BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ!"

Transkript

1 BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! Yrd. Doç. Dr. Nalan Linda Fraim, yaşadığı kabus dolu yılları ve yeni hayatına dönüş sürecini anlattı ABD ye 48 kilo ile giden özel bir üniversitede Psikoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nalan Linda Fraim, 70 kilo alıp 118 kiloyla döndü! Zayıflamak için denemediği yol kalmayan Fraim, obezite cerrahisiyle eski haline dönebildi. Fraim, yaşadığı kabus dolu yılları ve yeni hayatına dönüş sürecini şöyle anlattı: DENEMEDİĞİM YOL KALMADI Üniversiteyi okumak için 48 kilo ile Amerika ya gittim. Orada sağlıksız beslenme, fast food olsun tetikleyince kilo alımını durduramadım. Türkiye ye dönünce akupunkturdan özel hocalarla çalışmaya uzanan uzun bir yelpazede denemediğim yol kalmadı. Diyetisyenlerle 10 kilo verilip beş kilo geri alınıyordu, 20 verilip 10 alınıyordu. Tabi bu çok sinir bozucuydu.

2 Mağazaya giriyorsunuz biz sizin bedeninizde çalışmıyoruz efendim diyorlar. Biliyorum çalışmadığınızı. Bunu duymak bile çok çok olumsuz etkiliyor ve insan düşünüyor ne olacak bu halim diye. Bu tabi sosyal ilişkileri, iş hayatını etkiliyor. Ben eski sporcuyum yüzme lisanslıyım. O kiloya rağmen çok hiperaktiftim ve ben zumba çalıştayında tempo tutamadım. Otoparkta arabanın içinde bir buçuk saat ağladım AMELİYAT OLMADAN ÖNCE 118 KİLOYDUM, 60 KİLO VERDİM Tüp mide ameliyatı olmaya karar verdim. Annem de onaylayınca ameliyatı oldum. Ameliyatı Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun ve ekibi gerçekleştirdi. Ameliyat olmadan önce 118 kiloydum, toplamda 60 kilo verdim, arasında gidip geliyorum. O zaman bana bu kadar kilo vereceksin deseler, hadi canım derdim. Bu kadar kilo vereceğimi 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Tabi tüm gardrop 4-5 kez değişti bu süreçte. İlk girdiğim mağazayı hatırlamıyorum ama normal bedenimden birkaç beden küçük bir şeye sığınca Aaaa ben zayıflamışım hakikaten dedim. Arkadaşlar beni görüyordu, senin yüzüne birşeyler olmuş bir güzelleşmişsin, ne yaptın kilo mu verdin diyordu. İnsanların bunu farkediyor olması motivasyonu artırıcı birşey. Ara gazı veriyor insana.

3 BÜYÜK BEDENDEN XS BEDENE Ben Kıbrıs ta yaşıyorum, bir gün jimnastiğe gidecektim. Eşofman gibi bol bir şeyle gitmektense bir tayt almak istedim. Mağazaya girdim S beden var mı dedim. XS var dediler. Ben buna giremem ki hayatta olmaz dedim. Karşımdaki kişi ısrarla olacağını iddia etti. Herhalde algı yanılması var falan diye düşündüm. Bir giydim ki oldu. Yok artık dedim. Resmimi çekip sosyal medyaya koydum. İnanılmaz zevkli birşey. Bir şekilde mağazaya girip de birşey denemeden ben bunu beğendim alıyorum ya deyip almak acayip keyifli birşey. Hakikaten bu kilolarla yaşamak zorunda değil insanlar, bunun alternatifi var. Benim insanları yönlendiresim var, bana geliyor insanlar öncesini ve sonrasını anlatıyorum. Çok şaşırıyorlar, nasıl yani diyorlar. Kıbrıs tan 6-7 kişi bu ameliyatı oldu. Bu kilolarla yaşamanın ne kadar zor olduğunu insanlara anlatmak lazım. Parmağınızı kesince üzerine dezenfektan

4 sürdükten sonra yara bandı sarıyorsanız bu da öyle bir şey. Ameliyatın üzerinden dört yıl geçti ve Linda Fraim bir daha kilo almadı, ideal kilosunu koruyor. Prof. Dr. Halil Coşkun: KİLOLARIN SADECE DİYET, EGZERSİZ, İLAÇ VE PSİKOLOJİK DESTEKLE DÜZELMEYECEĞİNİ GÖSTEREN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÖRNEK Linda Fraim bir psikolog, kendisi kilo almanın psikolojik yönünü çok iyi bilen bir kişi. Tüm bunlara rağmen alınan kiloların obezite seviyesine ulaştığında sadece diyet, egzersiz, ilaç ve psikolojik destekle düzelmeyeceğini gösteren çok önemli bir örnek. Uygun hastalarda tecrübeli ekiplerce yapılan obezite ameliyatları hastalarımıza yeni bir beden ve yeni bir hayat sunuyor. KAYNAK: 16 Ocak 2017 Pazartesi bezite-zaferi OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI PROTEİNLİ BESLENMENİN ÖNEMİ

5 OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI KONTROL/VİTAMİN MİNERAL TAKVİYELERİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI SAÇ DÖKÜLMELERİ KİTAP SARRAFI: OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! Obezite tüm dünyada çok büyük bir sorun haline geldi. Son yapılan araştırmalarda da bu hastalığa bağlı önlenebilir ölümler sıralamasında ilk üçte yer alıyor. Maalesef tüm bilincimize rağmen bu oran gittikçe artıyor. Bu nedenle bu hafta Kitap Sarrafı bölümümde sade bir dille yazılan Obezite Kaderiniz Değil isimli kitabı ele aldım. Gün geçtikçe artan obezite sorununda özellikle birçok soru işareti olan obezite cerrahisi konusunda merak edilenleri Prof. Dr. Halil Coşkun ile konuştuk. Kitabınızı yazmanızdaki etken nedir?

6 Obezite ameliyatları son yıllarda ciddi sayıda artış gösterdi, aslında bu durum sadece ülkemizde değil tüm dünyada aynı şekilde gelişme gösteriyor. Konu çok popüler olmasına karşın yeterince açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgi maalesef bulunmuyor. Gerçi internet ortamında birçok bilgiye ulaşmak mümkün ancak bu bilgilerin birçoğunda da bilgi kirliği söz konusu oluyor. Tüm bunları bir araya getirince bu alanda daha net ve doğru bilgilerin olduğu basılı bir yayın aracının birçok hastamıza daha faydalı olacağını düşündüm. Obezite Kaderiniz Değil kitabı sadece ameliyatları anlatan bir kitap değil, ameliyat kararının verilmesinden başlayıp, öncesi ve sonrası beslenmenin detaylıca anlatıldığı, tüm bunların yanında hastalarımızın etkilenen ruh hallerinin ele alındığı ve kendi alanlarında uzaman olan hekim arkadaşlarımla yazmış olduğum oldukça kapsamlı bir kitap. Şuan ülkemizde yazılmış yüzlerce diyet kitabının yanında bu alanda yazılmış tek kitap olma özelliğine sahip. Obezite sorunu yaşayan bir hasta öncelikle kime gitmelidir? Kilo problemi yaşayan bir kişinin ilk öncelikli başvuru adresi beslenme düzenlenmesi için bir diyetisyen olmalı ve mutlaka egzersiz ile desteklenmeli. Ancak olay obezite boyutuna geldiğinde o zaman tıbbi tedavi için bir Endokrinolog. Hala kontrol altına alınamıyorsa, obeziteye bağlı diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar ciddi sorunlar oluşturmaya başladıysa o zaman obezite cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir hekim devreye girerek soruna çözüm bulmaya çalışılması gerekiyor. Kitabınızda obezite ile ilgili hastalıklara değinmişsiniz ve izlenmesi gereken yolları anlatmışsınız. Her obezite sorunu olan cerrahi yaptırmalı mı? Elbette her obezite sorunu olan kişinin cerrahi tedavi ihtiyacı vardır diyemeyiz. Ancak bu konuda dünyadaki sağlık otoritelerinin yaklaşımı oldukça net. Eğer kişi en az 3 yıldır obezite problemi yaşıyor ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) 40 kg/m2 nin üzerinde veya kg/m2 arasında olup obeziteye bağlı tip2 diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi hastalıklar mevcutsa artık cerrahi tedaviye yönlendirilmesi uygun görülüyor. Hatta son dönemde yeni yapılan çalışmalarda kg/m2 arasındaki kişilerde de cerrahi tedavinin oldukça faydalı olduğu sonuçları çıkıyor ancak henüz bu alan için rutine girmiş bir cerrahi tedavi yaklaşımı bulunmuyor.

7 Ülkemizde mide ameliyatı sonrası ölümler çok sık gündeme geliyor. Bu konuda kitabınızda özellikle belirttiğiniz noktalar nelerdir? Obezite ameliyatlarında en sık gündeme gelen ve insanları rahatsız eden komplikasyon, ameliyata bağlı ölümlerin oluşabiliyor. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, dünyada yapılan akademik çalışmalarda bu oran % 0.3 ve altında görülüyor. Tabi bu ameliyatın tipine, hastanın BKİ değerine, sahip olduğu diğer hastalık sayısına göre değişim gösterebilir. Ancak birçok çalışma obezite ameliyatlarının tecrübeli hekimler ve doğru merkezlerde yapıldığında son derece güvenli ve düşük riskli ameliyatlar olduğunu vurgulanıyor. Ülkemizde medyada çıkan haberler görece yüksek bir oranmış gibi algılanabilir ancak yapılan ameliyat sayısına göre bunu değerlendirmek gerekiyor. Kitabınızda beslenme ve psikolojik unsurlara da değinmişsiniz. Buradaki amaç nedir? Obezitenin oluşumu multifaktöriyel sebeplere bağlı. Evet yemek yediğimiz ve kalori aldığımız için kilo alıyoruz ancak bunun bir psikolojik sebebi de mevcut. Ameliyat sonrası yeni bir beslenme düzeninin oluşturulması, besin tercihlerinin belirlenmesi ve sağlıklı kilo verimi için mutlaka bu konuda eğitim görmüş Bariatrik Beslenme Uzmanına, diğer taraftan yemek yemenin psikolojik komponentinin değerlendirilmesi ve ameliyat sonrası kişilerin bu açıdan bilgilendirilmesi uyum ve adaptasyon için önem taşıyor. Başarılı bir cerrahinin tamamlayıcısı, olmazsa olmazı beslenme ve psikolojik destekten geçiyor. Obezite ameliyatları bir ekip işi ve ekibin her biri bu konuda uzmanlaşmış olması başarılı sonuçları artırıyor. Ameliyat sonrasında hastaların özellikle sık karşılaşılan durumlara değinmişsiniz. Özellikle egzersiz bölümü hazırlamışsınız. Spor yapmak gerekiyor mu? Ameliyat sonrası en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi egzersiz yapılması. Buradaki amaç kişilere aktif devamlı spor yapmalarını istemek değil. Zaten yüksek kilolu bireylerde bunu istemek pek olası da değil. Burada temel amacımız aşamalı olarak temposu yükselen düzenli egzersiz programlarına kişiyi adapte etmek. Böylelikle hem kaybedilen kilo daha dengeli olacak hem de kişinin yaşam şekli değişikliği hedeflenmiş oluyor. Sağlık haberciliği üzerine düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?

8 Sağlık haberlerinde nelere dikkat ediyorsunuz? Bu çok hassas bir konu, çünkü işin özü insan ve sağlıktan oluşuyor. Bu tarz haberler yapılırken konuya hakim işin uzmanı kişilerden alınan bilgiler aktarılıyor. Obezite cerrahisi ile ilgili bir konu bu alanda çalışan bir cerrah ile konuşulmalı, bir diyetisyenden cerrahi alanda bilgiler alınıp aktarılmamalı. Tabi bunun tam tersinin de yapılmaması gerekir. Maalesef bu alanda yapılan bir sürü bilinçsiz haberlerle karşılaşıyoruz, beklentim basın yayın organlarının bu konuya daha fazla özen göstermesi, doğru ve güncel bilgileri ilgili uzmanlarca aktarılmasını sağlaması. Sağlıklı iletişiminin olmazsa olmazı size göre nedir? En genel anlamıyla iletişim, duygu, düşünce, tutum, beceri ve bilgilerin paylaşılması süreci. Sağlıklı iletişimde hasta ve hekim arasındaki en temel kavram da bu unsurların tedavi aşamasında sağlanması. Hekim hastasıyla tedavi öncesi her türlü bilgiyi detaylı ve doğru bir şekilde paylaşmalı. Hasta ise aklında bulunan tüm soruları sorarak cevaplarını alabilmeli. Bu noktadan sonra her iki taraf arasında oluşan güven sağlıklı bir sürecin başlamasını sağlıyor. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi nde okuyarak tamamladım İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi nde Genel Cerrahi Uzmanı oldum. 2004, 2008 ve 2014 yıllarında ABD, Cleveland Clinic Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Enstitüsü, 2012 yılında ABD, Presbyterian Weill Cornell Medical Collage Diyabet Cerrahi Merkezi nde çalışmalarda bulundum yılında Üniversitelerarası Kurul Sınavında başarılı olarak Genel Cerrahi doçenti, 2016 yılında profesör unvanı aldım. 15 yıldan daha uzun zamandır Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalışmalar ve ameliyatlar yapıyorum yılında bu alanda hizmet veren BariatrikLab Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezini kurdum. obezite-kaderiniz-deg il-pembenar-yazardetay-saglik / Esra Öz esraoz.com

9 BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ Hem dünyada hem de ülkemizde giderek artan obezite nedeniyle son zamanlarda sıkça duyduğumuz obezite ameliyatları bazı meslek gruplarında farklı branşların gelişmesine sebep olmuştur. Obezite cerrahisi alanında uzmanlaşmış bariatrik cerrahlar, uzun süre bu alanda hasta takip ederek deneyim kazanan bariatrik beslenme uzmanları, obezite ile ilgilenen fizyoterapistler, yeme bozuklukları alanında uzmanlaşmış psikiyatrist/psikologlar gibi. Kuşkusuz obezite cerrahisi bir ekip işidir. Ne tek başına bir cerrah, ne de tek başına psikolog veya diyetisyen bu alanda başarılı olabilir. Obezite nasıl multifaktöriyel bir hastalıksa, tedavisi de multidisipliner olmalıdır. Obezite de en büyük risk Vücut Kitle İndeksi (VKİ)> 40 kg/m 2 olan morbid obez hasta grubudur. Yaşam tarzı değişikliği, medikal tedavi gibi cerrahi olmayan yöntemlerle yaklaşık olarak %5-10 ağırlık kaybı görülür; ama morbid obezite tedavisi için %20-40 ağırlık kaybı hedeflenmektedir. Hedeflenen ağırlık kaybı ile özellikle diyabeti, hipertansiyonu, metabolik sendromu olan kişilerde %85 oranında iyileşme görülmektedir. Bu durum aynı zamanda kişinin yaşam kalitesinin artmasını da sağlamaktadır. Hastaların büyük umutlarla çıktıkları bu yolda ekibin bir parçası olan bariatrik diyetisyenin son derece önemli bir yeri vardır. Yapılan bilimsel çalışmalar da bu önemli ortaya

10 koymaktadır. Obezite cerrahisi sonrası bariatrik beslenme uzmanının takibinin ağırlık kaybı üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemek için Endevelet ve ark. ları tarafından bir çalışma yapılmıştır ve bu çalışmaya 1680 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 681 i obezite cerrahisi alanında bariatrik diyetisyenden beslenme danışmanlığı almıştır. En az 2 ve daha fazla bariatrik diyetisyenden beslenme danışmanlığı alan hastaların VKİ sinde, beslenme danışmanlığı almayan hastalara göre %5 daha fazla azalma olduğu saptanmıştır. Obezite cerrahisi sonrası ilk 6 ay, diğer dönemlere kıyasla daha hızlı ağırlık ve vücut yağ dokusu kaybı oluşmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası özellikle ilk 6 ay beslenme danışmanlığı almak hem etkili kilo kaybı için hem de olası vitamin-mineral yetersizlikleri ile karşılaşmamak için son derece önemlidir. Yine yapılan çalışmalar ameliyat sonrası bariatrik diyetisyen takibi ile vitamin-mineral yetersizlikleri arasında anlamlı bir ilişki saptamıştır. Ameliyat sonrası bariatrik diyetisyen takibine devam eden hastalarda vitamin ve mineral yetersizliği, etmeyenlere göre anlamlı düzeyde düşüktür ve sırf bu nedenle ameliyat sonrası düzenli bariatrik diyetisyen takibi önerilmektedir. Obezite ameliyatları sonrası düzenli olarak tecrübeli bir ekip tarafından multi-disipliner olarak izlenmek ve bariatrik diyetisyen ile beslenmenizi düzenlemek hem kaybedilecek kilo oranını artırmakta hem de kaybedilen kilonun daha rahat korunmasını sağlamaktadır. Uzm. Bariatrik Dyt. Nazlı Acar

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? 10 Gün içinde 10 kilo verin İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin Bir günde bir beden incelin Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir

Detaylı

BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ!

BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! Yrd. Doç. Dr. Nalan Linda Fraim, yaşadığı kabus dolu yılları ve yeni hayatına dönüş sürecini anlattı ABD ye 48 kilo ile giden özel bir üniversitede Psikoloji Bölümü Başkanı

Detaylı

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? 10 Gün içinde 10 kilo verin İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin Bir günde bir beden incelin Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir

Detaylı

BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ

BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ Hem dünyada hem de ülkemizde giderek artan obezite nedeniyle son zamanlarda sıkça duyduğumuz obezite ameliyatları bazı meslek gruplarında

Detaylı

BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ!

BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! Yrd. Doç. Dr. Nalan Linda Fraim, yaşadığı kabus dolu yılları ve yeni hayatına dönüş sürecini anlattı ABD ye 48 kilo ile giden özel bir üniversitede Psikoloji Bölümü Başkanı

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI SAÇ DÖKÜLMELERİ BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI SAÇ DÖKÜLMELERİ BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI SAÇ DÖKÜLMELERİ BARİATRİK BESLENME UZMANININ BARİATRİK TAKİPTEKİ YERİ VE ÖNEMİ Hem dünyada hem de ülkemizde giderek artan obezite nedeniyle son zamanlarda sıkça duyduğumuz obezite

Detaylı

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? 10 Gün içinde 10 kilo verin İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin Bir günde bir beden incelin Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? 10 Gün içinde 10 kilo verin İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin Bir günde bir beden incelin Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir

Detaylı

Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi

Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi Sertaç Ata Güler, Sertaç Kırnaz, Ezgi Uçar Taş, Oktay Yirmibeşoğlu, Tonguç Utku Yılmaz, Nihat Zafer

Detaylı

BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ!

BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! BİR PSİKOLOĞUN OBEZİTE ZAFERİ! Yrd. Doç. Dr. Nalan Linda Fraim, yaşadığı kabus dolu yılları ve yeni hayatına dönüş sürecini anlattı ABD ye 48 kilo ile giden özel bir üniversitede Psikoloji Bölümü Başkanı

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR!

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! Yeni araştırmalar, kilo kaybı ameliyatının vücut yağlarının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirdiğini gösteriyor.

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA GEBELİK VE SONUÇLARI

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA GEBELİK VE SONUÇLARI OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA GEBELİK VE SONUÇLARI İstatistiklere göre hamileliklerin %40-50 si planlanmadan olmaktadır, bu nedenle obez genç kadınları gebeliklerini kilo verdikten sonraya ertelemeleri konusunda

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

MUCİZEVİ BİR KAHRAMAN! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN

MUCİZEVİ BİR KAHRAMAN! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN MUCİZEVİ BİR KAHRAMAN! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN Hayat tüm yan etkilerine rağmen harika olaylara gebe. Mucizevi kahramanlar kol gezerken buna şaşmamak lazım, öyle değil mi? Hayat Yaşanmaya değer, tüm yan etkilerine

Detaylı

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? 10 Gün içinde 10 kilo verin İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin Bir günde bir beden incelin Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir

Detaylı

Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği nden BASIN AÇIKLAMASI

Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği nden BASIN AÇIKLAMASI Bariatrik Metabolik Cerrahi Derneği nden BASIN AÇIKLAMASI Son dönemlerde gerek görsel gerek yazılı basında; özel ve tüzel kişi ve kurumların obezite cerrahisi ile ilgili spekülatif açıklamalarının yayınlanması

Detaylı

METABOLİK-BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME YAKLAŞIMI VE BARİATRİK CERRAHİ DİYETİSYENLİĞİ KURSU

METABOLİK-BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME YAKLAŞIMI VE BARİATRİK CERRAHİ DİYETİSYENLİĞİ KURSU METABOLİK-BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME YAKLAŞIMI VE BARİATRİK CERRAHİ DİYETİSYENLİĞİ KURSU 06-07 MART 2015 MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ KONFERANS SALONU SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

DOÇ. DR. HALİL COŞKUN WEB UYGULAMASI - ANDROİD VE İOS

DOÇ. DR. HALİL COŞKUN WEB UYGULAMASI - ANDROİD VE İOS DOÇ. DR. HALİL COŞKUN WEB UYGULAMASI - ANDROİD VE İOS Gelişen teknolojiyi sadece ameliyatlarımızda kullanarak değil, aynı zamanda hastalarımızın yararına kullanmak için Doç. Dr. Halil Coşkun (HC) Web Uygulaması

Detaylı

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? OBEZİTEYİ ANLAMAK! FAZLA KİLO İLE OBEZİTE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Obezite aşırı vücut yağı ile nitelendirilen bir hastalıktır. Obezite tarafından etkilenen kişiler, genellikle diyet ile kontrol edilmesi

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA YENİDEN KİLO ALMANIN TEDAVİSİ

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA YENİDEN KİLO ALMANIN TEDAVİSİ OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA YENİDEN KİLO ALMANIN TEDAVİSİ Ameliyat, önemli ölçüde kilo vermek için güçlü bir araç sağlar, ancak uygun bir bakım olmazsa bu araç etkinliğini kaybederek yeniden kilo almaya

Detaylı

KİLO KAYBI AMELİYATI VE ÇAPRAZ BAĞIMLILIK: AŞIRI YEME BOZUKLUĞUNA BİR BAKIŞ

KİLO KAYBI AMELİYATI VE ÇAPRAZ BAĞIMLILIK: AŞIRI YEME BOZUKLUĞUNA BİR BAKIŞ KİLO KAYBI AMELİYATI VE ÇAPRAZ BAĞIMLILIK: AŞIRI YEME BOZUKLUĞUNA BİR BAKIŞ Aşırı yeme bozukluğu (Binge Eating Disorder BED), en çok obezite ile ilişkilendirilen bir yeme bozukluğudur. Herhangi bir zayıflama

Detaylı

TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ

TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİNDE MİNİMAL İNVAZİV CERRAHİ Obezite, kandaki yüksek şeker düzeyleri ile karakterize olan ve ömür boyu süren Tip 2 Diyabetin gelişmesindeki en önemli faktörlerden birisidir. Bu hastalık,

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) Ameliyattan sonra ne kadar süreyle işimden uzak kalacağım? Ameliyattan sonra çoğu hasta bir veya en fazla iki hafta içinde işe dönebilmektedir. Ameliyattan

Detaylı

OBEZİTE NEDİR? Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. İstanbul 33,0 Orta Anadolu 32,9

OBEZİTE NEDİR? Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. İstanbul 33,0 Orta Anadolu 32,9 OBEZİTE NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç,

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİ İLE BESLENME KOMPLİKASYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

BARİATRİK CERRAHİ İLE BESLENME KOMPLİKASYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ BARİATRİK CERRAHİ İLE BESLENME KOMPLİKASYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Bariatrik cerrahi ameliyatı sonrasında önerilen beslenme kriterlerine uyulmadığında beslenme yetersizliği ile karşılaşalabilir. Vitamin-mineral

Detaylı

GASTRİK BYPASS TİPLERİ NELERDİR? FARKI NEDİR? BAŞARILI BARİATRİK CERRAHİ HASTASI OLMANIN 8 ADIMI!

GASTRİK BYPASS TİPLERİ NELERDİR? FARKI NEDİR? BAŞARILI BARİATRİK CERRAHİ HASTASI OLMANIN 8 ADIMI! GASTRİK BYPASS TİPLERİ NELERDİR? FARKI NEDİR? http://www.youtube.com/watch?v=cywazveawja BAŞARILI BARİATRİK CERRAHİ HASTASI OLMANIN 8 ADIMI! Bariatrik cerrahi uzun bir maratondur. Bu maratonda galip gelebilmeniz

Detaylı

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır OBEZİTE Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ

OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ Ramazan ayı, kendinizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilemeniz için güzel bir fırsat sunmaktadır. Bu ay hem bedenen hem de ruhen detoks (arınma) gibidir. Dört gözle

Detaylı

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER Varlık Erol, Cengiz Aydın, Levent Uğurlu, Emre Turgut, Hülya Yalçın*, Fatma Demet İnce* T.C.S.B. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ

BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ Saç dökülmesi de bariatrik cerrahi hastalarında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Saç dökülmesi kişiyi ciddi şekilde etkiler. Kişinin

Detaylı

Bir hastanın mektubundan...

Bir hastanın mektubundan... Bir hastanın mektubundan... Değerli Meltem Hocam; Size bu satırları büyük bir yorgunluk ve zorlu bir nefes alıp verme gayreti içinde yazmaya çalışıyorum. Bu gün sizin beni evde ziyaretinizden sonra size

Detaylı

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ: PROF. DR. HALİL COŞKUN

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ: PROF. DR. HALİL COŞKUN OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ: PROF. DR. HALİL COŞKUN Prof. Dr. Halil COŞKUN 1970 te Samsun da doğdu. 1986 yılında Samsun 19 Mayıs Lisesi ni bitirdi. Tıp öğrenimini 1987-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın?

Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Beslenme desteğinde hangi içerik kime, ne zaman, hangi yolla uygulansın? Dr. Beste Atasoy Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı & Sağlık Bakanlığı-Marmara Üniversitesi Pendik

Detaylı

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR!

METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) OBEZİTE CERRAHİSİ TİP 2 DİYABETİ TEDAVİ EDEBİLİR! METABOLİK CERRAHİ İLE TİP 2 DİYABET NASIL TEDAVİ EDİLİR? (VİDEO) http://www.obezitecerrahisi.com/wp-content/uplo ads/2014/09/metabolik-cerrahi-ile-tip-2- diyabet-seker-hastaligi-nasil-tedaviedilir_qtp1.mp4

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI BESLENME: GLİSEMİK İNDEKS NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI BESLENME: GLİSEMİK İNDEKS NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI BESLENME: GLİSEMİK İNDEKS NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? Ekmek, pirinç, makarna, kahvaltılık gevrekler, süt ve süt ürünleri, meyveler ve sebzeler günlük diyetin bileşenleridir. Bu bileşenlerin

Detaylı

BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN

BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN Obezite cerrahisini Türkiye de başarılı bir şekilde gerçekleştiren Doç. Dr. Halil Coşkun la, bu ameliyatların bütün ayrıntılarını konuştuk.

Detaylı

AFYONKARAHİSAR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ VE ANNELİK OKULU FAALİYET RAPORU

AFYONKARAHİSAR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ VE ANNELİK OKULU FAALİYET RAPORU AFYONKARAHİSAR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ VE ANNELİK OKULU FAALİYET RAPORU Sağlık Bakanlığı nın Dünya Sağlık Örgütü yle yaptığı ortak çalışmaya göre Türkiye de 8,5 milyon obez (Şişman)

Detaylı

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması Prof.Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi ÇOK BİLİNENLER

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI ÇAPRAZ BAĞIMLILIK NEDİR?

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI ÇAPRAZ BAĞIMLILIK NEDİR? OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI ÇAPRAZ BAĞIMLILIK NEDİR? Çapraz bağımlılık; bağımlılık geçişi (addiction transfer) olarak da adlandırılan bir durum olup dürtüsel bir davranışın ortadan kaldırılması durumunda

Detaylı

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Amaç Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Uyku Bozuklukları Laboratuvarı nda tetkik edilen 86 hastanın klinik ve polisomnografik

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi TEMD Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi TIBBİ BESLENME TEDAVİ ALGORİTMASI Tip 1 Diyabetli Tip 2 Diyabetli Gestasyonel Diyabetli Diyabetik Gebe Prediyabet

Detaylı

DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / KELEBEK BİRİCİK

DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / KELEBEK BİRİCİK DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / KELEBEK BİRİCİK DİYETLE OBEZİTEYİ YENMEK MÜMKÜN MÜ? Yeni bir araştırmaya göre çoğu kişi genetik yapısı

Detaylı

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu Doç. Dr. Halil Coşkun Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu GİRİŞ 2010 verilerine göre dünyada erişkinlerde (20-79 yaş) diabet prevalansı %6,4 (285 milyon). 2030 da bu oranın %7,7 ye (439 milyon) yükseleceği öngörülüyor.

Detaylı

OBEZİTENİN FARKLI ALT-TİPLERİ VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

OBEZİTENİN FARKLI ALT-TİPLERİ VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI OBEZİTENİN FARKLI ALT-TİPLERİ VE YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Farklı obezite tipleri için farklı şekilde tedaviler gerekli olabilir. Tıp dünyası obezitenin bir hastalık olduğunu daha yeni yeni kabullenmeye

Detaylı

RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ

RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ Ramazan ayı, kendinizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilemeniz için süper bir fırsat oluşturmaktadır. Hem vücudunuz hem de ruhunuz için detoks

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞITIM

KİŞİSEL BİLGİLER EĞITIM NAZLI ACAR ADRES: MOLLA G Ü R AN I M AH AL L E SI ÖRDEK KASAP ÇIKMAZI PEMBE KÖŞK APT. NO :1 D AI R E :8 F AT I H/IST AN B U L TEL: 0533 413 37 17 E-POST A: nazacarli@gmail.com KİŞİSEL BİLGİLER DOĞUM TARİHİ

Detaylı

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ

SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ SAĞLIKLI VE KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ REÇETESİ Uzm. Dr. Lütfi AKGÜN Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü İnsanlara; mevcut sağlık durumları başta olmak üzere sosyoekonomik durumları ve istekleri göz önünde

Detaylı

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL!

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! İlk kitabım olan Obezite Kaderiniz Değil 2011 yılında yayımlandıktan sonra obezite cerrahisi ile ilgili birçok yeni gelişme gündeme geldi. Bununla paralel olarak Türkiye de obezite

Detaylı

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL!

OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! OBEZİTE KADERİNİZ DEĞİL! İlk kitabım olan Obezite Kaderiniz Değil 2011 yılında yayımlandıktan sonra obezite cerrahisi ile ilgili birçok yeni gelişme gündeme geldi. Bununla paralel olarak Türkiye de obezite

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR!

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! Yeni araştırmalar, kilo kaybı ameliyatının vücut yağlarının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirdiğini gösteriyor.

Detaylı

AMELİYAT DEĞİL İNSANIN KENDİSİ BİR MUCİZE RADİKAL GAZETESİ

AMELİYAT DEĞİL İNSANIN KENDİSİ BİR MUCİZE RADİKAL GAZETESİ AMELİYAT DEĞİL İNSANIN KENDİSİ BİR MUCİZE RADİKAL GAZETESİ Doç. Dr. Halil Coşkun, obezite ameliyatları yapan bir genel cerrah. Tüp mide ameliyatı olarak bilinen obezite cerrahisi nin bir mucize olmadığını

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ

OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ OBEZİTE CERRAHİSİ VE RAMAZAN AYI ÖNERİLERİ Ramazan ayı, kendinizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilemeniz için güzel bir fırsat sunmaktadır. Bu ay hem bedenen hem de ruhen detoks (arınma) gibidir. Dört gözle

Detaylı

RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ

RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ RAMAZAN AYINDA ORUÇ: OBEZİTE CERRAHİSİ VE DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ Ramazan ayı, kendinizi fiziksel ve ruhsal yönden yenilemeniz için süper bir fırsat oluşturmaktadır. Hem vücudunuz hem de ruhunuz için detoks

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA!

KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! KARACIGERINI KORU SIGORTAYI ATTIRMA! Portal : www.takvim.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 09.03.2017 Adres : http://www.takvim.com.tr/yasam/2017/03/09/karacigerini-koru-sigortayi-attirma Karaciğerini koru

Detaylı

EK-4: BARTIN ELLİBAŞ ORTAOKULU BESLENME DOSTU OKUL PLANI

EK-4: BARTIN ELLİBAŞ ORTAOKULU BESLENME DOSTU OKUL PLANI EK-4: BARTIN ELLİBAŞ ORTAOKULU BESLENME DOSTU OKUL PLANI AMAÇ: Bartın İli Ellibaş Ortaokulu nda Beslenme Dostu Okul Programının, Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz uygulamaları ile öğrencilerin ve okul

Detaylı

DOÇ.DR.HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / BAŞAK ŞEKERPARE DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ

DOÇ.DR.HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / BAŞAK ŞEKERPARE DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ.DR.HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / BAŞAK ŞEKERPARE DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / VOLKAN AKYILDIZ DOÇ. DR. HALİL COŞKUN SHOW TV ANA HABER / KELEBEK BİRİCİK UYKU SOLUNUM BOZUKLUKLARI VE

Detaylı

DUYGUSAL BESLENME VE OBEZİTE AKŞAM GAZETESİ

DUYGUSAL BESLENME VE OBEZİTE AKŞAM GAZETESİ DUYGUSAL BESLENME VE OBEZİTE AKŞAM GAZETESİ Birazdan durup dondurma alırız, yeter ki ağlama! Kulağa tanıdık geliyor değil mi? Belki de bunlar küçük bir çocuğa yapılan açıklamalardır Yiyecekler yoluyla

Detaylı

Uzman Diyetisyen İdil D. İmamoğlu

Uzman Diyetisyen İdil D. İmamoğlu Uzman Diyetisyen İdil D. İmamoğlu 2002 Yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. 2005 Yılında, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Diyetetik alanında

Detaylı

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? HIZLI ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ? 10 Gün içinde 10 kilo verin İstediğiniz kadar yiyin ve yine de kilo verin Bir günde bir beden incelin Moda diyetler ve zayıflatıcı gıda takviyeleri, kısa sürede daha ince bir

Detaylı

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR!

TEMEL, İLK 3 YILDA ATILIYOR! Acıbadem Hastanesi Büyüme ve Ergenlik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz ile, çocuğun doğumundan itibaren vücudunda hangi hormonların ne gibi işlevleri olduğunu, ilk 3 yılın önemini ve ergenlik

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC DİYABETES MELLİTUS Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC İ NORMAL FİZYOLOJİ İnsan vücudu enerji olarak GLUKOZ kullanır Alınan her besin vücudumuzda glukoza parçalanır ve kana verilir Kandaki glukozun enerji kaynağı olarak

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) OBEZİTE CERRAHİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) Ameliyattan sonra ne kadar süreyle işimden uzak kalacağım? Ameliyattan sonra çoğu hasta bir veya en fazla iki hafta içinde işe dönebilmektedir. Ameliyattan

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΙV ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70013 Γ) HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK Sağlıklı bir

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE ÖĞÜN KONTROLÜ - AKŞAM GAZETESİ

SAĞLIKLI BESLENME VE ÖĞÜN KONTROLÜ - AKŞAM GAZETESİ SAĞLIKLI BESLENME VE ÖĞÜN KONTROLÜ - AKŞAM GAZETESİ Sık diyet yapan ya da beslenmesine dikkat eden herkesin artık bildiği gibi sık ve az yemek, günde üç ana, üç ara öğün almak, kahvaltıyı atlamamak gibi

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

TÜP MİDE AMELİYATI ÜZERİNE 3. DURUM BİLDİRİM RAPORU (2011)

TÜP MİDE AMELİYATI ÜZERİNE 3. DURUM BİLDİRİM RAPORU (2011) TÜP MİDE AMELİYATI ÜZERİNE 3. DURUM BİLDİRİM RAPORU (2011) Amerikan Metabolizma ve Obezite Cerrahisi Derneği Tüp Mide ameliyatının (TM) bir obezite cerrahisi prosedürü olarak kullanılması üzerine daha

Detaylı

BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN

BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN BU AMELİYATI OLUP PİŞMAN OLAN HASTAM YOK! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN Obezite cerrahisini Türkiye de başarılı bir şekilde gerçekleştiren Doç. Dr. Halil Coşkun la, bu ameliyatların bütün ayrıntılarını konuştuk.

Detaylı

AMELİYAT DEĞİL İNSANIN KENDİSİ BİR MUCİZE RADİKAL GAZETESİ

AMELİYAT DEĞİL İNSANIN KENDİSİ BİR MUCİZE RADİKAL GAZETESİ AMELİYAT DEĞİL İNSANIN KENDİSİ BİR MUCİZE RADİKAL GAZETESİ Doç. Dr. Halil Coşkun, obezite ameliyatları yapan bir genel cerrah. Tüp mide ameliyatı olarak bilinen obezite cerrahisi nin bir mucize olmadığını

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

KAPAK KONUSU ZAYIFLAYA

KAPAK KONUSU ZAYIFLAYA ZAYIFLAYA 48 MAYIS 2014 'SU İÇSEM YARIYOR' diyenlerden misiniz? Yapılan bir araştırmaya göre, şişmanlık ve yanlış beslenmenin, özellikle meme, kolon ve rahim kanseri riskini artırdığını, masa başı işleri

Detaylı

PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI

PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI PULMONER REHABİLİTASYON ÜNİTESİ NASIL YAPILANDIRILMALI Doç. Dr. PINAR ERGÜN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ Pulmoner

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 10.04.2013 ÇARŞAMBA İZMİR GÜNDEMİ- -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı / Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ile 'Obeziteyle Mücadele' işbirliği protokolü İzmir

Detaylı

BARİATRİK BESLENME UZMANI: UZM. DYT. NAZLI ACAR

BARİATRİK BESLENME UZMANI: UZM. DYT. NAZLI ACAR BARİATRİK BESLENME UZMANI: UZM. DYT. NAZLI ACAR Uzm. Bariatrik Diyetisyen Nazlı ACAR 1987 de Bursa da doğdu. 2005 yılında Bursa Erkek Lisesi ni bitirdi. Beslenme ve Diyetetik öğrenimini 2005-2010 yılları

Detaylı

1 / 5. Emine Deniz Özdemir. Beslenme ve Diyet Uzmanı. İletişim Bilgileri

1 / 5. Emine Deniz Özdemir. Beslenme ve Diyet Uzmanı. İletişim Bilgileri Emine Deniz Özdemir Beslenme ve Diyet Uzmanı İletişim Bilgileri E-Posta : ozdmrdnz@gmail.com dozdemir@letsclub.com.tr Adres Bilgileri : Türkiye - İstanbul(Asya) - Ataşehir - Ataşehir Cep Telefonu : 90

Detaylı

MUCİZEVİ BİR KAHRAMAN! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN

MUCİZEVİ BİR KAHRAMAN! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN MUCİZEVİ BİR KAHRAMAN! DOÇ. DR. HALİL COŞKUN Hayat tüm yan etkilerine rağmen harika olaylara gebe. Mucizevi kahramanlar kol gezerken buna şaşmamak lazım, öyle değil mi? Hayat Yaşanmaya değer, tüm yan etkilerine

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı?

ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var mıydı? Sayfa Sayısı 1 / 5 HASTANIN ADI VE SOYADI: PROTOKOL NO: DOĞUM TARİHİ: YATIŞ TARİHİ: ÇEVİRMEN İHTİYACI Çevirmen gerekli miydi? Evet Hayır Gerekli ise onam sırasında nitelikli bir çevirmen yanınızda var

Detaylı

Çocuğumun Obezite Sorununa Karşı Nasıl Önlem Alabilirim?

Çocuğumun Obezite Sorununa Karşı Nasıl Önlem Alabilirim? Çocuğumun Obezite Sorununa Karşı Nasıl Önlem Alabilirim? Çocuklarda yeme ile ilgili olarak ortaya çıkan, ancak anoreksiyanın arkasında kalmış bir sorundur. Özellikle de erişkinlerdeki obezite ile ilgili

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİ SONRASI DOKUZ ÖNEMLİ İPUCU

BARİATRİK CERRAHİ SONRASI DOKUZ ÖNEMLİ İPUCU BARİATRİK CERRAHİ SONRASI DOKUZ ÖNEMLİ İPUCU Bariatrik Cerrahi sonrası DOKUZ önemli ipucu! 1- Masada oturarak bir şeyler yemelisiniz! Hep atıştırma modundan çıkmalısınız. Masada bireyler yemenin keyfine

Detaylı

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Beslenmek

Sağlıklı Yaşamak için Doğru Beslenmek Sağlıklı Yaşamak için Doğru Beslenmek Merhaba İnsan Genom Projesi Tüm çağların en özel günü ifadesi ile 26 Haziran 2000 tarihinde ABD Başkanı Bill Clinton tarafından dünyaya ilan edildi. Aradan geçen 18

Detaylı

DAVRANIŞSAL KİLO KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

DAVRANIŞSAL KİLO KONTROLÜ VE PSİKOLOJİK FAKTÖRLER - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Kilo alma karışık mekanizmaların sonucudur. Genetik, fizyolojik, çevresel ve davranışsal öğelerin bir karışımıdır. Sanıldığının aksine, psikolojik sorunların aşırı kiloya neden olmadığı, tam tersine aşırı

Detaylı