyetinden 25 Temsilci, Her Özerk Cumhuriyetten 11 Temsilci, Her Özerk Bölgeden 5 Temsilci Ve Her Ulusal Bölgeden Bir Temsilci Temelinde Seçilir. Madde 36- SSCB Yüksek Sovyeti 4 Yıllık Bir Süre İçin Seçilir. Madde 37- SSCB Yüksek Sovyetinin Her İki Bölümü, Birlik Sovyeti Ve Milliyetler Sovyeti, Eşit Haklara Sahiptir. Madde 38- Birlik Sovyeti Ve Milliyetler Sovyeti Yasa Çıkarmada Eşit Haklara Sahiptir. Yurttaşların Temel Hak Ve Ödevleri Madde 118- SSCB Yurttaşları Çalışma Ve Nitelik Ve Niceliğine Uygun Olarak Çalışmalarının Karşılığını Alma Hakkına Sahiptir. Çalışma Hakkı, Ulusal Ekonominin Sosyalist Örgütlenmesi, Sovyet Toplumunun Üretici Güçlerinin Sürekli Gelişimi, Ekonomik Kriz Olasılığının Ortadan Kaldırılmış Olması Ve İşsizliğin Bertaraf Edilmesi İle Güvence Altına Alınmıştır. Madde 119- SSCB Yurttaşları Dinlenme Ve Boş Zaman Hakkına Sahiptir. Dinlenme Ve Boş Zaman Hakkı, İşgününün İşçilerin Ezici Çoğunluğu İçin Yedi Saate İnmiş Olması, İşçiler Ve Memurlar İçin Tam Ücretli Yıllık İzinlerin Bulunması, Ve Emekçilerin Kalabileceği Geniş Bir Sanatoryum, Dinlenme Evi Ve Klüpler Ağının Bulunması İle Güvenceye Alınmıştır. Madde 120- SSCB Yurttaşları, Yaşlılıklarında, Hastalık Ve Çalışma Gücünün Kaybı Durumunda Bakım Hakkına Sahiptir. Bu Hak, İşçi Ve Memurların Sosyal Sigortasının Devlet Tarafından Ödenmesi, Emekçiler İçin Ücretsiz Sağlık Hizmeti Ve Emekçi Halkın Kullanabileceği Geniş Bir Sağlık Bakım Evlerinin Bulunması İle Güvence Altına Alınmıştır. Madde 121- SSCB Yurttaşları Eğitim Hakkına Sahiptir. Bu Hak, Evrensel, Zorunlu İlköğretim; Yüksek Öğretim Dahil Olmak Üzere Ücretsiz Eğitim; Üniversite Ve Yüksek Okullardaki Öğrencilerin Büyük Çoğunluu İçin Devlet Bursu; Okullarda Anadilde Eğitim Verilmesi; Ve Emekçilerin Fabrikalarda, Devlet Çiftliklerinde, Makine Ve Traktör İstasyonları İle Kolektif Çiftliklerde Ücretsiz Mesleki, Teknik Ve Agronomik Eğitim Organizasyonları İle Güvence Altına Alınmıştır. Madde 122- SSCB 'de Kadınlar Ekonomik, Devlet, Kültürel, Sosyal Ve Politik Yaşamın Tüm Alanlarında Erkeklerle Eşit Haklara Sahiptir. Kadınların Bu Hakları Kullanma İmkanı Erkeklerle Eşit Derecede Çalışma, Ücret, Dinlenme Ve Boş Zaman, Sosyal Sigorta Ve Eğitim Ve Ana Ve Çocuğun Haklarının Devlet Tarafından Korunması, Hamilelik Süresince Tam Ücretli İzin Ve Yaygın Bir Doğumevleri, Kreş Ve Anaokulları Ağı İle Güvence Altına Alınmıştır.

9 Madde 123- SSCB Yurttaşlarının Hangi Milliyet Ve Irktan Olursa Olsun Ekonomik, Devlet, Kültürel, Sosyal Ve Politik Yaşamda Tam Hak Eşitliği, İhlal Edilemez Bir Yasadır. Irk Ve Milliyetleri Temelinde Yurttaşların Haklarının Doğrudan Ya Da Dolaylı Olarak Kısıtlanması Ya Da Aksine, Doğrudan Ya Da Dolaylı Olarak Ayrıcalıklar Tanınması Ve Irk Veya Milliyet Ayrımcılığı, Kin Ve Aşağılama, Yasalar Tarafından Cezalandırılır. Madde 124- Yurttaşların Vicdan Özgürlüğünü Güvence Altına Almak İçin, SSCB'de Kilise Devletten Ve Okuldan Ayrılmıştır. Dini İbadet Özgürlüğü Ve Dinsizlik Propagandası Özgürlüğü Tüm Yurttaşlara Tanınmıştır. Madde 125- Emekçi Halkın Çıkarlarına Uygun Olarak Ve Sosyalist Sistemi Güçlendirmek İçin, SSCB Haklarının Aşağıdaki Özgürlükleri Yasalar Tarafından Güvenceye Alınmıştır: A)İfade Özgürlüğü; B)Basın Özgürlüğü; C)Kitlesel Toplantılar Dahil Toplanma Özgürlüğü; D)Sokak Törenleri Ve Gösteri Özgürlüğü. Bu Yurttaş Hakları, Basımevleri, Kağıt Stokları, Kamu Binaları, Caddeler, İletişim İmkanları Ve Bu Hakların Kullanımı İçin Gerekli Diğer Maddi Gerekliliklerin Emekçi Halk Ve Onların Örgütlülüklerine Sağlanması Yoluyla Güvence Altına Alınmıştır. Madde 126- Emekçi Halkın Çıkarlarına Uygun Olarak Ve Hak Kitlelerinin Örgütsel İnisiyatif Ve Politik Faaliyetin Güçlendirmek İçin, SSCB Yurttaşlarına Kamusal Örgütlerde -Sendikalar, Kooperatif Birlikler, Gençlik Örgütleri, Spor Ve Savunma Örgütleri, Kültürel, Teknik Ve Bilimsel Dernekler- Birleşme Hakkı Tanınmıştır; Ve İşçi Sınıfının Ve Emekçi Halkın Saflarındaki En Aktif Ve Politik Bakımdan En Bilinçli Yurttaşlara, Emekçi Hakın Sosyalist Sistemi Güçlendirme Ve Geliştirme Mücadelesinde Öncüsü Olan Ve Emekçi Halkın Tüm, Kamu Ve Devlet, Örgütlerinin Önder Gücünü Oluşturan SBKP (Bolşevik)' De Birleşme Hakkı Tanınmıştır. Madde 127- SSCB Yurttaşları, Kişi Dokunulmazlığına Sahiptir. Hiç Kimse Bir Mahkeme Kararı Ya Da Temsilcisinin Onayı Olmadan Tutuklanamaz. Madde 128- Yurttaşların Konut Dokunulmazlığı Ve Haberleşmenin Mahremiyeti Yasa İle Korunmaktadır. Madde 129- SSCB, Emekçi Halkın Çıkarlarını Savundukları, Bilimsel Faaliyetleri Veya Ulusal Kurtuluş Mücadeleleri Nedeniyle Koğuşturmaya Uğrayan Yabancı Yurttaşlara Sığınma Hakkı Tanır. Madde 130- SSCB Anayasasına Uymak, Yasalara Uyun Davranmak, İş Disiplinini Korumak, Kamusal Görevleri Dürüstçe Yerine Getirmek Ve Sosyalist İlişkilerin Kurallarına Saygı Göstermek Her SSCB Yurttaşının Görevidir. Madde 131- Kamusal, Sosyalist Mülkiyeti Sovyet Sisteminin Kutsal Ve İhlal Edilemez Temeli, Ülkenin Zenginlik Ve Güç Kaynağı Ve Tüm Emekçi Halkın Gönençli Ve Kültürlü Yaşamının Temeli Olarak Korumak Ve Güçlendirmek Her SSCB Yurttaşının Görevidir. Kamusal Ve Sosyalist Mülkiyete Karşı Suç İşleyen Kişiler, Halkın Düşmanıdır.

Kimin ADALETinden bahsediyorsunuz? Biz işçiler ve emekçiler için hiçbir zaman adalet olmadı ki?

Kimin ADALETinden bahsediyorsunuz? Biz işçiler ve emekçiler için hiçbir zaman adalet olmadı ki? YETER ARTIK BİZİ KANDIRAMAZSINIZ: Kimin ADALETinden bahsediyorsunuz? Biz işçiler ve emekçiler için hiçbir zaman adalet olmadı ki? Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana biz işçiler ve emekçiler için

Detaylı

SSCB - KADIN DEVRİMİ ÜLKESİ TEMEL GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) 7. Makale

SSCB - KADIN DEVRİMİ ÜLKESİ TEMEL GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) 7. Makale SSCB - KADIN DEVRİMİ ÜLKESİ TEMEL GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) İBRAHİM OKÇUOĞLU 7. Makale Kadının toplumda eşit haklara sahip olmaması bütün dünyada ilerici insanların tepkisine

Detaylı

İnsanlık ailesinin tüm üyelerinde bulunan onuru ve onların eşit ve ayrılmaz haklarını tanımanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu,

İnsanlık ailesinin tüm üyelerinde bulunan onuru ve onların eşit ve ayrılmaz haklarını tanımanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu, İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ* İnsanlık ailesinin tüm üyelerinde bulunan onuru ve onların eşit ve ayrılmaz haklarını tanımanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu, İnsan haklarının

Detaylı

9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim. 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( / 02 / 2014 )

9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim. 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( / 02 / 2014 ) 9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim 3.Ünte Toplumsal İletişim HUKUK KURALLARI / İNSAN HAKLARI 21.Hafta ( 17-21 / 02 / 2014 ) HUKUK KURALLARI 2 HUKUK : Bir toplum içinde yaşayan insanların;.) Birbirleriyle

Detaylı

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Açılış Tarihi Kapanış Tarihi Sona Eriş Nedeni 1 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 17.11.1924 05.06.1925

Detaylı

DÜNYA DA BARIŞ İSTİYORUZ!

DÜNYA DA BARIŞ İSTİYORUZ! DÜNYA DA BARIŞ İSTİYORUZ! DÜNYA BARIŞININ GÜVENCESİ İŞÇİ SINIFIDIR! HAKSIZ, GERİCİ VE EMPERYALİST SAVAŞLAR EMPERYALİST KAPİTALİST DEVLETLER TARAFINDAN SÜRDÜRÜLMEKTEDİR! EMPERYALİST SÖMÜRÜ SİSTEMİ İŞÇİ

Detaylı

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ 203 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A(III) sayılı Kararıyla ilan edilmiştir. 6 Nisan 1949 tarih ve

Detaylı

Oy vermek bir şeyleri değiştirseydi yasaklanırdı Emma Goldman

Oy vermek bir şeyleri değiştirseydi yasaklanırdı Emma Goldman Oy vermek bir şeyleri değiştirseydi yasaklanırdı Emma Goldman SEÇİMİ BOYKOT ET! SOSYALİST DEVRİMİ ÖRGÜTLE! [B SÖMÜRÜ DÜZENİNE KARŞI ÇIKMAYAN HİÇ BİR PARTİYE VE KİŞİYE OY YOK 7 Haziran da genel seçimler

Detaylı

BİZ METAL İŞÇİLERİ KAZANMAK İÇİN BİRLEŞEREK MÜCADELE ETMELİYİZ,

BİZ METAL İŞÇİLERİ KAZANMAK İÇİN BİRLEŞEREK MÜCADELE ETMELİYİZ, BİZ METAL İŞÇİLERİ KAZANMAK İÇİN BİRLEŞEREK MÜCADELE ETMELİYİZ, SINIFA KARŞI SINIF PERSPEKTİFİ İLE MESS PATRONLARINA KARŞI MÜCADELE BAYRAĞINI YÜKSEKLERE KALDIRMALIYIZ Bu yılın Eylül ayında Metal İş kolu

Detaylı

19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILAR DAYANIŞMA GÜNÜ

19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILAR DAYANIŞMA GÜNÜ 19 EYLÜL MÜHENDİS, MİMAR, ŞEHİR PLANCILAR DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI 19.09.2014 Bugün 19 Eylül. Bugün bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütü TMMOB nin mücadele dolu tarihi açısından

Detaylı

1: İNSAN VE TOPLUM...

1: İNSAN VE TOPLUM... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: İNSAN VE TOPLUM... 1 1.1. BİREYİN TOPLUMSAL HAYATI... 1 1.2. KÜLTÜR... 3 1.2.1. Gerçek Kültür ve İdeal Kültür... 5 1.2.2. Yüksek Kültür ve Yaygın Kültür... 5 1.2.3. Alt Kültür ve Karşıt

Detaylı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kapitalist Sömürü Sistemini Yıkmak için Örgütlenme ve Mücadelenin adıdır!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kapitalist Sömürü Sistemini Yıkmak için Örgütlenme ve Mücadelenin adıdır! 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kapitalist Sömürü Sistemini Yıkmak için Örgütlenme ve Mücadelenin adıdır! Clara Zetkin haklı olarak Kadının özgürlüğünün, tüm insanoğlunun özgürlüğü gibi, emeğin sermayenin

Detaylı

ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ. 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı. Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 SĠYASET

ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ. 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı. Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 SĠYASET ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 Adı Soyadı : No: Sınıf: 11/ SĠYASET Siyaset; ülke yönetimini ilgilendiren olayların bütünüdür.

Detaylı

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ (TCBMM Başkanlığı na iletilmek üzere hazırlanmıştır) 31.12.2011 İletişim: I. Anafartalar Mah. Vakıf İş Hanı Kat:3 No:

Detaylı

İBRAHİM OKÇUOĞLU SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ KÜLTÜR DEVRİMİ ÜLKESİ

İBRAHİM OKÇUOĞLU SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ KÜLTÜR DEVRİMİ ÜLKESİ İBRAHİM OKÇUOĞLU SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ KÜLTÜR DEVRİMİ ÜLKESİ TEMEL GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) 6. Makale Ocak-Nisan 2017 Sovyetler Birliği'nde ekonominin büyümesi

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI

ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI ANLATIM SORULARI 1- Bir siyasal düzende anayasanın işlevleri neler olabilir? Kısaca yazınız. (10 p) -------------------------------------------

Detaylı

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi İnsan&İnsan, Sayı 3, Kış 2015, s. 61-65 ISSN: 2148-7537, www.insanveinsan.org İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi İNSAN HAKLARI KİTAPLIĞI Başlangıç İnsanlık ailesinin bütün üyelerinin doğal yapısındaki

Detaylı

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ* 10 Aralık 1948

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ* 10 Aralık 1948 İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ* 10 Aralık 1948 Başlangıç İnsanlık ailesinin bütün üyelerinin doğal yapısındaki onuru ile eşit ve devredilemez haklarını tanımanın dünyada özgürlük, adalet ve barışın

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDET, ERKEK EGEMEN SİSTEMİN SONUCUDUR!

KADINA YÖNELİK ŞİDDET, ERKEK EGEMEN SİSTEMİN SONUCUDUR! 25 KASIM: kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanışma günü KADINA YÖNELİK ŞİDDET, ERKEK EGEMEN SİSTEMİN SONUCUDUR! 25 Kasım 1960 da Trojillo Diktatörlüğüne karşı mücadele ettikleri için katledilen

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

Necla Akgökçe den bilgi aldık. - İlk olarak ülkede kadınların iş gücüne katılım ve istihdam konusuyla başlayalım isterseniz

Necla Akgökçe den bilgi aldık. - İlk olarak ülkede kadınların iş gücüne katılım ve istihdam konusuyla başlayalım isterseniz İstanbul YDK: 1 Mayıs itibariyle başlamış olan Eme(K)adın kampanyamız kapsamında güvencesiz, görünmeyen ve yok sayılan kadın emeği üzerine araştırmalar yapmaya devam ediyoruz. Bu kez bu konuda sendikal

Detaylı

SSCB'DE SOVYET TOPLUMUNUN VE İKTİDARININ ZAFERİ - GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) (2. Makale) İbrahim Okçuoğlu

SSCB'DE SOVYET TOPLUMUNUN VE İKTİDARININ ZAFERİ - GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) (2. Makale) İbrahim Okçuoğlu SSCB'DE SOVYET TOPLUMUNUN VE İKTİDARININ ZAFERİ - GÖSTERGELER (100. YILINDA BÜYÜK SOSYALİST EKİM DEVRİMİ) (2. Makale) İbrahim Okçuoğlu Bu makalede giriş olarak Marksist-Leninist politik ekonomi, hangi

Detaylı

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT HUKUK Soru Bankası ÇTHT G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU 1.. Federal devletin tüzel kişiliği yoktur.. Federe devletlerin ayrılma hakkı yoktur.. Federe devletlerin uluslararası

Detaylı

Lex specialis derogat legi generali

Lex specialis derogat legi generali 1 Lex specialis derogat legi generali Madde 91 devamı: Yetki kanunu, çıkarılacak kanun hükmünde kararnamenin, amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içinde birden fazla kararname çıkarılıp

Detaylı

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için 8 MART TA ALANLARA! 8 Mart, kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları için verdikleri mücadeleyi yaşamlarıyla ödedikleri bir

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

TKP-1920 nin 1 Mayıs 2015 Mitinglerine ve 7 Haziran Seçimlerine Çağrısı

TKP-1920 nin 1 Mayıs 2015 Mitinglerine ve 7 Haziran Seçimlerine Çağrısı TKP-1920 nin 1 Mayıs 2015 Mitinglerine ve 7 Haziran Seçimlerine Çağrısı İş ve aş için, Demokrasi ve özgürlük için, barış sürecinin ilerlemesi için, 7 Haziran seçimlerinde HDP yi desteklemek için, Haydin

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

İNSAN HAKLARI CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 11.00

İNSAN HAKLARI CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 11.00 HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ İNSAN HAKLARI CEVAP ANAHTARI 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI --- 17 Ocak 2019 saat 11.00 1. 1982 Anayasasında

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ

OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ OY HAKKI, SEÇİM ve SEÇİM SİSTEMLERİ Sınırlı Oy Hakkı 1) Servete ve Vergiye Bağlı Seçme Hakkı 2) Yeteneğe Bağlı Seçme Hakkı (örneğin, İtalya da 1912 seçimleri, İngiltere de 1945 e kadar uygulanan seçimler)

Detaylı

VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL

VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL Yargının Bağımsızlığı ve Yasama ve Yürütme Güçleriyle İşbirliği Türkiye Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan ÇOCUK HAKLARININ SINIFLANDIRILMASI Çocuk Hakları Sözleşmesi nde, çocukların sağlıklı yaşaması ve çok yönlü olarak gelişmesini sağlaması için gerekli birçok maddeye yer verilmiştir. Sözleşmede yer alan

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLÎ YARGI MAHKEMELERİ, BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ,

Detaylı

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık Kamu Hakları Negatif Statü Hakları (Kişi Hakları Koruyucu Haklar) Pozitif Statü Hakları (Sosyal ve Ekonomik Haklar/İsteme Hakları) Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK - Bireyleri devlete karşı koruyan - Devlete,

Detaylı

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN 978-605-364-600-6 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

İNSAN HAKLARI. Sosyal ve Ekonomik Haklar Kültürel haklar (10. Hafta)

İNSAN HAKLARI. Sosyal ve Ekonomik Haklar Kültürel haklar (10. Hafta) İNSAN HAKLARI Sosyal ve Ekonomik Haklar Kültürel haklar (10. Hafta) Sosyal ve ekonomik haklar Sosyal ve ekonomik haklar Nitelikleri gereği devletin az-çok pozitif edimde bulunmasını gerektiren haklardır

Detaylı

SUNUŞ. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Yönetim Kurulu

SUNUŞ. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Yönetim Kurulu SUNUŞ İşyeri sendika temsilcileri, işyerinde çalışan işçilerin mevzuattan, toplu iş sözleşmelerinden doğan her türlü hak ve çıkarlarını korumakla görevli olan, sendikasının örgütlenmesi ve güçlenmesi için

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 15:00) 1- Avrupa modeli anayasa yargısıyla ilgili olarak

Detaylı

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ 215 DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 25 Kasım 1981 tarihli ve 36/55 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM ENDÜSTRİ DEVRİMİ, SOSYAL SORUN VE SOSYAL POLİTİKA İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL POLİTİKA BİLİMİNİN KONUSU, KAPSAMI VE TEMEL YAKLAŞIMI

İKİNCİ BÖLÜM ENDÜSTRİ DEVRİMİ, SOSYAL SORUN VE SOSYAL POLİTİKA İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL POLİTİKA BİLİMİNİN KONUSU, KAPSAMI VE TEMEL YAKLAŞIMI İKİNCİ BÖLÜM İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖNSÖZ GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL POLİTİKA BİLİMİNİN KONUSU, KAPSAMI VE TEMEL YAKLAŞIMI I. EKONOMİ, TOPLUM BİLİMİ VE SOSYAL POLİTİKA...7 A. EKONOMİ BİLİMİ...7 B. TOPLUM

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAPİTALİST ÜRETİM TARZI 41 I TEKEL-ÖNCESİ KAPİTALİZM 42

İÇİNDEKİLER KAPİTALİST ÜRETİM TARZI 41 I TEKEL-ÖNCESİ KAPİTALİZM 42 İÇİNDEKİLER 15 Ekonomi Politiğin Konusu 16 Toplum Yaşamının Temeli Olan Maddi Malların Üretimi 17 Üretici Güçler ve Üretim İlişkileri 23 Toplumun Gelişmesinin Ekonomik Yasaları 26 Ekonomi Politiğin Tanımı

Detaylı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı

TÜRK ANAYASA DÜZENİ Bahar dönemi Ara sınavı TÜRK ANAYASA DÜZENİ 2016 Bahar dönemi Ara sınavı 1. Divan-ı Hümayun hangi Osmanlı padişahı döneminde kurulmuştur? A) I. Osman B) Orhan C) II. Murat D) III. Selim E) II. Mahmut 2. Divan-ı Hümayunun kaldırılmasıyla

Detaylı

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık

Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ. Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık Şafak EVRAN TOPUZKANAMIŞ Türk Hukukunda Anayasal Gelişmeler Işığında Vatandaşlık İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII TABLOLAR LİSTESİ... XXV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Vatandaşlığın

Detaylı

Müdafaa-i Hukuk Hareketi bu hakları savunmak ve geliştirmek için kurulmuştur.

Müdafaa-i Hukuk Hareketi bu hakları savunmak ve geliştirmek için kurulmuştur. Parti varlık sebebi, isminden de anlaşılacağı üzere, hakların savunulmasıdır. Müdafaa-i Hukuk düşüncesine göre: 1. İnsanın 2. Toplumun 3. Milletin 4. Devletin 5. Vatanın hakları vardır. Şu anda bu haklar

Detaylı

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 ANAYASA 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Mevcut seçim barajı hakkındaki görüşünüzü yazınız.

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

1 MAYIS 2013 BİRLİK MÜCADELE DAYANIŞMA!

1 MAYIS 2013 BİRLİK MÜCADELE DAYANIŞMA! 1 MAYIS 2013 BİRLİK MÜCADELE DAYANIŞMA! İşçilerin burjuvaziye ve egemen sınıfa karşı mücadelesi sürdükçe, bütün talepleri karşılanana dek 1 Mayıs, bu taleplerin her yıl dile getirildiği gün olacaktır.

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256)

Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256) 10. Hafta Ders Notları - 19/04/2017 Arş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

SİYASET NEDİR? Araştırma Soruları

SİYASET NEDİR? Araştırma Soruları Kentsel Siyaset - 2 Doç. Dr. Ahmet MUTLU SİYASET NEDİR? Araştırma Soruları 1. Siyaset ve politika ne demektir? 2. Siyaset ne zaman ortaya çıkmıştır? 3. Siyaset-devlet ilişkisi nasıldır? 4. Geçmişten bugüne

Detaylı

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Şubat 2014 tarihli Kırkaltıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası Anayasanın 94 üncü

Detaylı

Katılımcı Demokrasi STK ları Güçlendirme Önerileri

Katılımcı Demokrasi STK ları Güçlendirme Önerileri Katılımcı Demokrasi STK ları Güçlendirme Önerileri Ankara Çalıştayı 15 Kasım 2016 Kâr amacı gütmeyen Argüden Yönetişim Akademisi, faaliyetlerini Boğaziçi Üniversitesi Vakfı bünyesinde yürütmektedir. Argüden

Detaylı

İŞÇİLERİN 3 ACİL TALEBİ VAR!

İŞÇİLERİN 3 ACİL TALEBİ VAR! TEMMUZ 2016 İŞÇİLERİN 3 ACİL TALEBİ VAR! Taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro! Kıdem tazminatıma dokunma! Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ne hayır! TAŞERON İŞÇİLERE KAYITSIZ ŞARTSIZ KADRO! AKP hükümeti

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Hukukun Dallara Ayrılması (Kamu Hukuku-Özel Hukuk) Kamu Hukuku Özel Hukuk Ayrımı Hukuk kuralları için yapılan eski ayrımlardan biri, hukukun kamu

Detaylı

TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U)

TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U) TOPLU İŞ HUKUKU (HUK302U) KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Konu sayfa Pratik - 1 2-10 1 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk

Detaylı

CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL MERKEZİ EMEK BÜROLARI YÖNETMELİĞİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL MERKEZİ EMEK BÜROLARI YÖNETMELİĞİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ GENEL MERKEZİ EMEK BÜROLARI YÖNETMELİĞİ İÇİNDEKİLER I.GENEL HÜKÜMLER A- Amaç... 2 B- Kapsam 2 C- Dayanak. 2 D- Tanımlar 2 II. EMEK BÜROLARININ AMACI, OLUŞUMU, İŞLEYİŞİ, ORGANLARI

Detaylı

İNSAN HAKLARI SORULARI

İNSAN HAKLARI SORULARI 1. 1776 Amerikan ve 1789 Fransız belgelerine yansıyan doğal haklar öğretisinin başlıca temsilcisi kimdir? a) J. J. Rousseau b) Voltaire c) Montesquieu d) John Locke 4. Aşağıdakilerden hangisi İngiliz hak

Detaylı

KAMU PERSONEL HUKUKU KISA ÖZET HUK303U

KAMU PERSONEL HUKUKU KISA ÖZET HUK303U KAMU PERSONEL HUKUKU KISA ÖZET HUK303U 2 Sayfa 2 1.Ünite Temel Kavramlar ve Anayasal İlkeler KAMU GÖREVLİLERİ Türkiye de Kamu Görevlilerinin Soyağacı Kamu Görevlileri Kamu i Seçilmişler Yükümlüler Gönüllüler

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ 2011 2012 BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Anlatım soruları: 1- Osmanlı ve Türkiye de bugüne kadar yürürlükte bulunmuş anayasaların nasıl

Detaylı

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations

ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations ITU Maritime Faculty-MSC.2016 International Organisations İki tip uluslar arası örgütten bahsedilebilir. Bunlar; Hükümetler Arası Örgütler Hükümet Dışı Örgütler Genel Olarak Uluslar arası örgütlerin sayıca

Detaylı

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%)

TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım. TBMM MİLLETVEKİLLERİ Partilere göre dağılım YEREL YÖNETİMLER KADIN ORANI (%) TBMM MİLLETVEKİLLERİ Cinsiyete göre dağılım SEÇİM YILI PARLAMENTODAKİ MİLLETVEKİLİ MİLLETVEKİLİ 1935 395 18 4.6 1943 435 16 3.7 1950 487 3 0.6 1957 610 8 1.3 1965 450 8 1.8 1973 450 6 1.3 1991 450 8 1.8

Detaylı

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet

ANAYASAL ÖZELLİKLER. Federal Devlet ANAYASAL ÖZELLİKLER Ulus devlet, belirli bir toprak parçası üzerinde belirli bir nüfus ve egemenliğe sahip bir örgütlenmedir. Ulus-devlet üç unsura sahiptir: 1) Ülke (toprak), 2) Nüfus, 3) Egemenlik (Siyasal-Yönetsel

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2014 2015 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.09.2014 TANIŞMA DERSİ TANIŞMA DERSİ 17.09.2014 22.09.2014

Detaylı

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında, 16 Aralık 2016 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ 1 MAYIS 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ETKİNLİĞİ SANATSAL ETKİNLİKLER

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ 1 MAYIS 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ETKİNLİĞİ SANATSAL ETKİNLİKLER 9TOPLUMSAL ETKİNLİKLER 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ 1 MAYIS 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ETKİNLİĞİ SANATSAL ETKİNLİKLER 11111 260 01 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ 11111 262 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR

Detaylı

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ

GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ GENÇLİK KOLLARI YÖNETMELİĞİ 195 BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER KURULUŞ Madde 1 - Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğü nde ifadesini bulan amac a yönelik olarak, Genel Merkez, il, ilçe ve gerek görülen beldelerde örgüt

Detaylı

Bağımsız İdari Otoriteler/ Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlar. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Bağımsız İdari Otoriteler/ Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlar. Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bağımsız İdari Otoriteler/ Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlar Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Ortaya Çıkışı ve Gelişimi 80 li yıllarda başlayan Yeni Sağ politikaların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yapısal-kurumsal

Detaylı

Mesleki Deneyim. Eğitim Bilgileri. Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU. Profesör Marmara Üniversitesi Doçent Marmara Üniversitesi

Mesleki Deneyim. Eğitim Bilgileri. Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU. Profesör Marmara Üniversitesi Doçent Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Nurşen CANİKLİOĞLU Mesleki Deneyim Profesör Marmara Üniversitesi - 2011 Doçent Marmara Üniversitesi - 2003 Eğitim Bilgileri Doktora Marmara Üniversitesi SBE - 1997 Yüksek Lisans Marmara Üniversitesi

Detaylı

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457)

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) 2. Hafta Ders Notları - 25/09/2017 Araş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00 HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ANAYASA CEVAP ANAHTARI 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI --- 9 Ocak 2019 saat 13.00 1. a) Demokrasi sandıktan

Detaylı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu v TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ÖNSÖZ Yirmi birinci yüzyılı bilgi teknolojisi çağı olarak adlandırmak ne kadar yerindeyse insan hakları çağı olarak adlandırmak da o kadar doğru olacaktır. İnsan

Detaylı

Özgürlükleri daha da güçlendirmek istiyoruz

Özgürlükleri daha da güçlendirmek istiyoruz Özgürlükleri daha da güçlendirmek istiyoruz Kasım 09, 2013-11:57:28 anda bulunduğu noktadan asla geri gitmez" dedi. anda bulunduğu noktadan asla geri gitmez, bunun teminatı AK Parti ve AK Parti hükümetleridir"

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 9.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 9.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 9.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 Kamu hizmetlerinin yürütülmesi birçok unsur yanında olmazsa olmaz unsur işgücü gereksinimidir. Kamu görevlileri, kamu hizmetinin işgücü unsurunu oluştururlar.

Detaylı

Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri

Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri Ali Çarkoğlu 5 Mayıs 2015 S. Erdem Aytaç Koç Üniversitesi Saha Araştırmaları Merkezi Araştırmanın Künyesi 49 ilde 2201 katılımcı ile yüz yüze görüşme

Detaylı

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MAHKEMELER (TÜRK YARGI ÖRGÜTÜ) Dr. Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi ÖĞRENME HEDEFLERİMİZ - ADLİYE MAHKEMELERİ, YARGITAY - İDARE MAHKEMELERİ, DANIŞTAY - UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ - ANAYASA MAHKEMESİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

Atilla NALBANT ÜNİTER DEVLET. Bölgeselleşmeden Küreselleşmeye

Atilla NALBANT ÜNİTER DEVLET. Bölgeselleşmeden Küreselleşmeye Atilla NALBANT ÜNİTER DEVLET Bölgeselleşmeden Küreselleşmeye İçindekiler Sunuş (İkinci Baskı)...V Sunuş (İlk Baskı)...VII İçindekiler... IX Kısaltmalar...XVII Giriş...1 Birinci Kısım MERKEZ-ÇEVRE İLİŞKİSİ

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

10SORUDA AİLE SİGORTASI

10SORUDA AİLE SİGORTASI 10 SORUDA AİLE SİGORTASI T.C. ANAYASASI MADDE 60: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. 1. AİLE SİGORTASI Nedir? Aile Sigortası,

Detaylı

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KARARI Karar Tarihi : 30/12/2014 Karar No : 2014/1 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUK HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. HUKUK B. TOPLUMSAL KURALLAR VE MÜEYYİDELERİ 1. Toplumsal Kuralların Gerekliliği 2. Toplumsal Kuralların Sınıflandırılması a. Görgü

Detaylı

ÜNİTE:1. Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2. Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3. Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2. Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3. Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2 Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3 Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4 Vergi Hukukunda Yorum ÜNİTE:5 1 Vergi Mükellefiyeti ve Sorumluluğu ÜNİTE:6

Detaylı

SĐYASET BĐLĐMĐ VE KAMU YÖNETĐMĐ BÖLÜMÜ TÜRK ANAYASA DÜZENĐ DERSĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAV CEVAP ANAHTARI

SĐYASET BĐLĐMĐ VE KAMU YÖNETĐMĐ BÖLÜMÜ TÜRK ANAYASA DÜZENĐ DERSĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAV CEVAP ANAHTARI SĐYASET BĐLĐMĐ VE KAMU YÖNETĐMĐ BÖLÜMÜ TÜRK ANAYASA DÜZENĐ DERSĐ 2012 2 013 BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAV CEVAP ANAHTARI SORU 1: 1982 Anayasasının 2. Maddesinde sayılan Türkiye Cumhuriyetlerinin niteliklerinden

Detaylı

inşasının olmazsa koşullarındandı.

inşasının olmazsa koşullarındandı. SSCB: MİTLER VE GERÇEKLER İbrahim Okçuoğlu Ekim Devrimi 100 yaşında ve ne dünya işçi sınıfına, emekçilerine, ezilen uluslara verdiği enerjiden, ne de emperyalizme ve burjuvaziye saldığı korkudan bir şey

Detaylı

151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME

151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME 151 NOLU SÖZLEŞME KAMU HİZMETİNDE ÖRGÜTLENME HAKKININ KORUNMASI VE İSTİHDAM KOŞULLARININ BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 7 Haziran 1978 Kanun Tarih ve Sayısı: 25 Kasım 1992

Detaylı

24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri

24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri 24 Haziran Seçimlerine İlişkin Kamuoyu Eğilimleri 22-23 Mayıs 2018 Mediar Gazi Üni. Teknopark Gölbaşı / ANKARA 0850 532 77 35 bilgi@mediar.com.tr www.mediar.com.tr İçindekiler I. Amaç, Evren, Örneklem

Detaylı

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2-

ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- ANAYASAMIZI HAZIRLIYORUZ - 2- Değerlendirme Raporu Birey Hak ve Özgürlükleri (I) Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Özel yaşamın gizliliği www.tkmm.net 1 2 1. YAŞAM HAKKI Yaşam Hakkı kutsal mı? Toplumun/devletin

Detaylı