Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği"

Transkript

1 Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı Bosad Genel Sekreterliği

2 SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv boyaları küresel boya pazarının önemli bir birleşenidir yılında bu sektör dünya çapında 705 milyon litre hacminde ve milyon dolar değerindeydi. Otomotiv boyaları küresel boya değerinin %7 sini ancak küresel boya hacminin sadece %2 sini kapsamaktadır. Bunun sebebi oto boyalarının ortalama piyasa fiyatının diğer sektörler ile kıyaslandığında daha yüksek olmasıdır. Oto boyaları, sadece küresel sanayi boyalarının son kullanım segmentleri ile ilişkilendirildiğinde, oto boyaları toplam hacmin %5 ini ve toplam değerin %12 sini kapsamaktadır.

3 Otomotiv boyalarının hacimsel ve değersel olarak toplam küresel boya pazarıyla karşılaştırılması Otomotiv boyalarının yıllara göre hacimsel ve değersel olarak karşılaştırılması Toplam Küresel Boya Hacmi : 33,1 milyar litre Toplam Küresel Boya Değeri : 106,1 milyar $

4 HACİM VE DEĞER 2011 yılı için, (Orr&Boss şirketinin ölçümleri) otomotiv boyalarının küresel değeri 705 milyon litre için milyon $ dır yılları arasında yıllık ortalama hacimce %1,4 düşüşe rağmen değerce %0,7 artış olmuştur. Tablo 1 : Otomotiv boyalarının küresel olarak tahmini ve geçmiş yıllardaki satışları (tahmin) Hacim (milyon litre) Değer (milyon $) Ortalama Fiyat ($/L) 9,21 10,25 10,58 Yıllık Birleşik Büyüme Oranı (tahmin) Hacim %-1,4 % 4,2 Değer % 0,7 % 4,8 Ortalama Fiyat % 2,2 % 0,5

5 FİYAT döneminde otomotiv boyaları birim fiyatı 9,21 $/l den yıllık %2,2 lik artışı ile 10,25 $/l olmuştur. Bu ortalama birim fiyattaki artış; aynı dönemdeki hem boya hacmindeki düşüşten hem de hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı boya üreticilerinin tepkisinden kaynaklanmaktadır. Boya tedarikçileri kendi maliyet artışlarının bir kısmını müşterilerine yansıtmaya çalışmaya devam ederken, yılları arasında yıllık ortalama satış fiyatında %0,5 lik küçük bir artışın gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

6 BÖLGESEL DAĞILIM Otomotiv boyaları için kullanılan dağıtım kanalları hem her boya üreticisinin kanallarının konumuna/gücüne hem de faaliyet gösterdiği ülkeye veya bölgeye büyük ölçüde bağlıdır. Yani bu durum boya üreticilerinin ve dağıtım modelini belirleyen coğrafi pazarın yapısının tercihidir. PBE (Boya Ekipmanları) Distribütörleri : PBE distribütörleri genellikle boya ürünlerinin (boyalar, yüzey hazırlık malzemeleri, maskeleme ürünleri, astarlar vb ) yanı sıra diğer tamir parçaları ve araçlarını direk üreticilerden satın almaktadır. Bir sonraki adımda bu ürünleri, bakım&onarım atölyelerinden önceki son dağıtım noktası olan dağıtım kanalı içerisindeki toptancılara tekrar satarlar. Bu dağıtım şekli bazen üç aşamalı dağıtım modeli olarak adlandırılır.

7 PBE toptancıları : Bu dağıtım modelinin,boyanın kaportacılarda son bulmasından önceki, transfer zincirinin son noktası toptancıdır (bazen distribütör olarak da adlandırılır). Toptancılar boya ürünlerini, tamir parçaları ve araçlarını ya direk üreticilerden ya da son zamanlarda daha az olan depo distribütörlerinden satın almaktadırlar. Daha sonra toptancılar bu ürünleri son kullanıcılara satarlar. Şirketlerin kendi mağazaları : Bazı boya üreticileri yukarıda bahsedilen üç ya da iki aşamalı dağıtım modellerini seçerken bazıları bunların yerine dağıtım noktası olarak kendi mağazalarını seçmektedirler. Bu yaklaşımın ardındaki düşünce kişinin kendi şirket ağını kullanarak pazar güzergahı üzerinde daha iyi denetiminin olmasıdır.

8 Bağımsız mağazalar : Belirli ülkelerde özellikle dünyanın gelişmekte olan kırsal alanlarında, özel destek ile toptancılarda satılan otomotiv boyalarından yeterli hacimde yoktur. Ancak boya firmalarının kendilerine direk olarak hizmet eden kaportacıların sayısı çok fazladır. Bu gibi durumlarda boya ürün yelpazesini satan bağımsız mağazalar vardır. Bu mağazalar kaportacılar için de oto boyalarını sınırlı miktarda satarlar. Doğrudan üreticiden satılanlar : Bazı kaportacılar birden fazla konumda yer alarak ürünleri üreticiden direk olarak alabilecek ve diğer aşamaları atlayabilecek satın alma gücüyle yeterli büyüklüğe kavuşmuştur. Dünyanın bütün bölgelerinde kullanılan birkaç çeşit dağıtım modeli ve yaklaşımı olsa da, toptancılar açık ara otomotiv boyaları için en yaygın görülen dağıtım modelidir.. Bu kategorideki boyaların yarısından fazlası bu kanal aracılığıyla dağıtılır.

9 Otomotiv boyalarının hacimsel ve değersel olarak bölgesel dağılımı

10 Tablo 2: Otomotiv boyalarının değerce yıllara göre bölgesel dağılımı Hacim (Milyon Litre) f Kuzey Amerika Avrupa Pasifik Asya Latin Amerika ROW Toplam Tablo 3 : Otomotiv boyalarının değerce yıllara göre bölgesel dağılımı Değer (Milyon $) f Kuzey Amerika ,503 Avrupa Pasifik Asya Latin Amerika ROW Toplam

11 OTOMOTİV BOYA ÇEŞİTLERİ Astar Boya : Yüzeyin ilk hazırlanmasının ardından, otomotiv boyalarının ilk gerekli katı astar olarak bilinir. Astar iki amaca hizmet eder. İlki yüzeyi ultraviyole radyasyondan korumaktır. İkinci amacı ise yüzeydeki pürüzleri gidermek ve kaplamanın bir sonraki katmanı (ara kat boya ) için en uygun zemini hazırlamaktır. Ara Kat Boya : Renkli kat olarak da bilinen ara kat boyaları, araca bakıldığında görülen boyadır. Ara kat boyalarda mika ve alüminyum parçacıklar gibi pigmentler ve katkı maddeleri kullanılması ile düz renk ya da özel efektli oto boyaları meydan a gelir. Şeffaf Boya : Şeffaf boyalar adından da anlaşıldığı gibi transparandırlar ve pigment içermezler. Boyama sürecinin son basamağıdır. Araca uygulanan bu boyalar önceki katmanı kaplar ve diğer katmanları sert hava koşulları ve UV radyasyon gibi etkilerden korur.

12 Boya çeşidine göre otomotiv boyaları talebinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde son yıllardaki trendleri takip edeceği ön görülmektedir. Üreticiler giderek artan çevre taleplerini karşılamaya devam ederken geleneksel solvent bazlı boyalar da yerini su bazlı boyalara kaptırmaya devam edecektir. Aynı şekilde yüksek katkılı astar boyalar benzer çevresel uyumluluk sorunları sebebiyle düşük katkılı astar boyalar üzerinden pazarda yerini alacaklardır. Batı Avrupa, Kanada ve ABD nin Kaliforniya Eyaleti nin tamamında kaportacıların solvent bazlı astar yerine su bazlı astar kullanmalarını gerektiren sıkı çevre düzenlemeleri bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda Amerika daki eyaletlerin bir çoğunda solvent bazlı astar boya kullanımın yasak olduğunu belirten yönetmelikler yayınlanmaya devam edecektir. Bu trendin bir gün diğer ülkelere de yayılmaya başlayacağı tahmin edilmektedir.

13 Tablo 4 : Otomotiv boya çeşitlerinin hacimsel dağılımı f Su Bazlı 14% 20% Geleneksel Solvent Bazlı 57% 45% Yüksek Katkılı Solvent Bazlı 29% 35% Toz Boyalar 0% 0% Radyasyon Kürlü 0% <%1

14 PAZAR EĞİLİMLERİ VE ETKİLERİ

15 Son Kullanıcı Pazarları 2011 yılında 77 milyondan fazla araba ve hafif ticari araç üretilmiştir. Üretilen araçların yaklaşık %90 ı araba ve hafif kamyonlardır ve kalan %10 u ise ağır iş araçları ve otobüslerdir yıllarında küresel araç üretimindeki artışın bileşik hızı yaklaşık %2,2 dir. Pasifik Asya, %48 ile araç üretiminin en çok olduğu bölgedir. Pasifik Asya yı %27 lik payı ile Avrupa talip ekmektedir. Latin Amerika 5% Diğer 3% 2011 Yılı Bölgelere Göre Araç Üretimi Kuzey Amerika 17% Avrupa 27% Pasifik Asya 48% Pasifik Asya Avrupa Kuzey Amerika Latin Amerika Diğer

16 Otomotiv boya pazarının 3 ana son kullanıcı pazarı vardır. Kaza Tamiri: En büyük segment olan kaza tamir pazarını küçük tamir dükkanları oluşturmaktadır. Buralarda kazaya karışan arabaların tamiri ve tekrar boyama işlemi yapılmaktadır. Filo Boyaları: Uygulamacılar, filo araçlarının belirlenmesinde veya tekrardan boyanması işlemlerinde araçları boyamaktadır. Bu filolar, ağır kamyonları, askeri araçları, taksileri ambulansları ve benzeri araçları kapsamaktadır. Ayrıca firmaların ve nakliye firmalarının araçları da bu gruba dahildir. Production Shop: buralar genellikle, eski arabaların görünümünün iyileştirilmesi için yalnızca boyandığı fakat tamir edilmediği yerlerdir. Genel olarak araçların boyanması üzerine uzmanlaşılmıştır. Birçok ülkede, bu pazar, otomotiv boya pazarında çok küçük bir paya sahiptir. Küresel trend, küçük dükkanlardan daha büyük mega tamir ve kaza merkezlerine geçiştir. Bu trendin ana sebepleri çevresel düzenlemeler ve otomotiv boya uygulama ekipmanlarının çok teferruatlı olmasıdır. Küçük dükkanların ayakta kalması bu geçiş nedeniyle zorlaşmıştır.

17 Diğer Trendler ve Güçler Son yıllarda Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Japonya gibi olgunlaşmış ekonomiye sahip bölgelerin finansal baskı altında olmaları nedeniyle otomotiv boya pazarının büyümesinin yavaşladığı hatta durduğu görülmektedir. Gelişen Etkinlik ve Güvenlik Şartları: OEM boyalarının kalitesinin artması, arabalardaki güvenlik cihazlarının artması, kişi başı kaza sayısının azalması gibi nedenlerle pazarın büyümesi negatif yöndedir. Rekabet Baskısının Artması: Otomotiv boya sanayisini oluşturan değer zincirini oluşturan firmaların büyümesi, güçlenmesi pazardaki rekabetin arttırdı. Firmaların kendilerini rakiplerinden farklılaştırmaya çalışması sonucu ürün inovasyonu ve müşteri hizmetleri artmıştır. Yasal Düzenlemeler: Çalışanların güvenliğini, sağlığını ve çevreyi korumaya yönelik yasal düzenlemeler artmıştır. Böylelikle, operasyonel maliyet de artmaktadır. Sigorta Firmalarının Yüksek İnceleme Maliyeti: Sigorta firmalarının inceleme ve operasyonel maliyetlerinin yüksek olması firma otomotiv boya uygulama firmalarını finansal açıdan zorlamaktadır.

18 Kar Baskısı: Katı kalite yükümlülükleri ve çevre standartları, otomotiv boya ve kaza tamir firmalarının operasyonel maliyetini arttırmıştır. Ayrıca, hammadde fiyatları da artmıştır. Hacimce büyüme ise negatif yöndedir. Tüm bu etkiler, otomotiv boya sanayisindeki firmaların kar marjını düşürmektedir. Konsolidasyon: Daha olgun pazarlar yavaş büyüme, artan maliyet ve kar baskısı ile tanımlanırken otomotiv boya pazarı son 20 yılda konsolidasyon dönemine girmiştir. Bu konsolidasyon dönemine, hammadde tedariklerinde boya firmalarına, distribütörlerden kaportacılara kadar otomotiv boya sanayisinin değer zincirinin bütün üyeleri girmektedir. Güncel Ekonomik Durgunluk: Otomotiv boya pazarında, yıllarında yaşanan ekonomik krizin etkileri görülmeye devam etmektedir. Dünyanın olgunlaşmış ekonomilerinin yaşamakta olduğu sorunlardan biri de bu krizin etkileridir.

19 Ekonomik Etkiler Otomobil satışı, GSYİH ve kişilerin gelirleri ile yakından ilgilidir. Gelirin ve GSYİH in arttığı ülkelerde otomobil satışları da artmaktadır. Önümüzdeki 5 yılda GSYİH in yaklaşık olarak %6 büyümesi beklenmektedir. Bu çerçevede, en büyük GSYİH büyümesinin BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinde görülmesi beklenmektedir. GSYİH artışının otomotiv boya sektörüne etkisi, GSYİH artışının görüldüğü ülkelerdeki otomotive olan talebin artmasıyla görülecektir. Ayrıca, kaza sayısının artması da otomotiv boyasına olan talebi arttırmaktadır. Kaza sayısı ise, üretilen araba ve kamyonet sayısı ile ilgilidir.

20 Yılları Arasında Küresel GSYİH Tahmini Artışı

21 Kayıtlı araç sayısına bakıldığında, Avrupa 326 milyondan fazla araç ile lider konumdadır. Avrupa yı ise Kuzey Amerika takip etmektedir kişiye düşen araç sayısına bakıldığında ise Kuzey Amerika lider konumdadır ve her kişiye düşen araba sayısı 679 dur. 442 araba ile Avrupa 2. sırada yer almaktadır Yılı Bölgelere Göre Araç Yoğunluğunun ve Park Yerinin Karşılaştırılması

22 Gelişmekte olan ülkelerde meydana gelen kazaların sayısı gelişmiş ülkelerden oldukça yüksektir. Trafik kazaları, otomotiv boya sektörünün en önemli yönlendiricilerindendir. Birçok ülke için trafik kazalarının sayısı tam olarak belirlenememiş olsa da ölümle sonuçlanan kazaların sayısı kayıt altındadır. Pasifik Asya da ve diğer ülkelerde gerçekleşen ölümle sonuçlanan kazaların sayısı dikkat çekicidir Yılı Bölgelere Göre Ölümle Sonuçlanan Kaza Dağılımı

23 Teknolojik Etkiler Otomotiv boya sanayisini etkileyen 2 tür teknolojik trend vardır. Biri boyanın teknolojisiyle ilgili diğeri ise boyanın uygulandığı yüzey ile ilgilidir. Su bazlı boyalardaki, UV kürlü astarlardaki ve yüksek katkılı boyalardaki inovasyon pazarı etkilemeye devam etmektedir. Boya sektöründeki teknolojik değişimlerin 2 ana sebebi vardır. Bunlardan biri çevresel düzenlemelerin ihtiyaçlarını karşılamak bir diğeri ise maliyeti düşürmektir. Çevresel düzenlemelerin ihtiyacını karşılamak için üreticiler yüksek katkılı ve su bazlı boyalara doğru kaymaktadır. Boya teknolojisi, maliyetleri düşürmede önemli rol oynamaktadır. Araştırmalar, boyanın hassas bir yapıştırıcılar ile yapışmasını sağlamak amacıyla yürütülmektedir. Bu da, su bazlı ve yüksek katkılı boyaların fazla püskürtme ve yavaş kürleşme gibi sorunlarını azaltır ve ya yok eder.

24 İkinci önemli teknolojik trend ise boyanacak yüzeyler ile ilgilidir. Otomotiv sektöründe hem termoplastik hem de termoset SMC malzemeler kullanılmaktadır. Araç üretiminde plastik kullanımı artmaktadır. Araçların dış yüzeylerinde plastik kullanımı kaportacılar için yeni zorluklar meydana getirmektedir.

25 Regülasyonlar ve Çevresel Etkiler Çevresel regülasyonlar sadece boyayla değil aynı zamanda boyanacak yüzeyler ile de ilgilidir. Avrupa daki üreticiler boya türlerini ve hacmini etkileyecek yeni alternatifler aramaktadır. Bir diğer uygulama ise Japonya ve Avrupalı üreticilerin önderliğinde yürütülen çevreye duyarlı boyalardır. Bunun sonucunda ise çevreye daha az zarar veren yeni ürünler geliştirilmektedir. Küreselleşme nedeniyle tüm dünyayı etkilemektedir.

26 Satın Alma Faktörleri Otomotiv boya sektöründe 3 ana satın alma faktörü vardır. Bunlar; performans, maliyet ve hizmettir. Bunlardan en önemlisi, boyaların performansıdır. Boyanın performansı, görünümüyle ilgilidir. Görünümün 2 boyutu vardır, ilki aracın kaza tamiri yapıldığı yerden çıkarken ki; ikincisi ise uzun dönemdeki performansıdır. Performans aynı zamanda 2. satın alma faktörü olan maliyetle ilgilidir. Otomotiv boya pazarı, fiyatları düşürmeye çalışmaktadır. Araç sahiplerinin ve sigorta şirketlerinin bu konuda yoğun baskısı bulunmaktadır. Transfer verimliliği, maliyetin en önemli bileşenlerindendir. Transfer verimliliği arttıkça, araç başına maliyet de azalmaktadır. Boyanın performansı maliyetle yakından ilgilidir. Görünümdeki hatalar nedeniyle tekrar boyama yapılması yüksek maliyetlere neden olmaktadır.

27 3. Satın alma faktörü ise hizmettir. Boya tedarikçilerinin teknik, çalışma alanı ve teslimat gibi her tür hizmeti sunmaları gerekmektedir. Otomotiv boya tedarikçilerinden renk ayarlanması, püskürtme teknikleri, çevresel konularda sorunların çözümü ve hatta ödeme kolaylığı gibi konularda çeşitli hizmetler sunması beklenmektedir.

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Dekoratif boyalar küresel anlamda 2011 yılı için, yaklaşık hacimce %56 ve değerce %44 lük oranla, dünyanın en büyük boya segmentidir.

Detaylı

Bosad Genel Sekreterliği

Bosad Genel Sekreterliği Bosad Genel Sekreterliği Ahşap mobilya üretim alanı hem hacimsel hem de değersel olarak boya sanayisinin %6 sını kapsamaktadır. 2006 yılında ahşap yüzey boyalarında 1.725 milyon litreden 5.201 milyon $

Detaylı

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği Küresel Toz Boya Pazarı Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Küresel olarak toz boyaların 2011 yılı değeri 2.661 milyon litrede yaklaşık olarak 8.105 milyon $ dır. 2011 de toz boyalar hem hacimsel hem

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ Haziran 2015 BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Bosad 2003 yılında kurulmuştur. Üyeleri hem boya üreticileri hem de hammadde ve hizmet tedarikçileridir. 100 e yakın üye ile sektörün

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Denizcilik Boyalarının 2019 yılında 8,37 milyar Euro değerinde olması bekleniyor.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Denizcilik Boyalarının 2019 yılında 8,37 milyar Euro değerinde olması bekleniyor. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi Grand View Research e göre, 2020 ye kadar pazarın gelişim ve değişim trendleri

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi Grand View Research e göre, 2020 ye kadar pazarın gelişim ve değişim trendleri BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org.tr BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat Bosad Genel Sekreterliği Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat 2013 Bosad Genel Sekreterliği Dünya Boya Sanayicileri Birliği (World Paint and Coatings Industry Association (WPCIA)) nın Ocak 2013 te yayınlanan

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

SANAYĠ VE TĠCARET BAKANLIĞI Sanayi Genel Müdürlüğü YILI OTOMOTĠV SANAYĠNDE ÜLKEMĠZ VE DÜNYADAKĠ GELĠġMELER

SANAYĠ VE TĠCARET BAKANLIĞI Sanayi Genel Müdürlüğü YILI OTOMOTĠV SANAYĠNDE ÜLKEMĠZ VE DÜNYADAKĠ GELĠġMELER SANAYĠ VE TĠCARET BAKANLIĞI Sanayi Genel Müdürlüğü 2009 YILI OTOMOTĠV SANAYĠNDE ÜLKEMĠZ VE DÜNYADAKĠ GELĠġMELER ĠÇĠNDEKĠLER 1- GĠRĠġ 3 2- OTOMOTĠV SANAYĠNĠN ÜLKEMĠZ EKONOMĠSĠ ĠÇĠNDEKĠ YERĠ..3 3- ÖZET SONUÇLAR.4

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. 2019 Yılına Kadar Boya Ve Kaplamalarda Küresel Talebin Büyümesi

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. 2019 Yılına Kadar Boya Ve Kaplamalarda Küresel Talebin Büyümesi BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, ikinci çeyrekte satış hacmini artırdı 26 Temmuz 2014 BASF, 2014 yılı ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 1 artırarak 18,5 milyar avroya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi IRL, 2018 e kadar pazar gelişmelerindeki tahminlerini açıkladı.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi IRL, 2018 e kadar pazar gelişmelerindeki tahminlerini açıkladı. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org Avrupa Boya Pazarının Son Yıllardaki

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ KÜRESEL TOZ BOYA PAZARI. Genel olarak ekonomik ve ticari piyasaların desteğiyle, pazarın büyümesinde artış görülmektedir.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ KÜRESEL TOZ BOYA PAZARI. Genel olarak ekonomik ve ticari piyasaların desteğiyle, pazarın büyümesinde artış görülmektedir. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

31/07/2009. Sayın Ahmet Yakıcı Dış Ticaret Müsteşarı Ankara

31/07/2009. Sayın Ahmet Yakıcı Dış Ticaret Müsteşarı Ankara 31/07/ Sayın Ahmet Yakıcı Dış Ticaret Müsteşarı Ankara Konu : Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Plastik İşleme Makineleri ve Kalıpların İthalatında Referans Fiyat Uygulama Talebi Yılda ortalama % 15 büyüyen

Detaylı

AKP hükümeti zamanında ekonomik büyüme ve istikrar sağlanmıştır

AKP hükümeti zamanında ekonomik büyüme ve istikrar sağlanmıştır Türkiye, AKP iktidarı zamanında ekonomik büyüme ve istikrar elde etmiştir. Bu başarı, geçmiş hükümetler ve diğer büyüyen ekonomiler ile karşılaştırıldığında pek de etkileyici değildir Temel Mesajlar 1.

Detaylı

KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI

KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI KOMPOZİT SANAYİCİLERİ DERNEĞİ KOMPOZİT DÜNYASI SEKTÖRÜN DÜNYADA GELİŞMESİ Kompozit sektörü, tüm dünyada, ikame malzemelerden de pay alarak büyümektedir ve geçen 30 yıl içerisinde global ekonomik büyümeye

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

KÜRESEL ÖLÇEKTE YENİDEN ŞEKİLLENEN ÜRETİM. 11.SANAYİ KONGRESİ ve INOVASYON SERGİSİ

KÜRESEL ÖLÇEKTE YENİDEN ŞEKİLLENEN ÜRETİM. 11.SANAYİ KONGRESİ ve INOVASYON SERGİSİ KÜRESEL ÖLÇEKTE YENİDEN ŞEKİLLENEN ÜRETİM 11.SANAYİ KONGRESİ ve INOVASYON SERGİSİ 1900 YILINDAN İTİBAREN DÜNYA YILLIK MOTORLU TAŞIT ÜRETİMİ MİLYON ARAÇ 100 100(2016) 80 60 80 (2011) 78 (2010) 62 (2009)

Detaylı

Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış. Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research

Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış. Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research Gündem Küresel ekonomi ve otolara genel bakış Dünya çapında sektöre yön veren konular Türkiye de otolara

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Bakliyat üretiminde artış trendi sonraki yıllarda da devam etmiş, 2013 yılında 77,2 milyon tona, 2014 yılında da 77,6 milyon tona çıkmıştır. Bu artışta hem ekim

Detaylı

Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye'nin Konumu. Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ)

Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye'nin Konumu. Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ) Uluslararası Üretim Zincirlerinde Dönüşüm ve Türkiye'nin Konumu Erol Taymaz (ODTÜ) Ebru Voyvoda (ODTÜ) Kamil Yılmaz (KÜ) İstanbul * 2 Mart 2012 Büyüme performansı 10 8 GSYİH büyüme hızı (%) 6 4 2 0 1950

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu 2015-1Y Başlıca Gelişmeler 1 2015 yılının ilk yarısında, Türkiye Boya Pazarı %2-3 aralığında büyüdü. Sektörde seçim ortamının getirdiği, siyasal

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014 ÇİMENTO SEKTÖRÜ TABLO 1: EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) TABLO 2: EN ÇOK TÜKETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) SEKTÖRÜN GENEL DURUMU Dünyada çimento üretim artışı hızlanarak devam ederken 2012 yılında dünya

Detaylı

FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014

FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014 FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014 FAO süt fiyat endeksi 184,3 ile Ekim ayında bir önceki aya göre %1,9 geriledi. Böylece geçen yıl aynı dönemin % 26,6 gerisinde kaldı. Tereyağı,

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Dünya Enerji Görünümü 2013 Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Günümüzde dünyanın enerji görünümü Enerji sektöründeki bazı ezberler bozuluyor. Ülkelerin

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

www.istanbulihracatmerkezi.com İHRACAT MODELİ: İşlenmiş ve Paketlenmiş Sebzeler ve Meyveler Son Veri Güncellemesi: 31/07/2014

www.istanbulihracatmerkezi.com İHRACAT MODELİ: İşlenmiş ve Paketlenmiş Sebzeler ve Meyveler Son Veri Güncellemesi: 31/07/2014 www.istanbulihracatmerkezi.com İHRACAT MODELİ: İşlenmiş ve Paketlenmiş Sebzeler ve Meyveler Son Veri Güncellemesi: 31/07/2014 info@istanbulihracatmerkezi.com 1 Ürün Analizi 2 İşlenmiş ve paketlenmiş sebze

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

Çeyrek Finansal Sonuçlar

Çeyrek Finansal Sonuçlar 2014 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Ajanda Yeni Ürünler, Ford ve Avrupa Pazarı William Periam Finansal Sonuçlar Oğuz Toprakoğlu Soru & Cevap William Periam Genel Müdür Baş Yardımcısı Yeni Ürünler TRANSIT

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi EKİM YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat. Kasım 2016

Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat. Kasım 2016 Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat Kasım 2016 İçerik Global E-Ticaret E-Ticaret Penetrasyonları E-Ticaret Bağlanılırlık İndeksi Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret KOBİ lerin Mücadelesi E-İhracat

Detaylı

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Nüfus açısından, 205 milyon kişi ile dünyanın 5 nci büyük ülkesi olan Brezilya, son dönemde sağlanan ekonomik büyüme ve refah düzeyinin artması ile

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM Invest in DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM Türkiye de Doğrudan Yabancı Yatırımın Gelişimi Makroekonomik anlamda küresel ekonomiye uyumu sağlayan yapısal reformlar, bir yandan Türkiye yi doğrudan yabancı yatırım

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, 2013 yılının ilk yarısındaki zorlu ortamda iyi bir ticari performans sergiledi 26.07.2013 2013 yılı ikinci çeyreği - Satışlar 18.4 milyar Avro (%3 artış) - Özel kalemler öncesi

Detaylı

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER NİSAN 2014 Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararasın Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı (OECD) ve Dünya Bankası nın (WB), küresel

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Yılı Finansal Sunumu.

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Yılı Finansal Sunumu. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2016 Yılı Finansal Sunumu yatirimciiliskileri@dyo.com.tr 2016 Başlıca Gelişmeler - I 1 Türkiye Boya Pazarı Petrol Fiyatları ve Hammadde Maliyetleri Verimlilik

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Yılı Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Yılı Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2013 Yılı Finansal Sunumu Dyo Boya nın Gücü Kaliteli, yenilikçi, pazar odaklı ürünler Birçok segmente hitap eden geniş ürün portföyü 1.000 farklı ürün, 60.000 renk seçeneği Ürün

Detaylı

Tabloda görüldüğü gibi, 2002 yılında, sektörlerin istihdam içerisindeki payları azalmıştır.

Tabloda görüldüğü gibi, 2002 yılında, sektörlerin istihdam içerisindeki payları azalmıştır. BURSA EKONOMİSİNİN 2002 YILI DEĞERLEMESİ Pof.Dr. Ali Ceylan Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F.Öğretim Üyesi 1.GİRİŞ Dünya ekonomisi,2001 yılında olduğu gibi 2002 yılında da büyüme sancıları çekmektedir. ABD

Detaylı

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ Bu çalışmada, Japon ekonomisini temel bazı kalemler bazında iredelemek ve Japon ekonomisin gelişim sürecini mümkün olduğunca tarihi ve güncel perspektiften

Detaylı

2008 Yılı. Petrol ve Doğalgaz. Sektör Raporu

2008 Yılı. Petrol ve Doğalgaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2008 Yılı Petrol ve Doğalgaz Sektör Raporu Mart 2008 İÇİNDEKİLER DÜNYADA PETROL ve DOĞALGAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 3 Petrol Sektörü... 3 Petrol Tüketimi... 3 Petrol

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA Nurel KILIÇ Türk boya sektörü; Avrupa nın altıncı büyük boya üreticisi konumundadır. Türkiye de 50 yılı aşkın bir geçmişi olan boya sektörümüz, AB entegrasyon

Detaylı

Konut Kredisi Piyasasına Bakış

Konut Kredisi Piyasasına Bakış Konut Kredisi Piyasasına Bakış Türkiye Konut Kredisi İstatistikleri (Kasım 2010 - Ekim 2011) Kasım 2011 Uyarı: Bu raporda sunulan istatistiklerin bir kısmı Konutkredisi.com.tr web sitesinin ziyaretçilerinin

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) yılının Temmuz ayında 54.873 adedi otomobil olmak üzere toplamda 88.198 adet araç üretilmiştir. yılının ilk 7 ayında ise 300.802 adedi otomobil olmak üzere 488.576 adetlik araç

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 Dünya Ekonomisi Bülteni Ekim 2012 İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 IMF tarafından açıklanan World Economic Outlook Ekim 2012 raporuna göre, küresel iyileşme yeni

Detaylı

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007 TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 1 23.02.2007 Demir ve Çelik Döküm Sanayi sektörü; endüksiyon, ark veya kupol ocaklarında, çeşitli pik demiri, çelik hurdaları ve ferro alaşımların ergitilerek, kalıplama tesislerinde

Detaylı

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu 11 1 13 1 * GSMH (milyar dolar) 1.9..79 1.86 1.3 1.83 1.578 1.61

Detaylı

Türkiye nin kriz sürecinde AB pazarındaki performansı. Betam Araştırma Notu 10/82

Türkiye nin kriz sürecinde AB pazarındaki performansı. Betam Araştırma Notu 10/82 AB PAZARINDA TÜRKİYE VE RAKİPLERİ Zümrüt İmamoğlu Son günlerde büyük tartışma yaratan TEPAV ın AB pazarındaki ihracat kayıpları adlı politika notunda Türkiye nin Avrupa Birliği deki (AB) pazar payının

Detaylı

2016-3Ç Finansal Sunumu.

2016-3Ç Finansal Sunumu. DYO DYO BOYA BOYA FABRİKALARI A.Ş. A.Ş. 2016-3Ç Finansal Sunumu yatirimciiliskileri@dyo.com.tr 2016 3Ç Başlıca Gelişmeler - I 1 Türkiye Boya Pazarı Petrol Fiyatları Hammadde Maliyetleri 2016-9A Finansal

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 1. Yarı Yıl Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 1. Yarı Yıl Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2014 1. Yarı Yıl Finansal Sunumu Dyo Boya nın Gücü Kaliteli, yenilikçi, pazar odaklı ürünler Birçok segmente hitap eden geniş ürün portföyü 1.000 farklı ürün, 60.000 renk seçeneği

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 Bu sayıda; Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü Raporu tahminleri değerlendirilmiştir. i Küresel

Detaylı

DAHA GÜVENLİ TİCARET ANTALYA - ALMANYA

DAHA GÜVENLİ TİCARET ANTALYA - ALMANYA DAHA GÜVENLİ TİCARET ANTALYA - ALMANYA TİCARİ RİSK NEDİR? %80 Dünya ticaretinin % 80 i vadeli ve açık hesap %25 İflasların nedeni tahsil edilemeyen alacaklar 25 1 tahsil edilemeyen alacak 25 yeni satış

Detaylı

KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR

KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR T.C. Ekonomi Bakanlığının gerçekleştirdiği Küresel Ticarette Türkiye nin Yeniden Konumlandırılması-Dış Ticarette Yeni

Detaylı

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret

www.maviperde.com Elektronik ticaret e-ticaret www.maviperde.com 1995 li yıllardan sonra Dünyada ve Türkiye'de elektronik ticaretin ön plana çıkmasıyla ve gelecek yıllarda mekanik perde sistemi pazarının çoğunu elektronik ticaretle olacağı varsayımı

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

9M2014 Financial Results. 9A2014 Finansal Sonuçlar

9M2014 Financial Results. 9A2014 Finansal Sonuçlar 9M2014 Financial Results 9A2014 Finansal Sonuçlar Gündem Önemli Gelişmeler Ford Motor Co. ve Avrupa Pazarları Finansal Sonuçlar Soru & Cevap Haydar Yenigün Genel Müdür 2014 te Ford Otosan Yeni Modeller

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012 1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 1 Ağustos 2012 Ajanda Son Gelişmeler Haydar Yenigün Global Ford ve Güncel Pazar Verileri Grant Belanger 1Y12 Finansal Sonuçları Oğuz Toprakoğlu Soru & Cevap Sayfa

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

Kalite ve piyasa sertifikasyonları. OSEM Başkanı Bener Yıkılmaz

Kalite ve piyasa sertifikasyonları. OSEM Başkanı Bener Yıkılmaz Kalite ve piyasa sertifikasyonları OSEM Başkanı Bener Yıkılmaz OSEM SERTİFİKASYON A.Ş. Türkiye Sigortalar Birliği - TSB tarafından kurulmuştur. Hazine Müsteşarlığının gözetim ve denetimine tabidir. Teknolojik

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi

MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi Başta MERCOSUR Bloğunda yer alan ülkeler olmak üzere, Latin da 1990 lı yılların sonunda ve 2000 li yılların başında oldukça ağır bir şekilde hissedilen ekonomik

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Ç Finansal Sunumu.

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Ç Finansal Sunumu. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2017-1Ç Finansal Sunumu yatirimciiliskileri@dyo.com.tr 2017-1Ç Başlıca Gelişmeler 1 Türkiye Boya Pazarı Petrol Fiyatları ve Hammadde Maliyetleri Verimlilik

Detaylı

GÜNEY DOĞU ASYA. TEKSTİL ve HAZIR GİYİM TİCARETİ VE ÜRETİM TRENDİ ENDONEZYA

GÜNEY DOĞU ASYA. TEKSTİL ve HAZIR GİYİM TİCARETİ VE ÜRETİM TRENDİ ENDONEZYA GÜNEY DOĞU ASYA TEKSTİL ve HAZIR GİYİM TİCARETİ VE ÜRETİM TRENDİ Bu yazıda başlıca Güney Doğu Asya ülkelerinin Tekstil ve Hazır giyim sektörlerinin dünyada ve Türkiye deki durumuna ve bu ülkelerin dış

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları 20/10/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ekim 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu 2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu Entegre bir dünyada tekstilin rekabet gücü 2007 ITMF Yıllık Konferansının genel temasıydı. Global tekstil endüstrisi geçen on yılda özellikle (1)

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Y Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Y Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2016-1Y Finansal Sunumu 2016 1Y Başlıca Gelişmeler 2016 yılının ilk yarısında Türkiye Boya Pazarı %2-3 aralığında büyümüştür. 1 2016 yılının ilk yarısında jeopolitik riskler devam

Detaylı

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ Otomotiv Sanayinde Gelecek: Değer Zincirinde Değişim Üretimden Tüketiciye: Tedarik

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003

SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003 SPK Konferansõ-Abant Aralõk-2003 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI TÜRK FİNANSAL PİYASALARINDA YENİ BİR SIÇRAMA İçindekiler 1) VOB Hakkõnda 2) Dünyada Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarõ 3) Neden Vadeli İşlemler?

Detaylı

ÇOK TARAFLI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELECEĞİ KONFERANSI. Ümit Özlale

ÇOK TARAFLI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELECEĞİ KONFERANSI. Ümit Özlale tepav Economic Research Policy Foundation of Turkey ÇOK TARAFLI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELECEĞİ KONFERANSI Ümit Özlale 29 April 2011 2 Sunum Planı 1. Bölüm: İhracat performansımız Pazar genişlemesi

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Sunum: Murat YAZICI (Daire Başkanı) Pamuğun Geleceği Şekilleniyor Konferansı Bodrum 12-14 Haziran 2014 TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ

Detaylı