Büyütücü Araç Kutusu. Bölüm 3 Büyütme Özellikleri. Bu bölüm, ZoomText in Büyütücü/Okuyucu ve Büyütücü ürünlerinin büyütme özelliklerini anlatır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Büyütücü Araç Kutusu. Bölüm 3 Büyütme Özellikleri. Bu bölüm, ZoomText in Büyütücü/Okuyucu ve Büyütücü ürünlerinin büyütme özelliklerini anlatır."

Transkript

1 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri Bu bölüm, ZoomText in Büyütücü/Okuyucu ve Büyütücü ürünlerinin büyütme özelliklerini anlatır. Büyütücü Araç Kutusu Büyütücü araç kutusu ZoomText büyütme özelliklerine hızlı girişi sağlar. Araç kutusunun her düğmesi kolay tanınabilmesi açısından belirgin simgeye ve etiketlemeye sahiptir. Bu düğmelerin çoğu önemli ve sık kullanılan ayarlara hızlı giriş için açıklama menüsüne sahiptir. Birbiriyle alakalı düğmeler birlikte gruplandırılmıştır ve grupların ilişkide olan dialog kutusunu açması için grup tıklanabilir bağlantıdan oluşmuştur.

2 50 Güç Büyütme seviyesini 1xten 36x e kadar ayarlar. Tür Büyütme penceresi türünü ayarlar: Tam Ekran, Overlay, Lens, Çizgi yada diğer Docked türler. Bu türlerin hepsi ekran görüntüsü için farklı seçenekler sunar. Renk Renk düzenleme ayarlarını belirler. Renk düzenlemeleri göz rahatsızlığını azaltır ve ekran çözünürlüğünü düzeltir. Değişik renk seçeneklerini seçerek kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Işaretçi Fare işaretçisi ayarlarını düzenler. Işaretçi düzenlemeleri yerleştirmeleri ve fare takibini kolaylaştırır. Değişik değişik işaretçi seçeneklerinden birini seçerek kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Imleç İmleç düzenlemeleri ayarlarını düzenler. Imleç düzenlemeleri yerleştirmeleri ve metin imleci takibini kolaylaştırır. Değişik imleç seçeneklerinden birini seçerek kendi ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Yakinlastir Yakinlastir düzenlemelerini açar. Yakinlastir düzenlemeleri menü, iletişim kutusu ve benzeri kontroller arasında dolaşırken odaklanılan kontrolü daha kolay görmenizi sağlar. Önceden tanımlanmış yakinlastir şemalarından birini seçebileceğiniz gibi özgün şemalar da oluşturabilirsiniz. Masaüstü Masaüstü bulucusunu aktif hale getirir. Masaüstü bulucusu masaüstünde bulunan programları bulup çalıştırmanıza imkan sağlar. Ek olarak, masaüstü bulucu kontrol panelindeki program menülerini ve belgelerim klasörünü açmanıza olanak tanır.

3 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 51 Ağ Web bulucuyu aktif hale getirir. Web bulucu herhangi bir web sayfasından bağlantı ve kontrolleri bulmanıza yardım eder. Metin Metin bulucuyu aktif hale getirir. Metin bulucu aktif uygulama penceresinde yada ekranın herhangi bir yerinde kelime yada heceleri yerleştirmenize yardım eder.

4 52 Büyütme Seviyesini Ayarlama ZoomText ihtiyaçlarınızı karşılamak için geniş imkanlarda büyütme seviyeleri sunar. Büyütme seviyeleri ilk adımda, 1x ten 8x e; ikinci adımda, 10x ten 16x e; dördüncü adımda 20x ten 36x e olan seviyeleri, kesirli ölçüler olarak da 1.25x, 1.5x, 1.75x ve 2.5x ayarlarını içerir. Büyütme seviyesini uyarlama Büyütücü araç kutusunda, Güç kutucuğundan seviyeyi ayarlayın. Kısayol: Büyütmeyi Yükseltme: ALT + NUMPAD PLUS Büyütmeyi Düşürme: ALT + NUMPAD MINUS Büyütme seviyesi Zoom penceresinden de ayarlanabilir: 1. Büyütücü menüsünde Büyütme Seçeneğini seçin. Büyütme sekmesi görüntülenecektir. 2. Güç kutucuğundan, seviyeyi ayarlayın. 3. OK seçeneğini tıklayın.

5 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 53 Büyütme sekmesi Aşağıdaki tablo Büyütme Seviyesi Ayarlarını açıklar. Ayarlar Güç Yalnızca güçleri görüntüle Açıklama Büyütme seviyesini ayarlayın. Büyütme ayarları ilk adımda 1xten 8x e, ikinci adımda 10xten 16x e, dördüncü adımda 20x ten 36x e olan ayarları içerir. Kesirli ölçülerse 1.25x, 1.5x, 1.75x ve 2.5x olarak tanımlanmıştır. Güç kutusundan kesirli büyütme seviyeleri güç kutusunda kullanılmaz.

6 54 1x Görüşü (normal ekran) 2x Görüşü 3x Görüşü

7 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 55 Fare Tekerleğiyle Büyütme Eğer tekerlekli bir fare kullanıyorsanız, fare işaretçisi pozisyonuna göre fareyle büyültüp, küçültebilirsiniz. Tekerleği yukarı çevirdiğinizde görüntü büyüyecektir, aşağıya çevirdiğinizdeyse küçülecektir. Fare tekerleği bazı programlarda dökümanları kaydırmak için kullanıldığından, ZoomText tekerleği diğer programlarla paylaşabilmek için niteleyici bir tuş kullanır. Var sayılan niteleyici tuş CTRL tuşudur, yani tekerlek döndürülürken CTRL tuşuna basılı olmalıdır. Tekerleğin niteleyici tuş olmaksızın kullanımı farenin normal işleviyle çalışmasını sağlar. ZoomText e fare tekerleğini tuşsuz olarak kullanma izni vererek, tüm niteleyici tuşları kapatabilirsiniz. Fakat bu kullanım fare tekerleğinin normal işlevlerini diğer uygulamalarda çalıştırmayacaktır. Fare yuvarlağı büyütme seçeneğini etkinleştirmek ve düzenlemek için 1. Büyütücü menüsünde Büyütme Seçeneğini seçin. Büyütme sekmesi görüntülenecektir. 2. Yuvarlak büyütme kutusunun işaretli olduğundan emin olun. 3. Fare yuvarlağı büyütme işlemi için kullanılacak değişken tuş ya da tuşları seçin. 4. OK seçeneğini tıklayın.

8 56 Büyütme sekmesi Aşağıdaki Tablo Fare Tekerleği büyütücü ayarlarını açıklar. Ayarlar Fare tekerlek büyütücüsünü etkinleştir Değiştirme Tuşları Açıklamalar Fare tekerleğinin kullanımı büyütme seviyesi ayarlarını değiştirmeyi sağlar. Fare tekerleğiyle büyütmede kullanılacak tuş kombinasyonunu seçer. Büyütme seviyesini değiş tirebilmek için seçilmiş tuşlar fare tekerleğini yönlendirirken tutulmalıdır.

9 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 57 Büyütme Pencereleri Bir büyütme penceresi bilgisayar ekranında büyütülmüş bir görüntü sergiler. Büyütme penceresini bilgisayar ekranın önünde duran bir cam gibi düşünebilirsiniz. Bir büyütme penceresi aynı anda ekranın sadece bir bölümünü gösterir. Ancak kaydırılarak ekranın büyütülmüş diğer alanları görüntülenebilir. ZoomText sekiz tane büyütme penceresi türü sunar: Tam, Overlay, Lens, Çizgi ve dört docked pozisyon. Bu pencerelerin herbiri ekranda eşsiz bir görüş sunar. Istediğiniz her zaman farklı çalışma yada koşullara göre büyütme pencerelerini değiştirebilirsiniz.

10 58 Büyütme Penceresi Seçimi ZoomText çalışır durumdayken, istediğiniz her zaman farklı büyütme penceresi seçebilirsiniz. Büyütme Penceresi Seçme Büyütücü Araç kutusundan, Tür ü seçin, ve istenilen büyütme penceresini seçin. Kısayol: CTRL + SHIFT + Z Büyütme penceresi türlerini devreder. Büyütme penceresi türü Büyütme Penceresinden de seçilebilir: 1. Büyütücü menüsünden, Büyütme Penceresini seçin. Büyütme Penceresi pencere tabıyla ortaya çıkar. 2. İstenilen büyütme penceresi türünü seçin. 3. OK seçeneğini tıklayın.

11 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 59 Pencere tabı Aşağıdaki tablo pencere türü ayarlarını açıklar.

12 60 Ayarlar Tam Üste Yerleştir Lens Satır Üste Yanaştır Alta Yanaştır Açıklamalar Ekranda olan büyütme penceresini görüntüler. Normal ekranın üstünde duran büyütme penceresini görüntüler, ölçer ve taşır. Normal ekranı büyütücü bir cam gibi hareket ettiren, altındakini direkt olarak gösteren bir büyütme penceresi niteliğindedir. Siz fare işaretçisini hareket ettirdikçe, yazı yazdıkça, programlarınızı çalıştırdıkça lens bu işlemleri otomatik olarak takip eder. Ekranı aşağı ve yukarı taşıyan bir büyütme penceresi görüntüler. Siz yazı yazdıkça, fareyi oynattıkça, programlarını yönlendirdikçe satır, yapılanları otomatik olarak takip eder. Ekranın üst yarısında görünen bir büyütme penceresi görüntüler. Pencerenin yüksekliği ekrana göre büyük ve küçük olarak ayarlanabilir. Ekranın alt yarısında görünen bir büyütme penceresi görüntüler. Pencerenin yüksekliği ekrana göre büyük ve küçük olarak ayarlanabilir. (Devamı)

13 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 61 Sola Yanaştır Sağa Yanaştır Satır penceresi yüksekliğini, imleç yüksekliğine ayarlama Ekranın sol yarısında görünen bir büyütme penceresi görüntüler. Pencerenin genişliği ekrana göre büyük ve küçük olarak ayarlanabilir. Ekranın sağ yarısında görünen bir büyütme penceresi görüntüler. Pencerenin genişliği ekrana göre büyük ve küçük olarak ayarlanabilir. Metin imleci büyük veya küçük metinle ilerledikçe, satır penceresi yüksekliği alçalır veya yükselir dolayısıyla yalnızca geçerli metin görünür. Büyütme pencereleri ayarlamaları hakkında bilgi için, Büyütme Penceresini Ayarla bölümüne bakınız.

14 62 Büyütme Penceresini Ayarlama ZoomText pencereleri (tam ekran değilken) boyutlandırılabilir veya taşınabilir özelliktedir. Aşağıdaki tablo her büyütme penceresi için anahatları içermektedir. Pencere Türü Boyutlandırılabilir Taşınabilir Tam Hayır Hayır Örtücü Tabaka Evet Evet Lens Evet Otomatik Çizgi Evet Otomatik Docked Evet Hayır Sabit Evet Evet

15 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 63 Zoom penceresini boyutlandırma ve taşıma 1. Büyütücü araç kutusundan, Tür Ayarla. Ayarlama aracı çalışır ve boyutlandırıcılar büyütme penceresi çerçevesinde ortaya çıkar. Kısayol: CTRL + SHIFT + A 2. Pencereyi boyutlandırmak için, her hangi bir boyutlandırıcıyı sürükleyin. 3. Pencereyi taşımak için, pencere çerçevesinin içine sürükleyin. 4. Pencere içeriğini kaydırmak için, CTRL tuşuna basılı tutun ve pencerenin içine sürükleyin. 5. Ayarlama aracından çıkmak için, sağ tıklayın veya ESC tuşuna basın.

16 64 Pencere Sabitleme Büyütülmüş görüntüde, aynı anda tüm ekranı görmek imkansızdır. Sonuç olarak aynı anda ekranın görünen ve kayan kısmını görmeniz mümkün olmayacaktır. Sabitleyici pencere, seçilmiş bir alanı görüntüleyerek probleminize çözüm bulur. Yani aynı anda görüp, ekranın başka yerlerinde çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Şu şekilde çalıştırabilirsiniz... Sabitleyici aracını kullanarak, görüntülemek istediğiniz alanı ekrandan seçin. Seçiminizi tamamladıktan sonra sabitleyici pencere otomatik olarak, Büyütülmüş Tam Ekranın tepesinde seçilmiş alanı göstererek ve çalışmalarınızı ekranın istediğiniz alanında devam etmenizi sağlayarak normal çalışmasına devam eder.

17 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 65 Sabitleyici Pencereyi Ayarlama 1. Büyütme penceresi türünü Tam a ayarlayın. 2. Büyütücü araç kutusundan Tür Sabitle Yeni. Dondurma aracı aktif hale gelir. Kısayol: CTRL + SHIFT + N 3. Fare işaretçisini sabitlemek istediğiniz alan seçilene kadar hareket ettirin. 4. Sol düğmeyi basılı tutarak, sabitlemek istediğiniz alanı kare içine alın ve düğmeyi serbest bırakın. Sürüklemeyi tamamladığınızda (fare düğmesini serbest bırakın), sabitleme penceresi boyutlandırıcılarla pencerenin kenarında belirecektir. 5. Pencereyi boyutlandırmak için, bir boyutlandırıcıyı sürükleyin. Pencereyi taşımak için, pencerenin içine sürükleyin. Pencere içeriğini kaydırmak için, CTRL tuşuna basılı tutun ve pencerenin içine sürükleyin. 6. Sabitleme aracından çıkmak için, sağ tıklayın veya ESC tuşuna basın. Not: Sabitleme penceresi ayarlar aracından tekrar boyutlandırılabilir yada taşınabilir.

18 66 Sabitleme Penceresini Etkinleştirme ve Devredışı Bırakma Büyütücü araç kutusundan, Tür Sabitle Etkinleştir (yada Tür Sabitle Devredışı Bırak). Kısayol: CTRL + SHIFT + E Sabitleme Penceresi Ayarlarını Uyarlama 1. Büyütücü menüsünden, Sabitleme Penceresini seçin. Büyütme Penceresi görünen Sabitleme tabıyla ortaya çıkar. 2. Sabitleme penceresini ayarlarını istediğiniz gibi belirleyin. 3. OK seçeneğini tıklayın. Sabitleme Tabı Aşağıdaki tablo Sabitleme Penceresi ayarlarını içerir.

19 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 67 Ayarlar Sabitleme Penceresini Etkinleştir Tam büyütme seviyesini kullan Aşağıdaki büyütme seviyesini kullanma Güç Yeni Sabitleme Penceresi Açıklamalar Sabitleme penceresini etkinleştirir. (büyütme penceresi tam ekran konumundayken) Sabitleme penceresini, tam ekran büyütme penceresiyken aynı büyütme seviyesinde kullanmaya ayarlar. Sabitleme penceresine kendi büyütme seviyesini kullanma imkanı sunar. Sabitleme penceresinin büyütme seviyesini ayarlar. Büyütme seviyeleri, ilk adımda 1x ten 8x e, ikinci adımda, 10x ten 16x e, dördüncü adımda, 20x ten 36x e ve kesirli olarak da 1.25x, 1.5x, 1.75x ve 2.5x seviyelerini içerir. Sabitleme aracını aktif hale getirir.

20 68 Görüş Modunu Kullanma ve Görüş Kurucusu Görüş modu size o anki büyütülmüş ekranı gösterir, ve büyütmek istediğiniz alanı seçmenize olanak tanır. Görüş modu aktifleştirilir ve görüş modu normal ekranda ortaya çıkar. Görüş konumlandırıcısını hareket ettirerek, büyütmek istediğiniz yeni alanı seçebilirsiniz. Görüş Modunu Kullanma 1. Hareketler bölümünden, Görüş Modunu seçin. Büyütme geçici olarak kapanır ve görüş konumlandırıcısı ortaya çıkar. Kısayol: CTRL + SHIFT + V 2. Görüş konumlandırıcısını ekranda istediğiniz yere hareket ettirin. 3. Yeni beliren yerde Büyüt seçeneğini tıklayın. Büyütme işlemi yeni seçilen yerde uygulanacaktır. Görüş konumlandırıcı şekil ve renklerini düzenlemeniz mümkündür.görüş konumlandırıcıyı Örtücü tabaka ve Docked büyütme pencerelerini kullanarak ekranın normal (büyütülmemiş) kısımlarında da kullanabilmeniz mümkündür.

21 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 69 Görüş Kurucusunu Etkinleştirme ve Yapılandırma 1. Büyütücü menüsünden, Görüş Konumlandırıcı yı seçin. Büyütme penceresi Görüş Konumlandırıcı tabıyla görüntülenecektir. 2. Görüş Konumlandırıcıyı Etkinleştir kutusunu kontrol ettiğinizden emin olun. 3. Konumlandırıcı ayarlarını istediğiniz gibi ayarlayın. 4. OK seçeneğini tıklayın. Not: Görüş konumlandırıcı Konumlandırıcı komutlarını kullanarak da etkinleştirilir yada devredışı bırakılabilir: CTRL + SHIFT + L. Görüş Konumlandırıcı tabı

22 70 Aşağıdaki tablo Görüş Konumlandırıcı ayarlarını içermektedir. Ayarlar Görüş Konumlandırıcısını Etkinleştir. Konumlandırıcı Türü Renk Saydamlık Yanıp Sönen Görüş Konumlandırıcı Yanıp Sönme Hızı Açıklamalar Görüş konumlandırıcı görünümünü etkinleştirir. Görüntülenen görüş konumlandırıcının türünü seçer. Görüntülenen görüş konumlandırıcının rengini seçer. Görüş konumlandırıcı için şeffaflık seviyesini ayarlar. Şeffaflık seviyesi masaüstündeki görüş konumlandırıcıdan görünen masaüstü görüntü miktarını kontrol eder. Yanıp sönen konumlandırıcıyı açar yada kapatır. Görüş konumlandırıcı için, saniyede yanıp sönme oranını ayarlar. (5 ten 5 e gibi)

23 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 71 Çift Monitör Destegi 2 monitörü olan bir bilgisayarda çalışıyorsanız, ZoomText çift monitör desteğiyle büyütme alanınızı genişletebilir veya monitörlerden birinde büyüttüğünüz görüntüyü, diğerinde normal görüntüyü kullanabilirsiniz. ZoomText çift monitör özelliği, tek başlarına veya gören kimselerle grup halinde aynı sistemi kullanan az gören kullanıcıların kullanım kolaylığını arttırmak üzere tasarlanmış bir özelliktir.

24 72 Birincil mesafe Birincil Klon Birincil 1x Birincil mesafe bu özellik büyütülen görüntünün her iki monitöre yayılmasını sağlar. Görüntüyü büyütmek için daha geniş bir ekran alanına sahip olmanızı sağlar. Böylece daha geniş bir alanda daha hızlı ve verimli çalışabilirsiniz. Birincil Klon bu özellikle, büyütülen görüntü her iki monitörde de aynı anda görülür. Bu özellik birden fazla az gören kullanıcının aynı sistemi kullanabilmesi için tasarlanmıştır. Birincil 1x bu özellik, birincil monitörde büyütülmüş görüntünün, ikincil monitörde normal görüntünün yer almasını sağlar. Böylece hem az gören hem de görme sorunu olamayan kullanıcılar aynı sistemi paylaşabilir. Az gören kullanıcı büyütme düzeyini istediği şekilde ayarlarken diğer kullanıcı normal görüntüyü kullanabilir.

25 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 73 Çift Monitör Sistem Gereksinimleri ZoomText çift Monitör özelliğini kullanabilmeniz için bilgisayarınızda aşağıdaki yazılım ve donanımın bulunması gerekir: Windows Vista veya Windows XP Çift monitör çıkışlı bir ekran kartı veya 2 ekran kartı 2 adet monitör (her ikisi de CRT veya LCD olabileceği gibi, CRT+LCD kombinasyonu da uyumludur) Not: Büyütülmüş görüntüyü her iki monitöre paylaştırarak kullanmak isterseniz LCD monitör setini öneririz. Her iki monitörü yanyana yerleştirerek büyütülmüş görüntüyü bir bütün halinde elde edebilirsiniz.

26 74 Gerekli monitör ayarları ZoomText çift monitör özelliğini kullanabilmek için, sistem gereksinimlerine ilave olarak monitörleriniz için aşağıdaki ayarların geçerli olması gerekir: Genişletilmiş masaüstü özelliğinin etkin olması gerekir. Renk kalitesi ve çözünürlük değerlerinin her iki monitör için de aynı olması gerekir. Monitörlerin yanyana yerleştirilmeleri gerekir. Windows XP işletim sisteminde, çift monitör özelliği seçildiğinde ZoomText gerekli ayarları otomatik olarak gerçekleştirecektir. Ancak Windows Vista you must manually enable the extended desktop, as follows: 1. Başlat Denetim Masası Görüntü ve Kişiselleştirme Ekran çözünürlüü seçeneklerini seçin. Görüntü özellikleri iletişim kutusu görüntülenecektir. 2. Ayarlar sekmesini tıklayın. 3. Önce ʹ2ʹ kutusunu, sonra Windows masaüstünü bu monitör için genişlet seçeneğini tıklayın. 4. OK seçeneğini tıklayın.

27 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 75 ZoomText Çift Monitör Özelliğini Kullanma ZoomText i ilk kez başlattığınızda, program sisteminizde 2 monitör olduğunu otomatik olarak algılayarak çift monitör özelliğini etkinleştirmek isteyip istemediğinizi soracaktır. Evet seçeneğini seçmeniz durumunda çift monitör özelliği etkinleşecektir. Çift monitör özelliğini istediğiniz zaman devre dışı bırakıp tekrar etkinleştirebilir, veya çift monitör görünümünü değiştirebilirsiniz. Çift monitör özelliğini etkinleştirip devre dışı bırakmak için Büyütücü araç çubuğunda, çift monitör özelliğini etkinleştirme veya devre dışı bırakma seçeneklerinden birini seçin. Kısayol tuşu: WINDOWS + SHIFT + D Çift Monitör görünümünü değiştirmek için Büyütücü araç çubuğunda önce çift monitör seçeneğini, sonra istediğiniz görünümü seçin. Kısayol tuşu: WINDOWS + SHIFT + Z Seçenekler arasında geçiş yapar.

28 76 Çift monitör görünümü yakınlaştırma pencereleri iletişim kutusundan da aşağıdaki yolla seçilebilir: 1. Büyütücü menüsünde, Yakınlaştırma Pencereleri seçeneğini seçin. 2. Istediğiniz çift monitör görünümünü seçin. 3. OK seçeneğini tıklayın. Pencere sekmesi Aşağıdaki tablo çift monitör ayarlarını açıklamaktadır.

29 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 77 Ayarlar Çift Monitörü etkinleştir Açıklamalar ZoomText çift monitör özelliğini etkinleştirir. Not: Çift monitör özelliğini etkinleştirdiğinizde,genişletilmi ş masaüstünde bulunan uygulamalar birincil masaüstüne taşınır. Çift monitör özelliği devre dışı bırakıldığında,genişletilmiş masaüstü tekrar etkinleşir. Uygulamalar tekrar genişletilmiş masaüstüne taşınır. Birincil Aryık Görüntü Birincil Klon Ikız Bu özellik büyütülmüş görüntüyü her iki monitöre yayarak kullanmanızı sağlar. Böylece büyütülmüş görüntüyü kullanabileceğiniz alan genişler. Bu özellik, büyütülmüş görüntünün her iki monitör aracılığıyla da kullanılmasını (iki monitörde de aynı görüntü yer alır) sağlar. Bu özellik, birden fazla az gören kullanıcının aynı sistem üzerinde çalışmasına imkan verir (Devamı)

30 78 Birincil 1x Gelişmiş Bu özellik birinci monitörde büyütülmüş görüntünün, ikinci monitörde ise normal (1x) yeralmasını sağlar. Böylece az gören bir kullanıcı birinci monitörden, görme problemi olmayan kullanıcı da ikinci monitörden faydalanarak aynı sistem üzerinde çalışabilir Sisteme bağlı monitörlerin ZoomText tarafından algılanmasını, ikincil monitör olarak kullanmak istediğiniz monitörü seçmenizi ve Windows monitör ayarlarına erişebilmenizi sağlar.

31 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 79 Gelişmiş Çift Monitör Ayarları ZoomText çift monitör gelişmiş ayarları, üç ve daha fazla monitörün bağlı olduğu sistemlerde ikincil monitör olarak kullanmak istediğiniz monitörü seçmenizi ve Windows görüntü ayarlarına kolay erişimi sağlar. Gelişmiş çift monitör ayarlarına erişebilmek için Yakınlaştırma pencereleri iletişim kutusunda pencere sekmesini tıklayın, Gelişmiş seçeneğini seçin. Gelişmiş Çift Monitör Ayarları Iletişim Kutusu Aşağıdaki tablo gelişmiş çift monitör ayarlarını açıklamaktadır.

32 80 Ayarlar Windows Görüntü özellikleri Görüntü Aygıtları Açıklamalar Windows görüntü özellikleri iletişim kutusunu açar. ZoomText tarafından ikincil monitör olarak kullanılabilecek monitörlerin listesini görüntüler. Algıla Sisteminizdeki ikincil monitörü algılar. 2 monitöre sahip sistemlerde, ikincil monitörde büyük ʹZʹ harfi görünür. 3 ve daha fazla monitöre sahip sistemlerdeyse, ikincil monitör olarak kullanılabilecek monitörlerin her birinde 1, 2, 3... algılama numaraları görüntülenir. ZoomText i Çift Monitor Desteği Olmaksızın Kullanma ZoomText çift monitor özelliği devre dışıyken, program birincil masaüstündeki uygulama ve belgeleri büyütüp seslendirecektir. Ikincil masaüstünde yer alan uygulama pencerelerine erişebilirsiniz ancak bu pencereler büyütülmeyecek veya seslendirilmeyecektir.

33 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 81 Birincil Monitör Ve Fiziksel Ayarlama Birden fazla monitörü kullanmak üzere konfigüre edilmiş sistemlerde, Windows hangi monitörü birincil monitör olarak kullanacağınızı seçmenize imkan verir. Birincil monitörün seçimi Birden fazla monitör kullanmak üzere konfigüre edilmiş bilgisayarlarda Windows her monitöre bir numara verir. Varsayılan olarak monitör 1 birincil monitör, monitör 2 ikincil monitör olarak ayarlanmıştır ve sıralama bu şekilde devam eder. Normal olarak Windows 1 numaralı monitörü birincil monitör olarak tanımlamakla birlikte, bazı sistemlerde 1 numaralı monitörün dışında bir başka monitörü birincil monitör olarak seçebilirsiniz. Birincil monitör olarak hangi monitörü seçmişseniz, ZoomText o monitörü birincil monitör olarak algılayıp kullanır. Birden Fazla Monitörün Fiziksel Olarak Ayarlanması Birden fazla monitörü Windows görüntü özellikleri iletişim kutusunda çalışma masanızın üzerindeki yerleşimlerine uygun olarak sıraladığınızda, Windows genişletilmiş masaüstü özelliğini tek bir monitör kullanıyormuş gibi kullanabilir; uygulama pencereleri arasında geçiş yapabilirsiniz ZoomText çift monitör özelliğini kullanırken de monitörlerin Windows görüntü özellikleri iletişim kutusundaki sıralanışıyla fiziksel yerleşimlerinin örtüşmesi önemlidir.

34 82 Çift monitör özelliğini 3 veya daha fazla monitörle kullanma ZoomText çift monitör özelliği 3 veya daha fazla monitörün bağlı olduğu sistemlerde etkinleştirildiğinde aşağıdaki eylemler gerçekleşir: Ikincil ve daha sonraki (3, 4...) monitörlerde bulunan uygulama pencereleri birincil monitöre taşınır. ZoomText, çift monitör ayarlarının yapıldığı iletişim kutusunda seçilen birincil ve ikincil monitörleri kullanır. Diğer monitörlerde Windows masaüstü duvar kağıdı görüntülenir ancak uygulama pencereleri görüntülenmez; bu alanlara fare taşınamaz.

35 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 83 Çift Monitör Kullanımında Sorun Giderme Bu konu, çift monitor özelliğini kullanırken karşılaşabileceğiniz problemlere ilişkin çözüm önerileri içermektedir. ZoomText ʺikincil monitörünüzde sarı bir ʹZʹ görüyor musunuz?ʺ şeklinde bir mesaj verdi ancak ʹZʹ harfini göremedim. Bu problemin sebebi aşağıdakilerden birisi olabilir: Sisteminizde ikincil bir monitor olduğu halde ekran kartına veya elektrik kaynağına doğru olarak bağlanmamış, veya açılmamış olabilir. Monitörün bilgisayar ve elektrik bağlantılarını kontrol ederek açık olduğundan emin olun. Sisteminiz çift monitor özelliğini destekleyen ekran kartına sahip olabilir ancak sisteminize bağlı ikincil monitör bağlanmamış olabilir. Bu durumda sisteminize ikincil monitörü bağlayın veya çift monitör özelliğini etkinleştirmeyin. ZoomText ʺikincil monitörünüzde sarı bir ʹZʹ görüyor musunuz?ʺ şeklinde bir mesaj verdi. Sarı ʹZʹ harfini gördüm ve evet düğmesini tıkladım. Ancak ʺZoomText çift monitor özelliğini etkinleştiremediʺ şeklinde bir mesaj görüntülendi. Bu problem aşağıdaki sebepten dolayı gerçekleşmiş olabilir:

36 84 Her iki monitörün renk kalitesi ve çözünürlük değerleri aynı olmadığından ZoomText çift monitor özelliğini etkinleştirememiş olabilir. Her iki monitör için de renk kalitesi ve çözünürlük oranını manuel olarak aynı değerlere getirmelisiniz. Birincil ve ikincil monitörleriniz için renk kalitesi ve çözünürlük ayarlarını değiştirmek için: 1. Windows Vista işletim sisteminde: Başlat Denetim Masası Görünüm seçeneklerini tıklayın. Windows XP işletim sisteminde: Başlat Denetim Masası Görüntü seçeneklerini tıklayın. Windows görüntü ayarları görüntülenecektir. 2. ʹ1ʹ numaralı monitor kutusunu veya birincil monitor olarak kullanmak istediğiniz monitörün numarasını gösteren kutuyu tıklayarak çözünürlük ve renk ayarlarını değiştirin. 3. ʹ2ʹ numaralı monitor kutusunu veya ikincil monitor olarak kullanmak istediğiniz monitörün numarasını gösteren kutuyu tıklayarak çözünürlük ve renk ayarlarını birincil monitor için kullandığınız aynı değerleri kullanarak değiştirin. 4. OK seçeneğini tıklayın.

37 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 85 ZoomText ikincil monitörünüzde görüntülenen numarayı seçmenizi istedi ancak kullanmak istediğiniz monitörde herhangi bir numara görmediniz. Bu problemin sebebi aşağıdakilerden birisi olabilir: Sisteminizde ikincil bir monitor olduğu halde ekran kartına veya elektrik kaynağına doğru olarak bağlanmamış, veya açılmamış olabilir. Monitörün bilgisayar ve elektrik bağlantılarını kontrol ederek açık olduğundan emin olun. Sisteminiz çift monitor özelliğini destekleyen ekran kartına sahip olabilir ancak sisteminize bağlı ikincil monitör bağlanmamış olabilir. Bu durumda sisteminize ikincil monitörü bağlayın veya çift monitör özelliğini etkinleştirmeyin. Not: Bu problem sadece 3 veya daha fazla monitör kullanmak üzere konfigüre edilmiş sistemlerde görülür.

38 86 Windows Vista işletim sisteminde, ZoomText çift monitör özelliğini kullanabilmeniz için masaüstünün genişletilmesi gerektiği şeklinde bir mesaj görüntüler. Windows Vista işletim sisteminde genişletilmiş masaüstü özelliğini etkinleştirmek için: 1. Başlat Denetim Masası Görünüm Ve Kişiselleştirme Ekran Çözünürlüünü ayarla seçeneklerini seçin. Görüntü ayarları görüntülenecektir. 2. Önce ʹ2ʹ kutusunu veya ikincil monitör olarak kullanmak istediğiniz monitörün numarasını gösteren kutuyu, sonra masaüstünü bu monitöre genişlet seçeneğini tıklayın. 3. OK seçeneğini tıklayın. Sisteminiz 3 veya daha fazla monitöre sahip ve ZoomText çift monitör özelliği etkinken fareyi üçüncü monitöre taşıyamazsınız. Bu normal bir durumdur. ZoomText çift monitör özelliği 2 monitörü destekler ve çift monitör özelliği etkinken üçüncü monitöre erişemezsiniz.

39 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 87 Sisteminiz 3 veya daha fazla monitöre sahip ve ZoomText çift monitör özelliğini etkinleştirmek istediniz ancak ZoomText çift monitör özelliğinin etkinleştirilemediğini bildirdi. Bu problem, 3 veya daha fazla aktif monitörünüz var olduğu halde, birincil ve ikincil monitörlerin Windows görüntü özellikleri iletişim kutusunda doğru olarak tanımlanmamış olmasından kaynaklanır. Bu sorunu gidermek için monitörleri aşağıdaki yolla yeniden tanımlamalısınız: 1. Windows Vista işletim sisteminde: Başlat Denetim Masası Görünüm ve Kişiselleştirme Ekran Çözünürlüünü Ayarla seçeneklerini seçin. Windows XP işletim sisteminde: Başlat Denetim Masası Görünüm Ayarlar seçeneklerini seçin. 2. Monitörlerin numaralarını gösteren kutularda yer alan numaraları ikincil monitörün birincil monitörü ardışık olarak takip edeceği şekilde düzenleyin. Görüntü ayarları görüntülenecektir. 3. OK seçeneğini tıklayın.

40 88 Ayrık görüntü kullanılırken büyütülmüş görüntü ekranın sağına ya da soluna taşınabilir. Büyütülmüş görüntüyü sağ veya sol tarafa alabilmek için birincil ve ikincil monitörlerinizin konumlarını Windows görüntü özellikleri iletişim kutusundan aşağıdaki yolla değiştirmelisiniz: 1. Windows Vista işletim sisteminde: Başlat Denetim Masası Görünüm ve Kişiselleştirme Ekran Çözünürlüünü Ayarla seçeneklerini seçin. Windows XP işletim sisteminde: Başlat Denetim Masası Görünüm Ayarlar seçeneklerini seçin. Görüntü ayarları görüntülenecektir. 2. Birincil ve ikincil monitörlerinizi gösteren kutuları değiştirin. 3. OK seçeneğini tıklayın.

41 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 89 ZoomText, masaüstünün sadece bir kısmını büyütüyor ve masaüstünün tamamına erişilemiyor. Bu problemin sebebi aşağıdakilerden birisi olabilir: ZoomText çift monitör özelliği aktif olduğu halde siz sadece monitörlerden birine bakıyorsunuz. Masaüstünün diğer kısmı öteki ekranda görüntülenmektedir. ZoomText sisteminizde 2 monitör desteği bulunduğunu algıladı; sisteminizde tek monitör olduğu halde çift monitör desteğini etkinleştirdiniz. Sisteminize 2 monitör bağlıyken çift monitör desteğini etkinleştirmiştiniz ancak şu anda tek monitörünüz var. Not: ZoomText ikinci monitörün sisteminizden sonradan çıkartılmış olduğunu algılayamaz. ZoomText çift monitör desteğini devre dışı bırakmak için: Büyütücü araç çubuğunda çift monitör özelliğini devre dışı bırakma seçeneğini seçin. Aynı işlemi çift monitör özelliğini açma/kapama kısayol tuşuyla (WINDOWS + SHIFT + D) gerçekleştirmeniz de mümkündür.

42 90 Ekran Düzenlemeleri Ekran düzenlemeleri ekranın okunulabilirliliğini arttırmak için geliştirilmiştir: Gelişmiş kontrast ve berraklık ayarlarıyla ekran renklerini ayarlayın. Kolay görüş ve takibiniz için fare işaretçisini ve metin imlecinin tasarımını değiştirin. Windows kontrolleri üzerindeki yakinlastirları daha iyi görebilmek için yakinlastir düzenlemelerini kullanın. Her büyütme seviyesinde, kolay okunulabilirlik ve keskin baskı kalitesi için yazı tipini değiştirin. Renk Düzenlemeleri Renk düzenlemeleri göz yorulmalarını engelleyerek, berrak metinler ve grafikler sunar. Renk düzenlemeleri ayarları rengi, kontrastı ve parlaklığı ayarlayan çeşitli filtre efektleri içerir. Varsayılan ayarları seçebilir veya kendi özgün ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Önceden Ayarlanmış Renk Tasarısı Seçimi Büyütücü araç kutusundan, Renk Proje, ve istediğiniz rengi belirleyin. Not: Kısayol komutunu kullanarak da Renk Düzenlemelerini açıp kapatabilirsiniz: CTRL + SHIFT + C.

43 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 91 Özgün Renk Ayarlarını Yapılandırma 1. Büyütücü menüsünden, Renk Düzenlemeleri seçin. Düzenlemeler renk tablosuyla birlikte görüntülenecektir. 2. Özgün... seçin. 3. İstenilen özgün ayarları seçin. 4. OK seçeneğini tıklayın. Renk tabı Aşağıdaki tablo Renk Düzenleyici ayarları açıklamasını içerir:

44 92 Ayarlar Normal Proje: Özgün... Özgünleştir Efekt Açıklamalar Tüm renk düzenlemelerini engeller. Tasarlanmış bir renk ayarını aktif hale getirir. (yakın bir kutudan seçilmiş) Özgün Ayarları aktif hale getirir. Kendi özgün renklerinizi seçmenize olanak tanır. Önceden seçilmiş bir renkle uyuşması için Özgün Ayarları aktif hale getirir ve yapılandırır. Bu sizin özgün tasarı öncesi başlangıç olarak önceden belirlenmiş bir rengi kullanmanızı sağlar. Renk efektinin türünü seçer ve bağlantılı ayarları aktif hale getirir. Hiçbiri Filtreleme kullanılmaz Siyah & Beyaz Tüm renkleri grinin uygun tonlarına çevirir. Videoyu Ters Çevir Tüm ekran rengini ters çevirir. Boyalı Açıklı koyulu tonlarını koyuyarak tüm ekran rengini tek bir renge dönüştürür. Renkle Doldur efekti seçildiğinde, renk seçmeniz için bir Renk kutucuğu belirir. (Devamı)

45 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 93 Iki-Renk Tüm ekran renklerini iki renk çeşidine çevirir. Iki - Renk efekti seçildiğinde, iki renk tanımlamanız için Arkaplan ve Önplan rengi kutucukları belirir. Renk Değiştir Bir ekran rengini başka bir renkle değiştirir. Renk değiştir efekti seçildiğinde, renk değişimini yapabilmeniz için renk değiştir kutucuğu belirir. Renk Sil Ekranda seçilmiş olan rengi siler. Renk sil efekti seçildiğinde,silmek istediğinz rengi seçmeniz için Renk sil Kutucuğu belirir. Parlaklığı Tersine Çevir Renk Seviyesi Tüm ekran renklerinin parlaklığını ters çevirir. Açık renkler koyulaşır, koyu renkler açıklaşır. Ekrandaki renk doygunluk miktarını ayarlar. %0 dayken renk ekrandan tamamıyla silinir ve ekran siyah beyaz televizyon gibi olur. %100 ken ise renkler yoğunlaşır. Not: Bu ayar yalnızca Efekt ayarı Hiçbiri olarak ayarlandığında çalışır. (Devamı)

46 94 Bantgenişliği Parlaklık Kontrast Normal Ayarlara Restore Et Renk Düzenlemelerini Uygula Önizleme Renk değişikliği sahasını veya seçilmiş rengin her halini içeren renk kaldırmasını yükseltir. Not: Bu ayar yalnızca Efekt ayarı Renk Değiştir olarak ayarlandığında kullanılıbilir. Ekran görüntüsü parlaklığını %0 dan %100 değerine indirip çıkartabilir. Normal parlaklık ayarı %50 dir. Ekran görüntü kontrastını %0 dan %100 değerine indirip çıkartabilir. Normal kontrast ayarı %50 dir. Parlaklık ve kontrastı %50 ayarına geri döndürür. (normal) Büyütme penceresine uygulanan renk değişiklikleri belirler, arkaplanda (normal ekranda) vs. Seçilen rengi seçildikten sonra görüneceği gibi görüntüler.

47 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 95 İşaretçi Düzenlemeleri İşaretçi düzenlemeleri fare işaretçisini kolayca konumlandırmanızı ve takip etmenizi sağlar. Işaretçinin boyunu ve rengini ayarlayabilir, işaretçinin ekrandaki pozisyonuna göre konumlandırıcıyı vurgulayabilirsiniz. Önceden tanımlanmış işaretçi taslaklarından seçebilir veya kendi özgün işaretçi ayarlarınızı yapılandırabilirsiniz. Önceden tanımlanmış işaretçi seçimi Büyütücü araç kutusundan, İşaretçi Proje, ve istediğiniz işaretçiyi seçin. Not: Kısayoları kullanarak da işaretçi düzenlemelerini açıp/kapatabilirsiniz: CTRL + SHIFT + P. Özgün işaretçi ayarları yapılandırması 1. Büyütücü menüsünden, İşaretçi Düzenlemeleri seçin. Düzenleyici kutusu işaretçi tabıyla görüntülenir. 2. Özgün seçin. 3. Özgün Ayarları istediğniz gibi ayarlayın. 4. OK düğmesini tıklayın.

48 96 İşaretçi tabı Aşağıdaki tablo işaretçi Düzenlemeleri ayarlarını içerir: Ayarlar Normal Proje: Açıklamalar Bütün işaretçi düzenlemelerini devredışı bırakır. Önceden tanımlanmış işaretçi tasarısını etkinleştirir. (Devamı)

49 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 97 Özgün... Özgünleştir Boyut Renk (işaretçi) Tür Kendi özgün işaretçinizi seçmenize imkan vererek, Özgün Ayarları aktif hale getirir. Seçilen işaretçiye uyarlamak için, Özgün Ayarları aktif hale getirir ve yapılandırır. Bu size önceden tanımlanmış tasarıyı kullanma imkanı sunar. Bu size önceden belirlenmiş ayarları özgün ayarlarınızı kullanmadan önce kullanma imkanı verir. Düzenlenmiş fare işaretçisinin standart (1x), geniş (2x) ve ekstra geniş (4x) olarak düzenler. Fare işaretçisi için renk ayarlar. Fare konumlandırıcısı türünü seçer: Halka İşaretçi noktasını üzerine konumlanmış bir halka görüntüler. Sonar Hareketli halkaları işaretçi noktasını ışıklandırarak görüntüler. Full Cross Bütün büyütme penceresine ve kesişen işaretçiye yayılmış crosshairs takımını görüntüler. Crosshairs İşaretçiye konumlandırılmış crosshairs takımını görüntüler. (Devamı)

50 98 Renk (konumlandırıcı) Kalınlık Saydamlık Herzaman Işaretçi sabitken İşaretçi hareket ettiğinde Değiştirme tuşu basılıyken Değiştirme Tuşları Işaretçi konumlandırıcısı için renk ayarlarını yapar. Işaretçi konumlandırıcının kalınlığını ayarlar: İnce, Orta, Kalın. İşaretçi konumlandırıcı için saydamlık seviyesini ayarlar. Saydamlık seviyesi işaretçi konumlandırıcıdan görünen masaüstü görünüm miktarını kontrol eder. İşaretçi konumlandırıcı her zaman görüntülenir. İşaretçi konumlandırıcı yalnızca sabitken görüntülenir (hareket etmezken). Işaretçi konumlandırıcı yalnızca işaretçi hareket ediyorken görüntülenir. Işaretçi konumlandırıcı yalnızca belirtici tuşlar basılı olduğunda görüntülenir. Işaretçi konumlandırıcı yalnızca tuş yada tuş takımlarının basılı olduğunda görüntülenir. Not: İşaretçi konumlandırıcıyı göster, Belirleyici tuşlar basılı olmalıdır olarak ayarlanmalıdır.

51 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 99 İmleç Düzenlemeleri İmleç düzenlemeleri metin imlecini kolayca konumlandırıp, takip etmenizi sağlar. Konumlandırıcının yüksek görüş olarak ayarlanması etraftaki metinleri gizlemeden imleç pozisyonunu işaretler. Önceden belirlenmiş imleç ayarlarından birini seçerek yada kendi özgün ayarlarınızdan imleç ayarlarınızı yapabilirsiniz. Önceden belirlenmiş imleç tasarısını seçmek Büyütücü araç kutusundan, İmleç Proje seçin, ve istediğiniz imleç şeklini seçin. Not: İmleç düzenlemelerini kısayol tuşlarıyla açıp/kapatabilirsiniz: CTRL + SHIFT + R. Özgün imleç ayarlarını yapılandırma 1. Büyütücü menüsünden, İmleç Düzenlemeleri seçin. Düzenlemeler, İmleç tabıyla görüntülenecektir. 2. Özgün... seçin. 3. Özgün ayarlarınızı istediğiniz gibi belirleyin. 4. OK seçeneğini tıklayın.

52 100 İmleç tabı Aşağıdaki tablo imleç ayarlarını içermektedir.

53 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 101 Ayarlar Normal Proje: Özgün Açıklamalar Tüm imleç düzenlemelerini devredışı bırakır. Önceden belirlenmiş imleç ayarlarını aktif hale getirir. Kendi özgün imleç ayarlarınızı oluşturmanız için Özgün Ayarlar ı aktif hale getirir. Özgünleştir Önceden belirlenmiş imleç ayaralarına uyarlamak için Özgün ayarlarınızı aktif hale getirir ve yapılandırır. Görünüm Tür Boyut Renk Görünüm kutusunu tıkladığınızda, imleç düzenlemeleri ayarlarına sahip bir metin imleci görüntülenecektir. Imleç konumlandırıcının türünü seçer: Wedges İmlecin aşağısında ve yukarısında üçgen wedgeler oluşturur. Halka İmlecin etrafında bir halka oluşturur. Çerçeve İmlecin etrafında kare bir çerçeve oluşturur. Imleç konumlandırıcının boyutunu ayarlar: İnce, Orta ve Kalın. İmleç konumlandırıcının rengini ayarlar. (Devamı)

54 102 Saydamlık Herzaman Imleç sabitken Imleç hareket ederken Değiştirme tuşu basılıyken Değiştirme Tuşlari Imleç konumlandırıcı için saydamlık seviyesini ayarlar. Saydamlık seviyesi imleçten görünen masaüstü görüntülerini kontrol eder. Imleç konumlandırıcı herzaman görüntülenir. Imleç konumlandırıcı yalnızca imleç sabitken görüntülenir (hareketsizken). Imleç konumlandırıcı imleç hareket ederken görüntülenir. Imleç konumlandırıcı belirleyici tuşlar basılıyken görüntülenir. Imleç konumlandırıcı yalnızca tuş yada tuş takımlarına basılı olduğunda görüntülenir. Not: İmleç konumlandırıcıyı göster, Belirleyici tuşlar basılı olmalıdır olarak ayarlanmalıdır.

55 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 103 Yakinlastir Düzenlemeleri Yakinlastir düzenlemeleri, menü, araç çubuğu, iletişim kutusu ve benzeri Windows kontrolleri arasında dolaşırken kontrol yakinlastirlarını daha kolay görebilmenizi sağlar. Etkinleştirildiğinde, odaklanmış olan kontrol kolay fark edilebilir bir şekilde görüntülenir. Önceden tanımlanmış yakinlastir şemalarından birini seçebileceğiniz gibi, özgün yakinlastir şeması da oluşturabilirsiniz. Önceden tanımlanmış bir yakinlastir şeması seçmek için Büyütücü araç çubuğunda, Yakinlastir Proje seçeneklerini tıklayıp,istediğiniz imleç şemasını seçin. Not: CTRL + SHIFT + O kısayol tuşuyla yakinlastir düzenlemelerini açıp kapayabilirsiniz. Özgün yakinlastir şeması oluşturmak için 1. Büyütücü menüsünde, Yakinlastir Düzenlemeleri seçeneğini seçin. Düzenleme iletişim kutusunda yakinlastir sekmesi görüntülenecektir. 2. Özgün seçeneğini seçin. 3. Özgün ayarları istediğiniz şekilde düzenleyin. 4. OK seçeneğini tıklayın.

56 104 Yakinlastir sekmesi Aşağıdaki tablo yakinlastir düzenlemeleri ayarlarını açıklamaktadır.

57 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 105 Ayarlar Normal Proje: Özgün... Açıklamalar Tüm yakinlastir düzenlemelerini deevre dışı bırakır. Önceden tanımlanmış şemalardan seçilmiş olanı etkinleştirir. Özgün şemanızı oluşturabilmeniz için özgün ayarları etkinleştirir. Özgünleştir Önceden tanımlanmış şemalardan seçilmiş olanı başlangıç şeması olarak belirlemeniz için özgün ayarları açar. Tür Renk Kalınlık Yakinlastir belirticisini seçmenizi sağlar: Block, odaklanılan kontrol üzerinde bir işaret görüntüler. Alt çizgi, odaklanılan kontrolün altında bir çizgi görüntüler. Çerçeve, odaklanılan kontrolü çerçeve içine alır. Yakinlastir belirticisinin rengini belirler. Yakinlastir belirticisinin kalınlığını belirler. (Devamı)

58 106 Saydamlık Girinti Devamlı olarak Süreklı Kabaca Değiştirme tuşla basılıyken Yakinlastir belirticisi için saydamlık düzeyini belirler. Saydamlık düzeyi, yakinlastir belirticisi aracılığıyla görüntülenen imajın miktarını belirler. Not: Bu özellik yakinlastir belirticisinin rengi döndür seçeneğindeyken kullanılamaz. Yakinlastir belirticisiyle odaklanılan kontrol arasındaki mesafeyi ayarlar. Yakinlastir belirticisinin sürekli olarak görüntülenmesini sağlar. Bir kontrol odaklandığında, yakinlastir belirticisinin 1.5 saniye boyunca görüntülenmesini sağlar. Yakinlastir belirticisi ancak değiştirici tuşlardan birine basıldığında görüntülenir. Yakinlastir belirticisinin görüntülenmesi için basılacak tuş veya tuşların belirlenmesini sağlar.

59 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 107 Yazı Tipi Düzenlemeleri Konvansiyonel ekran büyütücüleriyle, görüntü kalitesi düşer, dolayısıyla bazı yazıların okunmasında güçlük çekilecektir (küçük yazılar, italik yazılar vs.). fakat görüntü kalitesinin düşmesinden kaynaklanan bu sorunlar ZoomTextin geliştirdiği xfont teknolojisi (patent bekleyen) sayesinde en aza indirgenmiştir. xfont la birlikte, tüm yazı tipleri tüm büyütme seviyelerinde mükemmel bir çözünürlükte büyütülür. Buna ek olarak daha kaliteli bir görünüm için Düz, Kalın ve Yoğun yazı tipi seçenekleri sunar. Düz seçeneğiyle yazı karakterlerinin kenarları keskinleştirilir. Kalın seçeneğiyle yazı karakterleri kalınlaştırılır ve yoğun seçeneğiyle karakter ve satır aralarındaki boşluk miktarı uzatılabilip, kısaltılabilir. Eğer sisteminiz xfontu destekleyemeyecek kadar yavaşsa ayarlarınızı orta seviye bir kalite içeren standart ayarlar olarak ayarlamanız tavsiye edilir. Böylelikle sisteminiz daha hızlı çalışacaktır.

60 108 Yazı tipi düzenlemesi yapılandırma Yazı tipi düzenlemeleri kısa yoluna basın: CTRL + SHIFT + F. Bu tuşlara tekrar tekra basışınız aşağıdaki seçenekleri değiştirecektir : xfont, Standart ve Hiçbiri. Not: Ayarlarınızı yazı tipi düzenlemelerinde de değiştirebilirsiniz. Yazı tipi seçeneklerini yapılandırma 1. Büyütücü menüsünden, Yazı Tipi Düzenlemeleri seçin. Düzenleme kutucuğu yazı tipi tabıyla ortaya çıkacaktır. 2. Yazı tipi düzenlemelerini istediğiniz gibi ayarlayın. 3. OK seçeneğini tıklayın.

61 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 109 Yazı Tipi tabı Aşağıdaki tablo yazı tipi düzenlemeleri ayarlarını içerir.

62 110 Ayarlar xfont Standart Hiçbiri Düzleştirilmiş kenarlar * Kalın * Genişlet * En * Açıklamalar Büyütülmüş görünümde çözünürlüğü arttırır. Not: xfont kullanımı varsayılan yazı tipi düzenlemelerinde önerilir. Büyütülmüş görünümde orta kalite bir görüntü sağlar. Bu ayarı daha hızlı bir sisteme ihtiyaç duyduğunuzda kullanın. Not: Standart düzenleme tipi kesirli büyütme seviyelerinde kullanılmaz. Metin ve grafiklerdeki tüm düzenleme ayarlarıbnı devredışı bırakır. Bu ayarı büyütülmüş ekranı hiç bir yazı tipi değişikliği görmek istemediğinizde kullanın. Yazı karakterleri kenarları keskinleştirilir. Yazı karakterleri kalınlaştırılır. Yazı karakterleri ve satır aralarına boşluklar verilerek, yoğunlaştırılır. Metin karakterlerinin enini %0 dan %100 e kadar yoğunlaştırır (maksimum yoğunlaştırma). (Devamı)

63 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 111 Yükseklik * Uygulamalari Sonlandır * Yazı tipi * Metin karakterlerinin yüksekliğini %0 dan %100 e kadar yoğunlaştırır (maksimum yoğunlaştırma). Problemli olan uygulamalarda xfont u devredışı bırakmak için ayarları gösterir. Problemli Uygulamalarda xfontu Devredışı Bırak ı aşağıda görebilirsiniz. Sisteminizde kullanılabilir olan yazı tiplerini listeler. Seçilmiş olan yazı tipi seçilmiş düzeltme tipine ve xfont a uygun olarak örnek kutusunda görüntülenir. * Bu ayarlar yalnızca xfont kullanılırken etkinleştirilebilir.

64 112 Problemli Uygulamalarda xfontu Devredışı Bırak Bazı uygulamalar ZoomText xfont özelliğine uyumlu olmayan kullanıcı arayüzü bileşenlerini içerir. Bunun sonucu olarak da eksik veya bozulmuş metin gibi problemler doğmaktadır. Bu sorunla karşılaştığınızda o uygulamanın adını seçerek, o uygulamada xfont kullanımını devredışı bırakabilirsiniz. Not: xfont devredışı bırakıldığında, program varsayılan ZoomText ayarlarıyla çalışmaya devam edecektir. Seçili Uygulamalarda xfontu Devredışı Bırakma, 1. Yazı Tipi Düzenlemeleri nden Uygulamaları Sonlandır seçin. Devredışı bırak tabı belirecektir. 2. xfontu devredışı bırak listesinden, devredışı bırakmak istediğiniz uygulamaları kontrol edin. 3. OK seçeneğini tıklayın.

65 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 113 Uygulamayı Devredışı Bırakma Aşağıdaki tablo devredışı bırakma ayarlarını içermektedir. Ayarlar xfont u devredışı bırak: Açıklamalar Sistemde çalışır durumda olan uygulamaların listesini görüntüler. Kontrol edilmiş uygulamalar xfonttan devredışı bırakılır; bu uygulamalara Standart yazı tipi düzenlemesi ayarlanır.

66 114 Bulucular ZoomText Masaüstü, Ağ ve Metin Bulucuları, aktif uygulamalarda ve bütün ekranda uygulamaları; dökümanları, web sayfalarını, bağlantıları çabucak bulmanızı sağlar. Algılayıcı filtrelerle ve arama araçlarıyla aradığınız öğeyi çabucak bulabilirsiniz. Masaüstü Bulucusu Masaüstü bulucu hızlı başlat menüsü, sistem tablası, ve kontrol paneli de dahil olmak üzere masaüstünde konumlanmış olan açık program ve dökümanları bulma imkanı sağlar. Masaüstü bulucu çalışırken, masaüstünde bulunan öğeleri belirten bir kutucuk belirir. Bu listeyi filtreleyebilir yada araştırabilirsiniz. Masaüstü bulucu Eylemleriyle öğeleri açabilir yada özelliklerine bakabilirsiniz.

67 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 115 Masaüstü Bulucusunu Kullanma 1. Büyütücü araç kutusundan, Masaüstü seçin. Masaüstü bulucu ortaya çıkar. Kısayol: CTRL + SHIFT + D 2. Bu Öğeleri Göster ve Öğeleri Sınıfla seçeneklerinin seçimiyle Masaüstü Öğeleri listesi sınıflandırılıp, filtrelenir. 3. Araştırmayı yönlendirmek için, aradığınız bilgiyi Araştır kutucuğunun içine yazın yada kutucuğa girilmiş en son bilgi listesini tıklayın. Yazı yazdığınızda Masaüstü Öğeleri listesi otomatik olarak arama özelliğine uygun olan öğeleri filtreleyip görüntüler. 4. Masaüstü listesinden istediğiniz öğeyi seçin. 5. Seçilen programı başlatmak için Aç seçeneğini tıklayın. 6. Seçilen öğenin özelliklerine bakmak için Özellikler düğmesini tıklayın. Bir başka masaüstü öğesinde tekrar uygulayabilmeniz için Özellikler düğmesini seçerken masaüstü bulucsu açık kalır. Masaüstü bulucuyu görüşe geri getirmek için, ALT + INSERT kısayolunu kullanın yada pencere çubuğundan ZoomText seçeneğini tıklayın.

68 116 Masaüstü Bulucu Aşağıdaki tablo Masaüstü Bulucusunun ayarlarını içerir. Ayarlar Masaüstü Öğeleri Araştır Açıklamalar Bu Öğeleri Görüntüle ve Bu Öğeleri Sınıflandır seçimleri doğrultusunda masaüstü öğeleri listesini görüntüler. Araştırmak istediğiniz bilgiyi yazabilmeniz için size bir yer temin eder; yada aranan son girişi listeden seçme imkanı sunar. Siz yazı yazdığınızda Masaüstü öğeleri listesi otomatik olarak filtrelenerek aranan öğeyi görüntüler. (Devamı)

69 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 117 Masaüstü Hızlı Başlat Tabla Programlar Menüsü Belgelerim Klasörü Kontrol Paneli Tür Isim Kaynak Hedef Aç Özellikler Windows masaüstünde konumlanan programlar, kısayollar ve klasörler Masaüsütü Öğeleri listesinde gösterilir. Hızlı Başlat Araç kutusunda konumlanan kısayollar Masaüstü Öğeleri listesinde görüntülenir. Sistem tablasında yer alan işe yarar öğeler Masaüstü Öğelerinde görüntülenir. Başlat Programlar menüsünde yer alan öğeler Masaüstü Öğeleri listesinde görüntülenir. Belgelerimde yer alan klasörler Masaüstü Öğeleri listsinde görüntülenir. Kontrol panelinde yer alan uygulamalar Masaüstü Öğeleri listesinde görüntülenir. Masaüstü Öğeleri türlerine göre sınıflandırılır. (programlar, klasörler, dökümanlar, bağlantılar). Masaüstü Öğeleri isimlerine göre sınıflandırılır. Masaüstü Öğeleri kaynağına göre sınıflandırılır. (nereden geldiği, programlar Klasörü gibi). Masaüstü Öğeleri hedefine göre sınıflandırılır. Seçilmiş olan öğeyi açar. Seçilmiş olan öğenin özelliklerini görüntüler.

70 118 Ağ Bulucu Ağ Bulucu, İnternet Explorer ve Firefox 2.0 kontrolünde bağlantıları açmanıza yardım eder (AOL, HTML, ve HTML yardım sistemleri gibi). Ağ bulucuyu çalıştırdığınızda aktif olan HTML dökümanının kontrolünü ve bağlantısını içeren bir liste görüntülenir. İstediğiniz öğeyi çabucak bulabilmeniz için, bu liste filtrelenebilir yada araştırılabilir. Ağ bulucu Hareketleri seçili olan bağlantıyı, kontrolü başlatmanıza, bir bağlantıyı yada kontrolü kaydırmanıza, bağlantı yada kontrol okumalarına (uygulama okuyucuyla) olanak tanır.

71 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 119 Ağ Bulucuyu Kullanma 1. Büyütücü araç kutusundan, Ağ ı seçin. Ağ bulucu ortaya çıkar. Kısayol: CTRL + SHIFT + W 2. İstenilen ayarları Bu Öğeleri Göster ve Öğeleri Sınıfla komutlarıyla listeler. 3. Araştırmayı yönlendirmek için, aradığınız bilgiyi yazın. Ya da son girilenler listesinden seçin. Yazı yadığınızda, Web Sayfası Öğeleri listesi otomatik olarak filtrelenir. 4. Web Sayfası Öğeleri istediğiniz öğeyi seçin. 5. Bağlantıyı Çalıştır düğmesini tıklayarak seçili bağlantıyı çalıştırın. Seçili öğeyi kaydırmak için Kaydır seçeneğini tıklayın. Seçilmiş öğeden (uygulama okuyucuyla) okumaya başlamak için, Oku seçeneğini tıklayın. Not: ZoomText Büyütücü de Oku özelliği çalışmamaktadır.

72 120 Ağ bulucu Aşağıdaki tablo ağ bulucu ayarlarını içerir.

73 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 121 Açıklamalar Pencere Web Sayfası Öğeleri Araştır Ziyaret Edilen Bağlantılar Ziyaret Edilmemiş Bağlantılar Kontroller Tab komutu Açıklamalar O anda açık olan (Internet Explorer da açık olan) HTML (Outlook ta açık olan) ve HTML Yardım Pencereleri gibi web sayfalarının listesini görüntüler. Seçilmiş pencerde ortaya çıkan Bağlantı ve kontroller Web Sayfası Öğeleri listesinde görüntülenir. Pencere kutuları özelliklerine göre nitelendirilmiş bağlantı ve kontrollerin listesini görüntüler. Araştırmak istediğiniz bilgiyi girebilmeniz için size bir yer temin eder; ya da aranan son girişi listeden seçme imkanı sunar. Siz yazı yazdığınızda Web sayfası öğeleri listesi otomatik olarak filtrelenerek aranan öğeyi görüntüler. Daha önce ziyeret edilmiş olan Web Sayfaları Öğeleri gösterilir. Daha önce ziyaret edilmemiş bağlantılar Web Sayfaları Öğeleri liste kutusunda görüntülenir. Kontroller Web Sayfası Öğelerinde gösterilir. Web Sayfası Öğeleri listesini bağlantıların ve kontrollerin tab komutuyla sınıflandırır. (Devamı)

74 122 İsim Açıklamalar Bağlantıyı Sonlandır Kaydır Oku Web Sayfası Öğeleri liste kutusunu isimlerine göre sınıflandırır. Web Sayfası Öğeleri liste kutusunu öğe açıklamasına göre sınıflandırır (URL ve/yada kontrol türü). Seçilmiş olan bağlantıyı çalıştırır. Not: Kontrol öğesi seçildiğinde Bağlantıyı Çalıştır öğesi devredışı bırakılır (grileşir). Seçilmiş olan bağlantıyı yada kontrolü kaydırır. Uygulama okuyucuyu çalıştırır ve seçildiği yerden itibaren okumaya başlar. Not: Oku seçeneği ZoomText Büyütücü de aktif değildir.

75 Bölüm 3 Büyütme Özellikleri 123 Metin Bulucu Metin Bulucu aktif uygulama pencerelerinde ve tüm ekranda kelime ve heceleri konumlandırmanıza yardımcı olur. Araştırmak istediğiniz metni girdiğinizide, Metin Bulucu sonucu ışıklandırır ve seslice okumaya başlar. Not: ZoomText Büyütücü de Metin Konuşturucu özelliği aktif değildir. Metin Bulucuyu Kullanma 1. Büyütücü araçkutusundan, Metin i seçin. Metin Bulucu ortaya çıkar. Bilgi için Metin Bulucu Ayarları bölümüne bakın. Kısayol: CTRL + SHIFT + T 2. Araştır kutusundan, araştırmak istediğiniz hece yada kelimeyi girin. 3. Kullanmak istediğiniz Metin Bulucu ayarını seçin. 4. Araştır düğmesini tıklayın. Metin Bulucu saklı olacaktır ve ilk sonuç ışıklandırılıp, ayarlamalara göre seslice okunmaya başlayacaktır. Metin Bulucu bulunan metnin üzerinde ortaya çıkar. Not: ZoomText Büyütücü de metin konuşturulmaz. 5. Araştırma metninin önceki sonucunu yönlendirmek için, Metin Bulucu araç kutusu yada ilgili Metin Bulucu Komutunu kullanın. 6. Metin bulucudan çıkmak için sağ tıklayın veya ESC tuşuna basın.

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler Bölüm 5 Tercihler Windows masaüstü çalışırken ZoomText in nasıl başladığını, oluştuğunu ve göründüğünü kontrol eden özelliklerdir. Ayrıca buradan otomatik güncellemelerde yapılabilir. Böylece ZoomText

Detaylı

ZoomText kısayolları hakkında birkaç önemli nokta:

ZoomText kısayolları hakkında birkaç önemli nokta: Bölüm 6 Kýsayollar Kısayollar ZoomText kullanıcı arayüzünü aktive etmeden ZoomText komutlarını uygulayan tuş takımlarıdır. Kısayollar her ZoomText çeşidinde vardır ve bir başka program açıkken ZoomTexti

Detaylı

Bölüm 1 Giriş. ZoomText 9.1 un piyasada iki çeşit ürünü bulunmaktadır.

Bölüm 1 Giriş. ZoomText 9.1 un piyasada iki çeşit ürünü bulunmaktadır. Bölüm 1 Giriş. ZoomText 9.1 az görenler için tasarlanmış çok güçlü bir yazılımdır. Ekran büyütme ve okuma gibi iki ayrı teknolojiyi içerir. Uygulamalara, dökümanlara, emaillere ve internete girişte, bilgisayar

Detaylı

Indeks. Ağ Bulucu ayarları 74 düğmesini 31 komutlar 74 Ağ Bulucu 74 Ağ düğmesini 31 AHOI kısayolları 169 alan dışı 83 araçları klavyeyle kullanma 26

Indeks. Ağ Bulucu ayarları 74 düğmesini 31 komutlar 74 Ağ Bulucu 74 Ağ düğmesini 31 AHOI kısayolları 169 alan dışı 83 araçları klavyeyle kullanma 26 Indeks A Ağ Bulucu ayarları 74 düğmesini 31 komutlar 74 Ağ Bulucu 74 Ağ düğmesini 31 AHOI kısayolları 169 alan dışı 83 araçları klavyeyle kullanma 26 B Bölgesi düğmesini 91 büyütme pencereleri boyutlandırma

Detaylı

Göz yorulmasına karşı büyütme ve ekran uyarlama desteği. Başvuru Kitapçığı

Göz yorulmasına karşı büyütme ve ekran uyarlama desteği. Başvuru Kitapçığı Göz yorulmasına karşı büyütme ve ekran uyarlama desteği Başvuru Kitapçığı ZoomText Express programına hoş geldiniz ZoomText Express bilgisayarınızda rahatlıkla ve kolayca kullanabileceğiniz bir ekran büyütme

Detaylı

ZoomText 10 Ekran Büyütücü Program

ZoomText 10 Ekran Büyütücü Program ZoomText 10 Ekran Büyütücü Program ZoomText programı, az görenlerin bilgisayar kullanırken ekranı rahatlıkla görebilmeleri için kullanılan bir ekran büyütme programıdır.ve Artık bilgisayar kullanmak ZoomText

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

ZoomText 9.1. Kullanım Kılavuzu. versiyon

ZoomText 9.1. Kullanım Kılavuzu. versiyon ZoomText Kullanım Kılavuzu versiyon 9.1 içindekiler ZoomText 9.1 a Hoşgeldiniz... 2 Sistem Gereksinimleri... 3 ZoomText in Kurulumu... 4 ZoomText in Aktivasyonu... 5 ZoomText e Giriş... 7 ZoomText Kullanıcı

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

ZoomText. Kullanım Kılavuzu. versiyon

ZoomText. Kullanım Kılavuzu. versiyon ZoomText Kullanım Kılavuzu versiyon 10 içindekiler ZoomText 10 a Hoşgeldiniz...2 Okuyucu Araç Kutusu...35 Sistem Gereksinimleri...3 ZoomText in Kurulumu...4 ZoomText in Aktivasyonu...5 ZoomText e Giriş...7

Detaylı

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER İlgili bölümü göstermesi için içindekiler tablosundaki bir başlığı tıklayın 1. GİRİŞ... 3 2. TRAVELLING ZOOM ÖZELLİĞİ... 5 3. CHAT AND SHOW FOTOĞRAF/VİDEO/MÜZİK

Detaylı

ZoomText 10.1 Ek Hızlı Kullanım Kılavuzu

ZoomText 10.1 Ek Hızlı Kullanım Kılavuzu ZoomText 10.1 Ek Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu ilave ZoomText 10 hızlı Referans klavuzu Windows 8 için ZoomText 10.1 e özel yeni özellikleri ve diğer değişiklikleri kapsar. Birincil ZoomText 10.1 kurulum

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2017 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 17 Nisan 2017 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Model: P2715Q/P2415Q Regulatory model: P2715Qt/P2415Qb NOT: NOT, bilgisayarınızdan daha iyi yararlanmanız için yardımcı olan önemli bilgileri

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation şirketinin tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede yer

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler...

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler... i İçindekiler Kullanıcı Giriş Ekranı... 1 Ana Sayfa... 2 1-Projeler... 3 1.1 Yeni Proje... 3 1.2 Proje Düzenle... 3 1.3 Proje Sil... 3 1.4 Listeyi Güncelle.... 3 2-Gruplar... 4 2.1.1 Grup Adı.... 5 2.1.2

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

TÜ RKÇ E. Macro Key Manager Kullanıcı Kılavuzu

TÜ RKÇ E. Macro Key Manager Kullanıcı Kılavuzu TÜ RKÇ E Macro Key Manager Kullanıcı Kılavuzu Giriş Macro Key Manager özel bir tablet uygulama yazılımıdır. Macro Key Manager'ı kullanarak, en fazla kullandığınız klavye işlevlerini (Copy= Ctrl+C ) veya

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye

İşaret Aygıtları ve Klavye İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows; Microsoft Corporation kuruluşunun A.B.D de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Word 2003 açtıktan sonra ARAÇLAR>SEÇENEKLER tıklanır. Karşımıza bu tür ekran çıkar. İlk komut Arka planda yeniden sayfalandır ; Siz çalışırken belgeleri otomatik olarak

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

ZoomText 10.1. Kullanım Kılavuzu. versiyon

ZoomText 10.1. Kullanım Kılavuzu. versiyon ZoomText Kullanım Kılavuzu versiyon 10.1 içindekiler ZoomText 10.1 a Hoşgeldiniz... 2 Sistem Gereksinimleri... 3 ZoomText in Kurulumu... 4 ZoomText e Giriş... 5 ZoomText in Aktivasyonu... 6 Dokunmatik

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

Laboratuvar Çalışması 3.6.4 Konak Bilgisayarları Bağlama ve Yapılandırma

Laboratuvar Çalışması 3.6.4 Konak Bilgisayarları Bağlama ve Yapılandırma Laboratuvar Çalışması 3.6.4 Konak Bilgisayarları Bağlama ve Yapılandırma Hedefler Bir düz kablo kullanarak PC yi bir yönlendiriciye bağlama. PC yi uygun bir IP adresiyle yapılandırma. PC yi bir NetBIOS

Detaylı

Bu bölümde, ZoomTextʹin temellerini öğreneceksiniz:

Bu bölümde, ZoomTextʹin temellerini öğreneceksiniz: Bölüm 2 Başlarken Bu bölümde, ZoomTextʹin temellerini öğreneceksiniz: ZoomTextʹin nasıl kurulup, aktive edileceği. ZoomTextʹi nasıl başlatılacağı ve sonlandırılacağı. ZoomTextʹi etkinleştirip, devredışı

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR Ders Adı : Temel Bilgi Teknolojileri-1 Sınav Türü : Bütünleme WWW.NETSORULAR.COM Sınavlarınızda Başarılar Dileriz... Temel Bilgi Teknolojileri

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz;

Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz; Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Ethernet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. Kurulum WEB UI Değerli Müşterimiz, Cihazınızın İnternet ayarlarını yapabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz. Öncelikle modem ve bilgisayarınız arasına lütfen bir Eternet (LAN) kablosu takınız.

Detaylı

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler 8 2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Windows 2000 İşletim Sistemi Windows 2000 kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiş bir Windows işletim sistemidir. Windows

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Microsoft Office Publisher 2016

Microsoft Office Publisher 2016 Microsoft Office Publisher 2016 Publisher 2016 Publisher görsel açıdan zengin, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmanıza yardımcı olan bir masaüstü yayımcılık uygulamasıdır. Bilgisayarınızda Publisher'la

Detaylı

Hızlı Başlangıç: Ses ve Görüntüyü kullanma

Hızlı Başlangıç: Ses ve Görüntüyü kullanma Hızlı Başlangıç: Ses ve Görüntüyü kullanma Uygun bir mikrofon ve hoparlörlere sahipseniz, Microsoft Lync 2010 iletişim yazılımını sesli aramalar için kullanabilirsiniz. Kurumunuzda kullanımı önerilen,

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. Manual MESH Ayarları Değerli Müşterimiz, Kapsama alanını arttırmak için cihazınız ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan

Detaylı

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Sürüm B TUR 1 Toplu bakış 1 Brother Universal

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Ürün bildirimi Bu kullanıcı

Detaylı

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

Dokunmatik Yüzey ve Klavye Dokunmatik Yüzey ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede

Detaylı

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

Dokunmatik Yüzey ve Klavye Dokunmatik Yüzey ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation şirketinin ABD'de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

GoFeed Kullanıcı Arayüzü

GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed temel olarak yayıncıların, reklamverenlerin ürün/fırsat bilgilerine ulaşabildiği feed sistemidir. Yayıncılar oluşturdukları feedler ile kullanıcıları ürünlerin/fırsatların

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır.

2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 2014 Electronics For Imaging. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 23 Haziran 2014 İçindekiler 3 İçindekiler...5 için durum çubuğu...5

Detaylı

Microsoft Word 2010 Uygulama 1

Microsoft Word 2010 Uygulama 1 Microsoft Word 2010 Uygulama 1 1. Bulunduğunuz bilgisayarın Belgelerim klasörü altında adına kendi numaranızı verdiğiniz bir klasör oluşturun. Uygulamaya başlamadan önce Elektronik Destek Sisteminde bulunan

Detaylı

Aaraçlar Menüsünden Seçeneklerden Görünüm

Aaraçlar Menüsünden Seçeneklerden Görünüm Word 2003 açtığımızda ARAÇLAR>SEÇENEKLER>GÖRÜNÜM açılır. anlatılcaktır. karşımıza bu ekran çıkar burdaki komutlar altda İlk Görev Bölmesi Word'ü ilk başlattığınızda Başlarken görev bölmesini görüntüler.

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

Kişisel Bilgisayarın Parçaları

Kişisel Bilgisayarın Parçaları DONANIM Donanım Kişisel Bilgisayarın Parçaları Donanım yapısı ve büyüklüğü ne olursa olsun bir bilgisayar dört temel bileşenden oluşmaktadır: Giriş Birimleri Merkezi İşlem Birimi (CPU) Bellek Çıkış Birimleri

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine

Detaylı

EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar

EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar EKİM, 2017 ABB Connect Tüm Fonksiyonlar Hoşgeldin sayfası/ Otomatik ülke algılama Yeni tasarlanmış başlangıç sayfası, cihazın ayarlarına dayalı otomatik ülke algılama özelliğine sahiptir. October 10, 2017

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir.

Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Sayfa numarası ekleme: Ekle menüsünden sayfa numaraları seçeneğine tıklandığında Açılan penceren gerekli ayarlamalar yapılarak sayfa numaraları görüntülenir. Tarih ve saat ekleme: Ekle menüsünden Tarih

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 Powerpoint bir prezentasyon yani sunu hazırlama programıdır. Anlatılan her konuya görsel olarak güçlü bir destek sağlarken hareketli resim, yazı ve efektlerle kişileri etkilemektedir.

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2

Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2 Çevrimiçi Yardım Kılavuzu - SSS V1.2 S: Haritayı kullanarak nasıl uçuş bulabilirim? Bir arama başlatmak için harita üzerinde bir noktaya Ardından uçuş bilgilerini görüntülemek için ekrandaki menüden tercih

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

Laboratuvar Çalışması Eşler Arası Ağ Oluşturma

Laboratuvar Çalışması Eşler Arası Ağ Oluşturma Laboratuvar Çalışması 3.1.5 Eşler Arası Ağ Oluşturma Hedefler Eğitmen tarafından verilen çapraz kabloyu kullanarak basit bir eşler arası ağ tasarlama ve oluşturma. Ping komutunu kullanarak eşler arasındaki

Detaylı