KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ"

Transkript

1 KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Kum kalıba döküm en çok kullanılan döküm yöntemlerinin başında gelmektedir. Çok farklı büyüklükteki parçalara uygulanışı ve kalıplama maliyetinin az oluşu nedeniyle tercih sebebidir. Kum kalıba döküm yöntemi el kalıplama ve makine yardımıyla kalıplama olarak iki bölüme ayrılır.

2 KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Döküm işlemi esnasında yer çekimi kuvvetinden yararlanılır. Yöntem, döküm parçalarının tek veya küçük çaplı seri üretimi için uygundur. 400 tona kadar parçaların dökümü mümkündür. Makineler yardımıyla gerçekleştirilen kum kalıba döküm yönteminde; kalıp kumuna çeşitli makineler kullanılarak şekil verilir. Yine burada da döküm, yerçekimi kuvvetinin etkisiyle gerçekleştirilir. Bir kaç gramdan birkaç tona kadar parçaların dökümü mümkündür.

3 YAŞ KUM KALIBA DÖKÜM Kum kalıba döküm daha çok yaş kum ile hazırlanan kalıplar ile gerçekleştirilmektedir. Yaş kum; SiO 2 tanecikleri, kil, su ve diğer ilavelerin meydana getirdiği plastik bir karışımdır. YAŞ terimi içerdiği nem yüzünden verilmiş olup, kuru kum karışımından olan farkını belirtmektedir. YAŞ KUM KALIBIN BAŞLICA AVANTAJLARI; Büyük fleksibilitesi, Su ve diğer ilavelerin tazelenmesi ile defalarca kullanılabilmesi En ucuz kalıplama yöntemi oluşudur. YAŞ KUM KALIBIN DEZAVANTAJLARI; Kalıbın daha yüksek mukavemet ve erozyon direncine sahip olması gerektiği durumlarda daha yüksek boyut hassasiyeti ve yüzey kalitesini istendiği durumlarda tercih edilmez.

4 KURU KUM KALIBA DÖKÜM Yaş kum ile hazırlana kalıp, fırın içinde 150 C-350 C sıcaklığa ısıtılmış hava ile kurutularak mukavemet kazandırılır. Kalıba kurutma sonrası daha yüksek sertlik ve refrakterlik özelliği sağlanır. Kurutmada kaybedilen zaman başlıca dezavantajı oluşturur. Yaş kum kalıp yöntemine nazaran nem kontrolü daha az kritiktir. Ayrıca kalıbın dökümden önce bir süre beklemesi, yaş kum kalıplarda olduğu gibi kuruma ve yüzeyin gevrekleşmesi gibi sorunlara yol açmaz.

5 KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

6 KUM KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Kurutma işlemi sırasında sıcaklığın 400 C üzerine çıkılmadan yapılmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde; bağlanmış su kaybı killerin mukavemet özellikleri üzerinde yıkıcı bir etki gösterecektir. Kurutma kendi kendine havada değil fakat bir ısı kaynağı ile yapıldığında, sıcaklık artışına paralel olarak önemli oranda bölgesel nem konsantrasyonu meydana gelebilir. Oda sıcaklığında nem yalnız kurutulan yüzeyden dışarı çıkar. Oysa daha yüksek sıcaklıklarda nemin hareketi her iki yönde olmaktadır. Dolayısıyla bu şekildeki kısmen kurulmuş kalıplarda vakit kaybetmeden döküme geçilmelidir.

7 CO 2 YÖNTEMİ Yaş kum kalıplama ile kuru kum kalıplama arasında sınıflandırılabilecek modern bir yöntem de (CO 2 sodyum silikat yöntemi) CO 2 ile kalıpların sertleştirilmesidir. Bu yöntemde kalıplar, ısıtmaya gerek kalmadan sertleşmektedir. CO 2 yöntemi aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 1- Kum + %1.5 6 camsuyu (Na2O.SiO2) karışımı, model etrafına konur 2- İçinden CO 2 gazı geçirilir. Bu işlemle kalıp sertleştirilir. 3- Sertleştirilen kısımlar bir araya getirilerek kalıp teşkil edilir. CO 2 yöntemi ile kalıplamada konvensiyonel kil bağlayıcılarının yerini sodyum silikat bağlayıcıları almaktadır. Yöntem, bilinen bütün döküm alaşımları için uygundur ve özellikle çelik, gri dökme demir ve bakır esaslı alaşımlarının dökümünde kullanılır.

8 CO 2 YÖNTEMİ

9 CO 2 YÖNTEMİ CO2 yönteminde, kullanılan kum genellikle silika (silis) kumu olup AFS 55 ila 85 tane incelendiğinde olmalıdır. Diğer kumlar da, (zirkon, olivin vb.) kullanılabilir. Kum, kuru olmalı ve içerdiği nem miktarı maksimum %0.25 civarında bulunmalıdır. Ayrıca kum un temiz olması ve mümkün olduğu kadar CaCO 2 içermemesi gerekir. Bağlayıcı olarak kullanılan sodyum silikat ise %7-28 (Na 2 O) %26-64 silis (SiO 2 ) ve %17-67 (H 2 O) dan oluşur. Ayrıca karışma, özellikleri iyileştirmek amacı ile, diğer bazı ilavelerde yapılabilir. Bunlar kısaca kaolen kili, alüminyum oksit (Al 2 O 2 ) ve şekerdir. Kil, kalıp stabilitesini artırır. Alüminyum oksit sıcak mukavemeti yükseltir. Şeker ise dökümde sonra kalıptaki kalıcı mukavemeti azaltır ve dağılabilme özelliğini artırır

10 CO 2 YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI 1-Kalıp ve maça yapım tekniği, yaş ve kuru kalıplamada olduğu gibidir. 2-Sodyum silikat kum karışımının mukavemeti nedeniyle, alt ve üst derecede kum içine destek koymak ihtiyacı kalmamaktadır. 3-Pahalı teçhizat gerekmez. Kum ile sodyum silikat karışımı konvensiyonel teçhizatlarla kolayca yapılabilir. CO 2 kolay temin edilebilir. Gaz gönderme cihazları ise pahalı değildirler. 4-CO 2 yöntemi ile kalıp ve maça hazırlamada, kullanılan sodyum silikat (Cam suyu) viskoz bir sıvı olup kum taneleri arasına düzgün şekilde dağıtması iyi bir karıştırma ile sağlanır. 5-Kum sodyum silikat karışımından CO 2 gazı geçirilerek birkaç dakikada taneler arasında kuvvetli bir bağ meydana getirir.

11 CO 2 YÖNTEMİNİN DEZAVANTAJLARI 1-Konvensiyonel yönteme nazaran daha pahalı bir yöntemdir. 2-Bu yöntem için hazırlanan kum karışımının bekleme süresi çok daha kısadır. 3-Hazırlanmış (sertleştirilmiş) kalıplar normal atmosfer basıncında depolandıklarında, 24 saatte veya daha uzun bir sürede bozulmaktadırlar.

12 DİSAMATİC (YÜKSEK BASINÇLI DERECESİZ KALIPLAMA) Disamatic sistem de bütün derecesiz otomatik kalıplama sistemleri gibi, büyük bir üretim kapasitesi iyi döküm kalitesi ve düşük maliyet avantajlarını taşımaktadır. Bu yöntemle saatte 300 kalıp üretilebilmektedir.

13 KALIP veya MAÇA YAPIMINDA KULLANILAN OTOMATİK MAKİNA

14 DİSAMATİC (YÜKSEK BASINÇLI DERECESİZ KALIPLAMA)

15 DİSAMATİC (YÜKSEK BASINÇLI DERECESİZ KALIPLAMA)

16 ÜNİVERSAL DERECESİZ KALIPLAMA VE DÖKÜM SİSTEMİ Şekil 6. Üniversal derecesiz kalıplama ve döküm sistemi. 1. Kalıplama makinesi 2. Hazır kalıplar ve konveyör 3. Döner tablalı döküm makinesi, 4. Kalıp bozma, 5. Taban plakasının geri dönüşü.

17 ÜNİVERSAL DERECESİZ KALIPLAMA VE DÖKÜM SİSTEMİ Bu yöntem yatay olarak kalıplama yapan gruba girer. Bu sistemde kum, kalıba püskürtülerek değil, normal dökülerek yani gravite etkisi ile dolar. Universal yönteminin en büyük avantajı kalıpların birbirinden bağımsız olarak depolanabilmesi veya bir yerden diğerine gönderilebilmesidir. Büyük makinelerde saatte kalıp, küçüklerde ise kalıp üretilebilmektedir. Kumda nem % 3,5-4 arasındadır ve kum özellikleri sabit tutulmalıdır.

18 KUM KALIBA DÖKÜM ÖRNEKLER

19 KUM KALIBA DÖKÜM ÖRNEKLER

20 KUM KALIBA DÖKÜM ÖRNEKLER

21 KUM KALIBA DÖKÜM ÖRNEKLER

22

23

24

25

26

27 _ r _ r DÖKÜMDE LUNKER OLUŞUMU

28 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Japonlar tarafından geliştirilen bu yöntem geleneksek kalıp kumu karışımlarından yalnızca kum bulunmaktadır. Herhangi bir bağlayıcının ve nemin olmadığı bu yöntemde kalıp şekli vakum etkisiyle korunmaktadır. Kalıplama kumunda bağlayıcı kuvvet olarak vakumun kullanıldığı yöntemdir. Kalıbın model etrafında kalan yüzeyleri plastik bir film ile kapatılır. Tüm döküm işlemi boyunca vakum işlemi uygulanır. Yöntemde bağlayıcısız kuru kum ve vakum uygulamasının gerçekleştirilebileceği şekilde dizayn edilmiş dereceler kullanılır. Bütün döküm alaşımlarının dökümüne uygun olan bu yöntemde 10 tona kadar parçaların dökümü yapılabilmektedir.

29 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Bu yöntemde kum kitlesi bir plastik film ile şekillendirilip çerçevelenir; kalıp içi basıncın azaltılmasıyla, kum kitlesi sıkıştırılır ve kalıp oluşturulur. Ergimiş metalin boşaltılması ve katılaşmasından sonra kalıp normal basınca getirilir ve döküm parçaları kendiliğinden dağılan kalıptan herhangi bir işlem gerektirmeden hemen ayrılır. Vakum emişi ile kum yüzeyine çok sıkı teması sağlanan plastik film, ergimiş metal ile karşılaştığında yanmaz, fakat derhal ergiyerek buharlaşır.

30 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Bu yöntemde daha yüksek kütle yoğunluğu sağlayan yuvarlak tane şekilli kumların kullanılması gerekmektedir. Basma mukavemeti ve sertlik açısından bakıldığında, yuvarlak tane şekilli kumlar, yüksek akışkanlıklarıyla, yüksek kütle yoğunluğu sağlayabilirler.

31 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ Bu yöntemde kullanılacak olan termo plastik film ucuz olma,mükemmel şekil alabilme,az gaz çıkışı ve zehirli gaz çıkarmamak gibi bazı özelliklere sahip olmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda polietilen ve polipropilen in yüksek sıcaklık bölgelerinde, EVA ise nisbeten düşük sıcaklıklarda daha iyi bir uzama gösterdiğini ortaya koyar. Ayrıca en uygun film kalınlığı olarak mm belirlenmiştir.

32 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI 1- Düzgün döküm yüzeyi 2- Çok ince kesitlerin dökülebilirliği 3- Boşlıuksuz döküm imkanı 4- Temiz ve gürültüsüz çalışma koşulları 5- Kalıplama kumunun tekrar kullanılabilir oluşu 6- Toz probleminin olmaması 7- Kalıbın her bölgesinin eş ve değişmez sertlikte olması, 8- Üretilen dökümlerde yüksek boyutsal hassasiyet elde edilmesi 9- Modelin kalıptan rahatça ayrılabilmesi

33 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİNİN DEZAVANTAJLARI 1- Tüm operasyon boyunca kalıpların vakum altında tutulma zorunluluğunun bulunması 2- Diğer döküm yöntemlerine göre katılaşmahızının düşük olması 3- Plastik filmden gelen masrafların bulunması 4- Yüzey örtü boya malzemelerinden dolayı masraflar bulunması 5- Kalıp bekleme süresinin daha uzun olması 6- Kullanılan kumun kaliteli olma sorunu 7- Vakum düzenekli kalıplama kutularından gelen masraflar 8- Plastik filmin uygulama sırasında soğuk havadan etkilenmesi

34 VAKUMLU KALIPLAMA YÖNTEMİ

35

36 MODEL VE TAŞIMA KUTUSU

37 PLASTİK FİLMİN ISITILMASI

38 MODELİN PLASTİK FİLMLE KAPLANMASI

39 PLASTİK FİLMİN ISITILMASI

40 ÜST KALIBIN KUMLA DOLDURLMASI

41 ÜST KALIBIN OLUŞUMU

42 MODELİN KALIPTAN AYRILIŞI

43 ALT VE ÜST KALIBIN TAMAMLANMASI

44

45

46

47

48

49 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Kabuk kalıplama (Shell Molding - CRONING) yönteminde kalıp, ısıtılmış bir model etrafında oluşturulan ve KUM + sıcakta sertleşen thermosetting REÇİNE bağlayıcı karışımında meydana gelmiştir. Karışımın belirtilen şekilde ısıtıldığında reçine ile bağlanan kum tanecikleri kalıbın yarısını meydana getiren oldukça sert bir KABUK oluştururlar. Kalıbın her iki yarısı hazırlandıktan sonra, gerekiyorsa maça da yerleştirilip, kabuk kalıp tamamlanır. Bu şekilde kalıp sıvı metalin dökümüne hazır hale getirilir.

50 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİNİN AVANTAJLARI 1- Boyutsal hassasiyet geleneksel (konvansiyonel) yaş kum kalıplamaya nazaran çok daha yüksektir. 2- Parçanın son şeklini alması için gerekecek işlem çok azalmaktadır. 3- Döküm yüzeyleri yaş kum kalıba nazaran son derece düzgündür. 4- daha az kum harcanmaktadır. 5- Dizayn açısından daha az sınırlama söz konusudur.

51 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİNİN DEZAVANTAJLARI 1- Maksimum döküm ağırlığı ve boyutları sınırlıdır. 2- Metalden olması gereken modeller pahalıdır. 3- Pahalı reçineler kullanılmaktadır. 4- Yolluk ve çıkıcılar tamamen veya kısmen modelde bulunmalıdır. 5- Daha fazla techizata ihtiyaç göstermektedir.

52 1- REFRAKTER MALZEME (KUM) Kabuk kalıplamada kullanılan başlıca refrakter malzeme silis kumudur. Silis kumunun refrakterliğinin yetersiz kaldığı ergime sıcaklığı yüksek metallerin dökümünde, daha yüksek refrakterlik, daha iyi ısı iletimi, daha düşük ısıl genleşme özelliklerine sahip ve kimyasal olarak ta metallere karşı daha dirençli oldukları için Zirkon, Kromit ve daha nadir olarakta Olivin kumları kullanılır. Olivin, Forsterit olarak bilinen magnezyum silikat (2MgO. SiO 2 ) ların genel adıdır. Kum tanelerinin yuvarlak olması tercih edilir. Yuvarlak taneli kumlar yüksek gaz geçirgenliği ve yüksek soğuk dayanım sağlarlar, ancak sıcak dayanımları düşüktür. Köşeli kumlar ise düşük gaz geçirgenliği ve düşük soğuk dayanım verirken yüksek sıcak dayanım sağlarlar.

53 2- BAĞLAYICI (REÇĠNE) Kabuk kalıplamada bağlayıcı olarak fenol formaldehit reçineleri kullanılır. Fenol formaldehit reçineler NOVALAK reçine olarakta bilinirler. Novalak reçineler kabuk kalıplamada başlıca sıvı ve katı olmak üzere iki halde bulunurlar. Sıvı reçineler % katı reçine (geri kalanı alkol veya aseton) içeren novalak vernikler ve % katı reçine (% 4 alkol, geri kalanı su) içeren sulu çözeltilerdir. Katı reçineler toz, granül ve pul şekilde kullanılırlar. Sıvı reçinelerde reçine, alkol veya alkol-su karışımı içinde çözünmüş durumdadır.

54 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ 3. AKTĠVATOR Kabuk kalıplamada aktivator olarak en yaygın kullanılan malzeme; kullanımının kolay, fiyatının uygun oluşu nedeniyle Heksametilentetramin dir. Heksametilentetramin beyaz, kristalize ve suda çok kolay çözünebilen bir maddedir

55 4. YAĞLAYICI Yağlayıcı kabuk kalıp kumunda taneler arası sürtünmeyi azaltarak akışkanlığı artırmak ve kum tanelerinin daha sıkı paketlenmesini sağlamak amacıyla kullanılır. En yaygın kullanılan yağlayıcı madde kalsiyum stearattır. Kullanılacak yağlayıcı miktarı yağlayıcı cinsine göre değişir. Yağlayıcı kullanılan kabuk kalıpların yoğunlukları ve dayanımları daha yüksektir. Yöntemin uygulandığı yıllar boyunca çeşitli maddeler yağlayıcı olarak kullanılmıştır. Madeni mum (montanwachs ) metalik sabunlar, mum, çinko stearat, kalsiyum stearat ve bir organik amid mumu bunların başlıcalarıdır.

56 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ 5. ÖZEL KATKILAR Kabuk kalıp ve maçaların çeşitli özelliklerini ayarlamak ve dökülen parçada oluşan bazı hataları önlemek amacıyla kabuk kalıp kumuna özel bazı katkı mad deleri ilave edilir. Demir oksit hem Hematit (Fe ) hem de, Manyetit (Fe 3 O 4 ) halde katkı malzemesi olarak kullanılır.

57 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

58 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

59 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

60 HASSAS DÖKÜM (INVESTMENT CASTING) İnvestment döküm yönteminde, harcanan bir modelin etraf,oda sıcaklığında sertleşen bir refrakter çamurla sarılarak hazırlanan bir kalıp kullanılır. Genellikle balmumu veya plastikten hazırlanan model daha sonra ergitilerek veya yakılarak kalıp boşluğu medyana getirilir.bu nedenle investment döküm yöntemine Lost Wax veya Harcanan Balmumu Yöntemi denir.

61 HASSAS DÖKÜM (INVESTMENT CASTING) Bu yöntemde kalıp harcanan tiptendir. İnvestment döküm yönteminde,model,kalıp ve gereğinde kullanılan seramik maçalar,harcanan tiptendir. Bir başka ifadeyle tekrar kullanılamazlar.

62 HASSAS DÖKÜM YÖNTEMĠNĠN AVANTAJLARI 1-Konvensyonel döküm yöntemleri ve makine ile işleme yolundan imali zor veya bazen imkansız olan kompleks şekilli parçaların kitle üretimi bu yöntemle mümkün olmaktadır. 2-Diğer döküm yöntemlerine nazaran daha yüksek boyutsal hassasiyet,daha düzgün yüzey ve ince detay kısımların daha hassas elde edilmesi imkanını verir. 3-Yöntem ergitilip dökülebilen bütün metallere uygulanabilir kg dan 400 kg a varan dökümler yapılır. 5-İnvestment döküm yoluyla elde edilen parçaların hemen hemen hiç ilave işlem gerek tirmemesi Kolay işlenebilir metal seçimi faktörünü ortadan kaldırmaktadır. 6-Bu yöntem ile, tane boyutu,gren yönlenmesi ve yönlenmiş katılaşma gibi metalurjik faktörler yakından kontrol edilebilmekte ve bu sayede mekanik özellikler de kontrol altın-da tutulabilmektedir. 7-Vakum veya koruyucu atmosfer altında dökülmesi gerekli olan metal veya alaşımlara da bu yöntem kolaylıkla uygulanabilmektedir. 8-İnvestment döküm yönteminde tek parça kalıp kullanıldığından ayırma yüzeyi veya mala işlem yüzeyi yoktur ve parça üzerinde olduğu gibi,bu yüzeyin izi bulunmaz.

63 HASSAS DÖKÜM YÖNTEMĠNĠN DEZAVANTAJLARI 1-Bu yöntemle üretilecek parça boyutu ve ağırlığı,gerek fiziksel gerekse ekonomik nedenlerle ve de kullanılacak teçhizatın kapasitesi ile sınırlanmıştır.genel olarak yöntem,en avantajlı şekilde ağırlığı 5kg ı geçmeyen parçalar için uygulanır. 2-Daha büyük döküm parçaları için (5-5kg) başlangıçtaki teçhizat maliyeti oldukça yüksektir.

64 HASSAS DÖKÜM YÖNTEMİNİN SINIFLANDIRMASI Kalıp hazırlama şekli açısından iki farklı investment döküm yöntemi vardır. 1- Kabuk investment yöntemi (shell İnvestment- Seramik Kabuklu) 2- Dereceli İnvestment yöntemi (Solid Investment- Flask İnvestment yöntemi) Bu yöntemler,model hazırlama tekniği açısından tamamen aynıdırlar.kabuk investment yönteminin farklı yanı,modellerin hemen her zaman her bir ön kaplama işlemine tabi tutulmasıdır. Dereceli investment yönteminde ise modeller ön kaplama işlemine tabi tutulabilir veya hiç ön kaplama yapılmayabilir.

65 SERAMĠK KABUK HASSAS DÖKÜM YÖNTEMĠ Balmumu Enjeksiyonu Model Ağacı Kabuk Yapımı Balmumu BoĢaltılması Döküm Kalıbın Kırılması Kesme BitmiĢ Parçalar

66 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Seramik kabuk investment yöntemi öncelikle,karbon çelikleri ve alaşımlı çelikler, paslanmaz çelikler, ısıya dirençli alaşımlar ve diğer ergitme dereceleri 1100ºC nin üstünde olan alaşımların dökümünde kullanılır.

67 Yöntemin işlem sırası; Parça üretimi; üretilecek parçanın mum modellerinin mum enjeksyon preslerinde imalatı için kalıpların hazırlanması ile başlamaktadır. Kalıplar duralüminyum veya çelik malzeme kullanılarak yapılmaktadır. Hazırlanan metal kalıplara manual veya yarı otomatik mum enjeksiyon preslerinde tek tek siperiş adedi kadar mum basılır. Kullanılan presler yatay veya dikey olarak psi basınç kapasiteli, her saniyede bir baskı yapan preslerdir.

68 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Oluşturulan mum modeller havya veya benzeri bir ısıtıcıyla eritilerek,çubuk şeklinde farklı ölçülerdeki mum yolluklara parçanın geometrisine göre, belli sayıda bağlanır,ve dökümün yapılacağı kafa kısmının yapıştırılmasıyla salkımlar oluşturulur. Mum malzeme 70-90ºC arasında olabilen ergime sıcaklığına sahip olabilmeli, ve seramik kabuğu çatlatmaması için düşük ısıl genleşme özelliğine sahip bir malzeme olmalıdır

69 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Salkımlar seramik malzemeyle kaplanarak döküm yapılacak kabuklar oluşturulur.bu işlem özel olarak hazırlanmış,seramik banyolarına mum salkımın daldırılmasıdır. Bu işlem yeterli kabuk kalınlığı elde edilinceye kadar tekrar ettirilir.başlangıçtaki kaplamaya Ön kaplama adı verilir.genellikle çok ince öğütülmüş tanelerden oluşan bir çamur kullanılır, bu suretle düzgün yüzey elde edilir.ön kaplamanın düzgünlüğü,döküm yüzeyinin düzgünlüğünü tayin eder. Bundan sonraki kaplamalarda refrakter tane iriliği giderek artar.

70 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Yapılan kaplamaları sayısı, kabuktan beklenen kalınlığa bağlıdır. Dökülen parçanın şekline, ağırlığına ve kullanılan seramik ve bağlayıcı cinsine bağlı olmak kaydıyla kabuk kalınlığı genel olarak 0,50-1,50 cm, arası değişir. Ancak optimum kalıp geçirgenliğini sağlayabilmek ve kaplama işleminin süresi ve masrafını azaltmak için, kalınlığın düşük limitlerinde çalışılması tercih edilir.

71 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Kabuk investment yönteminde brefrakter malzeme olarak, düşük termal genleşmesi nedeniyle, geniş oranda Ergimiş silika kullanılır.ergimiş silika özellikle demir esaslı dökümler ile kobalt esaslı alaşımların dökümü için uygun bir malzeme olmaktadır. Ergimiş silika 1650ºC a kadar döküm sıcaklıklarına dayanıklılık gösterir.

72 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Zirkonyum, seramik kabuk investment yönteminde en çok kulanılan refrakter malzemedir. Zirkon un tercih nedenleri, iyi yüzey kalitesi,düşük fiyatı,yüksek sıcaklıkta stabil oluşu, iyi refrakter özelliği,metal sızmasına karşı direnci ve hava veya vakum altında döküme uygun oluşudur. Ancak zirkon kabukların,silika kabuklara nazaran nispeten yüksek ısı iletkenliği özel dikkat gerektirir.termal şoklara direncinin az oluşu nedeniyle alümina daha az kullanılır.

73 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Dış cidarı sert seramik kaplı parça bir fırına sokularak modelin eriyip dışarı akması sağlanır. Seramik malzeme ise yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğundan şeklini muhafaza eder. Bu sırada mum modelin akarak çıkmayan kısımları da tamamıyla buharlaşır. Ardından fırın sıcaklığı yükseltilerek belli bir süre içinde seramik kabuk pişirilerek sinterlenir ve sonraki döküm işlemlerine dayanacak şekilde mukavemetinin artması sağlanır. İşlem 7 bar basınç, ve 200ºC sıcaklıkta dk süreyle gerçekleşir

74 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Kalan son mum kalıntılarını uzaklaştırmak ve seramiğe mukavemet kazandırmak için yaklaşık 1050 ºC de 1 saat sinterleme yapılır

75 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Mum salkımdan kalan boşluğa (daha önce bırakılmış bulunan bir ağızdan) ergimiş halde metal dökülür. Döküm sırasında seramik kabuğun çatlamasını ve hızlı katılaşmayı önlemek için seramik sıcaklığı yaklaşık ºC deyken döküm işlemi gerçekleştirilir.

76 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Döküm sonrası seramik kabuk pnömatik kırıcı ile titreşim yapılarak kırılır

77 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ Parçalar,dairesel bir taş motoruyla yolluklarından kesilerek salkımından ayrılır. Ardından gerekli çapak alma, temizleme ve yüzey parlatma işlemleri yapılır. Son olarak ise kalite kontrol işlemleri yapılır. Dökümde boyutsal çekme veya çarpılmalar varsa bunu kompanse edecek şekilde mum modeller tekrar tasarlanıp üretilebilir

78 SERAMİK KABUK INVESTMENT YÖNTEMİ ENDÜSTRİYEL ÖRNEKLER Tekstil, otomotiv, inşaat, tarım, tıp, makine sektörü için investment yöntemiyle ince cidarlı ve toleransı sınırlı parçalar üretilebilir.

79 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ Dereceli investmet yöntemi uygulamada demir esaslı ve demir dışı alaşımlar için olmak üzere ikiye ayrılır. Demir esaslılarda ve döküm sıcaklığı yüksek olan demir dışı alaşımlarda kalıp malzemesinin 1100ºC a kadar bozulmadan dayanabilmesi gereklidir. Dereceli investment yönteminde demir dışı alaşımlar için modelde ön kaplamaya ihtiyaç olmamakla beraber, demir esaslılarda ön kaplama yapmak standart uygulama haline gelmiştir. Ön kaplama ince taneli refrakter çamurla yapılır;bunun üzerine yapılacak kaplama daha iri tanelidir(>150 mesh)

80 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ Ön kaplama ve sonraki dolgu ve destek kaplamalar başlıca iki bileşenden oluşurlar (refrakter malzeme ve bağlayıcı). Refrakter malzemenin esasını ince silis kumu teşkil eder,geri kalan ise alüminyumoksit ve silikatlardır. En çok kullanılan bağlayıcı etil silikattır. Bağlayıcı olarak monomagnezyum fosfat, ve magnezyum oksit de kulanılabilir.

81 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ KADEMELERİ Dereceli investment yönteminin kademeleri: 1- Modeller havya veya benzeri bir alet yardımıyla yumuşatılarak, yine mum malzemeden yapılmış model ağacına bağlanırlar.

82 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ 2- Silindirik bir gömlek (fanus) model ağacı etrafına geçirilir

83 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ 3- Gömlek ile model ağacı arasındaki tüm boşluklara alçı/seramik karışımı dökülür

84 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ Karışım fırında kurutulur, daha sonra kalıp ters çevrilip içindeki mum modelin eriyip akması sağlanır. Balmumu modelin ergitilip kalıptan çıkarılması safhasında,kalıbın kırılmasının önlenmesinde pratik olarak iki yöntem mevcuttur: a) Kabuğa dıştan bir basınç uygulayarak içerden balmumunun genleşmesi sonucu oluşan basıncı karşılamak. b) Çok hızlı olarak, model ile kabuk arasında ince bir tabakayı ergitmek ve geri kalan (henüz ergimemiş) balmumunun genleşebileceği bir boşluk meydana getirmek.

85 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ 4- Sıcak kalıp ergitilmiş metal ile doldurulur.vakum veya merkezkaç kuvvetiyle döküm kolaylaştırılabilir. Döküm sonrası fanus vakum ortamının sağlandığı fırından çıkartılır

86 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ 5- Basınçlı su ile seramik temizlenir. Fanus çevresindeki delikler su ve seramik (alçı) dolgunun eritilmesini kolaylaştırmaktadır. Temizlik esnasında çevreye su ve diğer artıklar sıçramaması için bu işlem özel bir kabinin içinde yapılır

87 DERECELİ INVESTMENT YÖNTEMİ 6- Döküm ağacından koparılan parçalar malzeme giriş çapakları temizlenerek döküm sonrası kullanıma hazır hale getirilirler. Şekilde yüzük dökümlerin bulunduğu bir hassas döküm ağacı görülmektedir. Mücevher imalatçıları hassas fanus döküm tekniğini yaygın bir şekilde kullanmaktadırlar

88 INVESTMENT YÖNTEMİ

89 INVESTMENT YÖNTEMİ

90 INVESTMENT YÖNTEMİ

91 İNVESTMENT KALIBIN ÖN ISITILMASI İnvestment kalıpların döküme geçmeden önce genellikle ısıtılması gerekir.bunun amaçı: a) Balmumu veya plastik modelden geri kalmış olabilecek artıkları gidermek. b) Kalıbın çok ince kesitlerin de sıvı metal ile kolay dolabilmesini sağlamak. c) Çıkıcıların boyunu küçültmek. d) Sıcak yırtılma eğilimini azaltmaktır. Ancak yüksek ön ısıtma sıcaklığının göz önünde tutulması gereken,üç önemli dezavantajı mevcuttur. a) Özellikle kalın kesitlerde çekilme boşluğu oluşması imkanı daha çok olur. b) Daha yavaş soğuma bazı alaşımların mekanik özelliklerini negatif yönde etkiler. c) Daha çok gaz porozitesine neden olur. Termal şokun bir problem oluşturmayacağı mümkün olan en düşük sıcaklık uygulanabilir.

92 HASSAS DÖKÜMDE MODELLER Balmumu modellerin yanında, plastik modellerde investment kalıplamada çok kullanılır. Plastik modellerin üretimi iki yoldan gerçekleştirilir,bu yollardan hangisinin seçileceği dağa ziyade üretilecek model sayısına bağlıdır. Az sayıda model için plastik parçaların şekillendirilmesi veya birbirine monte edilmesi yoluyla model meydana getirilir. Model sayısının çok olduğu durumda ise, yarı plastik bir malzemenin metal kalıba enjeksiyonu ile modeller elde edilir. Plastik model üretiminde en çok kullanılan malzeme polystren dir. Plastik model malzemesinden beklenen özellikler; a) Uygun mukavemet b) Kalıplamaya veya işlenmeye uygun olmakdır. c) Kalıp içinde artık bırakmadan yanabilme özelliğine sahip olamaktır.

93 HASSAS DÖKÜMDE MODELLER Belirli bir döküm kalitesini elde etmek için investment karışımının ve model malzemesinin stablil olması,ayrıca aşağıda belirtilen genleşme ve çekilme karekteris tiklerinin iyi bilinmesi gerekir. a) Model malzemesindeki çekilme b) Modeldeki çekilme ve katılaşma sırasında oluşan maksimum çekilmenin yönü c) Metalin katılaşmadan sonraki,oda sıcaklığına kadar olan büzülmesi d) Ön ısıtma safhasında kalıptaki genleşme e) Sıvı metal içine doldurulduğunda kalıptaki genleşme

94 HASSAS DÖKÜMDE MAÇALAR Bazı İnvestment dökümler dizayn gereği çok kompleks iç boşlukları vardır. Kompleks şekilli boşlukların model ile sağlanamadığı durumlarda çözünen balmumu maçalar (geçici model) yöntemi uygulanır. Çözünen ve çözünmeyen balmumunun kullanıldığı bir modelin kesiti

95 HASSAS DÖKÜMDE MAÇALAR

96 ENDÜSTRİYEL ÖRNEKLER ORTEZ ORTEZĠN KĠLĠT KISMI 3 PARÇALI KĠLĠT

97 MODEL YAPIMI KALIP ENJEKSĠYON CĠHAZI BASILAN MODELLER

98 SALKIM YAPIMI YAPILAN SALKIM HAVYA ĠLE MODELLERĠN YAPIġTIRILMASI

99 KABUK KALIP YAPIMI 1. SERAMĠK BANYOLARI 3. OTOKLAV 5. YAPILAN KABUK KALIP 2. ZĠRKON YAĞMURU 4. DÖKÜM BOġLUĞU

100 DÖKÜM ISITMA FIRINI ĠNDÜKSĠYON OCAĞI DÖKÜLMÜġ KALIP

101 SON ĠġLEMLER AYIRMA ĠġLEMĠ DARBELĠ KIRICI KUMLAMA

102 ANALĠZ VE TESTLER ÇENTĠK DARBE DENEYĠ ( ĠZOD DARBE DENEYĠ ) 75 Joule 45 Joule 1. DARBE NUMUNESĠ 2. DARBE NUMUNESĠ 1. NUMUNENĠN KIRILMA YÜZEYĠ 2. NUMUNENĠN KIRILMA YÜZEYĠ

103 ANALĠZ VE TESTLER ÇEKME DENEYĠ GERĠLME GERĠNĠM DĠYAGRAMI ÇEKME SONRASI VE ÖNCESĠ NUMUNE ÇEKME CĠHAZI KOPMA UZAMASI % 36

104 PARÇADAKĠ ÇARPILMALAR PARÇADAKĠ ÇATLAK ÜRETĠLEN PARÇALAR

105 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Alçı kalıplara döküm, demir dışı metallerin şekillendirilmesinde kullanılan özel bir döküm yöntemidir. Ana kalıplama malzemesi alçıdır. Kalıplama malzemesi olarak alçı, ilk kez yıl önce Çinliler tarafından pirinç heykellerin dökümünde kullanılmıştır. Günümüzde alçı kalıplara döküm yönteminin kullanılmasının ana nedenleri;boyutsal hassasiyetinin çok iyi olması, döküm yüzeyinin düzgünlüğü, kum kalıplara veya astarlanmış metalik kalıplara oranla son derece ince ve kompleks yüzey detaylarının şekillendirebilmesidir. Alçı kalıba dökülerek üretilen dökümler, kum kalıba yapılan dökümlerden daha pahalıdırlar

106 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Alçı kalıplar yalnızca, kum kalıplama veya diğer ucuz yöntemlerle istenilen sonuçlar sağlanamadığında kullanılır.bir çok döküm parçasında da toplam alanın yalnız küçük bir bölümü alçı kalıplamayı gerektirebilir. Böyle parçalar için kompozit kalıpların kullanımı daha uygundur. Alçı kalıplara dökülerek üretilen parçaların % 90 nı 10 kg dan küçük parçalardan oluşmaktadır. Fakat 30 kg. kadar ağırlıklı parçalar, herhangi bir özel işlem gerektirmeksizin yeterli kalitede dökülebilirler. Alüminyum alaşımlarının dökümünde ise, iki tonluk parçaların başarı ile döküldüğü birçok uygulama bulunmaktadır.

107 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Genel olarak dört alçı kalıplama şekli vardır: 1- Geleneksel Alçı Kalıplar 2- Plakalı Modellerin Üretildiği Alçı Kalıplar 3- Antioch (bean) Prosesiyle Üretilen Alçı Kalıplar 4- Köpüklü Alçı Kalıplar Kullanılan alçı kalıp şekline göre farklılıklar gösterse de genel olarak tüm alçı kalıpların ısı kapasiteleri düşüktür. Dolayısıyla alçı kalıba yapılan dökümler çok yavaş soğurlar

108 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ ALÇI KALIP BİLEŞİMLERİ Tüm alçı kalıplama şekillerinde gerek kalıp gerekse maça yapımındaki başlıca kalıp bileşeni alçı yani CaSO 4 dır.alçı üç farklı şekilde bulunabilir ve ticari adlandırmada her üçünün adı da alçıdır. İki sulu alçı CaSO 4. 2H 2 O Yarım sulu alçı CaSO 4. ½ H 2 O Susuz alçı CaSO 4

109 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ DÖKÜLEBİLEN METALLER Alçı kalıplara yalnızca demir dışı metaller dökülebilirler. Çünkü kalıpların ana malzemesi olan kalsiyum sülfat 1193 C da faz dönüşümüne başlar ve 1450 C da erir. Kum kalıba dökülebilmeye uygun tüm alüminyum alaşımları alçı kalıplarla şekillendirilebilirler. Bakır ve kum kalıplarda dökülebilen bakır alaşımlarının çoğu alçı kalıplara dökülebilirler. Çinko alaşımları, özellikle prototip dökümler için en çok alçı kalıba dökülen alaşımlardır.

110 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ DÖKÜLEBİLEN METALLER %5 den daha fazla kurşun içeren bakır alaşımları genellikle alçı kalıplara dökülemezler. Çünkü böyle alaşımlar bazı kalıp bileşimleri ile reaksiyona girerler ve alçı kalıpların başlıca üstünlüklerinden biri olan düzgün döküm yüzeyini elde etmek zorlaşır. Magnezyum alaşımlarda yine kısmen kalıp malzemesi ile reaksiyon yaptıklarından ve kısmen de kalıpta kalan herhangi bir serbest su ile reaksiyona girdiklerinden uygun olmamaktadır.

111 GELENEKSEL ALÇI KALIPLAR Alçı kalıp yapımı için, piyasada yalnız su ile karıştırılıp kullanılmaya hazır özel bileşimler satılmaktadır. Küçük işlemler için bu hazır karışımların kullanılması ekonomikse de, seri üretimler için her dökümhane kendi kuru karışımını hazırlar. Bileşimleri değişebilen bu malzemelerin alçı miktarı % arasında değişir. Bu alçı çoğunlukla daha az saf olan gri alçı ile daha saf ve pahalı olan beyaz alçının karışımıdır.talk oranı da %20-30 arasında değişir.katılaşma süresini, kalıp mukavemetini ve kalıp genleşmesini kontrol etmek için de küçük oranlarda çeşitli ilaveler yapılabilir. En çok ilave maddeleri ; kireç portland çimentosu,asbest ve terra alba dır.

112 ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

113 VAKUM ALTINDA ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Vakum altında alçı kalıba döküm

114 BASINÇ ALTINDA ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

115 PLAKALI MODELLERİN DÖKÜLDÜĞÜ ALÇI KALIPLAR Çeşitli kalıplama yöntemlerinde kullanılan plakalı modeller geleneksel alçı kalıplama şeklinin biraz değiştirilmiş şekliyle üretilirler. Plakalı modellerin başlıca gereksinimi olan, çok hassas detay ve düzgün yüzey, alçı kalıplarıyla kolayca sağlanabilir. Plakalı model yapımında kullanılan alçı kalıplama şekli, doğal olarak alt ve üst modellerin yapımında da kullanılabilir. Bu uygulamada kullanılan kalıp malzemesinin başlıca farklı alçı olarak yalnız beyaz alçı kullanılmasıdır

116 PLAKALI MODELLERİN DÖKÜLDÜĞÜ ALÇI KALIPLAR

117 ANTİOCH (BEAN) TİPİ ALÇI KALIPLAR Geleneksel alçı kalıpların başlıca dezavantajı olan düşük kalıp geçirgenliğinin bazı ilave işlemlerle geliştirilmiş olduğu, patentli bir yöntemdir. Geleneksel alçı kalıplamaya benzer olarak hazırlanan alçı kalıplar, önce kısmen susuz hale sonra da tekrar sulu hale getirilirler (dehidratlama rehidratlama işlemleri). Böylece iğne biçimindeki alçı kristalleri, yaklaşık olarak kum tanelerine benzer yuvarlak bir biçimde yavaşça tekrar kristalleşir. Poroz bir yapı kazanan kalıbın geçirgenliği artar

118 KÖPÜKLÜ ALÇI KALIPLAR Köpüklü alçı kalıplarda, geleneksel alçı kalıpların çok düşük olan geçirgenliğinin arttırılması amacıyla geliştirilmiş bir alçı kalıp şeklidir. Bu amaca bir köpükleştirici elemanın, kuru karışıma veya çözeltiye ilave edilmesiyle erişilir. Çözeltinin köpükleştirici ile özel bir şekilde karışması sonucu, çözelti içinde çok küçük hava kabarcıkları oluşur. Çözelti yoğunluğu azalarak, hacmi artar. Model etrafına boşaltılan çözeltinin katılaşması ve daha sonraki kuruma işlemleri sırasında, bu kabarcıklar birbirleri ile bağlantılanırlar. Düzgün yüzeyin hemen altında yer alan bu bağlantılı kabarcıklar, metaldeki gazların çıkışına olanak veren geçirgen bir kalıp yapısı oluşturur.

119 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Seramik kalıba döküm yöntemi, investment döküm yönteminin geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Diğer hassas döküm yöntemleriyle üretilemeyecek kadar büyük boyutlu parçalarda veya parça sayısının çok az olduğu durumlarda tercih edilir. Seramik kalıplam, kalıp malzemeleri, dökülebilen metal ve alaşımlar, elde edilen döküm kalitesi v.b. özellikler açısından investment yöntemi gibidir. Başlıca farkı, geleneksel kum kalıplama yöntemlerinde olduğu gibi modellerin tekrar kullanılabilir çeşitte olmasıdır. Döküm parçalarında ayırma yüzeyi (mala yüzeyi) nin izi olacağından özellikle bu iz boyunca boyutsal hassasiyet, investment yöntemi ile elde edilenden daha düşüktür.

120 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

121 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

122 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

123 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

124 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

125 SERAMİK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

126 SERAMİK SERAMİK KALIBA ASKERLER DÖKÜM YÖNTEMİ

127 SERAMİK ASKERLER

128 Seramik askerler

129 Kil askerler SERAMİK ASKERLER

130 Seramik askerler

131 Seramik askerler

132 Seramik askerler

133 Seramik askerler

134 Seramik askerler

135 Seramik askerler

136 Seramik askerler

137 METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Metal kalıba döküm daha ziyade karmaşık şekilli dar boyut toleransları dar olan çok sayıda üretilmesi istenen döküm parçaları için kullanılır. Yöntem isminden de anlaşılacağı gibi,iki veya daha fazla parçadan oluşan ve aynı şekilde bir döküm parçasından çok sayıda üretmek için defalarca kullanılan döküm türüdür.

138 METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Bu döküm teknolojisinde üretilen erimiş metal,kalıcı (genellikle metal) kalıplara dökülerek şekillendirilir. Sıvı metal kalıp içine yerçekimi etkisiyle dolar. Basit maçalar metalden, kompleks şekilli maçalar ise kum karışımı veya alçıdan yapılabilir. Metal olmayan maçaların kullanıldığı yönteme yarı kalıcı kalıba döküm adı verilir. Kalıp ömrünü arttırmak için kalıp boşluğu refrakter malzemelerle kaplanır ve bu sayede parçanın kalıptan çıkarılması da kolaylaşır

139 METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Dökülecek metalin gerektirdiği refrakterliğe sahip olması gereken kalıp malzemesi olarak genellikle özel kalite dökme demir veya çelik kullanılır.düşük sıcaklıkta eriyen metallerin dökümü için bronz da kullanılır.metal dökümde tek bir kalıpla demir esaslı malzemelerden , alüminyum gibi düşük sıcaklıkta eriyen malzemelerden ise e kadar parça dökülebilir

140 METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Metal kalıba döküm yönteminin üstünlükleri şöyle sıralanabilir: 1- İnce taneli iç yapı sayesinde mekanik özellikleri daha iyidir. 2- Hassas boyut toleransları sağlanabilir. 3- Karmaşık parçaların üretimi mümkündür. 4- Parçanın yüzey kalitesi iyi olup,temizleme masrafları düşüktür. 5- Seri üretim için ekonomik bir uygulamadır.

141 METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Metal kalıba döküm yönteminde bazı sınırlamalar vardır.bunlar: Her ne kadar bir maksimum boyut sınırlaması yoksa da yöntem daha çok ufak boyutlu parçaların dökümüne uygundur. Bütün alaşımlar metal kalıpta dökülmeye uygun değildir. Yöntem düşük sayıda parça üretiminde çok pahalı hale gelir.

142 METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ Metal kalıpta dökümü yapılabilen başlıca metal ve alaşımları; alüminyum ve alaşımları, magnezyum ve alaşımları, çinko ve alaşımları, dökme demirler.

143 ALÜMİNYUM VE ALAŞIMLARININ DÖKÜMÜ VE ERGİTİLMESİ Alüminyum ve alaşımları hem kum hem de kokil kalıplara dökülür. Bazı parçaların dış kalıpları kokil,iç kalıpları (maçaları) kumdan hazırlanır.kokil kalıp için hemen ekseriya işlenmesi kolay fontlar kullanılmaktadır.küçük kalıplar bazen çelikten de yapılır. Alüminyum ve alaşımların özgül ağırlıkları az olduğu için, döküm sıcaklığı Pirinç, Bronza göre düşük ve çekmesi de fazla olduğu için besleyicilerin yerleri ve büyüklükleri iyi seçilmelidir. Alüminyum ve alaşımlarının ergitilmesi dikkat isteyen bir iştir. Çünkü alüminyum ergiyik halde çabuk oksitlenir. Bol miktarda gazı içine alır. Oksitlenmeyle ocaktaki maden kaybı artar ve malzemenin mekanik özellikleri kötüleşir. Gaz bulunan parçaların kesitleri gözenekli olur ve mekanik özellikler bozulur. Oksitlenme ve gaz almadan başka, fazla tavlamadan dolayı alaşım iri taneli olur. Bilhassa ısıl işlem gören alüminyum alaşımlarına demirin girmesi mekanik özellikler açısından tehlikeli ve istenmeyen durumdur.

144 ALÜMİNYUM VE ALAŞIMLARININ DÖKÜMÜ VE ERGİTİLMESİ Sıvı alaşımın sıcaklığı fazla yükseltilmemelidir. Her türlü sıcaklıklardan sakınılmalıdır. Ergitme işlemi en kısa zamanda yapılmalıdır. Ergitme işinde kullanılacak malzeme çok temiz olmalıdır. Gazların çıkması için dökümden önce sıvı metal bir miktar bekletilmelidir. Sıvı metalin üzerini koruyucu maddelerle örtmek oksitlenmeyi engeller. Sıvı metal özel temizleme maddeleri ile temizlenir. Daha sonra kalıplara dökülür. Alüminyum kalıplara dökülürken yolluk dolu tutulur. Kalıba curuf kaçmamasına dikkat edilir. Daha sonra kalıptan çıkarılır ve temizleme işlemiyapılır. Kokil kalıba döküm yöntemiyle genellikle 10 kg ın altında kalan, fakat 100 kg akadar çıkabilen alüminyum parçaları üretilir. İç yapı ince taneli olduğundan mekanik özellileri kum döküme oranla da iyidir.

145 BAKIR VE ALAŞIMLARININ DÖKÜMÜ VE ERGİTİLMESİ Bakır, yüksek şekillendirme kabiliyeti nedeniyle ve iletkenliği yüzünden endüstride geniş ölçüde kullanılmaktadır. Elektrik ve ısı iletimi bakırın saf veya az miktarda alaşımlanması ile meydana gelir. Mekanik özellikleri de endüstrideki ihtiyaçları karşılayamaz. Bu yüzden dökümcülükte bakırın çeşitli metallerle yaptığı alaşımları kullanılır. Bakıra kalay, çinko, alüminyum, nikel, mangan v.s. katmakla ana madeni bakır olan alaşımlar meydana gelir. Bakırın en önemli alaşımları Bronz (Tunç) ve Pirinç tir. Bakır ve alaşımları,sıvı veya katı yakıtlı potalı ocaklarda eritilebilirler. Ancak bakırda hidrojen çözünürlüğünün yüksek olması ve dolayısıyla yanma gazlarından eriyiğin bünyesine gaz girmesi, değişik sorunlar yaratır. Elektrikli ocakların kullanılması, döküm sıcaklığının mümkün olduğu kadar düşük seçilmesi, ortamın nemden arındırılması ve diğer tedbirlere çözüm aranmalıdır. Bakır ve alaşımları kum kalıba döküm, kokil kalıba döküm, savurma döküm, basınçlı döküm gibi değişik yöntemlerle üretilirler.

146 MAGNEZYUM VE ALAŞIMLARI Magnezyum alaşımları çok hafiftir. Bu alaşımlar magnezyuma alüminyum,bakır, manganez ve çinko ilavesiyle meydana gelir. Magnezyum-bakır ve magnezyum-alüminyum-bakır alaşımlarının ısı iletkenliği yüksektir. Magnezyum alaşımlarını özgül ağırlıkları 1,8-1,83 kg/dm³, ergime dereceleri 650 C civarındadır. Ergiyen alaşım mutlaka koruyucu bir tabaka ile örtülür. Hava ile teması kesmezse bütün alaşım yanar. Magnezyum alaşımlarından iyi bir alaşım ve döküm parçaları elde etmek için, kalıpta nem ve oksit gibi olumsuz durumlar giderildikten sonra dökülür. Magnezyum alaşımlarının metal kalıba dökülebilme kabiliyetleri alüminyuma nazaran azdır. Bu alaşımlarda hassas parça detayları elde edilmez ve özellikle büzülme gösteren döküm şekillerinde çatlama görülür. Magnezyum alaşımları hafiflik istenen durumlarda çok aranır ve kullanılır. Bazı taşıtlarda özellikle uçaklarda bazı parçanın üretiminde kullanılır.

147 ÇİNKO VE ALAŞIMLARI: Çinko alaşımları, çinkoya bakır, alüminyum, magnezyum, manganez ve daha bazı elemanlar ilavesiyle elde edilir. Çinko alaşımları basınçlı döküm için elverişli olduklarında bu yolla dökülürler. Basınçlı döküme elverişli olduğundan dolayı metal kalıba döküm,üretim sayısının çok olduğu duruml arda kullanılır. Çinko alaşımları; otomobil ve bisiklet parçaları,büro ve mağazalarda lüzumlu takımlar dokuma tezgahlarına ait parçalar, saat parçaları, çeşitli spor aletleri, süs eşyaları, musluklar (soğuk ve 70 dereceye kadar sıcaklıklar için), traş makineleri v.s. yapılmaktadır. Bu parçalar korozyona dayanıklı olması için nikel ve kromla kaplanır.

148 GRİ DÖKME DEMİR Özellikle küçük (13 kg a kadar) ve basit şekilli parçaların metal kalıpta dökümü başarı ile uygulanmaktadır. Kompleks şekilli, çok maçalı ve oldukça farklı kalınlıkta kesitlere sahip gri dökme demirler metal kalıpta üretilirler. Not:Metal kalıp, yüksek ergime sıcaklıkları nedeniyle çelik dökümler için elverişli değillerdir.

149 METAL KALIPLAR

150 KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ

151 METAL KALIBA DÖKÜM MAKİNALARI

152 ERGİTME OCAKLARI

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.

DÖKÜM TEKNOLOJİSİ. Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM TEKNOLOJİSİ Döküm:Önceden hazırlanmış kalıpların içerisine metal ve alaşımların ergitilerek dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir. DÖKÜM YÖNTEMİNİN ÜSTÜNLÜKLERİ Genelde tüm alaşımların dökümü yapılabilmektedir.

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Kalıcı Kalıp p Kullanılan lan Döküm D Yöntemleri (4.Hafta) Kubilay Aslantaş Kalıcı Kalıp p Kullanan Döküm D m YöntemleriY Harcanan kalıba döküm tekniğinin en büyük dezavantajı;

Detaylı

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1

İMAL USULLERİ. DOÇ. DR. SAKıP KÖKSAL 1 İMAL USULLERİ KAYNAKLAR: İmal usulleri, Çağlayan Yayınları, Mustafa Çiğdem İmal Usulleri, Birsen Yay. Selahaddin Anık, Adnan Dikicioğlu, Murat Vural Takım Tezgahları, Mustafa Akkurt, Çağlayan Kitapevi,

Detaylı

TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -1

TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -1 ÜNİTE-6 TALAŞSIZ ÜRETİM YÖNTEMLERİ -1 ÖĞR. GÖR. HALİL YAMAK KONU BAŞLIKLARI Giriş GİRİŞ Son yıllarda insanların yaşam standartlarının yükselmesinin temel sebeplerinden biri, endüstri ve sanayide yaşanan

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Erimiş metalin, elde edilecek parçanın şekline sahip bir kalıp boşluğuna, yerçekimi veya basınç uygulanarak doldurulup katılaşacağı yönteme

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -4-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -4- Fatih ALİBEYOĞLU -4- Döküm Yöntemlerinin Sınıflandırılması 1. Bozulabilir kalıp yöntemleri kalıp, parçayı çıkarmak için dağıtılır Üstünlüğü: daha karmaşık şekiller mümkündür Eksikliği: dökümün kendisinden

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi.

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. TEORİK BİLGİ: Metalik malzemelerin dökümü, istenen bir şekli elde etmek için, seçilen metal veya

Detaylı

KALICI KALIBA DÖKÜM. Kalıcı Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri

KALICI KALIBA DÖKÜM. Kalıcı Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri KALICI KALIBA DÖKÜM Kalıcı Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri 1. Metal (Kokil) kalıba döküm 2. Basınçlı döküm 3. Savurma (Santrifuj) döküm 4. Sürekli döküm 1. METAL KALIBA DÖKÜM Metal kalıba döküm erimiş

Detaylı

Genellikle bir jel yapıcı içeren bu karışımın jelleşmesi beklendikten sonra model çıkarılır.

Genellikle bir jel yapıcı içeren bu karışımın jelleşmesi beklendikten sonra model çıkarılır. Harcanan Kalıba Döküm Yöntemleri A- Harcanan Kalıp Kullanarak Yapılan Döküm Yöntemleri SERAMİK KALIBA DÖKÜM Bu yöntemde, ahşap, alçı veya metalden üretilmiş modellerin üstüne, refrakter tanecikler ve bir

Detaylı

DÖKÜM. - Kalıbın bozularak/dağıtılarak/kırılarak/parçalanarak veya açılarak ürünün çıkarılması şeklinde özetlenebilir.

DÖKÜM. - Kalıbın bozularak/dağıtılarak/kırılarak/parçalanarak veya açılarak ürünün çıkarılması şeklinde özetlenebilir. DÖKÜM Bir katılaştırma tekniği olan döküm, sıvı veya plastik şekil verilebilir (viskoz) başlangıç malzemesinin açık veya kapalı bir kalıp boşluğuna dökülerek burada katılaştırılması esasına dayanır. Bu

Detaylı

MAK 351 İMAL USULLERİ

MAK 351 İMAL USULLERİ MAK 351 İMAL USULLERİ Doç.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi 1 METAL DÖKÜMÜNÜN ESASLARI 1. Döküm Teknolojisine Genel Bakış 2. Isıtma ve Dökme 3. Katılaşma ve Soğuma 2 1 Katılaştırma Yöntemleri Başlangıç

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

MAK 353 İMAL USULLERİ

MAK 353 İMAL USULLERİ MAK 353 İMAL USULLERİ Prof.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi http://www.akademi.itu.edu.tr/vuralmu http://www.akademi.itu.edu.tr/dikicioglu vuralmu@itu.edu.tr 1 METAL DÖKÜMÜNÜN ESASLARI 1. Döküm Teknolojisine

Detaylı

Döküm için yapılan işlemleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

Döküm için yapılan işlemleri kısaca şöyle sıralayabiliriz: Hassas Döküm Teknolojisi: Đngilizce'de "Investment Casting" veya "Investment Shell Casting" ismiyle anılan bu döküm tekniğinin 2000 yıllık bir geçmişi vardır. Bu teknik sayesinde elde uygun malzemeden

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

DÖKÜM USULLERİ : Parçamız Adı : Bağlantı elemanı Dökülecek metal : Dökme demir Çekme payı : % 1 Maçanın Mal. : Kum Modelin Mal.

DÖKÜM USULLERİ : Parçamız Adı : Bağlantı elemanı Dökülecek metal : Dökme demir Çekme payı : % 1 Maçanın Mal. : Kum Modelin Mal. DÖKÜM USULLERİ : Döküm : kalıp için kullanılan malzeme ve ergimiş metalin kalıp içersinde sevkedilme şekline göre sınıflandırılabilir. Buna göre parçamız kum kalıb dökümü ile üretilecek. Parçamız Adı :

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

YTÜMAKiNE * A305teyim.com

YTÜMAKiNE * A305teyim.com YTÜMAKiNE * A305teyim.com KONU: Kalın Sacların Kaynağı BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ÖDEVİ Kaynak Tanımı : Aynı veya benzer cinsten iki malzemeyi ısı, basınç veya her ikisini birden kullanarak, ilave bir malzeme

Detaylı

Metallerde Döküm ve Katılaşma

Metallerde Döküm ve Katılaşma 2015-2016 Güz Yarıyılı Metalurji Laboratuarı I Metallerde Döküm ve Katılaşma Döküm:Metallerin ısı etkisiyle sıvı hale getirilip uygun şekilli kalıplar içerisinde katılaştırılması işlemidir Döküm Yöntemi

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

Bu yöntemde, ahşap, alçı veya metalden üretilmiş modellerin üstüne, refrakter tanecikler ve bir seramik bağlayıcıdan oluşan harç dökülür.

Bu yöntemde, ahşap, alçı veya metalden üretilmiş modellerin üstüne, refrakter tanecikler ve bir seramik bağlayıcıdan oluşan harç dökülür. Harcanan Kalıba Döküm Yöntemleri A- Harcanan Kalıp Kullanarak Yapılan Döküm Yöntemleri SERAMİK KALIBA DÖKÜM Bu yöntemde, ahşap, alçı veya metalden üretilmiş modellerin üstüne, refrakter tanecikler ve bir

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -5-6-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -5-6- Fatih ALİBEYOĞLU -5-6- Kalıcı Kalıba Döküm Döküm sadece bozulabilir kalıplara değil, kalıcı(metal, seramik vs.) kalıplara döküm yapılarak da gerçekleştirilir. Genellikle üretilecek parça sayısı fazla ise

Detaylı

DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri. AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri. AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi. DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Dökümlerin büyük bir kısmı kum kalıpta yapılır. Dökümhanede kullanılan kumlar başlıca

Detaylı

İstenilene uygun parçaların elde edilmesi için, döküm atölyesinin her bölümündeki çalışmalar teknolojik bilgilere dayalı olarak yapılmalıdır.

İstenilene uygun parçaların elde edilmesi için, döküm atölyesinin her bölümündeki çalışmalar teknolojik bilgilere dayalı olarak yapılmalıdır. DÖKÜM Dökümün Tanımı Metal ve alaşımları, çeşitli ergitme ocaklarında ergitilip, hazırlanmış olan kalıplara dökerek istenilen şeklin elde edilmesi olarak da tanımlayabiliriz. Sıvı metal kalıplara doldurulduktan

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU . Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU Su atomizasyonu, yaklaşık 1600 C nin altında ergiyen metallerden elementel ve alaşım tozlarının üretimi için en yaygın kullanılan tekniktir. Su atomizasyonu geometrisi

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 1.TOZALTI KAYNAĞI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ Bu faaliyet sonucunda uygun ortam sağlandığında tekniğe uygun olarak tozaltı kaynağı ile çeliklerin yatayda küt-ek kaynağını yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Toz

Detaylı

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri)

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri) «Daha Temiz Motor Bloğu ve Silindir Kafaları için Gelişmiş Boya Sistemleri» Simon Turley, Halil Gönenbaba (Metko Hüttenes Albertus) 2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır.

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. SinterlenmişKarbürler Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. Seramikler 3 Katogoride Toplanır: 1) Alumina (Al2O3) 2) Alumina

Detaylı

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ 1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ Karbon-Karbon Kompozitlerin Genel Özellikleri Yüksek elastik modül ve yüksek sıcaklık mukavemeti (T > 2000 o C de bile mukavemet korunur). Sürünmeye dirençli Kırılma tokluğu

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Günümüzde 70.000 demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere 100.000 den fazla kullanılan geniş bir

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır.

Toz Metalürjisi. Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz Metalürjisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Notların bir bölümü Dr. Rahmi Ünal ın web sayfasından alınmıştır. Toz metalürjisi İmali zor parçaların (küçük, fonksiyonel, birbiri ile uyumsuz, kompozit vb.) ekonomik,

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK

AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK AlSi7Mg DÖKÜM ALAŞIMINDA T6 ISIL İŞLEM PARAMETRELERİNİN MEKANİK DEĞERLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Onur GÜVEN, Doğan ALPDORUK, Şükrü IRMAK DÖKÜMCÜLÜK İSTENEN BİR ŞEKLİ ELDE ETMEK İÇİN SIVI METALİN SÖZ KONUSU

Detaylı

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır.

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır. Bilinen en eski bağlayıcılardan birisi olan kireç, eski Babil, Mısır, Finikeliler, Hitit ve Persler tarafından hava kireci olarak yapıda kullanılmıştır. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Döküm yöntemlerini kalıplama tekniklerine göre sınıflandırırsak; Harcanan kalıba döküm ve kalıcı kalıplara döküm şeklinde iki gruba ayırabiliriz.

Döküm yöntemlerini kalıplama tekniklerine göre sınıflandırırsak; Harcanan kalıba döküm ve kalıcı kalıplara döküm şeklinde iki gruba ayırabiliriz. BÖLÜM 6 DÖKÜMLERİN YAPISI VE ÇEKİRDEKLENME DÖKÜM YÖNTEMLERİ Döküm yöntemlerini kalıplama tekniklerine göre sınıflandırırsak; Harcanan kalıba döküm ve kalıcı kalıplara döküm şeklinde iki gruba ayırabiliriz.

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -11-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -11- Fatih ALİBEYOĞLU -11- Giriş Toz metalürjisi(tm); Metal tozlarından parça üretimi yapılan imalat yöntemidir. Tozlar istenilen şekle getirilmek amacıyla preslenir. Pişirilmek suretiyle tozlar arasında metalürjik

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ LABORATUAR DENEY FÖYÜ DÖKÜM DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ LABORATUAR DENEY FÖYÜ DÖKÜM DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ LABORATUAR DENEY FÖYÜ DÖKÜM DENEYİ Prof. Dr. Sultan ÖZTÜRK Arş. Gör. Kürşat İCİN TRABZON 2015 1. Deneyin Amacı Döküm

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ

BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ Basınçlı dökümler, sıvı metalin basınç altında metal kalıba doldurulması yoluyla elde edilen dökümlerdir. Basınçlı döküm, metal kalıba döküm yöntemine çok benzemektedir. Aradaki

Detaylı

Metalürji; üretim metalürjisi (ekstraktif metalürji) ve fiziksel metalürji (malzeme) olmak üzere iki ana dala ayrılabilmektedir.

Metalürji; üretim metalürjisi (ekstraktif metalürji) ve fiziksel metalürji (malzeme) olmak üzere iki ana dala ayrılabilmektedir. 1. GİRİŞ Günümüz insanının yaşam standardında son 50 yılda sağlanan olağanüstü iyileşme büyük ölçüde mühendislik tasarımlarının seri ve ucuz olarak imalatını sağlayan yöntemlerin geliştirilmesi sayesindedir.

Detaylı

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dişhekimliğinde MUM Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MUM Dişhekimliğinde kullanılan mumlar genellikle 2 veya daha fazla

Detaylı

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi ELEKTROLİTİK PARLATMA VE DAĞLAMA DENEYİN ADI: Elektrolitik Parlatma ve Dağlama DENEYİN AMACI: Elektrolit banyosu içinde bir metalde anodik çözünme yolu ile düzgün ve parlatılmış bir yüzey oluşturmak ve

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI

YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI YAŞ KALIPLAMA KUMUNUN OPTİMİZASYONU VE STANDARTLAŞTIRILMASI Erkan DALAY* ve Onur ER** * Laboratuvar Uzmanı, EKU Fren ve Döküm Sanayi AŞ, Kocaeli, TÜRKİYE ** Ar-Ge Mühendisi, EKU Fren ve Döküm Sanayi AŞ,

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1

ÇİNKO ALAŞIMLARI :34 1 09.11.2012 09:34 1 Çinko oda sıcaklıklarında bile deformasyon sertleşmesine uğrayan birkaç metalden biridir. Oda sıcaklıklarında düşük gerilimler çinkonun yapısında kalıcı bozunum yaratabilir. Bu nedenle

Detaylı

Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti.

Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti. DÖKÜM KUMLARININ ELEK ANALİZİ 1. DENEYİN AMACI Döküm kumu bileşeni olarak kullanılan silis kumunda tane büyüklüklerinin tespiti. 2. TEORİK BİLGİLER Döküm tekniğinde ergimiş metalin içine döküldüğü kalıpların

Detaylı

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA)

TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) TERMOKİMYASAL YÜZEY KAPLAMA (BORLAMA) Deneyin Amacı: Demir esaslı bir malzemenin borlanması ve borlama işlemi sonrası malzemenin yüzeyinde oluşan borür tabakasının metalografik açıdan incelenmesi. Teorik

Detaylı

REVETMAN. Prof Dr Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

REVETMAN. Prof Dr Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi REVETMAN Prof Dr Övül KÜMBÜLOĞLU Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi REVETMAN Mum örneğin metal yapıya dönüştürülmesi için kullanılan yardımcı madde

Detaylı

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ

ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ ASC (ANDALUZİT, SİLİSYUM KARBÜR) VE AZS (ANDALUZİT, ZİRKON, SİLİSYUM KARBÜR) MALZEMELERİN ALKALİ VE AŞINMA DİRENÇLERİNİN İNCELENMESİ İlyas CAN*, İbrahim BÜYÜKÇAYIR* *Durer Refrakter Malzemeleri San. Ve

Detaylı

TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Kırılganlık. b. Saydamlık. c. Elastikiyet. d. Mukavemet. b.

TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Kırılganlık. b. Saydamlık. c. Elastikiyet. d. Mukavemet. b. TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Plastik sıkıştırma kalıpları daha çok hangi malzemelerin kalıplanmasında kullanılmaktadır? a. Termoplastik b. Polietilen c. Termoset d. PVC 5. Kauçuğun

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts)

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts) DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü,

Detaylı

MAGNEZYUM ve ALAŞIMLARI

MAGNEZYUM ve ALAŞIMLARI Magnezyum, hafif metal olduğundan (özgül ağırlığı = 1.74) uçak, uydu ve roket sanayinin vazgeçilmez malzemelerinden birisidir. Alaşımlanmamış magnezyum, yumuşaklığından, düşük korozyon ve oksidasyon direncinden

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları

Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sol-jel Prosesleri Ders Notları Alüminyum Alkoksit ve Alümina Üretimi Alüminyum metalinin alkolle reaksiyonu sonucu alkoksit oluşturulması ve bundan elde edilecek jelinde öğütülüp kalsine edildikten sonra alüminaya dönüşmesi beklenmektedir.

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. (6.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Gazaltı Kaynağı ğı, Tozaltı Kaynağı Direnç Kaynağı (6.Hafta) Kubilay Aslantaş Gazaltı Ark Kaynağı Kaynak bölgesinin bir koruyucu gaz yardımıyla korunduğu kaynak yöntemler gurubudur.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Kalsiyum Alüminat Çimentosu (KAÇ) PÇ KAÇ KAÇ Uygulama Alanları KAÇ Hidratasyonu

Detaylı

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi.

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.DÖKÜM KUMLARININ MUKAVEMET VE NEM MİKTARI TAYİNİ 8.1. Deneyin Amacı Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.2.Deneyin

Detaylı

www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02

www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02 www.velle.com.tr Metal Pigment Kaplamalar hava Tel.: +90 (216) 701 24 01 Faks.: +90 (216) 701 24 02 Metal Pigment Kaplamalar Metal Pigment Kaplamalar metal yüzeylerde korozyon olarak r. Bunun ötesinde

Detaylı

Fabrika İmalat Teknikleri

Fabrika İmalat Teknikleri Fabrika İmalat Teknikleri İmalat Yöntemleri İmalat teknolojisinin temel amacı tasarlanan ürünlerin en düşük maliyetle, en iyi kalitede ve en verimli yöntemle elde edilmesidir. Üretilecek parçaların geometrisi,

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

SICAK İŞ TAKIM ÇELİKLERİ B İ R K A L İ T E M A R K A S I

SICAK İŞ TAKIM ÇELİKLERİ B İ R K A L İ T E M A R K A S I SICAK İŞ TAKIM ÇELİKLERİ B İ R K A L İ T E M A R K A S I S I C A K İ Ş T A K I M Ç E L İ K L E R İ MARTENSİTİK ÇELİKLER KIND Sınıf AISI Kimyasal Analiz % Kondüsyon HB C Si Mn Cr Mo Ni V Co W Sertleştirme

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Fırın Ön hadde Nihai hadde Soğuma Sarma Hadde yolu koruyucusu 1200-1250 ºC Kesme T >

Detaylı

1 TRONA METAL Sümer Mahallesi 29/11 Sk.N.1 Zeytinburnu İstanbul/TURKEY. Her hakkı saklıdır

1 TRONA METAL Sümer Mahallesi 29/11 Sk.N.1 Zeytinburnu İstanbul/TURKEY. Her hakkı saklıdır 1 TRONA METAL Sümer Mahallesi 29/11 Sk.N.1 Zeytinburnu İstanbul/TURKEY İçindekiler A. Şirket Profili...... Sayfa 3-4 B. Kaba İşleme... Sayfa 5-6 C. Final İşleme... Sayfa 7-8 D. Kalite Kontrol... Sayfa

Detaylı

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi Döküm Prensipleri Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar Şekilvermeyöntemleri Talaşlı Talaşsız Torna Freze Matkap Taşlama Dövme Çekme Ekstrüzyon Döküm Kaynak, lehim Toz metalurjisi Birleştirme Döküm 1. Metal veya

Detaylı

Prof. Dr. İrfan AY / Öğr. Gör. Fahrettin KAPUSUZ

Prof. Dr. İrfan AY / Öğr. Gör. Fahrettin KAPUSUZ ENDÜSTRİDE MALZEME SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY 0 6. NİKEL VE ALAŞIMLARI 1 NİKEL VE ALAŞIMLARI Genel Bilgi Nikel alaşımları, alaşımları, yoğun, katı ve güçlü alaşımlar olarak yüksek sıcaklıklarda(jet motorlarında)

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

DÖKÜM YÖNTEMLERİ. Sıvı metalin soğuyarak katılaşması. Kalıbın dağıtılarak parçanın çıkarılması

DÖKÜM YÖNTEMLERİ. Sıvı metalin soğuyarak katılaşması. Kalıbın dağıtılarak parçanın çıkarılması DÖKÜM YÖNTEMLERİ Geçici (Bozulabilir) Kalıba Döküm Yöntemleri: Kalıp parçayı çıkarmak için dağıtılır. Daha karmaşık şekiller mümkündür ancak dökümden çok kalıbın oluşturulması için gerekli süre uzun olduğundan

Detaylı

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

İmalat Yöntemleri. Prof. Dr. Akgün ALSARAN İmalat Yöntemleri Prof. Dr. Akgün ALSARAN Sınıflandırma Kütlesel şekilverme 1. Dövme 2. Haddelme 3. Ekstrüzyon 4. Tel çekme Sac şekilverme 1. Eğme 2. Derin çekme 3. Germe 4. Kesme Dövme Dövme, darbe ve

Detaylı

Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması

Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması 1.Giriş Monolitik Refrakter Malzemelerin Teknik Bilgi Formları (Data Sheet) malzemelerin laboratuar koşullarında Standardlara uygun

Detaylı

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK Dersin Amacı Çelik yapı sistemlerini, malzemelerini ve elemanlarını tanıtarak, çelik yapı hesaplarını kavratmak. Dersin İçeriği Çelik yapı sistemleri, kullanım

Detaylı

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu ile üretilen elemanlardır.

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Gelişmiş Paketleme Teknikleri Sinterlemenin standart etkenleri sabit tutulup partikül boyut dağılımı devreye sokulduğunda da yüksek yoğunluğa ulaşmada önemli yol

Detaylı

Metalik malzemelerdeki kaynakların tahribatlı muayeneleri-kaynaklı yapıların soğuk çatlama deneyleri-ark kaynağı işlemleri Bölüm 2: Kendinden ön gerilmeli deneyler ISO 17642-2:2005 CTS TESTİ Hazırlayan:

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Bir fikre ya da ihtiyaç duyulan bir pazara ait ürünün nasıl üretileceğine dair detaylı bilgilerin ortaya çıkma sürecidir. Benzer tasarımlar Müşteri istekleri

Detaylı

SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY. Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 0

SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY. Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 0 ENDÜSTRİDE MALZEME SEÇİMİ Prof. Dr. İrfan AY Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 0 6. NİKEL VE ALAŞIMLARI Doç. Dr. İRFAN AY / Arş. Gör. T.KEREM DEMİRCİOĞLU 1 Genel Bilgi NİKEL VE ALAŞIMLARI

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı