Perde Duvar Modelleme Teknikleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Perde Duvar Modelleme Teknikleri"

Transkript

1 Perde Duvar Modelleme Teknikleri Mustafa Tümer TAN İnşaat Mühendisi PROTA YAZILIM LTD. Tüm Hakları Saklıdır 2006

2 Perde Duvar Modelleme Teknikleri 2 İÇERİK Giriş Basit 2-Boyutlu Perde Duvar Boşluklu (Bağ Kirişli) 2-Boyutlu Perde Duvar 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) Kiriş-Perde Etkileşimi Orion Bina Tasarım Sistemi nde Örnekler Özet ve Sonuçlar

3 Giriş 3 Bu sunum, Orion Bina Tasarım Sistemi yazılımında kullanılan perde modellerinin geliştirilmesi ve test edilmesi çalışmaları sonucunda oluşmuştur. Kapsanan konular hakkında sayısız basit ve karmaşık model üzerinde testler yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda, kararlaştırılan modelleme opsiyonlarının Orion Bina Tasarım Sistemi ne nasıl uyarlandığı üzerinde de durulacaktır.

4 Giriş 4 Çalışmanın Anafikri ve Amacı: Sonlu Elemanlar (SE) yeni cevaplar veriyor mu? Benzer sonuçlara klasik çubuk modellemesiyle ulaşılabilir mi? SE modellemesinde dikkat edilecek konuların olduğuna dikkat çekmek. SE kullanılırken, kabul edilebilir sonuçlar almak için çok daha fazla dikkat gerekmektedir. Ciddi hatalar yapma potansiyeli daha yüksektir.

5 Giriş 5 Doğru cevapların ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Bir alıntı: Mühendislik (Bazıları SE uygulaması olarak da düşünebilir) büyüklüğünü tam olarak kestiremediğimiz kuvvetlere, tam olarak anlayamadığımız malzemelerle oluşturulmuş, kesin olarak analiz edemediğimiz geometrilerle karşı koyma sanatıdır. Bunu yaparken (beklentimiz) halk ve müşterinin, varsayımlarımızın ve ihmallerimizin derecesinden şüphelenmek için bir sebebi olmamalıdır. Structural Engineering Modelling and Analysis, by Arthur T. Murphy The Structural Engineer 3rd Feb 2004

6 Giriş 6 Betonarme perde duvarlar açısından bu ne anlama geliyor? Betonarme Perdeler yapının davranışını etkileyen en önemli elemanlardır. Dolayısıyla, bu elemanların modelinin hatalar içermesi veya yeteri kadar gerçek durumu yansıtmaması, bina analizinin tamamen hatalı olması anlamına gelecektir.

7 Giriş 7 Unutmayalım ki: Bizler Mühendisiz... Mühendisler rutin olarak güvenli tasarım kuvvetlerini elde etmek için idealizasyon (basitleştirme) yaparlar. Farklı yapısal basitleştirmeler kullanılarak oluşturulmuş modellerin sonuçları arasında %100 benzerlik bekleyemeyiz.

8 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 8 Perde duvar panelleri çerçeve elemanlarıyla (kolon, kiriş çubuk ) modellenebilir mi? Bunu doğrulamak için basit bir örnekle başlamak gerekir. Yandaki duvarı düşünelim.

9 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 9 Ne kadar ötelenme beklersiniz? Ötelenme = F L 3 / 3 E I (Kayma Deformasyonları ihmal) F = 10 t L = 35 m E = 2.85E6 t/m 2 I = 3.6 m 4 Ötelenme = 10 x 35 3 /(3 x 2.85E6 x 3.6) = 13.9 mm Kayma deformasyonları da hesaba katılırsa 13.9 mm den biraz daha büyük bir değer beklenmelidir.

10 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 10

11 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 11 Çerçeve Eleman Modeli SE Kabuk Modeli 1 Eleman SE Kabuk Modeli 9 Eleman SE Kabuk Modeli 36 Eleman SE Kabuk Modeli 81 Eleman Yatay Deplasman (mm) SFRAME SAP Aynı perde duvarın 5 değişik modeli yapılmıştır. Kabuk Eleman sayısı arttıkça sonuçlar basit çerçeve modelinin verdiği sonuçlara yakınsamıştır. SE modellemesinde sonuçları etkileyebilecek ilk parametre: ağ sıklığı (mesh size) Çerçeve modellemesinin sunduğu diğer avantajlar

12 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 12 Perde duvar tasarımı için, kat seviyelerinde ve tabandaki Kesit Etkileri ne gereksinimimiz vardır.

13 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 13 DİKDÖRT (QUADS) Çubuk Modeli 1 Kabuk Elemanı 9 Kabuk Elemanı 36 Kabuk Elemanı 81 Kabuk Elemanı Deplas. (mm) ÜÇGEN 2 Kabuk Elemanı 18 Kabuk Elemanı 72 Kabuk Elemanı 162 Kabuk Elemanı Deplas. (mm) Perde Duvar Modellemesinde üçgen kabuk elemanlar Ağ sıklığına duyarlılığın çok daha fazla olduğu görülmektedir. Kat başına 162 kabuk elemanı ancak yakınsamış bir sonuç sağlamıştır. Genel Öneri: Perde duvarları modellerken kesinlikle dikdörtgen (Quadrilateral) kabuk elemanlar kullanılmalıdır.

14 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 14 Orion Bina Tasarım Sistemi nde benzer bir örnek

15 15

16 16

17 17

18 Basit 2-Boyutlu Perde Duvar 18 2-Boyutlu Perde Duvar üzerinde ulaşılan sonuçlar: Çerçeve Modeli (Orta Kolon) mükemmel derecede yeterlidir. Sonuçların, genel olarak kötü oluşturulmuş bir SE modelinden daha doğru olduğu görülmektedir. Analiz sonuçları, SE modelinde verilenlere oranla kullanıma daha hazırdır. Çerçeve modelinde, bellek gereksinimi ve model boyutu çok daha küçük olmaktadır. Dolayısıyla, analiz süresi kısalmakta, sistem gereksinimi azalmaktadır.

19 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 19 Bir önceki örnekte ele alınan klasik çerçeve modelinin sonuçlarının doğruluğu sizi şaşırtmış olabilir. Bazıları ise, hala boşluklu ve bağ kirişli perde duvarların çözümü için SE kullanımının tek yol olduğunu düşünebilir. Şimdiki örnekte, aynı perde duvarı, aynı yüklerle ama bu defa bir kapı boşluğu açılmışşekilde inceleyeceğiz.

20 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 20 Perde panelleriyle beraber bağ kirişleri de SE kabuk elemanlarıyla modellenmiştir. Ağ sıklığı her modelde artırılmış 2-boyutlu boşluklu perde duvar sonuçlarına bakalım.

21 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 21 Model Deplasman (mm) Kesit A-A (Sol Perde Duvar Paneli) Kesit B-B (Bağ Kiriş Sol Mesnet) Eksenel Kuvvet (ton) Kesme Kuvveti (ton) Moment (ton.m) Eksenel Kuvvet (ton) Kesme Kuvveti (ton) Moment (ton.m) 7 Kabuk Elemanı Kabuk Elemanı 252 Kabuk Elemanı 567 Kabuk Elemanı Ağ (mesh) sıklaştırıldıkça sonuçlar belli bir değere yakınsamaktadır. Kesit etkileri önemli sayılacak büyüklüklerde değişim göstermiştir.

22 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 22 Bağ kirişlerini de SE ile modellemek zaman alıcı ve gereksiz olabilir. Kolon, kiriş gibi çerçeve elemanlarının çubuk (frame) elemanlar ile modellenmesi genel pratiktir, hızlı ve doğru sonuçlar verir. Şekildeki örnekte bağ kirişleri çubuk elemanlarla modellenmiştir.

23 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 23 Analiz, kabuk elemanlardaki Dönme Serbestlik Derecesi DSD gözönüne alınmadan yapılmıştır. Deplasmanlar (188 mm), beklenen 16 mm nin çok üzerindedir. Bağ kirişlerinde mesnet momenti oluşmamaktadır. Kesinlikle YANLIŞ: Bağ Kirişi ve Perde arasında moment etkileşimi gerçekleşmelidir.

24 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 24 Analiz, Dönme Serbestlik Derecesi - DSD gözönüne alınarak yapılmıştır. Deplasmanlar küçülmüştür. Ancak, ağ sıklığı artırılınca yakınsaması beklenen deplasmanlar daha da artmaktadır mm mm mm mm

25 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar DSD ler Kabuk Eleman boyutuna bağlı olduğu için, ağ sıklığı arttıkça momentler de oldukça küçülmeye başlamıştır. Ağ sıklığı çalışması, bize DSD lerin oluşturduğu rijitliğe güvenemeyeceğimizi göstermektedir knm 38.0 knm 30.0 knm 18.0 knm 25

26 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 26 İlk sürpriz: Dönme Serbestlik Derecesi, DSD (DDF) ağ sıklığına bağlı değişken sonuçlar üretiyor. Bu durum kiriş mesnet momentlerini doğrudan etkiliyor. Bu sorunu aşmak için perde-kiriş bağlantı bölgelerine rijit elemanlar tanımlanması gerekmektedir. Karşılaştırmalara rijit bağlantılar tanımlanmış olarak devam edelim.

27 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 27 İlk Modelde bağ kirişlerinin perdeye birleştiği bölgelerde duvar boyunca rijit elemanlar tanımlanmıştır. İkinci Modelde perdeler çubuk elemanlarla modellenmiştir. MODEL 2 - Çerçeve Modeli

28 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 28 Orta Kolon Modeli: Perdeler SE kabuk elemanları ile modellenmemiştir. Bunun yerine panel ortasında tek bir kolon olarak idealize edilmiştir. (Dolayısıyla Orta-Kolon) Bağ kirişleri perde yüzüne tutturulmuştur ve burada hesaplanan etkilere göre dizayn edilmektedir. Dolayısıyla bağ kirişi ile perde arasındaki etkileşim rijit bir elemanla sağlanmalıdır.

29 29 Kesit A-A (Sol Perde Duvar Paneli) Kesit B-B (Bağ Kiriş Sol Mesnet) Eksenel Kuvvet (ton) Kesme Kuvveti (ton) Moment (ton.m) Eksenel Kuvvet (ton) Kesme Kuvveti (ton) Moment (ton.m) 6 Elm./Kat SE SE+Çer.K Çerçeve Elm./Kat 54 Elm./Kat 216 Elm./Kat SE SE+Çer.K Çerçeve SE SE+Çer.K Çerçeve SE SE+Çer.K Çerçeve Deplasman (mm) Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar

30 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 30 Orion Bina Tasarım Sistemi nde benzer bir örnek

31 31

32 32

33 33

34 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 34

35 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 35 Orion Bina Tasarım Sistemi, perde duvarlardaki rijit elemanları duvar boyunca tanımlamaktadır. Bu rijit elemanların kesit özellikleri sayısız örnek üzerinde yapılan modellemeler sonucunda elde edilen ampirik formüller kullanılarak ayarlanmıştır. Bu formüller perde elemanlarının boyutlarına bağlı olarak geliştirilmiştir. Böylece rijit elemanlar aşırı rijit ya da az rijit olması engellenerek göreli rijit hale getirilmiştir. Çok büyük nümerik değerlerin hastalıklı matris oluşturmasının da önüne geçilmiştir.

36 Boşluklu/Bağ Kirişli 2-Boyutlu Perde Duvar 36 2-Boyutlu Bağ Kirişli Perde Modellemesi üzerinde Sonuçlar: Orta Kolon Çerçeve modellemesinin yine iyi sonuçlar verdiği görülmüştür. Perde duvarların SE, kirişlerin ise çubuk elemanlarla modellendiği durumlarda, perde-kiriş birleşimlerindeki detaya dikkat edilmelidir. ÖNEMLİ Perde ve kirişlerin birleştiği durumlar sadece bağ kirişli perdelerle sınırlı değildir. Çubuk ve kabuk elemanların birlikte kullanıldığı tüm modellerde bu uyarılar geçerlidir. Dönme Serbestlik Derecesini (DDF Drilling Degree Of Freedom) formulasyonuna dahil eden geliştirilmiş kabuk elemanlar ve bu elemanları kullanan yazılımlar dikkatli kullanılmalı, mutlaka doğru sonuç vereceği düşünülmemelidir.

37 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 37 Bağ kirişli perde duvarların modellenmesinde çerçeve modelinin başarıyla uygulandığı görülmüştür. 3-Boyutlu perde duvarların modellenmesi için SE kabuk elemanların kullanımının gerekli olduğu düşünülebilir. Şimdiki örnekte ise Orta-Kolon (Çerçeve) modelinin 3- Boyutlu perde duvara uygulanışını inceleyeceğiz.

38 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 38 Bu örnekte, merkezine asimetrik olarak U şeklinde bir çekirdek perde (Core Wall) yerleştirilmiş 10 katlı bir çerçeve sistemi incelenecektir. Perdenin çevresindeki kolonlar ise rijit diyafram etkisiyle ortak ötelenme yapmaktadır. Bu modelde iki yük hali ele alınmıştır. X Yönü Yüklemesi Perdenin flanşlarına paralel, her katta 10 tonluk yanal yükleme Y Yönü Yüklemesi Kat rijitlik merkeziyle, kuvvetlerin uygulama noktası aynı doğrultuda olmadığı için bu yükleme katta burulmaya neden olacaktır.

39 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 39 Artan sayıda kabuk elemanlarla oluşturulmuş modeller analiz edilmiş, sonuçlar çerçeve modeliyle karşılaştırılmıştır. X Yüklemesi Y Yüklemesi Deplasman (mm) Moment (Tonm) Kesme (ton) Deplasman (mm) Moment (Tonm) Kesme (ton) 1 kabuk eleman (Kat Başına) kabuk eleman (Kat Başına) kabuk Eleman (Kat Başına) Çerçeve Modeli

40 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 40 U veya farklı kesitlere sahip perde duvarların orta-kolon modellemesi yapılırken kesitin tamamının tek bir kolonla (çubuk elemanı) idealize edilmesi kesinlikle yanlıştır. Bu tür perdelerde burulma ve buruşma (warping) etkileri de mevcuttur. Düzlem kesitler düzlem kalır varsayımı geçerli olmayacaktır. Perde Panellerinin her birinin kendi orta kolon modelleri oluşturulup, bu perdeler ortak düğüm noktalarında birleştirilmelidir.

41 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 41 Orion Bina Tasarım Sistemi nde benzer bir örnek

42 42

43 X Yönü yüklemesi beklendiği gibi simetrik sonuçlar vermiştir. 43

44 44 X Yönü Yüklemesi SE Kabuk Modeli

45 Y Yönü yüklemesi 45

46 46 Y Yönü Yüklemesi Ötelenme ve Burulma birlikte gözleniyor.

47 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 47 Perde Kesit Etkileri Kontur çizimi göze hoş görünmesine rağmen yorumlaması zordur. Yapılabilecek mertebe hataları kolay yakalanamayabilir. Ayrıca, kesit etkileri (Moment, Eksenel Yük, Kesme) hesabı, düğüm noktalarında integrasyon gerektirir. Orta-Kolon modellemesi daha fazla işlem gerektirmeden tasarım bilgilerini size sunar.

48 3-Boyutlu Perde Duvar (Core Wall) 48 Perde Kesit Etkileri Genel Amaçlı Analiz programları SE perde paneli sonuçlarının toplanabilmesi için integrasyon araçları sunarlar. (Group Sum, SAP2000; Wall Integration Line, Sframe) Orion Bina Tasarım Sistemi her perde panelinde integrasyon hatlarını otomatik olarak tanımlar ve tasarım etkilerini hesaplar. Yandaki sonuçlar Orta Kolon ve Kabuk Modelleri için verilmiştir. Model farklılığı nedeniyle sonuçlar arasında %5-%10 farklılık normal karşılanabilir.

49 Kiriş Perde Etkileşimi 49 2-Boyutlu Boşluklu Perde Duvar Bu modeldeki kirişler perdeyle aynı düzlemde bulunmaktaydı. Perde-Kiriş etkileşim bölgelerinin dikkatle modellenmesi gerektiğini gösterdik. Dönme Serbestlik Derecesi DSD nin tek başına doğru bir çözüm oluşturmayacağını gördük. 3-Boyutlu Perde Duvarlar Yukarıda açıklanan konular iki boyutlu modellerle sınırlı değildir. Basit 3-Boyutlu modellerde de bu sorunların varolduğu gösterilebilir.

50 Kiriş Perde Etkileşimi 50 Yandaki basit örnekteki kirişlere 50 kn luk düşey noktasal yük uygulanmıştır. Tüm elemanların SE ile modellendiği durumda: Ağ sıklığı arttıkça sonuçlar yakınsamıştır. Deplasmanlar yaklaşık olarak 4 mm. Kiriş Mesnet Momenti 16 knm Açıklık Momenti 59 knm

51 Kiriş Perde Etkileşimi 51 Aşağıdaki örneklerde rijit eleman kullanılmamıştır. Ağ sıklığı artırıldıkça kiriş mesnet momentleri azalmaya başlamıştır. Hedef deplasman ve kesit etkilerinden oldukça uzaklaşılmıştır knm 13.1 knm 14.0 knm 16.2 knm 11.5 knm

52 Kiriş Perde Etkileşimi 52

53 Simetrik Yapı / Asimetrik Model 53

54 54

55 Simetri Ekseni Açılı Yapılar 55

56 56

57 57

58 Boşluklu 3-Boyutlu Perdeli Yapılar 58

59 59 SE Kabuk Modeli (Seyrek Ağ) Y Yönü yüklemesinde Bileşke Deplasmanlar gösterilmektedir.

60 60 Daha sık SE ağıyla oluşturulmuş Model Bağ Kirişlerinde oluşan mesnet momentleri görülmektedir.

61 61 Aynı Yükleme için Orta-Kolon Modeli Deplasmanları Değerler oldukça benzerdir. Ötelenme ve burulma gözlenmektedir. Fark yaklaşık %4

62 62 Moment Diagramı ölçeği Perdenin Orta Kolonları tarafından yönetilmektedir. Bağ kirişlerinde oluşan momentler SE modelinde bulunan sonuçlara oldukça yakındır. Örneğin, 1. kattaki değeri, SE modelindeki değeriyle karşılaştırılabilir.

63 Geniş Bodrum Perdeli Bina 63

64 Geniş Bodrum Perdeli Bina 64 X Yüklemesi Y Yüklemesi Deplasman Moment Kesme Deplasman Moment Kesme Orta Kolon (üst kat) (B) 8.05 (B) 5.70 (üst kat) (B) (B) 4.37 (2. kat) 7.85 (D) 1.71 (D) (2. kat) (D) (D) SE Kabuk (üst kat) (B) (B) 5.66 (üst kat) (B) (B) 3.73 (2. kat) (D) (D) (2. kat) (D) (D)

65 65 Özet ve Sonuçlar Sonlu Elemanlar modellemesi Elde edilen sonuçların doğruluğu oluşturulan modele bağlıdır. Her zaman iyi sonuçlar vereceği düşünülmemelidir. Tasarım bilgilerine doğrudan ulaşım sağlamaz. Üst katlarda kolon taşıyan geniş perdelerde SE modeli daha iyi sonuçlar üretmektedir. Eğimli kenarlara sahip üste doğru daralan geometrideki perdelerde SE modeli kullanılmalıdır.

66 Özet ve Sonuçlar 66 Orta-Kolon (Çubuk Eleman) Modellemesi Tasarım bilgilerini doğrudan sunduğu ve daha küçük modeller oluşturduğu için daha kullanışlıdır. Muhtemel modelleme hatalarının gözle tesbiti daha kolaydır. Rijit elemanların kesit özellikleri seçilirken dikkat ve önemli ölçüde deneyim gerektirmektedir. Geometrik kısıtlamaları vardır. Çok yüksek yapılarda ürettiği sonuçların doğruluğu irdelenmelidir.

67 Özet ve Sonuçlar 67 Bu ve bunun gibi çıkarımlar sadece perde duvarlara özgü olmayıp, kabuk ve çerçeve elemanlarının birlikte kullanıldığı her durumda geçerlidir. Çubuk elemanlar ile etkileşimde rijit elemanların kullanımı büyük önem kazanmaktadır. Kabuk elemanlarının kullanıldığı modellerde ağ sıklığına duyarlılık test edilmelidir Oluşturulan modellerin diğer genel analiz programlarına ihraç edilerek elde edilen sonuçların aynı olması modelin doğruluğunu kanıtlamaz. YANLIŞ GİRDİ YANLIŞ ÇIKTI

68 Özet ve Sonuçlar 68 Genel amaçlı analiz programlarını kullanarak, bina modellerini baştan sona kendiniz oluşturursunuz. Orion Bina Tasarım Sistemi bir çok modelleme adımını sizin adınıza gerçekleştirir. Ancak yine de mühendis olarak, tasarlayacağınız yapının tüm sorumluluğu size ait olacaktır. Sonuçları anlama ve kontrol etme yetisine ve sorumluluğuna sahip olmanız gerekmektedir. Orion Bina Tasarım Sistemi nde sunulan perde modelleri sayesinde, Sonuçları iki farklı modelleme yöntemi ile kontrol etme imkanına sahipsiniz. Orta-Kolon Modeli, SE modelinden çok daha hızlı şekilde sonuçlar üretmektedir. Özellikle büyük projelerde ön-tasarım için kullanılması oldukça zaman kazandırıcıdır.

69 69

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı

Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Çok Katlı Perdeli ve Tünel Kalıp Binaların Modellenmesi ve Tasarımı Mustafa Tümer Tan İçerik 2 Perde Modellemesi, Boşluklu Perdeler Döşeme Yükleri ve Eğilme Hesabı Mantar bandı kirişler Kurulan modelin

Detaylı

PERDELĠ BETONARME YAPILAR ĠÇĠN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALĠZ METOTLARI

PERDELĠ BETONARME YAPILAR ĠÇĠN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALĠZ METOTLARI PERDELĠ BETONARME YAPILAR ĠÇĠN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALĠZ METOTLARI Nonlinear Analysis Methods For Reinforced Concrete Buildings With Shearwalls Yasin M. FAHJAN, KürĢat BAġAK Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü,

Detaylı

Doç. Dr. Bilge DORAN

Doç. Dr. Bilge DORAN Doç. Dr. Bilge DORAN Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesi doğal olarak Yapı Mühendisliğinin bir bölümü olarak tanımlanabilecek sistem analizi (hesabı) kısmına yansımıştır. Mühendislik biliminde bilindiği

Detaylı

PERDELERDEKİ BOŞLUKLARIN YATAY ÖTELENMEYE ETKİSİ. Ayşe Elif ÖZSOY 1, Kaya ÖZGEN 2 elifozsoy@hotmail.com

PERDELERDEKİ BOŞLUKLARIN YATAY ÖTELENMEYE ETKİSİ. Ayşe Elif ÖZSOY 1, Kaya ÖZGEN 2 elifozsoy@hotmail.com PERDELERDEKİ BOŞLUKLARIN YATAY ÖTELENMEYE ETKİSİ Ayşe Elif ÖZSOY 1, Kaya ÖZGEN 2 elifozsoy@hotmail.com Öz: Deprem yükleri altında yapının analizi ve tasarımında, sistemin yatay ötelenmelerinin sınırlandırılması

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Perdeler ve Perdeye Saplanan Kirişler

Çok Katlı Yapılarda Perdeler ve Perdeye Saplanan Kirişler Çok Katlı Yapılarda Perdeler ve Perdeye Saplanan Kirişler Kat Kalıp Planı Günay Özmen İstanbul Teknik Üniversitesi 1/4 2/4 1 Aksı Görünüşü B Aksı Görünüşü 3/4 4/4 SAP 2000 Uygulamalarında İdealleştirmeler

Detaylı

Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi

Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi Bina Türü Yapı Sistemlerinin Analizi Üzerine Rijit Döşeme ve Sınır Şartları ile İlgili Varsayımların Etkisi Rasim Temür İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Sunum Planı Giriş Rijit Döşeme

Detaylı

Orion. Depreme Güvenli Yapı Tasarımı. PROTA Mühendislik. Bina Tasarım Sistemi. Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN

Orion. Depreme Güvenli Yapı Tasarımı. PROTA Mühendislik. Bina Tasarım Sistemi. Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN Orion Bina Tasarım Sistemi Depreme Güvenli Yapı Tasarımı Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN PROTA Mühendislik Depreme Güvenli Yapılar Doğru, Esnek ve Güvenilir Yapısal Model Esnek 3-Boyut ve Geometri Olanakları

Detaylı

Zemin-Yapı Etkileşimi

Zemin-Yapı Etkileşimi Bina Tasarım Sistemi Zemin-Yapı Etkileşimi [ Probina Orion Bina Tasarım Sistemi, betonarme bina sistemlerinin analizini ve tasarımını gerçekleştirerek tüm detay çizimlerini otomatik olarak hazırlayan bütünleşik

Detaylı

Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı. Doç.Dr. Bilge Doran

Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı. Doç.Dr. Bilge Doran Yapısal Analiz Programı SAP2000 Bilgi Aktarımı ve Kullanımı Dersin Adı : Yapı Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Koordinatörü : Doç.Dr.Bilge DORAN Öğretim Üyeleri/Elemanları: Dr. Sema NOYAN ALACALI,

Detaylı

33. Üçgen levha-düzlem gerilme örnek çözümleri

33. Üçgen levha-düzlem gerilme örnek çözümleri 33. Üçgen levha-düzlem gerilme örnek çözümleri Örnek 33.1: Şekil 33.1 deki, kalınlığı 20 cm olan betonarme perdenin malzemesi C25/30 betonudur. Tepe noktasında 1000 kn yatay yük etkimektedir. a) 1 noktasındaki

Detaylı

Standart Lisans. www.probina.com.tr

Standart Lisans. www.probina.com.tr Standart Lisans Standart Lisans Paketi, Probina Orion entegre yazılımının başlangıç seviyesi paketidir. Özel yükleme ve modelleme gerektirmeyen, standart döşeme sistemlerine sahip bina türü yapıların analiz

Detaylı

Probina Orion Modelleme Teknikleri

Probina Orion Modelleme Teknikleri Şubat 2009 KULLANIM HAKLARI PROTA YAZILIM BİLİŞİM ve MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Galyum Blok No: 20 ANKARA Tel: (312) 210 17 88 Fax: (312) 210 17 86 Email: probina@prota.com.tr

Detaylı

Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Prota Yazılım Ltd.Şti.

Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Prota Yazılım Ltd.Şti. Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Prota Yazılım Ltd.Şti. Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Farklı Noktalardan Kiriş Bağlanan Kolonların Tanımlanması 1 PROBINA Orion (Bina Sistemleri

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMI ile (SAP2000 UYGULAMASI) 3D Frame Analysis. Reza SHIRZAD REZAEI

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMI ile (SAP2000 UYGULAMASI) 3D Frame Analysis. Reza SHIRZAD REZAEI SONLU ELEMANLAR YÖNTEMI ile (SAP2000 UYGULAMASI) 3D Frame Analysis Reza SHIRZAD REZAEI SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Sonlu Elemanlar (SE)Yöntemi, çesitli mühendislik problemlerine kabul edilebilir bir yaklasımla

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

İNŞ 320- Betonarme 2 Ders Notları / Prof Dr. Cengiz DÜNDAR Arş. Gör. Duygu BAŞLI

İNŞ 320- Betonarme 2 Ders Notları / Prof Dr. Cengiz DÜNDAR Arş. Gör. Duygu BAŞLI a) Denge Burulması: Yapı sistemi veya elemanında dengeyi sağlayabilmek için burulma momentine gereksinme varsa, burulma denge burulmasıdır. Sözü edilen gereksinme, elastik aşamada değil taşıma gücü aşamasındaki

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

SAP 2000 İLE BETONARME HESAPLAMA. Hazırlayan: Dr. Onur TUNABOYU Eskişehir Teknik Üniversitesi Müh. Fak. İnşaat Müh. Bölümü

SAP 2000 İLE BETONARME HESAPLAMA. Hazırlayan: Dr. Onur TUNABOYU Eskişehir Teknik Üniversitesi Müh. Fak. İnşaat Müh. Bölümü SAP 2000 İLE BETONARME HESAPLAMA Hazırlayan: Dr. Onur TUNABOYU Eskişehir Teknik Üniversitesi Müh. Fak. İnşaat Müh. Bölümü SİSTEMİN MODELLENMESİ 1- Birim seçilir. 2- File New Model Grid Only IZGARA (GRID)

Detaylı

Isı Farkı Analizi: Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir? Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN

Isı Farkı Analizi: Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir? Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN Isı Farkı Analizi: Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir? Joseph Kubin Mustafa Tümer TAN Genleşme Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar. Bu da moleküller arası uzaklığın artmasına neden olur. Bunun

Detaylı

Yapisal Analiz Programi SAP2000 Bilgi Aktarimi ve Kullanimi

Yapisal Analiz Programi SAP2000 Bilgi Aktarimi ve Kullanimi Yapisal Analiz Programi SAP2000 Bilgi Aktarimi ve Kullanimi Dr. Bilge DORAN Dr. Sema NOYAN ALACALI ÖNSÖZ Günümüzde bilgisayar teknolojisinin hizla ilerlemesinin dogal bir sonucu olarak insaat mühendisligi

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

BOŞLUKLU PERDELİ YAPI SİSTEMLERİNDE GÜÇLENDİRİCİ KİRİŞ ETKİSİNİN İNCELENMESİ *

BOŞLUKLU PERDELİ YAPI SİSTEMLERİNDE GÜÇLENDİRİCİ KİRİŞ ETKİSİNİN İNCELENMESİ * BOŞLUKLU PERDELİ YAPI SİSTEMLERİNDE GÜÇLENDİRİCİ KİRİŞ ETKİSİNİN İNCELENMESİ * An Investıgatıon Of Effect Of Stıffenıng Beam On Structures Contaınıng Coupled Sheear Walls Olcay GENÇ İnşaat Mühendisliği

Detaylı

28. Sürekli kiriş örnek çözümleri

28. Sürekli kiriş örnek çözümleri 28. Sürekli kiriş örnek çözümleri SEM2015 programında sürekli kiriş için tanımlanmış özel bir eleman yoktur. Düzlem çerçeve eleman kullanılarak sürekli kirişler çözülebilir. Ancak kiriş mutlaka X-Y düzleminde

Detaylı

GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler)

GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler) GENEL KESİTLİ KOLON ELEMANLARIN TAŞIMA GÜCÜ (Ara donatılı dikdörtgen kesitler) BOYUTLANDIRMA VE DONATI HESABI Örnek Kolon boyutları ne olmalıdır. Çözüm Kolon taşıma gücü abaklarının kullanımı Soruda verilenler

Detaylı

34. Dörtgen plak örnek çözümleri

34. Dörtgen plak örnek çözümleri 34. Dörtgen plak örnek çözümleri Örnek 34.1: Teorik çözümü Timoshenko 1 tarafından verilen dört tarafından ankastre ve merkezinde P=100 kn tekil yükü olan kare plağın(şekil 34.1) çözümü 4 farklı model

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ İÇİN KULLANILAN TİCARİ PROGRAMLARIN ÇERÇEVE SİSTEMLER İÇİN KARŞILAŞTIRILMASI

DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ İÇİN KULLANILAN TİCARİ PROGRAMLARIN ÇERÇEVE SİSTEMLER İÇİN KARŞILAŞTIRILMASI DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ İÇİN KULLANILAN TİCARİ PROGRAMLARIN ÇERÇEVE SİSTEMLER İÇİN KARŞILAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ İbrahim GENCER İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yapı Mühendisliği Programı Tez Danışmanı:

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

REZA SHIRZAD REZAEI 1

REZA SHIRZAD REZAEI 1 REZA SHIRZAD REZAEI 1 Tezin Amacı Köprü analiz ve modellemesine yönelik çalışma Akberabad kemer köprüsünün analizi ve modellenmesi Tüm gerçek detayların kullanılması Kalibrasyon 2 KEMER KÖPRÜLER Uzun açıklıklar

Detaylı

YAPI MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

YAPI MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Barış Erdil YAPI MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? STRUCTURAL ENGINEERING IS

Detaylı

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ (SAP2000 UYGULAMASI) I. Genel Kavramlar

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ (SAP2000 UYGULAMASI) I. Genel Kavramlar Deprem ve Yapı Bilimleri GEBZE TEMSİLCİLİĞİ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ (SAP2000 UYGULAMASI) I. Genel Kavramlar Dr. Yasin Fahjan fahjan@gyte.edu.tr http://www.gyte.edu.tr/deprem/ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ Sonlu

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

KİRİŞLERDE VE İNCE CİDARLI ELEMANLARDA KAYMA GERİLMELERİ

KİRİŞLERDE VE İNCE CİDARLI ELEMANLARDA KAYMA GERİLMELERİ KİRİŞLERDE VE İNCE CİDARLI ELEMANLARDA KAYMA GERİLMELERİ x Göz önüne alınan bir kesitteki Normal ve Kayma gerilmelerinin dağılımı statik denge denklemlerini sağlamalıdır: F F F x y z = = = σ da = 0 x τ

Detaylı

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP

BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP BÖLÜM 2: DÜŞEY YÜKLERE GÖRE HESAP KONTROL KONUSU: 1-1 ile B-B aks çerçevelerinin zemin kat tavanına ait sürekli kirişlerinin düşey yüklere göre statik hesabı KONTROL TARİHİ: 19.02.2019 Zemin Kat Tavanı

Detaylı

29. Düzlem çerçeve örnek çözümleri

29. Düzlem çerçeve örnek çözümleri 9. Düzlem çerçeve örnek çözümleri 9. Düzlem çerçeve örnek çözümleri Örnek 9.: NPI00 profili ile imal edilecek olan sağdaki düzlem çerçeveni normal, kesme ve moment diyagramları çizilecektir. Yapı çeliği

Detaylı

ihmal edilmeyecektir.

ihmal edilmeyecektir. q h q q h h q q q y z L 2 x L 1 L 1 L 2 Kolon Perde y x L 1 L 1 L 1 = 6.0 m L 2 = 4.0 m h= 3.0 m q= 50 kn (deprem) tüm kirişler üzerinde 8 kn/m lik düzgün yayılı yük (ölü), tüm döşemeler üzerinde 3 kn/m

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 2 Ezgi SEVİM, 2 Begüm ŞEBER 1 Yardımcı Doçent,

Detaylı

Proje Genel Bilgileri

Proje Genel Bilgileri Proje Genel Bilgileri Çatı Kaplaması : Betonarme Döşeme Deprem Bölgesi : 1 Yerel Zemin Sınıfı : Z2 Çerçeve Aralığı : 5,0 m Çerçeve Sayısı : 7 aks Malzeme : BS25, BÇIII Temel Taban Kotu : 1,0 m Zemin Emniyet

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

İNM 415 GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİNDE SAYISAL ÇÖZÜMLEMELER

İNM 415 GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİNDE SAYISAL ÇÖZÜMLEMELER T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI İNM 415 GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİNDE SAYISAL ÇÖZÜMLEMELER Yrd.Doç.Dr. Sedat SERT Geoteknik

Detaylı

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI BİTİRME PROJESİ KADİR BOZDEMİR PROJEYİ YÖNETEN PROF.

Detaylı

Deprem Etkisi Altında Tasarım İç Kuvvetleri

Deprem Etkisi Altında Tasarım İç Kuvvetleri Prof. Dr. Günay Özmen gunayozmen@hotmail.com Deprem Etkisi Altında Tasarım İç Kuvvetleri 1. Giriş Deprem etkisi altında bulunan çok katlı yapılarda her eleman için kendine özgü ayrı bir elverişsiz deprem

Detaylı

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri

Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri belirlenmesi 1. katta döşemelerin çözümü ve çizimi Döşeme

Detaylı

Doğrulama Kılavuzu Ocak 2009

Doğrulama Kılavuzu Ocak 2009 Ocak 2009 2 KULLANIM HAKLARI PROTA YAZILIM BİLİŞİM ve MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Galyum Blok No: 20 ANKARA Tel: (312) 210 17 88 Fax: (312) 210 17 86 Email: probina@prota.com.tr

Detaylı

Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri

Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Prota Yazılım Ltd.Şti. Orion Bina Tasarım Sistemi Modelleme Teknikleri Genel Kullanım 1 PROBINA Orion (Bina Sistemleri 3-boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi-Dizaynı-Çizimi)

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 2 Duvar Altı (veya Perde Altı) Şerit Temeller (Duvar Temelleri) 3 Taş Duvar Altı Şerit Temeller Basit tek

Detaylı

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ Yapı Statiği nde incelenen sistemler çerçeve sistemlerdir. Buna ek olarak incelenen kafes ve karma sistemler de aslında çerçeve sistemlerin

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ BOŞLUKLU PERDELİ YAPI SİSTEMLERİNDE GÜÇLENDİRİCİ KİRİŞ ETKİSİNİN İNCELENMESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI ADANA, 29 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir.

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. BASINÇ ÇUBUKLARI Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. Basınç çubukları, sadece eksenel basınç kuvvetine maruz kalırlar. Bu çubuklar üzerinde Eğilme ve

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı SÜNEKLİK KAVRAMI Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Eğrilik; kesitteki şekil değişimini simgeleyen geometrik bir parametredir. d 2 d d y 1 2 dx dx r r z z TE Z z d x Eğrilik, birim

Detaylı

Güçlendirme Alternatiflerinin Doğrusal Olmayan Analitik Yöntemlerle İrdelenmesi

Güçlendirme Alternatiflerinin Doğrusal Olmayan Analitik Yöntemlerle İrdelenmesi YDGA2005 - Yığma Yapıların Deprem Güvenliğinin Arttırılması Çalıştayı, 17 Şubat 2005, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara. Güçlendirme Alternatiflerinin Doğrusal Olmayan Analitik Yöntemlerle İrdelenmesi

Detaylı

YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN

YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN Yapı Sistemleri: İzostatik (Statikçe Belirli) Sistemler : Bir sistemin tüm kesit tesirlerini (iç kuvvetlerini) ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları

Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com Çok Katlı Yapılarda Elverişsiz Deprem Doğrultuları 1. Giriş Deprem etkisi altında bulunan çok katlı yapılarda her eleman

Detaylı

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ

BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ BETONARME YAPILARDA BETON SINIFININ TAŞIYICI SİSTEM DAVRANIŞINA ETKİSİ Duygu ÖZTÜRK 1,Kanat Burak BOZDOĞAN 1, Ayhan NUHOĞLU 1 duygu@eng.ege.edu.tr, kanat@eng.ege.edu.tr, anuhoglu@eng.ege.edu.tr Öz: Son

Detaylı

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR 1. Giriş 2. Beton 3. Çelik 4. Betonarme yapı elemanları 5. Değerlendirme Prof.Dr. Zekai Celep 10.11.2013 2 /43 1. Malzeme (Beton) (MPa) 60

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP

DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP DÜSEY YÜKLERE GÖRE HESAP 2-2 ile A-A aks çerçevelerinin zemin ve birinci kat tavanına ait sürekli kirişlerin düşey yüklere göre statik hesabı yapılacaktır. A A Aksı 2 2 Aksı Zemin kat dişli döşeme kalıp

Detaylı

Çatı katında tüm çevrede 1m saçak olduğu kabul edilebilir.

Çatı katında tüm çevrede 1m saçak olduğu kabul edilebilir. Proje ile ilgili açıklamalar: Döşeme türleri belirlenir. Döşeme kalınlıkları belirlenir. Çatı döşemesi ve 1. kat normal döşemesinde döşeme yükleri belirlenmesi 1. katta döşemelerin çözümü ve çizimi Döşeme

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Önceki Depremlerden Edinilen Tecrübeler ZEMİN ile ilgili tehlikeler Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL MİMARİ tasarım dolayısıyla oluşan hatalar 1- Burulmalı Binalar (A1) 2- Döşeme

Detaylı

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear)

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Bu bölümde, doğrusal, prizmatik, homojen ve lineer elastik davranan bir elemanın eksenine dik doğrultuda yüklerin etkimesi durumunda en kesitinde oluşan kesme gerilmeleri

Detaylı

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ

ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ ÇOK KATLI BETONARME YAPILARIN DİNAMİK ANALİZİ Adnan KARADUMAN (*), M.Sami DÖNDÜREN (**) ÖZET Bu çalışmada T şeklinde, L şeklinde ve kare şeklinde geometriye sahip bina modellerinin deprem davranışlarının

Detaylı

BİNALARDA KISA KOLONA ETKİ EDEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ

BİNALARDA KISA KOLONA ETKİ EDEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ Altıncı Ulusal Deprem Muhendisliği Konferansı, 16-20 Ekim 2007, İstanbul Sixth National Conference on Earthquake Engineering, 16-20 October 2007, Istanbul, Turkey BİNALARDA KISA KOLONA ETKİ EDEN PARAMETRELERİN

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması

Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Yığma yapı elemanları ve bu elemanlardan temel taşıyıcı olan yığma duvarlar ve malzeme karakteristiklerinin araştırılması Farklı sonlu eleman tipleri ve farklı modelleme teknikleri kullanılarak yığma duvarların

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Planda Düzensizlik Durumları 6. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı Betonarme Yapı Tasarımı Ders

Detaylı

YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ

YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ YARI RİJİT BİRLEŞİMLİ ÇELİK ÇERÇEVELERİN ANALİZİ ARAŞ. GÖR. ÖZGÜR BOZDAĞ İş Adresi: D.E.Ü. Müh. Fak. İnş.Böl. Kaynaklar Yerleşkesi Tınaztepe-Buca / İZMİR İş Tel-Fax: 0 232 4531191-1073 Ev Adresi: Yeşillik

Detaylı

YAPILARIN ÜST RİJİT KAT OLUŞTURULARAK GÜÇLENDİRİLMESİ

YAPILARIN ÜST RİJİT KAT OLUŞTURULARAK GÜÇLENDİRİLMESİ YAPILARIN ÜST RİJİT KAT OLUŞTURULARAK GÜÇLENDİRİLMESİ Hasan KAPLAN 1, Yavuz Selim TAMA 1, Salih YILMAZ 1 hkaplan@pamukkale.edu.tr, ystama@pamukkale.edu.tr, syilmaz@pamukkale.edu.tr, ÖZ: Çok katlı ların

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

idecad Çelik 8.5 Çelik Proje Üretilirken Dikkat Edilecek Hususlar Hazırlayan: Nurgül Kaya

idecad Çelik 8.5 Çelik Proje Üretilirken Dikkat Edilecek Hususlar Hazırlayan: Nurgül Kaya idecad Çelik 8.5 Çelik Proje Üretilirken Dikkat Edilecek Hususlar Hazırlayan: Nurgül Kaya www.idecad.com.tr Konu başlıkları I. Çelik Malzeme Yapısı Hakkında Bilgi II. Taşıyıcı Sistem Seçimi III. GKT ve

Detaylı

(İnşaat Mühendisliği Bölümü) SEMİNER 1. Burcu AYAR

(İnşaat Mühendisliği Bölümü) SEMİNER 1. Burcu AYAR GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (İnşaat Mühendisliği Bölümü) SEMİNER 1 Burcu AYAR Çalışmamızın Amacı Nedir? Çok katlı yapıların burulma düzensizliği, taşıyıcı sistemin rijitlik ve kütle dağılımının simetrik

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

SAFE v7. Yazýlýmýn bir aylýk tam sürümlü CD-ROM unu ücretsiz isteyebilirsiniz. baser@comp-engineering.com http://www.comp-engineering.

SAFE v7. Yazýlýmýn bir aylýk tam sürümlü CD-ROM unu ücretsiz isteyebilirsiniz. baser@comp-engineering.com http://www.comp-engineering. Yazýlýmýn bir aylýk tam sürümlü CD-ROM unu ücretsiz isteyebilirsiniz. baser@comp-engineering.com http://www.comp-engineering.com Sonlu elemanlar yöntemiyle betonarme kiriþli ve mantar döþeme, plak sistemleri,

Detaylı

DEPREM HESABI. Doç. Dr. Mustafa ZORBOZAN

DEPREM HESABI. Doç. Dr. Mustafa ZORBOZAN BETONARME YAPI TASARIMI DEPREM HESABI Doç. Dr. Mustafa ZORBOZAN Mart 2009 GENEL BİLGİ 18 Mart 2007 ve 18 Mart 2008 tarihleri arasında ülkemizde kaydedilen deprem etkinlikleri Kaynak: http://www.koeri.boun.edu.tr/sismo/map/tr/oneyear.html

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

BOŞLUKLU PERDELERİN MODELLENMESİ. Mehmet Reşat DEMİR YÜKSEK LİSANS TEZİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

BOŞLUKLU PERDELERİN MODELLENMESİ. Mehmet Reşat DEMİR YÜKSEK LİSANS TEZİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BOŞLUKLU PERDELERİN MODELLENMESİ Mehmet Reşat DEMİR YÜKSEK LİSANS TEZİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEMMUZ 2008 ANKARA Mehmet Reşat DEMİR tarafından hazırlanan BOŞLUKLU

Detaylı

Süneklik Düzeyi Yüksek Perdeler TANIMLAR Perdeler, planda uzun kenarın kalınlığa oranı en az 7 olan düşey, taşıyıcı sistem elemanlarıdır.

Süneklik Düzeyi Yüksek Perdeler TANIMLAR Perdeler, planda uzun kenarın kalınlığa oranı en az 7 olan düşey, taşıyıcı sistem elemanlarıdır. TC. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNM 308 Depreme Dayanıklı Betonarme e Yapı Tasarımı arımı Earthquake Resistantt Reinforced Concretee Structural Design BÖLÜM 3 - BETONARME BİNALAR

Detaylı

DÜZLEM ÇUBUK ELEMAN RİJİTLİK MATRİSİNİN DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ

DÜZLEM ÇUBUK ELEMAN RİJİTLİK MATRİSİNİN DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ XIX. ULUSAL MEKANİK KONGRESİ 24-28 Ağustos 2015, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon DÜZLEM ÇUBUK ELEMAN RİJİTLİK MATRİSİNİN DENEYSEL OLARAK BELİRLENMESİ Orhan Yapıcı 1, Emre Karaman 2, Sezer Öztürk

Detaylı

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI

MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Türkiye Prefabrik Birliği İ.T.Ü. Steelab Uluslararası Çalıştayı 14 Haziran 2010 MOMENT AKTARAN BİRLEŞİMLER YAPI MERKEZİ DENEYSEL ÇALIŞMALARI Dr. Murat Şener Genel Müdür, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş.

Detaylı

KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI

KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI KESME BAKIMINDAN DOĞRU TASARLANMAMIŞ BETONARME PERDE DUVARLI YÜKSEK BİNALARIN DEPREM PERFORMANSI Ali İhsan ÖZCAN Yüksek Lisans Tez Sunumu 02.06.2015 02.06.2015 1 Giriş Nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerde;

Detaylı

Version 12 Yeni Özellikler

Version 12 Yeni Özellikler Version 12 Yeni Özellikler Probina Orion Version:12, uzman bir yazõlõm ekibinin Version 11 üzerine üç yõllõk bir çalõşmasõnõn ürünü olarak karşõnõza geliyor. Version 12, tamamen yeni bir kullanõcõ ara-birimi,

Detaylı

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi N. MERT/APJES III-I (015) 48-55 Perdeli-Çerçeveli Taşıyıcı Sistemli Binalarda Taşıyıcı Sistem Seçiminin Yapı Davranışı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi 1 Hüseyin KASAP, * 1 Necati MERT, 1 Ezgi SEVİM, 1

Detaylı

İNM 208 DERS TANITIM

İNM 208 DERS TANITIM SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MF İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Department of Civil Engineering İNM 208 YAPI STATIĞI II İNM 208 DERS TANITIM Y.Doç.Dr. Mustafa KUTANİS DR.MUSTAFA KUTANİS SLIDE 1 ADRES INM 208 YAPI STATİĞİ

Detaylı

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI Danyal KUBİN İnşaat Y. Mühendisi, Prota Mühendislik Ltd. Şti., Ankara Haluk SUCUOĞLU Prof. Dr., ODTÜ, Ankara Aydan SESKİR

Detaylı

Binaların Deprem Dayanımları Tespiti için Yapısal Analiz

Binaların Deprem Dayanımları Tespiti için Yapısal Analiz Binaların Deprem Dayanımları Tespiti için Yapısal Analiz Sunan: Taner Aksel www.benkoltd.com Doğru Dinamik Yapısal Analiz için: Güvenilir, akredite edilmiş, gerçek 3 Boyutlu sonlu elemanlar analizi yapabilen

Detaylı

(, ) = + + yönünde yer değiştirme fonksiyonu

(, ) = + + yönünde yer değiştirme fonksiyonu . Üçgen levha eleman, düzlem gerilme durumu. Üçgen levha eleman, düzlem gerilme durumu Çok katlı yapılardaki deprem perdeleri ve yüksek kirişler düzlem levha gibi davranır. Sağdaki şekilde bir levha sistem

Detaylı

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME)

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) Demir yolu traversleri çok büyük kesme yüklerini taşıyan kiriş olarak davranır. Bu durumda, eğer traversler ahşap malzemedense kesme kuvvetinin en büyük olduğu uçlarından

Detaylı

ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR

ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR ÇELİK YAPILAR YÜKSEK BİNALAR Çelik Yapılar Taşıyıcı Sistem Düzenleme İlkeleri İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Çelik Yapılar Taşıyıcı Sistem Düzenleme İlkeleri İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

YÜKSEK BİNALARDA SÜRTÜNMEYE DAYALI SÖNÜMLEYİCİLER İLE BAĞLI PERDE DUVAR SİSTEMİ

YÜKSEK BİNALARDA SÜRTÜNMEYE DAYALI SÖNÜMLEYİCİLER İLE BAĞLI PERDE DUVAR SİSTEMİ YÜKSEK BİNALARDA SÜRTÜNMEYE DAYALI SÖNÜMLEYİCİLER İLE BAĞLI PERDE DUVAR SİSTEMİ Ramazan AYAZOĞLU Yüksek Lisans Tez Sunumu 3.2.215 Giriş: Yüksek Yapılar Ülkemizde ve Dünya da yüksek yapı sayısı her geçen

Detaylı

ÇELİK YAPILAR EKSENEL BASINÇ KUVVETİ ETKİSİ. Hazırlayan: Yard.Doç.Dr.Kıvanç TAŞKIN

ÇELİK YAPILAR EKSENEL BASINÇ KUVVETİ ETKİSİ. Hazırlayan: Yard.Doç.Dr.Kıvanç TAŞKIN ÇELİK YAPILAR EKSENEL BASINÇ KUVVETİ ETKİSİ Hazırlayan: Yard.Doç.Dr.Kıvanç TAŞKIN TANIM Eksenel basınç kuvveti etkisindeki yapısal elemanlar basınç elemanları olarak isimlendirilir. Basınç elemanlarının

Detaylı

Yapı Mühendisliğinin Geleceği Yanınızda...

Yapı Mühendisliğinin Geleceği Yanınızda... Yapı Mühendisliğinin Geleceği Yanınızda... İlk Bakışta... Sonlu elemanlar yöntemiyle 3-boyutlu bina analizi Perde duvarlar için Orta Kolon veya Kabuk elemanlarıyla modelleme seçenekleri. Aynı bina içerisinde

Detaylı

Yapma Enkesitli Çift I Elemandan Oluşan Çok Parçalı Kirişlerin Yanal Burulmalı Burkulması Üzerine Analitik Bir Çalışma

Yapma Enkesitli Çift I Elemandan Oluşan Çok Parçalı Kirişlerin Yanal Burulmalı Burkulması Üzerine Analitik Bir Çalışma Yapma Enkesitli Çift I Elemandan Oluşan Çok Parçalı Kirişlerin Yanal Burulmalı Burkulması Üzerine Analitik Bir Çalışma Mehmet Fatih Kaban, Cüneyt Vatansever Zümrütevler Mah. Atatürk Cad. İstanbul Teknik

Detaylı

p 2 p Üçgen levha eleman, düzlem şekil değiştirme durumu

p 2 p Üçgen levha eleman, düzlem şekil değiştirme durumu Üçgen levha eleman düzlem şekil değiştirme durumu Üçgen levha eleman düzlem şekil değiştirme durumu İstinat duvarı basınçlı uzun boru tünel ağırlık barajı gibi yapılar düzlem levha gibi davranırlar Uzun

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı