Pardus ta Komutlarla Çalışmak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pardus ta Komutlarla Çalışmak"

Transkript

1 KONSOL KOMUTLARI

2 Pardus ta Komutlarla Çalışmak Pardus üzerinde şu ana kadar tüm işlemlerimizi grafik ara yüz ile fare ve klavyeyi kullanarak gerçekleştirdik. Şimdiye kadar yaptığımız tüm işlemler ve daha fazlasını konsol aracılığı ile de yapmak mümkündür. Hatta grafik ara yüzün kısıtladığı bir çok özelliğe konsol ile erişebilirsiniz. Terminal ya da uç birim olarak da isimlendirilen konsol, sistem üzerinde çeşitli komutlar vererek işlemler yapmanızı sağlayan, çıktılarını size sunan bir ara birimdir. Konsolu açmak için; Pardus > Uygulamalar > Sistem > Uçbirim (Konsole) yolu takip edilerek, Alt + F2 yapıp açılan kutucuğa konsole yazılarak, Dolphin de herhangi bir dizin içindeyken F4 tuşuna basılarak Konsole uçbirimi açılabilir.

3 Shell (Kabuk) Shell, bir nevi kullanıcı ile çekirdek (kernel) arasında yer alarak, kullanıcıdan gelen komutları yorumlayarak çekirdeğe iletmektedir. Kernel ile shell arasında da adına sistem çağrıları denen yakın bir ilişki bulunmaktadır. Günümüzde en yaygın kullanılan kabuk (shell) programı bash kabuk programıdır. Sistemde kullanılan kabuk programını görmek için konsoldan (terminalden) echo $SHELL komutu verilmelidir.

4 Yardım alma help Bir komutun kullanım parametrelerini görmek için kullanılır. Örneğin cp komutunun kullanım parametrelerini görmek için cp --help yazılır whatis komutadı Bir komutun yaptığı işi kısaca anlatır. man komutadı Komutun detaylı açıklamasını, alabileceği argümanları ve bütün seçeneklerini gösterir. Komutlar hakkında bütün bilgileri düzenli bir şekilde sunar.

5 Dizinde listeleme ls ls -l Bir dizindeki dosya ve dizinleri listeler ayrıntılı listeler ls -a normalde görülmeyen dosya ve dizinler de görülür. ls -la gizli dosyalar dahil tüm dosya ve dizinleri ayrıntılı listeler dir komutu da listeleme yapar.

6 Dizin işlemleri cd dizin_adi belirtilen dizine geçmenizi sağlar. (cd :change directory) cd.. bir üst dizine geçmenizi sağlar. pwd İçinde bulunduğun dizini görüntüler.(pwd: print working directory) mkdir dizin_adi Yeni dizin oluşturur.(mkdir: make directory)

7 Dosya oluşturma touch dosya_adi Bulunulan dizinde dosya oluşturur. Sırf metin içerecek dosyaların oluşturulması için editörler de kullanılabilir. echo metin > dosya_adi Dosyanın içine metin bilgisini yazar. echo metin >> dosya_adi Dosyanın içine metin bilgisini ekler.

8 Dosya içeriğini ekrana görüntüleme cat dosya_adi Text dosyasının içeriğini ekranda görüntüler. more dosya_adi Aynı işi yapar. sort dosya_adi Belge çıktısını alfabetik tarzda konsolda gösterir. sort -r dosya_adi Belge çıktısını ters alfabetik tarzda konsolda gösterir.

9 Dizin ve dosya silme rmdir dizin_adi rm -ir dizin_adi Boş dizini siler. dizin içindeki dosyaları silerken onay ister rm -r dizin_adi dizin ve içindeki dosyaları onaysız siler rm dosya_adi dosya siler

10 Dosya ve dizin kopyalama cp dosyaları kopyalar. Kopyala-yapıştır cp ali/dosya_adi veli/ ali dizinindeki dosya_adi dosyasını veli dizinine kopyalar. cp -r dizin_adı yeni_dizin dizin kopyalamak için

11 Dosya taşıma mv Dosya adını değiştirir ya da dosyayı başka bir dizine taşır. Kes-yapıştır mv veli/dosya_adi Dosya_adi dosyasını dosya_adi2 adıyla taşır. ali/dosya_adi2 clear konsol ekranını temizler. file isim İsim adlı elemanın cinsini gösterir. Dosyaysa dosyanın türünü (txt, exe, jpeg, gif, vb.), dizinse dizin olduğunu söyler.

12 Takvim,tarih,saat,hesap makinesi cal Geçerli tarihi gösterir. cal yılına ait takvimi gösterir. date Tarih ve saati gösterir. kcalc Hesap makinesini açar

13 Text dosyasındaki satır,karakter, kelime sayılarını bulmak wc -l dosya_adi Text dosyasındaki satır sayısı görüntülenir. wc -c dosya_adi Text dosyasındaki karakter sayısı görüntülenir. wc -w dosya_adi Text dosyasındaki kelime sayısı görüntülenir.

14 Uzun text dosyalarının ilk ve son head dosya_adi Text dosyasının ilk 10 satırını görüntüler. satırlarını görmek head -7 dosya_adi Text dosyasının ilk 7 satırını görüntüler. tail dosya_adi Text dosyasının son 10 satırını görüntüler. tail -5 dosya_adi Text dosyasının son 5 satırını görüntüler.

15 Daha önce kullanılan komutları listeleme history daha önce konsolda kullanılmış olan komutları listeler. history 20 Son kullanılan 20 komutu listeler Tekrar kullanmak istediğiniz komut için! işareti ve komutun önündeki sayıyı yazarak kullanılır sırada clear varsa komut satırına!1443 yazmak yeterli

16 Komuta takma ad verme alias Komutu ile sık kullandığımız komutlara isim verebiliriz. alias liste= ls -la Komutuyla ls -la komutunu liste takma adıyla tanımladık. unalias liste liste takma adını kaldırır.

17 Kullanıcı oluşturma sudo su Root kullanıcısına geçiş yapar adduser kullanıcı_adi Yeni kullanıcı oluşturur. Sadece root yeni kullanıcı oluşturabilir addgroup grup_adi Yeni grup oluşturur. Sadece root yeni grup oluşturabilir

18 Kullanıcı silme su kullanıcı_adı Kullanıcı_adı isimli kullanıcıya geçer. deluser kullanıcı_adi Adı verilen kullanıcıyı siler. Bu yetki roota aittir. deluser -r kullanıcı_adi Kullanıcı ile beraber kullanıcıya ait ev dizini de silinir delgroup grup_adı Adı verilen grubu siler. Bu yetki sadece roota aittir.

19 Kullanıcı işlemleri groups kullanıcı_adı Kullanıcının hangi gruplara üye olduğunu gösterir. passwd kullanıcı_adı Kullanıcının şifresini değiştirir. usermod -L kullanıcı_adı Kullanıcı hesabını kilitler usermod -U kullanıcı_adı Kullanıcıyı tekrar aktif eder

20 Bir dosyanın sahibini sadece sistemdeki root kullanıcı değiştirebilme yetkisine sahiptir. Dosyanın sahibini değiştirmek icin kullanılan chown komutunun temel yapısı aşağıdaki gibidir : chown kullanıcı_ismi dosya_ismi Dosyanın sadece grubu değiştirilmek istendiğinde chgrp komutu kullanılmaktadır. Bu komutun temel yapısı aşağıdaki gibidir : chgrp grup_ismi dosya_ismi

21 Donanımla ilgili fdisk -l Sistemin disk bölümleri ile ilgili bilgi verir. du Sistemdeki bütün dosyaları KB cinsinden listeler. Komut çıktısı uzun olacağından more ile birlikte kullanmak doğru olur. du more free Sistemin kullandığı RAM miktarını KB cinsinden gösterir. free m Sistemin kullandığı RAM miktarını MB cinsinden gösterir.

22 Sistemle ilgili lsb_release a Dağıtımla ilgili bilgi verir. dmidecode Sistemle (bios, memory, cache vs.) ilgili bilgi verir. Örneğin bios ile ilgili bilgi almak için dmidecode --type bios komutunu kullanılır.

23 Sistemle ilgili who Sisteme bağlı olan kullanıcıları listeler. whoami Sisteme giriş ismini gösterir. hostname Linux server kurulu sunucumuzun tam ismini görüntüler. ifconfig ip adresi ve Ethernet kartı ile ilgili bilgi (Ethernet kartının ismi, Mac adresi,netmask adresi vb) verir. Root yetkisiyle çalışır.

24 Sistemle ilgili last Sisteme ne zaman giriş yapılmış ne zaman reboot edilmiş gösterir. uptime Sistemin ne kadar zamandır açık onu gösterir. dmesg sistemin en başından beri açılış mesajlarını gösterir.

25 Sistemle ilgili Sistemi kapatma işlemi root yetkisiyle yapılabilir. init 0 Sistemi kapatır. halt Sistemi kapatır. shutdown -h now Sistemi kapatır. shutdown -h now+10 Sistemi 10 dakika sonra kapatır shutdown -r now Sistemi yeniden başlatır. reboot Sistemi yeniden başlatır.

26 Sistemle ilgili uname İşletim sistemi hakkında bilgi verir. -m Makinanın donanımının adını verir. -n Nodename i yazar. Nodename sistemin network iletişimi için kullanılır.. -r Kernelinizin sürümünü görmek için -s Sistem ismini yazar -v İşletim sisteminin versiyonunu yazar -a yukarıdaki bilgilerin tamamını yazar

27 Çalışan processlerle ilgili ps ps -x ps -ux ps -aux Çalışan processler hakkında bilgi verir. Sizin çalıştırdığınız işlemleri gösterir. Çalışan processleri CPU/RAM kullanımıyla gösterir. Çalışan bütün processleri gösterir. pstree Sistemdeki hangi processin hangi program ya da komut altında çalıştığını bir ağaç yapısı şeklinde gösterir.

28 process durdurma kill pid Process numarası (PID) verilen işlemi durdurur. kill -9 pid Zorla sonlandırmak için -9 parametresini kullanırız. killall processname Belirtilen program türündeki tüm işlemleri durdurur.

29 Temel arşivleme komutları tar cvf hedefdosya.tar kaynakdosya Kaynakdosyayı hedefdosya.tar adıyla arşivler. tar xvf hedefdosya.tar Arşivi açar. tar cvf hedefdosya.tar kaynakdosya1 kaynakdosya2 2 dosyayı da hedefdosya.tar adıyla arşivler. tar cvf hedefdosya.tar *.doc Uzantısı doc olan dosyaları hedefdosya.tar adıyla arşivler.

30 Sıkıştırma işlemleri gzip bilgi.txt gunzip bilgi.txt.gz bzip2 deneme.txt bilgi.txt dosyasını bilgi.txt.gz adıyla sıkıştırır. Sıkıştırılan dosyayı açar. Deneme.txt.bz2 adıyla sıkıştırır. bunzip2 deneme.txt.bz2 Sıkıştırılan dosyayı açar. zip bilgi.zip bilgi.txt Bilgi.zip adıyla sıkıştırır. Ana dosya silinmez. unzip bilgi.zip Sıkıştırılan dosyayı açar. zip -r dosyalar.zip dizin Dizin sıkıştırır.

31 Sıkıştırma yaparak arşivleme işlemi Sıkıştırma Türü Parametre Uzantısı gzip -z gz bzip2 -j bz2 tar -zcf dosya.tar.gz dosya tar -zxf dosya.tar.gz tar -jcf dosya.tar.bz2 dosya bzip2 ile sıkıştırır. tar -jxf dosya.tar.bz2 bzip2 ile açar. Dosyayı gzip ile sıkıştırarak arşivler Dosyayı gzip ile açar

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 3 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ TEMEL LINUX KOMUTLARI Bütün işletim sistemlerinde grafik arayüz yardımı herhangi bir komut yazmadan işlemler gerçekleştirilebilir

Detaylı

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Gökhan SELAMET Terminal Penceresi / CLI Nasıl Açılır Standart Olarak Bilgisayar Adı Bulunduğu Dizin Kullanıcı Yetki Klasör Sistemi Terminalde çalışırken üç önemli

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır.

Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır. Genel amaçlı komutları Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır. help Kabuk komutlarının listesini gösterir. Bu komutların herbiri için help komut_ismi

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1 Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri https://www.youtube.com/channel/uc3bcgwoodnxga3i7oqjipta www.ayazagan.com İçindekiler LİNUX

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

Linux altında komut satırında...

Linux altında komut satırında... -Kabuk (Shell) Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanıcının komut yazmasını sağlayan, bu komutları yorumlayarak gerekli işlemleri yapan programlara kabuk (shell) adı verilir. Linux da bir kullanıcı

Detaylı

Komutlar (Devam) ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli. ls -a >> deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme

Komutlar (Devam) ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli. ls -a >> deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme Komutlar (Devam) Komut satırında >, >> simgeleri özel anlam taşır. ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli dosyaya yönlendirilir. Eğer dosya yoksa yaratılır, varsa da üzerine yazılır.) ls

Detaylı

Temel Linux Komutları

Temel Linux Komutları Yrd.Doç.Dr. Murat Olcay ÖZCAN Temel Linux Komutları Linux Komut Yapısı Örnek: > ls l /home/coldfish > cd /home/coldfish Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım

Detaylı

LİNUX SERVER TEMEL KOMUTLAR

LİNUX SERVER TEMEL KOMUTLAR LİNUX SERVER TEMEL KOMUTLAR Linux Server İşletim Sistemleri Nedir? Linux Server işletim sistemleri internet ortamında ücretsiz olarak indirilebilen ve ücretsiz olarak kullanılabilen işletim sistemleridir.

Detaylı

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler Temel Linux Eğitimi İçindekiler 1. Linux Topluluğu ve Açık Kaynak Sistemlerde Kariyer İmkanları...3 1.1 Linux tarihsel gelişim ve popüler İşletim Sistemleri...3...3...3...3 1.2 Ana Açık Kaynak Uygulamalar...3...3...3...3

Detaylı

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi?

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi? Dosya/Dizin İzinleri Linux te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere ait 3 tür izin vardır: - Dosya

Detaylı

Kullanım şekli: cal <ay> <yıl> Bu komut ile takvim görüntülenebilir.

Kullanım şekli: cal <ay> <yıl> Bu komut ile takvim görüntülenebilir. 2 Sistem Komutları Kullanım şekli: cal Bu komut ile takvim görüntülenebilir. Ay ve yıl bilgisi belirtilmediğinde, sadece içinde bulunulan ayın takvimi görüntülenecektir. Sadece yıl bilgisi verilirse,

Detaylı

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi.

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi. Linux 101 Kazanımlar Linux nedir? Linux dizin yapısı Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları Bash programlama Dosya işlemleri Süreç yönetimi Sıkıştırma Sistem hakkında bilgi edinme Kullanıcı yönetimi

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Li u Ko ut Satırı Arayüzü(CLI), yüzlerce komutla çok

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Temel LINUX Komutları

Temel LINUX Komutları Ders 8 LINUX OS (Temel Komutlar) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Konsole kullanımı için birçok komut bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı betik (script) yazımında kullanılır. Burada gereksinim duyulan en

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

Bir üst dizinde yer alan prog1 programını çalıştırmak için aşağıdaki komutlardan hangisini çalıştırmak gerekir?

Bir üst dizinde yer alan prog1 programını çalıştırmak için aşağıdaki komutlardan hangisini çalıştırmak gerekir? LİNUX AĞ YÖNETİMİ VİZE HAZIRLIK SORULARI lsmod aşağıdaki hangi bilgiyi verir? A) Bütün yüklü modüller B) Bütün güncellenebilir modüller C) En son kullanılan modüller D) Bütün kaldırılmış modüller E) Bütün

Detaylı

CHAPTER 4. Linux ile İlk Adımlar

CHAPTER 4. Linux ile İlk Adımlar CHAPTER 4 Linux ile İlk Adımlar 4 Unix'e Özel Bazı Özellikler Unix, komutların ve dosya isimlerinin küçük/büyük harf olmalarına dikkat eder. mozilla ve Mozilla tamamen farklı komutlar olabilir. Sisteme

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Tarih 1 Temel Linux Kullanımı Temel Komut Serisi-1 Linux Dosya Sistemi Linux Komut Serisi-2 Network Ayarları

Detaylı

Pardus 2013 te Metin Editörleri

Pardus 2013 te Metin Editörleri METİN EDİTÖRLERİ Pardus 2013 te Metin Editörleri Editör metin düzenleyicisi demektir. Linux işletim sistemlerinde, metin oluşturma ya da düzenleme işlemleri için farklı metin düzenleyici programları vardır.

Detaylı

Kabuk Programlama (Bash)

Kabuk Programlama (Bash) Kabuk Programlama (Bash) Erkan Esmer Ocak, 2013 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Kabuk(Shell)............................................... 3 3 Çekirdek(Kernel).............................................

Detaylı

LINUX YAPISI VE KOMUTLARI

LINUX YAPISI VE KOMUTLARI LINUX YAPISI VE KOMUTLARI Bazı Özellikleri: Unix, komutların ve dosya isimlerinin küçük/büyük harf olmalarına dikkat eder. mozilla ve Mozilla tamamen farklı komutlar olabilir. Sisteme giriş yaptığınız

Detaylı

Linux konsol uygulamaları ve BASH programlama

Linux konsol uygulamaları ve BASH programlama Linux konsol uygulamaları ve BASH programlama Aydın ÜSTÜN Selçuk Üniversitesi e-posta: austun@selcuk.edu.tr 04.07.2010 İçerik Giriş 1 Giriş Temel kavramlar SSH araçları 2 3 Editörler Bilim ve mühendislik

Detaylı

a2ps : ASCII dosyalarini Postscript formatina cevir, mesela yazdiginiz bir program kodunu

a2ps : ASCII dosyalarini Postscript formatina cevir, mesela yazdiginiz bir program kodunu Linux Komutlar A a2ps : ASCII dosyalarini Postscript formatina cevir, mesela yazdiginiz bir program kodunu acroread : AcrobatReader, pdf-dosyalarini görebilmek icin gerekli olan program alias : Komuta

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK.

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com Giriş Kernel Derleme Ramdisk oluşturma /dev/shm Aygıtı Kabuk Programlama Dosya Türlerinin Sisteme Yüklenmesi Linux Dosya Yapısı Giriş Kernel Derleme

Detaylı

LİNUX (İşletim Sistemi) ve Dağıtımları (Pardus).. Murat KARA

LİNUX (İşletim Sistemi) ve Dağıtımları (Pardus).. Murat KARA LİNUX (İşletim Sistemi) ve Dağıtımları (Pardus).. Murat KARA CopyLeft 2014 Linux tan Önce.. İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemleri Nelerdir? UNIX Nedir? GNU Nedir? GPL Nedir? Linux Nedir, Nasıl Ortaya

Detaylı

Komut Örnek Açıklama abiword adduser alias apropos batch bzip2 cat cdrecord chattr chfn chgrp chmod chown clear cmp compare compress cpio cpkgtool

Komut Örnek Açıklama abiword adduser alias apropos batch bzip2 cat cdrecord chattr chfn chgrp chmod chown clear cmp compare compress cpio cpkgtool Komut Örnek Açıklama abiword Word belgelerini düzenler adduser adduser dsoneil Bu komut sisteme otomatik olarak yeni kullanıcı ekler Değişmesi gerektiği durumda Bash scripti /usr/sbin dizininde bulunur

Detaylı

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI Visual basic kodları yazılırken, yapılması istenen işlerin yanı sıra sistem ile ilgili bazı işlerin yapılması da (klasör oluşturma silme,

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması Sistem Programlama Sistem programlama bilgisayar mühendisliğinin bir alanı olup karmaşık sistemlerin ve bu sistemlerin parçalarının ile ilgilenir. İşletim Sistemlerinin Programlaması Giriş/Cıkış( I/O)

Detaylı

C Konsol ve Komut Satırı

C Konsol ve Komut Satırı C Konsol ve Komut Satırı Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 C:\> Konsol ekranı, işletim sistemi ve dosya yönetiminin metin tabanlı yönetilebilmesini sağlayan arabirimdir. Windows işletim sistemi ortaya çıkmadan

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Paralel Hesaplama - Beowulf Cluster

Paralel Hesaplama - Beowulf Cluster Paralel Hesaplama - Beowulf Cluster Bahadır Demircioğlu Ekim, 2013 Ev kullanıcıları büyük hesaplama gücüne ihtiyaç duyduğunda sahip oldukları işlemci gücü ya da RAM miktarı yetersiz gelecektir. Bu sorunları

Detaylı

Dosyalar ve dizinler Temel prensipler Her ey bir dosya Tek Kök dizin lama (Mount) uygun bir sürücü ve eri im izinleri ile lama Otomatik Ba lama

Dosyalar ve dizinler Temel prensipler Her ey bir dosya Tek Kök dizin lama (Mount) uygun bir sürücü ve eri im izinleri ile lama Otomatik Ba lama Dosyalar ve dizinler Bu maddede, Pardus ve diğer Linux dağıtımlarının kullandığı ortak dosya sistemi yapısı, dizinlerin ne anlama geldikleri ve Windows'taki bazı dosya ve dizinlerin Linux'taki karşılıkları

Detaylı

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ 16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30 Temel Linux Eğitimi Süha TUNA http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ Bölüm 1 Linux İşletim Sistemi Linux Linux, UNIX benzeri, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Detaylı

grup ve diğerlerini ifade eder ve 3 hanede kullanılır: a) okuma (r) 4, yazma (w) 2, çalıştırma (x) 1. chmod her şey okunabilir, yazılabilir ve

grup ve diğerlerini ifade eder ve 3 hanede kullanılır: a) okuma (r) 4, yazma (w) 2, çalıştırma (x) 1. chmod her şey okunabilir, yazılabilir ve Komut Satırı (Kabuk) ve Temel Komutlar -------------------------------------- Eğitmenler: ----------- Ali Burak Öncü Doruk Fişek Aydın Doyak - aydindoyak@ozguryazilim.com.tr Samed Beyribey Levent Emmungil

Detaylı

YAZILIM İŞLETİM SİSTEMLERİ

YAZILIM İŞLETİM SİSTEMLERİ YAZILIM Donanıma işlerlik kazandıran ve bilgisayara bir iş yaptıran (program denilen) komutlar dizisine yazılım denir. Yazılım, fiziksel aygıtların yönlendirilebilmesi için yazılan programlardır. Eğer

Detaylı

LİNUX KOMUT SATIRI. Kemal Demirez kemaldemirez@gmail.com facebook.com/kemaldemirez0 twitter.com/kemaldemirez

LİNUX KOMUT SATIRI. Kemal Demirez kemaldemirez@gmail.com facebook.com/kemaldemirez0 twitter.com/kemaldemirez LİNUX KOMUT SATIRI Kemal Demirez kemaldemirez@gmail.com facebook.com/kemaldemirez0 twitter.com/kemaldemirez EYLÜL 2013 İÇİNDEKİLER Giriş------------------------------------------------6 Linux Terminali

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİN KÖPRÜ MODUNDA ÇALIŞTIRILMASI VE GÜVENLİK DUVARI İŞLEMLERİ

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİN KÖPRÜ MODUNDA ÇALIŞTIRILMASI VE GÜVENLİK DUVARI İŞLEMLERİ LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİN KÖPRÜ MODUNDA ÇALIŞTIRILMASI VE GÜVENLİK DUVARI İŞLEMLERİ Belge Hakkında Bu belge GNU Free Documentation Licence ı ile kaynak gösterilmek ve önceden yazarından izin alınmak kaydıyla

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Adres Alanı Process ID (PID) Process Durumu NICE Değeri

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux Linux Dosya Yapısı Giriş Linux Dosya

Detaylı

İstemci Sunucu ortamında dosya transfer işlemleri ve Sunucu ortamında işlem yapabilen iki parametreli bir yazılımdır.

İstemci Sunucu ortamında dosya transfer işlemleri ve Sunucu ortamında işlem yapabilen iki parametreli bir yazılımdır. 1 TEMEL KAVRAMLAR 1.1 Önemli Yazılım SSH, bilinmesi gereken yazılımdır. 1.1.1 SSH Secure Shall İstemci Sunucu ortamında dosya transfer işlemleri ve Sunucu ortamında işlem yapabilen iki parametreli bir

Detaylı

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ünal YILMAZ unalyilmaz@hotmail.com Hakkımda 1976 da İstanbul da doğdum. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik, Anadolu Üni. Önlisans Halkla ilişkiler,

Detaylı

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI

Bazı MSDOS komutları BAZI DOS KOMUTLARI Bazı MSDOS komutları Windows XP, Vista işletim sisteminde Başlat\Çalıştır (Start \ Run) kısmına cmd veya command yazdığınızda MS-DOS penceresi gelir. BİR KOMUTUN NASIL KULLANILDIGINI ÖĞRENMEK İÇİN HELP

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

Linux* için Intel Hızlı Başlama Kiti v1.2 Hızlı Başvuru. Sipariş No.: C94155-003

Linux* için Intel Hızlı Başlama Kiti v1.2 Hızlı Başvuru. Sipariş No.: C94155-003 Linux* için Intel Hızlı Başlama Kiti v1.2 Hızlı Başvuru Sipariş No.: C94155-003 Değişiklik Geçmişi Değişiklik Değişiklik Geçmişi Tarih -001 Linux* İçin Intel Hızlı Başlama Kiti Hızlı Başvuru kılavuzunun

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme 3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme Windows: 1. Adım: Not: Versiyon 12.5, 14 ve 15 için aynı menü yolunda ancak görsellik farkı bulunmaktadır. V15 için: 3CX

Detaylı

$ rm dosya1 dosya2 dosya3 dosya4 dosya5 dosya6 dosya7 dosya8

$ rm dosya1 dosya2 dosya3 dosya4 dosya5 dosya6 dosya7 dosya8 Joker karakterler Günlük Linux kullanımında çok defa bir operasyonu tek seferde birden fazla nesne için çalıştırmak isteyebileceğiniz (rm gibi) durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda, aşağıdaki

Detaylı

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr

Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr Dosya Yönetim Sistemi Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr İşletim sisteminin dosyaları organize etme ve yönetme için ne kullandığını gösteren ifadedir. Dosya verilerin toplandığı birimlerdir

Detaylı

FOG SERVER (FREE GHOST SERVER) YAZILIMININ KURULUMU

FOG SERVER (FREE GHOST SERVER) YAZILIMININ KURULUMU FOG SERVER (FREE GHOST SERVER) YAZILIMININ KURULUMU 1. KURULUM ÖNCESİ HAZIRLIKLAR VE ORTAM / SÜRÜM ÖZELLİKLERİ: FOG Server yazılımı, Linux işletim sistemleri üzerine kurulan Apache2, PHP ve MySQL uygulamalarının

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ-3

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ-3 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ-3 ANKARA, 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI

CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI CYGWIN KURULUMU ve KULLANIMI Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan, open source, bir UNIX simülatörüdür. Cygwin`in asıl amacı *nix türevi sistemlerde yer alan yazılımların Windows

Detaylı

Temel Kavramlar. İşletim Sistemi

Temel Kavramlar. İşletim Sistemi Temel Kavramlar İşletim Sistemi Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Detaylı

Sun Solaris Jumpstart Sistemi

Sun Solaris Jumpstart Sistemi Sun Solaris Jumpstart Sistemi Ömer Faruk Şen EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı Üyesi ofsen at enderunix nokta org 4 Aralık 2007 Bu makalenin son halini http://www.enderunix.org/docs/solaris-jumpstart.pdf

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları. Feyza Eryol feyza@ulakbim.gov.tr

PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları. Feyza Eryol feyza@ulakbim.gov.tr PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları Feyza Eryol feyza@ulakbim.gov.tr İçerik TR-Grid Altyapısı PBS Betik Dili PBS Seçenekleri PBS Betiğinin Hazırlanması PBS Komutları Uygulamalar TR-Grid Altyapısı - I

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Unix başlangıçta birden fazla kullanıcıyla çalışmak

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ. Öğr.Gör. Mehmet DEMİR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ. Öğr.Gör. Mehmet DEMİR İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SİSTEM PROGRAMLAMA DERSİ Öğr.Gör. Mehmet DEMİR HOMEWORK 1: Linux Kurulumu(Sanal) ve Linux İşletim Sistemine Yeni Kernel Kurulumunun

Detaylı

Sanal Makine Kurulumu (VirtualBox)

Sanal Makine Kurulumu (VirtualBox) Linux üzerinden windows işletim sisteminide kullanmak istiyorsanız Virtualbox size uygun olabilir. VirtualBox, Linux üzerinde yaygın olarak kullanılan sanallaştırma araçlarından birisidir. Böylece Windows

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ YÖNETİMİ Ankara, 2014 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme Clonezilla Server ile aynı ağ üzerinde bulunan birden fazla istemciye aynı anda imaj yükleyebilirsiniz. Bunun için gerekli tüm bileşenleri içerisinde barındıran DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) sunucusunu

Detaylı

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 Sürücü Kavramı Dosya Kavramı Klasör Kavramı Dosya Yada Klasörleri Kopyalamak Dosya ve Klasörleri Taşımak Dosya veya Klasörleri Silmek

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Dosya adları herha gi ir karakteri kulla a ilir. abc??##.a1

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ - 3 ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

KULLANICI KULLANIM KILAVUZU

KULLANICI KULLANIM KILAVUZU KULLANICI KULLANIM KILAVUZU İÇERİK 1. Portal üzerinden kullanım 2. Mobil uygulama üzerinden kullanım 3. E-posta üzerinden kullanım İÇERİK / Portal Kullanımı 1. Sisteme Giriş 2. Kullanıcı Ana Ekranı 3.

Detaylı

Linux/Unix Sistem Yönetimi Prosedürleri - 1

Linux/Unix Sistem Yönetimi Prosedürleri - 1 Linux/Unix Sistem Yönetimi Prosedürleri - 1 Emre Eryılmaz emre.eryilmaz@linux.org.tr Linux Kullanıcıları Derneği 7 Şubat 2014 Linux =! Unix Linux, Unix değildir. Linux sadece bir Unix klonudur.linux kernelinde

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr

sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr FreeBSD ile Terminal sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr Amaç Eski bilgisayarları değerlendirmek Disksiz bilgisayarları değerlendirmek Maliyet avantajı Yönetim ve bakım kolaylığı Kullanım

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN SOFTWARE (YAZILIM) O Sahip olunan bilgisayarların üzerine, onları verimli bir şekilde kullanmak için, çeşitli programlar yüklenir. Bu programların

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ

Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Kullanım Kılavuzu RADYOLOJİ MODÜLÜ Sarus Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri tarafından geliştirilmiş olan Radyoloji Modülü kullanım fonksiyonlarını içermektedir. TEKNORİTMA MEHMET DEMİRTAŞ 1.09.2016 1 İçindekiler

Detaylı

PARDUS 5 PROGRAMLARI

PARDUS 5 PROGRAMLARI PARDUS 5 PROGRAMLARI Linux'ta yazılımlar nereden temin edilirler? Linux işletim sistemi için sürüm çıkaran yazılım üreticileri, Linux sürümlerini genellikle çalıştırılabilir durumda olmayan, ham dosyalar

Detaylı

*nix' lerde Etkin ve Pratik Arama Yöntemleri

*nix' lerde Etkin ve Pratik Arama Yöntemleri *nix' lerde Etkin ve Pratik Arama Yöntemleri /****************************************************************************** * Bâkır EMRE * * emre [at] enderunix [dot] org * * EnderUNIX Yazılım Geliştirme

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Temel masaüstü bileşenleri

Temel masaüstü bileşenleri Temel masaüstü bileşenleri Bu bölümde önce kısaca masaüstünün ne olduğundan, nasıl kullanılabileceğinden bahsedip, ardından da masaüstünün temel bileşenlerini anlatacağız. Masaüstü, simgeler, pencereler,

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

LINUX KOMUTLARI. Emin Islam Tatli

LINUX KOMUTLARI. Emin Islam Tatli LINUX KOMUTLARI Emin Islam Tatli Ekim 2003 Linux Komutlari 2 Baslik Linux Komutlari Yazar Sayfa Sayisi 22 Hedef Kitle Orta Düzey Linux Kullanicilari Tarih Ekim 2003 Bu döküman orta seviye linux kullanicilari

Detaylı

EnRoutePlus Format İşlemi Öncesi Yedek Alma Dokümanı Versiyon 5.8 Döküman Güncelleme Tarihi: 13/10/2010

EnRoutePlus Format İşlemi Öncesi Yedek Alma Dokümanı Versiyon 5.8 Döküman Güncelleme Tarihi: 13/10/2010 EnRoutePlus Numil Projesi WMS Depo Entegrasyonu Kurulum ve Kullanım Dokümanı Versiyon 5.2 Döküman Güncelleme Tarihi: 30/10/2008 EnRoutePlus Format İşlemi Öncesi Yedek Alma Dokümanı Versiyon 5.8 Döküman

Detaylı

BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ;

BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ; BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ; 0 Yeni klasör oluşturmak 0 Klasör/dosya isimlerini değiştirmek 0 Klasör/dosya silmek 0 Geri dönüşüm kutusunu kullanmak 0 Silinen dosyayı / klasörü geri almak 0

Detaylı

SIMAN KULLANIM KILAVUZU

SIMAN KULLANIM KILAVUZU SIMAN KULLANIM KILAVUZU Önder Öndemir SIMAN Simülasyon programı Model Çatı ve Deneysel Çatı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Model çatı genel itibariyle modullerin ve işlem bloklarının yazıldığı kısımdır.

Detaylı

ETA:SQL VE ETA:V.8-SQL PROGRAMLARINDA INSTALL ĐŞLEMĐNDE ANA BĐLGĐSAYAR KAVRAMI

ETA:SQL VE ETA:V.8-SQL PROGRAMLARINDA INSTALL ĐŞLEMĐNDE ANA BĐLGĐSAYAR KAVRAMI 17 Mart 2010 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Genel BĐLGĐSAYAR DEĞĐŞĐKLĐĞĐ ve INSTALL ĐŞLEMĐ ETA:SQL VE ETA:V.8-SQL PROGRAMLARINDA INSTALL ĐŞLEMĐNDE ANA BĐLGĐSAYAR KAVRAMI

Detaylı

Regular Expressions Version 0.1

Regular Expressions Version 0.1 Regular Expressions Version 0.1 Hüseyin Kaya hkaya@be.itu.edu.tr 2001 Özet Bu belge Linux and Unix Shell Programming adlı kitaptan faydalalınarak yazılmıştır. Kitabın yazarı David Tansley. İngilizce bilenler

Detaylı