Coğrafyacının Özel Sorularının Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Coğrafyacının Özel Sorularının Çözümleri"

Transkript

1 LİSANS Coğrafyacının Özel Sorularının Çözümleri Bu soruları görün, KPSS sorununu çözün...

2 İÇİNDEKİLER Türkiye'nin Coğrafi Konumu... Türkiye'nin Yer Şekilleri... Türkiye'nin İklimi... Türkiye'de Toprak, Bitki ve Su... Türkiye'de Doğal Afetler... Türkiye'de Nüfus ve Yerleşme... Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler Türkiye'de Arazi Kullanımı... Türkiye'de Tarım..... Türkiye'de Hayvancılık... Türkiye'de Maden ve Enerji... Türkiye'de Sanayi... Türkiye'de Ulaşım ve Ticaret... Türkiye'de Kültür ve Turizm... Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Projeleri.. Türkiye Bölgeler Coğrafyası (Bölge Sınıflandırması) Türkiye Bölgeler Coğrafyası (Kıyı Bölgeler).. Türkiye Bölgeler Coğrafyası (İç Bölgeler)... Deneme Sınavları

3 TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUMU - I 3 1 Bir bölgenin coğrafi koordinatları belirlenirken en doğusundan ve en batısından geçen meridyenler ile en kuzeyinden ve en güneyinden geçen paraleller kullanılır. Türkiye kuzey paralelleri ile doğu meridyenleri arasında yer aldığı için Türkiye nin kuzeydoğu köşesi 42 kuzey paraleli ile 45 doğu meridyeninin çakıştığı yer olur Aralık tarihinde Kuzey Yarım Küre de en kısa gündüz en uzun gece yaşanır ve gündüzler güneyden kuzeye gidildikçe daha da kısalır. Bu nedenle daha kuzeyde yer alan İzmit te gündüz süresi İzmir e göre daha kısa olur. 3 Türkiye de enlem etkisine bağlı olarak sıcaklıklar güneyden kuzeye gidildikçe azalır. Bu nedenle Türkiye de en düşük sıcaklıkların Karadeniz Bölgesi nde en yüksek sıcaklıkların Akdeniz Bölgesi nde ölçülmesi beklenir. Bu nedenle daha kuzeyde yer alan Rize nin sıcaklıklarının Erzurum dan yüksek olması enlem etkisi ile açıklanamaz. 4 Kış mevsiminde 30 Doğu meridyeninin yerel saati ortak saat olarak kullanılır. Bu nedenle daha uzakta yer alan Niğde de yerel saat ile ulusal saat arasındaki farkın daha fazla olması beklenir. 5 Aynı boylam üzerinde yer alan merkezlerde yerel saatler aynıdır. Bu nedenle yıl boyunca öğlen vaktinin, güneşin tam karşısına gelme anının gölge boylarının en kısa olduğu anın aynı olması beklenir. Ayrıca aynı boylam üzerinde yer alan kentlerde ekinoks tarihlerde Güneş aynı anda doğar. 6 Türkiye de saat dilimlerinin belirlenmesi boylam özellikleri ile yani matematik konumla açıklanabilir. ÇÖZÜM 1

4 4 7 Türkiye de kış saati uygulamasına geçildiğinde 30 Doğu meridyeninde bulunan İzmit in yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Bu nedenle bu meridyene en yakın yerde bulunan Sakarya da yerel saat ulusal saat farkının daha az olması beklenir. 10 Haritada gösterilen merkezlerden III. günde sıcaklığın I. merkezden düşük ölçülmesi yükselti farklılığının bir sonucudur. Aynı enlem üzerinde olan bu merkezlerin sıcaklıklarının farklı ölçülmesi coğrafi koordinatlardan kaynaklanan bir durum değildir. 8 Bir ülkenin boylam değerleri saat dilimlerinin de belirlenmesini sağlar. Bu nedenle saat dilimlerine bakılarak Ekvator a göre konum arasında bağlantı kurulamaz. 9 Türkiye nin yer şekillerine bağlı olarak kısa mesafelerde belirgin yükseklik farkları ve iklim farklılıkları görülür. Bu nedenle Türkiye de iklim çeşitliliğinin fazla olmasının temel nedeni yer şekilleri ile açıklanabilir. 11 Van ve İzmir yaklaşık aynı enlem üzerinde yer alır. Bu kentler güneş ışınlarını yaklaşık aynı açıyla alır fakat sıcaklıklarının farklı olması özel konumla ilgilidir. Samsun, Van ın kuzeyinde yer alır. Bu kente güneş ışınları daha eğik açıyla gelmesine rağmen sıcaklığın yüksek olması denizellikle açıklanabilir.

5 TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUMU - II 5 1 Gurup ve tan süreleri güneyden kuzeye gidildikçe artar. Bu nedenle Zonguldak ta gurup ve tan sürelerinin daha uzun ölçülmesi beklenir. 21 Aralık ta gece süreleri güneyden kuzeye gidildikçe artar. Bu nedenle en kısa gece süresinin Mersin de ölçülmesi beklenir. Dünya ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğü için batıda yer alan merkezlerde güneş daha geç doğar. 4 Türkiye den kaynağını alan akarsuların (Fırat ve Dicle) kullanımı zaman zaman komşu ülkelerle sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle su kaynaklarının paylaşımı siyasi coğrafyanın inceleme alanına girer. 5 Kentler arasındaki yerel saat farklarının fazla olması aralarındaki boylam farkının fazla olması ile ilgilidir. Bu nedenle Ankara nın kendisine en uzak yerde olan Iğdır la daha fazla yerel saat farkı meydana gelir. ÇÖZÜM 2 2 Türkiye de yıl içinde en uzun gündüz süresi 21 Haziran tarihinde ölçülür. Bu tarihte Güneş ışınları en büyük açıyla geldiği için Güneş ışınları en az tutulmaya uğrayarak gelir. 3 Türkiye nin doğusunda yükseltinin fazla olması akarsuların enerji potansiyelinin artmasına ve kış turizminin gelişmesine olanak sağlamaktadır. Bu özellikler Türkiye nin jeopolitiği ile ilgili bir durum değildir Aralık tarihinde geceler kuzeye gidildikçe uzar. Bu nedenle V. doğrultuda gidilirse gecelerin kısaldığı gündüzlerin uzadığı görülür Eylül de Türkiye de gece ve gündüz eşitliği yaşanır. 21 Aralık tarihinde ise en uzun gece en kısa gündüz yaşanır. Bu nedenle 23 Eylül ile 21 Aralık arasında gece ve gündüz süre farkı sürekli artar.

6 6 8 Orta kuşak ülkelerinde yıl içinde güneş ışınlarının düşme açısı belirgin olarak değiştiği için dört mevsim koşulları yaşanır. Bir ülkede yıl içinde dört mevsim koşullarının belirgin olarak yaşanması bulunduğu yarım küre hakkında kesin bilgi vermez. 11 Türkiye orta kuşakta yer aldığı için dört mevsim koşulları belirgin olarak yaşanır. Bu nedenle yıl içinde sıcaklık farklarının belirgin değişmesi Türkiye nin matematiksel konumu ile açıklanabilir. 9 Boylam değerleri aynı olan kentlerde sadece ekinoks tarihlerinde Güneş aynı anda doğar aynı anda batar. 21 Haziran da güneyden kuzeye gidildikçe gündüzler sürekli uzar. Bu nedenle Tekirdağ dan Diyarbakır a gidildiğinde gündüzlerin kısaldığı gözlenir. 10 Türkiye orta kuşak ülkesi olduğu için etkili hava sistemleri genelde batıdan sokulur. Ayrıca farklı karakterdeki hava kütlelerinin karşılaşma alanında yer alır. 12 Güneş ışınlarının yatay düzlemlere düşme açısı bir yörenin enlem özelliği ile ilgilidir. Bu nedenle İzmir, Uşak ve Afyon un güneş ışınlarını yaklaşık aynı açı ile alması aynı enlem üzerinde olduklarının göstergesidir. 13 Bir yörenin jeolojik yapısı enlem etkisi ile ilgili değildir. Jeolojik yapısı levha hareketleri ile ilgili bir özelliktir.

7 TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUMU - III 7 1 Ankara da yatay düzlem üzerinde dik duran bir cismin en kısa gölgesinin ölçüldüğü anda yerel saat 12:00 dir. Buna göre gölge boyunun değişimi yerel saat hakkında bilgi verir Aralık tarihinde Türkiye de en kısa gündüz en uzun gece yaşanır. Bu tarihten sonra gündüzler uzamaya geceler ise kısalmaya başlar. Bu nedenle 21 Aralık ile 21 Mart arasında gecelerin sürekli kısaldığı gözlenir. ÇÖZÜM Türkiye nin çevresindeki su yolları, enerji taşımacılığında koridor olması ve Güneydoğu Anadolu Projesi hem ekonomik yönden hem de siyasi açıdan Orta Doğu da jeopolitik konumda çok etkili olmuştur. Kuzey Afrika ülkelerinde turizmin gelişmesi diğerlerine göre daha az etkiye sahiptir Aralık tarihinde gündüzler kuzeye gidildikçe kısalır. Bu nedenle 21 Aralık ta daha kuzeyde yer alan Iğdır da gündüz süresi Başkale den kısa olur. Türkiye nin jeopolitiğinde yer alan su kaynakları, iklim, coğrafi konum, yer şekilleri gibi unsurlar değişmeyen unsurlardandır. Politik değerler, nüfus, yerleşme ve ekonomik unsurlar ise değişen unsurlardandır. 6 Antalya dan Çanakkale ye gidildikçe Güneş ışınlarının düşme açısı daraldığı için Antalya Çanakkale ye göre daha sıcaktır. Ege Denizi nde sıcaklıklar Karadeniz e göre daha fazla olduğu için denizlerin tuzluluk oranı Karadeniz den fazladır. Bu özellikler enlem etkisi ile açıklanabilir.

8 8 7 Türkiye nin jeopolitiğinde su kaynaklarının paylaşımı ve dünya bor minareli rezervelerinin %72 sine sahıp olması daha fazla öneme sahiptir. 10 Dünya ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğü için doğuda yani Van da yerel saat daha ileri olur. 21 Haziran da kuzeye gidildikçe gündüzler sürekli uzar. Bu yüzden Kastamonu da gündüz süresi daha uzundur. Güneş ışınlarının yatay düzlemlere düşme açısı kuzeye gidildikçe azalır. Bu nedenle Gaziantep te güneş ışınları daha büyük açı ile gelir. 8 Türkiye de dağ sıralarının kıyıya göre konumu özel konumunun bir sonucudur. Bu özellikle jeopolitik konum arasında bağlantı kurulamaz Aralık ta Türkiye de kuzeyden güneye gidildikçe gündüz sürelerinin uzadığı gözlenir. Bu nedenle Ankara dan gidilen kent daha güneyde yer alan Muğla olabilir. 11 İstanbul Boğazı geçişini de kapsayan Marmaray Projesi diğerlerine göre Türkiye nin jeopolitik öneminde daha büyük öneme sahiptir.

9 TÜRKİYE NİN YER ŞEKİLLERİ - I 9 1 Kuzey ve Güney, Anadolu da dağ sıralarının meydana gelmesi Türkiye de III. jeolojik zamanda meydana gelen olaylardandır. 4 Türkiye de iç ve dış kuvvetlere bağlı yerkabuğunun şekillenmesi her yerde aynı özelliğe sahip değildir. Bu farklılık üzerinde yerkabuğunun jeolojik, jeomorfolojik ve litolojik yapısı ile iklim çeşitliliğinin fazla olması etkilidir. ÇÖZÜM 4 2 Haritada numaralanmış yerlerden, Ortalama yükseltisi az olan yer I Kalın kalker tabakaları ile kaplı olan yer III Akarsuların taşıdığı alüvyonlarla oluşan delta ovası II Volkanik materyaller yüksek plato yüzeyinde bir örtü oluşturur V Haritada IV numara ile gösterilen yerin yer şekilleri hakkında bilgi verilmemiştir. 3 Ardahan Platosu nun yükseltisi diğerlerine göre daha fazladır. 5 Şekilde yan basınçlar sonucunda yerkabuğunun kıvrılması sonucunda oluşan sıradağlar gösterilmiştir. Kuzey Anadolu Dağları ile Toros Dağları bu özelliğe sahiptir. Türkiye de Batı Anadolu da yer alan dağların oluşumu yerkabuğunun kırılması ile ilgilidir. 6 Bir yörede ışıma ile enerji kaybının daha az olması Güneş ışınlarının daha büyük açı ile gelmesine bağlıdır.

10 10 7 Ardahan Platosu nun oluşumunda lavların mevcut topoğrafyayı kaplaması etkili olmuştur. 10 Balat Ovası nın oluşumu Büyük menderes akarsu taşıdığı alüvyonlarını denizde birikmesiyle ilgilidir. 8 Türkiye nin platolarına dağılışına bakıldığında çoğunun iç bölgelerde karasal iklim sahalarında olduğu görülür. Türkiye nin iç bölgelerinde etkili iklim özelliklerinin de etkisiyle plato sahaları tahıl tarımı ve küçükbaş hayvancılık amacıyla kullanılır. 9 Gediz, Düzce ve Gönen Ovaları Türkiye nin aktif fay hatlarının çevresinde bulunur. Bu ovalar Türkiye de tarımsal verimliliği yüksek sahalardandır. 11 Batı Anadolu nun akarsuları graben sahaları içerisinde yatak eğimleri az olduğu için salınımlar yaparak akarlar. Bu nedenle menderesler Batı Anadolu da yaygın olarak bulunur.

11 TÜRKİYE NİN YER ŞEKİLLERİ - II 11 1 Zonguldak taki taş kömürü yatakları I. zamanda meydana gelmiştir. 4 Karacadağ ın oluşumu volkanik patlamalar sonucunda açığa çıkan lavların üst üste birikmesi ile ilgilidir. ÇÖZÜM 5 2 III. jeolojik zamanda farklı levhalar arasında sıkışan Türkiye de, gerilme ve sıkışma hareketleri meydana gelmiştir. Bu hareketler Türkiye de tektonik çukurluklar, dağ sıraları ve kırık hatları meydana gelmiştir. 3 Türkiye nin çevresinde bulunan levhaların hareket yönleri Türkiye de dağ sıralarına ve volkan konilerinin uzanış yönleri üzerinde etkili olmuştur. 5 Türkiye de II. zamanda düzleşen sahalar III. zamanın sonlarında ve IV. zamanın başlarında toptan yükselmiştir. Bu nedenle Türkiye nin iç bölgelerinde platolar ve ovalar geniş yer kaplar. 6 Türkiye de buzul dönemlerinde ısınma ve soğuma evrelerinde buzullar Batı Anadolu da 2200, Doğu Anadolu da 2500 metrelere kadar inmiştir. Bu nedenle Türkiye de yaklaşık 2000 m nin üstünde yükseltiye sahip alanlarda buzul aşınım izlerine rastlandığı söylenebilir.

12 12 7 Taşeli Platosu nun oluşumu kalın kalker tabakalarının çözünmeye uğraması ile ilgilidir. 10 Haritada numaralanmış yerlerden, Rüzgâr erozyonu ile toprak kaybı fazla olan yer III Akarsu vadilerinde çentik ve boğaz vadiler bulunan I Volkanik faaliyetlere bağlı oluşan dağlar II numara ile gösterilmiştir. 8 Türkiye de yer altından suların çekilmesiyle oluşan obruklar nedeniyle meydana gelen çevresel sorunlar daha çok İç Anadolu Bölgesi ndedir. Türkiye de platoların tamamında bu çevresel sorunlardan bahsedilemez. 9 Doğu Anadolu Bölgesi nin akarsularının havzalarında derine aşındırmanın etkili olması ve gerçek alanı ile izdüşüm alanı arasındaki farkının fazla olması bölgenin yer şekilleri ile ilgilidir. 11 Kuzeybatı Marmara, Ergene Bölümü dür. Bu bölümde volkanik faaliyetler etkili olmadığı için volkanik arazilere rastlanmaz. 12 Şanlıurfa da yer şekilleri sade ve düzdür. Bu nedenle bu ilin gerçek alan ile izdüşüm alan arasındaki farkın daha az olması beklenir.

13 TÜRKİYE NİN YER ŞEKİLLERİ - III 13 1 Toros Dağları III. zamanda meydana gelmiştir. 4 Türkiye de volkanik sahalarda turizm değeri yüksek olan yer şekilleri Kapadokya Yöresi ndeki peribacaları, Nemrut Dağı ndaki krater gölü, Konya daki Maar Gölü dür. Bu nedenle volkanik arazilerin tamamında turizm değeri yüksek şekillerin bulunduğu söylenemez. ÇÖZÜM 6 2 Erbaa, Taşköprü, Çerkeş ve Kızılcahamam Kuzey Anadolu fay hattında yer alır. Varto ise Doğu Anadolu fay hattında yer alır. 3 Türkiye de bazı akarsuların ağzında delta ovalarına rastlanması bu akarsuların bol alüvyon taşıdığının ve döküldükleri kıyılarda derinliğin elverişli ve gelgit genliğinin düşük olduğunun göstergesidir. 5 Doğu Anadolu daki madenler bölgenin jeolojik yapısı ve volkanizma ile ilgilidir. Bu durum bölgede yükseltinin fazla olması ile açıklanamaz.

14 14 6 Türkiye de yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi Türkiye nin Akdeniz iklim kuşağında yer almasının bir sonucudur. 9 Türkiye de buzul dönemlerinde buzullar 2000 m lerden daha aşağılara inememiştir. Bu nedenle Türkiye de kıyıların şekillenmesinde buzulların etkisinden bahsedilemez. 7 Karacabey Ovası, Bursa da yer alır. Bu ovanın yükseltisi 500 m nin altında olduğu için sözü edilen bitki yetiştirilebilir. 8 Türkiye de kısa mesafelerde yüzey şekillerinin belirgin bir şekilde değişiklik göstermesi, iklim çeşitliliğinin artmasına, tarım alanlarının dar ve parçalı olmasına neden olur. Bu durum ile maden çeşitliliği arasında bağlantı kurulamaz. 10 Yıldız Dağları nın ortalama yükseltisi 1000 m nin altındadır. Bu nedenle bu dağın zirvelerinde buzul aşınım izlerine rastlanması beklenmez.

15 TÜRKİYE NİN YER ŞEKİLLERİ - IV 15 1 Türkiye nin IV. zamanda toptan yükseldiği için akarsular dik ve derin yataklarda akar. Bu nedenle akarsular denge profilinden uzaktır. Yükseltisi doğuya doğru arttığı için doğu bölgelerde sıcaklıklar daha düşüktür. Ayrıca arazinin bu denli engebeli ve yüksek olması iklim ve bitki örtüsü çeşitliliğine yol açar. 4 Türkiye de çok eğimli ve yüksek araziler hidroelektrik enerji üretimi dağcılık ve kayak turizmi için elverişli koşullara sahiptir. ÇÖZÜM 7 2 Türkiye nin yüzölçümü içerisinde dağlık ve engebeli araziler geniş yer kaplar. Bu arazilerde akarsular dik ve derin vadiler içinde akar. Tarım alanlarında makineleşme oranı düşüktür ve tarım alanları dar, parçalı ve dağınıktır. Volkanizma yer yapısının kırıklı olması ile ilgilidir. 3 Türkiye kısa mesafelerde yükseklik farkları fazla olan bir ülkedir. Bu nedenle dağ eteklerine alüvyon taşıyan akarsular buralarda birikinti konileri meydana getirir. 5 Nevşehir çevresindeki tüflü arazilerdeki peribacaları volkanik arazilerde akarsu ve rüzgâr aşındırması ile ilgilidir. Tuz Gölü çevresindeki kum yığınları rüzgâr biriktirmesiyle Antalya ve Fethiye arasındaki falezler dalga aşındırmasıyla Van Gölü nün oluşumu ise tektonizma ve volkanizma ile ilgilidir.

16 16 6 Türkiye nin jeolojik devirlerde geçirdiği iklim ve yer şekilleri değişimlerine fay tiplerine bakılarak ulaşılamaz. 9 Haritada V numara ile gösterilen yer Ergene Bölümü dür. Ergene Bölümü nün gerçek alanı ile izdüşüm alanı arasındaki fark çok azdır. Yani yükselti en engebe azdır. Bu nedenle birikinti konilerine yaygın olarak rastlanması beklenmez. 7 Türkiye de rüzgâr erozyonunun iç bölgelerde etkili olmasında bitki örtüsünün cılız olması sıcaklık farklarının fazla olması ve karasallığın etkili olması ile açıklanabilir. 8 Türkiye de erozyonun şiddetli olarak yaşandığına kanıt olarak tarım arazilerinde verimin düşmesi, akarsuların bulanık akması, eğimli yamaçlarda ana kayanın yüzeye çıkması kanıt olarak gösterilebilir. Bu kanıtlar arasında bazı yerlerde taban suyu seviyesinin yüksek olması gösterilemez. 10 Haritada III numara ile gösterilen yerde kıyılar sığ ve kıta sahanlığı geniştir. Bu nedenle Batı Anadolu kıyılarında falezlere ve dalga düzlüklerine yaygın olarak rastlanması beklenmez. 11 Türkiye nin kıyılarında bazı yerlerde delta ovasının oluşması kıyılara sığ olması, gelgit ve akıntıların etkisinin zayıf olması ile açıklanabilir.

17 TÜRKİYE NİN YER ŞEKİLLERİ - V 17 1 Türkiye nin kıyı bölgelerinde nemli ve ılıman iklim özelliklerinin yaşanması denizellik etkisi ile açıklanabilir. Türkiye de yükseltinin artması yer şekillerinin özellikleri üzerinde doğrudan etkilidir. 4 Ova, çevresine göre alçak ve geniş düzlüklerdir. Bu nedenle Türkiye de farklı yükseltilerde yer alan ovaların makine kullanımı özelliği bakımından farklılık göstereceği söylenemez. ÇÖZÜM Türkiye de yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi bu dönemde Asor dinamik yüksek basıncın etkili olması ile ilgilidir. Bu durumun nedenleri arasında yer şekilleri ve yükselti gösterilemez. 3 Güneydoğu Anadolu Bölgesi nin plato sahalarında rüzgâr ve akarsu erozyonuyla toprak kaybı çok fazladır. Sanayileşme nedeniyle ekolojik sorunların yaşandığı yer Marmara Bölgesi ndeki Çatalca Kocaeli Platosu dur. Amik Ovası nın alüvyonlarla kaplı olması azonal toprakların görüldüğü kanıtlar. Bu durum ise tarımsal verimin yüksek olduğunu gösterir. Ovanın batısında akarsu ağızlarında birikinti konilerinin sıralanmış olması batısında sıradağların bulunduğunu kanıtlar. 6 Mersin deki cennet ve cehennem obrukları, Pamukkale travertenleri ve Alanya daki mağaraların oluşumu kalker tabakaların çözünmesi ile ilgilidir. Karapınar yakınlarındaki Meke Gölü nün oluşumu ise volkanik faaliyetlerle ilgilidir.

18 18 7 Akdeniz Bölgesi nde karstik şekillerin oluşması kalın kalker tabakalarında kimyasal çözülmenin etkili olmasından kaynaklanır. 10 Erzurum, Kars platolarında volkanik faaliyetler sonucunda açığa çıkan lavlar kalın bir örtü oluşturmuştur. 8 Anadolu Yarımadası nın iç kesimlerinde çok sayıda ova ve platonun bulunması II. zamanda düzleşen arazilerin III. zamanın sonlarında ve IV. zamanın başlarında toptan yükselmesi ile açıklanabilir. 9 Haritada konumları gösterilen yerler Türkiye de volkanik dağlardır. Bu dağların uzanış yönü Türkiye nin çevresindeki levhaların hareket yönleri ile açıklanabilir. 11 Bolu, Yalova, Kütahya ve Denizli de yer yapısı kırıklı olduğu için kaplıca ve ılıcalar yaygın olarak bulunur. Bu durum sözü edilen yerlerin yer yapılarının benzer olduğunu kanıtlar. 12 Türkiye de kıyı ovalarının bulunması ve bu ovaların her geçen sene daha da genişlemesi akarsuların havzalarından bol miktarda alüvyonu kopartması ve sürüklemesi ile ilgilidir.

19 TÜRKİYE NİN İKLİMİ - I 19 1 Türkiye de yer şekillerinin çok çeşitli olmasından dolayı kısa mesafelerde belirgin bir iklim farklılıkları görülür. Bu durum Türkiye de iklim ve bitki örtüsünün çeşitliliğinin fazla olmasına neden olur. 4 Akdeniz iklim koşullarına uyum sağlamış bitkiler kışların ılık ve bol yağışlı olmasına, yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesine uyum sağlamıştır. Bu iklim bölgesinde çalılar ve ağaçlar doğal olarak yetişir. Bu bitkilerle ilgili olarak toprak yüzeyinde çok az yer kaplar bilgisi yanlıştır. ÇÖZÜM 9 2 Türkiye, orta kuşakta yer aldığı için ılıman iklim özellikleri etkilidir. Ayrıca sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanında yer almasından dolayı kış aylarında cephe yağışları etkili olmaktadır. 3 Türkiye de iklim çeşitliliği ekonomik faaliyetlerde, toprak ve bitki topluluklarında, akarsu rejimlerinde etkilidir. Türkiye de iklim çeşitliliği jeolojik yapı üzerinde etkili değildir. 5 Soruda Akdeniz iklim özellikleri verilmiştir. 6 İndirgenmiş sıcaklık yükseltinin sıcaklığa yaptığı etkinin ortadan kaldırılması ile elde edilir. Bu nedenle gerçek sıcaklık ile indirgenmiş sıcaklık arasındaki farkın fazla olduğu yerlerde yükselti fazladır. Buna göre verilen merkezlerden yükseltisi en fazla olan Sivas doğru yanıttır.

20 20 7 Türkiye de temmuz ayında indirgenmiş sıcakların dağılışının gösterildiği bir harita incelendiğinde sıcaklıkların güneyden kuzeye gidildikçe azaldığı, iç bölgelerde yüksek sıcaklıkların olduğu görülür. Ancak bu dönemde aynı enlemde sıcaklıkların da aynı olduğu bilgisine ulaşılamaz. 10 Yaz aylarında karasallığın etkisiyle iç bölgelerde sıcaklar daha fazla ölçülür. Kıyı bölgelerin tamamında sıcaklıklar iç bölgelere göre daha fazla ölçülür bilgisi yanlıştır. 8 Sis, ılık ve nemli havanın soğuk zeminlere temas etmesi sonucunda meydana gelir. Bu nedenle kış aylarının ılık geçtiği Menteşe ve Taşeli Platosu nda sislere daha az rastlanır. 9 Harita numaralanmış yerlerden V de kış ayları ılık geçer. Bu nedenle bu yerlerde sis oluşumuna daha az rastlanır. 11 Trabzon ile Gümüşhane arasında kıyıya yakın ve paralel uzanan yüksek dağlar iç kesimlerle kıyı kesimler arasında belirgin iklim farklılığı ortaya çıkartmıştır.

21 TÜRKİYE NİN İKLİMİ - II 21 1 Türkiye, matematik konumunun da etkisiyle Akdeniz ikliminin yayılma alanında yer alır. Bu nedenle genellikle kış ayları bol yağışlı, yaz ayları sıcak ve kurak geçer. 4 Menteşe Yöresi nde nemlilik ve yağış fazladır. Bölgede sıcaklıkların da yüksek olması nedeniyle ağaçların büyüme hızı daha fazladır. Bu nedenle ağaçlar kendini daha kolay yenileyebilir. ÇÖZÜM Türkiye de kısa mesafelerde belirgin iklim farklılıklarının yaşanmasında denizellik, dağların uzanış yönü ve yükselti gibi özel konum faktörleri etkili olmaktadır. Türkiye nin boylam değerleri iklim çeşitliliğine neden olmaz. 3 Yaz aylarının bol yağışlı geçtiği yerlerde, Karadeniz kıyısında, güneşlenme süresi azdır. Bu nedenle bölgede ormanların kendini yenileme süresi daha kısadır. Fön karakterli rüzgarlar, yer şekillerine bağlı olarak oluşur. Bir yamaç boyunca aşağı inen hava sürtünmenin etkisiyle her 100 m de 1 0C ısınır. 6 Doğu Karadeniz kıyılarında dağ sıraları kıyıya yakın ve paralel uzandığı için denizden gelen nemli havanın yamaç boyunca yükselmesi ve içindeki nemini yağış olarak bırakması daha kolaydır.

22 22 7 Rüzgar frekans gülleri, bir bölgede yer şekillerinin uzanış yönüne bağlı olarak ortaya çıkar. Rüzgar frekans gülünün incelenmesiyle hakim rüzgar yönü bulunur. 10 Yağışın mevsimlere dağılışı incelendiğinde sonbaharda en fazla yağışın düştüğü görülür. Sonbaharda en fazla yağış alan bölge Karadeniz Bölgesi olduğundan Rize bu grafiğe uygun bir yağış rejimine sahiptir. 8 Köroğlu Dağları nın kuzey yamaçlarında gür ormanların bulunması nemli ve yağışlı iklim özellikleriyle açıklanabilir. Bu durum bakının bir etkisi ile açıklanamaz. 9 Türkiye nin iklim özelliklerinde Asor dinamik yüksek basınç ve İzlanda dinamik alçak basıncı daha etkilidir. 11 Meltem rüzgarları Dünya nın günlük hareketine bağlı olarak farklı ısınmaların etkisiyle oluşur. Kara ve deniz meltemleri kıyı bölgelerde gün içinde kara ve denizlerin farklı ısınmasıyla, dağ ve vadi meltemleri ise dağ ve vadilerde günlük ısınma farklılıkları sonucunda meydana gelir.

23 TÜRKİYE NİN İKLİMİ - III 23 1 Türkiye de yükselti farklarının fazla olması, Türkiye nin jeolojik yapısı ile ilgilidir. Asya, Arabistan ve Afrika levhaları arasında kalan ülkenin fiziki görünümü zamanla bu hale gelmiştir. 4 Yazları kısa, serin ve yağışlı, kışları çok soğuk uzun ve kar yağışlı geçen iklim tipi sert karasal iklimdir. Bu iklim tipi Kuzeydoğu Anadolu da etkilidir. Bu nedenle Ardahan Platosu nda bu iklim tipi etkilidir. ÇÖZÜM Türkiye, ortalama yükseltisi fazla olan bir ülkedir ve ortalama yükselti batıdan doğuya gidildikçe artar. Bu durum Türkiye nin doğusunda sıcaklık ortalamasının daha düşük olmasına ve bu yerlerde karlı ve donlu gün sayılarının çok olmasına neden olmaktadır. 3 İndirgenmiş sıcaklık haritaları yükseltinin sıcaklığa etkisinin ortadan kaldırılması ile elde edilir. Bu nedenle indirgenmiş yıllık sıcaklık haritasından kıyıların gerçek sıcaklıklarına ve sıcaklık değerlerinin arttığı ve azaldığı yönlere ulaşılabilir. Türkiye nin indirgenmiş ocak ayı sıcaklık haritası yükseltinin sıcaklığa etkisinin ortadan kaldırılması ile elde edilir. Bu haritada verilen bilgilere göre Türkiye nin doğusunda izotermler daha sık batısında daha seyrek geçer. Bu durum denizellik karasallık koşulları ile açıklanır. 6 Kış mevsiminde Sibirya da oluşan termik yüksek basınç bazı dönemlerde etki alanını genişletir ve Türkiye ye kadar sokulur. Bu durumda Türkiye de etkili hava sistemleri kuzeydoğudan sokulur ve çok soğuk, ayaz günler yaşanır.

24 24 7 Türkiye nin kıyı yörelerinin tümü, nemliliğin fazla olması, kışların ılık ve yağışlı geçmesi, sıcaklık farklarının az olması gibi ortak özelliklere sahiptir. 10 Poyraz, Türkiye de etkili olduğunda sıcaklıkları çok düşürür, soğuk ve kurak günlerin yaşanmasına neden olur. 8 Yaz aylarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde ortalama sıcaklıklar Akdeniz Bölgesi ne göre daha yüksektir. Bu durum Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde karasallık koşulları ve hakim rüzgar yönü ile açıklanabilir. 9 Türkiye de yıllık güneşlenme sürelerinin dağılışının gösterildiği bir harita incelendiğinde güneşlenme sürelerinin Karadeniz kıyılarında daha az, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde daha fazla olduğu görülür. Kıyılardan iç kesimlere ve batıdan doğuya gidildikçe güneşlenme süresi artar ifadesi yanlıştır. 11 Balıkesir de kış ayları ılık ve yağışlı geçer. Bu nedenle Balıkesir de bu koşullara uyum sağlayabilen tarım ürünleri yetiştirilebilir. Kış aylarında düşük sıcaklıklar bölgede ekonomik açıdan daha büyük zarar ortaya çıkartır.

25 TÜRKİYE NİN İKLİMİ - IV 25 1 Akdeniz ve Akdeniz in kara içlerine sokulmuş uzantıları olan Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz Türkiye de iklim üzerinde pek çok etkiyi ortaya çıkarmıştır. Ancak Akdeniz kıyılarında turizm sezonunun daha uzun sürmesinin bu durumla ilgisi yoktur. Bu durumu enlem etkisi ile açıklanabilir. 4 Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya dik olarak uzandığı için denizden gelen nemli hava iç kesimlere daha fazla sokulabilir. Bu nedenle Ege Bölgesi nde Akdeniz ikliminin yayılma alanı Akdeniz Bölgesi ne göre daha geniştir. ÇÖZÜM 12 2 Türkiye de geniş bir iklim bölgesi içinde, o iklimin genel sıcaklık ve yağış karakterinden oldukça farklı küçük alanların belirebilmesi yani mikroklima alanların oluşması kısa mesafelerde belirgin yükseklik farklarının olması ile ilgilidir. 3 Yağışın yıl içerisindeki dağılışı bakımından en çok benzeyen kentler İzmir ve Mersin dir. İzmir ve Mersin, Akdeniz iklim bölgesinde yer alır. Bu nedenle kentlerde kışlar ılık ve bol yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. 5 İndirgenmiş sıcaklık değerleri yükseltinin sıcaklığa etkisinin ortadan kaldırılması ile elde edilir. Bu nedenle yükseklere çıktıkça sıcaklıkların her 200 metrede 1 C azalması dikkate alınır. Buna göre kentlerde indirgenmiş sıcaklıklar; Adıyaman da: 20,4 Sivas: 15,2 Trabzon: 14,7 şeklinde olur. 6 Konya Bölümü nde yıllık sıcaklık farkı karasallık etkisi nedeniyle daha fazladır.

26 26 7 Karadeniz Bölgesi nde her mevsim yağışlı geçtiği için ormanlar deniz kıyısından başlar. 10 Yıldız rüzgârı, kuzey sektörlü bir rüzgârdır. 8 Türkiye de temmuz ayı sıcaklık dağılışlarında denizellik ve karasallık, Ekvator a uzaklık, ortalama yükselti, nemlilik, rüzgârlar gibi etmenlerin etkisi görülebilir. 9 Türkiye nin değişik yörelerinde meydana gelen don olayları farkı tarihlerde başlaması ve bitmesi Türkiye de iklim çeşitliliğinin fazla olmasının göstergesidir. Türkiye de yükseklik farkları ve bakı etkisinde olmayan yamaçlarla ilgilidir Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü nün tüm yurtta sıcaklık ortalamalarının mevsim normallerinin altında olması ve yağışların etkili olması Türkiye de kuzeybatı yönünden bir hava kütlesinin yaklaşması ile açıklanabilir.

27 TÜRKİYE DE TOPRAK, BİTKİ VE SU - I 27 1 Doğu Anadolu Bölgesi nde akarsu havzalarında yatak eğimleri fazla olduğu için akarsuların akış hızları da fazladır. Bu nedenle akarsulardan enerji elde etmek için barajlar kurulmaktadır. 3 DSİ de yapılan bu çalışma ile su kaynaklarından etkili bir şekilde yararalanma ve kalkınma planlarında suyun etkili kullanımı dikkate alınmaktadır. Bu durumun amaçları arasında akarsuların akım düzenlerinin tespit edilmesi yoktur. ÇÖZÜM 13 2 Türkiye de sıcak su kaynaklarıyla ilgili olarak verilen bu parçada Türkiye nin sıcak su kaynakları bakımından zengin olmasına neden olarak üç tarafın denizlerle çevrili olması gösterilmiştir. Bu durum Türkiye de yer yapısının kırıklı olmasıyla açıklanabilir. Bu bilgi yanlıştır. 4 IV. jeolojik zamanda Türkiye de buzullar yaklaşık 2000 metrelere kadar inmiştir. Bu nedenle Türkiye de 2000 metreden daha yüksek yerlerde bu tür göllere rastlama imkanı vardır. Yıldız Dağları nın ortalama yükseltisi 1000 metreden daha az olduğu için bu göllere rastlanmaz.

28 28 5 Türkiye de kaplıca ve ılıcalar kırıklı yer yapısının sonucunda meydana gelmiştir. Bu nedenle Türkiye de sıcak su kaynaklarının dağılışı ile fay hatlarının ve deprem bölgelerinin dağılışı arasında bir paralellik olduğu görülür. 7 Haritada gösterilen I nolu alanda kahverengi step toprakları görülmez Türkiye Orta Doğu da tatlı su kaynakları bakımından en zengin ülkedir. Ayrıca sıcak su kaynakları bakımından Türkiye çok elverişli koşullara sahiptir. Türkiye de su kaynakları ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçları değerlendirildiğinde su kaynaklarının ekonomiye yeterince yansımadığı ve yaz aylarının kurak geçmesinden dolayı yılın bazı dönemlerinde sulardan yararlanma imkanının yetersiz olduğu görülür. Tuz Gölü nün havzasında yıllık yağış miktarı az ve yaz aylarındaki etkili buharlaşma olduğu için seviyesinde yıllara göre değişimin daha fazla olması beklenir. 9 Akdeniz iklim bölgesinde doğal bitki örtüsü makidir. Kalkerli tabakaların etkisiyle kırmızı renkli topraklar (terra rossalar) yaygın olarak bulunur.

29 TÜRKİYE DE TOPRAK, BİTKİ VE SU - II 29 1 Türkiye nin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve yer şekillerinin etkisiyle akarsular kısa boylu ve hızlı akışlıdır. 4 Akdeniz Bölgesi nde litolojik yapının etkisiyle akarsular yataklarında kimyasal çözülme yaparlar. Bu nedenle sularının içinde bol miktarda çözünmüş kireç bulunur. Bu nedenle Akdeniz e dökülen akarsularının birçoğunun ağzında delta ovası bulunmaz. ÇÖZÜM 14 2 Batı Anadolu da ve Marmara Bölgesi ndeki akarsuların yatak derinliği ve akış hızları çok azdır. Bu nedenle akarsularından enerji üretiminde faydalanma imkanı yetersizdir. 5 Türkiye de bazı yerlerde kapalı havzaların oluşması Akarsu havzalarındaki yer şekilleri, iklim özellikleri ve kayaç yapısı ile ilgilidir. 3 Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Terkos (Durusu) göllerinin oluşumu, dalga ve akıntıların taşıdığı malzemelerin bir koy önünde birikmesiyle ilgilidir. Soruda verilen diğer gölleri oluşumu şöyledir: Abant ve Zinav: Heyelan set gölü Mogan ve Uzungöl: Alüvyon set gölü 6 Batı Anadolu daki dağların ortalama yükseltileri genellikle 2000 metreden azdır. Bu nedenle bu dağların yüksek yerlerinde buzul göllerine rastlanmaz.

30 30 7 Türkiye nin yer yapısının kırıklı olmasından dolayı kaplıca ve ılıcalar yaygındır. Türkiye nin yakın çevresindeki levhaların etkisiyle aktif fay hatları çok yaygın olarak bulunur. Bu durum Türkiye nin jeolojik yapısı ile açıklanabilir. 10 Kimyasal çözülme olayı sıcak ve nemli iklim bölgelerinde, kalkerle kaplı tabakaların bulunduğu arazilerde daha etkili olarak yaşanır. Bu nedenle Iğdır Ovası nda kimyasal çözülmenin daha az etkili olduğu söylenebilir. 8 Afyon Akarçay kapalı havzası ve Şanlıurfa Platosu nda yıllık yağış miktarı çok azdır ve yaz aylarında etkili buharlaşma nedeniyle kuraklık şiddeti fazladır. Bu nedenle sözü edilen yerlerde toprak yüzeyi kalın bir kireç ve tuz tabakası ile kaplıdır. 9 Türkiye, ortalama yükseltisi batıdan doğuya gidildikçe artan bir ülkedir. Ayrıca Doğu Anadolu da dağlık ve engebeli araziler geniş yer kaplar. Bu nedenle Doğu Anadolu da dış güçlerin yaptığı aşındırmalar sonucunda yamaçlarda yer yer ana kaya yüzeye çıkar ve toprak dağ eteğinde birikir. 11 Ürgüp ve Nevşehir çevresinde volkanik araziler geniş yer kaplar. Bu arazilerde ayrışmalar sonucunda kumlu topraklar bulunur. Taşeli Platosu, kalın kalker tabakaları ile kaplıdır. Bu arazilerde kimyasal çözünmenin de etkisiyle kırmızı renkli topraklar meydana gelir. Erzurum Kars Bölümü nde çayırlarla kaplı alanlarda çernezyom topraklar bulunur.

31 TÜRKİYE DE TOPRAK, BİTKİ VE SU - III 31 1 Batı Anadolu nun akarsuları, geniş graben sahaları içinde menderesler oluşturarak akar. Bu nedenle bu akarsular yana aşındırma yaparlar ve enerji potansiyelleri düşüktür. 3 Türkiye de akarsuların akış hızları çok fazladır. Bu akarsular dar ve derin vadilerde akarlar. Bu nedenle akarsulardan ulaşımda ve taşımacılıkta yararlanma imkanları yoktur. ÇÖZÜM 15 2 Ergene Nehri, Marmara Bölgesi nde bulunur. Bu akarsuyun kaynak kısmı ile ağız kısmı arasında yükselti farkı çok azdır. Bu nedenle Ergene Nehri nin hidroelektrik enerji potansiyeli çok düşüktür. 4 Konya Ereğli, Karapınar ve Çumra çevresi, Şanlıurfa, Erzurum ve Iğdır Ovaları nda yaygın olarak bulunan toprakların oluşumu kapalı havza veya eski göl tabalarında tuzların birikmesiyle açıklanabilir.

32 32 5 Yıllık yağış miktarının düşük olduğu yerlerde doğal bitki örtüsü cılız olduğu için bu arazilerde humus birikimi de azdır. Bu nedenle iç bölgelerde ve Güneydoğu Anadolu da toprakta humus birikimi azdır. 8 Kolüvyal topraklar, Doğu Anadolu Bölgesi nde dağ eteklerinde daha yaygın olarak bulunan topraklardandır. 6 Kekik, lavanta, zeytin, defne ve zakkum gibi bitkiler maki bitki örtüsünün içinde bulunan türlerdendir. Bu bitkilere Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yaygın olarak rastlanır. 7 Türkiye de fiziksel çözülme olayı yıllık yağış miktarının ve nem oranın düşük olduğu yerlerde etkili yaşanır. Bu nedenle yüksek dağlık alanlarda ve iç bölgelerde fiziksel çözülme daha etkilidir. 9 Türkiye de akarsuların akım miktarlarının yaz aylarında düşmesi, yaz ayları sıcak ve kurak geçen iklim özelliklerinin görülmesi ile ilgilidir. Bu özellik Türkiye nin akarsularının akış hızının fazla olması ile açıklanamaz.

33 TÜRKİYE DE TOPRAK, BİTKİ VE SU - IV 33 1 Ülkemizde topraklarda yıkanmanın en fazla olduğu yer Karadeniz Bölgesi nin doğu kıyılarıdır. Burada aşırı yıkanmış ve tuz, kireç gibi bileşiklerden arınmış topraklarda çay tarımı yapılır. 4 Karstik kaynaklar ülkemizde karstik kayaçların yaygın olduğu Akdeniz Bölgesi nde görülür. Suları soğuk ve kireçlidir bu nedenle sıcak ve kükürtlü suya sahiptir bilgisi verilemez. ÇÖZÜM Türkiye de Kuzeydoğu Anadolu da çernezyom toprakları çayır bitki örtüsü altında görülür. 3 Gittiği yerde bitkilerin yapraklarının bazılarının kadifemsi bazılarının cilalı ve parlak olduğunu; ağaççıkların kısa boylu olduğunu tespit eden araştırmacı bu çalışmasını doğal bitki örtüsü maki olan Akdeniz Bölgesi nde yapmış olabilir. Gayzer kaynakları aktif volkanların bulunduğu İzlanda, Yeni Zelanda, gibi ülkelerde görülür. Ülkemizde aktif volkan bulunmadığından gayzer kaynağı da yoktur. 6 Kolüvyal topraklar dağ yamaçlarından taşınan çeşitli boyutlardaki çakılların yamaç eteğinde birikmesiyle oluşurlar. İçerisindeki humus miktarı bölgeden bölgeye göre değiştiğinden koyu renklidir bilgisini vermek doğru olmaz.

34 34 7 Verilen haritada işaretlenmiş yer Erzurum Kars Platosu dur. Burada çayır bitki örtüsü altında verimli çernezyom toprakları görülür 9 Kayın haricindeki diğer ağaçlar iğne yapraklıdır Akdeniz Bölgesi nde en fazla yağış kış mevsiminde düşerken yazlar sıcak ve kuraktır. Ancak Karadeniz Bölgesi nde yağışın yıl içerisindeki dağılışı dengelidir. Bu nedenle bitki örtüsü Akdeniz Bölgesi nde yaz kuraklığına dayanıklı maki iken Karadeniz Bölgesi nde ormandır. Uzungöl Alüvyal set Eğirdir: Tektonik Ulubat Tektonik Tortum - Heyelan set Van Volkanik set Suğla Karstik Tuz Tektonik Sapanca Tektonik Beyşehir Tektonik Marmara Alüvyal set 11 Toprak tiplerinden zonal topraklar yani yerli topraklar iklim ve bitki örtüsüne göre oluşurlar. Ancak alüvyonlar azonal yani taşınmış topraklardır ve bulundukları yerin iklimi ile bitki örtüsü hakkında bilgi vermezler.

35 TÜRKİYE DE DOĞAL AFETLER - I 35 1 Türkiye nin levhaların karşılaşma alanında yer alması, yer yapısının kırıklı olmasına neden olmuştur. Bu nedenle Türkiye nin büyük bir kısmında tektonik deprem riski fazladır. Tuz Gölü nün güney kesimleri, Taşeli Platosu, Güneydoğu Anadolu nun güney kesimleri, Doğu Karadeniz kıyıları, Yıldız Dağları ve Ergene Bölümü riskin düşük olduğu yerlerdendir. 4 Sel ve taşkın meteorolojiden alınan bilgilerle önceden tahmin edilebilen doğal afetlerdendir. ÇÖZÜM Kuzey Anadolu Dağları nın kuzey yamaçlarında yer altına sızan sular, yer altındaki kil tabakasının üstünde birikir ve kütleleri kayganlaştırır. Bu nedenle sözü edilen doğa olaylarına yaygın olarak rastlanır. Bu durumun nedenleri arasında doğal bitki örtüsünün tahrip edilmesi gösterilemez. 3 Türkiye de yer şekilleri ve iklim özelliklerinin etkisiyle heyelanlara en çok Karadeniz Bölgesi nde rastlanır. Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde yer alır. Bu bölgede yaz ayları çok sıcak ve kurak geçer. Kış mevsiminde kar yağışlı gün sayısı azdır. Ayrıca yamaç eğimleri de az olduğu için çığ yaşanma riski çok düşüktür. 6 Düzce, Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan merkezlerdendir.

36 36 7 Çığı önlemek ve zararlarının en aza indirilmesi için yapılması gereken çalışmalar arasında yer altı suyu seviyesinin kontrol edilmesi gösterilemez. 10 Yerleşim yeri olarak dağ yamaçlarının seçilmesi yanlış arazi kullanımına örnek olarak verilemez. Bu nedenle sel ve taşkınların meydana gelmesinde öne çıkan sebepler arasında bu durum gösterilemez Türkiye de doğa olaylarının çoğu zaman afetle sonuçlanmasında çoğu zaman insan faaliyetleri öne çıkmaktadır. Bu nedenle göç alan yerlerde plansız kentleşme, alüvyal sahaların yerleşmeler tarafından işgal edilmesi etkili olmaktadır. 9 Türkiye de tektonik depremlerin sık ve etkili olmasında Türkiye nin levha sınırında olması, yer yapısının kırıklı olması etkili olmaktadır. Haritadaki bilgiler incelendiğinde Türkiye nin tamamında alüvyal düzlüklerde tektonik deprem riskinin yüksek olduğu söylenemez. 12 Tropikal siklonlar, tropikal kuşakta özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında meydana gelen olaylardandır. Bu nedenle tropikal siklonlar Türkiye de etkili olmaz.

37 TÜRKİYE DE DOĞAL AFETLER - II 37 1 Tektonik depremler ve volkanizma jeolojik yapıyla, kaya düşmeleri ve heyelan jeomorfolojik (yeryüzü şekilleri), çığ ve fırtınalar ise meteorolojik afetler grubundadır. 4 Soruda bazı yanlış arazi kullanımına örnekler verilmiştir. Göçlere bağlı plansız kentleşme, tarım alanlarının amaç dışı kullanımı, atmosfere salınan karbon gazlarının artması gibi olaylar doğal çevrede büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunlar Türkiye de ve Dünya da erozyon ve küresel ısınma gibi küresel çevre sorunlarına neden olmaktadır. Ancak bu bahsedilen olaylar jeolojik kökenli afetler grubunda yer almaz. ÇÖZÜM Türkiye de doğa olaylarının zaman zaman afet boyutuna ulaşmasında daha çok arazilerin yanlış ve bilinçsiz kullanımı etkili olmaktadır. Örneğin gecekondulaşma, doğal bitki örtüsünün tahribatı, alüvyal düzlüklerin tarım dışı faaliyetler için kullanılması afetlere neden olmaktadır. 3 Türkiye de en çok can ve mal kaybına neden olan doğal afetler deprem ve seldir. Türkiye de orman yangınları riskinin en fazla olduğu yerler, Güney ve Batı Anadolu ormanlarıdır. Bu yerlerde orman yangını riskini yüksek olmasının temel nedeni güneşlenme süresinin yüksek olması ve yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesidir. Ayrıca ihmal ve dikkatsizlikler orman yangınlarının meydana gelmesinde en önemli etkendir. 6 Adapazarı, Amasya, Erzincan ve Bolu Kuzey Anadolu fay hattında yer alan illerdendir. Malatya ise Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alır.

38 38 7 Türkiye de iç bölgelerde yamaçlarda doğal bitki örtüsünün tahrip edildiği yerlerde erozyona bağlı toprak kaybı çok fazla olmaktadır. Bu şekilde erozyonun en az yaşandığı yerler Karadeniz kıyılarındadır. 10 Kuru dere yataklarında çarpık yerleşmelerin neden olduğu sel ve taşkınlar özellikle çarpık kentleşmenin yaşandığı yerlerdedir. (I) Yer yapısından dolayı tektonik depremlerin sık yaşandığı yerler ise Türkiye nin büyük bir kısmında etkili olmaktadır. (IV) Eğimli yamaçlarda suya doyan kütlelerin kaymasıyla oluşan heyelanlar en fazla Karadeniz Bölgesi nde etkili olmaktadır. (III) Çığ riskinin en fazla olduğu yerler Doğu Anadolu da bulunmaktadır. (V) 8 Anadolu Yarımadası nda gerilme ve sıkışmaya yol açması ve bu nedenle birçok fay hattının meydana gelmesi Arabistan levhasının Anadolu Yarımadası nı sıkıştırması ile ilgilidir. 9 Türkiye de deprem, sel ve taşkınlar, kütle hareketleri ve erozyon ile çığ etkili yaşanan doğal afetlerdendir. Kasırga, hortum, tayfun gibi doğal afetler tropikal kuşakta ilkbahar ve sonbahar aylarında etkili yaşanan afetlerdendir. 11 Türkiye de deprem riskinin düşük olduğu yerler; Tuz Gölü nün güney kesimleri, Konya ve Karaman, Güneydoğu Anadolu nun güney kesimleri, Doğu Karadeniz kıyıları, Yıldız Dağları ve Ergene Bölümü dür.

39 TÜRKİYE DE DOĞAL AFETLER - III 39 1 Anadolu Yarımadası nın üzerinde bulunan deprem kuşaklarının meydana gelmesi, Afrika ve Arabistan levhalarının Asya levhasına doğru sokulmasıdır. 4 Gediz grabeni ve Biga Yarımadası Batı Anadolu fay hattında, Armutlu Yarımadası Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde, Muş ise Doğu Anadolu fay hattı üzerinde yer alır. Taşeli Platosu, aktif fay hatlarına uzak bir yerde bulunduğu için tektonik deprem riski düşüktür. ÇÖZÜM 19 2 Türkiye de fay hatlarının geçtiği yerlerde yer kabuğu kırıklı bir yapıdadır. Bu yerlerde gerilme ve sıkışma olayları etkilidir. Kaplıca ve ılıcalar yaygındır. 3 Türkiye; Asya, Afrika ve Arabistan levhalarının karşılaşma alanında yer aldığı için gerilme ve sıkışma faaliyetleri etkilidir. Bu nedenle kırıklı bir yer yapısına sahiptir. Türkiye bu özelliklere sahip olduğu için tektonik depremler sık ve etkili yaşanan doğal afetlerdendir. Kaplıcalar ve ılıcalar yaygın olarak bulunur. 5 Türkiye de akarsular bitki örtüsünden yoksun eğimli arazilerden geçtiği için bol miktarda alüvyon taşırlar. Akarsuların taşıdığı alüvyonlar baraj çanağında biriktiği için zamanla barajlar kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle Türkiye de barajların ekonomik kullanma süresi kısadır. 6 Türkiye nin matematiksel konumundan dolayı kasırga, hortum ve tayfun gibi olağanüstü hava olaylarına rastlanmaz. Bu tür hava olayları daha çok tropikal bölgede etkilidir.

40 40 7 Verilen bilgiler dikkate alındığında III nolu bölgede yer altından aşırı su çekilmesi sonucu çöküntü depremleri yaşanır bilgisi doğru değildir. Çünkü III nolu alanda taban suyu seviyesi yüksektir. 10 Akarsular üzerinde kurulan barajlar akarsuların akımını düzenleyici etkide bulunur. Bu durum da aşağı çığırlarda akarsuların taşkın yapma riskini azaltır. Dere yataklarının daraltılması, tıkanması, akarsu havzalarında yerleşmelerin artması sel ve taşkınları artırır. 8 Haritada taralı olarak gösterilen yerlerin doğal koşulları dikkate alındığında yamaç eğimlerinin fazla olduğu ve eğimli yamaçlarında kar birikiminin fazla olduğu görülür. Ayrıca bu bölgede eğimli yamaçlar ağaç türü bitkiler bakımından yoksun olduğu için çığ riski daha fazladır. 9 Türkiye de meydana gelen yıkıcı depremler Türkiye nin jeolojik yapısı ile ilgilidir. Bu nedenle küresel ısınmanın artmasının sonucunda meydana gelecek çölleşmenin sonuçları arasında gösterilemez. 11 Aniden bastıran sağanak yağışlar ve ani kar erimeleri akarsu havzalarında zaman zaman taşkınlara neden olmaktadır. Bu durum sel ve taşkınların doğal nedenleri arasında sayılabilir.

41 TÜRKİYE DE NÜFUS VE YERLEŞME - I 41 1 Menteşe Yöresi ve Taşeli Platosu nda kışları ılık ve bol yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen iklim koşulları etkili olmaktadır. Bu bölgelerde iklim koşulları yerleşme için elverişli olmasına rağmen yer şekilleri yerleşme için elverişli değildir. 4 Türkiye de köy altı yerleşmelerinin kuruluş amaçları daha çok hayvancılık faaliyetleri ve küçük tarım alanlarının değerlendirilmesi ile ilgilidir. Bu tür yerleşmeler genellikle yılın belirli dönemlerinde geçici olarak kullanılır. Bu tür yerleşmelerin kurulmasında tarımda makineleşmeyle tarım alanlarının genişlemesi gösterilemez. ÇÖZÜM 20 2 Güney Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde tektonik oluklar sık nüfusludur. Bu ovaların sık nüfuslu olması alüvyal düzlüklerde tarımsal faaliyetlerin ve tarıma bağlı ticaretin gelişmesiyle ilgilidir. 3 Anadolu Yarımadası orta kuşakta insan yaşamı için en elverişli bölgede yer alır. Anadolu Yarımadası nda etkili ılıman iklim koşulları, yer altı ve yer üstü su kaynakları bakımından zengin olması, eski dünya karalarının karşılaşma alanında olmasından dolayı en eski yerleşim alanları arasındadır. 5 Verilen yerler incelendiğinde V nolu alanda turizm köyleri değil tarım köyleri görülür. 6 Türkiye de ormanlık alanlar genellikle koruma altında tutulduğu için sık nüfuslu yerlere örnek verilemez.

42 42 7 Türkiye de turizm etkinlikleri içerisinde en çok gelişeni deniz turizmi ve doğa turizmidir. Bu nedenle Türkiye de turizme bağlı köyler daha çok Akdeniz ve Ege bölgesinde rastlanır. 10 Çiftlik yerleşmeleri geniş ve düz alanlarda tarım ve hayvancılık faaliyetleri birlikte yürütülür. Bu nedenle yıl boyunca kullanılır. 8 Haritada verilen II ve III nolu merkezlerin ikisi için turizme bağlı nüfus yoğunluğu bilgisi geçerli değildir. 9 Karadeniz Bölgesi nde dağlar kıyıya yakın ve paralel uzanır. Bu dağların ortalama yükseltisi fazladır. Bu nedenle bölgenin kıyı ve iç kesimleri arasında belirgin iklim farklarına neden olur. Bu nedenle bölgede nüfusun arttığı yerler kıyı kesimler ve iç bölgelerde tektonik oluklardır. 11 Haritada çok eğimli araziler nedeniyle seyrek nüfuslu olan bölge V numara ile, Dik yamaçların ormanlarla kaplı olduğu yer IV numara ile, Su kaynaklarının yetersiz olduğu yer I numara ile, Karstik kayaçlara bağlı nüfusun seyrek olduğu yer ise II numara ile gösterilmiştir.

43 TÜRKİYE DE NÜFUS VE YERLEŞME - II 43 1 Türkiye de kır yerleşmeleri dokularına göre toplu ve dağınık olmak üzere ikiye ayrılır. Bu yerleşmelerin ortaya çıkmasında yer şekilleri ve iklim koşulları etkili olmaktadır. Ayrıca arazinin engebeli ve düz olması da yürütülen ekonomik faaliyetler üzerinde etkili olmaktadır. 4 Kırsal kesimde konut yapımında en çok kullanılan malzeme doğal çevrede en çok bulunan malzemedir. Bu nedenle ahşap malzemeler daha çok ormanların geniş yer kapladığı yerlerde bulunur. Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi nde orman köylerinde ahşap malzemelerin kullanıldığı evler bulunmaktadır. ÇÖZÜM Doğu Karadeniz Bölümü nde her mevsim bol yağışlı geçer. Arazileri dağlık ve engebelidir. Bölgenin bu özelliğinden dolayı tarım alanları dar, parçalı ve dağınıktır. Bu nedenle arazilerinde yerleşmeler birer, ikişer ev şeklinde dağınık bir halde bulunmaktadır. 3 Aydın da yürütülen sanayi ve ticaret etkinlikleri daha çok beşeri faaliyetlere bağlıdır. Türkiye de orman varlığının korunması, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için ağaçların konut yapımında kullanılmasını engelleyen kanunlar çıkartılmaktadır. Böylece doğal koşullara bağlılığın azaltılması düşünülmektedir. 6 Türkiye de geçici köy altı yerleşmelerinde en önemli ekonomik faaliyet hayvancılıktır.

44 44 7 Çiftlik yerleşmeleri tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin geniş ve düz arazilerde birlikte yürütüldüğü yerleşmelerdir. Bu yerleşmeler plato ve ovaların geniş yer kapladığı yerlerde bölgelerde bulunur. Dağlık ve engebeli arazilerde bu tür yerleşmelerin olması beklenmez. 10 Volkanik faaliyetler sonucunda çevreye yayılan küller toprak verimliliğini artırmaktadır. Bu nedenle volkanik araziler Türkiye de yerleşmeyi sınırlandıran bir etken değildir. 8 Kom yerleşmeleri, iç bölgelerde tahıl tarımı ve küçükbaş hayvancılığın birlikte yürütüldüğü yerlerde bulunur. 9 Türkiye de kırsal kesimde yürütülen ekonomik faaliyetler genellikle küçükbaş hayvancılık ve tahıl tarımıdır. Ancak iklim ve yer şekillerinin elverişsiz olduğu yerlerde bu durum değişebilmektedir. Örneğin yaz yağışlarının etkili olduğu yerde büyükbaş hayvancılık, dağlık arazilerin geniş yer kapladığı Doğu Karadeniz Bölümü nde balıkçılık temel geçim kaynağıdır. 11 Türkiye de kırsal kesimde ahşap malzemenin en çok kullanıldığı bölge Karadeniz Bölgesi dir.

45 TÜRKİYE DE NÜFUS VE YERLEŞME - III 45 1 Nevşehir, Ürgüp ve Göreme (Kapadokya Yöresi) volkanik materyallerin geniş örtü oluşturduğu bir yerdir. Bu nedenle bölgede volkanik taşlar yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. 2 5 Kırsal kesimde yerleşmeler doğal koşullara uyum sağlayan yerleşmelerdir. Örneğin Karadeniz Bölgesi nde dağlar kıyıya yakın uzandığı için yerleşmeler kıyı boyunca çizgisel olur. Ayrıca benzer durum bir yol boyunca ve akarsu boyunca da görülür. Konya ve Şanlıurfa gibi yerlerde yer şekillerinin sade olmasından dolayı yerleşmeler daireseldir. ÇÖZÜM 22 Anadolu da ilk yerleşim alanları olarak su kenarları ve mağaralar tercih edilmiştir. Bu durum öncelikle insanların yerleşim yeri olarak korunaklı bir yer seçmesi ve su kaynaklarının yakında bulunması ile ilgilidir. 6 3 Tuz Gölü nün çevresi ve Karaman Yöresi kuraklığın etkili olduğu bir bölgedir. Bu nedenle bölgede nüfusun seyrek olması yer şekilleriyle değil, iklim koşullarıyla açıklanabilir. 4 Türkiye de nüfus dağılışı fay hatlarına bağlı değildir. Türkiye nin büyük bir kısmında fay hatları olduğu için nüfus dağılışında fay hatlarıyla paralellik görülebilir. Ancak temel neden bu değildir. Çiftlik yerleşmelerine dağlık ve engebeli arazilerde rastlama imkanı daha azdır. 7 Türkiye de kırsal yerleşmelerde konut yapımında kullanılan malzeme arazilerin doğal koşullarına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Örneğin Karadeniz Bölgesi nde ahşap, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu da kerpiç, dağlık arazilerde ise taş malzeme kullanılır. Bu nedenle kırsal kesimde kerpiç malzemenin kullanılması ortak bir etken olarak gösterilemez.

46 46 8 Kom, oba ve yayla gibi köyaltı yerleşmelerde yürütülen ekonomik faaliyet mera hayvancılığıdır. 12 Türkiye de kırsal kesimde çiftlik yerleşmeleri ova ve platolarla kaplı alanlarda bulunur. Dağınık kır yerleşmeleri ise dağlık ve engebeli sahalarda bulunur. 9 Güney Marmara ve Orta Karadeniz Bölümlerinde tektonik ovalar tarım ve ticaret etkinliklerinin yürütüldüğü yerlerdir. 13 Çiftlik, mezra ve divan köyaltı yerleşmelerinde yıl boyunca ikamet edilmektedir. 10 Verilen yerlerden Edirne de dağ köylerinin oluşmasını sağlayacak bir topografya yoktur. 11 Orta Karadeniz Bölümü nde yer şekilleri bölgelerin diğer bölgelerine göre daha sadedir. Bu nedenle bölümde toplu yerleşmeler daha fazla bulunur. 14 Türkiye de geçici olarak kullanılan köy altı yerleşmelerinde yürütülen en önemli ekonomik faaliyet hayvancılıktır. 15 Yayla yerleşmeleri yüksekte bulunan serin, nemli ve yağışlı alanlardır. Bu nedenle yaylalar seracılık ve ticaret etkinlikleri için elverişli yerler değildir.

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4 Yerküre nin Şekli ve Hareketleri 1. Dünya ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden yanlış olan hangisidir? A) Dünya, ekseni etrafındaki bir turluk dönüş hareketini 24 saatte tamamlar. B) Dünya ekseni etrafındaki

Detaylı

ÇÖZÜMLÜ TEST. 1. Aşağıdakilerden hangisinde enlemin etkili ol duğu savunulamaz?

ÇÖZÜMLÜ TEST. 1. Aşağıdakilerden hangisinde enlemin etkili ol duğu savunulamaz? ÇÖZÜMLÜ TEST 1. Aşağıdakilerden hangisinde enlemin etkili ol duğu savunulamaz? A) İç Anadolu Bölgesi nde kuzey sektörlü rüzgâr ların sıcaklığı düşürmesi B) Antalya da deniz turizmi mevsiminin Samsun dakinden

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ VE İKLİMİ TEST

TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ VE İKLİMİ TEST 1.Türkiye, Japonya ile birlikte ortalama yükseltisi fazla olan ülkeler içinde yer alır. Aşağıda verilenlerden hangisi, Türkiye nin yükselmesinde etkili değildir? A) Epirojenez B) Orejenez C) Volkanizma

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

4) Yükselti ve engebenin kısa mesafelerde farklılık gösterdiği yörelerde iklim çeşitliliği fazladır.

4) Yükselti ve engebenin kısa mesafelerde farklılık gösterdiği yörelerde iklim çeşitliliği fazladır. 1 1) Aşağıdakilerden hangisi diğer dördünden farklı bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmıştır? A) Bir dağ yamacı boyunca yükselen hava kütlesinin yağış bırakması B) Aynı enlemde yer alan, farklı yükseltiye

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası

çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası çöz kazan kpss 2015 ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-900-7

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ

TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ COĞRAFYA TÜRKĠYE NĠN ĠKLĠMĠ BĠTKĠ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK TĠPLERĠ Türkiye nin Matematik Konumunun İklim Üzerindeki Etkileri Dört mevsim belirgin olarak yaşanır Akdeniz iklim kuşağında bulunur Batı rüzgarlarının

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85

COĞRAFYA SORU BANKASI. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Lise ve

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

İklim---S I C A K L I K

İklim---S I C A K L I K İklim---S I C A K L I K En önemli iklim elemanıdır. Diğer iklim olaylarının da oluşmasında sıcaklık etkilidir. Güneşten dünyamıza gelen enerji sabittir. SICAKLIK TERSELMESİ (INVERSİON) Kışın soğuk ve durgun

Detaylı

Test. Coğrafi Konum BÖLÜM 3

Test. Coğrafi Konum BÖLÜM 3 BÖLÜM 3 Coğrafi Konum 1. Coğrafi konum aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak tanımlanmıştır? A) Bir ülkenin askeri açıdan ve savunma amaçlı konumu demektir. B) Yeryüzünde herhangi bir noktanın coğrafi

Detaylı

ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz.

ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz. 17. 18. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti sadece iki şeye güvenir. Biri millet kararı, diğeri en elim ve güç şartlar içinde dünyanın takdirlerine hakkıyla layık olan ordumuzun kahramanlığı; bu iki şeye güvenir.

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-596-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde 30. yıl Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-318-503-1

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Mart 30, 2013 Yerel Saat Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yerel saat doğuda ileri, badda geridir.

Detaylı

Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7

Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7 BÖLÜM 7 Beşeri Yapı 1. Yeryüzünde sıcaklık ve yağış gibi iklim özellikleriyle birlikte denizler, buzullar ve yüksek alanlar gibi etkenler nüfus ve yerleşmenin dağılışında önemli rol oynar. Doğal şartlar

Detaylı

Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-596-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Enlemin etkilediği en önemli faktör iklimdir. Boylam en çok yerel saat farklılaşmasını sağlar. En büyük paralel Ekvator, en küçük paraleller kutup noktalarıdır. Meridyenlerin

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

B- Türkiye de iklim elemanları

B- Türkiye de iklim elemanları B- Türkiye de iklim elemanları Sıcaklık Basınç ve Rüzgarlar Nem ve Yağış Sıcaklık Türkiye de yıllık ortalama sıcaklıklar 4 ile 20 derece arasında değişmektedir. Güneyden kuzeye gidildikçe enlem, batıdan

Detaylı

KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI KPSS 2019 120 soruda 86 SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Komisyon KPSS LİSANS COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN 978-605-241-277-0 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU KPSS 2009 GK-(31) 31. Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI 0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

GÜNLÜK ÇALIŞMA PLANI

GÜNLÜK ÇALIŞMA PLANI LÜK ÇALIŞMA PLANI 1. 2. ÜN KONUSU TÜRKİYE NİN MATEMATİK KONUMU ÖZEL TARİHLER VE TÜRKİYE NİN ÖZEL KONUMU ÜN İÇERİĞİ SAYFA NO Coğrafi Konum 1 Türkiye nin Matematik Konumu ve Sonuçları 3 Günün Sorusu 8 Özel

Detaylı

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2 AKDENİZ BÖLGESİ Tarımsal ürün çeşitliliği fazladır. Yüksek sıcaklık isteyen ürünler yetiştirilebilir. Yıl içinde aynı yerden birden fazla ürün alınabilir. Tarım ürünlerinin en erken olgunlaştığı Yer şekilleri:

Detaylı

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU Bölgelerimiz ve en kalabalık bölümlerinin eşleştirilmesi: İç Anadolu- Yukarı Sakarya Bölümü, Karadeniz - Doğu Karadeniz kıyıları, Ege-Kıyı ovaları, Marmara

Detaylı

ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl

ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl ezberbozan serisi COĞRAFYA KPSS 2017 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN: 978-605-66845-4-8 Kitapta yer alan

Detaylı

İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ

İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ A. Aşağıdaki soruları yandaki şekle bakarak cevaplayınız. 1. Yağış rejimi. 2. Burası. Kuşakta bulunur. 3. Yarımküresi 4. Bitki örtüsü. 5. Yaz kuraklığı isteyen

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı. SORU BANKASI

Detaylı

DOĞAL SİSTEMLER DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ

DOĞAL SİSTEMLER DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ 102 1. Ünite DOĞAL SİSTEMLER 2. BÖLÜM DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ 1. Dünya'nın Şekli... 38 2. Dünya'nın Hareketleri... 40 3. Mevsimlerle İlgili Önemli Tarihler... 43 4. İklim Kuşakları... 45 5. Eksen

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU. Test 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- sine ters düşer? Gece gündüz değişiminin Türkiye'deki

COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU. Test 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- sine ters düşer? Gece gündüz değişiminin Türkiye'deki COĞRAFYA Test 1 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- 3. sine ters düşer? durumuna bakıldığında; A) Akdeniz'in tuzluluk oranının Karadeniz'den fazla olması B) Sinop üzerindeki paralel dairesinin

Detaylı

COĞRAFYA. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda

COĞRAFYA. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları

Detaylı

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158 412 5. Ünite ÇEVRE ve TOPLUM 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154 2. Çevre Sorunları... 156 Konu Değerlendirme Testi... 158 153 Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz? 413 414 İNSANLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KULLANMA

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU 31. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin Kuzey Yarım Küre de yer aldığının bir göstergesi olamaz? A) Akdeniz Bölgesi ndeki akarsuların kuzeyden

Detaylı

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Atmosfer çeşitli gazlardan oluşmuştur ve bu gazların belirli bir ağırlığı vardır. Havada bulunan bu gazların ağırlıkları oranında yeryüzüne yaptığı etkiye atmosfer

Detaylı

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

İKLİM BİLGİSİ - 5 BASINÇ VE RÜZGARLAR - 1. cografya cepte 14 TON. Basınç Dağılışını Etkileyen Faktörler BASINÇ. cografya CEPTE

İKLİM BİLGİSİ - 5 BASINÇ VE RÜZGARLAR - 1. cografya cepte 14 TON. Basınç Dağılışını Etkileyen Faktörler BASINÇ. cografya CEPTE cografya cepte BASINÇ İKLİM BİLGİSİ 5 BASINÇ VE RÜZGARLAR 1 Basınç Dağılışını Etkileyen Faktörler 14 TON Atmosfer basıncıyla, ortalama fiziğe sahip bir insanın üstüne 14 ton ağırlık yüklenmiş gibidir.

Detaylı

ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl

ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl ezberbozan serisi COĞRAFYA KPSS 2017 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN: 978-605-66845-4-8 Kitapta yer alan

Detaylı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. Suriye hariç bütün doğu komşularımızla

Detaylı

Test. Atmosfer - Sıcaklık BÖLÜM Aşağıdaki tabloda gösterilen neden sonuç ilişkisi eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Test. Atmosfer - Sıcaklık BÖLÜM Aşağıdaki tabloda gösterilen neden sonuç ilişkisi eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? BÖLÜM 5 Atmosfer - Sıcaklık 1. Aşağıdaki tabloda gösterilen neden sonuç ilişkisi eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? Neden A) Yer çekimi B) Su buharı Sonuç Atmosferin yoğunluğu yerden yükseldikçe azalır.

Detaylı

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ İklim Tipleri Dünya da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya da Görülen İklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı 1 Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Nüfus miktarı kadar önem taşıyan bir başka kriter de nüfusun yaş yapısıdır. Çünkü, yaş grupları nüfusun genel yapısı ve

Detaylı

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi TOPRAK Yer kabuğunu oluşturan çeşitli kaya ve minerallerin fiziksel ve kimyasal yoldan ayrışmasıyla meydana gelen, içinde son derece zengin flora, hayvan varlığı barındıran ve inorganik maddeler ile hava,

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler.

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarların şekillendirici etkilerinin görüldüğü yerlerin

Detaylı

MEVSİMLER VE OLUŞUMU

MEVSİMLER VE OLUŞUMU MEVSİMLER VE OLUŞUMU Mevsimler Güneş in gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir. Mevsimlerin oluşmasının temel sebebi eksen eğikliği ve Dünya nın Güneş çevresindeki

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 18 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin

Detaylı

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir?

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 1. Bir çizimin harita özelliği taşıması için gerekli koşullar nelerdir? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 3. Haritalar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? 4. Haritalar hangi

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI

COĞRAFYA SORU BANKASI ezberbozan kpss serisi 2016 COĞRAFYA SORU BANKASI Eğitimde 29. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN 978-605-318-361-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yvzkymkc@gmail.com 2 Atmosferi hangi coğrafya dalı inceler? Klimatoloji 4 Asal Gazlar 0,96% Oksijen 20,95% Azot 78,07% ASAL GAZLAR

Detaylı

1) Aşağıdaki grafikte bir hava kütlesinin günün belli saatlerindeki maksimum ve mutlak nem miktarları gösterilmiştir.

1) Aşağıdaki grafikte bir hava kütlesinin günün belli saatlerindeki maksimum ve mutlak nem miktarları gösterilmiştir. 1) Aşağıdaki grafikte bir hava kütlesinin günün belli saatlerindeki maksimum ve mutlak nem miktarları gösterilmiştir. Buna göre, hava kütlesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Sabah saatlerinde

Detaylı

COĞRAFYA. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda

COĞRAFYA. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 26 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU

MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU MEVSİMLER VE İKLİM Ülkemizde hepimizinde bildiği gibi dört mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimler ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleridir. Peki ilkokuldan beri özellikleriyle beraber öğrendiğimiz bu mevsimler

Detaylı

BÖLÜM B EŞ ERİ DOKULAR

BÖLÜM B EŞ ERİ DOKULAR BÖLÜM 6 Rİ DOKU L A ŞE R BE BÖLÜM 7 COĞRAFYA Coğrafya nın iki ana bölümü vardır: Yer şekillerini, iklim, toprak, bitkiler, hayvanlar ve benzeri elemanlardan oluşan fiziki (doğal) çevreyle ilgilenen fizik

Detaylı

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI 1/5 EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, 85.000 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %11 ini kaplar. (Harita:1) Ege Bölgesi, Anadolu nun

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? On5yirmi5.com Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en etkili olan dış kuvvetlerdir. Çünkü, kutup bölgeleri, çöller ve dağların yüksek kısımları dışında

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde 30. yıl Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-318-599-4

Detaylı

coğrafya kpss 94 soru yakaladık ÖSYM tarzına en yakın özgün sorular ve açıklamaları 2014 kpss de

coğrafya kpss 94 soru yakaladık ÖSYM tarzına en yakın özgün sorular ve açıklamaları 2014 kpss de kpss 2015 konu anlatımlı ayrıntılı çözümlü örnekler uyarılar pratik bilgiler çıkmış sorular ve açıklamaları ÖSYM tarzına en yakın özgün sorular ve açıklamaları coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık Editörler:

Detaylı

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Toprak, üzerinde tüm canlıların barınıp yaşadığı, insan ve hayvan beslenmesi için gerekli ürünlerin yetiştiği yaşayan canlı bir varlıktır ve yaşamın kaynağıdır. Toprak,

Detaylı

Önder Cengiz-Mesut Atalay. KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-091-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Önder Cengiz-Mesut Atalay. KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-091-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Önder Cengiz-Mesut Atalay KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-091-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz 2 3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz SU KAYNAKLARI A. Okyanuslar ve Denizler: Atmosferdeki su miktarında artış ya da azalış olmaz sadece yer değiştirme olur. Okyanuslar büyüklüğüne göre Pasifik, Atlas

Detaylı