Test Bilgi Kataloğu İÇERİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Test Bilgi Kataloğu İÇERİK"

Transkript

1 Test Bilgi Kataloğu İÇERİK Bölgesinde ilk ve tek referans kuruluş olan ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI akademisyen ortakları ve donanımlı kadrosu ile doğru, hızlı ve güvenilir sonuç vermeyi kendisine ilke edinmiştir. Sağlık sektöründe 1992 yılından itibaren devamlılığı olan ve geride kalan 23 yılın getirdiği tecrübeyi çağdaş bir altyapı, yüksek teknoloji ürünleri kullanımı ile buluşturan ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI, çalışmasının kalitesini uluslararası ISO EN (Tıp Laboratuvarlarında Akreditasyon Kuralları) Akreditasyon standardı ile yapılandırmaya ve bu standarta göre hizmet vermeye başlamıştır. Laboratuvarlarımızda tüm incelemelere karşı aynı standardizasyon işletilmekte ve kesinlikle ayrım yapılmamaktadır. ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI merkezi laboratuvar hizmeti ile birlikte akademik kadrosu ile bilimsel destek ve ürün hizmetini de temin edebileceğiniz vazgeçilmez çözüm ortağınız olacaktır. ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI Medikal-Laboratuvar anlayışıyla halen özel ve resmi hastane ve sağlık kuruluşlarına cihaz ve ürün teminini gerçekleştirmekte ve teknik kadrosuyla verdiği hizmetin sürekliliğini ve müşteri odaklı memnuniyeti sağlamaktadır. Amacımız, toplam kalite yönetiminin geliştirimi ilkesi çerçevesinde, ulusal ve uluslararası standartlara uygun, Referans Klinik Laboratuvarı olabilmektir. Yeniliği ve güncelliği yakalayıp, güvenilir ve kaliteli hizmet verebilmenin gururuyla; ilginiz ve desteğiniz sayesinde çalışmalarımız aynı anlayış ve heyecanla sürecektir. Saygılarımızla, ÖZEL AVİCENNA TIBBI LABORATUVARI

2 PREANALİTİK FAZ Doğru sonuç için en kritik safha preanalitik fazda her şeyin doğru yapılmasıdır. Yapılan çalışmalara göre yanlış raporlanan sonuçların % 60 sebebi bu fazdaki hatalardan kaynaklanmaktadır. Hastanın uygun şekilde hazırlanması, örneğin uygun şartlarda alınması, örneğin saklama ve transport için uygun şekilde stabilizasyonu bu evredeki dikkat edilmesi gereken konulardır. ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI çalıştığı kurumları, testler için örneklerin nasıl ve hangi koşullarda alınacağı konusunda ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI Test Kataloğu"ndaki "Laboratuvar Genel Bilgileri "ve "Alfabetik Test Listesi " bölümleri ile detaylı olarak bilgilendirmektedir. Test Kataloğunun kullanım eğitimi ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI Servis Departmanı tarafından sağlanmaktadır. Örnek ve hasta bilgilerinin de laboratuvara doğru ulaşması doğru sonuç için çok kritik bir gerekliliktir. Sistemin kurulması için gerekli barkod etiketleri, barkod okuyucuları ve gerekli tüm eğitimler ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI Bilgi İşlem Departmanı tarafından sağlanmatadır. Laboratuarlarımızda numunelerin doğru alınması ve doğru şekilde transferini sağlamak üzere "Laboratuvar Numunelerinin Alınması, toplanması, saklama koşulları ve taşınması, kabulü, kimlik doğrulaması kontrolü, numunenin ayrıştırılması "Laboratuar Numune Kabul ve Red Kriterleri" belirlenerek uygun olmayan numunelerin laboratuvara kabulünün önlenmesi sağlanmaktadır. ÖRNEK TOPLAMA Kurye servisi şehir içi ve dışında ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI tarafından organize edilmektedir. Özel dizayn edilmiş izolasyonlu çantalar ile gerektiğinde soğutulmış (2-8 C), gerektiğinde donmuş (- 20 C), gerektiğinde oda ısısında örneklerin transferi güvenle sağlanmaktadır. Şehir dışından yapılan gönderilerde ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI anlaşmalı olduğu kargo firmaları ile gönderi yapılmakta gerekli tüm organizasyon ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI tarafından sağlanmaktadır. ÖRNEK KABUL PROSESİ Gelen tüm örnekler analize kadar geçen sürede uygun şartlarda saklanır. Gönderici kurum ve ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI arasında otomasyon ile elektronik bir ağ kurulduğu için hasta bilgileri tamamen elektronik ortamda proses edilir. Örneklerin her biri barkod etiketleri ile tanımlanır. BOS koagülasyon örnekleri, kemik iliği gibi hassas materyaller daima tüm proseslerde önceliklidir. Donmuş örnekler de özel şartlara tabi tutulurlar. Tıbbi olarak acil çalışılması gereken testler ve kurum tarafında acil istenilen testlerin örnekleri için de aynı prosedürler oluşturulmuştur.

3 ANALİTİK FAZ Tıpta hızla gelişen teknoloji ile birlikte yetkin insan bilgisine ihtiyaç da bir o kadar gerekli hale gelmektedir. Analizlerin analitik değerlendirmelerini doğu ve güvenilir şekilde yapabilen teknik elemanlar; genel tıbbi bilgi birikimi ile spesifik patolojilere yaklaşım gösterebilen, klinisyen hekimlere ayrıca tanı, prognoz ve tedavi süreçlerinde yardımcı olabilen belli konularda uzmanlaşmış, laboratuar hekimleri artık çağdaş tıpta vazgeçilmez hale gelmişleridir. Bu bilinçle ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI çağdaş teknolojik ekipmanlar yanında sürekli eğitim programlarına tabi tutulan disiplinli, etik, dinamik ve devamlı kendini geliştirme azminde bir uzman ve teknik eleman kadrosunu da bünyesinde bulundurmaktadır. Analiz aşamasında, barkod etiketli ve otomasyona kayıtları açılmış örnekler ilgili laboratuvar bölümlerine iletilir. Sorumlu teknik elemanlar tarafından, kalite kontrol ve standardizasyonu düzenli olarak yapılan ve takip edilen sistemlerde, validasyonu yapılmış yöntemlerle örnek analizi yapılır. Test sonuçları ilgili teknik eleman tarafından otomasyona kaydedilir, sırası ile teknik eleman sorumlusu ve ilgili uzman tarafından sonuçlar onaylandıktan raporlanır. Laboratuvarda kullanılan cihazların bakım ve kalibrasyonları belli bir plan dahilinde laboratuvar sorumlu uzmanlarımızca yapılmakta veya yaptırılmaktadır. Yine laboratuarlarımızda çalışılan testlerin internal ve external kalite kontrolleri laboratuvar uzmanlarımızın sorumluluğunda yapılmakta ve kayıtları muhafaza edilmektedir. SONUÇLARIN RAPORLANMASI Laboratuvarda çalışılan parametrelerin panik değer listesi hazırlanarak, bu testlere ait düşük veya yüksek değerlerde hastanın hekimine veya hemşiresine derhal haber verilmekte ve çıkan numune sonuçlarının onaylanarak en kısa sürede hastaya ulaşması sağlanmaktadır. Raporlar kurumlara çeşitli yollarla ulaştırılabilir. Otomasyona bağlı olan tüm kurumlar sonuçları eş zamanlı olarak kendileri alabilirler. Kurumlar Otomasyon kullanımı ile referans aralıkları, gönderilen testlerin o anda bulundukları aşamaları, ÖZEL AVICENNA TIBBİ LABORATUVARI tarafından yapılan tüm yenilik ve değişiklik duyurularını ve bazı istatistikleri de istedikleri zaman görebilirler. Otomasyon kullanmayan kurumlar ise e-posta ya da faks iletileri ile sonuçları alabilirler.

4 LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ 1. KAN KÜLTÜRÜ En uygun kan alımı antimikrobial tedavi öncesinde veya bittikten yapılmalıdır. Kan alımı mümkün olduğunca ateşli evrelerde yapılmalıdır. Kan alınacak bölge 3 defa betadinli steril gazlı bezle daha %70'lik alkol ile iyice temizlenmeli ve her defasında 2 dakika beklenilmelidir. Kan alımının venöz kateterlerden yapılmasından kaçınılmalıdır. Kan kültürü şişesine kanın eklenmesinden hemen şişe hafifçe karıştırılmalıdır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır! Kan, kültür şişesine aktarıldıktan şişe oda ısısında bekletilmeli ve en kısa sürede laboratuvarımıza gönderilmelidir. 2. SERUM Tüp: Sarı kapaklı 13x100'lük 5 ml. Vacutainer plastik SST jelli tüp Tüpler içinde bulunan jel, santrifüj sında serum ve kan hücreleri arasında fiziksel bir engel oluşturmakta, tüp çeperinde bulunan slika partikülleri sayesinde serum pıhtılaşmasını hızlandırmaktadır. Serum Elde Edilmesi; 13x100'lük jelli tüpler 5 ml kan örneği ile tamamen oldurulmalıdır. Daha az kan örneği ile yeterli serum elde edilemez. Kanın tüpün çeperindeki silika partikülleri ile iyice temas etmesi için 5-6 kez yavaşça altüst edilmelidir; tüp kesinlikle çalkalanmamalıdır! Tüp içerisindeki kan kendiliğinden pıhtılaşana kadar en az 30 dk. beklenmeli (bu süre en fazla 2 saat olabilir) ve 10 dk xg'de santrifüj (mümkünse soğutmalı) edilmelidir. Böylece tüp içerisindeki jel, serum ile kan hücreleri arasında bariyer oluşturacaktır. Ayrılan serum örnekleri 'MegaTüpü'ne (12x75'lik boş tüp) aktarılarak gönderi yapılmalıdır. Dikkat Edilecek Noktalar: Bir kez santrifüj edilmiş fakat serum ayrımı tam gerçekleşmemiş kan örneğini tekrar aynı jelli tüp içerisinde santrifüj etmek çok sakıncalıdır! İkinci kez santrifüj etmek hücre hasarına neden olacağından hücre içeriği ortama salınır ve matriksi hasara uğramış jelden sızıp seruma karışabilir. Bu durum özellikle bazı elektrolit, eser element ve enzim testleri etkileyebilmektedir. Bu nedenle tam ve doğru serum elde edilemediğinde, jelin üzerindeki serum Avicenna Tüplerine aktarılarak tekrar santrifüj edilmelidir. Hemolizli veya bulanık serumlar birçok tetkik için uygun değildir. Yeniden örnek alınmalıdır!

5 3. EDTA LI TAM KAN Tüp: Mor kapaklı 13x75'lik 2 ml Vacutainer cam K3EDTA tüp Örnek alınışı: 2 ml tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşça alt üst edilerek karıştırılır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir. Örnekler buzdolabında (2-8 C'de) saklanır. Dikkat Edilecek Noktalar: Kan tam olarak tüp üzerindeki işaretli çizgiye kadar alınmamış veya tüpün içerisinde pıhtı oluşmuş ise yeniden örnek alınmalıdır! 4. EDTA'LI PLAZMA Tüp: Mor kapaklı 13x75'lik 4 ml Vacutainer plastik K3EDTA tüp Plazmanın kazanılması: Antikoagülan içeren tüplere kan alımı esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir. Antikoagülan içeren tüplere kan alındıktan hemen tüp yavaşça alt üst edilerek özenle karıştırılmalıdır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımından hemen örnek 2000xg'de 15 dk. santrifüj edilmelidir. Ayrılan plazma 'MegaTüpü'ne (12x75'lik boş tüp) aktarılmalı ve tüp üzerine "EDTA plazma" olduğu etiketlenerek gönderi yapılmalıdır. Bu esnada kanın sellüler kısmı plazmaya karışmamalıdır. 5. ESER ELEMENTLER VE TOKSİK ELEMENTLER İÇİN SERUM Tüp: Lacivert kapaklı 13x100'lük 6 ml Vacutainer plastik plain tüp Örnek alınışı: 13x100'lük lacivert tüpler 6 ml kan örneği ile tamamen doldurulmalıdır. Tüp 5-6 kez yavaşça altüst edilmelidir; tüp kesinlikle çalkalanmamalıdır! Tüp içerisindeki kan kendiliğinden pıhtılaşana kadar en az 30 dk. beklenmeli (bu süre en fazla 2 saat olabilir) ve 10 dk. 1500xg'de santrifüj edilmelidir. Ayrılan serum örnekleri Avicenna Tüpü'ne (12x75'lik boş tüp) aktarılmalı tüpün üzerine istemi yapılan elementin adı belirtilerek gönderi yapılmalıdır. Uygun olmayan koşullar: Separatör tüp ve jelli tüpler kullanılmamalıdır. 6. SİTRAT'LI TAM KAN (SEDİMENTASYON TESTİ) Tüp: Siyah kapaklı 13x75'lik 2.4 ml Vacutainer manuel ESR tüp Örnek alınışı: Kan örneği siyah kapaklı tüplere işaretli çizgiye kadar alınır. Tüp kan örneğinin sitrat ile teması için 5-6 kez çok yavaşça altüst edilir.

6 7. SİTRAT'LI PLAZMA (KOAGÜLASYON TESTLERİ) Tüp: Mavi kapaklı 13x75'lik 2.7 ml Vacutainer sitrat tüp Örnek alınışı: Kan örneği 9:1 oranında sodyum sitrat içeren mavi kapaklı tüplere alınır. Venöz kan alımı esnasında damara ilk seferde zorlamadan girilmeli, turnike çok sıkı olmamalıdır. Eğer kan yavaş ve zorlama ile geliyor ise diğer koldan tekrar doğru kan örneği alınmalıdır. Koagülasyon örneklerinin alımından önce her zaman bir yedek tüpe 2-3 cc kan alınmalıdır. İlk alınan yedek tüp başka testler için kullanılabilir veya atılabilir. Kan örneğinin sodyum sitrat ile karışabilmesi için tüpler işaretli çizgiye kadar tam olarak doldurulmalı ve 5-6 kez çok yavaşça altüst edilerek kanın antikoagülan ile tam teması sağlanmalıdır. Alınan kan örneği 1500 x g'de 15 dakika oda ısısında santrifüj edilerek trombositten fakir plazma elde edilmelidir. Daha düşük santrifüj hızı ve zamanında trombositler plazmada kalarak FIV'ü plazmaya verirler ve pıhtılaşma analizinin yanlış çıkmasına yol açabilirler. Santrifügasyon sı plazma hemen ayrılmalı Avicenna tüpüne aktarılmalı, ağzı hemen kapatılmalı, 'sitrat plazma' örneği olduğu tüp üzerine etiketlenerek belirtilmelidir. Örnek tüpü test çalışılana kadar buzlu kap içerisinde saklanmalıdır. Hemolizli örnek kesinlikle kabul edilmez. Koagülasyon testleri için alınan sitrat plazma örneği en geç 3 saat içerisinde test edilmelidir. Bu nedenle etiket üzerine örnek alınış saati not edilmelidir. Eğer sitratlı hazır tüp yok ise şu şekilde hazırlanır: 1 kısım sodyum sitrat (0.11 mol/l Trisodyum sitrat), + 9 kısım tam kan şeklinde hazırlanabilir. Örneğin; 0.3 ml Trisodyum sitrat ml tam kan. 8. HEPARİNLİ TAM KAN (FLOW-CYTOMETRY TESTLERİ) Tüp: Yeşil kapaklı 13x75'lik 4 ml Vacutainer Plastik lityum heparinli tüp Örnek alınışı: Kan örneği lityum heparin içeren yeşil kapaklı tüplere alınır. Kan örneğinin lityum heparin ile karışabilmesi için tüpler 5-6 kez çok yavaşça altüst edilerek kanın antikoagülan ile tam teması sağlanmalıdır. 9. SODYUM FLORID'LI (NAF) TAM KAN Kan şekeri için santrifüj imkanı olmayan durumlarda alınan örnek uzun süre kan halinde bekleyecek ise Glikolizi inhibe ederek örnekteki kan şekeri düşüşünü engellemek adına Sodyum Florid'li tüpler kullanılmalıdır. Tüp: Gri kapaklı 13x75'lik 2 ml Vacutainer Plastik florid/oksalat tüp

7 Örnek alınışı: 13 x 75'lik tüpler 2 ml kan örneği ile doldurulmalıdır. Tüp kanın NaF ile iyice temas etmesi için 5-6 kez yavaşça altüst edilmelidir. 10 dk xg'de santrifüj (mümkünse soğutmalı) edilmelidir. Ayrılan plazma örnekleri 'MegaTüpü'ne (12x75'lik boş tüp) aktarılmalı ve tüpün 'NaF'lı' tüp olduğu etiketlenerek gönderi yapılmalıdır. 10. PARMAK UCU VEYA KULAK MEMESI KANI (Kandaki parazit incelemesi) Örnek alınışı Kan Yayması Kalın Damla Yöntemi: Alkolle temizlenip kurulanmış parmak ucu veya kulak memesi lanset ile delinir. 2-3 damla kan temizlenmiş lam üzerine alınır, diğer bir lam köşesi veya cam tüp dibi kullanılarak sirküler hareketlerle 30 sn karıştırılarak 2 cm çapında yayılır. Oda ısısında kurutulur. İnce Yayma Yöntemi: Alkolle temizlenip kurulanmış parmak ucu veya kulak memesi lenset ile delinir.2-3 damla kan temizlenmiş lam üzerine alınır. Diğer bir lam kısa kenarı kullanılarak tek bir hareket ile yayılır. Oda ısısında kurutulur. Kan Örneklerinin Korunması Kan alımı sı örnek direk güneş ışığı almayacak şekilde pıhtılaşma süreci bitene dek oda ısısında bekletilir. Bu süre genellikle 30 dakika kadardır. Kan alınan tüpte pıhtılaşmayı hızlandırıcı maddelerin (örn. Kaolin, plastik bilye)bulunması bu süreyi 15 dakikaya kadar kısaltır. Bu süre sı serumun santrifüj ile pıhtıdan ayrılması gerekir. Örneğin tam kan, sitratlı tam kan, EDTA'lı tam kan olarak uzun süre saklaması örnekteki elektrolit konsantrasyonlarında, enzimlerin aktivitesinde, hemotoloji ve pıhtılaşma parametrelerinde çeşitli değişikliklere yol açar.

8 LABORATUVARIMIZCA ÖNERİLEN TÜPLER Tüp Kapak Rengi Ebat Hacim Kullanım Alanı Vacutainer Plastic SST II tube (Jelli tüp) Sarl 13 x Biyokimyasal ve immünolojik testler için serum eldesi VacutainerGlass K3EDTA (EDTA'll tüp) Mor 13 x 75 2 Kan sayımı Vacutainer Plastic K3EDTA tube Mor 13 x EDTA tam kan Vacutainer Plus Citrate tube (sodyum sitratlı tüp) Mavi 13 x Koagülasyon testleri Vacutainer Plastic Lityum Heparin Yeşil 13 x 75 4 Heparin plazma eldesi Vacutainer Plastic Fluoride/oxalate tube (sodyum fluorid'li tüp) Gri 13 x 75 2 Glukoz analizi (Serumun hemen ayrılmadığı dırımlarda) (Örnek uzun süre kan olarak bekleyecek ise) Vacutainer manuel ESR tube (sedimentasyon tüpü) siyah 13 x 75 2,4 Sedimentasyon Vacutainer Plastic Plain Tube Lacivert 13 x100 6 Eser element (Serum ayrılarak MegaTüpü'ne boşaltılmalıdır) MegaTüpü 12 x 75 Ayrılan serum veya plazma örneklerinin aktarıldığı boş tüp Kan alım sırası: Kan kültürü, Serum (sarı kapaklı jellitüp) EDTA'lı kan (mor kapaklı) Sitratlı tüp (mavi kapaklı)

9 TEMEL KURALLAR Hastanın genel bilgileri yanında klinik tanı/ön tanı, eşlik eden hastalıkları yazılmalıdır. Kullanılan antibiyotikler bildirilmelidir. Örneğin alındığı anatomik bölge ve örnek tanımlanmalıdır. Özel mikrobiyolojik işlem belirtilmelidir. Örnekler mümkün olduğunca antibiyotik tedavisine başlanmadan veya, tedavi değişimi yapılacaksa yeni doz verilmeden alınmalıdır. ÖRNEKLERİN NAKLİ Kan kültürleri oda ısısında saklanmalıdır Gonokok aranacak örnekler özel nakil besiyerinde olmalı ve oda ısısında tutulmalıdır BOS örnekleri 37 C'de ya da oda ısısında saklanmalıdır. Anaerop kültürler anaerop transport sisteminde gönderilmelidir. İDRAR ÖRNEĞİ 24 saat beklemiş idrar kültür için uygun değildir. Sabah ilk idrarın alınması etken saptama şansını arttırır. Bol su içilmesi dilüsyona neden olacağından etkenin yakalanma şansı azalabilir. Üretra ağzı temizlenerek (sabunlu su ile yapılmalı, antibakteriyel maddeler kullanılmamalıdır) örnek kontaminasyonu engellenmelidir. İdrar steril kaba alınmalı 30 dakikadan fazla beklemesi gerekiyorsa buzdolabında saklanmalıdır. Pediatrik torbada alınan örnekler hemen ekilmeli veya steril kaba dökülerek gönderilmelidir. Kalıcı sondalı hastalarda kültür için örnek asla torbadan alınmamalıdır. GENİTAL ÖRNEKLER Çok sayıda flora elemenı bulunduğundan alındığı bölge ayrıntılı belirtilmelidir ( vaginal sürüntü, endoservikal sürüntü gibi). Flora yaşla değiştiğinden hastanın yaşı mutlaka belirtilmelidir. Direk mikroskobi ve kültür için alınan örnekler ayrı eküviyonlarla alınmalıdır. Eşlerden birlikte inceleme yapılması gerekir. Endoservikal ve servikal örnekler alınırken vaginal sekresyonlar ile kontanine olmamalıdır. Üretra sürüntüsü hasta idrar yaptıktan 1 saat ve eküvyon ile alınmalıdır. Vaginal ve servikal örnek alınırken spekulum uygulaması sırasında antiseptik içeren madde kullanılmamalı ve örnek eküvyon ile alınmalıdır.

10 GAİTA ÖRNEKLERİ Örnek kabının steril olması gerekmez. Rektal sürüntü örnekleri kabul edilir. Parazit incelemesinde trofozoidlerin aranması istenmiş ise örnek bekletilmeden gönderilmelidir. Kültür için buzdolabında 24 saat veya transport besiyerinde 48 saati geçmeyecek şekilde bekletilebilir. Rutin kültürlerde salmonella, shigella araştırılır bunlar dışında patojen araştırılacaksa mutlaka belirtilmelidir. BOĞAZ VE NAZOFARENKS Rutin örneklerde A grubu beta hemolitik streptokoklar üremiş ise antibiyotik duyarlılık testi yapılmaz. İsteniyorsa belirtilmelidir. Diğer flora dışı üreyen veya florada baskın hale gelen bakteriler için antibiyogram yapılacaktır. BURUN Steril eküvyon ile alınan örnekler gönderilmelidir. KULAK Otitis mediada eküvyonla örnek almak uygun olmamaktadır. Dış kulakta akıntı varsa dış kulak yolu steril su ile ıslatılmış steril pamuklu eküvyon ile temizlenir, kullanılan eküvyon atılır ve ikinci bir eküvyon ile örnek alınır. Stuart Transport besiyeri ile gönderilir. Timpanosentez ile alınan örnekler mutlaka belirtilmelidir. ALT SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİ Alt solunum yoluna ait örnekler kolaylıkla üst solunum yolunda bulunan bakteriler ile kontamine olmaktadır. Sabah balgamının alınması tercih edilmelidir. Gönderilen örnekler balgam, trakeal aspirat, BAL sıvısı, bronşiyal fırçalama, bronşiyal biopsi, transtrakeal aspirat akciğer aspiratı ve akciğer biposisi ise mutlaka belirtilmelidir. KAN KÜLTÜRLERİ İdeal olan ateş yükselmesinden önce veya ateş yükselmeye başladığında alınmalıdır. Akut septisemi dışında örnekler yarım saatten az aralıklar ile alınmamalıdır. Şişenin ağzındaki alüminyum kapak açıldıktan ortadaki lastik kısım %70'lik alkol ile silinir. Kan alınacak damar %70'lik alkollü pamuk ile merkezden çevreye doğru dairesel hareketle silinir. Ayrı bir tentürdiyotlu pamukla aynı işlem tekrarlanır. Üçüncü kez %70'lik alkol ile aynı işlem uygulanır ve alınan kan hemen kan kültür şişesine boşaltılır. 2 aerop ve 1 anaerop şişe kullanılmalıdır. Kan kültürleri için örnekler intravenöz veya arteriyel kateterden alınmamalıdır. Alınan kan miktarı erişkinler için 10 ml, bebek ve çocuklar için 1-2 ml olmalıdır. Buzdolabında saklanan kan kültürleri örnek almadan önce oda ısısına gelmesi beklenmelidir. Kan eklendikten şişeler buzdolabına konmamalıdır.

11 BOS BOS örneklerinde rutinde aerobik inceleme yapılır. Cilt florası ile kontamine olmamasına dikkat edilmelidir. Örnekler bekletilmeden gönderilmelidir. BOS örnekleri kesinlikle buzdolabında bekletilmemelidir. YARA ÖRNEKLERİ Alındığı bölge mutlaka belirtilmelidir. Direk mikroskobi ve kültür için örnekler farlı eküvyon ile alınmalıdır. Yalnızca püy veya eksüda alınması yeterli değildir, lezyonun ilerleyen kenarından da sürüntü alınmalıdır. Yanıklarda geniş temizleme ve debridman sında alınan biopsi örneği tercih edilir. Yara örneği ile birlikte eş zamanlı kan kültürünün alınması önerilmektedir. Yüzeyel yaralarda örnek alınmadan önce alan dezenfekte edilmeli (%70 alkol, sında %1 serbest iyot içeren iyot solüsyonu) ve örnek alınmalıdır. Lezyon tabanından enjektör ile aspirat alınması tercih edilmelidir. Derin yara ve abselerde yüzeyel dezenfeksiyon sında lezyon tabanından aspirat alınmalıdır. Abselerde yüzey temizlendikten lezyon lanset ile delinerek pü ve kan karışımı olan örnek gönderilmelidir. GÖZ ÖRNEKLERİ Alınan miktar az ve kuruma eğiliminde olduğundan yerinde ekim yapılmalı veya transport besiyerine alınmalıdır. Göz kapağı, konjunktiva ve kornea örneklerinde flora kontaminasyonu olabileceğinden sürüntü yerine kazıntı tercih edilmelidir. Kanama olmamasına dikkat edilmelidir. Her iki gözden farklı eküvyon ile örnek alınmalıdır. Hasta örnek alınmadan 8 saat öncesinde antibakteriyel damla kullanılmaması konusunda uyarılmalıdır. Eksüdasyon yok ise eküvyonlar buyyon ile ıslatılmalıdır.

12 TEMEL KURALLAR Hastanın kimlik bilgileri (adı-soyadı, yaşı, cinsiyeti) kabın üzerine silinmeyecek ve karışmıyacak yazı, etiket veya tercihan barkod ile işaretlenmelidir. Bu bilgilerin bulunmadığı materyaller değerlendirme dışı sayılacaktır. Patoloji istem formunda yer alan; hastanın ad-soyadı, yaşı, cinsiyeti, sorumlu doktorun ismi, uygun klinik öykü, laboratuar bilgileri, önceki patoloji tanıları ve var ise diğer bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. Örneğin alındığı anatomik bölge ve örnek tanımlanmalıdır. Biyopsi örneği hastadan alınır alınmaz içinde formol bulunan kaba konmalıdır. Formol miktarı en az örnek hacminin 5 katı kadar olmalıdır. ÖRNEKLERİN NAKLİ Formolün içerisine konmuş örneklerde kabın sızdırmadığından emin olunmalıdır. Gerekirse kabın ağzı uygun bantlarla kapatılmalıdır. Kaplar dik konumda ve ağızları yukarı bakacak şekilde çantalarına yerleştirilmelidir. İstem formları poşet dosya içersinde konmalıdır. Sitolojik materyaller için kabı içerisine buz kalıbı yerleştirilmelidir. BİYOPSİ ÖRNEĞİ Biyopsi örnekleri için en iyi fiksatif formoldür. İçerisinde formol bulunan kaplarda gönderilir. Küretaj gibi kanlı materyallerin fiksasyonun da problem yaşamamak için mümkün olduğunca kanlı kısmından arındırılması gerekir. Lümenli organlar (Örn. uterus, barsak v.b.) bekletiliyorsa, lümenine formolün temas etmesi için açılarak gönderilmesi gerekir. Örneğin ne şekilde açılması gerektiği hususunda web sitemizden destek alabilirsiniz. Lümenli organlar açılamıyorsa lümenlerine formole emdirilmiş bezler yerleştirilebilir. Farklı anatomik lokalizasyondan alınmış örnekler lokalizasyonuna göre farklı kaplara yerleştirilmeli ve n üzerinde mutlaka lokalizasyon belirtilmelidir. (Örn. mide korpus ve antrum gibi) Rezeksiyon materyallerinde olası lezyonun lokalizasyonu açısından işaretlenme yapılmalıdır. (Örn. tiroid sağ lobun sütürle işaretli olması gibi) SİTOLOJİK ÖRNEKLER Sitolojik örnekler eğer yayma yapılmadıysa, en kısa sürede laboratuara ulaştırılmalıdır. Yayma lam üzerine yapılmalıdır. Havada fikse edilen yaymalar özel kabına konmalıdır. Kabın üzerinde hastanın adı ve soyadı mutlaka olmalıdır.aynı organın farklı lokalizasyonundan yapılan aspirasyonlarda üzerinde lokalizasyon mutlaka belirtilmelidir (Örn. Sağ meme sol meme gibi). Eğer alınan sitolojik örneğin laboratura ulaşmasında 2 saatten fazla bir süre geçiyorsa buzdolabında 2-8 derecede saklanmalı, bu da mümkün değilse miktarı kadar %50'lik alkol ilave edilmelidir. Servikovajinal smearler saç spreyi ile fikse edilmelidir.

13 KOD TEST ADI NUMUNE TÜRÜ MİKTAR TAŞIMA ÇALIŞMA YÖNTEMİ ÇALIŞMA RAPOR GÜNÜ TARİHİ Acenocoumarol Serum 2 ml 2-8 C HPLC h55001 Acetaminophe n (Paracetamol) ACTH Stimülasyon Testi (Kortizol) Serum 1 ml 2-8 C FOTOMETRİ 1 hafta 1 hafta Serum 2 ml 2-8 C EIA 1 hafta h55002 ACTH Stimülasyon Testi (Kortizol, 17- alfahidroksiprogestero n ve DHEA-S) Serum 6 ml 2-8 C ECLIA, EIA 1 hafta h55003 ACTH Stimülasyon Testi (17-alfa-OH progesteron) Serum 2 ml 2-8 C EIA 1 hafta h55004 ACTH Stimülasyon Testi (Kortizol, 17-alfa hidroksiprogesteron Serum 6 ml 2-8 C ECLIA, EIA 1 hafta ve DHEA-S) Açilkarnitin Profili Özel kağıda emdirilmiş kan 2-8 C Tandem mass spektrometre 1 hafta h55005 Adacık Hücre Antikoru (ICA) ADAM TS 13 (von Willebrand Factor Splitting Serum 1 ml 2-8 C IFT 1 hafta Plazma (Sitrat), 4 ml <0 C Adenovirus Antijeni Gaita 1 gr 2-8 C h55006 h55007 h55008 Adenovirus Antikoru, IgA Adenovirus Antikoru, IgM Adenovirus DNA (PCR), BOS h55009 Adenovirüs PCR Gaita 1 gr Adenozin deaminaz (ADA) Serum BOS Biyolojik Sıvı Plevra Sıvısı KOAGULOME TRİ IMMUNOASSA Y Serum 1 ml 2-8 C EIA Serum 1 ml 2-8 C EIA Bos 2 ml 2-8 C PCR C 1 ml 2-8 C 1 ml 2-8 C 2-2 ml 2 ml 8 C 2-8 C PCR 1 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta FOTOMETRİ 1 hafta h55010 Adhezyon Molekülleri, Akım Sitometri Tam Kan 5 ml C AKIM SİTOMET Rİ 1 hafta h55011 Adiponektin Serum 1 ml 2-8 C ELISA h55012 Adrenal Korteks Antikoru 1 hafta Serum 1 ml 2-8 C IFT 15 gün

14 h55013 Adrenal steroid panel Serum 2 ml <0 C 1 hafta h55014 h h55016 Adrenalin (Epinefrin) Adrenalin (Epinefrin), İdrar Ad ren okorti kotrop i k hormon (ACTH) Akciğer Aspergillosisi Spesifik IgG antikoru Plazma, 2 ml <0 C HPLC 24 Saatlik İdrar 10 ml 2-8 C HPLC Plazma, 1 ml <0 C ECLIA Serum 2 ml 2-8 C RIA 1 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta h55017 Akım Sitometri - AntiTrombosit Antikoru Tam Kan 5 ml C AKIM SİTOMET Rİ 1 hafta h Akım Sitometri- PNH (CD55/59) Aktive Protein-C Rezistansı (APC) Tam Kan 5 ml C Plazma (Sitrat), 2 ml <0 C AKIM SİTOMETRİ KOAGULOMET Rİ 1 hafta 1 hafta h55019 ALA (Aminolevulinik Asit) 24 sasstlik idrar,spot idrar 10 ml 10 ml 2-8 C Kromatografik Spekrofotometri k 1 hafta Alanin Aminotransferaz (ALT) Serum 1 ml 2-8 C FOTOMETRİ Her Gün Aynı Gün Albumin Serum 1 ml 2-8 C FOTOMETRİ Her Gün Aynı Gün Albumin, BOS BOS 1 ml 2-8 C FOTOMETRİ Her Gün Her Gün Albumin, Biyolojik Sıvı Biyolojik Sıvı 1 ml 2-8 C FOTOMETRİ Her Gün Her Gün Aldolaz Serum 1 ml 2-8 C enz'matik Aldosteron Serum 2 ml 2-8 C RIA Aldosteron, İdrar 24 Saatlik İdrar, (HCl ile) 5 ml 2-8 C RIA 1 hafta 10 gün 10 gün Alfa fetoprotein (AFP) Serum 1 ml 2-8 C CLIA/RIA Her Gün Aynı Gün Alfa-fetoprotein (AFP), Amniyotik Sıvı Amniyotik Sıvı 1 ml <0 C EIA 1 hafta Alfa-fetoprotein (AFP), Maternal Serum Serum 1 ml 2-8 C EIA Cuma 1 hafta h55020 Alfa Galaktosidaz, Lökosit Alfa-Glukosidaz, Lökosit Alfa-Hidroksi Bütirat Dehidrogenaz (HBDH) Tam Kan 20 ml C enzimatik Tam Kan 20 ml C enz'matik Serum 1 ml 2-8 C enz'matik Alfa-1-antitripsin Serum 1 ml 2-8 C NEFELOMETRİ Yaklaşık 2 hafta Yaklaşık 2 hafta 1 hafta Cuma

15 KOD TEST ADI Alfa-1 - antitripsin, Dışkı Alfa-1-antitri psin,fenotiplendi rme Alfa-1 - Mikroglobin Alfa-2- Antiplazmin Aktivitesi Alfa-2- Makroglobin Alfa-Subunit PGH (Pitüiter Glikoprotein Hormon) NUMUNE TÜRÜ AÇIKLA MA MİKTA R TAŞIM A ÇALIŞMA YÖNTEMİ Gaita 1 gr 2-8 C RID Serum 1 ml 2-8 C IEF Serum 24 Saatlik İdrar Spot İdrar Plazma (Sıtrat), Serum 24 Saatlik İdrar Spot İdrar 1 ml 10 ml 10 ml 2-8 C 2-8 C 2-8 C RID 1 ml <0 C KROMOJENIK 1 ml 1 ml 1 ml 2-8 C 2-8 C 2-8 C NEFELOMETRI Serum 1 ml 2-8 C IRMA ÇALIŞMA RAPOR GÜNÜ TARİHİ 15 günde bir Cumart esi 3 hafta 1 hafta 10 gün Yaklaşık 2 hafta 10 gün Ertesi gün Alkalen Fosfataz (ALP) Serum 1 ml 2-8 C FOTOMETRIK Her Gün Aynı Gün h Alkalen Fosfataz, l'zoenzim Elektroforezi Alkalen Fosfataz, Kemik l'zoenzimi Alkalen Fosfataz, Plasenta l'zoenzimi Serum 1 ml 2-8 C ELEKTROFOREZ Serum 1 ml 2-8 C RIA Serum 1 ml 2-8 C EIA h55022 Altın, Gaita Gaita 2 gr 2-8 C ICP-MS h55023 Altın, İdrar İdrar 2 gr 2-8 C ICP-MS h55024 Altın, Serum Serum Aluminyum Serum Aluminyum, İdrar 24 Saatlik İdrar Amikacin Serum Kan örneği separatör jel i Kan örneği separat ör jel i İdrar örneği plastik kaplarda Kan l örneği, separatör jel i 2 ml 2-8 C ICP-MS 3 ml 2-8 C AAS/FOTOMETRIK 5 ml 2-8 C AAS 1 ml 2-8 C FPIA Carsamba 1 hafta 1 hafta 1 hafta 2 hafta 2 hafta 2 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta Amilaz Serum 1 ml 2-8 C FOTOMETRIK Her Gün Aynı Gün

16 Amilaz, Biyolojik Sıvı Biyolojik Sıvı 1 ml 2-8 C enz'matik Cuma Amilaz, İdrar Spot İdrar 5 ml 2-8 C enz'matik Cuma Amilaz, İdrar (24 saat) 24 Saatlik İdrar 1 ml 2-8 C fotometri Amilaz, Pankreatik Serum 1 ml 2-8 C enz'matik Aminoasit Profili, BOS BOS Aminoasit Profili, İdrar Aminoasit Profili, Serum 24 Saatlik İdrar Spot İdrar Serum, BOS amino asit profili altında; -Fosfoserin, -Taurin, - Fosfoetanol -Aspargin, - Hidroksipr olin, - Threonin, -Serin, - Aspartik asit, - Glutamik asit - İdrar amino asit profili altında; - -Aspargin, F - Hidroksipr olin, - Threonin, -Serin, - Aspartik asit, - Glutamik asit, - Serum ammo asit profili altında; - Fosfoseri - Aspargın, - Hidroksip rolin, - Threonın, -Serin, - Aspartik asit, - Glutamik asit, - Glutamin, -Alfa- A i 1 ml <0 C HPLC 10 ml 10 ml <0 C HPLC Cuma Cuma Carşamba Carşamba 10 gün 10 gün 2 ml <0 C HPLC 10 gün Çarşam ba Amiodarone Serum 2 ml 2-8 C HPLC Çarşamb a 1 hafta Amip (Entamoeba histolytica) Antijeni Gaita 1 gr 2-8 C EIA 1 hafta Amip Antikoru Serum 1 ml 2-8 C IHA Ertesi gün

17 h55025 Amip ve Giardia Aranması Amitriptylin AML Paneli (Erişkin,Genetik) Gaita 1 gr 2-8 C MİKROSKOPİ Serum Heparınlı tam kan ya da kemik iliği Kan örneği, separatör jel i 2 ml 2-8 C HPLC Cuma Cumarte si Ertesi gün 1 hafta 3 ml 2-8 C FISH 1 hafta h55026 AML Paneli (Pediatrik,Genetik) Heparınlı tam kan ya da kemik iliği 3 ml 2-8 C FISH 1 hafta Amoksisilin Serum 2 ml 2-8 C HPLC 1 hafta Amonyak Plazma, 1 ml <0 C FOTOMETRİ Cuma 1 hafta Amyloid A Serum 1mL 2-8 C Nefelometrik 1 hafta h55027 Androstenedion Serum 1 ml 2-8 C EIA Cuma Angiotensin Converting Enzyme (ACE) Serum BOS 1 ml 1 ml 2-8 C 2-8 C KOLORİMETRİK 1 hafta h55028 Anti-Aktin Antikoru Serum 1 ml 2-8 C IFT h55029 h55030 h Anti-Ampiphysin Antikoru Anti-Basal Membran Antikor, Alveolar Anti-Bazal Membran Antikor, Tubular Anti-Beta-2 Glikoprotein 1 antikoru, IgA Anti-Beta-2 Glikoprotein 1 antikoru, IgG Anti-Beta-2 Glikoprotein 1 antikoru, IgM Serum 1 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG Serum 1 ml 2-8 C IFT Serum 1 ml 2-8 C IFT Serum 1 ml 2-8 C ELISA Serum 2 ml 2-8 C EIA Serum 1 ml 2-8 C EIA 1 hafta 2 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta 1 hafta Anti CCP (Anti-Cyclic Citrullinated Peptide Antibody) Serum 1 ml 2-8 C ELISA Ertesi gün Antibiyotik Duyarlılık, Bakteri Genç Bakteri 2-8 C MANUEL Her Gün 3 gün h55032 Antibiyotik Duyarlılık, MIC Genç Bakteri 2-8 C h55033 Anti-D Titrasyonu Tam Kan 5 ml C JEL Cuma

18 Anti- Deoksiribonükleaz Antikor (Anti-DNAse B) Anti-Desmoglein 1 antikoru, IgG Anti-Desmoglein 1 SANTRİFÜGASYON Serum 1 ml 2-8 C NEFELOMETRİ Serum 1 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG Sal 1 hafta 1 hafta Serum 1 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG 01 antikoru, IgM Anti-Desmoglein 3 antikoru, IgG Anti-Desmoglein 3 Serum 1 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG 1 hafta 1 hafta Serum 1 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG 01 antikoru, IgM 1 hafta Antidiüretik Hormon (ADH) Serum ve Plazma, 3 ml <0 C RIA 1 hafta Anti-DNA Serum 1 ml 2-8 C Cumartes Cuma i Anti-ds DNA, EIA Serum 1 ml 2-8 C ELISA Anti-ds DNA, IFT Serum 1 ml 2-8 C IFT Cuma h55034 h55035 h h55037 h h Anti-ENA CENP B Antikoru Anti-ENA dsdna Antikoru Anti-ENA Histone Antikoru Anti-ENA J0-1 Antikoru Anti-ENA Nucleosome Antikoru Anti-ENA PmScl Antikoru Anti-ENA RNP/Sm Antikoru Anti-ENA Ro-52 Antikoru Anti-ENA ScL70 Antikoru Anti-ENA Sm Antikoru Anti-ENA SsA (Ro) Antikoru Anti-ENA SsB (La) Antikoru Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma Serum 1 ml 2-8 C IMMUNOBLOTTING Cuma

19 TEST ADI NUMUNE AÇIKLAMA TÜRÜ MİKTAR TAŞIMA ÇALIŞMA YÖNTEMİ ÇALIŞMA RAPOR GÜNÜ TARİHİ h55040 Anti-Endotel Hücre Serum Antikoru 2 ml 2-8 C İFT 1 hafta Anti-Faktör Xa Plazma Aktivitesi (Sitrat), (HMW/LMWheparin) 2 ml <0 C FOTOMETRİ Cuma Anti-Fosfatidilserin Serum Antikoru, IgG Anti-Fosfatidilserin Serum Antikoru, IgM 1 ml 2-8 C EIA 10 gün 1 ml 2-8 C EIA 10 gün Antifungal Duyarlılık, Genç Otomatize Suşu Mantar Anti- Histon Antikor Serum 1 ml 2-8 C EIA 1 hafta h55041 Antihyaluronidaz Serum Titresi 1 ml 2-8 C ENZMATİK 1 hafta h55042 Anti- IgA Antikoru Serum 2 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG 1 hafta h55043 Anti-lnsülin Reseptör Serum Antikoru h55044 Anti- Anhi Karbonik Serum draz Antikoru Anti-Kardiyolipin IgG Serum Antikoru (ACA IgG) Anti-Kardiyolipin IgM Serum Antikoru (ACA IgM) h55045 Anti-Kolon Epitelium Serum Antikoru 2 ml 2-8 C RİA 1 hafta 2 ml 2-8 C IFT 1 hafta 1 ml 2-8 C EIA 1 ml 2-8 C EIA 1 ml 2-8 C IFT 2 hafta Antikor Tanımlama (11 Tam Antikor) Kan 10 ml 2-8 C JEL Her gün 2 gün SANTRİFÜGASYON h55046 Anti-Labyrinthine Serum Antikoru h55047 Anti-Liver Membran Serum Antikoru 1 ml 2-8 C WESTERN BLOT 2 hafta 1 ml 2-8 C IFT 1 hafta h55048 Anti- Mi-1 Antikoru Serum 2 ml 2-8 C IMMUNBLOTTING 2 hafta h55049 Anti- Mi-2 Antikoru Serum 2 ml 2-8 C IMMUNBLOTTING 2 hafta

20 h55050 Antimon, İdrar İdrar 5 ml 2-8 C ICP-MS 2 hafta h55051 Antimon, Serum Serum Kan örneği separatör jel içermeyen tüplere alınmalıdır. h55052 Antimon, Tam Kan Tam Kan 2 ml 2-8 C ICP-MS 2 hafta 2 ml 2-8 C ICP-MS 2 hafta h55053 Anti-Mullerian Hormon (AMH/MIS) Serum 1 ml 2-8 C EIA İki gün h55054 Anti-Musk Antikor Serum 1 ml 2-8 C EIA 10 gün h55055 Anti-Nötrofil Membran Antikoru Serum 2 ml 2-8 C İFT 1 hafta h55056 Anti-Nötrofil Sitoplazmik Antikor (ANCA) Serum 2 ml 2-8 C IFT h55057 Antinükleer Antikor (FANA) (IFA) Serum 1 ml 2-8 C IFT Cuma h55058 Anti-Pitüiter Antikor Serum 2 ml 2-8 C İFT 1 hafta h55059 Anti-Ribozomal Protein, P protein Serum 1 ml 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG Cuma h55060 Anti-Ryanodin Reseptör Antikoru Serum Plazma 2 ml 2 ml 2-8 C 2-8 C İMMÜNBLOTTİNG 1 hafta Anti -Smooth Muscle Antikor (ASMA) Serum 1 ml 2-8 C IFA Hafta içi 2 gün h55061 Anti-SRP Antikoru Serum 1 ml 2-8 C RIPA, IMMUNOBLOTTING 1 hafta Anti-Skin Antikor Serum 1 ml 2-8 C IFA 2 gün h55062 Antistreptodornase B Serum 1 ml 2-8 C NEFELOMETRİ 2 hafta Anti streptolizin O (ASO), Kantitatif Serum 1 ml 2-8 C FOTOMETRİ Her Gün Aynı gün h55063 Anti-Strongyloides stercoralis Antikoru, IgG Serum 2 ml 2-8 C EİA 2 hafta h55064 Anti-Tip 2 Kollajen Antikoru Serum 1 ml 2-8 C EIA 2 hafta h55065 Anti -Tiroksin (T4) Antikoru Serum 1 ml 2-8 C RIA 2 hafta h55066 Anti -Tirozin Fosfataz Serum 1 ml 2-8 C RIA 2 hafta

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ TEST ADI ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ SONUÇ VERME GÜN ve SAATİ KÜLTÜRLER Boğaz Kültürü 3 gün sonra İdrar Kültürü 3 gün sonra Balgam Kültürü 4 gün sonra Kan Kültürü 7 gün sonra Dışkı Kültürü 4 gün sonra Diğer

Detaylı

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ TEST ADI ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ SONUÇ VERME GÜN ve SAATİ RUTİN BİYOKİMYASAL ANALİZLER Glukoz, BUN, Kreatinin, Ürik Asit, AST, ALT, CK, LDH, ALP, GGT, Lipid Profili, Total Protein, Albümin, Total Bilirubin,

Detaylı

GL.KTP.07 Yürürlük Tarihi 10.05.2015 Revizyon Sayısı 0 LABORATUVARI TEST KATALOĞU

GL.KTP.07 Yürürlük Tarihi 10.05.2015 Revizyon Sayısı 0 LABORATUVARI TEST KATALOĞU Doküman no GL.KTP.07 Yürürlük Tarihi 10.05.2015 Revizyon Sayısı 0 LABORATUVARI TEST KATALOĞU Sayfa No SUT KODU TEST ADI NUMUNE TÜRÜ KAP BİLGİSİ MİKTAR TAŞIMA YÖNTEM ÇALIŞMA GÜNÜ RAPORLAMA TARİHİ 900.010

Detaylı

ÇALIŞMA GÜNLERİ saat. Mesai saatleri içinde saat saat saat. Mesai saatleri içinde

ÇALIŞMA GÜNLERİ saat. Mesai saatleri içinde saat saat saat. Mesai saatleri içinde TEST ADI ÇALIŞILAN LABORATUVAR ADI ÖRNEK TÜRÜ / ALINACAĞI TÜP BİM KODU SUT KODU ÇALIŞMA GÜNLERİ örnek TRANSFER BİLGİSİ SONUÇ VERME ZAMANI AKTİVE PROTEİN C REZİSTANSI Plazma/Mavi kapaklı 300546 904280 15

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ GN.FR.1188 REV.00 İçindekiler MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMLERİ (DÂHİLİ TEL.)... 3 ÖRNEKLERİN

Detaylı

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER NO KOD TEST ADI 1 73001 Ehrlich Ziehl Neelsen Yöntemiyle ARB Aranması Mikobakteri Sıvı Kültürü 2 73003 (MGIT 960, otomatize sistem) 3 73004 Mikobakteri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Tıbbi Laboratuar Adresi :Sağlık Mahallesi Saygun Caddesi No:55 Sıhhiye 06100 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 565 53 62 Faks : 0 312 565 54 55 E-Posta : mikrobiyolojirldb@thsk.gov.tr

Detaylı

LABORATUVAR NUMUNE KABUL RED KRİTERLERİ LİSTESİ

LABORATUVAR NUMUNE KABUL RED KRİTERLERİ LİSTESİ Hazırlayan Laboratuvar Sorumlusu LABORATUVAR KABUL LİSTESİ İnceleyen Kalite Yönetim Direktörü Sayfa No: 19/1 Onaylayan Başhekim TEST ADI KABI AKŞ(Açlık Kan Şekeri) Serum Sarı tüp 5 cc 25 C de 4-8 Cde 1saat

Detaylı

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ TEST ADI ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ SONUÇ VERME GÜN ve SAATİ RUTİN BİYOKİMYASAL ANALİZLER Glukoz, BUN, Kreatinin, Ürik Asit, AST, ALT, CK, LDH, ALP, GGT, Lipid Profili, Total Protein, Albümin, Total Bilirubin,

Detaylı

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Yaklaşık Maliyet Piyasa Araştırması

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Yaklaşık Maliyet Piyasa Araştırması Evrak Tarih ve Sayısı: 19/10/2018-E.15078 T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Sayı : 63003556-934.99-E. Konu : Yaklaşık Maliyet Piyasa Araştırması Yaklaşık

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Tıbbi Laboratuar Adresi :Küçük Çamlıca Mahallesi Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay Caddesi No: 49 Üsküdar 34696 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 544 39 78 Faks : 0

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ DÖKÜMAN KODU: GN.FR.1188 YAYIN TARİHİ: 27.03.2013 REVİZYON NO: 01 REVİZYON TARİHİ: 06.11.2018

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/17) Tıbbi Laboratuar Akreditasyon No: Adresi :Mithatpaşa Caddesi / Balçova 35340 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 412 25 50 Faks : 0 232 259 97 23 E-Posta : merkezlab@deu.edu.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Tunus Cad. No:95 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 427 78 74 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ

TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ TEST ADI SONUÇ VERME ARB (Aside Dirençli Bakteri) Boyalı Direkt Bakı Erlich- Ziehl Neelsen boyamalı preparatta mikroskobik inceleme (acil ise her saat). Her gün 14:30,

Detaylı

2- MİKOLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ

2- MİKOLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ 2- MİKOLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ ÇALIŞILAN TESTLER MİKOLOJİ LABORATUVARI NO KOD TEST ADI 1 73015 Mantar Aranması ( Direkt) 2 73017 Boyalı Mikroskobik İnceleme 3 73018 İmmunofloresan ( Calcoflour

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Tıbbi Laboratuar Adresi :Bağdat Cd. No:28 Kızıltoprak - Kadıköy 34724 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 349 51 51 Faks : 0 216 418 13 47 E-Posta : gelisim@gelisimlab.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Yeterlilik Testleri Sağlayıcısı Adresi : Maslak Mah. AOS 55. Sokak 42 Maslak No:2A Daire: 231 (A9/07) Sarıyer 34398 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 241 26 53 Faks

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI ÇORUM G.H.H. MÜD. YRD. ŞEREF EFE KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI ÇORUM G.H.H. MÜD. YRD. ŞEREF EFE KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI ÇORUM G.H.H. MÜD. YRD. ŞEREF EFE KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI Tıbbi Mikrobiyoloji bir klinik laboratuvar branşı olup, infeksiyon hastalıklarına neden olan

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI - 2 TEST REHBERİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI - 2 TEST REHBERİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI - 2 TEST REHBERİ İçindekiler 1. ÖNSÖZ... 2 2. MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMLERİ (DAHİLİ TEL.)... 2 3. ÖRNEKLERİNİN TAŞINMASINDA

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : 95966346././2014 Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : 95966346././2014 Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Mezkûr yönetmeliğin "Tıbbi laboratuvarların

Detaylı

EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER

EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER 1- Testlerle ilgili oluşturulmuş olan kişisel paneller eğer varsa kaldırılacaktır.(hastanenin özelliğine göre ve bilimsel gerekçeler

Detaylı

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ 0 1 Test Adı Endikasyon Çalışma Yöntemi Numunenin alınacağı tüp Glukoz Diabetes mellitus (tarama, tedavi) Üre Böbrek yetmezliği Kreatinin Böbrek yetmezliği

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:BİY.PR.01 Yayın Tarihi:HAZİRAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 8 1.0 AMAÇ: Biyokimya Laboratuvarının ulusal ve uluslararası standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, düzenli, hızlı ve

Detaylı

LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR.

LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. AŞAĞIDAKİ YÖNERGELERE UYULDUĞU TAKDİRDE BU HATALAR EN AZA İNECEKTİR. 1 Laboratuvarımızda

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç İÜ Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı nda sunulan laboratuvar hizmetlerinin; hizmet verdiği hasta popülasyonu, klinik ve polikliniklerin gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

MERSĠN MERKEZ LABORATUVARI

MERSĠN MERKEZ LABORATUVARI MERSĠN MERKEZ LABORATUVARI Mersin Sağlık Müdürlüğü Merkez Laboratuvarı Mersin Devlet Hastanesi bahçesinde hizmet vermekte olup; Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi ve Toros Devlet

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Adem Aköl Sinan Özyavaş Yrd. Doç. Dr. Umut Fahrioğlu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Detaylı

İBN-İ SİNA HASTANESİ MERKEZ LABORATUVARI MİKROBİYOLOJİ BİRİMİNDE ÇALIŞILAN TESTLER

İBN-İ SİNA HASTANESİ MERKEZ LABORATUVARI MİKROBİYOLOJİ BİRİMİNDE ÇALIŞILAN TESTLER İBN-İ SİNA HASTANESİ MERKEZ LABORATUVARI MİKROBİYOLOJİ BİRİMİNDE ÇALIŞILAN TESTLER SİSTEM ÇALIŞAN LAB SONUÇ BİLDİRİM ÇALIŞILDIĞI GÜN & SONUÇLANMA SÜRESİ KULAK-BURUN-BOĞAZ Boğaz kültürü Kültür AGBHS Her

Detaylı

KAN NUMUNELERİNİN ALINIŞI. Dr. Duran Karabel

KAN NUMUNELERİNİN ALINIŞI. Dr. Duran Karabel KAN NUMUNELERİNİN ALINIŞI Dr. Duran Karabel 1 Kan numuneleri (örnekleri) Tam kan (total kan): Serum veya plazması ayrılmamış kandır. Kan sayımı (hemogram) ve eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) tayini,

Detaylı

4- VİROLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ ÇALIŞILAN TESTLER

4- VİROLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ ÇALIŞILAN TESTLER 4- VİROLOJİ LABORATUVARI İŞLEYİŞ SÜREÇLERİ ÇALIŞILAN TESTLER VİROLOJİ LABORATUVARI NO KOD TEST ADI 1 73035 CMV antijenemi testi ( İFA) 2 73040 HBV DNA 3 73041 HCV RNA 4 73042 HPV DNA 5 73044 Herpes Simplex

Detaylı

Ö Z E L SIHHAT PROJESİ

Ö Z E L SIHHAT PROJESİ SIHHAT PROJESİ GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİLERİN SAĞLIK STATÜSÜNÜN VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINDAN SUNULAN İLGİLİ HİZMETLERİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ SIHHAT Projesi Hakkında Avrupa Birliği ile Türkiye

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ:

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI II DERS İÇERİKLERİ: HEMATOLOJİ (2 4 6) 1 Hematolojiye giriş-tanımı, Hastaların genel değerlendirilmesi, 2 Kan,

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

Muayeneler Laboratuvar Tetkikleri Radyoloji Tetkikleri. (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) Total Kolesterol

Muayeneler Laboratuvar Tetkikleri Radyoloji Tetkikleri. (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) Total Kolesterol Avantaj Check-Up Kadın Doğum LDL Kolesterol (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) (EKG) Üroloji HDL Kolesterol (ERKEK) ALT (Alanin Aminotransferaz) AST (Aspartat Transaminaz) İdrar tetkiki

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Doç. Dr. Füsun Baba, Dr. Hanife Özkayalar, Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, Yrd. Doç. Dr. Murat Uncu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Doç. Dr. Füsun Baba, Dr. Hanife Özkayalar, Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI Kullanım amacı KBUDEK Immunoassay Eksternal Kalite Kontrol Programı, bu programa katılan her bir laboratuvarın performansını diğer laboratuvarlarla test, yöntem ve cihaz bazında karşılaştırılmasını sağlamak

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Murat Uncu, Adem Aköl Sinan Özyavaş Hasta Değerlendirme Kurulu Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kurallar Laboratuvar saatinde geç kalan öğrenciler, eğitim başladıktan sonra laboratuvara alınmayacaktır. Laboratuvarlar devamlılık arzettiği için

Detaylı

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI AYRINTILI TEST REHBERİ

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI AYRINTILI TEST REHBERİ Alımı İle İlgili Kabul Kriterleri Red Kriterleri SAYFA 1/ 29 B A K T E R İ V E M A N T A R K Ü L T Ü R L E R İ, B İ Y O K İ M Y A S A L T E S T L E R, A N T İ M İ K R O B İ Y A L D U Y A R L I L I K T

Detaylı

KAN ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

KAN ALMA TALİMATI REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, Dilek Baytaş Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI IMMUNOASSAY TALİMATI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI IMMUNOASSAY TALİMATI Yeterlilik Testi Düzenleyicisi olarak faaliyet gösteren Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği (KBUD) Iktisadi İşletmesi, TÜRKAK'tan AB-0010-YT numarası ile TS EN ISO/IEC 17043:2013 uluslararası standardına

Detaylı

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli FAST-BRCA Sequencing Kit BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR... 3 5

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Atatürk Bulvarı No:237 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 426 99 56 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST REHBERİ KOD:MİK.RH.01 YAYIN TRH:MART 2009 REV TRH:EYLÜL 2012 REV NO:02 Sayfa No: 1 /19 MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI TEST 2012 HAZIRLAYAN: MİKROBİYOLOJİ VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANI KONTROL EDEN: KALİTE YÖNETİM

Detaylı

2016 YILI FİYAT TARİFELERİ VE ANALİZ BİLGİLERİ REHBERİ

2016 YILI FİYAT TARİFELERİ VE ANALİZ BİLGİLERİ REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU 2016 YILI FİYAT TARİFELERİ VE BİLGİLERİ REHBERİ Döner Sermaye Yönetimi Daire Başkanlığı Değerli Uygulayıcı, Döner Sermaye Yönetimi Daire Başkanlığı koordinasyonunda

Detaylı

Kırmızı/sarı kapaklı jelli serum tüpü

Kırmızı/sarı kapaklı jelli serum tüpü LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU (%60-70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. AŞAĞIDAKİ YÖNERGELERE UYULDUĞU TAKDİRDE BU HATALAR EN AZA İNECEKTİR. Laboratuvarımızda

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİYOKİMYA

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİYOKİMYA BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİYOKİMYA Sıkça Kullanılan Linkler: PUBMED http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ULAKBİM http://www.ulakbim.gov.tr/ Türk Biyokimya Derneği http://www.biyokimya.org/

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA

Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA Su Kalitesinin İzlenebilirliği Uygun koşullarda ve doğru usulde numune alımı Su kalitesinin tespiti Uygun koşullarda doğru metotlarla analiz Neden Numune Alınır?

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI NUMUNE KABUL KRİTERLERİ

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI NUMUNE KABUL KRİTERLERİ Sayfa No :1 / 5 1. KLİNİK DIŞI NUMUNELER 1.1. Tüm numunelerin üstünde etiket bilgileri eksiksiz olmalıdır. 1.1.1. Resmi numunelerin üzerinde, İzleme Noktası Kodu ile birlikte CBS numarası ve/veya barkodu

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI IMMUNOASSAY TALİMATI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI IMMUNOASSAY TALİMATI Kullanım amacı KBUDEK Immunoassay Dış Kalite Kontrol Programı, bu programa katılan her bir laboratuvarın performansını diğer laboratuvarlarla test, yöntem ve cihaz bazında karşılaştırılmasını sağlamak

Detaylı

AKILICI LABORATUVAR KULLANIMI TEST İSTEM PROSEDÜRÜ

AKILICI LABORATUVAR KULLANIMI TEST İSTEM PROSEDÜRÜ DOKUMAN BL.PR. 03 İLK YAYIN 16.11.2018 SAYFA 1/ 7 Revizyon Nedeni: 1. Amaç 1.1. Prosedürün amacı, sağlık hizmet sunucularında, hastaya doğru tanı konulmasını sağlamak ve test sonuçlarının klinik yararlılığını

Detaylı

Tularemi örnekleri alma, saklama ve gönderme rehberleri HAZIRLAYANLAR DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN DOÇ. DR. Z. CEREN KARAHAN

Tularemi örnekleri alma, saklama ve gönderme rehberleri HAZIRLAYANLAR DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN DOÇ. DR. Z. CEREN KARAHAN Tularemi örnekleri alma, saklama ve gönderme g rehberleri HAZIRLAYANLAR DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN DOÇ. DR. Z. CEREN KARAHAN Klinik in Alınmas nması Sürüntü (boğaz, göz, yara) Alınma YöntemiY Boğaz Bir silgiç

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER... V 1. LABORATUVARDA KULLANILAN MALZEME VE ALETLER... 1 1.1. Tüpler... 1 1.2. Beher... 1 1.3. Erlenmeyer... 2 1.4. Balonlar... 2 1.5. Mezur... 3 1.6. Pipetler...

Detaylı

2. Kapsam 2.1. Sağlık hizmet sunucularındaki acil ve yoğun bakım üniteleri dışındaki birimlerden istenen test istemlerini kapsar.

2. Kapsam 2.1. Sağlık hizmet sunucularındaki acil ve yoğun bakım üniteleri dışındaki birimlerden istenen test istemlerini kapsar. AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI AKILCI TEST İSTEMİ PROSEDÜRÜ 1. Amaç 1.1. Prosedürün amacı, sağlık hizmet sunucularında, hastaya doğru tanı konulmasını sağlamak ve test sonuçlarının klinik yararlılığını arttırmak

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVARI ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

BİYOKİMYA LABORATUVARI ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ KOD:BİY.PR.01 YAYIN TRH:MART 2005 REV TRH:EYLÜL 2012 REV NO:04 SAYFA NO: 1 / 5 1-AMAÇ: Biyokimya Laboratuvarında yürütülen faaliyetleri tanımlamak. 2-KAPSAM: Bu talimat, Biyokimya Laboratuvarını kapsar

Detaylı

ULUSAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜK MEMELİ TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE YÖNETİMİ

ULUSAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜK MEMELİ TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE YÖNETİMİ ULUSAL BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN VE GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA BÜYÜK MEMELİ TÜRLERİNİN ARAŞTIRILMASI, KORUNMASI VE YÖNETİMİ Örnekleme Çalışmaları: Önemli Noktalar DNA ÇALIŞMASI Projenin

Detaylı

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler!

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! VETERİNER TEŞHİS HİZMETLERİ Hassas ölçümler... Sağlıklı sonuçlar... Akılcı öneriler! 2011 yılında hayata geçirdiğimiz Veteriner

Detaylı

İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat

İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat İdrar örneği analiz için ne kadar uygun İdrar analizi Böbrek ve üriner sistem bozukluklarının veya hastalıklarının

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 LERDE LABORATUVAR İPUÇLARI GENEL TARAMA TESTLERİ Tam kan sayımı Periferik yayma İmmünglobulin düzeyleri (IgG, A, M, E) İzohemaglutinin titresi (Anti A, Anti B titresi) Aşıya karşı antikor yanıtı (Hepatit

Detaylı

30.12.2014. Kan Alma. Kan gazı almada tercih edilen arterler şunlardır: Radial arter Brakial arter Femoral arter Dorsalis pedis ve tibial arter

30.12.2014. Kan Alma. Kan gazı almada tercih edilen arterler şunlardır: Radial arter Brakial arter Femoral arter Dorsalis pedis ve tibial arter 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 16. Hafta ( 29.12 02 / 01 / 2015 ) 1.) ARTERİYEL KAN ALMA TEKNİĞİ 2.)KAPİLLER KAN ALMA TEKNİĞİ Slayt No : 27 4 Arteriel Kataterden Kan gazı analizinde kullanılmak amacıyla

Detaylı

LABORATUAR TEST REHBERİ

LABORATUAR TEST REHBERİ LABORATUAR HATA VE GÖSTERGE İZLEM FORMU MİK RH - 03 01.03.2011 01.09.2012 01 1/25 LABORATUAR TEST REHBERİ Güncelleme Tarihi : 2012 ÖNSÖZ MİK RH - 03 01.03.2011 01.09.2012 01 2/25 Hastalıkların gerek tanı

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI DERS KODU BİY 0001 BİY 0002 BİY 0003 BİY 0004 BİY 0005 BİY 0006 BİY 1000 BİY 4000 BİY 5000 KONU ADI Vaka Değerlendirme

Detaylı

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1.0 AMAÇ: Mesai saatleri içinde ve mesai saatleri dışında Biyokimya Laboratuarlarında

Detaylı

BİYOKİMYA MİKROBİYOLOJİ. Eylül 2013. LAB.RH.01 Yayın Tarihi:01/09/2013 Revizyon Tarihi: Revizyon No:00

BİYOKİMYA MİKROBİYOLOJİ. Eylül 2013. LAB.RH.01 Yayın Tarihi:01/09/2013 Revizyon Tarihi: Revizyon No:00 BİYOKİMYA MİKROBİYOLOJİ Eylül 2013 LAB.RH.01 Yayın Tarihi:01/09/2013 Revizyon Tarihi: Revizyon No:00 Koru Hastaneleri Klinik oratuvarları oratuvarlarımız; Klinik Biyokimya, Klinik Mikrobiyoloji, Seroloji

Detaylı

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI Değerli KBUDEK Katılımcısı; Ülkemizde ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan programımız her geçen gün artan panelleri ile hizmetlerini sürdürmektedir. KBUDEK,

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ LABPT P R O G R A M I GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ LABPT PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2015 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Merkez Laboratuvar Test Rehberi

Hacettepe Üniversitesi Merkez Laboratuvar Test Rehberi 2014 Hacettepe Üniversitesi Merkez Laboratuvar Test Rehberi 2 LABORATUVAR TETKİKLERİ ÖNCESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR: Laboratuvar sonuçlarını etkileyen en önemli faktörler tetkik isteminin doğru

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ

MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ ÇEVRE ANALİZ LABORATUVARI İZMİR P.02-FR.04/rev00/31.07.2017 Sayfa 1 / 7 NUMUNE KABUL KRİTERLERİ 1. Kabul Saatleri 08:00 12:00 ile 13:00-16:00 arasındadır. Cumartesi ve Pazar

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ LABPT P R O G R A M I GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ LABPT PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2014 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI 2012 Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2012 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar arası harmonizasyonun arttırılması ve klinik laboratuvarcılık konusunda ülkemizde eksikliği hissedilen,

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 02/10/2015 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No 20156056 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) İHALE İLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 06/10/2015 TARİHİ, SAAT 17:00

Detaylı

NUMUNE RED VE PANİK DEĞER. HAZIRLAYAN: MediOS

NUMUNE RED VE PANİK DEĞER. HAZIRLAYAN: MediOS NUMUNE RED VE PANİK DEĞER HAZIRLAYAN: MediOS NUMUNE RED Numune Kabul ve Red Aşamaları Neden Önemlidir? Laboratuvar raporları klinisyenlere hastalıkların tanı, takip ve tedavisinde son derece önemli bilgiler

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ NUMUNE ALMA VE TRANSFER TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ NUMUNE ALMA VE TRANSFER TALİMATI 1 / 8 1.AMAÇ: Numunenin doğru teknikle, yeterli miktarda alınarak güvenli bir şekilde laboratuvara ulaşmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Doktor, Hemşire, Ebe, Sağlık memuru, Laboratuvar teknisyeni 3.SORUMLULAR:

Detaylı

KAN ALMA EL KİTABI. Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı M ERKEZ LABO RATUVARI

KAN ALMA EL KİTABI. Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı M ERKEZ LABO RATUVARI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ M ERKEZ LABO RATUVARI Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarı KAN ALMA EL KİTABI MERKEZ LABORATUVARI KAN ALMA BİRİMİ İletişim Kan

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2019 PROGRAMLARI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2019 PROGRAMLARI Değerli Laboratuvar Sorumlusu Ülkemizde Ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan KBUDEK 2014 yılından itibaren Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. 2017 yılında

Detaylı

KAN ALMA 30.12.2014. Kan Alma. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

KAN ALMA 30.12.2014. Kan Alma. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) 1.) KAN ALMA 2.)VENÖZ KAN ALMA TEKNİĞİ Slayt No : 26 KAN ALMA ;.Tanı için gerekli mikrobiyolojik ve biyokimyasal incelemeleri yapmak,,.tedavi

Detaylı

SİSTEM TIP LABORATUVARLARI

SİSTEM TIP LABORATUVARLARI LABORATUVARLARI (TS EN ISO 15189 ve ISO 9001:2000) Nisan 2012 Baskı.01 Sayfa No : 1 / 21 Sayfa No Revizyon No Revize Olan Madde Revizyon Nedeni... 00 İlk Yayın... 3 01 4.0 İlgili dokümanlara doküman numarası

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI Değerli Laboratuvar Sorumlusu Ülkemizde Ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan KBUDEK 2014 yılından itibaren Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. 2017 yılında

Detaylı

Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji

Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji Metin Korkmaz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji AD İnsandaki Paraziter Hastalıkların

Detaylı

Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ»

Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ» Antimikrobial Farkındalık Simpozyumu Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ» Dr Gökhan AYGÜN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kültür Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS

ÜRÜN KATALOĞU RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS ÜRÜN KATALOĞU RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS 2 disera RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS İÇİNDEKİLER Hakkımızda 4 Üretim ve Kalite Sertifikaları 5 VACUSERA Kan Alma Sistemleri 6 VACUSERA Kan Alma Sistemi

Detaylı

Laboratuvarda Analiz Öncesi Hata Faktörlerinin Azaltılması, Materyallerin Alınması, Transportu ve İşlenmesi

Laboratuvarda Analiz Öncesi Hata Faktörlerinin Azaltılması, Materyallerin Alınması, Transportu ve İşlenmesi Laboratuvarda Analiz Öncesi Hata Faktörlerinin Azaltılması, Materyallerin Alınması, Transportu ve İşlenmesi Uzman Meryem Güvenir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu NEDEN LABORATUVAR ANALİZLERİ YAPIYORUZ?????

Detaylı

CLOSTRIDIUM DIFFICILE ENFEKSİYONUNDA GLUTAMAT DEHİDROGENAZ VE TOKSİN A/B TESTLERİNİN TANI DEĞERİ VE MALİYET ETKİNLİĞİ

CLOSTRIDIUM DIFFICILE ENFEKSİYONUNDA GLUTAMAT DEHİDROGENAZ VE TOKSİN A/B TESTLERİNİN TANI DEĞERİ VE MALİYET ETKİNLİĞİ CLOSTRIDIUM DIFFICILE ENFEKSİYONUNDA GLUTAMAT DEHİDROGENAZ VE TOKSİN A/B TESTLERİNİN TANI DEĞERİ VE MALİYET ETKİNLİĞİ Dr. Zahide Doyuk Bektaş Sağlık Bakanlığı Marmara Ünv. Pendik Eğitim Arş. Hastanesi

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ. Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR SÜRECİ Dr. Özcan DEVECİ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikrobiyolojik tanı yöntemleri 1. Direkt tanı yöntemleri

Detaylı

LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI

LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI Prof. Dr. Melahat DİRİCAN Tıbbi kararların % 60-80 i laboratuvar verileri ile alınmakta Hatalı sonuçlar tıbbi hatanın en önemli nedenlerinden biridir. Olguların % 25 de hatalı

Detaylı

Mitokondrial DNA Analiz Paneli

Mitokondrial DNA Analiz Paneli FAST-mtDNA Sequencing Kit Mitokondrial DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli FAST-CFTR Sequencing Kit Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ

ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 01 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 01 Merkez ve Ek Binadaki tüm laboratuar

Detaylı

1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amaç ve kapsamı, Numune kabulü Dağıtımı ve muhafazası Prosedürü (VKMAE. Pr. 09) nde belirtilmiştir.

1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amaç ve kapsamı, Numune kabulü Dağıtımı ve muhafazası Prosedürü (VKMAE. Pr. 09) nde belirtilmiştir. Sayfa/Tp.Sayfa: 1/5 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimatın amaç ve kapsamı, Numune kabulü Dağıtımı ve muhafazası Prosedürü ( Pr. 09) nde belirtilmiştir. 2. SORUMLULUKLAR İlgili sorumluluklar Numune kabulü Dağıtımı

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI Değerli Laboratuvar Sorumlusu Ülkemizde Ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan KBUDEK 2014 yılından itibaren Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. 2017 yılında

Detaylı

DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ

DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ DENİZLİ BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DENÇEV DENİZLİ ÇEVRE KALİTE LABORATUVARI MÜŞTERİ BİLGİLENDİRME REHBERİ FR54/rev00/22.10.2011 Sayfa1/9 İÇİNDEKİLER...2 1.NUMUNE KABUL KRİTERLERİ...3 1.1.Genel

Detaylı

Sonuca giden doğru yol... Başarılı tedavi, güvenilir laboratuvar verileriyle başlar.

Sonuca giden doğru yol... Başarılı tedavi, güvenilir laboratuvar verileriyle başlar. Sonuca giden doğru yol... Başarılı tedavi, güvenilir laboratuvar verileriyle başlar. Laboratuvar verileri, tedavinin başarısı için taşıdığı önemin yanı sıra tıbbi gelişmelerin de temel taşlarından biridir.

Detaylı

ÇÖZÜNME KONTROLLERİ Çözünme Tayini (Miktar Tayini için kullanılan yöntem ücreti ilave edilir)

ÇÖZÜNME KONTROLLERİ Çözünme Tayini (Miktar Tayini için kullanılan yöntem ücreti ilave edilir) EK5a : ANALİZ PARAMETRELERİ VE ANALİZ SÜRELERİ TİTCK KOD 110,3 110,303 İLAÇ VE KOZMETİK LABORATUVARLARI Yöntem/Metod BİYOLOJİK KONTROLLER Numune Miktarı Analiz Süresi ÇÖZÜNME KONTROLLERİ Çözünme Tayini

Detaylı