AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ"

Transkript

1 AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

2 KISACA Üyelerimiz Türkiye de: deponi alanına gidip kaybolacak 3.5 milyon ton kağıt atığın tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlayan, den fazla çalışanı doğrudan istihdam eden, alt sektörleriyle birlikte yaklaşık insana iş imkanı sağlayan, 2014 itibariyle yaklaşık ton kağıt karton ihraç eden, 2013 ISO verilerine göre ilk 500 de 4 şirket ve ikinci 500 de 3 şirket olarak yer alan, 1.5 milyar dolarlık toplam sermaye büyüklüğüne sahip bulunan, oluşturdukları katmadeğer itibariyle 2.5 milyar dolarlık büyüklüğü temsil etmektedir.

3 İÇİNDEKİLER 1. AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA AYIRMA SİSTEMİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ 2. BELİRLİ AMBALAJ TÜRLERİ İÇİN OTOMATİK DEPOZİTO SİSTEMİNİN GETİRİLMESİ 3. TOPLAMA SİSTEMİNE GERİ DÖNÜŞÜM EVLERİNİN (GDE) ENTEGRE EDİLMESİ 4. DÜZENLİ SİTELERİNİN SORUMLULUKLARININ ARTIRILMASI 5. AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ NE AYKIRI DURUMLARDAKİ İDARİ YAPTIRIMLAR 6. TEŞVİK SİSTEMLERİ (YEŞİL MAZOT, SGK, GERİDÖNÜŞÜM ALTYAPI ÇALIŞMALARI) 7. YK TEMSİLİYET ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ 8. YK LAR ÜZERİNDEN DAĞITILAN BELGELENDİRME GELİRLERİNİN KAYNAĞINDA AYRI TOPLAMA ÇALIŞMALARINA ETKİN OLARAK AKTARILMASI 9. BELGELENDİRME BEDELİ İÇİN ALT TABAN FİYAT TARİFESİ BELİRLENMESİ 10. TSE TARAFINDAN 13 MART 2015 TARİH ve SAYILI YAZIYA İSTİNADEN AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA AYIRMA TESİSLERİ İÇİN KURALLAR BELİRLENİRKEN MEVCUT TESİSLERİN DURUMU

4 1. AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA AYIRMA SİSTEMİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİ o Sorun: Belediyeler ile sözleşme yapacak lisanslı firmalar uzmanlık alanı dışındaki (atığın cinsi, toplama şekli, pazara yabancılık vb.) ambalaj atıklarını topladığında, gerçek işi dâhilindeki atıklara sahip çıkmakta, diğer atıkları ise doğru yönetemediğinden yanlış alanlara kanalize etmektedir. Bu ise başta haksız belgelendirme olmak üzere birçok olumsuzluğa altyapı oluşturmaktadır. o Çözüm: Belirli sınıflara ait (kâğıt/karton, cam, karışık, vb.) toplama ayırma tesisi lisansları verilmelidir. Kaynağında ayrı toplama çalışmalarında ambalaj atıkları başlıca 3 temel sınıfta biriktirilmeli ve toplanmalıdır. Bunun için gerekli altyapı zaten hazır olup küçük iyileştirilmeler ile mevcut sistem uygun hale getirilebilir. Yine kâğıt/ karton, cam, karışık ambalaj atığı sınıfları için ayrı ayrı toplama ayırma tesisi kriterleri getirilmelidir. Örneğin; kağıt/karton sınıfı için balistik separatör, karışık ambalaj sınıfı için tam otomatik ayırma sistemi getirilmelidir. Hâlihazırda cam örneğinde olduğu gibi belediyeler ile ayrı atık türlerinde sözleşme yapılması için altyapı oluşturulabilir.

5 2. BELİRLİ AMBALAJ TÜRLERİ İÇİN OTOMATİK DEPOZİTO SİSTEMİNİN GETİRİLMESİ o Sorun: Mevcut durumda ambalaj atıklarının bazı sınıflarda verimli toplanamaması ve tonajların gerçekçi olarak veri kayıt sistemine aktarılamaması sistemde haksız belgelendirmelere yol açmaktadır. Finansman desteğinin gerçek ihtiyaç sahibi olmayan lisanslı firmalara ulaşması, sahada haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Oran olarak en düşük toplama sınıfında olan kompozit ambalaj atıklarının belgelendirmedeki tonajsal yüksekliği bunun en somut örneğidir. o Çözüm: Cam, kompozit, alüminyum ve PET türlerindeki ambalaj atıklarını otomatik ayrıştıran depozito sisteminin ülkemizde (satış noktaları, okullar, AVM ler vb.) aktif olarak kullanılması için gerekli altyapı çalışmaları yapılmalıdır. Almanya, Danimarka, Amerika örneklerinde içecek ambalajlarının geri kazanım oranlarının %85-95 bandında seyrettiği görülecektir.

6 3. TOPLAMA SİSTEMİNE GERİ DÖNÜŞÜM EVLERİNİN (GDE) ENTEGRE EDİLMESİ o Sorun: Özellikle düzensiz yerleşim alanlarında vahşi toplamanın önüne geçilememesi, bu alanlarda toplama maliyetlerinin yüksek olması, denetimde yaşanan zorluklar ve buna bağlı olarak beyaz masa şikayetlerindeki artışlar düzensiz toplama alanlarında yaşanan temel sorunları oluşturmaktadır. o Çözüm: Bölge yapısına uygun toplama ekipleri olan en az 50 m 2 alana sahip Bakanlık tarafından kriterleri önceden belirlenmiş Geri Dönüşüm Evleri (GDE) kurulmalıdır. Düzensiz yerleşim alanlarında nüfus yoğunluğuna bağlı olarak, bölge yapısına uygun toplama araçlarıyla (motorize vb.) ambalaj atıkları toplanarak GDE ler de biriktirilmelidir. GDE ler aynı zamanda nihai atık üreticilerinin atıklarını da doğrudan bırakabilecekleri bir statüde düzenlenmelidir. Ambalaj atıklarının bırakılacağı tanımlanmış noktalar sayesinde beyaz masa şikâyetlerinin önemli ölçüde azalacağı, toplama maliyetlerinin düşeceği ve en önemlisi de sokak toplayıcılarının kendiliğinden ortadan kalkacağı bir sistemin altyapısı oluşturulabilir.

7 4. DÜZENLİ SİTELERİNİN SORUMLULUKLARININ ARTIRILMASI o Sorun: Kaynağında ayrı toplama çalışmalarında maliyetin (özel tip araç, yakıt, ünite, afiş, poşet, personel, eğitim vb.) büyük kısmını oluşturan ve buna karşılık çöp oranı yüksek ambalaj atıkları toplanan sitelerde, özellikle apartman görevlileri ve site yönetimlerinin ilgisiz tutumları sistemi işlemez hale getirmiştir. Yine Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği nde düzenli siteler için herhangi bir bağlayıcı yükümlülüğün olmaması site yönetimlerinin elini kuvvetlendirmektedir. Ambalaj atıklarının organik atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi noktasında özellikle kilit rol oynayan apartman görevlilerinin bu atıkları sığınaklarda biriktirmesi ve satması toplama sistemini baltalamaktadır. o Çözüm: İlgili yönetmelikte site yönetimlerine ayrı sorumluluk getirilerek sistem daha etkin olarak denetlenmelidir. Bu kapsamda sitelerde oluşturulacak yönetim planı ile toplama sistemi, yetki ve sorumluluklar, tonaj tutanakları, eğitim planı vb. uygulamalar il çevre müdürlükleri tarafından denetlenmelidir.

8 5. AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ NE AYKIRI DURUMLARDAKİ İDARİ YAPTIRIMLAR o Sorun: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ne aykırı iş ve işlemlere uygulanacak idari cezaların makul ölçülerde olmaması uygulamada önemli sorunlar oluşturmaktadır. Caydırıcı olması gereken cezaların çok yüksek olması toplama ayırma sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca yerel yönetimlerde siyasi birtakım çekincelerden dolayı ceza kesilememekte ve bu da sistemin olmazsa olmazı olan denetim mekanizmasını işleyemez hale getirmektedir. o Çözüm: Mevcut durumdaki cezalar makul ölçülerde tekrar düzenlenmeli ve cezalar uygulanabilir seviyelere getirilmelidir. Ayrıca ceza kesme yetkilerinin kimlerde olacağı tekrar düzenlenmelidir. Belediyeler bu cezaları kesememekte olduğu göz önüne alındığında bu konuda belki bağımsız bir denetim kurumu (Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş) belki de ilçe çevre merkezleri kurularak yetki devri yapılmalıdır.

9 6. TEŞVİK SİSTEMLERİ (YEŞİL MAZOT, SGK, GERİDÖNÜŞÜM ALTYAPI ÇALIŞMALARI) o Sorun: Mevcut durumda 1 ton kağıt toplanması karşılığı belgelendirme finansmanı ortalama TL olarak verilmektedir. Bu tutar yüksek hacimli hafif ambalaj atıklarını toplamak için yapılan harcamaları karşılamamaktadır. Bir ambalaj atık toplama aracı tüm gün bir şoför ve iki toplama elemanı ile en fazla 4 ton ambalaj atığı toplayabilmektedir. Bu toplanan atıklar ayrıştırma bantlarında 8-10 işçi tarafından ayrıştırılmaktadır. Ayrıştırma giderlerine balyalama maliyetleri de eklendiğinde verilen finansman desteğinin yapılan harcamaları karşılamadığı görülecektir. o Çözüm: Çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda çalışan bu kuruluşlar için en büyük gider kalemlerinden biri olan yakıt harcamalarında vergi muafiyeti getirilmelidir. Ayrıca bu iş için kullanılacak makina ve ekipmanlar için de KDV muafiyeti getirilmelidir. Sektör çalışanlarının SGK primlerinde %50 indirim yapılması halinde istihdam artacak ve bu sayede toplama verimi artan bir ivme kazanacaktır. Geri dönüşüm sektöründe bu tarz desteklerin hazırlanması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Maliye Bakanlıkları bir araya gelerek geri dönüşüm teşviklerini belirleyebilirler. Çevre kanununun 29. Maddesi Çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesine ilişkin faaliyetler teşvik tedbirlerinden yararlandırılır. hükmünde bulunur. Dolayısıyla ambalaj atıklarının toplanması ve ayrıştırılması faaliyetleri teşvik kapsamına alınmalıdır.

10 7. YK TEMSİLİYET ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ o Sorun: Sisteme dahil olan PS tonajları yüksek oranda kayıt altına alınmıştır. Bu açıdan sistemin tonajsal anlamda doyum noktasına ulaştığı görülmektedir. Dolayısıyla mevcut YK lar tarafından sağlanması gereken asgari temsiliyet hedeflerinin tutturulabileceği hareket alanı çok sınırlıdır. Böylece alternatif YK ların ortaya çıkması imkansız hale gelmektedir. o Çözüm: YK ların temsiliyet oranının kademeli olarak azaltılması, aralarındaki kota rekabetini düşürecek ve bu da yıllık hedeflerini tutturmalarında YK lara kolaylık sağlayacaktır. Temsiliyet payının düşürülmesi alternatif YK ların da oluşmasına imkan sağlayacak ve belgelendirmeden elde edilecek gelirlerin kaynağında ayrı toplama çalışmalarına daha fazla aktarılması mümkün olacaktır.

11 8. YK LAR ÜZERİNDEN DAĞITILAN BELGELENDİRME GELİRLERİNİN KAYNAĞINDA AYRI TOPLAMA ÇALIŞMALARINA ETKİN OLARAK AKTARILMASI o Sorun: Mevcut durumda YK lar belgelendirmeden elde edilen gelirlerin en fazla %50-55 oranını sahaya yansıtabilmekte, geriye kalan miktarı eğitim, reklam, personel, iletişim vb. konulara aktarmaktadırlar. Örneğin ton başına kağıt/karton sınıfı kota bedeli TL iken sahaya TL olarak yansıtılmaktadır. Bu durum adil olmayan gelir dağılımına, kaynağında ayrı toplama çalışmalarının yetersiz kalmasına ve en önemlisi de sistemin Türkiye geneline yaygınlaşamamasına neden olmaktadır. Ayrıca kar amacı gütmeyen konumundaki YK ların bu oranı şeffaf olarak yönetememesi sektörü son derece rahatsız etmektedir. o Çözüm: %40-45 oranını kapsayan bu giderler, ana amaç doğrultusundaki saha çalışmalarına, belgelendirme gelirlerinin tam olarak aktarılmadığının bir göstergesidir. Bu bağlamda YK, belgelendirme gelirlerinin dağılımını kıstasları belirlenmiş yüzdesel oranlar formatına göre düzenlemelidir. Örneğin; kaynağında ayrı toplama giderlerine %80 diğer giderlere de %20 bütçe ayrılabilir. Avrupa da başarısıyla ön plana çıkan İtalyan CONAİ sisteminde benzer şekilde genel giderler için kurumun en fazla %20 bütçe ayırmasına izin verilmiştir. Sahaya yansıtılan %80 oranındaki bu kaynağın kullanım şekli ve belgeleri lisanslı firmalar tarafından altı aylık ön izleme raporları üzerinden bakanlığa sunulabilir.

12 9.BELGELENDİRME BEDELİ İÇİN ALT TABAN FİYAT TARİFESİ BELİRLENMESİ o Sorun: Yetkilendirilmiş kuruluş (YK) sayısının artması dolayısıyla piyasaya sürenlerin (PS) belgelendirme mükellefiyetlerini yerine getirirken ödedikleri tutarlar YK lar arasında yaşanan rekabetten dolayı sisteme giren gelirleri önemli ölçüde azaltmakta ve böylece sistemin en önemli girdisi olan finansman açığını gittikçe büyütmektedir. Özellikle, YK lar asgari kota hedeflerini tutturabilmek amacıyla yüksek tonajlı PS lere çok düşük fiyatlara belgelendirme hizmeti sunmaktadır. Söz konusu düşük fiyatlar YK ların TAT lara ödedikleri belgelendirme fiyatlarının oldukça altında kalmaktadır. o Çözüm: Bakanlık bünyesinde yetkili ölçüm ve analiz laboratuvarları için asgari fiyat tarifelerinin belirlendiği gibi belgelendirme bedelleri için de aynı şekilde alt taban fiyat tarifesi belirlenmelidir. Taban fiyat tarifesinin belirlenmesinde sektörel STK ların görüşleri esas alınmalıdır yılında AGED tarafından yapılan maliyet analiz çalışmalarına göre kağıt/karton sınıfı ambalaj atıkları için lisanslı firmalara ödenmesi gereken belgelendirme bedeli en az 40 TL/TON dur.

13 10. TSE TARAFINDAN 13 MART 2015 TARİH ve SAYILI YAZIYA İSTİNADEN AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA AYIRMA TESİSLERİ İÇİN KURALLAR BELİRLENİRKEN MEVCUT TESİSLERİN DURUMU o Sorun: Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ne göre toplama ayırma konusunda çevre lisansına sahip firmalar belediye sözleşme şartı aranmaksızın sanayi ve iş yerlerinden lisansları dahilinde ambalaj atıklarını toplama hakkına sahipken TSE taslak metninde bu lisanslı firmalar görmezden gelinmiş, uygulamada iki farklı çalışma şekli olan firmalar bir bütün olarak düşünülmüştür. Ayrıca TSE kriterleri olarak düşünülen şartlar Türkiye genelindeki belediyeler ve nüfus yapıları dikkate alındığında uygulanabilirlikten çok uzaktır. Örneğin; Kırşehir gibi bir ilde toplanacak malzemenin ekonomik değeri göz önüne alındığında, bunun tesis kurulum ve işletme maliyetlerini karşılamasının imkansız olduğu görülecektir. o Çözüm: Kaynağında ayrı toplama çalışmaları üzerinden belediye sözleşme seçeneğini kullanan lisanslı firmalar toplama yaptığı belediyelerin nüfusuna göre ambalaj atığı kapasitesi büyüklüğünde belirlenecek kriterlerde ayırma tesisleri kurmalıdır. Ayrıca belediye sistemi dışında yalnızca sanayi ve işyerlerinden lisansı kapsamında toplamasını gerçekleştiren firmalar, mevcut ayırma tesisi kriterleri kapsamında çalışmalarını idame ettirebilmelidir. Zira bu yapıda çalışan yüzlerce lisanslı firma tek düze bir kriterle belediye sistemi dahilinde düşünülüp gereksiz yatırımlara zorlanacak ve ciddi maliyetlerin altına girecektir. Daha önce Bakanlığın yönlendirmesiyle sisteme yatırım yapmış bu firmalar sistem dışına bir anda çıkarılamayacağı için farklı yöntemlerle çalışmalarına devam edecektir. Bu yüzden söz konusu taslak TSE metni belirli kriterlere göre farklı sınıflarda nüfus yoğunluğuna göre tanzim edilmelidir.

14 Koordinatör Osman KAYTAN, Genel Sekreter Hazırlayanlar Serhan MADEN, Çevre Y. Mühendisi Mustafa GÜLÇEK, Çevre Mühendisi Atık Kağıt ve Geridönüşümcüler Derneği Tel: Faks:

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Aylin ÇİÇEK/Şube Md. 24.01.2018 1 Yönetmeliğin amacı; TOPLAMA AYIRMA Çevre Dostu Ambalajların Üretimi, Ambalaj

Detaylı

01.12.2009 Burcu Hizmet İşletmeleri Ltd.Şti. 1

01.12.2009 Burcu Hizmet İşletmeleri Ltd.Şti. 1 Duyarsız z Kalmayalım m! 01.12.2009 Burcu Hizmet İşletmeleri Ltd.Şti. 1 Ürün Atık Geri Dönüşüm Tesisi 01.12.2009 Burcu Hizmet İşletmeleri Ltd.Şti. 2 Çevre ve Orman Bakanlığı İl Çevre ve Orman Müdürlükleri

Detaylı

İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN. ve TİC. A.Ş.

İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN. ve TİC. A.Ş. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. DEPOZİTO UYGULAMASI KEMAL DOĞAN İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN. ve TİC. A.Ş. www.istac.com.tr 20.04.2011 GİRİŞ Bizce, kağıt-karton, metal ve plastik türevi

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AMBALAJ VE ATIKLARININ YÖNETİMİ UYGULAMALARI

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AMBALAJ VE ATIKLARININ YÖNETİMİ UYGULAMALARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AMBALAJ VE ATIKLARININ YÖNETİMİ UYGULAMALARI İstanbul / Şubat- 2016 Mevzuat Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Üretim ve Arz Atıkların

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ Evrak Tarih ve Sayısı: 28/12/2018-9555 *BD6458575212* TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ Sayı : 41.A.00/ Konu : Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Hakkında Ankara, BÖLGE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU

Detaylı

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ 7. TÜRKTAY Türkiye de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli 19-20 Ekim 2016, ANKARA 4. Oturum Türkiye de Döngüsel Ekonomi

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞi ve UYGULAMALARI

AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞi ve UYGULAMALARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SIFIR ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞi ve UYGULAMALARI (27/12/2017 tarihli ve 30283 sayılı R.G.) Kasım-2018 Ambalaj Atıkları Yönetim

Detaylı

Atık Yönetimi Sempozyumu

Atık Yönetimi Sempozyumu Atık Yönetimi Sempozyumu Belediyelerde Ambalaj Atık Yönetimi 17-21.Nisan 2011 Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Ambalaj Atıkları Şube Müdürlüğü Sunumun İçeriği Belediyelerin Yükümlülükleri Ambalaj Atığı Yönetim

Detaylı

İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN. ve TİC. A.Ş.

İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN. ve TİC. A.Ş. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. AMBALAJ ATIĞI YÖNETİMİNDE BELEDİYELERİN SORUMLULUĞU (İSTANBUL UYGULAMALARI) KEMAL DOĞAN İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SAN. ve TİC. A.Ş. www.istac.com.tr 18.04.2011

Detaylı

Belediyeler Tarafından Şirketlere Ambalaj Atıkları Toplama Yetkisi İhalesiz Verilebilir Mi?

Belediyeler Tarafından Şirketlere Ambalaj Atıkları Toplama Yetkisi İhalesiz Verilebilir Mi? www.mevzuattakip.com.tr Belediyeler Tarafından Şirketlere Ambalaj Atıkları Toplama Yetkisi İhalesiz Verilebilir Mi? Belediyeler tarafından şirketlere ambalaj atıkları toplama yetkisinin doğrudan verilip

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ KAYNAKTA AYRI TOPLANMASI, TAġINMASI VE GERĠ DÖNÜġÜM. ġallilar KAĞIT Ġdari ĠĢler Müdürü Çevre Müh.

AMBALAJ ATIKLARININ KAYNAKTA AYRI TOPLANMASI, TAġINMASI VE GERĠ DÖNÜġÜM. ġallilar KAĞIT Ġdari ĠĢler Müdürü Çevre Müh. AMBALAJ ATIKLARININ KAYNAKTA AYRI TOPLANMASI, TAġINMASI VE GERĠ DÖNÜġÜM ġallilar KAĞIT Ġdari ĠĢler Müdürü Çevre Müh. Nihal TÜRKEKUL Ambalaj Atıklarının Kontrolünde Ġzlenecek Temel YaklaĢım ÖNLEME TEKRAR

Detaylı

Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları. ÇEVKO Vakfı

Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları. ÇEVKO Vakfı Ülkemizdeki ve Yurtdışındaki Yetkilendirilmiş Kuruluş Çalışmaları ÇEVKO Vakfı ORGANİK KATI ATIKLAR A M B A L A J A T I K L A R I N I N K O N T R O L Ü Y Ö N E T M E L İ Ğ İ AMBALAJ ATIKLARI Ambalaj Direktifi

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK Mevzuat KANUN/YÖNETMEL NETMELİK 2872 sayılı Çevre Kanunu 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 5393 sayılı Belediye Kanunu 14.03.1991 Katı Atıklar

Detaylı

Redife YAŞAR Çevre Mühendisi. Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü

Redife YAŞAR Çevre Mühendisi. Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü Redife YAŞAR Çevre Mühendisi Çevre Yönetimi ve Çevre Denetimi İşleri Şube Müdürlüğü 29/01/2013 1. 2872 sayılı Çevre Kanunu 2. 30/07/2004 tarih ve 25538 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 3.

Detaylı

Türkiye de Döngüsel Ekonomi Kapsamında AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ

Türkiye de Döngüsel Ekonomi Kapsamında AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ Aylin ÇİÇEK Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü 19--20 Ekim 2016 - ANKARA 1 Doğal Kaynak Al-Kullan-At Atık LİNEER EKONOMİ SÜRECİ Üretim Geri Dönüşüm Tüketim Atık Yönetimi

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Cam Atıkların Toplanması Bitkisel Atık Yağların Toplanması Madensel Atık Yağların Toplanması Atık

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat)

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) AMBALAJ ATIKLARI Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kağıt ve Karton Gazete ve Dergiler Metal Kutular Cam Şişe

Detaylı

Dursun MİRZA Belediye Başkanı

Dursun MİRZA Belediye Başkanı SEVGİLİ ÇOCUKLAR Sağlıklı yaşam ancak temiz bir çevre ile mümkündür. Yaşadığımız kentimizi gelecek nesillere, çevre kirliliğinin olmadığı yeşil alanların korunduğu ve arttırıldığı bir şekilde bırakmak

Detaylı

SOKAK TOPLAYICILARINA GENEL BAKIŞ. Yüksel YILMAZ İGEDDER BAŞKANI

SOKAK TOPLAYICILARINA GENEL BAKIŞ. Yüksel YILMAZ İGEDDER BAŞKANI SOKAK TOPLAYICILARINA GENEL BAKIŞ Yüksel YILMAZ İGEDDER BAŞKANI info@igedder.org.tr İSTANBUL 2015 BİZ KİMİZ? NELER YAPTIK? 2010 YILINDA 10 FİRMAYLA KURULMUŞ OLUP, 2015 YILI İTİBARİYLE 330 ÜYE YE SAHİP

Detaylı

2 BÖLGENİN MEVCUT DURUMU

2 BÖLGENİN MEVCUT DURUMU AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM PLANI (AAYP) FORMATI Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, ambalaj atıklarının kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi, toplanması ve taşınması çalışmalarının

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği,

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Uygulamaları Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 30 Temmuz 2004 tarih 25538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ A) GENEL BİLGİLER Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz; 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Atık Toplama Protokolü Genel İş Akış Şeması

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Atık Toplama Protokolü Genel İş Akış Şeması Atık Toplama Protokolü Genel İş Akış Şeması Belediyenin Atık Toplama Protokolü Süreci Protokol Çalışmasının Yapılması Mevcut Firmalarla Devam Edilecek mi? E Protokolün Yenilenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığından

Detaylı

I-BELGELENDİRME İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR. Geri Kazanım Hedeflerinin Yerine Getirilmesi:

I-BELGELENDİRME İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR. Geri Kazanım Hedeflerinin Yerine Getirilmesi: BELGELENDİRME DOSYALARINDA BULUNMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER İLE BELGELENDİRME DOSYALARININ HAZIRLANMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLARA AİT USUL VE ESASLAR Çevre Kanunu ve 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

ÇORLU ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr

ÇORLU ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR GELECEK... www.ekolojikenerji.com.tr DÜZCE TUZLA KEMERBURGAZ ALMANYA KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ GELECEK www.ekolojikenerji.com.tr

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Ambalaj Atıkları Direktifi DEA TOBB Danışma Toplantısı 26 Şubat 2015,

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ

AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ AMBALAJ ATIKLARININ YÖNETİMİ Şule YETKİN Çevre ve Şehircilik Uzmanı 13.03.2015 İSTANBUL Sunum İçeriği Mevzuat Mevcut Durum Getirme Merkezleri Mevzuat AB Ambalaj Atıkları Direktifi (94/62/EC) Yönetmelik

Detaylı

T.C. KADIKÖY BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI TOPLAMA & AYRIŞTIRMA TESİSİ Mayıs

T.C. KADIKÖY BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI TOPLAMA & AYRIŞTIRMA TESİSİ Mayıs T.C. KADIKÖY BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI TOPLAMA & AYRIŞTIRMA TESİSİ 2015 Mayıs 1 KADIKÖY BELEDİYESİ olarak ; Ambalaj Atıkları nın Toplanılması Ve Ayrıştırılması konusunda 2005 yılında uygulamaya konulan

Detaylı

SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda mıdır? Getirme merkezlerinin teknik ve idari detayları nelerdir?

SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda mıdır? Getirme merkezlerinin teknik ve idari detayları nelerdir? 24.08.2011 TARĐH ve 28035 SAYILI AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELĐĞĐNE ĐLĐŞKĐN SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda Getirme

Detaylı

Sokak Toplayıcılarının Etkileri

Sokak Toplayıcılarının Etkileri 22 Mayıs 2016 İstanbul TÜRKİYE Yüzölçümü : 783.562 km 2 Nüfus : 77.695.904 81 il 1397 belediye Belediyelerce toplanan atık miktarı : 1,12 kg/kişi-gün 31.762.085 ton / yıl Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği

Detaylı

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com

GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ. TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... www.gepyesilenerji.com TEMİZ ÇEVRE TEMİZ GELECEK... TUZLA DÜZCE KEMERBURGAZ ALMANYA GEP YEŞİL ENERJİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ LTD. ŞTİ Hedefimiz, sanayicilerimize entegre atık yönetim planı sunarak tek noktadan en ekonomik ve zaman

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE ÜRETİLEN ÇEVRE-ATIK HİZMETLERİNİN FİYATLANDIRILMASI İLE TAKİP VE TAHSİLİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

YEREL YÖNETİMLERDE ÜRETİLEN ÇEVRE-ATIK HİZMETLERİNİN FİYATLANDIRILMASI İLE TAKİP VE TAHSİLİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ YEREL YÖNETİMLERDE ÜRETİLEN ÇEVRE-ATIK HİZMETLERİNİN FİYATLANDIRILMASI İLE TAKİP VE TAHSİLİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Doç.Dr. İbrahim Demir İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü idemir@itu.edu.tr,

Detaylı

ÇEVRE ALANINDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIN FİNANSMANI SEMİNERİ

ÇEVRE ALANINDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIN FİNANSMANI SEMİNERİ ÇEVRE ALANINDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ÇEVRESEL YATIRIMLARIN FİNANSMANI SEMİNERİ BELEDİYE ATIK YÖNETİMİ HİZMETLERİNDE TÜRKİYE 81 il 2950 belediye 74.724.269 kişi 31.092.768 ton evsel nitelikli katı

Detaylı

ATAŞEHİR yılı itibariyle nüfusu kişiye ulaşmıştır.

ATAŞEHİR yılı itibariyle nüfusu kişiye ulaşmıştır. ATAŞEHİR ATAŞEHİR İLÇESİ 25.84 km 2 yüzölçümüne sahip olan ilçemiz güneyinde Maltepe, güney batısında Kadıköy, batısında Üsküdar, kuzeyinde Ümraniye, kuzeydoğusunda Çekmeköy ve doğusunda Sancaktepe ilçelerine

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİNDE GERİ KAZANIM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİNDE GERİ KAZANIM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİNDE GERİ KAZANIM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 20 EKİM 2016 GERİ KAZANIM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ, - Geri Dönüşüm Sektörünün kurumsallaşması, - Geri Dönüşüm Sektörünün Bütün Paydaşlarına

Detaylı

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU

KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU KIRIKKALE KATI ATIK YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI 2017 YILI FAALİYET RAPORU 1 2017 YILI FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER l- GENEL BİLGİLER A- Misyon ve Vizyon B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar C- İdareye

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

T.C. SAKARYA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO /44 13/12/2012 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. SAKARYA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO /44 13/12/2012 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: B.18.4.İÇO.4.54.00.02-155/44 13/12/2012 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi HALİL KAYIKÇI PAMUKOVA BAYIRAKÇAŞEHİR KÖYÜ PAMUKOVA / SAKARYA İlgi: (a) 08/06/2012 tarihli ve 18985 sayılı e-başvurunuz.

Detaylı

T.C. ANKARA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. ANKARA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 25160397-155/2011 04/01/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi ATABEY GERİ DÖNÜŞÜMMAD.İNŞ.TAH.İ.İ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ. İVEDİK MAH/SEMT 1492 SK. 29 3 YENİMAHALLE YENİMAHALLE / ANKARA İlgi: (a) 07/04/2016

Detaylı

T.C. BALIKESİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO.4.10. 00.02-155/26973 19/03/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. BALIKESİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO.4.10. 00.02-155/26973 19/03/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: B.18.4.İÇO.4.10. 00.02-155/26973 19/03/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi BAHM GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ BANDIRMA ORG.SAN.BÖL 125 AD.2.PAR.2.C.TAŞ 16 YOK GÖNEN GÖNEN / BALIKESİR

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /08/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /08/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 42756616-155/60984 03/08/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi ÖZTÜRK GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ OZMANGAZİ MAHALLESİ SEVGİ SK NO: 18 ESENYURT ESENYURT / İSTANBUL İlgi: (a) 14/10/2015

Detaylı

/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ

/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ 10.12.2018/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ 7153 sayılı ÇEVRE KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile muhtelif kanunlarda değişiklik

Detaylı

22 Ocak 2016 TÜDAM Lisans Uygulaması

22 Ocak 2016 TÜDAM Lisans Uygulaması Tesis İnceleme Ambalaj Dağılımı Sunumun İçeriği İdari yaptırım Sorunlar Piyasaya sürülen ambalajlar Cam 18% Kompozit 3% PLASTİK 27% Ahşap 12% Metal 5% KAĞIT/KARTON 35% Piyasaya sürülen ambalajlar * 22

Detaylı

2011 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 19 NİSAN 2011 BELGELEME SORUMLULUĞU

2011 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 19 NİSAN 2011 BELGELEME SORUMLULUĞU 2011 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 19 NİSAN 2011 BELGELEME SORUMLULUĞU Vedat KILIÇ TÜDAM Genel Sekreteri TÜDAM TÜDAM Derneği, Lisanslı Toplama- Ayırma ve Geri Dönüşüm Tesislerinin bir araya gelmesiyle, 2007

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: 56607814-155/51027 27/02/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: 56607814-155/51027 27/02/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 56607814-155/51027 27/02/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi ÇEKMİŞOĞLU ATIK GERİ KAZANIM TEKSTİL NAKLİYAT MAKİNA VE TECHİZAT SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ NİLÜFERKÖY MAHALLESİ BAHÇE SOK. NO:2

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Ambalaj Atıklarının ve Katı Atıkların Yönetimi Bilgilendirme Sunumu ŞUBAT - 2008 1. Ambalaj Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması Çalışma Ortakları TAT

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 90438820-155/58303 14/01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi HELMED SAĞLIK ÜRÜNLERİ GIDA İTH. İHR. ÜR. PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. SARIHAMZALI MAH. 47011 SOKAK, NO:15/A SEYHAN / ADANA İlgi: (a)

Detaylı

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: 90438820-155/44450 25/03/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: 90438820-155/44450 25/03/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 90438820-155/44450 25/03/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İPEK GERİ DÖNÜŞÜM SAN. TİC. YUSUF İPEK HACI SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DOĞU SANAYİ SİTESİ 6709 SK. NO:1/E SARIÇAM / ADANA İlgi:

Detaylı

T.C. ISPARTA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO.4.32.00.02-155/29983 28/10/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. ISPARTA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO.4.32.00.02-155/29983 28/10/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: B.18.4.İÇO.4.32.00.02-155/29983 28/10/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Hüseyin Özdemir-Melek Ambalaj GÜL SANAYİ SİT.ALTI BOZANÖNÜ YOLU 3301 SK 2 MERKEZ MERKEZ / ISPARTA İlgi: (a) 13/05/2013

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

PİYASAYA SÜREN MÜRACAAT FORMU

PİYASAYA SÜREN MÜRACAAT FORMU Ek-5 PİYASAYA SÜREN MÜRACAAT FORMU A) FİRMA İLE İLGİLİ BİLGİLER Ait olduğu yıl Firma adı Firma kodu 1 Sözleşme yaptığı yetkilendirilmiş kuruluş Vergi numarası Adres Telefon Faks e-mail Çevre sorumlusunun

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /06/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Yenileme

T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /06/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Yenileme Sayı: 43549071-155/51792 25/06/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Yenileme AK GERİ DÖNÜŞÜM KAĞIT AMBALAJ SAN.VE TİC.Limited Şti. ORGANİZE SAN. BÖL. 26. CAD. 6 ODUNPAZARI / ESKİŞEHİR İlgi: (a) 27/08/2013

Detaylı

TUZLA DERİ OSB GERİ DÖNÜŞÜM A.Ş. KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ. www.tuzlageridonusum.com

TUZLA DERİ OSB GERİ DÖNÜŞÜM A.Ş. KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ. www.tuzlageridonusum.com KAYBETTİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLERİMİZİ GERİ KAZANDIRIYORUZ DÜZCE TUZLA KEMERBURGAZ ALMANYA (TGD) Hedefimiz, sanayicilerimize entegre atık yönetim planı sunarak tek noktadan en ekonomik ve zaman tasarruflu

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO ÇYÖ-155/ /06/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO ÇYÖ-155/ /06/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: B.18.4.İÇO.4.16.02-ÇYÖ-155/30166 11/06/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İNPLAST PLASTİK ÜRÜNLERİ VE MAKİNELERİ İMALAT PAZARLAMA VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İNEGÖL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016/090 30.12.2016 Konu: 2017 Yılı İçin Asgari Ücret Belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararında, 2017 yılında uygulanacak asgari ücret brüt tutarı aylık 1.777,50 TL olarak belirlenmiştir. Buna

Detaylı

AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ

AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ Hülya ÇAKIR Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Yönetimi Şube Müdürlüğü 1 Sunumun içeriği Amaç, kapsam ve genel ilkeler Veri Kayıt Sistemi Görev, Yetki ve Yükümlülükler Belgelendirme

Detaylı

RÖPORTAJ. İstanbulGeri Dönüşümcüler Derneği GENEL MÜDÜRÜ AMBALAJ ATIĞI AYIKLAMA TESİLERİNİ ANLATIYOR... Disan Genel Müdürü Hayrettin CAN

RÖPORTAJ. İstanbulGeri Dönüşümcüler Derneği GENEL MÜDÜRÜ AMBALAJ ATIĞI AYIKLAMA TESİLERİNİ ANLATIYOR... Disan Genel Müdürü Hayrettin CAN GENEL MÜDÜRÜ HAYRETTİN CAN İNŞA ETTİKLERİ AMBALAJ ATIĞI AYIKLAMA TESİLERİNİ ANLATIYOR... Disan Genel Müdürü Hayrettin CAN? ARALIK 2015 AMBALAJ ATIĞI YÖNETİMİ Ambalaj atığı dediğimizde anlaşılması gereken

Detaylı

Nüfusu 221bin 620 kişi dir.

Nüfusu 221bin 620 kişi dir. 2015 yılında; Nüfusu 221bin 620 kişi dir. 17 MAHALLE 10 BULVAR 287 CADDE 2.324 SOKAK Cadde ve Sokak uzunluğu 805 km. dir. Doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ

AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ HAKKINDA Çevre Hizmetleri Birliği 09.12.2005 tarih ve 26018 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak kurulmuştur. Afyonkarahisar Merkez Belediyesi

Detaylı

BELEDİYELERDE AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA SİSTEMİ

BELEDİYELERDE AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA SİSTEMİ BELEDİYELERDE AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA SİSTEMİ Çetin TOKATCI Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Yönetimi Şube Müdürlüğü 1 Sunumun içeriği Belediyelerde Ambalaj Atığı Toplama BelediyelerinToplama ndeki

Detaylı

Ambalaj Atıklar. netmeliği AMBALAJ YÖNETY NETĐMĐ. Ali Đhsan DOĞAN 1. Ziraat Mühendisi

Ambalaj Atıklar. netmeliği AMBALAJ YÖNETY NETĐMĐ. Ali Đhsan DOĞAN 1. Ziraat Mühendisi Ambalaj Atıklar klarının n Kontrolü Yönetmeli netmeliği BELEDĐYELERDE VE EKONOMĐK ĐŞLETMELERDE AMBALAJ YÖNETY NETĐMĐ Ali Đhsan DOĞAN Ziraat Mühendisi Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN İKİLİ TOPLANMASINA İLİŞKİN GENELGE TASLAĞI Demet ERDOĞAN Çevre ve Şehircilik Uzmanı ANTALYA, 2012 Amaç Sürdürülebilir bir entegre

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği VERİ KAYIT VE BELGELENDİRME SİSTEMİ

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği VERİ KAYIT VE BELGELENDİRME SİSTEMİ Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği VERİ KAYIT VE BELGELENDİRME SİSTEMİ Ali İhsan DOĞAN Ziraat Mühendisi Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ambalaj Yönetimi Şube Müdürlüğü

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/1268 02/08/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi TEKNİK MASURA AMB.KAĞIT GERİ DÖNÜŞÜM SAN VE TİC A.Ş. MERSİN-TARSUS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 2. CADDE NO:3 AKDENİZ TARSUS

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Yönetimi

Ambalaj Atıklarının Yönetimi Ambalaj Atıklarının Yönetimi Şule YETKİN Çevre ve Şehircilik Uzmanı Kasım 2014 - İzmir Atık ve Türleri 30 000 25 000 20 000 Yıl Bazlı Belediye Atıkları (Bin Ton) 17 757 24 180 26 118 25 845 2872 S. ÇEVRE

Detaylı

T.C. ADALAR BELEDİYESİ EVSEL KATI ATIK TARİFELERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK RAPOR

T.C. ADALAR BELEDİYESİ EVSEL KATI ATIK TARİFELERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK RAPOR T.C. ADALAR BELEDİYESİ EVSEL KATI ATIK TARİFELERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK RAPOR EVSEL KATI ATIK TARİFELERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK RAPOR İÇİNDEKİLER Giriş 1. Bölüm: Atık Üreticilerinin Belirlenmesi

Detaylı

T.C. GAZİANTEP VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /04/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. GAZİANTEP VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /04/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 46818599-155/59548 05/04/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi RİTAŞ KİMYA VE TEKSTİL SANAYİ TİCARET A.Ş. ARABAN YOLU ÜZERİ 2.KM ŞEHİTKAMİL ŞEHİTKAMİL / GAZİANTEP İlgi: (a) 26/03/2015 tarihli ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/69278 24.4.2017 Konu: Ünvan/Vergi Numarası Değişikliği BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 75 YIL MAH. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 9/A CAD. NO:12 ODUNPAZARI/ESKİŞEHİR ODUNPAZARI/ESKİŞEHİR

Detaylı

www.abccevre.com ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU

www.abccevre.com ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU ABECE GRUP ÇEVRE DAN. A.Ş ABECE GRUP; Çevre ve iş güvenliği sektörlerinde gelişmeleri takip eden, teknolojik gelişmeler ile birlikte

Detaylı

AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul

AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi AB ve Türkiye de AEEE Yönetimi İstanbul Teknik Üniversitesi Mart 2015, İstanbul Rifat Ünal Sayman REC Türkiye, Direktör AEEE Ön Bilgi Ø Küresel elektrikli

Detaylı

T.C. AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ 20. OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GÜNDEMİ 13.05.2015 ÇARŞAMBA

T.C. AFYONKARAHİSAR İLİ ÇEVRE HİZMETLERİ BİRLİĞİ 20. OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI GÜNDEMİ 13.05.2015 ÇARŞAMBA T.C. BİRİNCİ OTURUM; 1. Bir önceki Birlik Meclis Toplantısına ait Tutanak Özetinin Meclisin bilgisine sunularak, onaylanması. 2. Birlik Encümen Üyelerinin seçimi ve karara bağlanması. (1 Başkan. 7 Üye)

Detaylı

NİLÜFER BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI EVSEL KATI ATIK TARİFE RAPORU

NİLÜFER BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI EVSEL KATI ATIK TARİFE RAPORU NİLÜFER BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI EVSEL KATI ATIK TARİFE RAPORU Bu rapor, 27/10/2010 tarih 27742 sayılı resmi Gazete de yayınlanan Atıksu Altyapı Ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN ve LİSANS BELGESİ Belge No : 928 Çevre İzin ve Lisansının Başlangıç Tarihi : 09/04/2013 Çevre İzin ve Lisansının Bitiş Tarihi : 09/04/2018 İşletmenin/Faaliyetin Adı : TANRIKULU PLASTİK SAN.

Detaylı

2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ

2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ 2nci Ulusal Pamuk Zirvesi Türkiye de pamuk Üretiminin Geleceği 17-18 Mart 2012, Şanlıurfa SONUÇ BİLDİRGESİ Pamuk sektörünün tarımı, ticareti ve sanayisi ile ülkemiz insanı ve ekonomisi için çok büyük öneme

Detaylı

Amaç, Kapsam ve Genel İlkeler

Amaç, Kapsam ve Genel İlkeler Amaç, Kapsam ve Genel İlkeler Ambalaj Atığı Üreticisi, Tedarikçi Piyasaya Süren Yetkilendirilmiş Kuruluş Görev Yetki ve Yükümlülükler Belgelendirme Geri kazanım Hedefleri 26 milyon ton katı atık yıllık

Detaylı

T.C. ÇİĞLİ BELEDİYESİ SAĞLIK KOMİSYONU RAPORU SAYIN MECLİS HEYETİNE

T.C. ÇİĞLİ BELEDİYESİ SAĞLIK KOMİSYONU RAPORU SAYIN MECLİS HEYETİNE T.C. ÇİĞLİ BELEDİYESİ SAĞLIK KOMİSYONU RAPORU Karar: 2011/08 /10/2011 Konu: Evsel Atık Tarife Cetveli. SAYIN MECLİS HEYETİNE Belediyemiz Meclisinin 06.10.2011 Tarihli birleşiminde Komisyonumuza havale

Detaylı

4 Aralık 2015 TÜBİSAD AEEE Bilgilendirme Toplantısı. Soru ve Cevap Listesi

4 Aralık 2015 TÜBİSAD AEEE Bilgilendirme Toplantısı. Soru ve Cevap Listesi 4 Aralık 2015 TÜBİSAD AEEE Bilgilendirme Toplantısı Soru ve Cevap Listesi Soru 1: Üreticiler Yetkilendirilmiş Kuruluşlara (YK) üye olarak, Evsel AEEE Toplama, Eğitim ve Bilgilendirme Yükümlülükleri haricinde

Detaylı

Türkiye de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Türkiye de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Türkiye de Belediye Atıkları Yönetiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri Recep ŞAHİN Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ekim 2015, Ankara Belediyeler ve Atıklar Belediyelerin sorumlu olduğu

Detaylı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu nun tarih ve 2010/DK-07/87 sayılı Kararı ile;

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu nun tarih ve 2010/DK-07/87 sayılı Kararı ile; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu nun 10.02.2010 tarih ve 2010/DK-07/87 sayılı Kararı ile; Düzenleyici kurumların başlıca amaçlarından birisini oluşturan tüketici refahının artırılması amacıyla fiyatların

Detaylı

ATIK AMBALAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

ATIK AMBALAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR ATIK AMBALAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 04.11.2014 1 - Ambalaj Atıkları Konusunda Hangi Mevzuatlar Uygulanmaktadır? - 24.08.2011 Tarih ve 28035 Sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, - Belgelendirme

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. SGK İŞKUR Maliye Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı TMB. ÇSGB Maliye Bakanlığı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. SGK İŞKUR Maliye Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı TMB. ÇSGB Maliye Bakanlığı İNŞAAT SEKTÖRÜ 1. Sektörde mevcut istihdam imkanları geliştirilecektir. 1.1 Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Türk işgücü istihdamı teşvik edilecektir. (Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Dışişleri

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASINA, UYGULANMASINA VE İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASINA, UYGULANMASINA VE İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASINA, UYGULANMASINA VE İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Ambalaj Atıklarının

Detaylı

Polimer Geri Dönüşümü PLM 308 Chapter 1

Polimer Geri Dönüşümü PLM 308 Chapter 1 YALOVA UNIVERSITY FACULTY OF ENGINEERING DEPARTMENT OF ENGINEERING Polimer Geri Dönüşümü PLM 308 Chapter 1 Assoc. Prof. Dr. Mehmet Atilla TAŞDELEN tasdelen@yalova.edu.tr www.polymat.org T.C. BİLİM, SANAYİ

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), projelerin çevre ve sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayan ve

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), projelerin çevre ve sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), projelerin çevre ve sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayan ve aynı zamanda karar alma süreçlerinde katılımcı bir yaklaşım

Detaylı

KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Hasan SEÇGĐN Çevre Mühendisi AMAÇ Üretilen atıkların ikili toplama sistemi ve getirme merkezleri aracılığıyla toplanarak, geri

Detaylı

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi 13 Şubat 2013 Ethem Cem ÖZKAN BİL 588 1 Akış Soybis Projesi Hakkında Bütünleşik Projesi Hakkında Proje Bilgileri Proje Amacı Projenin Hedefleri

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ SUNUMU

ATIK YÖNETİMİ SUNUMU ATIK YÖNETİMİ SUNUMU BAŞAKŞEHİR İstanbul un yeni ilçelerinden Başakşehir 2008 yılında Küçükçekmece ve Esenler den ayrılan mahalleler ile Bahçeşehir Belde Belediyesi nin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Başakşehir

Detaylı

YETKİLENDİRİLECEK KURULUŞLARDA ARANACAK KURUMSAL, TEKNİK VE MALİ ÖZELLİKLER İLE BUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

YETKİLENDİRİLECEK KURULUŞLARDA ARANACAK KURUMSAL, TEKNİK VE MALİ ÖZELLİKLER İLE BUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR YETKİLENDİRİLECEK KURULUŞLARDA ARANACAK KURUMSAL, TEKNİK VE MALİ ÖZELLİKLER İLE BUNA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Çevre Kanunu ve 24/08/2011 tarih ve 28035 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 6.

Detaylı

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır.

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. HAKKIMIZDA 2004 yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. Çevre danışmanlık hizmeti konusunda uzmanlaşmış ve Bakanlıkça yetkilendirilmiştir. Çevre izin ve lisans başvuruları işlemleri, çevre

Detaylı

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR?

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR? LİSANSLI DEPOCULUK LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR? Tarım ürünlerinin; Sınıf ve kalitesinin belirlendiği Modern altyapıya sahip depolarda stoklandığı, Ticaretinin ise ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla

Detaylı

AKOFiS İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ 17 KASIM 2014. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ 17 KASIM 2014. Halkla İlişkiler Başkanlığı İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ 17 KASIM 2014 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları,

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

ATIK KARAKTERİZASYONU

ATIK KARAKTERİZASYONU NEDİR? NEDEN? ATIK KARAKTERİZASYONU HEDEF 2023 2023 yılında oluşan atığın; % 35 inin geri kazanım, % 65 inin düzenli depolama yönetimi ile bertaraf edilmesi hedeflenmektedir. 2014 2023 AMBALAJ ATIKLARI

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Maliye Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı SGK KOSGEB. Maliye Bakanlığı SGK KOSGEB İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Maliye Bakanlığı Hazine Müsteşarlığı SGK KOSGEB. Maliye Bakanlığı SGK KOSGEB İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ 1. Sektörde mevcut istihdam imkanları geliştirilecektir. 1.1 Kadın istihdamı ÇSGB () Kadın istihdamını geliştirmeye yönelik aktif işgücü politikaları uygulanacaktır. İlk

Detaylı

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır.

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır. TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------------------- Temizlik İşleri Personeli, 1 Temizlik İşleri Müdür Vekili, 1 Çevre Mühendisi, 1 Temizlik Çavuşu, 4 Kadrolu Memur, 16 Daimi

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

KARAMAN İLİNDE ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE EKONOMİK FAYDALARI

KARAMAN İLİNDE ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE EKONOMİK FAYDALARI KARAMAN İLİNDE ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE EKONOMİK FAYDALARI Fatih YILDIZBAŞ Özet Karaman ili 2007 yılı hesaplarına göre 151.313 nüfusa sahip orta büyüklükte bir kenttir. Türk dilinin başkenti olduğu için sosyal

Detaylı