Đnönü Üniversitesi Mühendislik fakültesi, Elektrik-Elektronik Bölümü ELEKTRONĐK DENEY FÖYLERĐ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Đnönü Üniversitesi Mühendislik fakültesi, Elektrik-Elektronik Bölümü 00315 ELEKTRONĐK DENEY FÖYLERĐ"

Transkript

1 1 Đnönü Üniversitesi Mühendislik fakültesi, Elektrik-Elektronik Bölümü ELEKTRONĐK DENEY FÖYLERĐ Ders Sorumlusu: Yard. Doç. Dr. M. E. Tagluk Bu dönemde dokuz deney + bir uygulamalı ödev yapılacaktır. Uygulamalı ödeviniz şudur: 0-12 V arasında ayarlanabilen bir DC gerilim regulatoru yapmaktır. Laboratuar konusunda danışmanınız veya ders sorumlusundan yardım alabilirsiniz. Uygulama Ödevi: AC 220 V REGULATOR DEVRESĐ DC 0-12 V Not: özellikle son iki hafta yoğunlaşacağımız bu DC regulator devresini dönem boyunca hazırlanmaya çalışınız. Devre şeması verilmeyişinin nedeni her öğrencinin kendi çabasıyla araştırıp uygun bulduğu bir regulator devresini tasarlamasıdır.

2 2 DENEY NO: 1 EEM 315 ELEKTRONĐK LABORATUARI DENEY ADI: Elektronik laboratuarındaki cihazların teknik özellikleri AMAÇ:Elektronik laboratuarındaki cihazları tanımak, Amper-Volt (I-V) karekteristiklerini ve frekans tepkilerini (cevaplarını) elde etmek. ÖN ÇALIŞMA: Laboratuarınızda bulunan cihazların kataloglarını alıp incelemeye çalışınız. DC gerilim kaynağı, AC gerilim kaynağı (fonksiyon jeneratörü) ve ölçü aletleri hakkında kütüphaneden bilgi edinmeye çalışınız ve öğrendiklerinizi not ediniz. Osiloskup un çalışma prensibini araştırıp öğreniniz. DENEY BASAMAKLARI: 1. DC güç kaynağının kısa devre akımının sınırlandırılması: Deneylerde devrede oluşan bir kısa devre nedeniyle, üzerinden geçen yüksek akımdan dolayı devre elemanları hasar görebilir. Bunu önlemek için deneye başlamadan önce DC güç kaynağının kısa-devre akımı sınırlandırılmalıdır. Kısa devre akımını sınırlamak için aşağıdaki işlemleri takip ediniz. a) Kullanacağınız kaynağın (Master veya slave) akım kontrol düğmesini maksimum değere çeviriniz. b) Güç kaynağı üzerindeki V/A anahtarını V pozisyonuna alınız. Voltaj kontrolünü çevirerek istenen değere ayarlayınız. (Bu deneyde 2V) c) Akım kontrolünü minimuma indiriniz. (akımı sıfır a eşitleyin) d) Çıkış terminalleri arasına bir kablo bağlayarak kısadevre yapınız. e) Güç kaynağı üzerindeki V/A anahtarını A durumuna getiriniz. f) Akım istenen değere ulaşıncaya kadar yavaşça akım kontrolünü arttırınız. (Bu deney için 150 ma) Not: DC (Doğru akım) güç kaynağı üzerindeki akım ve gerilim göstergeleri istenilen düzeyde hassas olmayabilir. Dolayısıyla, Laboratuardaki güç kaynağının çıkışındaki gerilimi ölçmek için dijital multimetre (DMM) veya Osiloskop(CRO), akım ölçmek için ise analog multimetre nin kullanılması tavsiye edilir. 2. DC güç kaynağının I-V karakteristiğinin çıkarılması: V-I karakteristiğini çıkarmak için aşağıdaki işlemleri takip ediniz. a) Şekil. 1 deki devreyi kurunuz A V V R DC güç kaynağı Şekil 1.1. DC güç kaynağının I-V karakteristiğini çıkarmak için gerekli devre şeması. Not: Deneyin 1. şıkkında yapıtığınız akım ve gerilim ayarlarını değiştirmeyiniz ve gerilim ölçümü için dijital multimetre (DMM) akım ölçümü için analog multimetre kullanınız.

3 3 b) Tablo. 1 i Laboratuar defterinize çiziniz. R değerini verilen değerlerle değiştirerek her adımda gerilim ve akım değerini okuyarak tabloya yazınız. c) b de elde ettiğiniz verileri kullanarak DC güç kaynağının I-V ( I dikey eksen,vyatay eksen olacak şekilde) karakteristiğini çiziniz. d) Güç kaynağının iç direnci kısa devre ( R=0 ) ve açık devre ( R=90K) noktalarında bulunuz. 3. Osiloskop un (CRO) Gerilim ve Frekans Kalibrasyonu (ayarlaması) Normal durumda, osiloskop üzerindeki gerilim ve akım kalibrasyon düğmelerinin saat yönünde en sona çevrili olması gerekir. Eğer daha önce bilinen bir değeri Osiloskop ile farklı okuyorsanız gerilim kalibrasyonu yapmanız gereklidir. Aynı durum frekans için de geçerlidir. Kalibrasyon yapmak için osiloskop üzerindeki kalibrasyon çıkışı kullanılır. Kalibrasyon çıkışı 0.5V pp (tepeden tepeye) ve frekansı da 1 khz olan bir dalgadır. Gerilim ve frekans kalibrasyonu yapmak için aşağıdaki sırayı takip ediniz. a) CRO nun kalibrasyon çıkışını 1 ve 2 nolu girişlere bağlayınız. b) Đşaretin (sinyalin) gerilim ve frekansını ölçün ve gerçek değerleriyle karşılaştırınız. Eğer bir fark var ise kalibrasyon düğmesini çevirerek ayarlama yapınız. 4. Sinyal Generatörünün kullanılması: a) Sinyal Generatörünün çıkışını Osiloskopa bağlayınız. Generatörün off-set düğmesını kullanarak (3+ 2 Sinωt)Volt elde ediniz. (sinyalin frekansını f = 1k Hz e ayarlayınız) osiloskop ta elde edilen şekli çiziniz. b) 2 Sinωt değerini değiştirmeden off-set gerilimini (+) ve (-) yönde değiştirerek işaretin nasıl değiştiğini osiloskopta izleyiniz. 5. Dijital multimetre (DMM), AVO ve CRO nun frekans cevabı: a) Sinyal jeneratörünün çıkışını 5 khz de 2Sinωt volta ayarlayınız ve osiloskop ta gördüğünüz şekli çiziniz. b ) Tablo-2 yi defterinize çiziniz. Tabloda bulunan frekans değerleri için CRO, AVO ve DMM de okuduğunuz gerilim değerlerini yazınız. c ) b sıkkında elde ettiğiniz üç sonucu grafik çizerek (f- yatay eksen, V- dikey eksen) karşılaştırınız. Aralarında fark var mı? nedenini değerlendirme bölümünde açıklayınız. Tablo 1 R (OHM) 90 K 10 K 1 K I (ma) V(V) Tablo 2 F (HZ) K 10 K 100 K 150 K 200 K 300 K 500 K 1 M DMM(V) AVO(V) CRO(V) DEĞERLENDĐRME: 1. Laboratuvarda kullandığımız kaynağın I-V karakteristiği niçin gereklidir. 2. Tablo 1 ve 2 de her bir cihaz için elde ettiğiniz sonuçların neden farklı olduğunu yorumlayınız. Buna göre hangi ölçü cihazı daha iyidir? Nedenini açıklayınız.

4 4 DENEY NO : 2 EMM 315 ELEKRONĐK LABORATUVARI DENEY ADI : Diyot karakteristikleri ve model devreler AMAÇ: Diyotları tanımak, çeşitli diyotların Akım-Gerilim (I-V) karakteristiklerini elde etmek ve diyotları ideal diyotlarla modellemek için elektronik devreler tasarlayıp kurmak. ÖN ÇALIŞMA: Şekil 1 de I-V karakteristiği verilen devreyi araştırınız ve ideal diyot, gerilim kaynaklar ve rezistanslarla tasarlayınız. I(mA) 1/ /2000 V(volt) 1/100 Şekil 2.1. DENEY BASAMAKLARI: 1. Diyot Testi Masanızda bulunan diyotları DMM ve AVO ile sağlam olup olmadıklarını test ediniz. Not : DMM doğru polariteye sahiptir (kırmızı ile gösterilen jack girişi içindeki pilin pozitifidir) AVO ters polariteye sahiptir (kırmızı ile gösterilen jack girişi içindeki pilin negatifidir) 2. Diyot Karakteristikleri Not : Eğer gerekirse osiloskobunuzun X (giriş 1) ve Y (giriş 2) girişlerini kalibre ediniz (ayarlayınız). X R=10K Z Y R=100Ω Şekil 2. (X-osiloskop un birinci giriş ve Y ise ikinci girişini göstermektedir.)

5 5 Şekil 2 deki devreyi kurunuz ve aşağıdaki yolu takip ediniz a) Diyotlarınıza zarar vermemek için DC güç kaynağınızın kısa devre akımını 200 ma ile sınırlandırınız (bunun nasıl yapılacağı 1. deneyde gösterilmişti). b) Şekil 2 deki V (AC gerilim) değerini diyot un kabul edeceği maksimum gerilim değerini aşmayacak şekilde devreye uygulayınız. ( =10sin2π1000t) c) Şekil 2 deki Z yerine Diyot, LED (Işık saçan diyot) ve zener diyotu sırasıyla bağlayınız. Her eleman için I-V karakteristiğin osiloskopta elde ediniz ve defterinize aynı ölçekte alt alta çiziniz. Not : Şekil 2 de gösterilen Y bağlantısı diyotdun akım değişimini görüntülemek içindir. Osiloskop doğrudan akım okuyamayacağı için devreye R=100Ω direnci konulmuş ve bu direnç üzerinden okunan gerilim I=V/R dır. Dolayısıyla Y kanalından okunan değer R a bölünerek gerçek akım değeri bulunmalıdır. Ayrıca LED in saçacağı sarı ışığı gözleyiniz ve nedenini araştırınız. d) Tablo 1 i defterinize çizip elde edilen karakteristikleri kullanarak her diyot için V d (eşik gerilimi), V z (zener kırılma gerilimi), r f (diyodun aktif direnci), r r (diyodun ters aktif direnci) ve r z (zener diyodunun zener direnci) değerlerini yazınız. Tablo 1 DĐYOT ÇEŞĐTLERĐ V d (V) V z (V) r f (OHM) r z (OHM) r r (OHM) (1N4001) XX XX LED (MN5353) XX XX ZENER (BZV8506V2) 3- Modelleme: 3.1. Zener Diyodun Modellenmesi Zener diyodun parçalı doğrusal diyot modeli Şekil 3 te görülmektedir. Bu devreyi kurunuz ve devrenin I i karakteristik grafiğini osiloskopta gözleyiniz ve defterinize çiziniz. R=10K V o X- Gerilim ölçmek için R=100Ω R f V 1 V 2 R z = D1,D2-1N4001 V1=2V V2=6V R f =1K, Rz=10Ω Y- akım ölçmek için Şekil 2.3 Zener diyodunun model devresi Not: Şekil 2.3 te gösterilen V 1 ve V 2 yi elde etmek için DC güç kaynagınızı INDEPENDENT (bağımsız) konuma getirin V 1 MASTER ve V 2 SLAVE olacak şekilde devreye dikkatlice bağlayınız. Bu konuda asistanınızdan yardım isteye bilirsiniz.

6 Şekil 2.1 de verilen model: Önçalışmada bulduğunuz devreyi kurunuz. Bu devrenin I i karakteristik grafiğini osiloskopta gözleyiniz ve defterinize çiziniz. Elde ettiğiniz bu karakteristik ile 3.1 de elde ettiğiniz karakteristiği karşılaştırınız. 4. Diyot Göstergeler Şekil 2.4 te bir diyot gösterge şeması gösterilmiştir. Labaratuvarınızda bulunan 7 segment göstergeyi inceleyiniz ve gerekli bağlantıları kurarak 0 dan 9 a kadar sayıları görüntülemeye çalışınız. Not: Şekilde gösterilen gösterge ortak anotludur. Masanızda bulunan ortak katodlu olabilir buna dikkat ediniz. 5. Optik çift Şekil 2.5 de bir optik çift (Optocoupler) şeması gösterilmiştir. Asistanınızdan yardım alarak bu devreyi kurunuz. LED ile Foto Diyot arasına ışığı engelliyen bir nesne koyarak Foto Diyot akımını kontrol edebileceğinizi gözleyiniz F A B Ortak Anode 7 segment gösterge 3 G RDP E C D LDP A B C D E F G RDP Şekil segment gösterge şeması R=10K OPTOCOPLER V o LED FOTO DIODE V SG R L I O V B Şekil 2.5 Optik çifti şeması NOT:. LED in anot ve katatunu tespit etmek için birçok yol vardır. Anot ve katot DMM ile bulunabilir. Katotun ucu anatunkinden daha kısa ve LED in cam bölümünün içinde anot katotuna daha küçük olduğuna diikkat ediniz. LED leri bir devrede kullanırken şekil 1.a da görüldüğü gibi küçük (100Ω gibi ) seri bir dirençle devreye bağlanır. Bu direnç ileri beslenmede diyodu aşırı akımda korur. LED i aşırı ters gerilimden korumak içinde şekil 1. b de görüldüğü gibi LED in polaritesine ters diyot bağlanır.

7 7 Foto diyotlar şekil 3.a da görüldüğü gibi ters beslendiğinde foto diyot olarak kullanılır. Üzerine düşen ışık şiddeti artıkça diyotun ters yöndeki akımı da ışık şiddeti oranında artmaktadır. DEĞERLENDĐRME Deneyin 1 den 3 e kadar olan çalışmalarınızdan neler öğrendiniz. a) Şekil 2 deki devrede osiloskop ve sinyal jeneratörünüzü bağımsız olduğu (yani toprak uçlarının ayrı olduğu düşünülmüştür. Eğer bunlar bağımsız olmasaydı (bazı osiloskoplarda olduğu gibi) aynı devreyi (bir Z empedansının I-V karakteristiğini bulmak için) nasıl kuracaktınız nedenini açıklayınız. b) 3.1 ve 3.2 de elde ettiğiniz I-V karakteristiklerin benzer ve farklı yanlarını açıklayınız. c) Foto diyot neden ters öngerilimlenmiştir. Bu öngerilimlemeye neden ihtiyaç duyarız. ELEMAN LĐSTESĐ Dirençler : (100, 150, 500, 1k, 2*1.5k, 10k, 100k) Ω Kapasite : 100µF Diyotlar: Normal diyot, 2*1N4001; Imax=1A, Vrmax<50V Zener, BZX8506V2; Vz=6.2V, Pmax=200mvv LED, MV5353; Ii=35mA, Vrmax<50V Display (SEL620 veya TIK312 yedi segment) Optocoupler(4N26 veya 4N27)

8 8 EMM 315 ELEKRONĐK LABARATUVARI DENEY NO : 3 DENEY ADI : Diyot uygulamaları I (doğrultucu devreler) AMAÇ: Diyot kullanarak bir (AC) alternatif akım veya gerilimi (DC) Doğru akımına veya gerilimine dönüştürmek. Başka bir değişle diyotların doğrultucu olarak kullanılmasını öğrenmek. Diyotların I-V karakteristiklerini pratik hayatta kullanmak. ÖN ÇALIŞMA sin ωt dalgasının ortalama ve effektif değerlerini hesaplayınız. Aynı dalga bir yarım dalga ve tam dalga doğrultudan geçirildikten sonra yeniden ortalama ve effektif değerlerini hesaplayarak karşılaştırınız. 2. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu tasarımında kullanılacak diyot ve kapasitelerin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veriniz. 3. Bir tam dalga doğrultucunun çıkışında oluşan ripple (küçük dalgacık) gerilimi nasıl hesaplanır? Araştırınız. 4. Şekil 3.3 de verilen devrede = 15 sin 2π50t, V z =10V ve C= 400µF ise devreye bağlana bilecek R L yük direnci aralığını hesaplayınız. DENEY BASAMAKLARI Not : Osiloskobunuzun X(1.Giriş) ve Y(2.Giriş) girişlerini kalibre etmeniz. Gerilim ölçmek için DMM ve akımı ölçmek için AVO ile ölçmeniz ve diyotlarınızı DMM ile test etmeniz tavsiye edilmektedir. Bu deneyde sinyal generatörünün çıkışını 5 sinωt ye ayarlayınız. Frekansı 1kHz olarak seçebilirsiniz. 1.Yarım-dalga doğrultucu a) Şekil 3.1 de görülen yarım dalga doğrultucu devresini kurunuz. b) Giriş ve çıkış gerilimlerini osiloskopa bağlayarak görüntüleyiniz ve aynı ölçekte çiziniz. Giriş ve çıkış arasında diyot üzerinde düşen gerilim V d gözlenebiliyormu? c) R L =5K direncine paralel bir C=1, 10, 100, 470 µf kapasitörlerini sırasıyla bağlayınız ve her biri için devrenin giriş ve çıkış gerilimlerini osiloskopta yeniden gözleyiniz ve aynı ölçekte alt alta çiziniz. Elde ettiğiniz dalganın farklılığını her bir kapasitans için gözleyiniz ve yorumunuzu defterinize yazınız d) C 1 =470 µf sabit tutup R L =100Ω, 1K, 100K ve 1M için c şıkkını tekrarlayınız. V o C 1 R L Şekil 3.1.yarım dalga doğrultucu (D=1N4001)

9 9 2. Tam-Dalga Doğrultucu a) Şekil 3.2 deki tam dalga doğrultucu devrisini kurunuz. b) Devrenin giriş ve çıkış gerilimlerini Osiloskopta görüntüleyerek aynı ölçekte çiziniz. Giriş ve çıkış arasında 2V d gözlenebiliyor mu? Not: Kullandığınız Osiloskopların topraklama (nötr) noktası CH1 ve CH2 kanalları için ortak durumdadır (bazı osilosklarda topraklama girişleri bağımsız konumda çalıştırıla bilir). Tam dalga doğrultucunun giriş ve çıkışları ortak toprak ucuna sahip olmadığına dikkat ediniz. Dolayısıyla laboratuvarımızdaki osiloskoplarla bu devrenin giriş ve çıkışını aynı anda görüntülememiz mümkün değildir c) R L =5K direncine paralel bir C=1, 10, 100, 470 µf kapasitörlerini sırasıyla bağlayınız ve her biri için devrenin giriş ve çıkış gerilimlerini Osiloskopta yeniden gözleyiniz ve aynı ölçekte alt alta çiziniz. Elde ettiğiniz dalganın farklılığını her bir kapasitans için gözleyiniz ve yorumunuzu defterinize yazınız d) C 1 =470 µf sabit tutup R L =100Ω, 1K, 100K ve 1M için c şıkkını tekrarlayınız. V o C 1 R L Şekil 3.2. Tam dalga doğrultucu (D=1N4001) 3. Regulatur devreler. (Regulatur devreleri için ders kitabınızın 16. bölümüne bakınız.) a) Zener ile regulator devresi yapma: Şekil 3.3 teki devreyi kurunuz, V z =10V. (eğer laboratuvarda 10V luk zener yok ise 5-10 V arasında herhangi bir değer de olabilir.) R L yerine bir potansiyometre bağlayınız ve V o ı osiloskopta gözleyiniz. Potansiyometreyi sağa-sola çok yavaşça hareket ettirerek regulator devresine bağlana bilecek yük rezistansı aralığını tespit ediniz. R S =1K V o C 1 V z R L Şekil 3.3. Zener regulatorlu tam dalga doğrultucu devresi

10 10 Not : Yük rezistansı aralığı için V o geriliminin V z e eşit olduğu aralıkte yük rezistansının maximum ve minimum değerleri saptanır ki bu iki değer arasında herhangi bir yük devreye bağlanır anlamına gelir. Eğer bağlanan yük V o =V z eşitliğini bozarsa bu yük devreye bağlanamaz demektir. b) Transistorlu gerilim regulatorü (OPSĐYONEL) Şekil 3.3 de verilen devrede zener yerine şekil 3.4 te verilen devreyi yerleştirip 2. kısmın c ve d şıklarını tekrarlayınız. c). Transistorlu akım regulatorü (OPSĐYONEL) Şekil 3.3 de verilen devrede zener yerine şekil 5 te verilen devreyi yerleştirip 2. kısmın c ve d şıklarını tekrarlayınız. 100K pot V z =10V 100K pot V z =10V Şekil 3.4 Şekil 3.5 DEĞERLENDĐRME a) Deneyin 1 den 2 e kadar olan çalışmalarınızda neler öğrendiniz. Her şıkta neler amaçlandığını ayrı ayrı kısaca anlatınız. b) Şekil 3.2 deki devrede osiloskop ve sinyal jeneratörunuzun bağımsız olduğu (yani toprak uçlarını ayrı olduğu) düşünülmüştür. Eğer bunlar bağımsız olmasaydı (bazı osiloskoplarda olduğu gibi) aynı devreyi (bir Z empedansını V-I karakteristiğini bulmak için) nasıl kuracaktınız. Nedenini açıklayınız. c) Doğrultucu devresinde kapasitenin etkisi nasıldır. Yüksek kapasitemi, düşük kapasitemi daha etkili olmuştur? Neden? d) Rgulatorlü devrelerde kullanılan zener ve transistölerin etkisini Osiloskopta gözleyip yorumunuzu defterinize net bir şekilde yazınız. ELEMAN LĐSTESĐ Dirençler : (100Ω, 2.2K, 1K, 100K, 1M) Kapasite : 1, 10µF, 100µF, 470µF Diyot : 2*1N4001 (Imax = (1A, Vrmax < 50V), Zener (V z = 5-10V ) Transistor : BD 237

11 11 DENEY NO :4 DENEY ADI : Diyot uygulmaları II EEM 315 ELEKTRONĐK LABARATUVARI AMAÇ: Diyot kullanarak kırpıcı (clipper), kenetleyici (clamper) ve voltaj katlayıcı (voltage doubler) devreler kurmak, çalıştırmak ve kavramak. ÖN ÇALIŞMA 1. Şekil 4.1, 2, 3 ve 4 te verilen devrelerin V o çıkışını = Sin(2π100)t için hesaplanarak çiziniz. (E = 5V; E 1 =3V; E 2 =6V; D = 1N4001 silikon diyot, R L = 100KΩ ve C = 1000µF) DENEY BASAMAKLARI Not : Osiloskobunuzu X ( 1.Giriş) ve Y( 2.Giriş) girişlerinin kalibre etmeniz, gerilim DMM ve akım AVO ile ölçmeniz ve diyotları DMM ile test etmeniz tavsiye edilir. 1. Kırpıcılar a) Şekil 4.1 deki kırpıcı devrelerini sırasıyla kurunuz ve devrelerin giriş ve çıkışını osiloskopta gözleyiniz ve defterinize çiziniz. (sinyal jenaratörünüzün çıkışını tepe değeri = 10V ve frekansı 1kHz alınız. ve E< olması gerektiğini onutmayınız) b) (V o ) transfer karakteristiğini sinüs, üçgen ve kare dalga girişler için bulunuz.). E V o R=10K V o R L =10K E Şekil 4.1 Kırpıcı devreler c) Şekil 4.2 deki çift kırpıcı devresini kurunuz ve devrenin giriş ve çıkışını osiloskopta gözleyiniz ve defterinize çiziniz. (sinyal jenaratörünüzün çıkışını tepe değeri = 10V ve frekansı 1kHz alınız. ve E< olması gerektiğini onutmayınız) d) E 1 ve E 2 yi sıfıra düşürüp devrenin sinüsünü girişi için kare alma özelliğini gözleyiniz ve çiziniz. R=10K V o E 1 E 2 Şekil4. 2 Çift kırpıcı devre

12 12 2. Gerilim (Voltaj) kenetleyici a) Şekil 4.3-a ve b deki voltaj kenetleyici devreyi kurunuz. (Not: devrenin kenetleyici olabilmesi için τ=r L C çok büyük olmalıdır; örneğin R L =100K ve C=470µF). ve R L üzerindeki gerilimleri osiloskopta gözleyiniz ve aynı ölçekte defterinize çiziniz. (sinyal jeneratörünüzü çıkışının tepe değeri = 10V ve frekansı 1k Hz ve E = 5V alınız). Not : Devrenin kenetleyici olarak çalışması için E<Vi olmalıdır. b) C = 10µF alarak R L = 100Ω ve R L = 100kΩ için V B yi gelişigüzel değiştiriniz. Çıkış sinyalinin E+V d ye kenetlendiğini gözleyiniz R L yük rezistansı büyük veya küçük seçildiğinde devrenin çıkışında ne gibi değişiklikler olur. Neden? (V d diyotunu eşik gerilimini ifade eder). c) C = 470µF alarak e yi tekrarlayınız. C V o C V o Kare dalga R L Kare dalga V R L 2. Gerilim katlayıcı (DC) (a) Şekil 4.3 gerilim (Voltaj) kenetleyici devre a).şekil 4.4 de gösterilen gerilim katlayıcı devresini kurunuz. ve V o ı osiloskopta görüntüleyiniz ve defterinize çiziniz. (Not: devrenin katlayıcı olabilmesi için τ=r L C çok büyük olmalıdır; örneğin R L =100K ve C=470µF). (b) V o C 1 C 2 R L Şekil 4.4 Kenetleyici devre DEĞERLENDĐRME a) Deneyin 1 den 4 e kadar olan çalışmalarınızda neler öğrendiniz. Her şıkta neler amaçlandığını ayrı ayrı kısaca anlatınız. b) Kırpıcı ve kenetleyici ve voltaj katlayıcı devrelere neden ihtiyaç duyarız.? Nereler de kullanırız açıklayınız. ELEMAN LĐSTESĐ Dirençler: (100,2200,10k,100k)Ω; Kapasite: 10µF, iki adet 470µF; Diyot: 2*1N4001 (Imax = 1A,Vrmax < 50V)

13 13 EEM 315 ELEKTRONĐK LABORATUVARI DENEY NO : 5 DENEY ADI : BJT (Çift kutuplu eklem transistor) Transistor Öngerilimlemesi AMAÇ : Çift kutuplu (bipolar) eklem transistörlerinin (yükseltici olarak çalıştırılması için) DC öngerilimlemesi ni gerçekleştirmek. ÖN ÇALIŞMA 1. Şekil 5.1 de gösterilen Ortak Baz (a) ve Ortak Emetör (b) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V CC /2+V E ye ayarlayan R E ve R B dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerde kullanılan transistorön harcadığı gücü belirleyiniz. 2. Şekil 5.1 de gösterilen Ortak Emetör (c) ve Ortak Emetör (d) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V 0 =V CC /2+V E ye ayarlayan R B ve R 2 dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerde kullanılan transistorön harcadığı gücü belirleyiniz. Not: V E =%10V CC, V T = 0.7 V, β =100 ve I CO = 0A olarak alınız. 3. Bu devrelerin giriş ve çıkış karakteristiklerini çizip yük doğrusu ve Q çalışma noktası DC gerilim ve akımları üzerinde gösteriniz. Uyarı: şekilde N-P-N transistorler kullanılmıştır. Eğer PN-P transistor kullanacaksanız V BE ve dolayısıyla V CC gerilimi buna göre kutup değiştirecektir. DENAY BASAMAKLARI 1. Şekil 5.1-a da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R E yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. Not: Bir BJT transistorun harcadığı güç: P Q =V CEQ I CQ dür. 2. Şekil 5.1-b da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R B yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Bu deneyde C E kapasitansı bağlı olduğu ve bağlı olmadığı ve durumlar için inceleyip V O da değişiklik olup olmadığını izleyip yazınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. 3. Şekil 5.1-c da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R B yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. Not: Burada R 1 direnci emniyet için kullanılmıştır. Ayrıca R B direnci kullandığınız transistor e göre küçük gele bilir ( yani V 0Q istenilen değere yükseltilemiyor). Bu durumda R B direncini belki 1MΩ dan daha büyük yapmak gerekir.

14 14 4. Şekil 5.1-d da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R 1 i ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. Not: Burada R 1 direnci kullandığınız transistor e göre büyük gele bilir ( yani V 0Q istenilen değere düşürülmüyor). Bu durumda R 1 direncini biraz azaltmak gerekir. DEĞERLENDĐRME 1. Teorik ve pratik olarak bulduğunuz sonuçları (V CQ, ve direnç değerlerini) karşılaştırınız. Elde ettiğiniz sonuçlar farklı ise sebebini belirleyiniz. 2. Bulduğunuz sonuçlardan hangileri C E ile ve nasıl değişmektedir? Açıklayınız. 3. Bulduğuz bu sonuçlardan devrenin Q çalışma noktasındaki DC voltaj ve akım kazancını belirleyiniz. V CC =15V R C =3K V 0Q R B =100K V OQ R E 5K pot R C =5K V B =3V V CC =15V V B =3V 1K C E (a) (b) V CC =15V V CC =15V R 1 =5K R B =500K R C =3K V OQ R 1 =33K R C =3K V OQ 1K C E =20µF R 2 50K pot 1K C E (c) (d) Şekil 5.1 a) ortak baz, b) ortak emitter, c) kendiliğinden öngerilimli ortak emitter (emitter direnci by-pass edilmiş). d) evrensel öngerilimli ortak emitter (emitter direnci by-pass edilmiş). MALZEME LĐSTESĐ Rezistanslar : 100Ω, 5K, 1K, 3K, 33 K, 10K, 50K pot, 100K pot, 500K pot, 1M pot Transistörler : NPN BC237, PNP BC307 Capasiteler : 20 µf.

15 15 EEM 315 ELEKTRONĐK LABORATUVARI DENEY NO : 6 DENEY ADI : FET Transistorün Öngerilimlemesi AMAÇ : Alan etkili (Field effect) transistörlerinin (yükseltici olarak çalıştırılması için) DC öngerilimlemesi ni gerçekleştirmek. ÖN ÇALIŞMA 1. Şekil 6.1 de gösterilen Ortak kapı (a) ve Ortak kaynak (b) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V DD /2 ye ayarlayan R S ve R D dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerde kullanılan transistorön harcadığı gücü belirleyiniz. 2. Şekil 6.1 de gösterilen Ortak kaynak (c) ve Ortak kaynak (d) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V DD /2 ye ayarlayan R S, R D, R 1 ve R 2 dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerde kullanılan transistorön harcadığı gücü belirleyiniz. Not:, V P = 6 V, I DSS =10mA ve V GS = V P / 3 olarak alınız. 3. Bu devrelerin giriş ve çıkış karakteristiklerini çizip yük doğrusu ve Q çalışma noktası DC gerilim ve akımları üzerinde gösteriniz. Uyarı: şekilde N-kanallı transistorler kullanılmıştır. Eğer P-kanallı transistor kullanacaksanız V GS ve dolayısıyla V G gerilimi buna göre kutup değiştirecektir. DENEY BASAMAKLARI 1. Şekil 6.1-a da gösterilen devreyi kurunuz V O =V DD /2 oluncaya kadar R S yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. R S potansiyometresinin değişimi ile V 0 ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. Not: Bir FET transistorun harcadığı güç: P Q =V DSQ I DQ dür. 2. Şekil 6.1-b da gösterilen devreyi kurunuz V O =V DD /2 oluncaya kadar R S yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Bu deneyde C S kapasitansı bağlı olduğu ve bağlı olmadığı ve durumlar için inceleyip V OQ da değişiklik olup olmadığını izleyip yazınız. V G gerilimininin değişimi ile V OQ non nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. 3. Şekil 6.1-c da gösterilen devreyi kurunuz V O =V DD /2 oluncaya kadar R S yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. R S potansiyometresinin değişimi ile V OQ non nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. 4. Şekil 6.1-d da gösterilen devreyi kurunuz. Şekil 6.1-c de bulduğunuz R S değerini bu devrede de kullanınız. V O =V DD /2 oluncaya kadar R 2 potansiyometresini ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değerleri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimlerini osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. R 2 potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz.

16 16 Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. Not: Burada R 1 direnci kullandığınız transistor e göre büyük gele bilir ( yani V 0Q istenilen değere düşürülmüyor). Bu durumda R 1 direncini biraz azaltmak gerekir. DEĞERLENDĐRME 1. Teorik ve pratik olarak bulduğunuz sonuçları (V DQ, ve direnç değerlerini) karşılaştırınız. Elde ettiğiniz sonuçlar farklı ise sebebini belirleyiniz. 2. Bulduğunuz sonuçlardan hangileri C S ile ve nasıl değişmektedir? Açıklayınız. 3. Bulduğuz bu sonuçlardan devrenin Q çalışma noktasındaki DC voltaj ve akım kazancını belirleyiniz. V DD =15V R D =5K V OQ V OQ R S = 5K pot R D =5K R G =1M V G =1V V DD =15V (a) V G =1 2 V < V RS olmalıdır V RS (b) R S = 10K pot C S V DD =15V V DD =15V R D =5K R 1 =33K R D =5K V OQ V OQ R G =1M R S = 10K pot C S =20µF R 2 = 10K Pot R S = 10K pot C S (c) (d) Şekil 6.1 a) ortak kapı, b) ortak kaynak, c) kendiliğinden öngerilimli ortak kaynak (kaynak direnci by-pass edilmiş). d) evrensel öngerilimli ortak kaynak (kaynak direnci by-pass edilmiş). MALZEME LĐSTESĐ Rezistanslar : 1K, 3K, 4K, 5K, 33 K, 10K, 1M, 10K pot, 50K pot Transistörler : N kanallı FET BF145 ve P kanallı FET Capasiteler : 20 µf.

17 17 DENEY NO : 7 EEM 315 ELEKTRONĐK LABARATUVARI DENEY ADI : BJT ve FET karakteristikleri AMAÇ : a) Çift yönlü eklem transistörlerinin (bipolar junction transistors, BJT) ortak base, ortak ve emitter giriş çıkış karekteristiklerini elde etmek. b) Alan etkili transistörlerin (Field effect transistors, FET) ortak kaynak transfer karakteristiği (I D -V GS ) ve çıkış karakteristiğini elde etmek. ÖN ÇALIŞMA: Şekil 7.1 de verilen sinyal jeneratörün çıkışı 5sin ωt ve frekansı 0.5kHz civarında olduğunu varsayarak. Şekil 7.1, 2 ve 3 te verilen devrelerde elde edilecek karakteristik grafiklerini grafiği değiştiren parametrenin en az iki değeri için hesaplayarak çiziniz. Transistörlerin β larını 100 alınız. Bu karakteristik grafiklerin anlamlarını derste gördüğünüz bilgiler ışığında yazılı olarak bir kaç cümle ile yazınız. DENEY BASAMAKLARI Not : Bu deney için AC gerilim kaynağının (Sgnal Generater) kısa devre akımını 100mA e ve DC gerilim kaynağının kısa devre akımını 200mA sınırlasanız devrenizi koroma altına almış olacaksınız. X R E =5K R C = 5K pot V CC Y R=100Ω (a) a X R E = 5K pot V BB Ampermetre A R C =5K V CC (b) R=100Ω Y Şekil 7.1. Ortak baz BJT. a) giriş karakteristiği için kullanılacak devre, b) çıkış karakteristiği için kullanılacak devre.

18 18 R C =5K X V BB R=10K V CC Y R=100Ω (a) X R C =5K Ampermetre V BB A R=10K V CC (b) R=100Ω Y Şekil 7.2. Ortak emitter BJT. a) giriş karakteristiği için kullanılacak devre, b) çıkış karakteristiği için kullanılacak devre. R D =5K X Ampermetre A V GS R G =100K V DD (a) R=100Ω Y X R D =5K V GS R G =100K V DD (b) R=100Ω Y Şekil 7.3. Ortak kaynak FET. a) giriş karakteristiği için kullanılacak devre, b) çıkış karakteristiği için kullanılacak devre.

19 19 1. Bu deneyde iki değişik transistör kullanılacaktır. (Silisyum NPN BC547 ve PNP BC307). Deney setinizdeki transistörleri sağlam olup olmadıklarını ohmmetre ile test ediniz ve tiplerini belirleyiniz. 2. BJT transistörün ortak-baz giriş karakteristiğini elde etmek için şekil 7.1-a da görülen devreyi korunuz. Osiloskopunuzu belirtilen noktalara bağlayınız ve X-Y konumunda transistorun I E -V BE karakteristiğini gözleyiniz ve defterinize çiziniz. Parametre olarak I C yi değiştirip karakteristik üzerindeki etkisini inceleyiniz ve not ediniz. 3. BJT transistörün ortak-baz çıkış karakteristiğini elde etmek için şekil 7.1-b de görülen devreyi korunuz. Osiloskopunuzu belirtilen noktalara bağlayınız ve X-Y konumunda transistorun I C -V CB karakteristiğini gözleyiniz ve defterinize çiziniz. Parametre olarak I E yi değiştirip karakteristik üzerindeki etkisini inceleyiniz ve not ediniz. 4. BJT transistörün ortak-emitter giriş karakteristiğini elde etmek için şekil 7.2-a da görülen devreyi korunuz. Osiloskopunuzu belirtilen noktalara bağlayınız ve X-Y konumunda transistorun I B -V BE karakteristiğini gözleyiniz ve defterinize çiziniz. Parametre olarak V CE yi değiştirip karakteristik üzerindeki etkisini inceleyiniz ve not ediniz. 5. BJT transistörün ortak-emitter çıkış karakteristiğini elde etmek için şekil 7.2-b de görülen devreyi korunuz. Osiloskopunuzu belirtilen noktalara bağlayınız ve X-Y konumunda transistorun I C -V CE karakteristiğini gözleyiniz ve defterinize çiziniz. Parametre olarak I B yi değiştirip karakteristik üzerindeki etkisini inceleyiniz ve not ediniz. DEĞERLENDĐRME Deneyde elde ettiğiniz sonuçları teorik olarak elde edilen karakteristiklerle karşılaştırınız. Farklılık var ise nedenlerini belirtiniz. ELEMAN LĐSTESĐ Resistanslar : 100k,10, 5k, 1k, 100Ω; pot: 5k, 10k Transistörler : BC237 NPN ve BC307 PNP

20 20 EEM 315 ELEKTRONĐK LABORATUVARI DENEY NO : 8 DENEY ADI : BJT Transistorü yükselteç olarak kullanılması (AC durumda çalıştırılması). AMAÇ : Çift kutuplu (bipolar) eklem transistorlerinin yükselteç (amplifikator) olarak çalıştırılmasını gerçekleştirmek. ÖN ÇALIŞMA 1. Şekil 8.1 de gösterilen Ortak Baz (a) ve Ortak Emetör (b) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V CC /2+1 ye ayarlayan R E ve R B dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z 0 ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını hesaplayınız. 2. Şekil 8.1 de gösterilen Ortak Emetör (c) ve Ortak Emetör (d) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V CC /2+1 ye ayarlayan R B ve R 2 dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z 0 ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını hesaplayınız. Not: V T = 0.7 V, β =100 ve I CO = 0A olarak alınız. 3. Bu devrelerin giriş ve çıkış karakteristiklerini çizip yük doğrusu ve Q çalışma noktası DC gerilim ve akımları üzerinde gösteriniz. DENEY BASAMAKLARI 1. Şekil 8.1-a da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R E yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V 0 ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız). Not: Herhangi bir devrenin giriş direncini ölçebilirsiniz V i Z i = ve çıkış direncini I i V Thevenin Z o = şeklinde I Northon 2. Şekil 8.1-b da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R B yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Bu deneyde C E kapasitansı bağlı olduğu ve bağlı olmadığı ve durumlar için inceleyip V O da değişiklik olup olmadığını izleyip yazınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz.

21 21 a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız). 3. Şekil 8.1-c da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R B yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V 0 ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Not: Burada R 1 direnci emniyet için kullanılmıştır. Ayrıca R B direnci kullandığınız transistor e göre küçük gele bilir ( yani V 0Q istenilen değere yükseltilemiyor). Bu durumda R B direncini belki 1MΩ dan daha büyük yapmak gerekir. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız). 4. Şekil 1-d da gösterilen devreyi kurunuz V O =V CC /2+1 oluncaya kadar R 1 i ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. Potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Not: Burada R 1 direnci kullandığınız transistor e göre büyük gele bilir ( yani V 0Q istenilen değere düşürülmüyor). Bu durumda R 1 direncini biraz azaltmak gerekir. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız).

22 22 DEĞERLENDĐRME 1. Teorik ve pratik olarak bulduğunuz sonuçları (V CQ, ve direnç değerlerini) karşılaştırınız. Elde ettiğiniz sonuçlar farklı ise sebebini belirleyiniz. 2. Bulduğunuz sonuçlardan hangileri C E ile ve nasıl değişmektedir? Açıklayınız. 3. Bulduğuz bu sonuçlardan devrenin Z i, Z O, A v, A i ve A p değerlerini teorik bulduğunuz değerlerle karşılaştırınız. V CC =15V R C =3K C i =0.1µF R E 5K pot V B =3V V CC =15V C 0 =10µF R C =5K Vo C i =0.1µF V B =3V R B =100K Vo C 0 =10µF 1K C E =20µF (a) (b) R 1 =5K V CC =15V V CC =15V R B =500K R C =3K Vo R 1 =33K R C =3K Vo Co=1µF Co Ci=0.1µF 1K C E =20µF Ci R 2 50K pot 1K C E (c) (d) Şekil 8.1, a) ortak bazlı anfi, b) ortak emitterli anfi, c) kendiliğinden öngerilimli ortak emitterli anfi (emitter direnci by-pass edilmiş). d) evrensel öngerilimli ortak emitterli anfi (emitter direnci by-pass edilmiş). MALZEME LĐSTESĐ Rezistanslar : 100Ω, 5K, 1K, 3K, 33 K, 10K, 50K pot, 100K pot, 500K pot, 1M pot Transistörler : NPN BC237, PNP BC307 Capasiteler : 0.1 µf, 1 µf, 10 µf, 20 µf.

23 23 EEM 315 ELEKTRONĐK LABORATUVARI DENEY NO : 9 DENEY ADI : FET Transistorün yükselteç olarak kullanılması (AC durumda çalıştırılması). AMAÇ : Alan etkili (Field effect) transistörlerinin yükselteç (amplifikator) olarak çalıştırılmasını gerçekleştirmek. ÖN ÇALIŞMA 1. Şekil 9.1 de gösterilen Ortak kapı (a) ve Ortak kaynak (b) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V DD /2 ye ayarlayan R S ve R D dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerde kullanılan transistorön harcadığı gücü belirleyiniz. Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z 0 ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını hesaplayınız. 2. Şekil 9.1 de gösterilen Ortak kaynak (c) ve Ortak kaynak (d) yükseltici devreleri için çıkış gerilimini, V O =V DD /2 ye ayarlayan R S, R D, R 1 ve R 2 dirençlerinin değerini hesaplayız. Devrelerde kullanılan transistorön harcadığı gücü belirleyiniz. Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z 0 ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını hesaplayınız. Not:, V P = 6 V, I DSS =10mA ve V GS = V P / 3 olarak alınız. 3. Bu devrelerin giriş ve çıkış karakteristiklerini çizip yük doğrusu ve Q çalışma noktası DC gerilim ve akımları üzerinde gösteriniz. Uyarı: şekilde N-kanallı transistorler kullanılmıştır. Eğer P-kanallı transistor kullanacaksanız V GS ve dolayısıyla V G gerilimi buna göre kutup değiştirecektir. DENEY BASAMAKLARI: 1. Şekil 9.1-a da gösterilen devreyi kurunuz V O =V DD /2 oluncaya kadar R S yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. R S potansiyometresinin değişimi ile V 0 ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız). Not: Herhangi bir devrenin giriş direncini ölçebilirsiniz V i Z i = ve çıkış direncini I i V Thevenin Z o = şeklinde I Northon 2. Şekil 9.1-b da gösterilen devreyi kurunuz V O =V DD /2 oluncaya kadar R S yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Bu deneyde

24 24 C S kapasitansı bağlı olduğu ve bağlı olmadığı ve durumlar için inceleyip V OQ da değişiklik olup olmadığını izleyip yazınız. V G gerilimininin değişimi ile V OQ non nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız). 3. Şekil 9.1-c da gösterilen devreyi kurunuz V O =V DD /2 oluncaya kadar R S yi ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değeri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. R S potansiyometresinin değişimi ile V OQ non nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimleri osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız). 4. Şekil 9.1-d da gösterilen devreyi kurunuz. Şekil 1-c de bulduğunuz R S değerini bu devrede de kullanınız. V O =V DD /2 oluncaya kadar R 2 potansiyometresini ayarlayınız sonuç ta bulduğunuz değerleri ön çalışmada bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Devrenin Q çalışma noktası DC akım ve gerilimlerini osiloskop kullanarak ölçüp yazınız. R 2 potansiyometrenin değişimi ile V O ın nasıl değiştiğini gözleyiniz. Devrede kullanılan transistorön harcadığı gücü ölçerek belirleyiniz. Not: Burada R 1 direnci kullandığınız transistor e göre büyük gele bilir ( yani V 0Q istenilen değere düşürülmüyor). Bu durumda R 1 direncini biraz azaltmak gerekir. a) Devrenin girişine C i üzerinden bir AC sinüs dalgasını (AC kaynak olarak fonksiyon jeneratörünü kullanınız) uygulayınız ve devrenizin çıkışında elde edilecek bozulmasız maximum AC sinüs dalgasını elde ediniz. b) Bu sinüs dalgasını elde ederken devrenin Q çalışma noktasını ayarlayan potansiyometre ile oynayarak çıkıştaki sinüs dalgasının üsten ve alttan nasıl kesime uğradığını gözlemleyiniz ve dolayısıyla Q çalışma noktasının (DC öngerilimlemenin rolünü deneysel olarak öğreniniz. c) Devrelerin giriş direncini (Z i ) çıkış direncini (Z O ) ve gerilim (Av), akım (A i ) ve güç (A p ) kazançlarını ölçerek belirleyiniz (ölçümler için osiloskop kullanınız).

25 25 DEĞERLENDĐRME 1. Teorik ve pratik olarak bulduğunuz sonuçları (V DQ, ve direnç değerlerini) karşılaştırınız. Elde ettiğiniz sonuçlar farklı ise sebebini belirleyiniz. 2. Bulduğunuz sonuçlardan hangileri C S ile ve nasıl değişmektedir? Açıklayınız. 3. Bulduğuz bu sonuçlardan devrenin Z i, Z O, A v, A i ve A p değerlerini teorik bulduğunuz değerlerle karşılaştırınız. V DD =15V R D =5K C 0 Vo Vo C i C 0 C i R S = 5K pot R D =3K R G =1M V G =1V V DD =15V (a) V G =1 2 V < V RS olmalıdır V RS (b) R S = 10K pot C S V DD =15V V DD =15V Ci=0.1µF R G =1M R D =5K R S = 10K pot Co=1µF Vo C S =20µF Ci R 2 =10K Pot R 1 =33K R D =5K R S = 10K pot Co C S Vo (c) (d) Şekil 9.1 a) ortak kapılı anfi, b) ortak kaynaklı anfi, c) kendiliğinden öngerilimli ortak kaynaklı anfi (kaynak direnci by-pass edilmiş). d) evrensel öngerilimli ortak kaynaklı anfi (kaynak direnci by-pass edilmiş). MALZEME LĐSTESĐ Rezistanslar : 1K, 3K, 4K, 5K, 33 K, 10K, 1M, 10K pot, 50K pot Transistörler : N kanallı FET BF145 ve P kanallı FET Capasiteler : 0.1 µf, 1 µf, 10 µf, 20 µf.

00316 ELEKTRONĐK DENEY FÖYLERĐ

00316 ELEKTRONĐK DENEY FÖYLERĐ Đnönü Üniversitesi Mühendislik fakültesi, Elektrik-Elektronik Bölümü 00316 ELEKTRONĐK DENEY FÖYLERĐ Ders Sorumlusu: Yard. Doç. Dr. M. E. Tagluk Bu dönemde yedi deney + bir uygulamalı ödev olarak bir ses

Detaylı

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 02: ZENER DİYOT ve AKIM GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney Tarihi:

Detaylı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı

Şekil 7.1. (a) Sinüs dalga giriş sinyali, (b) yarım dalga doğrultmaç çıkışı, (c) tam dalga doğrultmaç çıkışı DENEY NO : 7 DENEY ADI : DOĞRULTUCULAR Amaç 1. Yarım dalga ve tam dalga doğrultucu oluşturmak 2. Dalgacıkları azaltmak için kondansatör filtrelerinin kullanımını incelemek. 3. Dalgacıkları azaltmak için

Detaylı

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ

DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Numara : Adı Soyadı : Grup Numarası : DENEY 1: DĠRENÇLERĠN SERĠ/PARALEL/KARIġIK BAĞLANMASI VE AKIM, GERĠLĠM ÖLÇÜLMESĠ Amaç: Teorik Bilgi: Ġstenenler: Aşağıda şemaları verilmiş olan 3 farklı devreyi kurarak,

Detaylı

Bu deneyde alan etkili transistörlerin DC ve AC akım-gerilim karakteristikleri incelenecektir.

Bu deneyde alan etkili transistörlerin DC ve AC akım-gerilim karakteristikleri incelenecektir. DENEY 5 - ALAN ETKİLİ TRANSİSTOR(FET- Field Effect Transistor) 5.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde alan etkili transistörlerin DC ve AC akım-gerilim karakteristikleri incelenecektir. 5.2. TEORİK BİLGİ Alan etkili

Detaylı

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELM 331 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELM 33 ELEKTRONİK II LABORATUAR DENEY ÖYÜ DENEY 2 Ortak Emitörlü Transistörlü Kuvvetlendiricinin rekans Cevabı. AMAÇ Bu deneyin amacı, ortak emitörlü (Common Emitter: CE) kuvvetlendiricinin tasarımını,

Detaylı

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi

BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi DENEY 5: BJT NİN KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 5.1. Deneyin Amacı BJT (Bipolar Junction Transistor) nin karakteristik eğrilerinin incelenmesi 5.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler 1) BC237C BJT transistör 2)

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ ORTAK EMETÖRLÜ YÜKSELTEÇ DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ ORTAK EMETÖRLÜ YÜKSELTEÇ DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ ORTAK EMETÖRLÜ YÜKSELTEÇ DENEYİ Amaç: Bu deneyde, uygulamada kullanılan yükselteçlerin %90 ı olan ortak emetörlü yükselteç

Detaylı

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler

Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Geçmiş yıllardaki vize sorularından örnekler Notlar kapalıdır, hesap makinesi kullanılabilir, öncelikle kağıtlardaki boş alanları kullanınız ve ek kağıt gerekmedikçe istemeyiniz. 6 veya 7.ci sorudan en

Detaylı

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ

DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ DENEY 2 DİYOT DEVRELERİ 2.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde çıkış gerilim dalga formunda değişiklik oluşturan kırpıcı (clipping) ve kenetleme (clamping) devrelerinin nasıl çalıştığı öğrenilecek ve kavranacaktır.

Detaylı

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi

ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi ELM 232 Elektronik I Deney 3 BJT Kutuplanması ve Küçük İşaret Analizi I. Amaç Bu deneyin amacı; BJT giriş çıkış karakteristikleri öğrenerek, doğrusal (lineer) transistör modellerinde kullanılan parametreler

Detaylı

ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI. NOT: Devre elemanlarınızın yanma ihtimallerine karşın yedeklerini de temin ediniz.

ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI. NOT: Devre elemanlarınızın yanma ihtimallerine karşın yedeklerini de temin ediniz. Deneyin Amacı: Kullanılacak Materyaller: ĠġLEMSEL KUVVETLENDĠRĠCĠLERĠN DOĞRUSAL UYGULAMALARI LM 741 entegresi x 1 adet 22kΩ x 1 adet 10nF x 1 adet 5.1 V Zener Diyot(1N4655) x 1 adet 100kΩ potansiyometre

Detaylı

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde diyotların akım-gerilim karakteristiği incelenecektir. Bir ölçü aleti ile (volt-ohm metre) diyodun ölçülmesi ve kontrol edilmesi (anot ve katot

Detaylı

6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ

6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ 6. TRANSİSTÖRÜN İNCELENMESİ 6.1. TEORİK BİLGİ 6.1.1. JONKSİYON TRANSİSTÖRÜN POLARMALANDIRILMASI Şekil 1. Jonksiyon Transistörün Polarmalandırılması Şekil 1 de Emiter-Beyz jonksiyonu doğru yönde polarmalandırılır.

Detaylı

Deneyle İlgili Ön Bilgi:

Deneyle İlgili Ön Bilgi: DENEY NO : 4 DENEYİN ADI :Transistörlü Akım ve Gerilim Kuvvetlendiriciler DENEYİN AMACI :Transistörün ortak emetör kutuplamalı devresini akım ve gerilim kuvvetlendiricisi, ortak kolektörlü devresini ise

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 2 BJT TRANSİSTÖRÜN DC KARAKTERİSTİĞİNİN ELDE EDİLMESİ AÇIKLAMALAR Deneylere

Detaylı

Ölçü Aletlerinin Tanıtılması

Ölçü Aletlerinin Tanıtılması Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2017-2018 Bahar Yarıyılı EEM108 Elektrik Devreleri I Laboratuvarı 1 Ölçü Aletlerinin Tanıtılması Öğrenci Adı : Numarası : Tarihi : kurallarını okuyunuz.

Detaylı

Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım kaynakları incelenecektir.

Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım kaynakları incelenecektir. DENEY 7 AKIM KAYNAKLARI VE AKTİF YÜKLER DENEY 1 DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ 7.1 DENEYİN AMACI Bu deneyde kuvvetlendirici devrelerde kullanılan entegre devre beslemesi ve aktif yük olarak kullanılabilen akım

Detaylı

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği

Şekil 1: Zener diyot sembol ve görünüşleri. Zener akımı. Gerilim Regülasyonu. bölgesi. Şekil 2: Zener diyotun akım-gerilim karakteristiği ZENER DİYOT VE AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Küçük sinyal diyotları, delinme gerilimine yakın değerlerde hasar görebileceğinden, bu değerlerde kullanılamazlar. Buna karşılık, Zener diyotlar delinme gerilimi

Detaylı

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuarı I DENEY-2 TEMEL YARI ĐLETKEN ELEMANLARIN TANIMLANMASI (BJT, FET, MOSFET)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuarı I DENEY-2 TEMEL YARI ĐLETKEN ELEMANLARIN TANIMLANMASI (BJT, FET, MOSFET) 2.1. eneyin amacı: Temel yarıiletken elemanlardan BJT ve FET in tanımlanması, test edilmesi ve temel karakteristiklerinin incelenmesi. 2.2. Teorik bilgiler: 2.2.1. BJT nin özelliklerinin tanımlanması:

Detaylı

DENEY-3. FET li Yükselticiler

DENEY-3. FET li Yükselticiler DENEY-3 FET li Yükselticiler Deneyin Amacı: Bir alan etkili transistor ün (FET-Field Effect Transistor) kutuplanması ve AF lı bir kuvvetlendirici olarak incelenmesi. (Ayrıca azaltıcı tip (Depletian type)

Detaylı

OHM KANUNU DENEY 1 OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMACI

OHM KANUNU DENEY 1 OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMACI DENEY 1 OHM KANUNU 1.1. DENEYİN AMACI Bu deneyde, Ohm kanunu işlenecektir. Seri ve paralel devrelere ohm kanunu uygulanıp, teorik sonuçlarla deney sonuçlarını karşılaştıracağız ve doğrulamasını yapacağız.

Detaylı

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI DENEY NO: 8 JFET TRANSİSTÖRLER VE KARAKTERİSTİKLERİ Laboratuvar Grup

Detaylı

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır.

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. I. Önbilgi Transistör Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. =>Solid-state ne demek? Araştırınız. Cevap:

Detaylı

ELEKTRİK DEVRELERİ UYGULAMALARI

ELEKTRİK DEVRELERİ UYGULAMALARI ELEKTRİK DEVRELERİ UYGULAMALARI 2017/2018 GÜZ YARIYILI Uygulamalar için Gerekli Malzemeler 4 adet 100 Ω Direnç 4 adet 1K Direnç 4 adet 2.2K Direnç 4 adet 10K Direnç 4 adet 33K Direnç 4 adet 100K Direnç

Detaylı

Deney 1: Transistörlü Yükselteç

Deney 1: Transistörlü Yükselteç Deneyin Amacı: Deney 1: Transistörlü Yükselteç Transistör eşdeğer modelleri ve bağlantı şekillerinin öğrenilmesi. Transistörün AC analizi yapılarak yükselteç olarak kullanılması. A.ÖNBİLGİ Transistörün

Detaylı

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ

GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ GERİLİM REGÜLATÖRLERİ DENEYİ Regüleli Güç Kaynakları Elektronik cihazlar harcadıkları güçlere göre farklı akımlara ihtiyaç duyarlar. Örneğin; bir radyo veya amplifikatörün hoparlöründen duyulan ses şiddetine

Detaylı

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI

EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü EEME 210 ELEKTRONİK LABORATUARI DENEY 01: DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ 2014-2015 BAHAR Grup Kodu: Deney

Detaylı

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek

4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek DENEY 4: ZENER DİYOT (Güncellenecek) 4.1. Deneyin Amacı Zener diyotun I-V karakteristiğini çıkarmak, zener diyotun gerilim regülatörü olarak kullanılışını öğrenmek 4.2. Kullanılacak Aletler ve Malzemeler

Detaylı

DENEY NO:2 BJT Yükselticinin Darbe Cevabı lineer kuvvetlendirme Yükselme Süresi Gecikme Çınlama Darbe üst eğilmesi

DENEY NO:2 BJT Yükselticinin Darbe Cevabı lineer kuvvetlendirme Yükselme Süresi Gecikme Çınlama Darbe üst eğilmesi DENEY NO:2 BJT Yükselticinin Darbe Cevabı Yükselticini girişine uygulanan işaretin şeklini bozmadan yapılan kuvvetlendirmeye lineer kuvvetlendirme denir. Başka bir deyişle lineer darbe kuvvetlendirmesi,

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) OPAMP lı Tersleyen, Terslemeyen ve Toplayıcı Devreleri

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) OPAMP lı Tersleyen, Terslemeyen ve Toplayıcı Devreleri YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 11 Deney Adı: OPAMP lı Tersleyen, Terslemeyen ve Toplayıcı Devreleri Malzeme Listesi:

Detaylı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı

DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ Deneyin Amacı DENEY 8: ORTAK EMİTERLİ YÜKSELTEÇ 8.1. Deneyin Amacı Ortak emiter bağlı yükseltecin yüklü, yüksüz kazancını tespit etmek ve ortak emiter yükseltecin küçük sinyal modelini çıkartmak. 8.2. Kullanılacak Malzemeler

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 3

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 3 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 3 TRANSİSTÖRLÜ KUVVETLENDİRİCİLERİN TASARIMI VE TEST EDİLMESİ 2: AÇIKLAMALAR

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 6: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

8. FET İN İNCELENMESİ

8. FET İN İNCELENMESİ 8. FET İN İNCELENMESİ 8.1. TEORİK BİLGİ FET transistörler iki farklı ana grupta üretilmektedir. Bunlardan birincisi JFET (Junction Field Effect Transistör) ya da kısaca bilinen adı ile FET, ikincisi ise

Detaylı

AC DEVRELERDE BOBİNLER

AC DEVRELERDE BOBİNLER AC DEVRELERDE BOBİNLER 4.1 Amaçlar Sabit Frekanslı AC Devrelerde Bobin Bobinin voltaj ve akımının ölçülmesi Voltaj ve akım arasındaki faz farkının bulunması Gücün hesaplanması Voltaj, akım ve güç eğrilerinin

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

1.1. Deneyin Amacı Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi.

1.1. Deneyin Amacı Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. DNY 1: DİYOT KARAKTRİSTİKLRİ 1.1. Deneyin Amacı Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. 1.2. Kullanılacak Aletler ve

Detaylı

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2

DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DC Akım/Gerilim Ölçümü ve Ohm Yasası Deney 2 DENEY 1-3 DC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. DC gerilimin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. KL-22001 Deney Düzeneğini tanımak. 3. Voltmetrenin nasıl kullanıldığını

Detaylı

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular Kaynak: Fundamentals of Microelectronics, Behzad Razavi, Wiley; 2nd edition (April 8, 2013), Manuel Solutions. Bölüm 3 Seçme Sorular ve Çözümleri

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI Öğr. Gör. Oğuzhan ÇAKIR 377 42 03, KTÜ, 2010 Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Laboratuvarı I İŞLEMSEL YÜKSELTECİN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE UYGULAMALARI 1. Deneyin

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot Karakteristikleri Diyot, zener diyot DENEY

Detaylı

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP Amaç: Bu deneyin amacı, öğrencilerin alternatif akım ve gerilim hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır. Deney sonunda öğrencilerin, periyot, frekans, genlik,

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ LABORATUARI DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI:

Detaylı

DENEY 3: RC Devrelerin İncelenmesi ve Lissajous Örüntüleri

DENEY 3: RC Devrelerin İncelenmesi ve Lissajous Örüntüleri 1. Seri RC Devresinde Akım ve Gerilim Ölçme 1.1. Deneyin Amacı: a.) Seri RC devresinin özelliklerinin incelenmesi b.) AC devre ölçümlerinin ve hesaplamalarının yapılması 1.2. Teorik Bilgi: Kondansatörler

Detaylı

DENEY NO : 6 KIRPICI DİYOT DEVRELERİ

DENEY NO : 6 KIRPICI DİYOT DEVRELERİ DENEY NO : 6 KIRPICI DİYOT DEVRELERİ DENEYİN AMACI : Diyotların doğrultucu olarak kullanımını öğrenmek. KULLANILACAK MALZEMELER 2 adet 1N4007 diyot, 2 adet 1kΩ, Güç kaynağı, Fonksiyon jeneratörü, Osiloskop.

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESM 413 ENERJİ SİSTEMLERİ LABORATUVARI I DENEY 2: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ VE AC-DC DOĞRULTUCU UYGULAMALARI Ad Soyad

Detaylı

DENEY NO 3. Alçak Frekans Osilatörleri

DENEY NO 3. Alçak Frekans Osilatörleri DENEY NO 3 Alçak Frekans Osilatörleri Osilatörler ürettikleri dalga şekillerine göre sınıflandırılırlar. Bunlardan sinüs biçiminde işaret üretenlerine Sinüs Osilatörleri adı verilir. Pek çok yapıda ve

Detaylı

Şekil 1. R dirençli basit bir devre

Şekil 1. R dirençli basit bir devre DENEY 2. OHM KANUNU Amaç: incelenmesi. Elektrik devrelerinde gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkinin Ohm kanunu ile Kuramsal Bilgi: Bir iletkenden geçen elektrik akımına karşı, iletken maddenin içyapısına

Detaylı

DENEY 3 DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ

DENEY 3 DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ DENEY 3 DİYOT DOĞRULTUCU DEVRELERİ 31 DENEYİN AMACI Bu deneyde elektronik dc güç kaynaklarının ilk aşaması olan diyot doğrultucu devreleri test edilecektir Deneyin amacı; doğrultucu devrelerin (yarım ve

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY - I

ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY - I T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI I DENEY - I DİYOT UYGULAMALARI 2: AÇIKLAMALAR Deneylere gelmeden önce lütfen deneyle

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deney, tersleyen kuvvetlendirici, terslemeyen kuvvetlendirici ve toplayıcı

Detaylı

ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri

ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri DENEYİN AMACI ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUVARI DENEY 2: Zener ve LED Diyot Deneyleri Zener ve LED Diyotların karakteristiklerini anlamak. Zener ve LED Diyotların tiplerinin kendine özgü özelliklerini tanımak.

Detaylı

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri

Şekil 1. n kanallı bir FET in Geçiş ve Çıkış Özeğrileri DENEY NO : 3 DENEYİN ADI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin Karakteristikleri DENEYİN AMACI : FET - Elektriksel Alan Etkili Transistör lerin karakteristiklerini çıkarmak, ilgili parametrelerini

Detaylı

DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç

DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç Deney 10 DENEY 6-3 Ortak Kollektörlü Yükselteç DENEYİN AMACI 1. Ortak kollektörlü (CC) yükseltecin çalışma prensibini anlamak. 2. Ortak kollektörlü yükseltecin karakteristiklerini ölçmek. GENEL BİLGİLER

Detaylı

1.1. Deneyin Amacı: Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi.

1.1. Deneyin Amacı: Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. 1.1. Deneyin Amacı: Temel yarı iletken elemanlardan, diyot ve zener diyotun tanımlanması, test edilmesi ve bazı karakteristiklerinin incelenmesi. 1.2.Teorik bilgiler: Yarıiletken elemanlar elektronik devrelerde

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİ - 2 DENEYİ Amaç: Bu deneyde terslemeyen kuvvetlendirici, toplayıcı kuvvetlendirici ve karşılaştırıcı

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

4. 8 adet breadboard kablosu, 6 adet timsah kablo

4. 8 adet breadboard kablosu, 6 adet timsah kablo ALINACAK MALZEMELER 1. 0.25(1/4) Wattlık Direnç: 1k ohm (3 adet), 100 ohm(4 adet), 10 ohm (3 tane), 1 ohm (3 tane), 560 ohm (4 adet) 33k ohm (1 adet) 15kohm (1 adet) 10kohm (2 adet) 4.7 kohm (2 adet) 2.

Detaylı

DENEY 3 Kırpıcı ve Kenetleyici Devreler

DENEY 3 Kırpıcı ve Kenetleyici Devreler ENEY 3 Kırpıcı ve Kenetleyici evreler 1. Amaç Bu deneyin amacı, diyot elemanının elektronik devrelerde diğer bir uygulaması olan ve dalgaların şekillendirilmesinde kullanılan kırpıcı ve kenetleyici devrelerinin

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 1

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 1 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 1 DİRENÇ DEVRELERİNDE OHM VE KİRSHOFF KANUNLARI Arş. Gör. Sümeyye

Detaylı

DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular

DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular DENEY-4 Yarım ve Tam Dalga Doğrultucular DENEY 4-1 Yarım-Dalga Doğrultucu DENEYİN AMACI 1. Yarım-dalga doğrultucu devrenin çalışma prensibini anlamak. 2. Yarım-dalga doğrultucu devrenin çıkış gerilimini

Detaylı

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri

Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri Bölüm 14 Temel Opamp Karakteristikleri Deneyleri 14.1 DENEYİN AMACI (1) Temel OPAMP karakteristiklerini anlamak. (2) OPAMP ın ofset gerilimini ayarlama yöntemini anlamak. 14.2 GENEL BİLGİLER 14.2.1 Yeni

Detaylı

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR

ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR ALTERNATĐF AKIM (AC) I AC NĐN ELDE EDĐLMESĐ; KARE VE ÜÇGEN DALGALAR 1.1 Amaçlar AC nin Elde Edilmesi: Farklı ve değişken DC gerilimlerin anahtar ve potansiyometreler kullanılarak elde edilmesi. Kare dalga

Detaylı

BJT KARAKTERİSTİKLERİ VE DC ANALİZİ

BJT KARAKTERİSTİKLERİ VE DC ANALİZİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik Dersi Laboratuvarı JT KARAKTERİSTİKLERİ VE DC ANALİZİ 1. Deneyin Amacı Transistörlerin

Detaylı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı

DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER Deneyin Amacı DENEY 3: DOĞRULTUCU DEVRELER 3.1. Deneyin Amacı Yarım ve tam dalga doğrultucunun çalışma prensibinin öğrenilmesi ve doğrultucu çıkışındaki dalgalanmayı azaltmak için kullanılan kondansatörün etkisinin

Detaylı

DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ

DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ DENEY 5: İŞLEMSEL YÜKSELTEÇLER ve UYGULAMA DEVRELERİ Amaç: İşlemsel yükselteç uygulamaları Kullanılan Cihazlar ve Devre Elemanları: 1. Dirençler: 1k, 10k, 100k 2. 1 adet osiloskop 3. 1 adet 15V luk simetrik

Detaylı

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular

EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular EEM220 Temel Yarıiletken Elemanlar Çözümlü Örnek Sorular Kaynak: Fundamentals of Microelectronics, Behzad Razavi, Wiley; 2nd edition (April 8, 2013), Manuel Solutions. Bölüm 5 Seçme Sorular ve Çözümleri

Detaylı

SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ

SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Lab. SCHMITT TETİKLEME DEVRESİ.Ön Bilgiler. Schmitt Tetikleme Devreleri Schmitt tetikleme devresi iki konumlu bir devredir.

Detaylı

T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK DEVRELER 1 LAB. DENEY FÖYÜ DENEY-1:DİYOT

T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK DEVRELER 1 LAB. DENEY FÖYÜ DENEY-1:DİYOT T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK DEVRELER 1 LAB. DENEY FÖYÜ Deneyin Amacı: DENEY-1:DİYOT Elektronik devre elemanı olan diyotun teorik ve pratik olarak tanıtılması, diyot

Detaylı

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir.

Değişken Doğru Akım Zaman göre yönü değişmeyen ancak değeri değişen akımlara değişken doğru akım denir. DC AKIM ÖLÇMELERİ Doğru Akım Doğru akım, zamana bağlı olarak yönü değişmeyen akıma denir. Kısa gösterimi DA (Doğru Akım) ya da İngilizce haliyle DC (Direct Current) şeklindedir. Doğru akımın yönü değişmese

Detaylı

TRANSİSTÖRLERİN KUTUPLANMASI

TRANSİSTÖRLERİN KUTUPLANMASI DNY NO: 7 TANSİSTÖLİN KUTUPLANMAS ipolar transistörlerin dc eşdeğer modellerini incelemek, transistörlerin kutuplama şekillerini göstermek ve pratik olarak transistörlü devrelerde ölçüm yapmak. - KUAMSAL

Detaylı

Öğrenci No Ad ve Soyad İmza DENEY 3. Tümleşik Devre Ortak Source Yükselteci

Öğrenci No Ad ve Soyad İmza DENEY 3. Tümleşik Devre Ortak Source Yükselteci Öğrenci No Ad ve Soyad İmza Masa No DENEY 3 Tümleşik Devre Ortak Source Yükselteci Not: Solda gösterilen devre Temel Yarı İletken Elemanlar dersi laboratuvarında yaptığınız 5. deneye ilişkin devre olup,

Detaylı

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ DENEY 1: DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki direnci ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır. Direncin

Detaylı

EEM 202 DENEY 9 Ad&Soyad: No: RC DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANSTA RC DEVRELERİ (FİLTRELER)

EEM 202 DENEY 9 Ad&Soyad: No: RC DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANSTA RC DEVRELERİ (FİLTRELER) EEM 0 DENEY 9 Ad&oyad: R DEVRELERİ-II DEĞİŞKEN BİR FREKANTA R DEVRELERİ (FİLTRELER) 9. Amaçlar Değişken frekansta R devreleri: Kazanç ve faz karakteristikleri Alçak-Geçiren filtre Yüksek-Geçiren filtre

Detaylı

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ

DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ DENEY 9: JFET KARAKTERİSTİK EĞRİLERİ 9.1. Deneyin Amacı Bir JFET transistörün karakteristik eğrilerinin çıkarılıp, çalışmasının pratik ve teorik olarak öğrenilmesi 9.2. Kullanılacak Malzemeler ve Aletler

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT UYGULAMALARI DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT UYGULAMALARI DENEYİ KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT UYGULAMALARI DENEYİ Amaç: Bu deneyde, diyotların sıkça kullanıldıkları diyotlu gerilim kaydırıcı, gerilim katlayıcı

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 2008 DEVRELER II LABORATUARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK 2008 DEVRELER II LABORATUARI DİRENÇ-ENDÜKTANS VE DİRENÇ KAPASİTANS FİLTRE DEVRELERİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. Alçak geçiren filtre devrelerinin çalışmasını anlatınız. 2. Yüksek geçiren filtre devrelerinin çalışmasını anlatınız. 3. R-L

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT UYGULAMALARI DENEYİ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT UYGULAMALARI DENEYİ 1. Amaç: KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRONİK LAB 1 DERSİ DİYOT UYGULAMALARI DENEYİ Bu deneyde, diyotların sıkça kullanıldıkları diyotlu gerilim kaydırıcı, gerilim katlayıcı

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Diyotlu Doğrultucu Uygulamaları

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Diyotlu Doğrultucu Uygulamaları YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİKELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 6 Deney Adı: Diyotlu Doğrultucu Uygulamaları Öğretim Üyesi: Yard. Doç. Dr. Erhan

Detaylı

R 1 R 2 R L R 3 R 4. Şekil 1

R 1 R 2 R L R 3 R 4. Şekil 1 DENEY #4 THEVENİN TEOREMİNİN İNCELENMESİ ve MAKSİMUM GÜÇ TRANSFERİ Deneyin Amacı : Thevenin teoreminin geçerliliğinin deneysel olarak gözlemlenmesi Kullanılan Alet ve Malzemeler: 1) DC Güç Kaynağı 2) Avometre

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK LABORATUVARI-II DENEY RAPORU İŞLEMSEL KUVVETLENDİRİCİLER ADI SOYADI: ÖĞRENCİ NO: GRUBU: Deneyin

Detaylı

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL

Detaylı

EEM 202 DENEY 10. Tablo 10.1 Deney 10 da kullanılan devre elemanları ve malzeme listesi

EEM 202 DENEY 10. Tablo 10.1 Deney 10 da kullanılan devre elemanları ve malzeme listesi EEM 0 DENEY 0 SABİT FEKANSTA DEVEEİ 0. Amaçlar Sabit frekansta devrelerinin incelenmesi. Seri devresi Paralel devresi 0. Devre Elemanları Ve Kullanılan Malzemeler Bu deneyde kullanılan devre elemanları

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SAKARYA ÜNİERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİKELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTRONİKI DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL NO:

Detaylı

ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI

ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI ALÇAK FREKANS GÜÇ YÜKSELTEÇLERİ VE ÇIKIŞ KATLARI Giriş Temel güç kuvvetlendiricisi yapılarından olan B sınıfı ve AB sınıfı kuvvetlendiricilerin çalışma mantığını kavrayarak, bu kuvvetlendiricileri verim

Detaylı

Elektronik Laboratuvarı

Elektronik Laboratuvarı 2013 2014 Elektronik Laboratuvarı Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Mehmet AKBABA Laboratuvar Sorumluları: Rafet DURGUT İçindekiler Tablosu Deney 1: Laboratuvar Malzemelerinin Kullanılması... 4 1.0. Amaç ve Kapsam...

Detaylı

OHM KANUNU DĠRENÇLERĠN BAĞLANMASI

OHM KANUNU DĠRENÇLERĠN BAĞLANMASI OHM KANUNU DĠRENÇLERĠN BAĞLANMASI 2.1 Objectives: Ohm Kanunu: Farklı direnç değerleri için, dirence uygulanan gerilime göre direnç üzerinden akan akımın ölçülmesi. Dirençlerin Seri Bağlanması: Seri bağlı

Detaylı

Bir devrede dolaşan elektrik miktarı gibi elektriksel ifadelerin büyüklüğünü bize görsel olarak veren bazı aletler kullanırız.

Bir devrede dolaşan elektrik miktarı gibi elektriksel ifadelerin büyüklüğünü bize görsel olarak veren bazı aletler kullanırız. ÖLÇME VE KONTROL ALETLERİ Bir devrede dolaşan elektrik miktarı gibi elektriksel ifadelerin büyüklüğünü bize görsel olarak veren bazı aletler kullanırız. Voltmetre devrenin iki noktası arasındaki potansiyel

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUARI I DENEY 4 MOSFET KARAKTERİSTİKLERİ AÇIKLAMALAR Deneylere gelmeden önce lütfen deneyle

Detaylı

EET-201DEVRE ANALİZİ-1 DENEY FÖYÜ

EET-201DEVRE ANALİZİ-1 DENEY FÖYÜ EET-201DEVRE ANALİZİ-1 DENEY FÖYÜ DENEYLER DENEY 1:PROTEUS ISIS PROGRAMININ ÖĞRENİLMESİ DENEY 2: ÇEVRE (GÖZ) AKIMLARI YÖNTEMİ DENEY 3: DÜĞÜM GERİLİMLERİ YÖNTEMİ DENEY 4: SÜPERPOZİSYON (TOPLAMSALLIK) TEOREMİ

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop

DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Deneyin Amacı: DENEY FÖYÜ 4: Alternatif Akım ve Osiloskop Osiloskop kullanarak alternatif gerilimlerin incelenmesi Deney Malzemeleri: 5 Adet 1kΩ, 5 adet 10kΩ, 5 Adet 2k2Ω, 1 Adet potansiyometre(1kω), 4

Detaylı

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Kirchhoff Akım/Gerilim Yasaları ve Düğüm Gerilimleri Yöntemi DENEYİN AMACI : Kirchhoff akım/gerilim yasalarının ve düğüm gerilimleri yöntemi ile hesaplanan devre akım ve gerilimlerinin

Detaylı

DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ

DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ DENEY 8 FARK YÜKSELTEÇLERİ 8.1 DENEYİN AMACI Bu deneyde fark yükselteçleri analiz edilecek ve girşçıkış sinyalleri incelenecektir. 8.2 TEORİK BİLGİ Fark yükselteçleri birçok entegre devrelerde kullanılan

Detaylı

4. Bölüm: Çift Jonksiyonlu Transistörler (BJT) Doç. Dr. Ersan KABALCI

4. Bölüm: Çift Jonksiyonlu Transistörler (BJT) Doç. Dr. Ersan KABALCI 4. Bölüm: Çift Jonksiyonlu Transistörler (BJT) Doç. Dr. Ersan KABALC 1 Transistör Yapısı İki tip transistör vardır: pnp npn pnp Transistörün uçları: E - Emiter B - Beyz C - Kollektör npn 2 Transistör Yapısı

Detaylı

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori:

Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları. Amaç: Araç ve Malzeme: Teori: Deney 3: Diyotlar ve Diyot Uygulamaları Amaç: Diyot elemanını ve çeşitlerini tanımak Diyotun çalışma mantığını kavramak Diyot sağlamlık kontrolü İleri kutuplama, geri kutuplama ve gerilim düşümü. Araç

Detaylı

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi

DENEY 3. Maksimum Güç Transferi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN2024 Elektrik Devreleri Laboratuarı II 2013-2014 Bahar DENEY 3 Maksimum Güç Transferi Deneyi Yapanın Değerlendirme Adı

Detaylı

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri

Şekil 1: Diyot sembol ve görünüşleri DİYOTLAR ve DİYOTUN AKIM-GERİLİM KARAKTERİSTİĞİ Diyotlar; bir yarısı N-tipi, diğer yarısı P-tipi yarıiletkenden oluşan kristal elemanlardır ve tek yönlü akım geçiren yarıiletken devre elemanlarıdır. N

Detaylı