Aksa Akrilik Kimya SİL Belirleme Çalışmaları. Yasir Tümay DOST

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aksa Akrilik Kimya SİL Belirleme Çalışmaları. Yasir Tümay DOST"

Transkript

1 Aksa Akrilik Kimya SİL Belirleme Çalışmaları Yasir Tümay DOST

2 PROJE EKİPLERİ ATEX DİREKTİFLERİNE UYUM PROSES TEHLİKE ANALİZİ TEHLİKELİ EKİPMAN GRUPLANDIRMA KİMYASAL MARUZİYET DEĞERLENDİRME GEÇMİŞ KAZA ARAŞTIRMASI FELAKET SENARYOLARI HAZIRLANMASI İŞLEVSEL GÜVENLİK EN EN GÜVENİLİRLİK MERKEZLİ BAKIM FELAKET SENARYOLARINA GÖRE ACİL EYLEM PLANLARININ YENİLENMESİ BÜYÜK KAZALARI ÖNLEME POLİTİKASI VE GÜVENLİK RAPORU HAZIRLANMASI

3 Etkin iletişim için; * Olağan ve Olağan Dışı Toplantılar * SİL Mail Grubu Oluşturma * Kuralı Tanımlama

4 AKSA da SİL Belirleme çalışmaları; HAZOP çalışmalarından gelen SIS kurulması önerisi ile başlar. SIS ekibi EN61508 ve EN61511 standartları eşliğinde HAZOP çalışmalarını inceler.

5 SIL belirleme işlemi, Bakım ve Yardımcı İşletmeler Müdürlüğü, Yatırım ve Mühendislik Müdürlüğü, Üretim Müdürlüğü ve SEÇ Müdürlüğü nden oluşan bir ekip ile gerçekleştirir. HAZOP çalışmasından gelen veriler eşliğinde SIL belirleme tablosu takip edilerek incelenmesi istenilen sistemin SIL derecesi belirlenir

6 Proses,Elektrik- Enstruman ve SEÇ Mühendisleri Elektrik-Enstruman Mühendisleri HAZOP çalışmaları ve sonrasında SIL belirleme Çalışmaları Sil sertifikalı ekipman seçimi, hesaplamaları ve uygunluk çalışmaları

7 SIL ekibinde yer alan Enstruman ve Proses mühendisleri uluslararası serfika veren kuruluş olan TUV Rheinland firmasından eğitim almışlardır. Eğitim sonucunda sınava tabi tutulan SIL ekibi mühendislerimiz sınavda başarılı olarak Functional Safety Engineer ünvanına sahip olmuşlardır.

8 SİL Belirleme çalışmalarına başlamadan önceliklikle fabrikamızda İşlevsel Güvenlik Prosedürü hazırlanmıştır. İlgili Prosedürde Sil çalışmalarının yol haritası çizilmiş ve Sil belirleme rehberi oluşturulmuştur. SIF kurulacak proses ile ilgili çalışmalar Sil belirleme rehberi üzerinden yapılmaktadır.

9 SİL Belirleme çalışmaları İşlevsel Güvenlik Prosedürümüzde yer alan Sil Belirleme Rehberi üzerinden yapılır. Öncelikle HAZOP yapılan ve SIS kurulması istenilen proses ile ilgili bilgiler, SIL belirleme tablosuna işlenir. SIF kurulacak proses ile ilgili veriler SIL belirleme tabloları kullanılarak SIL seviyesi belirlenir.

10 SIL belirleme rehberinde ilk aşama olarak Hasar Şiddet tablosuna bakılır. Tehlikeli Sapmayı Sağlayan Olası Neden HAZOP dan gelen Tehlikeli Sapmayı ifade eder. Tehlikeli Sapmanın şiddeti ve büyüklüğü nedir? sorusuna aşağıdaki tabloya bakarak C ataması yapılır. (Burada ekipmanın etrafında olabilecek insan sayısı dikkate alınmalıdır.) Hasar -Şiddet Tablosu İŞARET ÇEVRE VEYA EKİPMAN C İNSAN AÇISINDAN ZARAR Hafif ve kalıcı olmayan yaralanma, sıyrıklar, sisteme zararı yok, proseste ekipman kaybı yok, geçici çevre kirliliği. C C C Bir veya daha fazla kişi için ciddi kalıcı zarar, bir kişinin ölümü, proseste duraklamayı gerektirebilecek kayıp, çevrede geçici ve kalıcı kirlilik oluşması. Birkaç kişinin ölümü, proseste uzun süreli duraklamayı gerektirebilecek kayıp, çevrede geçici ve kalıcı kirlilik oluşması. Birçok kişinin ölümü, tesisin tümünün birden harap olmasına neden olabilecek ve çevrenin geri dönülemeyecek derecede kirlenmesine sebeb olabilecek hasar.

11 İkinci olarak Maruziyet Sıklık Tablosu incelenir. Tehlikeli Sapmaya maruziyet ne kadar sıklıkta? sorusuna aşağıda yer alan tabloya bakarak F ataması yapılır. Maruziyet Sıklık Tablosu İŞARET ANLAMI F1 F2 Nadiren veya kısa sürelerle (0,1 den DÜŞÜK) Sık sık sürekli veya uzun süreli (0,1 den YÜKSEK)

12 Üçüncü olarak Tehlikeli Olayın Gerçekleşme İmkanı Değerlendirme Tablosu incelenir. Tehlikeli Olayın Gerçekleşme İmkanı Fiilen Mümkün mü? sorusuna cevap verirken Temel Proses Kontrolü dışında sistemdeki hatayı fark edip geri döndürme imkanımız var mı? sorusunu da sormalıyız. (Dış mekanda gaz sensörü ve ayrıca alarm sistemi vb.) Bu şekilde aşağıdaki Tabloya bakılarak P ataması yapılır. Yanıcı ve Parlayıcı Sıvıların depolandığı tanklarda tablodaki atama, güvenli tarafta kalmak amacıyla, P2 olarak belirlenir. TehlikeliOlayınGerçekleşmeİmkanı Değerlendirme Tablosu İŞARET P1 P2 ANLAMI Belli durumlarda mümkün Sonucu ortadan kaldırma ihtimali yüksek (> %50) Fiilen mümkün değil Sonucu ortadan kaldırma ihtimali düşük (< %50)

13 Son olarak Olasılık Tablosuna bakılır. Olay gerçekleşirse İstenmeyen Durumun Meydana Gelme Olasılığı Nedir? Sorusunu sorduğumuzda aldığımız yanıt ile tehlikeli sapma gerçekleştiğinde istenmeyen (söz konusu) olayın gerçekleşme ihtimali sorgulanarak aşağıdaki Tablodan W değeri seçilir. Olasılık Tablosu İŞARET ANLAMI GÜVENİLİRLİK (%) W3 Küçük Olasılık (F < 0,01) 97,8 99,9 Orta Olasılık W2 93,6 97,8 W1 (F> 0,01) Yüksek Olasılık (F> 0,1) 79,4 93,6

14 Tüm parametreler değerlendirildikten sonra yukarıda tespit edilen harfler ile Risk Graf kullanılarak belirlenen harf ile Tablodan yararlanılarak SIL değeri tespit edilir. Risk Graf

15 Güvenlik Bütünlük (SIL) Tablosu Gerekli Minimum Risk İndirme Derecesi Güvenlik Bütünlük Derecesi (SIL) - Güvenlik İhtiyacı Yok a Özel Güvenlik İhtiyacı Yok b, c 1 d 2 e, f 3 g 4 h Güvenlik Yetersiz (Kabul Edilemez)

16 Belirlenen SIL değeri SIL Belirleme Tablosuna işlenir. Aşağıdaki Tabloda örneği verilen SIF in kurulacağı yer, tasarımda kullanılması düşünülen ekipmanlar, başlangıç, bitiş tarihi ve sorumlusu yazılarak çalışma kayıt altına alınır. Proses Alt Sistem HAZOP Tarihi HAZOP No HAZOP Revizyon No Tehlikeli Sapma Tehlikeli Sapma Sonucu * TANK TAŞMASI (308,310 A/B YE TAŞMA VE HİDROGUARD TAN TAŞMA, 370 HQ YA TAŞMA ) C (Hasar Şiddeti) F (Sıklık ve Maruziyet Süresi) P(Azaltma Faktörleri (Koruma) - Tehlikeli Bir Olayı Önlemek İçin Başarısızlık Olasılığı) W(İstenmeyen Olayın Olasılığı) SIL Derecesi SIF'ın Kurulacağı Yer SIF'in Tanımı Sorumlusu Birimi Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi * İŞ VE ÇEVRE KAZASI REAKTÖRL ERE DİREK 305 MONOMER BESLEME BESLEME TANKI * MONOMER KAYBI 305 TANKIND * TANK A YÜKSEK DEFORMASYO SEVİYE NU C3 F1 P1 W TANKI

17 EKiPMAN SEÇİMi: SIL belirleme tablosuna işlenen veriler ışığında tasarlanan SIF ler için üretici firmalardan SIL sertifikalı datasheet temin edilir. Temin edilen datasheet aşağıdaki sorulara cevap verebilmelidir.

18 Hangi Vooting için hangi SIL derecesi veriyor? Hangi Vooting için hangi Güvenli Arıza Fraksiyonu SFF (Safe Failure Fraction) veriyor? Donanım Arıza Toleransı -HFT (Hardware Fault Tolerance) nedir? Ekipman Tipi: A Tipi veya B Tipi İki Arıza Arasında Geçen Ortalama Zaman MTBF (Mean Time Betwen Failures)

19 Tamir için geçen Ortalama Zaman (Ortalama Tamir Süresi) MTTR (Mean Time To Repair) Çalışması İstendiğinde Arıza Yapma İhtimali PFD (Probability of Failure on Demand) Tehlikeli Farkına Varılmamış Arızalar λdu (Dangerous Undetected Failures) Test aralığı (kanıt) TI (Test Interval (proof))

20 λsd = Bütün güvenli saptanan hataların hata oranı (Failure rate of all safe detected failures) λsu = Bütün güvenli saptanmayan hataların hata oranı (Failure rate of all safe undetected failures) λdd= Bütün tehlikeli saptanan hataların hata oranı (Failure rate of all dangerous detected failures) λdu = Bütün tehlikeli saptanmayan hataların hata oranı (Failure rate of all dangerous undetected failures)

21

22 SIL HESAPLAMA: SIL çalışmalarına önce λdu ve TI değeri verilmiş ise PFD hesaplanarak başlanır. Seçilen Vooting değerine göre hesaplanan PFD değerleri Tabloya işlenir ve sistemin SIL değeri hesaplanır.

23 PFD HesaplamaTablosu Proses Alt Sistem HAZOP Tarihi Hazop Sıra No SIS Tanımı SIS Tarifi ve Konumu SIF Tanımı PFD SİSTEM HESAPLAMASI SIL Seviyesi Sıra No Sensörler PFD Seçilen Oylama PFDsensör 1 Akış 9,26E-06 1oo3 9,26E-06 2 Basınç 0, oo2 0, Sıcaklık 0, oo2 0, ,11E-03 Sıra No Logik Kontrol PFD Seçilen Oylama PFDsensör 1 2,00E oo1 2,00E-03 Sıra No Final Element PFD Seçilen Oylama PFDsensör 1 1,48E oo2 1,48E-05 PFDsistem SIL 3,13E-03 Hesaplama sonunda ulaşılmak istenen SIL derecesine ulaşılıp ulaşılmadığı kontrol edilir.

24 Ulaşılan SIL derecesinin doğrulamasının yapılması gereklidir. Bunun için doğrulama tablosu kullanılır. SIL doğrulaması için şu bilgiler gereklidir: Güvenli Arıza Fraksiyonu SFF (Safe Failure Fraction) Donanım Arıza Toleransı -HFT (Hardware Fault Tolerance) Ekipman Tipi: A Tipi veya B Tipi

25 Güvenli Arıza Fraksiyonu SFF (Safe Failure Fraction) SFF = λ SD λ SU λ DD + + λ SD + λ SU + λ DD + λ DU = 1 - λdu λ Toplam SIL sertifikasında SFF değeri verilmediği durumlarda yukarıdaki hesaplama yöntemi kullanılır.

26 HFT Donanım Arıza Tablosu Tip A için Güvenli Arıza Donanım Arıza Toleransı - Fraksiyonu HFT SFF < 60 % SIL 1 SIL 2 SIL 3 60 % < 90 % SIL 2 SIL 3 SIL 4 90 % < 99 % SIL 3 SIL 4 SIL 4 99 % SIL 3 SIL 4 SIL 4 Tip B için Güvenli Arıza Fraksiyonu SFF Donanım Arıza Toleransı - HFT < 60 % İzin Verilmez SIL 1 SIL 2 60 % < 90 % SIL 1 SIL 2 SIL 3 90 % < 99 % SIL 2 SIL 3 SIL 4 99 % SIL 3 SIL 4 SIL 4

27 Bulunan HFT değeri bize yedeklilik gerekip gerekmediği bilgisini vermektedir. Yedekleme yapılmak istenmiyorsa; SFF I daha yüksek bir ekipman seçilebilir Voote değiştirilebilir, ancak PFD değeri yeniden hesaplanmalıdır. Daha sonra SIL doğrulama tablosuna gerekli veriler kayıt edilir.

28 SIL Doğrulama Tablosu SIL SEVİYESİ DOĞRULAMA TABLOSU Sensör Logik Vana Proses Alt Sistem HAZOP Tarihi Hazop Sıra No SIS Tanımı SIS Tarifi ve Konumu Sıra No Sensörler Seçilen Oylama PFDort 1 Akış 2 Basınç 3 Sıcaklık 4 5 1oo3 1oo2 1oo2 9,26E-06 Sağlanması İstenilen SIL Derecesi λsd (Bütün güvenli saptanan hataların hata oranı ) λsu (Bütün güvenli saptanmayan hataların hata oranı ) λdd (Bütün tehlikeli saptanan hataların hata oranı ) λdu (Bütün tehlikeli HFT (Donanım Arıza saptanmayan hataların hata Toleransı ) Y-X oranı ) SFF (Güvenli Arıza Fraksiyonu ) Mevcut HFT (Donanım Arıza Toleransı ) Y-X Olması DFT - (Tehlikeli Arıza gereken Toleransı ) X>1 SFT - (Güvenli Arıza Toleransı ) Y>1 2 81,00% 2 1 yok var 2 0, ,00% 1 0 yok var 2 0, ,00% 1 1 yok var 2 Sağlanan SIL Derecesi Sağlanması İstenilen SIL λsd (Bütün güvenli saptanan hataların hata λsu (Bütün güvenli saptanmayan hataların hata λdd (Bütün tehlikeli saptanan hataların hata λdu (Bütün tehlikeli saptanmayan hataların hata HFT (Donanım Arıza HFT (Donanım Arıza Toleransı ) Y-X Olması DFT - (Tehlikeli Arıza SFT - (Güvenli Arıza Sağlanan SIL Sıra No Logik Kontrol Seçilen Oylama PFDort Derecesi oranı ) oranı ) oranı ) oranı ) SFF (Güvenli Arıza Fraksiyonu ) Toleransı ) gereken Toleransı ) Toleransı ) Derecesi 1oo1 1 2,00E ,00% 0 0 yok yok Sağlanması İstenilen SIL λsd (Bütün güvenli saptanan hataların hata λsu (Bütün güvenli saptanmayan hataların hata λdd (Bütün tehlikeli saptanan hataların hata λdu (Bütün tehlikeli saptanmayan hataların hata HFT (Donanım Arıza HFT (Donanım Arıza Toleransı ) Y-X Olması DFT - (Tehlikeli Arıza SFT - (Güvenli Arıza Sağlanan SIL Sıra No Son Elemanlar Seçilen Oylama PFDort Derecesi oranı ) oranı ) oranı ) oranı ) SFF (Güvenli Arıza Fraksiyonu ) Toleransı ) gereken Toleransı ) Toleransı ) Derecesi 1oo2 1 Final element 6,67E ,00% 1 1 yok VAR

29 SIS KURULMASI VE VERİLERİN SAKLANMASI Doğrulaması yapılan ekipmanlar ile tabloda işlenen veriler doğrultusunda sistemin kurulması sağlanır. Seçilen ekipmanlarla ilgili temin edilen datasheetler saklanmak ve periyodik bakım kontrollerinde kullanılmak üzere ilgili bakım birimine teslim edilir.

30 SIS EKİPMANININ KONTROLÜ Tesisatın devreye alınması İlgili ekipmanın devreye alınma prosedürü ne uygun yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren sertifika firmadan alınır. Arızaya sebep olabilecek etkilere maruz kalarak tehlike yaratabilecek iş ekipmanının; Bakım personelince periyodik kontrolleri ve gerektiğinde testleri yapılmalıdır. Hesaplamada belirlenen test aralığında ekipmanın SIL doğrulaması bakım personelince yapılmalıdır. Kontrol sonuçları kayıt altına alınmalı, yetkililerin her istediğinde gösterilmek üzere uygun şekilde saklanmalıdır.

31

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni

İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar. Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni İSG Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yaşanan Sorunlar Ali TURAN CMSE Certified Machinery Safety Expert A Sınıfı İG Uzmanı, İSG Eğitmeni Yasal Süreç İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği: RG 09.12.2003/25311

Detaylı

Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi Özkan KARATAŞ

Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi Özkan KARATAŞ Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi Özkan KARATAŞ Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Teknoloji Gaz Algılama Sistemleri Kapsama Alanının SIF SIL Derecesine Etkisi 1. GİRİŞ

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı YASAL DAYANAK İşyerinde Çalışanların Sağlık ve Güvenliklerini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin 12.06.1989

Detaylı

V- RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ

V- RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ 12 22 Slayt 5/6 RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: (Nitel) Risk analiz yöntemleri FINE KINNEY Elmeri kontrol kayıt yöntemi Risk analiz yöntemleri ve hesaplama örnekleri V- RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ .0 AMAÇ : BAŞAKŞEHİR 'nin kanundan doğan, yapmakla mükellef olduğu "İş Sağlığı ve Güvenliği" risklerinin nasıl değerlendirileceğini belirlemek,.0 KAPSAM : BAŞAKŞEHİR N'de uygulanan "İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis-ETA)

OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis-ETA) OLAY AĞACI ANALİZİ (Event Tree Analysis-ETA) Merve ERCAN KALKAN Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü II. Uluslararası Proses Güvenliği Sempozyumu 22-24 Ekim 2015 - İSTANBUL 1 Tehlike Değerlendirme

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi Amaç Akaryakıt Taşıma Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Emniyetli Sürüş Teknikleri Uyku ve

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI

PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI PATLAYICI ORTAMLAR VE PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI İşyerlerinde; yanıcı kimyasal maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu kaynakla

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ. Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ EĞİTİMİ Öğr. Gör. Metin BAYRAM Sakarya Üniversitesi İSG Koordinatörü B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı TEHLİKE VE RİSK KAVRAMLARI Tehlike : Makine ve İş Ekipmanları Kullanımı Riskler: a)

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ PROCEDÜRÜ. İçindekiler. Sayfa. Doküman NO Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi KRY

RİSK DEĞERLENDİRMESİ PROCEDÜRÜ. İçindekiler. Sayfa. Doküman NO Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi KRY İçindekiler 1. GİRİŞ... 2 2. AMAÇ... 2 3. METOT... 2 4. TANIMLAR... 2 5. RİSK ANALİZİNİN YAPILMASI... 4 5.1. Bilgilendirme... 5.2. Tehlike Kaynaklarının Belirlenmesi... 4 5.2.1. İşin Düzenlenmesi ve Organizasyona

Detaylı

Tasarım Aşamasında Proses Güvenliği ve Yatırımlarının Yönetilmesi

Tasarım Aşamasında Proses Güvenliği ve Yatırımlarının Yönetilmesi Tasarım Aşamasında Proses Güvenliği ve Yatırımlarının Yönetilmesi Derya Çalışkan 1, Ümit Poyraz 1, Mehmet Dilaver 2 1 Roketsan Roket Sanayi A.Ş. 2 ProSCon Mühendislik San. ve Tic. A.Ş 14-15 MAYIS 2018

Detaylı

İşveren veya işveren vekili (temsilcisi)

İşveren veya işveren vekili (temsilcisi) RİSK DEĞERLENDİRME İşveren veya işveren vekili (temsilcisi) 1 İş güvenliği uzmanı (A, B, C Sınıfı) İşyerindeki işçi temsilcileri 4 2 3 6 7 İşyeri hekimi 5 İşyerindeki destek elemanları İşyerindeki bütün

Detaylı

Not: Diğer sağlık personeli, hemşire, mühendis, risk değerlendirmesi uzmanı, bakanlık temsilcisi vb. yer almaz

Not: Diğer sağlık personeli, hemşire, mühendis, risk değerlendirmesi uzmanı, bakanlık temsilcisi vb. yer almaz Not: Diğer sağlık personeli, hemşire, mühendis, risk değerlendirmesi uzmanı, bakanlık temsilcisi vb. yer almaz RİSK DEĞERLENDİRME İşveren veya işveren vekili (temsilcisi) 1 İş güvenliği uzmanı (A, B, C

Detaylı

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir.

İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir. 1. GİRİŞ İşçi sağlığı ve güvenliğine (İSAGÜ) yönelik önlemlerin alınması ve etkin bir şekilde uygulanması, İSAGÜ bilincinin oluşması ile ilgilidir. 1 Limanlar, Türkiye ekonomisinin en önemli destek üniteleridir.

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ

PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ PATLAYICI ORTAMLARIN DENETİMİ 1 GİRİŞ Kimya, petrokimya, doğal gaz, petrol, kimyasal madde depolama tesisleri ve benzeri sektörler gibi yanıcı maddelerin kullanıldığı, depolandığı ve taşındığı işyerlerinde

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

RİSK ANALİZ PROSEDÜRÜ

RİSK ANALİZ PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ Karacabey Devlet Hastanesi faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin ve bunlara ilişkin risklerin belirlenmesi, böylelikle beklenen veya olası risklerin kontrol altına alınmasına

Detaylı

Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Denetim Süreci. Hüseyin ÖZCAN MAYIS 2018

Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Denetim Süreci. Hüseyin ÖZCAN MAYIS 2018 Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Denetim Süreci Hüseyin ÖZCAN 14-15 MAYIS 2018 Giriş Güvenlik raporu, kuruluş faaliyetlerinin güvenli ve çevreci bir yaklaşımla işletildiğinin gösterildiği belgedir. İçerdiği

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

GGYS TEHLİKE ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

GGYS TEHLİKE ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ V KAPSAM: Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulama alanı içinde oluşması muhtemel bütün olası tehlikelerin, Gıda Güvenliği ile ilgili sonuçlarına ve oluşma olasılıklarına göre tanımlanması ve

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

RİSK ANALİZİ TALİMATI

RİSK ANALİZİ TALİMATI AĞRI İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ RİSK ANALİZİ TALİMATI DÖK. KOD NO : AĞRI-112-YÖN-TL- 22 YAY. TRH: 31.02.2014 REV.TRH: REV.NO: SA YFA NO: 5 1. AMAÇ: Ağrı İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde hizmet

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

TEKSTİL İŞL.SAN.TİC.A.Ş RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRME FORMU

TEKSTİL İŞL.SAN.TİC.A.Ş RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRME FORMU TEKSTİL İŞL.SAN.TİC.A.Ş RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRME FORMU RİSK ANALİZ NO: 0001 RİSK ANALİZ TARİHİ: BÖLÜM: KİMYASAL DEPO VE BOYA MUTFAKLARI BÖLÜMÜ TEH. TEHLİKE FAALİYET / KİMLER RİSK KORUMA İHTİMAL ŞİDDET

Detaylı

PERİYODİK KONTROL VE İŞ HİJYENİ

PERİYODİK KONTROL VE İŞ HİJYENİ PERİYODİK KONTROL VE İŞ HİJYENİ İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde

Detaylı

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4,

Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, OKUL AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ PLANI HAZIRLAMA KILAVUZ^. Oluş Sıklığı için; Yüksek (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %100) için 4, Bazen (Gelecek yılda meydana gelme olasılığı %10-100 veya gelecek

Detaylı

huseyinozcan63@hotmail.com

huseyinozcan63@hotmail.com huseyinozcan63@hotmail.com 1 Hızla gelişmekte olan teknolojinin sanayide kullanılması sonucunda uygulanan yeni ve karmaşık üretim yöntemleri yeni ve karmaşık riskleri de beraberinde getirmiştir. huseyinozcan63@hotmail.com

Detaylı

ŞİDDET ŞİDDETİN DERECELENDİRME BASAMAKLARI

ŞİDDET ŞİDDETİN DERECELENDİRME BASAMAKLARI ŞİDDET ŞİDDETİN DERECELENDİRME BASAMAKLARI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ AMAÇ: Hastane hizmetlerinin sunumu esnasında meydana gelebilecek riskleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için gerekli yöntemleri

Detaylı

TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ. AMAÇ Bu prosedürün amacı;... İlk/okulu faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin ve bunlara ilişkin risklerin belirlenmesi, böylelikle beklenen

Detaylı

ATEX DIRECTIVE 94/9EC

ATEX DIRECTIVE 94/9EC ATEX DIRECTIVE 94/9EC DIRECTIVE ON EQUIPMENT AND PROTECTIVE SYSTEMS INTENDED FOR USE IN POTENTIALLY ATMOSPHERES 94/9 AT YÖNETMELİĞİ MUHTEMEL PATLAYICI ORTAMDA KULLANILAN TEÇHİZAT VE KORUYUCU SİTEMLER İLE

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Prosedürü Doküman Kodu Dok. Rev. No Dok. Yayın Tarihi P 2.10 00 28.01.2010

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Prosedürü Doküman Kodu Dok. Rev. No Dok. Yayın Tarihi P 2.10 00 28.01.2010 Sayfa 1/6 Proses Adı İş Güvenliği Yönetimi Prosedürü Proses Kodu 2.10 Proses Sorumlusu Prosesin Amacı ve Kapsamı Fabrika Müdürü, İSG Şefi ve Görevlileri, Kurum Doktoru, Proses Yöneticileri Bu prosedürün

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ STANDARTLARI VE UYGULAMALARI. Efari BAHÇEVAN MAYIS 2018

PATLAYICI ORTAMLARDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ STANDARTLARI VE UYGULAMALARI. Efari BAHÇEVAN MAYIS 2018 PATLAYICI ORTAMLARDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ STANDARTLARI VE UYGULAMALARI Efari BAHÇEVAN 14-15 MAYIS 2018 Sunum İçeriği Tutuşturucu Kaynakların Bertarafı Risk Değerlendirm esi Örnekleri Patlayıcı Ortamlarla

Detaylı

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Risk Değerlendirmesi ve İSG-YS konulu İSGİP Semineri 1 9 Temmuz 2010, Ankara İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Heikki Laitinen Tehlike, kaza ve hastalıklara örnekler Yaralanma/hastalığın

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi 2017 İstanbul T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Detaylı

TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Danışmanlık Çözümleri TÜV SÜD

TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Danışmanlık Çözümleri TÜV SÜD İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Danışmanlık Çözümleri 149 yıllık uzmanlık ile gelen başarı 1866 21 teknisyen ve buhar kazanı sahibi tarafından Mannheim da, teknolojinin bilinmeyen formundan

Detaylı

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM

İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ VE PERİYODİK KONTROLLERDE YENİ DÖNEM Ali Kaan ÇOKTU İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İş Ekipmanları Bölüm Sorumlusu İstanbul, 2018 Mevzuat

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

VI TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ

VI TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ 12 80 Slayt 6/6 TEHLİKE RİSK ANALİZ YÖNETİMİ METODOLOJİLERİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ Tehlike analiz metotları FTA Hata ağacı analizi, ETA Olay ağacı analizi, PHA Ön Tehlike Analizi, PRA Birincil risk

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliği, Çevresel Sürdürülebilirlik. Eğitim-Danışmanlık

İş Sağlığı Güvenliği, Çevresel Sürdürülebilirlik. Eğitim-Danışmanlık İş Sağlığı Güvenliği, Çevresel Sürdürülebilirlik Eğitim-Danışmanlık MERKEZ : OFİSLER: 52044 Cortona (AR), vicolo Boni 7 - Italy 52044 Cortona (AR), via Nazionale 70 Italy 52044 Cortona (AR), vicolo Boni

Detaylı

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri 150 yıllık uzmanlık ile gelen başarı... 1866 1906 22 teknisyen ve buhar kazanı sahibi tarafından Mannheim da, teknolojinin bilinmeyen

Detaylı

Risk Değerlendirmesi. Risk değerlendirmesi çalışmalarının işverenler açısından faydaları;

Risk Değerlendirmesi. Risk değerlendirmesi çalışmalarının işverenler açısından faydaları; Risk Değerlendirmesi Sıfır risk, sıfır iş kazası hedefi yle yola çıkarak; Türkiye deki tüm iş sektörler inde işverenlerin, çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin, ilişkide olduğu yakın çevrenin ve

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

PROSES GÜVENLİĞİ ve DEĞİŞİMİN YÖNETİMİNDE HAZOP-LOPA YAKLAŞIMI ile SIS YETERLİLİĞİ. Suna BALCI MAYIS 2018

PROSES GÜVENLİĞİ ve DEĞİŞİMİN YÖNETİMİNDE HAZOP-LOPA YAKLAŞIMI ile SIS YETERLİLİĞİ. Suna BALCI MAYIS 2018 PROSES GÜVENLİĞİ ve DEĞİŞİMİN YÖNETİMİNDE HAZOP-LOPA YAKLAŞIMI ile SIS YETERLİLİĞİ Suna BALCI 14-15 MAYIS 2018 PROSES GÜVENLİĞİ OSHA Tanımı: 'Proses Emniyeti'nin amacı toksik, reaktif, yanıcı veya patlayıcı

Detaylı

II. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

II. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik 18 Ağustos 2010 tarih ve 27676 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin; I. 7 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü

Detaylı

Proses Güvenliğinde Fonksiyonel Güvenlik (SIL) ve ATEX Direktifi İlişkisi

Proses Güvenliğinde Fonksiyonel Güvenlik (SIL) ve ATEX Direktifi İlişkisi Proses Güvenliğinde Fonksiyonel Güvenlik (SIL) ve ATEX Direktifi İlişkisi Relationship Between ATEX Directives and Functional Safety (SIL) in Process Security Özlem ÖZKILIÇ Önder Akademi Endüstriyel Güvenlik

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR 20.06.2012 Tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 29.12.2012 Tarih ve 28512 Resmi Gazete Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Burhanettin KURT, İSG Uzmanı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Burhanettin KURT, İSG Uzmanı T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Burhanettin KURT, İSG Uzmanı Mayıs, 2013 Büyük zarar veya yok olmaya yol açabilecek durum; gerçekleşme ihtimali bulunan

Detaylı

PATLAMA. Yanıcı gaz, toz veya buharın n hava ile turduğu uygun oranlar dahilindeki karışı. ateşleme enerjisi ile temas etmesi

PATLAMA. Yanıcı gaz, toz veya buharın n hava ile turduğu uygun oranlar dahilindeki karışı. ateşleme enerjisi ile temas etmesi ŞERİF F GÖZLEMENG TUDEV YÖNETY NETİM M KURULU BAŞKANI 08 OCAK 2009 PATLAMA Yanıcı gaz, toz veya buharın n hava ile oluşturdu turduğu uygun oranlar dahilindeki karışı ışımın, ateşleme enerjisi ile temas

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ OBA CROWN RESORT SİTESİ OBA KASABASI FABRİKA CD. NO:18/ ALANYA / ANTALYA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ GEÇERLİLİK TARİHİ OCAK-019 HAZIRLAYAN Taner Aybek OSGB Saray Mah. Güzelyalı Cd. Kahyaoğlu Apt.

Detaylı

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk.

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK K ENDÜSTR STRİYEL KAZALARDA GÜVENLİK K PERFORMANS GÖSTERGELERG STERGELERİ AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh.

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında rastgele ve sistematik hataları önlemek, doğru ve güvenilir test sonuçları elde etmek için iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, bakım-kalibrasyonu

Detaylı

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir

Tecrübeye Dayanan Risklerde Aksiyon Planına Dahil Edilir Sayfa No: 1-5 Doküman Tarihi: 12.1.217 SUREC-1 Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Diğer tüm prosesler "ne" kaynak girdi sağlamaktadırlar. Proses (BİLGİ) Girdileri: Risk Aksiyon Planları (PLAN-1)

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kapsamında belirlenen prosesler için risk ve fırsatların değerlendirilmesi faaliyetlerini kapsar.

Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kapsamında belirlenen prosesler için risk ve fırsatların değerlendirilmesi faaliyetlerini kapsar. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; risk ve fırsatları değerlendirmeye yönelik faaliyetlerin belirlenen şartlara uygunluğunu sağlayacak bir yöntem oluşturmaktır. 2. KAPSAM Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kapsamında

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. FM459 Strateji Modülü. Fonksiyon modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 105 C (2011/04) TR

Kullanma Kılavuzu. FM459 Strateji Modülü. Fonksiyon modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 105 C (2011/04) TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon modülü 105 C FM459 6 720 647 846-01.1T FM459 Strateji Modülü Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 648 482 (2011/04) TR 1 Emniyet.............................

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

Proses endüstrisinde, bu parametreler akış, sıcaklık, basınç. seviye vb. dir

Proses endüstrisinde, bu parametreler akış, sıcaklık, basınç. seviye vb. dir HAZOP (TEHÇA) Tehlike ve İşletilebilme Çalışmaları Tehlike ve İşletilebilme Çalışmaları (HAZOP), uzun yıllardır kimyasal proses tasarımlarının gözden geçirilmesi için resmi bir araç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İçindekiler 1 Hakkımızda 4 Hizmetlerimiz 2 Vizyonumuz 5 Referanslarımız 3 Değerlerimiz 6 İletişim 1 Hakkımızda Genç, dinamik

Detaylı

IṠ YERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK M. Görkem Erdoğan Bu sunuya ve konunun pdf dosyasına adresinden erişilebilir. GENEL BİLGİ YÜKÜMLÜLÜKLER ACİL DURUM PLANI SON HÜKÜMLER 2 GENEL BİLGİ Amaç:

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI BİLİŞİM İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gereken tüm hizmetleri

Detaylı

Risk Analiz Prosedürü

Risk Analiz Prosedürü Risk Analiz Prosedürü Doküman Tarihi: 9.11.217 AdlBelge-ORN-82 Yeni Yayın 1-Kontrolsüz Kopya Önceki Prosesler (Girdilerin Kaynakları): Proses (BİLGİ) Girdileri: Diğer tüm prosesler "Risk Analiz Sürecine"

Detaylı

BASF de Değişimin Yönetimi. Ömür Vural TAŞDEMİR MAYIS 2018

BASF de Değişimin Yönetimi. Ömür Vural TAŞDEMİR MAYIS 2018 BASF de Değişimin Yönetimi Ömür Vural TAŞDEMİR 14-15 MAYIS 2018 DEĞİŞİMİN HAYATIMIZDAKİ YERİ HEDEF BASF, dünya çapında kurmuş olduğu tüm tesislerde sağlık, emniyet ve çevre konularında yüksek standartlara

Detaylı

FINE KINNEY METODU RİSK = İHTİMAL X FREKANS X ETKİ

FINE KINNEY METODU RİSK = İHTİMAL X FREKANS X ETKİ Kullanımı kolay, yaygın olarak kullanılan bir metottur. FIN KINNY MTODU = İHTİMAL X FRKANS X TKİ Tablo -İhtimal Skalası İhtimal: Zarar ya da hasarın zaman içinde gerçekleşme ihtimali 0, 0, 0 Pratik Olarak

Detaylı

Doküman No Revizyon No Yayın Tarihi Sayfa No PROSES FMEA TALİMATI

Doküman No Revizyon No Yayın Tarihi Sayfa No PROSES FMEA TALİMATI 1.0 AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amacı; ürün veya proseste karşılaşabilecek potansiyel hataları ve bunların neden olabileceği sonuçları önceden analiz ederek, gerekli önlemlerin alınması için kullanılan

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde uygulanır. (2) Ancak; a) Hastalara tıbbi

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak ve Ekipman Kazaları SAFA Denetimi EMNİYET Tehlike, büyük veya yok olmaya yol açabilecek durum, gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen durum olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen

Detaylı

SK 2400 On-Off Seviye Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SK 2400 On-Off Seviye Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 2400 On-Off Seviye Kontrolörü Montaj ve Kullanım Kitapçığı SK 2400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 5 4.1. Montaj...

Detaylı

RİSK ANALİZİ EĞİTİMİ. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Kimya Y.Müh. SİBEL EBİLLER

RİSK ANALİZİ EĞİTİMİ. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Kimya Y.Müh. SİBEL EBİLLER RİSK ANALİZİ EĞİTİMİ İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Kimya Y.Müh. SİBEL EBİLLER TANIMLAR Tehlike nedir? Risk nedir? Neden/nasıl bir risk değerlendirmesi yapmalıyım? Bir risk değerlendirmesini nasıl yapabilirim?

Detaylı

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 1 GÜNDEM Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 2 RİSK ANALİZİNDE YASAL DURUM 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi, kontrol,

Detaylı

İLKER KIYAK Makine Müh. A Sınıfı İSG UZMANI

İLKER KIYAK Makine Müh. A Sınıfı İSG UZMANI İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRME ve DERECELENDİRME İLKER KIYAK Makine Müh. A Sınıfı İSG UZMANI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi : İşletmemizdeki

Detaylı

ACİL DURUMLAR VE AFET YÖNETİMİ

ACİL DURUMLAR VE AFET YÖNETİMİ ACİL DURUMLAR VE AFET YÖNETİMİ Eğitimci: Yrd. Doc. Dr. Hacer KAYHAN 1 Kayhan Akademi Genel Müdürü A sınıfı ISG Uzmanı /ISG uzman ve işyeri hekimi eğitmeni TMGD Eğitmeni/TMGD Uzmanı Entegre Yönetim Sistemi

Detaylı

OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System)

OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System) OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System) Kuruluşlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri, çalışanların emniyetli ve sağlıklı bir çalışma

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

İş Güvenliği Yönünden Yapılması Gereken Kontroller ve Düzenlenecek Belgeler. Ders No: 43

İş Güvenliği Yönünden Yapılması Gereken Kontroller ve Düzenlenecek Belgeler. Ders No: 43 İş Güvenliği Yönünden Yapılması Gereken Kontroller ve Düzenlenecek Belgeler Ders No: 43 GİRİŞ İş Sağlığı ve Güvenliği nde temel yaklaşımlardan en önemlisi önleyici / proaktif yaklaşımlardır. İleride ortaya

Detaylı

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Asude Ateş Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

TEHLİKE VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 6/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan İş Güvenliği Uzmanı Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı; ÇEVRE SAĞLIK TESİSLERİ LİMİTED ŞİRKETİ faaliyetleri sırasında oluşabilecek

Detaylı

HACCP SÜT İŞLETMELERİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARINDA TEHLİKE ANALİZ SİSTEMİ HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT

HACCP SÜT İŞLETMELERİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARINDA TEHLİKE ANALİZ SİSTEMİ HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT HACCP SÜT İŞLETMELERİNDE KRİTİK KONTROL NOKTALARINDA TEHLİKE ANALİZ SİSTEMİ HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT Prof.Dr. Muammer GÖNCÜOĞLU HACCP Tüketici sağlığını tehdit edebilecek fiziksel, kimyasal

Detaylı

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu prosedürün amacı, TOTM nin faaliyetlerinin ve hizmetlerinin çevre güvenliği üzerinde gerçek veya potansiyel olarak önemli etkileri olabilecek çevresel boyutlarının (yönlerinin),

Detaylı

Patlamaya Karşı Korumalı Motorlar

Patlamaya Karşı Korumalı Motorlar EXPROOF Patlamaya Karşı Korumalı Motorlar ASA 63-355 Gövde Tip Ex d (e) II C T4 IEC-ISO-ATEX Sertifikalı 0,18-315kW Kullanım Alanları: Maden Ocakları Petrol Rafi nerileri Kimya & Gaz Sanayi Tersane Uygulamaları

Detaylı

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASI A. AMAÇ

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASI A. AMAÇ Sayfa No: 1/7 A. AMAÇ Bu politika, nin deprem, yangın, fırtına, sel gibi doğal afetler ile sabotaj, donanım veya yazılım hatası, elektrik ve telekomünikasyon kesintileri gibi önceden tahmin edilebilen

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri

TÜV SÜD TÜV SÜD. İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Teknik Eğitim ve Mühendislik Çözümleri 150 yıllık uzmanlık ile gelen başarı 1866 1906 22 teknisyen ve buhar kazanı sahibi tarafından Mannheim da, teknolojinin bilinmeyen

Detaylı

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE RİSK DEĞERLENDİRMESİ BİR MEB UYGULAMASI SAFETY AND RISK ASSESSMENT IN OCCUPATIONAL AND TECHNICAL SECONDARY EDUCATION A MEB APPLICATION

Detaylı

www.gorkemerdogan.com

www.gorkemerdogan.com IṠ YERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK M. Görkem Erdoğan Bu sunuya ve konunun pdf dosyasına adresinden erişilebilir. GENEL BİLGİ YÜKÜMLÜLÜKLER ACİL DURUM PLANI SON HÜKÜMLER SORULAR 2 GENEL BİLGİ

Detaylı

Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi MAYIS 2018

Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi MAYIS 2018 Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi Elif GÖKÇAY BİLİCİ Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Kalite&Akreditasyon Müdürü A Sınıfı İGU, Kimya Yüksek Mühendisi,

Detaylı

HAZIR YEMEK İŞLETMESİNDE ÇEVRE BOYUTLARI VE ÇEVRESEL ETKİLER. OKŞAN ALTAŞ Gıda Yüksek Mühendisi

HAZIR YEMEK İŞLETMESİNDE ÇEVRE BOYUTLARI VE ÇEVRESEL ETKİLER. OKŞAN ALTAŞ Gıda Yüksek Mühendisi HAZIR YEMEK İŞLETMESİNDE ÇEVRE BOYUTLARI VE ÇEVRESEL ETKİLER OKŞAN ALTAŞ Gıda Yüksek Mühendisi Atık üreticisinin yükümlülükleri Atığın niteliklerini belirlemek Yönetmeliklere uygun olarak atık yönetimini

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

ARA VE DÖNEM SONU SINAVLARI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

ARA VE DÖNEM SONU SINAVLARI RİSK DEĞERLENDİRMESİ RİSK ARA VE DÖNEM SONU SINAVLARI RİSK DEĞERLENDİRMESİ Salonların sınavlara hazır duruma getirilmemesi Kargaşa. Zaman kaybı. Başarısızlık. Stres. Sinirlilik. Kontrol Et Sınav salonları, sınavlar başlamadan

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı