Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama"

Transkript

1

2 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama

3

4 Yaşar Gözüdeli YAZILIMCILAR İÇİN SQL SERVER 2008 ve VERİTABANI PROGRAMLAMA 4. BASKI Ankara, 2009

5 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama Yaşar Gözüdeli Bilgisayar Kitapları Dizisi: 99 ISBN Dördüncü Baskı: Haziran Seçkin Yayıncılık San. ve Tic. A.Ş. Bu kitabın her türlü yayın hakkı Seçkin Yayıncılık San. ve Tic. A.Ş.'ye aittir. Yayınevinin yazılı izni olmadan, tanıtım amaçlı toplam bir sayfayı geçmeyecek alıntılar hariç olmak üzere, hiçbir şekilde kitabın tümü veya bir kısmı herhangi bir mecrada yayınlanamaz ve çoğaltılamaz. Sayfa Tasarımı: Seçkin Yayıncılık Kapak Tasarımı: İsmail Çam Yayın ve Dağıtım: Merkez: Seçkin Yayıncılık, Sağlık Sokak No: 19/B Sıhhiye, ANKARA Tel: (0 312) (Pbx), Faks: (0 312) Şube: Ankara Adliye Sarayı K Blok Zemin Kat Sıhhiye, ANKARA Tel: (0-312) Şube: Abide-i Hürriyet Caddesi 259/4 (Şişli Ceza Adliyesi Altı) Şişli - İSTANBUL Tel: (0-212) Web Adresi: E posta: yayin@seckin.com.tr Baskı: Sözkesen Matbaacılık, Tel: (0 312)

6 Teşekkür Bu kitabın ortaya çıkmasında en büyük fedakârlık şüphesiz ki aylarca, kendilerine ait olan zamanda bilgisayarla baş başa kalmama tahammül edebilen eşim Lale'ye, kızım Neva'ya ve oğlum Yusuf Hakan'a aittir. Kendilerine teşekkür ederim. Özellikle yeni nesil Microsoft teknolojileri konusunda beni yaşama bağlayan Özcan Koç- 'a; SQL Server'in gelişim sürecinde, kitap fikrimi sürekli taze tutan ve beni yüreklendiren, Sefer Algan ve Tolga Yaramış olmak üzere tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım. 9.Bölümde yer alan Uzaysal Veri Tipleri'ne olan katkılarından dolayı Mehmet Karaman'a, 10.Bölümde yer alan ADO.NET 2.0 yenilikleri bahsine katkılarından dolayı Burak Selim Şenyurt'a teşekkür ederim. Kitap içeriğini sizlerden önce okuyarak, gerek fikirleri gerekse değerlendirmeleri ile sizlere daha az hatalı bir kitap sunmam konusunda bana yardımcı olan değerli yazılım geliştirici arkadaşlarım Volkan Verim, Oğuz Kağan Yağmur ve Salih Bozkurt'a teker teker teşekkürlerimi sunarım. Kitap içeriğinin ve müfredatının genel kabul görmüş bir müfredat haline gelmesinde, INETA- MEA'nın Verivizyon'a verdiği destek şüphesiz yabana atılamaz. Bu kapsamda INETA'ya teşekkürlerimi sunarım. Yine kitap müfredatına alınmış konuların anlatımlarının olgunlaşması Verivizyon aktiviteleri ile sağlanmıştır. Verivizyon tarafından düzenlenen seminer, eğitim ve benzeri etkinliklere emeği geçen ve katılan herkese teşekkürlerimi sunarım. Kitabın düzenlenmesi ve okunabilir hale gelmesinde emeği geçen Seçkin Yayıncılık çalışanlarına ve desteklerinden dolayı bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim. Kitabın bundan önceki baskıları hakkında, teveccühlerini veya düzeltmelerini ileterek daha iyiyi arama serüvenimde bana destek veren okurlarıma teşekkür ederim. Günlük hayatta karşılaştıkları sorunları ve çözümlerini dolayısıyla da tecrübelerini benim aracılığımla siz okurlara ulaştıran yazılımcı dostlarıma, son olarak bu kitabı okumaya değer görüp elinize aldığınız için ve belki bana görüşlerinizi ileterek daha iyiyi bulmama yardımcı olacağınız için size teşekkürlerimi sunarım.

7 INETA Hakkında Kısa adı INETA olan International.NET Association, Microsoft.NET temelli yazılım geliştiriciler için paylaşım alanı sağlayan bir oluşum. INETA'nın hedefi, dünyanın birçok yerinde oluşturulmuş BT topluluklarının kendi üyelerini Microsoft. NET teknolojileri konusunda eğitebilmeleri ve bu teknolojilerin tanıtımını yapabilmeleri için gerekli kaynak ve destekleri sağlamak. BT Profesyoneli, yazılım geliştirici veya mimar yahut ta proje yöneticilerinden oluşan kullanıcı toplulukları INETA'nın destek verdiği topluluk kapsamında ele alınmakta. Bir kullanıcı topluluğunun INETA çerçevesinde yer alabilmesi için, herhangi bir.net alanı veya.net'in tüm alanları ile ilgileniyor olması veya birçok başka yazılım geliştirme teknolojilerinin yanı sıra.net ile de ilgileniyor olması gerekmekte. Kâr amacı gütmeyen ve bağımsız bir kuruluş olan INETA, Microsoft ve diğer sponsorlarının desteğinde, dünyanın birçok yerindeki çok sayıda kullanıcı topluluklarının yöneticileri aracılığıyla yürütülmektedir. INETA'YA Katılmak INETA üyeliği, bütün kullanıcı toplulukları için şu anda, yer, ilgi odağı ve ilişki ayrımı yapmaksızın ücretsiz yapılmakta..net ile ilgili bir grup için en etkin değer kazanımı aktif INETA katılımı ile mümkündür. Bir yazılım geliştirici olarak, INETA çerçevesinde rol alabilmek için size en yakın INETA topluluğunu adresinden bulabileceğiniz gibi, uygun bir topluluk bulamamanız halinde siz de etrafınızda.net teknolojilerini kullanan yazılım geliştiricileri bir araya getirerek INETA olanaklarından faydalanıp, INETA içerisinde aktif rol üstlenebilirsiniz. INETA, üyeliğe kabul ettiği bir topluluğun muntazaman gelişimini sürdürebilmesi için, üyelerine yönelik düzenli aktivitelere teşvik etmektedir. Ayrıca üye kullanıcı topluluklarının seminer verebilmeleri için ortam ve konuşmacı sağlanması, seminer anında meşrubat ve pizza sunulması gibi konularda kullanıcı gruplarına destek olmakta, gerektiğinde kitap türü bilgilendirici materyaller ile de onların küresel eğilimlerle bütünleşmiş kalması hususunda destek sağlamaktadır. INETA hakkında daha fazla bilgi için, adresine göz atabilirsiniz.

8 INETA'nın Önsözü Günümüzün kurumsal bilgi teknolojileri altyapılarını oluşturan bir çok veritabanı yönetim sistemi içerisinde SQL Server en yaygın kullanılanı olarak dikkat çekiyor. Her geçen gün daha fazla uygulamanın, SQL Server uyumlu olarak pazarda kendisine sağlam bir yer edindiğini görüyoruz. Bu gelişim süreci, uygulama geliştiricilerden bilgi teknolojileri yöneticilerine kadar geniş bir kitlenin MS SQL Server hakkında teknik bilgilere daha kolay ve örneklerle desteklenmiş olarak erişebileceği bir kaynak ihtiyacını doğuruyor. Yaşar Gözüdeli, SQL Server 2005 konusundaki kitabı ile başladığı yolculuğuna SQL Server 2008 ile devam ederek bu ihtiyacı karşılıyor. SQL Server ürününü gerçekleştiren yazılımcılar bir alan veya teknoloji üzerinde son derece detaylı bir uzmanlığa sahiptirler. Yazdıkları ürünün özelliklerini bilmenin ötesinde yaşadıkları için çoğu zaman bu detayları kullanıcılar veya yazılımcılara basit bir açıdan aktarmakta zorlanırlar. İşte bu noktada Yaşar Gözüdeli derin ve uzun araştırmalar gerektiren bilgileri özümseyip, onları sistematik bir şekilde okuyucusunun en çok yarar sağlayabileceği şekilde sunuyor. SQL Server 2008 dendiğinde benim aklıma gelen ilk şey güvenlik; Diğer veritabanı yönetim sistemleri ile karşılaştırıldığında uzun senelerdir sıfır veya sıfıra yakın güvenlik açığı olmasını, kurumsal güvenlik politikalarından taviz vermeden SQL Server içinde uygulanabilir olarak çıkmasına bağlıyorum. Güvenlik tam anlamıyla sağlanmasının ötesinde kolay şekilde de yönetilebilir olmalıdır. İlk kuruluşta güvenli olma, Veri kaynakları erişim kontrolleri, Veri şifreleme, aktiviteleri izleme ve kaydetme özellikleri ve bunların yönetimi SQL Server 2008 i güvenlik konusunda rahatça rakiplerinin üstüne yerleştiriyor. Yaşar Gözüdeli, SQL 2008 için yazdığı bu kitapta veritabanına girişten başlayarak sorgulamalar, Optimizasyon, T-SQL ve CLR, XML desteği, ortak zamanlı çalışma, Coğrafi Tipler, harici sunucular ve Service Broker lar ile çalışmalardan da bahseden, örneklerle zenginleştirilmiş, takibi kolay bir kaynak hazırlamış. Kitap, profesyonel çalışmalarımızda SQL Server 2008' den nasıl faydalanabileceğimizi akıcı ve kolay anlaşılabilir bir üslup ile anlatıyor. Bir önceki SQL Server 2005 kitabı 3 baskı yapan ve 3000 adet satan, alanında büyük kabul gören kitabı kadar başarılı olacağına emin olduğumuz SQL Server 2008 kitabını bize kazandıran Yaşar Gözüdeli'ye, kütüphanemizde en önlerinde yer alacak bu güncel kaynağı hazırladığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gökşin Bakır İş Ortakları ve İstemci Grup Yöneticisi, Microsoft MEA

9 Önsöz İnsanoğlu var olduğundan bugüne hep veriye gereksinim duydu. Ama belki bu gereksinimi hiç bugünkü kadar şiddetli değildi. Hiç şüphe yok ki bu gereksinim, yarın bugünkünden daha şiddetli olacak. Bu gereksinime paralel, verilerin birinci dereceden muhatabı olan Veritabanı Yönetim Sistemleri de sürekli olarak gelişmekte. SQL'in, standart olarak ortaya atıldığından bu yana yaklaşık 20 yıldır popülerliğini kaybetmemiş bir dil olması onun ne denli güçlü ve gereksinim duyulan bir şey olduğunu ortaya koyar. Belki bunun en büyük sebeplerinden biri, "veri" kaydının ve sorgulamasının hayatın temel bir parçası olmasındandır. Veri işleme, her geçen gün yeni gereksinimlerle karşımıza çıkmakta. SQL standardı da bu gelişmelere paralel olarak 1999, 2003, 2006 yayınlarıyla desteklendi. SQL Server 2008, bir VTYS olarak bu standartlardan payına düşeni fazlasıyla almış bir veri yönetim aracı. 2000'den 2005'e geçmeye nazaran, geçişinin daha kolay bir geçiş olacağından emin olabilirsiniz. Bu yeni sürümde, SQL Server programlamanın olmazsa olmazı olan Transact SQL ile ilgili birkaç iyileştirme yer almakta. Bir veritabanı programcısı iseniz, bu yenilikleri hızlı bir şekilde öğrenmeniz sizin açınızdan hiç de zor olmayacaktır. Hatta kullanmaktan keyif alacağınızı söyleyebilirim. Şayet 2008 sürümüne, SQL Server 2000'den geçiyorsanız, T- SQL 'in sizi zorladığı hallerde CLR desteği sizin için bir kurtuluş olacaktır, mutlaka deneyin Şayet bir Coğrafi Bilgi Sistemi projesi geliştiriyorsanız, SQL Server 2008 ile birlikte gelen Uzaysal(Spatial) tipler işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Yine Site haritası gibi verilerinizi tutmak için hierarchyid tipini kullanmaktan keyif alabilirsiniz. SQL Server 2005 XML Web Servis desteğine yatırım yapan yazılımcılar, sizlere üzücü bir haberim var; 'Bir sonraki SQL Server sürümünde aradığınız bu özelliği bulamayabilirisiniz!' Bu nedenle, ilgili üniteyi kitaptan çıkarttım. Servis temelli çalışıyorsanız, veya çok fazla veri ile boğuşmanız gerektiğinden yük dağıtma ve ölçekleme yapma ihtiyacınız varsa, Service Brokers teknolojisi servislerinizin mesajlaşmasını veritabanının gücü ile buluşturacaktır. Bu konuda da bilgi edinmek sizin için elzem olabilir. Bütün bu yeni özellikleri bünyesinde barındıran bir tek ürün olarak karşımıza çıkan SQL Server 2008, bütün verilerinizi tek merkezden idare edebileceğiniz gerçek manada bir 'Veri' tabanı Yönetim Sistemi Kitap yayına hazırlanırken etrafta halen SQL Server 2000 kullanan yazılımcıların da olduğunu gördük. Bu nedenle her ne kadar SQL Server 2008 sürümü için hazırlanmış bir kitap olsa da 2000 ve 2005 sürümlerinden geçmek isteyenleri de cesaretlendirmek için yer yer çapraz sürüm kıyaslamalarına yer verdim. Veritabanı ile tanışmak için bu kitabı aldı iseniz, ilk aşamada kitap CD'lerinde yer alan Veritabanı Programlama 1-2 kitapçıklarını okuyarak başlamanızda yarar var. Çünkü kitap bir seferde bitiremeyeceğiniz kadar büyük olduğundan büyük resmi kaçırabilirsiniz!.

10 Önsöz 9 Kitap kapsamı, başlangıçtan orta seviyeye olduğu için bu kitap, "Yazılımcılar için SQL Server 2005 ve Veritabanı Programlama" adlı bir önceki kitabın SQL Server 2008 yenilikleri çerçevesinde yeniden düzenlenmiş halidir. Kitabı bitirdiğinizde, orta büyüklükte bir veritabanı yönetim sistemi için yazılım ve yönetim işlemlerinin hemen hepsinin üstesinden gelecek birikime sahip olacağınızı söyleyebilirim. Ancak ekstrem projeler için kitabın kapsamı ölçekleme açısından yetersiz gelebilir. Son olarak, konulara geçmeden önce, şayet SQL Server 2008'i bu kitapla öğrenmek amacında iseniz, şunu bir prensip haline getirmiş olmanızda büyük yarar var; Bir dili veya programlanabilir ortamı tanımak için bir satır kod çalıştırıp sonucunu görmek, bin satır kodu okuyup geçmekten iyidir. Unutmayın ki bir yazılımcı için tecrübe, kaç saat kod yazdığından öte, kod yazarken ne kadar problemle karşılaştığı ile ilgilidir. Kod çalıştırmadan, başkalarının yazdığı hazır kodları okuyarak(çalışmayan bir kod bile olabilir, sadece okuyarak bunu nerden bilebilirsiniz ki!) asla problemlerle karşılaşamazsınız. Başarı sizinle olsun Yaşar Gözüdeli ygozudeli@verivizyon.com Mayıs 2009-ANKARA

11

12 Genel İçindekiler 1. Bölüm: VERİTABANI KAVRAMINA GİRİŞ ÜNİTE: İlişkisel Veritabanının Temelleri ÜNİTE : SQL Server 2008'in Temelleri ÜNİTE: T-SQL'e Genel Bakış Bölüm: VERİTABANI TASARIMI ÜNİTE: Veritabanı Tasarımına Genel Bakış ÜNİTE: Veritabanı Nesnesinin Temelleri ÜNİTE: Tabloları Tasarlamak ÜNİTE: Veri Bütünlüğünü Sağlamak Bölüm: VERİLERİ SORGULAMAK ÜNİTE: Basit Sorgular ÜNİTE: Tabloları Birlikte Sorgulamak ve Özetlemek ÜNİTE: İleri Veri Yönetim Teknikleri Bölüm: VERİ ERİŞİMİNİ İYİLEŞTİRMEK ÜNİTE: Viewlerle Çalışmak ÜNİTE: Indeks Teorisi ÜNİTE: Indeks Yönetimi Bölüm: T-SQL İLE PROGRAMATİK ÖĞELER KODLAMAK ÜNİTE: T-SQL ile Programlar Geliştirmek ÜNİTE: Stored Procedure'ler ÜNİTE: İleri T-SQL Programlama ÜNİTE: Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar Bölüm: XML İLE ÇALIŞMAK ÜNİTE: Tip Olarak XML ÜNİTE: XML-İlişkisel Dönüşümler Bölüm: ORTAK ZAMANLILIK VE TRANSACTION ÜNİTE: Transaction'larla Çalışmak ve Ortak Zamanlılık ÜNİTE: Kilitlenmeleri Yönetmek ÜNİTE: Triggerlar Bölüm: SQL SERVER İÇİNDE CLR ÜNİTE: CLR Genel ÜNİTE: Basit Rutinler ÜNİTE: İleri Rutinler

13 12 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama 9. Bölüm: VERİTABANI YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK ÜNİTE: Bağlı Sunucularla Çalışmak ÜNİTE: İlişkisel Olmayan SQL Server Yetenekleri ÜNİTE: Service Brokers Bölüm: İSTEMCİ TARAFTA SQL SERVER ERİŞİMİ PROGRAMLAMA ÜNİTE: ADO.NET Temelleri ÜNİTE: ADO.NET'de Kopuk Veri Yönetimi ÜNİTE: SQL Server Management Objects'i Kullanmak EK A: VERİTABANI PROGRAMCILARINA İPUÇLARI EK B: C# VE OOP KILAVUZU EK C: BÖLÜM SONU SORU CEVAPLARI EK D: DÜKKAN VERİTABANI ŞEMASI EK E: CD KULLANIM KILAVUZU

14 İçindekiler Teşekkür... 5 INETA Hakkında... 6 INETA'YA Katılmak... 6 INETA'nın Önsözü... 7 Önsöz... 8 Genel İçindekiler Giriş Veritabanı Programlama Hakkında Kitabın İçerdiği Örnekleri Test Edebilmek İçin Birikim Gereksinimleri Kimlere Hitabediyor Farklı Başlangıç Önerileri Kitap Neler İçeriyor Veritabanı Kavramına Giriş Veritabanı Tasarımı Veri Sorgulama Veri Erişimini İyileştirmek T-SQL ile Programatik Öğeler Kodlamak XML ile Çalışmak Ortak Zamanlılık ve Transaction SQL Server 2008 içinde CLR Veritabanı Yeteneklerini Geliştirmek İstemci Taraftan Veritabanı EK A - Veritabanı Programcılarına İpuçları EK B - C# ve OOP Kılavuzu EK C - Dükkan Veritabanı Şeması EK D - Bölüm Sonu Soru Cevapları EK E - CD Kullanım Kılavuzu Gösterimler ve İçerik Düzeni Hakkında Kaynak Dosyaları Destek ve Geri Bildirim Bölüm VERİTABANI KAVRAMINA GİRİŞ 1. ÜNİTE: İlişkisel Veritabanının Temelleri...39 TEMEL VERİTABANI KAVRAMLARI İlişkisel Veritabanı Kavramı İlişkisel Veritabanı Yaklaşımına Basit Bir Örnek... 41

15 14 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama İlişkisel Cebirin Temel Operatörleri Veritabanı Programlama Nerelerde Kullanılır? Temel Veritabanı Nesneleri Veritabanı Uygulamaları Üç N Katman Mimarisi...50 Veritabanı Atelyesi ÜNİTE: SQL Server 2008'in Temelleri...53 SQL SERVER BİLEŞEN MİMARİSİ Başlıca SQL Server 2008 Araçları SQL Server Configuration Manager Management Studio SqlCmd SQL Server Surface Area Configuration SQL Profiler Books Online SQL Server Veritabanı Mimarisi Standart Veritabanları Disk Yönetim Mimarisi SQL Server'de Disk Ölçümleri SQL Server'de Tablo ve Indeks'lerin Yönetimi Heap...65 Clustered Indeks...65 Nonclustered Indeks...65 SQL Server Kullanıcı Yönetim Mimarisi Roller Kullanıcılar İzinler Şemalar SQL Server Properties\Security Sekmesi...67 Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: T-SQL'e Genel Bakış...69 Veri Tanımlama Dili Nesne Oluşturmak: CREATE Nesne ve Değişken (Tanımlayıcı) İsimlendirme Kuralları...71 Tanımlayıcı İsimlendirme Notasyonları...71 Tanımlayıcı İsimlendirmenin Töresi...71 Null Kavramı...72 Nesnelerde Değişiklik Yapmak: ALTER Nesne Silmek: DROP Veri İşleme Dili Veri Eklemek: INSERT... 73

16 İçindekiler 15 Veri Seçmek ve Filitrelemek: SELECT Ulama...74 Seçilen Kayıtları Sıralamak...75 WHERE Cümleciği ile Kayıtları Filitrelemek Verilerde Değişiklik Yapmak: UPDATE Veri Silmek: DELETE Fonksiyonlar Aggregate (Grupsal) Fonksiyonlar Rowset Fonksiyonlar Skaler Fonksiyonlar Deterministik Kavramı...81 Veri Kontrol Dili Yetki vermek: GRANT WITH GRANT OPTION Seçeneği ile Basamaklı Yetkilendirmek...84 Erişimi Engellemek: DENY Erişim Tanımını Kaldırmak: REVOKE Veritabanı Atölyesi Bölüm Sonu Özeti Bölüm Sonu Tekrar Soruları Bölüm VERİTABANI TASARIMI 4. ÜNİTE: Veritabanı Tasarımına Genel Bakış...89 Kavram Model ORM ile Veritabanı Modelleme ER ile Modelleme ER ile Modelleme Aşamaları...93 UML ile Modelleme: Mantıksal Model Veri Normalizasyonu Normalizasyon Kuralları Kayıtların İlişkilendirilmesi Bire Bir İlişki (1-1) Bire Çok İlişki (1-N) İlişkisel Ortamda Hiyerarşik Veriyi Modellemek Çoka Çok İlişki (N-N) ER Diyagram ile Mantıksal Model Oluşturmak Fiziksel Model Veritabanı Atölyesi

17 16 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama 5. ÜNİTE: Veritabanı Nesnesinin Temelleri Dosya ve Dosya Gruplarını Anlamak Veritabanı Oluşturmak Management Studio ile Yeni bir Veritabanı Oluşturmak Transact SQL ile Veritabanı Oluşturmak Çoklu Dosya ve Dosya Gruplarını Kullanmak Dosya Grubu (File Group) Kavramı Default Dosya Grubu (Default File Group) Var Olan Bir Veritabanında Dosya ve Dosya Grubu Eklemek Veritabanına Erişecek Uygulama Kullanıcısını Ayarlamak Veritabanı İçerisinde Şema Kavramı Şemaları Yönetmek Veritabanını Yönetmek Veritabanı Seçeneklerini Ayarlamak Veritabanı Seviyeli Collation Ayarı Yapmak Veritabanı Dosyalarının Boyutunu Değiştirmek Veritabanı Dosyalarının Boyut Artımını Ayarlamak Otomatik Artırmaya Ayarlama Müdahale Ederek Artırmak Transaction Log Dosyasını Gözlemlemek Veritabanlarını Küçültmek (Shrinking) Veritabanlarını Silmek Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Tabloları Tasarlamak Nesne İsimlendirirken Sütunları Tasarlamak ve Veri Türleri Metin Veri Tipleri ASCII Veri Tipleri Unicode Metinsel Veri Tiplerinden Seçim Yapmak Collation Ayarları Tarih-Zaman Veri Tipleri Numerik Sayılar Yaklaşık Sayı Veri Tipleri Tamsayı Veri Tipleri IDENTITY() Fonksiyonu ile Otomatik Artan Sütunlar Tanımlamak Parasal Veri Tipleri Binary Veri Tipleri MAX İfadesi Eski LOB Veri Tiplerini Dönüştürmek XML Veri Tipi ve XML Verilerin Tasarlanması Özel Veri Tipleri

18 İçindekiler 17 Hesaplanmış Sütun Hesaplanmış Sütunu Sabitlemek (Persist Etmek) Seyrek Sütun ve Seyrek Tablo Kavramı Kullanıcı Tanımlı Veri Tipleri Kullanıcı Tanımlı Veri Tipleri (UDDT) ile Çalışmak CLR Kullanıcı Tanımlı Tipler Tabloları Oluşturmak Tablo Tasarımında Satır Boyutuna Karar Vermek Tablolar Üstünde Değişiklik Yapmak Sütun Eklemek Sütun Değiştirmek Sütun Silmek Tabloların veya Sütunların Adını Değiştirmek Tablo Silmek Geçici Tablolarla Çalışmak Nesnelerin T-SQL İfadelerini Almak Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Veri Bütünlüğünü Sağlamak Veri Bütünlüğünü Kavramları Tanımlamalı Veri Bütünlüğü Prosedürel Veri Bütünlüğü Veri Bütünlüğü Tekniği Seçmek Veritabanı Atölyesi Veri Bütünlüğünü Gerçeklemek Sütun Seviyeli Veri Bütünlüğünü Sağlamak Primary Key Constraint Oluşturmak Unique Key Constraint Oluşturmak Default Constraint Oluşturmak Default Nesnesi Oluşturmak Check Constraint Oluşturmak Rule Oluşturmak Tablo Seviyeli Veri Bütünlüğünü Sağlamak Sütunlar Arası Check Constraint Oluşturmak Foreign Key Constraint Oluşturmak Ardışık Bütünlük (Cascading Integrity) Constraint'leri Yönetmek Constraint'lere Göz Atmak Constraint'leri Silmek Constraint'leri Denetime Kapamak ve Açmak Veritabanı Atölyesi Bölüm Sonu Özeti Bölüm Sonu Tekrarı

19 18 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama 3. Bölüm VERİLERİ SORGULAMAK 8. ÜNİTE: Basit Sorgular Kayıtları Seçmek: SELECT En Basit SELECT Sadece Belli Sütunları Seçmek Tekrarlamaları Tekile İndirgemek: DISTINCT Türetilmiş (Calculated) Sütunlar Aritmetik İşaretler Sütuna Takma Ad (Alias) Matematiksel Fonksiyonlar WHERE ile Satırları Filitrelemek Karşılaştırma İşaretleri Mantıksal Operatörler NULL Karşılaştırma Aralık Sorgulama: BETWEN... AND Kayıtları Sıralamak: ORDER BY Dönen Kayıt Sayısını Kısıtlamak: TOP SQL'DE Karakter ve Tarih İşlemleri Karakter Karşılaştırmaları: LIKE Deyimi Joker Karakterler Metinleri Ulamak (Concatenation) Başlıca Karakter Fonksiyonları Tarihleri Sorgulamak Tarih Fonksiyonları Alt Sorgularla Çalışmak IN ve NOT IN Tekil Sonuçlar Döndüren Alt Sorgular Çoklu Sonuç Döndüren Altsorgular Türetilmiş Tablolar İlintili (Corelated) Altsorgular EXISTS, NOT EXISTS Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Tabloları Birlikte Sorgulamak ve Özetlemek Tabloları Birleştirerek Sorgulamak Tabloya Takma Ad (Alias) Bir Tabloyu Kendisiyle Birlikte Sorgulamak INNER JOIN

20 İçindekiler 19 OUTER JOIN İfadeleri LEFT OUTER JOIN RIGHT OUTER JOIN FULL OUTER JOIN CROSS JOIN SQL Server Açısından JOIN İşlemleri JOIN İçin İpucu Kullanmak Fark, Kesişim ve Birleşim Bulmak Veritabanı Atölyesi Verileri Gruplamak ve Özetlemek Gruplamalı Fonksiyonlar (Aggregate Functions) GROUP BY Deyimi Gruplamalar Üstünde Şart Koşmak: HAVING Gruplanmış Verileri Özetlemek CUBE Deyimi ROLLUP Deyimi GROUPING ile Özetleri Düzenlemek COMPUTE BY ve COMPUTE deyimi Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: İleri Veri Yönetim Teknikleri CTE ve Rekürsif Sorgular CTE Hiyerarşik Sorgu için CTE'nin Rekürsif Kullanımı PIVOT ve UNPIVOT Operatörleri ile Veri Analizi PIVOT UNPIVOT Rütbeleme Fonksiyonları ile Kayıtları Sıralamak ROW_NUMBER() Parçalı Satır Numaraları Vermek RANK() ve DENSE_RANK() Fonksiyonları Sonuçları n Gruba Ayırmak: NTILE (ifade) Veri Değişimi Yönetimi Yeni Veri Eklemek Hakkında Püf Noktaları Sorgu Sonucunu Yeni Tabloda Saklamak Bir Sorgunun Sonucunu Varolan Tabloya Eklemek Verileri Güncellemek Tabloları Birleştirerek Veri Güncellemek Alt Sorgular Kullanarak Veri Güncellemek Verileri Silmek Tabloları Birleştirerek Veri Silmek Alt Sorgular Kullanarak Veri Silmek...245

21 20 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama TOP İfadesi Etkin Olarak Veri Silmek: TRUNCATE TABLE Veritabanı Atölyesi Bölüm Sonu Özeti Bölüm Sonu Tekrarı Bölüm VERİ ERİŞİMİNİ İYİLEŞTİRMEK 11. ÜNİTE: Viewlerle Çalışmak VIEW'LERLE ÇALIŞMAK View'lere Neden İhtiyaç Duyarız View İçin Alternatifler View Oluşturmak Kısıtlamalar İzinler ve Sahiplik Zinciri Birden Fazla Tablodan Veri Çeken View'ler View'leri Yönetmek View Üstünde Değişiklik Yapmak Tanımlanan View'leri Görmek ve Sistem View'leri View Tanımlarını Gizlemek View Temel Tablolarının Şemasını Kilitlemek: SCHEMABINDING View'leri Silmek View'ler ve INSERT, UPDATE, DELETE İfadeleri Parçalı View Yapıları Parçalı Tablolar Oluşturmak Nesnelere Takma Ad: Synonymuslarla Çalışmak Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Indeks Teorisi INDEKSLERLE ÇALIŞMAK VTYS'ler Indeks'leri Nerelerde Kullanır? INDEKS MİMARİSİ Dengeli Ağaç (β-tree) Yapısı Heap Yapı Clustered Indeks Nonclustered Indeks

22 İçindekiler 21 SQL Server Indeks Türleri Unique Index Karma (Composite) Indeks Kapsam (Covering) Indeks Parçalı Indeksler Eklenti Sütunlu İndeksler Filtreli İndeksler XML Indeksler Full-Text Indeksler Veri Değişim İşlemlerinin Indekslere Etkisi FILLFACTOR ve PAD_INDEX Parametrelerine Karar Vermek Indeks Tanımlama Yaklaşımları Clustred Tanımlarken Non-Clustred Indeks Tanımlarken Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Indeks Yönetimi INDEKS OLUŞTURMAK Unique Index Kapsam (Covering) Indeks Oluşturmak INCLUDE Deyimi ile Eklenti Sütunlu Indeks Tanımlamak WHERE Deyimi ile Filtreli İndeks Tanımalak Indeks Seçeneklerini Ayarlamak Parçalı Indeksler Oluşturmak FILLFACTOR ve PAD_INDEX Parametrelerini Ayarlamak View Üstünde Clustered Indeks Tanımlamak Indeksler Hakkında Bilgi Almak Indeksler Üstünde Değişiklik Yapmak Indeksleri Yeniden Derlemek: REBUILD Indeksleri Yeniden Düzenlemek: REORGANIZE Indeksleri Kapatmak Indeks Seçeneklerini Değiştirmek Indeksleri Silmek Indekslere Bakım Yapmak Indekslerin Dağınıklıklarını Gözlemlemek Indeksleri Düzenlemek İstatistiklerin Veri Erişimine Etkisi İstatistik Oluşturmak

23 22 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama İstatistikleri Güncellemek Veritabanı Performans Araçlarını Kullanmak SQL Profiler ile Veritabanını Takip Etmek Database Tuning Advisor ile Veritabanı İyileştirmesi Veritabanı Atölyesi Bölüm Sonu Özeti Bölüm Sonu Tekrarı Bölüm T-SQL İLE PROGRAMATİK ÖĞELER KODLAMAK 14. ÜNİTE: T-SQL ile Programlar Geliştirmek Programlama Dili Olarak T-SQL Değişken Tanımlama ve Kullanma Birleşik Operatörler Bit Seviye Operatörler Kod İçerisine Açıklamalar Eklemek Global Değişkenler ve Sistem Fonksiyonları Yığın Kavramı ve GO bölümleyicisi Print Komutu Tablo Tipi Değişkenler Kullanmak DML ifadeden Çıktı Veri Almak Akış Kontrolleri IF... ELSE Karar Yapısı CASE Deyimi CASE ile PIVOT Gerçeklemek While Döngüsü BREAK Komutu CONTINUE Komutu Cursorlerle Veri Yönetimi Transact-SQL Sunucu Cursor'ler Cursor'lerin Seçeneklerini Ayarlamak Cursor'lerle Satırları Dolaşmak Cursor Üstünden Kayıtları Düzenlemek Ortak Zamanlı (Concurrent) çalışma ve Cursor'ler Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Stored Procedure'ler Stored Procedure'lerle Çalışmak Stored Procedure'ler Oluşturmak Stored Procedure'ü Çalıştırmak NOCOUNT Oturum Parametresi'nin Kullanımı

24 İçindekiler 23 Stored Procedure'leri Yönetmek Stored Procedure'lerde Değişiklik Yapmak Stored Procedurelerde Parametrelerle Çalışmak Girdi Parametreler (Input Parameter) Girdi Parametre ile Stored Procedure Çağırmak Tablo Tipi Parametre Alan Stored Procedure'ler Kodlamak Parametre Geçerliliğini Denetlemek Çıktı Parametrelerle Çalışmak Çıkış Parametrelerini Almak RETURN deyimi Modül Çalıştırma Bağlamları: EXECUTE AS EXECUTE AS CALLER EXECUTE AS 'kullanici' EXECUTE AS SELF EXECUTE AS OWNER Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: İleri T-SQL Programlama SQL Server 2008 T-SQL Ortamını Etkin Kullanmak Dinamik SQL Çalıştırmak EXEC Fonksiyonu ile Dinamik SQL Çalıştırmak sp_executesql ile Dinamik Sorgu Çalıştırmak T-SQL'de Hata Yakalama Mimarisi Sistem Mesajları: sys.messages Sisteme Yeni Mesaj Eklemek Sistemden Kullanıcı Tanımlı Mesaj Silmek Hata Mesajlarını Kullanmak: RAISERROR Parametreli Hata Mesajları Tanımlamak Oluşan Son Hatanın Kodunu Yakalamak: 379 Hata Kontrolü ve TRY-CATCH Yapısı Uygulama için Veritabanı Hata Yakalama Mimari Tasarımı dbo.tbhatagecmis Tablosu sp$hatayakala Stored Procedure'ü sp$hatayazdir Stored Prosedürü Hata Yakalama Mimarisi Kullanım Örneği Veritabanı Atölyesi ÜNİTE: Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlarla Çalışmak Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlarla Neler Yapabiliriz Skaler Kullanıcı Tanımlı Fonksiyonlar Türetilmiş Sütun Olarak Skaler Fonksiyon

25 24 Yazılımcılar İçin SQL Server 2008 ve Veritabanı Programlama Satırdan Tablo Döndüren Fonksiyonlar Çoklu İfade ile Tablo Döndüren Fonksiyonlar Rekürsif Sorgu için Örnek Fonksiyon Tablolarla Tablo Tipi Fonksiyonları Bileştirmek: APPLY CROSS APPLY OUTER APPLY Veritabanı Atölyesi Bölüm Sonu Özeti Bölüm Sonu Tekrar Soruları Bölüm XML İLE ÇALIŞMAK 18. ÜNİTE: Tip Olarak XML XML Desteği Hibrit Veritabanı Gereksinimi XML Veri Tipini Kullanmak Değişken ve Parametre Olarak XML Tipi Tablolarda XML Veri Tipi Tip Tanımsız XML Veri İle Çalışmak Tip Tanımlı XML Veri İle Çalışmak XSD ve Schema Collections Nesneleri Şemalar Hakkında Bilgi Almak Tip Tanımlı XML Sütunlar Oluşturmak İlişkisel Seviye XML Tanımlamaları Kullanmak Kısıtlanmış (Constrainted) XML Veri Kullanmak XML Veri Üstünde Hesaplanmış Sütun Tanımlamak XML Veriyi Yönetmek ve Sorgulamak Bir Bakışta XML Sorgu Dili: XQuery XML Veri Tipi Metodları xml.query (string XQuery) xml.exist (string XQuery) xml.value (string XQuery, string SQLVeriTipi) xml.nodes (string XQuery) XML Veriyi Düzenlemek: xml.modify() insert İfadesi ile Yeni Bilgi Eklemek delete İfadesi ile Bir Bilgi Silmek replace value of İfadesi ile Düğüm Üstünde Düzenlemeler Yapmak Veritabanı Atölyesi

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr. Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 313 Ofis Saatleri : Pazartesi: 10.00-12.00,

Detaylı

Microsoft SQL Server Sorgulama

Microsoft SQL Server Sorgulama Microsoft SQL Server Sorgulama Eğitim Takvimi Tarih Eğitim Süresi Lokasyon 26 Kasım 2018 3 Gün Bilginç IT Academy Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 3 Gün Kontenjan : 12 Ön Koşullar : Herhangi bir ön koşul

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 3 Veritabanı Tasarımı" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı Veritabanı Tasarımı Kuramlar Veritabanı Nesnesini Yapılandırmak

Detaylı

20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi

20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi 20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi 1) Aşağıdaki SQL Server sürümlerinden hangisi ana sürümlerden bir tanesidir? a) Parallel Data Warehouse b) Express c) Standart d) Developer

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 8 DB içerisinde CLR Bileşenleri" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı SQL Server ve.net CLR SQL Server içerisinde

Detaylı

Her bölüm için kısa bazı girişler yapılacak ve bölüm içerisinde anlatılacak olan konuların genel başlıkları belirtilecektir.

Her bölüm için kısa bazı girişler yapılacak ve bölüm içerisinde anlatılacak olan konuların genel başlıkları belirtilecektir. Eğitim Adı Seviye Toplam Süre : SQL 2008 Sorgular Eğitim Serisi : Başlangıç/Orta/Yüksek : 56 Saat 05 Dakika 05 Saniye Video Adedi : 209 Merhaba arkadaşlar ben İLKER IŞIK yine www.yazilimhocasi.com katkılarıyla

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 6 T-SQL ile Programlar Yazmak" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı Programlama dili olarak T-SQL Fonksiyonlar Programlamak

Detaylı

SQL Server 2008 ile Tanışma"

SQL Server 2008 ile Tanışma MODÜL 1 SQL Server 2008 ile Tanışma" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli Modül-1 Konu Akışı SQL Server 2008 Yazılım Geliştirici Araçları SQL Server 2008 Mimarisine

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210)

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210) Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr.Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 312 Ofis Saatleri : Pazartesi: 14:00 14:50, Salı:

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Veritabanı Tasarımı Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Konular Nesne ayrıcalıkları ve sistem ayrıcalıkları arasındaki farkı karşılaştırma Bir kullanıcının bir veritabanınaerişimini etkinleştirmek için gerekli

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS VERİ TABANI BG-313 3/1 3+1+0 3+0,5 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : LİSANS

Detaylı

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir.

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir. VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VTYS lerde veri bütünlüğünü sağlamanın iki temel yolu vardır; Tanımlanabilir veri bütünlüğü ve prosedürel veri bütünlüğü. Tanımlanabilir veri bütünlüğü, tanımlanan nesnelerin kendi özellikleri

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İnternet Uygulamaları için Veritabanı Programlama EEE474 8 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce

Detaylı

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA HARP OKULU DEKANLIĞI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM BİLGİLERİ

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA HARP OKULU DEKANLIĞI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM BİLGİLERİ MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KARA HARP OKULU DEKANLIĞI BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Veritabanı Yönetimi 4 / Bahar (3+0+0)

Detaylı

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır.

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. Bu dersimizde biz Microsoft SQL Server veritabanı sistemini kullanmayı öğreneceğiz. SQL Nedir? SQL Structured Query Language

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 28-29 Ara. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Indexler İndeks, tablolardan veri çekmek için gerekli sorgular çalıştırılırken gereken süreyi azaltmak amacıyla

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

İlk Konsol Uygulamamız 2 İlk Windows Uygulamamız 9.Net Framework Yapısı 18 Neler Öğrendik 19. Veri Tipleri 24 Tanımlı Veri Tipleri 27 Basit Tipler 28

İlk Konsol Uygulamamız 2 İlk Windows Uygulamamız 9.Net Framework Yapısı 18 Neler Öğrendik 19. Veri Tipleri 24 Tanımlı Veri Tipleri 27 Basit Tipler 28 ix 1 İlk Konsol Uygulamamız 2 İlk Windows Uygulamamız 9.Net Framework Yapısı 18 Neler Öğrendik 19 23 Veri Tipleri 24 Tanımlı Veri Tipleri 27 Basit Tipler 28 Kayan Nokta Tipleri 30 Sayısal Veri Tipi Dönüşümleri

Detaylı

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1 5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili Veritabanı 1 SQL- Yapısal Sorgulama Dili SQL ifadeleri yapısal olarak üç gruba ayrılır. Veri Tanımlama Dili (DDL - Data Definition Language) Veri İşleme Dili (DML - Data Manipulation

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Veri Tabanı Yönetimi BİM-324 3/II 3+0+0 3 4,5 Dersin Dili Dersin

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. DML İşlemleri ve Görünümler

Veritabanı Tasarımı. DML İşlemleri ve Görünümler Veritabanı Tasarımı DML İşlemleri ve Görünümler Konular Basit bir görünümde DML işlemlerini gerçekleştiren bir sorgu yazma ve çalıştırma DML işlemleri kullanarak bir görünümü değiştirme yeteneğini kısıtlayan

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ Dersin Modülleri İnternet Programcılığı 1 İnternet Programcılığı 2 İnternet Programcılığı 3 İnternet Programcılığı 4 İnternet Programcılığı 5 Kazandırılan Yeterlikler Programlama

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language)

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Konular Yapısal SQL Komutları Gruplama İşlemi SQL Fonksiyonları Kaynaklar 2 SQL (Structured Query Language) SQL Carlos

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI UYGULAMALARI VERİ TABANI NEDİR? Bir konuyla ilgili çok sayıda verinin tutulmasına, depolanmasına ve belli bir mantık içerisinde gruplara ayrılmasına veri tabanı denir. Veri tabanı programları;

Detaylı

Veri Tabanı Programlamaya Giriş

Veri Tabanı Programlamaya Giriş Veri Tabanı Programlamaya Giriş Kitap özeti Veri Tabanı Programlamaya Giriş SQL insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. Bu dil sayesinde, bir veritabanından kayıtları

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU GÖRÜNÜM Görünüm (view), Sorguları basitleştirmek, Erişim izinlerini düzenlemek, Farklı sunuculardaki benzer verileri karşılaştırmak

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı

T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı T.C. MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ENDÜSTRĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ LĠSANS PROGRAMI 2010-11 Güz Yarıyılı VERĠ TABANI VE YÖNETĠMĠ BIL301 6 AKTS Kredisi 3. yıl 5. yarıyıl Lisans Zorunlu 4 saat/hafta

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

Değerlendirme Soruları 140. Şerit Kullanımı 124 Şerit Sekmeleri 124 Şeridi Gizleme 125 Eklentiler 125

Değerlendirme Soruları 140. Şerit Kullanımı 124 Şerit Sekmeleri 124 Şeridi Gizleme 125 Eklentiler 125 ! 1 Excel Nedir? 2 Excel in Gelişimi 2 Yeni Özellikler 11 Görünüm 11 Bulut Desteği 11 Şablonlar 14 Anlık Veri Çözümleme 16 Hızlı Veri Doldurma 17 Grafik Önerileri (Recomended Charts) 17 Dilimleyiciler

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -10- FONKSİYONLAR 3 Giriş Geçen haftaki derslerimizde Görünümleri (View) ve Stored Procedure (SP) leri öğrendik. Bu hafta

Detaylı

Advanced Oracle SQL Tuning

Advanced Oracle SQL Tuning Advanced Oracle SQL Tuning Eğitim Takvimi Tarih Eğitim Süresi Lokasyon 30 Ekim 2018 2 Gün Bilginç IT Academy Eğitim Detayları Eğitim Süresi : 2 Gün Kontenjan : 16 Ön Koşullar : Herhangi bir ön koşul yoktur.

Detaylı

Pursaklar İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

Pursaklar İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Modül 1: Eylül 3 (1) Veritabanı kavramını bilme. Tablo kavramını bilme. İlişkisel veritabanı kavramını bilme. Tablo yapısını tanımlayabilme. Tablolar arasında ilişkiler kurabilme. Anahtar alan kavramını

Detaylı

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir?

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? 1) I. Tablo Oluşturma II. Veri Güncelleme III. Veri Silme IV. Veri Ekleme V. Tablo Silme Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? a) I, IV ve V b) II, III ve IV

Detaylı

Oracle da kullanılan veri tipleri:

Oracle da kullanılan veri tipleri: ORACLE A GİRİŞ Oracle ile SQL Server ı karşılaştıralım, 1 Oracle da veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, yapısını değiştirme, silme kodları

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JDBC (Java Database Connectivity) Üst Düzey Programlama-ders07/ 1 JDBC JDBC ilişkisel veritabanlarına erişim için Java dilinde kullanılan standart bir kütüphanedir. Bu kütüphanedeki

Detaylı

1. MİCROSOFT SQL SERVER 2014'E GİRİŞ

1. MİCROSOFT SQL SERVER 2014'E GİRİŞ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 1. MİCROSOFT SQL SERVER 2014'E GİRİŞ HİTİT ÜNİVERSİTESİ SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI / 2. SINIF-GÜZ DÖNEMİ MS SQL

Detaylı

VERİ TABANI SİSTEMLERİ

VERİ TABANI SİSTEMLERİ VERİ TABANI SİSTEMLERİ 1- Günümüzde bilgi sistemleri Teknoloji ve bilgi. 2- Bilgi sistemlerinin Geliştirilmesi İşlevsel Gereksinimleri 1.AŞAMA Gereksinim Belirleme ve Analiz Veri Gereksinimleri Gereksinimler

Detaylı

AOSB 2017 EĞİTİM PROGRAMI

AOSB 2017 EĞİTİM PROGRAMI Eğitimin Konusu : Makro Excel Eğitim Tarihi : 04-05-10-11-12 Mayıs 2017 Eğitim Hedef Kitlesi : Excel kulllanıcıları arasında pratiklik ve hız kazanmış, Excel fonksiyonları, Veri Analizi araçlarını kullanma

Detaylı

Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015

Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015 Arş.Gör.Muhammet Çağrı Gencer Bilgisayar Mühendisliği KTO Karatay Üniversitesi 2015 KONU BAŞLIKLARI 1. Yazılım Mimarisi nedir? 2. Yazılımda Karmaşıklık 3. Üç Katmanlı Mimari nedir? 4. Üç Katmanlı Mimari

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 7. Hafta Dersi Dersin Hedefleri SQL Yapısal Sorgulama Dili Veri Tanımlama Dili (DDL) Create Alert Drop Veri tanımlama dili verinin ne olduğundan çok verinin tipi ile ilgilenir. Veri tabanı

Detaylı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Programlama Dilleri

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Programlama Dilleri DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Programlama Dilleri 356 6 2+2 4 5 Ön Koşul Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Türkçe Lisans Zorunlu Arş. Grv. İlyas

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Introduction to the Oracle Academy

Veritabanı Tasarımı. Introduction to the Oracle Academy Veritabanı Tasarımı Introduction to the Oracle Academy Hedefler Bu ders şu hedefleri içermektedir. Akademide yer alındığında elde edilebilecek iş imkanları, maaş durumları ve fırsatlarla ilgili örnekler

Detaylı

2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar

2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar 2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar Öğr. Gör. Saliha Kevser KAVUNCU Veritabanı neden kullanılır? Veritabanının amacı; insanların ve organizasyonların birşeyleri takip edebilmesine yardımcı

Detaylı

Veritabanı İşlemleri

Veritabanı İşlemleri Veritabanı İşlemleri Bu bölümde; Veritabanı bağlantısı Komutların Yürütülmesi ADO.NET Nesne Modeli kavramları incelenecektir. ADO.NET (ActiveX Data Objects) ADO.NET, var olan Windows API lerinden çok daha

Detaylı

ELIF KIOTZEOGLOU RESUL MURAD MERT PACOLARI

ELIF KIOTZEOGLOU RESUL MURAD MERT PACOLARI ELIF KIOTZEOGLOU 0510130077 RESUL MURAD 0510120082 MERT PACOLARI 0510120083 SQL SQL,(İngilizce "Structured Query Language", Türkçe: Yapılandırılmış Sorgu Dili) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili)

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili) SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

1 MICROSOFT SQL SERVER A GENEL BAKIŞ

1 MICROSOFT SQL SERVER A GENEL BAKIŞ İÇİNDEKİLER XV İÇİNDEKİLER 1 MICROSOFT SQL SERVER A GENEL BAKIŞ 1 Veritabanı Kavramına Giriş 1 Veritabanı Nedir? 1 SQL, T-SQL ve Veritabanı Programlama 2 İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi 3 SQL Server

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖĞR.GÖR.VOLKAN ALTINTAŞ 26.9.2016 Veri Tabanı Nedir? Birbiriyle ilişkisi olan verilerin tutulduğu, Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğunun, Mantıksal

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. Anlatım, soru-cevap, gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma.

ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ. gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. Anlatım, soru-cevap, gösterip yaptırma, uygulamalı çalışma. KASIM EKİM EYLÜL AY 02.11.2009 06.11.2009 26.10.2009 0.10.2009 19.10.2009 2.10.2009 12.10.2009 16.10.2009 05.10.2009 09.10.2009 28.09.2009 02.10.2009 24.09.2009 25.09.2009 09.11.2009 1.11.2009 MODÜL: İNTERNET

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model)

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) Dr. Dilek Küçük İlişkisel Model [1] Günümüzde en yaygın kullanılan veri tabanı modelidir. Bir ilişkisel veri tabanı bir veya

Detaylı

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu

Turquaz. Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com. Turquaz Proje Grubu Turquaz Açık kodlu muhasebe yazılımı http://www.turquaz.com Turquaz Proje Grubu Konu Başlıkları 1. Turquaz Proje Grubu 2. Programın fikri 3. Geliştirme aşaması 4. Programın içeriği 5. Yapılacaklar 6. Dizayn

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

PostgreSQL ve PL/pgSQL

PostgreSQL ve PL/pgSQL PostgreSQL ve PL/pgSQL Adnan DURSUN Uygulama tasarım ve geliştiricisi @ : adnandursun.at.asrinbilisim.com.tr : +AdnanDURSUN Sunum Akışı PL/pgSQL nedir PL/pgSQL neden kullanmalıyız PL/pgSQL in yapısı Saklı

Detaylı

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon ORACLE GİRİŞ Oracle ile SQL Server ın karşılaştıralım. 1 Oracleda veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, değiştirme ve silme kodları aynı. 3

Detaylı

Microsoft Office Access Ders İçeriği 25 Saat. Access Temel 10 saat

Microsoft Office Access Ders İçeriği 25 Saat. Access Temel 10 saat Microsoft Office Access Ders İçeriği 25 Saat Access Temel 10 saat 1) Bölüm 1 : Office Çalışma Alanı Temelleri a) Temel Pencere Bileşenleri b) Backstage Görünümünü Tanıma c) Şerit İle Çalışma d) Hızlı Erişim

Detaylı

DSİ kapsamında oluşturulan dağınık durumdaki verilerinin düzenlenmesi, yeniden tasarlanarak tek bir coğrafi veri tabanı ortamında toplanması,

DSİ kapsamında oluşturulan dağınık durumdaki verilerinin düzenlenmesi, yeniden tasarlanarak tek bir coğrafi veri tabanı ortamında toplanması, Projenin Amacı DSİ Genel Müdürlüğünde, Bölge Vaziyet Planı çalışmaları kapsamında üretilen ve mevcut DSİ faaliyetlerini içeren CBS veri setleri ile CBS Veritabanının incelenerek yine mevcut CBS donanım,

Detaylı

Mysql Veritabanı Komutları

Mysql Veritabanı Komutları Mysql Veritabanı Komutları Mysql Veri Tabanı Komutları Hazırlayan : M. Başar ACAROĞLU Kaynaklar: http://www.hrzafer.com/sql-dersleri http://www.w3schools.com/sql/default.asp Veri Tabanı Nedir? Mysql Veritabanı

Detaylı

Kepware Veritabanı Ürünleri. Teknolojiye Genel Bir Bakış

Kepware Veritabanı Ürünleri. Teknolojiye Genel Bir Bakış Kepware Veritabanı Ürünleri Teknolojiye Genel Bir Bakış Gündem Veritabanı Client API teknolojisinin gözden geçirilmesi ODBC istemci sürücüsü- bir KEPServerEX Plug-In Haberleşme Sürücüsüdür. DataLogger-

Detaylı

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2

1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 RUBY HAKINDA 1 Ruby nin Gelişim Hikayesi 1 Neden Ruby? 1 Neden Bu Kadar Popüler? 2 2 RUBY KURULUMU 3 Windows İçin Ruby Kurulumu 3 Ubuntu ve Debian İçin Ruby Kurulumu 6 Mac

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELMADAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELMADAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ELMADAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TDİ111 TÜRKDİLİ 1 1. Dil, diller ve Türk dili 2. Dil bilgisi, sözcük, cümle 3. Kelime Türleri 4. Anlatımın

Detaylı

İş Zekası için Dört-Katmanlı Veri Modellemesi Gerçekleştirimi. Harun Gökçe EG Yazılım, TOBB ETÜ

İş Zekası için Dört-Katmanlı Veri Modellemesi Gerçekleştirimi. Harun Gökçe EG Yazılım, TOBB ETÜ İş Zekası için Dört-Katmanlı Veri Modellemesi Gerçekleştirimi Harun Gökçe EG Yazılım, TOBB ETÜ İçerik İş Zekası Kavramı Tarihçesi İş Zekası Tanım, Kavramlar ve Gereklilik Dört-Katmanlı Veri Modellemesi

Detaylı

Basit SQL Sorguları Veritabanından verilerin SELECT cümleleri ile alınması işlemine sorgulama denir.

Basit SQL Sorguları Veritabanından verilerin SELECT cümleleri ile alınması işlemine sorgulama denir. SQL SELECT CÜMLELERİ Oracle birçok kullanışlı ve güçlü özellikleri olan bir veritabanıdır. Bu özelliklerinin birçoğu SQL ile ilgilidir. VTYS lerinin çoğunluğunda veriler ile çalışmak için SQL kullanılmaktadır.

Detaylı

1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.Net Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5

1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.Net Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5 İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.Net Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5 2 VISUAL STUDIO GELİŞTİRME

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 6 6. SQL VERİ İŞLEME DİLİ SQL insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. Bu dil tüm veritabanı programlarında kullanılabilmektedir. Bu dil sayesinde, bir veritabanından

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Veritabanı Tasarımı Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Konular Oracle özel join işlemlerini isimlendirme ve onların ANSI/ISO SQL: 1999 karşıtları Join durumlarının amacını açıklama Kartezyen çarpımdan

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü ve Constraint ler Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü Veri bütünlüğü, bir tabloda veri güncelleme, silme veya ekleme gibi işlemler yapılırken diğer tablo ya da tablolardaki verilerin birbirleriyle

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları-2

«BM364» Veritabanı Uygulamaları-2 «BM364» Veritabanı Uygulamaları-2 Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli Konu Akışı İlişkisel Veritabanı Temelleri SQL Server Temel Bileşenleri T-SQL Bileşenleri 2

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Veritabanı ve Veritabanı Programlama BIL362 6 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu

Detaylı

Nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Veri tabanındaki nesnelerin oluşturulabilmesi için CREATE komutu kullanılır.

Nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Veri tabanındaki nesnelerin oluşturulabilmesi için CREATE komutu kullanılır. Transact SQL Kavramı Microsoft'un veri tabanı sorgulama dilidir. Transact-SQL, SQL Server ve istemci(client) arasında iletişimi sağlayan SQL sorgulama dilinin gelişmiş bir versiyonudur. Transact Structured

Detaylı

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu

Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Mobil Cihazlardan Web Servis Sunumu Özlem Özgöbek Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2010 İnternet erişiminin yaygınlaşması ve artık mobil cihazlar üzerinden bile yüksek hızlı veri iletişimine

Detaylı

LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler. Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım

LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler. Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım Hakkımızda LOGOBI Yazılım A.Ş. iş zekası alanında faaliyet gösteren, Türkiye de sahip olduğu yüzlerce müşterinin

Detaylı

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ASP.NET TEMELLERİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu İnternet Nasıl Çalışır? Sunucu istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan

Detaylı

PAZARTESİ SALI 2015-2016 Ders Programı 1. Öğretim 09.00-09.50 10.00-10.50 11.00-11.50 12.00-12.50 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:11 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121 ; D1-129 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:22 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 11 11. SQL de JOIN (BİRLEŞTİRME) İŞLEMİ 11.1. JOIN (Birleştirme) İşlemi Veri tabanı kayıtları oluşturulurken bütün bilgiler bir tabloda değil de, birkaç tablo üzerinde tutulur. Bu dataların daha

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste

3. sınıf. Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste 3. sınıf 5. Yarıyıl (Güz Dönemi) Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması ve Erişimi I (AKTS 5) 3 saat Bilgisayarla kataloglamanın doğuşu gelişimi ve bugünkü durum ele alınmaktadır. Bu derste Kütüphane Otomasyon

Detaylı

TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi

TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi 1. 2. 3. 4. 5. 6. Görünüm (view) için özellikle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?? a) Veritabanındaki kayıtlı verileri düzenlemek, yönetmek ve elde etmek için kullanılan bir dildir b) Bir ilişkinin

Detaylı

2 VISUAL STUDIO 2012 GELİŞTİRME ORTAMI

2 VISUAL STUDIO 2012 GELİŞTİRME ORTAMI İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 C# Hakkında Genel Bilgiler 1.NET Framework 1 CLR 2 CLR Ve CTS 2 Temel Sınıf Kütüphanesi 3 CIL 3 Algoritma Nedir? 4 Sözde Kod (Pseudocode) 5 2 VISUAL STUDIO 2012 GELİŞTİRME

Detaylı

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Ünite 8 SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Öğr. Gör. Kemal ÖZCAN Bu ünitede, Sorgular ve Çeşitleri konusu ele alınacaktır. Yapılacaklar Burada yazılan SQL ifadeleri MS SQL SERVER, ORACLE ve MySQL veritabanı sistemlerinin

Detaylı

Uludağ Projesi, İlk Adımlar (Kalite Takımı)

Uludağ Projesi, İlk Adımlar (Kalite Takımı) Uludağ Projesi, İlk Adımlar (Kalite Takımı) A. Murat Eren (meren@uludag.org.tr) 16 Mart 2005 Özet Bu belgede Uludağ Projesi Kalite Takımı nın amacından, nasıl bu takımın bir üyesi olunabileceğinden bahsedilmeye

Detaylı

ORM & Hibernate. Ahmet Demirelli. SCJP 5.0, SCWCD 1.4 ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu

ORM & Hibernate. Ahmet Demirelli. SCJP 5.0, SCWCD 1.4 ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu ORM & Hibernate Ahmet Demirelli SCJP 5.0, SCWCD 1.4 ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı Seminerleri 2008 Hakkımızda SabancıÜniversitesi BT Yüksek

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN İçerik Dosya Organizasyonu (File Organization) Veritabanı Sistemleri (Database Systems) BM307 Dosya Organizasyonu (File Organization) İçerik Dosya

Detaylı

Asp.Net Veritabanı İşlemleri

Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Asp.Net Veritabanı İşlemleri Birçok uygulamada bilgiler geçici olarak tutulur ve oturum sonlandırıldığında bu bilgiler bellekten silinir. Ancak etkileşimli web sitelerinde

Detaylı

Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı

Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı FARUK ÇUBUKÇU EXCEL AKADEMİ Excel de Pivot Tablolar Tasarım ve Kullanımı Pivot tablolar; satışlar, siparişler gibi verileri gruplamayı, alt toplamlarını almayı ve filtreleme işlemleri yapmayı sağlayan

Detaylı

1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9

1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9 VII 1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9 2 KOD YAZMAYA BAŞLANGIÇ 11.Net Framework 11 Yeni Proje Oluşturmak

Detaylı

ÜNİTE 8 SQL Dili ve T-SQL Uygulamaları

ÜNİTE 8 SQL Dili ve T-SQL Uygulamaları ÜNİTE 8 SQL Dili ve T-SQL Uygulamaları Terimler Gözden Geçirme Sınava Hazırlık İçin İngilizce Sorular Diğer Kaynaklar Üniteyi tamamlayan okuyucu; SQL ve Transact- SQL dilinin tarihini tanımlar. Transact-SQL

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL Dr. Dilek Küçük SQL Sorgu Dili [1] Ogrenci no ad soyad yas ortalama 21325 Necla Yılmaz 18 2,9 21345 Öykü Okan 20 2,1 21378 Elçin Demir 19 3,3 21389 Özgür Kara

Detaylı