CSR Turkey. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Dergisi Kasım-Aralık 2012 Sayı: 6. hızla. Sessiz kaldıkça. sona yaklaşıyoruz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CSR Turkey. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Dergisi Kasım-Aralık 2012 Sayı: 6. hızla. Sessiz kaldıkça. sona yaklaşıyoruz"

Transkript

1 CSR Turkey Kurumsal Sosyal Sorumluluk Dergisi Kasım-Aralık 2012 Sayı: 6 Sessiz kaldıkça hızla sona yaklaşıyoruz

2

3 İŞLETME 2023 CUMHURİYETİN 1OO. YILINDA KURUMSAL KURUMSAL SORUMLULUK PAZARYERİ SORUMLULUK 21 ARALIK 2O12,İSTANBUL

4 Merhaba, KSS Türkiye dergisinin 6. ve yılın son sayısı. Bu dergi, en başında amaçladığı gibi kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) kavramının vurgulanması ve bilinirliğinin artmasına katkı sağlamak adına çaba gösteriyor. Ne kadar çok işletmeye ulaşabilir ve yanımıza alabilirsek, yaptığımız işin o kadar anlamlı olacağına inanıyorum. Aynı inançla bizimle işbirliğinde olan tüm kişi ve kuruluşlara tekrar teşekkür etmek isterim. Yakın zamanda karşılaştığım bazı örnekler kurumsal sosyal sorumluluğun bileşenlerinden, etik olmak maddesi üzerinde fazlaca durulması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Kurumsal sosyal sorumluluk, süreklilik ve her yönüyle entegrasyon gerektiren bir uygulamalar bütünü. KÜNYE Birbiriyle örtüşmeyen söylem ve uygulamalar, sorumlu işletme tanımından uzak olmakla birlikte kurumsal itibarın da yerle bir olmasına sebeptir. Özel sektör denilen yapı artık çok büyük. Öyle ki; ülkelerin ekonomileri ve toplumsal değişimin yönlendiricisi haline geldi. Bu büyümenin sonuçlarından biri, toplumsal bilinç düzeyinin ve beklentilerin artması. Bir diğeri ise, şirketler açısından karlılık dışında başka şeylerin de konuşulması gerekliliği. Bugünün ortamında, sorumluluk üstlenmeyen yapıların yaşam sürelerinin, (tüm koşullar eşit ve normalken) çok da uzun olmayacağı öngörüsü oldukça yaygın. Dolayısıyla özel sektörün tavrı, insan odaklı olmaktan uzaklaşmak değil, ticari kaygılar ile etik sorumlulukları uyumlaştırmak olmalıdır. Bu sayıda tekstil sektöründe KSS konusuna özel olarak yer ayırdık. Konuyu, bu alanda aktif olarak çalışan isimlerle konuştuk. Tekstil, KSS bilincinin yerleşmesi ve uygulamaları noktasında, özellikle de çevre konusunda, yoğun olarak üzerinde durulması gereken bir sektör. Türkiye de tekstil özelinde hali hazırda uygulanan iki önemli proje var. Bunlarla ilgili detayları da içerde bulacaksınız. Ocak ta yeni yılın ilk sayısıyla buluşmak üzere İyi okumalar. Sevgi ve Saygılarımla, D. Eylem Altıok İÇİNDEKİLER KSS Uygulamaları KSS Söyleşileri Makale 14 Borusan Mannesmann 18 VİKO 20 HSBC 23 Arçelik 36 Total Oil 37 Nestle 38 Lilly 39 Argande Projesi 40 İnci Akü 42 UPS 45 Deva Holding 46 Philsa 47 Tekfen 48 IBM 49 Panasonic 50 Galleria 10 Roche Süha Taşpolatoğlu 15 Philips Burcu Aksoy 30 TTGV Ferda Ulutaş 35 Fair Labor Association Sabrina Bosson 29 Özge Berber Ağtaş 33 Ali Ercan Özgür 34 Feride Doğan KSS Üniversite 9 Kadir Has Üniversitesi 39 Bahçeşehir Üniversitesi STK 26 İHKİB

5 TÜRKİYE NİN YETENEKLERİ KAYBOLUP GİTMEYECEK TTNET GENÇ YETENEKLERİN YANINDA TTNET in Yeteneğe Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek projesiyle gençlerimiz yeteneklerini geliştiriyor. Bilişim sektörüyle tanışan gençler, aldıkları eğitimlerle iş hayatına hazırlanıyor. TTNET, Türk ekonomisine destek oluyor. TTNET le her şey mümkün!

6 Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD) olarak Amerikan Ticaret Odası Sosyal Sorumluluk Birimi olan İş Dünyası Kurumsal Vatandaşlık Merkezi (Business Civic Leadership Center) ile uzun vadeli bir işbirliğini imzalamanın heyecanı içindeyiz. 10 Ekim 2012 tarihinde Washington da Amerika Ticaret Odası nda imzaladığımız işbirliği neticesinde ortak Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) konferansları, eğitimleri, bölgesel danışmanlık hizmetleri ile birlikte birçok ortak proje geliştireceğiz. Bizler için sevindirici bir diğer haber de dernek üyemiz Berkay Orhaner den geldi. Üyemiz Ahi Evran Üniversitesi ve Atatürk Kültür Merkezi nce düzenlenen Ahiliğe Genç Bakış Ulusal Öğrenci Sempozyumu nda Ahilik ve Kurumsal Sorumluluk başlıklı makale ve sunumuyla sempozyumun birincisi seçildi. Berkay Orhaner çalışmasında ahilik ve kurumsal sorumluluk kavramının nasıl yeniden yan yana gelebileceğini anlattı. Bunların yanısıra tekstil sektöründe müşteri, tedarikçi şirketler ve tüketiciler arasında inovatif iletişim yolları kurmak için eğitim modülleri geliştirdiğimiz RESPECT projesinin üçüncü toplantısı 7-9 Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul da gerçekleştirildi. Fair Labour Association liderliğinde yürütülen projenin bu toplantısında proje ortakları biraraya gelerek bu zamana kadar yapılan etkinlikleri analiz edeceğiz. Projenin tüm detaylarını, projenin internet sitesinden takip edebilirsiniz. Ayrıca İngiltere nin en büyük KSS kuruluşu olan BITC nin ilk kez 18 Mayıs 2012 tarihinde dahil olduğumuz Çalışan Gönüllülüğü gününe gelecek yıl Mayıs 2013 te de katılıyoruz. Şirketlerin tüm çalışanları ile birlikte tecrübelerini ve becerilerini toplumun ihtiyaçları doğrultusunda gönüllü olarak kullandığı Give & Gain - Çalışan Gönüllülüğü Günü için önümüzdeki aylarda sizlerle bilgileri paylaşacağız. 21 Aralık 2012 de düzenlenecek olan KSS Pazaryeri bünyesinde bu yıl iki önemli ödül daha vermenin mutluluğunu yaşıyoruz: İnsan Hakları Ödülü ve Avrupa KSS Ödülü. Hollanda Konsolosluğu desteğiyle yürüttüğümüz İşletmelerde İnsan Hakları projesinin bir parçası olarak Türkiye de ilk defa şirketlere KSS ve İnsan Hakları üzerine yürüttükleri başarılı uygulamalardan dolayı ödül verilecek. Bunun yanında başlıca teması KSS: Ortaklık, İnovasyon ve Etki olan Avrupa KSS Ödülü nde, şirketlerin en az bir kurumla yapacakları işbirliğinin topluma ve işletmeye olumlu etkisi ön plana çıkıyor. Büyük Şirket ve KOBi olmak üzere iki ödül verilecek olan bu ödüllendirmede Türkiye de birinci olan şirketler doğrudan Avrupa birincisi seçilerek, Haziran 2013 te düzenlenecek olan Avrupa ödül törenine katılmaya hak kazanacaklar. Pazaryeri hakkında detaylı bilgiye internet sitemiz adresinden ulaşabilir, pazaryerine başvurmak ve/veya dernek faaliyetleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için bizlerle feride.dogan@kssd.org adresinden bağlantı kurabilirsiniz.

7 Farkında mısınız? Dokunuyoruz! SIZ DE okumak her çocuğun hakkıdır DIYORSANIZ; TOCEV yazıp 5944 e gönderin 5 TL bağışta bulunun! Haydi siz de dokunun!

8 ISO Eğitimi - Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulamalarını Geliştirme Kadir Has Üniversitesi, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği işbirliği ile ISO Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uygulamalarını Geliştirme eğitimi düzenliyor. Şirketlerin sosyal, çevresel ve ekonomik anlamda sürdürülebilirlik uygulamalarını destekleyen bir kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) aracı olan ISO 26000, şirketlerin KSS uygulamalarını iş süreçlerine dahil etmeleri yardımcı oluyor. ISO KSS İçerik: 1. Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Tanımı ve Esasları 2. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Araçları 3. ISO nin Gerekçesi, Kapsama Alanı ve İlkeleri 4. Kurumsal Yönetim 5. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları alanında en kapsayıcı standart olarak kabul edilmekte. 1 Kasım 2010 da yayınlanan ve şu anda 83 ülkede uygulanan ISO 26000, gönülllük esasına dayanmakta ve sadece şirketler için değil, tüm kurumlar için sosyal sorumluluk alanında bir rehber niteliği taşıyor. Eğitim, katılımcılara ISO nin mantıksal temelini, faaliyet alanına, kurumların iş süreçlerine nasıl dahil edilebileceğini öğretmeyi amaçlıyor. 6. Adil Ticaret Uygulamaları 7. Tüketici Konuları 8. Çevre 9. Toplumsal Kalkınma 10. ISO26000 in Kurum İçine Entegre Edilmesi Hedef Kitle: Şirketlerin KSS ve/veya Sürdürülebilirlik Yöneticileri, Kurumsal İletişim Departman Yöneticileri, İK Yöneticileri, kendini konu hakkında geliştirmek isteyen herkes. Tarih: 6-7 Aralık 2012 Yer: Kadir Has Üniversitesi, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, KSS Akademisi Eğitim Koordinatörü: Kadir Has Üniversitesi, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Eğitim sonunda tüm katılımcılara Kadir Has Üniversitesi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi Sertifikası verilecektir. Son Başvuru Tarihi: 30 Kasım 2012 Detaylı Bilgi için feride.dogan@khas.edu.tr Tel:

9 KSS Üniversite Kadir Has Üniversitesi, Türkiye nin ilk üniversite KSS raporunu yayınlandı Her komşunun birbiri üzerinde hakkı vardır düşüncesinden yola çıkan ve bulunduğu Cibali Bölgesi nin sorunlarıyla yakından ilgilenen Kadir Has Üniversitesi, son iki yıldır da kurumsal sosyal sorumluluk konusunda çalışmalar yapıyor. Kadir Has Üniversitesi nde KSS faaliyetleri, 2008 yılından bu yana yürütülüyor. KSS faaliyetlerinin üniversite kültürünün temel parçası haline gelmesini isteyen Khas, ilk KSS raporunu yayınladı. Bu rapor aynı zamanda Türkiye de yayınlanan ilk üniversite KSS raporu özelliği taşıyor. Kadir Has Üniversitesi nin dönemindeki çalışmalarını kapsayan raporda paylaşılan bilgiler arasında çevre alanında yıllık karbon emisyon ölçümlemesine başlayan üniversitenin yıllık karbon salınımı ile üniversitenin ve öğrencilerinin çevreye verdikleri etki de yer alıyor. Paydaş Kurulu ve çevre alanında yapılan ölçümlemeler olarak sayılabilir. Khas da mühendislikten güzel sanatlara kadar bölüm ayırmaksızın her öğrenci, KSS derslerini alıyor. Öğrenciler Dedemden Öğütler Seminerler Dizisi kapsamında 100 yılı aşkın süredir Türkiye de faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileriyle tanışma imkanı bulurken, İstanbul da yapılan sergi, film festivali gibi çeşitli KSS etkinliklerine katılımları teşvik ediliyor ve geliştirdikleri ortak KSS projeleriyle fark yaratıyorlar. Rapora göre 2011 yılında karbon emisyonları ölçümleme ve yönetme girişiminde bulunan Kadir Has Üniversitesi nin yılları arasında tüm kampüslerinin tükettiği doğal gaz, mazot, benzin ve elektrik gibi birincil enerji kaynak tüketimlerinin ortamaları alınarak hesaplanan karbon ayakizi ölçümlerine göre yılda ortalama 1800 kton karbondioksit salınımı yapıyor. Bu kapsamda çevreye verilen zararı azaltmak için çalışmalara başlayan Üniversite, öğrencilerini bireysel karbon ayak izini hesaplatmaya teşvik etti Akademik Yılı nda 2, 3 ve 4. sınıflardan olmak üzere 200 öğrenciye uygulanılan ve 15 sorudan oluşan anket soruları arasında öğrencilerin kullandıkları ulaşım araçları, yemek alışkanlıkları, çevre bilinci gibi temalar yer aldı. Anket sonuçlarına göre her öğrenci için 1 değil, ortalama 1,5 gezegene ve gezegenin verimli alanlarından 2,8 hektara ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bu, öğrencilerin çevre bilincini arttırmaya yönelik uygulamaların arttırılmasına adına bir işaret olarak kabul edildi. Khas ın KSS Çalışmaları KSS Raporunda öne çıkan konular, her Khas öğrencisine verilen KSS dersleri, Komşuluk Hakkı Her komşunun birbiri üzerinde hakkı vardır düşüncesinden yola çıkan Khas, Cibali semtinde yaşayan bölge halkının beklentilerine karşılık vermek ve karşılaştıkları sorunlara birlikte çözüm üretmek için Cibali semti ile üniversite temsilcilerinin bir araya geldiği bir Paydaş Kurulu oluşturdu. Yılda iki kez gerçekleştirilen toplantılarda Mahalle muhtarı, imamı, ilköğretim okul müdürü, esnafı gibi mahallenin önde gelenleri; rektör, üniversite idari ve akademik kadrosuyla buluşarak mahallenin sorunlarını ele alıp beraber fikir üretiyor. Etüt Ağabeyliği ve Ablalığı ; Komşuluk Hakkı projesi kapsamında bir eğitim-öğretim döneminde 100 den fazla Khas öğrencisi görev alarak 8 bin saatin üzerinde zamanlarını Cibali İlköğretim Okulu öğrencilerine etüt ağabeyliği ve ablalığı yapmaya ayırıyorlar. Her yıl Cibali Bölgesi nin ihtiyaçlarını karşılamak için bağış koşusu olarak düzenlenen İyiliğe Koşu nun sonuncusunda 15 bin TL gelir elde edildi. Akademik, idari ve Khas öğrencileri olmak üzere toplam 336 kişi yarışmaya katılarak bağışta bulundu. Khas öğrencilerinin gönüllü olarak çıkarttığı Cibali Postası adlı üniversitenin mahalle gazetesiyle; Cibalileri üniversiteye, üniversiteyi Cibalililere tanıtmaya devam ediyor. Bölgedeki tüm yaşananlar Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle Cibali Postası ile paylaşılırken, Üniversite de gerçekleşen etkinliklerden de bölge halkı bilgi sahibi oluyor. 9

10 KSS Söyleşileri Süha Taşpolatoğlu: Ana hedefimiz, ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getiren bir şirket olmak Roche Türkiye Genel Müdürü Süha Taşpolatoğlu ile kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir marka olmak üzerine söyleştik. Kurumsal sosyal sorumluluğun (KSS) kuruluşunuza entegrasyonundan söz eder misiniz? Süha Taşpolatoğlu: Günümüzde kâr odaklı modellerin, şirketleri geleceğe taşımada çaresiz kaldığı bir gerçek. Şirketlerin varlıklarını sürdürmeleri için, içinde bulundukları topluma, sosyal, ekonomik ve çevresel olarak da samimiyetle fayda sağlama çabası içinde bulunmaları " gerekiyor. Roche olarak biz de faaliyet gösterdiğimiz sağlık alanında, kurumsal sosyal sorumluluğunun bilincinde bir şirket olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürülebilirliğin, gelecek nesillerin devamı için hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Bu anlayışla henüz çözümlenmemiş sağlık sorunları için yüksek kaliteli çözümler yaratmak, üretmek ve pazara sunmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda; kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı şirketimizin her birimine entegre olmuş durumda. Roche markasının itibarının nasıl yönetileceği ile ilgili bir kılavuz niteliği de taşıyan Stratejik Çerçeve, 2010 yılında lanse edilmesi ve şirket genelindeki farkındalık çalışmalarının başlatılmasıyla birlikte şirketimizde sürdürülebilirlik stratejisi için güçlü bir altyapı hazırlanmış oldu. Çalışanlarımızın tam anlamıyla katkı sunacağı bir modelleme oluşturmaya çalıştık de başlattığımız bir takvimle itibar çalışmalarımızın odağında yer alan sürdürülebilirlik konusunda, yerel sürdürülebilirlik politikamızla kapsamlı bir sürdürülebilirlik stratejisi oluşturarak hedeflerimizi 10 belirledik ve çeşitli aksiyonları hayata geçirdik. Tüm departmanlardan çalışanlarımızın katılımıyla kurulan Sürdürülebilirlik ve İletişim Komitesi nin de katkılarıyla belirlediğimiz 3 ana alan etrafında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu alanları; Roche un çalışmak için en mükemmel işyeri olması, şirket politika ve süreçlerinin sürdürülebilirlik felsefesine uygun hale getirilmesi, ana mesajlarımızı Yerel sürdürülebilirlik politikamızla kapsamlı bir sürdürülebilirlik stratejisi oluşturarak hedeflerimizi belirledik ve çeşitli aksiyonları hayata geçirdik. paydaşlarımızı da dahil ederek iletmek ve sivil toplum katılımcılığını şirket kültürü olarak benimsemek olarak belirledik. Faaliyet gösterdiğimiz sağlık alanında bugünün ihtiyaçlarına çözüm üretmenin yanı sıra, sürdürülebilir kalkınmaya hizmet etmeyi de kurumsal vatandaşlık ve sosyal sorumluluk anlayışının vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz. Roche, çalıştığı her ülkede toplumla ilişkileri iyi yönetmeyi esas alan, yerel ihtiyaç ve beklentilere cevap vermeye odaklanan, ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getiren bir şirket olmayı ana hedefi olarak görüyor. Tüm çalışmalarımızın ve sürdürülebilirlik stratejimizin temelinde bu yaklaşımımız yer alıyor. Roche, Türkiye deki ilk Kurumsal Sorumluluk Raporu nu yayınladı ve Global Reporting Initiative (GRI) - Küresel Raporlama Girişimi tarafından B+ seviyede derecelendirildi. Raporun detaylarına, 2011 yılı uygulamalarına ilişkin bilgi verir misiniz? Süha Taşpolatoğlu: Roche Türkiye olarak da 2010 yılında stratejik düzeyde başlattığımız sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında,

11 süreçlerimizde yaptığımız iyileştirme ve yeniliklerle sorumlu şirket olma vizyonuyla ilerliyoruz. Raporlamayı da kurumsal olarak iş yapış süreçlerimizi geliştirmede bir araç olarak görüyoruz. Dünya çapında kabul gören GRI (Global Reporting Initiative - Küresel Raporlama Girişimi) tarafından B+ seviyede derecelendirilen raporumuzda sorumlu yönetimin birçok alanına dokunan hedeflerimiz ve performansımız yer alıyor. Bu çerçevede; insan hakları, kadın çalışanlar, sera gazı emisyonlarının azaltılması, topluma katkı projeleri, ürün sorumluluğu, etik ilkeli yönetim, şeffaflık gibi başlıklarla tanımlanan performans göstergelerini Roche Türkiye hedefleri ile ilişkilendirdik. Bunlardan bazıları: Roche Global in stratejik hedefleri kapsamında, önemli pozisyonlardaki kadın liderlerin sayısını en az %50 oranında artırma girişimi doğrultusunda üst düzeydeki kadın çalışan oranı yüksek olan Roche Türkiye, global düzeyde de dikkat çekti. Roche Türkiye de çalışanların %38 i, yöneticilerin %43 ü kadındır, üst düzey yönetimde ise bu oran %60 tır. Çevresel zararı en aza indirme hedefimiz kapsamında 2011 yılında; 2009 yılına göre toplam enerji tüketimimizi %25, kişi başı enerji tüketimimizi %21 düşürdük. 2 yılda 27 adet aksiyon gerçekleştirerek bina kaynaklı enerji tüketimimizi %14,8 oranında azalttık ve sera gazı emisyon raporumuzu oluşturduk. Merkez bina elektrik tedariğinde sadece rüzgar enerjisiyle üretim yapan firmayı tercih ettik. Çevresel ve ekonomik anlamdaki olumsuz etkileri minimuma indirmek üzere tasarlanan Mobil Çalışma Kültürü projemiz sayesinde merkezi depolama ve promosyon malzemeleri için e-sipariş modülünü uygulamaya koyduk; video konferans sistemini yaygın bir iletişim aracı haline getirdik; tüm saha çalışanlarının tablet PC ye geçişiyle kağıt sarfiyatını en aza indirdik. Karbon ayak izini azaltmak amacıyla, 2011 yılında Ege Orman Vakfı ile İzmir Seferihisar da 6 bin 600 fidanlık Roche Çalışanları Korusu ve 10 bin fidanlık Roche Ormanı projelerini hayata geçirdik. Kaç Dünyalık Yaşıyorsun? isimli ipad uygulamasını geliştirdik. Bu uygulamayla, çalışanlarımızın yanı sıra, ana paydaşlarımız olan hekimler ve ecza depolarını da bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Uygulama, kişilerin gündelik hayatlarında aldıkları kararların dünya üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

12 Hayata geçen projeler Roche, Türkiye de bugüne kadar sağlıktan eğitime, hukuktan sosyal yardıma birçok alanda etkin projeler yürüttü. UNICEF in çocuk gelişimine yönelik yürüttüğü kampanyalara 2006 yılından bu yana verilen destek, bu kapsamda düzenlenen bilinçlenme temalı çeşitli yarışma ve sergiler, tüm dünyada Roche çalışanlarının katıldığı ve ihtiyaç sahibi çocuklara destek olmayı amaçlayan Roche Çocuklar İçin Yürüyor projesi, Mavi Bisiklet, Kanserde Erken Tanı İçin Yol Açık kampanyası ve çalışanların oluşturduğu Roche Yaşam Takımı nın yürüttüğü çalışmalar, bu konuda büyük başarı sağlayan projelerimiz arasında yer alıyor. Mavi Bisiklet kampanyası çerçevesinde, 6 yılda 10 binin üzerinde vatandaşımız kanser hastalarının mücadelesine pedal çevirerek destek vermiş oldu. 27 ilimizde yapılan kanser seminerleri ile de 2 bin 500 ün üzerinde vatandaşımız kanserde erken tanının önemi konusunda bilgi sahibi oldu. Roche çalışanlarının gönüllü katıldığı Yaşam Takımı ise kanserli çocuklara, depremzedelere, ihtiyaç sahibi öğrencilere yönelik sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştiriyor. Diğer taraftan Roche Global in sürdürülebilirlik konusuna verdiği önem bize yön gösteriyor. Küresel çapta ortak amaca hizmet eden çok başarılı çalışmalara da katkı sağlıyoruz. Roche Türkiye dünya çapında ihtiyacı olan çocukları desteklemek için 2003 ten beri tüm Roche çalışanlarının katılımıyla gerçekleşen Roche Çocuklar için Yürüyor projesine 2010 da dahil oldu. UNICEF Türkiye nin Her çocuğun yaşama en iyi şekilde başlama hakkı var kampanyasına fayda sağladık. İhtiyaç duyulan yörelerde inşaatı bitmiş devlet anaokullarının hizmete girebilmesine destek verdik. Yürüyüş kapsamında, Roche çalışanlarının topladığı yardımlar ve şirketin de aynı orandaki kurumsal katkısıyla hem Afrika, Malavi deki ihtiyacı olan çocuklara aydınlık bir gelecek sunuldu, hem de 2006 dan beri desteklenen UNICEF aracılığıyla Eskişehir, Vadişehir deki Lamia Dayanç Anaokulu nun iç teçhizatı ve düzenlemesi tamamlandı. Okulun tamamen Roche desteğiyle eğitime açılabilmesine katkıda bulunuldu. Roche Çocuklar İçin Yürüyor projesi, 2011 de de güçlenerek büyüdü. Roche, katılımıyla hem Malavi de AIDS sebebiyle anne ve babalarını kaybeden çocuklara yönelik yardım programlarına katkıda bulundu hem de UNICEF vasıtasıyla ihtiyaç duyulan yörelerdeki yatılı ilköğretim bölge okullarına (YİBO) destek verdi yılında da Roche Çocuklar İçin Yürüyor projesinin Türkiye ayağı, 3. kez gerçekleştirildi. Haziran ayında gerçekleştirilen yürüyüş ile Roche Türkiye çalışanları, UNICEF Türkiye nin Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi projesine bağışta bulundular ve geçen yıl olduğu gibi Malavi deki çocuklara yardım ellerini uzatmış oldular. Kuruluşunuzun sürdürülebilirlik adına izlediği politikayı ve buna ilişkin faaliyetlerini anlatır mısınız? Süha Taşpolatoğlu: İnsan, toplum sağlığı ve hastaların tedaviye erişimini kolaylaştırma ana hedefiyle yola çıkan Roche un sürdürülebilirlik stratejisinin temelinde, bugünün önemli hastalıklarının tedavisinin yanı sıra dünyanın en büyük Ar-Ge bütçeleri ile geleceğe odaklanma, yüksek teknolojiye yatırım, etik kurallar çerçevesinde şeffaf bir şirket yapısı oluşturma, hesap verebilir kurumsal yönetim anlayışı ve sürdürülebilir büyüme vizyonu yer alıyor. Roche un sürdürülebilirlik stratejisi içinde paydaşların ihtiyaç ve beklentileri de önemli bir yer tutuyor. Bu çerçevede STK lar ile işbirliklerimizi geliştirmeye özen gösteriyor, sağlık alanında toplumsal bilincin yükseltilmesine yönelik programlar geliştirip yürütüyoruz. Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olarak faaliyetlerimizin çevresel etkilerini azaltmak için koyduğumuz hedefler ve iyileştirme planlarının da sürdürülebilir bir geleceğin şekillenmesine ciddi katkılar sunduğunun farkındayız. İşte tüm bu değerler bizi biz yapan, Roche u sürdürülebilirlik alanında en önemli uluslararası kriter olarak kabul edilen Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi nde üst üste 4 yıl sağlık sektöründe süper liderliğe taşıyan değerlerdir. Şirket çalışanlarımızın sürdürülebilirlik hedeflerini içselleştirmelerini, bu bakış açısını yaygınlaştırmalarını, hem iş hem özel yaşantılarında bu yaklaşımla hareket etmelerini hedefliyoruz. Böylelikle bir çarpan etkisi yaratılabileceğine ve sorumlu iş yapma anlayışının tüm sektörde yaygınlaştırılabileceğine inanıyoruz. Roche Türkiye aynı zamanda 105 ülkenin içinde bulunduğu CEMAI bölgesinde sürdürülebilirlik bilincinin yaygınlaştırılmasını ve bu konuda öncü bir ülke konumunda bulunmayı önemli bir hedef olarak görüyor. Bu hedefler kapsamında en önemli adımlarımızdan bir tanesi sürdürülebilirlik göstergeleri nezdinde iyileştirme çalışmaları yürütmek. Roche Türkiye olarak, hedef ve aksiyonları göstergelerle ilişkilendirilmiş ve uygulama çıktılarıyla entegre edilmiş olan ilk kurumsal sorumluluk raporumuzu tamamladık. Tüm paydaşlarla paylaştığımız bu rapor, Roche Türkiye nin kurumsal yönetim anlayışı, sürdürülebilirlik hedefleri ve kurumsal 12

13 sorumluluklarıyla ilgili 2011 yılı uygulamalarını içeriyor. Raporumuzda uluslararası raporlama standardı olan GRI (Global Reporting Initiative - Küresel Raporlama Girişimi) standartlarını baz aldık. Çalışmalarımızın doğası gereği çok az sayıda bastığımız, web ve ipad formatlarını da oluşturduğumuz raporumuz, GRI tarafından incelenerek B+ seviyesinde tescillendi. Sürdürülebilirlik stratejimizin yansıması niteliğinde olan bu ilk raporumuz sonrasında yolculuğumuz devam edecek ve sorumlu iş yapma anlayışı çerçevesinde uyum ve gelişme gösterilmesi gereken performans göstergelerini baz alarak iyileştirme planları yapacağız ve uygulamaya koyacağız. Global Roche bu konuya verdiği yüksek düzeyde önemle bize liderlik etmeye devam ederken, biz de kendi insiyatifimizle yürüttüğümüz pek çok yenilikçi uygulamayla sektörde öncü bir güç olmaya çalışacağız. Sürdürülebilir marka olmak/sürdürülebilir gelecek Roche için ne ifade ediyor? Süha Taşpolatoğlu: Tüm sektörlerde olduğu gibi, sağlık alanında da sürdürülebilirlik çok büyük önem taşıyor. Roche, sürdürülebilirliği, iş yapış " süreçlerinin vazgeçilmez bir unsuru olarak görüyor. Ürünlerimiz ve hizmetlerimizle hastalıkların önlenmesine, teşhisine ve tedavisine yardımcı olarak insanlığın sağlık ve yaşam kalitesini yükseltmek ana hedefimiz. Bu amaçla, birey, toplum ve çevrenin ihtiyaçlarını gözeterek, sorumluluk alan ve etik bir anlayışla çalışıyoruz. Artık sadece kâr odaklı iş modelleri şirketleri geleceğe taşıyamıyor. Değerleri bulunan, paylaşma kültürüne sahip şirketler uzun ömürlü olabiliyor. Doğa ile insan arasındaki denge bozulduğu için toplumların, bireylerin, şirketlerin ve kurumların davranışlarını gözden geçirmesi, sorumluluklarını yerine getirmesi hayati önem taşıyor. Sürdürülebilirlik konusunu tüm sektörler ve şirketler açısından vazgeçilmez görüyoruz. Roche olarak sürdürülebilirlik anlayışımız doğrultusundaki çalışma ve uygulamalarımızı, karşılık beklemeden toplumsal değer yaratmak için gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte bu faaliyetlerin şirket faaliyetlerimize çok yönlü olumlu katkılarını da yaşıyoruz. Kaynakların verimli kullanımına ilişkin iyileştirmelerimiz, şirketimiz için önemli ölçüde tasarruf sağlıyor. Çalışan memnuniyetine yönelik faaliyetlerimiz, performansımıza olumlu yansıyor. Toplumsal değer yarattığımız sosyal sorumluluk çalışmalarımız, tüketicilerle ve toplumla aramızdaki bağa ve kurumsal itibarımıza güç katıyor. Şirket çalışanlarımızın sürdürülebilirlik hedeflerini içselleştirmelerini, bu bakış açısını yaygınlaştırmalarını, hem iş hem özel yaşantılarında bu yaklaşımla hareket etmelerini hedefliyoruz. Bundan sonrası için nasıl ilerlemeyi planlıyorsunuz? Süha Taşpolatoğlu: İçinde bulunduğu toplumla ilişkileri yöneten, kendi yerel değerleri olan, yerel ihtiyaç ve beklentilere karşılık veren, sorumluluk duygusuyla hareket eden bir şirketiz. Bundan sonrası için de sürdürülebilirlik hedeflerimizi büyüterek daha fazla değer yaratmaya kararlıyız. Dünyanın en çok Ar- Ge yatırımı yapan şirketi olan Roche, sağlık alanında öncü çalışmalar gerçekleştirmeyi sürdürecek. Buna paralel olarak Roche Türkiye de yenilikçi uygulamalarla öncü ve örnek olmaya devam edecek. Gelecek için değer yaratmak, her zaman önceliğimiz olacak. Diğer taraftan Roche 2009 yılında beş yıllık kurumsal hedeflerini belirleyerek, ilerleme durumunu ölçebilmek için temel performans göstergelerini kullanmaya başladı. Roche un 5 yıllık hedefleri arasında, 2014 ün sonuna kadar şirket içerisinde önemli konumlardaki kadınların oranını en az yüzde 50 artırmak gibi çeşitlilik hedefleri ve enerji tüketiminde yüzde 10 luk azalma ile enerji verimliliğinde artış sağlamak gibi çevresel hedefleri bulunuyor. Eklemek istedikleriniz Süha Taşpolatoğlu: Roche, sürdürülebilirlik alanında en önemli uluslararası kriter olarak kabul edilen Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi nde, bu yıl 4. kez sağlık sektörünün süper lideri seçildi. Sağlık sektöründeki öncülüğümüzü açıkça ortaya koyan bu başarı, Roche un sorumlu iş uygulamaları ile uzun vadeli değer yaratma stratejisinin global anlamda en yetkin kurumu tarafından onaylanması anlamına geliyor. Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi, lider sürdürülebilir şirketlerin performanslarını, en kapsamlı biçimde, çevresel, sosyal ve ekonomik performans açısından sınıfının en iyisi yaklaşımı temelinde izliyor Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi nin bu yılki değerlendirmesinde, sürdürülebilir bir şirket olarak Roche un bazı çalışmaları özellikle vurgulandı. Roche un tıp alanında yeniliğe ve kişiye özel tedavi yaklaşımına odaklanması, sağlık bakımından etkinliği ele alan ve sağlık sonuçlarını iyileştiren stratejisi ön plana çıktı. Geleceğin liderlerini yetiştirmeyi ve insan haklarına saygıyı konu alan Roche programları, Roche un, ilaçlarına ulaşabilen kişi sayısını artırmayı hedefleyen yaklaşımı ve gelişmekte olan ülkelerde farklı fiyatlandırma uygulaması da Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi değerlendirmesinde öne çıkan konular arasındaydı. 13

14 KSS Uygulamaları Borusan Mannesmann Boru dan çevresel sürdürülebilirliğe katkı Borusan Mannesmann Boru (BMB) enerji verimliliği alanında gerçekleştirdiği projelerle 2 gws lık elektrik enerjisi ve Sm³ doğalgaz tasarrufu sağlıyor. Kurum kültürünün temelinde çevre ve doğaya saygılı bir üretim metodu olduğunu belirten BMB yetkilileri, şirketin, 2002 yılında Yalın 6 Sigma Yönetim Sistemi ne geçerek bu vizyonunu tabana yayabileceği ve sonuçlarını ölçebileceği daha gerçekçi araçlara sahip olduğunu ve son yıllarda tüm üretim tesislerinde etkin kaynak kullanımı ve enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ifade ediyor. Şirket, ilk olarak 2011 yılının Ocak ayında Gemlik fabrikasında Endüstriyel Soğutma Sisteminde Enerji Tasarrufu Projesi ni hayata geçirdi. Bir diğer uygulaması ise Buhar Sisteminde Enerji Tasarrufu Projesi oldu. Enerji verimliliği projeleri ile elektrik enerjisi ve doğalgaz tasarrufu ndüstriyel Soğutma Sisteminde Enerji ETasarrufu projesinden önce, şirketin Gemlik fabrikasında üretim hatlarının soğutulma ihtiyacı yılın 12 ayı boyunca chiller cihazı yardımıyla karşılanıyordu. Bu da çok büyük miktarlarda enerji kullanıldığı anlamına geliyordu. Yaklaşık TL lik bir yatırım sonucunda, soğutma yapılan noktaların revizyonu ve debi artırımları ile soğutma kulesi ve yer altı sularının kullanımına başlandı. Soğutma sisteminde gerçekleştirilen iyileştirmeler sonucunda yılda 2 gws lık elektrik enerjisi tasarrufu elde edildi. Bu miktar fabrikanın toplam elektrik tüketiminin %2 sine ve 370 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine karşılık geliyor. Proje ile beraber yıllık karbon salınımı da, 1180 ağacın karşılayabileceği 860 ton oranında azaltıldı. BMB, enerji verimliliği alanında gerçekleştirdiği bir başka projeyle buhar sisteminde enerji tasarrufu sağlamayı hedefledi. Proje, benzer üretim yapan birçok sanayi firmasına örnek olabilecek bir uygulama oldu. Gemlik fabrikasında, galvaniz hatları boru içi üfleme işlemi sırasında faydalanılan buhar enerjisini elde etmek için tüketilen doğalgaz miktarının, toplam fabrika tüketiminin yaklaşık %25 ini oluşturduğunu gören BMB, bu yönde bir iyileştirme projesi hazırlamaya karar verdi. Yaklaşık TL lik bir iyileştirme yatırımı ile buhar üretim sistemlerinin verimliliği artırıldı, baca gazı, izolasyon gibi kayıplar minimize edildi. Projeden oldukça tatmin edici sonuçlar elde edildi. Yapılan revizyonlar sayesinde 400 haneli bir yerleşim yerinin 1 yıllık tüketimine ve yıllık 863 ağacın karşılayabileceği 630 ton karbon salınımına eşit olan Sm³ doğalgaz tasarrufu sağlandı. 14

15 KSS Söyleşileri Burcu Aksoy: Faydasına inandığımız projeler kurgulamaya çalışıyoruz Philips Tüketici Ürünleri Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Aksoy ile Avrasya Maratonu öncesinde Adım Adım oluşumu tarafından İstanbul Belgrad Ormanı nda düzenlenen koşuda söyleştik. oldukça ses getiren, kullanıcıların hayatını büyük ölçüde kolaylaştıran ve temizlik konusundaki liderliğiyle dikkat çeken Marathon modeli elektrikli süpürgemizin temizlik şampiyonu algısını güçlendirme hedefi çerçevesinde ortaya çıktı. Sonrasında ise bu fikri, bir sosyal sorumluluk hareketi ile birlikte daha anlamlı kılmayı uygun bulduk. Philips Tüketici Ürünleri Departmanı çalışanları, Avrasya Maratonu organizasyonunda fiilen yer alacak. Bu projede ekibimizden 20 kişi profesyonel olarak koşuya katılacak. Ekibimizin geri kalanı da parkuru tamamlayarak bu özel organizasyondaki yerini alacak. Philips Tüketici Ürünleri olarak bu organizasyon çerçevesinde Adım Adım oluşumu ile birlikte bir sosyal sorumluluk kampanyasına da imza atıyoruz. Avrasya Maratonu na katılan her çalışanımız için Philips Tüketici Ürünleri olarak belli bir miktar bağış gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda Adım Adım oluşumu ile birlikte hareket ediyoruz. Philips ekibi, Avrasya Maratonu öncesi Adım Adım koşuna katılıyor. Neden burada olduğumuzu anlatır mısınız? Burcu Aksoy: Bu yıl, Philips in elektrik süpürgesi ürün gamında 40 ıncı yılı. Diğer yandan Marathon modeli elektrikli süpürgemizle, torbasız elektrik süpürgesi kategorisinde altı senedir lideriz. Bu organizasyon isim olarak bizimle bire bir örtüştü. Yanı sıra, Philips olarak sosyal sorumluluk projelerini oldukça önemsiyoruz. Bu sebeple bugün Adım Adım da biz de koşuyoruz. Devamında da Avrasya Maratonu nda olacağız. Avrasya Maratonu na katılma fikri, aslında pazarda Philips in kurumsal sosyal sorumluluk yönüne bakarsak nasıl bir politika izleniyor? Burcu Aksoy: Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı bizim çok önemli. Bunu şirket stratejimizin bir parçası olarak görüyoruz ve KSS projeleri üretiyoruz. İnsanlar için fark yaratacak sağlık odaklı ürünler geliştiriyoruz. Global ve yerel anlamda geniş anne sağlık hizmetleri toplulukları ile iş ortaklığı yaparak, anne ve bebek sağlığı ile ilgili daha iyi sonuçlara geçmeyi sağlayacak yeni yollar keşfetmeye ve yeni yöntemler uygulamaya çalışıyoruz. Bu vizyonu dünyamıza özen gösterme meselesi olarak görüyoruz. Amerikan Akademisi Çocuk Bilimi uzmanları ile işbirliği içinde oluşturarak yayınladığımız ve emzirme ile ilgili profesyonel önerilerin yer aldığı Emzirme Rehberi ve sponsorluk yöntemiyle destek olduğumuz yerel ve global seminerler bu bakış açısına örnek teşkil eden projelerimiz arasında. 15

16 Bu kapsamda çok önemsediğimiz güncel bir çalışmamız var ki o da Türkiye de bir ilk olan AVENT Anne Okulu projesi. Philips AVENT Anne Okulu kapsamındaki ilk eğitimimizi 20 Haziran da gerçekleştirdik. Philips AVENT, annelerin hayatını kolaylaştırmaya odaklanan bir marka. Özellikle ilk kez doğum yapan yeni annelerin doğum sonrası yaşadığı zorlukları belirleyip, bu zorluklara çözümler getirmeyi amaçlayan bir bakış açısına sahibiz. Dolayısıyla dünyada ve Türkiye de annelerin tavsiye ettiği bir numaralı markayız diyebiliriz. Bu projede annelere daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz, onların hayatını nasıl daha fazla kolaylaştırabiliriz diye düşünerek, Philips AVENT Anne Okulu nu açtık. Uzmanlık gerektiren farklı konularda ailelere en doğru bilgileri konularının gerçek uzmanları aracılığıyla ücretsiz olarak aktarmak, bu projedeki ana amacımızı oluşturuyor.

17 Projenin ikinci fazında 15 Eylül de gerçekleştirdiğimiz eğitim programıyla, dünya çapında son derece önemli bir kariyere sahip olan; Psikolog, Yazar ve Eğitim Uzmanı Aletha Solter, annelerimizle birlikte oldu. İçeriği kısaca özetlemek gerekirse; bebeğinizin neden ağladığını bir türlü çözemeyip de kendinizi güçsüz, kızgın, sinirli, yetersiz, çaresiz hissettiğinizde nasıl davranmanız neleri bilmeniz gerektiğini bu eğitimimizde sunduk. Ağlamanın işlevleri ve bu işlevler ekseninde bebeğinizle kuracağınız ilişki, bu seminerin konusunu oluşturuyor. Bebeğiniz neden stres yaşıyor, travma " kaynakları nelerdir, bu sinyalleri nasıl tanıyacak ve nasıl ayırt edeceksiniz, iyileştirici dokunuş/tutuş nedir, bebeğinizin, gerginliğini içinden atmasına nasıl yardım edersiniz gibi soruların cevapları Philips AVENT Anne Okulu nun yine ücretsiz olarak gerçekleştirilen ikinci fazında katılımcı annelerle ve anne adaylarıyla paylaşıldı. Sosyal sorumluluk projelerinizde neler belirleyici oluyor? Burcu Aksoy: Philips in farklı kategorilerden oldukça farklılık gösteren bir hedef kitlesi var. Kadınlar ve hatta anneler de bu kitlenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. AVENT Anne Okulu tamamen bu kitleye yönelikti. Avrasya Maratonu ise her kesimden katılımcının yer aldığı bir etkinlik. Bu bağlamda ürünümüzle de ilişkilendirerek destek verdiğimiz Adım Adım organizasyonunun, bizim için ayrı bir önemi var. Özetlemek gerekirse; sosyal sorumluluk konusunda Anne ve bebeksağlığı ile ilgili daha iyi sonuçlara geçmeyi sağlayacak yeni yollar keşfetmeye ve yeni yöntemler uygulamaya çalışıyoruz. fayda yaratacağına inandığımız projeler kurgulamaya ve uygulamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem için uygulamaya geçecek projeler var mı? Burcu Aksoy: KSS uygulamalarının sürekliliğinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla mevcut çalışmalarımız devam ediyor olacak. Planlanacak yeni projeler için de sürdürülebilir olmasına özen göstereceğiz. KSS nin işletmeye katkısı konusunda neler söylersiniz? Burcu Aksoy: KSS faaliyetlerinin markalara olumlu etkileri mutlaka söz konusu oluyor. Fakat esas olarak kar amacı güdülmemesi gereken bir konu. KSS uygulamalarımızdan maddi bir beklentimiz bulunmuyor. Örneğin; verdiğimiz seminerlerin tamamı ücretsiz. Adım Adım için koşan her bir çalışanımız için de bir STK ya belli miktarda bağışta bulunuyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları iletişimin daha farklı bir kanalıdır ve yapmaya çalıştığımız şey, tüketicimizle farklı alanlarda, başka bir şekilde bağlantı kurmak olarak özetlenebilir. Enerji verimliliği ve çevreci ürünlere bakışınız nasıl? Burcu Aksoy: Enerji verimliliği sorununu, çevreci ürünlerimizle ve bireylere, büyük sonuçları olabilecek basit ve işlevsel öneriler sunarak yönetmeye özen gösteriyoruz. Bu noktada Philips in de temizlik, küçük ev aletleri, ses sistemleri alanlarında ortaya koyduğu birçok farklı ürün söz konusu. ETKİNLİKLER Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Eğitimi Kasım / Kasım İTÜ Maslak Yerleşkesi Enerji Enstitüsü İstanbul Organizasyon: BMI(Business Management İnstitute) 21. Kalite Kongresi Yaşanabilir Gelecek Kasım İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Web: Organizasyon: KalDer 17

18 KSS Uygulamaları VİKO Endüstriyel tesislerinin bulunduğu Sancaktepe de, eğitime destek vermek amacıyla Işığını Paylaş Öğretmenim temalı bir yarışma düzenledi. Yarışmaya katılan öğretmenler Sancaktepe eğitimi için projeler hazırladı. Projeler, hayata geçtiğinde Sancaktepe eğitimini aydınlatacak, eğitim kalitesinin yükselmesine katkı sağlayacak. VİKO, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda yerel kalkınmaya destek için Aydınlık Sancaktepe İçin Eğitimde Yenileşim başlığı altında bugüne kadar pek çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirdi. Bu çerçevede düzenlenen Işığını Paylaş Öğretmenim yarışması, Sancaktepe eğitimine destek vermek amacıyla hayata geçirildi. Yarışmaya, eğitim verdikleri çocukların hayatlarında bir fark yaratmak isteyen öğretmenlerin hazırladığı 28 proje katıldı. Finalde ise ön eleme sonucu belirlenen 5 proje yarıştı. Öğretmenlerin bu projeler hayata geçtiğinde, Sancaktepe eğitimi ve öğrencilerin geleceği adına önemli adımlar atılmış olacak. Jüri üyeliğini medyadan isimler yaptı VİKO nun 14 yıldır hayata geçirdiği çok sayıdaki sosyal sorumluluk projesinden biri olan Işığını Paylaş Öğretmenim yarışmasının ödül töreni, 1 Kasım Perşembe günü gerçekleştirildi. Sancaktepe Belediyesi Genco Erkal Kültür Merkezi nde coşkulu bir katılımla gerçekleştirilen törene, Sancaktepe İlçe Milli Eğitim 18 Müdürü ve VİKO Genel Müdürü ve yöneticilerinin yanı sıra, projeleriyle yarışmaya katılan okulların müdürleri, öğretmenler ve öğrencileri katıldı. Yarışmada, TV8 Eğitim ve Başarı Programı Yapımcı ve Sunucusu Ece Karaboncuk, Habertürk TV Eğitim ve Yaşam Programı Yapımcı ve Sunucusu Müge Arda, Hürriyet gazetesi Köşe Yazarı Özgür Bolat, Eğitim Uzmanı Arzu Atasoy, KSS Türkiye dergisi Yayın Koordinatörü D.Eylem Altıok da jüri üyeleriydi. VİKO öğretmenlerin yanında Törende bir konuşma yapan VİKO Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkanı Gülay Selki, VİKO nun 14 yıldır sosyal sorumluluk projeleriyle yerel kalkınmaya destek verdiğini, bugün geldikleri noktadan gurur duyduklarını söyledi. Türkiye nin aydınlık geleceği için en önemli anahtarın eğitim olduğunu vurgulayan Selki, Bu açıdan bakıldığında öğretmenlerimizin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Onlar geleceğimizi belirleyen kişiler. Bizler de VİKO olarak, bu görevi yerine getirirken her zaman onların yanında olacağız dedi.

19 Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy da konuşmasında, Eğitim gibi kısa vadede yarar sağlamayan bir alana, dolayısıyla da Türkiye nin aydınlık geleceğine korkusuzca yatırım yapan VİKO yöneticilerine ışıklarını paylaştıkları için teşekkür ederim dedi. Ödül alan projeler Finale kalan 5 projeyi hazırlayan öğretmenler tek tek sahne alarak proje sunumlarını yaptılar. Sunumların ardından yine VİKO nun sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Kartal Beyazay Rehabilitasyon Merkezi nin Yeteneğe Engel Yok Müzik Grubu ndan Rabia Aydın ile Osman " Emre Turan verdikleri müzik dinletisi ile yeteneğe gerçekten engel olmadığını bir kez daha gösterdiler. Finale kalan 5 projeyi değerlendiren jüri üyeleri, Sancaktepe İbni Sina İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Aynur Can, Çiğdem Özavcı, F. Betül Öznur, Nurhayat Karakoç ve Ümit Özçelik in birlikte hazırladıkları Küçük Adımlar Atölyesi projesini birincilikle ödüllendirdiler. Projede okullarda kurulacak Küçük Adımlar Atölyesi ile öğrencilerin ilgi, yetenek ve değerlerini ortaya çıkarabilecek ve gelişimine imkan sağlayabilecek sosyal, sanatsal, bilimsel ve kültürel etkinliklerin yapılması amaçlanıyor. Yarışmada Hüseyin Tolgacan Sipahi İlköğretim Okulu ndan Fatma Gültemel in hazırladığı, sevgi, saygı, yardımlaşma ve hoşgörü gibi değerler eğitimini sınıf ortamında ve öğrencilerin evlerinde, aileleriyle birlikte, eğlenceli külfetsiz ve pratik bir şekilde edinmelerini sağlamayı hedefleyen Kanatsız Melek projesi 2. olurken, 75. Yıl İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Selma Arslan nın hazırladığı Annem İngilizce Öğreniyor projesi 3. oldu. Selma Arslan ın hazırladığı projede evrensel bir dil olan İngilizce nin günlük diyaloglarını öğrenci ve velilere öğretebilmek için okulda meyve, yiyecek, kitap, oyuncak, kıyafet gibi çeşitli stantlar açıp, İngilizce konuşmaya imkan sağlanacak. Özellere Özel Müzik projesiyle özel eğitim öğrencilerine yönelik müzik eğitimi ile onların hayatlarına ışık olmayı amaçlayan Hisar Yapı İlköğretim Okulu ndan Hale Akyar Jüri Özel Ödülü nü alırken, Kemal Türkler İlköğretim Okulu ndan Yasemin Savaşır ın karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı iletişimi kurmak, Türkçe yi güzel kullanarak iletişim becerilerini arttırmak ve mektuplaşma geleneğini sürdürmek üzere hazırladığı 81 İl 81 Mektup projesi de mansiyona layık görüldü. Küçük Adımlar Atölyesi ile öğrencilerin ilgi, yetenek ve değerlerini ortaya çıkarabilecek ve gelişimine imkan sağlayacak sosyal, sanatsal, bilimsel ve kültürel etkinliklerin yapılması amaçlanıyor. VİKO Genel Müdürü Nusret Kayhan Apaydın yaptığı konuşmada; projeye destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederken, projelerinin Sancaktepe eğitimine katkı sağlamasının ve geleceğimizi aydınlatmasının en büyük arzusu olduğunu belirtti. ETKİNLİKLER Sustainable Brands London ' November 2012, London, UK Web: Organizasyon: Sustainable Brands 22nd IAVE World Volunteer Conference December 2012, London, UK Web: Organizasyon: International Association for Volunteer Effort 19

20 KSS Uygulamaları Evren Altıok: HSBC, toplum, eğitim ve çevreye odaklı HSBC Strateji&Planlama ve Kurumsal İletişim den sorumlu Grup Başkanı Evren Altıok, HSBC nin tüm paydaşlarına ve topluma karşı sorumlu, sürdürülebilirlik prensibine dayalı bir KSS stratejisi hedeflediğini söyledi. Kuruluşun odaklandığı konuların toplum, eğitim ve çevre olarak üç ana başlıkta toplandığını belirten Evren Altıok, hayata geçen KSS uygulamalarını, hedef ve sonuçlarını ise şöyle anlattı: Topluma destek alanındaki en temel çalışmamız 2007 yılında başlatmış olduğumuz Mikrokredi Programı oldu. Bu program, iş yapma arzusu olan ve başlangıç sermayesine ihtiyaç duyan, çalışabilir durumda olan fakat yetersiz maddi standartlardaki kişilere sağlanan teminatsız, kefilsiz bir finansal kaynak sistemidir. Esasen bu sistem, 1973 yılında Nobel ödüllü Muhammed Yunus tarafından ilk kez Bangladeş te başlatılmış. Biz de Türkiye deki yaygınlaşmasında TISVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) ve MAYA ile projenin öncüsü olduk. Bugün 75 in üzerinde ile yayılmış, in üzerinde üyesi olan, 2,5m TL nin üzerinde aktif fon dönen bir sistem ve HSBC olarak bu sistemin işleyişine 2 Milyon USD fon ayırmış durumdayız. Eğitim alanında düzenli olarak desteklediğimiz öğrenci burslarımız var ki bunlar 2006 dan bu yana toplamda öğrenciyi geçti. Bu alanda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Darüşşafaka Cemiyeti, Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ile işbirliği içerisindeydik ve bu sene bu gruba yeni bir vakıf daha eklemeyi hedefliyoruz. 20 Akıllı Para Yönetimi programı Öğrenci burslarının yanı sıra, destek verdiğimiz ve uyguladığımız çok sayıda program bulunuyor. Genç Başarı Vakfı ile yürüttüğümüz Akıllı Para Yönetimi programı oldukça önem verdiğimiz bir proje. 40 a yakın ülkede HSBC tarafından finanse edilen program, öğrencilerin kariyer arayışlarında ve kendilerini geliştirmelerinde doğru yolda ilerlemelerine, yaratıcı düşünce tarzını benimsemelerine yardımcı oluyor. 6 bölüm ve 6 haftadan oluşan bu programda gönüllüler, ilköğretim öğrencilerine paranın toplumdaki rolünü, dengeli para kullanımını, bir iş kurarak gelir elde etmeyi, girişimciliği ve bilinçli tüketici olmayı öğretiyor. Geçen sene bu eğitimden 234 öğrenciyi mezun ettik, bu seneki hedefimiz de 400 öğrencinin üzerine çıkmak. Ayrıca tamamen çalışanların gönüllülük prensibiyle oluşturduğu HSBC Gönüllüleri adında sosyal bir platformumuz var ve bu grup 2007 yılında başlayan Kardeş Okullar Projesiyle, 56 ilde 190 ın üzerinde okula destek sağladılar. Her sene okulların ihtiyaçları doğrultusunda tüm Anadolu ya yayılmış şube ağımız üzerinden kitap, kırtasiye malzemesi, teknik ekipman, sınıf malzemeleri, bakım onarım ihtiyaçları vb.. gibi birçok alanda yardım yapmaktayız yılı içerisinde sadece kırtasiye seti kampanyamız ile 19

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri

İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri Basın Bülteni 18 Mayıs 2015 Give&Gain Çalışan Gönüllülüğü İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri VİKO çalışanları, bu yıl Türkiye de dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Give&Gain Çalışan Gönüllülüğü

Detaylı

OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI

OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI BASIN BÜLTENİ 17 Haziran 2015 OKULLAR ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN YARIŞTI, EN İYİLER ÖDÜLLERİNİ VİKO DAN ALDI Doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirliliği her geçen gün artıyor ve ülkemiz enerji için

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ Daha iyi bir yaşam için Sürdürülebilirlik yolculuğumuzun uzun olduğunu biliyor ve biz, bu yolu paydaşlarımız ile beraber yürüyerek öncelikli alanlarımızı güçlendiriyoruz.

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

İşletme 2023 Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sorumluluk Kurumsal Sosyal Sorumluluk Pazaryeri 9 Aralık 2011, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul

İşletme 2023 Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sorumluluk Kurumsal Sosyal Sorumluluk Pazaryeri 9 Aralık 2011, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul İşletme 2023 Cumhuriyetin 100. Yılında Kurumsal Sorumluluk Kurumsal Sosyal Sorumluluk Pazaryeri 9 Aralık 2011, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Dünyamız son yirmi yılda hızlı bir şekilde değişti. Hem ekonomik,

Detaylı

1995 TEN BUGÜNE STRATEJİK ORTAĞINIZ

1995 TEN BUGÜNE STRATEJİK ORTAĞINIZ 20. yıl 1995 TEN BUGÜNE STRATEJİK ORTAĞINIZ Ekin Kimya olarak Türkiye ve yakın çevresindeki ülkelere yüksek kalitede kimyasal ürünler tedarik eden öncü bir şirketiz. Dünyanın önde gelen kimyasal üreticileri

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

www.novusens.com 2012, Novusens

www.novusens.com 2012, Novusens www.novusens.com İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK ENSTİTÜSÜ Vizyon... Ulusal ve uluslararası paydaşları ile sürdürülebilir büyüme ve rekabeti amaçlayan, ekonomiye ve toplumsal kalkınmaya katma değer yaratacak

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor SAYI 57 MART 2019 ENERJİ GÜNDEMİ 2 4 Enervis 6. İstanbul Karbon Zirvesi nde Mart Ayında Elektrik Üretimi ve Tüketimi Azaldı 5 6 Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor Küresel Karbondioksit Emisyonu

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır

Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır KSS Söyleşileri Temiz üretimin altı çizilmeli ve algılanması sağlanmalıdır Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş ile Vakfın faaliyetleri, kurumsal sosyal sorumluluk

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE KULÜBÜ YEŞİL SEKTÖR TANITIM DOSYASI HAKKIMIZDA Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Kulübü (YTÜÇEV); sürdürülebilir gelişim sürecinde sanayi, sosyal yaşam ve çevre boyutlarının

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

TURMEPA Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Deniz Temiz Turmepa

TURMEPA Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Deniz Temiz Turmepa TURMEPA 2003-2005 yılları süresince Deniz Temiz Derneği/TURMEPA nın İstanbul Boğazı ve İzmir Körfezi nde katı ve sıvı atık temizliği için başlattığı projeye destek verdik. Deniz Temiz Turmepa işbirliğiyle

Detaylı

YALIN YÖNETİM DE İLETİŞİM SÜRECİ

YALIN YÖNETİM DE İLETİŞİM SÜRECİ YALIN YÖNETİM DE İLETİŞİM SÜRECİ Değişim olmadan gelişim olmaz. Değişim yönetiminin kullandığı araçlardan en vazgeçilmezi ise İLETİŞİM dir. Yeşim de insan odaklı bakış açımızın simgesi olan Önce İnsan

Detaylı

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl Global Compact Türkiye 2002-2017 Üye Etkileşim Toplantısı 25 Ekim 2017 Rakamlarla Global Compact Türkiye* 151 Şirket 62 STK 22 İş Dünyası Derneği 10 Üniversite 6 Diğer Dünyada 15. Avrupa da 6. Ağ *Ekim

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2016 / Sabancı Center

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2016 / Sabancı Center SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2016 / Sabancı Center Kurumsal yönetime inancınızı paylaşmak, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ilerlemek için IX. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi nde yerinizi alın! Uluslararası

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

Doğal olarak dijital

Doğal olarak dijital Doğal olarak dijital 1 Doğadan ilham alan, yeni nesil teknoloji şirketi. Doğada her şey birbiri ile uyum ve bir denge içinde. Bitkiler etkin bir veri analitiği ve network yönetimi ile hayatta kalabiliyorlar.

Detaylı

STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI

STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI MART EĞİTİMLERİ STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI EĞİTİM PROGRAMLARI Geçmişten geleceğe köprü... MART/ 2010 30 MARTT 2010 SSal lıı STRATEJİK SATINALMA Hedef Katılımcılar Satınalma ve

Detaylı

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Burçun İmir Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Allianz da sürdürülebilirliğin kanıtı, 126 yıllık tarih Aylin Somersan Coqui Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye CEO Sürdürülebilirilik,

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center

SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center SPONSORLUK DOSYASI 14 Ocak 2015 / Sabancı Center Kurumsal yönetime inancınızı paylaşmak, sürdürülebilir kalkınma hedefiyle ilerlemek için VIII. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi nde yerinizi alın!

Detaylı

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz AJANDA HAKKIMIZDA Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz EĞİTİMLERİMİZ Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz BİZ KİMİZ? Eğitim Sektöründe 11 yıllık tecrübe ve bilgi birikimine sahip olarak yola

Detaylı

Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye

Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye Selçuk KARAÇAY HasanSÜEL Vodafone Türkiye Vodafone, Dünyanın Vodafone En dünyanın Büyük en Mobil büyük mobil Şirketidir iletişim şirketidir. VODAFONE VOice + DAta + telefone 1985 te İngiltere nin ilk cep

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

Stratejik Plan 2015-2019

Stratejik Plan 2015-2019 Stratejik Plan 2015-2019 Bu Stratejik Plan önümüzdeki beş yıl Bezmiâlem in gelmesini umut ettiğimiz yeri ve buraya nasıl geleceğimizi anlatan bir Vizyon Belgesidir. 01.01.2015 Rektör Sunuşu Sevgili Bezmiâlem

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

TRABZONSPOR ŞENOL GÜNEŞ STADYUMU AÇILIŞI

TRABZONSPOR ŞENOL GÜNEŞ STADYUMU AÇILIŞI şubat 2017 18. SAYI TRABZONSPOR ŞENOL GÜNEŞ STADYUMU AÇILIŞI Trabzonspor Kulübü nün yeni stadyumunun açılışında ekibimizle görev başındaydık. Trabzon ofisimizden ekibin kurulumunun sağlandığı bu önemli

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU

OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU APHB AFETLERDE PSİKOSOSYAL HİZMETLER BİRLİĞİ SOMADA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ PROJESİ OCAK-MART 2015 3 AYLIK SOMA VE DURSUNBEY PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ FAALİYET RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ SOMADA projesi

Detaylı

ÜNİVERSİTE VE SOSYAL SORUMLULUK. Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörü

ÜNİVERSİTE VE SOSYAL SORUMLULUK. Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörü ÜNİVERSİTE VE SOSYAL SORUMLULUK Prof. Dr. Yunus Söylet İstanbul Üniversitesi Rektörü Küreselleşmenin etkisi Devlet bir çok sosyal alandan çekilmiştir Küresel ekonomi sürecinde özelleştirmeler ile eşitsizlik,

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ

KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ BASINDAN EKONOMİ HABERLERİ 24 MAYIS 2016 SALI KIBRIS GENÇ TV (23.05.2016) KALKINMA BANKALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ Kalkınma Bankası'nın Türkiye Kalkınma Bankası ile yürüttüğü Teknik İşbirliği Programı kapsamında;

Detaylı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı

6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı 6. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu İzmir de Başladı Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı(ISSA) işbirliği ile Stratejik İnsan Kaynakları Politikaları ve İyi Yönetişim

Detaylı

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak Kurumsal Yapının Güçlendirilmesine İlişkin Amaç Stratejik Amaç 1.1 Borsanın Kurumsal Yönetim Yaklaşımı ile Yönetilmesi Hedef 1.1.1 Borsada Kurumsal Yönetim İlkeleri Konusunda Farkındalık Oluşturmak Strateji

Detaylı

Gelin, Yarışın; Fikriniz Saklı Kalmasın...

Gelin, Yarışın; Fikriniz Saklı Kalmasın... Gelin, Yarışın; Fikriniz Saklı Kalmasın... 2018 2016 2017 2014 2015 Genç Beyinlerle; Güçlü Projelere, Güçlü Yarınlara... Bilim ve Fikir Festivali gençlerin, ilginç fikirlerini ortaya çıkarmak, değerlendirmek,

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ NİN SÜREKLİ İYİLEŞME YOLCULUĞU (2005 - )

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ NİN SÜREKLİ İYİLEŞME YOLCULUĞU (2005 - ) MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ NİN SÜREKLİ İYİLEŞME YOLCULUĞU (2005 - ) Prof.Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 26 Şubat 2015 Fakültemizin Kurumsal Geçmişi (47.Yıl) FAKÜLTEMİZ HAKKINDA

Detaylı

ETKİNLİK DEĞERLENDİRME RAPORU. Hazırlayan: D. Özden Özkan Çayırlı İMSAD Kurumsal İletişim Yöneticisi oozkan@imsad.org

ETKİNLİK DEĞERLENDİRME RAPORU. Hazırlayan: D. Özden Özkan Çayırlı İMSAD Kurumsal İletişim Yöneticisi oozkan@imsad.org ETKİNLİK DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayan: D. Özden Özkan Çayırlı İMSAD Kurumsal İletişim Yöneticisi oozkan@imsad.org İMSAD tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen 3. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi

Detaylı

Şirket. Profili. Bir Bakışta MCI. Finansal Bilgiler. Sektör Bilgileri. Online ve Offline Arasında Köprü Kurmak. Basın Kiti 2015

Şirket. Profili. Bir Bakışta MCI. Finansal Bilgiler. Sektör Bilgileri. Online ve Offline Arasında Köprü Kurmak. Basın Kiti 2015 Şirket Profili Basın Kiti 2015 Bir Bakışta MCI MCI, stratejik ilişki ve aktivasyon çözümleri sunma hususunda dünya lideri olup toplantı, etkinlik, dernek ve kongre sektörlerinde 1987'den beri yeniliklere

Detaylı

Aslında, benim perakende sektöründeki kariyerim bir anlamda 12 yaşında sahibi olduğumuz süpemarkette yaz tatillerinde çalışmamla başladı.

Aslında, benim perakende sektöründeki kariyerim bir anlamda 12 yaşında sahibi olduğumuz süpemarkette yaz tatillerinde çalışmamla başladı. Değerli Basın Mensupları, Kıymetli Konuklar, İstanbul, 14 Temmuz 2008 Öncelikle Real Hipermarketleri Türkiye Genel Müdürü olarak gerçekleştirdiğimiz ilk basın toplantımıza katılımınız için çok teşekkür

Detaylı

Kurumsal Eğitim Kataloğu

Kurumsal Eğitim Kataloğu Kurumsal Eğitim Kataloğu Business Management Institute, iş dünyası ile akademik dünya arasında bir bağlantı noktası olarak hareket eden ve böylece iş dünyasına yeni açılımlar ve değerler getirmeyi hedefleyen

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi Hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ile Koç Holding arasında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği

Detaylı

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AKADEMİ ÖDÜLLERİ 30 KASIM 2O17 İSTANBUL

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AKADEMİ ÖDÜLLERİ 30 KASIM 2O17 İSTANBUL 9. KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AKADEMİ ÖDÜLLERİ 30 KASIM 2O17 İSTANBUL Gelecek on yılda dünyayı bekleyen

Detaylı

4. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi www.hrdergi.com

4. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi www.hrdergi.com Örme, boyama, ev tekstili ve hazır giyim konularında üretim yapmaktadır. Birlikte çalıştığı fason firmalarla birlikte yaklaşık 10.000 kişiye istihdam imkanı yaratan Yeşim Tekstil, kendi alanında dünyanın

Detaylı

Etkinlik merkezinde 6 m² lik ücretsiz stant alanı sağlanacaktır. Stant alanı kullanmayan firmalara ek davetiye hakkı sağlanacaktır.

Etkinlik merkezinde 6 m² lik ücretsiz stant alanı sağlanacaktır. Stant alanı kullanmayan firmalara ek davetiye hakkı sağlanacaktır. TEGEP Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği; kurumlar, eğitimciler, akademisyenler ve eğitim alanlardan oluşan paydaşları ile iş birliği içinde fikir üretip, araştırma ve geliştirme yapıp, ilkeler belirleyerek,

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

V. LOJİSTİKTE BİLİŞİM SEMPOZYUMU Yeni Trendler Yeni Teknolojiler SPONSORLUK DOSYASI

V. LOJİSTİKTE BİLİŞİM SEMPOZYUMU Yeni Trendler Yeni Teknolojiler SPONSORLUK DOSYASI 23 Mayıs 2017 SPONSORLUK DOSYASI Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Caferağa Mah. Gn. Asım Gündüz Cad.No:72 Kat:1 Daire:1 Kadıköy / İstanbul Telefon : 0216 337 70 41 e-posta : ist@tbd.org.tr 23 Mayıs

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi - Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-Ge Proje

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu 1. GİRİŞ İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu Bu doküman İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği nin (SKD) Binalarda Enerji Verimliliği

Detaylı

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi İŞ REHBERLERİ TEKNİK REHBERLER Turkey SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK REHBERLERİ YARIŞMA JÜRİSİ VE PANELİSTLER TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!..

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI Sosyal medya yönetimine artık diğer pazarlama aktivasyonları gibi stratejik bir bakış

Detaylı

12. İSTANBUL BİLİŞİM KONGRESİ. Verinin Paraya Dönüşümü Ticarette Dijital Çağ

12. İSTANBUL BİLİŞİM KONGRESİ. Verinin Paraya Dönüşümü Ticarette Dijital Çağ 12. İSTANBUL BİLİŞİM KONGRESİ Verinin Paraya Dönüşümü Ticarette Dijital Çağ 6 Aralık 2018 Bu sene 12. si düzenlenen İstanbul Bilişim Kongresi" ile Türkiye Bilişim Derneği ve Kadir Has Üniversitesi, Türkiye

Detaylı

FAALİYET RAPORU

FAALİYET RAPORU FAALİYET RAPORU 2015-2016 1 İÇERİK Başkanın Mesajı 3 Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyeleri 4 Hakkımızda 5 Vakıf Faaliyetleri 6-8 Yeminli Mali Müşavir Onaylı Mali Tablolar 9-14 2017 Vakıf Hedefleri

Detaylı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Bu program Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Kadın İşletmelerine Finansman

Detaylı

Marmara Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Corporate Communication & Brand Management Program

Marmara Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Corporate Communication & Brand Management Program Marmara Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Sertifika Programı Marmara University Corporate Communication & Brand Management Program Amaç Kurumsal iletişim bir kuruluşun hedeflediği kitleye

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

Avrupa Yeşil Çevre Eğitimi Ağı: GREEEN

Avrupa Yeşil Çevre Eğitimi Ağı: GREEEN Avrupa Yeşil Çevre Eğitimi Ağı: GREEEN İklim değişikliği eğitimi, öğrencilerin küresel ısınmanın günümüzdeki etkileri üzerine düşünmelerine yardımcı olur ve gelecekte daha sürdürülebilir bir dünyaya sahip

Detaylı

Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler

Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler Vizyonumuz Müşterilerin ürünlerini ve çevrelerini korumak ve güzelleştirmek için güvendikleri, yüksek kalitede, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri tutarlı şekilde

Detaylı

Şirin Soysal. KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı

Şirin Soysal. KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Şirin Soysal KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı 1 Kurumsal Raporlama Yolculuğu Şirin Soysal, Şirket Ortağı, KPMG Türkiye Denetim Komitesi Enstitüsü Başkanı Hakan Aytekin,

Detaylı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bülteni

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bülteni Kurumsal Sosyal Sorumluluk Bülteni Şubat 2018 kpmg.com.tr Merhaba, KPMG Türkiye olarak, eğitim, çevre ve toplum olmak üzere üç alanda kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Projelerimizin

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ.

İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ. Yeni nesil dijital liderlik ajansı İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ. Dijital yolculukta, 48 milyon sabit internet kullanıcısı, 45.3 milyon mobil internet kullanıcısı 8 milyon aktif

Detaylı

PERYÖN İNSAN YÖNETİMİ ÖDÜLLERİ FARK YARATAN İK PROJELERİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PERYÖN İNSAN YÖNETİMİ ÖDÜLLERİ FARK YARATAN İK PROJELERİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ 2016-2017 PERYÖN İNSAN YÖNETİMİ ÖDÜLLERİ FARK YARATAN İK PROJELERİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ 11/9/2017 White Paper / PERYÖN Yayınlar 2017.22 2016-2017 PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri Fark Yaratan İK Projeleri

Detaylı

Daha az doğal kaynak tüketerek ürettiğimiz 2008 yıllık raporumuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. www.garantiyillikrapor.com

Daha az doğal kaynak tüketerek ürettiğimiz 2008 yıllık raporumuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. www.garantiyillikrapor.com Daha az doğal kaynak tüketerek ürettiğimiz 2008 yıllık raporumuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. www.garantiyillikrapor.com Dünyada her yıl 40 milyon hektar ormanlık alan (yaklaşık olarak İsviçre nin

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 12 Ekim 2012 Türkiye Çimento

Detaylı

Stratejik Planlamada İletişimin Önemi

Stratejik Planlamada İletişimin Önemi Stratejik Planlamada İletişimin Önemi STRATEJİ nedir? Şirketin amaç ve hedeflerini belirler Amaç ve hedefleri hangi amaçlarla nasıl ulaşılacağını gösterir Şirketin içinde bulunduğu pazarı ve çevresini

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ NE HOŞGELDİNİZ NE HOŞGELDİNİZ Sevgili Öğrencilerimiz; 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi nin dünyaya açılan penceresi sloganıyla kısa sürede büyük gelişim sağlayan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi,

Detaylı

Dow Türkiye ile Öğretmen Akademisi Vakfı nın (ÖRAV) birlikte gerçekleştirdiği Dow ile Öğretmenin Kimyası projesinde 2. faz atölye çalışması sona erdi.

Dow Türkiye ile Öğretmen Akademisi Vakfı nın (ÖRAV) birlikte gerçekleştirdiği Dow ile Öğretmenin Kimyası projesinde 2. faz atölye çalışması sona erdi. Marmara Bölgesi Öğretmenin Kimyası nda Buluştu Marmara Bölgesi ndeki liselerde görev yapan kimya öğretmenleri Dow ile Öğretmenin Kimyası proje Dow Türkiye ile Öğretmen Akademisi Vakfı nın (ÖRAV) birlikte

Detaylı

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ 11.09.2008, Kamu- STK Diyalog Toplantısı: Çölleşme ile Mücadelede Ortaklıklar AB Deneyimi ve CRIC7 için Fırsatlar ANKARA DRYNET PROJESİ Birleşmiş Milletler

Detaylı

YAPI KREDĐ VE KOÇ HOLDĐNG, MLMM BURSĐYER BULUŞMALARI NIN ĐKĐNCĐSĐNĐ KAYSERĐ DE GERÇEKLEŞTĐRDĐ

YAPI KREDĐ VE KOÇ HOLDĐNG, MLMM BURSĐYER BULUŞMALARI NIN ĐKĐNCĐSĐNĐ KAYSERĐ DE GERÇEKLEŞTĐRDĐ MESLEK LĐSESĐ MEMLEKET MESELESĐ BURSĐYER BULUŞMALARI KAYSERĐ BASIN YANSIMALARI 14 KASIM 2010 14 Kasım 2010 YAPI KREDĐ VE KOÇ HOLDĐNG, MLMM BURSĐYER BULUŞMALARI NIN ĐKĐNCĐSĐNĐ KAYSERĐ DE GERÇEKLEŞTĐRDĐ

Detaylı

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kazananlar Konferansı 26 Şubat 2015 Seyhun Araz Üretim Müdürü Coca-Cola İçecek Bursa Fabrika Coca-Cola İçecek Coca-Cola Sistemi içinde en büyük 6. şişeleyici Faaliyet

Detaylı

Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ. Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ Click İÇERİKto edit Master title style Türkiye Kalite Derneği KalDer Kaizen, TPM ve Kalite Çemberi Nedir?

Detaylı

BİRLİKTE TOPLANTILARI- ÇİMSA

BİRLİKTE TOPLANTILARI- ÇİMSA BİRLİKTE TOPLANTILARI- ÇİMSA 4/20/2017 White Paper / PERYÖN Yayınlar 2017.19 2015-2016 PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri, Fark Yaratan İK Projeleri kategorisinde başarı ödülü alan Çimsa nın, 2017 yılında

Detaylı

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş.

Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. Ara Dönem Özet Faaliyet Raporu Eylül 2013 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın Eylül 2013 Dönemi Değerlendirmeleri ve Beklentileri Bank of America Merrill Lynch, küresel stratejisinin

Detaylı

TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE

TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE TÜRK-ARAP SERMAYE PİYASALARI FORUMU 2013 TÜRKİYE 20 Eylül 2013, İstanbul DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ 1 Sayın Maliye Bakanım, Yurt dışından gelen değerli misafirlerimiz,

Detaylı

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU

BASIN BİRİMİ GÜNLÜK YAYIN RAPORU Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :1-16. Syf Yayın Tarihi :06.12.2013 Sayfası :10.Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :7. Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası :1-11. Syf Yayın Tarihi :06.12.2014 Sayfası

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 29.VELİ BÜLTENİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 29.VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI BEYLERBEYİ ÖZEL ANAOKULU, İLKOKULU VE ORTAOKULU 2012-2013 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 29.VELİ BÜLTENİ 1 Değerli Velimiz, Geçtiğimiz hafta cumartesi gününden itibaren etkinlikler

Detaylı

Sosyal Yatırım Programı

Sosyal Yatırım Programı Sosyal Yatırım Programı İGA SOSYAL YATIRIM PROGRAMI İstanbul Yeni Havalimanı Projesi (İGA), Havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlar ile şeffaf ve zamanında bilgi temini ve açık

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

TürkiyeEnerjiForumu. Enerji profesyonellerinin vazgeçilmez doruğu 12.yaşında! ANTALYA. 15-19 Nisan 2014. Club Med Palmiye, Kemer

TürkiyeEnerjiForumu. Enerji profesyonellerinin vazgeçilmez doruğu 12.yaşında! ANTALYA. 15-19 Nisan 2014. Club Med Palmiye, Kemer Uluslararası 06 TürkiyeEnerjiForumu 12. Yıl Club Med Palmiye, Kemer 2014 ANTALYA 15-19 Nisan 2014 Enerji profesyonellerinin vazgeçilmez doruğu 12.yaşında! Antalya da unutulmuz tarihi zirve için geriye

Detaylı

Enerji Yönetimi Sürecinde Danışmanın Rolü

Enerji Yönetimi Sürecinde Danışmanın Rolü İyi uygulama örneği ile Enerji Yönetimi Sürecinde Danışmanın Rolü Mahmut DEDE EVF 2015 16 Ocak 2015, Cuma 1 Bu sunumda anlatılan herşey tamamen GERÇEK olup, hayal ürünü değildir! > Yer : İstanbul > Bina

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ

BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ BODRUM MANDALİNASI ÜRÜNLERİ, ANTALYADA BEĞENİLDİ Bu yıl 26 30 ekim tarihleri arasında 7. Kez düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı Antalya Expo Center Fuar ve Kongre Merkezinde yapıldı. Türkiye nin birçok

Detaylı

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI DOĞAN GRUBU SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Sayfa : 1/5 1. AMAÇ Bu politikanın amacı, Doğan Grubu olarak sosyal sorumluluk ilkelerimizi belirtmek ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmaların Grubumuz için

Detaylı

Öncelikle KalDer in kuruluşundan bu yana varlığının sürdürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Öncelikle KalDer in kuruluşundan bu yana varlığının sürdürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. KalDer de yeni bir dönem Bu yıl KalDer in 20 nci yılını doldurduğu tarihi bir süreci yaşıyoruz. Bu nedenle 29 Nisanda yapılan genel kurulumuzu çok önemli ve anlamlı bir toplantı olarak değerlendiriyorum.

Detaylı

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar,

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar, Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu nun desteğiyle, Enerji

Detaylı