PSİKOLOJİ. 1. Davranışçılara göre insanı anlamak için çalışılması gereken en önemli süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PSİKOLOJİ. 1. Davranışçılara göre insanı anlamak için çalışılması gereken en önemli süreç aşağıdakilerden hangisidir?"

Transkript

1 2013 GÜZ DÖNEM SONU Davranışçılara göre insanı anlamak için çalışılması gereken en önemli süreç ) Düşünme B) Öğrenme C) Bilme D) lgılama E) Psikanaliz PSİKOLOJİ 5. şağıdakilerden hangisi gruplararası önyargı ve düşmanlığı körükleyen unsurlardan biri değildir? ) Sosyal hayatı biz ve onlar ekseninde algılamaya doğal eğilim gösterilmesi B) Diğer grubun üyeleriyle temasın olmaması, onların tanınmaması ve bilinmemesi C) Diğer grubun üyeleriyle sınırlı kaynaklara ulaşmak için rekabet halinde olunması D) Kişinin ait olduğu grupları başka gruplardan daha üstün görme ihtiyacının olması E) Ortak hedeflere ulaşmak için dış gruplarla beraber hareket etmenin gerekmesi 2. Sözdebilim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) Sözdebilimsel iddialara inanmak akıllıca değildir ama kişiye bir zararı da olmaz. B) Sağlıkla ilgili sözdebilimsel iddiaları sorgulamadan kabul etmek kişileri sağlıklarını bozacak uygulamalara itebilir. C) Sözdebilimsel iddialara kanmak insanları faydadan çok zarar getirecek mal ve hizmetlere para harcamaya yöneltebilir. D) Sözdebilim, düzenbaz ve sahtekâr insanlar için bir para kazanma aracı olabilir. E) Sözdebilim bilimsel terimleri bir göz boyama aracı olarak kullanır. 3. Dopamin, serotonin ve noradrenalin salgılayan sinir hücresi toplulukları nerede bulunur? ) Beyin kabuğu B) Omurilik C) Talamus D) Beyin sapı E) Hipotalamus 4. Fiziksel uyaranın nöral iletiye çevrilmesinin teknik adı nedir? ) İşlem B) ktarım C) Tanıma D) Dönüşüm E) Eylem 6. Sinan ortaokul ve liseyi yedi yıl boyunca aynı insanlarla okumuş ve kendini onlara çok yakın hissetmektedir. Sınıf arkadaşlarının hepsinin birbirinden farklı, ilginç ve özel insanlar olduğu fikrindedir. Oysa yan sınıfın öğrencilerine baktığında onları silik ve renksiz bulmakta, birbirlerinden çok farklı olduklarını düşünmektedir. Yukarıdaki örnekte Sinan ın algısı aşağıdakilerden hangisine bir örnektir? ) Dış grup düşmanlığı B) İç grup kayırmacılığı C) Dış grubun homojenliği yanılgısı D) sgari grup etkisi E) Grup kutuplaşması 7. sgari grup etkisini göstermek isteyen bir sosyal psikoloğun yaptığı deneyde deneklerini farklı gruplara atamak için aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullanması en uygundur? ) Denekleri tuttukları futbol takımlarına göre gruplara ayırmak B) Denekleri çoraplarının renklerine göre gruplara ayırmak C) Denekleri askerliklerini yapıp yapmamış olduklarına göre gruplara ayırmak D) Denekleri cinsiyetlerine göre gruplara ayırmak E) Denekleri doğdukları şehirlere göre gruplara ayırmak 5 İzleyen sayfaya geçiniz.

2 2013 GÜZ DÖNEM SONU Melike kocası Mazhar ı çok kıskanıyor ve onun kendisini başka kadınlarla aldatacağını, terk edeceğini düşünüyor. Bu konuda sürekli kavga çıkartıyor ve kocasını haksız yere suçluyor. Melike nin bitmeyen şüpheleri ve güvensizliği kocasını çok yoruyor ve evliliklerini olumsuz etkiliyor. En sonunda Mazhar gerçekten de Melike yi terk etmeyi düşünmeye başlıyor. Yukarıdaki örneği en iyi açıklayan sosyal psikolojik kavram aşağıdakilerden hangisidir? ) Kıskançlık kısırdöngüsü B) Temel atıf hatası C) Mütekabiliyet D) İlişkisel kutuplaşma E) Kendi kendini gerçekleştiren kehanet 11. şağıdakilerden hangisi Bilimsel Yönetim akımı ile ilgili değildir? ) Hawthorne etkisi B) Therbligs C) Soldiering D) En iyi yol E) Zaman ve Hareket Çalışması 12. şağıdakilerden hangisi Bilimsel Yönetim akımının yayılmasında etkindir? ) Elton Mayo B) Charlie Chaplin C) braham Maslow D) lfred Binet E) Frederick W. Taylor 9. şağıdaki düşünürlerden hangisi çalışmanın insanlara bireysel ve sosyal bir kimlik kazandırdığını ancak kapitalist toplumun insanları, yaptıkları işlerin gerçek doğasından uzaklaştırdığı ve bu işleri birer ekonomik aktiviteye dönüştürdüğünü savunmuştur? ) Max Weber B) Charles Darwin C) Frederick W. Taylor D) Mary Parker Follett E) Karl Marx 13. şağıdakilerden hangisi bir yönetim işlevi değildir? ) Planlama B) Örgütleme C) Yöneltme D) Genelleştirme E) Denetleme 10. Çalışanların kendilerini ilgilendiren kararlara katılımı konusu hangi akımla ilgilidir? ) İnsan İlişkileri B) Sosyal Darwinizm C) Bilimsel Yönetim D) lan Kuramı E) Beşeri Sermaye 14. şağıdakilerden hangisi Y Kuşağı nın tipik özelliğidir? ) Çalışmayı meydan okuma olarak görmek B) Şüpheci olmak C) Hoşgörülü olmayı önemsemek D) Kurallara uymaya öncelik vermek E) Girişimci ruha sahip olmak 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

3 2013 GÜZ DÖNEM SONU Hem düzenleyicilik hem düşüncelilik boyutunda düşük liderlik davranışı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir? ) Çalışana odaklı liderlik B) Dönüştürücü liderlik C) Bırakınız yapsınlar tipi liderlik D) Edilgen liderlik E) Erke odaklı liderlik 19. Mevcut ve potansiyel müşterilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını teşhis etmek, uyarmak veya tatmin etmek için markalarla ilgili enformasyonun ve anlamların, grafik, ses, müzik, işaret, yazı gibi sembollerin yardımıyla kitlesel ve birebir iletişim araçlarıyla aktarımına genel olarak ne ad verilir? ) Reklam B) Pazarlama İletişimi C) Halkla İlişkiler D) Pazarlama E) Marka Yönetimi 16. Schwartz un modelindeki özaşkınlık hangi değerleri kapsamaktadır? ) Uyarılım ve hazcılık B) Özyönelim ve başarı C) Uyum ve başarı D) Evrenselcilik ve iyilikseverlik E) Uyum ve evrenselcilik 20. Markalı ürünlerin, somut ve soyut temel özelliklerinin, tüketicinin zihninde yerleşmesini ve kolayca hatırlanmasını sağlamaya yönelik iletişim çabasına ne ad verilir? ) Yorumlama B) Konumlandırma C) Değerlendirme D) nlamlandırma E) Kodlama 17. Son yıllarda ürünlerin pazarlanmasında, işletmelerin markalaşmaya ve marka yönetimine önem vermelerinin temel nedeni ) Maliyeti düşürmek B) Stratejik davranmak C) Rakiplerden farklılaşmak D) Ürün geliştirmek E) Dağıtımı kolaylaştırmak 18. şağıdaki faaliyetlerden hangisi pazarlamanın temel konusu değildir? ) Satış B) Ürün geliştirme C) Fiyatlandırma D) Tanıtım E) Dağıtım 7

4 2014 GÜZ DÖNEM SONU Beyin-davranış ilişkisini, hormonların ve biyo-kimyasal faktörlerin davranışa etkisini araştıran psikoloji yaklaşımı ) Davranışsal B) Bilişsel C) Biyolojik D) Evrimsel E) ntropolojik PSİKOLOJİ 5. Refleksler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ) Reflekslerin en alt basamağında beyin sapı refleksleri bulunur. B) Bir refleksin oluşabilmesi için en az 1 sinir hücresine ihtiyaç vardır. C) Refleksler uyarana verilen bilinçli yanıtlardır. D) Refleks merkezi her zaman merkezi sinir sisteminde yer alır. E) Duysal reseptörler, duysal girdi ile motor çıktının bütünleştirildiği bölgelerdir. 2. şağıdakilerden hangisi bilimsel yöntemin özelliklerinden biri değildir? ) Genellenebilir. B) Sistematiktir. C) Sınanabilir. D) mpiriktir. E) Kalıcıdır. 6. Nörotransmiterlerle etkileşime girerek hücresel yanıtları başlatan moleküllere ne ad verilir? ) Hormon B) Protein C) Enzim D) DN E) Reseptör 3. şağıdakilerden hangisi bilimi, sözdebilimden ayıran özelliklerden biridir? ) Bulguların konferanslarda paylaşılması B) Bilimin bilimsel ilke ve süreçleri takip etmesi C) Önermelerin kitaplaştırılması D) Kitapların meşhur kişiler tarafından yazılması E) Kitapların birçok kişi tarafından okunması 7. Uyaranların taşıdığı bilgilerin analiz edilmesi, tanınması, yorumlanması ve organize edilmesini kapsayan süreç ) Duyu B) lgı C) Duyum D) ktarım E) Dönüşüm 4. Bireylerin özgüven düzeyleri ile iş bulma başarıları arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılacak en uygun araştırma yöntemi ) nket B) Korelasyon C) Deney D) Gözlem E) Vaka çalışması 8. Bireyin çocukluğunda ailesinin kendisine aldığı ilk bisikleti hatırlamasını sağlayan bellek ) Bildirimsel bellek B) İşlemsel bellek C) nlamsal bellek D) Epizodik bellek E) Kısa süreli bellek 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

5 2014 GÜZ DÖNEM SONU şağıdaki örneklerden hangisinde bilgilendirici sosyal etki söz konusudur? ) Mert kendini nişanlısının akrabalarına beğendirmek için öyle olmadığı halde futbolla çok ilgiliymiş gibi yapıyor. B) İşe yeni girmiş biri hakkında herkes olumsuz fikir beyan ederken, Nihan o kişi ile ilgili olumlu duygular hissetmesine karşın, farklı olmamak için iş arkadaşlarına hak verir gibi yapıyor. C) Cem merika ziyareti esnasında bir beyzbol maçına gittiğinde, oyunun kurallarına hâkim olmadığı için ne olup bittiğini ve nasıl tepki vermesi gerektiğini etrafındakilerin davranışlarından çıkartmaya çalışıyor. D) Müge politik konularda yakın arkadaşlarından çok farklı düşündüğünü fark ediyor, ama dışlanmamak için bu fikirlerini kendine saklıyor. E) Leyla dedikodu dergilerini hiç kaçırmadan takip ediyor, ama bu durumu bilmeleri halinde onu hor göreceğini tahmin ettiği birkaç arkadaşı evine geleceğinde, bu dergileri ortadan kaldırıyor. 11. Doğan, teniste rakibini yendiğinde bunu doğal atletik becerilerine ve tenise özel yatkınlığına, yenildiğinde ise önceki gece uykusunu alamamış olmasına, aç olmasına ve o gün üzerinde bir sersemlik olmasına bağlamıştır. Yukarıdaki örnekte Doğan ın davranışını en iyi açıklayan sosyal psikoloji kavramı ) Kendine yontan atıf hatası B) İçsel atıf C) Temel atıf hatası D) Grup etkisi E) Olumsuz atıf 12. şağıdakilerden hangisi çalışma psikolojisinin ilgi alanına girmez? ) Çalışanların yaptıkları işlerin doğası B) Örgütlerin kültürleri, yapıları ve amaçları C) Çalışan insanların ihtiyaçları ve kişilikleri D) Çalışanların eşlerinin sahip olduğu genetik bozukluklar E) Çalışan insanların bilgi ve beceri düzeyleri 10. şağıdakilerden hangisi grup kutuplaşması olgusunu ifade eder? ) Grup içi etkileşimlerin grup üyelerini etkileşim öncesine kıyasla daha aşırı tutumlara itmesi B) Grupların sınırlı kaynaklara ulaşmak için başka gruplarla sürekli rekabet halinde olması C) Bir grubun üyelerinin hiç tanımadıkları halde başka bir gruba mensup olanlara önyargı beslemesi D) Bireysel rekabete kıyasla gruplar arası rekabetin daha motive edici olması E) Grup içinde bireyin kendi kimliğini kaybetmesi 13. şağıdakilerden hangisi Herzberg ve arkadaşlarının İki Faktör Motivasyon Kuramı nda savunduğu bir önermedir? ) Yapılan işin ekonomik getirisi iş memnuniyeti açısından önemlidir. B) Birlikte çalışılan kişilerle olan ilişkiler iş memnuniyeti açısından önemlidir. C) İşte otonomi sahibi olmak ve becerilerini kullanmak iş memnuniyeti açısından önemlidir. D) Yöneticilerin gösterdiği ilgi iş memnuniyeti açısından önemlidir. E) İş memnuniyeti ve verimlilik arasında bir ilişki yoktur. 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

6 2014 GÜZ DÖNEM SONU şağıdakilerden hangisi Taylor ın Bilimsel Yönetim anlayışına getirilen eleştirilerden biridir? ) İşçilerin çalışma tempolarının yeterince hızlı olmaması B) İşçilerin yaptıkları iş karşılığında yeterli maaş alamamalarına yol açması C) İşçilerin çalıştıkları kuruma olan bağlılıklarının azalmasına neden olması D) Bireysel farklılıklara odaklanması E) İşin kendisini yönetiminden ayırarak ve bir işi küçük parçalara bölerek o işi yaparken daha önce kullanılan becerilerin işe yaramaz olmasına yol açması 18. şağıdakilerden hangisi Düşünülmüş Eylem Kuramı ile ilgili değildir? ) Kontrol algıları B) Öznel normlar C) Davranışsal niyet D) Davranışın sonuçlarına dair inanışlar E) Davranışa yönelik tutumlar 15. Stresli olaylar karşısında paniğe kapılmak ve doğru hareket edememek aşağıdaki kişilik özelliklerinden hangisini ifade eder? ) Geçimlilik B) Duygusallık C) İçedönüklük D) Deneyime kapalılık E) Sorumluluk 19. şağıdakilerden hangisi halkla ilişkiler çalışmalarının bir ürünün pazarlanma sürecine sağlayacağı öncelikli faydalardan biridir? ) İtibar kazandırmak B) Satışları artırmak C) Tanıtmak D) Yeniden konumlandırmak E) Fiyatını artırmak 16. şağıdakilerden hangisi Y kuşağının özelliklerinden biridir? ) Girişimci ruha sahiptir. B) Kendi bildiği gibi çalışmak ister. C) Hoşgörülü değildir. D) Daha şüphecidir. E) Çalışmak bir araçtır. 17. şağıdakilerden hangisi örgütsel davranışın incelediği konulardan biri değildir? ) Liderlik davranışları B) Grup içi etkileşim C) Örgütün rakiplerle ilişkileri D) Kişilik özellikleri E) Örgüt kültürü Bireysel ve örgütsel ihtiyaçları, istekleri tatmin etmek üzere belli bir bedel karşılığı değiş-tokuş edilecek fikirlerin, mal ve hizmetlerin biçimlendirilmesi, fiyatlandırılması, tanıtılması, dağıtımı gibi süreçlerin araştırma ve planlamaya dayalı şekilde yönetilmesine iş hayatında ne ad verilir? ) Reklam B) Halkla İlişkiler C) Satış D) Pazarlama E) Tutundurma

7 2014 TEK DERS SINVI şağıdakilerden hangisi bilimin özelliklerinden biri değildir? ) Değişmezlik B) mpirik olmak C) Sistematik olmak D) Nesnellik E) Genellenebilir olmak PSİKOLOJİ 5. şağıdakilerden hangisi psikolojik araştırmalarda izlenmesi benimsenen etik prensiplerden biridir? ) Katılımcıların genellikle araştırmaya katılımlarının zorunlu tutulması B) Veri toplamadan önce katılımcılara test edilen fikrin açıklanması C) Katılımcılardan toplanan tüm şahsi bilgilerin, pazarlama faaliyeti yürüten kuruluşlarla paylaşılması D) Katılımcıların istedikleri zaman araştırmadan çıkabilmeleri E) Katılımcılara araştırma sonucu ile ilgili hiçbir bilginin verilmemesi 2. raştırmacının kendi kişisel tercih ve yargılarıyla hareket etmemesi gerektiğini ifade eden bilimsel yöntem özelliği ) Sınanabilirlik B) Nesnellik C) Genellenebilirlik D) Sistematiklik E) Geçicilik 6. Otonom sinir sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ) Otonom sinir sistemi merkezi sinir sisteminin bir bölümüdür. B) İstemli çalışır. C) Sempatik sistem ve parasempatik sistem benzer etkilere sahiptir. D) Otonom sinir sistemi beyin kabuğu tarafından kontrol edilir. E) Organların işleyişini etkiler. 3. şağıdakilerden hangisi psikolojinin tarihinde yer etmiş düşünce okullarından biri değildir? ) Yapısalcılık B) Gestalt Psikolojisi C) Psikanaliz D) Davranışçılık E) Bilişselcilik 7. Otonom sinir sisteminin kontrolünden birincil derecede sorumlu merkezi sinir sistemi bölgesi ) Korteks B) Bazal gangliyonlar C) Serebellum D) Hipotalamus E) Omurilik 4. şağıdakilerden hangisi psikoloji biliminin özelliklerinden biri değildir? ) Bilgilerin diğer insanlarla paylaşılması B) Bilgilerin birikerek gelişmesi C) Bilgilerin gözlem ve akıl yürütmeye dayalı olması D) Bilgilerin eleştiriye kapalı olması E) Bilgilerin genellenebilir olması 8. Organların işleyişini etkileyen periferik sinir sistemi bölümüne ne ad verilir? ) Otonom sinir sistemi B) Duysal sinir sistemi C) Motor sinir sistemi D) Omurilik E) Somatik sinir sistemi 13 İzleyen sayfaya geçiniz.

8 2014 TEK DERS SINVI Kapasitesi sınırlı olan ve aynı zamanda çalışma belleği adını alan bellek türü ) Duygusal B) nlamsal C) Uzun süreli D) Kısa süreli E) İşlemsel 12. şağıdakilerden hangisi grup kutuplaşması olgusunu ifade eder? ) Grupların sınırlı kaynaklara ulaşmak için başka gruplarla sürekli rekabet halinde olması B) Bir grubun üyelerinin hiç tanımadıkları halde başka bir gruba mensup olanlara önyargı beslemesi C) Bireysel rekabete kıyasla gruplar arası rekabetin daha motive edici olması D) Grup içinde bireyin kendi kimliğini kaybetmesi E) Grup içi etkileşimlerin grup üyelerini etkileşim öncesine kıyasla daha aşırı tutumlara itmesi 10. Fiziksel uyaranın nöral iletiye çevrilmesinin teknik adı nedir? ) Dönüşüm B) İşlem C) ktarım D) Tanıma E) Eylem 13. sgari grup etkisini göstermek isteyen bir sosyal psikoloğun yaptığı deneyde deneklerini farklı gruplara atamak için aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullanması en uygundur? ) Denekleri tuttukları futbol takımlarına göre gruplara ayırmak B) Denekleri askerliklerini yapıp yapmamış olduklarına göre gruplara ayırmak C) Denekleri cinsiyetlerine göre gruplara ayırmak D) Denekleri doğdukları şehirlere göre gruplara ayırmak E) Denekleri çoraplarının renklerine göre gruplara ayırmak 11. Yukarıdan aşağıya süreç ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ) Yukarıdan aşağıya süreç belirli özellikleri eşleyerek uyaranın görsel bellekteki iz düşümünü belirler. B) Yukarıdan aşağıya süreç bağlamın etkisini kullanır. C) Yukarıdan aşağıya süreç aşağıdan yukarıya sürece göre daha çok doğuştan mekanizmaları kullanır. D) Yukarıdan aşağıya süreç özellikleri yakalama mekanizması temelinde çalışır. E) Yukarıdan aşağıya süreç sonunda verilen yanıtlar kişiden kişiye değişmez. 14. şağıdaki düşünürlerden hangisi çalışmanın insanlara bireysel ve sosyal bir kimlik kazandırdığını ancak kapitalist toplumun insanları, yaptıkları işlerin gerçek doğasından uzaklaştırdığı ve bu işleri birer ekonomik aktiviteye dönüştürdüğünü savunmuştur? ) Max Weber B) Charles Darwin C) Karl Marx D) Frederick W. Taylor E) Mary Parker Follett 14 İzleyen sayfaya geçiniz.

9 2014 TEK DERS SINVI şağıdakilerden hangisi Taylor ın Bilimsel Yönetim anlayışına getirilen eleştirilerden biridir? ) İşçilerin çalışma tempolarının yeterince hızlı olmaması B) İşçilerin yaptıkları iş karşılığında yeterli maaş alamamalarına yol açması C) İşin kendisini yönetiminden ayırarak ve bir işi küçük parçalara bölerek o işi yaparken daha önce kullanılan becerilerin işe yaramaz olmasına yol açması D) İşçilerin çalıştıkları kuruma olan bağlılıklarının azalmasına neden olması E) Bireysel farklılıklara odaklanması 19. şağıdaki faaliyetlerden hangisi pazarlamanın temel konusu değildir? ) Ürün geliştirme B) Fiyatlandırma C) Satış D) Tanıtım E) Dağıtım 16. Stresli olaylar karşısında paniğe kapılmak ve doğru hareket edememek aşağıdaki kişilik özelliklerinden hangisini ifade eder? ) Geçimlilik B) Duygusallık C) İçedönüklük D) Deneyime kapalılık E) Sorumluluk 20. şağıdakilerden hangisi halkla ilişkiler çalışmalarının bir ürünün pazarlanma sürecine sağlayacağı öncelikli faydalardan biridir? ) Satışları artırmak B) Tanıtmak C) İtibar kazandırmak D) Yeniden konumlandırmak E) Fiyatını artırmak 17. şağıdakilerden hangisi bir yönetim işlevi değildir? ) Planlama B) Genelleştirme C) Örgütleme D) Yöneltme E) Denetleme 18. Hem düzenleyicilik hem düşüncelilik boyutunda düşük liderlik davranışı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir? ) Bırakınız yapsınlar tipi liderlik B) Çalışana odaklı liderlik C) Dönüştürücü liderlik D) Edilgen liderlik E) Erke odaklı liderlik 15

10 2015 GÜZ DÖNEM SONU Zihinsel hastalıkların nedenleri ve tedavileri ile ilgilenen psikolojinin alt dalı ) Klinik psikoloji B) Bilişsel psikoloji C) Örgüt psikolojisi D) Gelişimsel psikoloji E) Eğitim psikolojisi PSİKOLOJİ 5. Milgram deneyi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) Deneklerin yaklaşık yüzde 65 i 450 volta kadar çıkmıştır. B) Deneyin prestijli bir üniversite yerine salaş bir binada yapılması itaat oranını düşürmüştür. C) Deneklerin cezalandırdıkları insanın elini tutması itaat oranını düşürmüştür. D) Milgram deney öncesinde psikiyatristlere sorduğunda ancak kişiden biri 450 volta kadar çıkar gibi tahminler almıştır. E) Bu deney sosyal kolaylaştırmanın karanlık yüzünü gözler önüne sermiştir. 2. şağıdakilerden hangisi psikolojik araştırmalarda izlenmesi benimsenen etik prensiplerden biridir? ) Katılımcıların genellikle araştırmaya katılımlarının zorunlu tutulması B) Katılımcıların istedikleri zaman araştırmadan çıkabilmeleri C) Veri toplamadan önce katılımcılara test edilen fikrin açıklanması D) Katılımcılardan toplanan tüm şahsi bilgilerin, pazarlama faaliyeti yürüten kuruluşlarla paylaşılması E) Katılımcılara araştırma sonucu ile ilgili hiçbir bilginin verilmemesi 3. Otonom sinir sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ) Otonom sinir sistemi merkezi sinir sisteminin bir bölümüdür. B) İstemli çalışır. C) Sempatik sistem ve parasempatik sistem benzer etkilere sahiptir. D) Otonom sinir sistemi beyin kabuğu tarafından kontrol edilir. E) Organların işleyişini etkiler. 4. Bilişsel Psikoloji nin kurucusu ) Fechner B) Wundt C) Chomsky D) Neisser E) Miller 6. Önyargılar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) Soykırım, önyargının davranışsal boyutunun ulaşabileceği en aşırı noktalardan biridir. B) Biz i onlar dan üstün görme arzusu önyargının temel sebeplerinden biridir. C) Sınırlı kaynaklara erişmek için rekabet eden grupların üyeleri birbirlerine karşı önyargılı olabilir. D) Kendini belli bir gruptan çok insanlık ailesinin bir ferdi olarak algılamak önyargıyı azaltacaktır. E) Önyargının duygusal boyutuna kalıpyargı denir. 7. Saldırganlık ve şiddet ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) Erkekler kadınlara kıyasla daha fazla fiziksel saldırganlık, kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla ilişkisel saldırganlık gösterir. B) Bireyin ulaşmaya çalıştığı bir hedef yolunda kendini engellenmiş hissetmesi saldırganlığa yol açabilir. C) raştırmalar cinayet, saldırı, tecavüz gibi suçların soğuğa paralel olarak kış aylarında arttığını göstermektedir. D) Dünya üzerinde en fazla fiziksel saldırganlık ve şiddet davranışı yaş arası erkeklerde görülür. E) Küçük düşürüldüğünü, aşağılandığını, gururunun kırıldığını hissetmek saldırganlık ve şiddet davranışlarını körükleyebilir. 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

11 2015 GÜZ DÖNEM SONU şağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin temel ilkelerinden biridir? ) Birey, hayatı üzerinde hâkimiyet sahibi olmak ister. B) Özgür ve bağımsız bir birey olmak başlıca psikolojik ihtiyaçlardan biridir. C) Bireyin benliğini değerli görmesi temel bir ihtiyaçtır. D) Birey, dünyayı olduğu gibi değil, kendi olduğu gibi görür. E) Sevmek, sevilmek ve ait olmak başlıca psikolojik ihtiyaçlar arasındadır. 9. şağıdakilerden hangisi yüksek performanslı iş sistemlerinin bir parçası değildir? ) Personel seçiminde seçicilik B) İş güvencesi C) Performansa dayalı ücretlendirme D) Karar verme mekanizmalarına yaygın katılım E) Yakından yönetim 12. Sendikaların fonksiyonları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) İşyeri, işkolu ve ulusal düzeyde yaratılan ekonomik değerin, toplu pazarlık sürecinde adalet ve eşitlik anlayışı içinde paylaşılmasını sağlar. B) İşgücünün işyeri düzeyinde çalışma şartları ve toplumsal düzeyde de ekonomik ve sosyal politikalar üzerine söz hakkı elde etmesini sağlar. C) İşgücünün, işyerine ve patronlarına olan bağlılıklarını azaltarak sendikalaşma oranının artmasını sağlar. D) Emeğin dayanışma bilincinin güçlenmesini, ortak değer ve amaçların tanımlanmasını sağlar. E) İşgücünün sosyal risklerinin kontrol altına alınmasını, sosyal risklerin olası sonuçlarının yönetilmesini, sosyal dışlanma ve fakirlik ile mücadeleyi sağlar. 10. şağıdakilerden hangisi çalışma psikolojisinin gelişimini etkileyen tarihsel olaylardan biri değildir? ) Protestan iş etiği anlayışının hâkim olması B) İşletmelerde yeni pazarlama yaklaşımlarının kullanılması C) Bilimsel yönetim akımının kullanılması D) İnsan ilişkileri akımıyla ilgili çalışmalar E) Sanayi devrimi 13. Schwartz in değerler düzenine göre özgenişletim değerlerini benimseyen bir kişinin çalışma hayatından ilk beklediği unsur ) Maddiyat B) Saygınlık C) Topluma katkı D) Örgüte katkı E) Farklılık 11. şağıdakilerden hangisi üç boyutlu örgüte bağlılık modelinin unsurlarından biridir? ) Duygusal bağlılık B) Güdüsel bağlılık C) Politik bağlılık D) Tekilci bağlılık E) Hesaba dayalı bağlılık 14. Örgütte hangi faaliyetlerin kim tarafından yapılacağının belirlendiği yönetim işlevi ) Örgütleme B) Planlama C) Yöneltme D) Denetleme E) Koordinasyon 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

12 2015 GÜZ DÖNEM SONU Bir toplumda kıdem ve statüye göre kaynakların dağıtıldığı, farklılıkların belirleyici olduğu ve normal kabul edildiği Hofstede nin kültür boyutu aşağıdakilerden hangisidir? ) Belirsizlikten kaçış B) Dişillik C) Bireycilik D) Güç mesafesi E) Kısa vade yönelimi 19. şağıdakilerden hangisi marka yönetiminin bir ürüne sağlayacağı öncelikli faydalardan biri değildir? ) Rakiplerinden ayrışma B) Satış C) Konumlanma D) Duygusal çağrışım E) Tanınma 16. Çalışanların örgütte paylaştıkları değerler, ortak anlayış ve davranış biçimi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir? ) Örgüt adaleti B) Psikolojik sözleşme C) Örgütsel algı D) Örgüt kültürü E) Örgütsel davranış 20. Bir ürün veya hizmeti bir kişi veya gruba tanıtmak, tutundurmak ve/veya doğrudan satmak işlemi olarak tanımlanan pazarlama iletişimi bileşeni aşağıdakilerden hangisidir? ) Doğrudan pazarlama B) Halkla ilişkiler C) Kişisel satış D) Satış promosyonu E) Reklam 17. şağıdakilerden hangisi Detaylandırma Olasılığı Kuramı na göre çevresel ikna yolu ile tutumlarda değişiklik sürecinde rol oynamaz? ) Mesajın içeriği B) Mesajın verildiği ortam C) Mesajın sunumu D) Mesajı veren kişinin çekiciliği E) Mesajı veren kişinin karizması 18. şağıdakilerden hangisi bir tüketicinin karar verme sürecinde dışsal bilgi arayışına bir örnek değildir? ) İnternette alış-veriş sitelerini taraması B) İş yerindeki bir meslektaşına fikrini sorması C) Çocukken annesinin kullandığı markayı hatırlaması D) İki farklı mağazadan fiyat karşılaştırması yapması E) Radyodan bir reklam müziğini dinlemesi 4

13 2016 GÜZ DÖNEM SONU PSİKOLOJİ 1. Bir problemi çözerken genel ilkelerin evrensel olduğunu varsayarak, o probleme uygunluğunun değerlendirilmesi ve o probleme ilişkin sonuç çıkarılması aşağıdaki akıl yürütme biçimlerinden hangisidir? ) Prototip oluşturma B) Tümevarım C) Tümdengelim D) lgoritma E) Zihinsel set oluşturma 5. Takımları için kavga eden futbol taraftarlarının davranışlarının içinde bulundukları gruptan nasıl etkilendiğini araştıran psikolojinin alt dalı aşağıdakilerden hangisidir? ) Nöropsikoloji B) Örgüt psikolojisi C) Sosyal psikoloji D) Psikometri E) Gelişimsel psikoloji 2. Öğrencilerin sınav stres düzeylerini ölçen bir testin bir ay arayla iki kere uygulanmasıyla farklı sonuçlar alınması ölçümsel güvenilirlik kriterlerinden hangisini olumsuz etkiler? ) Gözlemciler arası güvenilirlik B) İçsel güvenilirlik C) Test-yeniden test güvenilirliği D) Yapısal geçerlilik E) Kavramsal geçerlilik 6. Beynin sol yarım küresi aşağıdaki faaliyetlerin hangisinden sorumludur? ) Dil becerileri B) Görsel canlandırma C) Müzik D) Yüz tanıma E) Mekansal uyum 3. Işık kalitesinin fabrika çalışanlarının iş verimi üzerindeki etkisinin araştırıldığı deneysel bir çalışmada, ışık miktarıyla birlikte ısı miktarının da değişmesi durumunda, ısı miktarı hangi kavrama örnek oluşturur? ) Bağımlı değişken B) Demografik değişken C) Bağımsız değişken D) Kontrol değişkeni E) Kirletici değişken 7. Duyguların oluşumundan ve bunların dışa vurumundan sorumlu olan sinir sistemi parçası ) Beyin sapı B) Omurilik C) migdala D) Limbik sistem E) Hipotalamus 4. İnsan deneyimlerini ve bilinci anlamaya çalışırken parçalara bölme fikrine karşı çıkan akım ) Gestalt B) Psikanaliz C) İşlevselcilik D) Yapısalcılık E) Davranışçılık 8. Otobüste yolculuk ederken ağlayan bebeğin sesini bir süre sonra duymamak aşağıdaki kavramlardan hangisidir? ) Dikkat eksikliği B) Duyusal adaptasyon C) lgı zayıflığı D) Mutlak eşik E) Duyu körlüğü 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

14 2016 GÜZ DÖNEM SONU şağıdaki gelişmelerden hangisi tarihte çalışmanın olumsuz anlamını değiştirmekte etkili olmuştur? ) Bilimsel Yönetim Yaklaşımı B) Sosyal Darwinizm C) Hawthorne Çalışmaları D) İnsan İlişkileri Yaklaşımı E) Protestan Etik 13. İşten ayrılmayı düşünen bir kimsenin Yöneticim zor günümde yanımdaydı, onu bırakamam. diyerek örgütüne bağlılık geliştirmesi aşağıdaki bağlılık türlerinden hangisine bir örnektir? ) Devamlılık B) idiyet C) Duygusal D) Normatif E) Rasyonel 10. Sosyal psikolojiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 14. Saldırganlıkla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru bir ifadedir? ) Sosyal psikolojinin amacı insanların sorunlarını anlamak ve tedavi etmektir. B) Sosyal psikolojiye göre her bireyin dünyayı algılayış biçimi farklıdır. C) Sosyal psikolojiye göre her birey benliğini değerli görme ihtiyacındadır. D) Sosyal psikoloji, insan davranışları ve duyguları üzerinde diğer insanların büyük etkisi olduğuna inanır. E) Sosyal biliş, insanları anlamaya çalışır. ) Saldırganlığı en çok etkileyen faktör çevresel faktördür. B) Olumsuz duygular ve kötü ruh hali saldırganlık davranışının artmasına neden olur. C) Saldırganlık, bireysel bir sorundur. D) Saldırganlık, yardımseverliğin tam tersi bir davranıştır. E) Saldırganlık, sadece doğuştan gelen bir özelliktir. 11. Bireyin zorluklarla karşılaştığında ayakta kalma gücü ve olumlu beklentiler taşıma potansiyeline ne ad verilir? ) İnsan sermayesi B) Psikolojik duyarlılık C) Güçlendirme D) Öz yeterlilik E) Psikolojik sermaye 15. Sigara tiryakisi bir kişinin sigaranın zararlarıyla ilgili mesajları kendisiyle ilgisi olmadığı için algılamaması aşağıdaki kuramlardan hangisinin varsayımıdır? ) Planlı davranış kuramı B) Bilişsel çelişki kuramı C) Detaylandırma olasılığı kuramı D) Sosyal yargı kuramı E) Düşünülmüş eylem kuramı 12. Bireyin üyesi olduğu siyasi partiye ve seçmenlerine daha üstün özellikler atfetmesi aşağıdaki kavramlardan hangisini ifade eder? ) Kalıpyargı B) sgari grup etkisi C) Kendine yontan atıf hatası D) Dış grup homojenliği yanılgısı E) Dış gruba yönelik önyargı 16. Tüketicinin karar verme sürecinin ikinci aşaması ) Farklı markaları ve fiyatları karşılaştırır. B) Satın aldıktan ve kullandıktan sonra ürünü değerlendirir. C) Hangi ürünü alacağına dair satın alma niyeti gelişir. D) lacağı ürüne ilişkin bilgi arar. E) Hangi ürüne ihtiyacı olduğunu fark eder. 7 İzleyen sayfaya geçiniz.

15 2016 GÜZ DÖNEM SONU İş ortamında en sakin zamanlarda bile stresli olan, dayanıklılığı düşük kişilik ) Dışa dönüklük B) Geçimlilik C) Deneyimlemeye açık olma D) Sorumluluk E) Duygusallık 20. sitli içeceklerin zararını bilmesine rağmen, bu içecekleri içmeye devam eden birisinin bu huzursuzluğunu gidermek için sağlıklı içecekler içmeye yönelmesi aşağıdaki kuramlardan hangisinin varsayımıdır? ) Düşünülmüş eylem kuramı B) Pasif öğrenme kuramı C) Bilişsel çelişki kuramı D) Planlı davranış kuramı E) Sosyal yargı kuramı 18. Şirkette işbirliği, uyum, nezaket, yaşam kalitesi gibi değerlerin ön planda olması Hofstede nin aşağıdaki kültürel boyutlarından hangisini ifade eder? ) Dişillik B) Belirsizlikten kaçınma C) Erillik D) Güç mesafesi E) Bireycilik 19. Vroom un beklenti kuramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ) Kurama göre bireyler sürekli kendilerini geliştirme eğilimindedir. B) Kurama göre bireyler çabaladıklarında ve performansları yükseldiklerinde arzu ettikleri ödüle ulaşacaklarını bildiklerinde işe güdülenirler. C) Kuram, bireylerin kişilik özellikleri ve ödüllere verdikleri tepki arasındaki ilişkiye odaklanır. D) Kuram, bireylerin ihtiyaçlarının hiyerarşik bir sıra izlediğini varsayar. E) Kurama göre bireyler ödül/ceza yöntemiyle güdülenebilirler. 8

16 2016 TEK DERS - PSİKOLOJİ 1. Neden sonuç ilişkisi gösterebilen bilimsel yöntem ) Korelasyonel çalışma B) Saha araştırması C) nket D) Deney E) Test 5. Bireyin zorluklarla karşılaştığında ayakta kalma gücü ve olumlu beklentiler taşıma potansiyeline ne ad verilir? ) Öz yeterlilik B) İnsan sermayesi C) Psikolojik duyarlılık D) Güçlendirme E) Psikolojik sermaye 2. Yaşlanmanın hafıza üzerindeki etkisini araştırmanın bilimsel amacı aşağıdakilerden hangisidir? ) çıklama B) Betimleme C) Değiştirme D) Değerlendirme 6. Önündeki arabanın yavaş gitmesine sinirlenen İlhan bunu sürücünün araba kullanmaktan anlamayan beceriksiz bir kişi olmasıyla açıklıyor. O sürücünün ehliyetini yeni almış olabileceği ve trafikte ilk gününü geçirdiği aklına bile gelmiyor. Yukarıdaki örnekte İlhan ın davranışını en iyi açıklayan sosyal psikolojik kavram E) Tahmin etme ) Kendine yontan atıf hatası B) Normatif sosyal etki C) Temel atıf hatası D) Dışsal atıf E) Bilgilendirici sosyal etki 3. Uyaranların taşıdığı bilgilerin analiz edilmesi, tanınması, yorumlanması ve organize edilmesini kapsayan süreç aşağıdakilerden hangisidir? ) ktarım B) Duyum C) Dönüşüm D) Duyu E) lgı 7. şağıdakilerden hangisi takım çalışmasının faydalarından biridir? ) Sorunlara daha iyi çözümler üretmek B) Örgütsel adaleti sağlamak C) İş güvencesi sağlamak D) Etkin personel seçimi yapmak E) Küçülmeyi engellemek 4. Beyinde öğrenme ve hafıza gelişimi sağlayan temel uyarıcı nörotransmiter aşağıdakilerden hangisidir? ) Serotonin B) Dopamin C) drenalin D) Glutamat E) GB 8. Bir şirketin yöneticilerinin sendikaya üye olan çalışanlarının hepsinin birbirine benzer özellikler taşıdığına inanması aşağıdaki kavramlardan hangisini ifade eder? ) Kendine yontan atıf hatası B) yrımcılık C) Dış grup homojenliği yanılgısı D) Dış gruba yönelik önyargı E) sgari grup etkisi

17 2016 TEK DERS - 9. Markalı ürünlerin, somut ve soyut temel özelliklerinin, tüketicinin zihninde yerleşmesini ve kolayca hatırlanmasını sağlamaya yönelik iletişim çabasına ne ad verilir? ) nlamlandırma B) Konumlandırma C) Yorumlama D) Değerlendirme E) Kodlama 12. İşlerin nasıl ve hangi kurallar içerisinde yapıldığının tanımlandığı, üst pozisyonlara çıkıldıkça güç ve karar verme sorumluluğunun kazanıldığı hiyerarşik örgüt kültürü tipi Trompenaars a göre ) Güdümlü füze B) Eyfel kulesi C) ile D) Rol odaklı E) Kuluçka makinesi 10. Şirket toplantısında pazarlama departmanı şirketin sponsorluk faaliyetlerine ağırlık vermesi gerektiğini savunurken, finans departmanının bu faaliyetler için maddi güçlerinin olmadığını savunması ve toplantı sonunda geçen tartışmalar sonucu sağlıksız bir karara varılması aşağıdaki kavramlardan hangisini ifade eder? ) Kitlelerin bilgeliği B) İtaat C) Sosyal kolaylaştırma D) Grup kutuplaşması E) Sosyal kolaylaştırma 13. Sendikaların fonksiyonları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) İş gücünün, iş yerine ve patronlarına olan bağlılıklarını azaltarak sendikalaşma oranının artmasını sağlar. B) İş gücünün sosyal risklerinin kontrol altına alınmasını, sosyal risklerin olası sonuçlarının yönetilmesini, sosyal dışlanma ve fakirlik ile mücadeleyi sağlar. C) İş yeri, iş kolu ve ulusal düzeyde yaratılan ekonomik değerin, toplu pazarlık sürecinde adalet ve eşitlik anlayışı içinde paylaşılmasını sağlar. D) İş gücünün iş yeri düzeyinde çalışma şartları ve toplumsal düzeyde de ekonomik ve sosyal politikalar üzerine söz hakkı elde etmesini sağlar. E) Emeğin dayanışma bilincinin güçlenmesini, ortak değer ve amaçların tanımlanmasını sağlar. 11. şağıdakilerden hangisi gruplararası ön yargı ve düşmanlığı körükleyen unsurlardan biri değildir? ) Kişinin ait olduğu grupları başka gruplardan daha üstün görme ihtiyacının olması B) Diğer grubun üyeleriyle temasın olmaması, onların tanınmaması ve bilinmemesi C) Diğer grubun üyeleriyle sınırlı kaynaklara ulaşmak için rekabet halinde olunması D) Sosyal hayatı biz ve onlar ekseninde algılamaya doğal eğilim gösterilmesi E) Ortak hedeflere ulaşmak için dış gruplarla beraber hareket etmenin gerekmesi 14. şağıdakilerden hangisi çalışma psikolojisinin gelişimini etkileyen tarihsel olaylardan biri değildir? ) Bilimsel yönetim akımının kullanılması B) Sanayi devrimi C) İşletmelerde yeni pazarlama yaklaşımlarının kullanılması D) İnsan ilişkileri akımıyla ilgili çalışmalar E) Protestan iş etiği anlayışının hâkim olması

18 2016 TEK DERS Çevreye duyarlı olan bir kişinin piyasaya yeni çıkan bir ürünün yenilenebilir malzemelerden üretildiği haberine ilgi duyması aşağıdaki kavramlardan hangisini ifade eder? ) Merkezi ikna B) Bilişsel çelişki C) Dengeleme D) Zıtlık etkisi E) Özümseme 19. Sigara tiryakisi bir kişinin sigaranın zararlarıyla ilgili mesajları kendisiyle ilgisi olmadığı için algılamaması aşağıdaki kuramlardan hangisinin varsayımıdır? ) Sosyal yargı kuramı B) Bilişsel çelişki kuramı C) Planlı davranış kuramı D) Detaylandırma olasılığı kuramı E) Düşünülmüş eylem kuramı 16. şağıdakilerden hangisi halkla ilişkiler çalışmalarının bir ürünün pazarlanma sürecine sağlayacağı öncelikli faydalardan biridir? ) Tanıtmak B) İtibar kazandırmak C) Fiyatını artırmak D) Yeniden konumlandırmak E) Satışları artırmak 17. şağıdakilerden hangisi X kuşağının özelliklerinden biri değildir? ) Katılımcı ruha önem vermeleri B) Daha şüpheci olmaları C) Girişimci olmaları D) Çalışmayı meydan okuma olarak görmeleri E) Kendi bildikleri gibi çalışmak istemeleri 18. Schwartz ın değerler düzenine göre geleneksellik, güvenlik ve uyum değerlerinden oluşan yaklaşım ) Evrenselcilik B) Özgenişletim C) Korumacı D) Yenilik E) Özaşkınlık 20. Yöneticinin kurumu dışarıda temsil etmesi, çalışanların motivasyonundan sorumlu olması aşağıdaki yönetici rollerinden hangisini ifade eder? ) Denetlemeye dayalı roller B) Kişilere yönelik roller C) Bilgiye dayalı roller D) Karar almayla ilgili roller E) Örgütlemeye yönelik roller Grubu Cevap nahtarı D E D E C C B D E B C E B C B

19 PSİ103U - Psikoloji Dönem Sonu Sınavı Deneme Testi - I 1. şağıdakilerden hangisi psikolojinin ilgili olduğu bilim dallarından biri değildir? ) Tıp B) Ekonomi C) stroloji D) Biyoloji E) Sosyoloji 2. Davranışçılara göre insanı anlamak için çalışılması gereken en önemli süreç ) Öğrenme B) Düşünme C) Bilme D) lgılama E) Psikanaliz 3. Doğumdan yaşlılığa kadar insan davranışlarını ve zihinsel süreçlerini inceleyen psikolojinin alt dalı ) Bilişsel psikoloji B) Örgüt psikolojisi C) Gelişimsel psikoloji D) Klinik psikoloji E) Eğitim psikolojisi 4. Ders çalışırken kahve içmenin öğrenme üzerindeki etkisinin ölçüleceği bir deneysel araştırmada kontrol grubu kimlerden oluşur? ) Deney grubundan farklı ders metinlerini okuyan kişilerden B) Deney grubundan farklı ders metinlerini kahve içerek okuyan kişilerden C) Deney grubuyla aynı metinleri farklı sürelerde okuyup kahve tüketmeyen kişilerden D) Deney grubuyla aynı ders metinlerini aynı sürede okuyan ve bu süre içerisinde kahve tüketmeyen kişilerden E) Deney grubuyla aynı ders metinlerini aynı sürede okuyan ve bu süre içerisinde kahve tüketen kişilerden 5. şağıdakilerden hangisi bilimi, sözde bilimden ayıran özelliklerden biridir? ) Bulguların konferanslarda paylaşılması B) Önermelerin kitaplaştırılması C) Kitapların meşhur kişiler tarafından yazılması D) Bilimin bilimselilke ve süreçleri takip etmesi E) Kitapların birçok kişi tarafından okunması 6. Bir şirketin kurum kültürünü tanımlamak için sahip olduğu değerleri sayıya dönüştürme işlemine ne ad verilir? ) Kavramsal geçerlilik B) İşlemsel tanım C) Ölçümsel güvenilirlik D) İşlemsel sınıflandırma E) Ölçüm 7. Bir deneyden çıkan neden-sonuç ilişkisine ne kadar güvenileceğini gösteren ölçü aşağıdakilerden hangisidir? ) İç geçerlilik B) Rastgele tahsis C) İçsel güvenilirlik D) Ölçümsel güvenilirlik E) Korelasyon katsayısı 8. Merkezi sinir sisteminin hiyerarşik düzenlenmesinde en üst düzeyi temsil eden yapı ) Hipotalamus B) Talamus C) Korteks D) Bazal gangliyonlar E) Serebellum 9. şağıdakilerden hangisi bir refleks yayı içinde bulunmaz? ) Reseptör B) fferent (duysal) sinir C) Motor korteks D) Efferent (motor) sinir E) Yanıt organı 10. Saldırganlık ve şiddet ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? ) Erkekler kadınlara kıyasla daha fazla fiziksel saldırganlık, kadınlar erkeklere kıyasla daha fazla ilişkisel saldırganlık gösterir. B) Bireyin ulaşmaya çalıştığı bir hedef yolunda kendini engellenmiş hissetmesi saldırganlığa yol açabilir. C) raştırmalar cinayet, saldırı, tecavüz gibi suçların soğuğa paralel olarak kış aylarında arttığını göstermektedir. D) Dünya üzerinde en fazla fiziksel saldırganlık ve şiddet davranışı yaş arası erkeklerde görülür. E) Küçük düşürüldüğünü, aşağılandığını, gururunun kırıldığını hissetmek saldırganlık ve şiddet davranışlarını körükleyebilir. 1

20 PSİ103U - Psikoloji Dönem Sonu Sınavı Deneme Testi - I 11. Zihinsel hastalıkların nedenleri ve tedavileri ile ilgilenen psikolojinin alt dalı aşağıdakilerden hangisidir? ) Klinik psikoloji B) Bilişsel psikoloji C) Örgüt psikolojisi D) Gelişimsel psikoloji E) Eğitim psikolojisi 12. Otonom sinir sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? ) Otonom sinir sistemi merkezi sinir sisteminin bir bölümüdür. B) İstemli çalışır. C) Sempatik sistem ve parasempatik sistem benzer etkilere sahiptir. D) Otonom sinir sistemi beyin kabuğu tarafından kontrol edilir. E) Organların işleyişini etkiler. 13. Merkezi sinir sisteminde sinir hücresinin miyelin kılıfını hangi tip hücreler oluşturur? ) Mikroglialar B) strositler C) Epandim hücreleri D) Oligodendroglialar E) Damar hücreleri 14. şağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin temel ilkelerinden biridir? ) Birey, hayatı üzerinde hâkimiyet sahibi olmak ister. B) Özgür ve bağımsız bir birey olmak başlıca psikolojik ihtiyaçlardan biridir. C) Bireyin benliğini değerli görmesi temel bir ihtiyaçtır. D) Birey, dünyayı olduğu gibi değil, kendi olduğu gibi görür. E) Sevmek, sevilmek ve ait olmak başlıca psikolojik ihtiyaçlar arasındadır. 15. şağıdakilerden hangisi çalışma psikolojisinin gelişimini etkileyen tarihsel olaylardan biri değildir? ) Protestan iş etiği anlayışının hâkim olması B) İşletmelerde yeni pazarlama yaklaşımlarının kullanılması C) Bilimsel yönetim akımının kullanılması D) İnsan ilişkileri akımıyla ilgili çalışmalar E) Sanayi devrimi 16. şağıdakilerden hangisi üç boyutlu örgüte bağlılık modelinin unsurlarından biridir? ) Duygusal bağlılık B) Güdüsel bağlılık C) Politik bağlılık D) Tekilci bağlılık E) Hesaba dayalı bağlılık 17. Bir toplumda kıdem ve statüye göre kaynakların dağıtıldığı, farklılıkların belirleyici olduğu ve normal kabul edildiği Hofstede nin kültür boyutu ) Belirsizlikten kaçış B) Dişillik C) Bireycilik D) Güç mesafesi E) Kısa vade yönelimi 18. şağıdakilerden hangisi Detaylandırma Olasılığı Kuramı na göre çevresel ikna yolu ile tutumlarda değişiklik sürecinde rol oynamaz? ) Mesajın içeriği B) Mesajın verildiği ortam C) Mesajın sunumu D) Mesajı veren kişinin çekiciliği E) Mesajı veren kişinin karizması 19. şağıdakilerden hangisi bir tüketicinin karar verme sürecinde dışsal bilgi arayışına bir örnek değildir? ) İnternette alış-veriş sitelerini taraması B) İşyerindeki bir meslektaşına fikrini sorması C) Çocukken annesinin kullandığı markayı hatırlaması D) İki farklı mağazadan fiyat karşılaştırması yapması E) Radyodan bir reklam müziğini dinlemesi 20. Bir ürün veya hizmeti bir kişi veya gruba tanıtmak, tutundurmak ve/veya doğrudan satmak işlemi olarak tanımlanan pazarlama iletişimi bileşeni ) Doğrudan pazarlama B) Halkla ilişkiler C) Kişisel satış D) Satış promosyonu E) Reklam 2

PSİKOLOJİ yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişimiyle ilgilenen psikolojinin alt dalı aşağıdakilerden hangisidir?

PSİKOLOJİ yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişimiyle ilgilenen psikolojinin alt dalı aşağıdakilerden hangisidir? 2017 GÜZ R - PSİKOLOJİ 1. Eskişehir de üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmayı Türkiye deki diğer üniversite öğrencilerine de genelleyebilmek için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?

Detaylı

PSİKOLOJİ 2013 GÜZ DÖNEMİ ARA SINAVI

PSİKOLOJİ 2013 GÜZ DÖNEMİ ARA SINAVI PSİKOLOJİ 207 6013 SOSYOLOJİ 1. SINIF 1. YARIYIL ve 7613 SOSYAL HİZMETLER 1. SINIF 1. YARIYIL kitaplarımızda yer alan PSİKOLOJİYE GİRİŞ dersi kaldırılmış, yerine PSİKOLOJİ dersi gelmiştir. PSİKOLOJİ dersine

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:4 Bilişsel Psikoloji 1 ÜNİTE:5 Çocuklukta Sosyal Gelişim ÜNİTE:6 Sosyal

Detaylı

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası Konular nin Doğası Tarihi Antik dönemler PSİKOLOJİ Biliminin Doğası psikolojinin başlangıcı Günümüz k ler Biyolojik perspektif Davranışçı perspektif Bilişsel perspektif Psikanalitik perspektif Subjektif

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bu ders kapsamında Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanında kullanılan nicel ve nitel araştırma

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ Tutum Tutum bir kişinin diğer bir kişi, bir olay veya çevresi ile ilgili olarak negatif veya pozitif tavırdır. Tutum Tutumlar değerler gibi sosyal ve duygusal inşalardır

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: KİT201 Adı: Kişilerarası İletişim Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS:

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sosyal Psikoloji-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Tüketici

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir.

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. Hızla artan iletişim olanakları karşısında hedef kitleye en etkin şekilde ve doğru kanaldan ulaşmanın

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Motivasyon Kuramları Alfender in ERG Teorisi Clayton Alfender e göre, Maslow un kuramı gerçek hayata uygun değildir. Ona göre,

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS GIRIŞ Örgüt, birey yaşantısının önemli kısmının geçtiği yerdir. Bireyler yaşamları boyunca sayısız örgütte çeşitli statülere ve buna bağlı olarak rollere sahip olur. Tiyatronun

Detaylı

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Psikolojiye Giriş PSY 201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL NÖROBİLİM BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI Beyni Keşfetme Dünya üzerinde keşifler genelde coğrafi keşiflerle başlamıştır. Ortalama 1120 gr ağırlığındaki jelatinimsi yapısıyla beyni keşfetme

Detaylı

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir.

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ İLETİŞİM NEDİR? İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. -SÖZLÜ -SÖZSÜZ *İletişimden Söz Edebilmek

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. 2 YÖNETİM TEORİLERİ KLASİK

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

Gelişim Psikolojisi Ders Notları

Gelişim Psikolojisi Ders Notları Gelişim Psikolojisi Ders Notları Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL www.gunescocuk.com Tanımlar Büyüme: Organizmada meydana gelen sayısal (hacimsel) değişiklikler Olgunlaşma: Potansiyel olarak var olan işlevin

Detaylı

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1 XI İçindekiler Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür Sayfa vii viii x 1 Giriş 1 Tanımlar: Kültürlerarası psikoloji nedir? 3 Tartışmalı konular 5 Konu 1: İçsel olarak ya da dışsal olarak

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

Yönetim ve Yöneticilik

Yönetim ve Yöneticilik Yönetim ve Yöneticilik Dersin Amaçları Öğrencinin Yönetim kavramını ve sürecini kavramasını Yönetim biliminin özelliklerini anlamasını Yöneticiliğin fonksiyonlarını ve gereklerini anlayıp gerekli bilgi

Detaylı

MBA 507 (7) ALGILAMA VE KARAR ALMA

MBA 507 (7) ALGILAMA VE KARAR ALMA MBA 507 (7) ALGILAMA VE KARAR ALMA Algı Bireylerin çevrelerini anlamlandırabilmek adına duyumsal izlenimlerini düzenleme ve yorumlama sürecine verilen isimdir. davranışlarımız algıladığımız dünyaya göre

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Kodu / Adı İŞL 104/ YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1. Sınıf Bahar Dönemi

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ DERS BİLGİ PAKETİ Dersin Kodu / Adı İŞL 104/ YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1. Sınıf Bahar Dönemi Sınıfı / Dönemi Dili Düzeyi Türü Kategorisi Kredisi Eğitim Şekli Ön Koşul Dersler Öğretim Üyesi Diğer Öğr. Üyeleri Yardımcılar Ders Saatleri Değerlendirme Ölçütleri Türkçe Lisans Zorunlu İKTİSADİ VE İDARİ

Detaylı

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar Doç. Dr. Ersin KAVİ Davranış Nedir? İnsan hem içten,hem dıştan gelen uyarıcıların karmaşık etkisi (güdü) ile faaliyete geçer ve birtakım hareketlerde (tepki) bulunur.

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

10/14/14. Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci

10/14/14. Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong,

Detaylı

TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI

TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI MESLEK; Bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, Diğer insanlara yararlı bir hizmet ya da ürün sağlamaya yönelik olan, Kuralları toplumca belirlenmiş, Belli eğitimle kazanılan

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

Dikkat!... burada ilk ünite gösterilmektedir.tamamı için sipariş veriniz SATIŞ TEKNİKLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Dikkat!... burada ilk ünite gösterilmektedir.tamamı için sipariş veriniz SATIŞ TEKNİKLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF Dikkat!... burada ilk ünite gösterilmektedir.tamamı için sipariş veriniz SATIŞ TEKNİKLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- PAZARLAMADA SATIŞIN YERİ VE ÖNEMİ.

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili PSİKOLOJİYE GİRİŞ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Psikolojiye Giriş Dersin Kodu OKÖ105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi 4 Haftalık Ders

Detaylı

aofdersnotlari.net GÜZ DÖNEM SONU - 1. OTURUM - Cumartesi 09:30 1. YARIYIL

aofdersnotlari.net GÜZ DÖNEM SONU - 1. OTURUM - Cumartesi 09:30 1. YARIYIL ÖĞRENCİNİN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT, İŞLETME VE AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTELERİ SOYADI :... ADI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINAV SALON NO :... SIRA NO:... Soyadınızı, adınızı, numaranızı ve salon

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK G İ R İ Ş 1 İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine karşı niçin dostluk veya düşmanlık

Detaylı

Moda Pazarlama (MTT482) Ders Detayları

Moda Pazarlama (MTT482) Ders Detayları Moda Pazarlama (MTT482) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Moda Pazarlama MTT482 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II Adı 1 1 PSY101 ye Giriş-I Açıklaması 6 3 ki temel konulara giriş niteliğinde bir derstir. İşlenecek konulara araştırma teknikleri, davranışın biyolojik kökenleri, algı, hafıza, dil, insan gelişimi, vb.

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf SAĞLIK YÖNETİMİ II AKTS Kredisi 5 Hasta hakları, sorumlulukları, Sağlık İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi Hasta ve Çalışan Güvenliği

Detaylı

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Ünite 1 Yrd. Doç. Dr. Polat TUNCER Pazarlama: Müşteri talep, istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için değişim yönetimini kolaylaştırmaya yönelik birtakım insan aktiviteleridir. Pazarlama: Tüketicileri

Detaylı

İçindekiler KISIM 1 BÖLÜM 1 KISIM 2 BÖLÜM 3 BÖLÜM 2

İçindekiler KISIM 1 BÖLÜM 1 KISIM 2 BÖLÜM 3 BÖLÜM 2 İçindekiler KISIM 1 İNSAN ÖĞRENMESİNE GİRİŞ BÖLÜM 1 Öğrenme Yaklaşımları 1 Öğrenmenin Önemi 2 Öğrenmeyi Tanımlama 4 Öğrenmenin Ne Zaman Oluştuğunu Belirlemek 4 Araştırma, İlkeler ve Kuramlar 5 Zaman İçinde

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

Deney Nedir? 52 Deneylerin Avantajları 53 Deneylerin Yapılma Nedeni 54

Deney Nedir? 52 Deneylerin Avantajları 53 Deneylerin Yapılma Nedeni 54 3 Dünyayı Kavramak 4 Sosyal Kaytarma 4 Merak: Bilimin Kaynağı 5 Bilgi Kaynakları 6 İnanç Oluşturma 6 Bilimsel Açıklamanın Doğası 8 Kuram Nedir? 8 Tümevarım ve Tümdengelim 9 Kuramdan Denenceye 12 Kuramların

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl BES601 Spor Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri K:(3,0)3 ECTS:10 Spor alanında bilimsel araştırmaların dayanması gereken temelleri, araştırmaların

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 2 1. Bütünün kendisini oluşturan parçaların tek başlarına yaratabilecekleri değerlerin toplamından daha fazla bir değer yaratması durumuna sinerji denir. Sinerji ile işletmelerin

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

Gruplar-Uyma. Prof. Dr. Turgut Göksu. Prof. Dr.Turgut Göksu/GBF 1

Gruplar-Uyma. Prof. Dr. Turgut Göksu. Prof. Dr.Turgut Göksu/GBF 1 Gruplar-Uyma Prof. Dr. Turgut Göksu Prof. Dr.Turgut Göksu/GBF 1 GRUP Etkileşim halinde olan, ortak amaçları, ortak normları bulunan ve kendilerini grup olarak hisseden insanların oluşturdukları topluluktur.

Detaylı

PSİKOLOJİ YE GİRİŞ. Soruların cevaplarını aramada sistematik, objektif ve ampirik verilere dayalı bilimsel yöntemler kullanır.

PSİKOLOJİ YE GİRİŞ. Soruların cevaplarını aramada sistematik, objektif ve ampirik verilere dayalı bilimsel yöntemler kullanır. PSİKOLOJİ YE GİRİŞ ÜNİTE 1 Psikolojinin Tanımı : Davranışları ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalıdır. Soruların cevaplarını aramada sistematik, objektif ve ampirik verilere dayalı bilimsel yöntemler

Detaylı

Örgüt Psikolojisi (PSY 309) Ders Detayları

Örgüt Psikolojisi (PSY 309) Ders Detayları Örgüt Psikolojisi (PSY 309) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Örgüt Psikolojisi PSY 309 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin Dili

Detaylı

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Doç. Dr. Cevat ELMA İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı E-posta: cevat.elma@omu.edu.tr Öğretmen liderliğini etkileyen faktörler: Bilgi kaynaklarının

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Psikoloji *Psikoloji, pscyhe (ruh) ve logy (bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir. *Psikoloji, hayvan

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI SORU VE CEVAPLARI 2014-2015 1 ) Güdülenme süreci aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır? İhtiyaç - Dürtü - Davranış - Güdü Güdü - Dürtü - İhtiyaç - Davranış Davranış

Detaylı

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011 TTI TriMetrix Kişisel Yetenekler Versiyonu D 1..2011 Türkiye Ana Distribütörü Barbaros Bulvari, Ertugrul Sitesi, No 133, Kat 5, Daire 11, 34349 BESİKTAS - ISTANBUL - TURKIYE +90 (212) 258 7625 / +90 (212)

Detaylı

Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları

Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri PSY 326 Seçmeli 3

Detaylı

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN EĞİTİM PSİKOLOJİSİ GİRİŞ En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün işyerleri belirli bir örgütlenme ile meydana gelip çalışmaktadır. bu örgütlenmenin temel unsuru olan insan o işyerinde yönetici, iş gören,

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Dersin adı: Genel Psikoloji Dersi veren öğretim görevlisi: Gözde AKKAYA Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel

Detaylı

1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Yönetim Kavramı 12 1.1.1Yönetim Kavramının Kapsam ve Önemi 13 1.1.2. Yönetimin Tanımı 15 1.1.3. Yönetim Faaliyetinin

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

ÜNİTE 1: Pazarlamanın Konusu, Kapsamı, Gelişimi ve. Değer Kavramı. ÜNİTE 2: Pazarlama Çevresi ve Bilgi Sistem ÜNİTE 3: Pazarlar ve Davranışlar

ÜNİTE 1: Pazarlamanın Konusu, Kapsamı, Gelişimi ve. Değer Kavramı. ÜNİTE 2: Pazarlama Çevresi ve Bilgi Sistem ÜNİTE 3: Pazarlar ve Davranışlar ÜNİTE 1: Pazarlamanın Konusu, Kapsamı, Gelişimi ve Değer Kavramı ÜNİTE 2: Pazarlama Çevresi ve Bilgi Sistem ÜNİTE 3: Pazarlar ve Davranışlar ÜNİTE 4: Pazarlama Yönetimi ÜNİTE 5: 1 Ürün Yönetimi ÜNİTE 6:

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ VE TEŞEKKÜR KİTABIN YAPISI VE KAPSAMI YAZAR HAKKINDA 1. BÖLÜM ÜSTÜN YETENEKLİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE KURAMSAL ÇERÇEVE

İÇİNDEKİLER SUNUŞ VE TEŞEKKÜR KİTABIN YAPISI VE KAPSAMI YAZAR HAKKINDA 1. BÖLÜM ÜSTÜN YETENEKLİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE KURAMSAL ÇERÇEVE İÇİNDEKİLER SUNUŞ VE TEŞEKKÜR... v KİTABIN YAPISI VE KAPSAMI... vii YAZAR HAKKINDA... ix 1. BÖLÜM ÜSTÜN YETENEKLİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE KURAMSAL ÇERÇEVE 1.1. ÜSTÜN YETENEKLİLİĞE TARİHSEL BAKIŞ...

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON Bireylerin günlük hayatlarının yaklaşık üçte birini geçirdikleri işyerleri, kişi için önemli bir ortamdır. İşyerlerinde

Detaylı

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Duygu ile ilgili alanyazında araştırmacıların, biyolojik temelli olan, diğer hayvanlarla paylaşılan, tüm kültürlerde görülen ve evrensel

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (GRT 312) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (GRT 312) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (GRT 312) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tasarım Psikolojisi GRT 312 Bahar 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı.

ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE. Sağlıklı örgüt için gerekenler: Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan. Örgüt Sağlığı. Örgüt Sağlığı. ÖRGÜT SAĞLIĞI OKULDA SAĞLIK, İKLİM VE KÜLTÜR Yrd. Doç. Dr. Çetin Erdoğan Örgütün amaçlarına uygun olarak görevlerini yerine getirebilmesi, yaşamını sürdürmesi, karşılaştığı sorunları çözmesi ve gelişimini

Detaylı

Psikolojiye Giriş I (PSY 101) Ders Detayları

Psikolojiye Giriş I (PSY 101) Ders Detayları Psikolojiye Giriş I (PSY 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojiye Giriş I PSY 101 Güz 3 0 0 3 10.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İçerik Yönetim düşüncesinin gelişimi Yönetim üzerine yapılan çalışmalar Klasik Yönetim Neoklasik Yönetim Modern Yönetim Düşüncesi Çağdaş

Detaylı

Gelişim Psikolojisi (PSY 203) Ders Detayları

Gelişim Psikolojisi (PSY 203) Ders Detayları Psikolojisi (PSY 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojisi PSY 203 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY 102 Psikolojiye Giriş II Dersin

Detaylı

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar 225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar Bilgi Nedir? Bilme edimi, bilinen şey, bilme edimi sonunda ulaşılan şey (Akarsu, 1988). Yeterince doğrulanmış olgusal bir önermenin dile getirdiği

Detaylı

Birey ve Çevre (1-Genel)

Birey ve Çevre (1-Genel) Birey ve Çevre (1-Genel) Prof. Dr. Turgut Göksu PA GBF Öğretim Üyesi tgoksu@hotmail.com Turgut Göksu 1 DAVRANIŞ NEDİR? İnsanların (ve hayvanların) gözlenebilen veya herhangi bir yolla ölçülebilen hareketlerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Bir Sistem Olarak Okul, 1 Teori, 2 Teori ve Bilim, 2 Teori ve Gerçek, 4 Teori ve Araştırma, 4 Teori ve Uygulama, 6 Bir Sistem Perspektifi, 8 Rasyonel Sistemler: Bir Makine Modeli,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları İÇİNDEKİLER Sunuş... 13 Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü... 15 1. Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları 1.1. Küreselleşme Kavramı... 15 1.1.1. Küreselleşme Sürecinin

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) İKY Gelişimi İKY Amaçları İKY Kapsamı İKY Özellikleri SYS BANKASI ÖRNEĞİ 1995 yılında kurulmuş bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)... III İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Test 1 (Psikolojiye Giriş)... 1 Test 2 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 3 Test 3 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 7 Test 4 (Bilişsel Gelişim)...11 Test 5 (Bilişsel Gelişim)...15

Detaylı

1. Tüketici Davranışı Kavramı ve Özellikleri. 2. Öğrenme ve Güdülenme. 3. Algılama ve İlgilenim. 4. Tutum ve Değerler

1. Tüketici Davranışı Kavramı ve Özellikleri. 2. Öğrenme ve Güdülenme. 3. Algılama ve İlgilenim. 4. Tutum ve Değerler 1. Tüketici Davranışı Kavramı ve Özellikleri 2. Öğrenme ve Güdülenme 3. Algılama ve İlgilenim 4. Tutum ve Değerler 5. Kişilik, Benlik ve Yaşam Biçimleri 6. Danışma Grupları ve Aile 1 7. Sosyal Sınıf ve

Detaylı

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I GÜDÜLENME Dersin konuları Güdülenme ile ilişkili kavramlar Güdülenme kuramları Biyolojik kuramlar İçgüdü Dürtü-azaltma Uyarılma Psikososyal Kuramlar Özendirici Bilişsel Biyopsikososyal kuram Maslow un

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili SOSYAL PSİKOLOJİ-I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Psikoloji bilimi, insanı anlamada bu bütünsel bakış açısını koruyan bir yaklaşım sergiler. Amacı insanı daha iyi anlamak ve ona yardımcı olmaktır. Psikoloji,

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ-II (SOS114U)

DAVRANIŞ BİLİMLERİ-II (SOS114U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DAVRANIŞ BİLİMLERİ-II (SOS114U) KISA

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III BÖLÜM 1 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KONUSU VE GELİŞİMİ 1.1.Sosyal Psikolojinin Konusu ve Alanı 1.2.Sosyal Psikolojinin Bilim Olarak Ortaya Çıkışı 1.3.Sosyal Psikolojinin Gelişimi BÖLÜM 2

Detaylı