ANOREKTAL HASTALIKLAR. Op.Dr.MEHMET ESER Dr.BERNA ŞAHAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANOREKTAL HASTALIKLAR. Op.Dr.MEHMET ESER Dr.BERNA ŞAHAN"

Transkript

1 ANOREKTAL HASTALIKLAR Op.Dr.MEHMET ESER Dr.BERNA ŞAHAN

2 Anorektal hastalıklar: Anatomi Hemoroid Anal Fissür Anorektal Apse Anal Fistül Pilonidal Sinus

3 ANATOMİ-1 REKTUM:3. Sakral omurla anüs arasında bulunan kalın barsağın son kısmıdır. Rekto sigmoid köşe ile anal kanal arası ampulla rekti olarak bilinmektedir;12-15 cm arasındadır Daha distalde anal kanal bulunur Puba rektal askı:levator ani kasının puba rektal parçası ile iç ve dış sfinkterlerin üst bölümleri oluşturur. Rektum ampullasından anüse geçiş yeri olarak kabul edilir.tuşede anal kanaldan 3.5-4cm içeride güçlü ve belirgin bir kas olarak hissedilir.

4 ANATOMİ-2 İnternal sfinkter: sirkular kaslardan oluşur ve anal kanalın 2/3 üst kısmını sarar.istem dışı çalışır.anüsün kapalı olmasını sağlar. Eksternal sfinkter:anal kanalın 1/3 alt kısmını sarar ve istemli olarak çalışır. Pubo rektal kas düzeyinde anal mukozanın yaptığı dikey kıvrımlara Morgagni kolonları denir.boyları 1.5-2cm,4-16 adet bulunmaktadır.bu kolonların distalinde mukoza sirkülar kıvrım yapar ve morgagni kolonlarını birbirine bağlar, buna linea dentata denir.anal werge 2-3 cm uzaklıktadır.

5 ANATOMİ-3 DAMARLARI:(arterleri) Rektumun proksimali: a. hemoroidalis süp. (a.mesenterika inf.) Rektumun orta kısmı: a. Hemoroidalis media (a. İlika interna) Rektum distali: a.hemoroidalis inf. (a.pudanta interna a.ilika interna).

6 Rektal venler: (venleri): Rektum proksimali:v.hemoroidalis süp (v.mesenterika inf.---v.porta) Rektum orta kısmı: V.hemoroidalis media Rektum distali: V.hemoroidalis inf. ( V.ilika interna---v.c.inf) Porto kaval anostomoz proksimal rektal ven ile orta ve distal rektal ven arasında oluşmaktadır

7 Anatomi-4 İnnervasyonu: Rektum linea dentetanın 1-1.5cm daha proksimaline kadar otonom sinir sistemi ile innerve olur. Linea dentetanın distalindeki kısmın innervasyonu Somatik sinir sistemi ile innerve olur.

8 HEMOROİD Tanımı: Rektum ve/veya anüsün venöz pleksusunun dolgunluğu,genişlemesi,mukozasının dışa doğru çıkmasıdır. İnternal hemoroid: dentat çizginin üstünde oluşanlar. Eksternal hemoroid:dentat çizginin altında kalan hemoroidler.

9 PATOGENEZ: Anal kanalın submukozasında bağ dokusundan zengin vasküler oluşumlar bulunur bunlara;anal yastık adı verilir. Sağ ön,sağ arka ve sol yan kesimde bu yastıklar bulunmaktadır.hemoroid bu yastıkların kendileridir.

10 ETİYOLOJİ Kabızlık Ikınma Gebelik Portal hipertansiyon (intraabdominal basıncı artıran+ venöz dönüşü etkileyen nedenler)

11 Belirti Ve Semptomları Anal kitle Mukozal prolapsus Kanama Kaşıntı Ağrı (eksternal hemoroidler daha ağrılıdır)

12 Ayırıcı Tanı Anal kaşıntı Anal fissür Anal fistül Hipertrofik papilla Kondyloma akumunata Proktit Tümör Rektal prolapsus

13 Hemoroidlerin Şiddetine Göre Sınıflanması 1) Dışa çıkmayan hemoroid 2) Defekasyonla dışa çıkar, tekrar kendiliğinden içe girer. 3) Defekasyonla veya herhangi bir valsalva manevrasıyla dışa çıkar, içeri girmesi için parmakla redüksiyon gerekir. 4)Prolobe olur ve içeri kendiliğinden veya parmakla redükte edilemez

14 Tedavi KİMİ TEDAVİ ETMELİ? Semptomatik olan ve doktora bu rahatsızlığı için gelenler tedavi edilmelidir. TEDAVİ YAKLAŞIMI NASIL OLMALIDIR? Konservatif tedavi yaklaşımıyla hastaların büyük bir kısmı tedavi olacak. 1) dışkı kıvamının yumuşatılması 2)tuvalet alışkanlığının kazandırılması 3)gelişebilecek akut ataklarda semptomatik tedavi konservatif tedavinin temelini oluşturur

15 Tedavi (devam) TEDAVİ YÖNTEMLERİ: Medikal tedavi Skleroterapi Lastik Bant ligasyonu Fotokuagulasyon Kriyoterapi Elektrokuagulasyon Lazer tedavisi CERRAHİ YÖNTEMLER Longo Y ÖNTEMİ(Hemoroid stapleri ) Hemoroidektomi (pake eksizyonu)

16 Hemoroidektomi yi Kimlere yapalım? Semptomları diğer yöntemlerle giderilemediği vakalarda Geniş prolabe pakelerin varlığında Birlikte ek diğer anorektal hastalıkların varlıkğında Hastanın kendi isteğiyle

17 Cerrahi dışı tekniklerle Cerrahi uygulamasını karşılaştırılması CERRAHİ DIŞI TEKNİKLER: Uygulanması kolay Daha erken iyileşme Ancak nüks daha fazla görülmekte(%70)

18 Devam CERRAHİ UYGULANANLAR Ameliyathanede yapılmalı Daha geç iyileşme Post-op komlikasyonlar: kanama pelvik enfeksiyon inkontinans anal striktür Ancak : Nüks daha az görülmekte(% 5)

19 ANAL FİSSÜR TANIM: Anal kanalda linea denteta dan anüs kenarına kadar uzanan çatlak şeklinde ağrılı bir yaradır.

20 ETİYOLOJİ: Hacimli sert bir dışkının anal kanaldan geçerken yol açtığı travma (en sık) Lavman yaparken anal kanala sokulan cihazlar Endoskopi sonrası Yabancı cisim Önceden geçirilmiş operasyon (hemoroidektomi) Diğer nadir nedenler( Crohn hastalığı, tbc, lösemi,a.i.d.s, cinsel temasla geçen hastalıklar)

21 Yerleşim Vakaların çoğu arka orta hatta ve uzunlamasına olarak bulunur(en sık) Diğer lokalizasyonlarda bulunması nadir hastalıklara sekonder oluştuğunu akla getirmelidir. İyileşmeyen vakalar giderek derinleşir ve tabanında internal sfinkter lifleri görülür ve papilla oluşumuyla kronokleşir.

22 Semptomları Ve Belirtileri: Anüste ağrı Dışkılama zorluğu (ağrıya sekonder) Anüs derisinde yırtık Hipertrofik papilla Sentinal pili(bekçi pili:anal fissürün distal ucunda mukoza/deri kalınlaşması;küçük bir hemoroid görüntüsü verir)

23 Tanı: Fizik muayene ile konulur. muayene sırasında lokal anestezik kullanımı hastayı oldukça rahatlatacaktır. Her iki kalça nazikçe çekilerek fissürün kendisi,hipertrofik papilla,bekçi pili görülmesi ile konulacaktır.

24 TEDAVİ: AKUT: Sıcak oturma banyoları Liften zengin gıda tüketimi Anal hijyen Kısa süreli analjezik kremler

25 KRONİK : günde iyileşmeyen vakalar kronik olarak kabul edilir Anal dilatasyon Fissürektomi İç sfinkterotomi( en etkili tedavidir.iyileşme %95 in üzerindedir lateral sfinkterotomi en güvenli olanıdır) şu anda denenen tedaviler: 1) botilismus toksini 2)gliseril trihidrat

26 ANOREKTAL APSE Patogenezi: Kriptoglandüler teoriye göre linea dentetanın alt kısmında 6-10 adet anal gland bulunmaktadır.bu bezler longutidunal kas ile iç sfinkter arasında bulunur ve linea denteta hizasındaki kriptalara açılır. Anorektal apselerde en sık bu anal glandların enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır,bunu tetikleyen mekanizmanında anal kriyptler seviyesindeki bir glandın tıkanması ve bunu süpürasyonun izlemesidir. Süpürasyon sonrası bakteriyel çoğalma olacak ve apse formasynu oluşacaktır.

27 ETİYOLOJİ: Kriptoglanduler teori( en sık) Karsinoma Tbc Travma Aktinomikoz Crohn hast yabancı cisim Radyasyon Post-op enfeksiyon

28 Sınıflanması Anorektal apselerde iltihabi proçesin perirektal/perianal boşluğa yayılmasına göre tanımlanır. 1)süpürasyon intersfinkterik plandan aşağı doğru inerse Perianal ve Süperficial apse tipi oluşur (en sık) 2)süpürasyon eksternal sfinkteri geçip iskiorektal boşluğa yayıldığında iskiorektal apse oluşur 3)arka orta hattan transsfinkterik yayılım Postanal boşluk apsesine yol açar. 4)Supralevator apsesi nadir olup, intersfinkterik bir apsenin rektum longutidunal kaslarını delip

29 Semptomlar: Apsenin bulunduğu bölgede devamlı künt ağrı Ateş Üşüme Titreme

30 Tanı: Perianal apse nin tanısı ilthabın kardinal bulguları ve FM ile kolayca konur. Supralevator,Derin postanal, Submukozal : apselerde rektal tuşe+ FM ile Kuşkulu vakalarda: intraluminal USG veya intraluminal MR kullanılabilir

31 TEDAVİ: Erken drenaj + Antibio terapi+ hastaya günde üç defa ve her defekasyondan sonra oturma banyosu önerilir Drenajda insizyon anüse yakın olarak seçilmelidir.( Çünkü; ileride gelişebilecek bir fistülde,fistülün yakın olması ve tedavisinin kolay olması içindir.) Perianal apselerde(en sık):apse üzerine haç şeklinde bir insizyon yapılması, köşelerinin çıkarılması ve içine iodoformlu gaz konulabilir. Submukozal ve Postanal apselerde intrarektal Supralevator apselerde: transrektal yolla drenaj yapılır.

32 ANAL FİSTÜL: TANIM: Anal kanal veya rektum mukozası ile perine derisi arasında içi epitel ile döşeli yollar olarak tanımlanır.

33 ETİYOLOJİ: Anorektal fistüllerin büyük çoğunluğu: anorektal apsenin spontan yada cerrahi drenajından sonra ortaya çıkmaktadır. Tbc Aktinomikoz Ülseratif kolit Cinsel yolla geçen hastalıklar.

34 Fistüllerin anatomik olarak seyri nasıldır? Fistül seyrinin belirlenmesinde Goodsall kuralından yararlanılır. Goodsall a göre litotomi pozisyonunda yatan bir hastanın anüsten geçen hayali transvers bir çizginin üstünde kalan fistüller düz çizgi şeklinde,altında kalan fistüller ve üsteki fistüllerin anal kanala uzaklığı >3cm ise içe bakan bir eğri çizerek arka orta hat üzerinden anal kanala açılmaktadır.

35 SINIFLAMA: Sınıflama fistülün anal sfinkterlerle ilişkisine göre yapılır. PARKS sınıflaması (1976) İntersfinkterik -%60-70 Transsfinkterik - %25 Suprasfinkterik - %5 Ekstrasfinkterik -%2

36 Klinik Tanı-1: Anal fistül etrafı granülasyon veya endüre bir skar dokusu ile çevrili perianal bir delikten devamlı veya aralıklı bir akıntı ile kendini gösterir. Perianal apse nüksünde anal fistül açısından değerlendirilmelidir.

37 Klinik Tanı-2: FM de fistül dış ağzı kolaylıkla bulunur Dıştan sokulan bir stile ile gidiş yönü araştırılır,diğer elin işaret parmağıyla rektal tuşe yapılarak yada anoskop ile iç ağız tespit edilir Fistül dış ağzından kontrast madde verilerek fistülografi yapılabilir.

38 AYIRICI TANI: Pilonidal sinüs Hidroadenitis süpürutiva

39 TEDAVİ : (-1-) Cerrahidir Başarılı bir cerrahi için ana kural 1)kontinans mekanizmasına en az zarar vermek. 2)fistül yolunun ve internal deliğin doğru olarak ortaya konmasına bağlıdır.

40 (-2-) Yüzeyel ve İntersfinkterik fistüllerde fistülotomi en seçkin tedavidir. Transsfinkterik fistüllerde de en sık fistülotomi uygulanmaktadır ancak dış sfinkteri >%50 kesilmesi gerektiren yüksek transsfinkterik fistüllerde fistülotomi uygulanmamalıdır. Suprasfinkterik, yüksek transfinkterik ve nüks fistüllerde SETON kullanılır.

41 Hastalık 40y dan sonra asemptomatik hale gelir. PİLONOİDAL SİNÜS TANIM: İntergluteal bölgede meydana gelen, anal kanaldan ortalama 5 cm yukarıda 1 yada >1 ağzı bulunan içinden kıl gelebilen kese şeklinde bir oluşumdur. Adölesan sonrası erişkinerde %0.7 oranında görülür E>K = kat daha sıktır.

42 ETİYOLOJİ-PATOGENEZ: Edinsel bir hastalıktır. Orta hatta sakrokoksigeal alandaki kıl foliküllerinin genişlediği, enfekte olduğu ve apseleştiği daha sonra bu bölgedeki kılların gluteal dokuların hareketiyle apse kavitesinin içine çekildiği görüşü öne sürülmüştür. Nadiren el parmak aralarında, göbekte, koltuk altında,genital organlar üzerinde rastlanabilir.

43 Klinik belirtileri: Hastaların önemli kısmı asemptomatiktir. Sakral rahatsızlık duygusu,ağrı, akıntı. Çamaşırların kirlenmesi.

44 TANI: FM de anüsten 5-6 cm proksimalde orta hat üzerinde içinden kıl ve/veya akıntı gelen ostiumların görülmesi tanıyı koydurur.

45 TEDAVİ: Akut apseli dönemde: Lokal anestezik altında drenaj uygulanması İnfekte materyal varsa kıllar ve granülasyon dokusu kürete edilir. Apse drenajından sonra ameliyat kararı için en az 8 hafta beklenmelidir.

46 Kronik dönemde tedavi: Cerrahi dir ; Medikal tedavi : %80 lik fenolden 1-2ml zerk edilmesi ile yapılmakta Geniş eksizyon +primer kapama Geniş eksizyon +açık bırakma Marsupiyalizasyon İntrafleksiyon İnsizyon ve küretaj+eksizyon fleple kapama

47 CONDYLOMA ACCUMUNATA Anogenital condylomalar cerrahi hastalarda seksüel geçişli hastalıklar arasındadır. Populasyonda % 1.7 arasındadır. Erkeklerde homoseksüel ilişki ile oranı artmıştır. HIV (+) kişilerde insidansı % 3 ile % 29 arasındadır.

48 ETİYOLOJİ HPV tip Klinik belirtiler: Çok değişkendir. Perianal kitle. Kanama. Kaşıntı. Ek patoloji varlığında ağrı görülür (ek patolojiler: Anal ülser, fissür, malignite gibi).

49 TANI Anodermi kaplayan multıple beyaz, pembe, gri renkte papiller hiperkeratotik lezyonların inspeksiyonu yeterlidir. Eksternal anal kondiloma yapılan anaskopik muayenede yaklaşık % 78 inin internal lezyonlarıda doğurmaktadır. Kondilomların dentata lineanın proksimalinde bulunması olası değildir.

50 TEDAVİ PODOFİLİN İMİQUİMAD (Yeni tropikal ajan). BİKLORO ASETİK ASİT. İNTERFERON TEDAVİSİ. 5 FU. CRYOTERAPİ ELEKTROQUALASYON SCİSSOR EKSİZYON LASER

ANOREKTAL HASTALIKLAR DR. MÜJDAT ŞİMŞEK

ANOREKTAL HASTALIKLAR DR. MÜJDAT ŞİMŞEK ANOREKTAL HASTALIKLAR DR. MÜJDAT ŞİMŞEK REKTUM 3. Sakral omurla anüs arasında bulunan kalın barsağın son kısmıdır. Rekto sigmoid köşe ile anal kanal arası ampulla rekti olarak bilinmektedir;12-15 cm arasındadır.

Detaylı

Hemoroidal Hastalık, Anal Fissür, Kist Dermoid. Prof.Dr.Tayfun Karahasanoğlu

Hemoroidal Hastalık, Anal Fissür, Kist Dermoid. Prof.Dr.Tayfun Karahasanoğlu Hemoroidal Hastalık, Anal Fissür, Kist Dermoid Prof.Dr.Tayfun Karahasanoğlu 2006 Hemoroidal Hastalık Hemoroidal hastalık Eski Mısır, Yunan, Hindu, İbrani medeniyetlerinde İncil de sıkça adı geçmektedir

Detaylı

ANOREKTAL HASTALIKLAR

ANOREKTAL HASTALIKLAR ANATOMİ ANOREKTAL HASTALIKLAR Dr.Dilek DURMAZ 16/03/2010 Rektum;S3 vertebra ile anüs arasında 13-15 cm uzunluğundadır Anal bölge, proksimalde pelvik diyafragmadan başlar ve 4 cm uzunluğundadır Anal kanal;linea

Detaylı

PERİANAL ABSE PERİANAL FİSTÜL. Prof. Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU

PERİANAL ABSE PERİANAL FİSTÜL. Prof. Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU PERİANAL ABSE PERİANAL FİSTÜL Prof. Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU Ekim 2006 PERİANAL ABSE PERİANAL ABSE PERİANAL ABSE PERİANAL ABSE Erkeklerde daha sık En sık 30-40 yaş arası % 10-15 hastada tekrarlar % 15-40

Detaylı

ANOREKTAL ACĠLLER. DR. ÖĞR. ÜYESĠ FERĠDE SĠNEM AKGÜN Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

ANOREKTAL ACĠLLER. DR. ÖĞR. ÜYESĠ FERĠDE SĠNEM AKGÜN Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD ANOREKTAL ACĠLLER DR. ÖĞR. ÜYESĠ FERĠDE SĠNEM AKGÜN Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Sunum Planı Tanım Anatomi Fizik Muayene Patolojiler Tanım Anorektal acil durumlar, anorektal ağrı ve kanama

Detaylı

ANAL BÖLGENİN BENİGN HASTALIKLARI

ANAL BÖLGENİN BENİGN HASTALIKLARI ANAL BÖLGENİN BENİGN HASTALIKLARI HEMOROİDAL HASTALIK Hemoroid Yunancadan alınmış kanama anlamına gelen bir kelimedir Hemoroidal hastalık, toplam popülasyonun % 25-40 ı arasında bir prevalansı Hemoroidal

Detaylı

Rektovaginal fistül perianal fistül kategorisinde ele alınan bir hastalıktır ve barsak içeriğinin vagenden gelmesi ile karakterizedir.

Rektovaginal fistül perianal fistül kategorisinde ele alınan bir hastalıktır ve barsak içeriğinin vagenden gelmesi ile karakterizedir. REKTOVAGİNAL FİSTÜL Rektovaginal fistül perianal fistül kategorisinde ele alınan bir hastalıktır ve barsak içeriğinin vagenden gelmesi ile karakterizedir. KLİNİK-TANI: Vagenden gaz ve gaita gelmesi en

Detaylı

SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1

SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1 SIK RASTLANAN HASTALIKLAR-1 HEMOROİD - BASUR HAZIRLAYAN: OP. DR. ŞABAN BEYAZPINAR ANA SAYFAYA DÖN 1 GİRİŞ Sağlıklı bir toplum olmak. Sağlıklı karar vermeyi sağlamak ve yanlış yapmamak. Bilgilerimizin doğruluğunu

Detaylı

Hemoroidal Hastalık. Prof Dr Fatih Ağalar, FACS Genel cerrahi Departman Uzmanı fatih.agalar@anadolusaglik.org Tarih

Hemoroidal Hastalık. Prof Dr Fatih Ağalar, FACS Genel cerrahi Departman Uzmanı fatih.agalar@anadolusaglik.org Tarih Hemoroidal Hastalık Prof Dr Fatih Ağalar, FACS Genel cerrahi Departman Uzmanı fatih.agalar@anadolusaglik.org Tarih Epidemiyoloji Toplumun %4.4 ünde hemoroid vardır. Prevelans 45-65 yaşları arasında en

Detaylı

Anal Fistül Cerrah Tutum Anketi

Anal Fistül Cerrah Tutum Anketi Anal Fistül Cerrah Tutum Anketi Anal Fistül Cerrah Tutum Anketi, Türkiye de değişik sürelerde mesleki deneyime sahip farklı kurumlarda çalışan genel cerrahların anal fistül olgularına yaklaşımını değerlendirmek

Detaylı

ANOREKTAL APSE CERRAHĐ TEDAVĐ CEM TERZĐ 2003

ANOREKTAL APSE CERRAHĐ TEDAVĐ CEM TERZĐ 2003 ANOREKTAL APSE CERRAHĐ TEDAVĐ CEM TERZĐ 2003 ANESTEZĐ Genel Spinal Epidural Lokal Hasta Anestezist Cerrah REJĐYONEL ANESTEZĐ Tipi Etki yeri Başlama Avantaj Dezavantaj Spinal Subaraknoid aralık Hızlı Anestezi

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALKANS ER TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ ANAL KANSER NEDİR? Vücudumuzdaki normal hücrelerin çoğalması sırasındaki kontrol mekanizmalarının değişmesi (genetik

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

PERİANAL FİSTÜLLE KOMPLİKE CROHN HASTALIĞI

PERİANAL FİSTÜLLE KOMPLİKE CROHN HASTALIĞI OLGU SUNUMU PERİANAL FİSTÜLLE KOMPLİKE CROHN HASTALIĞI NEREYE KADAR? Yusuf Erzin İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji B.D. İBH Okulu 2012 - Antalya Olgu Sunumu - Demografi 44

Detaylı

Olgu Sunumu. Tromboze Eksternal. Hemoroidlerin Boşaltılması. 27 yaşında erkek hasta. Anal bölgede ağrı ve şişkinlik. İki gün önce aniden başlamış

Olgu Sunumu. Tromboze Eksternal. Hemoroidlerin Boşaltılması. 27 yaşında erkek hasta. Anal bölgede ağrı ve şişkinlik. İki gün önce aniden başlamış Olgu Sunumu 27 yaşında erkek hasta Anal bölgede ağrı ve şişkinlik A.B.D BERBEROĞLU AÜTF AcilTıp Dr.Murat 16.03.2010 İki gün önce aniden başlamış Kanama yok ele gelen şişlik mevcutmuş Son altı aydır vücut

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALFİ S S ÜR TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ MAKATTA ÇATLAK (Anal Fissür) BU NASIL BİR HASTALIKTIR? Makatta çatlak, (tıp dilinde anal fissür denir) makat

Detaylı

Hemoroid Hastalığı. Prof. Dr. Korhan Taviloğlu. Genel Cerrahi Uzmanı. Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi. www.hemoroiduzmani.

Hemoroid Hastalığı. Prof. Dr. Korhan Taviloğlu. Genel Cerrahi Uzmanı. Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi. www.hemoroiduzmani. Hemoroid Hastalığı Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Genel Cerrahi Uzmanı Şişli ve Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi 1 Hemoroid nedir? Makat bölgesindeki damarların genişlemesi yada varisine hemoroid adı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 10 Ağustos 2018 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 10 Ağustos 2018 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 10 Ağustos 2018 Cuma İnt. Dr. Muhammed Türk Olgu 4 yaş, 10 aylık kız hasta Yaklaşık bir yıldır

Detaylı

Gevşek seton ile tedavi edilen bir transfinkterik fistül olgusu

Gevşek seton ile tedavi edilen bir transfinkterik fistül olgusu Gevşek seton ile tedavi edilen bir transfinkterik fistül olgusu Olgu sunumu Prof. Dr. Cem Terzi Ar. Gör. Dr. Özgür Çavdaroğlu Ar. Gör.Dr. Mücahit Özbilgin 22Y KADIN HASTA ŞĐKAYET: 2 YILDIR ZAMAN ZAMAN

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

ANAL BÖLGENİN BENİGN HASTALIKLARI. Dr. Akın Önder Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı 23.04.2013 Antalya

ANAL BÖLGENİN BENİGN HASTALIKLARI. Dr. Akın Önder Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı 23.04.2013 Antalya ANAL BÖLGENİN BENİGN HASTALIKLARI Dr. Akın Önder Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı 23.04.2013 Antalya HEMOROİD Hemoroid kanama anlamına gelir. Popülasyonda %25-40 E/K:1 Wolff

Detaylı

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Göktürk MARALCAN, Yrd. Doç. Dr. Hasan BAKIR, Yrd. Doç. Dr. Erdal UYSAL, Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY GRUP 2 Stajyer Öğrenciler için Haftalık

Detaylı

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın KOLOREKTAL POLİPLER Prof. Dr. Mustafa Taşkın -Polip,mukozal örtülerden lümene doğru gelişen oluşumlara verilen genel isimdir. -Makroskopik ve radyolojik görünümü tanımlar. -Sindirim sisteminde en çok kolonda

Detaylı

Perianal Crohn Hastalığı

Perianal Crohn Hastalığı Perianal Crohn Hastalığı Dr. Cem Terzi Ulusal Cerrahi Kongresi, 2006, Antalya 1 Crohn hastalığının yerleşimine göre perianal hastalık görülme sıklığı Đnsidans (%) Kaynak Yıl Đnce Đnce ve kalın Kalın barsak

Detaylı

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü

Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KARIN DOÇ. DR. GONCA TEKANT CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİMDALI

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KARIN DOÇ. DR. GONCA TEKANT CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİMDALI ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KARIN DOÇ. DR. GONCA TEKANT CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİMDALI PATOLOJİ: Submukozal lenfoid dokunun proliferasyonu nedeniyle intraluminal obstrüksiyon gelişir ve

Detaylı

PELVİK TRAVMA Öğrenim Hedefleri ANATOMİ VE BİYOMEKANİK

PELVİK TRAVMA Öğrenim Hedefleri ANATOMİ VE BİYOMEKANİK PELVİK TRAVMA Doç Dr Seçgin SÖYÜNCÜ AÜTF ACİL TIP AD Öğrenim Hedefleri Pelvik travma neden önemlidir? Pelvik kırık tipleri nelerdir? Pelvik kırıkların komplikasyonları nelerdir? Pelvik kırıklı hastaların

Detaylı

14. MODÜL: CERRAHİ HASTALIKLAR

14. MODÜL: CERRAHİ HASTALIKLAR 14. MODÜL 14. MODÜL: CERRAHİ HASTALIKLAR 2 14. Modül: Cerrahi Hastalıklar Modüle Katkı sağlayanlar Hazırlayan Konu Başlığı Yrd. Doç. Dr. Atilla Şenaylı - Doç. Dr. Yusuf Üstü Doç. Dr. Mehmet Kılıç - Doç.

Detaylı

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D.

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Crohn Hastalığı İnflamatuar Barsak Hastalıkları Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Kronik granülamatöz inflamatuar hastalık Etyoloji net değil Gastrointestinal Sistemde heryeri tutabilir 15-22 birinci zirve

Detaylı

ANAL FİSTÜL TEDAVİSİNDE NONİNVAZİV LAFT GİRİŞİMİNİN İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLERLE ETKİNLİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Dr.

ANAL FİSTÜL TEDAVİSİNDE NONİNVAZİV LAFT GİRİŞİMİNİN İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLERLE ETKİNLİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Dr. ANAL FİSTÜL TEDAVİSİNDE NONİNVAZİV LAFT GİRİŞİMİNİN İNVAZİV CERRAHİ GİRİŞİMLERLE ETKİNLİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Habip SARI UZMANLIK TEZİ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. M.Ali

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

HEMOROİD HASTALIĞI (BASUR)

HEMOROİD HASTALIĞI (BASUR) NORMAL ANATOMİ HEMOROİD HASTALIĞI (BASUR) Hemoroidler anal kanalda yerleşmiş damarsal yapılardır. Bu doku normal ve sağlıklı bireylerde de mevcuttur. İşlevi konusunda kesin bir fikir birliği yoktur. Anal

Detaylı

KOLANJİOKARSİNOMA. Sunum Planı. Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Sunum Planı. Sunum Planı. Kolanjiokarsinoma- Lokalizasyon

KOLANJİOKARSİNOMA. Sunum Planı. Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Sunum Planı. Sunum Planı. Kolanjiokarsinoma- Lokalizasyon KOLANJİOKARSİNOMA Prof.Dr.Ömer ŞENTÜRK Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Safra kanalı epitelinden köken alır (en sık adenokarsinom) Anatomik olarak 3 gruba ayrılır icca (intrahepatik) pcca (perihiler)

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ÜLS ERA Tİ FKOLİ T TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ ÜLSERATİF KOLİT NEDİR? Ülseratif kolit, kalın bağırsağın içini örten tabakanın iltihabıdır. Rektal kanama,

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALAPS E-Fİ S TÜL TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİSİ DERNEĞİ Hastalardaki huzursuzluk, ateģ yüksekliği veya düģüklüğü, rektal veya anal bölgede ağrının sebebi anal

Detaylı

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Derin İnfiltratif Endometriozis Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endometriozis Peritoneal Ovarian Derin infiltratif Anterior Mesane Posterior P1-Uterosakral ligament P2-Vajinal

Detaylı

TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI

TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Mahmut Şahin Düzenleme, Gözden

Detaylı

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ TTD 10. Yıllık Kongresi Antalya 2007 Dr. S.Ş. Erkmen GÜLHAN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer apsesi, parankim destrüksiyonu

Detaylı

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık

PELVİS KIRIKLARI. Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Prof. Dr. Mehmet Aşık PELVİS KIRIKLARI Pelvis, lokomotor sistemin en fazla yük taşıyan bölümüdür. İçindeki majör damar, sinir ve organ yapıları nedeniyle pelvis travmaları kalıcı sakatlık

Detaylı

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid (Basur) Nedir? Sindirim sisteminin giriş kapısını ağız ve dişler, çıkış kapısını ise anal kanal ve anüs oluşturur. İstemli olarak sağlanan dışkı ve gaz çıkışının kontrolü; hemoroitlerin de bir parçası olduğu bu anal

Detaylı

PEDİATRİK YAŞ GRUBUNDA EPİFORA VE ENDOSKOPİK DAKRİYOSİSTORİNOSTOMİ

PEDİATRİK YAŞ GRUBUNDA EPİFORA VE ENDOSKOPİK DAKRİYOSİSTORİNOSTOMİ PEDİATRİK YAŞ GRUBUNDA EPİFORA VE ENDOSKOPİK DAKRİYOSİSTORİNOSTOMİ Dr. Fulya YAYLACIOĞLU TUNCAY Doç. Dr. Onur KONUK GÜTF GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI İÇERİK NAZOLAKRİMAL SİSTEM -ANATOMİSİ -EMBRİYOLOJİSİ

Detaylı

ANAL FİSSÜR( AKUT ANAL FİSSÜR KRONİK ANAL FİSSÜR ) ve TÜM TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

ANAL FİSSÜR( AKUT ANAL FİSSÜR KRONİK ANAL FİSSÜR ) ve TÜM TEDAVİ YAKLAŞIMLARI ANAL FİSSÜR( AKUT ANAL FİSSÜR KRONİK ANAL FİSSÜR ) ve TÜM TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Anal fissür(çatlak,yırtık) anüs iç mukozal örtüsünde oluşan çatlaktır.cilt ile dişli çizgi diye bilinen dentat line arasında

Detaylı

Kabızlık (Konstipasyon) Prof.Dr.Ömer ŞENTÜRK

Kabızlık (Konstipasyon) Prof.Dr.Ömer ŞENTÜRK Kabızlık (Konstipasyon) Prof.Dr.Ömer ŞENTÜRK Tanım: Rome-II Tanı Kriterleri Son 6 ay içerisinde en az 3 ay (aralıklı veya sürekli) aşağıdaki semptomlardan 2 veya daha fazlasının olmasıdır. **Haftada 2

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

RUTİN KOLONOSKOPİK İNCELEMEDE TERMİNAL İLEUM BULGULARI VE SIKLIĞI

RUTİN KOLONOSKOPİK İNCELEMEDE TERMİNAL İLEUM BULGULARI VE SIKLIĞI RUTİN KOLONOSKOPİK İNCELEMEDE TERMİNAL İLEUM BULGULARI VE SIKLIĞI Hemşire, Songül Gültekin, Endoskopi, 544 44 37, songul.gultekin@acibadem.com.tr Eğitim ve Gelişim Hemşiresi, Aysun Çakır, 544 45 25,aysunca@acibadem.com.tr

Detaylı

GİRİŞİMSEL HEMOROİD TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALARIN YAŞADIKLARI SORUNLARIN VE YAŞAM KALİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Burcu OPAK YÜCEL

GİRİŞİMSEL HEMOROİD TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALARIN YAŞADIKLARI SORUNLARIN VE YAŞAM KALİTELERİNİN BELİRLENMESİ. Burcu OPAK YÜCEL GİRİŞİMSEL HEMOROİD TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALARIN YAŞADIKLARI SORUNLARIN VE YAŞAM KALİTELERİNİN BELİRLENMESİ Burcu OPAK YÜCEL YÜKSEK LİSANS TEZİ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ

Detaylı

PERİANAL FİSTÜL ( ANOREKTAL FİSTÜL ANAL FİSTÜL ) PERİANAL APSE ve TÜM TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

PERİANAL FİSTÜL ( ANOREKTAL FİSTÜL ANAL FİSTÜL ) PERİANAL APSE ve TÜM TEDAVİ YAKLAŞIMLARI PERİANAL FİSTÜL ( ANOREKTAL FİSTÜL ANAL FİSTÜL ) PERİANAL APSE ve TÜM TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Perianal fistül genellikle anüste bulunan ve ağızdaki tükrük bezlerine benzer salgı bezlerinin salgı yaptığı kanalların

Detaylı

Hemoroidal Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Gastroenterolojik Yaklaşımlar

Hemoroidal Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Gastroenterolojik Yaklaşımlar güncel gastroenteroloji 18/2 Hemoroidal Hastalıkların Tanı ve Tedavisinde Gastroenterolojik Yaklaşımlar Semra AKTAŞ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı, İstanbul GİRİŞ Hemoroid

Detaylı

SUTURASYON UMKE.

SUTURASYON UMKE. SUTURASYON UMKE Katlarına uygun olarak kapatılmalı. * Acil serviste kapatılan yaralarda genellikle 3 tabaka vardır. Fasia, ciltaltı doku ve cilt. * Kat kat kapatma: Scalp, parmak, el,ayak, tırnak, burun

Detaylı

İLERİ EVRE HEMOROİDLERDE STAPLER HEMOROİDOPEKSİ YÖNTEMİ: KISA VE UZUN DÖNEM SONUÇLARI

İLERİ EVRE HEMOROİDLERDE STAPLER HEMOROİDOPEKSİ YÖNTEMİ: KISA VE UZUN DÖNEM SONUÇLARI T.C. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 5.Genel Cerrahi Kliniği Klinik Şefi: Op. Dr. Musa Yavuz ERYAVUZ İLERİ EVRE HEMOROİDLERDE STAPLER HEMOROİDOPEKSİ YÖNTEMİ: KISA VE UZUN DÖNEM

Detaylı

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a

06 Şubat Nisan SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Aysen AKALIN GÖRH Pre-Operatif Hastaların Genel

Detaylı

KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ

KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ KOLONOSKOPİK TARAMA VE KOLONOSKOPİ KOLONOSKOPİ HAKKINDA ÖZET BİR REHBER OP. DR. ŞABAN BEYAZPINAR GENEL CERRAHİ UZMANI www.cerrahiklinik.com BU SUNUMDA KULLANILAN VERİLER, 2004 YILINDA YAPILAN DÜNYA CERRAHLAR

Detaylı

SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Pre-Operatif Hastaların Genel Değerlendirilmesi Yrd.Doç.Dr.

SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Pre-Operatif Hastaların Genel Değerlendirilmesi Yrd.Doç.Dr. 1. H A F T A TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.M.Nur KEBAPÇI GÖRH Pre-Operatif

Detaylı

KOLON VE İNCE BAĞIRSAĞIN NONTÜMÖRAL REZEKSİYON MATERYALLERİNDE TANIYA YAKLAŞIM. Dr. Armağan GÜNAL GATA Tıbbi Patoloji AD - Ankara

KOLON VE İNCE BAĞIRSAĞIN NONTÜMÖRAL REZEKSİYON MATERYALLERİNDE TANIYA YAKLAŞIM. Dr. Armağan GÜNAL GATA Tıbbi Patoloji AD - Ankara KOLON VE İNCE BAĞIRSAĞIN NONTÜMÖRAL REZEKSİYON MATERYALLERİNDE TANIYA YAKLAŞIM Dr. Armağan GÜNAL GATA Tıbbi Patoloji AD - Ankara Konuşmanın başlığı üzerine GİS patolojisinde Kolon ve ince bağırsağın Nontümöral

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Polipte Kanser. Dr.Cem Terzi. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kolorektal Cerrahi Birimi

Polipte Kanser. Dr.Cem Terzi. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kolorektal Cerrahi Birimi Polipte Kanser Dr.Cem Terzi Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kolorektal Cerrahi Birimi Polip ve polipoid karsinoma POLİP Epitelyal yüzeyden kaynaklanan çıkıntı HİSTOLOJİK POLİP TİPLERİ

Detaylı

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL)

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) TANIMI Shigella türü bakterilerde meydana gelen;karekteristik belirti ve bulguları olan,ilium ve kolonun akut enfeksiyonudur.basilli ve amipli dizanteri olmak

Detaylı

17 Nisan Haziran SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a

17 Nisan Haziran SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a TARİH 17.04.2017 18.04.2017 19.04.2017 20.04.2017 21.04.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.F.Belgin EFE Akut Pankreatit Pre-Operatif Hastaların

Detaylı

RADYASYONA BAĞLI GEÇ BARSAK TOKSİSİTESİ VE TEDAVİSİ

RADYASYONA BAĞLI GEÇ BARSAK TOKSİSİTESİ VE TEDAVİSİ RADYASYONA BAĞLI GEÇ BARSAK TOKSİSİTESİ VE TEDAVİSİ Dr. MERİÇ ŞENGÖZ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabiim Dalı İstanbul UKK KURSU 20 Nisan 2005, Antalya BAŞLIKLAR GENEL BİLGİLER,

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM IV Entegre Cerrahi Bilimler Stajı Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem 4 Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU Yrd. Doç.

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR?

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? Tuvalet eğitimi döneminde, nörolojik olarak normal bazı çocuklarda yanlış edinilmiş işeme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkan işeme fazındaki

Detaylı

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi.

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Muayeneyi Yapanın Adı- Soyadı: Uzmanlığı:

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi Uzm. Dr. Sinem AKKAYA IŞIK Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi AIDS CMV; nadir ölümcül İlk vaka 1983 Etkili ART sıklık azalmakta, tedavi şansı

Detaylı

4. S I N I F - 4. G R U P 3. D E R S K U R U L U

4. S I N I F - 4. G R U P 3. D E R S K U R U L U S İ N D İ R İ M, E N D O K R İ N v e M E T A B O L İ Z M A S İ S T E M H A S T A L I K L A R I ( 1 0 K A S I M 2 0 1 4 1 6 O C A K 2 0 1 5 ) Dekan : Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Başkoordinatör

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE TOPİKAL GLİSERİL TRİNİTRAT, LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ VE ANAL DİLATASYON

ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE TOPİKAL GLİSERİL TRİNİTRAT, LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ VE ANAL DİLATASYON T.C. Sağlık Bakanlığı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.Genel Cerrahi Kliniği Şef: Doç.Dr.Tayfun Yücel ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE TOPİKAL GLİSERİL TRİNİTRAT, LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ VE ANAL DİLATASYON

Detaylı

GENEL CERRAHİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI

GENEL CERRAHİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI GENEL CERRAHİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları Eğiticiler Eğitim dili Ölçme ve değerlendirme Stajın amacı Öğrenim hedefleri GENEL CERRAHİ

Detaylı

ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE V-Y İLERLETME FLEBİNİN YERİ ( KLİNİK ÇALIŞMA)

ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE V-Y İLERLETME FLEBİNİN YERİ ( KLİNİK ÇALIŞMA) TC PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE V-Y İLERLETME FLEBİNİN YERİ ( KLİNİK ÇALIŞMA) UZMANLIK TEZİ DR.HACI BOLAT PROF. DR. UĞUR SUNGURTEKİN DENİZLİ

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

Akut Hemoroidal Hastalıkta Cerrahi Tedavi. Dr. Cem Terzi

Akut Hemoroidal Hastalıkta Cerrahi Tedavi. Dr. Cem Terzi Akut Hemoroidal Hastalıkta Cerrahi Tedavi Dr. Cem Terzi Hemoroidal Hastalık Eksternal hemoroidler Đnternal hemoroidler Tromboze eksternal hemoroid Tromboze/strangüle/nekroze (gangrenöz)/ ülsere/ infekte

Detaylı

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Latince gerilme anlamına gelir. İstemli kasların tonik spazmıyla karakterize akut bir toksemidir. Etken: Clostridium tetani

Detaylı

4. S I N I F - 3. G R U P 3. D E R S K U R U L U

4. S I N I F - 3. G R U P 3. D E R S K U R U L U S İ N D İ R İ M, E N D O K R İ N v e M E T A B O L İ Z M A S İ S T E M H A S T A L I K L A R I ( 0 1 E Y L Ü L 0 7 K A S I M 2 0 1 4 ) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu)

Detaylı

İdrar veya Gaita İnkontinansına Neden Olan Primer Tanı Listesi Sıra No ICD-10 Kodu Tanı 1 C72 Spinal Kord Tümörleri 2 E80 Porfiria (Diğer,) 3 F01

İdrar veya Gaita İnkontinansına Neden Olan Primer Tanı Listesi Sıra No ICD-10 Kodu Tanı 1 C72 Spinal Kord Tümörleri 2 E80 Porfiria (Diğer,) 3 F01 İdrar veya Gaita İnkontinansına Neden Olan Primer Tanı Listesi Sıra No ICD-10 Kodu Tanı 1 C72 Spinal Kord Tümörleri 2 E80 Porfiria (Diğer,) 3 F01 Vasküler bunama 4 F01.3 Karma kortikal ve subkortikal vasküler

Detaylı

KRONİK ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ VE TOPİKAL DİLTİAZEMİN KARŞILAŞTIRILMASI

KRONİK ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ VE TOPİKAL DİLTİAZEMİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DR. LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1. GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ KLİNİK VEKİL ŞEFİ: PROF. DR. MUSTAFA GÜLMEN KRONİK ANAL FİSSÜR TEDAVİSİNDE LATERAL İNTERNAL SFİNKTEROTOMİ

Detaylı

TTB deki. SGK daki puanı. önerdiğimiz puanlar. daki kodu. puanı. Genel

TTB deki. SGK daki puanı. önerdiğimiz puanlar. daki kodu. puanı. Genel İŞLEM ADI Genel EK-8 / EK-9 daki kodu SGK daki puanı TTB deki puanı Deri ve mukoza smearleri, direkt 10 10 Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini 700,040 15 15 15 Wood ışığı muayenesi 700,390 7 15 15 Deri

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

TRANSSFİNKTERİK ANAL FİSTÜLLERDE CERRAHİ SONRASI ANAL SFİNKTER İŞLEVLERİ, NÜKS ORANLARININ VE YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

TRANSSFİNKTERİK ANAL FİSTÜLLERDE CERRAHİ SONRASI ANAL SFİNKTER İŞLEVLERİ, NÜKS ORANLARININ VE YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI TRANSSFİNKTERİK ANAL FİSTÜLLERDE CERRAHİ SONRASI ANAL SFİNKTER İŞLEVLERİ, NÜKS ORANLARININ VE YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ

GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Sakarya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi GASTROENTEROLOJİ KLİNİĞİ EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ

Detaylı

Plan. Pelvik Ağrı. Somatik Ağrı. Viseral Ağrı. Sınıflandırma. Yansıyan Ağrı. Fizyoloji. Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi

Plan. Pelvik Ağrı. Somatik Ağrı. Viseral Ağrı. Sınıflandırma. Yansıyan Ağrı. Fizyoloji. Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi Plan Pelvik Ağrı Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı 13/04/2010 Fizyoloji Sınıflandırma Sıklık Hikaye Fizik muayene Labaratuvar Görüntüleme Tedavi Viseral Ağrı İçi boş organların

Detaylı

Gerekçe. Birim. Genel İşlemler

Gerekçe. Birim. Genel İşlemler İŞLEM ADI Genel İşlemler BD/İE Birim Önerilen Birim Deri ve mukoza smearleri, direkt 10 10 Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini 15 15 Wood ışığı muayenesi 15 15 Deri ve mukoza smearleri (giemsa, wright,

Detaylı

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI

OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI OMUZ VE DİRSEK BÖLGESİ YARALANMALARI Doç. Dr. Nuri Aydın İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı nuri.aydin@istanbul.edu.tr YARALANMA TravmaRk Ani fiziksel

Detaylı

İnmemiş Testis ve İnguinal Herni. PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları

İnmemiş Testis ve İnguinal Herni. PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları İnmemiş Testis ve İnguinal Herni PANEL: Görseller Eşliğinde Vaka Tartışmaları DR.CEVPER ERSÖZ ÜROLOJİ ANABİ L İ M DALI Vaka 1 18 aylık, erkek çocuk Ailesi sağ yumurtalığının yukarıda olduğunu ifade ediyor

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI

DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI DİYABETİK AYAKTA VAKUM UYGULAMASI Dr. Fatih YANAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Periferik Damar Cerrahisi 2.Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu

Detaylı

ORBİTA ORBİTA KİTLELERİ 1- LAKRİMAL BEZ KİTLELERİ: - Lenfoid prolefilasyonlar - Epitel kökenli iyi ya da kötü huylu tümörler

ORBİTA ORBİTA KİTLELERİ 1- LAKRİMAL BEZ KİTLELERİ: - Lenfoid prolefilasyonlar - Epitel kökenli iyi ya da kötü huylu tümörler ORBİTA ORBİTA ANATOMİSİ Orbita bulbus okuli, ekstraoküler kaslar, optik siniri içeren yağ ve bağ dokusundan zengin kavitedir.sık rastlanan orbita hastalıkları, tanı ve tedavi yöntemlerinden kısaca bahsedecek

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Basit Guatr Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Amaç Basit (nontoksik) diffüz ve nodüler guatrı öğrenmek, tanı ve takip prensiplerini irdelemek. Öğrenim hedefleri 1.Tanım 2.Epidemiyoloji 3.Etiyoloji ve patogenez

Detaylı

14 Kasım Şubat 2017

14 Kasım Şubat 2017 1.. H A F T A ESKŞEHR OSMANGAZ ÜNVERSTES TARH 14.11.2016 15.11.2016 16.11.2016 17.11.2016 18.11.2016 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDRLMES VE YEN DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Aysen AKALIN GÖRH

Detaylı

Doç.Dr.Onur POLAT. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Doç.Dr.Onur POLAT. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Doç.Dr.Onur POLAT Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Pelvik travma ciddi,kontrol edilemeyen ve ölüme sebep olan kanamalara yol açılabilir Retroperitoneal hematomların önemli nedenlerinden

Detaylı