TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi"

Transkript

1 Görünüm (view) için özellikle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?? a) Veritabanındaki kayıtlı verileri düzenlemek, yönetmek ve elde etmek için kullanılan bir dildir b) Bir ilişkinin verilerinde değişikliğee yol açan bir olay gerçekleştiğinde Veritabanı Yönetim Sistemininn şarta bağlı olarak gerine getirmesi gereken bir işlemdir c) Veritabanında bir sorgu tarafındann tanımlanan sanal veya somutlaştırılmış bir ilişkidir Görünüm aşağıdaki verilen avantajlardan hangisini sağlayabilir? a) Veri güvenliği b) Kayıtlara kısıtlı erişim c) Sorgu basitliği Aşağıdakilerden hangisi Görünüm ün sakıncalarınn biri olabilir? a) Performans sorunları ortaya çıkarırr b) Sorgu basitliği sağlar c) Verilerin analizinin yapılmasına olanak sağlar Satis(cayocagi, icecek, fiyat) şemasında sade düşük fiyatıı gösterecek sanal bir görünüm aşağ ifadelerden hangisi ile tanımlanabilir? a) CREATE VIEW GSFiyat(mFiyat) LIKE SELECT MIN(fiyat) FROM Satis; b) CREATE VIEW GSFiyat(mFiyat) AS SELECT fiyat FROM Satis WHERE fiyat >= ALL(SELECT fiyat FROM Satis); c) CREATE VIEW GSFiyat(mFiyat) AS SELECT MIN(fiyat) FROM Satis; Bir ilişkideki kayıtlı satırlara hızlı bir şekilde erişmek için kullanılan veri yapısına indeks denir. Bu veri yapısı için Veritabanı Yönetim Sisteminde aşağıdakilerden hangisinin kullanımı daha uygun olabilir? a) Tek yönlü bağlı liste b) Kıyım (Hash) tablosu c) İkili arama ağacı d) B-ağacıı ece en ğıdaki Aşağıdakilerden hangisi ndekslerin sakıncası olabilir? a) Tanımlı olduğu ilişkideki değişiklik işlemlerinin yerine getirilmesini yavaşlatabilir b) Tanımlı olduğu ilişkideki sorgulamayı hızlandırabilir c) İlişkidek birincil anahtar özellik(ler)i için bazen otomatik olarak tanımlanabilir Satis(cayocagi, icecek, fiyat) ) şemasında özelliği için aşağıdaki ifadelerden hangisi ile bir tanımlanaması yapılabilir? a) CREATEE INDEX fiyatind ON Satis(icecek); b) CREATEE DIZIN fiyatind INTO Satis(icecek k); c) CREATEE INDEX fiyatind ONTO Satis(icecek k); d) CREATEE INDEX fiyatind ON Satis(fiyat); Aşağıdakilerden hangisi ACID Isolated, Durable) hareketleri düzeyidir? a) Serializable b) Repeatable Read c) Read Committed d) Read Uncommitted soruları Mesrub göre cevaplayınız. CREATE FUNCTION fonk(pg CHAR (20)) RETURNS char(20) Yukarıda saklı fonksiyon hangi amaç için tanımlanmış olabilir? a) İlişkideki bütün firma isimlerini bularak geri döndürmek için b) İsmi verilen meşrubatın firma adını ilişkide arayarak geri döndürmek için c) İsmi verilen meşrubatı ilişkiye eklemek için 10. Aşağıdakilerden hangisii saklı fonksiyonun MySQL deki çağrılmasına bir örnek olabilir? a) CALL fonk ( xxx ); fonk ( xxx ) INTO ad; c) = fonk ( xxx ); (Atomic, bat( isim, firma) şemas 11. Saklı fonksiyondaki SET tmp = (S Mesrubat WHERE isim = pg) ); ifadesi aşağıdakilerden hangisi de yazılabilir? Consistent, için bir yalıtım DECLARE tmp CHAR (20); WHERE isim = pg); RETURN (tmp); fiyat indeks sına SELECT firma FROM yerine tmp INTO firma FROM Mesrubat WHERE isim = pg; firma INTO tmp FROM Mesrubat WHERE isim = pg; firma FROM Mesrubat WHERE isim = pg; d) SELECT tmp FROM Mesrubat WHERE isim = pg;

2 12. Saklı fonksiyonun yerine benzer bir işlevi yerine getirebilecek saklı bir yordam nasıl tanımlanır? a) CREATE PROCEDURE fonk(pg CHAR (20)) RETURNS char(20) DECLARE tmp CHAR (20); where isim = pg); RETURN (tmp); CREATE PROCEDURE yordam( gozellik VARCHAR(30), giliski VARCHAR(30)) CONCAT( 'SELECT ', gozellik, ' FROM ', giliski); PREPARE sorgu EXECUTE sorgu; DEALLOCATE PREPARE sorgu; soruyu Yay göre cevaplayınız. CREATE FUNCTION Ragbet (cocagi CHAR( 20) ) RETURNS char(20) DECLARE musteri INTEGER; SET musteri = (SELECT COUNT(*) FROM Yaygin WHERE cayocagi = cocagi); IF musteri < 10 THEN RETURN 'duyulmamış'; ELSEIF musteri < 20 THEN RETURN 'orta'; ELSE RETURN 'popüler'; 14. b) CREATE PROCEDURE fonk(out tmp CHAR (20)) DECLARE tmp CHAR (20); where isim = pg); c) CREATE PROCEDURE fonk(pg CHAR (20), out tmp CHAR (20)) WHERE isim = pg); İmleç(cursor) saklı yordamlarda özellikle hangi amaç için kullanılır? a) İlişkidenn tek bir satır geriye döndürüleceği zaman b) İlişkidenn birden fazla satır geriye döndürüleceği zaman c) İlişkininn satırlarına hızlı bir şekildee erişileceği zaman ygin(musteri, cayocagi) şemasına Yukarıda tanımlanmış saklı fonksiyon için ne söylenemez?? a) Yerel değişken tanımlaması yapılmıştır b) IF ELSEE yapısı kullanılmıştır c) Cay ocaklarına gelen müşterilerin sayısı kontrol edilmiştir d) Müşterisi 10 un altındaki çay ocakları için fonksiyon 'popüler' ifadesini geri döndürür 15. Yukarıda tanımlanmış olan saklıı yordam için ne söylenebilir? a) Dinamik SQL kullanılmıştır b) Statik SQL kullanılmıştır c) Dinamik ve statik SQL kullanılmıştır <??php if (!($baglanti = mysql_connect('localhost','root','bim'))) { die ('Bağlantı sorunu:'.mysql_error); } $veritabani = mysql_select_db('ogr', $baglanti); if(!$veritabani) { die('veritabanı sorunu:'.mysql_error()); }?> 16. PHP kod bloğu aşağıda verilen hangi ifadeler içine yazılır? a) <! -php --> b) <?php?> c) <script language= = javascript > php </script> soruları aşağıda verilen PHP dilinde yazılan kod parçasına göre cevaplayınız. 17. Yukarıdaki kod parçasındaki aşağıdakilerden hangisidir? 18. Yukarıdaki kod parçasındaki aşağıdakilerden hangisidir? kullanılan kullanıcı sunucu adı

3 soruları aşağıda verilen ilişki şemalarına göre cevaplayınız. Ogrenci(ogrencino, adi, soyadi, cinsiyet, dogumtarihi, ogrencibolumno) Bolum(bolumno, bolumadi, fakulte) Ders(derskodu, dersadi, kredi, bolumno) OgrenciDers(ogrno, derskodu, donem, hnotu) Yukarıdaki hangisidir? 20. Yukarıdaki kod bağlanılmaktadır? Ogrenci ile Bolum ilişkilerinin çarpım (product) işlemi için aşağıdaki ilişkisel cebir ifadelerinden hangisi kullanılır? a) Ogrenci Bolum b) Ogrenci Bolum c) Ogrenci Bolum d) Ogrenci Bolum 22. Ogrenci ile Bolum ilişkilerinin çarpım işlemi için aşağıdaki SQL ifadelerinden kullanılır? * FROM Ogrenci NATURAL * FROM Ogrenci * FROM Ogrenci, Bolum ile ilişkilerinin doğal join) işlemi için aşağıdaki ilişkisel ifadelerindenn hangisi kullanılır? Ders Bolum (natural j a) Ders Bolum b) Ders Bolum c) Ders Bolum d) Ders Bolum kod parçasındaki parola aşağıdakilerden parçasında hangi veritabanına JOIN Bolum (product) hangisi birleştirme cebir 24. Ders ile Bolum ilişkilerinin doğal birleştirme (natural join) işlemi için aşağıdaki SQL ifadelerinden hangisi kullanılır? 25. Ders ile Bolum ilişkilerinin doğal birleştirmee işlemi ilgili ilişkilerdeki hangi özellikler üzerinden yapılır? * FROM Ders NATURAL JOIN Bolum * FROM Ders * FROM Ders, Bolum a) bolumadi b) bolumno c) dersadi d) derskodu ile ilişkilerinin theta join) işlemi için aşağıdaki SQL ifadelerinden hangisi kullanılır? 6. Ogrenci OgrenciDers birleştirme (theta j * FROM Ogrenci, Bolum * FROM Ogrenci NATURAL JOIN Bolum * FROM Ogrenci JOIN OgrenciDers ogrencino = ogrnoo 7. SELECT Og.ogrencino, Og.adi, Og.soyadi FROM Ogrenci Og WHERE EXISTS (SELECT * FROM Bolum Bo WHERE Og.ogrencibolumno = Bo.bolumno and Bo.bolumadi = 'Bilgisayar Mühendisliği'); ; SQL ifadesinin karşılığı aşağıdakilerden hangisi olabilir? Og.ogrencino, Og.adi, Og.soyadi FROM Ogrenci Og WHEREE NOT EXISTS (SELECT * from Bolum Bo WHERE Og.ogrencibolumno = Bo.bolumno and Bo.bolumadi <> 'Bilgisayar Mühendisliği'); Og.ogrencino, Og.adi, Og.soyadi FROM Ogrenci Og, Bolum Bo WHERE Og.ogrencibolumno = Bo. bolumno and Bo.bolumadi = 'Bilgisayar Mühendisliği'; ogrencino, adi, soyadi FROM Ogrenci WHERE ogrencibolumno IN ( SELECT bolumno FROM Bolum WHERE bolumadi = 'Bilgisayar Mühendisliği' ); ile ilişkilerinin kesişimi mi için aşağıdaki ilişkisell cebir ifadelerinden hangisi kullanılır? 8. Ogrenci Bolum (intersection) işlem a) Ogrenci b) Ogrenci c) Ogrenci d) Ogrenci ON

4 sorular şemasına göre cevaplayınız. 29. Aşağıdaki tanımlanmış program kod parçası için ne söylenemez?? a) Saklı yordam kullanılmıştır b) IF ELSEE yapısı kullanılmıştır c) Kurtarma noktası bildirimi yapılmıştır d) İşlemlerle ilgili hata denetimi yapılmamıştır CREATE PROCEDURE paratransfer(kimden INT, kime INT, miktar REAL) DECLARE hata INTEGER DEFAULT 0; DECLARE CONTINUE HANDLER FOR SQLEXCEPTION SET hata=1; END rı Hesap(hesap_id, bakiye) SAVEPOINT kurtarmanok; UPDATE Hesap SET bakiye = bakiye - miktar WHERE hesap_id = kimden; IF hata THEN ROLLBACK TO kurtarmanok; ELSEE UPDATE Hesap SET bakiye = bakiye + miktar WHERE hesap_id = kime; IF hata THEN ROLLBACK TO kurtarmanok; 30. Aşağıdaki tanımlanmışş program kod parçası için ne söylenemez? a) Bir hesaptan diğer bir hesaba para aktarma işlemi yapılmaktadır b) IF ELSE yapısı kullanılmıştır c) Hareket (transaction) işlemi kullanılmıştır d) Yordam parametresiz tanımlanmıştır CREATE PROCEDURE paratransfer(kimden INT, kime INT, miktar REAL, OUT ileti CHAR(25)) DECLARE kimdenbakiye REAL; SELECT bakiye INTO kimdenbakiye FROM hesap WHERE hesap_id = kimden; IF kimdenbakiye >= miktar THEN START TRANSACTION; UPDATE hesap SET bakiye = bakiye - miktar WHERE hesap_id = kimden; UPDATE hesap SET bakiye = bakiye + miktar WHERE hesap_id = kime; COMMIT; SET ileti=' İşlem tamam.'; ELSE ROLLBACK; SET ileti = 'Hesapta yeterli para yok!'; END

5 1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (c) 11. (b) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (a) 16. (b) 17. (c) 18. (b) 19. (d) 20. (a) 21. (d) 22. (c) 23. (b) 24. (a)

6 25. (b) 26. (c) 27. (d) 28. (a) 29. (d) 30. (d)

PostgreSQL ve PL/pgSQL

PostgreSQL ve PL/pgSQL PostgreSQL ve PL/pgSQL Adnan DURSUN Uygulama tasarım ve geliştiricisi @ : adnandursun.at.asrinbilisim.com.tr : +AdnanDURSUN Sunum Akışı PL/pgSQL nedir PL/pgSQL neden kullanmalıyız PL/pgSQL in yapısı Saklı

Detaylı

Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır.

Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır. KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır. Fonksiyonları veritabanı programlamada

Detaylı

STORED PROCEDURE LER (Saklı Yordamlar)

STORED PROCEDURE LER (Saklı Yordamlar) STORED PROCEDURE LER (Saklı Yordamlar) Eskiden yazılımlar, sadece prosedür denilen kod parçalarından oluşurdu. Her prosedür belli bir işlevi yerine getirmek için yazılmış kod parçalarıdır. Mesela, 2 sayı

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) İlişkisel Cebir Konular Biçimsel Sorgulama Dilleri İlişkisel Cebir İlişkisel Cebir İşlemleri Seçme (select) işlemi Projeksiyon (project) işlemi Birleşim

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -10- FONKSİYONLAR 3 Giriş Geçen haftaki derslerimizde Görünümleri (View) ve Stored Procedure (SP) leri öğrendik. Bu hafta

Detaylı

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR (Devam)

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR (Devam) KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR (Devam) Skaler değerli fonksiyon örneği: Parametre müşteri grubu olacak, eğer grubu parametresi değeri NULL olursa tüm müşteri sayısını, NULL değilse verilen gruptaki müşteri

Detaylı

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir.

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir. Oracle (Devam) SELECT INTO Deyimi Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir. Çok satır dönerse hata verir. Genel ifade: SELECT kolonisimler INTO

Detaylı

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR (Devam)

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR (Devam) KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR (Devam) Skaler değerli fonksiyon örneği: Parametre müşteri grubu olacak, eğer grubu parametresi değeri NULL olursa, tüm müşteri sayısını, NULL değilse girilen gruptaki müşteri

Detaylı

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır. Fonksiyonları veritabanı programlamada

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr. Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 313 Ofis Saatleri : Pazartesi: 10.00-12.00,

Detaylı

Çok tablolu sorgulamalar

Çok tablolu sorgulamalar Çok tablolu sorgulamalar Eğer birden fazla tabloda yer alan verilerin tek bir sorgu ile görüntülenmesi istenirse FROM kısmında ilgili tablolar araya virgül konularak yazılmalı, WHERE kısmında ise o tabloları

Detaylı

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Genel Kavramlar Veri Nedir? Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar Veri Tabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS)Nedir?

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model)

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) Dr. Dilek Küçük İlişkisel Model [1] Günümüzde en yaygın kullanılan veri tabanı modelidir. Bir ilişkisel veri tabanı bir veya

Detaylı

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir, aksi durumda hata olur.

Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir, aksi durumda hata olur. Oracle (Devam) SELECT INTO deyimi Sorgudan elde edilen değerin değişkenlere aktarılmasını sağlar. Sorgudan tek satır dönmesi gerekir, aksi durumda hata olur. Genel ifade; SELECT koloisimleri INTO değişkenisimleri

Detaylı

Örnek Veritabanı Çalışması. Kütüphane Veritabanı

Örnek Veritabanı Çalışması. Kütüphane Veritabanı Örnek Veritabanı Çalışması Kütüphane Veritabanı İçindekiler Kütüphane veritabanı şeması Tabloların oluşturulması Tablolar arası ilişkilerin varlık ilişki ve ilişkisel modeldeki gösterimleri Sorgu örnekleri

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 6 T-SQL ile Programlar Yazmak" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı Programlama dili olarak T-SQL Fonksiyonlar Programlamak

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 5. SQL PROGRAMLAMADA CURSOR (İMLEÇ) ve TRIGGERS (TETİKLEMELER)

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 5. SQL PROGRAMLAMADA CURSOR (İMLEÇ) ve TRIGGERS (TETİKLEMELER) BÖLÜM 5 5. SQL PROGRAMLAMADA CURSOR (İMLEÇ) ve TRIGGERS (TETİKLEMELER) 5.1 CURSOR (İMLEÇ) VE ÖZELLİKLERİ. Birden fazla kaydın hafızaya getirilme işlemlerine imleç(cursor) açma denir. İmleç açma, özellikle

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR YÜKSEK LİSANS PROJESİ Mehmet Emin AKKAYA Danışman: Yrd. Doç.

Detaylı

TESİ. aşağıdaki. UML deki. karşılığı. 1. yapılsın: sorgular 0..* 0..1 0..1 0..* aşağıdakilerin. a) S1 ve S2 b) S1 ve S2 0..* 1..1 0..1 0..1.

TESİ. aşağıdaki. UML deki. karşılığı. 1. yapılsın: sorgular 0..* 0..1 0..1 0..* aşağıdakilerin. a) S1 ve S2 b) S1 ve S2 0..* 1..1 0..1 0..1. 007-008 Eğitim-Öğretim Bahar Yarıyılı. şemasında Mesrubat(ad,firma) yapılsın: S: SELECT firma FROM Mesrubat; sorgular 5. Aşağıdaki E/R diyagramının UML deki seçeneklerde verilenlerden hangisidir? karşılığı.

Detaylı

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon ORACLE GİRİŞ Oracle ile SQL Server ın karşılaştıralım. 1 Oracleda veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, değiştirme ve silme kodları aynı. 3

Detaylı

Oracle da kullanılan veri tipleri:

Oracle da kullanılan veri tipleri: ORACLE A GİRİŞ Oracle ile SQL Server ı karşılaştıralım, 1 Oracle da veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, yapısını değiştirme, silme kodları

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri ORACLE DA KÜRSÖRLER Gerekli sistem değişkenleri SQL%ISOPEN : kürsör açıksa değeri true, kapalı ise değeri false SQL%ROWCOUNT : sql ile işlem gören kayıt sayısı bulunur. SQL%FOUND : sql işlemi sonucu, en

Detaylı

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1 5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili Veritabanı 1 SQL- Yapısal Sorgulama Dili SQL ifadeleri yapısal olarak üç gruba ayrılır. Veri Tanımlama Dili (DDL - Data Definition Language) Veri İşleme Dili (DML - Data Manipulation

Detaylı

Veritabanına Uygulanması

Veritabanına Uygulanması Add, Alter Drop, Alter Change, Alter Sql komutları ve açıklamaları CREATE CREATE TABLE Üzerinde çalışma yapılan veritabanı içerisinde yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. CREATE TABLE tablo_adı (alan_adı1

Detaylı

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir?

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? 1) I. Tablo Oluşturma II. Veri Güncelleme III. Veri Silme IV. Veri Ekleme V. Tablo Silme Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? a) I, IV ve V b) II, III ve IV

Detaylı

20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi

20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi 20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi 1) Aşağıdaki SQL Server sürümlerinden hangisi ana sürümlerden bir tanesidir? a) Parallel Data Warehouse b) Express c) Standart d) Developer

Detaylı

2008 09 Güz Yarıyılı MT 487 Bilgisayarda Veri Yapıları Final Çalışma Soruları

2008 09 Güz Yarıyılı MT 487 Bilgisayarda Veri Yapıları Final Çalışma Soruları 2008 09 Güz Yarıyılı MT 487 Bilgisayarda Veri Yapıları Final Çalışma Soruları Hayali bir şirket için BizimŞirket isimli bir veritabanı oluşturulmuş ve aşağıdaki tablolar yapılmıştır. Lütfen tabloları dikkatlice

Detaylı

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili -43- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DDL (Data Definition Language Veri Tanımlama Dili : Bu kategorideki SQL komutları ile veritabanları, tablo, görünüm ve indekslerin yaratılması,

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Basit Sorgulamalar a. Tablodan tüm alanları sorgulama b. Tablodan alanları belirterek sorgulama c. Tekrarlı satırları önleme d. Belirli sayıda veya oranda sorgulama yapma

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Veritabanı Tasarımı Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Konular Oracle özel join işlemlerini isimlendirme ve onların ANSI/ISO SQL: 1999 karşıtları Join durumlarının amacını açıklama Kartezyen çarpımdan

Detaylı

Sayfa 1 / 8. Tabo yapıları

Sayfa 1 / 8. Tabo yapıları Tabo yapıları KullanTur KullanTurNo INT Birincil anahtar(kullanıcının türü 0 : Öğrenci, 1: Öğretim elemanı KullanTurAd VARCHAR(20 NOT NULL GecikmeCeza MONEY NOT NULL DEFAULT(0 Kullanıcı türü için uygulanacak

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir.

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir. T-SQL KODLARİ İÇERİSİNE AÇIKLAMA EKLEME Bir veya daha fazla satırın çalıştırılmasını Önlemek için veya /*... */" ifadeleri kullanılır. -- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak

Detaylı

SQL (Structured Query Language)

SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) Genel SQL SQL çok yüksek seviyeli bir dildir. Biraz ingilizce bilgisi gerektirir. Programlama dillerine göre öğrenilmesi çok daha kolaydır. Çünkü programlama dillerindeki

Detaylı

EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları

EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları Kullanımı EXISTS (sorgu) : eğer sorgudan bir yada daha fazla kayıt dönerse değeri true (doğru), hiç kayıt dönmez ise değeri false (yanlış) tır. NOT EXISTS : exists fonksiyonunun

Detaylı

MT487_2005guz_final_cevaplar (cevaplar vurgulu ve koyu yazılmıştır)

MT487_2005guz_final_cevaplar (cevaplar vurgulu ve koyu yazılmıştır) Öğrenci No: Ad Soyad: İmza: MT 487 Bilgisayarda Veri Yapıları 2005-06 Güz Yarıyıl Sonu Sınavı 20.01.2006 AÇIKLAMALAR Cevaplar toplam 60 puan üzerinden değerlendirilecektir. Her soru 4 puandır. Soruları

Detaylı

Veritabanlarına ve SQL'e Giriş. Devrim GÜNDÜZ. Teknoloji Destek Merkezi -- www.tdmsoft.com. devrim@gunduz.org

Veritabanlarına ve SQL'e Giriş. Devrim GÜNDÜZ. Teknoloji Destek Merkezi -- www.tdmsoft.com. devrim@gunduz.org Veritabanlarına ve SQL'e Giriş Devrim GÜNDÜZ Teknoloji Destek Merkezi -- www.tdmsoft.com devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://www.gunduz.org Giriş Bu seminerde, aşağıdaki konular anlatılacaktır:

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Nedir? Değişkenler, programın veya kodların icra süresince belirli bir değer tutan ve istenilirse bu değer

Detaylı

SQL Kod ile Tablo Oluşturma

SQL Kod ile Tablo Oluşturma SQL Kod ile Tablo Oluşturma Aşağıdaki SQL kodları Veri tabanı hazırlama programında yazılıp çalıştırıldığı zaman PERSONEL adında bir tablo oluşturulur ve bu tablonun sütunları Personel_no, Adı, Soyadı

Detaylı

Veri Tabanı ve Yönetimi

Veri Tabanı ve Yönetimi Veri Tabanı ve Yönetimi Transaction Trigger 1Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2011 BURDUR TRANSACTİON TRANSACTİON: İşlem bütünlüğü sağlar. Tranasction bloğu içindeki komutlar bir bütün olarak işlenir. Komutların

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi D M L Bilindiği üzere SQL tablolar üzerinde sorgulama yapar. Bu sorgular

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language)

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Konular Yapısal SQL Komutları Gruplama İşlemi SQL Fonksiyonları Kaynaklar 2 SQL (Structured Query Language) SQL Carlos

Detaylı

2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar

2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar 2-Veritabanı Yönetim Sistemleri/ Temel Kavramlar Öğr. Gör. Saliha Kevser KAVUNCU Veritabanı neden kullanılır? Veritabanının amacı; insanların ve organizasyonların birşeyleri takip edebilmesine yardımcı

Detaylı

Tetikleyiciler (TRIGGER) Tetikleyiciler ne zaman kullanılırlar. Ardı Sıra Tetikleyiciler (After Triggers) Örnek

Tetikleyiciler (TRIGGER) Tetikleyiciler ne zaman kullanılırlar. Ardı Sıra Tetikleyiciler (After Triggers) Örnek Tetikleyiciler (TRIGGER) Bir tetikleyici bir tabloya bağlı olarak bir takım işlemler yapan özel bir saklı yordamdır. Biz bu derste sadece Ardı Sıra Tetikleyici (After Trigger) ve Yerine Tetikleyici (Instead

Detaylı

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL)

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) OGRENCI Tablosu 1234 Zeynep Makina K 23.06.1984 1. Cad 3.4 CREATE TABLE VERİ TANIMLAMA DİLİ (VTD) Veritabanında yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. Yukarıda tanımlanan

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERITABANI-I SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

1. Araçların tüm bilgilerini ve bağlı oldukları kiralama noktasının adres ve telefonunu içeren tam listesi:

1. Araçların tüm bilgilerini ve bağlı oldukları kiralama noktasının adres ve telefonunu içeren tam listesi: OtoKira bir çok yerde kiralama noktası olan bir araba kiralama şirketidir. Bu şirket bu kiralama noktalarında değişik araçlara sahiptir. Bu şirketin veri tabanı aşağıdaki tablolardan oluşmaktadır. KiralananYer

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

Bir çeşit prosedür. Ancak bu prosedür kendiliğinden çalışır. Çalışması için tabloya veri eklemek, veri silmek, veri değiştirmek yeterlidir.

Bir çeşit prosedür. Ancak bu prosedür kendiliğinden çalışır. Çalışması için tabloya veri eklemek, veri silmek, veri değiştirmek yeterlidir. TRIGGER Bir çeşit prosedür. Ancak bu prosedür kendiliğinden çalışır. Çalışması için tabloya veri eklemek, veri silmek, veri değiştirmek yeterlidir. Herhangi bir tablo üzerinde yapılan, insert, update veya

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU GÖRÜNÜM Görünüm (view), Sorguları basitleştirmek, Erişim izinlerini düzenlemek, Farklı sunuculardaki benzer verileri karşılaştırmak

Detaylı

Veritabanı. SQL (Structured Query Language)

Veritabanı. SQL (Structured Query Language) Veritabanı SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan dildir. SQL, bütün kullanıcıların ve uygulamaların veritabanına

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Tanımlama Değişken isimlerinin başında @ sembolü bulunur. @ad, @soyad, @tarih değişken isimlerine birer örnektir.

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili)

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili) SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir.

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir. SQL PROGRAMLAMA BATCH Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı deyimidir. SELECT. UPDATE...... DELETE.. BATCH BATCH Özellikleri 1- Bir batch içinde bir deyimde yazım hatası olduğunda

Detaylı

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız.

Aşağıdaki şemaya dikkat edin. Sorgulamalarımızı genellikle bu şemaya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Sorgulama Yaparken Gruplama (GROUP BY) 2- Gruplamada Koşul Kullanımı (HAVING) 3- Sorgulama Yaparken Sıralama (ORDER BY) 4- Sorgulamalarda İşlem Yapma 5- Güncellemelerde İşlem

Detaylı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Data Programming SQL Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 15 Mar 2016 1 SQL deyimleri veritabanları üzerinde çeşitli işlemleri yerine getirirler. Veritabanından

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JDBC (Java Database Connectivity) Üst Düzey Programlama-ders07/ 1 JDBC JDBC ilişkisel veritabanlarına erişim için Java dilinde kullanılan standart bir kütüphanedir. Bu kütüphanedeki

Detaylı

VERİTABANI ve YÖNETİMİ

VERİTABANI ve YÖNETİMİ VERİTABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -7- VERİLERİ GRUPLAYARAK ANALİZ ETMEK 3 Genel Bakış Grup fonksiyonlarının tanımlanması, Gruplama işlemlerini, Gruplama

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BOZKIR MESLEK YÜKSEKOKULU VERİTABANI-II DERSİ FİNAL SINAVI

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BOZKIR MESLEK YÜKSEKOKULU VERİTABANI-II DERSİ FİNAL SINAVI 1- Aşağıdaki özelliklere sahip PHP fonksiyonunu yazınız. Fonksiyonun amacı DOKTORLAR isimli tabloya kayıt eklemektir. Kendisine gönderilen doktor bilgilerini(adi,soyadi vs.) tabloya ekleyecektir. Fonksiyonun

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS VERİ TABANI BG-313 3/1 3+1+0 3+0,5 5 Dersin Dili : TÜRKÇE Dersin Seviyesi : LİSANS

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

Veritabanına Giriş. Oğuzhan Ceylan. 19 Eylül 2011

Veritabanına Giriş. Oğuzhan Ceylan. 19 Eylül 2011 Veritabanına Giriş Oğuzhan Ceylan 19 Eylül 2011 Outline Veritabanı MYSQL Mysql Sorgu Komutları Bir veritabanı yaratmak ve kullanmak Veritabanı Veritabanı Verittabanı hangi alanlarda kullanılıyor. Web sitesi

Detaylı

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir.

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir. VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VTYS lerde veri bütünlüğünü sağlamanın iki temel yolu vardır; Tanımlanabilir veri bütünlüğü ve prosedürel veri bütünlüğü. Tanımlanabilir veri bütünlüğü, tanımlanan nesnelerin kendi özellikleri

Detaylı

Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join)

Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join) Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join) Join(Birleştirici), iki ya da daha fazla tabloyu aynı anda sorgulayarak bir sonuç tablosu (result table) oluşturmaya yarar. Örneğin: İki tabloyu birleştirici ile birleştirerek

Detaylı

Veri Tabanı-I 9.Hafta

Veri Tabanı-I 9.Hafta Veri Tabanı-I 9.Hafta SELECT komutu 1 SELECT YAPISI SELECT FROM [WHERE ] , veritabanından değerleri alınacak olan kolonların listesidir. kolon_listesi

Detaylı

Maliye Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (Bilişim) -16 Mart 2014 A

Maliye Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (Bilişim) -16 Mart 2014 A VERİ TABANI GRUBU 1. Aşağıdakilerden hangisi E-R (Entity Relationship=Varlık İlişki) modeli kavramlarından birisi değildir? Varlık ve nitelikleri Varlık kümesi Tek Değerli Nitelikler Çok Değerli Nitelikler

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 3. SQL PROGRAMLAMA BLOKLARI ve AKIŞ DENETİMİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 3. SQL PROGRAMLAMA BLOKLARI ve AKIŞ DENETİMİ BÖLÜM 3 3. SQL PROGRAMLAMA BLOKLARI ve AKIŞ DENETİMİ 3.1 SQL PROGRAMLAMA BLOKLARININ YAPISI Birbirinden çok az farklarla ayrılan PL/SQL ve T-SQL e ikisini de kapsayacak şekilde SQL programlama demiştik

Detaylı

Maliye Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (Bilişim)-16 Mart 2014 B

Maliye Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (Bilişim)-16 Mart 2014 B VERİ TABANI GRUBU 1. Aşağıdakilerden hangisi basit bir ifade ile veritabanını tanımlar? Bir sistemdeki tüm dosyaların koleksiyonudur. Verinin (data) organize edilmiş bir koleksiyonudur. Bir klasör içindeki

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210)

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210) Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr.Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 312 Ofis Saatleri : Pazartesi: 14:00 14:50, Salı:

Detaylı

Transaction ve Ortak Zamanlılık. Sibel SOMYÜREK

Transaction ve Ortak Zamanlılık. Sibel SOMYÜREK Transaction ve Ortak Zamanlılık Sibel SOMYÜREK Nedir? Daha küçük parçalara ayrılamayan en küçük işlem yığını Hepsi tek bir SQL ifadesiymiş gibi yürütülen SQL komutları kümesidir. Nedir? Transaction ın

Detaylı

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi Hafta 5 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun

Detaylı

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı İlişkisel Cebir SQL e Giriş İlişkisel Cebir (Relational

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA İçindekiler Veritabanı Oluşturma, Silme MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1 Tablo Oluşturma, Silme Tabloya Bilgi Girme Veritabanı Sorgulamaları Hedefler Mysql komutları

Detaylı

ACCESS PLATFORMUNDA SQL

ACCESS PLATFORMUNDA SQL ACCESS PLATFORMUNDA SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) KODLAMA ÖRNEKLERİ DISTINCT : Bir alanda birbirinin aynı kayıtlar bulunabilir. Öğrenciler tablosundaki aynı isimde öğrencilerin bulunması durumunda aynı

Detaylı

Veri Tabanı Programlamaya Giriş

Veri Tabanı Programlamaya Giriş Veri Tabanı Programlamaya Giriş Kitap özeti Veri Tabanı Programlamaya Giriş SQL insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. Bu dil sayesinde, bir veritabanından kayıtları

Detaylı

Liquibase ile Veri Tabanı Değişiklik Yönetimi

Liquibase ile Veri Tabanı Değişiklik Yönetimi Liquibase ile Veri Tabanı Değişiklik Yönetimi Ahmet Deniz Korkmaz deniz.korkmaz@ozguryazilim.com.tr LIQUIBASE Versiyon kontrolü olmadan kod yazmıyoruz. Peki veritabanı? Veritabanı değişiklik, versiyonlama

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4 İçerik SQL e Giriş. SQL Yapısal Sorgulama Dili. Temel SQL Komutları: Sorgulama İşlemleri SELECT deyiminin temel yapısı Seçme İşlemi Atma İşlemi Aritmetik İfadelerin

Detaylı

Cursor. Bir veri tipi olarak da ele alınabilen Transact-SQL Sunucu Cursor şu aşamalardan geçirilerek kullanılır.

Cursor. Bir veri tipi olarak da ele alınabilen Transact-SQL Sunucu Cursor şu aşamalardan geçirilerek kullanılır. Cursor VTYS'deki cursor'ler, metin editörlerindeki cursorler ile aynı işi yapar. Metin editörlerinde O an için cursor nerede ise, oradaki verileri baz alan işlemler yapabilirsiniz. Veritabanı sistemlerinde

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 4. SQL PROGRAMLAMADA PROCEDURE ve FUNCTION

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II. 4. SQL PROGRAMLAMADA PROCEDURE ve FUNCTION BÖLÜM 4 4. SQL PROGRAMLAMADA PROCEDURE ve FUNCTION 4.1 PROCEDURE (PROSEDÜR) VE ÖZELLİKLERİ? Prosedürler belirli işlemleri gerçekleştirmek üzere oluşturulan özel bloklardır. PL/SQL de prosedürler diğer

Detaylı

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 6. SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 6. SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 6. SQL Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı SQL Fonksiyonları Çoklu Tablo İşlemleri İç içe Select ler JOIN Birleştirme

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 İçerik Web Tabanlı Veri Tabanı Sistemleri.! MySQL.! PhpMyAdmin.! Web tabanlı bir veritabanı tasarımı. R. Orçun Madran!2 Web Tabanlı Veritabanı Yönetim Sistemleri

Detaylı

PHP+Memory Cache+PostgreSQL Kullanarak Performanslı Veritabanı Uygulaması Geliştirme

PHP+Memory Cache+PostgreSQL Kullanarak Performanslı Veritabanı Uygulaması Geliştirme PHP+Memory Cache+PostgreSQL Kullanarak Performanslı Veritabanı Uygulaması Geliştirme M.Atıf CEYLAN SitenizOlsun.com Giriş Sunum İçeriği Performanstan ne anlıyoruz? Vertitabanı Performansını Artırmak PHP

Detaylı

TRIGGER. Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir.

TRIGGER. Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir. TRIGGER Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir. DML ve DDL trigger lar olarak ikiye ayırmak mümkündür. DML (Data Manipulation

Detaylı

PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili

PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili Devrim GÜNDÜZ devrim@gunduz.org devrim@postgresql.org Teknoloji Destek Merkezi http://www.tdmsoft.com http://seminer.linux.org.tr http://www.gunduz.org/seminer/plpgsql Bu sunu,

Detaylı

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı. 20-23 Eki. 2015. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

08221 Veri Tabanı II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı. 20-23 Eki. 2015. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08221 Veri Tabanı II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 20-23 Eki. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU T-SQL KOMUTLARI Veritabanları ANSI SQL dediğimiz standart dil kullanılmaktadır. Bu dil

Detaylı

COMMIT: Oluşturulan transaction işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde yapılan değişikliklerin veritabanına kalıcı olarak aktarılmasıdır.

COMMIT: Oluşturulan transaction işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde yapılan değişikliklerin veritabanına kalıcı olarak aktarılmasıdır. TRANSACTION Bir transaction bir veya daha fazla SQL ifadesinden meydana gelen tek bir işlemdir. SQL ifadelerinin tamamı bir bütün olarak düşünülür ve daha küçük iş parçalarına ayrılamaz. Özellikle ardı

Detaylı

İsimler ve Kapsam. 24 Şubat 2011. Programlama Dilleri - Pamukkale Üniversitesi 1

İsimler ve Kapsam. 24 Şubat 2011. Programlama Dilleri - Pamukkale Üniversitesi 1 İsimler ve Kapsam Tanım: Bir değişkenin kapsamı (scope) değişkenin görülebilir olduğu komutların alanıdır. Görülebilir olduğu alan, bir komut içinde belirlenen değerle kullanılabildiği alandır. Tanım:

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERITABANI-I Varlık-İlişki Diyagramlarının İlişki Şemalarına Dönüştürülmesi E-R Çizelgelerini İVTYS ye Dönüştürme

Detaylı

BAYİLERİMİZE ÖZEL. 13 Ağustos İlgili Modül/ler : Genel. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL

BAYİLERİMİZE ÖZEL. 13 Ağustos İlgili Modül/ler : Genel. İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL 13 Ağustos 2011 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL SQL SORGU ÖRNEKLERİ CARİ KART TABLOSUNDAKİ BÜTÜN ALANLARIN LİSTELENMESİNİ SAĞLAYAN SORGU SELECT * BAYİLERİMİZE ÖZEL İlgili Modül/ler : Genel CARİ

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Veritabanı Hareketleri

Veritabanı Tasarımı. Veritabanı Hareketleri Veritabanı Tasarımı Veritabanı Hareketleri Konular Veri hareketleri ile ilgili olarak COMMIT, ROLLBACK ve SAVEPOINT terimlerini tanımlamak COMMIT, ROLLBACK ve SAVEPOINT ifadelerinin üç avantajını listelemek

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

Örnek: HAFTA12B isimli bir kullanıcı tanımlayalım. Bu kullanıcıya gerekli yetkileri verelim.

Örnek: HAFTA12B isimli bir kullanıcı tanımlayalım. Bu kullanıcıya gerekli yetkileri verelim. NOT: Diyelim ki, bir müşteri tablosu var, bu tablodan vwmusteri isminde bir view oluşturduk. Eğer müşteri tablosuna yeni bir kolon eklenirse veya müşteri tablosundan bir kolon silinirse. vwmusteri viewi

Detaylı