Mekanda İnsan Davranışlarını Tahmin Etmede Sanal Mekanların Kullanımı ÖZET*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mekanda İnsan Davranışlarını Tahmin Etmede Sanal Mekanların Kullanımı ÖZET*"

Transkript

1 Mekanda İnsan Davranışlarını Tahmin Etmede Sanal Mekanların Kullanımı Ebru ÇUBUKÇU Dokuz Eylül Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, 35160, Kaynaklar-İzmir ÖZET* Mimar ve plancı tasarladığı mekanda kişi ve toplum davranışlarını tahmin etmeye ihtiyaç duyar. Geçmişte yapılan çoğu çalışma mevcut mekan üstünde insan davranışlarını gözlemleyerek, tasarlanan mekanda insan davranışları üzerine spekülasyon yapmakla sınırlı kalmıştır. Sanal mekanlar, tasarım aşamasındaki bir mekanın bilgisayar ortamında üç boyutlu modellenmesini içerdiğinden, kullanıcının tasarım aşamasındaki bir mekanı, içinde dolaşarak değerlendirmesine olanak sağlar. Gerçek ve sanal mekanlarda insanların benzer davranışlar gösterdiği kanıtlanabilirse, sanal mekanlar insan davranışlarının tasarım aşamasında tahmin edilmesinde önemli bir araç olabilir. Bu çalışma da gerçek ve sanal mekandaki insan davranışlarını karşılaştırmayı amaçlamıştır. Gerçek mekandaki insan davranışları üzerine yapılmış olan araştırmalar, gerçek ve algılanan mesafe arasında farklar olduğunu göstermektedir. Ohio Eyalet Üniversitesi nde yapılan bir çalışmada iki park yerinin bazı fakültelere gerçekte eşit uzaklıkta olduğunu, fakat bu bölümlerde çalışan öğretim üyelerinin park yerlerinden birini diğerinden daha yakın algılayarak, yakın algıladığına park etmeyi tercih ettiklerini ortaya koymuştur. Algıda yaşanan bu farklılık, park yerlerine ulaşmak amacı ile kullanılan yaya yolların fiziksel özelliklerindeki değişiklikler ile açıklanmıştır. Bu çalışmada, söz konusu araştırma sanal mekanda tekrarlanmıştır. Üniversite kampusu GTK Radiant, GTK Build ve QUAKE-III ARENA programları kullanarak üç boyutlu modellenmiştir. Yapılan anket sonucunda katılımcıların sanal mekanı oldukça gerçekçi buldukları ve katılımcıların mesafe algılarının sanal ve gerçek mekanlarda paralellik gösterdiği istatistiksel olarak kanıtlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Sanal Mekanlar; Mekansal Algı; Çevre Psikolojisi. * Bu çalışma kapsamında elde edilen sonuçların bir bölümü Environment and Planning B: Planning and Design, 32: , 2005 de yayınlanmıştır.

2 ABSTRACT* Architects and planners need to predict human behavior in the designed environment before construction. Virtual environments can be used to predict human behavior, if spatial behavior in the virtual environment accurately reflects spatial behavior in real environments. In a previous study, Nasar showed discrepancies between perceived and actual distance in a real environment. When two parking garages were equdistant from the departments the faculty preffered to use one of them because they perceived that one closer than the other Difference between perceived and actual distance was explained with the physical environmental differences along the routes. This study recreated the same environment in a three-dimensional virtual environment, using GTK Radiant, GTK Build ve QUAKE III ARENA. The site comprised a rectangular area on The Ohio State University Campus. It has about 237 acres including 7742 ft of paths and roads, and 64 free standing building. The results showed similar patterns of spatial behavior in the virtual environment and in the real environment.this supports the use of virtual reality as a tool for predicting behavior in the real world. Key Words: Virtual Environments; Environmental Preception; Environmental Psychology. * A version of this paper was published in Environment and Planning B: Planning and Design, 32 : , 2005.

3 1. GİRİŞ Mimarlar ve plancılar tasarladıkları mekanlarda kullanıcı davranışlarını önceden tahmin etme gereği duyarlar. Bu nedenle, tasarımcılar ve araştırmacılar mevcut mekan üstünde insan davranışlarını gözlemleyerek, tasarlanan yeni mekanlarda insanların nasıl davranabileceği üzerine spekülasyonlar yapmışlardır. Ancak mevcut geleneksel mekan üstündeki insan davranışlarının, özgün tasarımlarda da aynen tekrarlanmasını beklemek hatalı bir varsayım olabilir. Yeni ve özgün bir mekan inşa edilmeden önce tasarım aşamasındayken kullanıcılar tarafından değerlendirilebilirse, tasarımdaki hatalar önceden tespit edilip düzeltilebilir. Sanal mekanlar, tasarım aşamasındaki bir mekanın bilgisayar ortamında üç boyutlu modellenmesi sağlayabildikleri için, henüz tasarım aşamasındaki bir mekanın potansiyel kullanıcılar tarafından değerlendirilebilmesini sağlayabilir. Kullanıcının mekan içinde dolaşmasını sağladıkları için iki boyutlu ve üç boyutlu tasarımlardan daha kolay anlaşılabilmekte ve değerlendirilebilmektedir. Bu çalışma kişi davranışlarının gerçek ve sanal mekanlarda benzerlik gösterip göstermediğini araştırmayı amaçlamıştır. Gerçek ve sanal mekanlarda kişi davranışları paralellik gösterdiği kanıtlandığı takdirde, sanal mekanlar birey ve toplum davranışlarının tasarlanan mekanlarda nasıl gerçekleşeceğini önceden tahmin etmekte önemli bir araç olabilir. Gerçek mekandaki insan davranışları üzerine yapılmış olan araştırmalar, insanların algıladığı ve gerçek mesafe arasında farklar olduğunu göstermektedir [1, 2]. Algıdaki bu yanılma insanların davranışını etkilemektedir. Araştırmalar, insanların kişisel ve fiziksel çevre özellikleri dolayısıyla yol uzunluklarını tahmin etmede yanılabileceklerini göstermiştir [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8]. Mimarlar ve plancılar fiziksel çevre özelliklerine müdahale ederek bazı mekanların diğerlerinden daha yakın gibi hissedilmesini sağlayabilecekleri için bu çalışma kişisel faktörlerden çok fiziksel çevre özellikleri üzerine odaklanmıştır. Güzergah üzerindeki bölünme (yol kesişimleri), güzergah üzerindeki mekansal bilgi miktarı (bina parçası sayısı), varılmak istenen noktanın görünebilirliği uzaklık algısını etkileyen fiziksel çevre özellikleri olarak öne çıkmaktadır [1, 7, 8]. Varılmak istenen noktaya giden güzergah üzerindeki bölünme ve mekansal bilgi miktarı arttıkça, ve bu nokta saklı kaldıkça gerçekte olduğundan daha uzak algılanmaktadır.

4 1985 Yılında A.B.D. Ohio Eyalet Üniversitesi nde yapılan bir çalışmada iki park yerinin bazı fakültelere gerçekte eşit uzaklıkta olduğu, fakat bu bölümlerde çalışan öğretim üyelerinin park yerlerinden birini diğerinden daha yakın algılayarak arabalarını yakın olarak algıladıkları parka park etmeyi tercih ettiklerini ortaya koymuştur [1]. Algıda yaşanan bu farklılık, park yerlerine ulaşmak amacı ile kullanılan yaya yolların fiziksel özelliklerindeki farklılıklar ile açıklanmıştır: Öğretim üyelerinin park etmeyi tercih ettikleri otoparka ulaşmayı sağlayan güzergah tercih edilmeyen park yeri güzergahına oranla daha az mekansal bölünme ve bilgiye (daha az bina parçası) sahiptir. Ayrıca öğretim üyeleri varmak istedikleri noktayı daha erken görüş alanına alan güzergahı, en kısa alternatif yola tercih etmektedirler. Bu çalışma, söz konusu araştırmayı sanal mekanda tekrarlamıştır. Gerçek fiziksel mekanda yapılan söz konusu çalışmada, araştırma kapsamı dışında bırakılan fiziksel çevre faktörleri araştırma kapsamında incelenen fiziksel çevre faktörlerini etkileyebileceğinden, neden-sonuç ilişkisi kurabilmek mümkün değildir. Örneğin gerçek mekanda bulunan yaya ve taşıt trafiği, peyzaj yoğunluğu araştırma kapsamı dışında bırakılan fiziksel çevre faktörleri olmalarına rağmen algılanan uzaklığı etkileyen faktörler olabilirler. Bu çalışmada çevre faktörlerin varlıkları kontrol edilebildiği için neden-sonuç ilişkisi kurulabilecektir. 2. SANAL MEKAN Ohio Eyalet Üniversitesi kampusu GTK Radiant, GTK Build ve bir oyun motoru olan QUAKE III ARENA programları kullanarak üç boyutlu olarak bilgisayar ortamında modellenmiştir. Sanal mekandaki sağ, sol, ileri, geri hareketler klavye üzerindeki sağ, sol, yukarı, aşağı okları sayesinde sağlanmıştır. Araştırmalar insanların klavye kullanarak sanal mekanda hareket sağlamayı kolaylıkla öğrenip uygulayabildiğini göstermiştir [9, 10, 11, 12]. Modellenen alan 96 hektarlık bir alanı, 2.36 kilometrelik yaya ve taşıt yolunu ve 64 binayı kapsamaktadır. Bina cephelerinden çekilen dijital fotoğraflar cephe kaplamaları olarak kullanarak

5 modelin gerçekçiliği arttırılmıştır (Figür 1). Araştırma çerçevesinde yapılan ankette, katılımcılar sanal mekanı oldukça gerçekçi bulduklarını belirtmişlerdir 1. Figür 1. Sanal Mekandan örnek ekran görüntüleri Sanal mekanda bir tane başlangıç noktası (Mimarlık Fakültesi Binası) ve iki tane bitiş noktası (Northwest Otoparkı ve Arps Hall Otoparkı) bulunmaktadır. Başlangıç ve bitiş noktaları bina önlerine konulan işaretlerle belirlenmiştir. Başlangıç noktası ve A bitiş noktası arasında 3 alternatif yürüyüş yolu, Başlangıç noktası ve B bitiş noktası arasında 4 alternatif yürüyüş yolu vardır. Araştırmanın içeriğini bilmeyen iki şehir plancısı her bir güzergahın fiziksel özelliklerini belirlemiştir. Belirlenen fiziksel özellikler; (1) yürüyüş mesafesi, (2) taşıt yolu kesişimi, (3) yaya yolu kesişimi, (4) 90 derecelik dönüş sayısı, (5) her türlü dönüş sayısı, (6) bina sayısı, (7) mekansal değişim ve (8) görünebilirlik kriterlerini içermektedir (Tablo 1). 1 Katılımcılar sanal mekanın gerçekliğini 1 den 7 ye kadar rakam vererek değerlendirmişlerdir ( 1 = çok gerçekçi, 7 = hiç gerçekçi değil). Ortalama 2.17 (SD = 1.25) bulunmuştur. Katılımcıların sadece % 6 sı biraz gerçekçi değil, gerçekçi değil, hiç gerçekçi değil seçeneklerinden birini seçmiştir.

6 Tablo 1. Başlangıç ve iki bitiş noktası arasındaki alternatif güzergahların fiziksel özellikleri A Bitiş noktasına giden güzergah B Bitiş noktasına giden güzergah A1 A2 A3 B1 B2 B3 B4 Yürüyüş mesafesi (km) Taşıt yolu kesişimi Yaya yolu kesişimi derecelik dönüş sayısı Her türlü dönüş sayısı Bina sayısı Mekansal değişim Görünebilirlik (%) * * Görünebilirlik binanın ilk göründüğü nokta ve bina arasında kalan mesafenin toplam mesafeye olan oranı olarak hesaplanmıştır. 3. METOD Çalışma alanından uzakta bulunan iki farklı kamu kurumu çalışanlarının ( The Ohio National Guard ve The Ohio Super Computer Center) elektronik postalarına çalışma hakkında bilgi gönderilmiş ve çalışmaya katılmak için gönüllü olmaları istenmiştir. 59 gönüllü çalışmaya katkıda bulunma isteklerini belirtmişlerdir. Anketler bu kurumlarda kişisel bilgisayarlar (PC) kullanılarak tamamlanmıştır. Katılımcılar sanal ortamda yaratılan mekanı (üniversite kampusu) yeterli derecede tanımadıklarını belirtmişlerdir 2. Böylece katılımcıların güzergahları gerçek hayattaki yaşamış olabilecekleri deneyimlerinden değil, sanal mekanda dolaşarak öğrendikleri varsayılmıştır. Ankete katılan 8 kişi varış noktalarından en azından birini hiç bulamadığı için; 4 kişi de her iki varış noktasını eşit uzaklıkta buldukları için örneklemden çıkartılmıştır. Bu nedenle örneklem 47 katılımcıyı içermektedir. 2 Katılımcılar sanal mekanı ne kadar tanıdıklarını 1 den 7 ye kadar rakam vererek değerlendirmişlerdir (1 = çok iyi biliyorum, 7 = hiç bilmiyorum). Katılımcıların % 59.6 sı hiç bilmiyorum, çok bilmiyorum, pek bilmiyorum seçeneklerinden birini seçmiştir.

7 Anket öğrenme ve test aşaması olmak üzere iki aşamada tamamlanmıştır. Öğrenme aşamasında katılımcılar sanal mekanda beş dakika süreyle dolaşmışlardır. Her katılımcı dolaşmaya başlangıç noktası önünden başlamış ve dolaşmak için kendi istediği yön ve güzergahı seçmiştir. Katılımcılar varış noktalarının önünden geçerken bulundukları mekana dikkat etmesi için uyarılmışlardır 3. Katılımcıların iki güzergahın önünden geçmeyi 5 dakikada tamamlayamadığı durumlarda, ek bir 90 saniyelik dolaşma zamanı tanınmış ve düz ilerle, sağa dön gibi komutlarla varış noktalarına yönlendirilmişlerdir. Test aşamasında ise katılımcılardan önce başlangıç noktasından her bir varış noktasına en kısa güzergahı kullanarak gitmeleri istenmiş, daha sonra bu güzergahların hangisinin daha kısa olduğu sorulmuştur. Bu aşama için bir zaman sınırlaması belirlenmemiştir. Son olarak katılımcılar bir anket doldurarak (1) yaş ve cinsiyet bilgilerini vermişler, (2) sanal mekanın gerçekliğini 1 den 7 ye kadar rakam vererek değerlendirmişler (1 = hiç gerçekçi değil, 7 = çok gerçekçi) ve (3) Ohio Eyalet Üniversitesi kampusunu ne kadar iyi bildiklerini belirtmişlerdir (1 = çok iyi biliyorum, 7 = hiç bilmiyorum). Katılımcının bitiş noktası A yı ya da bitiş noktası B yi daha yakın olarak algılamasında üniversite kampusunu ne kadar iyi bildiklerinin bir etkisinin olmadığı istatiksel olarak kanıtlanmıştır (t = 0.67, df = 45, p > 0.05). Katılımcıların anketi tamamlamaları 8 ile 12 dakika arasında sürmüştür. 4. SONUÇ Başlangıç noktası ve A bitiş noktası arasında 3 alternatif güzergah vardır. Güzergah A1 ve A2 eş uzunluktadır. Bu iki güzergah A3güzergahından daha kısalardır. Katılımcıların çoğu A1 güzergahını en kısa güzergah olarak, çok azı ise A3 güzergahını en kısa güzergah olarak seçmişlerdir (Figür 2). Bu farklar istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (A1-A2 karşılaştırması için X2 = 6.42, df = 1, p < 0.05; A1-A3 karşılaştırması için X2 = 25.40, df = 1, p < 0.00; A2-A3 karşılaştırması için X2 = 9.00, df = 1, p < 0.05). Başlangıç noktası ve B bitiş noktası arasında 4 alternatif güzergah vardır. Güzergah B1 ve B3 eş uzunlukta ve B4ve B2güzergahlarından daha kısalardır. Eş uzunlukta olan B1 ve B3 3 Katılımcıyı bu işaret varış noktası A nın yerini göstermektedir ya da bu işaret varış noktası B nin yerini göstermektedir gibi cümlelerle uyarılmıştır.

8 güzergahlarını karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak önemli bir çoğunluğun B3 güzergahını daha kısa olarak seçtiği görülmektedir (Figür 2) (B1-B3 karşılaştırması için X2 = 9.00, df = 1, p < 0.00). `A` BiTiŞ NOKTASI İÇİN EN KISA GÜZERGAH `B` BiTiŞ NOKTASI İÇİN EN KISA GÜZERGAH Katılımcı yüzdesi % 66 % 30 % 4 A1 A2 A3 Güzergah Katılımcı yüzdesi % 38 % 30 % 28 % 4 B1 B2 B3 B4 Güzergah Figure 2. Her bitiş noktası için alternatif güzergahları en kısa güzergah olarak seçilme oranları. Başlangıç noktasına iki bitiş noktasından hangisinin daha yakın olduğunun seçiminde katılımcılar doğru değerlendirmeler yapmışlardır. Tablo 2 de gösterildiği gibi A noktasına giden en kısa güzergah olan A1 güzergahı B noktasına giden en kısa güzergah olan B2 güzergahından km. daha uzundur ve en uzun güzergah olan B1 ve B3 güzergahlarından ise km. daha uzundur.hangi bitiş noktasının daha kısa gibi hissedildiği sorulduğunda çoğu katılımcı (66%) B Bitiş noktasını seçmiştir (X2 = 4.79, df = 1, p < 0.05) Gerçek mekanda yapılmış olan önceki çalışmada [1] en kısa güzergah olarak seçilen yol (SY) ile diğer bitiş noktasına giden en kısa yolun (DBKY) fiziksel özelliklerini karşılaştırmıştır. Seçilen yol ve diğer bitiş noktasına giden en kısa yolun gerçek uzunlukları istatistiksel olarak eşit olduğu durumlarda SY üzerinde daha az bina parçası olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışma da aynı analizi tekrarlanmıştır. Eşlenmiş örneklemde t-test metodu kullanıldığında SY üzerinde daha az sayıda bina parçası (t = 3.23, df = 46, p < 0.01), daha az sayıda taşıt yolu kesişimi (t = 2.68, df =

9 46, p < 0.01 ) ve daha az sayıda 90 0 lik dönüş olduğu gözlemlenmiştir (t = -4.64, df = 46, p < 0.01) (Tablo 2). Table 2. Seçilen en kısa güzergah ile diğer bitiş noktasına giden en kısa güğzergahın fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması SY a DBKY b Değişken Ortalama Standart sapma Ortalama Yürüyüş mesafesi (feet) Taşıt yolu kesişimi * Yaya yolu kesişimi derecelik dönüş sayısı ** Her türlü dönüş sayısı Bina parçası ** Mekansal değişim * p < 0.05, ** p < 0.01 a SY: Seçilen en kısa güzergah a DBKY: Diğer bitiş noktasına giden en kısa güzergah Standart sapma Bitiş noktasının görünebilirliğinin uzaklık algısındaki etkisini ölçebilmek için bir bitiş noktasına giden iki alternatif güzergahın eşit uzunlukta olduğu durumda, daha çok katılımcı tarafından en kısa güzergah seçilen yol ile diğer yolun görünebilirlik verileri karşılaştırılmıştır. Örneğin başlangıç noktasından A bitiş noktasına giden A1 ve A2 güzergahlarının eşit uzunlukta olmalarına rağmen A1 güzergahı (31 kişi) A2 güzergahına (14 kişi) oranla daha çok katılımcı tarafından en kısa yol olarak seçilmiştir (X2 = 6.42, df = 1, p < 0.05). Beklendiği gibi A1 güzergahında A bitiş noktası, A2 noktasına oranla, daha erken görünür olmaktadır (Tablo 2). Başlangıç noktasından B bitiş noktasına giden B1 ve B3 güzergahlarının eşit uzunlukta olmalarına rağmen B3 güzergahı (14 kişi) B1 güzergahına (2 kişi) oranla daha çok katılımcı tarafından en kısa yol olarak seçilmiştir (X2 = 9.00, df = 1, p < 0.01). Ancak beklenenin tersine B1 güzergahında B bitiş noktasını daha erken görünür olmaktadır (Tablo 2). Bu beklenmedik sonuç, A1 ve A2 güzergahlarının görünebilirlik değerlerindeki büyük farklılığa karşın B1 ve B3 güzergahlarının görünebilirlik değerlerindeki farklılığın küçük olması ile açıklanabilir (Tablo 2).

10 5. DEĞERLENDİRME Sanal mekanda gerçekleştirilmiş olan bu çalışmadan elde edilen sonuçlar daha önce gerçek mekanda gerçekleştirilen çalışma ile paralellik göstermektedir. Bu nedenle çalışma iki açıdan önemlidir. Birinci olarak, iki nokta arasındaki uzaklığın, güzergahta fark edilen fiziksel öğelerin çeşitlilik gösterdiği durumlarda, daha çok çeşitlilik gösteren güzergahların daha az çeşitlilik gösteren güzergahlara göre daha uzak algılandığını ortaya konmuştur. Bina parçası, taşıt yolu kesişimleri, 90 derecelik dönüşler fark edilen fiziksel öğelere örnek verilebilir. Ayrıca çalışma, başlangıç noktasından bitiş noktasına giden iki eş uzaklığa sahip güzergahtan, hangisinde bitiş noktası görüş alanına daha erken girerse, o güzergahın diğerine göre daha yakın algılandığını göstermiştir. Ancak iki güzergah üzerinde bitiş noktasının kişinin görüş alanına girme süresinde büyük bir fark görülmediği durumlarda algıda böyle bir yanılma olmayabilir. Plancılar ve mimarlar bu bilgiyi farklı hizmetler veren binaların konumlandırılmasında yer seçimi kriterlerini belirlemede kullanabilirler. Örneğin, çok sayıda kullanıcı çekmeyi amaçlayan bir alışveriş merkezini konumlandırırken büyük yerleşim birimleri ve alışveriş merkezi arasındaki güzergahlar incelenerek güzergah üzerindeki fiziksel öğelerin daha az çeşitlilik göstermesine dikkat edilebilinir. İkinci olarak bu çalışma gerçek ve sanal mekanlarda kişilerin benzer davranışlar gösterdiğini ortaya koyarak sanal mekanların birey ve toplum davranışlarının tasarlanan mekanlarda nasıl gerçekleşeceğini önceden tahmin etmekte önemli bir araç olabileceğini göstermektedir. Böylece plancılar ve mimarlar özellikle özgün tasarıma sahip mekanların inşaatı gerçekleştirmeden çok önce, tasarım sürecinde, bireyin ve toplumun mekandaki davranışını gözlemleyerek problemli bölgeleri yeniden tasarlayarak inşaat sonrasında oluşabilecek yüksek maliyet gerektirecek değişimleri engelleyebilir. Bu çalışma kısa bir güzergah üzerinde yapılmıştır sonuçların uzun güzergahlar üzerinde de geçerliliğini ancak yeni çalışmalar la test edilebilir. Ayrıca bu çalışmanın sonuçları farklı kültür ve sosyal - ekonomik düzeye sahip gruplarda, farklı ulaşım modlarında (yürüyüş, bisiklet, taşıt vb.), farklı mekanlarda tekrarlayacak yeni araştırmalara yön verebilir. Bu çalışmada kullanılan bilgisayar programının kullanımı oldukça kolay olduğundan ve programın maliyeti bu amaçla

11 kullanılan diğer 3 boyutlu modelleme programlarına göre çok daha düşük olduğundan mimarlar ve plancılar için çok önemli bir araç olan sanal mekanların daha geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olabilmesine öncü olabilecektir. 6. KAYNAKLAR 1. Nasar, J. L., Environmental factors, perceived distance and spatial behavior, Environment and Planning B: Planning and Design, 10: , Sadalla, E. K. ve Magel, S. G., The perception of traversed distances: intersections, Environment and Behavior, 12: 65-79, Canter, D. Ve Tagg S., Distance estimation in cities, Environment and Behavior, 7: 59-80, Cohen, R. Ve Weatherford, D. L., Effect of route traveled on the distance estimates of children and adult, Journal of Experimental Child Psychology, 29: , Hanyu, K. ve Itsukushima, Y., Distance estimation of stairway: distance, travelsal time and mental walking estimations, Environment and Behavior, 27: , Lee, T. R. Perceived distance as a function of direction in the city, Environment and Behavior, 2: 40-51, Nasar, J. L., Valencia H., Abidin Omar, Z, Cheueh, S. C., Hwang, J. H., Out of sight, further from mind: Destination visibility and distance perception, Environment and Behavior, 17: , Sadalla, E. K. Staplin L. J., The perception of traversed distances: intersections Environment and Behavior, 12: , 1980.

12 9. Belingard, L. Peruch, P. Mental representation and the spatial structure of virtual environments Environment and Behavior, 32: , Jansen-Osman, P. Berendt, B. İnvestigating distance knowledge using virtual environments Environment and Behavior, 34: , Tlauka, M. Wilson, P. N. The effect of landmarks on route-learning in a computer simulated environment Journal of Environmental Psychology, 14: , Wilson, P. N. Foreman, N. Tlauka, M. Transfer of spatial information from a virtual to a real environment Human Factors, 39: , 1997

Evaluating the Effectiveness of Augmented Reality Displays for a Manual Assembly Task K. M. Baird, W. Barfield

Evaluating the Effectiveness of Augmented Reality Displays for a Manual Assembly Task K. M. Baird, W. Barfield Evaluating the Effectiveness of Augmented Reality Displays for a Manual Assembly Task K. M. Baird, W. Barfield BS507 - Tasarım Enformatiği Murat Sümbül Artırılmış Gerçeklik Nedir? Artırılmış gerçeklik,

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

SORGULAR ÖLÇEK BÜYÜLTME/KÜÇÜLTME SAYFA KONTROLÜ MENÜ GİZLE/GÖSTER

SORGULAR ÖLÇEK BÜYÜLTME/KÜÇÜLTME SAYFA KONTROLÜ MENÜ GİZLE/GÖSTER SORGULAR ÖLÇEK BÜYÜLTME/KÜÇÜLTME KATMANLAR MENÜ GİZLE/GÖSTER SAYFA KONTROLÜ SORGULAR-Yakın Hatlar Ulaşım Türü (Hepsini Seç) EGO ÖHO ÖTA Ankaray Metro Banliyö Taksi Dolmuş Yakınlık Mesafesi En Yakın 50

Detaylı

EĞİTİMDE SANAL GERÇEKLİK VE UYGULAMA ALANLARI

EĞİTİMDE SANAL GERÇEKLİK VE UYGULAMA ALANLARI EĞİTİMDE SANAL GERÇEKLİK VE UYGULAMA ALANLARI Sanal Gerçeklik Nedir? Sanal Gerçeklik Türleri Sanal Gerçeklikte Kullanılan Araçlar Eğitimde Sanal Gerçeklik Uygulamaları Eğitimde Kullanılan Sanal Gerçeklik

Detaylı

TMDULUSLARARASI HAKEMLİ TASARIM VE MİMARLIK DERGİSİ

TMDULUSLARARASI HAKEMLİ TASARIM VE MİMARLIK DERGİSİ TMD PLANLAMA EĞİTİMİNİN BİLİŞSEL HARİTA GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: SANAL MEKÂNLARDA DENEYSEL BİR ÇALIŞMA 1 THE INFLUENCE OF PLANNING EDUCATION ON COGNITIVE MAP DEVELOPMENT: AN EMPIRICAL STUDY VIA VIRTUAL

Detaylı

ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI

ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI NİSAN, 2017 GENEL DEĞERLENDİRME ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ ve ÖRNEKLEMİ - Araştırmanın verileri

Detaylı

Bölünmüş Karayolu Çalışmalarının Trafik Güvenliğine Etkisi

Bölünmüş Karayolu Çalışmalarının Trafik Güvenliğine Etkisi Bölünmüş Karayolu Çalışmalarının Trafik Güvenliğine Etkisi Nuran Bağırgan Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Merkez Kampüs KÜTAHYA Tel:. () nuranbagirgan@mynet.com

Detaylı

MİMARİDE SANAL GERÇEKLİK

MİMARİDE SANAL GERÇEKLİK MİMARİDE SANAL GERÇEKLİK SANAL GERÇEKLİK Bireylerin orda olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu sanal ortamlar Gerçek mekanların simüle edilmiş durumu, gerçek fiziksel mekanın bir benzeri

Detaylı

1 Çubukçu ve ark., Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 30(4):

1 Çubukçu ve ark., Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 30(4): 1 Ticari alanlarda sokak levhasına yönelik düzenlemeler ve sokak işgallerinin mekânsal estetik yargı üzerindeki etkileri: sanal mekânlarda deneysel bir çalışma Ebru ÇUBUKÇU*, Nur Sinem ÖZCAN, Atilla ÖZKAN

Detaylı

OSPF PROTOKOLÜNÜ KULLANAN ROUTER LARIN MALİYET BİLGİSİNİN BULANIK MANTIKLA BELİRLENMESİ

OSPF PROTOKOLÜNÜ KULLANAN ROUTER LARIN MALİYET BİLGİSİNİN BULANIK MANTIKLA BELİRLENMESİ OSPF PROTOKOLÜNÜ KULLANAN ROUTER LARIN MALİYET BİLGİSİNİN BULANIK MANTIKLA BELİRLENMESİ Resul KARA Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü Teknik Eğitim Fakültesi Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 81100,

Detaylı

Sosyal Bulunuşluk Algısına İlişkin Uzaktan Eğitimde Telebulunuşluk Çözümleri

Sosyal Bulunuşluk Algısına İlişkin Uzaktan Eğitimde Telebulunuşluk Çözümleri Sosyal Bulunuşluk Algısına İlişkin Uzaktan Eğitimde Telebulunuşluk Çözümleri Yasin ÖZARSLAN ozarslan@ogu.edu.tr Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü GİRİŞ

Detaylı

"Farklı?-Evrensel Dünyada Kendi Kimliğimizi Oluşturma" İsimli Comenius Projesi Kapsamında Yapılan Anket Çalışma Sonuçları.

Farklı?-Evrensel Dünyada Kendi Kimliğimizi Oluşturma İsimli Comenius Projesi Kapsamında Yapılan Anket Çalışma Sonuçları. "Farklı?-Evrensel Dünyada Kendi Kimliğimizi Oluşturma" İsimli Comenius Projesi Kapsamında Yapılan Anket Çalışma Sonuçları. Survey Results Which Were Done in Comenius Project named'' Different? Building

Detaylı

5. sınıf 6. sınıf Toplam Sayı % Sayı % Sayı % Kız 17 56, , ,7 Erkek 13 43, , ,3 Toplam , , ,0

5. sınıf 6. sınıf Toplam Sayı % Sayı % Sayı % Kız 17 56, , ,7 Erkek 13 43, , ,3 Toplam , , ,0 2014 Yılı Anket Sonuçları Erguvanlar Çiçek Açıyor adlı proje kapsamında eğitime katılan öğrencilerin eğitim öncesi ve eğitim sonrası durumlarını ve eğitim bitiminde projenin beklentilerinin ne kadarını

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Makalenin Yayınlandığı Dergi: İktisat İşletme ve Finans Yayınlanma Tarihi: 2014-08-01 00:00:00 Cilt: 29, Sayı: 341, Yıl: 2014 Sayfa(lar): 57-86 ISSN: 1300-610X Digital Object Identifier (DOI): 10.3848/iif.2014.341.4074

Detaylı

Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik

Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik Feyzullah GÜNDOĞDU Kayseri Ulaşım A.Ş Sabit Tesisler Müdürü e-posta: feygun@kayseriulasim.com Enver Sedat TAMGACI Kayseri Ulaşım A.Ş İşletme Müdürü e-posta: est@kayseriulasim.com

Detaylı

YURT DIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERDE PEYZAJ MİMARLIĞI MÜFREDATLARI

YURT DIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERDE PEYZAJ MİMARLIĞI MÜFREDATLARI YURT DIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERDE PEYZAJ MİMARLIĞI MÜFREDATLARI Nilüfer KART AKTAŞ İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bu çalışma kapsamında, Japonya, Avusturalya Güney Kore Hollanda,

Detaylı

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi,

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, Grup EHEM Tasarım Raporu Emre TÜRKER Hüseyin SERİN Eray KILIÇ Musa CÖCE Kısa Özet Tasarım Raporumuzda: - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, - Projenin hedeflerinin

Detaylı

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek

Kazanımlar. Z puanları yerine T istatistiğini ne. zaman kullanacağını bilmek. t istatistiği ile hipotez test etmek T testi Kazanımlar Z puanları yerine T istatistiğini ne 1 zaman kullanacağını bilmek 2 t istatistiği ile hipotez test etmek 3 Cohen ind sini ve etki büyüklüğünü hesaplamak 1 9.1 T İstatistiği: zalternatifi

Detaylı

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI BIL3403 Öğ. Gör. ASLI BiROL abirol@kavram.edu.tr 01.10.2012 Dersin Amacı Bu ders ile öğrenci; edindiği mesleki bilgi birikimini kullanarak sektörde uygulanabilir bir projeyi

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimari ve Psikoloji Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Dr. Cenap SANCAR Arş. Gör. Ebru SİNAN Arş. Gör. Sanem ÖZEN TURAN Karadeniz

Detaylı

ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU. Ankete Katılan Toplam Kişi Sayısı :1426. Cinsiyetiniz?

ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU. Ankete Katılan Toplam Kişi Sayısı :1426. Cinsiyetiniz? ANKET DEĞERLENDİRME RAPORU Ankete Katılan Toplam Kişi Sayısı :1426 Cinsiyetiniz? Medeni durumunuz? Eğitim durumunuz? Üniversitede her düzeydeki yöneticiler, kurumla ilgili görevlerinde başarılıdır. Yöneticiler,

Detaylı

TAKDİM PLANI TEZ KAPSAMI VE HEDEFİ KAVRAMLARIN AÇIKLANMASI KONUNUN İNCELENMESİ

TAKDİM PLANI TEZ KAPSAMI VE HEDEFİ KAVRAMLARIN AÇIKLANMASI KONUNUN İNCELENMESİ T.C. MSGSÜ BOST Y.L. PROGRAMI BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PROF.DR. SALİH OFLUOĞLU TAKDİM PLANI TEZ KAPSAMI VE HEDEFİ KAVRAMLARIN AÇIKLANMASI KONUNUN İNCELENMESİ GÖRSEL SANATLAR VE TASARIMDA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMASI

Detaylı

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ

E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ E-DEVLET UYGULAMALARINI KULLANANLARLA KULLANMAYANLAR ARASINDAKİ FARKLARIN VE ETKİLERİN İNCELENMESİ Dr. Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri

Detaylı

ÜYELERE YÖNELĐK ANKET ÇALIŞMASI PEYZAJ MĐMARLARI ODASI ĐSTANBUL ŞUBESĐ ÜYE ANKETĐ SORULARI

ÜYELERE YÖNELĐK ANKET ÇALIŞMASI PEYZAJ MĐMARLARI ODASI ĐSTANBUL ŞUBESĐ ÜYE ANKETĐ SORULARI ÜYELERE YÖNELĐK ANKET ÇALIŞMASI PEYZAJ MĐMARLARI ODASI ĐSTANBUL ŞUBESĐ ÜYE ANKETĐ SORULARI PMO Đstanbul Şube etkinliklerinden hangisine katılmak istersiniz? ( ) Fotoğraf ( ) Sinema Tiyatro ( ) Mesleki

Detaylı

Sayısal ortamlar aslında inşa edilmiş fiziksel çevrenin yerini almaktan çok,mimarlığın tamamlayıcısı ve mesleğin önünü açan bir potansiyel

Sayısal ortamlar aslında inşa edilmiş fiziksel çevrenin yerini almaktan çok,mimarlığın tamamlayıcısı ve mesleğin önünü açan bir potansiyel MİMARLIKTA SANALLIK Sayısal ortamlar aslında inşa edilmiş fiziksel çevrenin yerini almaktan çok,mimarlığın tamamlayıcısı ve mesleğin önünü açan bir potansiyel barındırmaktadır. Sanal ortamda tasarım yapmak

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

UZAYSAL VE DOLU GÖVDELİ AŞIKLARIN ÇELİK ÇATI AĞIRLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

UZAYSAL VE DOLU GÖVDELİ AŞIKLARIN ÇELİK ÇATI AĞIRLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ UZAYSAL VE DOLU GÖVDELİ AŞIKLARIN ÇELİK ÇATI AĞIRLIĞINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Mutlu SEÇER* ve Özgür BOZDAĞ* *Dokuz Eylül Üniv., Müh. Fak., İnşaat Müh. Böl., İzmir ÖZET Bu çalışmada, ülkemizde çelik hal

Detaylı

Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-Yay Sisteminin Kullanımı

Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-Yay Sisteminin Kullanımı Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-Yay Sisteminin Kullanımı Alpaslan Duysak 1, Rıdvan Yayla 2 1 Dumlupınar Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Kütahya 2 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilgisayar

Detaylı

HCI dadeneysel Araştırmalar (ExperimentalResearches) İncelemesinin Devamı. (Ders Notu 3 Devamı)

HCI dadeneysel Araştırmalar (ExperimentalResearches) İncelemesinin Devamı. (Ders Notu 3 Devamı) HCI dadeneysel Araştırmalar (ExperimentalResearches) İncelemesinin Devamı (Ders Notu 3 Devamı) HCI dabağımsız Değişkenler Bağımsız değişkenlere örnek olarak farklı tipteki teknolojiler ve aygıtlar verilebilir.

Detaylı

BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi

BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi EJER CONGRESS 2014 BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS 24-26 NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi 24-26 APRIL 2014 Istanbul University Congress Center EJER COGRESS 2014

Detaylı

FAN SELECTOR FAN SELECTOR FAN SEÇİM YAZILIMI.

FAN SELECTOR FAN SELECTOR FAN SEÇİM YAZILIMI. FAN SELECTOR FAN SEÇİM YAZILIMI YAZILIM TANIMI Fan Selector yazılımı havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılan fanların performans hesaplamalarının yapılması ve çalışma şartlarına en uygun

Detaylı

Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-yay Sisteminin Kullanımı

Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-yay Sisteminin Kullanımı Hacimsel Moleküler Modellemede Kütle-yay Sisteminin Kullanımı Alpaslan DUYSAK 1, Rıdvan YAYLA 2 1 Dumlupınar Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Kütahya 2 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilgisayar

Detaylı

Muhammet Demirbilek, PhD

Muhammet Demirbilek, PhD Muhammet Demirbilek, PhD İlk olarak 1995 yılında Bernie Dodge ve Tom March tarafından San Diego State Üniversitesi nde Eğitim Teknolojileri Bölümü nde geliştirilmiştir. Bernie DODGE Webquest Öğrencilerin

Detaylı

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali ne Etkileyen Rüzgâr Yüklerinin CFD Metotlarıyla Belirlenmesi

İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali ne Etkileyen Rüzgâr Yüklerinin CFD Metotlarıyla Belirlenmesi İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali ne Etkileyen Rüzgâr Yüklerinin CFD Metotlarıyla Belirlenmesi Havalimanları ANSYS'e Emanet Elif KORU İnşaat Mühendisi / Yapısal Tasarım TAV İnşaat

Detaylı

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1

GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 OYDER Koçfinans Otomobil Bayi Memnuniyeti Alıcıları Takibi Araştırması Araştırması Raporu Raporu Mayıs Kasım 2013 2012 GfK 2013 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Mayıs 2013 1 Araştırmanın

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Şehir Mimarlık ve Mekan Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

BASKETBOL OYUNCULARININ DURUMLUK VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

BASKETBOL OYUNCULARININ DURUMLUK VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ KKTC YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BASKETBOL OYUNCULARININ DURUMLUK VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Edim MACİLA BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR PROGRAMI YÜKSEK LİSANS TEZİ LEFKOŞA,

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Hazırlayan: Araş. Gör. Ezgi Öztorun 2. HAFTA TEORİK DERS VE UYGULAMALARI 2 Saat Teorik anlatım + 3 Saat Laboratuvar Uygulaması İÇERİK (Teorik Kısım) CAD in açılımı ve CAD

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ İMAR ÖZELLİKLERİNİN TAŞINMAZ DEĞERLERİNE ETKİLERİ. Yeliz GÜNAYDIN

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ İMAR ÖZELLİKLERİNİN TAŞINMAZ DEĞERLERİNE ETKİLERİ. Yeliz GÜNAYDIN ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖNEM PROJESİ İMAR ÖZELLİKLERİNİN TAŞINMAZ DEĞERLERİNE ETKİLERİ Yeliz GÜNAYDIN TAŞINMAZ GELİŞTİRME ANABİLİM DALI ANKARA 2012 Her hakkı saklıdır ÖZET Dönem Projesi

Detaylı

İLLÜSTRASYON KİTAP KAPAĞI RESİMLEME KİTAP KAPAĞI İLLÜSTRASYONU. 15 Kız Orta düzey

İLLÜSTRASYON KİTAP KAPAĞI RESİMLEME KİTAP KAPAĞI İLLÜSTRASYONU. 15 Kız Orta düzey GRAFİK VE FOTOĞRAF BÖLÜMÜ DERS PLANI DERS SINIF ÜNİTE KONU ÖĞRENCİ TANIMLAMASI SINIF SAYISI CİNSİYET AİLE DURUMU AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ ÖĞRETME-ÖĞRENME - YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Detaylı

1309 Serisi 1354 Serisi

1309 Serisi 1354 Serisi 1309 Serisi 1354 Serisi Ekonomik Seri Arka Park Sensörü 1309 1354 Sensör Tip 09 Sensör Tip 54 Ø 18 mm Ø 18.5 mm Engele olan mesafeyi 1.7 metreden itibaren sesli olarak bildirir. 4 kademeli sesli uyarı

Detaylı

ALGI PSİKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. M. Betül YILMAZ

ALGI PSİKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. M. Betül YILMAZ ALGI PSİKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. M. Betül YILMAZ GÖRSEL (VISION) İnsanoğlu, görsel bilgilere diğer duyular yoluyla elde ettiklerinden daha fazla inanma eğilimindedir (görsel baskınlık etkisi). Görsel bilginin

Detaylı

Responsive Tasarım Önerileri!

Responsive Tasarım Önerileri! Responsive Tasarım Önerileri! !Mobil kullanıcı, masaüstü kullanıcısından farklı olarak hedef odaklı hareket eder. Gezinti ve keşif deneyimini geliştirmek için gereksiz objeleri ve hataları minimalize etmelisiniz.!

Detaylı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeni Kütüphane Binası Anketi-2014

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeni Kütüphane Binası Anketi-2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeni Kütüphane Binası Anketi-214 Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, yapılacak olan yeni kütüphane binası ile ilgili öğrenci, akademik,

Detaylı

A. Yakın çevrenizde bulunan konut çeşitleri. Yakın çevrenizde, ayrık nizam tek aileli konut (müstakil ev) ne kadar yaygındır?

A. Yakın çevrenizde bulunan konut çeşitleri. Yakın çevrenizde, ayrık nizam tek aileli konut (müstakil ev) ne kadar yaygındır? Yakın Çevrede Yürüyebilme Anketi (YÇYA) - Kısa Form Yaşadığınız yakın çevrenizi nasıl algıladığınız ya da çevreniz hakkında ne düşündüğünüz ile ilgili bilgi edinmek istiyoruz. Lütfen yakın çevreniz ve

Detaylı

Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi

Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi Güven Aralıkları Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi Tanımlar: Nokta Tahmini Popülasyon parametresi hakkında tek bir rakamdan oluşan tahmindir. Popülasyon ortalaması ile ilgili en iyi nokta tahmini

Detaylı

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 17 Nisan 2017 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl.

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, eref Soylu* * Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. *abal@sakarya.edu.tr *ssoylu@sakarya.edu.tr OTEKON 5. Otomotiv Teknolojileri Kongresi

Detaylı

Tolcay İnşaat olarak ayrıntılara gösterdiğimiz özen ve mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile dünya standardında «yaşam alanları» yaratıyoruz.

Tolcay İnşaat olarak ayrıntılara gösterdiğimiz özen ve mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile dünya standardında «yaşam alanları» yaratıyoruz. Tolcay İnşaat olarak ayrıntılara gösterdiğimiz özen ve mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile dünya standardında «yaşam alanları» yaratıyoruz. Bugüne dek çalıştığı farklı projelerle ödüller alan, 2012 senesinde

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

Sosyal Ağ Servislerinde Kullanıcı Güveni: Facebook ve Linkedin Karşılaştırması. A.Kübra Özkoç Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Seminer

Sosyal Ağ Servislerinde Kullanıcı Güveni: Facebook ve Linkedin Karşılaştırması. A.Kübra Özkoç Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Seminer Sosyal Ağ Servislerinde Kullanıcı Güveni: Facebook ve Linkedin Karşılaştırması A.Kübra Özkoç Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Seminer Sosyal Ağ Servisleri, kişilerin fiziksel dünyada oluşturdukları

Detaylı

Knowledge Distribution and the Effect of Design Tools on the Design Process

Knowledge Distribution and the Effect of Design Tools on the Design Process Knowledge Distribution and the Effect of Design Tools on the Design Process Mina Tahsiri, Jonathan Hale and Chantelle Niblock Afif Eymen Nalbant Mimari ve Kentsel Enformatik Yüksek Lisans Programı 1 2

Detaylı

PERLAVISTA OUTLET CENTER

PERLAVISTA OUTLET CENTER PERLAVISTA OUTLET CENTER PERLAVISTA OUTLET Genel Bilgiler I ARSA ALANI / SITE AREA 17,595 m² İNŞAAT ALANI / CONSTRUCTION AREA 108,168 m² KİRALANABİLİR ALAN / LEASABLE AREA 34,274 m² MAĞAZA SAYISI / NUMBER

Detaylı

ESKI.SEHIR. MIMARLIK FESTIVALI

ESKI.SEHIR. MIMARLIK FESTIVALI Urban-Snooping, "kentsel alan" ile verilerin toplanması ve işlenmesi alanında istatiksel bir yaklaşım olan "data-snooping" kavramının, oldukça kabaca bir araya getirilmesinden oluşmaktadır. Urban-snooping,

Detaylı

SIEMENS APOGEE 204.000 Giriş-Çıkış noktası 220 Yurt içi ve dışı Proje

SIEMENS APOGEE 204.000 Giriş-Çıkış noktası 220 Yurt içi ve dışı Proje www.alarko-carrier.com.tr/bys.htm SIEMENS APOGEE 204.000 Giriş-Çıkış noktası 220 Yurt içi ve dışı Proje 26.Eylül.2003 Bir ucundan diğer ucuna arabayla 5-10 dakikada gidilen 26 binalık Sabancı Üniversitesi

Detaylı

MEKÂNSAL TERCİH VE AKTİF YAŞAM:

MEKÂNSAL TERCİH VE AKTİF YAŞAM: MEKÂNSAL TERCİH VE AKTİF YAŞAM: Kapalı Site ve Kent Merkezi Karşılaştırmaları Arş.Gör. Nur Sinem Özcan * & Doç.Dr. Ebru Çubukçu * * Dokuz Eylül Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Giriş Konut

Detaylı

Bu bölümü bitirdiğinizde

Bu bölümü bitirdiğinizde GÖRSEL TASARIM 1 Bu bölümü bitirdiğinizde Görsel tasarım öğelerinden çizgi, şekil, alan, boyut, doku, renk konuları hakkında bilgi sahibi olacak, Görsel tasarım ilkelerinden bütünlük, denge, vurgu, hizalama,

Detaylı

Satış, pazarlama, iletişim ve müşteri deneyimleriniz için yaratıcı çözümler sunmaktayız.

Satış, pazarlama, iletişim ve müşteri deneyimleriniz için yaratıcı çözümler sunmaktayız. reklam& pazarlama Bizim işimiz Tasarımdan yazılıma kadar farklı disiplinlerden oluşan uzman kadromuzla, hizmet standartlarını koruyarak, yüksek kaliteli içerikler yaratmaya odaklanıyoruz. Satış, pazarlama,

Detaylı

Yol Derecelendirmesi: Trafik Karakteristiği: Yön

Yol Derecelendirmesi: Trafik Karakteristiği: Yön Şekil 9.6.9 Yol Derecelendirmesi: Trafik Karakteristiği: Yön Şekil 9.6.9 Yol Derecelendirmesi: Trafik Karakteristiği: Yön Kısım 9:Kentsel Hasargörebilirlik Hesaplaması 9-97 Türkiye Cumhuriyeti İstanbul

Detaylı

İnnova Kiosk Çözümleri

İnnova Kiosk Çözümleri 1 İnnova Kiosk Çözümleri Özlem ÖZKAN Satış Öncesi Danışman 2 ajanda 01 02 03 04 05 06 07 08 Hakkımızda Türkiye de Kiosk Pazarının Durumu Kiosklarımız Bir Başarı Hikayesi - KAPHİB Projesi Örnek Projeler

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

İÇMESUYU ŞEBEKELERİNDE HARDY-CROSS VE ÖLÜ NOKTA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

İÇMESUYU ŞEBEKELERİNDE HARDY-CROSS VE ÖLÜ NOKTA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI İÇMESUYU ŞEBEKELERİNDE HARDY-CROSS VE ÖLÜ NOKTA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Mustaa GÜNAL *, Serdar BULUT ** ve Ayşe Y. GÜNAL* * Gaziantep Üniversitesi, İnşaat Müh. Böl., Gaziantep ** Gaziantep Üniversitesi,

Detaylı

XII. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ ERGİN BAYRAK, NACİ ŞAHİN Nisan 2015, İZMİR

XII. ULUSAL TESİSAT MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ ERGİN BAYRAK, NACİ ŞAHİN Nisan 2015, İZMİR KANATLI BORULU EVAPORATÖRLERDE DEVRE TASARIMININ KAPASİTEYE ETKİSİNİN N DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ ERGİN BAYRAK, NACİ ŞAHİN Isı Değiştiricilerine Genel Bir Bakış Kanatlı Borulu Isı Değiştiricileri Problemler

Detaylı

Araştırma Makalesi / Research Article SANAL GERÇEKLİK ORTAMINDA ALGI

Araştırma Makalesi / Research Article SANAL GERÇEKLİK ORTAMINDA ALGI Papers Produced from PhD Theses Presented at Institute of Science and Technology, Yıldız Technical University Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezlerinden Üretilmiş Yayınlar

Detaylı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı T.C. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Programı Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri Neden Facebook, Twitter Tarzı Sosyal Paylaşım Sitelerine

Detaylı

AKARSULARDA KİRLENME KONTROLÜ İÇİN BİR DİNAMİK BENZETİM YAZILIMI

AKARSULARDA KİRLENME KONTROLÜ İÇİN BİR DİNAMİK BENZETİM YAZILIMI AKARSULARDA KİRLENME KONTROLÜ İÇİN BİR DİNAMİK BENZETİM YAZILIMI *Mehmet YÜCEER, **Erdal KARADURMUŞ, *Rıdvan BERBER *Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Tandoğan - 06100

Detaylı

Kent içi ulaşım Modları Üstün ve zayıf yönler. Dr. Hediye Tuydes Yaman IMO Ulaştırma Kurulu

Kent içi ulaşım Modları Üstün ve zayıf yönler. Dr. Hediye Tuydes Yaman IMO Ulaştırma Kurulu Kent içi ulaşım Modları Üstün ve zayıf yönler Dr. Hediye Tuydes Yaman IMO Ulaştırma Kurulu Başlarken... Ulaşım modlarının zayıf-güçlü yönleri... Kime göre? Neye göre? Kent içi ulaşım Karmaşık ağ yapısı

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Güz 2001 Sayı 5 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET Erdoğan GAVCAR * Meltem ÜLKÜ

Detaylı

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA YAPILARI EDUCATION AND RESEARCH CENTERS. Üniversite Yerleşkeleri Ar-Ge Yapıları ve Enstitüler Okullar

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA YAPILARI EDUCATION AND RESEARCH CENTERS. Üniversite Yerleşkeleri Ar-Ge Yapıları ve Enstitüler Okullar Üniversite leşkeleri Ar-Ge Yapıları ve Enstitüler Okullar EĞİTİM VE ARAŞTIRMA YAPILARI EDUCATION AND RESEARCH CENTERS University Campuses Research Institutes Schools 47 EĞİTİM ve ARAŞTIRMA YAPILARI REFERANS

Detaylı

ANKARA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI DURAK VE GÜZERGAH COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (www.ego.gov.tr) ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ANKARA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI DURAK VE GÜZERGAH COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (www.ego.gov.tr) ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI DURAK VE GÜZERGAH COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ (www.ego.gov.tr) ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EGO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bu proje, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi tarafından

Detaylı

İSTATİSTİK. Hafta 7.2 Kesikli Olasılık Dağılımları Poisson Dağılımı. Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ

İSTATİSTİK. Hafta 7.2 Kesikli Olasılık Dağılımları Poisson Dağılımı. Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim CEBECİ İSTATİSTİK Hafta 7.2 Kesikli Olasılık Dağılımları Simeon Poisson a atfen isimlendirilen dağılım, bir örnek uzayın belli bir bölgesi veya zamanındaki olayların sayısının incelendiği kesikli bir olasılık

Detaylı

3Ds MAX. Bilişim Eğitim Merkezi 3DMax in Türkiye deki Yetkili Eğitim Merkezidir.

3Ds MAX. Bilişim Eğitim Merkezi 3DMax in Türkiye deki Yetkili Eğitim Merkezidir. Bilişim Eğitim Merkezi 3DMax in Türkiye deki Yetkili Eğitim Merkezidir. Hakkımızda 1999 yılında bilişim teknolojileri alanında eğitim vermek amacıyla kurulan Bilişim Eğitim Merkezi temellerini istihdam

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl.

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* * Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. *abal@sakarya.edu.tr *ssoylu@sakarya.edu.tr GİRİŞ METODOLOJİ ANALİZ BULGULAR SONUÇLAR

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım PINGPONG Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım 1 Sunum İçeriği Biz Kimiz? Kuruluş amacımız ve gelişim sürecimiz. PINGPONG Sistem ve İşleyiş Çalışma modeli, aplikasyon işleyişi ve sistemimiz. PINGPONG Nedir?

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results: ÖZET Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin akılcı ilaç kullanma davranışlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türde planlanan araştırmanın evrenini;; bir kız ve

Detaylı

A N A L İ Z. Yaşam Memnuniyeti Araştırması (2013): Doğu Marmara İlleri Analizi. Furkan BEŞEL

A N A L İ Z. Yaşam Memnuniyeti Araştırması (2013): Doğu Marmara İlleri Analizi. Furkan BEŞEL A N A L İ Z Yaşam Memnuniyeti Araştırması (2013): Doğu Marmara İlleri Analizi Furkan BEŞEL Ağustos 2014 GİRİŞ Yaşam Memnuniyeti Araştırmasının (YMA) amacı TÜİK tarafından Bireyin genel mutluluk algısını,

Detaylı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Kütüphane Binası Anketi-2014

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Kütüphane Binası Anketi-2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Yeni Kütüphane Binası Anketi-214 Projesi üzerinde çalışılan yeni kütüphane binası ile ilgili öğrenci, akademik ve idari personel

Detaylı

DORANABIZ 8 Kurumsal iletişim Çalışması

DORANABIZ 8 Kurumsal iletişim Çalışması DORANABIZ 8 Kurumsal iletişim Çalışması Şubat 2012 2012 Dora Research. Her hakkı saklıdır Araştırma Hakkında Çalışmanın saha aşaması, 08-10 Şubat 2012 tarihleri arasında ONLINE veri toplama yöntemi kullanılarak

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN KÜTÜPHANE KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE GÖRÜŞLERİ*

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN KÜTÜPHANE KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE GÖRÜŞLERİ* C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2, 4 (2) DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN KÜTÜPHANE KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE GÖRÜŞLERİ* Samiye METE**, Ayşe BEŞER***, Tangül AYTUR****

Detaylı

Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri

Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri Dr. Belgin BOZ YÜKSEKDAĞ a a Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Eskişehir,

Detaylı

Probina Orion Modelleme Teknikleri

Probina Orion Modelleme Teknikleri Şubat 2009 KULLANIM HAKLARI PROTA YAZILIM BİLİŞİM ve MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Galyum Blok No: 20 ANKARA Tel: (312) 210 17 88 Fax: (312) 210 17 86 Email: probina@prota.com.tr

Detaylı

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal Gestalt Psikoloji Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal örgütlenme" konularında yoğunlaşmış

Detaylı

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Bölüm 6 Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Chapter 6 Java: an Introduction to Computer Science & Programming - Walter Savitch 1 Genel Bakış Dizi: Hepsi aynı türde

Detaylı

SINIR TENORUNUN EKONOMİK BAKIR MİKTARI TAHMİN HASTASINA ETKİSİ

SINIR TENORUNUN EKONOMİK BAKIR MİKTARI TAHMİN HASTASINA ETKİSİ SINIR TENORUNUN EKONOMİK BAKIR MİKTARI TAHMİN HASTASINA ETKİSİ THE EFFECT OF THE CUT-OFF GRADE ON THE ESTIMATION ERROR OF ECONOMIC COPPER CONTENT Ercüment YALÇIN (*) ANAHTAR SÖZCÜKLER: u, Tahmin Hatası,

Detaylı

İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Mesleki Terminoloji 2

İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Mesleki Terminoloji 2 İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Mesleki Terminoloji 2 İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Nedir? İnsan Bilgisayar Etkileşimi, etkileşimli (interactive) teknolojilerin tasarımı, değerlendirmesi ve uygulaması ile ilgilenen

Detaylı

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HEADLINE: How many minutes a day do you or someone else walk your dog? 0 minutes 13% 1-19 minutes 24% 20-39 minutes

Detaylı

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEKOKULU (İDMYO)

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEKOKULU (İDMYO) BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEKOKULU (İDMYO) İNGİLİZCE YETERLİK VE SEVİYE TESPİT SINAVI (COPE) I. ve II. AŞAMA KILAVUZU EYLÜL, 2014 İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu (İDMYO) tarafından verilen

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE VERDİKLERİ ANLAMIN VE YAŞAM DOYUMLARININ İNCELENMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Geleceğimizi tehdit eden çevre problemlerinin özellikle çocuklara erken yaşlarda verilmesi ve böylece çevre duyarlılığı,

Detaylı

AVM ve mağazalar için

AVM ve mağazalar için AVM ve mağazalar için Akıllı telefonların kullanım oranı her geçen gün hızla artıyor. Buna paralel olarak işletmelerin tüketiciye ulaştırmak istedikleri mesajları için de yeni bir kanal şekillenerek yaygınlaşıyor.

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Mühendislik Problemlerinin Bilgisayar Destekli Çözümleri Proje No:2013-2-FMBP-73 Proje Türü ÖNAP SONUÇ

Detaylı

İç Mimari için BIM 1. bölüm

İç Mimari için BIM 1. bölüm İç Mimari için BIM 1. bölüm BIM (Yapı Bilgi Sistemi) hakkındaki görüşler genellikle binanın dış tasarımı ve BIM in mimari tasarımın bu alanına getirdiği faydalar üzerine odaklanır. Binaların katı modelleri,

Detaylı

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Proje Koordinatörü: Aydın SARIGÜL Mimar: Seçil SEÇAL Çukurova Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan bu yayının

Detaylı

TÜRKiYE'DEKi SÜPER LiG FUTBOL KULÜPLERiNiN BiR PAZARLAMA ARACı

TÜRKiYE'DEKi SÜPER LiG FUTBOL KULÜPLERiNiN BiR PAZARLAMA ARACı Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe 1. ofspor! Sciences 2003,14 (3),114-132 TÜRKiYE'DEKi SÜPER LiG FUTBOL KULÜPLERiNiN BiR PAZARLAMA ARACı OLARAK internet KULLANıMLARı Banş SÖZERI, Mehmet Settar KOÇAK Orta

Detaylı

2. Yarışmanın Konusu ve Tasarımcılardan Beklenenler

2. Yarışmanın Konusu ve Tasarımcılardan Beklenenler 1. Yarışmanın Amacı Gelişim ve değişim içerisinde olan toplum, artan ihtiyaçlar ve kısıtlı kaynaklardan dolayı her inşaat projesi ciddi önem arz etmektedir. Bundan dolayı çağımız bir inşaat projesinde

Detaylı