NÖROLOJİK MUAYENE. :Nörolojik Muayene ve Nörolojik Hasataya Yaklaşım

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NÖROLOJİK MUAYENE. :Nörolojik Muayene ve Nörolojik Hasataya Yaklaşım"

Transkript

1 NÖROLOJİK MUAYENE Dönem Adı :2 Dilim Adı Ders Adı :Sinir Duyu Dilimi :Nörolojik Muayene ve Nörolojik Hasataya Yaklaşım Sorumlu Öğretim Üyesi :Prof. M. Barış BASLO Sorumlu Öğretim Üyesi ABD, BD :Nöroloji, Klinik Nörofizyoloji Hedefler : Şikayet ve semptomlardan Nörolojik Hastayı ayırt etmek; Nörolojik muayenede esası teşkil eden belirti ve bulguları tanımak. Ana Metin : NÖROLOJİK MUAYENE Bilinç düzeyi normal, şuuru açık olan hastalarda nörolojik muayene 9 ana grupta toplanan parametrelerin araştırılması esasına dayanır. 1. BİLİNÇ DURUMU Bilinç düzeyi araştırılır ve belirtilir. a. Normal, açık: Uyanık, sorulara doğru ve tam cevap verir. Zaman, yer ve kişi yönelimi ile algılama normaldir. b. Somnolans: Dalgındır, kendi haline bırakıldığı zaman uyuklar. Sorulara ancak ısrar edince ve kısa cümleler ile cevap verir. c. Stupor: Sürekli uyku halindedir. Sözlü uyaran ile uyandırılamaz. Ancak ağrılı uyaran ile uyandırılabilir. Sorulara cevap vermez, anlamsız sesler çıkartabilir. Çevre ile ilişkisi iyice bozulmuştur. d. Koma: Sürekli uyku halindedir. Sözlü ve ağrılı uyaran ile uyandırılamaz, anlamlı iş birliği kurmaz. 2. HAREKET A. Aktif hareketler a. istemli hareketler: Gözlerin açılıp kapanması, yukarı-aşağı ve yanlara bakışlar, dudak hareketleri (üfleme, gülümseme), dil hareketleri, başın ön-arka ve yanlara hareketi, omuzları kaldırma, kol ve bacakların kök uç ve bütün eklemlerin hareketleri, avuçları açıp kapama, ayakların dorsal ve plantar fleksiyon hareketleri hastaya verilen komutların tatbiki şeklinde muayene edilir. Muayene sırasında hem hareketin normal düzeyde yapılıp yapılmadığına bakılır, hem de kas kuvveti tek tek derecelendirilir. Sağ ve sol taraflar arasında bir fark bulunup bulunmadığı araştırılır. Hastanın hangi hareketleri ve ne oranda yapabildiği, hangi kas veya kas gruplarında kuvvet azalması olduğu açık ve basit bir ifade ile belirtilmelidir.

2 Üst göz kapaklarından bir veya ikisinin düşük oluşu (ptoz), ağzın bir tarafa kayması (ağız felç olmayan tarafa kayar) gözlenebilir. Avuçlar yukarı dönük durunda, kollarını ileri doğru uzatıp beklediği zaman, zaaf kuvvetsizlik olan taraftaki el hafif pronasyon yapar ve kol yavaş yavaş aşağıya düşer (üst ekstremite için parezi testi). Hasta sırt üstü yatarken, dizlerini bükmeden ve birbirine değmeyecek şekilde iki bacağını birden yukarı kaldırıp indirdiği sırada, parezisi olan bacak sağlam tarafa göre geri kalır. Benzer şekilde iki bacak birbirine değmeyecek şekilde kalça ve dizden 90 derece fleksiyon yapılarak tutulmak istendiğinde de parezisi olan bacak yavaşça yatağa doğru düşer (alt ekstemitede parezi testleri). b. istemsiz (irade dışı) hareketler: Başlıca istemsiz hareketler şunlardır; Fasikülasyon: Deri altındaki kas demetlerinin (fasikül) rastgele kasılıp gevşemesi sonucu beliren, o sırada derinin ilgili bölümünün hafifçe çökmesine neden olan, seğirme şeklinde hareketlerdir. Başlıca, omurilikte ön boynuz hücrelerinin iritasyonunu gösterir. Kore: Amaçsız, istemsiz ve düzensiz hareketlerdir. Yüz, kol, bacak, el ve ayak parmaklarında görülebilir. Atetoz: Solucanı andıran yavaş, kıvrılan, istemsiz hareketlerdir. Tremor: Eller, kollar, bacak, ayaklar, çene ve başta görülebilen titremelerdir. Bir bolümü hareket esnasında görülür (serebellar sendromda hareket sırasında ortaya çıkan intansiyonel tremor). Bazıları ise hasta hareket etmediği zaman daha belirgindir (Parkinson hastalığında görülen statik tremor). Konvülsif hareketler: Yüz, kol, el, gövde, bacak veya ayağa lokalize, gelip geçici kasılmalar (fokal motor nöbet) olabileceği gibi; şuur kaybının eşlik ettiği, bütün kaslarda tonik ve klonik kasılmalar (jeneralize konvülsiyon) tarzında da görülebilir. B. Pasif hareketler Bu hareketlerin muayenesi sırasında hasta bir katkıda bulunmaz. Kol ve bacaklardaki çeşitli eklemler, muayene eden tarafından hareket ettirilir ve bu esnada karşılaşılan direncin normalden fazla veya az olup olmadığı araştırılır. Eklem patolojisi olmaksızın direnç fazla ise, ilgili kaslarda tonus artmış olabilir (hipertoni). Direnç normalden az ve hareket açısı geniş ise ilgili kasların tonusu azalmıştır (hipotoni). C. Ardı sıra hareketler Avuçları açıp kapama, elleri kendi eksenleri etrafında ters yönlerde çevirme, el sırtı ve avuçları ard arda dizlere vurma hareketleri devamlı olarak yaptırılır. Bir veya iki elde bu hareketler normalden yavaş olabilir (bradidiadokokinezi) veya çok düzensiz şekilde yapılabilir (disdiadokokinezi). Serebellar sendromda ardı sıra hareketler bozulur.

3 D. Düzenli hareketler İşaret parmağını uzaktan getirip burnunun ucuna koymak (parmak burun testi), topuğunu karşı taraftaki dizine koyduktan sonra tibianın üzerinden düz bir çizgi çekerek aşağı doğru ilerletmek (diz topuk testi) şeklinde muayene edilir. Parmak ve topuk bu hareketler sırasında hedefi şaşırır ve duraklayarak ileri geri gittikten sonra hedefi bulursa ölçü bozukluğu (dismetri) var demektir. Bu belirti serebellar sendromda tek veya iki yanlı görülür. 3. DUYU A. Yüzeyel duyu a. Dokunma: Bir iki cm çapında bir pamuk parçası düzensiz aralıklar ile cilde dokundurularak araştırılır. b. Ağrı: Toplu iğnenin sivri ucu (iğne muayene edenin işaret ve baş parmakları arasında iki yandan kavranmış iken) derinin çeşitli yerlerine hafifçe bastırılarak dokundurulur. Hasta bu esnada hafif bir ağrı duyar. c. Sıcak soğuk: On derece civarında soğuk ve 50 derece civarında sıcak su bulunan 2 cam tüp ile araştırılır. Yüzeyel duyu muayenesine başlamadan önce hastaya yapılacak işlemler anlatılır ve sonra gözleri kapattırılır. Muayene başladıktan sonra hasta pamuğun dokunduğunu, iğnenin battığını veya değdirilen tüpün sıcak soğuk olduğunu kendisine sorulmadan, gözleri kapalı olduğu halde söylemelidir. B. Derin duyu a. Pasif hareket ve pozisyon duyusu: Gözleri kapalı olan hastanın el ve ayak parmakları tek tek tutularak tabana veya ayak sırtına doğru bükülür. Sağlıklı insan hangi parmağın ne tarafa doğru büküldüğünü söyleyebilir. b. Titreşim (vibrasyon) duyusu: Saniyede 128 titreşim yapan bir diyapozonun sapı ayak (baş parmak, malleol, patella) veya el kemikleri (distal falankslar, radius alt ucu, olekranon) üzerine konulduğu zaman, titreşim devam ettiği sürece (15 20 saniye) sağlıklı insan bunu hisseder. Omurilik arka kordonlarında bulunan bilinçli derin duyu yolları hastalandığı zaman (nöroanemik sendrom) yahut periferik sinir harabiyetine yol açan durumlarda (polinöropati) pasif hareket pozisyon ve titreşim duyuları bozulur. C. Kortikal duyu Periferdeki duyu reseptörleri ve parietal loba kadar çıkan duyu yolları sağlam olan kimselerde kortikal duyu muayenesi yapılabilir. a. Stereognozi: Sağlıklı insan, gözleri kapalı olduğu halde eline verilen bir cismin (anahtar, kalem, tarak) şeklini, sertliğini, neye yaradığını anlayabilirve o cismin ne olduğunu söyleyebilir. Eğer bir parietal lobu hasta ise, karşı taraftaki eline konulan cismin ne olduğunu anlayamaz (astereognozi). b. Söndürme: Sağlıklı bir insan, aynı anda derinin simetrik iki noktasına (sağ ve sol ekstremitelerde) dokundurulan iki iğnenin ucunu duyar. Bir parietal

4 lobu hasta ise, iki simetrik noktaya batırılan iğnelerin ucunu ayrı ayrı batırıldıkları zaman duyabildiği halde, aynı anda batırıldığı zaman, hasta paryetal lob, karşı tarafa batırılan iğneyi duymaz. Sağlam taraf bunu söndürmüştür. 4. REFLEKSLER A. Kornea (göz kırpma) ve pupilla (ışık) refleksleri: Bükülerek inceltilmiş bir pamuk ile korneaya dış kenarından dokununca (hastaya pamuk gösterilmeden) gözler hemen kapanır (kornea refleksi). Bir pupillaya küçük bir cep feneri ile ışık tutulduğu zaman, hem ışık tutulan pupilla (direkt cevap), hem de diğer pupilla (indirekt cevap) küçülür (pupilla refleksi). Uzağa bakıldığında pupillalar büyür, yakına bakılınca ufalırlar (akomodasyon refleksinin bir parçası konverjans ve lensin bombeliğinin artmasının yanı sıra). B. Yumuşak damak (velum) ve faringeum refleksleri: Bükülerek inceltilmiş bir kağıdın ucu yumuşak damağın iki yanına ayrı ayrı dokundurulur. Bu esnada yumuşak damak yukarı doğru çekilir. Aynı kağıt ucu ile farenksin iki yanına dokunulunca sağlıklı insan öğürerek geri çekilir. C. Karın derisi ve kremaster refleksleri: Göbeğin iki tarafında, karın derisinin üst, orta ve alt bölümleri iğne ile çizilince göbek o tarafa doğru çekilir. D. Kemik veter (derin tendon) refleksleri: Kollarda biseps refleksi (biseps kasının alt ucundaki tendona), triseps refleksi (dirsek üzerindeki tendona), stiloradyal (radyus kemiğinin alt ucuna) ve kübitopronator (ulna kemiğinin alt ucuna); refleks çekici ile vurularak bakılır. Bacaklarda patella refleksi (patella alt ucunda, patella ligamanına kuadriseps tendonu), aşil tendonuna vurularak bakılır. Kemik veter refleksleri o tarafa ulaşan piramidal yol (hareket sisteminin birinci motor nöronu üst motor nöron) tutulduğu zaman artar. Bu refleksin azalması veya kaybolması ikinci motor nöronun (alt motor nöron) hasta olduğunu (polyomiyelit, radikülopati, pleksopati, polinöropati, periferik nöropati) gösterir. E. Patolojik refleksler: a. Taban derisi refleksi: Taban derisi refleksi aranırken, ayak tabanının dış kenarı sert ve künt uçlu bir cisimle (anahtar ucu gibi) topuk hizasından başlayıp aşağıdan yukarıya doğru biraz bastırılarak çizilir. Bu sırada, sağlıklı bir insanda, ayak baş parmağı tabana doğru bükülür (taban derisi refleksi fleksör). Eğer baş parmak ayak sırtına doğru bükülürse yani dorsal fleksiyon (ekstansiyon) yaparsa (taban derisi refleksi ekstansor Babinski pozitif) veya hareket etmezse (taban derisi refleksi cevapsız) cevap patolojiktir. Babinski pozitif olan hastalarda taban derisi refleksi bakıldığı sırada, ayağın diğer parmaklarının da birbirinde uzaklaşıp açılarak yelpaze delili ni gösterdikleri izlenebilir. Dış malleolün alt kenarı, künt uçlu sert bir cisimle çizilerek aranan refleks ise Chaddock refleksidir. Taban derisi refleksi gibi değerlendirilir.

5 b. Hoffman refleksi: Hasta elinin orta parmağının ucu, muayenen edenin baş ve işaret parmakları ile tutulur ve baş parmak, orta parmağın ucu bastırılarak birden aşağı doğru kaydırılır. Bu sırada muayene edilen hasta elinin baş parmağının ucu avuç içine doğru fleksiyon yaparsa refleks pozitiftir (normalde hiçbir hareket yapmaz). Sağlıklı insanlarda Babinski delili yoktur ve Hoffman refleksi alınmaz. Piramidal yol hastalandığı zaman Babinski ve Chaddock refleksleri pozitif olur ve Hoffman refleksi de ortaya çıkar. F. İlkel refleksler Süt çocuğunda ilk aylarda görülen ve sonra kaybolan bu reflekslere, daha sonraki yıllarda premotor alan (frontal lob) tutulduğu zaman yeniden ortaya çıktıkları için ilkel refleksler adı verilmiştir. a. Yakalama kavrama (grasping) refleksi: Hastanın dikkati başka yana çekilerek, ona fark ettirmeden, avucuna bir cisim (örneğin refleks çekicinin ucu veya kalem) konur. Hasta bu cismi hiç farkında olmadan yakalar ve tutmaya devam eder. Cisim elinden çekildiğinde bile farkında olmadan onu bırakmak istemez. b. Emme refleksi: Hastanın dudaklarına refleks çekici ile veya parmak ucu ile dokunulduğu zaman, emme hareketinde olduğu gibi dudaklar ileri uzar. 5. TROFİK BOZUKLUKLAR Hareket sisteminin ikinci motor nöronu hastalandığı zaman ortaya çıkan belirtilerden birisi, o nöronun ulaştığı kaslarda görülen erime (atrofi)dir. Avuç tenar grubu kasların erimesi medyan sinir, hipotenar ve el sırtındaki kasların erimesi ulnar sinir, dil yarısının atrofisi de hipoglossal sinir hastalığının belirtisidir. Çocuk felcinde omuriliğin ön boynuz hücreleri tutulur ve o bölgeden çıkan spinal sinirlerin ulaştığı kaslarda zaaf ve atrofi görülür. Motor polinöropatilerde eller ve ayaklar, hatta kol ve bacaklarda yaygın kas erimeleri olur. 6. DENGE Denge bozukluğuna ataksi denir. A. Serebellar ataksi: Serebellum ve bağlantıları hastalandığı zaman hareket sırasında belirgin bir ataksi olur, hasta sendeleyerek ve ayaklarını yanlara açarak sarhoş gibi yürür; yürürken düşebilir. B. Frontal ataksi: Frontal lobun ön bölgeleri tutulduğu zaman, hasta felç olmadığı halde denge bozukluğu ortaya çıkabilir. C. Arka kordon ataksisi: Medulla spinalisin bilinçli derin duyu yollarının bulunduğu arka kordonları tutulduğu zaman, hasta gözlerini kapayınca dengesi bozulur (Romberg belirtisi). Böyle bir kimse karanlık yerde dengesini koruyamaz ve düşebilir. D. Vestibüler ataksi: İç kulaktaki denge organı veya vestibüler sinir hastalandığı zaman, hastada baş dönmesi ile birlikte bir yanan doğru düşme eğilimi belirir. 7. YÜRÜME Hemiparetik yürüyüş; hemiparezi geçirmiş ve spastik tonus artışı gelişmiş hastalar, paretik bacaklarını kalçadan fleksiyon yaptırmaksızın yana doğru açıp adım atarak yani oraklayarak

6 yürürler. Bu sırada aynı taraftaki kol addüksiyonda, dirsek ve bilek de felksiyon postüründedir. Stepaj; her iki ayağın dorsal fleksiyonunu sağlayan fibüler sinirler hastalandığında, adımlama esnasında hasta bacağını kaldırınca ayak aşağı sarkar ve parmak uçları yerden en son kalkar. Yere basarken de, sarkmış durumda bulunan ayağın ucu, yani parmaklar önce, taban sonra yere değer. Motor liflerin tutulduğu polinöropatilerde hasta bu şekilde yürür. Paretospastik yürüyüş; iki yanlı piramidal yol lezyonlarında bacak kaslarında kuvvetsizlik ve tonus artması nedeniyle hasta ayaklarını ses çıkartacak şekilde, yere sürüyerek ve biraz sallanarak yürür. Serebellar yürüyüş; hasta sendeleyerek ve ayaklarını yanlara açarak sarhoş gibi yürür; yürürken düşebilir. 8. KONUŞMA A. Dizartri: Hasta kendisine söylenenleri anlar ve düşüncesini cümle kurarak ifade edebilir. Fakat, kelime ve heceleri normal şekilde telaffuz edemez. Serebellar dizartride heceleri kesik kesik ve adeta patlatarak söyler. B. Wernicke afazisi (posterior afazi, sensoryel afazi): Hasta söylenenleri duyar ama anlamaz. Basit emirleri (elini uzat, ağzını aç) anlamadığı için yerine getiremez. Akıcı ancak saçma konuşmakta, yeni kelime ve heceler türetmektedir. Bu tip afazi dominant hemisfer (sağ elini kullananlarda sol hemisfer) superior temporal girus arka yarısının lezyonlarında olur. C. Broca afazisi (anterior afazi, motor afazi): Hasta duyduklarını anlar. Dil ve dudaklarını hareket ettirebildiği halde, hece ve kelimelerin tam olarak şekillenmesini sağlayamadığından konuşamaz, yada oldukça tek tük kelimeler ile kendini ifade eder. Konuşma belirgin derecede tutuktur. Motor afazi, dominant hemisfer alt frontal girusunun arka ucu hastalandığı zaman olur. D. Global afazi: Hasta hem anlamıyor, hem kendisine söylenenleri tekrarlayamıyor, hem de konuşamıyordur. 9. MENİNGEAL BELİRTİLER A. Ense sertliği: Sırt üstü yatmakta olan bir insanın başının altına elimizi koyup boyuna pasif fleksiyon yaptırtarak başı kaldıracak olursak normalde hiçbir dirençle karşılaşmayız. Bu şekilde hastanın çenesi rahatlıkla göğse doğru yaklaştırılabilir. Bu muayene sırasında hastanın bütün kasları gevşemiş olmasına rağmen, az veya çok bir dirençle karşılaşılırsa ense sertliği bulunduğu kabul edilir. B. Brudzinski 1: Sırt üstü yatmakta olan hastanın başını bir el ile altından kaldırıp göğse doğru bükerken diğer el ile de hastanın göğsüne bastırılır. Bu sırada hastanın dizleri bükülecek olursa test pozitiftir.

7 C. Brudzinski 2: Sırt üstü yatmakta olan hastanın bir bacağı diz ve kalçası bükülerek karnına doğru bastırılır. Karşı taraftaki diz de bükülürse test pozitiftir. D. Brudzinski 3: Brudzinski 2 bakılırken karna doğru bükülmüş olan bacak gerildiğinde diğer diz bükülürse test pozitiftir. E. Kernig 1: Sırt üstü yatan hasta başının altına konan el ile oturur vaziyete getirilmek istendiğinde dizleri bükülürse test pozitiftir. F. Kernig 2: Sırt üstü yatmakta olan hastanın bir bacağı ekstansiyon halinde havaya kaldırıldığında öteki dizi bükülürse test pozitiftir. Meningeal belirtiler, menenjitlerde ve subaraknoid kanamalarda görülürler. En çok karşılaşılanlar ense sertliği, Brudzinski 1 ve Kernig 1 belirtileridir. Kaynaklar : Nörolojik Muayene Formu [Prof. Dr. Aynur Baslo, Prof. Dr. Ahmet Çalışkan] Önemli Mesajlar: 2-3 Cümle : Baş ağrısı ve yüksek ateş ile birlikte gelen hastada meningeal iritasyon belirtileri bakılmalı ve merkezi sinir sistemi infeksiyonu düşünülmeli; sağ elini kullanan bir hasta anlama ve konuşma güçlüğü ile birlikte sağ tarafı felç olmuş şekilde baş vurur ise major hemisfer lezyonu düşünülmeli; üst motor nöron hastalıklarında reflekslerin canlı alınacağı ve Babinski delili bulunacağı bilinmeli; Periferik sinir hastalıklarında eldiven çorap tarzında duyu kusuru, distal zaaf ve refleks kaybı beklenmeli; serebellum hastalıklarında dengesiz yürüyüş, hedef bulmada ve ardı sıra hareketleri sürdürmede güçlük ile peltek konuşma saptanabileceği bilinmeli.

Duyu sendromları ve duyu muayenesi. Yrd.Doç.Dr. Adalet ARIKANOĞLU Dicle üni. nöroloji

Duyu sendromları ve duyu muayenesi. Yrd.Doç.Dr. Adalet ARIKANOĞLU Dicle üni. nöroloji Duyu sendromları ve duyu muayenesi Yrd.Doç.Dr. Adalet ARIKANOĞLU Dicle üni. nöroloji Yüzeysel duyular (Eksteroseptiv duyular) : Dokunma, ağrı ve ısı (sıcak, soğuk) duyuları. Derin duyular (Proprioseptiv

Detaylı

NÖROLOJİK BELİRTİ ve BULGULAR Y Ü Z Ü N C Ü Y I L Ü N İ V E R S İ T E S İ N Ö R O L O J İ A B D

NÖROLOJİK BELİRTİ ve BULGULAR Y Ü Z Ü N C Ü Y I L Ü N İ V E R S İ T E S İ N Ö R O L O J İ A B D NÖROLOJİK BELİRTİ ve BULGULAR Y R D. D O Ç. D R. A Y S E L M İ L A N L I O Ğ L U Y Ü Z Ü N C Ü Y I L Ü N İ V E R S İ T E S İ N Ö R O L O J İ A B D Mental durum bozuklukları Konfüzyon Dikkat, bellek, çevresel

Detaylı

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Ad-Soyad: Doğum Yeri/Tarihi: Adres: Telefon: Şikayet: Tanı: Başvuru Tarihi: Öykü:. Özgeçmiş: Prenatal: istekli gebelik:

Detaylı

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN TANIM Glaskow koma skalası genel olarak kişinin nörolojik değerlendirmesini yapmak için geliştirilmiş bir kriterdir. Hastanın şuur seviyesinin derecesi belirlenir

Detaylı

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener Motor Nöron ve Kas Hastalıkları Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvveti azalması: parezi Tam kaybı (felç) : paralizi / pleji Vücudun yarısını tutarsa (kol+bacak)

Detaylı

NÖROLOJİ KLİNİĞİ YATAN HASTA ANAMNEZ FORMU HASTANIN: Memleketi: Adresi: Tel: Anamnez Veren: YAKINMASI: ÖYKÜSÜ:

NÖROLOJİ KLİNİĞİ YATAN HASTA ANAMNEZ FORMU HASTANIN: Memleketi: Adresi: Tel: Anamnez Veren: YAKINMASI: ÖYKÜSÜ: Sayfa No 1 / 8 HASTANIN: Adı,Soyadı: Cinsiyeti : Doğum tarihi: Mesleği: Memleketi: Adresi: Tel: Öğrenim Durumu: Anamnez Veren: Protokol no: Yatış tarihi: Asistan dr: Öğretim üyesi: El Tercihi: YAKINMASI:

Detaylı

Refleksler. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul UZAR. Normal Refleksler. Normal bir kas pasif olarak gerildiğinde, lifleri kasılarak gerilmeye direnç gösterir.

Refleksler. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul UZAR. Normal Refleksler. Normal bir kas pasif olarak gerildiğinde, lifleri kasılarak gerilmeye direnç gösterir. Refleksler Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul UZAR Normal Refleksler Normal bir kas pasif olarak gerildiğinde, lifleri kasılarak gerilmeye direnç gösterir. Gerilme; yer çekimi, manipulasyon veya diğer uyaranlarla

Detaylı

Duyuların değerlendirilmesi

Duyuların değerlendirilmesi Duyuların değerlendirilmesi Subjektif duyusal yakınmalar Uyuşma,karıncalanma, keçeleşme ve iğnelenmeler-periferik nöropati Yumuşak halıda yürüyormuş hissi, bacaklarda ve gövdede sıkışma, elektriklenme-derin

Detaylı

REFLEKSLER. Yrd. Doç. Dr. Aysel MİLANLIOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nöroloji ABD

REFLEKSLER. Yrd. Doç. Dr. Aysel MİLANLIOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nöroloji ABD REFLEKSLER Yrd. Doç. Dr. Aysel MİLANLIOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nöroloji ABD Refleks genel olarak organizmanın iç veya dış uyarana verdiği motor veya otonom yanıt olarak tanımlanmaktadır. Nörolojik

Detaylı

Refleksler. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul UZAR

Refleksler. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul UZAR Refleksler Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul UZAR Normal Refleksler Normal bir kas pasif olarak gerildiğinde, lifleri kasılarak gerilmeye direnç gösterir. Gerilme; yer çekimi, manipulasyon veya diğer uyaranlarla

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Sinirsel refleksler: Tipleri ve yolları Otonom refleks yolları ve işlevleri İskelet

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni 44 yaş Erkek (İşçi) Şikayeti: Sağ Bacağında Şiddetli

Detaylı

NÖROLOJİK MUAYENE (1) Doç. Dr. Sema SALTIK

NÖROLOJİK MUAYENE (1) Doç. Dr. Sema SALTIK NÖROLOJİK MUAYENE (1) Doç. Dr. Sema SALTIK Muayene Kılavuzu Genel Gorünüm Uyanıklık Bilinç Durumu, Kooperasyon Konuşma Bozuklugu Ense Sertligi ve Meningeal İrritasyon Bulguları Kranial Sinirler Motor Sistem

Detaylı

Sinir Sistemi Semiyolojisi Nörolojik Muayene 16 Sara Zarko BAHAR - Edip AKTÝN GÝRÝÞ Nörolojik muayenenin sýrasý birçok kez hastanýn özelliklerine ve muayene eden hekimin alýþkanlýklarýna göre deðiþiklik

Detaylı

DUYU MUAYENESİ. Dr. Cavit BOZ KTÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Trabzon, 2001

DUYU MUAYENESİ. Dr. Cavit BOZ KTÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Trabzon, 2001 DUYU MUAYENESİ Dr. Cavit BOZ KTÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Trabzon, 2001 Duyunun tanımı tam olarak zor olmakla birilikte, özel reseptörlerin uyarılması ile canlının çevresinden ve kendi iç

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR

ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR ÇOCUKLARDA HAREKET SİSTEMİ MUAYENESİ (ROMATOLOJİK MUAYENE) Özgür KASAPÇOPUR HAREKET SİSTEMİ Üç ana yapı taşı Kemikler Kaslar Eklemler Oynamaz eklemler (Kafa tası) Yarı oynar eklemler (Omurga) Oynar eklemler

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Alt Ekstremite Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 9. hafta Kalça eklemini önden kat eden kaslar M. iliopsoas, m. quadriceps femoris,

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ NÖROLOJİ AD NÖROLOJİK MUAYENE ÖĞRENİM REHBERİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ NÖROLOJİ AD NÖROLOJİK MUAYENE ÖĞRENİM REHBERİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ NÖROLOJİ AD NÖROLOJİK MUAYENE ÖĞRENİM REHBERİ MENTAL DURUM MUAYENESİ* *Mental Durum Muayenesi öğrenim rehberini sınav sırasında yanınızda bulundurabilirsiniz. Mental

Detaylı

YÜKSEK KORTİKAL FONKSIYONLAR. Yrd.Doç.Dr.Adalet ARIKANOĞLU D.Ü.T.F.Nöroloji A.B.D

YÜKSEK KORTİKAL FONKSIYONLAR. Yrd.Doç.Dr.Adalet ARIKANOĞLU D.Ü.T.F.Nöroloji A.B.D YÜKSEK KORTİKAL FONKSIYONLAR Yrd.Doç.Dr.Adalet ARIKANOĞLU D.Ü.T.F.Nöroloji A.B.D DAVRANIŞ NÖROLOJİSİ TANIM:İnsanda yüksek serebral fonksiyonların anatomik ve fonksiyonel özellikleri ile bu fonksiyonların

Detaylı

Denge ve Koordinasyon Egzersizleri. Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör.

Denge ve Koordinasyon Egzersizleri. Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Denge ve Koordinasyon Egzersizleri Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Dengeden Sorumlu Yapılar Reseptörler: Özellikle kinestetik reseptörlerden olan kas iğciği, golgi tendon organı, eklem

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ Suna ve İnan Kıraç Vakfı Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı Tel/ Fax: 0212 359 72 98 www.alsturkiye.org HASTA BİLGİLERİ Hasta adı-soyadı : Cinsiyeti : Kadın Erkek Doğum tarihi

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 YÜRÜME ANALİZİ 2 YÜRÜME ANALİZİ Yürüyüş : Yer çekim merkezinin öne doğru yer değiştirmesi ile birlikte gövdenin ekstremitelerinin ritmik alternatif hareketleri olarak

Detaylı

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Kas Fizyolojisi İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Vücudun yaklaşık,%40 ı çizgili kas, %10 u düz kas kastan oluşmaktadır. Kas hücreleri kasılma (kontraksiyon) yeteneğine

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır.

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Fzt. Damla DUMAN MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. 1822 de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Kuvvetsizlik, spastisite, duyusal problemler, ataksi

Detaylı

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK E ECZANE EDEBİYAT Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin serçe ve başparmağı kapalı öbür parmaklar açıktır. Sağ el, sol elin açık parmaklarının

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

KRANİAL SİNİRLER. Yrd.Doç.Dr.Sefer VAROL

KRANİAL SİNİRLER. Yrd.Doç.Dr.Sefer VAROL 9-10-11-12. KRANİAL SİNİRLER Yrd.Doç.Dr.Sefer VAROL N.GLOSSOPHARYNGEUS VE N.VAGUS Bu iki sinir fonksiyonları, çekirdekleri ve hastalıkları ortak olduğu için birlikte muayene edilir. 9-10-11.sinirler birlikte

Detaylı

Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi

Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi Diastomatomiyeli Ameliyatı Sonrası Mentamove İle Tedavi Dr. Mustafa Akgün, Dr. Zehra Akgün, Dr. Christoph Garner Mentamove Eğitim Merkezi Bursa Turkiye Keyword: mentamove, diastomatomiyeli, postoperative

Detaylı

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi

Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta. Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Patolojik yürüyüş ve özellikleri 4. hafta Prof.Dr. Serap Alsancak Ankara Üniversitesi Yürüyüş bozuklukları 1) Gövdenin lateral fleksiyonu, 2) Gövdenin fleksiyonu, 3) Gövdenin ekstansiyonu, 4) Lumbal lordozda

Detaylı

9-10-11-12. KRANİAL SİNİRLER. Dr.Sefer VAROL

9-10-11-12. KRANİAL SİNİRLER. Dr.Sefer VAROL 9-10-11-12. KRANİAL SİNİRLER Dr.Sefer VAROL N.GLOSSOPHARYNGEUS VE N.VAGUS Bu iki sinir fonksiyonları, çekirdekleri ve hastalıkları ortak olduğu için birlikte muayene edilir. 9-10-11.sinirler birlikte foromen

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı

Aktif hareket: Kişinin iradesi dahilinde ve kendi katkısı ile olandır. Pasif hareket: Kişinin başkasının yardımıyla yaptığı hareketlerdir.

Aktif hareket: Kişinin iradesi dahilinde ve kendi katkısı ile olandır. Pasif hareket: Kişinin başkasının yardımıyla yaptığı hareketlerdir. HAREKET SİSTEMİ Aktif hareket: Kişinin iradesi dahilinde ve kendi katkısı ile olandır. İstemli hareket İstemsiz hareket Pasif hareket: Kişinin başkasının yardımıyla yaptığı hareketlerdir. Ardısıra hareketler:

Detaylı

YÜKSEK KORTİKAL FONKSIYONLAR. Dr.Adalet ARIKANOĞLU DAVRANIŞ NÖROLOJİSİ

YÜKSEK KORTİKAL FONKSIYONLAR. Dr.Adalet ARIKANOĞLU DAVRANIŞ NÖROLOJİSİ YÜKSEK KORTİKAL FONKSIYONLAR Dr.Adalet ARIKANOĞLU DAVRANIŞ NÖROLOJİSİ TANIM:İnsanda yüksek serebral fonksiyonların anatomik ve fonksiyonel özellikleri ile bu fonksiyonların çeşitli beyin hastalıkları sonucu

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

HAREKET SİSTEMİ. Dr.Yusuf Tamam

HAREKET SİSTEMİ. Dr.Yusuf Tamam HAREKET SİSTEMİ Dr.Yusuf Tamam HAREKET SİSTEMİ Aktif hareket: Kişinin iradesi dahilinde ve kendi katkısı ile olandır. İstemli hareket İstemsiz hareket Pasif hareket: Kişinin başkasının yardımıyla yaptığı

Detaylı

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik)

08.10.2013 DEFORMİTE. Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) DEFORMİTE (Tedavi Endikasyonlari) DEFORMİTE. Tedavi Endikasyonlari (klinik) DEFORMİTE Ekstremitenin normal anatomisinden sapması Sagittal Plan Analizleri (Diz Kontraktürleri) Uzunluk farkı Angulasyon Rotasyon Translasyon Eklem kontraktürleri Dr. Mustafa KURKLU GATA Ort. ve Trav.

Detaylı

Refleksler refleks ark

Refleksler refleks ark Refleksler Bir reflekse aracılık eden yollara refleks ark adı verilir. Bileşenleri: Uyaran, reseptör, afferent yol, entegrasyon merkezi, efferent yol, ve effektör. Uyaran: İç veya dış ortamda reseptör

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Kas İskelet Sistemi Muayenesi

Kas İskelet Sistemi Muayenesi Kas İskelet Sistemi Muayenesi Dr.Ümit Dündar Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Romatolojik hastalıkların büyük bir kısmına detaylı bir öykü ve fizik muayene ile tanı konulabilir. Fiziksel tıp

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353 23. Aşağıdakilerden hangisi akne patogenezinde rol oynayan faktörlerden biri değildir? A) İnflamasyon B) Foliküler hiperproliferasyon C) Bakteriyal proliferasyon D) Aşırı sebum üretimi E) Retinoik asit

Detaylı

Hava Yolu Tıkanıklığı

Hava Yolu Tıkanıklığı Hava Yolu Tıkanıklığı Hava yolunun, solunumu gerçekleştirmek için gerekli havanın geçişine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. Tıkanma, tam tıkanma ve kısmi tıkanma şeklinde görülür. Hava Yolu Tıkanıklığı

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Latince gerilme anlamına gelir. İstemli kasların tonik spazmıyla karakterize akut bir toksemidir. Etken: Clostridium tetani

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı

DİZ MUAYENESİ. Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı DİZ MUAYENESİ Prof. Dr. Bülent Ülkar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Spor yaralanması nasıl değerlendirilmelidir? Hedefe odaklanmış ayrıntılı bir yaralanma öyküsü Hedefe

Detaylı

EK-4 B GRUBU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TANI LİSTESİ A GRUBU

EK-4 B GRUBU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TANI LİSTESİ A GRUBU A GRUBU C71 Beyin malign neoplazmı D33 Beynin ve merkezi sinir sistemi diğer kısımlarının benign neoplazmı G11 Herediter ataksi G12.2 Motor nöron hastalığı G20 Parkinson hastalığı G24.8 Distoni, diğer

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MUAYENESİ (LOMBER VE ALT EKSTREMİTE) Dr. Arif GÜLKESEN Günlük yaşam aktivitelerinin gerçekleştirilmesi, büyük oranda eklemlerde yeterli hareket açıklığının olmasına bağlıdır. Bu

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 9 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 9 Serebrum Bazal Çekirdekler Orta Beyin (Mezensefalon) Beyin sapının üzerinde, beyincik ve ara beyin arasında kalan bölüm Farklı duyu bilgilerini alarak bütünleştirir ve kortekse

Detaylı

Lisan fonksiyonu beyinde dominant hemisfer tarafından yürütülür.

Lisan fonksiyonu beyinde dominant hemisfer tarafından yürütülür. Konuşma Bozuklukları Dr.Sefer VAROL D.Ü.T. F. Nöroloji A.B.D. LİSAN BOZUKLUKLARI Lisan: Düşünce ve ifadelerin söz, yazı, şekil, mimik ve jestlerle anlaşılma ve anlatabilme yeteneğidir. Lisan fonksiyonu

Detaylı

Bebek Masajı Uygulama

Bebek Masajı Uygulama AMAÇ Bebek masajının doğru, uygun teknikle yapılarak bebeğin rahatlatılması ve düzenli yapılarak bebeğin büyüme, mental ve motor gelişimine olumlu katkı sağlanmasıdır. TEMEL İLKELER Bebek masajı yüz, göğüs,

Detaylı

GELİŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ

GELİŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ GELİŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Bilsen Sirmen Sahasında eğitimli ve tecrübeli fizyoterapistler, gözlemleri ve testlerden çıkan sonuçları özetleyerek değerlendirir. Primitif motor paternler, yeni doğanlarda

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Skapula Çizgisi

Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Skapula Çizgisi KÜREK lines of KEMİĞİ the SHOULDER VE KOL BLADES DIŞ YÜZ AND çizgileri POSTERIOR ARM Skapula Çizgisi Bu çizgi referans noktadan geçer: 1. Spina skapulanın orta noktasının üstü. Spina skapulanın üstü, medial

Detaylı

Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Acile Başvuru Şikayetleri ve Gözümüzden Kaçanlar. Doç. Dr. Evvah Karakılıç MD, PhD.

Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Acile Başvuru Şikayetleri ve Gözümüzden Kaçanlar. Doç. Dr. Evvah Karakılıç MD, PhD. Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Acile Başvuru Şikayetleri ve Gözümüzden Kaçanlar Doç. Dr. Evvah Karakılıç MD, PhD. SSS Enfeksiyonları Amaç; SSS enfeksiyonları; Klinik tabloyu tanımak Yaşamı tehdit

Detaylı

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ Ş. NAZAN KOŞAR Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 1 SUNUM AKIŞI Kassal Analiz Gövde hareketlerinin kassal

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. SERVİKAL DAR KANAL ve MYELOPATİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. SERVİKAL DAR KANAL ve MYELOPATİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ SERVİKAL DAR KANAL ve MYELOPATİ HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ SERVİKAL MYELOPATİLİ HASTALARIN YAKINMALARI Servikal kanal darlığı, genellikle

Detaylı

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM

ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM ORTOPEDİK YARALANMALARDA İLKYARDIM Doç. Dr. Ufuk Talu İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD Ortopedik Acil =? 1. Gerçek acil: Hemen tedavi edilmezse kalıcı sorun bırakan 2. İlk yardım sonrasında

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir.

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Konversiyon bozukluğu, altta yatan organik bir neden bulunmaksızın ortaya çıkan, bayılma, felç olma ve duyu kaybı gibi nörolojik belirtilerdir. Hastalar

Detaylı

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN

Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı. Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji ve Bilimsel Altyapısı Prof.Dr. Mustafa KARAHAN Kinesiyoloji Kinesiyoloji insan hareketiyle ilgili mekanik ve anatomik ilkelerin incelenmesidir. Kinesiyoloji anatomi, fizyoloji ve biyomekanik

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde EPİLEPSİ Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkar. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik

Detaylı

Oksipital Loblar ve Görme. Dr. Timuçin Oral

Oksipital Loblar ve Görme. Dr. Timuçin Oral Oksipital Loblar ve Görme Dr. Timuçin Oral İTİCÜ 16 Aralık 2008 1 frontal lob santral (rolandik) sulkus pariyetal lob oksipital lob temporal lob silviyan (lateral) sulkus Limbik Lob Frontal Lob Parietal

Detaylı

NÖROLOJİK MUAYENE. Nöroloji Anabilim Dalı

NÖROLOJİK MUAYENE. Nöroloji Anabilim Dalı NÖROLOJİK MUAYENE Nöroloji Anabilim Dalı MENTAL MUAYENE Mental muayene, hastanın, dikkat, dil, bellek, görsel mekansal işlevler, frontal yürütücü işlevler, praksi, gnozi gibi zihinsel işlevlerini değerlendirmek

Detaylı

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme

İstasyonlar arası 45 sn. dinlenme SALI: 01.08.2017 Antr. * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe *Kuvvet Çalışmaları Dairesel Çalışma 2

Detaylı

FTR 207 Kinezyoloji I. Dirsek ve Önkol Kompleksi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 207 Kinezyoloji I. Dirsek ve Önkol Kompleksi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 207 Kinezyoloji I Dirsek ve Önkol Kompleksi yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ 3 KEMİK 4 EKLEM Humeroulnar Humeroradial Prox. Radioulnar Distal radioulnar MID-DISTAL HUMERUS ULNA - RADIUS VALGUS

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Santral (merkezi) sinir sistemi

Santral (merkezi) sinir sistemi Santral (merkezi) sinir sistemi 1 2 Beyin birçok dokunun kontrollerini üstlenmiştir. Çalışması hakkında hala yeterli veri edinemediğimiz beyin, hafıza ve karar verme organı olarak kabul edilir. Sadece

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ AİLE-GİYECEKLER- SORU CÜMLESİ İBRAHİM DEMİRDÖĞEN 3. AİLE-GİYECEKLER, SORU CÜMLESİ ÖRNEK ÇALIŞMA Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 3.1.

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Doğru duruş nasıl olmalıdır? Doğru nasıl olmalıdır? Ayakta Baş önde, çene aşağıda Omuzlar aynı seviyede ve rahat konumda Duruş dik Karın çekili (kalça öne eğik olmayacak) Her iki ayakta eşit yük (yüksek veya dolgu topuk giyilmemeli)

Detaylı

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik Akımları Eski sınıflamada elektrik akımları: Yönüne göre: Doğru akım (Galvanik akım) Alternatif akımlar Klinik ve elektrofizyolojik etkileri göz önüne alındığında:

Detaylı

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Üst Üyeler 4 bölümde incelenir 1. Omuz kemeri REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ 2. Kol KONU ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Klavikula Skapula Sternum Humerus Ön görünüm Kemikleri

Detaylı

KOMPARTMAN SENDROMU. Patofizyoloji. KS Nedenleri. Ödem

KOMPARTMAN SENDROMU. Patofizyoloji. KS Nedenleri. Ödem KOMPARTMAN SENDROMU 10.08.2010 Dr.Günay YILDIZ Kompartman Sendromu (KS),damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte

Detaylı

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4.

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4. İLK YARDIM CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4 www.egebilimkoleji.com 4 EGEBİLİM KOLEJİ YAYINLARI - YAYIN SIRASI: 4 YAYINA HAZIRLAYAN: EGE BİLİM EĞİTİM A.Ş. YÖNETİM YERİ: EGE BİLİM KOLEJİ KARTAL KAMPÜSÜ www.egebilimkoleji.com

Detaylı