HİDROLİK ve PNÖMATİK. Öğr. Gör. Mustafa KIRMAN. (Yüksek Makine Mühendisi)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİDROLİK ve PNÖMATİK. Öğr. Gör. Mustafa KIRMAN. (Yüksek Makine Mühendisi)"

Transkript

1 HİDROLİK ve PNÖMATİK Öğr. Gör. Mustafa KIRMAN (Yüksek Makine Mühendisi)

2 Akışkanlar mekaniği Hidrodinamik ve Hidrostatik olarak iki temel ilgi alanına odaklanmıştır. Hareket eden akışkanlara hidrodinamik denir. Hareketsiz akışkanlara hidrostatik denir. 17. yy. da Fransız matematikçi Blaise Pascal sıvı derinliğini özkütlesiyle çarparak Pascal sıvı basınıcını belirleyen formülü buldu. İlk hidrolik sistemlerde sıvı olarak su kullanılmıştır. Ancak özkütlesi düşük olduğu için pek kullanışlı değildi. Conta olarak kullandıkları materyallerden sızma yapıyordu.

3 1848 de Kaliforniya daki Suter s Mill da altının keşfiyle birlikte madenin daha hızlı çıkarılması için yeni yöntemler arandı. Aslında farkında olmadan 1738 de İsviçreli matematikçi Bernoulli tarafından bulunan bir ilkeyi kullanıyorlardı.

4 1870 lerden sonra ilk hidrolik sistem uygulaması 1906 yılında savaş gemilerinde olmuştur. Bu tarihten itibaren sızdırmazlık elemanları konusundaki teknolojik buluşlarla 1926 yılında ilk hidrolik güç ünitesi üretilmiştir yılında ilk emniyet valfi icat edilmiştir. Sonra ard arda tüm hidrolik devre elemanları 1950 yılında lastik ayırıcılı biriktiricide kullanılmıştır de elektro hidrolik servovalf icat edilmiştir.

5 Hidrolik, akışkanlar mekaniğinin mühendislik yaklaşımıyla ele alınıp günlük hayata uygulanmasından ibarettir. Pnömatik, gaz basıncını mekanik harekete çevirme amaçlı eğitim ve uygulamaları içeren endüstriyel bir bilim dalıdır.

6 HİDROLİĞİN AVANTAJLARI Hidrolik elamanların hacimleri küçüktür ve az yer kaplarlar. Hidrolik sistemin kumandası ve kullanılması kolaydır. Hidrolik sistemde titreşimsiz ve düzenli hareket üretilir. Hidrolik yöntemle daha yüksek kuvvet veya tork elde edip sabit tutmak mümkündür. Sıvıların çok az sıkıştırılabilir olmasından dolayı çok hızlı ve çok yavaş hareketlerin yüksek hassasiyetle sağlanabilir olması. Durgun haldeyken tam yükle harekete geçmek mümkündür. Aşırı yükten korunmaların mümkün olması. Elemanların hariçten yağlanması gerekmez. Hareket devam ederken hız ayarı yapılabilir.

7 Hidrolik sistemin faydalarından biri kuvvet çoğaltma imkanı sunmasıdır.

8 19. yy. a kadar hidrolik kuvvet sadece akan suyun enerjisi toplanarak elde ediliyordu. Bu 1859 da petrolün keşfiyle değişti. Petrol -18

9 Uçaklarda motorda üretilen güç hidrolik borularla uçağın diğer kısımlarına aktarılır.

10 Uçaklarda motorda üretilen güç hidrolik borularla uçağın diğer kısımlarına aktarılır.

11 HİDROLİĞİN DEZAVANTAJLARI Hidrolik gücünün çok uzun mesafelere taşınamaması. Sistemde yağ kaçaklarının oluşması. Hidrolik yağlarının çevreye zarar vermesi. Yüksek basınç sebebiyle tehlikelidir. Sistem sıcaklığa karşı duyarlıdır. Arızaların giderilmesi zordur. Devre elemanları pahalıdır. Yüksek devir ve çalışma hızları elde edilemez.

12 BÖLÜM SONU SORULARI 1) Hidrodinamik nedir? 2) Hidrostatik nedir? 3) Hidroliğin tanımını yapınız. 4) Pnomatiğin tanımını yapınız. 5) Hidrolik sistemlerin avantajları nedir? 6) Hidrolik sistemlerin dezavantajları nedir?

13 TEMEL PRENSİPLER Metrik SI birimleri Türetilmiş birimler

14 TEMEL PRENSİPLER Kütle- Özgül Kütle Cisme Uygulanan Kuvvet Ağırlık Kuvveti ve Özgül Ağırlık m = G g

15 TEMEL PRENSİPLER Alan Hacim ve Özgül Hacim İş

16 TEMEL PRENSİPLER Güç Sıcaklık Mutlak Sıcaklık Basınç Hız İvme

17 HİDROLİĞİN TEMEL İLKELERİ 1-Hidrostatik Basınç: Bir sıvı sütununun tabanındaki basınç, sıvının yüksekliğine (h), sıvının yoğunluğuna (ρ) ve yerçekimi ivmesine (g) bağlı olup Kabın ŞEKLİNDEN ve HACMİNDEN bağımsızdır.

18 HİDROLİĞİN TEMEL İLKELERİ 2-Pascal Yasası : Pascal prensibi kapalı kaplarda bulunan sıvılar için geçerlidir. Hidrolik sistemlerde basınç her yöne eşit yayılır. Kabın şeklinin önemi yoktur. Pascal prensibine göre, sıvılar basıncı aynen iletirken basınç kuvvetini aynen iletemezler. S= Sıvınıı yer değiştirmesi F1 = Etki eden kuvvet A= Alan F2= Doğan kuvvet F1 x S1 = F2 x S2

19 Şekilde sisteme 180 kg lık kuvvet uygulayarak kaç kg F2 elde edilir?

20 HİDROLİĞİN TEMEL İLKELERİ 3-Akış Yasaları Süreklilik Yasası : Bir borunun içinden geçen akışta, bir kesitte birim zamanda geçen kütle miktarı sabittir. Q = Debi (m 3 /s) A= Alan (m 2 ) V = Hız (m/s) Q= A x V

21 3-Akış Yasaları HİDROLİĞİN TEMEL İLKELERİ Enerjinin Korunumu Yasası : Enerji ne yok edilebilir ne de yoktan var edilebilir, ama enerji türü değişebilir. Buna genel Bernoulli Denklemi denir.

22 3-Akış Yasaları Enerjinin Korunumu Yasası : HİDROLİĞİN TEMEL İLKELERİ Bu formül ideal durum için kullanılır. Ancak; 1) Boru ve bağlantı kayıpları, valfler, silindirler (Yerel kayıplar) 2) Sıvı viskozitesi (Sürtünmenin neden olduğu basınç düşümü sürekli kayıpları) gibi kayıplarla kullanılabilinecek enerji ısı enerjisine dönüşerek kaybolur ( P). O zaman Bernoulli denklemi aşağıdaki hali alır.

23 REYNOLD SAYISI Akış halindeki bir akışkana ataletsel ve viskoz kuvvetler olmak üzere 2 kuvvet etki eder. Bu 2 kuvvetin birbirine oranı Reynold Sayısı nı verir.

24 REYNOLD SAYISI Eğer Re = 2300 ise statik akış Re < 2300 ise durgun akış Re > 2300 ise türbülanslı akış söz konusudur. Hidrolik tesisat hattındaki basınç kaybı μ: sürtünme katsayısı, L: hat uzunluğu, D: boru iç çapı, ρ: yoğunluk v: akış hızıdır.

25 AKIŞKANLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ TERİMLER Viskozite: Akışkanın kalın veya ince oluşunu ifade eder. Kinematik Viskozite : Belirli basınç, belirli sıcaklık ve belirli hacimdeki bir akışkanın kalibreli bir açıklıktan çıkma zamanıdır. Birim stoktur. Stokun yüzde birine SENTİSTOKE denir. 1 stokes = 1 cm 2 s 1 = m 2 s 1 = 100 mm 2 /s Mutlak Viskozite (Dinamik Viskozite) : Sıvı tabakalarının birbirine göre hareketini engelleyen sıvıların iç sürtünmesi olarak tanımlanabilir. Birimi (Ns/m 2 )

26 AKIŞKANLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ TERİMLER Sıkışabilirlik: Basınç altında kalan akışkanın hacim değiştirmesine sıkışabilirlik denir. Örneğin mm uzunluğunda yağla dolu bir silindirin pistonu itilerek içindeki basınç 50 bar a yükseltilirse piston ilerlemesi ΔL=10xβxΔPxL ΔL=10x x50x10000=35 mm dir. Burada β sıkışma sayısıdır ve madeni yağlar için değerleri alınır. Zararı : Hassas ilerleme gerektiren yerlerde zararlıdır. Yararı : Sistemde ani yüklenmelerde sönümleme görevi görür. Sıcaklıkla Hacim Değişimi: Sıcaklıkla akışkanların hacimleri artar. Yağlarda 1 C sıcaklık artışı için ( % 0.07.V) dir. Örneğin 20 litre yağ 30 C den 70 C ye yükselirse hacim değişmesi; ΔV=Vo*λ*ΔT = 20*0.0007*(70-30) = 0.56 litre artar.

27 AKIŞKANLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ TERİMLER Yağ içindeki hava ve Köpürme : Köpüren yağın yağlama özelliği kalmaz. Kabarcık haldeki hava, güç iletimi ve kontrolü zorlaştırır. Kabarcık halindeki hava sızdırmazlık elemanlarına zarar verir. Kabarcığın ani sıkışması aşırı sıcaklık artışına neden olur bu da keçeleri yakabilir. Oksidasyona Dayanıklılık : Yüksek sıcaklıklarda Pb, Zn, Cu gibi metalik kalıntıların da katkısıyla havanın içindeki oksijen oksidasyona neden olur. Oksitlenen yağ özelliğini kaybeder. Viskozite artışı meydana gelir. Yağ seçiminde yüksek sıcaklıklarda viskozite değişimi az olan yağlar tercih sebebidir.

28 AKSESUARLAR BORULAR VE HORTUMLAR Hidrolik sistemlerde akışkanı tanktan alıcılara taşıyan ve alıcıdan tekrar tanka taşıyan elemanlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için fosfatlama işlemine tabi tutulurlar. St35-4, St37-2 kalitelerinde olabilirler. Paslanmaz bağlantılarda ise DIN e uygun dikişsiz çelik çekme borular kullanılır.

29 AKSESUARLAR BORU BAĞLANTILARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Montaj öncesi yapılan her türlü işlemin sonucu ortamda toz, elyaf, metal parçacık kalabilir. Bunlar da hidrolik aksama zarar verir. Boruların iç yüzeyleri pürüzsüz olmalıdır. Boru bağlantılarında sızdırmazlık sağlanmalıdır. Boru içinden geçen akışkan ani durdurulduğunda, geri dönüş yaptığında sistem titreşime ve şoka maruz kalır. Sonuçta sızıntı olur. Bu nedenle borular uygun aralıklarla kelepçelenirler. Mümkün olduğunca tek parça boru kullanılmalıdır. Borulara uygun kavis verilerek bükülmeli ve keskin köşelerden kaçınılmalıdır. Emiş boru hattı kısa olmalıdır. Pompa emiş hattındaki boru çapı, basma hattındaki boru çapından daha büyük olmalıdır. Pompaya girişte dirsek konmamalıdır.

30 AKSESUARLAR Boru çapı hesabında aşağıdaki formüller kullanılır: Emiş hattında hız V emme= m/s Basınç hattında hız V basma= 5-6 m/s Dönüş hattında hız V dön.= 2-4 m/s alınır.

31 AKSESUARLAR Boru Bağlantı Elemanları Bu elemanlar: Hortumlar Borular Rakorlar Dirsekler Manşonlar Nipeller T-Bağlantılar Döner bağlantılar Kelepçe ve dayanaklar MANŞON RAKOR

32 AKSESUARLAR Boru Bağlantı Elemanları NİPEL DİRSEK T KRUVA DÖNER DİRSEK RAKOR

33 AKSESUARLAR HORTUMLAR Hortumların yüksek esneme kabiliyetleri olduğu için sistem basıncının sık sık değiştiği, sıcaklık farkının yüksek olduğu durumlarda kullanılması uygundur. Hortumlar, sentetik kauçuktan yapılır. Düşük basınçlarda bez örgü, yüksek basınçlarda çelik tel örgü kullanılır. Karşılıklı hareket halinde ve titreşimli hidrolik sistemlerde çelik boru yerine hidrolik hortum kullanılır.

34 AKSESUARLAR FİLTRELER Hidrolik sistemlerde meydana gelen arızaların %70-80 i rulmanlarda ise %50 si hidrolik akışkan içindeki kirleticilerden ileri gelir. Bu kirleticiler: - Katı kirleticiler: Pas, talaş, fiber, atık, boya vb. - Sıvı kirleticiler: Su veya hidrolik akışkan içinde farklı bir sıvı. - Gaz Kirleticiler: Hava olabilir.

35 AKSESUARLAR FİLTRELER Filtreler üç ana gruba ayrılır: Emiş hattı filtreleri: Emiş hattında pompayı korumak amacıyla kullanılır. Depodan hidrolik sisteme vermek amacıyla çekilen akışkanı temizler. Depo içine yerleştirildikleri için bakımları zordur. Dönüş hattı filtreleri: Hidrolik sistemden görevini bitirip depoya dönen akışkanı filtre eder. Bu filtrelerin çek valfi olması gerekir. Basınç hattı filtresi: Hidrolik pompanın çıkışına devre elemanlarının zarar görmesini engellemek için kullanılır. Bypass filtreleri: Bu tip filtreler emiş, basınç ya da dönüş hattında kullanılabilir. Sistem durdurulmadan devredeki filtrenin değiştirilmesi için uygulanırlar. Devrede herhangi bir filtrenin yanına bypass filtresi kullanmanın maddi bir külfet getireceği göz önüne alınmalıdır.

36 AKSESUARLAR FİLTRELER

37 FİLTRELERDE β DEĞERİ Filtreye girişteki partikül sayısının, çıkıştaki partikül sayısına oranını ifade eder. Bu kriter filtrenin partikül ayırma kabiliyetini yansıtır. Yüksek β değeri bu filtrenin parçacık tutma kabiliyetinin yüksek olduğunu gösterir. β10 Oranının Bulunması: β10= Girişteki Partikül Sayısı / Çıkıştaki Partikül Sayısı = / 6347 = 5,8 β10 Veriminin Bulunması: η =( Girişteki Partikül Sayısı Çıkıştaki Partikül Sayısı ) / Girşteki Partikül Sayısı η = ( ) / = %82,76 Bunun anlamı β10= 5.8, %82.76 verime sahip demektir.

38 . FİLTRELERDE β DEĞERİ

39 YAĞA SUYUN KARIŞMASI Yağı kirleten ve bozan en önemli ortamlardan birisi de sudur. Su, havadaki nemin sıcaklıkla yoğunlaşmasından, arızalı soğutuculardan, hasarlı keçelerden kaynaklanabilir. Yağa karışan su yağın yaşlanmasına, sonuçta servis ömrünün azalmasına, rulmanlarda aşınma ve gürültüye neden olur. Yağdan su ancak AQUAMICRON adı verilen filtre elemanı ile veya su ayırma cihazlarıyla ayırılır..

40 MANOMETRELER Hidrolik devrenin basıncını ölçmek için manometreler kullanılır. a) Bourdon Tüplü Manometre: Bu tip manometre sıvı akışkan ve gaz akışkan ortamlarda çalışır. Viskozitesi yüksek sıvıların basıncını ölçmede ve Cu ile reaksiyona giren akışkan ortamlarında kullanılmazlar..

41 MANOMETRELER Bourdon Tüplü Manometre.

42 MANOMETRELER b) Diyaframlı Manometre: Bu tip manometreler titreşime karşı daha hassastırlar. Ayrıca kirli ve yüksek viskoziteli ortamlara daha uygun manometrelerdir. ( Beton ve çimento pompaları, çamur pompaları vb.).

43 MANOMETRELER c) Fark Basıncı Manometreleri: Bu tip manometreler iki çalışma basıncı arasındaki farklı basınçları ölçer. Bu cihazlar darbe ve titreşimin olduğu yüksek dinamik yük altındaki test noktalarının basınçlarını ölçmede de kullanılır..

44 YAYICI Üzerinde boşaltma delikleri bulunan eş merkezli iç içe iki tüpten oluşur. İçteki tüpte delik sayısı az, dıştakinde hem sık hem daha fazladır. Böylece yağ içten dışa doğru geçerken hızı kademe kademe yavaşlamış olur. Yayıcı, yağ seviyesinin altına yerleştirilir. Köpüklenmeyi azaltır. Yağ içindeki havayı azaltır. Depodaki gürültüyü azaltır. Pompa emiş koşullarını iyileştirir..

45 . DEPOLAR

46 DEPOLAR Depo akışkanı barındırır. Borularda ısınmış olan akışkan depoda soğur. Küçük kabarcıklar halinde yağla birlikte bulunana hava depoda ayrılır. Borulardan yağla birlikte depoya dönen kirler, pislikler deponun dibine çöker. İyi bir deponun: En alt tarafında kolay boşalmasını ve dibe çöken pisliklerin toplanmasını sağlayacak tıpa bulunur. Sıcaklığı artan akışkanın soğutulması için depo tabanı hava sirkülasyonu oluşturacak şekilde yerden yukarıda yapılmalıdır. Yağ düzeyini dışarıdan görmek için bir gösterge olmalıdır. Yağ sıcaklığı normalde 45 C civarında olmalı, 65 C nin üzerine çıkılmamalıdır.

47 DEPOLAR Emiş borusu ile depo tabanı arasındaki minimum mesafe 1.5xd kadar olmalıdır. (d=boru çapı) Depo içindeki akışkanın seviyesi rahatça görülebilmelidir. Emiş ve dönüş kolaylığını sağlamak için boru açıları açı ile kesilmelidir. Akışkanın maksimum seviyesi ile depo tavanı arasında yeterli derecede boşluk bırakılmalıdır. Akışkanın içindeki havanın dışarı atılması için gereklidir. Taban eğimli olur.

48 DEPOLAR Yağ içinde bulunan suyun ve asılı halde duran katı parçacıkların dibe. çökebilmesi için depo içine bölmeler yapılır. Üst kısmında elek şeklinde çok sayıda delik olan bir sac (dinlendirme levhası) ile dönüş odası ve emiş odası birbirinden ayrılır. Dönüş borusundan gelen yağın, bünyesindeki havayı dışarıya kolayca atabilmesi için dönüş borusunun ucuna dağıtıcı (yayıcı) konulabilir. Dönüş borusu tankın üstünde bırakılmamalıdır. Tankın dibine kadar uzatılmalıdır.

49 GÜÇ BİRİMİ Depo içine havanın girip çıkmasını. havalandırma kapağı sağlar. Havalandırma kapağı deponun üst kısmında veya yanında olabilir. Havalandırma kapağı üzerinde bir süzgeç bulunur. Tank içine kirlerin girmesini önlemek için havalandırma kapağı üzerinde bir hava filtresi bulunur.. Temizleme kapağı

50 GÜÇ BİRİMİ Elektrik motorundan alınan dönme hareketini pompaya vermek amacıyla. kullanılan makine elemanlarına "Kavrama" ya da "Kaplin" adı verilir. Kaplinler, zorlandığında kırılabilmesi için gövdeleri plâstik malzemeden yapılır. Elektrik motorundan pompaya verilen hareket sonucu pompada bir titreşim meydana gelir. Titreşimin depo ve diğer elemanları etkilememesi için pompa tutucu adı verilen elemanlar kullanılır..

51 . SEYYAR GÜÇ BİRİMİ

52 . GÜÇ BİRİMİ Depo içine konulacak akışkan miktarı önemlidir. Pratik olarak, depo büyüklüğü pompanın dakikada gönderdiği akışkan miktarının 2-3 katı büyüklüğünde olmalıdır. Akışkan seviyesi emiş filtresinin üst kısmından yaklaşık 50 mm yukarıda olmalıdır Üst kısımdaki boşluk sayesinde köpüklü halde gelen hidrolik akışkan içindeki hava, kolayca dışarı atılır.

53 Sıcaklığın artmasına etki eden unsurlar ISI DEĞİŞTİRİCİLER.

54 ISI DEĞİŞTİRİCİLER Sıcaklığın bir diğer etkisi de akışkan ömrüdür. Yağ sıcaklığının artması akışkan ömrünü olumsuz yönde etkiler. Yağ sıcaklığının 60 0 C yi aşması durumunda, oksidasyon hızı her C lik artışta iki kat artar. Hassasiyet istenen hidrolik devrelerde yağ sıcaklığı "Isı değiştiriciler" yardımıyla C arasında tutulur. Fan Tipi Soğutucu Akışkan içindeki ısının alınması için petekler üzerine hava üflenir. Hava üflemek için dönüş hareketini elektrik motorundan alan bir pervane kullanılır. Fan tipi soğutucular devreden bağımsız olarak kullanılabilir. Fan tipi soğutucunun en büyük dezavantajı; aldığı ısıyı çevreye yayması ve gürültülü çalışmasıdır.

55 ISI DEĞİŞTİRİCİLER Boru Tipi Soğutucu Bir gövde içine yerleştirilmiş çok sayıda borudan meydana gelir. Soğutucu. boruların bir ucundan girer; diğer ucundan çıkar. Devreden gelen sıcak yağ ise soğutucu gövdesi içinden ve borulara temas ederek geçer. Delikli sac, hidrolik yağın soğutucu içinden doğrudan geçmesini önler ve boruların çevresine temas etmesini sağlar.

56 ISI DEĞİŞTİRİCİLER Boru tipi ısı değiştiriciler, tek, iki ve üç kıvrımlı olarak yapılabilir. Üç kıvrımlı türleri diğerlerine göre daha verimlidir.. İşletim maliyetinin düşük, soğutucu boyutlarının küçük olması en önemli avantajıdır. Sulu soğutucuların yıpranması sonucu yağ içine su karışır veya su filtreleri tıkanabilir.

57 Plâka Tipi Soğutucu ISI DEĞİŞTİRİCİLER Plâka malzemesi olarak çelik vb. paslanmaya ve aşınmaya karşı dayanımı yüksek. olan malzemeler kullanılır. Isı transferinin yüksek olması için plâkalar üzerinde çeşitli biçimlerde akış kanalları oluşturulur.

58 ISI DEĞİŞTİRİCİLER Plâka Tipi Soğutucu. Plâka türü soğutucular yapıları nedeniyle yüksek basınç düşümü yaratır. Boyutlarının küçük olması ve verimlerinin yüksek olması önemli avantajlarındandır.

59 Buzdolabı Tipi Soğutucu ISI DEĞİŞTİRİCİLER Buzdolaplarında kullanılan soğutma mantığının aynısıdır. Sadece soğutucu olarak. kullanılır, ısıtıcı görevi yapmaz. Verimlilikleri yüksektir ve sıcaklığın hassas olarak ayarlanabilmesine olanak sağlar. En önemli dezavantajları fiyatlarının yüksek olması ve düşük akış hızlarında kullanılabilmesidir.

60 Daldırma Tip Isı Değiştirici ISI DEĞİŞTİRİCİLER Bu tür ısı değiştirici hidrolik akışkanla doğrudan temas edecek şekilde deponun. alt kısmına yerleştirilir. Yüksek ısılara çıkıldığında akışkana temas ettiği için akışkan zarar görür veya yapısı bozulur. Bu yöntemde akışkanın bölgesel olarak ısıtılması sağlanır.

61 Soğutucu Seçimi ISI DEĞİŞTİRİCİLER Hidrolik devrede akış kontrolü yapılmıyorsa elektrik motoru gücünün %15 ile. %20' si ısı enerjisine dönüşür. Akış kontrolü yapılıyorsa elektrik motoru gücünün yaklaşık %30'u ısı enerjisine dönüşür.

62 . ISI DEĞİŞTİRİCİLER

63 PİSTON SİLİNDİR MEKANİZMALARI Hidrolik devrelerde piston-silindir ikilisi ile oluşan doğrusal hareket daha sonra dönel, yarı dönel, doğrusal dönel hareket olarak çevrilebilir..

64 PİSTON SİLİNDİR MEKANİZMALARI. HİDROLİK SİLİNDİR İÇ YAPISI VE İMALATI

65 SİLİNDİRLER Hidrolik silindirler, pompalar tarafından üretilen hidrolik enerjiyi, mekanik enerjiye dönüştürür.. SİLİNDİRLER Tek Etkili Silindir Çift Etkili Silindir Özel Silindirler Teleskobik Silindir Tandem Silindir Çift Kollu Silindir Döner Silindir Yastıklı Silindir

66 SİLİNDİRLER Tek etkili silindirler; hidrolik akışkanın pistona tek yönden etki ettirildiği silindir türüdür. Pistonun geriye gelişi dış kuvvetlerle (yay, ağırlık, vb.) sağlanır.

67 SİLİNDİRLER Çift etkili silindirler; hidrolik akışkanın pistona çift yönden etki ettirildiği silindir çeşididir. Çoğunlukla her iki yönde iş istendiği için en sık kullanılan silindir çeşididir. Çift etkili silindirin hareketi için akışkanın girişi (pistonun itilmesi ya da çekilmesi) ve silindir içindeki akışkanın tanka boşaltılması gerekir. Bu iki şarttan birisi gerçekleşmezse silindir hareket etmez.

68 SİLİNDİRLER Çift Etkili Silindir

69 SİLİNDİRLER Teleskobik Silindirler; Yüksek strok gereken yerlerde kullanılırlar. Fazla yer kaplamadıklarından dolayı tercih sebebidir. İç içe geçen farklı çaplı pistonlardan oluşur. Genel olarak tek etkili yapılır. İş makinelerinde ve damperli araçlarda sıkça kullanılır.

70 SİLİNDİRLER Tandem Silindirler; Silindirin konacağı yer küçük ve basınç sınırlı ise, aynı boyuttaki silindirlerden daha büyük kuvvet elde etmek için Tandem (Dubleks) silindirlerden istifade edilir.

71 SİLİNDİRLER Tandem Silindir

72 SİLİNDİRLER Çift Kollu Silindir; Pistonun her iki tarafında da piston kolu bulunmaktadır. Hidrolik akışkanın etki ettiği kesit alanı pistonun her iki tarafında da aynı olduğu için pistonun ileri geri hızları ve dolayısıyla da itme kuvvetleri pistonun her iki tarafında da aynıdır. Örnek; Taşlama tezgahı.

73 SİLİNDİRLER Döner Silindir; Döner tabla, robot vb. yerlerde gereken açısal hareketlerin elde edilmesinde kullanılır. Endüstriyel uygulamalarda açısal hareketlere gerek duyulur. Dişli ya da kanatlı tipleri vardır. Dişli Tip Döner Silindir; Piston koluna kramiyer dişli açılmıştır. Pistonun ilerigeri hareketi sonucu, piston koluna açılmış kramayer dişli bir düz ya da helisel dişliyi döndürerek açısal hareketlerin oluşmasını sağlar. Kanatlı Tip Döner Silindir; Silindirn içine gönderilen akışkan kanada dönme hareketi yaptırır. Kanadın diğer tarafından hidrolik akışkan tatbik edildiği zaman da geri hareket sağlanır.

74 SİLİNDİRLER DÖNER SİLİNDİRLER

75 SİLİNDİRLER YASTIKLI SİLİNDİR Piston hızının 6m/dak yı geçtiği durumlarda ağır cisimlerin hareket ettirilmesinde kurs sonlarında darbe meydana gelir. Böyle durumlarda kurs sonlarında piston hızını yavaşlatmak için darbeleri önleyen silindirler kullanılır. Bu tür silindirlere yastıklı silindir adı verilir. Yastıklama işlemi, yastıklama burcu ve ucu konik olan yastıklama muylusu ile sağlanır. Kurs sonunda akışkanın geçtiği kesit daraltılarak hızın azalması sağlanır. Bir ayar vidası ile hız ayarlanabilinir.

76 Piston Silindir Mekanizmalarında Hidrostatik Bağıntılar a) Piston silindir ikilisinde pistonun (2r) stroklu yolda bastığı hacim: V = 2r. πd2 4 = 2πr3 (cm 3 ) b) Bu esnada basılan debi: Q = V. n 60 = V. ω 2π (cm3 /s) c) Yapılan iş: W= F. 2r = (kuvvet x yol) W= 2r. P. πd2 4 2r. πd2 4 = V W= P. V

77 d) Pompa gücü: Piston Silindir Mekanizmalarında Hidrostatik Bağıntılar Npom = P x V x n 60 Q = V. n 60 ise Npom = P x Q olur. e) Pompaya tatbik olan mekanik güç: Npom =Mm x ω Npom =Mm x 2π.n 60 değerler yerine yazılırsa P x V x n 60 = ɳ x Mm x 2π.n 60 Mm = P.V 2π.ɳ mekanik moment bulunur. Mhid = P.V 2π hidrolik moment(pompaya sıvının uyguladığı moment)

78 Piston Silindir Mekanizmalarında f) Pompanın verisi: Hidrostatik Bağıntılar Unutulmamalıdır ki debi birim ZAMANDA basılan hacim, veri birim RADYANLIK AÇIDA basılan hacimdir. ɸ = V 2π Veri =ɸ= cm3 rad cm3 Debi = Q = S g) Pompa mekanik gücünün ɸ ile ilişkisi: Npom = V.P 2π x 1 ɳ xω ω = 2 πn 60 ω/2π = n/60 Npom = ɸ.P.ω ɳ ɳ=1 ise Npom= ɸ. P. ω M = Pxɸ ; Q =ɸx ω

79 Piston Silindir Mekanizmalarında Hidrostatik Bağıntılar SCHLÖSSER ÜÇGENİ: Hidrostatik bağıntılar bu üçgen sayesinde rahatça anlaşılır. P ( kp cm 2) M (kp.cm/rad) Ns (kp.rad/cm 2. s) N ɸ (cm 3 /rad) Q (cm 3 /s) ω (rad/s) P: basınç, Ǿ: veri, Q: debi, ω: açısal hız, N: güç, Ns: spesifik güç, M: döndürme momenti olarak algılanırsa: M=P. ɸ N=M.ω =P. ɸ.ω Q= ɸ.ω N=P.Q =P. ɸ.ω Ns=ω.P N=Ns. ɸ =P. ɸ.ω

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008

HİDROLİK-PNÖMATİK. Prof. Dr. İrfan AY. Makina. Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Balıkesir - 2008 Makina * Prof. Dr. İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU * Balıkesir - 008 1 HİDROLİK VE PNÖMATİK 1.BÖLÜM HİDROLİK VE PNÖMATİĞE GİRİŞ TARİHÇESİ: Modern hidroliğin temelleri 1650 yılında Pascal ın kendi

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Hidrolik Devre Elemanları. Hidrolik Silindirler

Hidrolik Devre Elemanları. Hidrolik Silindirler Hidrolik Devre Elemanları Hidrolik Silindirler Hidrolik Silindirlerin Tanımı Hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren ve doğrusal hareket elde etmek amacıyla kullanılan devre elemanlarına silindir

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan

ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1. Y. Doç. Dr. Güray Doğan ÇEV207 AKIŞKANLAR MEKANİĞİ KİNEMATİK-1 Y. Doç. Dr. Güray Doğan 1 Kinematik Kinematik: akışkanların hareketlerini tanımlar Kinematik harekete sebep olan kuvvetler ile ilgilenmez. Akışkanlar mekaniğinde

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: Fomüller ve birimler Fomüller ve birimler Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş: Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun için en önemli önkoşul, ilgili tüketim

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ

TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ TAŞIMA İLETİM TEKNİĞİ DERSİ KONU:HİDROLİK GÜÇ İLETİM HAZIRLAYANLAR; EMRE KURT ALAATTİN TİLKİ HİDROLİK NEDİR Hidrolik kelimesi Su anlamına gelen Hydro ile Boru anlamına gelen Aulos terimlerinden meydana

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 8 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Su Ürünleri Teknolojileri Su temini Boru parçaları

Detaylı

Hidrolik ve Pnömatik Sistemler

Hidrolik ve Pnömatik Sistemler Hidrolik ve Pnömatik Sistemler Doç. Dr. Davut KARAYEL 1 GİRİŞ Hidrolik ve pnömatik sistemler her geçen gün uygulama alanını genişletmektedir. Günümüzde en az elektronik ve bilgisayar kadar endüstride yerini

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET Bölüm 2 İŞ, GÜÇ, ENERJİ ve MOMENTUM

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET Bölüm 2 İŞ, GÜÇ, ENERJİ ve MOMENTUM ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET 11 1.1. Dairesel Hareket 12 1.2. Açısal Yol 12 1.3. Açısal Hız 14 1.4. Açısal Hız ile Çizgisel Hız Arasındaki Bağıntı 15 1.5. Açısal İvme 16 1.6. Düzgün Dairesel

Detaylı

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR.

BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Pnömatik Nedir? BASINÇLI HAVANIN ENERJİSİNDEN FAYDALANILARAK GÜÇ İLETEN VE BU GÜCÜ KONTROL EDEN SİSTEMDİR. Tüm Endüstriyel tesisler herhangi bir tip akışkan ihtiva eden bir güç sistemi kullanır. Bu sistemde

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

NÖ-A NÖ-B. Şube. Alınan Puan. Adı- Soyadı: Fakülte No: 1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin eşit olduğunu gösteriniz. 1/6

NÖ-A NÖ-B. Şube. Alınan Puan. Adı- Soyadı: Fakülte No: 1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin eşit olduğunu gösteriniz. 1/6 Şube NÖ-A NÖ-B Adı- Soyadı: Fakülte No: Kimya Mühendisliği Bölümü, 2015/2016 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, Bütünleme Sınavı Soru ve Çözümleri 20.01.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20)

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr.

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR. Prof. Dr. T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ SANTRĠFÜJ POMPA DENEY FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Aydın DURMUŞ EYLÜL 2011 SAMSUN SANTRĠFÜJ POMPA DENEYĠ 1. GĠRĠġ Pompa,

Detaylı

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ

ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ ATIK SULARIN TERFİSİ VE TERFİ MERKEZİ Pompa; suya basınç sağlayan veya suyu aşağıdan yukarıya terfi ettiren (yükselten) makinedir. Terfi merkezi; atık suların, çamurun ve arıtılmış suların bir bölgeden

Detaylı

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır.

ÇÖZÜM 1) konumu mafsallı olup, buraya göre alınacak moment ile küçük pistona etkileyen kuvvet hesaplanır. SORU 1) Şekildeki (silindir+piston) düzeni vasıtası ile kolunda luk bir kuvvet elde edilmektedir. İki piston arasındaki hacimde yoğunluğu olan bir akışkan varıdr. Verilenlere göre büyük pistonun hareketi

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ POMPA DENEYİ NUMARA : AD-SOYAD : TARİH : İMZA : 2 POMPALAR Pompalar sıvıların enerjisini

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış

Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Bölüm 8: Borularda sürtünmeli Akış Laminer ve Türbülanslı Akış Laminer Akış: Çalkantısız akışkan tabakaları ile karakterize edilen çok düzenli akışkan hareketi laminer akış olarak adlandırılır. Türbülanslı

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN

ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN ASİSTAN ARŞ. GÖR. GÜL DAYAN VİSKOZİTE ÖLÇÜMÜ Viskozite, bir sıvının iç sürtünmesi olarak tanımlanır. Viskoziteyi etkileyen en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklık arttıkça sıvıların viskoziteleri azalır.

Detaylı

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985)

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985) 4. POMPALAR 4.1. Giriş Pompalar imalat şekilleri ve çalışma prensiplerine göre genel olarak pozitif (hacimsel-volumetrik-yer değiştirmeli) pompalar ve roto dinamik (santrifüj) pompalar olarak ayrılırlar.

Detaylı

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ

3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ 1 3. AKIŞKANLARDA FAZ DEĞİŞİKLİĞİ OLMADAN ISI TRANSFERİ (Ref. e_makaleleri) Isı değiştiricilerin büyük bir kısmında ısı transferi, akışkanlarda faz değişikliği olmadan gerçekleşir. Örneğin, sıcak bir petrol

Detaylı

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR.

Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. KSB DÜNYASINA D HOŞGELD GELDİNİZ SANTRİFÜJ J POMPALAR Santrifüj Pompalar: MEKANİK ENERJİYİ, AKIŞKANDA KİNETİK ENERJİYE ÇEVİREN VE AKIŞKANLARI TRANSFER EDEN MAKİNALARDIR. POMPA KESİT T RESMİ POMPA ANA PARÇALARI

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. 70 kg gelen bir bayanın 400 cm 2 toplam ayak tabanına sahip olduğunu göz önüne alınız. Bu bayan

Detaylı

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii Last A Head xvii İ çindekiler 1 GİRİŞ 1 1.1 Akışkanların Bazı Karakteristikleri 3 1.2 Boyutlar, Boyutsal Homojenlik ve Birimler 3 1.2.1 Birim Sistemleri 6 1.3 Akışkan Davranışı Analizi 9 1.4 Akışkan Kütle

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ. Bölüm 5: Kontrol Hacimleri için Kütle ve Enerji Çözümlemesi Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ 1 Amaçlar Kütlenin korunumu ilkesi geliştirilecektir. Kütlenin korunumu ilkesi sürekli ve sürekli olmayan akış sistemlerini içeren çeşitli sistemlere

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 1 Hidrostatik ve hidrodinamikle ilgili temel kanunları kavrayabilme Çankırı Karatekin Üniversitesi - 2016 2 Bu Derste İşlenecek Konular

Detaylı

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA NASIL ÇALIŞIR? YAĞMUR SUYU NASIL TOPLANIR? Başta çatılar olmak üzere, açık alanlar otoparklar, yollar ve drenaj borularından toplanabilir. NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

30 MART 2018 FİYAT LİSTESİ AŞMAN DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

30 MART 2018 FİYAT LİSTESİ AŞMAN DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. FİYAT LİSTESİ DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. DİRSEK 1 1 1/4 1 1/2 2 2 1/2 3 4 14,00 17,00 55,00 140,00 180,00 Kod No.1 DÖKÜM VE VANA SANAYİ EKONOMİK SFERO FİTTİNGS 17,00 20,00 36,00 41,00 65,00 165,00 210,00

Detaylı

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır.

Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Akışkanlar Mekaniği Yoğunluk ve Basınç: Bir maddenin yoğunluğu, birim hacminin kütlesi olarak tanımlanır. Basıncın derinlikle değişimi Aynı derinlikteki bütün noktalar aynı basınçta y yönünde toplam kuvvet

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr.

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr. Taşınım Olayları II MEMM009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi 07-08 bahar yy. borularda sürtünmeli akış Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Laminer

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ

MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ MAK-LAB007 AKIŞKAN YATAĞINDA AKIŞKANLAŞTIRMA DENEYİ 1.GİRİŞ Deney tesisatı; içerisine bir ısıtıcı,bir basınç prizi ve manometre borusu yerleştirilmiş cam bir silindirden oluşmuştur. Ayrıca bu hazneden

Detaylı

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi

Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Bölüm 5: Sonlu Kontrol Hacmi Analizi Reynolds Transport Teoremi (RTT) Temel korunma kanunları (kütle,enerji ve momentumun korunumu) doğrudan sistem yaklaşımı ile türetilmiştir. Ancak, birçok akışkanlar

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI BORULARDA VE HİDROLİK ELEMANLARDA SÜRTÜNME KAYIPLARI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Borularda

Detaylı

KULLANIM ALANLARI. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

KULLANIM ALANLARI. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN HĠDROLĠK Bilindiği gibi dünyada cisimler katı, sıvı ve gaz şeklinde bulunurlar. Bu üç halde de cisimler çeşitli özelliklere sahiptirler. Tarihin ilk çağlarından beri insanlar cisimlerin

Detaylı

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Gerçek motor çevrimi standart hava (teorik) çevriminden farklı olarak emme, sıkıştırma,tutuşma ve yanma, genişleme

Detaylı

EMNİYET VENTİLİ (EV)

EMNİYET VENTİLİ (EV) EMNİYET VENTİLİ (EV) SABİT AYARLI Ağustos 018 TANITIM Sabit ayarlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak amacıyla

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

haberleri sektör MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER isimlendirme

haberleri sektör MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER isimlendirme sektör haberleri MEMBRANLI TANKLAR ÇALIŞMA PRENSİPLERİ MONTAJ VE KULLANIMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Membranlı tanklar (MT), Türkiye'ye 1990'lı yılların başında girmiş, doğal gazın yaygınlaşması ile

Detaylı

Pompalar: Temel Kavramlar

Pompalar: Temel Kavramlar Pompalar: Temel Kavramlar Sunum Akışı 1. Genel Tanımlar 2. Tesisat ve Sistem 3. Tasarım 4. Çok Pompalı Sistemler 5. Problemler Tarihçe Santrifüj pompanın esas mucidi Fransız fizikçi DENIS PAPIN (1647-1714).

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ

ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ ISI DEĞĠġTĠRGEÇLERĠ DENEYĠ 1. Teorik Esaslar: Isı değiştirgeçleri, iki akışın karışmadan ısı alışverişinde bulundukları mekanik düzeneklerdir. Isı değiştirgeçleri endüstride yaygın olarak kullanılırlar

Detaylı

5.BÖLÜM. Valf Konumları

5.BÖLÜM. Valf Konumları HİDROLİK-PNÖMATİK 5.BÖLÜM ENDÜSTRİYEL HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI VALFLER 5.1 YÖN DENETİM VALFLERİ VALF: İçinde akan sıvıyı yeniden yönlendirme, serbest bırakma, durdurma gibi işlevleri, dışarıdan mekanik,

Detaylı

Proses Tekniği 3.HAFTA YRD.DOÇ.DR. NEZAKET PARLAK

Proses Tekniği 3.HAFTA YRD.DOÇ.DR. NEZAKET PARLAK Proses Tekniği 3.HAFTA 3.HAFTA YRD.DOÇ.DR. NEZAKET PARLAK Sürekli Akışlı Açık Sistemlerde Enerji Korunumu de = d dt Sistem dt eρdv + eρ V b n A Bu denklemde e = u + m + gz Q net,g + W net,g = d dt eρdv

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL

TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL TEMEL HİDROLİK BİLGİLER ŞEMSETTİN IŞIL ROTA TEKNİK A.Ş. Basit bir hidrolik devre tasarımı Yandaki resimde basınç yükü karşılayacak seviyeye kadar yükselebilir. Silindir haraket yön kontrolü (yön valfi)

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: 1- (24 Puan) Şekildeki 5.08 cm çaplı 38.1 m uzunluğunda, 15.24 cm çaplı 22.86 m uzunluğunda ve 7.62 cm çaplı

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR-II BORU ve DİRSEKLERDE ENERJİ KAYBI DENEYİ 1.Deneyin Adı: Boru ve dirseklerde

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

HUPF/HUP Serisi. Honeywell UNIVERSAL GAS VALVES UYGULAMA

HUPF/HUP Serisi. Honeywell UNIVERSAL GAS VALVES UYGULAMA UNIVERSAL GAS VALVES HUPF/HUP Serisi GAZ BASINÇ REGÜLATÖRLERİ FİLTRELİ VEYA FİLTRESİZ UYGULAMA KULLANMA KILAVUZU Karışımlı, birleşik sistemler ve endüstriyel dağıtım sistemleri dahil tüm gaz yakıcılardaki

Detaylı

Bükme ve Düzeltme. Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tesisat 7 5. Enstrüman 8 3 Üçlü Bükme 1 1

Bükme ve Düzeltme. Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tesisat 7 5. Enstrüman 8 3 Üçlü Bükme 1 1 Bükme ve Düzeltme Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tip No inç. Sayfa Boru Bükmeler Tesisat 7 5 8-4 10-18 8.2 Enstrüman 8 16-1 2 6-12 8.2 Üçlü Bükme

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar DEN 322 Boru Donanımları ve Pompalar Boru Donanımları Gemi makina dairesinde her an büyük miktarda akışkanlar hareket halindedir. Çeşitli sistemler birçok makinanın soğutma, ısıtma, temizleme ve yağlama

Detaylı

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Kütlenin korunumu prensibine göre içerisinde üretim olmayan bir sistem için;

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Kütlenin korunumu prensibine göre içerisinde üretim olmayan bir sistem için; ÖLÇME TEKNİĞİ DERS NOTLARI 2 AKIŞ ÖLÇÜMLERİ Akışkanın hareketi sırasındaki hızı ve debisi, bilim ve sanayinin pek çok yerinde ihtiyaç duyulan bilgilerdir. Bu verilerin ölçülmesi için pek çok cihaz geliştirilmiştir.

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR -I BERNOULLİ DENEYİ FÖYÜ 2014 1. GENEL BİLGİLER Bernoulli denklemi basınç, hız

Detaylı

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI

FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI FLAMCOVENT MİKRO KABARCIK YÖNTEMLİ HAVA AYIRICILARI Isıtma ve soğutma sistemlerinden havanın tamamen atılması içindir. En küçük hava kabarcıklarını gidermekle kalmaz aynı zamanda suda erimiş durumdaki

Detaylı

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BSFT Tandem 900 filtre ürünleri, hidrolik ve yağlama sistemlerinin bulunduğu her türlü endüstriyel uygulamada kullanılabilir. Sistem üzerindeki entegre pompa

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

B) KONDENSERLER. Q=m x Cp x ΔT. Kondenserleri su veya hava kullanma durumuna ve yapılış şekillerine göre 6 grupta toplamak mümkündür.

B) KONDENSERLER. Q=m x Cp x ΔT. Kondenserleri su veya hava kullanma durumuna ve yapılış şekillerine göre 6 grupta toplamak mümkündür. B) KONDENSERLER Kompresörden kızgın buhar olarak basılan soğutucu akışkanın kızgınlığının alındığı, yoğuştuğu ve soğuduğu ısı değiştiricilerdir Bu kısımda evaporatörlerde alınan ısı ile kompresör yoluyla

Detaylı

Kütlesel kuvvetlerin sadece g den kaynaklanması hali;

Kütlesel kuvvetlerin sadece g den kaynaklanması hali; KDN03-1 AKIŞKANLARIN STATİĞİ: HİDROSTATİK Basınç kavramı z σ a dz ds σx α x dx y σz Hidrostatikte ise olduğundan i = 0; Hidrostatik problemlerde sadece 1, 2, 3 olabilir. İnceleme kolaylığı için 2-boyutlu

Detaylı

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar TA-COMPACT-T Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Soğutma sistemleri için geri dönüş suyu sıcaklık kontrollü kontrol vanası IMI TA / Kontrol vanaları / TA-COMPACT-T

Detaylı

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA POMPALAR FLYGT FLYGT POMPA Flygt Experior, son teknoloji hidrolik kısmı, üstün verimlilikteki motorlar ve akıllı kontrollerden oluşan üç ana işlevin avantajlarını içerir. Flygt Experior, kurulumu ve çalıştırılması

Detaylı

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ

Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ Kütlenin korunumu: Kütle de enerji gibi korunum yasalarına uyar; başka bir deyişle, var veya yok edilemez. Kapalı sistemlerde: Sistemin kütlesi

Detaylı

Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri

Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri Teknik bilgi broşürü Aquanova Su filtreleri Şartname: Oventrop Aquanova su filtreleri konut tesisatında içme suyu kalitesini güvence altına almaya hizmet eder. Bunlar, değiştirilebilir filtre elemanı olan

Detaylı

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1

AKIŞ ÖLÇÜMLERİ. Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü. Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1 AKIŞ ÖLÇÜMLERİ Dr.M.Azmi AKTACİR-2010-ŞANLIURFA 1 Akış ölçümleri neden gereklidir? Akış hız ve debisinin ölçülmesi bir çok biyolojik, meteorolojik olayların incelenmesi, endüstrinin çeşitli işlemlerinde

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ GENEL ÖZELLİKLER KOMPAKT üniteleri kompakt tasarımı sayesinde daha az yer kaplar. Tüm aksesuarlarını üzerinde bulunduran tak/çalıştır

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ

ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ ENDÜSTRİYEL HAVA FİLTRASYON SİSTEMLERİ YBF YAĞ BUHARI AYIRICISI VE FİLTRESİ GENEL ÖZELLİKLER KOMPAKT üniteleri kompakt tasarımı sayesinde daha az yer kaplar. Tüm aksesuarlarını üzerinde bulunduran tak/çalıştır

Detaylı

DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR)

DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR) DİYAFRAMLI SU BASINÇ REGÜLATÖRÜ (DSBR) DEĞİŞTİRİLEBİLİR KARTUŞ VE FİLTRELİ Aralık 2016 Ürün Kodu 341915 342015 342115 342215 341920 342020 342120 342220 341925 342025 342125 342225 Bağlantı Ölçüsü Ürün

Detaylı

Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ

Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ Woerner Yetkili Türkiye Distribütörü MERKEZİ YAĞLAMA SİSTEMLERİ POMPALAR Merkezi otomatik yağlama sistemi, makinenin çalışmaya, başlamasından itibaren ilk yağlamayı yaparak devreye girer ve belirlediginiz

Detaylı

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz.

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz. Şube Adı- Soyadı: Fakülte No: NÖ-A NÖ-B Kimya Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, 2. Ara Sınavı Soruları 10.12.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20) 5 (20)

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı