YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI"

Transkript

1 YEMLERİN İŞLENMESİ Bir yemin ya da yem maddesinin: Besleyici değerini arttırmak, zararlı maddeleri uzaklaştırmak Fiziksel: Sulandırma veya kurutma, ısı, basınç uygulama, öğütme Kimyasal işlemler: Nişastanın yapısını değiştirmek, protein matriksini yıkmak Sindirilme derecesinde ve metabolik ürünlerde değişiklikler

2 YEMLERİ İŞLEMENİN AMAÇLARI 1. Gelir sağlamak 2. Yem tüketimini ve sindirilme derecesini arttırmak, 3. Yemin yoğunluğunu veya ağırlığını değiştirerek yem ve enerji tüketimini değiştirmek, hayvan sağlığını korumak; 4. Lezzetliliği arttırmak ve iştahı uyarmak; 5. Besin maddeleri düzeyini değiştirmek; 6. Besin maddelerinin kullanılabilirliğini artırmak; 7. İstenmeyen maddelerin uzaklaştırılması veya detoksifikasyonu: 8. Depolama esnasında bozulmayı önlemek, kaliteyi korumak; 9. Depolama, taşıma ve yedirme esnasında kolaylık sağlamak;

3 KONSANTRE YEMLER İÇİN İŞLEME METODLARI MEKANİK İŞLEMLER Kabuğun uzaklaştırılması (Dehulling): Tahıl taneleri Kabuklar selüloz bakımından zengin olduğu için tek mideli hayvanlarda sindirilme oranları düşüktür. Soya fasulyesi, pamuk tohumu, yerfıstığı, ayçiçeği Küspelerin selüloz oranının azalması, HP ve enerji düzeylerinin artması sonucu besleyici değeri artırılır.

4 Öğütme (Grinding): Boyutlarını küçültme (en yaygın, ucuz ve basit) Öğütme ile; - Homojen bir karışım, - Bazı yem maddelerinin sindirilebilirliği artar, - Çok genç ve yaşlı hayvanlarda tane yemlerin değerlendirilme oranı artar, - Selülozun sindirimi yükselir, - Yüzey alanının artmasına bağlı olarak diğer besin maddelerinin de sindirimi artar.

5 Çok ince öğütülme:tozlanma, yemin lezzetini azaltma, gagaya yapışma, sindirim kanalında topaklanma, sindirim bozuklukları ve süt yağında azalma Peletlenmesi düşünülüyorsa ince öğütme tavsiye edilir. Yemlerin kabaca öğütme: Homojen bir karışım elde etmeyi güçleştirir, Özellikle de kanatlılar bu tip yemlerde iri kısımları seçerek tüketirler, tozlu kısmı bırakırlar, Özellikle besi yemlerine girecek bazı yem maddelerinin hiç öğütülmeden bütün halde kullanılması da söz konusudur.

6 Ezme (Rolling): Bu işlemle tane yemler silindirler arasından geçirilerek düz, yassı partiküller haline getirilir. Öğütme işlemiyle elde edilen ilerleme ezme için de geçerlidir, üstelik ezme işlemi daha ucuzdur.

7 Kuru ezme (Dry rolling): Tanelerin kabuğu ve tohum kabuğu parçalanmıştır, elde edilen ürün kabaca öğütülmüş tahıllara benzer. -Yaş ezme, buğulama (steam rolling): Yemden yararlanma oranını öğütme ve kuru ezme ile elde edilenden daha fazla artırmaz. Lezzetli bir üründür ve hayvanlar tarafından tercih edilir.

8 Buharlı sıkıştırma (Extruding): Sıkıştırma işlemi sonucu nişasta granülleri parçalanmaktadır. Elde edilen ürünün besleyici değeri buharla ince tabakalar haline getirilmiş ürününkine benzer. Avantajı: Birkaç tane yemin birlikte karışım olarak işlenebilir

9 ISI UYGULAMALARI Yüksek ısı uygulaması: amino asitler, vitaminler gibi bazı besin maddeleri yıkar Uzun süreyle ısı uygulaması yağda eriyen vitaminleri, tiamin, pantotenik asit, folik asit ve biotini kısmen tahrip eder. Uygun ise : Soya küspesi gibi protein kaynaklarının, tahıl taneleri, patates, fasulye gibi CHO kaynaklarındaki besin maddelerinin değerlendirilme oranını artırır. Tripsin inhibitörlerini tahrip eder, amino asitlerin değerlendirilme oranı ve yemin enerji değerini artırır. Mısır, arpa, darı gibi tahıl tanelerinde kısmi jelatinizasyona sebep olur ve sığırlarda canlı ağırlık kazancını artırır. Çiğ balıkta bulunan tiaminaz, çiğ yumurta akında bulunan avidin ısı etkisiyle tahrip olur.

10 Kuru ısı uygulamaları: Yemin kuru hava ile sarılması işlemidir. Yemin nem oranını azalttığı için depolamada kolaylık sağlar. 1.Mikronize etme (Micronizing): Tane yemlerin kızılötesi ışınlarla çalışan pişiricilerde kuru ısıya tabi tutulmasıdır. 2.Patlatma (Popping): Hızlı bir şekilde kuru ısı uygulaması sonucu taneler şişer ve genişler. Bu şekilde sindirilebilirlik ve yemden yararlanma artar. Patlatma işlemi özellikle sorgumda etkilidir. 3.Kavurma (Roasting): Belli bir süre doğrudan ısı uygulamasıdır. Bu işlemle besin maddelerinin değerlendirilme oranı artar.

11 Yaş ısı uygulamaları: 1.Pişirme (Cooking):. Tavuk beslemede fasulye, soya fasulyesi ve patates gibi yem maddeleri kullanılacaksa, Keten tohumu, darı gibi küçük ve sert taneleri kırma, öğütme veya ezme imkanı yoksa, Uzun süreyle depoda bekletilmiş, bayatlamış ve çok kuru mısırın değerlendirilmesi amacıyla, Çiğken acı olan bazı yemlerin acılığını gidermek ve toksik etkisini azaltmak için,

12 2.Genleştirme (Exploding): Tanelerin basınç altında buharla pişirilerek orijinal büyüklüğünün birkaç katına çıkacak şekilde şişirilmesidir. İnce tabakalar (pullar) haline getirme (Flaking): İşlem sırasında kompleks nişasta molekülleri parçalanır ve jelatinize olur. Pişirilmiş materyal güçlü ezicilerden geçirilerek ince tabakalar haline getirilerek kurutulur. Jelatinizasyon tane yemin besleyici değerini arttırır, ancak aşırısı da hayvanlarda asidoza sebep olur ve performansı düşürür.

13 1.Buharla ince tabakalar haline getirme (Steam flaking): Tahıllar nem içerikleri % olana kadar basınç uygulamadan buhara maruz bırakılır. 2. Basınçla ince tabakalar haline getirme (Pressure flaking): Elde edilen pullar daha serttir ve karıştırma ve yedirme sırasında oluşacak kırılmalara karşı daha dayanıklıdır

14 Peletleme (Pelleting): Yemin baskı ve kuvvet uygulayarak mekanik işlemle delikli kalıplarda geçirilerek birleştirilmesidir. Farklı çap, uzunluk ve sertlikte olabilir. Büyük peletler genelde merada yedirilir ve mera peletleri diye adlandırılır. Peletlemenin amacı;

15 - Üretim, taşıma, yedirmede mekanizasyonu artırmak - Tozlanmayı önlemek, lezzetliliği artırmak - Yem maddelerinin homojen dağılımını sağlamak - Depolama ve taşıma alanını daraltmak - Toprak zeminde ve rüzgarlı havalarda yem kaybını azaltmak - Isı ve basınç etkisiyle bazı yem maddelerinin besleyici değerini artırmak - Yemlerde bulunan mikroorganizmaları tahrip ettiğinden yemle bulaşabilecek hastalıkları önlemek - Hayvanların homojen yem tüketimini sağlamak, yem seçimine engel olmak

16 1.Granül haline getirme (crumbling): Peletlerin kırılmasıyla kaba granüler bir ürün elde edilir. Pelet yemlerle kıyaslandığında granül form daha çok tercih edilir ve otomatik yemleme için daha uygundur. Peletlerin avantajları granüller için de geçerlidir. Ayrıca granüler form pelet yemler için söz konusu olabilen çiğneme, yutma ve sindirim güçlüğünü azaltır.

17 NEM ORANINI DEĞİŞTİRME Tane yemlerin güvenle depolanabilmesi için kurutulması, silolanması veya asitle muamelesi gerekir. Tane yemlerin güvenle depolanması için nem düzeylerinin % 13-14'ün altında olması gerekir. Nem oranı ısı uygulaması veya havalandırma ile azaltılır. Çeşitli sebeplerden dolayı mısır gibi silajlık bitkiler geç hasat edilmişse veya soldurma işlemi uzatılmışsa siloya su ilave edilerek veya su oranı yüksek taze yeşil yem karıştırılarak su oranı yükseltilmeye çalışılır.

18 Sulandırma (watering), Islatma (soaking): Tane yemler öğütüldükleri veya kuru ezme işlemine tabi tutuldukları zaman, kuru yonca öğütüldüğü zaman çok tozlanır. Tercih etmezler, yem israfına sebep olur. Kuru ve tozlu rasyonlar az miktarlarda su ilave edilerek, buhara maruz bırakılarak veya ıslatılarak yedirildiğinde olumlu sonuç alınır. Herhangi bir işlem uygulanmamış bütün haldeki sert tane yemler tüketimi ve değerlendirilme oranını artırmak amacıyla saat suda bekletildikten sonra yedirilebilir. Normal zamanda hasat edilmiş ve % oranında nem içeren tane yemlerin besleyici değerini artırmak amacıyla su ilave edilerek nem oranı % 24-30'a çıkarılır.

19 2.Kurutma (drying, dehydrating): Suni veya doğal olarak suyun uzaklaştırılmasıdır. Depolama esnasında bakteri ve küf gelişiminin önlenmesi için (nem oranının % 10-12'den fazla olmaması) Yüksek ısıda uzun süreli kurutmalarda yemlerin protein, karoten ve B grubu vitaminleri etkilenir ve besleyici değeri düşer. Kurutma maliyetini ve işgücünü azaltmak için şartlar uygunsa istenen nem oranına ulaşılıncaya kadar tahılların hasadı geciktirilir, hava akımının etkisiyle doğal kurutma sağlanır.

20 3. Erken hasat etme (early harvesting): İklim şartlarının elverişsiz olduğu bazı bölgelerde tane yemler nem oranı % iken - Kurutma maliyetini azaltır, hasat esnasında arazide meydana gelen kayıpları azaltır, ikinci bir ürün alma imkanını sağlar, - Don ihtimali olan kuzey bölgelerinde daha geç gelişen fakat daha çok ürün veren türlerin kullanılmasını mümkün kılar, - Tahılların etçi ve sütçü sığırlardaki besleyici değerini arttırır. Dezavantajları; - Daha fazla sermaye gerektirir, - Elde edilen ürün pazarlarda satışa müsait değildir - - Uygun şekilde silolanmazsa depolama kayıpları fazladır, - Kışın yemliklerde donabilir, yazın ise sineklenme problemi olabilir.

21 KALIPLAŞTIRMA Yem maddeleri kg ağırlığında kalıplar haline getirilir. Yalama taşlarını bunlara örnek olarak verebiliriz. Meradaki sığırlar ve atlar için hazırlanmış protein kalıpları da mevcuttur. Yaklaşık kg ağırlığındaki enerji kalıpları Bunlar merada beslenen hayvanların besin maddesi eksiğini tamamlamak ve işgücünü azaltmak amacıyla kullanılır.

22 SIVI KATKILAR Sıvı katkı maddeler çoğunlukla su, melas ve üreden oluşur. Bunlara çeşitli iz elementler ve vitaminler ilave edilir. Diğer bileşikler enerji düzeyini artırmak amacıyla ilave edilen hayvansal ve bitkisel yağlar, etil alkol ve propilen glikol gibi alkollerdir. Hem merada hem de ahırda beslenen hayvanların besin maddeleri ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Sıvı katkılar rasyona karıştırılabileceği gibi yalama tankları içerisinde hayvanların önüne de bırakılabilir, hayvanlar genelde ihtiyaçları kadar tüketirler. Piyasada Uramel30, Uramel42 isimlerinde melas üre oranları değişen sıvı katkılar bulunmaktadır.

23 FERMENTASYON İŞLEMLERİ Hayvan beslemede pratik önemi olan iki fermentasyon şekli vardır. 1. Silolama, 2. Besin maddesi içeriğini düzeltmek amacıyla yem maddelerinin tek başına veya katkı maddeleri ile birlikte fermentasyonu Fermantasyon işlemiyle yemlerin besin maddeleri içeriğini değiştirmek: - Proteinler ve amino asitler: Fermentasyon ürünü olan mayalar önemli protein kaynaklarıdır. En fazla kullanılan maya bira mayasıdır. Mayalar protein bakımından zengin olmaları yanında B grubu vitaminlerinin önemli kaynaklarıdır. - Vitaminler: Fermentasyon yöntemiyle karoten, vit A, riboflavin ve vit B12 sentezi için uygun işlemler geliştirilmiştir. - Antibiyotikler: - Enzimler:

24 ÇİMLENDİRME (SPROUTED GRAIN) Tane yemlerin toprak yerine esansiyel mineral tuzları içeren sulu bir ortamda yetiştirilmesi işlemidir.

25 KABA YEMLERİ İŞLEME METOTLARI Fiziksel muameleler 1. Doğrama, Öğütme ve Parçalama: Avantajları: -Taşıma ve yedirme kolaylaşır -Depolamada daha az yere ihtiyaç duyulur -Artık yem miktarı azalır Kaba yemlerin öğütülmesi işlemine ruminantlar için özellikle de süt inekleri için başvurulmaz, Kanatlılarda yonca unu, ot unu gibi yem maddelerinin elde edilmesinde, otomatik yemleme sistemine sahip büyük besi işletmelerinde kullanılan kuru kaba yemlerde öğütme işlemine başvurulur.

26 2. Balyalama: Kurutulmuş otların taşıma, depolama ve yedirme esnasında yaprakların ufalanıp dökülmesine bağlı besin maddesi kaybını azaltmak için uygulanır. Kuru otlar farklı şekillerde balyalanarak muhafaza edilebilirler.

27 1. Klasik balya: Dikdörtgenler prizması şeklinde kg ağırlıktadır. 2. Büyük rulo balyalar: kg ağırlığında rulo şeklinde balyalanmışlardır. Taşıma ve yedirme işlemleri sırasında özel ekipmanlara ihtiyaç duyulur. 3. Baskılı yığın şeklindeki balyalar: Özel ekipmanlar yardımı ile 1-6 ton ağırlığında m eninde, 5-6 m boyunda sıkıştırılarak hazırlanmış yığınlardır. Kapalı yere alınmadan muhafaza edilir.

28 3. Küp haline getirme: Özel ekipmanlar yardımı ile kuru ot parçalandıktan sonra iyice sıkıştırılarak yaklaşık 4-7 cm kenar uzunluğuna sahip küp haline getirilir. Çok sıkıştırılmış olduğundan oldukça az yer kaplar. Kaliteli kaba yemlerin işleme ve muhafazasında en iyi metoddur. Otlarda bu uygulama ile oksidasyona bağlı kayıplar azalır ve depolama kolaylığı sağlar. Süt ineklerine bu tür yemlerin verilmesi süt yağ oranında azalmaya sebep olabilir.

29 4. Peletleme: Öğütülmüş kaba yemelere bir miktar su ilave edilerek özel makinalardan geçirilir. Çeşitli ebatlarda ve sertlikte olabilir.

30 Üretim maliyetini artırmak gibi bir dezavantajının yanında peletlemenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz. 1. Az hacimli olmasından dolayı taşıma ve depolamada önemli yararlar sağlar. 2. Hayvanların yem seçmesine engel olur 3. Kayıplar asgari düzeydedir. 4. Tozlanma olmaz. 5. Pamuk tohumu kapçığı gibi bazı kalitesiz yemlerin sindirilme derecesini artırır. Kuru otun kalitesi arttıkça peletlemenin olumlu etkisi azalır. Peletleme besi hayvanlarında yem tüketimini arttırarak canlı ağırlık artışını yükseltir. Ancak süt ineklerinde süt yağ oranını azaltması da önemli bir dezavantajdır.

31 Kimyasal muameleler Bu metodlar içerisinde en etkili, en pratik ve en ucuz olanı samanların kimyasal metodlarla muamele edilmesidir. Kimyasal muamelelerde daha çok NaOH, NH 3 gibi alkaliler kullanılmaktadır. NaOH muameleleri : a. Daldırma metodu: Bu tür bir muamele ile samanların sindirilme derecesi ve hayvanların tükettikleri saman miktarı önemli ölçüde artmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan yemleme denemelerinde de başarılı sonuçlar alınmaktadır.

32 b. Kuru metot: Daldırma metodunda yıkama işlemleri için çok fazla su kullanılması, maliyetin yüksekliği ve önemli ölçüde çevre kirliliğine sebep olması gibi faktörler muamelenin çok etkin olmasına rağmen pratiğe aktarımını güçleştirmiştir. Bunun yerine daha kolay uygulanabilir bir metot olan kuru metot denenmeye başlanmıştır. NaOH doğrudan saman içine katılarak bir müddet bekletilmekte ve yıkama yapılmaksızın hayvanlara yedirilmektedir. Doz düşük tutulmakta, işçilik ve maliyet azaltılmaktadır. Ancak sindirilme derecesindeki yükselme yaş metoda göre daha düşük bulunmaktadır.

33 Amonyak muameleleri: Amonyağın alkali özelliğinden yararlanılarak samanlardaki ligno-selüloz kompleks parçalanabilmekte ve sindirilme derecesinde bir miktar artış (% 10-20) gözlenebilmektedir. Bu amaçla piyasada bulunabilen gaz ya da sıvı formdaki amonyak kullanılabilir. Amonyak muamelesi ile kaba yemlerin ham protein düzeylerinde de artış görülmektedir. Üre muamelesi: Üre ve NH3 muamelesi sonucu samanın HP düzeyi % 3'den % 7-8'e kadar (N pektinde bulunan galaktronik asite bağlanmakta ve galaktronikasit amid oluşturmaktadır) hatta daha da fazla yükselmektedir. Böylece hem ham protein bakımından hem de sindirilme derecesi yükseldiğinden enerji bakımından daha zengin bir ürün elde edilmektedir. Ürünün enerji içeriği daha da artırılmak istendiğinde işlem sırasında % 10 kadar da melas ilave edilebilir.

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ Tüketicinin dikkate aldığı faktörler: Bu kalite bileşenleri tüketici talepleri ile ilişkilidir. Bunlar fiziksel faktörler (tohumun görünüşü, rengi, kokusu,

Detaylı

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler PROF. DR. ADNAN ŞEHU Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler YEM Hayvanların besin medde ihtiyacını karşılamak üzere ağız yolu ile yedirilen maddelerin tümüne yem

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı

Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı SİLAJ Kontrollü olarak aneorobik şartlarda fermente edilmiş yeşil ya da yeterli rutubeti olan yemlere silaj Yapılan işleme silolama Yapıldığı yere silo adı verilir. Silajlamada etkin mikroorganizmalar:

Detaylı

YEMLERİN İŞLENMESİNİN BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ..

YEMLERİN İŞLENMESİNİN BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ.. YEM TEKNOLOJİSİ YEMLERİN İŞLENMESİNİN BESLENME ÜZERİNE ETKİLERİ.. Yemlerin işlenmesi, yemlerin besin değerlerini artıracak ve onlardan en yüksek kazancı sağlayacak tüm değişmeleri kapsar. Bu işlemler,

Detaylı

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER KAFES YUMURTA TAVUĞU RASYONU Ca % P % Ver. Mik.% HP Yem Mad. HP % ME kcal/kg % ME kcal/kg Ca % P % Mısır 8 3400 0,05 0,3 52,00 4,16 1768,00 0,026 0,156 Arpa 11 2650 0,07

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

1.Silo yeminin kimyasal kompozisyonu 2.Silo yemine oksijen girişi 3.Bakteriyel populasyonun aktivasyonu

1.Silo yeminin kimyasal kompozisyonu 2.Silo yemine oksijen girişi 3.Bakteriyel populasyonun aktivasyonu SİLAJ Yeterli miktarda kuru madde (%30-40) içeren yeşil yemlerin biçildikten sonra sıkıştırılarak, oksijensiz koşullarda saklanması sonucu elde edilen fermente yemlere silaj yemi denir Silaj yeminin yapılması

Detaylı

KURU OT ÜRETİMİ. Prof. Dr. Pınar SAÇAKLI Ekim 2017

KURU OT ÜRETİMİ. Prof. Dr. Pınar SAÇAKLI Ekim 2017 KURU OT ÜRETİMİ Prof. Dr. Pınar SAÇAKLI psacakli@ankara.edu.tr Ekim 2017 KONSERVE YEMLER 1. KURU OT 2. SİLAJ KURU OT *Kurutma Yöntemleri *Kuru ot üretim Yöntemlerinin Karşılaştırılması *Kuru ot üretimi

Detaylı

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN 2.01.2018 Prof.Dr. Kemal Küçükersan 1 TANIMI Yeterli düzeyde kuru madde (% 30-40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob koşullarda saklanması sonucu

Detaylı

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ Yem Hayvanlara yedirilen organik ve inorganik maddeler veya bunların karışımlarıdır. Yem hayvana madde ve enerji bakımından yaşama ve verim ihtiyaçlarını

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 Yard. Doç.Dr. Hıdır GENÇOĞLU tarafından Yem Magazin dergisinde yayınlanan bir makaleden özetlenmiştir. YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Detaylı

YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI. Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU

YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI. Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU YEM BİTKİLERİNDE KALİTE TAYİNİ ve KULLANIM ALANLARI Hazırlayan: Arş. Gör. Seda AKBAY TOHUMCU 1. Giriş 2. Kaliteli yem ne anlama gelir? 3. Hayvanların Yem Tercihi 4. Yemin sindirilebilirliği 5. Yem Bitkisinin

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Kanola

Detaylı

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c.

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c. ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı ekmeklerden değildir? a. Zenginleştirilmiş ekmek b. Yöresel ekmek c. Tıbbi ekmek d. Hafif ekmek 2. Tahıl unlarına,

Detaylı

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici

FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici FYLAX Nem Düzenleyici Etkin Küf Önleyici 4 KONU : FYLAX ~ İLGİ : RUMİNANT BESLEME KELİMELER : Kızışma Topaklaşma Mikotoksin Lezzet ve Yem Tüketimi Nem Tutma Kapasitesi Su Yüzey Gerilimi Pelet Kapasitesinde

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ 21-22 Nisan 2015 / İZMİR YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ KANATLI HAYVAN BESLEMEDE DUT YAPRAĞI TOZU VE DUT YAPRAĞI SİLAJI TOZUNUN HAYVAN PERFORMANSI, SERUM PARAMETRELERİ, ET KALİTESİ VE YEM MALİYETİ ÜZERİNE

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kurutulmuş bira mayası ve keten tohumu

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Beslemede Balık Unu na Alternatif Yemler Bezelye Konsantresi Günümüzde balık yemi formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan yukarıda adı geçen bitkisel

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN HAYVAN BESLEMEDE ENKAPSÜLASYON TEKNOLOJİSİ VE ÖZELLİKLERİ Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN Enkapsülasyon katı, sıvı ve gaz malzemelerin kaplanarak kapsüller içinde tutulması ile çok küçük bir maddeyi veya tüm

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır.

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. FİTİK ASİT İN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ FİTİK ASİT NEDİR? Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. Birçok

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek

FERMENTASYON. Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek FERMENTASYON Bir maddenin bakteriler, mantarlarve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır Fermantasyon anaerobik şartlarda, glikoliz

Detaylı

NIRLINE. NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı

NIRLINE. NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı KONU Hayvan Beslemede Kaba Yem Analizinin Önemi ve NIRS Teknolojisi İLGİ TERCÜME VE DERLEME ANAHTAR KELİMELER KAYNAKÇA YAYININ KAPSAMI NIRS Teknolojisinin

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

Süt Sığırı. Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma. Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7

Süt Sığırı. Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma. Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7 Süt Sığırı Laktasyon 305 gün Verim 3-8 hafta arasında maksimuma ulaşır Laktasyon piki 3-4. aydan 7. aya kadar süt verimi %6-7 arasında değişir. Gebeliğin 22. Haftasından itibaren verim hızla azalır Süt

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ

YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ Baklagil Türü Etkili Olduğu Bitkiler Grubu 1. Yonca Grubu : (Rhizobium meliloti) Medicago, Melilotus, Trigonella 2. Üçgül Grubu : (Rhizobiumtrifolii) Trifolium 3. Bezelye-Fiğ Grubu : Rhizobium leguminosarum)

Detaylı

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ Rumen mikroorganizmaların (bakteriler,protozoalar ve mayaların) bir denge içinde çalıştırdığı kusursuz bir makinedir. Yüksek et-süt verimi isterken bu hayvandaki

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Fitik Asit, Fitin

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Yem depolama ve silolar Farklı yem zinciri aşamalarında tarladan toplanan yemin işletmede yemleme aşamasına dek depolanması gerekir. Günlük tüketilen

Detaylı

TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU

TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU Dorset POLLO TAVUK GÜBRESİ KURUTUCU Tavuk gübresinin kurutulması Kümes içerisindeki hava ile Dış ısı kaynağı ile Kompakt ve düşük bakım maliyetli Ön kurutmasız İnce tozda yüksek oranda azalma Pelet üretimi

Detaylı

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir

Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve. Laktasyon başlangıcında yüksektir Ketozis Kan NEFA (nonesterified fatty acids ) yükselir. (asetoasetat, β-hidroksibütirat ve aseton) Laktasyon başlangıcında yüksektir Tip 1: Postpartum Tip 2: Prepartum Tip 3: Bütirik ketozis Tipi bilinmez

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Önemli bir yem hammaddesi: Mısır

Önemli bir yem hammaddesi: Mısır Önemli bir yem hammaddesi: Mısır Besinsel Özellikleri Mısır; diğer tahıllar, tahıl yan ürünleri ve enerji sağlayan diğer hammaddeler ile karşılaştırıldığında standart bir hammaddedir. Birçok kanatlı rasyonunda

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

BİYOPROTEİN- BİYOMAS -MİKROBİYAL PROTEİN: (TEK HÜCRE PROTEİNİ)

BİYOPROTEİN- BİYOMAS -MİKROBİYAL PROTEİN: (TEK HÜCRE PROTEİNİ) BİYOPROTEİN- BİYOMAS -MİKROBİYAL PROTEİN: (TEK HÜCRE PROTEİNİ) Tek hüre proteini değişik besiyerlerinde uygun koşullar altında çoğaltılan mikroorganizmaların oluşturduğu bir biyokütle ürünüdür. Tek hücre

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

ÜZÜM KÜSPESİ İNEKLERDE METAN ÜRETİMİNİ AZALTIR, SÜT ÜRETİMİNİ ARTTIRIR! SAYI: 2012/Rm-35 SAYFA:

ÜZÜM KÜSPESİ İNEKLERDE METAN ÜRETİMİNİ AZALTIR, SÜT ÜRETİMİNİ ARTTIRIR! SAYI: 2012/Rm-35 SAYFA: ÜZÜM KÜSPESİ İNEKLERDE METAN ÜRETİMİNİ AZALTIR, SÜT ÜRETİMİNİ ARTTIRIR! SAYI: 2012/Rm-35 SAYFA: 196-198 KONU Metan Üre mini Azaltacak Yemler İLGİ SÜT İNEKLERİ BESLEME KAYNAKÇA TERCÜME ve DERLEME Tercüme

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON. Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR HAYVANCILIKTA MEKANİZASYON İŞ GRUPLARI Hayvancılıkta mekanizasyon ile, hayvan-insan-makine arasındaki üçlü ilişkiyle gerek ekonomik üretim, gerekse

Detaylı

Kaba Yem - Mısır Silajı Özet

Kaba Yem - Mısır Silajı Özet Kaba Yem - Mısır Silajı Özet ruminantbesleme.com muratgorgulu.com.tr Silaj Yapımı ve Kalitesi Suca zengin yemlerin havasız koşullarda fermente edilmesiyle elde edilen yemlere silaj denmektedir. Silaj yapımında

Detaylı

Laktasyon Dönemi. Şekil 1: Laktasyon döneminde süt verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlıkta görülen değişimler.

Laktasyon Dönemi. Şekil 1: Laktasyon döneminde süt verimi, yem tüketimi ve canlı ağırlıkta görülen değişimler. Laktasyon Dönemi Laktasyondaki (sağım dönemindeki) ineklerin beslenmeleri; İneklerin sağım dönemindeki beslenmeleri, süt verimi düzeyleri, kuru madde tüketme kabiliyetleri ve canlı ağırlık kayıpları dikkate

Detaylı

organik gübre

organik gübre www.multiponi.com MultiPoni gübre, standart kimyasal gübrelere kıyasla bitki beslemesini, tabiatın yöntemleriyle gerçekleştirir ve toprak yapısını zenginleştirerek dengeler. Mikroorganizmalar, MultiPoni

Detaylı

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA

BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BİYOLOJİK ATIK KOMPOSTLAMA BIOSOLUTION TARIM DANIŞMANLIK İTHALAT VE İHRACAT TİC. LTD. ŞTİ. 1479 Sok. Kristal İş Merkezi, No. 15, Kat 5, Daire 22 Alsancak / İzmir Tel.: +90 232 464 71 21 / Faks: +90 232

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Yeni Nesil Kalsiyum Sabunu By Pass Yağ; Magnapac Tasty

Yeni Nesil Kalsiyum Sabunu By Pass Yağ; Magnapac Tasty Katkı Servis Rm-43 Syf 250-260 Yeni Nesil Kalsiyum Sabunu By Pass Yağ; Magnapac Tasty KONU İLGİ Yem Alımında Problem Yaratmayan, Yeni Nesil Bypass Yağ- Magpanac Tasty beslemede kullanılan bypass yağ kaynaklarının

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama DA 7250 Yem Kalibrasyon Paketi DA 7250 yem endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hassasiyeti, hızı ve esnekliği sayesinde yem hammeddleri ve mamül yemlerde çalışmaya uygundur. Bu kalibrasyon paketi

Detaylı

ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ. Prof.Dr. Sakine YALÇIN ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ Prof.Dr. Sakine YALÇIN ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ 1. DEĞİRMENCİLİK ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ UN ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ NİŞASTA ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ 2. ŞEKER ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903. Tarih: 0/2/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.70.6 0.9708 2,207,222.00 KG 2,42,677.08 272 ARPA YEMLİK TTS 0.8.4.043 4,872,880.00 KG 5,083,095.04 72 ARPA YEMLİK ı: 7,299,545.82

Detaylı

SİLO YEMLERİ SİLAJ. Dr. Sencer TÜMER

SİLO YEMLERİ SİLAJ. Dr. Sencer TÜMER ÇİFTÇİ BROŞÜRÜ No: 82 SİLO YEMLERİ SİLAJ SİLAJ NEDİR? Dr. Sencer TÜMER Yeşil ve suca zengin yemlerin havasız ortamda süt asidi bakterileri yardımıyla fermantasyona uğratılması, yani ekşitilmesi yoluyla

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/2008 Sayfa: - 7 ARPA YEMLİK MTS 0.35 0.43 0.3935,220,845.00 KG 480,383.90 67 ARPA YEMLİK ı: 480,383.90 67 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (. GRUP) MTS 0.45 0.55 0.5068 5,962,584.00 KG

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ ,670, KG 3,613,757.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ ,670, KG 3,613,757. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/2009 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.3869 96,88.00 KG 372,53.6 66 ARPA YEMLİK TTS 0.35 0.37 0.365 22,540.00 KG 44,297.50 3 ARPA YEMLİK ı: 46,450.66 69 ARPA BEYAZ

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

GIDA ENDÜSTRİSİNDE SOYA KAYNAKLI PROTEİNLERE ALTERNATİF ARAYIŞLARI

GIDA ENDÜSTRİSİNDE SOYA KAYNAKLI PROTEİNLERE ALTERNATİF ARAYIŞLARI GIDA ENDÜSTRİSİNDE SOYA KAYNAKLI PROTEİNLERE ALTERNATİF ARAYIŞLARI Yrd. Doç. Dr. Levent Yurdaer AYDEMİR Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği 05-07 Ekim 2016, EDİRNE Pazar büyüklüğü:

Detaylı

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI

TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI TÜRKİYE DE YEM BİTKİLERİ ÜRETİMİNİN DURUMU VE KABA YEM İHTİYACI Hayvancılığın en önemli unsurlarından biri besin kaynaklarının teminidir. Hayvanların günlük rasyonlarının yaklaşık yarısı kadar kaba yem

Detaylı

Karma yem endüstrisinde melas tozumayı önleme, yemi enerji bakımından zenginleştirme ve özellikle de pelet yem üretiminde peletlere daha iyi ve

Karma yem endüstrisinde melas tozumayı önleme, yemi enerji bakımından zenginleştirme ve özellikle de pelet yem üretiminde peletlere daha iyi ve Karma yem endüstrisinde melas tozumayı önleme, yemi enerji bakımından zenginleştirme ve özellikle de pelet yem üretiminde peletlere daha iyi ve dayanıklı form verme amacıyla kullanılır. Bu amaçla melas

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Solunum (respirasyon)

Solunum (respirasyon) Soğukta Depolama Soğukta Depolama Meyve ve sebzelerin soğukta depolanmaları sınırlı bir muhafaza tekniğidir. Her meyve sebzenin en iyi şekilde depolanabildiği (5 gün 6 ay) belli bir sıcaklık derecesi (DN

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir.

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir. ph Yetiştiricilik sistemlerinde ph ölçümleri, günlük değişimi belirleyebilmek amacıyla sabah erken ve akşamüstü saatlerinde yapılmalıdır. Balık üretim havuzlarında ph seviyesini yükseltmek için kireçleme

Detaylı

EKSPANDER TİP: FEX 25, FEX 34, FEX 42. Türkiye Temsilcisi. CEMAS İç ve Dış Ticaret Danışmanlık Turizm Tic.Ltd.Şti. www.cemasltd.com.

EKSPANDER TİP: FEX 25, FEX 34, FEX 42. Türkiye Temsilcisi. CEMAS İç ve Dış Ticaret Danışmanlık Turizm Tic.Ltd.Şti. www.cemasltd.com. EKSPANDER TİP: FEX 25, FEX 34, FEX 42 Türkiye Temsilcisi CEMAS İç ve Dış Ticaret Danışmanlık Turizm Tic.Ltd.Şti. www.cemasltd.com.tr MÜKEMMEL NİŞASTA JELATİNİZASYONUNUN BAŞLADIĞI AN ANDRITZ FEED & BIOFUEL

Detaylı

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ Yağ Hammaddeleri İklim ve toprak koşullarının uygun olması nedeni ile ülkemizde ayçiçeği, pamuk tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten,

Detaylı

BÜLTEN NO : 196 SAYFA NO : 1

BÜLTEN NO : 196 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 196 SAYFA NO : 1 HUBUBAT ARPA Arpa 0,630 0,842 0,647 196.972,00 KG 127.344,61 FABST 7 Arpa 40 Kg Çvl 27,730 29,700 29,045 675,00 AD 19.605,15 FABST 4 Arpa Kırması ve Ezmesi (Kg) 0,631 0,694

Detaylı

Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging. K.Candoğan-ET

Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging. K.Candoğan-ET Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging Tumbling ve massaging Amaç: Kürleme işlemini hızlandırarak daha iyi kalitede ürün üretümi Kas dokuya mekanik enerji verilerek miyofibrilar proteinlerin ekstraksiyonu

Detaylı

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ n Kurutma Biyokütle Biyogaz tesisi çıktısı Yonga Arıtma Çamuru Tavuk Gübresi Gıda atıkları vs. n Kompakt ve esnek n Peletleme tesisi n Sanitasyon n Çuvallama

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

Ruminantlara Spesifik Performans Katkısı

Ruminantlara Spesifik Performans Katkısı Ruminantlara Spesifik Performans Katkısı BIOZYM NEDİR? BIOZYM içeriğindeki A.Oryzae, hedefe spesifik bitki ekstrakları ve organik mineralleri ile etken maddeleri AB tarafından onaylanmış, zengin bir içeriğe

Detaylı

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON

GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON GREEN SNOW RAİDERS DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR İÇİN KAR VE BUZ ÇÖZÜCÜ SOLÜSYON DOĞAL VE SUNİ ÇİM SAHALAR ÜZERİNDE BUZ OLUŞUMUNU VE KARIN ZEMİN YÜZEYİNE YAPIŞMASINI ENGELLEYEN KİMYASAL BİR SIVIDIR. Perpa

Detaylı

HUBUBAT MAMULLERİ UNLAR Un (Çvl) 50 Kg 68,317 75,250 70,982 69,00 AD

HUBUBAT MAMULLERİ UNLAR Un (Çvl) 50 Kg 68,317 75,250 70,982 69,00 AD BÜLTEN AYI : OCAK 07 BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : HUBUBAT ARPA Arpa 0,990 0,990 0,990 4.000,00 KG.960,00 HTSGT Arpa 0,80 0,80 0,80 90,00 KG 57,70 FABAL Arpa 0,80,04 0,864 89.40,00 KG 74.865,54 HTS 46 Arpa

Detaylı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı Ali GÖZÜGÜL Ziraat Mühendisi İlhan ÖZTÜRK Tarım Teknikeri Samsun / 2008 Kapak Tasarımı Dr. Ali KORKMAZ Dizgi/Baskı Refik YILMAZ

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. 0/0/206-3/2/206 Sayfa: - 8 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK 0.50 0.82 0.685 2,698,44.80 KG,838,909.76 264 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.8 0.7574 8,970.00 KG 62,080.60 7 ARPA YEMLİK TTS 34.89 34.89 34.8899

Detaylı

LİPİDLER VE METABOLİZMASI

LİPİDLER VE METABOLİZMASI LİPİDLER VE METABOLİZMASI Lipidler bitki ve hayvan dokusunda bulunup, suda çözünmeyen, fakat eter, aseton, kloroform ve benzen gibi polar olmayan çözücülerde çözünen organik bileşiklerdir. Lipidler Weende

Detaylı

1. Giriş. 2. Besinler Besin kaynakları. Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler. Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü

1. Giriş. 2. Besinler Besin kaynakları. Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler.  Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü Modül 2 Toprak ve Besin döngüsü Bölüm 4 Gübreler ve İlave besinler www.econewfarmers.eu 1. Giriş Bir önceki bölümde besin temininde ekim nöbetinin önemini gördünüz. Bu bölümde organik çiftçilerin kullandığı

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT ÜRETİMİNİN ZAMANLAMASI İLK BUZAĞILAMA 305 GÜN 60 GÜN İKİNCİ BUZAĞILAMA 365 GÜN SÜT SIĞIRI BESLEMEDE KRİTİK GÜNLER 3

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/1/016-31/1/016 Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.83 0.757 1,675,898.00 KG 1,16,17.41 45 ARPA YEMLİK TTS 0.8 0.7535 686,580.00 KG 517,349.10 16 ARPA YEMLİK TTS- 0.68 0.75 0.6978

Detaylı

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü SERALARIN TASARIMI (Seralarda Isıtma Sistemleri) Doç. Dr. Berna KENDİRLİ A. Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Seralarda Isıtma Sistemlerinin Planlanması Bitki büyümesi ve gelişmesi

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı