Kadının insan hakları çalışmaları değerlendirildi Futbolun devleri Ebola ile mücadele için sahaya çıkıyor

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kadının insan hakları çalışmaları değerlendirildi Futbolun devleri Ebola ile mücadele için sahaya çıkıyor"

Transkript

1 Sayı: 111 Mart İnsani Gelişme Raporu 'çalışma'yı ele alacak Kadının insan hakları çalışmaları değerlendirildi Futbolun devleri Ebola ile mücadele için sahaya çıkıyor Girişimcilik ekosistemi İstanbul la sınırlı kalmamalı Enerji Yönetim Sistemi uygulaması için pratik rehber hazırlandı

2

3 BM Ortak Programı ile yapılan kadının insan hakları çalışmaları değerlendirildi Birleşmiş Milletler (BM) Kadınların İnsan Hakları'nın Geliştirilmesi Ortak Programı'nın Danışma Kurulu Toplantısı 23 Şubat ta Gaziantep'te yapıldı. Ankara, Mart 2015 Toplantıda 2013'te başlayan BM Ortak Programı kapsamında yapılan çalışmalar değerlendirildi. BM Ortak Programı, UNDP, BM Kadın Birimi, Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi yürütücülüğünde İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığında yürütülüyor. Yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerinin uygulanmasının hızlandırılması ve kadın haklarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla BM Ortak Programı kapsamında yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Ortak Program üç alanda çalışıyor: Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, Sabancı Vakfı Hibe Programı ve Mor Sertifika Programı. Program Danışma Kurulu'nun açılış konuşmalarını Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesinin toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili yerelde yapılan çalışmaların önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Kamal Malhotra, Ortak Program ile yapılan çalışmalarla kadın STK'ların güçlendirildiğine ve böylece kendi bölgelerindeki toplumsal cinsiyet ile ilgili aktiviteleri izlediklerine dikkat çekti.

4 Futbolun devleri ve UNDP İyi niyet elçileri Ronaldo ve Zidane Ebola ile mücadele için sahaya çıkıyor 12. "Yoksullukla Mücadele Maçı", 20 Nisan 2015 tarihinde Saint-Etienne de (Fransa) yapılacak. Ankara, Mart 2015 Bu yıl 12. kez düzenlenen Yoksullukla Mücadele Maçı nda futbolun devleri ve UNDP İyi niyet elçileri Ronaldo ve Zinédine Zidane, ünlü yıldızlardan oluşturdukları bir takımla Ebola ile mücadeleye destek vermek için maç yapacak. Fransız spor kulübü ASSE ye karşı oynanacak olan yıldızlarla dolu dostluk maçı, Türkiye saatiyle de başlayacak. Maç, Saint-Etienne şehrindeki Geoffroy-Guichard Stadı'nda oynanacak. Fiyatları 8-12 Euro arasında değişen biletlere buradan ulaşılabiliyor. Maçtan elde edilecek gelirin üçte ikisi Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi Ebola salgınından en fazla etkilenen ülkelerdeki iyileştirme çabalarına destek için kullanılacak. Geriye kalan üçte birlik gelir ise Saint- Etienne de sosyal projeleri destekleyen ASSE Coeur-Vert kuruluşuna verilecek. UNDP Başkanı Helen Clark, Gine nin başkenti Conakry de 12 Şubat ta yaptığı açıklamada Ebola salgınını durdurma çabaları devam ederken, salgının merkez üssü olan ülkelerin, salgının neden olduğu sonuçlardan tamamen kurtulması için planlar şimdiden yapılmalıdır, dedi. Clark, Milyonlarca kişinin yaşamı ve geçim kaynakları zarar gördü. Bu nedenle uzun vadeli işbirlikleri kurmalı ve bu ülkelerin iyileştirilmesi için onlara destek olmalıyız, dedi. Helen Clark ın Ebola salgınının en çok yaygın olduğu üç ülkeye gerçekleştirdiği ziyaret, BM nin hala devam eden krize çözüm bulmak ve iyileştirme sürecini desteklemek konusundaki kararlılığını gösteriyor. Salgının etkileri milyonlarca yoksul ve savunmasız insan için gelir elde etmeyi oldukça zor bir hale getiriyor. Salgının sosyo-ekonomik etkileri, salgın kontrol altına alınsa bile daha uzun süre devam edecek. Kriz aynı zamanda, dışlanma gibi pek çok sosyal ve ekonomik zorluklara da neden oluyor. UNDP, BM nin Ebola ya müdahale çalışmalarını yönetiyor ve üç ülkedeki erken iyileştirme çalışmalarını koordine ediyor.

5 Helen Clark, Bu ülkeleri krizden kurtarmak ve ileride karşılaşabilecekleri şoklarla başa çıkabilecek şekilde desteklemek için hükümetler, kalkınma ortakları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden herkese görev düşüyor, dedi. Clark, Salgının yayılması durdurulmadan ve salgının zarar verdiği sosyal ve ekonomik yapı yeniden kurulmadan hiçbir iyileşme olmayacak, dedi. UNDP programları, yetkililere temel hizmetlerin işlemeye devam etmesinde yardım sağlıyor ve vakaların belirlenmesi, irtibat kişilerinin bulunması ve salgını önleyecek gerekli bilgilerin sağlanması için çalışıyor. Aynı zamanda, UNDP Ebola ya müdahale için çalışan binlerce insanın, maaşlarını zamanında almaları için yardım sağlıyor. UNDP ulusal iyileştirme planlarına bilgi sağlamak için etki değerlendirme çalışmaları da yürütüyor. Futbol tarihinin en iyi forvetlerinden biri olan Ronaldo, yılda bir kez düzenlenen bu maçlara neden katıldığını anlatırken, Ebola ya müdahale için daha çok destek verilmesi çağrısında bulundu: "Ebola nın neden olduğu zarar sonrasında insanların, toplumların ve ülkelerin tekrar kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri için sağlanan desteğin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Fransa nın ünlü orta saha oyuncusu Zinédine Zidane da destek çağrısını yineledi: Son vaka tedavi edilene kadar Ebola bitmiş sayılmaz ve bu ülkelerin uzun vadede yanında olmak zorundayız ten beri düzenlenen on bir "Yoksullukla Mücadele Maçı" ile Haiti de ve Pakistan da deprem sonrası yeniden yapılanmaya, Filipinler de tayfun sonrası iyileştirmeye, Somali Yarımadası nda kıtlık sonrası iyileştirmeye ve Afrika, Asya, Doğu Avrupa ve Latin Amerika da yoksulluğa son vermeye yönelik projeleri desteklemek için yaklaşık 4 milyon Amerikan Doları toplandı. ASSE Kulübü Yöneticisi Roland Romever, Saint- Etienne halkının yoksulluğu ortadan kaldırma kararlılığını ve iyi bir maça olan sevgilerini dile getirirken, Saint-Etienne halkı dayanışma ve futbol tutkusuyla tanınır, dedi ve ekledi: Futbol ve dayanışmayı bir araya getiren Yoksullukla Mücadele Maçı, seyircileri bu etkinliğe çekecek her türlü özelliğe sahip. Fransız futbol tarihinin en başarılı milli kulübü olan ASSE, 11 Ligue one unvanı, 6 Coupe de France unvanı ve bir kez de Coupe de la Ligue unvanı kazandı. Yoksullukla Mücadele Maçı, FIFA tarafından destekleniyor ve UEFA işbirliği ile organize ediliyor. 20 Nisan 2015 Pazartesi gecesi düzenlenecek maçın biletleri, adresinde ve Geoffroy-Guichard Stadı (14, rue Paul et Pierre Guichard, Saint-Etienne) gişelerinde satışa sunuldu.

6 2015 İnsani Gelişme Raporu 'çalışma' kavramını ele alacak İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü Selim Jahan, 2015 İnsani Gelişme Raporu için belirlenen temayı 3 Şubat ta İnsani Gelişme Raporu nun internet sitesinde açıkladı. Selim Jahan, 2015 İnsani Gelişme Raporu'nun başlığının 'İnsani Gelişme Bağlamında Çalışma Kavramını Yeniden Düşünmek' olacağını belirtti. Ankara, Mart 2015 UNDP tarafından her yıl yayımlanan küresel insani gelişme raporları, insani gelişme alanında gerçekleştirilen kayda değer ilerlemelerin belgelendiği yayınlar İnsani Gelişme Raporu nda "çalışma" kavramına odaklanacaklarını açıklayan Selim Jahan, neden bu kavramı tercih ettiklerini internet sitesinde şöyle açıkladı: Bu raporda, çalışma kavramından bahsedeceğiz. Burada tam olarak işten ve istihdamdan bahsetmiyoruz. İş ve istihdam sınırlı kavramlardır. Bu kavramlarda daha önceden belirlenen görevler, daha önceden ayrılan saatler vardır. Yaptığınız işin karşılığında belli bir ödeme alırsınız. Fakat biz bu raporda iş ve istihdamı da kapsayan ama bunun daha da ötesini içeren çalışma kavramından söz ediyoruz. Selim Jahan, çalışma kavramına geniş bir perspektiften bakacaklarının ve bu kavrama "yaratıcı çalışmayı", edebi çalışmaları, sanatsal çalışmaları ve sanatçıların çalışmalarını da dâhil edeceklerinin altını çizdi. Yaratıcı çalışma kavramına ek olarak, ücretsiz bakım hizmeti de çalışma kavramı içinde raporda ele alınacak. Selim Jahan çalışma kavramının insani gelişme için neden önemli olduğunu ise şöyle belirtti: İş olarak tanımlanmayan ya da istihdam edilmeyen tüm bu çalışma türleri insani gelişme için çok büyük bir önem arz ediyor çünkü bu çalışmalar insanların refahına, sosyal dayanışmaya, insanların birbirini anlamasına ve insanlar arasındaki ilişkinin kurulmasına katkıda bulunuyor. Bu nedenle, insani gelişme perspektifinden, iş ve istihdam gibi kısıtlı kavramlar yerine çalışma kavramını kullanmak, anlatmaya çalıştığımız konunun daha iyi kavranmasını sağlayacak ve bu anlamda daha alakalı ve kullanışlı olacaktır İnsani Gelişme Raporu nun Kasım 2015 te yayımlanması planlanıyor.

7 Sürdürülebilir turizm için Kapasite Geliştirme Seminerleri devam ediyor Gelecek Turizmde projesi ile düzenlenen Kapasite Geliştirme Seminerleri Şubat ayında Adana ve Muğla da yapıldı. Ankara, Mart 2015 Kapasite Geliştirme Seminerlerinde yerel aktörlerle bir araya geliniyor ve sürdürülebilir turizm ve yerel kalkınma konularında bilgi paylaşımında bulunuluyor. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, girişimciler ve turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerden büyük ilgi gören seminerlerde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu, sürdürülebilir turizm, proje uygulama ve yönetme konularında sunumlar yapılıyor. 6 ilde daha düzenlenecek Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi kapsamında bu yıl düzenlenmeye başlanan Kapasite Geliştirme Seminerleri 6 ilde daha düzenlenecek. Kapasite Geliştirme Seminerleri sırasıyla Trabzon, Edirne, Konya, Diyarbakır, Kars ve Van da düzenlenecek. Seminerlerin düzenleneceği şehir ve tarihlerle ilgili bilgilere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

8 Küresel Enerji Geleceğimizi Güvence Altına Almak için Bina Enerji Mevzuatının Modernleştirilmesi Dünya genelinde en büyük enerji tüketicileri olan binalar, gelecekte de artan enerji talebi kaynağı olmaya devam edecek. Ankara, Mart 2015 Küresel ölçekte yapı sektörünün nihai enerji tüketimi, nüfus artışı ve ekonomik büyümenin etkisiyle 1971 den 2010 a kadar ikiye katlandı. Dünya genelinde binaların enerji talebinin 2035 itibarıyla %30 artması bekleniyor. Yapı sektörü, birçok Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyesi ülkede birincil enerji tüketiminin %40 ından fazlasını oluşturuyor. Türkiye de de durum farklı değil yılları arasında bina stoku ve konut sayısı yaklaşık %11,5 ile %23,2 civarında büyüdü. Bu artış oranı bina sektöründeki enerji tasarruf tedbirlerinin ne derece önemli olduğunun altını çiziyor. Türkiye de bina ve hizmetler sektörü ise toplam tüketimdeki %34,5 payıyla, ikinci en büyük enerji tüketicisidir. Bu bağlamda Türkiye de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi kapsamında Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hazırlanan, Küresel Enerji Geleceğimizi Güvence Altına Almak için Bina Enerji Mevzuatının Modernleştirilmesi isimli ortak rapor Türkçe ye tercüme edildi. IEA Politika Haritası dizisinin bir parçası olan rapor; planlama, uygulama, izleme ve değerlendirme aşamalarındaki temel adımları ortaya koyuyor. Politika Haritası dizisi, Uluslararası Enerji Ajansı nın 25 Enerji Verimliliği Politika Önerisi nin içinden seçilen belirli önerilerin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılı bilgiler sağlıyor. Bu dizi, doğrudan deneyim, yayımlanmış araştırmalar, uzman çalıştayları ve en iyi uygulamaların yapıldığı ülkelerin anlatıldığı örnek olay incelemelerine dayanarak, belirli enerji verimliliği politikalarını uygulamanın zorunlu adımları ve kilometre taşlarına ilişkin olarak tüm ülkelere rehberlik sağlamayı amaçlıyor. Binalarda Enerji Verimliliğinini Artırılması Projesi kapsamında Türkçe ye kazandırılan bu yayın, yurtiçinde ve yurtdışında enerji verimliliği politikalarını geliştirmek, desteklemek, izlemek veya değiştirmek için uygulamalı yollar arayan, her yönetim düzeyindeki politika belirleyiciler ve diğer ilgili paydaşlar için bir kılavuz niteliği taşıyor.

9

10 Girişimcilik ekosisteminin merkezi İstanbul la sınırlı kalmamalı Girişimcilik Ekosistemi Buluşması, kamu kurumları, finans aktörleri, mentörler, yatırımcılar, üniversiteler, kuluçka merkezleri ve dernekler gibi ilgili kurumlardan gelen ve girişimciliği farklı yönlerden besleyen temsilcileri bir araya getirdi. Ankara, Mart 2015 Birincisi 2014 yılında Sapanca da yapılan Girişimcilik Ekosistemi toplantısının ikincisi Uluslararası Girişimcilik Merkezi tarafından Şubat ta Seferihisar da düzenlendi. Ekosistem buluşmaları Türkiye deki girişimcilik ekosistemini büyütmeyi, girişimcilik aktörleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi ve işbirliklerin artmasını desteklemeyi amaçlıyor. İkinci ekosistem buluşmasında farklı aktörler arasındaki bilgi uçurumunu kapatmak için toplantılar yapıldı. Bu toplantılar sonucunda girişimcilik ekosisteminin İstanbul dışına çıkarak diğer illerde de o illere özgü ekosistemlerin oluşumunun desteklenmesi gerektiği belirtildi. Girişimcilere yol gösteren mentörlük mekanizmasının yapılandırılması ihtiyacı dile getirildi. Erken aşamadaki girişimleri kısa bir süre için destekleyecek ve pazara erişimini sağlayacak bir fona ihtiyaç olduğunun altı çizildi ve hem yatırımcıların hem mentörlerin ARGE odaklı girişimlerle dijital odaklı girişimler arasında farklı destek mekanizmalarını yaratmaları gerektiği vurgusu yapıldı. Ekosistemin girişimcilerle birebir konuşup girişimcilerin ihtiyacının ne olduğunu daha iyi anlaması gerektiği de toplantıda belirtildi. Uluslararası Girişimcilik Merkezi nedir? Uluslararası Girişimcilik Merkezi, Türkiye genelindeki 70 i aşkın kurum ve kuruluşla geliştirilen işbirliği ile girişimciliğin gelişimini destekleyici çalışmaları hayata geçiriyor. Merkez, T.C. Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği ve Türkiye Vodafone Vakfı işbirliği ile kuruldu. Uluslararası Girişimcilik Merkezi Girişimcilik Ekosistemi Buluşmaları ile ekosistemdeki etkin aktörleri dönemsel olarak bir araya getirmeyi amaçlıyor.

11

12 Enerji Yönetim Sistemi uygulaması için pratik rehber hazırlandı Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması projesi kapsamında verilen Enerji Yönetim Sistemi eğitimlerinde kullanılmak üzere Enerji Yönetim Sistemi Uygulaması İçin Pratik Rehber hazırlandı. Ankara, Mart 2015 Projenin uygulayıcı ortaklarından olan Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü ne (UNIDO) ait olan bu yayın Türkçe ye tercüme edilerek eğitimlerde kullanılmaya başlandı. Bu rehber; her ölçekteki kuruluşun, özellikle de KOBİ lerin enerji performanslarını mantıklı, kontrollü ve sistematik bir şekilde iyileştirmelerine, böylece enerji tasarrufu yapıp maliyetlerini düşürmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Rehber,Enerji Yönetim Sistemi nin (EYS) uygulanma sürecini olabildiğince basitleştirmeye çalışıyor. Enerji Yönetim Sistemi her ölçekteki kuruluşun enerji kullanımını sürdürülebilir biçimde yönetmesine yardımcı olacak. Bunun sonucunda maliyetlerin azalması, çevresel etkinin azalması ve rekabet edebilirliğin artması sağlanacak. Ayrıntılı bilgi için:

13 PODCAST İnsani Gelişme Bağlamında Çalışma Kavramını Yeniden Düşünmek Selim Jahan, İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü play audio pause audio UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız. Bu bölümde, İnsani Gelişme Raporu nun 2015 için belirlenen temasından bahsedeceğiz. İnsani Gelişme Raporları, 1990 yılından beri UNDP tarafından kalkınmayla ilgili temel konuların, eğilimlerin ve politikaların bağımsız ve deneysel analizleri olarak yayımlanıyor te yayımlanan İnsani Gelişme Raporu nun konusu kırılganlıklardı. Sürekli kırılganlıklar, insani gelişmeyi tehdit ediyor. Söz konusu kırılganlıklar, politikalar ve toplumsal normlarla sistematik bir biçimde giderilemezse, ilerleme ne adil ne de sürdürülebilir olacak. İşte bu konu, UNDP nin 2014 İnsani Gelişme Raporu nun temelini teşkil etmişti. Temmuz 2014 te açıklanan bu raporun ardından 2015 İnsani Gelişme Raporu için çalışmalara başlandı. İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü Selim Jahan, 2015 İnsani Gelişme Raporu için belirlenen konuyu 3 Şubat ta İnsani Gelişme Raporu nun internet sitesinde açıkladı. Selim Jahan ı dinliyoruz: Selim Jahan: İzninizle 2015 İnsani Gelişme Raporu nun ana konusunu açıklamak istiyorum: İnsani Gelişme Bağlamında Çalışma Kavramını Yeniden Düşünmek raporu için belirlediğimiz başlığı tekrar söylemek istiyorum: İnsani Gelişme Bağlamında Çalışma Kavramını Yeniden Düşünmek. UNDP Türkiye: UNDP tarafından her yıl yayımlanan küresel insani gelişme raporları, insani gelişme alanında gerçekleştirilen kayda değer ilerlemelerin belgelendiği yayınlardır İnsani Gelişme Raporu için çalışma kavramına odaklanacaklarını açıklayan Selim Jahan, neden bu kavramı tercih ettiklerini ise şöyle açıklıyor:

14 Selim Jahan: Bizler bu raporda, çalışma kavramından bahsedeceğiz. Burada tam olarak işten ve istihdamdan bahsetmiyoruz. İş ve istihdam sınırlı kavramlardır. Bu kavramlarda belli bir girdi ve çıktı söz konusudur. Daha önceden belirlenen görevler, daha önceden ayrılan saatler vardır. Yaptığınız işin karşılığında belli bir ödeme alırsınız. Fakat, biz bu raporda iş ve istihdamı da kapsayan ama bunun daha da ötesini içeren çalışma kavramından söz ediyoruz. Bu kavrama yaratıcı çalışmayı, edebi çalışmaları, sanatsal çalışmaları ve sanatçıların çalışmalarını da dâhil ediyoruz. Yaratıcı çalışma kavramına ek olarak, ücretsiz bakım hizmeti kavramını da öne sürüyoruz. Ücretsiz bakım hizmeti, zor zamanlarda veya diğer durumlarda, ailede ve toplumda kendilerine bakamayan insanlara bakmamız anlamına geliyor. Aynı zamanda, gönüllü olarak yapılan çalışmaları da bu kavrama dâhil ediyoruz. UNDP Türkiye: Bu bölüme katkıda bulunmak isteyen dinleyicilerimiz konuştuğumuz konuya ilişkin görüş ve önerilerini #yeniufuklar etiketiyle Twitter üzerinden bizlere aktarabilir. Peki, bu anlamda tanımlanan çalışma kavramının irdelenmesi insani gelişme için neden önemli? Selim Jahan anlatıyor: Selim Jahan: İş olarak tanımlanmayan ya da istihdam edilmeyen tüm bu çalışma türleri insani gelişme için çok büyük bir önem arz ediyor çünkü bu çalışmalar insanların refahına, sosyal dayanışmaya, insanların birbirini anlamasına ve insanlar arasındaki ilişkinin kurulmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle, insani gelişme perspektifinden, iş ve istihdam gibi kısıtlı kavramlar yerine çalışma kavramını kullanmak, anlatmaya çalıştığımız konunun daha iyi kavranmasını sağlayacak ve bu anlamda daha alakalı ve kullanışlı olacaktır. UNDP Türkiye: 2015 İnsani Gelişme Raporu nun Kasım 2015 te yayımlanması planlanıyor. Rapor yayımlandığında biz de Yeni Ufuklar dergimizde özel bir sayı yapacağız ve tr.undp.org da raporun bulgularına geniş bir yer vereceğiz İnsani Gelişme Raporu nda özel olarak odaklanılacak konular ne olursa olsun raporun tamamında değinilmeye çalışılacak temalar da belirlendi. Selim Jahan bu temalardan şöyle bahsediyor: Selim Jahan: Selim Jahan: Belirlediğimiz başlık çerçevesinde bu raporda hangi verileri, analizleri ve politika önerilerini kullanmaya çalışacağımız hakkında kısaca bilgi vermek isterim. Rapor genelinde yer almasını istediğimiz bazı konular var. Bu konulardan biri genç nüfusun istihdamı ve bizler bu konunun dünyanın birçok yerinde çok önemli bir sorun olduğunu biliyoruz. Kalkınma çalışmalarının toplumsal cinsiyet ile ilgili yönü bu raporda önemli bir yer alacak. Pek çok toplumda ücretsiz bakım hizmetlerinde kadınların öncelikli olarak çalıştığını biliyoruz. Bu nedenle, toplumsal cinsiyet ile ilgili çalışmalar çok büyük bir önem arz ediyor. Tarımdaki ve kırsal kalkınmadaki çalışma lar da önemli çünkü kentleşmeye ve her yönden kalkınmaya rağmen, tarım sektörü ve kırsal ekonomi hala dünyadaki işgücünün çoğunun işvereni olmaya devam ediyor. Dolayısıyla, bu konu da önemlidir. Gayriresmi sektör de önemle yer verilmesi gereken bir konudur çünkü gelir yaratılması ve aynı zamanda insanlara iş sağlanması açısından gayriresmi sektör pek çok toplumun belkemiğini oluşturuyor. Son olarak, kriz zamanlarındaki ya da kriz sonrasındaki çalışmalar da önemlidir çünkü kriz sırasında ya da kriz sonrası dönemde de olsanız, hayat devam ediyor. Bu zamanlarda birilerinin geçim kaynağının ne olacağı üzerine düşünmesi gerekiyor. Birilerinin eve ekmek getirmesi gerekiyor. Dolayısıyla, tüm bu konular raporun farklı kısımlarında ve farklı bölümlerinde odaklanmaya çalıştığımız tema ne olursa olsun ele alınacak.

15 UNDP Türkiye: İnsani Gelişme Raporu Ofisi Direktörü Selim Jahan ın internet sitesinde yer alan konuşmasından alıntıladığımız sözlerini dinledik. UNDP Türkiye nin İletişim Koordinatörü Faik Uyanık, raporun bu seneki başlığını şöyle değerlendiriyor: Faik Uyanık: UNDP nin çıkardığı tüm rapor ve yayınlar arasında amiral gemisi sıfatını hak edeni, belli istisnalar dışında 1990 yılından bu yana her yıl yayımlanan İnsani Gelişme Raporu. İnsani Gelişme Raporu her yıl belli bir tema etrafında yayımlanıyor. Kasım 2015 te açıklayacağımız yeni İnsani Gelişme Raporu nun başlığı Rethinking Work for Human Development yani İnsani Gelişme Bağlamında Çalışma Kavramını Yeniden Düşünmek. Rapora bu başlığın konulma sebebinin açıklaması şöyle: İnsani gelişme bakış açısıyla, iş ya da istihdamdan ziyade çalışma kavramı, amaca daha uygun bir kavram. İş kavramı bir kişinin üstlendiği, önceden saptanmış, zamanla bağlı görev veya etkinlikleri tanımlıyor. Girdiler ve çıktılardan oluşan bir çerçevede iş gücü bir girdiyi, mal ya da hizmet ise çıktıları temsil ediyor. Ancak iş kavramı, bir yazarın ya da ressamın yaptığı türden, tanımlanmış görevlerden fazlasını içeren yaratıcı çalışmaları çok fazla kapsamıyor veya çağrıştırmıyor. Ya da mesela ücretsiz bakım hizmetini veya gönüllü çalışmaları da kapsamıyor. Bu nedenle çalışma kavramı iş i de kapsayan daha geniş bir kavram. Ancak az önce sözünü ettiklerimizden de öteye geçiyor. Çalışma kavramı insani potansiyeli, yaratıcılığı, yenilikçiliği ve insan ruhunu da kapsıyor. Çalışma, insan hayatını üretken, yaşamaya değer ve anlamlı kılan bir kavram. İnsanların para kazandığı, toplumda bir yer edindiği, onlara güvence ve saygınlık duygusu sağlayan bir kavram çalışma. Bu nedenle çalışma kavramı insani gelişme ile daha sıkı ve gerçekçi bir bağlantıya sahip. Ancak çalışma ve insani gelişme arasında her durumda muhakkak bir bağlantı olduğu da anlaşılmamalı. Ya da her türden emek de insani gelişmeyi desteklemiyor. İstismara dayalı çalışma, özellikle de kadın ve çocukların istismarını içeriyorsa, insanların adil paylaşım haklarını ve saygınlıklarını da ellerinden alıyor. Aynı şekilde, riskli (emniyet tedbiri alınmayan ya da işçi haklarını ya da sosyal güvenceyi içermeyen) çalışma türleri de insani gelişmeyi beslemiyor. Bu arada çalışma kavramının da kendi içinde zamanla değiştiğini, çalışmayı kapsayan alanların ve çalışmanın işleyiş biçiminin de değiştiğini dikkate almak gerekiyor. Tüm bu değişiklikleri de dikkate alarak çalışma kavramına insani gelişme perspektifinden farklı boyutlarıyla tekrar bakmakta fayda var. Bu nedenle de 2015 İnsani Gelişme Raporu, İnsani Gelişme Bağlamında Çalışma Kavramını Yeniden Düşünmek başlığını taşıyacak. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: UNDP Türkiye den Faik Uyanık ın bu sözleriyle Yeni Ufuklar ın bu haftalık sonuna gelmiş oluyoruz. Bu bölümde, İnsani Gelişme Raporu nun 2015 için belirlenen temasından bahsettik. Programı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu - Radyo İlef stüdyosunda hazırladık. Programımıza İstanbul da FM bandında ve internette Açık Radyo dan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından ve podcast formatında itunes, Soundcloud, TuneIn, Pure Connect, Yodiviki ve Audioboo üzerinden, ayrıca tr.undp.org adresinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

16

17 PODCAST Sonrasında UNDP Türkiye* Kamal Malhotra, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi play audio pause audio UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız. Bu bölümde, UNDP Türkiye nin son çalışmalarından ve 2015 sonrası için öncelikli çalışma alanlarından söz edeceğiz. UNDP Türkiye Ofisi 1960 lardan beri Türkiye de çalışmalarına devam ediyor. Başta kamu kurumları olmak üzere özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademi dünyasıyla işbirliği yaparak çalışmalarını yürüten UNDP Türkiye, Türkiye nin kalkınma çabalarına destek veriyor ve sürdürülebilir ve kapsayıcı insani gelişme için çalışıyor. 50 yıldan fazla bir süredir Türkiye de bulunan UNDP nin en önemli başarılarını UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, Ocak ayında verdiği bir röportajda şöyle anlatıyor: Kamal Malhotra: Burada sadece bir tek başarıdan bahsetmek biraz zor ama özellikle son 20 yıldır yaptığımız birkaç çalışmamızdan bahsedebilirim. UNDP, Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde 15 yıldır hiç ara vermeden çalışan tek uluslararası kuruluş olma özelliği taşıyor. Bu bence, Türkiye nin en yoksul ve aynı zamanda sosyal ve ekonomik olarak en dezavantajlı bölgelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu da hem yoksulluğun azaltılması hem de artık bölgenin rekabet edebilirliğinin artırılması konularında verdiğimiz destek ile bölgedeki önemli rolümüzü gösteriyor. Bahsedebileceğim diğer bir konu ise Türkiye nin Avrupa Birliği ne aday ülke olduğu ve Avrupa Birliği ne giriş sürecinin başladığı özellikle 2001 yılından sonra verdiğimiz katkılar olacak. Bu kapsamda hem hükümet tarafından hem de Avrupa Birliği tarafından özellikle yargı sektörü reformu ve sivil yönetişim gibi konularda demokratik yönetişim alanına dâhil olmamız istendi. Bunun sebepleri de bu alanda tüm dünyada edindiğimiz deneyimlerimizin olması ve Türkiye nin de üye olduğu Yönetim Kurulumuz tarafından belirlenen görev tanımımız ile tarafsız bir kuruluş olmamız. Bu hassas konularda 6-7 seneden fazla bir süredir çalışıyoruz.

18 Son olarak 2011 den beri Türkiye ile olan ilişkilerimizi daha stratejik bir seviyeye taşıdık ve bu stratejik ilişki çerçevesinde sadece Türkiye için değil Türkiye ile birlikte Türkiye dışındaki ülkelerin desteklenmesi için de çalışıyoruz. Türkiye nin uluslararası kalkınma işbirliği programı kapsamında TİKA ile yaptığımız çalışmalar bunun en güzel örneği. Bu nedenle Türkiye ile Stratejik İşbirliği Çerçevemiz var. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye nin çalışmaları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz internet sitesinden bizi takip edebilirsiniz. Ayrıca internet sitesinden de aylık e- dergimize ve haftalık yayınladığımız bu podcast programlarımıza ulaşabilirsiniz. UNDP Türkiye nin 2015 yılı için en önemli önceliklerinden biri de G20 Dönem Başkanlığı nı devralan Türkiye ye bu anlamda destek vermek olacak. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi, Kamal Malhotra yı dinliyoruz: Kamal Malhotra: Türkiye nin G20 Dönem Başkanlığı nın desteklenmesi, 2015 yılındaki önceliklerim arasında bulunuyor. Bu anlamda Türk hükümetindeki önemli kişilerle iletişim halindeyim ve Türkiye yi nasıl daha iyi destekleyebileceğimizi görmeye çalışıyorum. Bu anlamda Türkiye yi destekleyebileceğimiz alanlardan biri belirlendi. O da şu: Türkiye, G20 nin Kalkınma Çalışma Grubu çerçevesinde kalkınmada özel sektör konusunda çalışmak istiyor. Türk Hükümeti, konu ile ilgili UNDP den bir kavram metni oluşturmasını rica etti ve bu anlamda hükümet ile olan istişarelerimizi ilerletmiş bulunuyoruz. Türkiye özellikle kapsayıcı istihdam konusuna özel bir ilgi gösteriyor. Kapsayıcı istihdam, UNDP nin öncülük ettiği ve tüm dünyada pek çok örnek çalışmalar yaptığı bir konu. Bence, tüm bunları göz önüne alarak oluşturacağımız bir rehber ile kapsayıcı istihdamın kalkınmaya nasıl katkı sağladığını görmek Türkiye nin ilgisini çekecektir. Türkiye nin G20 Dönem Başkanlığını destekliyoruz ve bu süreçte, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve diğer yetkililer tarafından da duyurulduğu gibi, kalkınma konularının merkeze alınmasından da çok memnunuz. UNDP, Birleşmiş Milletler in kalkınma kuruluşu olduğu için bu durum bizi çok mutlu ediyor. Türkiye ile çalışmak istediğimiz diğer bir konu ise en az gelişmiş ülkeler konusu. Bu anlamda Türkiye nin üç konuyu önceliklendirmesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz: Kapsayıcılık, uygulama ve yatırım. Türkiye kapsayıcılık konusunda G-20 nin içinde yer almayan ülkeleri, özellikle en az gelişmiş ülkeleri de etkileyecek bir gündem oluşturmak istiyor. Bu anlamda da biz destek vermeye hazırız. Türkiye, iklim değişikliği finansmanı ve yenilenebilir enerji konularını da odaklanmak istedikleri alanlar olarak belirledi. Tüm bu alanlar UNDP nin küresel anlamda lider rol oynadığı alanlar. Bunlar arasında en öncelikli alan özel sektörün kalkınmadaki rolü. Bu Türkiye için de öncelikli bir konu ve UNDP nin bu alanda Türkiye ile geliştirilmiş bir işbirliği var. Bu anlamda Türk Hükümeti tarafından desteklenen ve İstanbul da kalkınma ve özel sektör alanında çalışan UNDP nin küresel bir politika merkezi de var. UNDP Türkiye: Bu bölüme katkıda bulunmak isteyen dinleyicilerimiz konuştuğumuz konuya ilişkin görüş ve önerilerini #yeniufuklar etiketiyle Twitter üzerinden bizlere aktarabilir. Kamal Malhotra tüm BM sisteminin en önemli öncelik alanlarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yapılan çalışmaları ise şöyle anlatıyor: Kamal Malhotra: Kamal Malhotra: Öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm Birleşmiş Milletler sisteminde öncelikli bir alan olduğunu belirtmek isterim. Bu konu sadece UNDP nin çalışma alanına girmiyor. Ben aynı zamanda Türkiye deki Birleşmiş Milletler sisteminin de başındayım. Bu anlamda şunu özellikle belirtmek isterim: Bu konu Türkiye de Birleşmiş Milletler in her zaman önceliği olacaktır.

19 Özellikle yasalar anlamında ilerlemeler oldu fakat bence asıl zorluk yasaların ötesinde bir noktada bulunuyor. Birleşmiş Milletler Sistemi ve özellikle UNDP, kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımının artırılması konularına odaklanıyor. Türkiye de kadınların ekonomik hayata katılma oranı yüzde 30,8. Bu, OECD ülkeleri arasındaki en düşük oran. OECD ortalaması yüzde 65. Gelişmekte olan ülkelerin ortalaması ise yüzde 55. Yani, ne ile karşılaştırırsanız karşılaştırın Türkiye deki oran çok düşük. Kadınların siyasi hayata katılımları meclis seviyesinde de çok düşük. Meclis teki kadın milletvekillerinin oranı yüzde 14. Yerele indiğinizde, belediyelerde filan bu oran yüzde 4 lere düşüyor. Yani, rakamlara hangi açıdan bakarsanız bakın, bu alanda bir ilerlemenin kaydedilmesi çok önemli. UNDP, diğer Birleşmiş Milletler kuruluşları ile bu alanda ortak çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalarda aynı zamanda Sabancı Vakfı gibi vakıflarla işbirlikleri yürütüyoruz. Bu anlamda kadın dostu kentler geliştirmeyi ve desteklemeyi amaçlıyoruz. Aile içi şiddet, belediyeler düzeyinde ve yerel düzeyde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ve vurguladığımız diğer toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili konularda çalışmalar yapıyoruz. Diğer bir deyişle, UNDP olarak ya da diğer Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla yaptığımız pek çok çalışma var. Bu alanda daha çok çalışma yapmak istiyoruz ve Birleşmiş Milletler seviyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili alanında uzman kişilerden oluşan çalışan sayımızı da artırdık. UNDP Türkiye: Binyıl Kalkınma Hedefleri 2015 yılında sona eriyor. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, Türkiye nin Binyıl Kalkınma Hedefleri ndeki performansını ise şöyle özetliyor: Kamal Malhotra: Hem küresel olarak hem de Türkiye de Binyıl Kalkınma Hedefleri nde önemli ilerlemeler kaydedildi. Türkiye, hepsinde olmasa da Binyıl Kalkınma Hedefleri nin çoğunda başarılı oldu. Türkiye nin başarılı olamadığı hedeflerden birisi de üçüncü hedef olarak bilinen ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili olan hedef. Fakat Türkiye anne ölüm oranı, yoksulluğun azaltılması ve sağlık konuları ile ilgili hedeflerde başarılı oldu. Hatta 8. hedef olan kalkınma için küresel ortaklık hedefinde de Türkiye çok başarılı oldu. Çünkü Türkiye, TİKA ve diğer kurumlar aracılığı ile işbirliği programları geliştirdi. Yani Türkiye 8. hedefi de gerçekleştirdi. Gerçekleştirilmeyen en önemli hedef, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili olan hedeftir. Çevre ile ilgili olan hedefte de bazı zorluklar bulunuyor ama bunların bazılarının ölçülmesi de çok zor. Bu iki alan daha çok ilerlemenin sağlanması gereken alanlar olarak gösterilebilir. UNDP Türkiye: 2015 sonrasında Binyıl Kalkınma Hedefleri nin yerini alacak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Eylül 2015 te Birleşmiş Milletler in üye ülkeleri tarafından belirlenecek ve 2015 sonrasında uygulamaya konulacak. Kamal Malhotra, 2015 sonrası kalkınma gündeminin belirlenme sürecini ise şöyle anlatıyor: Kamal Malhotra: Şu anda küresel olarak önümüzdeki 15 yıl içinde gerçekleştirilecek yeni ve daha iddialı bir hedefler dizisine karar verme sürecindeyiz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, kısa süre önce bir rapor yayınladı ve Birleşmiş Milletler in üye ülkelerini Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri olarak adlandırdığımız 2015 sonrası için yeni hedefleri istişare etmeye başlamaları çağrısında bulundu. Binyıl Kalkınma Hedeflerinin hepsi yerine getirilemedi, bu nedenle Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Binyıl Kalkınma Hedeflerinden unsurlar da bulunacak. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çok önemli çünkü Binyıl Kalkınma Hedefleri nden daha geniş kapsamlı, daha iddialı ve daha evrensel olacaklar. Binyıl Kalkınma Hedeflerinin 7. ve 8. hedefleri dışındaki diğer hedefler, sadece gelişmekte olan ülkeler için geçerliydi. Fakat, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri tüm ülkelerde uygulanacak. Hem OECD ülkelerinde hem de en az gelişmiş ülkelerde aynı şekilde geçerli olacak. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için kurulan Açık Çalışma Grubu na Türkiye de katıldı. Bu grup şu anda

20 çalışmalarını tamamladı ve 17 tane Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi önerdi. Bu hedefler üye ülkelere sunuldu. Üye ülkeler, Eylül ayına kadar bu hedefler ve 160 tan fazla gösterge konusunda bir karara varmak zorundalar. Şu an Birleşmiş Milletler in üye ülkelerinin yürüttüğü siyasi istişare sürecindeyiz. Umuyoruz ki önümüzdeki 15 yıl için 2030 yılına kadar geçerli olacak bu iddialı gündeme Eylül ayında karar verilecek. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra nın Ocak ayında verdiği bir röportajdan alıntıladığımız bu sözleriyle Yeni Ufuklar ın bu haftalık da sonuna gelmiş oluyoruz. Bu bölümde, UNDP Türkiye nin son çalışmalarından ve 2015 sonrası için öncelikli çalışma alanlarından söz ettik. Programı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu - Radyo İlef stüdyosunda hazırladık. Programımıza İstanbul da FM bandında ve internette Açık Radyo dan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından ve podcast formatında itunes, Soundcloud, TuneIn, Pure Connect, Yodiviki ve Audioboo üzerinden, ayrıca tr.undp.org adresinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın. *Bu podcastımızı, Ali Ünal'ın UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ile Daily Sabah için yaptığı ve 25 Ocak 2015'te yayınlanan röportajından alıntıladık.

21 PODCAST Doğal Öyküler Gökmen Argun, GEF SGP Türkiye Ulusal Koordinatörü play audio pause audio UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız. Bu bölümde, Küresel Çevre Fonu GEF in Küçük Destek Programı nın 1993 yılından beri Türkiye de biriktirdiği öyküleri bir araya getiren Doğal Öyküler isimli kitaptan bahsedeceğiz. Birleşmiş Milletler GEF Küçük Destek Programı, Küresel Çevre Fonu GEF in bir parçası. Küçük Destek Programı yani SGP, UNDP tarafından uygulanıyor ve Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi tarafından 127 ülkede yürütülüyor. GEF SGP Türkiye deki çalışmalarına 1993 yılında başladı. GEF SGP nin Türkiye Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun a GEF nedir ve SGP ile neyi amaçlar diye sorduk. Gökmen Argun u dinliyoruz: Gökmen Argun: GEF kısaca Küresel Çevre Fonu, hepimiz bu ismi biliyoruz Rio Konferansı ndan sonra ülkelerin ortak doğa koruma, çevre koruma konusundaki hareketlerini yönlendirmek üzere, ortak stratejilerini yönlendirmek üzere kurulmuş bir fondur. Bu fon aynı zamanda uluslararası ortak hareketlerin içeriğini ve zaman zaman da konseptini ve zamanlamasını, planlamasını belirleyen kararlar alır. SGP 1993 yılından itibaren de bu konuda sivil toplumun bu küresel niyetlere, planlara, politikalara yardımcı olabilmesi, onların da bu işin içerisinde rol almaları için kurulmuş olan bir alt birim. GEF in aslında 3 tane fon biçimi var: Küçük Ölçekli, Orta Ölçekli ve Büyük Ölçekli. Küçük Ölçekli fona biz SGP (Small Grand) kısa adıyla da Küçük Destek Programı, SGP diyoruz. GEF Küçük Destek Programı normalde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Birleşmiş Milletler Çevre Programı yani UNEP ve Dünya Bankası nın ortak çalışmasıdır, ortak programıdır. Bu program Türkiye de UNDP tarafından misafir edilmektedir. UNDP burada bizim en büyük irtibat noktamızdır ve yaptığımız çalışmalarda da en büyük destekçimizdir. UNDP Türkiye: GEF SGP 1993 yılından beri Türkiye de biyolojik çeşitliliğin

22 korunması ve sürdürülebilirliği, iklim değişikliği ve toprak bozumu alanlarında 236 projeye ve 149 sivil toplum kuruluşuna destek sağladı. Bu desteklerle 32 nesli tehlike altında olan tür korundu. 4 milyon fidan dikildi, 500 bin kişi eğitimlerden faydalandı ve 42 korunan alanın etkin korunması sağlandı. Gökmen Argun GEF SGP nin Türkiye deki 20 yıllık deneyiminden şöyle bahsediyor: Gökmen Argun: Şimdi SGP nin en büyük kazanımı aslında sivil toplum örgütlerini bir araya getirmiş olması ve onlardan bir nevi aile kurmuş olması. Biz ona SGP ailesi diyoruz ve bu ailenin içerisinde, hep tanıdık isimler yok. Özellikle çok gözden ırak köşelerdeki küçük, yerel, kurumsal yapılanmaların hemen hemen çoğuna ulaşmış bir fon programı bu ve verdiğimiz hibeler bazen hayatlarındaki ilk çalışmaları için dahi olabiliyor. Bu da onları sivil dünyaya, küresel hedeflere yakınlaştırıyor, kapasitelerini artıyor ve birlikte çalışarak da toplam etkimizi, yeryüzündeki toplam etkimizi yükseltiyoruz. Çalışan sivil toplum örgütleri, bizim birlikte çalıştığımız sivil toplum örgütleri toplamda 149 tane ve bunların 137 tanesi yerel, gerçekten sivil, gerçekten ulusal ve uluslararası tecrübe kazanmamış olanlar. Ve biz bunları içerikte çok daha fazla önemsiyoruz. Bugüne kadar o kadar çok çalışma yapıldı ki, 236 projenin her biri başarı öyküsü diyebilirim. SGP nin şöyle bir özelliği var, biyolojik çeşitlilik açısından söylüyorum, tarımsal biyolojik çeşitlilikte birçok türün genetik özellikleri korunarak tarımsal ürünlerin geçmişteki gücüyle ve sağlığıyla ve geleneksel biçimleriyle tekrar tekrar üretilebilmesini, bunların pazara kavuşturulmasını, sertifikalandırılmasını sağlayan birçok çalışmada da SGP destekleyici rol aldı. Türkiye de tarımsal biyoçeşitliliğin çok zenginleşmesini sağlayabilecek, çok ara çözümlere de, TaTuTa çiftlikleri gibi, tarım, turizm, takasın yapıldığı TaTuTa çiftliklerine kadar pek çok çalışmaya destek oldu. 40 a yakın milli parkın, 80 nin üzerinde yaban hayatı koruma sahasının, birçok doğal setin, 31 tabiatı koruma alanının çoğunda sivil toplum örgütlerinin, yereldeki halkın etkin olarak koruma çalışmalarına dâhil olmasına destek verdi. UNDP Türkiye: Bu bölüme katkıda bulunmak isteyen dinleyicilerimiz konuştuğumuz konuya ilişkin görüş ve katkılarını #yeniufuklar etiketiyle Twitter üzerinden bizlere aktarabilir. GEF SGP nin Türkiye deki 20 yıllık öyküsünü anlatmak amacıyla, Ocak 2015 te Doğal Öyküler isimli bir kitap yayımlandı. Bu kitabı neden yayımladıklarını Gökmen Argun şöyle anlatıyor: Gökmen Argun: Bu kitap aslında sivil toplumun neler yapabileceğini, aslında yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını göstermek üzere hazırlanmış. Biz buna Doğal Öyküler dedik. Hem doğanın hem de insanın doğayla kurduğu ilişkinin, o güçlü ilişkinin, birbirini destekleyen ve ayakta tutan ilişkinin öykülerini yansıtmak istedik. Çok şey var kitapta. Kitapta desteklediğimiz projelerin örnekleri var, kitapta çıkardığımız dersler var. 20 yıldır yaptığımız çalışmaların sonuçları teker teker işaret edildi. Bir şekilde kurduğumuz büyük aileyi tanıtmaya çalışıyoruz, bu ailenin bir parçası olmak için sivil toplumu heveslendirmeye çalışıyoruz. Bu kitapta ilham var. Bu bir ilham kaynağı olsun ve sivil toplum örgütleri gözünü budaktan sakınmadan her türlü çalışmanın içerisinde aktif olarak yer alsınlar. Uzmanlık desteğine ihtiyaçları olduğunda uzmanlık desteğini bulabildiklerini, SGP nin bir proje yazım aşamasında sıkıntıya düştüklerinde veya zorluklarla karşılaştıklarında böyle bir çalışmanın üstesinden gelmek için SGP gibi bir kurumun olduğunu anlatmak, bu ailenin içerisine katılmanın da ve böyle güçlü çalışmalara imza atmanın da aslında çok çok uzak ve hayal olmadığını anlatmak istedik. Bunun içerisinde örnek projeler var. Bu örnek projeler gerek isimleriyle gerek hikâyeleriyle çok daha büyük çok daha farklı, yaratıcı projeler için önayak olmayı hedefliyor. Biraz projeleri karıştırdığınız zaman kitapta sizi heveslendirecek bir kapasite var. Çok renkli bir kitap, özellikle

23 eline aldığınızda insanın doğayla olan ilişkisindeki o sıcak tutumu sergilesin istedik. Türkiye Ormancılar Derneği, projemizin, kitabın hayata geçmesinde rol aldı. Güngör arkadaşımız tasarımında rol aldı. UNDP Türkiye: Peki bu kitabı dinleyicilerimiz nereden temin edebilirler? GEF SGP nin Türkiye Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun u dinliyoruz: Gökmen Argun: Kitabın şimdilik hard-copy versiyonları, basılı versiyonlarını Birleşmiş Milletler Binası ndan edinebilirler fakat az sayıdadır. Bunun dışında bir alternatif çözümümüz de şuanda Türkiye Ormancılar Derneği nin web sitesinde, daha sonra da bizim GEF Küçük Destek Programımız, SGP nin web adresinde bulunabilecek, erişilebilecek bir PDF dokümanı olarak bulunacak, karıştırmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz. UNDP Türkiye: GEF SGP yeni bir döneme giriyor. 6.Dönem olarak ifade edilen bu dönem 2018 yılına kadar devam edecek. Gökmen Argun GEF SGP nin bundan sonra Türkiye de neler yapacağını ve gelecek planlarını şöyle anlatıyor: Gökmen Argun: Şimdi SGP nin izlediği yol şöyle; hep bir önceki dönemde uyguladıklarından çıkardıkları derslere göre hareket ediyor. Ve bizim bir önceki dönemde çok hoş bir deneyimimiz oldu. Datça Bozburun Yarımadası nda insanla doğanın birlikte rol aldığı ve insanın bundan üretim olarak, faydalanıcı olarak bir taraf olduğu türden doğal alanların korunması yaklaşımını orda önemsedik. Biz buna Production Landscape Conservation diyoruz İngilizcede, bu da Üretim Alanlarının Korunması ya da Kadim Üretim Havzalarının Korunması gibi Türkçeleştirilebilir. Biz her ikisine de sıcak bakıyoruz. Bu bize şunu öğretti; bir alanda birden fazla proje yapabileceğimizi, birkaç odak alanını yani hem iklim değişikliği hem arazi bozunumu hem biyolojik çeşitliliği birlikte ele alabileceğimizi ve bu ele alış sürecinde oradaki kadim üretim biçimlerini geçmişten geleneksel yöntemlerle denene denene oluşmuş olan biçimleri koruyabileceğimiz yeni bir döneme bizi hazırladı. Çok yakında GEF in 6. Dönemi başladı, bizim de stratejimiz hazır olacak ve çağrıya çıkacağız. Geçmişte yaptığımız gibi bu sefer birazcık daha ağırlıklı olarak üretim alanlarının gelecekte de var olması için yapılabilecek, doğal yaşamla birlikte, ekosistem hizmetleriyle birlikte ekosistemin tüm unsur ve öğeleriyle beraber yaşatılması için atılacak adımları desteklemeye devam etmek, SGP nin GEF 6 daki temel hedefi bu. Ve burada şeyi çok önemsiyoruz; geçmişle ne farkı var diyeceksiniz 5.Dönemle ya da 4. Dönemle olan farkı nedir diyeceksiniz. Biz burada birazcık daha bozulmamış havzalardaki anahtar öğeleri birazcık daha önemsemeye çalışacağız, bu dönemde birazcık daha ağırlık vereceğiz. Yaşam koşullarını, kadın ve gönüllüleri geçmişe göre birazcık daha fazla dikkate alacağız ve özellikle onların faydasına olan kadınların, çocukların, yaşlıların daha fazla faydasına olacak projelere öncelik vereceğiz. Bu şekilde de projelerimizde daha zengin ve birazcık da oradaki insanların durumlarını iyileştirmeye yönelik olanlara birazcık daha fazla ilgi göstereceğiz. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: GEF Küçük Destek Programı nın Türkiye Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun un bu sözleriyle bu bölümün de sonuna gelmiş oluyoruz. Bu bölümde, GEF Küçük Destek Programı nın 1993 yılından beri Türkiye de biriktirdiği öyküleri bir araya getiren Doğal Öyküler kitabından bahsettik. UNDP Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar ın da bu haftalık sonuna gelmiş oluyoruz. Programı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu - Radyo İlef stüdyosunda hazırladık. Programımıza İstanbul da FM bandında ve internette Açık Radyo dan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından ve podcast formatında itunes, Soundcloud, TuneIn, Pure Connect, Yodiviki ve Audioboo üzerinden, ayrıca tr.undp.org adresinden

24 ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

25 PODCAST Eskişehir de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Yrd. Doç Dr. Sevil Bayçu, Anadolu Üniversitesi Hale Kargın Kaynak, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın, Çocuk ve Engelli Hizmetleri Şube Müdür Vekili play audio pause audio UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar Programı ile karşınızdayız. Bu bölümde, Eskişehir de Eşitlik Platformu nun kurulmasını ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi nin stratejik planına girmesini sağlayan bir projeden bahsedeceğiz. Eskişehir de uygulanan Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Eğitimi projesi, Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı nın Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklendi. Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Hakları Geliştirilmesi Ortak Programı UNDP, BM Kadın Birimi (UN Women), Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi yürütücülüğünde İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığında yürütülüyor.ortak Programın Hibe Programı bileşeni ise Sabancı Vakfı nın finansal desteğiyle UNDP tarafından yürütülüyor. Eskişehir deki bu proje Eskişehir Soroptimist Kulüp İş ve Meslek Kadınları Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Anadolu Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığında yürütüldü. Proje ile neyi amaçladıklarını, Anadolu Üniversitesi nden Yardımcı Doçent Doktor Sevil Bayçu şöyle anlatıyor: Sevil Bayçu: Amaç neydi, bizim buradaki hedeflerimiz? Bilgilendirmek, hem kendimizin bilgilenmesi hem bilgilendirmekti. Proje kapsamında çeşitli Eskişehir deki kamu kurum kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldı. Belediyelerle görüşmeler yapıldı. Onlarla birlikte öncelikle bir arama toplantısıyla işe başlandı. Aslında projeyi oluşturduğumuzda, yazdığımızda ilk başta arama toplantısı ve ESEP yer almıyordu ama görüşmeler esnasında bunun önemli olduğunu gördük ve hemen projeye dâhil oldu bu mülakat sırasında ortaya çıkan durum. Arama toplantısıyla başladık, birçok kamu kurum, kuruluşu geldi ve orada tartışıldı, küçük bir eğitimden sonra. Gönüllü bir ESEP Grubu

26 oluşturuldu oradan. ESEP neydi? En önemli çıktılarımızdan bir tanesiydi, Eskişehir Eşitlik Platformu kurmaktı bu projedeki en önemli çıktımız. UNDP Türkiye: Eskişehir Eşitlik Platformu, kısa adıyla ESEP, Eskişehir deki yerel kamu kurumlarının toplumsal cinsiyete duyarlı çalışmalarını sürekli olarak izleyecek ve değerlendirecek. ESEP, üniversitelerin kadın çalışmaları merkezlerinden, resmi kurumlardan ve çoğunlukla STK lardan gelen 34 kişiden oluşuyor. Sevil Bayçu, ESEP in kurulma sürecini şöyle anlatıyor: Sevil Bayçu: Farklı sivil toplum örgütlerinden, kamu kurum kuruluşlarından toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyle ilgili bir eğitimden geçtiler, atölye çalışmaları yapıldı 2 gün sabahtan akşama kadar. Bu atölye çalışmalarında tabii hani ilk başta birçok kişi açısından çok değişik bir deneyim oldu. Ben kendi fakültemdeki arkadaşlarımla bile paylaştığımda hani yaptığımız projeye istinaden bütçeyle senin ne işin var bir iletişimci olarak, hep böyle cevaplarla karşılaştım. Çünkü bütçeleme dendiği zaman herkes hani o bütçenin birebir hesaplanmasıyla ilgili düşünceyi zannediyor. Aslında tabii ki burada bütçenin içinde kadına ilişkin çalışmaların ne kadar yer aldığının hesaplanması. Yani orada oturup rakamları hesaplamak değildi amaç. Herkes bunu öğrenmiş oldu her şeyden öte, toplumsal cinsiyete duyalı bütçelemenin ne olduğu, amaçlarımızdan biri oydu. İlgilenmek, bilgilendirmek; bunu gerçekleştirdik. Nilüfer Belediyesi ne bir ziyaretimiz oldu. Onların deneyimlerini paylaştık bu kapsamda. Sonra yaptığımız çalışmalarda bir tane kitapçık oluşturmaya çalıştık. Bütün projeyle ilgili olan çalışmalarımızı bu kitapçığın içerisine aldık, daha kalıcı olsun diye. Yerel seçimler dönemiydi, bütün belediye başkan adaylarına gidip görüşmeler yapıldı. Vaatlerinin içerisinde ne kadar yer aldığı araştırıldı ve onlarla hep protokol imzalandı. Yani belediye başkanı olursanız toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları dâhil etmelerine yönelik. Bu kamu kurum kuruluşlarıyla da oldu. Şimdi, ESEP in yol haritası hazırlandı. Şimdi yeni projelerimizle yine ESEP in çalışmaları devam ediyor. ESEP daha detaylı işler yapacak artık, daha sağlam olabilmek için. UNDP Türkiye: Bu bölüme katkıda bulunmak isteyen dinleyicilerimiz konuştuğumuz konuya ilişkin görüş ve katkılarını #yeniufuklar etiketiyle Twitter üzerinden bizlere aktarabilir. Eskişehir deki proje ile çok güçlü bir ortaklık örneği de gösterilmiş oldu. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın, Çocuk ve Engelli Hizmetleri Şube Müdür Vekili Hale Kargın Kaynak bunun nedenlerini şöyle anlatıyor: Hale Kargın Kaynak: Ben 2010 yılında Eskişehir e yerleştim Bursa dan yılında, tam o yılda bir toplumsal cinsiyet eşitliği protokolü hazırlama çalışması başladı Eskişehir de. Tepebaşı Belediyesi nin önderliğinde şehrin bütün kadın aktörleri bir araya getirildi ve toplumsal cinsiyet eşitliği protokolü yapılıp bütün kurumlara, sivil toplum dâhil olmak üzere, imzalatıldı. Vali, belediye başkanları ve STK temsilcileri Eskişehir in böyle bir şansı vardı, daha sonra bizler Büyükşehir Belediyesi olarak üniversitelerdeki ilgili hocaları tanımış olduk, kadın merkezlerini tanımış olduk. Bu konuda çalışmak isteyen herkes birbirini tanıdı. Daha sonra Tepebaşı Belediyesi ndeki arkadaşların görev değişikliği sebebiyle bu protokol sona erdi, daha doğrusu sona erdi dediğim durdu. Sonra o protokol yaratma ekibinde olan kişiler tekrar bir araya gelerek BMOP a bir proje hazırlamak istediler yani zaten birbirimizi tanıyoruz, bu bir kadın hareketiyle başlamıştı. Ve bunun da aslında bizim en çok bilgilenmeyi istediğimiz toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme alanında olmasını istedik. Yani biraz kendimizi zorlamak istedik. Ve doğru bir STK yı seçtik. Büyükşehir olarak zaten AB proje ekibi vardı, büyükşehir hazırdı. İki tane üniversitenin Kadın Çalışmaları Merkezi hazırdı. Ortam çok uygundu yani, Eskişehir in böyle bir durumu vardı. O yüzden tam bir işbirliği örneği yaratmış olduk. UNDP Türkiye: Peki bu proje ile Eskişehir de hangi sonuçlar elde edildi?

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz...

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Kadın Örgütlerinin

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

Sosyal Yatırım Programı

Sosyal Yatırım Programı Sosyal Yatırım Programı İGA SOSYAL YATIRIM PROGRAMI İstanbul Yeni Havalimanı Projesi (İGA), Havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlar ile şeffaf ve zamanında bilgi temini ve açık

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME Farklı İhtiyaçlar, Eşit Haklar

TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME Farklı İhtiyaçlar, Eşit Haklar TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME Farklı İhtiyaçlar, Eşit Haklar 01 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Toplumsal cinsiyet, kadın veya erkek olmaya ve kadın ile erkek arasındaki ilişkiye dair toplumsal olarak

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl Global Compact Türkiye 2002-2017 Üye Etkileşim Toplantısı 25 Ekim 2017 Rakamlarla Global Compact Türkiye* 151 Şirket 62 STK 22 İş Dünyası Derneği 10 Üniversite 6 Diğer Dünyada 15. Avrupa da 6. Ağ *Ekim

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI 25-26 Kasım 2005, İstanbul Sivil Toplumun Geliştirilmesi İçin Örgütlenme Özgürlüğünün Güçlendirilmesi Projesi,

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1 1. Hayata Destek Derneği (HDD), Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG), Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MK) bir araya gelerek Sivil Toplum Afet Platformunu (SİTAP) kurmak üzere çalışmalara

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi İŞ REHBERLERİ TEKNİK REHBERLER Turkey SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK REHBERLERİ YARIŞMA JÜRİSİ VE PANELİSTLER TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!..

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü

Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti. SPoD CHP Beyoğlu Belediyesi Başkan Aday Adayı Gülseren Onanç ile görüştü Trans Terapi ve Dayanışma Grubu Toplantılarının Yedincisi Gerçekleşti SPoD un ve Uzman Psikiyatrist Dr. Seven Kaptan ın gönüllü işbirliğiyle düzenlenen Trans Terapi Toplantısı nın yedincisi 4 Eylül Çarşamba

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

Şimdi 2030 dan bahsetmenin tam zamanı. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti

Şimdi 2030 dan bahsetmenin tam zamanı. Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti Sayı: 118 Ekim 2015 Şimdi 2030 dan bahsetmenin tam zamanı Kadınların insan haklarının için daha güçlü ortaklıklara ihtiyaç var Çocuklara yapılan yatırımlar 719 bin yeni iş yaratabilir Dünya Sürdürülebilir

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi

SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi Ruh sağlığı uzmanlarıyla beraber yürütülen 40 saatlik çalıştay programının, trans danışanlara yönelik beşinci ve son kısmı; 3 Kasım'da İstanbul Bilgi

Detaylı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye İstişareleri. Özel Sektör Katılımı

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye İstişareleri. Özel Sektör Katılımı 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye İstişareleri Özel Sektör Katılımı Genel Bilgi Binyıl Kalkınma Hedefleri nin sonuna yaklaşırken, hedef olan 2015 yılı sonrasında ve önümüzdeki on yıllarda Türkiye toplumunun

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU içerik Bölgesel Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Düzey 2 Bölgeleri ve Kalkınma Ajansları Güney Ege Kalkınma Ajansı Yatırım Destekleme Süreci Ajansın Gelecek

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN PROJE GELİŞTİRME

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN PROJE GELİŞTİRME SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN PROJE GELİŞTİRME Yaşanabilir bir dünya, Yaşanabilir bir bugün ve yarın için Proje gelişlriyoruz! Proje Belirlenmiş bir hedefe ulaşmak amacıyla, belirli bir yerde ve süre içinde,

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KATILIMININ KOLAYLAŞTIRILMASI PROJESİ REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Hande ÖZÜT Proje Yöneticisi 29.12.2008 Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız

Detaylı

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik AGORADA 2012 BÖLGESEL İNOVASYON STRATEJİSİNİN UYGULANMASI: BİR ADIM SONRASI 19.10.2012 / Samsun Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik Bülent Açıkgöz BM Ortak Program Yöneticisi

Detaylı

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi. Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya

Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi. Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya Amasya da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi Ülker Şener 1 Temmuz 2011, Amasya Projenin Hedefleri Projenin hedefi: Amasya da çalışmayan ama çalışmak isteyen ya da aktif olarak iş arayan 300

Detaylı

Yerel veya Bölgesel Kalkınma? Mevcut kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanımı/paylaşımı Koordinasyon ve güç birliği (daha az enerji ile daha

Yerel veya Bölgesel Kalkınma? Mevcut kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanımı/paylaşımı Koordinasyon ve güç birliği (daha az enerji ile daha Yerel Kalkınma ve Yerel Aktörler Doç.Dr. Orhan AYDIN KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü TTSO Danışmanı Yerel veya Bölgesel Kalkınma? Mevcut kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanımı/paylaşımı Koordinasyon

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME

YEREL YÖNETİMLERDE TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME YEREL YÖNETİMLERDE TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇELEME 1 2 01 Program Hakkında Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı (BMOP Kadın Hakları), Sabancı Vakfı tarafından

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR

Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR 5 Kasım 2010, Cuma Sivil toplum KAMU HARCAMALARINI İZLİYOR Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Kamu Harcamalarını İzleme Platformu, 2011 yılı bütçe görüşmelerini yakından takip ederken,

Detaylı

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi

Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Kamu-STK İşbirliği için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Kapasitesinin Güçlendirilmesi Teknik Yardım Projesi Faaliyet B.1.2.1 STK lara Yönelik Kapasite Geliştirme Eğitimi Katılımcılar için

Detaylı

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ BASINDAN EKONOMİ HABERLERİ 24 MAYIS 2016 SALI KIBRIS GENÇ TV (23.05.2016) KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında;

Detaylı

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Gaziantep ve AB Projeleri SIRASI KURULUŞ SÖZLEŞME ADEDİ YÜZDESİ HİBE TUTARI ( ) YÜZDESİ 1 Ankara 206 6,39 23.461.895,52 5,83 2 İstanbul 203 6,29 25.963.219,98

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

Yerel Yönetim Vizyonu. Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir

Yerel Yönetim Vizyonu. Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir Yerel Yönetim Vizyonu Emin Dedeoğlu 16.09.2005, Eskişehir Yerel Yönetim Vizyonu Slide 2 Yeniden Yapılanma Kamu yönetiminde sorunlar Kötü ekonomik performans Yönetimin hantallaşması, verimsizlik ve etkinsizlik

Detaylı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı 2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı YÖNETİM KURULU 2011 FAALİYETLERİ 13.07.2011 Batı Akdeniz bölgesinin istihdam sorununa çözüm yaratmak amacıyla Akdeniz Radyo Televizyon

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE İstanbul, 2014 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 13 YEREL YÖNETİMLER EVRENSEL BİLDİRGESİ... 15 GİRİŞ...

Detaylı

TÜSİAD Gençlik Platformu

TÜSİAD Gençlik Platformu TÜSİAD Gençlik TÜSİAD Gençlik TÜSİAD Gençlik TÜSİAD Gençlik üniversite gençliği ile iş dünyasını sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedefi etrafında bir araya getiren ve Türkiye nin geleceğini şekillendiren

Detaylı

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 Eyül 2011 Bu yayın Avrupa Birliği nin yardımlarıyla üretilmiştir. Bu yayının içeriğinin sorumluluğu tamamen The Management Centre ve Dikmen Belediyesi ne

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi 12.12.12 Atılım Üniversitesi, Ankara Pelin Kihtir Öztürk pelin.kihtir@undp.org UNDP Türkiye üç alanda çalışıyor: 1. Demokratik

Detaylı

Avrupa Birliği üyelik müzakereleri yürüten Türkiye'de AB finansal kaynakları ile yürütülen projeler son yıllarda oldukça artmıştır.

Avrupa Birliği üyelik müzakereleri yürüten Türkiye'de AB finansal kaynakları ile yürütülen projeler son yıllarda oldukça artmıştır. Avrupa Birliği üyelik müzakereleri yürüten Türkiye'de AB finansal kaynakları ile yürütülen projeler son yıllarda oldukça artmıştır. Ancak özellikle AB projelerinin geliştirilmesinde ve yönetiminde ihtiyaç

Detaylı

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece

Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin toplam nüfusunun sadece SİLİVRİ 2014 DÜNYA VE AVRUPA KENTİ Türkiye dönüşüm geçirerek kırsal bir tarım ekonomisinden küresel ölçekte rekabetçi bir sanayi ekonomisi haline gelmiştir. 1950 yılında Türkiye nin kentsel nüfusu ülkenin

Detaylı

İktisadi Kalkınma Vakfı

İktisadi Kalkınma Vakfı İktisadi Kalkınma Vakfı Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi kadar eski ve köklü bir kurum olan İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye ile AB arasındaki ortaklık ilişkisini başlatan Ankara Anlaşması nın imzalanmasından

Detaylı

Son aylarda Asya da gerçekleşen sel felaketleri, Amerika kıtasındaki eşi görülmemiş kasırgalar, İstanbul da dakikalar içinde yaşanan son 32

Son aylarda Asya da gerçekleşen sel felaketleri, Amerika kıtasındaki eşi görülmemiş kasırgalar, İstanbul da dakikalar içinde yaşanan son 32 V. SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS FORUMU Mustafa Seçkin Yönetim Kurulu Başkanı 29 Eylül 2017 Zorlu Center Sayın Başbakan Yardımcım, Değerli konuklar, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve UNEP-FI iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz

Detaylı

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi (ÇEKAP) Projesi Ankara da düzenlenen Kapanış Toplantısı ile tamamlandı. Paydaşlar toplantıya

Detaylı

Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi

Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi Dr. Ergüder CAN İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri -19 Kasım 2009- Kalkınma Politikalarındaki Değişim Yönetimden Yönetişime Merkeziyetçi yaklaşımdan

Detaylı

ÇEKAP Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor

ÇEKAP Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor ÇEKAP Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor Eğitimlerin 3. Ayağı 8-9 Eylül de Bursa da Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından yürütülen ve temel yararlanıcısı Çevre ve ġehircilik Bakanlığı olan Türkiye

Detaylı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı

SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı SİVİL YAŞAM DERNEĞİ I. DÖNEM Stratejik Planı BURSA / 2014 1 İÇİNDEKİLER Sivil Yaşam Derneği nin Kuruluşu, Yapısı ve Faaliyet Alanları... 3 Paydaş Analizi... 4 Kurumsal Kimliğin Yeniden Tanımlanması...

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

Türkiye, dünyanın dijital bankacılık başkenti

Türkiye, dünyanın dijital bankacılık başkenti BASIN BÜLTENİ Fintech Istanbul 5. Buluşması: Türkiye, dünyanın dijital bankacılık başkenti 2016 yılında kurulan ve Türkiye de Fintech ekosisteminin sağlam bir temel üzerine kurulması için çalışmalar yapan

Detaylı

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI

İSTANBUL ATIK MUTABAKATI İSTANBUL ATIK MUTABAKATI 2013 ün Mayıs ayında İstanbul da bir araya gelen dünyanın farklı bölgelerinden belediye başkanları ve seçilmiş yerel/bölgesel temsilciler olarak, küresel değişiklikler karşısında

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÖKE KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1- Bu yönerge, Söke Kent Konseyi Çocuk Meclisi nin oluşumunu, organlarını, görevlerini ve çalışma

Detaylı

BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI

BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Başvuru Formu TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SEKTÖR VAKFI BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Başvuru Formu TÜSEV olarak Sosyal Yatırım Programı ile 2006 yılından

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Fikirden Girişime EN HIZLI YOL

Fikirden Girişime EN HIZLI YOL Fikirden Girişime EN HIZLI YOL Mayıs 2011 de, girişimcilerin toplumun ekonomik ve refah gelişiminin sürdürülebilir olmasındaki en önemli oyuncular olduğu inancıyla hayata geçirdiğimiz Girişim Fabrikası

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

İSTANBUL BÖLGE PLANI. 27 Haziran 2013

İSTANBUL BÖLGE PLANI. 27 Haziran 2013 2014-2023 İSTANBUL BÖLGE PLANI 27 Haziran 2013 1 2014-2023 İstanbul Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları 2014-2023 İstanbul Bölge Planı; 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı nın 15/11/2012

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

E. Alkım KARAAĞAÇ Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi

E. Alkım KARAAĞAÇ Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi E. Alkım KARAAĞAÇ Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi 07 Mayıs 2015 Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Kalkınma Ajansları Destek Mekanizmaları Destek Programları Başvuru Koşulları Başvuru Değerlendirme

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI

TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Basın Bülteni 16 Mayıs 2017 TÜRKİYE'NİN EN KAPSAMLI GENÇLİK ARAŞTIRMA RAPORU YÜZLERCE GENCİN ÖNÜNDE AÇIKLANDI Türkiye de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı araştırma olan Türkiye deki Gençlerin

Detaylı

SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar

SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar SURİYELİ KADIN ve KIZ ÇOCUKLARI İÇİN GÜVENLİ ALANLAR PROJESİ Merkezlerimize ve etkinliklerimize ilişkin bazı fotoğraflar 1 2 3 4 5 PROJE KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTIRILEN ETKINLIKLER ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER PANELİ

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU

YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU BİLGİ NOTU Yükseköğretim Kalite Kurulunun Kurulma Nedeni Yükseköğretimde yapısal değişikliği gerçekleştirecek ilk husus Kalite Kuruludur. Yükseköğretim Kurulu girdi ile ilgili

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK DİNÇER İN İŞ DÜNYASI BAKIŞ AÇISIYLA TÜRKİYE DE YOLSUZLUK SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI 26 Kasım 2014 İstanbul, Sabancı Center TÜSİAD İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye de

Detaylı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI PROJE HAKKINDA Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü

Detaylı