Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz?"

Transkript

1 PYTHON DERS-8

2 LİSTELER-2 Geçen ders listeler oluşturmayı, listedeki her elemanın bir index numarası olduğu ve bu numaranın 0'dan başladığını, listenin tamamını veya index numarası sayesinde belirli bir elemanını ya da bir kısmını yazdırmayı ve bir listeyi dilimlemeyi öğrendik. String'lerin de listeler gibi kullanılabileceğini gördük. Ayrıca bir listeyi tersten yazdırabileceğimizi öğrendik. Bir örnekle hatırlayalım.

3 Aşağıdaki programı inceleyip ekrana ne yazacağını söyleyebilir misiniz? meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'portakal', 'muz'] print meyveler print meyveler[0:2] print meyveler[1:4] print meyveler[:4] print meyveler[3:] print meyveler[::2] print meyveler[2:5:2] print meyveler[::-1] ad= esenkoy print ad[::-2]

4 Listeye Eleman Ekleme Metotları Listeye eleman eklemek için temel olarak üç metottan faydalanırız. 1. append() 2. extend() 3. insert() append() metodu nasıl kullanılıyormuş örnekle görelim; meyveler=['elma', 'armut'] meyveler.append('kiraz') print meyveler Not: append() metodu ile eklenen eleman doğruca listenin sonuna eklenir. Yani listemizin yeni hali; meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz'] oldu.

5 Listeye Birden Fazla Eleman Eklemek Bunun için extend() metodunu kullanıyoruz. Örn: spor=['futbol', 'voleybol',] spor.extend(['karate', 'tenis']) #spor listesine aynı anda 'karate' ve 'tenis' elemanlarını eklemiş olduk. Eklemek istediğimiz elemanları köşeli parantez içinde yazdığımıza dikkat edin. Buradan anlayacağınız üzere, aslında extend() ile bir listeye başka bir listeyi ekliyoruz. Yani şöyle de ekleyebilirdik; spor=['futbol', 'voleybol',] sporliste2=['karate', 'tenis'] spor.extend(sportliste2)

6 append() ve extend() metotları eklemek istediğimiz eleman(lar)ı listenin sonuna ekliyormuş. Peki biz elemanımızı listenin sonuna değil de listenin içinde istediğimiz bir konuma eklemek istiyorsak? Işte bu durumda insert() metodunu kullanmamız gerekiyor. Insert() metodunu kullanırken eklemek istediğimiz elemanın konumunu da belirtiyoruz ve bu sayede elemanımızı listede istediğimiz yere ekleyebiliyoruz. Örnekle anlayalım;

7 meyveler=['elma', 'armut', 'portakal', 'muz'] meyveler.insert(2, 'kiraz') print meyveler #Burada kiraz elemanını 2 nolu index numarasına sahip konuma eklemiş olduk. Yani listemizin yeni hali; meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'portakal', 'muz'] şeklinde oldu.

8 Listeden Eleman Silme Metotları Listeden bir elemanı silmek için, elemanın adını veya index numarasını kullanabiliriz. Elemanın adını kullanarak silmek istiyorsak remove() metodunu, index numarasını kullanarak silmek istiyorsak pop() metodunu kullanırız. remove() metodu ile bir eleman şu şekilde silinir; meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'portakal', 'muz'] meyveler.remove('armut') #meyveler.remove('armut') komutu listeden armut adlı elemanı siler.

9 Index numarası ile eleman silmek için pop() metodu şu şekilde kullanılır; meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'portakal', 'muz'] meyveler.pop(3) #meyveler.pop(3) komutu index numarası 3 olan elemanı(yani portakal'ı) sildi ve listemizin yeni hali meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'muz'] şeklinde oldu.

10 Not1: pop() metodunu index numarası belirtmeden kullanırsanız listenin son elemanını siler. Örn; meyveler=['elma', 'armut', 'muz'] meyveler.pop() #bu komut muz elemanını sildi.

11 Liste Elemanlarını Sıralama Listemizin elemanlarını a-z veya 0-9 şeklinde sıralayabiliriz. Bunun için sort() metodunu kullanıyoruz. meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'portakal', 'muz'] meyveler.sort() #Listemiz string elemanlardan oluştuğundan a-z sıralaması yapar ve listemizin yeni hali; meyveler=['armut', 'elma', kiraz', 'muz', 'portakal'] şeklinde olur. sayilar=[3, 5, 1, 8, 24, 78] sayilar.sort() #listenin yeni halini tahmin edin?

12 Listeyi Ters Çevirmek Bunun için reverse() metodundan faydalanırız. meyveler=['armut', 'elma', kiraz', 'muz', 'portakal'] meyveler.reverse() #Listemizin yeni hali; meyveler=['portakal', 'muz', kiraz', 'elma', 'armut'] şeklinde olur. Yani reverse() metodu listeyi ters düz eder.

13 Liste Elemanının Index Numarasını Bulmak Bunun için index() metodunu kullanıyoruz. Örn; yemek=['pilav', 'salata', 'makarna', 'taze fasulye'] print yemek.index('makarna')

14 Not: Henüz fonksiyon tanımlama konusuna girmedik ancak append(), extend() insert(), remove(), pop(), sort(), reverse(), index() fonksiyonlarının ekleme, silme, sıralama gibi görevleri olan metotlar olduğunu gördük. Bu fonksiyonların listeadi.metotadi() şeklinde kullanıldığını fark etmişsinizdir. Normalde iki tür fonksiyon kullanım yöntemi var. Birincisi fonksiyonadi( argüman ) şeklinde, ikincisi degiskenadi.fonksiyonadi() şeklindedir. Sınıflar konusunda neden böyle bir kullanım farklılığı olduğunu, neden bazı fonksiyonların metot olarak adlandırıldığını anlayacaksınız. Şimdilik kullanımlarını öğrenmeniz yeterli.

15 Listede Varolan Bir Elemanı Değiştirmek Bunun için herhangi bir fonksiyon kullanmaya gerek yok. Sizce nasıl yapılıyor olabilir?(çikolata ödüllü soru) İpucu: Değer atama işlemi yapmanız yeterli.

16 Listede varolan bir elemanı şu şekilde değiştirebiliriz: meyveler=['elma', 'armut', 'kiraz', 'portakal', 'muz'] meyveler[2]='karpuz' #meyveler listesinde index numarası 2 olan elemanımız(yani kiraz elemanını), 'karpuz' ile değiştirdik. Not: append() ve extend() metodları yerine değer atama += değer atama operatörü kullanılabilir. Ancak kullanıcından alınan bir bilgiyi listeye dönüştürmek gerekeceğinden çok kullanışlı değildir.

17 $$$ 8. Dersin Sonu $$$ Bir sonraki dersimizde for döngüsünün nasıl kullanıldığını ve min(), max(), range(), len() ve enumerate() fonksiyonlarını öğreneceğiz. Bu hafta öğrendiğimiz metodları bol bol tekrarlayıp kavramaya çalışın. Hepsi çok lazım olacak.

1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ?

1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ? İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 NEDEN PROGRAMLAMA ÖĞRENMELIYIZ? 1 Neden Python? 3 Python Neden Bütün Hacker ların Favori Programlama Dili? 4 Hangi Editörü Kullanmalıyım? 5 Bu Kitabı Nasıl Kullanmayalıyım?

Detaylı

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21

2 PYTHON A GIRIŞ 13 PyCharm İle Python Projesi Oluşturma 15 Projenin Çalıştırılması 18 İlk Python Programımız 19 Açıklama Satırları 21 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 PYTHON 1 Neden Python? 2 Python Sürümleri 2 Python Kurulumu 3 Windows Üzerinde Python 3 Ubuntu Üzerinde Python 6 Komut Satırında Python Çalıştırma 6 Windows komut istemi üzerinde

Detaylı

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur?

Burada a değişkeninin türü integer olarak verildi. Peki biz bu ifadeyi tırnak içerisinde yazarsak ne olur? STRİNG (KARAKTER) İŞLEMLERİ Python'da karakter dizilerini ifade etmek için yapmamız gereken tek şey, ifademizi tırnak ("") içinde belirtmektir. Python'da tırnak içerisinde belirtilen her şey karakter dizisi

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 4. Python da Listeler, Demetler ve Sözlükler Bu bölümde Python da dört yeni veri tipi daha öğreneceğiz. Öğreneceğimiz bu veri tipleri liste (list), demet (tuple), sözlük (dictionary)

Detaylı

Python ile Programlamaya Giris

Python ile Programlamaya Giris Python ile Programlamaya Giris Ders 6 list Veri Tipi - Diziler Su ana kadar gördügümüz veri tipleri sadece bir deger barindiran veri tipleriydi. Yani sadece bir tane tamsayi veya sadece bir tane string

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU  PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler Dizilerle ilgili örneklere geçmeden önce aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tabloda dizi kavramının mantığı açıklanmaktadır. Tablonun tamamını bir dizi olarak düşünün ve bu

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 9 Hatırlatmalar Tam İkili Ağaç Eksiksiz İkili

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Programcılığı Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN DİZİLER Kullanım Şekli Dizi Elemanlarını Yeniden Boyutlandırma Dizi Elemanlarına Ulaşım Çok Boyutlu Diziler Array Sınıfı Metodları Array List 2 Diziler

Detaylı

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak PYTHON DERS-4 Bu derste eksiklerimizi gidereceğiz. Şimdiye kadar bazı komutları kullandık ancak kullandığımız bu komutların özellikleri hakkında hiçbir şey öğrenmedik. İşte bu derste biraz onlardan bahsedeceğiz.

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 2 RUBY KURULUMU 3 Windows İçin Ruby Kurulumu 3 Ubuntu ve Debian İçin Ruby Kurulumu 6 Mac

Detaylı

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ

PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ Ege Bilmuh GNU/Linux ve Özgür Yazılım Çalışma Grubu http://tinyurl.com/ozgurbilmuh Enes Ateş enes@enesates.com 03.05.2012 Önceki Hafta Python Nedir, Kimler Kullanır? Python'ı Çalıştırmak

Detaylı

String Sınıfını Yönetmek

String Sınıfını Yönetmek String Sınıfı String Sınıfını Yönetmek Stringler karakterlerden oluşur. Bir string sabiti çift tırnak arasında verilmiş karakterler listesidir. "Bu örnek bir string dir" 2 Yukardaki string 27 adet karakterden

Detaylı

Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar çıldırdı! yazısı gelir. Ancak;

Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar çıldırdı! yazısı gelir. Ancak; break komutu: Döngüyü sonlandıran bir komuttur. Ör: while True: print("bilgisayar çıldırdı!") Çıktı: Sonsuz döngü Yukarıdaki kod aksi belirtilmediği sürece sürekli çalışır. Yani ekrana sürekli Bilgisayar

Detaylı

İskambil Kağıtları. Bir İskambil kağıdı

İskambil Kağıtları. Bir İskambil kağıdı Nesne Grupları ve Miras (Inheritance) Kavramı E.Fatih YETKİN İskambil Kağıtları Hatırlatma, bir iskambil destesinde 4 tipten olmak üzere 52 adet kağıt vardır: Maça Kupa Karo Sinek Deste Nesnesi: Bir İskambil

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

KISIM I: TEMEL KONULAR 1

KISIM I: TEMEL KONULAR 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER KISIM I: TEMEL KONULAR 1 1 TEMEL BİLGİLER 3 Python Hakkında 3 Python u Nereden Bulabilirim? 4 GNU/Linux 4 Microsoft Windows 5 Python Nasıl Çalıştırılır? 5 GNU/Linux ta Python

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

DONATIPRO. Betonarme Donatı Çizim ve Metraj Yazılımı Kullanım Kitapçıkları Eğitim Notları. Donatıpro Metraj Mayıs 2014 Taliasoft Yazılım V.2.

DONATIPRO. Betonarme Donatı Çizim ve Metraj Yazılımı Kullanım Kitapçıkları Eğitim Notları. Donatıpro Metraj Mayıs 2014 Taliasoft Yazılım V.2. DONATIPRO Betonarme Donatı Çizim ve Metraj Yazılımı Kullanım Kitapçıkları Eğitim Notları Donatıpro Metraj Mayıs 2014 Taliasoft Yazılım V.2.1 Giriş DonatıPro metraj motoru 2.1 sürümü ile birlikte tamamıyla

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 21 Mar. 2016 PHP de dizi Değişkenler Buraya kadar yaptığımız uygulamalarda değişkenlerin tek değer

Detaylı

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler:

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler: Veri Yapıları Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz İçindekiler: Giriş Temel Veri Yapıları Tanımlamalı Veri Yapıları Veri Modeli ve Türleri

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. Anlatım, soru-cevap, gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma.

ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. Anlatım, soru-cevap, gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. KASIM EKİM EYLÜL AY 02.11.2009 06.11.2009 26.10.2009 0.10.2009 19.10.2009 2.10.2009 12.10.2009 16.10.2009 05.10.2009 09.10.2009 28.09.2009 02.10.2009 24.09.2009 25.09.2009 09.11.2009 1.11.2009 MODÜL: İNTERNET

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Python büyük-küçük harf ayrımı yapar. Pythonda kod yazarken girintiler kullanılır Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Klavyeden girilen bir değeri okumak ad=input("adınızı giriniz")

Detaylı

static void dizi_24() { Random rnd = new Random(); int [] tutulan=new int[10]; int dogru;

static void dizi_24() { Random rnd = new Random(); int [] tutulan=new int[10]; int dogru; static void dizi_23() Random rnd = new Random(); int tutulan, tahmin=0, oyuncu,osay=0; Console.Write("Oyuncu sayısını giriniz: "); oyuncu = Convert.ToInt32(Console.ReadLine ()); int[] puan=new int[oyuncu];

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 2. Python da Koşul ifadeleri Python da koşullu durumların nasıl oluşturulacağını bu bölümde öğreneceğiz. Bu iş için kullanacağımız üç tane deyim var: if, else ve elif 2.1. if If

Detaylı

MARKAM SMS WEB PORTAL KULLANIM KILAVUZU

MARKAM SMS WEB PORTAL KULLANIM KILAVUZU Mayıs 2016 MARKAM SMS WEB PORTAL KULLANIM KILAVUZU Bu dokümanda SMS Gönderimi, Rehber aktarımı, Raporlama ve buna benzer özelliklerin nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler yer almaktadır. İÇİNDEKİLER Markam

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Rastgele sayı üretme C#'ta program yazarken (özellikle oyun programlarında) rastgele değerlere ihtiyaç duyabiliriz. Rastgele sayı üretebilmemiz için öncelikle Random sınıfı

Detaylı

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir.

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir. DİZİLER/ARRAY: Dizi yi çeşitli şekillerde tanımlamak mümkün. Dizi içlerinde birden fazla değer saklayabilen veri kümeleridir diye tanımlarsak uygun olur sanırım. Diziler yan yana dizilmiş kutucuklar olarak

Detaylı

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler

C# Programlama Dili. İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler C# Programlama Dili İlk programımız Tür dönüşümü Yorum ekleme Operatörler 1 İlk Programımız Bu program konsol ekranına Merhaba dünya! yazıp kapanır. Programı geçen derste anlatıldığı gibi derleyin, sonra

Detaylı

Regular Expressions Version 0.1

Regular Expressions Version 0.1 Regular Expressions Version 0.1 Hüseyin Kaya hkaya@be.itu.edu.tr 2001 Özet Bu belge Linux and Unix Shell Programming adlı kitaptan faydalalınarak yazılmıştır. Kitabın yazarı David Tansley. İngilizce bilenler

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 3 jquery II. Bölüm Bu bölümde; Jquery II. Bölüm

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 22.03.2011 1 Yapılar ( Structures ) Yapılar ( structures ); tam sayı, karakter vb. veri tiplerini gruplayıp, tek bir çatı altında toplar. Bu gruplandırma içinde aynı ya da farklı veri

Detaylı

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 8 ve 9

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 8 ve 9 Programlama Dili Prensipleri Lab Notları 8 ve 9 Fonksiyonel Programlama Fonksiyonel programlamada bir fonksiyon aynı parametreler aldığı sürece aynı sonucu üretecektir. Daha çok yapay zeka için kullanılan

Detaylı

Python ile Programlamaya Giriş DERS 8: DEMETLER VE SÖZLÜKLER DR. HÜSEYİN BAHTİYAR

Python ile Programlamaya Giriş DERS 8: DEMETLER VE SÖZLÜKLER DR. HÜSEYİN BAHTİYAR Python ile Programlamaya Giriş DERS 8: DEMETLER VE SÖZLÜKLER DR. HÜSEYİN BAHTİYAR 1 Toplu veri collection ne değildir Bir çok değişkende değişken bir değerlidir. Değişkene yeni atandığında eski değerin

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

Ruby. Prof.Dr.Timur Karaçay Başkent Üniversitesi

Ruby. Prof.Dr.Timur Karaçay Başkent Üniversitesi Ruby Prof.Dr.Timur Karaçay Başkent Üniversitesi Eylül 2014 2 Aren e ve Altan a ii Önsöz Ruby dilinin yaratıcısı Yukihiro Matsumoto, onu kısaca Matz diye çağırırlar, yarattığı dili şöyle anlatıyor: Ruby

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

E-Posta Yönetimi. E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu

E-Posta Yönetimi. E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu E-Posta Yönetimi E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu E-Posta yönetimi rehberi ile kolayca yeni bir e-posta adresi oluşturabilir, silebilir veya mevcut e-posta sitelerinizi yönetebilirsiniz. Kılavuz

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 7. Dosya İşlemleri Bu bölümde Python programlama dilini kullanarak dosyaları nasıl yöneteceğimizi, yani nasıl yeni bir dosya oluşturacağımızı, bir dosyaya nasıl bir şeyler yazabileceğimizi

Detaylı

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI G İLETİNİN İLETİLMESİ Konuya Hazırlık 1. Adres defteri nedir? Hangi amaçla kullanılır? 2. E-posta iletisine dosya eklerken nelere dikkat etmeliyiz? 1. ADRES DEFTERI a. Adres defterini kullanma: Günlük

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 8 Mar. 2016 PHP de Değişken Tipleri Dizi (Array) Aynı değişken içerisinde birden fazla değer tutmak

Detaylı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı Emre GÜLCAN IT Responsible & Web Admin AEGEE-Eskişehir emregulcan@gmail.com e_gulcan@hotmail.com 0535 729 55 20 1 1. YÖNETİM PANELİNE

Detaylı

İçindekiler. KISIM 1 Temel Programlama 1. Bölüm 1: Programlama ve Python 3. Bölüm 2: Değişkenler, İfadeler ve Deyimler 13. Giriş 4

İçindekiler. KISIM 1 Temel Programlama 1. Bölüm 1: Programlama ve Python 3. Bölüm 2: Değişkenler, İfadeler ve Deyimler 13. Giriş 4 ix İçindekiler KISIM 1 Temel Programlama 1 Bölüm 1: Programlama ve Python 3 Giriş 4 Programlama Hataları 5 Tip-1 Hata: Yazım Hataları 5 Tip-2 Hata: Çalışma Zamanı Hataları 6 Tip-3 Hata: Anlamsal Hatalar

Detaylı

Python Programlama Dili

Python Programlama Dili Python Programlama Dili 3. Python da Döngüler Bu bölümde iki tane döngüden bahsedeceğiz: while ve for döngüleri. Ayrıca bu bölümde döngüler dışında break ve continue deyimleri ile range() ve len() fonksiyonlarına

Detaylı

LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI DERS NOTLARI

LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU LUCA BİLGİSAYARLI MUHASEBE PROGRAMI DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2016 - TRABZON SLAYT 1 Duyuru Sayfası (www.ktu.edu.tr/bmyo)

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

Dosyalarda Farklı Yaklaşımlar. Kütük Organizasyonu 1

Dosyalarda Farklı Yaklaşımlar. Kütük Organizasyonu 1 Dosyalarda Farklı Yaklaşımlar Kütük Organizasyonu 1 Giriş Şimdiye kadar öğrendiğimiz temel dosyalama komutlarıyla (fopen,flclose, fputs vb..) dosya oluşturabilmekte, kayıt ekleyebilmekte ve her bir kaydın

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

Balon & Banka Teslim tarihi: 17 Kasım 2008

Balon & Banka Teslim tarihi: 17 Kasım 2008 Balon & Banka Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Veri Yapıları Proje-2 Hüseyin YAŞAR 05-06-7657 Didem KAYALI 05-06-7669 Umut BENZER 05-06-7670 http://www.ubenzer.com/ Özlem GÜRSES 05-07-8496 Teslim

Detaylı

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu

Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Proje Takip Platformu Kullanım Kılavuzu Uygulamaya giriş yapabilmek için https://iskop.istanbul.edu.tr/ adresine girilir. Proje Takip Platformu adlı bölümden Proje Takip Platformu linkine tıklanır. Açılan

Detaylı

General myzyxel.com myzyxel.com Servis Yönetim Servis Name Content Filter Name Password myzyxel.com Submit Redirected URL

General myzyxel.com myzyxel.com Servis Yönetim Servis Name Content Filter Name Password myzyxel.com Submit Redirected URL ZyWALL-70 Content Filter General 1- Content Filter uygulamasını etkinleştirmek için kutucuğu doldurunuz 2- Content Filter uygulamasının ZyWall cihazını gateway olarak gören VPN tünelleri için de geçerli

Detaylı

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız.

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Birden Fazla Tablodan Sorgulama 2- Tablo Birleştirme işlemleri (JOIN) a. INNER JOIN b. OUTER JOIN i. LEFT OUTER JOIN ii. RIGHT OUTER JOIN iii. FULL OUTER JOIN 3- Tablo Ekleme

Detaylı

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu

Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu Telefon Defteri Modülü Kullanım Kılavuzu YETKİ VE KAYIT İŞLEMİ Kayıt yapacak kullanıcıya yetki verilmesi Kayıt yapacak kullanıcı yetkilendirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kullanıcının

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bu bölümde, BÖLÜM - 4 Stack (Yığın, Yığıt) Veri Yapısı Stack Çalışma

Detaylı

Python ile Programlamaya Giriş DERS 9: FONKSİYONLAR DR. HÜSEYİN BAHTİYAR

Python ile Programlamaya Giriş DERS 9: FONKSİYONLAR DR. HÜSEYİN BAHTİYAR Python ile Programlamaya Giriş DERS 9: FONKSİYONLAR DR. HÜSEYİN BAHTİYAR 1 We call these reusable pieces of code functions Kaydedilen (ve tekrar kullanılan) adımlar def func(): print( selam ) print( nasilsin?

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. SINIF 1. DÖNEM VERİ YAPILARI DERSİ LABORATUAR ÖDEVİ AD SOYAD: TESLİM TARİHİ: OKUL NO: TESLİM SÜRESİ: 2 hafta ÖDEV NO: 5 1- BANKA

Detaylı

Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı

Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı FARUK ÇUBUKÇU EXCEL AKADEMİ Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı Pivot tablolar; satışlar, siparişler gibi verileri gruplamayı, alt toplamlarını almayı ve filtreleme işlemleri yapmayı sağlayan

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

BlackBerry Travel. Sürüm: 3.0. Kullanıcı Kılavuzu

BlackBerry Travel. Sürüm: 3.0. Kullanıcı Kılavuzu Sürüm: 3.0 Kullanıcı Kılavuzu Yayın: 2013-03-21 SWD-20130321155047521 İçindekiler... 4 hakkında... 4 Gezi oluşturma... 4 Otel, kiralık araba veya limuzin rezervasyonu yapma... 5 Uçuş arama... 5 Döviz kurunu

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

22. Ölçü ve Kot Eklemek

22. Ölçü ve Kot Eklemek 22. Ölçü ve Kot Eklemek Bu Konuda Öğrenilecekler: Ölçülendirme birimi ve hassasiyetini ayarlamak Doğrusal ölçülendirme aracı geçerli ayarları ile çalışmak Doğrusal ölçülendirme çizgisi oluşturmak Mevcut

Detaylı

Mantıksal İşlemler. 7.1 true, false, nil

Mantıksal İşlemler. 7.1 true, false, nil 7 Mantıksal İşlemler 7.1 true, false, nil Doğru ya da Yanlış değer alan önermelere (ifadelere) mantıksal (logic) deyimler ya da boolean deyimler denilir ([5]). Bir çok dilde mantıksal işlemler true ve

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo

Excel Nedir? Microsoft Excell. Excel de Çalışma sayfası-tablo Microsoft Excell Excel Nedir? Excel programı; veriler üzerinde hesap yapabilme, verileri tabloya dönüştürebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme, grafik oluşturma, veri yönetimi yapabilir. http://mf.dpu.edu.tr/~eyup

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015

Excel Formüller ve Fonksiyonlar. Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015 Excel Formüller ve Fonksiyonlar Yusuf MANSUROĞLU Mühendislik Hizmetleri Müdür Yardımcısı 11.02.2015 Excel de Yapabileceklerimiz Temel aritmetik işlemler (4 işlem) Mantıksal karşılaştırma işlemleri (>,>=,

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile;

Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Microsoft Office Word 2010 Microsoft Office paketlerinin son sürümü olan Office 2010 sürümü ile; Her türlü rapor, dilekçe gibi işleminizi rahatça yapabilirsiniz. Fiyat ve ürün tabloları oluşturabilirsiniz.

Detaylı

Python ile Programlamaya Giris

Python ile Programlamaya Giris Python ile Programlamaya Giris Ders 4 Veri Tipleri Arasinda Dönüsüm Asagida iki farkli veri tipi, int ve str, gösteriliyor. >>> 3 3 >>> '3' '3' >>> Ilk girilen sayi 3 bir tamsayi iken ikinci girilen sayi

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

Week 7. Düğüm bulma Tekli bağlı liste: phead ve ptail Dairesel bağlı liste Çift bağlı liste

Week 7. Düğüm bulma Tekli bağlı liste: phead ve ptail Dairesel bağlı liste Çift bağlı liste Week 7 Düğüm bulma Tekli bağlı liste: phead ve ptail Dairesel bağlı liste Çift bağlı liste Düğüm bulma While kullanarak Loop kullanarak Düğüm bulma: While döngüsü ile Node* temp; temp=phead; while (temp->!=xvalue)

Detaylı

Matematikte Bilgisayar Uygulamaları

Matematikte Bilgisayar Uygulamaları Lorem Ipsum Dolor Matematikte Bilgisayar Uygulamaları Hafta 3 Dr. Murat Gezer Liste Kavramı İşlemler yaparken nesneleri bir araya getirmek çoğu zaman kolaylıklar sağlamaktadır. Mathematica da nesneler

Detaylı

Olimpiyat Soruları. sonuçları tekrar fonksiyonda yerine koyup çıkan tüm sonuçları toplayan program (iterasyon sayısı girilecek)

Olimpiyat Soruları. sonuçları tekrar fonksiyonda yerine koyup çıkan tüm sonuçları toplayan program (iterasyon sayısı girilecek) HAZIRLAYAN MUSA DEMIRELLI BISHKEK KYRGYZ TURKISH BOYS HIGH SCHOOL education.online.tr.tc compsources0.tripod.com Olimpiyat Soruları 1- Bir diziyi ters çeviren algoritma ve program 2- Bir diziyi sıralayan

Detaylı

UYGULAMALAR. İkinci liste kutusu (List 2) Birinci liste Kutusu (List 1) Metin Kutusu

UYGULAMALAR. İkinci liste kutusu (List 2) Birinci liste Kutusu (List 1) Metin Kutusu UYGULAMALAR Uygulama 1:Komut butonu, metin kutusu ve liste kutusu kullanarak bir program oluşturacağız. Programda, bir metin kutusuna girilen sayılardan pozitif olanlar bir listeye, negatif olanlar başka

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

Google Search API ile ajax arama

Google Search API ile ajax arama Google Search API ile ajax arama 14 Ağustos Salı 12 http://mfyz.com/google-search-api-ile-ajax-arama Eğer bir kaynak arıyorsanız, indexlerin güncelliği, genişliği gibi nedenlerden dolayı, diğer arama motorları

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Yazılımda Günlükleme (Logging) Üst Düzey Programlama-ders07/ 1 Günlükleme -Logging Tüm büyük çaplı uygulamalarda günlükleme(logging) ihtiyaçları bulunmaktadır. Bir uygulamanın hata

Detaylı

İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA... 8. Yeni Dosya Açma... 8. Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma (F2

İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA... 8. Yeni Dosya Açma... 8. Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma (F2 İçindekiler İçindekiler İÇİNDEKİLER... 1 MALİYET HAZIRLAMA... 8 Yeni Dosya Açma... 8 Dosya Aç... 9 Yeni adla sakla... 9 Değiştir... 9 Sil... 9 Birim fiyat kitabından teklif veri penceresine poz aktarma

Detaylı

UYGULAMA YARDIM DOKÜMANI

UYGULAMA YARDIM DOKÜMANI ios UYGULAMA YARDIM DOKÜMANI İçerikler Uygulamaya Giriş... 3 Klasörler... 6 Belge Görüntüleme ve İşlemler... 7 Paraf İşlemi... 7 Red İşlemi... 8 Mobil İmza İşlemi... 8 İlgi ve Ek Görüntüleme... 9 Havale

Detaylı

TURKCELL BLACKBERRY MESSENGER KULLANIMI

TURKCELL BLACKBERRY MESSENGER KULLANIMI TURKCELL BLACKBERRY MESSENGER KULLANIMI Kişi Ekleme, Ekleme Talebi Kabul Etme ve Kişi Silme için tıklayınız Grup Ekleme,Silme ve Kişiyi Gruba taşıma için tıklayınız Konuşma Başlatma için tıklayınız Durum

Detaylı

MEB (K12) e-posta Sistemi Kullanımı

MEB (K12) e-posta Sistemi Kullanımı 1. Giriş Bilindiği üzere Bakanlığımız tarafından tüm kurumlarımıza POP3 destekli e-posta hesabı tahsis edilmiştir. Bu hesabı web tabanlı olarak kullanabileceğiniz gibi Outlook vb. gibi e-posta istemci

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Veritabanı Tasarımı Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Konular UPDATE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak DELETE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak Tabloda güncelleme yapmak ya da veri silmek

Detaylı

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ MİCROSOFT WORD 2007 ÇALIŞMALARI 1 2 3 Microsoft Office Word Belgesinde çalışmamızı tamamladıktan sonra simgesine tıkladığımızda açılan menüde dosyamızı kaydedebiliriz veya yazıcıdan çıktısını alabiliriz. Çalışmamızda değişiklik yapmak

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Dosya İşlemleri (Rastgele Erişim)

Detaylı

İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi

İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi İdari Birimler Yönetim Paneli Kullanma Kılavuzu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Web Tasarım Ve Yazılım Birimi Duyurular Nasıl Girilir? Duyuru girmek için ilk olarak İKÇ yönetim panelinden; 1-Kullanıcı adınızı

Detaylı

Kullanıcı Giriş Ekranı

Kullanıcı Giriş Ekranı KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Giriş Ekranı Programı ilk defa kurduysanız kullanıcı adınız ve şifreniz palmiye dir. Server a bağlanmak için server yazan kutuya tıklayınız. IP Numarası olarak Server IP Numarası

Detaylı