Hemorajik Şokta Hipotansif Resüsitasyonun Etkinliği Ve Güvenilirliği. Dr.Yusuf Can YURT Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Acil Tıp ABD

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hemorajik Şokta Hipotansif Resüsitasyonun Etkinliği Ve Güvenilirliği. Dr.Yusuf Can YURT Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Acil Tıp ABD"

Transkript

1 Hemorajik Şokta Hipotansif Resüsitasyonun Etkinliği Ve Güvenilirliği 1 Dr.Yusuf Can YURT Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Acil Tıp ABD

2 2 Sunum Planı Travmaya bağlı ölüm yüzdesi Şok Şok Mekanizması Şok Evreleme Ölüm Üçgeni Hipotansif resüsitasyona giriş Yapılan çalışmalar ve sonuçları Agresif sıvı tedavisi ve Sınırlı sıvı tedavisi karşılaştırması Özet

3 3 Travma Genç Popülasyonda yaralanmalar en önemli ölüm nedenleri arasındadırlar.(1) 2014 TÜİK verilerine göre : Tüm ölümlerin yaralanmalara bağlı ölüm yüzdesi: yaş: % yaş: % yaş: %23 travmaya bağlı

4 4 Travma Travmaya ait tüm ölümlerin yaklaşık 3 te 1 i hemorajik şoka bağlıdır. Hemorajik şok önlenebilir bir ölüm nedenidir. Hemorajik şokun önlenmesinde bir çok yaklaşım mevcuttur. Bunların başında öncelikle sıvı replasmanı ve kan transfüzyonu gelmektedir. Genel yaklaşım geniş damar yollarından hızlı ve bolus tarzında 2 litre sıvı yüklenmesi şeklindedir.

5 5 Şok Nedir?? Şok, vücudun metabolik ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek oksijen taşınmasının veya dokulara oksijen sunumunun veya dokulara kan dağılımının yetmediği durumların tamamını kapsar. Şokun bir çok nedeni olabilir. Travmaya ait gelişen şok tablosuna yol açan sıklıkla hipovolemidir. (Kan kaybı)

6 6 Şok Mekanizması Organın kanlanması Dokunun metabolik ihtiyaçlarının karşılanmas ve metabolik artıklarının uzaklaştırılması.. Sistemik arteryel basıncı Organın damar direnci Organ içinde kapiller damarların açıklığı Kalp debisi Sistemik vasküler direnç Damar çapı Kan viskozitesi Arteryel sistemin boyu Arteryel sistemin kesit alanı

7 7 ŞOK EVRELEME Sistolik basınç Solunum Sayısı Kan kaybı Mental durum İdrar çıkışı Nabız basıncı

8 8 ŞOK Hızlıca sıvı yüklenmesi tansiyonu yükseltip doku perfüzyonunun devamlılığını sağlayıp mortaliteyi azalttığı savunulmaktadır. Fakat hızlı ve fazla sıvı yüklemenin kontrol edemediğimiz kanamalarda trombüs oluşumunu azalttığını gösteren çalışmalar mevcut. Dokulara sunulan oksijen miktarı düştükçe artan laktik asidoz kanamayı artırıp doku oksijenlenmesini azaltıyor.

9 9 Ölüm Üçgeni Hipotermi Koagülopati Asidoz

10 10 Hemorajik şok EKİP İŞİ HIZLI MÜDAHELE HAYATİ ORGANLAR ÖNEMLİ!! KANAMA KONTROLÜ!!

11 11 Hızlı tanı-hasta Stabilizasyonu Acil cerrahi müdahele

12 12 Hipotansif resüsitasyon (dengeli-kontrollü) 1917 yılında operasyon öncesi agresif sıvı tedavisine (Canon ) şüpheli yaklaşmış. Fakat 1992 yılında ilk olarak kısıtlı sıvı tedavisi verilmesi Stern ve arkadaşları tarafından ortaya atılmıştır. (2)

13 13 Kontrollü Sıvı Replasmanı Hipotansif resüsitasyon, hemorajik şokta son zamanlarda dikkat çeken bir yaklaşımdır. Hemorajik şoklu hastalarda agresif sıvı tedavisi ile kontrollü hipotansif sıvı replasmanını karşılaştıran çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Yapılan az sayıda çalışmada da farklı görüşler bildirilmiştir. Atls 9 da kristalloid yüklemesini tercihen 1 L, çocuklarda 20cc/kg önermektedir. Agresif sıvı replasmanından kaçınılmasını önermektedir.

14 14 Kontrollü sıvı replasmanı Kontrollü sıvı tedavisi protokolü kan basıncı seviyelerini düşük tutup, hayati organlara yeterli seviyede kan gitmesini sağlayacak düzeyde transfüzyon yapılmasını önerir. Kontrolsüz hemorajik şokta kontrollü hızda ve volümde transfüzyon yapmak gereklidir. Kontrollü sıvı replasmanın amacı hayati organlara yetecek kadar kan göndermektir. Travma hastalarında yeterli bir mental durum varsa ve periferik nabızlar alınıyorsa, Sistolik kan basıncının 80 mm civarında tutulmasıdır.

15 15

16 16

17 17

18 18

19 19 Tercih?? Her iki tedavide de aktif kanama sırasında hangisinin tercih edileceği üzerine güvenilir kanıt bulunmamaktadır. Agresif sıvı resüsitasyonu önce vazokonstriksiyon yaparak durumu iyileştiriyor gibi görünsede; daha sonra arter dilatasyonu yaparak kötü sonuçlara yol açabilir. Kontrolsüz sıvı yüklemesi kan viskozitesini ve pıhtılaşma faktörlerini azaltarak kanamayı artırır. Enflamatuar mekanizma!!!

20 20 Kısıtlı Sıvı Tedavisi ile Agresif Tedavi Karşılaştırması Mortalite: Hemorajik şokta agresif sıvı tedavisi ve hipotansif resüsitasyonun mortalite üstüne karşılaştıran 1384 hastayı içeren 9 çalışmanın (7-15) sonucuna göre sınırlı sıvı tedavisi alanda mortalite %19.4 agresif sıvı tedavisi alanda ise %29.4 olarak bildirilmiştir. Hemoglobin : Gruplar arasında hb değerleri heterojenite göserdiği için tedavi sonrası hb değerleri karşılaştırılamamıştır. Ama genel olarak düşük sıvı verilen hastalarda hb değerleri diğer gruptan daha yüksek bulunmuştur.

21 21 Kısıtlı Sıvı Tedavisi ile Agresif Tedavi Karşılaştırması Platelet : ( ) 856 hastayı içeren 4 çalışmada platelet düzeyleri karşılaştırıldığında hipotansif resüsitasyonda platelet değerleri daha yüksek bulunmuş. Hematokrit : (9, 11, 16-14) 359 hastalık 5 çalışmada hipotansif resüsitasyon uygulanan hastalarda hct değerleri daha yüksek bulunmuş.

22 22 Kısıtlı Sıvı Tedavisi ile Agresif Tedavi Karşılaştırması aptt PT (5, 9, 11, 13 ) 931 hastayı içeren 4 çalışmada Agresif sıvı tedavisi alanlarda PT ve PTT değerleri hipotansif sıvı replasmanı alanlara oranla uzadığı tespit edilmiş. Kan gazı analizi: 389 hastanın katıldığı 4 çalışmada (17, 11, 12, 14) baz açığı değerleri karşılaştırıdığında her iki gruptada baz açığı artmış, ancak fazla sıvı tedavisi uygulanan hastalarda daha ciddi artış bildirilmiştir. 383 hastanın katıldığı 5 çalışmada (9-11, 16, 12) laktik asit değeri agresif sıvı tedavisi alan hastalarda daha yüksek saptanmış.

23 23 Postoperatif Komplikasyonlar MODS ARDS 336 hastayı içeren 4 çalışmada sıvı resüsitasyonu sonrası MODS ve ARDS nin ortaya çıktığı bildirilmiş. Kısıtlı sıvı tedavisi alan hastalarda MODS gelişme oranı daha düşük saptanmış. Benzer sonuçlar ARDS içinde geçerli olduğu belirtilmiştir. 934 hastayı içeren 5 çalışma ([5, 9, 11, 10, 12) da agresif sıvı tedavisi uygulanan hastaların ARDS gelişme oranı yüksek saptanmış.

24 24 Tartışma Bu çalışmalara rağmen 2 sıvı tedavi protokolü ile ilgili daha fazla klinik ve hayvan çalışmalarına gerek vardır. Sınırlı sıvı replasmanı tedavisinin akut hemorajik şokta mortaliteyi azalttığı gösterilmiştir. Bu hayvan çalışmalarında da desteklenmiştir Amerikadaki çalışma grupları bu mortalite farkını kontrollü hipotansiyona bağlamışlar.

25 25 Tartışma Avrupa travma rehberleri sistolik kan basıncını mmhg nin üzerine çıkılmamasını öneriyorlar.( 18) Bazı çalışmaların sonucuna göre, kısıtlı sıvı tedavisi kullanılan hastalarda ortalama arteryel basıncı 60 mmhg üzerine çıkılmaması gerektiği saptanmış. Bu avantajlara rağmen klinik kullanımda agresif sıvı replasmanı daha fazla kullanılmaktadır.

26 26 Kan Gazı İncelemesi Baz açığının derinleşmesi dokularda oksijen tüketimini artırıp doku oksijenlenmesini azalttığı gösterilmiştir. (( Randolphet al. 19) Yüksek baz açığı yüksek oksijen tüketimine rağmen düşük oksijenizasyonu gösterir. Laktik asit düzeyi doku oksijenizasyonunun düştüğünü şokun ciddiyetini kan volümümün azaldığını göstermede güvenilir bir markırdır.

27 27 Hipotansif Resüsitasyon Oksijen radikallerini,inflamasyon faktörlerini, vazoaktif peptidlerinin azaltılmasını sağlar. Proenflamatuar ve anti enflamatuar faktörlerin dengesini sağlar. Lipid peroksidasyonunu azaltır. İskemi reperfüzyon hasarını azaltır.

28 28 Hipotansif Resüsitasyon Kısıtlı sıvı tedavisi doku perfüzyonunu ve oksijen taşınmasını arttırdığı gösterilmiş. Hayvan çalışmalarında kısıtlı sıvı tedavisi aerobik metabolizmayı geliştirir. Anaerobik mekanizma yolunu yavaşlatır. Yönetimi Zor

29 29 Agresif sıvı resüsitasyonu Tansiyonu ihtiyaç dışı yükseltip oluşmuş trombüsü attırır. Koagülasyon faktörlerinin derişimini azaltır Operasyonu geciktirebilir. Operasyon sonrası komplikasyon riskini artırır. Yönetimi kolay

30 30 KONTRAENDİKASYON!! Gebelerde Künt batın travmalarında Travmatik beyin hasarında

31 31 Uygulaması zor mu? 1-)Tecrübe- Değişkenler 2-)Sevkli gelirken uygulanan tedavi? 3-)Alışılan yaklaşım!

32 32 Özet Tablo - Karşılaştıma Hipotansif Resüsitasyon Hb değerleri yüksek Platelet değerleri yüksek Hematokrit yüksek Pt-Ptt normal Laktik asit daha düşük Operasyon sonrası komplikasyon düşük Agresif Sıvı Replasmanı Hb düşük Plt düşük Hematokrit düşük Pt Ptt uzamış Laktik asit değerinde artma Komplikasyon fazla Koagülasyon faktörleri dilüsyonu

33 33

34 Referanslar: 1-) tuik verileri 2-) Stern SA, Dronen SC, Birrer P, Wang X. Effect of blood pressure on hemorrhage volume and survival in a near-fatal hemorrhage model incorporating a vascular injury. Ann Emerg Med 1993; 22: ) feng ZS, Fan YN, Yin W. Meta-analysis of the efficacy of limited fluid resuscitation in traumatic hemorrhagic shock. J Trauma Surg 2014; 16: 4 4-) Dutton RP, Mackenzie CF, Scalea TM. Hypotensive resuscitation during active hemorrhage: impact on in-hospital mortality. J Trauma 2002; 52: )Bickell WH, Wall MJ, Pepe PE, Martin RR, Ginger VF, Allen MK, Mattox KL. Immediate versus delayed fluid resuscitation for hypotensive patients with penetrating torso injuries. N Engl J Med 1994; 331: ) Morrison CA, Carrick MM, Norman MA, Scott BG, Welsh FJ, Tsai P, Liscum KR, Wall MJ, Mattox KL. Hypotensive resuscitation strategy reduces transfusion requirements and severe postoperative coagulopathy in trauma patients with hemorrhagic shock: preliminary results of a randomized controlled trial. J Trauma 2011; 70: ) Dutton RP, Mackenzie CF, Scalea TM. Hypo- tensive resuscitation during active hemorrha- ge: impact on in-hospital mortality. J Trauma 2002; 52: ) Morrison CA, Carrick MM, Norman MA, Scott BG, Welsh FJ, Tsai P, Liscum KR, Wall MJ, Mattox KL. Hypotensive resuscitation strategy reduces transfusion requirements and severe postoperative coagulopathy in trauma patients with hemorrhagic shock: preliminary results of a randomized controlled trial. J Trauma 2011; 70: ) Fan HP, Yue MX, Wu YJ, Zheng QH. Early therapeutic effects of limited fluid resuscitation on severe pelvic fracture combined with hemorrhagic shock. J Trauma Surg 2011; 13: ) Lu B, Li MQ, Li JQ. The Use of Limited Fluid Resuscitation and Blood Pressure-Controlling Drugs in the Treatment of Acute Upper Gas- trointestinal Hemorrhage Concomitant with Hemorrhagic Shock. Cell Biochem Biophys 2015 [Epub ahead of print]

35 11-) Li WH, Lin HF, Deng XB. clinical discussion of limited fluid resuscitation on hemorrhagic traumatic shock without controlling bleeding. Journal of Clinical Medical Engineering 2012; 19: ) Tang T, Li WP. The curative effect analysis of limited fluid resuscitation to esophageal variceal bleeding combined with hemorrhagic shock. Modern Practical Medicine 2013; 25: ) Zheng WH, Wang XL, Xu H, Zhao SB. Effects of limited fluid resuscitation in treatment of hemorrhagic traumatic shock. China Journal of Emergency Resuscitation and Disaster Medicine 2007; 2: ) Wei SK, He Y, Huang YQ, Jiang YF, Liu M, Li Y, Bai SL, Li FJ. Clinical Analysis of 56 hemorrhagic patients with limited fluid resuscitation. Journal of Youjiang National Medical College 2008; 1: ) Bickell WH, Wall MJ, Pepe PE, Martin RR, Ginger VF, Allen MK, Mattox KL. Immediate versus delayed fluid resuscitation for hypotensive patients with penetrating torso injuries. N Engl J Med 1994; 331: )Lu KD, Gong BC, Chen GA, Ma WB. Clinical research of early restriction resuscitation treatment of hemorrhagic shock at Xining. Journal of Qinghai Medical College 2006; 27: ) He HL, Huang M, Luo HS. Clinical application of limited fluid resuscitation for hemorrhagic shock caused by acute upper gastrointestinal hemorrhage. Journal of Internal Intensive Medicine 2012; 18: ) Rossaint R, Bouillon B, Cerny V, Coats TJ, Duranteau J, Fernandez-Mondejar E, Hunt BJ, Komadina R, Nardi G, Neugebauer E, Ozier Y, Riddez L, Schultz A, Stahel PF, Vincent JL, Spahn DR. Management of bleeding following major trauma: an updated European guideline. Crit Care 2013; 14: R ) Randolph LC, Takacs M, Davis KA. Resuscitation in the pediatric trauma population: admission base deficit remains an important prog

Hemostatik Resüsitasyon. Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi

Hemostatik Resüsitasyon. Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Hemostatik Resüsitasyon Uzm. Dr. Burçak Kantekin Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum Planı Hemorajik şok nedir? Hemostatik resüsitasyon ve tarihçesi Hemostatik- hipotansif ve hasar kontrol edici

Detaylı

Normal kan basıncı sınırlarını belirlemek güç olsa da,

Normal kan basıncı sınırlarını belirlemek güç olsa da, Hipotansiyonlu hastaya yaklaşım Dr. Nevin Uysal Amerikan Hastanesi, Yoğun Bakım Ünitesi, Ankara Normal kan basıncı sınırlarını belirlemek güç olsa da, genelde kabul gördüğü üzere sistolik kan basıncının

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Öğrenim Hedefleri; Şokun genel tanımını Şoktaki genel fizyopatoloji ve kompanzasyon

Detaylı

Pediyatrik ve Erişkin Travma Hastasında Resüsitasyon: Sıvılar ve Kan Ürünleri. John Fowler, MD Kent Hastanesi Çiğli, İzmir

Pediyatrik ve Erişkin Travma Hastasında Resüsitasyon: Sıvılar ve Kan Ürünleri. John Fowler, MD Kent Hastanesi Çiğli, İzmir Pediyatrik ve Erişkin Travma Hastasında Resüsitasyon: Sıvılar ve Kan Ürünleri John Fowler, MD Kent Hastanesi Çiğli, İzmir Travmaya bağlı ölümler %40-50 hastaneye gelmeden önce ölür Hastaneye varanlardan

Detaylı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI Selim TURHANOĞLU Mustafa Kemal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yanık tipleri Volüm Replasmanı Hesaplanması Uygulanması Takibi

Detaylı

Çoklu Travma Hastalarında Prognoz Belirteçleri

Çoklu Travma Hastalarında Prognoz Belirteçleri Çoklu Travma Hastalarında Prognoz Belirteçleri Doç. Dr. Serkan Şener Acıbadem Üniversitesi Acil Tıp AD Acıbadem Ankara Hastanesi Acil Servis Sunum Planı Çoklu Travma Mekanizma Çoklu Travma Patofizyolojisi

Detaylı

SIVI RESUSİTASYONUNDA SON GELİŞMELER. Travmada sıvı resusitasyonu. Travma-sıvı resusitasyonu SIVI RESUSİTASYONU GELİŞİM PROF.DR.

SIVI RESUSİTASYONUNDA SON GELİŞMELER. Travmada sıvı resusitasyonu. Travma-sıvı resusitasyonu SIVI RESUSİTASYONU GELİŞİM PROF.DR. SIVI RESUSİTASYONU GELİŞİM SIVI RESUSİTASYONUNDA I.Dünya savaşı Toksin Hiçbirşey Erken ölüm 2.Dünya Kore savaşı İntravasküler deplesyon Kolloid, kan Erken ölüm ARY SON GELİŞMELER Vietnam savaşı İntravask.

Detaylı

Hemorajik Şok ile Mücadele

Hemorajik Şok ile Mücadele Hemorajik Şok ile Mücadele Prof. Dr. Cuma Yıldırım Travmatik yaralanma sonrası kan kaybına bağlı mortalite oranı % 30-40 Tedavide birincil amaç; Kanama kontrolü ve Damar içi volümün tamamlanmasıdır Normal

Detaylı

Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Şok; kan dolaşımı ve doku perfüzyonunun azalması sonucu, Oksijen ve diğer hayati

Detaylı

Doç. Dr. Selçuk SELÇUK İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH

Doç. Dr. Selçuk SELÇUK İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH Near Miss: Tanı ve Yönetim Doç. Dr. Selçuk SELÇUK İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH Dünya genelinde 1 yıllık günde gebelik veya doğuma bağlı maternal mortalite > 300.000 830 Tanımlar (WHO 2009)

Detaylı

Hemorajik Şok Tedavisinde İntraaortik balon pompası. Doç. Dr. Halil DOĞAN Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH Acil Tıp Kliniği

Hemorajik Şok Tedavisinde İntraaortik balon pompası. Doç. Dr. Halil DOĞAN Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH Acil Tıp Kliniği Hemorajik Şok Tedavisinde İntraaortik balon pompası Doç. Dr. Halil DOĞAN Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH Acil Tıp Kliniği Sunu Planı IABP Nedir? Endikasyonları Kontraendikasyonları Komplikasyonları IABP Ekipmanı

Detaylı

İNTRAOPERATİF GELİŞEN HİPOTANSİYONDA VOLÜM TEDAVİSİ veya VAZOPRESSOR. Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF Anesteziyoloji AD, İZMİR

İNTRAOPERATİF GELİŞEN HİPOTANSİYONDA VOLÜM TEDAVİSİ veya VAZOPRESSOR. Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF Anesteziyoloji AD, İZMİR İNTRAOPERATİF GELİŞEN HİPOTANSİYONDA VOLÜM TEDAVİSİ veya VAZOPRESSOR Doç. Dr. Necati GÖKMEN DEÜTF Anesteziyoloji AD, İZMİR İNTRAOPERATİF HİPOTANSİYON Klinikde hipotansiyon ve şok terimleri birbirleri yerine

Detaylı

Perioperatif Hedefe Yönelik Tedavi Protokol Özeti

Perioperatif Hedefe Yönelik Tedavi Protokol Özeti Perioperatif Hedefe Yönelik Tedavi Protokol Özeti Kanıta dayalı, perioperatif Hedefe Yönelik Tedavi(HYT) protokolleri Bazı tek merkezli randomize kontrollü çalışmalar, meta-analiz ve kalite geliştirme

Detaylı

Sıvı ve Kan Resusitasyonunda Yenilikler ve Bilinmesi Gerekenler. Doç.Dr. Tarık Ocak Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Eğitim Kliniği İstanbul

Sıvı ve Kan Resusitasyonunda Yenilikler ve Bilinmesi Gerekenler. Doç.Dr. Tarık Ocak Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Eğitim Kliniği İstanbul Sıvı ve Kan Resusitasyonunda Yenilikler ve Bilinmesi Gerekenler Doç.Dr. Tarık Ocak Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Eğitim Kliniği İstanbul Travmaya bağlı dünya genelinde yılda 6 milyon ölüm olduğu

Detaylı

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Prof. Dr. A. Necati GÖKMEN DEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji

Detaylı

Travmada Sıvı ve Kan Transfüzyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Travmada Sıvı ve Kan Transfüzyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Travmada Sıvı ve Kan Transfüzyonu Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tarihçe MS 160-200 Kanın epilepsi tedavisinde kullanımı (Roma ve Yunan kaynakları) 15. ve 16. yüzyıl(ms

Detaylı

PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER

PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER MULTİPL TRAVMALI HASTALARDA PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER Uz. Dr. Hüseyin UZUNOSMANOĞLU KEÇİÖREN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GİRİŞ Multipl travma, birden çok büyük organ sistemini yada

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Prof.Dr.Oktay Demirkıran İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Acil Yoğun Bakım Ünitesi Avrupa da yaklaşık 700,000/yıl

Detaylı

Dr. Murat Sungur Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi İç Hastalıkları ABD. Yogun Bakım Bilim Dalı msungur@erciyes.edu.tr

Dr. Murat Sungur Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi İç Hastalıkları ABD. Yogun Bakım Bilim Dalı msungur@erciyes.edu.tr Dr. Murat Sungur Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi İç Hastalıkları ABD. Yogun Bakım Bilim Dalı msungur@erciyes.edu.tr Tanım Şok, akut olarak sirkülatuar fonksiyonun bozulması, doku perfüzyonunda yetmezlik

Detaylı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Plasebo? H 2 RA? PPİ? H.pilori eradikasyonu? Endoskopik tedavi? Prof.Dr. Ömer ŞENTÜRK 1 2 Her 100 000 yatıştan 10-50 üst gis kanama En sık neden p.ülser Mortalite

Detaylı

Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi

Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi Kesici Delici Alet Yaralanmaları ve Takibi Dr. Şükran KÖSE Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Sunum Planı Kesici-delici alet yaralanmalarında

Detaylı

DÖNEM 4 -GENEL CERRAHİ ( CTB 402) 1. HAFTA 15-19 EYLÜL 2014 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

DÖNEM 4 -GENEL CERRAHİ ( CTB 402) 1. HAFTA 15-19 EYLÜL 2014 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA DÖNEM -GENEL CERRAHİ ( CTB 0). HAFTA -9 EYLÜL 0 Prof.Dr.Hasan Kaplan.00 Küçük Cerrahi Girişimler ( Minor surgical interventions) Prof.Dr.Hasan Kaplan Akut Karın (Acute abdomen) Akut pankreatit (Acute pancreatitit)

Detaylı

İlk Değerlendirme İşlemleri

İlk Değerlendirme İşlemleri Doç. Dr. Onur POLAT İlk Değerlendirme İşlemleri Mutlak yaşamı (ya da ekstremiteyi) kurtaracak tüm terapötik prosedürlerin oluşturduğu travma resüsitasyonu ile birlikte yapılmalıdır. 2 Uygun Travma Bakım

Detaylı

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği

Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği Kronik Hipotansif Diyabetik Hemodiyaliz Hastalarında Midodrin Tedavisinin Etkinliği M E T I N S A R I K A Y A, F U N D A S A R I, J I N I G Ü N E Ş, M U S T A F A E R E N, A H M E T E D I P K O R K M A

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012 Dr. Merve Gü eş Öza dı 03.11.2015 Ta ı Sepsis; keli e olarak Yu a lıları kulla dığı putrid kokuş a de türetil iştir. The

Detaylı

Çocuk Travma Olgularında Plazma Histon Düzeyinin Koagülopati ve Travma Ağırlığını Öngörmedeki Yeri

Çocuk Travma Olgularında Plazma Histon Düzeyinin Koagülopati ve Travma Ağırlığını Öngörmedeki Yeri Çocuk Travma Olgularında Plazma Histon Düzeyinin Koagülopati ve Travma Ağırlığını Öngörmedeki Yeri Sunan: Dr. Emel Ulusoy Dr. Emel Ulusoy, Prof. Dr. Murat Duman, Dr. Aykut Çağlar, Doç. Dr. Tuncay Küme,

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Kılavuzlar 2011 Israrcı ST-segment yükselmesi belirtileri göstermeyen hastalarda

Detaylı

Travmatik Hemorajik Şok & Sıvı Tedavisinde Yenilikler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.U.T.F Acil Tıp AD Bursa, Türkiye

Travmatik Hemorajik Şok & Sıvı Tedavisinde Yenilikler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.U.T.F Acil Tıp AD Bursa, Türkiye Travmatik Hemorajik Şok & Sıvı Tedavisinde Yenilikler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.U.T.F Acil Tıp AD Bursa, Türkiye Olgu 1 19 yaş, erkek Sırtın sol üst kısmında DKAY Hasta otomobilini kendisi kullanarak

Detaylı

Kan Kaybı Sonrası Volüm Replasmanı

Kan Kaybı Sonrası Volüm Replasmanı Kan Kaybı Sonrası Volüm Replasmanı Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Volüm replasmanı solüsyonu endikasyonları Hipovolemi ve

Detaylı

Hemorajik şok yönetimi. Doç. Dr. Muhammet Gökhan Turtay İnönü Üni Tıp Fak Acil Tıp AD

Hemorajik şok yönetimi. Doç. Dr. Muhammet Gökhan Turtay İnönü Üni Tıp Fak Acil Tıp AD Hemorajik şok yönetimi Doç. Dr. Muhammet Gökhan Turtay İnönü Üni Tıp Fak Acil Tıp AD Epidemiyoloji Travmaya bağlı ölümlerin %40 Kanama Travmaya bağlı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında (% 66-80) Kontrolsüz

Detaylı

KRİTİK KANAMALARDA YENİ TEDAVİLER. Yard.Doç.Dr Şule Akköse Aydın 3.Ulusal Acil Tıp Kongresi Mayıs 2007 Antalya

KRİTİK KANAMALARDA YENİ TEDAVİLER. Yard.Doç.Dr Şule Akköse Aydın 3.Ulusal Acil Tıp Kongresi Mayıs 2007 Antalya KRİTİK KANAMALARDA YENİ TEDAVİLER Yard.Doç.Dr Şule Akköse Aydın 3.Ulusal Acil Tıp Kongresi Mayıs 2007 Antalya Sunum Planı Kritik kanamanın tanımı Resusitasyonda hedefler Resusitasyon stratejilerindeki

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

Kardiyopulmoner bypass uygulanacak olgularda insülin infüzyonunun inflamatuvar mediatörler üzerine etkisi

Kardiyopulmoner bypass uygulanacak olgularda insülin infüzyonunun inflamatuvar mediatörler üzerine etkisi Kardiyopulmoner bypass uygulanacak olgularda insülin infüzyonunun inflamatuvar mediatörler üzerine etkisi Zeliha Özer*, Davud Yapıcı*, Gülçin Eskandari**, Arzu Kanık***, Kerem Karaca****, Aslı Sagün* Mersin

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA

Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA Dr.Şua Sümer Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KONYA 49 yaşında, erkek hasta Sol ayakta şişlik, kızarıklık Sol ayak altında siyah renkte yara

Detaylı

Sepsis Hastalarının Yoğun Bakımdan Servise Taburculukta ph, LDH ve Kalp Hızının Sistematik Değerlendirilmesi

Sepsis Hastalarının Yoğun Bakımdan Servise Taburculukta ph, LDH ve Kalp Hızının Sistematik Değerlendirilmesi Sepsis Hastalarının Yoğun Bakımdan Servise Taburculukta ph, LDH ve Kalp Hızının Sistematik Değerlendirilmesi Yrd.Doç.Dr. Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi

Detaylı

25-26 EKİM 2016 SAAT KONU KONUŞMACI. Ventilasyon perfüzyon ilişkisi. 2. Pozitif basınçlı ventilasyonda monitorizasyon, modlar ve yeni stratejiler

25-26 EKİM 2016 SAAT KONU KONUŞMACI. Ventilasyon perfüzyon ilişkisi. 2. Pozitif basınçlı ventilasyonda monitorizasyon, modlar ve yeni stratejiler TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ KRİTİK DURUMLARDA MONİTÖRİZASYON VE SIVI TEDAVİSİ LABORATUVAR ÇALIŞTAYI Kurs Moderatörü: Fevzi Toraman 25-26 EKİM 2016 SAAT KONU KONUŞMACI 08.00-08.30 Açılış

Detaylı

TRANEKSAMİK ASİT Dr. Özlem Bilir RTEÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TRANEKSAMİK ASİT Dr. Özlem Bilir RTEÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TRANEKSAMİK ASİT Dr. Özlem Bilir RTEÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Travma Post-travmatik kontrolsüz kanama Travmayla ilişkili koagülopati Antikoagülasyon Hiperfibrinoliz *Hess JR, et al. The coagulopathy

Detaylı

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Tedavi hedefleri HIV e bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak Viral yükü maksimal ve en uzun süreli şekilde bastırmak. İmmun

Detaylı

KAN ÜRÜNLERİ. 21 Mayıs Doç. Dr. Umut Yücel Çavuş Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

KAN ÜRÜNLERİ. 21 Mayıs Doç. Dr. Umut Yücel Çavuş Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği KAN ÜRÜNLERİ 21 Mayıs 2016 Doç. Dr. Umut Yücel Çavuş Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sunum Planı Tanım ve Amaç Kan Ürünleri Özellikleri Transfüzyon endikasyonları

Detaylı

HİBRİT TEDAVİLER. Dr. Aykut SİFİL Dokuz Eylül Üniversitesi

HİBRİT TEDAVİLER. Dr. Aykut SİFİL Dokuz Eylül Üniversitesi HİBRİT TEDAVİLER Dr. Aykut SİFİL Dokuz Eylül Üniversitesi MORTALİTE YB hastalarının %10-23 da ABH % 50-70 de diyaliz %50-80 ölüm JAMA 2003;289:747-51 Int Care Med 2002;28:29-37. ABH ÇOK HIZLI İLERLEYEN

Detaylı

Travmada Güncel Literatür. Prof. Dr. Ahmet Baydın OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD/Samsun

Travmada Güncel Literatür. Prof. Dr. Ahmet Baydın OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD/Samsun Travmada Güncel Literatür Prof. Dr. Ahmet Baydın OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD/Samsun Bu sunumun amacı 2017 yılında travma konusu üzerinde öne çıkan ve okunması gerektiğini düşündüğüm çalışmaları sunmaktır.

Detaylı

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU Şahin N, Göktaş B, Küçükyorgancı S, Kabukçu HK, Titiz TA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Antalya GİRİŞ Hem

Detaylı

Kan Transfüzyonu. Emre Çamcı. Anesteziyoloji AD

Kan Transfüzyonu. Emre Çamcı. Anesteziyoloji AD Kan Transfüzyonu Emre Çamcı Anesteziyoloji AD Kan Dokusu Neden Var? TRANSPORT Doku ve organlara OKSİJEN Plazmada eriyik kimyasallar ISI Damar dokusu bozulduğunda pıhtılaşma kabiliyeti Diğer.. Kan Transfüzyonu

Detaylı

U.Topuz, T.Akbulak, T.Altunok, G.Uçar, K.Erkanlı, İ.Bakır İstanbul Mehmet Akif Ersoy GKDC Eğ. Ar. Hastanesi

U.Topuz, T.Akbulak, T.Altunok, G.Uçar, K.Erkanlı, İ.Bakır İstanbul Mehmet Akif Ersoy GKDC Eğ. Ar. Hastanesi U.Topuz, T.Akbulak, T.Altunok, G.Uçar, K.Erkanlı, İ.Bakır İstanbul Mehmet Akif Ersoy GKDC Eğ. Ar. Hastanesi Tarihçe Tarihsel olarak ilk extrakorporeal dolaşım ve kardiyopulmoner bypas(kbp)larda prime volumu

Detaylı

Gaz değişimi Ventilasyon perfüzyon ilişkisi (Prof. Dr. Mert Şentürk, Prof. Dr. Mehmet Uyar, Doç. Dr. Mukadder Orhan Sungur)

Gaz değişimi Ventilasyon perfüzyon ilişkisi (Prof. Dr. Mert Şentürk, Prof. Dr. Mehmet Uyar, Doç. Dr. Mukadder Orhan Sungur) ÇALIŞTAY PROGRAMI 1.GÜN 07:45-08:00 Açılış Konuşması Prof. Dr. Fevzi Toraman 08:00-08:30 Pre-test ARDS Modellemesi 08:30-08:40 08:40-08:55 08:55-09:05 09:05-09:20 09:20-09:30 Akciğer Fizyolojisi Gaz değişimi

Detaylı

Dinlenme durumunun değerlendirilmesi. Nabız ve Kan Basıncı. M. Kamil ÖZER

Dinlenme durumunun değerlendirilmesi. Nabız ve Kan Basıncı. M. Kamil ÖZER Dinlenme durumunun değerlendirilmesi Nabız ve Kan Basıncı Dinlenme Durumunun Değerlendirilmesi Kalp solunum sistemi fonksiyonunun dinlenme durumundaki değerlendirilmesi işlevi sırtüstü yatarken, otururken

Detaylı

Bir ARB Olarak Olmesartan. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Bir ARB Olarak Olmesartan. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Bir ARB Olarak Olmesartan Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı PatenT (Prevalence, awareness, treatment and control of hypertension

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABH nın önlenmesi neden önemli >2 kreatinin tayini yapılmış, 9210 yoğun

Detaylı

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım

Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Acil Serviste Hipertansif Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Sedat YANTURALI Dokuz Eylul Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı İzmir sedat.yanturali@deu.edu.tr 1 Sunu Planı Hipertansiyona genel bakış

Detaylı

Travmalı hastada sıvı tedavisi ve yeni yaklaşımlar. DR CAHFER GÜLOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı DİYARBAKIR

Travmalı hastada sıvı tedavisi ve yeni yaklaşımlar. DR CAHFER GÜLOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı DİYARBAKIR Travmalı hastada sıvı tedavisi ve yeni yaklaşımlar DR CAHFER GÜLOĞLU Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı DİYARBAKIR 1 Travmada sıvı ve kan transfüzyonu Travmada şokun tanımı Travmada

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

29 Haziran 2018, Cuma

29 Haziran 2018, Cuma 29 Haziran 2018, Cuma 08:00-08:15 Açılış konuşmaları Dr. Fevzi Toraman - Dr. Mert Şentürk 08:15-08:30 Akciğer fizyolojisi Gaz değişimi Ventilasyon-perfüzyon ilişkisi Dr. Mert Şentürk - Dr. Sema Turan 08:30-08:45

Detaylı

Sepsis ve Akut Böbrek Hasarı. Doç. Dr. Hüseyin BEĞENİK Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji B.D.

Sepsis ve Akut Böbrek Hasarı. Doç. Dr. Hüseyin BEĞENİK Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji B.D. Sepsis ve Akut Böbrek Hasarı Doç. Dr. Hüseyin BEĞENİK Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji B.D. Bakteri Pankreatit Virüs Mantar İnfeksiyon Sepsis SIRS+Enfeksiyon Sepsis Ciddi Sepsis Ağır Sepsis

Detaylı

Ağır Sepsis ve Septik Şokta Erken Hedefe Yönelik Tedavi Dr. Güniz Meyancı Köksal

Ağır Sepsis ve Septik Şokta Erken Hedefe Yönelik Tedavi Dr. Güniz Meyancı Köksal İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Güncel Bilgiler Işığında Sepsis Sempozyum Dizisi No: 51 Mayıs 2006; s. 45-49 Ağır Sepsis ve Septik Şokta Erken Hedefe Yönelik Tedavi Dr. Güniz

Detaylı

Masif Transfüzyon Politikası. Dr.Gülsüm Özet Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Masif Transfüzyon Politikası. Dr.Gülsüm Özet Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Masif Transfüzyon Politikası Dr.Gülsüm Özet Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kontrol edilemeyen masif kanama cerrahi ve anestezi alanında hala en önemli sorunlardan biridir. 18 45 yaş arasında

Detaylı

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal Yetmezlik Yapısal hasar Hipotalamus Hipofiz Adrenal

Detaylı

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I.

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I. Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Çoklu Travma sonrası mortalite üç dönemde Hastane öncesi Major kafa yada vasküler yaralanma Halk sağlığı önlemleri Travmadan dakikalar,saatler

Detaylı

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ Dr. Emre ÇAMCI Amaç ve Hedefler Kan grupları Kan transfüzyon endikasyonları Kan ve kan ürünlerinin hazırlanması ve saklanması Komponent tedavisi Transfüzyon komplikasyonları Masif

Detaylı

Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler

Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler Anestezi yönetiminde hemodinamik anlamda stabilizasyonun en iyi şekilde sağlanmasının yolu, doğru sıvı tedavisinin uygulanmasından geçer. Hangi aşamada

Detaylı

Postpartum Kanamalarda Medikal Tedavi

Postpartum Kanamalarda Medikal Tedavi Postpartum Kanamalarda Medikal Tedavi Dr.Yavuz Şimşek İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi KHD Anabilim Dalı PPK insidansı %8 1952 doğum - %12 İYİ HABER HAREKET PLANIMIZ? POSTPARTUM PPH YÖNETİMİ HEMORRHAGE:

Detaylı

Trombolitik tedavi, Hangi hastalara, Nasıl? Doç. Dr. Nuri Tutar Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Acıbadem Kayseri Hastanesi

Trombolitik tedavi, Hangi hastalara, Nasıl? Doç. Dr. Nuri Tutar Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Acıbadem Kayseri Hastanesi Trombolitik tedavi, Hangi hastalara, Nasıl? Doç. Dr. Nuri Tutar Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Acıbadem Kayseri Hastanesi Sunum Planı 1- Pulmoner Emboli Sınıflaması 2- Trombolitik

Detaylı

Travmada Transfüzyon Stratejileri. Dr. Cüneyt AYRIK Mersin Tıp Fak. Acil Tıp AD

Travmada Transfüzyon Stratejileri. Dr. Cüneyt AYRIK Mersin Tıp Fak. Acil Tıp AD Travmada Transfüzyon Stratejileri Dr. Cüneyt AYRIK Mersin Tıp Fak. Acil Tıp AD Acil serviste hiçbir genç travma hastası kan kaybı nedeniyle ölmemelidir! Sunum Planı Travmatik hemorajik şokta sıvı resusitasyonu

Detaylı

ÇALIŞTAY PROGRAMI 1.GÜN. 07:45-08:00 Açılış Konuşması Prof. Dr. Fevzi Toraman. 08:00-08:30 Pre-test. ARDS Modellemesi

ÇALIŞTAY PROGRAMI 1.GÜN. 07:45-08:00 Açılış Konuşması Prof. Dr. Fevzi Toraman. 08:00-08:30 Pre-test. ARDS Modellemesi ÇALIŞTAY PROGRAMI 1.GÜN 07:45-08:00 Açılış Konuşması Prof. Dr. Fevzi Toraman 08:00-08:30 Pre-test ARDS Modellemesi 08:30-08:40 Akciğer Fizyolojisi Gaz değişimi Ventilasyon perfüzyon ilişkisi (Prof. Dr.

Detaylı

Gaz değişimi Ventilasyon perfüzyon ilişkisi PCV,VCV, dual kontrollü modlar, assiste modlar Tetikleme çeşitleri PV Eğrisi, açma manevraları

Gaz değişimi Ventilasyon perfüzyon ilişkisi PCV,VCV, dual kontrollü modlar, assiste modlar Tetikleme çeşitleri PV Eğrisi, açma manevraları ÇALIŞTAY PROGRAMI 1.GÜN 07:45-08:00 Açılış Konuşması Prof. Dr. Fevzi Toraman 08:00-08:30 Akciğer Fizyolojisi ve pozitif basınçlı ventilasyonda yeni modlar ve yeni stratejiler Prof. Dr. Mert Şentürk, Prof.

Detaylı

Nöroloji Yoğun Bakım Hastasında Nutrisyon Desteği. Doç.Dr.Ethem Murat Arsava Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı

Nöroloji Yoğun Bakım Hastasında Nutrisyon Desteği. Doç.Dr.Ethem Murat Arsava Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöroloji Yoğun Bakım Hastasında Nutrisyon Desteği Doç.Dr.Ethem Murat Arsava Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörolojik Yoğun Bakımda Nutrisyon Nörolojik hasta grubuna ait çalışma sayısı sınırlı

Detaylı

Dinlenme Durumunun Değerlendirilmesi. Dinlenme durumunun değerlendirilmesi. Nabız ve Kan Basıncı. Nabız. Nabız

Dinlenme Durumunun Değerlendirilmesi. Dinlenme durumunun değerlendirilmesi. Nabız ve Kan Basıncı. Nabız. Nabız Dinlenme Durumunun Değerlendirilmesi Dinlenme durumunun değerlendirilmesi ve Kan Basıncı Kalp solunum sistemi fonksiyonunun dinlenme durumundaki değerlendirilmesi işlevi sırtüstü yatarken, otururken ve

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Travmada tüm vücut BT. kadar gerekli? ÇKBT ve Travma Yüksek hızla giden bir aracın takla atması ile başvuran olgu

Travmada tüm vücut BT. kadar gerekli? ÇKBT ve Travma Yüksek hızla giden bir aracın takla atması ile başvuran olgu 11.06.2010 Travmada tüm vücut BT ne kadar gerekli? Sunum Hedefi Travmada tüm vücut BT Terminoloji ve teknik Dr. Erhan AKPINAR, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Acil Radyoloji

Detaylı

SEPSİSTE KRİTİK BAKIM. Dr. Funda K. Akarca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

SEPSİSTE KRİTİK BAKIM. Dr. Funda K. Akarca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı SEPSİSTE KRİTİK BAKIM Dr. Funda K. Akarca Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı BAKTEREMİ İNFEKSİYON SIRS PANKREATİT FUNGEMİ PARAZİTEMİ VİREMİ SEPSİS TRAVMA YANIK DİĞER DİĞER The ACCP/SCCM

Detaylı

SEPSİSTE YENİ TANIMLAMALAR NE DEĞİŞTİ? Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci

SEPSİSTE YENİ TANIMLAMALAR NE DEĞİŞTİ? Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci SEPSİSTE YENİ TANIMLAMALAR NE DEĞİŞTİ? Doç. Dr. Murat Hakan Terekeci Sepsis enfeksiyona bağlı oluşan günümüzde sık karşılaşılan ve ciddi mortalitesi olan bir durum. -Yaşlı nüfus sayısında artma -İmmünbaskılı

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Geniş cerrahi rezeksiyonlara rağmen lokal ileri evrede GS %40-90 LRNüks ve buna bağlı olarak %80 ölüm 20.

Geniş cerrahi rezeksiyonlara rağmen lokal ileri evrede GS %40-90 LRNüks ve buna bağlı olarak %80 ölüm 20. Geniş cerrahi rezeksiyonlara rağmen lokal ileri evrede GS %8-34@5-yıl %40-90 LRNüks ve buna bağlı olarak %80 ölüm 4-yıllık takip NEJM,2001 Medyan 10-yıllık takip sonuçları KRT lokal bölgesel nüksü azaltarak

Detaylı

AMAÇ TANIM SINIFLAMA-1 SINIFLAMA-2 AKUT KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİ SENDROMU TEDAVİSİ

AMAÇ TANIM SINIFLAMA-1 SINIFLAMA-2 AKUT KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİ SENDROMU TEDAVİSİ AMAÇ AKUT KONJESTİF KALP YETMEZLİĞİ SENDROMU Sİ Alten OSKAY 29/12/2009 Akut kalp yetmezliği sendromu (AKYS) çeşitlerini ve tedavisini öğrenmek. TANIM Akut kalp yetmezliği sendromu (AKYS), kalp yetmezliği

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD

PERİOPERATİF ANEMİ. Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD PERİOPERATİF ANEMİ Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK İnönü Ün. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Rean AD 1 SORU? Anemi Neden Önemli? 2 SORU? 3 İnsidans Önemi ANEMİ Tanı Tedavi 4 Anemi Nedir? WHO Hb < 13 g/dl Hb

Detaylı

Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II)

Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II) Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II) Diyabetik hastalarda egfr ve albüminüri bağımsız olarak kardiyovasküler mortalite ve morbidite prediktörüdür. Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Detaylı

ACİL SERVİSTE ŞOK YÖNETİMİ

ACİL SERVİSTE ŞOK YÖNETİMİ ACİL SERVİSTE ŞOK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Z. Defne DÜNDAR Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fak. Acil Tıp AD. KONYA ŞOK Sistemik doku perfüzyonu bozulduğu ve dokulara oksijen sunumunun azaldığı klinik

Detaylı

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS

GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS GEBELİK VE PULSATİL AKIM EŞLİĞİNDE KARDİYOPULMONER BAYPAS Gamze SARKILAR, *Cüneyt NARİN, Elmas KARTAL, *Erdal EGE Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD *Selçuk Üniversitesi

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ

DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ HIPONATREMI NEDIR? Kan Na konsantrasyonunun

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Gastrointestinal Sistem Kanamaları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Etyoloji Klinik Üst GIS kanamaları Alt GIS kanamaları Tanı Tedavi Tanım Treitz

Detaylı

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi Nurol Arık Serebrovasküler hastalık/tanım İnme (Stroke) Geçici iskemik atak (TIA) Subaraknoid kanama Vasküler demans İskemik inme Geçici iskemik

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM

TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM Dr. Hakan Canbaz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD. TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM TRAVMAYA YAKLAŞIM Travma bakımı: arazide başlar multidisipliner ekip çalışması hızlı ve isabetli müdahalede

Detaylı

EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ

EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ EGZERSİZİN DAMAR FONKSİYONLARINA ETKİSİ İçerik Dolaşım sisteminin kısa anatomi ve fizyolojisi Egzersizde periferal dolaşımın düzenlenmesi-etkili mekanizmalar Damar endotelinin ve Nitrik Oksitin (NO) periferal

Detaylı

KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D

KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D KPR de trombolitik neden düşünülmüş? 1- Kardiyak arrestlerin %50-70 i PE veya AMI ya bağlı 2- Dolaşımın durmasına bağlı intravasküler mikrotrombüslerin

Detaylı

Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım

Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım Dr. Cenker EKEN AÜTF Acil Tıp AnabilimDalı Cochrane Veritabanı MEDLINE Tarama Yöntemi thrombosis thrombosism Amaç: DVT de thrombolizisin etkinliğini

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri

Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri Nuri Barış Hasbal, Yener Koç, Tamer Sakacı, Mustafa Sevinç, Zuhal Atan Uçar, Tuncay Şahutoğlu, Cüneyt Akgöl,

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Gastrointestinal Kanamalar. Doç. Dr. Mehtap Bulut UÜTF Acil Tıp AD Bursa

Gastrointestinal Kanamalar. Doç. Dr. Mehtap Bulut UÜTF Acil Tıp AD Bursa Gastrointestinal Kanamalar Doç. Dr. Mehtap Bulut UÜTF Acil Tıp AD Bursa Giriş Gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları acil servislere en sık başvuru nedenlerinden biridir. Mortalite oranı %10 Üst GİS

Detaylı

Makrosİrkülasyonun Değerlendİrİlmesİ

Makrosİrkülasyonun Değerlendİrİlmesİ Makrosİrkülasyonun Değerlendİrİlmesİ Dr. YUSUF ÜNAL- Gazi Ünv. Tıp Fakültesi DOLAŞIM İnsan vücudu 100 trilyon hücre HayaNa kalabilmek için madde alış verişi İnsan kalbi 8000 L/gün kan pompalar 60000 mil/gün

Detaylı

GERİATRİK TRAVMA. Dr. Burak Katipoğlu

GERİATRİK TRAVMA. Dr. Burak Katipoğlu GERİATRİK TRAVMA Dr. Burak Katipoğlu Geriatrik Travma - Sorular Yaşlı kimdir? Yaş fark eder mi? Hangi yaş? Yaşlanmanın fizyolojisi Yaşlı travma hastalarının triyajı Yaralanma paternleri ve fizyolojik yanıtlar

Detaylı