Yüzeyleri arasında kayma hareketi ve yağ filmi bulunan yataklardır. Kaymalı yatakların avantajları:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yüzeyleri arasında kayma hareketi ve yağ filmi bulunan yataklardır. Kaymalı yatakların avantajları:"

Transkript

1 KAYMALI YATAKLAR

2 Yüzeyleri arasında kayma hareketi ve yağ filmi bulunan yataklardır. Kaymalı yatakların avantajları: Daha sessiz çalışırlar Kuvvetli sarsıntı ve titreşimi daha kolay karşılayabilirler İki parçalı yapılabilirler, dış çap küçüktür ve daha az yer tutar Büyük yük taşıyabilirler Basit ve ucuzdur

3 Genellikle yatak sistemi, hareketli eleman ( mil ) ve sabit eleman ( yatak ) olmak üzere iki elemandan oluşmuştur. Hareketli eleman genellikle çeliktir. Sabit eleman ( yatak ), çalışma şartlarının yarattığı etkileri karşılayacak özellikteki malzemeden imal edilir. Milin özellikle yatak malzemesinin seçiminde işletme şartları ve talepler örneğin yüklemenin büyüklüğü ve tipi, işletme sıcaklığı, yağlama tarzı v.b. önemli olmaktadır.

4 Kaymalı yatağı sağlıklı işletmek için koşul iyi bir yağlamadır. Kayma yüzeylerinin yağ filmi veya yağ tabakası ile birbirinden tamamen ayrılmış olması gerekir. Böylece yatak sürtünmesi ve aşınma en alt seviyede tutulabilir. Sıvı sürtünme fazının sürmesi gereklidir.

5 Bu ideal duruma erişebilmek için hidrodinamik yağlama teorisinin şu şartları yerine getirmesi gerekir. Hareket doğrultusunda daralan bir aralık olmalı Kayma yüzeyleri birbirine göre relatif hareket etmeli Yağlama maddesi kayma yüzeylerine tutunmalı

6 Bu şartlar altındaki fiziksel olaylar şekilde gösterilmiştir. açısı altında yataya eğimli duran düzlem, bir sıvı filmi üzerinde v hızı ile hareket etsin. Düzlem altında sıkışan hidrodinamik yağlama kaması bir basınç oluşturur.

7 Basıncın dağılımı şekildeki gibidir ve en dar aralığın hemen önünde en yüksek basınca ( P max ) ulaşır. Düzlem dış kuvvetle bir denge oluşuncaya kadar sıvı üzerinde yukarı kalkar ( su kayaklarında, yarış botlarında olduğu gibi ). Sıvı basıncı hız ile artar. Yüzeye düzgün dağıldığı kabul edilen basınç ortalama basınçtır.

8 Bir kaymalı yatakta yağlama kaması; merkezi olan yatak içindeki muylunun yatak boşluğu nedeniyle e kadar eksantrik pozisyonu sonucu oluşur. e

9 Muylu yatak kuvveti nedeniyle yatak yuvasında aşağıda bulunur. Hareket halinde ilk kalkış anında çok kısa bir süre kuru sürtünme hakimdir çünkü tabakalar arasına henüz sıvı girmemiştir. Mil yatak içerisinde sağa doğru tırmanır. Muyluya yapışan yağ birlikte sürüklenir.

10 Hız arttıkça yağ yüzeyler arasında yayılır, sınır sürtünmesi oluşur ve sürtünme katsayısı azalır. Artan hızla mil sola doğru tırmanmaya başlar. Hızın belli bir değerinde (geçiş devir sayısında) mil yatağa göre eksantrik bir konum alır, yağ tabakası oluşur ve sıvı sürtünmesi başlar.

11 Hız arttıkça mil merkezi ile yatak merkezi arasındaki eksantriklik azalmaktadır. n = da her iki nokta çakışır. Bu durumda daralan yağ tabakası kaybolur ve mil çok kararsız bir hale gelir. Yatak sürtünmesi artan iç sıvı sürtünmesi sonucu yavaş yavaş artar.

12 Sıvı sürtünme durumunda basınç dağılımı şekildeki gibidir. En yüksek yağ basıncı P max, yağlama aralığının en dar bölgesi h 0 dan hemen önce meydana gelir. h 0 dan sonra yaklaşık aynı mesafede basınç sıfırdır, hatta alt basınç oluşumu söz konusudur.

13 Yüklenen yatak yarısına düzgün olarak dağıldığı düşünülen basınç ortalama yatak basıncı P m dir. Toplam yağ basıncı P muyluya etkiyen dış kuvvetler ile dengeyi sağlar.

14 Malzemeden beklenen özellikler şu şekilde sıralanabilir. Taşıma yeteneği, yani iyi bir basma mukavemeti Yorulma mukavemeti Aşınma ve korozyona dayanıklılık Mil malzemesi ile eş çalışma özelliği, yani yağsız çalışma hallerinde ( ilk harekette ve yağın ani olarak kesilmesi durumunda) mil malzemesine kaynamamalıdır

15 Abrazyon aşınmasını önlemek için dışarıdan gelen sert parçacıkları bünyesine alabilmelidir. Bu nedenle malzeme yeteri derecede yumuşak, yani elastiklik modülü düşük olmalıdır Sürtünme katsayısı düşük olmalıdır İyi bir ıslanma yeteneğine sahip olmalıdır Düşük bir ısıl genleşme katsayısına sahip olmalıdır Kolaylıkla işlenebilmelidir Mümkün olduğu kadar ucuz olmalıdır

16 Madensel Yatak Malzemeleri Dökme demir: GG - 15 ve GG - 20 düşük yüklemeler, GG - 25 ve GG - 30 ise yüksek yüklemeler için uygundur. Kullanım yerleri: Düşük yüklü transmisyon yatakları, ev cihazları ve basit yataklar.

17 Beyaz metal ( kalay alaşımı ): Beyaz madenin yapısı yumuşak bir kalay kütlesi içinde dağılmış sert kristaller şeklindedir. Bu yüzden mil malzemesiyle iyi bir eş çalışma özelliği ve gömme yeteneği gösterir. Korozyon ve aşınmaya dayanıklıdır. Oldukça düşük sürtünme katsayısı vardır. Buna karşılık sertliği, basınç ve yorulma mukavemetleri nispeten düşüktür. Bu özellikler sıcaklığın artmasıyla ani bir düşüş gösterir. LgPbSn5, LgSn80

18 Bakır alaşımları: En çok kullanılanlardan biri bronzdur. Bronz kolaylıkla işlenebilen, korozyona karşı iyi bir dayanıklılık gösteren, nispeten küçük bir sürtünme katsayısı yaratan ve oldukça sert bir malzemedir. Bakır esasına dayanan yatak malzemelerinin ana kütlelerini sert bakır oluşturur. Diğer alaşım elementlerinin ( Sn ve Pb ) yumuşak kristalleri ise bu sert kütle içinde yayılmış durumdadır. G - SnBz14, CuSn8, MSnBz4Pb, Gz - Rg5. Kaldırma makinaların da, türbinler de, pompalar da, takım tezgahların da kullanılır.

19 Kadmiyum alaşımları : Sürtünme katsayısı küçük, yük taşıma yeteneği ve yorulma mukavemeti yüksektir. Alüminyum alaşımları : bazı alüminyum alaşımları yatak malzemesi olarak kullanılmaktadır. Korozyona dayanıklılığı, iyi ısı iletkenliği ve aşınma özellikleri beyaz madene yakın olan bu alaşımların başlıca mahsuru; ısıl genleşme katsayısının büyük olmasıdır. Nispeten sert olması sebebiyle gömme kabiliyeti düşüktür.

20 Gümüş alaşımları: Pahalı olan bu yatak malzemesi, büyük zorlanmalar gören yataklarda, başka yatakların yetersiz olduğu yerlerde, uçak sanayinde kullanılmaktadır.

21 Sinterlenmiş malzemeler : İnce toz haline getirilmiş maden veya maden alaşımı bir kalıp içinde istenilen şekli almak üzere preslenir. Bu şekilde elde edilen topak ocakta sinterlenerek birbirinden ayrı olan parçacıkların birbirine kaynamaları sağlanır. Alt basınçta yüksek basınçlı yağa doyurulur. Yağ viskozitesi 0,05-0,1 St/ 50 0 C.

22 Bu işlem sonucunda içinde çok küçük mikroskobik boşluklar bulunan bir malzeme oluşur. Bu boşluklardan dolayı sinterlenmiş malzemeler, hacimlerinin % 20 - % 35 ine kadar yağ emebilirler. Çalışma sırasında sürtünmenin bir sonucu olarak oluşan sıcaklığın etkisiyle malzemenin parçacıkları genleşir ve bunların arasında bulunan boşluklar küçülür.

23 Boşluklarda bulunan yağ çalışma yüzeyine iletilir. Böylece kendi kendini yağlayabilen ve gözenekli yatak denilen bir sistem ortaya çıkar. Genellikle sinterlenmiş malzemelerin mukavemeti, döküm yoluyla elde edilmiş yatak malzemelerininkinden daha düşüktür. Ev cihazları, büro makinaları, pompalar, pikap ve teyplerde kullanılır

24 Madensel Olmayan Yatak Plastik malzemeler : Malzemeleri En çok kullanılan plastik malzeme naylon ve teflondur. Sürtünme katsayıları küçüktür, suya, özellikle teflon kimyasal çözücülere dayanıklıdır. Ancak ısı iletkenlikleri kötüdür, ısıl genleşme katsayıları büyüktür. Kuru yatak olarak çalışır. Uzun süre yağa ihtiyaç yoktur. Çelik veya bronzdan bir yatak çerçevesi gerektirebilirler.

25 Diğer malzemeler : Ayrıca yatak malzemesi olarak su içinde çalışan yataklar için sentetik lastik ve sert odun kullanılmaktadır. Hassas cihaz yataklarında kullanılan safir, koridon ve elmas gibi kıymetli taşlardan yapılmış yatak malzemeleri mevcuttur

26 Hidrodinamik Yataklar Hidrodinamik Teori: Hidrodinamik yağlama, yüzeyler arasındaki boşluğun şekline ve izafi hıza bağlı olarak, bu yüzeylerin birbirinden tamamen ayrılması için yeterli derecede bir basınca sahip yağ tabakası meydana getiren yağlama sistemidir.

27 Hidrodinamik teorinin amacı, bu basıncın hangi koşullarda meydana geldiğini, değerini ve bu basınca bağlı olarak yatağın yük taşıma kabiliyetini, sürtünme katsayısını, yağ miktarını ve sıcaklığını hesaplamak için gereken denklemleri meydana getirmektedir.

28 Hidrodinamik teorisinin genel denklemi Reynolds denklemidir. x ( h 3 p x ) + z ( h 3 p z ) = 6 u h x x,z : Koordinat sisteminin eksen takımı u : Yüzeyler arasındaki izafi hız h : Yağ tabakasının kalınlığı p : Yağ tabakasındaki basınç

29 Denklemden görüldüğü gibi basınç u ve bağlıdır. h x e h x u = 0 veya 0 (h = sbt) olduğu taktirde basınç ve buna bağlı olarak hidrodinamik sıvı sürtünmesi meydana gelmez. Hidrodinamik teori ile ilgili denklemlerin çözümünde sayısal yöntemler kullanılmaktadır. Sonuçlar, pratik hesap bakımından çok elverişli olan boyutsuz faktörlerle ifade edilmektedir.

30 Hidrodinamik Radyal Yataklar Genellikle radyal yataklarda mil hızı ile dönmekte ve sabit durumda bulunmaktadır. Böylece hidrodinamik sıvı sürtünmesinin meydana gelmesi için gereken izafi hız yerine getirilmekte, ikinci koşul olan yağ tabakası kalınlığının hareket yönünde daralması ise milin yatağa göre eksantrik bir konum alması ile gerçekleşebileceğinden milin yatak içine boşluklu olarak monte edilmesi gerekmektedir

31 Radyal yataklarda meydana gelen hidrodinamik basıncın x ve z yönlerindeki yayılışı şekilde görüldüğü gibidir. Basınç oluşan ve mil yükünü kaldıran yağ tabakası mil çevresinin bir kısmında ( x 1 - x 2 ) meydana gelmektedir.

32 Buna hidrodinamik yağ tabakası veya bölgesi denmektedir. Yatağın hidrodinamik olmayan diğer bölgesindeki yağ sadece yatağın soğumasını sağlamaktadır. Yeterli miktarda yağ gönderildiği taktirde hidrodinamik bölge yaklaşık dir. Hidrodinamik teori düşük hızlı, salınım hareketi yapan, gresle yağlanan veya kuru çalışan yani sıvı sürtünme şartı aranmayan yatakların hesaplanmasında kullanılamaz.

33 Boyutsuz faktörler, temel kavramlar ve hesaplama esasları aşağıdaki gibidir. Ortalama yüzey basıncı ( ortalama özgül yatak basıncı ): Yatak malzemesinin seçiminde önemli bir kriterdir. F (<P max ) N/mm 2 Pm d b

34 Yatak malzemesi sıvı sürtünme fazında deneysel olarak ortaya çıkan en yüksek basınç değerine ( P max 4.P m ) kalıcı deformasyon olmadan dayanmalıdır. 1,5 kat emniyetle yazılacak olursa P max 6.P m < bak

35 Yatak boyutları: Mil çapı d genellikle bellidir. Yatak genişliği (b) tecrübelere dayanılarak; b d bağıntısına göre belirlenir. 0,5...1 b 0,5 te yan kayıplar fazladır, hidrodinamik basınç d düşer. Uygun değildir. b 1 d b 2 d Eğer kenar basması yoksa mümkündür. aşılmamalıdır.

36 İzafi ( Relatif ) yatak boşluğu: s d mil çapı ), s = D - d (olması gereken yatak çapı - Kurşun - kalay yatak malzemelerinde 0,5 / 1000 Kurşun bronzu yatak malzemelerinde 1 / 1000 Sinter metal yatak malzemelerinde 1,5 / 1000 değerlerinin altına inilemez.

37 En düşük yağ filmi kalınlığı:h 0 Sıvı sürtünme fazında yatak ve milin eksantrik konumu nedeniyle oluşan minimum yağ filmi kalınlığı, en dar yağlama aralığıdır.

38 Tüm işletme değerleri belli bir yatakta; b d 1 için yaklaşık olarak h 0 s 2 2,35S d 2 2,35S 0 0 ( mm ) s : ortalama yatak boşluğu ( mm ) : ortalama izafi yatak boşluğu d : yatak adsal çapı ( mm ) S 0 : Sommerfeld sayısı

39 S 0 P m : Poise ; n: D/d ; P m : N/mm 2 b d P olması halinde h 0 da sapmalar oluşur fakat önemsiz değerlerdir. 8 m n 2

40 Yatak değerlerinin bir kısmı belli değilse; ve S 0 bilinmiyorsa, tasarım halinde s h0 7 7 d ( mm ) h 0 0, ,1 mm = m arasında uygun değerler alınır.

41 Minimum yağ filmi kalınlığı, yüzey pürüzlülüğü: Sıvı sürtünme fazına geçiş bölgesinde kayma yüzeylerinin tamamen ayrılması için gerekli yağ filmi kalınlığı, kayma yüzeyleri pürüzlülük değerleri toplamına en alt seviyede eşit olmalıdır. Bu değer minimum yağ filmi kalınlığından düşüktür. h min R t 0,8.h 0

42 İzafi yağ filmi kalınlığı: h0 2 h0 h0 2 s/ 2 s d 0, 04 olabildiğince < 0,3 (max. 0,4) alt sınıra yani 0,04 e yaklaşırsa sıvı sürtünme için tehlikelidir. üst sınıra yani 0,3 e yaklaşırsa sakin ve stabil dönme için tehlikelidir. Mil gezinmeye ve titreşime başlar.

43 Dinamik ve kinematik yağ viskozitesi: Yağın bir özelliğidir. İç sürtünmesi sayesinde kuvvet iletilebilmesi için bir ölçektir. Yatağın sıvı sürtünme bölgesinde taşıma kapasitesine önemli bir etkisi vardır. Yağların C aralığında viskozitesi = 0, ,1 Pas Endüstriyel olarak kinematik viskozite kullanılır. m 2 /s 1St ( Stokes ) = 10-4 m 2 /s

44 Sommerfeld sayısı: Yatak ölçülerine bağlı tanım büyüklüğüdür. Yükleme değerleri ile sürtünme davranışı arasındaki ilişkileri kapsar. S 0 P m P m n 2 P m : ( N/mm 2 ); : Poise ; n ( D/d )

45 Geçiş devir sayısı: Sınır sürtünmeden sıvı sürtünmeye geçiş yani kayma yüzeylerinin kalkışta tamamen ayrılması durumunda (veya aksi durma durumunda ) söz konusu olan devir sayısıdır. ( n ü1, n ü2 ) Geçiş devir sayısında ( n ü ) yatak yağ basıncı dış kuvvet ile dengeyi ancak sağlayabilmektedir. Kalkış ve duruşlardaki geçiş devir sayıları farklıdır. Geçiş devir sayısı daima işletme devir sayısından küçüktür.

46 Vogelpohl a göre geçiş devir sayısı n ü 1, P m d C 1,2 ü ( D / d) C ü : Geçiş sabiti. Boyutlara ve yatak malzemesine bağlıdır. C ü (Genel olarak C ü = 1 dir.) Verilen bir geçiş devir sayısına göre yeterli olacak minimum viskozite değeri ( min ) belirlenebilir. Normal olarak n / n ü2 düşmemelidir. 2,5...3 değerinin altına

47 Yağ gereksinimi: Sıvı sürtünmenin sürekli sağlanması için kayma yüzeylerinin sürekli olarak belirli bir yağ miktarı ile beslenmesi gerekir. damlalık, yağlama halkası veya pompa ile yağ takviyesi gereklidir. Gerekli yağ miktarı Klemenac e göre; Q 0,0003d 2.b.n. (litre / dak) d, b: cm

48 Sürtünme ısısı, yatak sıcaklığı, soğutma yağı miktarı; Yataklar ısınmaya göre hesaplanır. Yatakta sürtünme sonucu oluşan ısı F v 60 QR 0, 06 F v ( kj/ dak) 1000 sürtünme katsayısı S S ; F: N ; v: m /s = 3 S 0 = 3 S bağıntılarından hesaplanır. Isının bir kısmı soğutma yağı, bir kısmı da yatak ve mil üzerinden atılmaktadır. 0

49 i. İlave soğutma sistemi olmayan yataklar; Isı tamamen yatak parçaları üzerinden atılır. Q R = Q a =.A.( t - t 0 ) ( kj / dak ) t Q A t ( 0 C ) R 0 yağ sıcaklığı Q R : Sürtünme ısısı ( kj / dak ) : Isı iletim katsayısı ( kj / dak.m 2 0 C ) sakin havada = 0,85 kj / m 2 0 C hafif hareketli hava = 1,25 kj / m 2 0 C (Normal durum ) şiddetli hareketli hava = 1,7 kj / m 2 0 C A : ısı iletim yüzeyi ( m 2 ) t 0 : ortam sıcaklığı t C

50 Yatak sıcaklığı t = C aşmamalıdır. Aksi halde ek soğutma tedbirlerinin alınması gerekir. t = C arasında olmasına özen gösterilmelidir. A = A L + A W ( m 2 )A W : milin soğutma yüzeyi (m 2 ) A W 0,25.A L (serbest millerde) A L.H.( B + H/2 ) H, B: yatak kovan yüksekliği ve genişliği (m) Sadece mil çapının bilinmesi halinde tecrübi olarak A L ( ).d.b b ve d(m) Kapalı Açık makinalarda makinalarda

51 ii. İlave soğutma sistemli yataklar Pompa ile yağın sirkülasyonu söz konusudur. Q R = Q a =.A.( t - t 0 ) + c.. Q K..( t 2 - t 1 ) ( kj /dak ) Kovan Yağ sirkülasyonu Küçük olduğu için ihmal edilir QR QR Q ( litre/dak ) K c t 1,7(t - t ) 2 1 c. 1,7 ( kj/lt 0 C) ( yağ ) c. 4,19 ( kj/lt 0 C) ( su ) t C maksimum 20 0 C olmalı.

52 Yağ giriş basıncı: Pompa tarafından yatağa gönderilen yağın basıncı en az yatak kenarlarından kaçan yağın basıncına eşit olmalıdır. Aksi halde yüksek basınçta büyük yağ sürkülasyonu olur, istenilen soğutmaya ulaşılamaz. Kaçış basıncı Linnecker e göre : 2 2 P bar; : kg/m 3 ; v:m/sn (1bar= 10 4 N/cm 2 f ü v 10 5 ) 3 Yağ giriş basıncı yağın en dar h 0 kesitine girebilmesi için kaçış basıncından büyük olmalıdır. P zü =. P fü ( 10 emniyet katsayısı ) Yağın pompa çıkış basıncı için, borulardaki basınç kaybının da dikkate alınması gerekir.

53 Radyal yataklar için hesaplama kademeleri: Pratikte karşılaşılan şartlara göre genel olarak şu verilerin mevcut olması halinde hesaplama aşağıdaki sırada yapılabilir. A ) Yatak yükü ( F ), devir sayısı ( n ) ve daha önceki hesaplamalardan bilinen mil çapı ( d ) verilmiş olsun ; İşletme şartlarına bağlı olarak önce yatak malzemesi seçilir b/d = 0,5...1 aralığından yatak genişliği seçilir.

54 P m yüzey basıncı hesaplanır ve kontrol edilir. İzafi yatak boşluğu ve geçme tipi cetvel 18 ve cetvel 19 dan tespit edilir. En düşük yağ filmi kalınlığı s d h0 7 7 den hesaplanır. Minimum yağ filmi kalınlığı h min 0,8.h 0 ifadesinden ve h min R t den bulunur.

55 İzafi yağ filmi kalınlığı, değeri 0,04< <0,4 2 olacak şekilde h0 ifadesinden bulunur d (gerekirse düzeltilir ). ve b/d oranlarına bağlı olarak Şekil 20 den S 0 sayısı bulunur. m Yağ viskozitesi (P) P m : N/mm 2 n:d/d olarak hesaplanır. Geçiş devir sayısı hesaplanır. (C ü 1) 10 8 n ü 1,2 P S 0 n ,2 Pm d C ü den

56 v t 0,008 0 C eşitliğinden yağ A F b v t 0 sıcaklığı hesaplanır ve daha sonra ilave bir soğutmanın gerekli olup olmadığına karar verilir. Duruma göre Q K soğutma yağ debisi Q K QR QR c t 1,7(t - t ) 2 1 (lt/dk) hesaplanır. Uygun yağlama yağı sıcaklığa göre Şekil 21 den belirlenir. Gerekli yağ miktarı ve basıncı hesaplanır.

57 B ) Yükleme değerleri ( F, n ), tüm yatak değerleri (d, b, malzeme, geçme tipi, yüzey pürüzlülük değerleri) ve yağ viskozitesi ( ) verilmiş ise, yatağın yeterli olup olmadığının kontrolü: F p m ye göre basınç hesaplanır ve kontrol b d edilir. İzafi yatak boşluğu verilen ölçülerle geçmeye uygun mudur, tespit edilir. 8 S 0 10 hesaplanır. P m n 2 e göre Sommerfeld sayısı

58 En düşük yağ filmi kalınlığı hesaplanır ve R t 0,8.h 0 olup olmadığı kontrol edilir. Geçiş devir sayısı n ü 1,2 hesaplanır ve kontrol edilir. h d 2 2,35S P m 0 d C 1,2 ü İşletme sıcaklığı t tespit edilir ve A daki basamakları tekrarlanır.

59 C ) B de belirtilen değerler verilmiş olsun. Belirli bir geçiş devir sayısında ( n ü2 örn: n ü2 = n/3) gerekli olan yağ viskozitesi ve uygun yağ aranıyor olsun; P m değeri hesaplanır. yağ viskozitesi hesaplanır. yatak boşluğu yatak boşluğuna uygun olarak oluşturulur. S 0 Sommerfeld sayısı elde edilir. En düşük yağ filmi kalınlığı h 0 hesaplanır ve R t 0,8.h 0 olup olmadığı kontrol edilir. t işletme sıcaklığı belirlenir ve A daki basamakları tekrarlanır.

60 1. Düz Plakalı Dip Yataklar: Eksenel Kaymalı Yataklar En basit, pratik, çok sık kullanılan eksenel yatak şeklidir. Çalışma esnasında basınç dağılımı hiperboliktir. Ortada en yüksek ve kenarlara doğru azalır. Aşınma ve ısınma çok fazladır.

61 Halka şeklinde olan dip yataklarda mevcuttur. Küçük devir sayısı ve sarkaç hareketlerinde veya düşük yük ve orta devir sayılarında kullanılırlar Ortalama yüzey basıncı: P m Fa 4 (D 2 d 2 ) P ( N / mm mem 2 ) ( P mem : cetvel 60 ) d/d 0,5...0,6 alınır.

62 Duran muyluda: Halka yüzeyinin ağırlık merkezine etkiyen toplam sürtünme kuvveti F R1 ile, kalkış momenti 3 3 R r M Ra FR1 L1 Fa R r (Nm) 0 : Kalkıştaki sürtünme katsayısı ( cetvel 61 )

63 Dönel muylularda: Sürtünme kuvveti etki noktası basıncın dengelenmesi sonucu halka yüzeyinin ortasına doğru kayar. Küçük moment kolu ve sürtünme katsayısı ( kayma sürtünmesi ) sonucu işletme sürtünme momenti kalkıştaki sürtünme momentinden küçüktür. M F L F R R 2 a D 4 d ( Nm ) Cetvel 61 ( sınır sürtünme bölgesi )

64 Bu tip yataklarda hidrodinamik yağlama, yağlama kamasının olmaması nedeniyle mümkün değildir. Sıvı sürtünmesine yalnızca hidrostatik yağlama ile ulaşılabilir. Bu da ancak sürtünen yüzeyler arasına yüksek basınçla yağlama yağını göndermekle mümkündür. Bu sayede sürtünen yüzeyler birbirinden ayrılır.

65 Hidrodinamik Eksenel Yataklar Bu yataklarda hidrodinamik sıvı sürtünmesi daralan bir yağ tabakası ile elde edilebilir. Bu amaçla yatak yüzeyi bir takım lokmalara ayrılır ve bu lokmalara kayma hareketi yönünde eğim verilir. Lokmaların eğimi sabit veya değişken olabilir.

66 Hidrodinamik Yağlamalı Segmanlı Dip Yataklar: Halka yüzeyinin, işlenmiş yüzeylere sahip parçalara ayrılması sonucu dip yataklarında da taşıyıcı yağlama yüzeyinin oluşması sağlanabilir, yani hidrodinamik sıvı sürtünmesi mümkündür. Segmanlı dip yataklar prensip olarak radyal yataklar gibi hesaplanır. Aşağıda verilen hesaplar normal halde, % 80 lik halka yüzeyi ve b 0,3d m ve L b şartları için geçerlidir.

67 P m F 0,8 d b a m 0, 4 Fa d b ( N / mm m 2 ) En düşük yağ filmi kalınlığı h 0 (mil kalktığında ) h 0,018 0 d m b n P m h ( m) min :viskozite ( P ) d m, b: mm ; n: D / d h min : En ince yağ filmi kalınlığı (en düşük aralık) yatak uygulamasına ve ölçülerine bağlıdır.

68 3 2 h 2 (d b) m d m,b ( cm ) ( Gersdorfer e göre ) min m En derin işlenebilecek kamalama yüzeyi t 1,25.h 0. Oynak segmanlar da bu işletme halinde kendiliğinden ayarlanır. Sıvı sürtünme bölgesindeki taşınabilir max. Yük F max = d m.b 2.n. ( N ) F max / F a emniyet açısından incelenir. Örneğin; F max / F a = 5 kat emniyetle ele alınırsa; gerekli yağın viskozitesi yukarıdaki ifadeden belirlenebilir.

69 F max = 5 F a d m.b 2.n. = 5.P m.d m.b.1/0,4 0, P m n 6 Aynı değerde kalan eksenel kuvvet durumunda ( örneğin ; düşey türbin milleri ) geçiş devir sayısı: n ü 4 10 F 2 16 d b m a D/d Burada belirli bir devir sayısı n ü < n ( örneğin ; n ü = n /5 ) için yağın viskozitesi elde edilebilir. Emniyet için n ü < n olmalıdır.

70 Sıvı sürtünmesinin devamlılığı için gerekli yağ miktarı ( debisi ): Q = z.b.v.h 0 (l /d) ; z:segman sayısı; b, h 0 : mm d v m n m/ sn 60 Yatakta oluşan sürtünme ısısı f v QR 60 0,06 F v ( kj/ dak) 1000 eşitliğine F = F a ve 0,03 v P b m yazılarak bulunur. Yatak ve yağ sıcaklıkları radyal yataklarda verilen formüllerle belirlenir ( + < 60 0 C )

71 Kaymalı Yatakların Yağlanması Yağ ile Yağlama: Bütün yük ve devir sayısı için bütün yataklarda uygulanır. Mineral yağlar kullanılır. Molibden sülfid katkısı yağın özelliğini arttırır. Gresle Yağlama: Küçük devir sayılı veya salınım yapan yataklar içindir. Darbeli yüklemelerde ve sıvı sürtünmesinin olamayacağı durumlarda uygulanır. Presler, kaldırma makinaları, ziraat makinaları. Su ile Yağlama: Ahşap, kauçuk ve lastikler için ( örneğin; valsler pompa yatakları gibi ). Soğutma kapasitesi yağdan daha yüksektir, yüksek yüklere maruz vals yataklarında uygulanır. Kuru Yağlama: Molibdensülfid veya Grafit yüksek sıcaklıklarda ve acil yağlama için kullanılır. Düşük hızlı yataklarda, mafsallarda, kılavuz kanallarında pasta şeklinde veya toz olarak uygulanır.

72 Polyamid Kaymalı Yataklar Özellikleri: Bir termoplastiktir. Aşınmaya dayanıklı, kuru çalışabilir, korozyona mukavim, kenar basmasına hassas değildir. Isı iletimi düşüktür, bu taşıma kapasitesini azaltır. Kayma özellikleri iyidir. Cetvel 62 de polyamid çeşitleri ve özellikleri verilmiştir

73 Polyamid Kaymalı Yatakların Yüklenebilirliği: Bu, polyamid yatağın çalışması sırasında ortaya çıkan ısıya ve atılabilmesine bağlıdır. t 80 0 C yi aşmamalıdır, aksi halde aşınma ortaya çıkar. Yatakta ezilme olmaması için ortalama yüzey basıncının büyük olması gerekir. P mem 25 N/mm 2 sınır değerdir. (v < 5 cm/s için ) Yüklenebilirlik ( P m.v ) em ile sınırlıdır.

74 Yatakta oluşan ısı, dışarıya atılan ısıya denk olmalıdır Q 0,06 F v 0,06 P m d b v R = k d b d t + k s s t k 1 = 1/2 ve k 2 = 1/24 yatak uygulaması ile ilgili faktörler. = 0,23 W/m 0 K ısı iletim sayısı ( Polyamid ) s = 48 W/m 0 K ısı iletim sayısı ( Çelik mil için )

75 ( p v ) t : Sıcaklık farkı 0 C; t 0 : 20 0 C ortam sıcaklığı; s,b : Yatak kalınlığı, genişliği : Yatak sürtünme katsayısı em mevcut 2 0,35 kuru çalışma; 0,12 bir kez greslenmiş = 0,09 sürekli gresleme = 0,04 su veya yağ ile t ( s 3 b ) ( p v ) N mm f : Nemli genleşme sayısı f : 0,003 Susuz yağlı yatak f : 0,02 Sulu yağlanmış yatak f : 0,005 Sulu yağlı kondüsyonlanmış yatak / t t (P v) (P v) m s mevcut em

76 Polyamid kovan metal bir kovan içine preslenecek olursa, bir çap küçülmesi söz konusudur. d = 0,007. ( d + 1,33.s ) mm Tecrübi olarak : s 0,4 0,1 d mm b (1...2.).d ; R t m

77 Konstrüktif Özellikler Radyal kaymalı yataklar kullanıldıkları yerin özelliklerine göre gövde içinde basit bir delik şeklinde olabileceği gibi gövdeye takılan bir burç veya tamamen bağımsız bir sistem içindeki bir burç şeklinde de olabilir. Burçlar tek veya iki parçalı olabilirler, tek bir malzemeden veya iki-üç malzemeden meydana gelebilirler.

78 İki-üç malzemeden meydana gelen yataklar dökme demirden, dökme çelikten, veya bronzdan temel bir burç üzerine döküm, presleme veya elektroskoplama yöntemi ile meydana getirilmiş esas yatak malzemesi tabakasından oluşmuştur. Presleme veya elektroskoplama yöntemi ile oluşturulan tabakaların kalınlıkları 1mm den azdır.

79

80 Tek parçalı olan burçların eksenel yönde tespiti vidalı pim veya tek taraflı fatura ile sağlanır. İki parçalı burçlar iki taraflı fatura ile tespit edilirler

81 Yağın yatak içinde iyi dağılmamasını sağlamak için yatak burcuna bir takım kanallar açılır. Giriş deliğinin hidrodinamik bölgenin dışında olmaması uygundur. Aksi takdirde yatağın yük taşıma kabiliyeti düşer

82 Yatak burçları gövdeye sabit veya millerin deformasyona uğraması durumunda kenar basmasını engellemek için oynak olarak monte edilirler. Oynaklık (açısal hareketlilik) gövdenin küresel yuvalı, burç dış yüzeyinin küresel veya burcun küresel ve sınırlama çıkıntılı yatak yuvasının silindirik olması ile sağlanabilir. Dalgalı yay kullanlılarak geliştirilmiş bir konstrüksüyonda milin deformasyon sonunda alacağı konuma göre yatağın kendisini ayarlamasını sağlar.

83

84 Kaymalı yatak makine dışında bağımsız bir sistem şeklinde ise gövdeleri tek parçalı, flanşlı veya iki parçalı olabilir.

85

86

87 KAYNAKLAR Yrd.Doc.Dr.Melih Belevi, Makine Tasarımı II Ders Notları Prof.Dr.Mustafa AKKURT, Makine Elemanları Prof.Dr.Hikmet RENDE, Makine Elemanları Prof.Dr.Atilla Bozacı, Makine Elemanları Yüksek Mühendis Şefik Okday, Makine Elemanları Prof.Dr.Cahit Kurbanoğlu, Makine Elemanları Teori, Konstrüksiyon ve Problemler, Prof.Dr.Hikmet Rende, Makine Elemanları, Prof.Dr.Gazanfer Harzadın, Makine Elemanları

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Eksenel ve radyal Kaymalı yataklar

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Eksenel ve radyal Kaymalı yataklar Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Eksenel ve radyal Kaymalı yataklar İçerik Giriş Yatak malzemeleri Hidrodinamik yağlama Radyal kaymalı yataklar Eksenel kaymalı yataklar Örnekler 2 Giriş turkish.alibaba.com

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü KAYMALI YATAKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Makine Elemanları 2 KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte Radyal Yatak Hesabı

Detaylı

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI 051227054 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ ANKARA 2009 Giriş

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir.

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir. RULMANLI YATAKLAR Yataklar iki eleman arasındaki bir veya birkaç yönde izafi harekete minimum sürtünme ile izin veren fakat kuvvet doğrultusundaki harekete engel olan destekleme elemanlarıdır. Dönme şeklindeki

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - II ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ

MAKİNE ELEMANLARI - II ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ MAKİNE ELEMANLARI - II ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ KAYMALI YATAKLAR ÖRNEK: Bir buhar türbininde kullanılan eksenel Michell yatağına gelen toplam yük F=38000 N, n=3540 dev/dk, d=210 mm, D=360 mm, lokma sayısı

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar İçerik Giriş Dinamik yük sayısı Eşdeğer yük Ömür Rulman katalogları Konstrüksiyon ilkeleri Örnekler 2 Giriş www.tanrulman.com.tr

Detaylı

HİDRODİNAMİK KAYMALI YATAKLARIN TRİBOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN TAYİNİ

HİDRODİNAMİK KAYMALI YATAKLARIN TRİBOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN TAYİNİ HİDRODİNAMİK KAYMALI YATAKLARIN TRİBOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN TAYİNİ Hazırlayanlar: Doç.Dr. Gültekin KARADERE 1. Amaç Bu deneyde bir hidrodinamik kaymalı yatak burcu için sıcaklık, hız ve basınç parametrelerinin

Detaylı

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. Mil-Göbek Bağlantıları Soruları 1. Mil-göbek bağlantılarını fiziksel esasa göre sınıflandırarak her sınıfın çalışma prensiplerini açıklayınız. 2. Kaç çeşit uygu kaması vardır? Şekil ile açıklayınız. 3.

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-III YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Rulmanların Montajı Tolerans Değerlerinin Belirlenmesi

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Mühendislik Fakültesi Makina Müh.Böl.Çiçek Özes. Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir.

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Mühendislik Fakültesi Makina Müh.Böl.Çiçek Özes. Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. AKSLAR ve MİLLER Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler.

Detaylı

Cetvel-13 Güvenirlik Faktörü k g. Güvenirlik (%) ,9 99,99 99,999

Cetvel-13 Güvenirlik Faktörü k g. Güvenirlik (%) ,9 99,99 99,999 Cetvel-12 Büyüklük Faktörü k b d,mm 10 20 30 50 100 200 250 300 k b 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,57 0,56 0,56 Cetvel-13 Sıcaklık Faktörü k d Cetvel-13 Güvenirlik Faktörü k g T( o C) k d T 350 1 350

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLAR III: Yuvarlanmalı Yatakların Montajı ve Bakımı

YUVARLANMALI YATAKLAR III: Yuvarlanmalı Yatakların Montajı ve Bakımı Rulmanlı Yataklar YUVARLANMALI YATAKLAR III: Yuvarlanmalı Yatakların Montajı ve Bakımı Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Rulmanlı Yataklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME

İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 2. Bölüm TASARIMDA MALZEME İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞ 1.1. Tasarım... 1 1.2. Makine Tasarımı... 2 1.3. Tasarım Fazları... 2 1.4. Tasarım Faktörleri... 3 1.5. Birimler... 3 1.6. Toleranslar ve Geçmeler... 3 Problemler... 20 2. Bölüm

Detaylı

c) Geçme tipi şekil 19 dan belirlenir. Önce şekil 18 den kayma hızı ve ortalama yatak basıncına göre relatif yatak boşluk değeri seçilir.

c) Geçme tipi şekil 19 dan belirlenir. Önce şekil 18 den kayma hızı ve ortalama yatak basıncına göre relatif yatak boşluk değeri seçilir. Örnek: Bir jeneratörün kayalı yatağına F=18 kn luk radyal yük n=15 D/d da etki etektedir. Mil çapı d=8 dir. Aşağıdaki değerleri belirleyiniz ve kontrol ediniz. a)uygun yatak alzeesi (Türbin jeneratörü

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI -II DERS NOTLARI

MAKİNE ELEMANLARI -II DERS NOTLARI T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI -II DERS NOTLARI Doç. Dr. EROL KILIÇKAP BATMAN - 2015 2. YAĞLAMA TEORİSİ VE KAYMALI YATAKLAR Genel Bilgiler Yataklar iki eleman arasındaki

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR 28.04.2016. Rulmanlı Yataklar

RULMANLI YATAKLAR 28.04.2016. Rulmanlı Yataklar RULMANLI YATAKLAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Rulmanlı Yataklar Yataklar minimum sürtünme ile izafi harekete müsaade eden, fakat kuvvet doğrultusundaki

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2 MAKİNA ELEMANLAR I MAK 341 - Bütün Gruplar ÖDEV 2 Şekilde çelik bir mile sıkı geçme olarak monte edilmiş dişli çark gösterilmiştir. Söz konusu bağlantının P gücünü n dönme hızında k misli emniyetle iletmesi

Detaylı

KAYIŞ-KASNAK MEKANİZMALARI

KAYIŞ-KASNAK MEKANİZMALARI KAYIŞ-KASNAK MEKANİZMALARI Müh.Böl. Makina Tasarımı II Burada verilen bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. Bir milden diğerine güç ve hareket iletmek için kullanılan mekanizmalardır. Döndürülen Eleman

Detaylı

Makine Elemanları I. Bağlama Elemanları. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Bağlama Elemanları. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Bağlama Elemanları Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Bağlama Elemanlarının Sınıflandırılması Şekil Bağlı bağlama elemanlarının hesabı Kuvvet

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR

YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR YAĞLAMA TİPLERİ YAĞLAMA VE KAYMALI YATAKLAR Yağlamanın beş farklı şekli tanımlanabilir. 1) Hidrodinamik ) Hidrostatik 3) Elastohidrodinamik 4) Sınır 5) Katı-film VİSKOZİTE F du A dy du U dy h F U A h Mutlak

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008 Makina * Prof. Dr. İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU * Balıkesir - 008 1 HİDROLİK VE PNÖMATİK 1.BÖLÜM HİDROLİK VE PNÖMATİĞE GİRİŞ TARİHÇESİ: Modern hidroliğin temelleri 1650 yılında Pascal ın kendi

Detaylı

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir.

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir. 2.3.1. Pompalar Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA DİŞLİ ÇARLAR II: HESAPLAMA Prof. Dr. İrfan AYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Dişli Çark uvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri

Detaylı

www.koumakina2001.8m.com

www.koumakina2001.8m.com 1 Deneyin Adı : Hidrodinamik Radyal Kaymalı Yatak Deneyin Amacı : Hidrodinamik radyal kaymalı yataklarda yük miktarı ve hız gibi faktörlerin yatakta meydana gelen basınç dağılımı üzerindeki etkilerinin

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Titreşimli Elek Rulmanları ve Uygulamaları

Titreşimli Elek Rulmanları ve Uygulamaları ve Uygulamaları Titreşimli elek uygulamaları başta olmak üzere titreşimli ortamlarda kullanılan rulmanlar şiddeti ve yönü değişken yüksek darbeli yüklere maruz kalmaktadır. Das Lager Germany mühendisleri

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR İçerik Giriş Konik dişli çark mekanizması Konik dişli çark mukavemet hesabı Konik dişli ark mekanizmalarında oluşan kuvvetler

Detaylı

KAVRAMALAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

KAVRAMALAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI KAVRAMALAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kavramalar / 4 Kavramaların temel görevi iki mili birbirine bağlamaktır. Bu temel görevin yanında şu fonksiyonları

Detaylı

HİDRODİNAMİK RADYAL KAYMALI YATAK PERFORMANS DENEYİ FÖYÜ

HİDRODİNAMİK RADYAL KAYMALI YATAK PERFORMANS DENEYİ FÖYÜ T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HİDRODİNAMİK RADYAL KAYMALI YATAK PERFORMANS DENEYİ FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof.Dr. Erdem KOÇ Yrd.Doç.Dr. Kemal YILDIZLI ŞUBAT

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy AKSLAR ve MİLLER AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler. Eksen durumlarına göre Genel olarak düz elemanlardır

Detaylı

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Aks ve milin tanımı Akslar ve millerin mukavemet hesabı Millerde titreşim hesabı Mil tasarımı için tavsiyeler

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Helisel Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular:

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Uygulama Sorusu-1 Şekildeki 40 mm çaplı şaft 0 kn eksenel çekme kuvveti ve 450 Nm burulma momentine maruzdur. Ayrıca milin her iki ucunda 360 Nm lik eğilme momenti etki etmektedir. Mil malzemesi için σ

Detaylı

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım Isı Kütle Transferi Zorlanmış Dış Taşınım 1 İç ve dış akışı ayır etmek, AMAÇLAR Sürtünme direncini, basınç direncini, ortalama direnc değerlendirmesini ve dış akışta taşınım katsayısını, hesaplayabilmek

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 8 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Su Ürünleri Teknolojileri Su temini Boru parçaları

Detaylı

MENGENE HESAPLARI A-VĐDALI MENGENE MĐLĐ. www.muhendisiz.net

MENGENE HESAPLARI A-VĐDALI MENGENE MĐLĐ. www.muhendisiz.net www.muhendisiz.net MENGENE HESAPLARI A-VĐDALI MENGENE MĐLĐ Hareket civatasında bir güç iletimi söz konusu olduğundan verimin yüksek olması istenir.bu nedenle Trapez profilli vida kullanılır. Yük ; F =

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Rulmanlı Yataklar YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Rulmanlı Yataklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Yuvarlanmalı

Detaylı

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ T.C PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ Öğrencinin; Adı: Cengiz Görkem Soyadı: DENGĠZ No: 07223019 DanıĢman: Doç. Dr. TEZCAN ġekercġoğlu

Detaylı

TRİBOLOJİ TRİBOLOJİ. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü. Atatürk Üniversitesi

TRİBOLOJİ TRİBOLOJİ. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü. Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda: Tribolojinin temel esaslarını Sürtünme çeşitlerini Kuru Sürtünme Sınır Sürtünmesi Sıvı Sürtünmesi Yuvarlanma

Detaylı

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Laminer ve Türbülanslı Akış Laminer Akış: Çalkantısız akışkan tabakaları ile karakterize edilen çok düzenli akışkan hareketi laminer akış olarak adlandırılır. Türbülanslı

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Giriş Temel kavramlar Sınıflandırma Aks ve mil mukavemet hesabı Millerde titreşim kontrolü Konstrüksiyon

Detaylı

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii Last A Head xvii İ çindekiler 1 GİRİŞ 1 1.1 Akışkanların Bazı Karakteristikleri 3 1.2 Boyutlar, Boyutsal Homojenlik ve Birimler 3 1.2.1 Birim Sistemleri 6 1.3 Akışkan Davranışı Analizi 9 1.4 Akışkan Kütle

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (5.Hafta) BAĞLAMA ELEMANLARI. Bağlama elemanları, bağlantı şekillerine göre 3 grupta toplanırlar. Bunlar;

MAKİNE ELEMANLARI - (5.Hafta) BAĞLAMA ELEMANLARI. Bağlama elemanları, bağlantı şekillerine göre 3 grupta toplanırlar. Bunlar; MAKİNE ELEMANLARI - (5.Hafta) BAĞLAMA ELEMANLARI Bağlama elemanları; makinayı oluşturan elmanları, özelliklerini bozmadan, fonksiyonlarını ortadan kaldırmadan birbirine bağlayan elemanlardır. Çoğunlukla

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi:

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi: Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi Deneyin Tarihi:13.03.2014 Deneyin Amacı: Malzemelerin sertliğinin ölçülmesi ve mukavemetleri hakkında bilgi edinilmesi. Teorik Bilgi Sertlik, malzemelerin plastik

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 5.BÖLÜM Bağlama Elemanları Kaynak Bağlantıları Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Bağlama Elemanlarının Tanımı ve Sınıflandırılması Kaynak Bağlantılarının

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (7.Hafta)

MAKİNE ELEMANLARI - (7.Hafta) MAKİNE ELEMANLARI - (7.Hafta) PRES (SIKI) GEÇMELER-2 B- Konik Geçme Bağlantısı Şekildeki gibi konik bir milin ucuna kasnağı sıkı geçme ile bağlamak için F ç Çakma kuvveti uygulamalıyız. Kasnağın milin

Detaylı

Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması

Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması Hidrolik Fren Sistemi Sürtünmeli Frenler Doğrudan doğruya

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Prof. Dr. Akgün ALSARAN Arş. Gör. İlyas HACISALİHOĞLU Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Helisel Dişli Çarklar Bu bölüm

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II. Makine Elemanları 2 HESAPLAMALAR. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

DİŞLİ ÇARKLAR II. Makine Elemanları 2 HESAPLAMALAR. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR II HESAPLAMALAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Dişli Çark Kuvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri Mukavemeti Etkileyen Faktörler Yüzey Basıncı

Detaylı

Hız-Moment Dönüşüm Mekanizmaları. Vedat Temiz

Hız-Moment Dönüşüm Mekanizmaları. Vedat Temiz Hız-Moment Dönüşüm Mekanizmaları Vedat Temiz Neden hız-moment dönüşümü? 1. Makina için gereken hızlar çoğunlukla standart motorların hızlarından farklıdır. 2. Makina hızının, çalışma sırasında düzenli

Detaylı

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme

Mak-204. Üretim Yöntemleri II. Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Mak-204 Üretim Yöntemleri II Talaşlı Đmalatın Genel Tanımı En Basit Talaş Kaldırma: Eğeleme Ölçme ve Kumpas Okuma Markalama Tolerans Kesme Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi

Detaylı

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ 1 3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ (Ref. e_makaleleri) Isı değiştiricilerin büyük bir kısmında ısı transferi, akışkanlarda faz değişikliği olmadan gerçekleşir. Örneğin, sıcak bir petrol

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

MİL GÖBEK BAĞLANTILARI

MİL GÖBEK BAĞLANTILARI MİL GÖBEK BAĞLANTILARI Mil üzerine yerleştirilen dişli çark, kasnak, volan gibi disk şeklindeki Mil Mil elemanlara genel anlamda GÖBEK denir. Mil ve göbek tek bir sistem meydana getirecek şekilde birbirlerine

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 8.BÖLÜM Mil-Göbek Bağlantıları Paralel Kama, Kamalı Mil, Konik Geçme, Sıkı ve Sıkma Geçme Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Şekil Bağlı Mil-Göbek

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

Yuvarlanmalı Yataklar- Rulmanlar. Bir rulman iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir sistemdir.

Yuvarlanmalı Yataklar- Rulmanlar. Bir rulman iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir sistemdir. YATAKLAR Yataklar Genellikle milleri veya aksları destekleyen yataklar, kaymalı ve yuvarlanmalı (rulman) olmak üzere iki gruba ayrılır. Kaymalı yataklarda yüzeyler arasında kayma, rulmanlarda ise yüzeyler

Detaylı

Selçuk Üniversitesi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı. Venturimetre Deney Föyü

Selçuk Üniversitesi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı. Venturimetre Deney Föyü Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimya Mühendisliği Laboratuvarı Venturimetre Deney Föyü Hazırlayan Arş.Gör. Orhan BAYTAR 1.GİRİŞ Genellikle herhangi bir akış

Detaylı

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket.

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket. Frezeleme İşlemleri Üst başlık Askı yatak Fener mili yuvası İş tablası Üst başlık hareket kolu Devir sayısı seçimi Boyuna hareket volanı Düşey hareket kolu Konsol desteği Eksenler ve CNC Freze İşlemler

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

Küçük kasnağın merkeze göre denge şartı Fu x d1/2 + F2 x d1/2 F1 x d1/2 = 0 yazılır. Buradan etkili (faydalı) kuvvet ; Fu = F1 F2 şeklinde bulunur. F1

Küçük kasnağın merkeze göre denge şartı Fu x d1/2 + F2 x d1/2 F1 x d1/2 = 0 yazılır. Buradan etkili (faydalı) kuvvet ; Fu = F1 F2 şeklinde bulunur. F1 Kayış-kasnak ve zincir mekanizmaları Kayış-kasnak mekanizmaları Çeşitleri 1-Düz kayışlı mekanizma 2-V-kayışlı mekanizma 3-Dişli kayışlı mekanizma Avantajları: 1-Konstrüksiyonları basit imalatları ve bakımları

Detaylı

Destekleme Elemanları

Destekleme Elemanları Destekleme Elemanları Destekleme Elemanları Dönel ve doğrusal hareketlerini bir yerden başka bir yere nakletmek amacıyla millerin üzerlerine dişli çark, zincir, kayış-kasnak ve kavramalar gibi makine elemanları

Detaylı

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Kayış-kasnak mekanizmalarının türü Kayış türleri Meydana gelen kuvvetler Geometrik

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI AKSLAR VE MİLLER P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Dönen parça veya elemanlar taşıyan

Detaylı

Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı

Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı Su Debisi ve Boru Çapı Hesabı Su Debisi Hesabı Sıcak sulu ısıtma sistemleri, günümüzde bireysel ve bölgesel konut ısıtmasında, fabrika ve atölye, sera ısıtmasında, jeotermal enerjinin kullanıldığı ısıtma

Detaylı

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik (normal) olarak ifade etmiştik. Bu yaklaşım idealize

Detaylı

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz.

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz. Ø50 Şekilde gösterilen boru bağlantısında flanşlar birbirine 6 adet M0 luk öngerilme cıvatası ile bağlanmıştır. Cıvatalar 0.9 kalitesinde olup, gövde çapı 7,mm dir. Cıvatalar gövdelerindeki akma mukavemetinin

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Talaşlı İmalat Yöntemleri

İmalat Teknolojileri. Dr.-Ing. Rahmi Ünal. Talaşlı İmalat Yöntemleri İmalat Teknolojileri Dr.-Ing. Rahmi Ünal Talaşlı İmalat Yöntemleri 1 Kapsam Talaşlı imalatın tanımı Talaş kaldırmanın esasları Takımlar Tornalama Frezeleme Planyalama, vargelleme Taşlama Broşlama Kaynak

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Rulmanlar

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Rulmanlar Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler Rulmanlar İçerik Giriş Rulmanlar Yuvarlanma elemanı geometrileri Rulman çeşitleri Rulman malzemeleri Rulman standardı 2 Giriş www.sezerrulman.com.tr

Detaylı

KRS Ürünler. {slide= Silindirik Makaralı Rulman }

KRS Ürünler. {slide= Silindirik Makaralı Rulman } KRS Ürünler {slide= Silindirik Makaralı Rulman } İdeal radyal rulmanlar olarak en çok tercih edilen makaralı rulman tipidir: Yüksek radyal yükleri taşıyabilirler (Sadece radyal yönde etkiyen yükler altında

Detaylı

METİN SORULARI. Hareket Cıvataları. Pim ve Perno Bağlantıları

METİN SORULARI. Hareket Cıvataları. Pim ve Perno Bağlantıları Hareket Cıvataları METİN SORULARI. Hareket cıvatalarını bağlama cıvataları ile karşılaştırınız ve özelliklerini anlatınız. 2. Hareket vidalarının verimi hangi esaslara göre belirlenir? Açıklayınız ve gereken

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Çözüm: Borunun et kalınlığı (s) çubuğun eksenel kuvvetle çekmeye zorlanması şartından;

Çözüm: Borunun et kalınlığı (s) çubuğun eksenel kuvvetle çekmeye zorlanması şartından; Soru 1) Şekilde gösterilen ve dış çapı D 10 mm olan iki borudan oluşan çelik konstrüksiyon II. Kaliteli alın kaynağı ile birleştirilmektedir. Malzemesi St olan boru F 180*10 3 N luk değişken bir çekme

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 Toleranslar ve Yüzey Kalitesi Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU DERS SUNUMUNDAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Tolerans kavramının anlaşılması ISO Tolerans Sistemi Geçmeler Toleransın

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜH. BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

DİŞLİ ÇARKLAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜH. BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI DİŞLİ ÇARKLAR MAKİNE MÜH. BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Dişli Çarklar 2 Dişli çarklar, eksenleri birbirine paralel, birbirini kesen ya da birbirine çapraz olan miller arasında

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını açıklayınız. 2.

Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını açıklayınız. 2. Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını 2. Kayış kasnak mekanizmalarının sınıflandırılmasını yapınız ve kısaca her sınıfın

Detaylı

KALIN CİDARLI SİLİNDİR

KALIN CİDARLI SİLİNDİR - 1 - YILDIZ TEKNİK ÜNİVESİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MAKİNA MÜENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK ANABİLİM DALI 006-007 ÖĞETİM YILI BAA YAIYILI LABOATUVA FÖYÜ KALIN CİDALI SİLİNDİ Deneyi Yapan Öğrencinin: Adı ve Soyadı

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-2 2. ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ-2 2. ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR ÖĞRENME FAALİYETİ -2 AMAÇ TS ISO Standart çielgelerinde, incir dişli çark ile ilgili hesaplamaları yapabilecek, elde edilen verilere göre yapım resmini çiebileceksini. ARAŞTIRMA İmal edilmiş ve yapım resimleri

Detaylı