MÜHENDİSLİK ETİĞİ (CV ve Yazışma Kuralları)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MÜHENDİSLİK ETİĞİ (CV ve Yazışma Kuralları)"

Transkript

1 MÜHENDİSLİK ETİĞİ (CV ve Yazışma Kuralları) 6.HAFTA Doç. Dr. Faruk YILDIRIM

2 TANITIM (C.V. DÜZENLEME)

3 CV yazmanın temel sebebi beni iş görüşmesine çağırın demektir. Eğer CV niz kötü hazırlanmışsa, iş görüşmesine çağrılmama ihtimalinizi oldukça yükseltmiş olabilir. 100 adet özgeçmişten en fazla 5 tanesi profesyonel olarak hazırlanmış çıkıyor. Geri kalan 95 tanesi ilk 7 saniyede çöp kutusuna giden nitelikte.

4 a) Zevkli, beğenilir olacak ve önem verildiği anlaşılacak b) Konuların yanlış sunumunu veya gerçekçi olmayan beklentileri içerecek yanlış yönelme yapmayacak, c) Mesleki hizmetler için ücrete veya fiyata referanslanmayacak, d) Kendi kendini övmeyecek, e) Yanlış veya doğru olmayan bilgi içermeyecek, gerçeklere dayanacak f) Toplum yararına olacak, g) Mesleğin saygınlığına, güvenirliğine ve onuruna zarar vermeyecek, biçimde olacaktır.

5 üniversite yıllarını sadece derslerine çalışarak geçirmeleri, dolayısıyla ekstra aktiviteler ve projelerle uğraşmamaları. Üniversite yıllarınızı çok verimli geçirmelisiniz. Projeler üretmeli, sosyal kulüplere üye olmalı ve aktif bir üniversite dönemi geçirmeye bakmalısınız. Yaz dönemlerinizi staj yaparak geçirmeye çalışmalısınız. Genelde en önemli sorunlardan bir tanesi, bu bilgi ve deneyimleri kağıda dökmenizde yaşanan zorluklar oluyor. Eğer CV nizi nasıl hazırlamanız gerektiğinden emin değilseniz, arkadaşınız, aileniz, yada iş dünyasından tanıdığınız ve destek olabileceğine inandığınız birinden yardım isteyin. Bazen kişiler yetenekleri ve başarılı çalışmaları olduğu halde bunları CV lerine eklemiyorlar. Ekleyenler de destan yazabiliyor. Bu konuda web de birçok hazır örnekler var. Bu kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Öğrenciyseniz, kariyer günlerine katılın ve şirket sunumlarını yapan yöneticilerle konuşun. Öğrenciyseniz, öğretim üyelerinden yardım isteyin. Öğretim üyelerinin iş dünyasıyla arası iyi olabilir. Size bu konuda yardımcı olmak için görüşebileceğiniz birkaç yöneticinin kontaklarını vermesini rica edin. CV niz hazır olsa da ve kendi yazdığınız CV den çok emin olsanız bile ikinci bir gözün görmesini sağlayın. CV lerin hatalarla dolu olması acı bir durum. Neden hiç bir şirket benim CV ime cevap vermiyor diye ahlamaktansa, ilk önce kendi üzerinize düşeni mükemmel olarak yapmayı deneyin. Yöneticiler CV üzerindeki hatalardan gerçekten hoşlanmıyorlar. CV hazırladıktan sonra CV nize yazdığınız noktaları sesli olarak kendinize yada arkadaşınıza anlatın, detaylandırın. Böylece CV nizden çıkartmanız gereken yada eklemeniz gereken noktaları daha rahat yakalamış olursunuz.

6 Mümkünse 2-3 paragrafı aşmayacak şekilde şirkete kazandırabileceklerinizi ifade edin. Hayat hikayenizi okumaya vakit olmadığından, kısaca başvurduğunuz pozisyon için aranan ve sahip olduğunuz yeteneklerinize odaklanın. Örneğin: şirkete kazandıracak bir şeyiniz varsa, o şeyin ne olduğunu yazın. Abartmayın: bir abartı durumu söz konusu oluyor. Askerlik ve evlilik durumu normal, 4 mail adresi 5 telefon numarası abartı, güven ve öncelikleri belirleyemeyen bir kişi imajı Formatı Çarptırmayın: Mutlaka en son iş deneyiminizden geçmişe doğru gidin. Kişisel bilgilerinizi (doğum yeri, yılı gibi) CV nizin başına değil sona eklemeniz yeterlidir. iş tecrübeniz yoksa, eğitiminizi ön plana çıkartmayı deneyin. İş deneyiminiz varsa, sadece çalıştığınız şirket ismini ve bulunduğunuz pozisyonla beraber, şirkette ne yaptığınızı, hangi başarıları elde ettiğinizi detaylı yazınız. Kişisel Hedefleriniz: Özellikle iş hayatına yeni başlayan kişiler (istiyorum, talep ediyorum) manasına gelen kullanımdan kaçının ve daha nazik bir form olan Benim önerim, CV inize kişisel hedef koymamanızdır. Şirketler adayların kişisel hedefleriyle, CV noktasında ilgilenmezler. Ben kelimesinin kullanımı: Ben kelimesini çok sık kullanmamaya bakın. Takım oyuncusu olmadığınız algısını da yaratabilir. Yazım Tekniği: Bu CV nizin en önemli, en can alıcı unsurunu oluşturuyor. CV nizin yazım dili, kelimelerin kullanılışı, ifade şekli sizi iş görüşmesine çağırtacak en önemli faktör. Eğer yazı yazmak konusunda çok deneyimli değilseniz, mutlaka yardım alın. Araştırın, öğrenin ve yapabileceğinizin en iyisini yapın.

7 YAZIŞMA KURALLARI DİLEKÇE, MAİL

8 ÖDEV, SINAV, RAPOR, PROJE, TEZ ÖĞRENCİ ETİK KURALLAR

9 1) Kopya: Aşağıdaki davranışlar kopya kabul edilir, ancak kopya bunlarla sınırlı değildir. a. Sınavlarda bir başkası ile bilgi alışverişinde bulunmak, b. Sınavlarda izin verilmeyen kaynakları ya da bilgiyi kullanmak (örneğin hesap makinasına veya sıraya bilgi (formül, metin vb.) yazmak, kullanılan tablo ve kitaplara ek bilgi yazmak gibi), c. Grup çalışmasına izin verilmeyen ödevlerde, projelerde ve raporlarda başka öğrencilerle beraber çalışmak (Ortak çalışma fikir alışverişinin ötesine geçmemeli; ödevde, projede ya da raporda yapılan iş tümüyle öğrenciye ait olmalıdır), d. Bir ödevin, projenin, staj raporunun veya laboratuvar raporunun tamamını ya da sadece bir kısmını bir başka öğrenciden ya da bir kaynaktan (kitap, internet, makale gibi) alıp, kendi yapmış gibi sunmak, e. Daha önceden notlandırılmış bir ödevin, projenin, staj raporunun veya laboratuvar raporunun

10 2) Aldatma: Aşağıdaki davranışlar aldatma kabul edilir, ancak aldatma bunlarla sınırlı değildir. a. Bir sınava veya laboratuvar çalışmasına başka bir kişinin yerine girmek; ya da bir başkasının kendi yerine bu çalışmalara girmesini sağlamak, b. Yoklama alınan derslerde bir başkasının yerine imza atmak, ya da bir başkasının kendi yerine imza atmasını sağlamak, c. Herhangi bir deney verisini değiştirerek kullanmak, d. Kullanılmayan kaynakları kullanılmış gibi göstermek.

11 3) Aşırma: Bir kişinin başkalarının düşüncelerini, görüşlerini bilgi kaynağını bildirmeden ve atıfta bulunmadan bilinçli olarak ya da farkında olmadan alıp kullanması ve kendi görüşü gibi sunmasıdır. Aşağıdaki davranışlar aşırma kabul edilir: a. Basılmış ya da internette yayımlanmış kaynaklardan kaynak belirtmeden yararlanmak, b. Farklı kaynaklardan yapılan alıntıları, kaynak göstermeden ve tırnak içine almadan kullanmak (örneğin kes-yapıştır yoluyla), c. Bir kaynağı, sözcüklerini değiştirerek kaynak göstermeden kullanmak. Akademik etik değerlere aykırı davranışlarda bulunanlar, üniversite tarafından; Uyarma dan başlayıp Okuldan atılma ya kadar varabilecek disiplin cezalarına çarptırılabilirler.

12 Soru 1. Aşırma kopya olarak mı kabul ediliyor? Cevap1. Evet, çünkü aşırma, kişinin bir şeyi kendi bulmuş veya yapmış gibi göstermesi anlamına gelir ve bu da bir çeşit kopyacılıktır. Soru 2. Birkaç kaynakta okuduğum bilgileri, kendi sözcüklerimle özetlediğim zaman da kaynak göstermek zorunda mıyım? Cevap 2. Bu durumda da kaynak göstermek zorunludur. Yazarların cümlelerini doğrudan almamış olsanız bile, bu kaynakları kullanarak yazdığınız bilgiler hala bu kaynaklara ait oldukları icin, yazarlara atıf yapılması gereklidir. Soru 3. Konu özetlerini veya öğrencilere yardım amacıyla oluşturulan web sitelerindeki bilgileri de yazımızda kullanabilir miyiz? Cevap 3. Evet. Bilgileri aldığınız yeri gösterdiğiniz sürece buralardan yararlanabilirsiniz. Kaynak göstermediğiniz takdirde aşırma sayılır. Soru 4. Yararlandığım kaynak ve yazarları, yazının içinde değil de kaynakçamda (referans listemde) göstersem yeterli olmaz mı? Cevap 4. Hayır, yeterli olmaz. Yazınızın içerisinde alıntı yaptığınız yerde bilgiyi aldığınız yazarın ismi olmalıdır. Bunu yapmadığınız takdirde, yazınızın hangi bölümlerinin size ait olduğu ve hangi bölümlerinin kaynaklardan alındığı belli olmaz.

13 Soru 5. Yazının içinde atıf yapılmamış fakat sadece kaynakça verilmiş olan birçok kitap gördüm. Neden biz böyle yapamıyoruz? Cevap 5. Bu tür kitaplar çoğunlukla ansiklopedi, sözlük gibi piyasadaki genel başvuru kitaplarıdır. Bunlar, popüler kitaplar olup halkı bilgilendirmek amacıyla yazılmışlardır. Siz ise, bilimsel çalışma ve araştırma yapmak ve bunları yayımlamak amacındasınız. Okuyucularınız, bilim adamları, araştırmacılar ve akademik çevredir. Kendi alanınızda bulduklarınızı ve sonuçlarınızı rapor etmeyi amaçlamaktasınız. Bunlardan dolayı, kendi yazılarınızda faydalandığınız tüm bilgi ve bulguların kaynaklarını açıkça göstermek durumundasınız. Soru 6. Bir yazıda/tezde aşırma olup olmadığı nasıl anlaşılır? Cevap 6. Unutmayın ki üniversite öğretim eleman ve görevlileri aşırma çeşit ve yöntemleri konusunda bilinçlidirler. Konunuz ile ilgili neredeyse bütün yazıları okumuş olmaları muhtemeldir. Öğrenci yazılarını okuma konusunda çok deneyimlidirler ve bu yüzden de öğrenci yazısıyla bir uzmanın yazısını birbirinden ayırabilirler. Bunun yanı sıra internette yazıların aşırma olup olmadığını inceleyebilen ücretsiz yazılımlar var. Bütün bunlardan dolayı, bir yazının bir parçası veya tümünün aşırma olup olmadığını anlamak çok da zor değildir.

14 MAİL VE YAZIŞMA KURALLARI

15 1. Profesyonel bir adresi kullanın adresleri mutlaka sahibinin adını ve soyadını taşımalıdır. İş ile ilgili bir yazışmada kedisever25, horoz61 veya cicikiz gibi bir adres. Benzer şekilde kurumsal adresleri de özel işler için kullanılmamalıdır. 2. BÜYÜK HARF kullanmayın BÜYÜK HARF KULLANARAK YAZILAN CÜMLELER KARŞI TARAFTA KENDİLERİNE BAĞIRILIYORMUŞ HİSSİ UYANDIRACAKTIR. Bu türden kullanım karşı tarafı rahatsız edebilir ve istenmeyen tonda cevapları tetikleyebilir. 3. Çok fazla Format kullanmayın Ayrıca rengarenk ve farklı yazı tipleri ile hazırlanmış bir mail karşı tarafı ilk bakışta rahatsız edecektir. 4. Reply All yapmadan önce en az iki kez düşünün Gönderilecek cevabın gerçekten mesajdaki herkesi ilgilendirdiğinden emin olunmayan durumlarda asla Reply all seçeneği kullanılmamalıdır. 5. Alıcıların adreslerinin yazılmasını sona bırakın Oluşabilecek hataları önlemek için alıcıların adreslerinin yazılmasını sona bırakın. Yazım, kontrol ve yeniden kontrol işlemleri bittikten sonra ve mesaj gönderilmeye tam olarak hazır olduğunda yazılmalıdır.

16 6. Mesajı doğru kişiye gönderdiğinizden emin olun Unutmayın ki bu hata ile geri alamayacağınız ve göndermekten pişman olacağınız maillerin gitmesi olasıdır. Bu yüzden alıcı isim ya da adreslerinin tamamen doğru yazıldığından ya da liste üzerinden doğru ismin seçildiğinden mutlaka emin olmak 7. Maillerinizi küçültün Gereksiz dosyaların mesajlara eklenmesidir. Gönderdiğiniz mesaja zorunlu olmadıkça dosya eklememeye çalışın. Dosya eklemeniz zorunluysa, maili göndermeden önce eklediğiniz dosyayı mutlaka mailin içinden açarak içini kontrol edin ki yanlış bir dosya göndermeyesiniz. Gönderilen dosyaların mümkün olduğu kadar küçük boyutlu hale getirilmesi hem gönderenin hem de alanın zaman kaybetmesini engelleyecektir. Örneğin, bir dakikadan daha kısa süre içerisinde sıkıştırılarak ya da PDF e çevrilerek gönderilebilecek devasa bir dosya, hem gönderenin hem de alıcının bilgisayarının dakikalarca meşgul olmasına sebep olabilir. 8. Mail özelliklerini ve nasıl kullanıldıklarını mutlaka öğrenin Doğru mail özelliklerini doğru yerde kullanmayı mutlaka alışkanlık haline getirin. Örneğin her mesajınızı Acil ya da Önemli seçenekleri ile göndermeyin. Ayrıca Okundu İletisi nin (Return Receipt) çok fazla kullanımı da karşı tarafı rahatsız edebilir. Bu konuda bir başka uyarı da hatalı gönderilen mesajların geri çağırılması konusunda. Mesaj karşı tarafta okunduktan sonra gönderilecek Recall talepleri, mesajın ve sizin değerinizi karşı taraf gözünde düşürebilir.

17 9. Kalabalık alıcılara mail gönderirken dikkatli olun Mailinizde çok sayıda alıcı varsa Özellikle birbirini tanımayan ve çok sayıda kişiye mesaj gönderecekseniz, 10. Basit bir İmza nız olsun Mail programınızda kullandığınız Otomatik İmza nız mümkün olduğu kadar basit ve anlaşılır olmalı. 20 satır uzunluğunda, felsefik içerikler ve gereksiz resimler içeren bir imza, ihtiyaç duyulduğunda kontak bilgilerinize erişimi zorlaştıracağı gibi alıcının gözündeki değerinizi de etkileyecektir. 11. Açık ve net anlaşılır olun Gönderilen mesajın alıcısına doğru ve vaktinde ulaşmamasının en önemli nedenlerinden biri yeteri kadar açık olmayan konu (subject) satırlarıdır. Konu satırı dışında mesajın içeriğinde de kısa, net ve açık olunmalıdır. İmalar, dolaylı anlatımlar ya da net olmayan ifadeler ve ağdalı, gereğinden fazla edebi öğeler içeren bir dil kullanımı karşı tarafı yoracak veya rahatsız edecektir. Daha da ötesi anlatılmak istenenin anlaşılmaması ya da yanlış anlaşılmasına yol açacaktır.

18 12. Farklı kültürlere farklı tarzlar kullanın Özellikle mail kullanımında beden diline yer olmadığı dikkate alındığında kültürel farklar kolaylıkla iletişim facialarına sebep olabilir. Mailde kullanılan yazım tarzı, maili alacak kişinin kültürel özelliklerine göre farklılık gösterebilmelidir. Ülkemizin de batısı ile doğusu arasında benzer farklar olabileceğini söylemek çok da hata olmayacaktır. Yazım dilinde alıcının kültürüne dikkat etmek iletişim seviyesini arttırmaya yardımcı olacaktır. 13. Maillere size hata ile gönderilmiş olsalar bile yanıt vermeye çalışın Size gelen her maile cevap vermek elbette ki vakit alıcı bir iştir. Ancak, gönderilen maillere mümkün olduğu kadar yanıt verilmeye çalışılmalıdır. Bir mail size hata ile bile gönderilmiş olsa, göndericinin Çok meşgul olduğunuzu biliyorum ancak sanırım bu mail bana yanlışlıkla gönderildi. Ve doğru kişiye iletebilmeniz için sizi haberdar etmek istedim gibi kısa bir yanıtı almaktan memnun olacağı göz ardı edilmemelidir. 14. Mesajı göndermeden önce tekrar tekrar okuyun Küçük de olsa yapılan anlam, kelime veya imla hataları her zaman alıcının gözünden kaçmayabilir. Karşınızdaki kişinin sizi bu hata sebebiyle yargılayabileceğini sakın unutmayın. Yazılan mesajın önem derecesine göre birkaç kez tekrar tekrar okunması Yeni işiniz için tebrik ederim yerine Yeni eşiniz için tebrik ederim benzeri bir cümle kullanmanızı önleyecektir.

19 15. Tansiyon yüksekse hemen yanıtlamayın Sizi geren ve sinirlendiren maillere cevap vermeden önce biraz zaman geçmesine izin verin. Unutmayın ki mailiniz karşı tarafa ulaştıktan sonra geri dönüşü yoktur. Bu yazılı iletişim aracının en büyük handikaplarından biri de bu olsa gerek. Aldığınız mesaj ya da yazmak istediğiniz konu hakkında ne kadar sinirliyseniz, mesajı göndermek için kendinize o kadar uzun süre zaman tanımalısınız. Öfke ile kalkan olmayın. Bırakın, bu mesajı sakin siz yanıtlasın. 16. Günlük dilden uzak durun Mesajın alıcısı ile samimiyet derecesi ne kadar fazla olursa olsun, işle ilgili yazışmalarda asla günlük selamlamalar kullanılmamalıdır. Naber, Selam Millet veya benzeri formal olmayan selamlama kelimelerinden uzak durulmalıdır. Selamlama göndereceğiniz mailin ilgili başka kişilere de gönderilebileceğini dikkate alarak seçilmelidir. Samimiyet derecesi ne olursa olsun bir iş ine Merhaba diye başlamak herkes için uygun olacaktır. 17. Noktalama işaretlerini, özellikle ünlem işaretini tutumlu kullanın İş yazışmalarında, ünlem işaretinin, heyecan ile ilgili bir durum belirtmek dışında kullanılmasından kaçınılmalıdır. İş yazışmasının bir ergen sohbeti gibi görünmesi iyi karşılanmayacaktır.

20 18. Espri yaparken dikkat edin Mail yazarken kullanılacak bir şakanın etkisinin yüz yüze konuşurken yapılacak şakanın etkisinden farklı olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Karşınızdaki kişiyi çok çok iyi tanımadıkça mail yazarken mizah öğeleri kullanılmamasına çalışılmalıdır. Konuşurken yapılacak bir espri yazılı hale geldiğinde bambaşka bir anlam içerebilir. 19. GİZLİ konuları mail ile tartışmayın ler kolaylıkla başkasına gönderilebilirler. Ya da başka kişilerin eline geçebilirler. Örneğin, iş ortamında, tüm ler bir sunucu üzerinden geçerler ve o sunuculara birilerinin erişimi vardır. Bu yüzden, gizli kalmasını isteyeceğiniz konuları kesinlikle mail üzerinden tartışmayın. Ayrıca bazı hassas konuları konuşmak, yazışmaktan çok daha iyi olabilir. Konuyu mail göndermeden, bir toplantı ile, telefonla ya da yüz yüze konuşarak tartışmanın da bir alternatif olduğunu akılda bulundurarak, gerekli değilse yazılı iletişimden kaçının. 20. Göndermeden önce tekrar düşünün Bu son kural belki de Altın Kural ların en önemlisi olabilir. Gönder tuşuna basmadan önce mutlaka ama mutlaka kendi kendinize Ben böyle bir mail almak ister miydim? diye sorun. Bu noktada bir başka anlamlı soru Ben bu maili göndermek istiyor muyum? olabilir çünkü mail sizin adınızla gidecek ve karşıdaki kişi nezdinde sizi temsil edecek. Bu noktada mesajı o haliyle göndermek hatta gönderip göndermemek isteyeceğinizi mutlaka tekrar değerlendirin.

21 KAYNAKLAR Bu kaynak Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendsilik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümünde okutulan Mühendislik Etiği dersine ait yardımcı DERS NOTU olarak hazırlanmıştır. Bu ders notunda anlatılan bilgiler çeşitli kitap, internet bilgileri (kaynakları) ve makaleler derlenerek elde edilmiştir. Hiçbir ticari kaygı taşımamaktadır. İçeriğinde olabilecek/var olan hataları ve her türlü eleştirinin bildirilmesi için adresine geri dönüş yapabilirsiniz. Kaynaklarından yararlandığım tüm bilim insanlarına teşekkür ederim!!!

22 KAYNAKLAR Botsalı, F.M., Mesleki Etik, Selçuk Üniversitesi Müh. Mimarlık fak. Makine Mühendisliği Bölümü. Yılmaz, E. M., Kurumsal İletişim ve Prensiplere Dayalı Uyuşmazlık Davranışı:Whistleblowing, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi. Gerçek, H., 2005, Mühendislikte Etik Sorunların Ele Verilmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Mühendislik Fak., Maden Mühendisliği Bölümü madencilik, vol.44, no.4, pp Ruacan, Ş., Yayın Etiği, Hacettepe Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü. Kansu, E., Bilimsel Yayınlarda Etik İlkeler, Hacettepe Üniversitesi, Onkoloji Enstitüsü. T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kamu Görevlileri Etik Rehberi, 2014,, Ankara. E. Köktürk., Geomatik Etik İlkeler, İpbüker, C., Göksel Ç., Mühendislik Etiği Ders Notları, İstanbul teknik Üniversitesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü. TÜSİAD, Dünyada ve Türkiye de İş Etiği ve Etik Yönetimi, 2009, İstanbul. Türkiye Etik Değerler Merkezi, TEDMER, Türkiye Etik Değerler Merkezi, Türk İşgücünün İş Etiğine Yaklaşımı Araştırması, Ateş, H., Bağce, E., Şen, M.L., Tapu Hizmetlerinde Etik Araştırması, Kılınç, G., Özgür, H., Genç, F. N., Yerel Düzeyde Planlama Etiği, 2009, Ankara. Özgen, C., Etik Kültürünün Geliştirilmesinde Eğitimin Rolü, Üniversitede Etik Eğitimi, ODTÜ, 2012, Ankara.

23 KAYNAKLAR Deniz, R., İpbüker, C., Göksel Ç., Mühendislik Etiği Dersleri Neden Zorunlu Olarak Okutulmalıdır?, TMMOB, 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 2005, Ankara. Aktan, Ç. C., Toplam Ahlak Yönetimi, Ahlakta kalite Vurgusu, 2001, Diyarbakır. İnam, A., Uzman Hayatın Neresinde?, Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı. 423, pp , Müezzinoğlu, A., Mühendislikte Etik, Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı. 423, pp.20-22,2003. Kaylan, A. R.,., Mühendislik Etiği, Ulusal Sygınlık ve Rekabet Gücü, 1. Ulusal Mühendislik Kongresi ve Mühendislik Dekanları Konseyi 8. Toplantısı, Abdullah, H., Sazak, N., Yıldız, M.,., Elektrik Elektronik Bilgisayar Mühendisliği Mesleğinde Etiksel istekler, İnam, A., Gönülden Bilime, Mühendise Ethik?, Cumhuriyet Bilim Teknik Eki, sayı.831, Köktürk, E., Mesleki Etiği ve Harita Sektörü, Kumbasar, N., Mühendislik Etiği ve Güçlendirme, Türkiye Mühendislik Haberleri, sayı. 423, pp , Aydın, M., Mühendislik Etiği Giriş ve Kavramlar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Merkezi. Boyacıoğlu, D., Mesleki Etik ve Gıda Mühendisliği, İTÜ, Gıda Mühendisliği Bölümü. Tokyay, M., Mühendislik Etiği, ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü. Gençoğlu, M. T., Mühendislikte Etiği ve Etik Eğitimi, Fırat Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Yağcı, B., Mühendislikte Etik, yetkin Mühendislik, Balıkesir Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü.

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Etik İkilem Nasıl Çözülür)

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Etik İkilem Nasıl Çözülür) MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Etik İkilem Nasıl Çözülür) 6.HAFTA Doç. Dr. Faruk YILDIRIM Etik İkilemlerin Çözümü 1. İlgili ahlaki değerlerin belirlenmesi 2. İlgili anahtar kavramların belirlenmesi (Profesyonelliğin

Detaylı

Bilgi Sistemleri Direktörlüğü. Kurumsal Mail Yazma Kuralları

Bilgi Sistemleri Direktörlüğü. Kurumsal Mail Yazma Kuralları Bilgi Sistemleri Direktörlüğü Kurumsal Mail Yazma Kuralları Kurumsal Mail Yazma Kurallarının Önemi Globalleşen dünyamızda, akademik ortamda ve iş çevrelerinde yazılı iletişim gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır.

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN

İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN İÇİNDEKİLER 1. ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ 2. ÖZGEÇMİŞ BÖLÜMLERİ 3. ÖZGEÇMİŞ YAZILIRKEN YAPILAN 10 HATA 4. ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ İÇİN ÖZGEÇMİŞ TÜRLERİ Özgeçmişinizi vurgulamak istediğiniz özellikleriniz ve geçmiş deneyimlerinizi

Detaylı

EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI

EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI 1. Giriş Ekol Lojistik (Ekol); bünyesinde yer alan tüm çalışanlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, resmi kurum ve kuruluşlara, faaliyet gösterdiği

Detaylı

CV yi hazırlayıp göndermenin amacı, iş/staj mülakatına davetiye almaktır. Yani CV, iş/staj bulma sürecindeki ilk ve bu yüzden en önemli aşamadır.

CV yi hazırlayıp göndermenin amacı, iş/staj mülakatına davetiye almaktır. Yani CV, iş/staj bulma sürecindeki ilk ve bu yüzden en önemli aşamadır. Kariyer Merkezi CV HAZIRLARKEN... CV, olumlu bir ilk izlenim uyandırman ve profesyonel olarak kendini göstermen için en önemli araçlardan biridir. Sahip olduğun beceriler ile başvurduğun pozisyonun gerektirdiği

Detaylı

2) Hesabınıza Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelir.

2) Hesabınıza Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelir. MEB.K12.TR Uzantılı E-Posta Hesabının Kullanımı 1) http://mail.meb.k12.tr internet adresinden e-posta hesabına giriş yapılır. Kullanıcı Adı : KURUM KODUNUZ (meb.k12.tr kısmını yazmayınız.) Şifre : Hesabınıza

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI Bu politika, çalışanların ve yetkililer, yöneticiler, danışmanlar ve vekiller dâhil olmak üzere, Magna adına

Detaylı

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Harita Mühendisliği uygulamaları)

MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Harita Mühendisliği uygulamaları) MÜHENDİSLİK ETİĞİ (Harita Mühendisliği uygulamaları) 4.HAFTA Doç. Dr. Faruk YILDIRIM HARİTA MÜHENDİSLİĞİNİN TOPLUMSAL YARARI 03.03.2017 Mühendislik Etiği Toplumda toprağa ilişkin tüm mühendislik yatırımlardan,

Detaylı

PERSONEL SEÇME ve YERLEŞTİRME. Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR

PERSONEL SEÇME ve YERLEŞTİRME. Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR B PERSONEL SEÇME ve YERLEŞTİRME Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR İK seçim sürecinin başvuruların kabulü, ön görüşme ve başvuru formu doldurma aşamalarını, İK seçim sürecinin önemli birer unsuru olan başvuru formu

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI Bu politika, çalışanların ve yetkililer, yöneticiler, danışmanlar ve vekiller dâhil olmak üzere, Magna adına

Detaylı

*Notu yazan kişinin iletmek istediği önemli noktalar net, açık, basit ve kısa şekilde, yazı okunaklı olmalı,

*Notu yazan kişinin iletmek istediği önemli noktalar net, açık, basit ve kısa şekilde, yazı okunaklı olmalı, 2) RESMİ OLMAYAN NOTLAR Herhangi bir iş yerinde ve yakın çevredeki samimi insanlar arasında bazen kısa mesajlar göndermek, bazen de bir belge ya da koliyi havale etmek için üzerine kısa bilgiler yazılır.

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

Erasmus+ Staj Davet Mektubu Nasıl Alırım?

Erasmus+ Staj Davet Mektubu Nasıl Alırım? Erasmus+ Staj Davet Mektubu Nasıl Alırım? Erasmus Staj Faaliyeti Nedir-1 Bu hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede 1 staj yapmasıdır. Staj, bir yararlanıcının

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLERİ Zorunlu Stajlarda Kullanılacak Formlar ve Dikkat Edilmesi Gereken Tarihler. ZORUNLU STAJ BAŞVURU FORMU STAJ KABUL FORMU TESLİM TARİHİ İMZA/KAŞE TESLİM EDİLECEK BİRİM

Detaylı

Online Yönetilebilir Hakemli Makale Takip Sistemi

Online Yönetilebilir Hakemli Makale Takip Sistemi Online Yönetilebilir Hakemli Makale Takip Sistemi Sistem temel olarak iki ana kısımdan oluşmaktadır: 1- Hakemli bir akademik derginin ihtiyacı olan ve tamamen web üzerinden yönetilen makale takip sistemi

Detaylı

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme SINIF : 6 ÖĞRENME ALANI : İBADET ÜNİTE : 2 / NAMAZ İBADETİ MATERYAL TÜRÜ : PROJE ÖDEVİ 6.SINIF İÇERİK SINIF DÜZEYİ BEKLENEN BECERİLER HAZIRLAMA SÜRESİ DEĞERLENDİRMEDE KULLANILACAK ARAÇLAR Namazın şartlarıyla

Detaylı

E POSTA GÜVENLİĞİ E POSTA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: TEAM VOLTRAN BARTIN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

E POSTA GÜVENLİĞİ E POSTA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: TEAM VOLTRAN BARTIN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ E POSTA GÜVENLİĞİ E POSTA GÜVENLİĞİ HAZIRLAYAN: TEAM VOLTRAN BARTIN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ E POSTA GÜVENLİĞİ İÇİNDEKİLER 1. E POSTA GÜVENLİĞİ NEDİR? 2.

Detaylı

Tanıtım ve Yayın İlkeleri Kitapçığı

Tanıtım ve Yayın İlkeleri Kitapçığı Tanıtım ve Yayın İlkeleri Kitapçığı Tanıtım ve Yayın İlkeleri Kitapçığı İçindekiler Bölümü A-Bölümü -Psikopress.com'da -Psikopress.com Güncel Yazılarda -Psikopress.com Kütüphane'de -Psikopress.com Sözlük'te

Detaylı

1) İlk olarak oluşturduğumuz filtre adı yazılır. (örneğin tatil mesajı, taşı vb gibi.) 2) Sonra filtre için kural belirlenir.

1) İlk olarak oluşturduğumuz filtre adı yazılır. (örneğin tatil mesajı, taşı vb gibi.) 2) Sonra filtre için kural belirlenir. ROUNDCUBE FİLTRELER Roundcube e-posta sisteminde tatil mesajı, otomatik cevaplama ayarlamalarını yapabileceğiniz, gönderici / alıcı / konu ve postalara dayalı seçenekler ile filtre oluşturabileceğiniz

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ İNTERNET BAŞVURU KILAVUZU. Kayıt Yenileme Tarihleri 15 Ekim 2 Kasım 2012

GÜZ DÖNEMİ KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ İNTERNET BAŞVURU KILAVUZU. Kayıt Yenileme Tarihleri 15 Ekim 2 Kasım 2012 T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BATI AVRUPA PROGRAMLARI 2012-2013 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ İNTERNET BAŞVURU KILAVUZU Kayıt Yenileme Tarihleri 15 Ekim 2 Kasım 2012 Güz Dönemi Kayıt Yenileme

Detaylı

Bilimsel Araştırma Projeleri Otomasyon Sistemi

Bilimsel Araştırma Projeleri Otomasyon Sistemi Bilimsel Araştırma Projeleri Otomasyon Sistemi Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz, Bilimsel Araştırma Projelerini Otomasyon Sistemi üzerinden nasıl yönetebileceğiniz hakkında yönergeler içermektedir. Yeni otomasyon

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu http://zikzakgrup.com/ OKUL ÖNCESİ MEKANİK YAZMA SÜRECİ MODEL HİKAYE PLAN, OLMA UNSURLARI SÜSLEME VE SÜRECİ YARATICILIK SUNUM VE ÖLÇÜM TÜRLER Anlama Ses Birlikte yazma Karakter Konu, Fikir, Noktalama

Detaylı

Konu: Bilgi Paylaşım Araçları. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilgi Paylaşım Araçları. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6.Sınıf Konu: Bilgi Paylaşım Araçları 8.-14.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul 1- İŞBİRLİKLİ YAZARLIK İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu bilgi paylaşım

Detaylı

CV HAZIRLAMA VE MÜLAKAT TEKNİKLERİ

CV HAZIRLAMA VE MÜLAKAT TEKNİKLERİ CV HAZIRLAMA VE MÜLAKAT TEKNİKLERİ OKAN ÜNİVERSİTESİ KARİYER MERKEZİ KARİYER TANIMI Bireyin, başlangıç yaptığı, yaşamının üretken yıllarını kullanarak geliştirdiği ve genelde çalışma hayatının sonuna dek

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu

Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Türkçe Programlar için Tez Yazım Kılavuzu Tez Yazım Kılavuzuna, grad.emu.edu.tr/akademik/tezler adresinden ulaşabilirsiniz. Giriş Teziniz, bölüm, kütüphane,

Detaylı

Amaç, BİLİMSEL ARASTIRMA YAPABİLME, HAKİM OLDUĞU BİR KONUYU BELİRLİ BİR FORMATTA HAZIRLAYIP SUNABİLME

Amaç, BİLİMSEL ARASTIRMA YAPABİLME, HAKİM OLDUĞU BİR KONUYU BELİRLİ BİR FORMATTA HAZIRLAYIP SUNABİLME SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İSG 203-SEMİNER DERSİ V Dönem 1702175 Amaç, BİLİMSEL ARASTIRMA YAPABİLME, HAKİM OLDUĞU BİR KONUYU BELİRLİ BİR FORMATTA HAZIRLAYIP

Detaylı

A. BAŞVURU FORMU İLE İLGİLİ SORULAR -1

A. BAŞVURU FORMU İLE İLGİLİ SORULAR -1 sık sorulan sorular A. BAŞVURU FORMU İLE İLGİLİ SORULAR B. KURSA ÖNKAYIT YAPTIRMA İLE İLGİLİ SORULAR C. ÜST YAZI İLE İLGİLİ SORULAR D. YABANCI DİL YETERLİLİĞİ İLE İLGİLİ SORULAR E. KURUM, SOYADI VS. DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme...

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme... İÇİNDEKİLER Ön söz... xiii Amaç... xiii Okuyucu Kitle... xiv Kitabı Tanıyalım... xiv Yazım Özellikleri... xv Teşekkür... xvi İnternet Kaynakları... xvi Çevirenin Sunuşu... xvii Yazar Hakkında... xix Çeviren

Detaylı

DHL EXPRESS. 1 DHL IntraShip User Guide

DHL EXPRESS. 1 DHL IntraShip User Guide DHL EXPRESS 1 DHL IntraShip User Guide IntraShip Uygulamasının Genel Özellikleri; WEB tabanlı olup kurulum gerektirmez Internet erişimi ve çıktı almak için bir yazıcı yeterli Ortak veri tabanı vasıtası

Detaylı

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler,

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler, İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi Sevgili Öğrenciler, Bu anket MLARG: risk grubundaki gençler için cep telefonu üzerinden İngilizce öğrenme (Proje Numarası: 2009-TR1-LEO05-08674) adında bir Avrupa Birliği

Detaylı

C# ile e-posta Göndermek

C# ile e-posta Göndermek Kemal Demir http://kemal.csharpturk.net kemal@csharpturk.net C# ile e-posta Göndermek 25.12.2006 Web sitemizin üyelerine ya da adreslerini bir yerde biriktirdiğimiz arkadaşlarımıza toplu olarak eposta

Detaylı

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken ÇOCUKLARIN GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İLE İLGİLİ EBEVEYNLERE ÖNERİLER Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz

Detaylı

EpostaGonder V1.4 KULLANIM KLAVUZU

EpostaGonder V1.4 KULLANIM KLAVUZU EpostaGonder V1.4 KULLANIM KLAVUZU GRUP OLUŞTURMAK Programın açılış ekranındaki Grup Oluştur düğmesi ile yeni email grubumuzu oluşturuyoruz. GRUBA EMAIL ADRESLERİNİ YÜKLEMEK Email adreslerini yüklemek

Detaylı

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 17.03.2017 Dr. Korhan Esat Dr. Elif Akıska Staj aşamaları Staj öncesinde yapılması gerekenler (Başvuru aşaması) Staj sırasında yapılması gerekenler Staj sonrasında yapılması

Detaylı

E-FATURA SÜRECİ VE IFS ADAPTÖR YAZILIMI KULLANIMI

E-FATURA SÜRECİ VE IFS ADAPTÖR YAZILIMI KULLANIMI E-FATURA SÜRECİ VE IFS ADAPTÖR YAZILIMI KULLANIMI 1. Hangi faturalar e-fatura olarak gönderilecek? Vergi Usül Kanuna göre, e-fatura sistemine kayıtlı olan tüm firmalara gönderilecek her türlü ticari fatura

Detaylı

BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI. İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik

BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI. İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik İŞBİRLİKLİ YAZARLIK İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu

Detaylı

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu 15.04.2014 1 Dinleyici kitlenizi belirleyin. Sunumun ana mesajını belirleyin. Sunumun 1. ve 2. slaytında olması gerekenler.

Detaylı

Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde

Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA Öz geçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir. Özgeçmiş

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KADINHANI FAİK İÇİL MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Kadınhanı / KONYA İLGİLİ MAKAMA

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KADINHANI FAİK İÇİL MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Kadınhanı / KONYA İLGİLİ MAKAMA T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ KADINHANI FAİK İÇİL MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Kadınhanı / KONYA Sayı : 21802742-360/ Konu : Staj İLGİLİ MAKAMA Müessesenizde staj yapacak öğrenciye ait staj defteri ekte sunulmuştur.

Detaylı

Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme

Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme Müge Akbulut Editör makbulut@tk.org.tr Değerlendirme Bilimsel Bölüm Diğer Bölüm Bölümler Hakemli Yazılar Okuyucu Mektupları Kütüphaneciliğimize Kanat Gerenler

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ E-posta sunucusuna erişmek için http://posta.odu.edu.tr/ adresini kullanınız. E-posta giriş ekranında adınıza tanımlanan kullanıcı adı (@odu.edu.tr uzantısı

Detaylı

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz, ilimiz Derince ilçesinde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Telefon & Faks : 0(262) 229 0706 e-posta:kocaeli155@egm.gov.tr siber.kocaeli@egm.gov.tr

Detaylı

İLETİŞİM PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir.

İLETİŞİM PROSEDÜRÜ. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir. Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi ndeki iletişim yöntemlerini ve sorumlulukları belirlemektedir.

Detaylı

w w w. e - t o p l u s m s. c o m

w w w. e - t o p l u s m s. c o m TANITIM KİTİ w w w. e - t o p l u s m s. c o m İÇİNDEKİLER Sayfa Başlığı Sayfa Numarası Ana Sayfa 2 Ana Sayfa» Numara Sepeti 3 Rehber» Kayıtlı Gruplar 4 Rehber» Kayıtlı Gruplar 5 Rehber» Excel İle Numara

Detaylı

20. Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı ve 23. Ulusal Bilim Olimpiyatları Sınavı (Öğrenci Kılavuzu)

20. Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı ve 23. Ulusal Bilim Olimpiyatları Sınavı (Öğrenci Kılavuzu) 20. Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı ve 23. Ulusal Bilim Olimpiyatları Sınavı (Öğrenci Kılavuzu) F. +90 212 44 000 45 http://tubitak.istanbul.edu.tr tubitaksinav@auzef.istanbul.edu.tr İçindekiler I.

Detaylı

2013/14 AKADEMİK YILI İÇİN KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA YÖNELİK BURS PROGRAMI

2013/14 AKADEMİK YILI İÇİN KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA YÖNELİK BURS PROGRAMI 2013/14 AKADEMİK YILI İÇİN KIBRIS TÜRK TOPLUMUNA YÖNELİK BURS PROGRAMI Başvuru rehberinin 5. Maddesi doğrultusunda 28 Nisan 2014 e kadar gelen AÇIKLAMA TALEPLERİ No. Soru Cevap 27 Bir öğrenci şu anda yurt

Detaylı

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ

T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ T.C MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜLKİYETİ KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİ ÖDEV HAZIRLAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AMAÇ Madde 1-

Detaylı

HANGİ MAKALE HANGİ DERGİYE?

HANGİ MAKALE HANGİ DERGİYE? KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ-SENATURK MAKALE HAZIRLAMA VE SUNUM KURSU 11 Ocak 2013 HANGİ MAKALE HANGİ DERGİYE? Bahadır M. GÜLLÜOĞLU Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ÇALIŞMA İÇİN DOĞRU

Detaylı

İLETİŞİM ARAÇLARI. E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans

İLETİŞİM ARAÇLARI. E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans İLETİŞİM ARAÇLARI E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans E-posta Nedir? E-posta, günlük yaşamdaki mektubun bilgisayar ortamındaki karşılığıdır. Kısaca elektronik mektup (elektronik posta) diyebiliriz.

Detaylı

Yazılı iletişim. Her yazı hazırlayanın kişiliğini, bilgi birikimini, kültürünü yansıtmaktadır.

Yazılı iletişim. Her yazı hazırlayanın kişiliğini, bilgi birikimini, kültürünü yansıtmaktadır. Yazılı iletişim Raporlar, anketler, pano yazıları, duyurular, ilanlar, köşe yazıları, dergiler Kalıcıdır, net ifadeler kullanılarak yanlış anlaşılmalar en aza indirilir Resmiyet içerir Tekrar tekrar okunabilir,

Detaylı

Olmaması Gereken İş Başvurusu Örnekleri

Olmaması Gereken İş Başvurusu Örnekleri Etkili CV Hazırlama Olmaması Gereken İş Başvurusu Örnekleri Olmaması Gereken İş Başvurusu Örnekleri Olmaması Gereken İş Başvurusu Örnekleri Olmaması Gereken İş Başvurusu Örnekleri Olmaması Gereken İş Başvurusu

Detaylı

TİYADER KARİYER MOBİL UYGULAMASI ÇALIŞMA SİSTEMİ

TİYADER KARİYER MOBİL UYGULAMASI ÇALIŞMA SİSTEMİ 1 2 Nedir? TİYADER KARİYER MOBİL UYGULAMASI ÇALIŞMA SİSTEMİ Apple Store ve Google Play store dan ücretsiz indirilen bir cep telefonu uygulamasıdır. Tiyader üyesi olan öğrenci, mezun ve çalışanlar, bu uygulamaya

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bahar Dönemi ECE 302 Okul Deneyimi

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bahar Dönemi ECE 302 Okul Deneyimi Değerli Öğretmenimiz; Hacettepe Üniversitesi 2013-2014 Bahar Dönemi ECE 302 Okul Deneyimi 3. Sınıf öğrencimiz 2013-2014 Akademik Yılı Bahar Dönemi Okul Deneyimi dersinin uygulamasını sınıfınızda yapacaktır.

Detaylı

İTÜGVONET KULLANIM KILAVUZU

İTÜGVONET KULLANIM KILAVUZU İTÜGVONET KULLANIM KILAVUZU İTÜGVONET NEDİR? İTÜGVONET, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları tarafından geliştirilen bir okul otomasyon yazılımıdır. Sistem üç yıldır okul yöneticileri, öğretmenler ve personeller

Detaylı

Poster Nasıl Hazırlanır?

Poster Nasıl Hazırlanır? Poster Nasıl Hazırlanır? Dr. Mustafa SÜNBÜL Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı SAMSUN Poster özeti yazımı Poster yazımı İçerik Görünüm

Detaylı

Etkileyici Sunum Yapma Kuralları

Etkileyici Sunum Yapma Kuralları Etkileyici Sunum Yapma Kuralları TEMEL KURALLAR 20 Slayt: Ne daha çok, ne daha az! 5 Dakika: Her slayt 15 saniyede bir otomatik geçecek. Böylece 15 saniye x 20 slayt= 5 Dakika Slaytlarınız İçin Bazı İpuçları

Detaylı

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU

T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI ÖN LİSANS BİTİRME PROJESİ ÖĞRENCİ İSİM AĞUSTOS 2019 DANIŞMAN ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ T.C. AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI

Detaylı

OKUL HABER EKLEME MODÜLÜ TANITIM DOSYASI. Okul haberlerinizi ilçemiz web sitesinde yayınlayabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir.

OKUL HABER EKLEME MODÜLÜ TANITIM DOSYASI. Okul haberlerinizi ilçemiz web sitesinde yayınlayabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir. OKUL HABER EKLEME MODÜLÜ TANITIM DOSYASI Okul haberlerinizi ilçemiz web sitesinde yayınlayabilmek için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekmektedir. http://maltepe.meb.gov.tr/mebpanel adresine giriniz.

Detaylı

27. Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı (Öğrenci Kılavuzu-2019)

27. Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı (Öğrenci Kılavuzu-2019) 27. Bilim Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavı (Öğrenci Kılavuzu-2019) F. +90 212 440 00 00 https://tubitak.istanbul.edu.tr tubitaksinav@istanbul.edu.tr İçindekiler I. Genel Bilgiler... 1 Sınav Ücreti...

Detaylı

Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Staj Bilgilendirme Toplantısı

Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Staj Bilgilendirme Toplantısı Celal Bayar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Staj Bilgilendirme Toplantısı 28.02.2018 Staj Komisyonu Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özlem UZUN ARAZ (Staj Komisyonu Başkanı) Yrd. Doç. Dr. Rahime SANCAR

Detaylı

PERSONEL KAYMAKAM ADAYLIĞI MODÜLÜ

PERSONEL KAYMAKAM ADAYLIĞI MODÜLÜ PERSONEL KAYMAKAM ADAYLIĞI MODÜLÜ (PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAYMAKAM ADAYLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KULLANICI KLAVUZU Eylül 2011 Havva Yıldırım İçindekiler 1 AMAÇ... 4 2 GİRİŞ... 4 3 KAYMAKAM ADAYLARI... 6 3.1.STAJ

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. Çevrimiçi Ara Sınav Kılavuzu

Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. Çevrimiçi Ara Sınav Kılavuzu Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Çevrimiçi Ara Sınav Kılavuzu Sınav Sistemine Giriş Sınav Sistemi: http://m1.ktu.edu.tr Kullanıcı Adınız: Öğrenci Numaranız Şifreniz:

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

MAKALE YAZIM KURALLARI

MAKALE YAZIM KURALLARI YAYIN KURALLARI Dergimizde, özgün araştırma ve inceleme makalesi, derleme makalesi, çeviri, arşiv belgeleri, kitap eleştirisi ve tanıtımı, ölüm ve sempozyum vb. haberleri yayınlanır. Yazıların başka bir

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mezun Bilgi Formu Bu çalışma; Program Çıktılarının mezunlarımız tarafından ne ölçüde sağlandığının belirlenebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti.

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti. Çağrı Takip Sistemi Bilin Çağrı Takip Sistemi ne, Internet Explorer adres sahasına http://www.bilin.com yazarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada Çağrı Sistemine girebilmeniz için gerekli olan Kullanıcı

Detaylı

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 28.03.2018 Dr. Korhan Esat Dr. Elif Akıska Bölüm Staj Komisyonu Üyeleri Staj aşamaları Staj öncesinde yapılması gerekenler (Başvuru aşaması) Staj sırasında yapılması gerekenler

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ DERSİ UYGULAMA KURALLARI 1. Bu uygulama kurallarının amacı, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi bölümü 8. Yarıyılda

Detaylı

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları

E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları E-Posta Hesapları ve Anında Mesajlaşma Yazılımları Bu derste neler öğreneceğiz? E-posta Nedir? Hangi amaçla kullanılır? Yararları nelerdir? Anında mesajlaşma yazılımı nedir? Anında mesajlaşma yazılımlarını

Detaylı

11. Toplantısı. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Ali Rıza Kaylan MDK Genel Sekreteri

11. Toplantısı. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir. Ali Rıza Kaylan MDK Genel Sekreteri MÜHENDİSLİK K DEKANLARI KONSEYİ 11. Toplantısı 2-33 Aralık k 2005 Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Ali Rıza Kaylan MDK Genel Sekreteri Konseyin Amacı Ülkemizde mühendislik fakültelerinin sorunları üzerinde

Detaylı

YAZIŞMA VE DOSYALAMA USULLERİ SORULARI

YAZIŞMA VE DOSYALAMA USULLERİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi resmi yazının tanımıdır? a) Resmi yazı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel kişiler arasında iletişimi sağlamak amacıyla yazılan yazıları ifade eder. b) Resmi yazı, kamu kurum

Detaylı

ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE:

ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE: DUYURU Tarih: (01.12.2015) ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE: 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN (DİKEY VE YATAY GEÇİŞ ÖĞRENCİLERİ DAHİL) YENİ ÖĞRENCİ ANKET FORMU, BİLGİ TOPLAMA ANKETİ VE ÖĞRENCİ TANITIM-İLETİŞİM FORMLARINI

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2017 - TRABZON SLAYT 4 2. Raporlarda Etkinlik Faktörleri Etkin yazım,

Detaylı

Express İthalat sistemi. Gönderen için kullanım kılavuzu

Express İthalat sistemi. Gönderen için kullanım kılavuzu Express İthalat sistemi Gönderen için kullanım kılavuzu TNT Express İthalat sistemi Bu sistem, ithalat gönderilerinin organize edilmesi için hazırlanmıș, kullanımı kolay online bir programdır. TNT Express

Detaylı

E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA

E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA E-P0STA ADRESLERİNİ REHBERE KAYDETME VE GRUPLAMA Sürekli olarak okulunuzda ya da işyerinizdeki arkadaşlarınızın posta adreslerine e-posta atmak zorunda olduğunuzda her defasında tek tek bu kişilerin posta

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil IV FTR214 Bahar 3-3 4 Önkoşullar

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) Yabancı Dil IV FTR214 Bahar 3-3 4 Önkoşullar YABANCI DİL IV Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar Yabancı Dil IV FTR214 Bahar 3-3 4 Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin

Detaylı

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir.

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. YAZIM KURALLARI Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisine makale gönderecek olan

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kurumsal Mail Yazışma Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kurumsal Mail Yazışma Standardı Dök. No: AUZEF-SS-3.1-08 Yayın Tarihi: 10.06.2015 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. SORUMLULAR... 2 4. DETAYLAR... 2 4.1. Konu Satırını Kullanmak... 2 4.2. Selamlaşma...

Detaylı

Neden TSEV eğitimlerini tercih etmeliyim?

Neden TSEV eğitimlerini tercih etmeliyim? 1. Neden TSEV eğitimlerini tercih etmeliyim? 2. TSEV eğitimleri ücretli midir? 3. Eğitim programlarınız ne kadar sürüyor? 4. Eğitim programlarınızın zaman planı nasıl? 5. TSEV, kuruma özel eğitimler düzenliyor

Detaylı

İLETİŞİM VE E-POSTA PROSEDÜRÜ

İLETİŞİM VE E-POSTA PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Şirket içi iletişim ve E-posta yazma ve gönderme kurallarının belirlenmesini sağlamak ve iş yapış tarzımızı sözlü ortamdan yazılı ortama taşıyarak iş takibini kolaylaştırmak ve verimliliği artırmak.

Detaylı

Şifre Almak için tıklayın bağlantısı ile şifre talebinde bulunulur.

Şifre Almak için tıklayın bağlantısı ile şifre talebinde bulunulur. Şifre Almak için tıklayın bağlantısı ile şifre talebinde bulunulur. Daha sonrasında gelen sayfadan e- mail adresinizi yazarak şifre talebinde bulunun. Bu onayı aldığınıza emin olunuz! Talep ile birlikte

Detaylı

E-Posta Hesabı Oluşturma

E-Posta Hesabı Oluşturma E-Posta Hesabı Oluşturma Elektronik Posta (E-posta) Nedir? Elektronik posta (e-posta) internet ortamından gönderilen dijital (elektronik) mektuptur. Bir başkasına e-posta gönderebilmemiz için öncelikle

Detaylı

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 28.03.2019 Bölüm Staj Komisyonu Staj aşamaları Staj öncesinde yapılması gerekenler (Başvuru aşaması) Staj sırasında yapılması gerekenler Staj sonrasında yapılması gerekenler

Detaylı

SATIŞTA KOÇLUK BECERİLERİ EĞİTİMİ

SATIŞTA KOÇLUK BECERİLERİ EĞİTİMİ Eğitimin Amacı: Koçluk prensiplerini ve satış yöntemlerini bir arada kullanmak, yaratıcı sorularla ikna yöntemleri geliştirmek, satışı hedeflenen ölçüde ve istikrarlı bir biçimde arttırmak, doğru sorularla

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

Bilimsel İletişimde Etik

Bilimsel İletişimde Etik Bilimsel İletişimde Etik Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Etik: Tanım Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü (Güncel Türkçe Sözlük 2012) Ahlaki,

Detaylı

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU

BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU BİTİRME ÖDEVİ VE TASARIM PROJESİ ARA RAPOR YAZIM KILAVUZU 1. Başlık ve Kapak Sayfası Başlık sayfası formatı için bölüm web sayfasında bulunan rapor_kapak.docx başlıklı MS Office Word dokümanı kullanılacaktır.

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı TUR001 Türkçe 1 5 ECTS Ders Kredisi (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 2 - - Ön Koşullar Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI

İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI Ne söylediğinizi önce siz anlayın, Ne istediğinizi bilin, İletişim kurduğunuz kişi yada kişilerin durumunu iyi gözlemleyin, uygun olunmayan bir zamanda iletişim kurmaya

Detaylı

Webdepo Uygulaması Son Kullanıcı Dokümanı

Webdepo Uygulaması Son Kullanıcı Dokümanı Webdepo Uygulaması Son Kullanıcı Dokümanı Meryem Yavaş Boyut Ltd. Şti Temmuz 2008 Özet : Bu doküman, Selçuk Ecza Deposu web depo uygulaması hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Web depo uygulamasının

Detaylı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı

ÇOMÜ Kütüphaneleri. Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı ÇOMÜ Kütüphaneleri Kütüphane ve Elektronik Yayınların Kullanımı Büşra BİLİR busrabircan@comu.edu.tr Zühal ÇİFTCİBAŞI zuhalkasap@comu.edu.tr ÇOMÜ Kütüphaneleri 7/24 hizmet Gece ücretsiz ulaşım imkanı Ana

Detaylı

EkoPC Bilişim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Güvenli İnternet Kullanımı

EkoPC Bilişim Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Güvenli İnternet Kullanımı Güvenli İnternet Kullanımı Mahir B. Aşut Şirket Müdürü EkoPC Bilişim Hizmetleri www.ekopc.com Gündem İnternet vazgeçilmez; problem ne? İnternet'te Çocuk Güvenliği Çevrimiçi ( Online ) Bankacılık İnternet

Detaylı

SBE-Turnitin Kullanma Kılavuzu

SBE-Turnitin Kullanma Kılavuzu Kılavuz Sürüm 2.0 (Danışmanlar için) SBE-Turnitin Kullanma Kılavuzu Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim Teknolojileri Birimi Not: Bu kılavuz, E.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü nün Tez Orjinallik

Detaylı

MAKALE YAZIM KURALLARI

MAKALE YAZIM KURALLARI YAYIN KURALLARI Dergimizde, özgün araştırma ve inceleme makalesi, derleme, çeviri, arşiv belgeleri, nekroloji, kitap eleştirisi ve tanıtımı, sempozyum vb. haberleri yayınlanır. Yazıların başka bir yerde,

Detaylı

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ E-POSTA SİSTEMİ, E-POSTA VE MS OUTLOOK PROGRAMI KULLANIMI. Salim Cimilli salim.cimilli@saglik.gov.

SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ E-POSTA SİSTEMİ, E-POSTA VE MS OUTLOOK PROGRAMI KULLANIMI. Salim Cimilli salim.cimilli@saglik.gov. SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ E-POSTA SİSTEMİ, E-POSTA VE MS OUTLOOK PROGRAMI KULLANIMI Salim Cimilli salim.cimilli@saglik.gov.tr Özet T.C. Sağlık Bakanlığı Kullanıcıları için hazırlanmış hizmete

Detaylı

DOÇENTLİ K SINAVI BAŞ VURU DOSYASI HAZIRLAMA KILAVUZU

DOÇENTLİ K SINAVI BAŞ VURU DOSYASI HAZIRLAMA KILAVUZU Elektronik ortamda yayınlanan başvuru formuna ÜAK web sitesinden ulaşabilirsiniz. Başvurma dilekçesindeki T.C. Kimlik Numarası bölümüne nüfus cüzdanınızdaki T.C. Kimlik numaranızı yazmanız gerekmektedir.

Detaylı