ÇELİK İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KOBİ RAPORU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇELİK İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KOBİ RAPORU"

Transkript

1 ÇELİK İHRACATÇILARI BİRLİĞİ KOBİ RAPORU Bu çalışmada; Çelik İhracatçıları Birliği üyesi olup da, asgari 1-35 Milyon ABD doları arasında ihracat yapan, özsermayesi güçlü, gelişime açık,sürdürülebilir ihracat yapabilen ve vizyon sahibi işletmeler ziyaret edilmiş, Dış Ticarete ilişkin yaşadıkları sorunlar başta olmak üzere genel işletme sorunları üzerinde analiz yapılmıştır. Bu çerçevede, Birliğimizce, daha önceden 42 firma, son dönemde de 16 firma ziyaret edilmiştir. KOBİ tanımı yönetmeliğine göre işletmeler aşağıdaki tabloda yer aldığı üzere 3 sınıfa ayrılmıştır. Çalışan Sayısı Sınıf Yıllık Net Satış Hâsılatı (YTL) 0 9 Mikro Küçük Orta Özellikle ülkemiz Çelik sektörü dikkate alındığında, sanayinin büyük olması, ürün çeşitliliğinin fazla ve talep sektörlerin farklı(otomotiv,inşaat, beyaz eşya, bağlantı elemanları vb.) olması ve ticaretin mali boyutunun yüksek olması ve Birliğimizce firmaların Bilanço büyüklüğü ve cirolarına ilişkin verilere ulaşamadığımızdan tam anlamıyla KOBİ tanımına uyacak firma sayısı fazla olmamakla birlikte, Çelik sektöründe faaliyet gösteren ziyaret edilen Birliğimiz üye firmalarının çalışan sayıları dikkate alındığında; Orta Boy İşletme sınıfında yer aldıkları görülmektedir. Avrupa Birliği nde toplam firmalar içinde KOBİ niteliğindeki firmalar %99,2 lik payı oluşturmasına rağmen, ihracatın sadece %13 kısmını gerçekleştirmektedirler. Ülkemizde de bu durum farklı değidir. Türkiye de toplam istihdamın %77 si, yatırımların %57 si, üretimin ise %38 ini gerçekleştiren KOBİ ler in toplam ihracattaki payları %9 dur. Çelik İhracatçıları Birliği üyeleri dikkate alındığında; Temmuz 12 ayı itibariyle 523 fiili üyenin cari yılda 355 i ihracat yapmaktadır. %72 oranında ihracat verimliliği olan Birliğimizde bu üyelerin kaçının KOBİ niteliğinde olduğu hususunu ihracat rakamları üzerinden irdelenirse:

2 ÇİB üzerinden Temmuz 12 ayı dahil olmak üzere kümülatif ihracat 6,2 Milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Yine aynı dönemde 1-35 Milyon ABD Doları arasında ihracat gerçekleştiren firmaların toplam ihracatı yaklaşık 1 Milyar ABD Doları dır. Sadece ihracat verileri dikkate alındığında üyelerin %17 ye yakını Çelik Sektörü ihracat verilerine göre KOBİ niteliğindedir demek bir varsayım olabilir. Bu varsayımı netleştirmek ve ihracat problemlerini bir e-bir kendilerinden dinlemek amacıyla örneklem olarak 15 Hedef firma tarafımca ziyaret edilmiştir. Bu çerçevede, ziyaret edilen firmaların ticarette yaşadıkları sorunları iki sınıfa ayırabiliriz: A. Genel İdari Sorunlar B. Dış Ticaret/İhracatla İlgili Sorunlar A. GENEL İDARİ SORUNLAR 1- Finansman Yetersizliği: Üretim Birimlerinin küçük olması nedeniyle, kredi kuruluşları karşısında diğer büyük sektör firmaları gibi güçlü duramaması ve sermaye darlığı nedeniyle belli kalitede ürün sunmanın maliyetinin yüksek olması. Kredi olanaklarından tam olarak faydalanamama ve döviz kuru belirsizlikleri. 2- Nitelikli Eleman Yetersizliği: Hem üretim süreçlerinde hem de yönetim kademesinde nitelikli eleman (ürün bilgisi, Pazar bilgisi, süreç bilgisi vb.) yetersizliği bu noktada üyelerimizi olumsuz etkilemekle birlikte;eğitilen elemanların da daha yüksek ücretlere başka firmalara geçiş yapması. 3- Teknoloji ve Alt yapı Yetersizliği: Talep edilen ürüne ilişkin süreçlerde kullanılacak makine maliyetlerinin yüksek oluşu teknoloji kullanım oranının düşük olması; sipariş üzerine çalışıldığından stok alanlarının yüz ölçümünün küçük olması ya da hiç stok alanı olmaması. 4- Enerji Maliyetlerinin Yüksek Oluşu: Üretim süreçlerinde enerjinin fazlalıkla kullanıldığı Çelik Sektöründe ülkemiz enerji maliyetlerinin yüksek oluşu üye firmalarımızı olumsuz etkilemektedir. 5- Kurumsal Olmayan Yönetim Yapısı: Genel anlamda işletme bünyesinde uzman ve mali danışman istihdam edilmemesinden dolayı profesyonel destekten yoksun olmaları, orta veya alt görevlilerinin karar verme süreçlerine katılmaması. 6- Kalite ve Standardizasyon Sorunu: Talebe yönelik kalite ve standartta ürün üretememe. Uluslar arası kalite ve standartlara yönelik sertifikalara sahip olamama.

3 7- Genel Devlet Desteklerine İlişkin Bilgi Yetersizliği: Bilgi yetersizliği üye firmaların tam anlamıyla desteklerden yararlanmasını engellemekle beraber gelişmesi ve büyümesini de engellemektedir. 8- Pazarlama Stratejileri: Tüm firmaların pazarlama departmanı olmasına rağmen;kemikleşmiş müşteriler ve bağlantıları üzerinden hareket etmeleri, aktif olarak yeni müşteri ve Pazar çalışmalarına yönelik stratejinin olmaması. 9- Tedarik ve Tedarikçi Problemleri: Yarı mamul ve/veya mamulün istenilen zamanda istenilen fiyatta ve miktarda tedarik edilememesi. 10- Piyasa Güven Problemi: Firmaların gerek ekonomik krizler, gerek pazar daralması ve kredibilitesinin çok düşük olması. Yukarda bahsedilen genel idari sorunlar ziyaret edilen firmaların hepsinde ortak olarak belirttikleri, şirketlerin kendi iç dinamiği ile ilgili sorunlardır. Bu sorunların tamamı, sektörümüz firmalarının Dış Ticaretini olumsuz yönde etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Bu çerçevede, KOBİ niteliğindeki üyelerimizin ürün geliştirmesi ürün tasarımı, teknoloji, üretim ve yatırım planlaması, modernizasyon, standartlar, talep, ürün fiyatı ve pazarlama faaliyetleri ile otofinansman, dış finansman, leasing vb. finansman bilgilerinin farkında olmaları gerekmektedir. B. DIŞ TİCARET/İHRACAT İLE İLGİLİ SORUNLAR 1- İthal Üründe TSE nin Uyguladığı Prosedürler: Yarı mamul/mamul niteliğinde ithal edilen ürünlerin mevzuat gereği Türk Standartlarına uygunluğunu teminen TSE den uygunluk alınmasına yönelik yaşanan bürokratik prosedürler. 2- Komşu Ülkelerdeki Siyasal/Ekonomik İstikrarsızlıklar: Üyelerimiz için önemli bir Pazar niteliğini taşıyan AB ülkelerinde yaşanan ekonomik krizler ve Orta Doğu ülkelerinde(libya,cezayir, Tunus, Mısır) yaşanan siyasal çalkantılar ile İran a BM nin uyguladığı ambagolar bu ülkelerin pazarlarına girmelerini engellemekte, var olan pazarlarının da yok olmasına neden olmaktadır. 3- Bazı Ülkelerle Yaşanan Para Transferi Problemi: Bazı pazarların talebi olmasına, gerek fiyat gerekse miktar açısından ticarette sıkıntı olmamasına rağmen, ilgili ülkelerde yaşanan para transferi problemleri ve Bankacılık sisteminin oturmaması nedeniyle ticareti yapılamaz kılmaktadır.

4 4- Lojistik ve Navlun Bedelleri: Özellikle nakliyat ve navlun bedellerinin yüksek oluşu üye firmalarımızı ihracattan vazgeçilir noktaya getirmektedir. (Çelik Sektörü mamul/yarımamul grubunun nakliyatta hacimsel olarak fazla yer kapladığını düşünürsek; ÖRN:Varil-Boru) 5- ATR EUR1 Belgelerinin Onaylatılma Süreci: Özellikle AB ye yapılan ihracatta ürünün sınırlarda serbest dolaşım yapmasına yönelik mevzuat gereği Ticaret Odalarınca onaylanması gereken bu belgeler; fabrikaların ilgili Tic. Odalarına olan uzaklığı dolayısıyla zaman kaybı yaratmakta ihracat 1-2 gün de olsa aksamaktadır. Zamanında teslim uluslararası piyasada önemli güven ölçülerinden biridir. 6- Serbest Bölge Faaliyet Saatleri: Serbest bölgelerde faaliyet gösteren ya da serbest bölgelere ihracat yapan üye firmalarımız için faaliyette olan ve online çalışan serbest bölge ticaret programının hafta içi den sonra ve Cumartesi- Pazar çalışmaması. 7- İhraç fiyatlarının Belirlenmesinde Yaşanan Sıkıntılar: Çelik sektör ürünlerinin uluslararası piyasada ortalama bir fiyatının oluşması ve büyük sektör oyuncularının fiyat belirlemesi, bu piyasalarda KOBİ niteliğindeki üyelerimizin rekabet/kar edici fiyat belirlemesini engellemektedir. 8- Uluslararası Piyasada Rakip Firmaların Davranışları: Rakip sektör firmalarının oluşan piyasanın aşağısında fiyat verme, ürün kalitesine yönelik tutarsızlıkları ve firma karalaması gibi rekabet etiğine uymayan davranışları. 9- Yeni Pazar Bulma Problemleri: Girilmesi düşünülen ihraç pazarı hakkında bilgi yetersizliği (talep, ürün çeşidi, para transferi, sigorta problemleri, nakliyat türü, firma davranışları vb.) özelikle KOBİ niteliğindeki üye firmalarımızın yeni pazarlar bulma konusunda caydırıcı etki yaratmaktadır. 10- Kalite Standartları: Uluslar arası piyasada rekabet edecek kalitede mamul üretiminin yüksek maliyetli yatırım gerektirmesi ve ululararası normda kabul gören kalite standart sertifikasyonlarının bir kısmının ya da tamamının olmaması. 11- Devlet Desteklerinin Yetersizliği: Ülkemiz çelik sektörüne yönelik genel devlet destekleri Birlikler(fuar, teşvik, Pazar araştırması) ve özellikle de KOSGEB(genel destekler,ar-ge destekleri vb.) aracılığıyla verilmekle beraber; birebir Ülkemiz çelik sektörüne yönelik yatırım desteği verilmemesi. Ayrıca var olan Devlet desteklerinden tam anlamıyla bilgi sahibi olunmaması. 12- Kredi Maliyetlerinin Yüksekliği: Birliğimiz KOBİ niteliğindeki firmaların bilanço ve ciro büyüklükleri iyi seviye de olmasına karşın eximbank tarafından

5 verilen kredilerin limitlerinin düşük oluşu ve ihraç edilecek ürün için müşteri tarafından istenilen sigorta bedelini karşılayacak tutarda poliçe verebilen kurumların azlığı.(hermes,kofas) 13- Gümrüklerde Kırmızı Hatta Düşme Konusunda Yaşanan Farklılıklar: Üye firmamızın aynı ürüne yönelik farklı zamanlarda yaptığı ihracatta birinde kırmızı hatta düşmemişken, diğerinde kırmızı hatta düşmesi. Ülkemiz gümrüklerinde her 10 Beyannamenin 3 ünün kırmızı hatta düştüğü düşünülürse bu durum üyelerimizi olumsuz etkilemektedir. 14- İç Pazar Yarı Mamul Tedarik Fiyatlarının Yüksek Oluşu: Bu durum özelikle orta ölçekli firmalarımızı ithalata itmekte, üretilecek mamulün ülkemizde yaratacağı katma değerini düşürmekle beraber, kaynak aktarımına sebep olmaktadır. 15- Gümrüklerde Sektör Bilgisine Sahip Deneyimli Elemanların Olmayışı: İthal ya da ihraç edilen Çelik sektörü ürünlerine yönelik ürün ve sektör bilgisine sahip olmayan Gümrük Muayene memurlarının yapılacak dış ticaretin önünde az da olsa bir engel oluşturmaktadır.( Beyannamede yazan ürün özellikleri ile ihrac/ithal konusu ürünün beyannameye uygunluğu konusunda problem yaratmaları) 16- Uluslararası Piyasada Pazarlama Yapabilecek Elemanların Yetersizliği: Orta ölçekli üye firmalarımızda her ne kadar pazarlama departmanı olmasına rağmen (bazılarında yok) bu elemanların uluslararası piyasa deneyimsizlikleri rekabeti engellemektedir. 17- Dış Pazarlar Hakkında Güven ve Bilgi Eksikliği: Hedef Pazar bilgi eksikliği ile gerekli verilere ulaşamaması ve ilgili pazar dahilindeki ülke firmalarına bazı nedenlerden dolayı güvenmeme. 18- Dış Talep Yetersizliği: Orta ölçekli üye firmalarımızın ürettiği ürün grubuna ilişkin uluslararası piyasada talebin az ya da hiç olmaması. 19- Mevzuata İlişkin Sorunlar ve Bürokratik Engeller: Anti-damping uygulamaları, tarifeler, kotalar dış ticareti engelleyici mevzuat hükümleri. 20- Yönetim Kaynaklı Sorunlar: Yöneticilerin kendi yağında kavrulmayı yani iç piyasada kemikleşmiş müşterilerle çalışarak faaliyetini sürdürmeyi tercih etmesi; psikolojik olarak ihracata önyargılı olması (güven, ihracatı yapamayacağı korkusu)

6 Yukarıda yer alan sorunlar, Orta ölçekli ÇİB üyesi firmaların ihracatta genel anlamda yaşadıkları problemler olmakla beraber; aynı sorunların Çelik Sektöründe faaliyet gösteren ve ihracat yapmayan/yapamayan firmalar için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçevede, ilgili firmaların öncelikle yönetim ve finansal kaynaklı sorunlarının giderilmesi gerekmektedir. Profesyonel yönetici sayısının ve nitelikli eleman sayısının arttırılması, eğitim ve destek hizmeti verilmesi(çib, KOSGEB, ODALAR) gerekmekle birlikte; kredi teminindeki güçlüklerin ortadan kaldırılması, teşviklerin arttırılması, vergi indirimi, ucuz enerji olanaklarının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca, eğitim hizmetlerinin sürekli bir şekilde devam ettirilmesi; sadece beyaz yakaya değil mavi yakalı personele de eğitim verilmesi ve konuya ilişkin danışmanlık hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Orta Ölçekli üye firmalarımızın ihracat ile ilgili yaşadığı sorunlara ilişkin Birliğimizce neler yapılabileceği hususunda ayrıntılı bilgi aşağıdaki başlık altında irdelenmiştir. ÇELİK İHRACATÇILARI BİRLİĞİ NCE NELER YAPILABİLİR? A) Orta Ölçekli ÇİB Üyesi firmaların kaliteli verimli mal üretmesine ve yönetim becerileri ve kurumsal yetkinliklerini geliştirmeye yönelik olarak eğitim, danışmanlık hizmetleri vermek. B) Çalışanların bilgi ve beceri düzeylerini arttırmak amacıyla mesleki eğitim vermek. Gerekirse entegre tesislerde uygulamalı eğitime tabi tutmak. C) Orta Boy İşletmelerin uluslar arası pazarlara erişim becerilerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla; a. İhracat desteklerine yönelik teşvikler kapsamında Çelik Sektörü KOBİ Ticaret Heyetleri düzenlemek ya da var olan Çelik Sektörü Ticaret Heyeti Programlarına dahil etmek. b. Uluslar arası pazarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik; potansiyel ihracatçıların ortaya çıkması, üretici firmaların ihracat yapma kapasitelerinin geliştirilmesi, firmaların hedef pazarlara yönlendirilmesi ve ihracat yapması amacıyla Pazar Geliştirme Eğitimleri vermek. c. Gerek ülkemiz ihracatında gerekse dünya ithalatında öne çıkan pazarların düzenli izlenmesi, bu pazarlara ilişkin ekonomik gelişmeler Birliğimiz görüşleri de eklenerek üyelerimize duyurmak. d. Birliğimizce Orta Ölçekli üyelerimizin dış ticaret sorunlarına birebir danışma verecek KOBİ Danışma Hattı oluşturulması ve anılan hatta yönelik deneyimli bir eleman istihdam edilmesi. e. Orta ölçekli Üyelerimize yönelik olarak sık aralıklarla e-ticaret eğitimleri verilmesi. H.KUBİLAY DEMİR

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

ĠHRACATÇI EĞĠLĠM ANKETĠ I. Dönem Sonuçları. Ocak - Mart 2009 Gerçekleşmeleri Nisan Haziran 2009 Beklentileri

ĠHRACATÇI EĞĠLĠM ANKETĠ I. Dönem Sonuçları. Ocak - Mart 2009 Gerçekleşmeleri Nisan Haziran 2009 Beklentileri ĠHRACATÇI EĞĠLĠM ANKETĠ I. Dönem Sonuçları Ocak - Mart 2009 Gerçekleşmeleri Nisan Haziran 2009 Beklentileri Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yaptırılan bu araştırmanın amacı, iç ve dış pazarlardaki

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) 1 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Türkiye, artan dış ticaret hacmi ve ekonomik performansı ile dünya ekonomisinde önemli bir aktör haline gelmiştir.

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ VAN GENEL BİLGİLER VAN TÜRKİYE VAN IN PAYI Nüfus (TÜİK 2012) 1.051.975 75.627.384 1,39% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2012)

Detaylı

YASAM BOYU EGITIM MERKEZI. Dış Ticaret Uzmanlığı Sertifika Programı 2012

YASAM BOYU EGITIM MERKEZI. Dış Ticaret Uzmanlığı Sertifika Programı 2012 YASAM BOYU EGITIM MERKEZI Dış Ticaret Uzmanlığı Sertifika Programı 2012 DIŞ TİCARET UZMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI Dış ticaret yapmak isteyen firmalar; yurtdışı pazarlar ve yurt dışında mal ticaretine ilişkin

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ GENEL DESTEK PROGRAMI Programın Gerekçesi: Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki

Detaylı

Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz seçeneklerle Destek Üst Limiti Proje Teklif Çağrısında Belirlenir

Geri Ödemeli ve Geri Ödemesiz seçeneklerle Destek Üst Limiti Proje Teklif Çağrısında Belirlenir KOSGEB Destekleri a) KOBİ Proje Destek Programı Desteklenecek Proje Konuları İşletmelerin; üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve

Detaylı

AHZIRLAYANLAR. 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk

AHZIRLAYANLAR. 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk AHZIRLAYANLAR 2009463008 Cemre Benan Arslan 2008463095 Burcu Şahin 2005463066 A. Eren Öztürk Bu araştırmamızda size kurumsal ve geleneksel olarak yönetilen iki firmanın ücret, ücret belirleme ve ücretin

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ VİZYONUMUZ Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ HATAY ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 HATAY GENEL BİLGİLER Nüfus Hatay: 1.503.066 Türkiye:76.667.864 KOBİ Sayısı Hatay

Detaylı

İHRACATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SAHA ÇALIŞMASI

İHRACATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SAHA ÇALIŞMASI İHRACATIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER SAHA ÇALIŞMASI Y.Aslım GÜNDÜZ Uluslararası İlişkiler Uzmanı EKİM 2016 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Çerkezköy bölgesinde imalat sanayindeki firmaların ihracatta önündeki engellerin,

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dahilde İşleme Rejimi (DİR) DİR, ihracatçılara, ihraç mallarında kullanılmak kaydıyla dünya piyasa fiyatlarından

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. 2010/8 SAYILI TEBLİĞ - ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2011/1

Detaylı

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman

İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı. Hatice ġafak ERGÜN Uzman İhracat Genel Müdürlüğü KOBĠ ve Kümelenme Destekleri Daire BaĢkanlığı Hatice ġafak ERGÜN Uzman ULUSLARARASI REKABETÇĠLĠĞE GĠDEN YOLDA KÜMELENME SAMSUN KONFERANSI 7 Aralık 2012 / Samsun Devam ediyoruz...

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 2. Çeyrek onuçları Nisan- Haziran Gerçekleşmeleri Temmuz- Eylül Beklentileri İTANBUL // Ağustos 2013 ARAŞTIRMANIN KAPAMI // 2 Araştırmanın 2. dönemi kapsamında aşağıdaki

Detaylı

2009 YILI I. ÇEYREK EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU

2009 YILI I. ÇEYREK EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU 2009 YILI I. ÇEYREK EKONOMİK DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU Ankete toplam 123 firmamız katılmıştır. İSTİHDAM ARALIĞI %10 u 1-10 kişi %47 si 11-50 kişi %23 ü 51-100 kişi %14 ü 101-250 kişi %6 sı 251- kişi arasında

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NEVŞEHIR GENEL BİLGİLER Nüfus Nevşehir: 285.460 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Nevşehir: %95 Türkiye: %93

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NıN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus Antalya: 2.158.265 Türkiye: 76.667.864 KOBİ Sayısı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

UR-GE PROJESİ NEDİR?

UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE NEDİR? KOBİ DÜZEYİNDE FİRMALAR UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR UR-GE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ UR-GE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum.

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Değerli Yönetici, GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. "Yaşamboyu Öğrenme" ilkesi çerçevesinde bireylerin, çeşitli sektörlerdeki işletmelerin,

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR.

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

SERTİFİKALI A DAN Z YE DIŞ TİCARET EĞİTİM PROGRAMI 9-25 EKİM 2015 / KAHRAMANMARAŞ

SERTİFİKALI A DAN Z YE DIŞ TİCARET EĞİTİM PROGRAMI 9-25 EKİM 2015 / KAHRAMANMARAŞ SERTİFİKALI A DAN Z YE DIŞ TİCARET EĞİTİM PROGRAMI 9-25 EKİM 2015 / KAHRAMANMARAŞ Sayın Üyemiz, 60 SAATLİK PROGRAM 12 PROFESYONEL EĞİTMEN FİRMA SAHİPLERİ, YÖNETİCİLERİ VE ÇALIŞANLARI İŞ KURMAYI PLANLAYANLAR

Detaylı

uydurmaları ve dış pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla 2005 yılında yaratıcı bir program geliştirmiştir.

uydurmaları ve dış pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla 2005 yılında yaratıcı bir program geliştirmiştir. Ülkeleri ve piyasaları birbirine yakınlaştınion küreselleşme süreci ile birlikte giderek artan yoğun rekabet ortamında küçük ve orta boy işletmelerin (KOBi) ayakta kalması da son derece zorlaşmıştır. işte

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus (2017); Antalya: 2.364.396 Türkiye: 80.810.525 Nüfus

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Bünyesinde Yürütülmekte Olan Destekler:

Detaylı

Murat ALTUN (KOBİ UZMANI) KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürlüğü

Murat ALTUN (KOBİ UZMANI) KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürlüğü Murat ALTUN (KOBİ UZMANI) KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürlüğü GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEKLERİ GENEL BİLGİ 1. KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

Cari açığın bazı özellikleri ve politika önerileri. Seyfettin Gürsel

Cari açığın bazı özellikleri ve politika önerileri. Seyfettin Gürsel Bilgi Notu 8/2 23.7.28 Cari açığın bazı özellikleri ve politika önerileri Seyfettin Gürsel Bu bilgi notunda büyümekte olan cari açığın (22-27) yatırım mallarının finansmanı, enerji fiyatları, reel kur

Detaylı

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I

K R Ü E R SEL L K R K İ R Z SON O R N A R S A I TÜR Ü K R İ K YE E KO K N O O N M O İSİND N E D İKT K İSAT A P OL O İTİKA K L A AR A I KÜRESEL KRİZ SONRASI TÜRKİYE EKONOMİSİNDE İKTİSAT POLİTİKALARI Prof. Dr. Adem ahin TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi 14 Mayıs 2010, İSTANBUL KRİZLER 2008 2001 İç Kaynaklı Finansal Derinliği Olan Olumlu Makro Ekonomik

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek Sonuçları Ocak-Mart 2015 Gerçekleşmeleri Nisan- Haziran 2015 Beklentileri İSTANBUL // Nisan 2015 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // (1/2 ) Araştırmanın 1. dönemi kapsamında

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 1 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI Mart 2011 - Antalya 2 KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek Sonuçları Ocak-Mart Gerçekleşmeleri Nisan-Haziran Beklentileri İSTANBUL // 24 Nisan 2014 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // (1/2) Araştırmanın 1. dönemi kapsamında aşağıdaki

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ YALOVA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 YALOVA GENEL BİLGİLER Nüfus (2016); Yalova: 241.665 Türkiye:79.814.871 Nüfus Yoğunluğu

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel)

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel) EKONOMİ BAKANLIĞI & ww.ekonomi.gov.tr URGE Projeleri Desteği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Link) Kimler Başvurabilir Özel Sektör İşbirliği Kuruluşları TİM, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler

Detaylı

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI

FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI FİNANSAL KURUMLAR PARA PİYASASI KURUMLARI Bankalar Merkez Bankaları Ticaret Bankaları Yatırım Bankaları Kalkınma Bankaları Katılım Bankaları Eximbank BDDK Uluslararası Bankacılık BANKALAR Finansal Aracılık

Detaylı

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. BANKAMIZ FAALIYETLER SIGORTA KREDILER RAKAMLAR Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Ocak 2014 T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI 1 VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Bu program Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Kadın İşletmelerine Finansman

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ Direktif Proje Yönetim Ofisi / Haziran.2016 TURQUALITY Destekleri Nedir? Firmaların, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 4. Çeyrek Sonuçları Ekim-Aralık 2014 Gerçekleşmeleri Ocak-Mart 2015 Beklentileri İSTANBUL // 27 Ocak 2015 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // (1/2) 2 Araştırmamızın 2014 4.Çeyreği kapsamında

Detaylı

Logistics and Beyond...

Logistics and Beyond... Logistics and Beyond... ADP Şirket Profili Shanghai Asian Development Prosperous Import & Export Co., Ltd 2004 yılında kurulmuştur ve her ofisinde Yıllık 200 milyon USD ticaret hacmine tüm dünyada yaklaşık

Detaylı

MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI Toplantısı

MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI Toplantısı MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI Toplantısı 14.03.2017 Dünya da ve Türkiye de KOBİ ler KOBİ ler OECD ülkelerindeki KOBİ ler işletmelerin % 85 lik kısmını, istihdamın ise %70 ini oluşturmaktadır. Güçlü ve

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri KOBĐ LERDE ĐŞ PLANI HAIRLANMASI ve KOBĐ DESTEK KREDĐLERĐ 30 Nisan Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Okan Universitesi KOBĐ LER NEDEN ÖNEMLĐDĐR? KOBĐ lerin ekonomiye

Detaylı

Şirket Tanıtım Sunumu. FOG Kurumsal Hizmetler

Şirket Tanıtım Sunumu. FOG Kurumsal Hizmetler Şirket Tanıtım Sunumu İÇERİK 1. Hakkımızda 2. Vizyon, Misyon ve Değerlerimiz 3. Müşteri Değer Önerimiz 4. Hizmetlerimiz 5. Çalışan Deneyimi 6. Ekibimiz 1. Hakkımızda A.Ş. olarak, gelişimi önemseyen kurumlara,

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması İhracatçı Eğilim Araştırması 1. Çeyrek onuçları Ocak- Mart Gerçekleşmeleri Nisan- Haziran Beklentileri İTANBUL // Mayıs 2013 ARAŞTIRMANIN KAPAMI // Araştırmanın 1. dönemi kapsamında aşağıdaki temel konu

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KOCAELİ NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KOCAELİ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kocaeli: 1.780.055 Türkiye:78.741.053 Nüfus Yoğunluğu

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi.

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi. Tarım Sektörünün İhracattaki Yeri ve Önemi Şebnem BORAN Ülkemizde son yıllarda önceliğin sanayi sektörüne kayması sonucu ekonomimizde göreceli olarak tarım ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığı giderek

Detaylı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ 2014 OCAK SEKTÖREL YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve lojistikten ihracata

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MALATYA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MALATYA GENEL BİLGİLER Nüfus; Malatya: 762.538 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

KTO Karatay İİBF Uluslararası Ticaret Bölümü : İhracat-İthalatı Öğretme ve Staj Garantili İhracat İthalat Uygulama Personeli Yetiştirme Kurs Programı

KTO Karatay İİBF Uluslararası Ticaret Bölümü : İhracat-İthalatı Öğretme ve Staj Garantili İhracat İthalat Uygulama Personeli Yetiştirme Kurs Programı KTO Karatay İİBF Uluslararası Ticaret Bölümü : İhracat-İthalatı Öğretme ve Staj Garantili İhracat İthalat Uygulama Personeli Yetiştirme Kurs Programı İhracat İthalat Uygulama Personeli Yetiştirme Sertifika

Detaylı

Ticari Kariyerinize Prestij Katar!

Ticari Kariyerinize Prestij Katar! Ticari Kariyerinize Prestij Katar! www.expertexim.com Expertexim Uluslararası Ticaret Sertifika Kursu Kurs Detayları : Tarih : Güncel kurslarımızı web sitemizden takip edebilirsiniz. www.expertexim.com

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI

II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI II. KKTC KOBİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI KKTC GENEL VE EKONOMİK BİLGİLER 2 KKTC Genel ve Ekonomik Bilgiler Nüfus (2014); 313.626 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2015); 10,2

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ OSMANİYE TÜRKİYE OSMANİYE NİN PAYI Nüfus (TÜİK 2011) 485.357 74.724.269 0,65% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2011) 354.054 57.385.706

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MERSİN GENEL BİLGİLER Nüfus Mersin: 1.705.774 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Mersin: %95 Türkiye: %93 İlçe

Detaylı

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü 1 Ülkeler Niçin Dış Ticaret Yapar? Dış Ticaret Politikası Ödemeler Bilançosunun, cari işlemler hesabında ihracat

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR.

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU SEKTÖR 2023 HEDEFLERİ 2 TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU Türkiye, jeolojik

Detaylı

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi 2 2 EYLÜL 2011, BAŞKENT OSB

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi 2 2 EYLÜL 2011, BAŞKENT OSB Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi DENIZ BAYHAN 2 2 EYLÜL 2011, BAŞKENT OSB Uluslararası Rekabetçi Olmak Uluslararası rekabetçi endüstriler, rekabetçi üstünlük yaratmak ve sürdürülebilir

Detaylı

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret www.maviperde.com 1995 li yıllardan sonra Dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaretin ön plana çıkmasıyla ve gelecek yıllarda mekanik perde sistemi pazarının çoğunu elektronik ticaretle olacağı varsayımı

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI AMAÇ Bu faaliyette verilecek bilgiler sonunda muhasebe ve finansman alanındaki meslekleri ve meslek elemanlarını tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Türkiye

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR

URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR URGE PROJESİ NEDİR? URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR URGE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ URGE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması 1 İhracatçı Eğilim Araştırması 3. Çeyrek Sonuçları Temmuz Eylül Dönemi (3.Çeyrek) Gerçekleşmeleri Ekim Aralık Dönemi (4. Çeyrek) Beklentileri İSTANBUL // 28 Ekim 2014 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // (1/3) 2 3.

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

KOSGEB. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Hamit SUCU ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ

KOSGEB. KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Hamit SUCU ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI Hamit SUCU ADANA HİZMET MERKEZ MÜDÜRLÜĞÜ KAPSAM KOSGEB İN GÖREVİ VE HEDEF KİTLESİ KOBİ LER KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

Detaylı

DANIŞMANLIĞI LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA

DANIŞMANLIĞI LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA AVRASKA İŞ GELİŞTİRME ve YÖNETİM DANIŞMANLIĞI LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA İstanbul, 2017 «Farklı olmak iş hayatınızın en önemli felsefesi olmalıdır. Bunun için de müşterilerinizi çok iyi tanımanız gerekir. Amacınız,

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI BİLGİ NOTU Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı kamu ve özel kesimin geniş katılımı ve mutabakatıyla

Detaylı

İhracatçı Eğilim Araştırması

İhracatçı Eğilim Araştırması İhracatçı Eğilim Araştırması 4. Çeyrek Sonuçları Ekim- Aralık 2013 Gerçekleşmeleri Ocak- Mart 2014 Beklentileri İSTANBUL // 17 Şubat 2014 1 ARAŞTIRMANIN KAPSAMI // Araştırmanın 4. dönemi kapsamında aşağıdaki

Detaylı

Gümrük Tarifeleri. Gümrük Tarifesi Esasları. Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları

Gümrük Tarifeleri. Gümrük Tarifesi Esasları. Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları Gümrük Tarifeleri Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları Hazineye Gelir Sağlamak Yoğun kullanılan ithal malları üzerine konulur. Rekabetten Koruma Sağlamak İthal ikamesi amacıyla bir sektörün korunması

Detaylı

İTHALAT, İHRACAT VE KAYNAK KULLANIMI

İTHALAT, İHRACAT VE KAYNAK KULLANIMI VII. Bölüm İTHALAT, İHRACAT VE KAYNAK KULLANIMI Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi, Pazarlama Bölümü 04.04.2016 1 İhracat Satışı ve İhracat Pazarlaması İhracat ve ithalat kavramlarını daha iyi

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

İVEDİK OSB. Misyon-Vizyon

İVEDİK OSB. Misyon-Vizyon İVEDİK OSB Misyon-Vizyon Ankara nın ve üyelerinin; ulusal ve uluslararası ticaretten daha fazla pay alan, rekabet gücüne ulaşmış siyasi ve ekonomik oluşumları kendi yararı doğrultusunda kullanabilen, varlık

Detaylı

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU 2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU Mali ve İdari İşler Müdürlüğü 04.03.2016 Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. A-

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRK EXİMBANK (TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş.) DÜNYA BANKASI AVRUPA YATIRIM BANKASI İSLAM KALKINMA BANKASI Ortaklık Yapısı İlk özel

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ HATAY IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 HATAY GENEL BİLGİLER Nüfus; Hatay: 1.575.226 Türkiye: 80.810.525 Nüfus Yoğunluğu;

Detaylı

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz.

E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. Mehmet Can HANAYLI Sanal ortamda hukuksal kurallara uyarak e-ticaret yapabileceksiniz. E-Ticaretin özelliklerini ve araçlarını tanımlayabileceksiniz. E-Ticaretin yararlarını karşılaştırabileceksiniz. E-Ticarette

Detaylı

KOBİ Proje Destek Programı

KOBİ Proje Destek Programı DESTEKLERİ KOBİ Proje Destek Programı PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ 1.BÖLÜM TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN TANIMI VE KAPSAMI 1.1 TEKSTİL İMALATI SANAYİ 1.2 TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN KAPSAMI 2.BÖLÜM SEKTÖRÜN GELİŞİMİ

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI Eylül 2013

TEB KOBİ BANKACILIĞI Eylül 2013 TEB KOBİ BANKACILIĞI Eylül 2013 Türkiye de KOBİ ler İşletmenin Büyüklüğü Yıllık Net Satış Hasılatı / Mali Bilançosu Çalışan Sayısı Firma Sayısı Firma Sayısı % Mikro < 1mio 1 ve 9 2.860.438 95,20% Küçük

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 07.06.2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, İstanbul Özgür AKYILDIZ KOSGEB İstanbul Boğaziçi Hizmet Merkezi Türkiye de KOBİ ler Hakkında Genel Bilgi 250 den az çalışan istihdam eden,

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ AFYONKARAHİSAR IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 AFYONKARAHİSAR GENEL BİLGİLER Nüfus; Afyonkarahisar: 709.015 Türkiye:78.741.053

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı