Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 4711 Tesis Tasarımı & Malzeme Aktarma Sistemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 4711 Tesis Tasarımı & Malzeme Aktarma Sistemleri"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 4711 Tesis Tasarımı & Malzeme Aktarma Sistemleri Bölüm 1: Tesis Tasarımı ve Planlaması ile İlgili Temel Prensipler Dr. Öğr. Üyesi Kemal SUBULAN

2 İşletmelerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde etmesi, etkin ve efektif şekilde tasarlanmış tesislerinin varlığına bağlıdır. Dr. Kemal SUBULAN

3 Değerlendirme 1. Ara sınav %30 Proje %20 Final %50 Derse devam zorunludur (%70 Devam Zorunluluğu; En Fazla 4 Hafta)

4 Ana Kaynaklar, Ders Kitapları

5 Ders Notları

6 Tesis Nedir? Planlama Nedir? Tesis, mal ve hizmetlerin üretildiği teknik ve ekonomik birimlerdir. 1. Binalar, fabrikalar, atölyeler, tezgahlar, teçhizatlar, el aletleri, tesisat (ağ veya şebeke), taşıma-aktarma araçları, 2. Hizmet sektöründe vezneler, hastaneler ve ameliyathaneler, 3. Herhangi bir iş için ayrılmış alanlar vs. hepsi birer tesis örneğidir. Planlama, proje bazında değerlendirilebilecek büyük kapsamlı işlerin, en etkin, en ekonomik ve tam zamanında seri bir şekilde yapılabilmesini sağlayan faaliyetlerin bugünden belirlenmesi işidir (Geleceğe yöneliktir!!!). Planlama, ana faaliyetler ve bunlara bağlı alt faaliyetlerin koordinasyonu sağlar. Bu faaliyetler için gerekli olan süreçlerin zamanlamasını gerçekleştirir (Faaliyetlerin planlama dönemi içerisinde en erken ve en geç başlama zamanlarının belirlenmesi, faaliyetlerin zamanlandırılması).

7 Tesis Planlama Nedir? Tesis planlama, bir fabrika ya da işletmenin kuruluş aşamasında başlayan ve işletme faaliyetleri devam ettiği sürece devam eden dinamik bir süreçtir. Tesis planlama, mal veya hizmet üretmeye yönelik bir tesisin, fikir olarak ortaya çıkmasından itibaren, ilk üretim gerçekleştirilinceye kadar gerekli olan tüm faaliyetlerin belirlenmesi, düzenlenmesi, bu faaliyetler arasındaki ilişki ve etkileşimlerin belirlenmesi ve bu faaliyetlerin realize edilmesi aşamalarını kapsayan ve bu amaçla, seçenekler oluşturulmasını ve seçenekler arasından en uygun olanının belirlenmesi işlemlerinin bugünden planlanması işidir. Tesis Planlama, bir endüstriyel tesisin düzenlenmesi, kurulması, ve faaliyete geçirilmesi aşamalarında gerekli olan tüm ana faaliyetlerin belirlenmesi, koordinasyonunun sağlanması ve oluşturulacak olan seçenekler arasından seçim yapılması konularında, bugünden çalışmalar yapılmasını içeren faaliyetler bütünüdür.

8 Tesis Planlama Nedir? Tesis planlama, fabrika yerleşim düzenlemesi ve kuruluş yeri seçimi kavramlarını kapsayan bir terimdir. Tesis planlama; (i) fabrika/işyeri yerleşim düzeninin (Plant layout) hazırlanması, (ii) malzeme taşıma-aktarma sisteminin seçilmesi, (iii) üretim süreci ekipmanlarının (Makine & teçhizat) belirlenmesi faaliyetlerini kapsar. Günümüzde, planlanan tesisler, bir işletmenin Tedarik Zinciri Mükemmelliğine (Supply Chain Excellence) ulaşmasına katkı sağlamalıdır. Ürün, süreç veya tesis tasarımını ilgilendiren problemlerin çözümü, diğer işletme problemlerine göre daha uzun süre ve maliyet gerektirir. Ancak bu çözümlerin getireceği kazançlar da daha büyük olmaktadır.

9 Tesis Tasarımı ve Başlıca Aşamaları Tesis tasarımı (Fabrika projesi), bir tesisin bir bütün olarak tasarlanması anlamına gelir. Başlıca aşamaları; 1. Girişimin (Teşebbüs) başlatılması, 2. Mali kaynakların planlanması (Finansal planlama), 3. Kuruluş yeri seçimi (Teşvik kapsamına giren, hammaddeye ve nitelikli iş gücüne yakın, iklim, pazara yakınlık vs.), 4. İlk üretim gerçekleştirilinceye kadar gerekli olan planlamalara ihtiyaç duyan faaliyetler bütünü (Sermayenin bulunması: öz sermaye miktarı, krediler, teşvikler vs.; Fabrika yerleşim düzenin hazırlanması; Bina ve arsaların bulunması: Arsa satın alma, hazır bina alınması, kiralanması vs.) Not: Tesise ait arsa seçimde, gelecekteki büyüme hedefleri göz önüne alınmalıdır.

10 Tesis Tasarımı ve Başlıca Aşamaları Not: İdeal olan, fabrika yerleşim düzenlemesinin, fabrika binasının inşa edilmeden hazırlanmasıdır. Bina ve arsaların planlanması için, fabrika yerleşim düzenlemesi çalışmaları bitirilmiş olmalıdır. Yerleşim düzeni, fabrika içerisindeki malzeme taşımaları dikkate alınarak hazırlanır. 5. Üretim süreci tipinin belirlenmesi, Sürekli üretim: proses endüstrisinde işin teknolojisi gereği durdurulmaması gereken üretimdir. Çimento, petrokimya, şeker, kimya, demir-çelik endüstrileri. Tekrarlı süreç endüstrisi (Seri üretim): Partiler halinde üretimdir. TV üretimi, otomotiv endüstrisi, beyaz eşya, ayakkabı vs. Aralıklı süreç endüstrisi (Sipariş üzerine Atölye tipi üretim): Atölye tipi veya montaj hattı şeklinde olabilir. 6. Yapılsın mı? Alınsın mı? Kararları (Make or buy strategies), dış kaynak kullanımı yoluyla dışardan neleri fason olarak yaptıracağız?

11 Tesis Tasarımı ve Başlıca Aşamaları 7. Fabrika büyüklüğünün belirlenmesi (Kapasite planlama), Hangi tezgahlardan ne kadar gerekli? Gerekli iş gücü miktarının belirlenmesi, Başa baş noktası analizleri ile hangi üretim seviyesinden sonra kara geçileceğinin belirlenmesi, 8. Ürün fiyatlandırma stratejilerine karar verilmesi, Piyasada yer bulabilmek için ürün fiyatı ne olmalı? Ürün yaşam döngüsü boyunca hangi fiyatlandırma stratejileri izlenmeli? 9. Ürün çeşitlendirme stratejileri (Gelecekte üretilmesi planlanan ürünlere karar verilmesi), 10. İhtiyaçlar için satın almaların planlanması (Makine, teçhizat her türlü satın alma önceden planlanmalıdır ki, gelecekteki darboğazlar öngörülebilsin), 11. Organizasyonel yapının oluşturulması (Gerekli personelin planlanması),

12 Tesis Planlaması Çevriminde Sürekli İyileştirme (i) Yeni bir tesisin planlanması, (ii) Mevcut tesis planının güncellenmesi ve iyileştirilmesi Not: Bir imalat işletmesi için tesis planlama, tesisin üretimini en iyi nasıl gerçekleştireceğini belirlemeye çalışır.

13 Tesis Planlama Hiyerarşisi Tesis sistemleri, yapısal sistemlerden oluşur. Bunlar, havalandırma sistemi, aydınlatma sistemi, elektrik alt yapısı, tesisat sistemi, ısıtma sistemi, enerji sistemi, su ve kanalizasyon alt yapısı, iletişim sistemi, güvenlik sistemi, iklimlendirme sistemi, çalışan sağlığını koruma sistemi vs. Yerleşim düzeni; tesisi içerisindeki tüm ekipman, makine, üretim alanları, üretim destek alanları, personel alanlarından oluşur. Olabildiğince az taşımayı sağlayan bir yerleşim düzeni seçilmelidir. Aktarma sistemleri; üretimi destekleyen, malzeme, personel, bilgi ve ekipman/teçhizat akışını sağlayan sistemler (Üretim sistemiyle uyumlu olmalıdır).

14 Tesis Planlama Hiyerarşisi Tesis yeri seçimi, makro düzeyde (stratejik) konulara odaklanırken; tesis tasarımı, mikro düzeyde (Taktiksel ve operasyonel) konulara odaklanır. Tesisin kuruluş yeri seçimine karar verilirken; kullanılan girdilere (Hammadde tedariki) erişim maliyetleri ve ürünler pazarlanırken katlanılacak maliyetler dikkate alınır.

15 Tesis Planlamanın Önemi Tesis planlamanın sunduğu fırsatlar ve öneminin kavranması için aşağıdaki sorular cevaplandırılmalıdır: 1. Tesis planlamanın aktarma ve bakım maliyetleri üzerindeki etkisi nedir? 2. Tesis planlama, çalışanların moralini nasıl etkiliyor? Çalışanların moralinin operasyonel maliyetler üzerindeki etkisi nedir? 3. İşletmeler sermayelerinin büyük bir bölümünü nerelere yatırmalı? Yatırılan sermayenin yeri nasıl değiştirilebilir? 4. Tesis planlamanın tesis yönetimi üzerindeki etkisi nedir? 5. Tesis planlamanın, beklenmeyen değişikliklere ve gelecekteki beklentilerin üstesinden gelmeye karşı adaptasyon yeteneği üzerindeki etkisi nedir? Etkin tesis planlama, işletmenin malzeme taşıma aktarma maliyetlerini azaltır ve üretkenliği arttırır. Değer katmayan aktivitelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

16 Tesis Planlamanın Önemi Malzeme aktarma sisteminin, iş gücü ve ekipmanların faydalı kullanım oranının artmasına; envanterin azalmasına ve kalitenin iyileştirilmesine katkı sağlar. İş sağlığı ve güvenliğini geliştirerek, iş ortamının tehlikelerden arındırılmasını ve insan kaynağının korunmasını sağlar. Enerji önemli ve pahalı bir hammadde olduğundan; enerji korunumu ve tüketimin azaltılması, tesislerin yeniden tasarlanması ihtiyacının bir diğer önemli faktörüdür. Yerleşim düzeni, yeniden oluşturularak malzeme taşıma-aktarma sistemi ve üretim süreçleri yeniden tasarlanarak enerji kazancı sağlanabilir. Yeni tesislerinin tasarlanması veya mevcut tesislerin yeniden planlanması için bir diğer önemli motivasyon kaynağı, toplumsal (sosyal) kazanımlar, yangından korunma, güvenlik ve çevreye karşı duyarlılıktır. Gürültü, hava kirliliği, sıvı ve katı atıklar ile ilgili toplumsal düzenleme ve yönetmelikler Mevcut malzeme-taşıma aktarma ve depolama sistemleri ve üretim süreçleri, yangın riskini en küçükleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.

17 Tesis Planlamanın Amaçları Tesis yeri seçiminin temel amacı, ürünün müşteriye teslimatını etkileyecek tüm faktörleri göz önünde bulundurarak, firma için en iyi maliyet avantajını sağlayan tesis yerini belirlemektir. Tesis tasarımının amaçları: 1. Malzeme taşıma-aktarma sistemini, malzeme kontrolünü ve teçhizat bakımı ve yönetimini iyileştirerek; işletmenin vizyonunu desteklemek. 2. İşgücünü, ekipmanları, alanları ve enerjiyi etkin bir şekilde kullanmak. 3. Sermaye yatırımlarını minimize etmek. 4. Çeşitli durum ve koşullara ayak uydurabilme (Adaptasyon) yeteneğini arttırmak ve bakım yönetimini kolaylaştırmak, 5. Çalışanların güvenliğini ve iş tatminini sağlamak.

18 Tesis Planlama Sürecinin Aşamaları İşletmelerin zaman içerisinde değişen hedefleri doğrultusunda, tesis planları yeniden düzenlenir ve sürekli olarak iyileştirilmeye çalışılır. 1. Tesis hedeflerinin tanımlanması ve güncellenmesi (Üretilen mal ve hizmetlere ilişkin üretim seviyelerinin belirlenmesi), 2. Hedefe ulaşmak için gerekli ana aktiviteler ve destekleyici faaliyetlerin belirlenmesi (Operasyon, ekipman, personel ve malzeme akışı açılarından gerçekleştirilmesi gereken ana ve destekleyici aktiviteler ile karşılanması gereken gereksinimlerin belirlenmesi), Örneğin bakım yönetimi, üretimi destekleyen bir faaliyettir. 3. Tüm aktiviteler arasındaki ilişki ve etkileşimlerin belirlenmesi, 4. Tüm aktiviteler için alan gereksinimlerinin belirlenmesi (Her bir aktivite için alan gereksinimleri hesaplanırken; tüm ekipman, malzeme ve personel gereksinimleri dikkate alınmalı).

19 Tesis Planlama Sürecinin Aşamaları 5. Alternatif tesis planlarının oluşturulması (Hem tesis yeri seçimi hem de tesis tasarım seçeneklerinin oluşturulması. Alternatif yerleşim düzeni tasarımları, yapısal tasarımlar ve malzeme aktarma sistemi tasarımlarının oluşturulması). 6. Belirlenen kalitatif ve kantitatif kriterler doğrultusunda, alternatif tesis planlarının değerlendirilmesi. 7. Firmanın hedefleriyle örtüşen en uygun tesis planının seçilmesi. 8. Seçilen tesis planının uygulanması. 9. Zaman içerisinde meydana gelen değişimler ve yeni gereksinimler doğrultusunda, tesis planının revize edilmesi (Ürün tasarımındaki veya ürün çeşitliliğindeki değişimler, malzeme taşıma aktarma ekipmanlarında veya malzeme akışında değişimlere neden olabilmektedir. Tesis planı güncellenmeli). 10. Tesisin hedeflerinin yeniden tanımlanması (Mevcut tesisler için potansiyel revizyonlar, genişlemeler sonrasında tüm değişiklikler dikkate alınarak yerleşim düzeni planına entegre edilmelidir).

20 Başarılı Bir Tesis Planlama Sürecinin Adımları Tesis planlarının başarılı olması, firmanın vizyon, misyon ve başarı modelinin net bir şekilde anlaşılmış olmasına bağlıdır. Başarı modeli, işletme hedeflerinin efektif bir şekilde uygulamaya dönüştürülmesi, realize edilebilmesidir.

21 Klasik Mühendislik Tasarım Süreci ile Tesis Planlama Sürecinin Karşılaştırılması

22 İmalat Tesisleri için Tesis Planlama Süreci 1. Üretilen ürünlerin tanımlanması (Ne üretilecek? Ne kadar üretilecek? Talep Tahmini çalışmaları), 2. Üretim sürecinin ve rotaların belirlenmesi, 3. Üretim süreçleri arasındaki ilişkilerin ve etkileşimlerin belirlenmesi, 4. Tüm operasyonlar (faaliyetler) için gerekli alanlara (Depo, atölye alanı) karar verilmesi, 5. Alternatif tesis planları ve yerleşim düzenleri oluşturulması, 6. Alternatif tesis planlarının değerlendirilmesi, 7. Alternatifler arasından en uygun olanın seçilmesi, 8. Seçilen tesis planının uygulanması, 9. Uygulanan planın benimsenmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve değişiklikler karşı adapte edilebilmesi. (Ürün revize edilirse, bu adımdan 1. adıma dönülerek, mevcut sistem adapte edilir. Aksi durumda, yeni sistem kurmak daha maliyetlidir).

23 Stratejik Tesis Planlama Bir tesis tasarımı projesinde, tasarım değişikliklerinin maliyeti; proje ilerledikçe üssel olarak artış gösterir. Tasarımın ilk aşamaların yapılan değişikliklerin maliyeti daha düşüktür. Tesis planlama, stratejik bir süreçtir.

24 Tesis Planlama Stratejilerinin Geliştirilmesi Tesis planlama süreçlerinin iyileştirilmesinin üç boyutu: (i) (ii) Fiziksel yönden (Binalar, ekipmanlar, personel açısından), Kontrol açısından (Alan standartları, malzeme kontrolleri, üretkenlik ölçütleri, stok kontrol sistemleri), (iii) Planlama için gerekli zamanın yaratılması. Pazarlama ve satış departmanı kararları, tesis planlama üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Tesisin kuruluş yerini ve malzeme taşıma aktarma sistemi tasarımını etkiler. Örneğin, malzeme taşıma aktarma sistemi, üretilecek ürün miktarından, ürün çeşitliliğinden, paketleme stratejilerinden, yedek parça hizmet düzeyinden ve teslimat sürelerinden etkilenmektedir.

25 Tesis Planlama Stratejilerinin Geliştirilmesi Ürün geliştirme ve tasarım kararları, imalat süreçlerini, üretim rotasını, malzeme gereksinimlerini etkiler. Tüm bunlardan, fabrika içi yerleşim düzeni ve malzeme taşıma aktarma sistemi de etkilenir. Malzeme değişiklikleri, ürün karmaşıklığı, yeni parçaların sayısı, ürün paket büyüklükleri, üretilen ürün sayısı; malzeme aktarma, depolama ve kontrol kararlarını etkilemektedir. İmalat kararları (Dikey entegrasyon derecesi, otomasyon seviyesi, alet/edevat kontrolü, yarı mamul stokları, fabrika kapasitesi ve büyüklüğü), kuruluş yeri ve üretim tesislerinin tasarımını etkilemektedir. Üretim planlama ve envanter kontrol kararları, fabrika içi yerleşim düzenini ve malzeme taşıma aktarma sistemini etkiler (Parti büyüklüğü kararları, üretim çizelgeleri, yarı mamul stok gereksinimleri, stok devir hızı, mevsimsel talep için kullanılan yaklaşımlar).

26 Tesis Planlama Stratejilerinin Geliştirilmesi İnsan kaynakları ve finans kararları (Mevcut sermaye, yetenekli iş gücü, stabil iş gücü, envanter yatırım seviyeleri, organizasyon tasarımı, çalışanlara sunulan olanaklar), tesis büyüklüğünü, tesis kuruluş yeri seçimini, tesis tasarımını ve tesis sayısını etkiler. Alan ve akış gereksinimleri de finansal ve insan kaynakları kararlarından etkilenir. Özellikle bu kararlar, malzemelerin depolanması, hareketi ve kontrolü üzerinde etkilidir. Tesis planları, işletmelerin genel stratejik planlarını destekleyecek nitelikte olmalıdır. Tesis planlama için, reaktif değil proaktif bir rol önerilir. Tesis planları geliştirilirken, üretim ve dağıtım faaliyetlerini desteklemek için etkin bir koordinasyona ihtiyaç vardır. Tesis planları, üretim teknolojilerindeki değişiklikleri destekleyecek nitelikte olmalıdır.

27 Stratejik Tesis Planlama Üzerinde Uzun Dönem Etkiye Sahip Temel Hususlar 1. Depoların ve dağıtım merkezlerinin sayısı, yerleri ve büyüklükleri, 2. Hammadde, yarı mamul ve bitmiş ürünler için tek alanlı (Bina) merkezileşmiş depolama (centralized) veya çok alanlı merkezsizleşmiş (Decentralized- Dağıtılmış) depolama stratejilerinin uygulanması, 3. Mevcut tesislerin devralınması veya geleceğin modern fabrikalarının ve dağıtım merkezlerinin tasarlanması, 4. Piyasaya ait ve teknolojik belirsizliklerden ötürü esnekliğe olan ihtiyaç, 5. Depolama ve üretim arasındaki arayüz (etkileşim), 6. Dikey entegrasyon seviyesi, fasona verme veya firma bünyesinde üretim kararları, 7. Kontrol sistemleri (Malzeme ve ekipman kontrolü), dağıtık işleme seviyesi,

28 Stratejik Tesis Planlama Üzerinde Uzun Dönem Etkiye Sahip Temel Hususlar 8. Malzemelerin farklı binalar veya üretim süreçleri arasındaki akışı, 9. Müşteri ve tedarikçilerin teknolojilerindeki değişimler; Ayrıca, firmanın kendi üretim teknolojisindeki, malzeme akışındaki, depolama ve kontrol teknolojilerindeki değişimler, 10. Tesis tasarımı aşamasındaki maliyet hedefleri. Mevcut tesisleri devralma, yeni tesis inşaatı, tesis kiralama, mevcut ve yeni tesislerin entegrasyonu, mevcut operasyonların geliştirilmesi gibi yönetimsel kararların desteklenmesi amacıyla, stratejik tesis planlamaya ihtiyaç duyulur. Firmanın genel stratejik planının; üretim, dağıtım ve pazarlama planlarını desteklemesi için başarı modeli kullanılır.

29 Tesis Planlamanın İçerdiği Fonksiyonlar Hammadde kabulü, giriş kalite kontrolü, depolama ve geri çağırma, Hammaddelerin üretime veya montaja sevk edilmesi, Üretim ve montaj süreçleri, Üretim ve montaj hatlarındaki malzeme akışı, Yarı mamul stok alanları, malzeme kontrolü ve paketleme, Sipariş toplama ve yönlendirme, depodan sevkiyat, Bakım ve personel hizmetleri. Tesis planlama için temel girdiler; envanter ve üretim kontrol, kalite kontrol, satın alma, pazarlama, ürün tasarımı, paketleme, yeni ürün geliştirme, üretim/imalat, bilgi sistemleri ve yönetim gibi farklı işletme fonksiyonlarından elde edilir.

30 Fabrika içi Yerleşim Düzenlemesi İhtiyacının Ortaya Çıkış Nedenleri 1. Kullanıma uygunluk, imalata uygunluk ve satışa uygunluk şartlarını sağlayan bir ürün, uygun ürün olarak tanımlanır. Bu şartlardan bir veya birkaçında meydana gelen değişimler, firmanın ürün projesinde değişiklere sebep olur ve yerleşim düzeninin revize edilmesini gerektirir (Mamul projesindeki değişiklikler), 2. Mevcut ürünlerden bir veya birkaçının üretiminin kaldırılması, 3. Bir veya birkaç yeni ürünün üretimine başlanılması, 4. Pazar yeri ve yoğunluğundaki değişimler (Talepteki dalgalanmalar ve ihtiyaç değişiklikleri, üretim kapasitesini etkileyebilir), 5. Mevcut tesislerin demode olması (Maliyetleri arttırır), 6. İş kazalarındaki artışlar ve kötü çalışma ortamları, 7. Çevresel ve yasal düzenlemelerdeki değişiklikler,

31 Fabrika içi Yerleşim Düzenlemesi İhtiyacının Ortaya Çıkış Nedenleri 8. Teknolojik ve mali açıdan yetersiz olan işlemler (İşleri daha hızlı ve verimli yapmak amacıyla zaman alıcı ve yüksek maliyetli işlemlerin yeni işlemler ile değişikliği, operasyon değişikliği), 9. Maliyetlerin düşürülmesi ve üretkenliği azaltan değer katmayan faaliyetlerin ortadan kaldırılması, Yerleşim Düzenlemesi Problemlerinin Çözümünde PQRST Anahtarı P product (Ürün), Q quantity (Miktar), R routing (Üretim rotaları), S support (Üretimi destekleyici, yardımcı hizmetler), T timing (Zamanlama)

32 Fabrika Yerleşim Düzenlemesi Çalışmasının Dinamik Karakteri Fabrika içi yerleşim düzenlemesi, işletme var dolduğu sürece farklı ölçeklerde karşılaşılan bir sorundur ve bir endüstriyel tesisin optimum şekilde düzenlenmesini hedefler. Fabrika yerleşim düzenlemesi, dinamik bir yapıdadır ve verimlilik & karlılık üzerine etkisi vardır.

33 Fabrika Yerleşim Düzenlemesi Çalışmasının Temel Amaçları 1. Öngörülen kalite ve kapasite gereklerini en ekonomik şekilde karşılamak: Tezgah ve teçhizatın etkin kullanımı, ürün kalitesini etkiler. Karmaşanın olduğu yerde, hata yapma olasılığı artar. Yetersiz ana ve ara yollar, malzeme taşıma/aktarma sisteminin yetersizliği, taşıma alanlarının dar olması, beklemelere, gecikmelere ve yığılmalara/birikmelere neden olur. Bu da, üretken olmayan zamanları artırır ve birim zamandaki üretim adedi azalır. 2. Mal ve hizmet üretiminde ortaya çıkan her türlü hareketin (Malzeme, personel, teçhizat vs.) minimum kılınması. Malzeme akışlarının karmaşıklığının ve yoğunluğunun azaltılması. 3. Üretim sürecini basitleştirmek: Gecikme, bekleme ve yığılmaları en aza indirmek, kullanılacak alet, teçhizat ve işlenen malzemeye en kolay ve hızlı şekilde ulaşmak, toplam üretim zamanını (Akış süresini) en aza indirgemek. 4. Malzeme taşıma ve aktarımlarını kolaylaştırmak: Malzeme taşıma maliyetleri, taşıma ve aktarımların standartlaştırılması ile azaltılabilir.

34 Fabrika Yerleşim Düzenlemesi Çalışmasının Temel Amaçları 5. Yerleşim alanın (Üretim sahasının) verimli bir şekilde kullanılması: Montaj masalarında sık kullanılan aletler için kutular yapılmalı ve istenilen malzemeye kolayca erişilebilmeli. 6. Yarı mamul devir hızını arttırarak, yarı mamul stoklarını azaltmak ve gereksiz sermaye yatırımını önlemek (Fırsat maliyeti), 7. Çalışanlara kolaylık, iş tatmini ve iş güvenliği sağlamak (Çalışma koşullarını iyileştirmek; aydınlatma, havalandırma ve ısıtma açısından ergonomik iş ortamı yaratmak; iş kazalarını önlemek), 8. Yönetim, denetim ve gözetim kolaylığı sağlamak (İşi yapan ve yönetici arasındaki iletişimi kolaylaştırarak; yerleşim düzenine uygun yönetim şekli oluşturmak), 9. İş gücünün etkin kullanılmasını sağlamak (Direkt işçilik oranlarını arttırmak, Üretken olmayan işçilik zamanlarını azaltmak),

35 Fabrika Yerleşim Düzenlemesi Çalışmasının Temel Amaçları 10. Arıza giderme ve bakım-onarım faaliyetleri için kolaylık ve esneklik sağlamak. 11. Yeniden yerleşim düzenlemesinin (Yerleşim düzeninin revize edilmesi) kolaylıkla yapılmasına olanak sağlamak. 12. Kapasitenin etkin kullanımını sağlamak, kapasite kullanım oranını arttırmak. 13. Yerleşimin tanıtılması, benimsetilmesi ve ticari olarak pazarlanmasını kolaylaştırmak, 14. Organizasyonel yapıyı kolaylaştırmak, 15. Gelecekteki genişlemelere (Büyüme ihtimaline) olanak sağlamak.

36 Kaynakça 1. J. A. Tompkins, J. A. White, Y.A. Bozer, E.H. Frazelle, J. M. A. Tanchoco and J. Trevino,Facilities Planning, 2nd edition, John Wiley & Sons, Inc., (1996). 2. Dr. Feyyaz Ertürk, Ders Notları. 3. Doç. Dr. Nil Aras, Ders Notları. 4. Dr. İsmail Karaoğlan, Ders Notları. 5. Doç. Dr. Orhan Korhan, IENG 441 Facilities Planning and Design Lecture Notes.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi. Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK YAEM, 2010

Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi. Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK YAEM, 2010 Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK Sunum Plânı Tedârik Zinciri ve Tedârik Zinciri Yönetimi Lojistik

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: TESİS TASARIMI VE MALZEME AKTARMA SİSTEMLERİ Dersin Orjinal Adı: TESİS TASARIMI VE MALZEME AKTARMA SİSTEMLERİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans,

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

KYM363 Mühendislik Ekonomisi. FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

KYM363 Mühendislik Ekonomisi. FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ KYM363 Mühendislik Ekonomisi FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Prof.Dr.Hasip Yeniova E Blok 1.kat no.113 www.yeniova.info yeniova@ankara.edu.tr yeniova@gmail.com FABRİKA TASARIMI ve MÜHENDİSLİK

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül Eroğlu

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül Eroğlu Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0 Ayşegül Eroğlu 02 2004 Robert Kolej mezunu 2008 Sabancı Üni. Üretim Sistemleri Mühendisliği mezunu 2015 Boğaziçi Üni. Executive MBA mezunu Fabrika Müdürü

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER Önsöz... v İçindekiler... vii BİRİNCİ BÖLÜM: TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ 1.1 Tedarik Zincirinin Temel Fonksiyonları... 8 1.1.1 Üretim... 8 1.1.2 Envanter Yönetimi... 16 1.1.3 Taşıma ve

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş-

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü İşletme: İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Nedir? Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren, nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır. TARLADAN

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI AMAÇ MADDE 1 Bu staj kurallarının amacı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

Bir tık uzağınızdayız...

Bir tık uzağınızdayız... Türkiye nin Lojistikte İlk ve Tek Marka Patentli 4.Parti Lojistik Şirketi Bize Ulaşın: 0212 873 87 47 www.4pl.com.tr Bir tık uzağınızdayız... Hakkımızda 2012 yılında kurulmuş olan 4PL hizmet alan ve veren

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi 2 Tesis ihtiyaçlarının belirlenmesinde 3 önemli faktör Akış

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Mübeyyen TEPE KÜÇÜKOĞLU Yeni Yüzyıl Üniversitesi İstanbul. Prof. Dr. R. İbrahim PINAR İstanbul Üniversitesi

Mübeyyen TEPE KÜÇÜKOĞLU Yeni Yüzyıl Üniversitesi İstanbul. Prof. Dr. R. İbrahim PINAR İstanbul Üniversitesi Mübeyyen TEPE KÜÇÜKOĞLU Yeni Yüzyıl Üniversitesi İstanbul Prof. Dr. R. İbrahim PINAR İstanbul Üniversitesi AJANDA ÇEVRE BİLİNCİ VE ÇEVREYE DUYARLI İŞLETMELER ÇEVRECİ TEKNOLOJİLER İŞLETMELERİ ÇEVRECİ TEKNOLOJİLER

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül EROĞLU

Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0. Ayşegül EROĞLU Teknolojide Sürdürülebilir Rekabet için Sanayi 4.0 Ayşegül EROĞLU 02 Sanayi 4.0 Nedir? Sanayi 4.0 Türkiye için neden önemli? Sanayi 4.0 ın İklimlendirme Sektörü üzerindeki potansiyeli nedir? Sanayi 4.0

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu 20.12.2013 Kurumsal Bilgi Sistemleri Satış ve Pazarlama Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Finans Bilgi Sistemleri İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi Üretim

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Müşteri Ne İster? uürünü uistediği yerde uistediği zamanda uistediği kalitede uiyi ve doğru kurgulanmış tedarik

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

TREND LOJİSTİK. Gelişen Lojistik Uygulamalar. ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik Yönetim Danışmanı atillayildiztekin@yahoo.com

TREND LOJİSTİK. Gelişen Lojistik Uygulamalar. ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik Yönetim Danışmanı atillayildiztekin@yahoo.com TREND LOJİSTİK Gelişen Lojistik Uygulamalar Depo Yönetimi LOGIMEX 11 1 Mart 2012 ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik Yönetim Danışmanı atillayildiztekin@yahoo.com 1 Depolamanın Yeri Tedarik Zinciri Lojistik Depolama

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş Doç. Dr. Kazım Sarı Endüstri Müh. (İngilizce) Bölümü Beykent Üniversitesi Bu bölümün hazırlanmasında faydalanılan temel kaynaklar, 1. Simchi-Levi, D., Kaminsky,

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın

Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu. Orkun Yalçın Endüstri 4.0 için Metroloji 4.0 Kalite Kontrol Vizyonu Orkun Yalçın Karmaşıklık derecesi Endüstri 4.0 Gelişimi İlk programlanabilir kontrol, Modicon 084 1969 4. Sanayi Devrimi Cyber-Physical sistemlerin

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş.

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. MÜKEMMEL KALİTE 1 Firma Profili KuruluşYılı : 2008 Yeri : Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi BURSA Firma Türü : Anonim Şirket Ciro : 5.000.000 Euro / Yıl Toplam Alan : 5.000

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program

Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Marmara Üniversitesi Lojistik & Tedarik Zinciri Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Logistics & Supply Chain Management Certificate Program Amaç Değişen ve gelişen müşteri isteklerinin en verimli

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

Tesis Planlama (IE 407) Ders Detayları

Tesis Planlama (IE 407) Ders Detayları Tesis Planlama (IE 407) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tesis Planlama IE 407 Bahar 3 0 0 3 3.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

Güveniniz, Emeğimiz, Onurumuz. Üretimin Enerjisi

Güveniniz, Emeğimiz, Onurumuz. Üretimin Enerjisi 2018 yeni yatırımlar rekabetçi, verimli kazandıran tesisler Müşterilerimizin Güveni Çalışanlarımızın Emeği Kalitemiz Onurumuz Bizi Geleceğe Taşır SLOGANIMIZ ÜRETİMİN ENERJİSİ!.. SUNUM İÇERİK GEO Tarihçe

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kazananlar Konferansı 26 Şubat 2015 Seyhun Araz Üretim Müdürü Coca-Cola İçecek Bursa Fabrika Coca-Cola İçecek Coca-Cola Sistemi içinde en büyük 6. şişeleyici Faaliyet

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI. KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI.  KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI www.kirmacidanismanlik.com KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 I. Fabrikanın sektörel teknolojik Endüstri seviye tespiti ve yol haritası, raporlama,

Detaylı

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr Süreç Danışmanlığı KPMG Türkiye kpmg.com.tr 2 Süreç Danışmanlığı Süreçlerinizin kontrolü sizin elinizde Sürecinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayın! Günümüzde teknolojinin ve ihtiyaçların hızlı bir

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş.

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. MÜKEMMEL KALİTE 1 Firma Profili KuruluşYılı : 2008 Yeri : Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi BURSA Firma Türü : Anonim Şirket Ciro : 4.000.000 Euro / Yıl Toplam Alan : 5.000

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 PAZARLAMANIN KONUSU, KAPSAMI, GELİŞİMİ VE MODERN PAZARLAMA YÖNETİMİ...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 PAZARLAMANIN KONUSU, KAPSAMI, GELİŞİMİ VE MODERN PAZARLAMA YÖNETİMİ... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 PAZARLAMANIN KONUSU, KAPSAMI, GELİŞİMİ VE MODERN PAZARLAMA YÖNETİMİ... 1 1.1. PAZARLAMANIN KONUSU VE KAPSAMI... 3 1.2. PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMA ANLAYIŞI... 7 1.2.1. Üretim Anlayışı

Detaylı

LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ LOJİSTİK ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Mehmet TANYAŞ İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Lojistik Derneği (LODER) Başkanı ORACLE Applications Day 14.03.2006, İSTANBUL SUNUM PLANI Lojistik Yönetimi

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ 1.1. Ağırlama Endüstrisine Giriş... 1 1.1.1. Ağırlama Endüstrisi ve Turizm Endüstrisi

Detaylı

Gündem. Demo 3D ile Geleceği Görmek. Dijitalis Yazılım ve Danışmanlık Ltd.Şti. www.dijitalis.com

Gündem. Demo 3D ile Geleceği Görmek. Dijitalis Yazılım ve Danışmanlık Ltd.Şti. www.dijitalis.com Gündem Demo 3D ile Geleceği Görmek 1 Dijitalis Dijitalis, stratejik taktiksel ve operasyonel doğru kararlar verebilmek ve dinamik değişiklere çok hızlı adapte olabilmek için entegre çözümler sunar. Tedarik

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Haşmet GÖKIRMAK Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Bu Bölümde Stratejik Planlamanın Aşamaları Şirket seviyesinde Bölüm, ürün ve pazar seviyesinde Şirket Misyonunun belirlenmesi Şirket amaç ve hedeflerinin belirlenmesi

Detaylı

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME Kurumsal Süreçlerinde Optimizasyon 2015-2016 Eğitim Programları Tanıtımı ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ SATIŞ & OPERASYON PLANLAMA (S&OP) KAPASİTE & MALZEME

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 Risk kültürü (1/5) Etkin bir risk yönetimi için çok boyutlu düşünme kültürü geliştirilmeli, farklılıklar ve riskler fırsatlara dönüştürülmelidir.

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1

6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 6/8/2016 Tedarik Zinciri Modülü 1 1. Tanım 2. Tedarik Zinciri Nasıl İşler? 3. Mağazalarda Gerçekleştirilen Prosedürler 3.1 Temel Stok Kontrolü 3.2 Envanter Yönetimi 3.3 Miktar ve Hasar Raporları 3.4 Ürünlerin

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı