Hacettepe Robot Topluluğu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hacettepe Robot Topluluğu"

Transkript

1 Hacettepe Robot Topluluğu

2 Makaleler Geri Sayım Cihazı HUNRobotX - Makaleler - Geri Sayım Cihazı

3 Geri Sayım Cihazı Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel - 22 Ekim 2006 Giriş Hepinizin bazı macera filmlerinden de bildiği gibi bombaları patlatan bir saat vardır :) Bu saat genellikle (1980 den sonra çekilmiş filmlerde) dijital bir geri sayıcıdan oluşur. Saat belirli bir değerden başlar, 0000 oluncaya kadar sayar ve sonra buuum. Yeni nesil Türk dizilerinde de ortada bir bomba varsa bu tür geri sayıcıların örneklerine rastlıyoruz. Bu çalışmamızda da bir geri sayım cihazı yapacağız. Sayıcı 0 değerine ulaştığında bize baştan beri vermekte olduğu +5V seviyesindeki çıkışı kesecek ve hayali bomba düzeneğini ateşleyecek. Cihaza ekşın katmak için de birkaç kablo koyucaz.. tabii ki bazıları sayıcıyı durdururken bazıları ise sayım bitmeden 0 lanmasına yani patlamasına neden olucak. tabii ki bu sayıcı mantığı birçok otomatik kontrol uygulamasında kullanılabilir. Gerçek hayatta da birçok uygulamasını görebilirsiniz. Sayıcıyı yaparken assembly dilini kullandık. Donanımsal programlarda assembly'nin üstünlüğü tartışılmaz biliyoruz. Gecikme yapmak için kontrolcünün iç timer'ı kullanılabilirdi fakat gerek görmedik çünkü işlemcinin tek yapacağı işlem saymak. Kontrolcü olarak 4 Mhz'lik PIC16F84A kullanıldı. Ekran olarak da 3 adet 7 segment LED display kullanıldı. Bir de butonumuz var tabii ki; eğer basılırsa, sayıcıya başlama sinyalini veriyor. Hepinize iyi eğlenceler, doğru kabloyu kesmeniz dileğiyle.. 7 Segment Display'ler Hakkında Genel Bilgi Bu programı hazırlamak için bilmeniz gereken ufak birkaç ayrıntı var arkadaşlar. Bilindiği gibi insan gözü 1 saniye içinde bir görüntüdeki sadece belirli sayıdaki değişmeleri algılayabilir. Mesela sinema perdesindeki resimler saniyede 24 kez değişirler. Ama insan gözü orada hareketli bir görüntü varmış gibi görür ve göz yanılgısı, görüntü değişiminin hızı sayesinde sağlanır. Bizim 7 segment LED display'lerimiz (7SD) de aynı prensibi kullanarak çalışmaktalar. Her bir 7SD'yi sürdüğümüzde (ayrı ayrı sürüldüğünde), her segment için 1 çıkış = 7 çıkışa ihtiyaç vardır. 3 7SD için bu bize 21 adet çıkış gerektiği anlamına geliyor. 16F84'de ise sadece (8 adet PORTB'de, 5 adet PORTA'da olmak üzere) 13 adet giriş/çıkış portu bulunur. Ama biz çoklu bağlama metodu ile hepsini birlikte sürüyor ve göz yanılgısından faydalanarak tam bir görüntü oluşuyor imajını veriyoruz. 7 segment display'in çalışma prensibi de çok basittir. İçinde 7 adet LED var. Her bir LED'i yakmak da tabii ki normal LED'i yakmak gibidir.

4 f a b c d e f g d.p a b g c d.p + e d Şekil 1: 7 segment display'de 3 sayısının yazdırılması - a b c d e f g d.p Şekil 2: Ortak anotlu display'in iç yapısı a b c d e f g d.p Şekil 3: Ortak katotlu display'in iç yapısı Yukarıdaki resimlerde de görülebileceği gibi LED display'lerin 2 çeşidi mevcuttur: Ortak artılı (common anode) ve ortak eksili (common cathode). Common cathode'ta isminden de anlaşılabileceği gibi (-) ler ortak bağlanmıştır. LED'lerin çalışması diyotların çalışmasından farklı değildir. Anoda + gerilim ve katoda da 0V seviyesi verirseniz iletime geçerler, yani ışık yaymaya başlarlar. (Anot) + - (Katot) 7SD'lerde oluşturulabilecek görüntü şekli azdır ama rakamların tamamını oluşturmak mümkündür. Örneğin 3 rakamını oluşturmak için: 1- Common anode display'lerde: Ortak artıyı +5V'a bağladıktan sonra 3 rakamını oluşturmak için gerekli olan a, b, c, d ve g segment'leri 0V'a (ground) bağlanır. 2- Common cathode display'lerde: Ortak eksiyi 0V a (ground) bağladıktan sonra 3 rakamı oluşturmak için gerekli olan a, b, c, d ve g segmentleri +5V'a bağlanır (bkz: Şekil 1). Tabii ki gerilimi vermeden önce dikkat etmemiz gereken önemli hususlardan birisi LED'in müsaade ettiği maksimum gerilim ve akım değerlerini geçmemektir. Bir de eğer diyodun iletim gerilimi adı verilen gerilimin altında gerilim uygularsak diyot iletime geçmez ve ışık yaymaz. Maksimum akım değerini geçmemek için LED'e seri bir direnç bağlamalıyız.

5 +5V 0V seri direnç Mesela LED'in maksimum akımı 20mA ise V =I R bağıntısından bağlamamız gereken direnci bulabiliriz. Tabii ki bizim bu devrede asıl dikkat etmemiz gereken husus PIC'ten çekebileceğimiz maksimum akım sınırını geçmemektir. PIC'ten maksimum 25mA çekebileceğimizi kabul edersek (her bir out bacağından), PIC 5V ile çalıştığına göre R=V / I bağıntısından bağlayabileceğimiz en küçük direncin 200 Ohm olduğunu buluruz. Yani 7SD'in her bir segmenti için en az 200 Ohm'luk direnç bağlamalıyız. Biz devremizde 330 Ohm'luk dirençler tercih ettik Ω IN 22KΩ 2N4124 Gelelim çoklu calıştırmaya. 7SD'leri çoklu çalıştırmak için transistor kullanacağız. Kullandığımız 7SD'ler ortak eksili oldukları için biz de NPN tipi transistör kullanacağız. NPN transistörün şematik gösterimi yukarıdaki gibidir. Eğer IN e ( base de denir) +5V uygularsak, transistörü anahtar olarak kullanmış oluruz ve LED ışık yayar. Çünkü transistörün LED'e bağlı tarafı (collector) ile toprağa bağlı tarafı (emiter) arasında akım akmaya başlar (collector-emiter arasındaki anahtar açıkmış, IN (base) e +5V verdiğimizde kapanmış gibi düşünebiliriz).

6 Ω 330Ω 330Ω IN 22KΩ 2N4124 IN 22KΩ 2N4124 IN 22KΩ 2N4124 Yukarıdaki şekillerde her bir şekil için 3 adet genel bağlantı noktası vardır: 1- +5V 2- IN 3- Ground Yukarıda bahsedildiği gibi eğer IN girişine de +5V verilirse LED ışık verir. Eğer ki sıra ile 3 devrenin de IN girişlerine +5V verilirse üçü de sıra ile yanacaktır. Eğer bu sıra ile yakma işlemi saniyede 20 kereden fazla yapılırsa insan gözü bunların sıra ile yandıklarını fark edemeyecek, sanki aynı anda yanıyorlarmış gibi görecektir. Bizim kullandığımız 7SD tipi common cathode olduğu için biz de display'lerin ground'larına transistör bağlayarak her display'i sıra ile çalıştıracağız. Her display'in a segment'lerini, b segment'lerini ve diğer segment'lerini kendi aralarında birbirlerine bağlayacağız (bkz: Aşağıdaki şekil). Bu şekilde mesela eğer PORTB'den verilen display data'sı olduğunda hangi display aktifse (hangisinin anahtarlama transistörü iletimdeyse, hangisinin IN (base) girişine +5V ( yani lojik 1 seviyesi) geliyorsa) o display'de 0 yazısı görülecektir (Verilen data'sı 0 sayısına ait data'dır.).

7 Assembly Programı ve Devre Biz PIC'in PORTB'sinden, gösterilmesini istediğimiz sayıya ait data'yı gönderiyoruz. Mesela eğer ekranımızda 359 yazmasını istiyorsak: 1-1 ler basamağını ilk önce yollayacağız. 1 ler basamağımızda da 9 sayısı var. PORTB den 9 a ait data'sını gönderiyoruz (bkz: Şekil 1 ve o konu). Unutmayalım PIC için 0=0V, 1=5V seviyesidir; bir port'un bir bit'ini 0 yaparsak orası ground seviyesine çekilir, 1 yaparsak +5V seviyesine. 2- Sonra o display'e bağlı transistörü aktif etmek için (o anahtarı kapatmak için) PORTA nın 0. bit'ini de 1 seviyesine getiriyoruz. Diğer display'lerde o anda hiçbir segment yanmasın diye (1 ler basamağı hariç diğer display'lerde 9 sayısı gözükmesin diye) PORTA nın 1. ve 2. bit'lerini 0 yapıyoruz. Şu anda en sağdaki display'de 9 sayısı yandı. Sıra ile diğer sayıları da diğer display'lerde yakacağız ve saniyede 50 defa bu işlemi tekrarlayacağız (diğer display'e geçeceğiz) ki gözümüz ekranda 359 yazıyormuş gibi görsün. 3- Şimdi sıra geldi bu işlemleri yaptıktan sonra belirli bir miktar işlemciyi bekletmeye. Saniyede 50 defa display değiştireceğimize göre 20 milisaniyelik bir bekletme işimizi görecektir. Tabii eğer daha az bekletme yaparsak da göz için bir şey değişmez, yeter ki bütün çevrim 70 milisaniyeden daha kısa zamanda tamamlansın. 4- PORTB'deki data'yı 5 sayısını göstermek için değiştirmeden önce 1'ler basamağı display'ini pasif yapmalıyız. O yüzden PORTA, 0 ı 0V seviyesine çekiyoruz. 5- PORTB ye display'de 5 sayısını göstermek için gerekli data giriliyor ( ). 6-10'lar basamağı aktif yapılıyor, diğerleri pasif (PORTA, 1 1 ). 7- Gecikme süresince bekleniyor (20ms). 8- Bekleme bittikten sonra 10'lar basamağı da pasif yapılıyor (PORTA, 1 0 ). 9- PORTB ye display'de 9 sayısını göstermek için gerekli data giriliyor ( ) 'ler basamağı aktif yapılıyor, diğerleri pasif (PORTA, 2 1 ). 11- Gecikme süresince bekleniyor (20 milisaniye). 12- Bekleme bittikten sonra 100'ler basamağı da pasif yapılıyor (PORTA, 2 0 ). Daha sonra 1. basamaktan itibaren işlemler sürekli tekrarlanırsa ekranda sıra ile 3, 5 ve 9 sayıları yazmasına rağmen biz onu 359 sayısı olarak göreceğiz. Bu yöntemi kullanarak PIC'i daha verimli kullanmış olduk. Unutmayalım ki aynı işi daha basit araçları kullanarak veya daha az malzeme kullanarak yapabilenler her zaman öndedir.

8 Şimdi sıra geldi bizim yaptığımız devreye ve programa. Bizim devremizde display'ler arası gecikme sadece 815 mikrosaniye. Bizim devre şemamızda kabloyu kesmek için switch'ler kullanılmıştır. Eğer assembly programını incelerken yandaki açıklamalara da dikkat ederseniz, bunun yanında aşağıdaki devre şemasını da incelerseniz, bu proje hakkında kafanıza takılmış bir soru kalmayacağını düşündüğüm için daha fazla açıklamıyorum İyi eğlenceler.. Şekil 1 list p=16f84a ; İşlemciyi tanımlamak için gerekli satır #include <p16f84a.inc> ; İşlemciye özel değişkenler tanımlı olan ; dosyayı programa dahil etmek için kullanılan ; satır. CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC ; İşlemci calışırken kullanacağı özelliklerin belirlendiği satır ; CP: code protect ; WDT: watch dog timer ; ON = ACIK, OFF = KAPALI ; OSC = kullanılacak osilatör tipi, XT=kristal, LP=low power (iç ; osilatör), RC=direnc kondansatör ikilisi ; Bit tanımaları #define komutu kullanılarak yapılıyor #DEFINE KABLO PORTA,4 ; Tuzak kablosu

9 #DEFINE BOMB PORTA,3 ; Bizim LED bağladığımız ekşın çıkışı #DEFINE BUTON PORTB,7 ; Sayıcıya başla sinyali veren buton #DEFINE DIS1 PORTA,0 ; 1'ler basamağı display'ini aktif etmek ; için kullanılacak #DEFINE DIS10 PORTA,1 ; 10'lar basamağı display'ini aktif etmek ; için kullanılacak #DEFINE DIS100 PORTA,2 ; 100'ler basamağı display'ini aktif etmek ; için kullanılacak ; Byte tanımlamaları EQU komutu kullanılarak yapılıyor SAY1 EQU 0X0F ; Gecikme ve sayma işlemlerinde kullanılacak SAY2 EQU 0X10 ; Gecikme ve sayma işlemlerinde kullanılacak SAY3 EQU 0X11 ; Gecikme ve sayma işlemlerinde kullanılacak SAY4 EQU 0X12 ; Gecikme ve sayma işlemlerinde kullanılacak DIG1 EQU 0X13 ; 1'ler basamağı display'inin göstereceği sayının değerini ; saklayan register DIG10 EQU 0X14 ; 10'lar basamağı display'inin göstereceği sayının ; değerini saklayan register DIG100 EQU 0X15 ; 100'ler basamağı display'inin göstereceği sayının ; değerini saklayan register ORG 0x000 ; Program memory'nin 0. adresini belirtir (reset ; adresi) GOTO BASLA ; BASLA isimli satıra git ORG 0X004 ; Program memory nin 4. adresini belirtir (kesme adresi) RETFIE ; Kesmeden dönmek için kullanılan komut (ama biz kesme ; kullanmıyoruz) GECIK ; 10ms'lik gecikme programı aynı zamanda display'i cağıran bir ; programdan oluşuyor. ; Eğer gecikme yaparken display programı çağırılmasaydı o zaman ; 10ms'lik gecikme ekranda bozulmalara neden olacaktı MOVLW D'4' MOVWF SAY3 CALL EKRANGOSTER ; Display'leri süren program 4 kere çağırılıyor DECFSZ SAY3 GOTO $-2 RETURN DISGEC nop ; İşlem yapma (1 komut çevrimi boyunca) nop MOVLW D'203' ; W register'ına 203 yükle MOVWF SAY1 ; W'yu SAY1 register'ına kopyala (SAY1 <== "203") NOP DECFSZ SAY1 ; SAY1'i 1 azalt sonuç 0 mı?

10 GOTO $-2 ; Hyr: O zaman 2 satır yukarıya dön RETURN ; Ewt: İyi alt programdan çık o zaman DONUSUM ADDWF PCL,F RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' RETLW B' ' ; PCL (program adreslerini hafızasında tutan register) ; ile W'yu toplayıp yine PCL'ye attık ki W'nun içinde ; hangi değer varsa program o kadar satır+1 satır ; sonraya dallansın. 0 varsa 1 alttaki satıra ; dallanacak, 1 varsa 2 alttaki ; Display'e 0 yazdırmak için gerekli olan data ; Display'e 1 yazdırmak için gerekli olan data RETURN EKRANGOSTER MOVFW DIG1 ; Dönüşüm tablosunu kullanmak için 1'ler basamağı ; register'ındaki sayıyı W'ya yükledik CALL DONUSUM ; Dönüşüm tablosu çağırıldı BCF DIS10 ; 10'lar ve 100'ler basamağı display'leri pasif ; yapıldı BCF DIS100 MOVWF PORTB ; 1'ler basamağının sayı data'sı port b'ye gönderildi ; (yani bütün display'lerde aynı anda mevcut ama ; sadece aktif display'de görüntüleniyor) BSF DIS1 ; 1'ler basamağı display'i aktif yapıldı. CALL DISGEC ; display'de görüntülenen sayıdan sonra bir süre ; gecikme yapıldı ; Alttaki 2 program bloğu da üstteki gibi MOVFW DIG10 CALL DONUSUM BCF DIS1 BCF DIS100 MOVWF PORTB BSF DIS10 CALL DISGEC

11 MOVFW DIG100 CALL DONUSUM BCF DIS1 BCF DIS10 MOVWF PORTB BSF DIS100 CALL DISGEC RETURN BASLA BSF STATUS,RP0 ; Ram içindeki BANK1 seçildi ki TRISA ve TRISB ; register'larına ulaşılabilsin MOVLW B' ' MOVWF TRISA MOVLW B' ' MOVWF TRISB ; Bu 4 satırda PORTA'nın 4., PORTB nin 8. bit'i giriş, ; diğer bütün port bit'leri çıkış yapıldı. BCF STATUS,RP0 ; Tekrar BANK0 seçildi MOVLW D'10' ; Önce bütün digit'lerin registerlar'ı 10 ile ; yuklendi, ilerleyen satırlarda niye 9 değilde 10 ; olduğunu anlıcaksınız acele etmeyin :) MOVWF DIG100 MOVWF DIG10 MOVWF DIG1 BSF BOMB ; Önce bomba cıkışı (LED bağlı) aktif edildi (eğer ; "0" olursa (LED sonerse) patlıyor) CALL EKRANGOSTER BTFSS KABLO ; Butona basılmadan once tuzak kablosu kesilmiş mi ; kontrol ediyor. GOTO PATLADI ; Tuzak kablo kesildiyse (PORTA,4 "0V" seviyesine ; çekildiyse) PATLADI isimli satıra gidiyor. BTFSC BUTON ; Butona basılınca geri sayım başlayacak GOTO $-4 ; Butona basılmamışsa tekrar kabloyu kontrol etmeye ; ve ekranda "999" yazmaya devam edecek SAY BTFSS KABLO ; Geri saymayı sürdürürken bir yandan da kablonun ; kesilip kesilmediğini kontrol edecek GOTO PATLADI ; Kablo kesilirse "PATLADI" isimli satırdan programa ; devam edecek. CALL GECIK ; 10 milisaniyede sayıcının değerini 1 azaltacak o ; yuzden 10ms'lik gecikme altprogramını çağırıyor DECF DIG1 ; 1'ler basamağı register'ını 1 azaltarak başlıyoruz ; geri saymaya. Önceden değeri 10 olduğu için 1 ; azaltınca 9 kalıyor ve devam ediyor

12 BTFSS STATUS,Z ; 1'ler basamağı 0 landı mı? GOTO SAY ; Hyr: O zaman azaltmaya devam et MOVLW D'10' ; Evt: O zaman 1 komşuya git 10'lar basamağından ; 1 adet 10 ödünç al :) 1'ler basamağı register'ına ; yükle MOVWF DIG1 ; 1'ler basamağı register'ına yükle DECF DIG10 ; 10'lar basamağından 1 adet 10 ödünç alınca haliyle 1 ; adet azalacak. BTFSS STATUS,Z ; iyi peki azaldın da 0 mı oldun? GOTO SAY ; Hyr: o zaman azaltmaya devam et MOVLW D'10' ; Evt: hadiiii! napcaz.. neyse 100'ler basamağına ; soralım onda vardır belki diyip 100'lerden 1 adet ; 100 alıcaz MOVWF DIG10 ; 10'lar basamagına yüklicez DECF DIG100 ; E nolcak o zaman, 100'ler basamağı 1 azalacak BTFSS STATUS,Z ; Peki 100'ler basamağı azalınca 0 mı kalıcak? GOTO SAY ; Hyr: O zaman daha vakit var geri saymaya devam et ; Evt: Aha şimcik hapı yuttun, bombaya yan bastın.. PATLADI CLRF DIG1 ; Bütün digit'leri 0 yap çünkü geri sayım bitti CLRF DIG10 CLRF DIG100 BCF BOMB ; Bombayı patlat MOVLW D'5' ; LED'i yakıp söndürücez o yüzden de gecikme sağlamak ; için gerekli register'ı hazırla MOVWF SAY4 CALL GECIK ; Saydırırken kullandığımız gecikmeyi 5 ile çarpıp ; burada da kullandık DECFSZ SAY4 GOTO $-2 BSF BOMB ; Şimdi LED'i yak ve yine belirli süre bekle MOVLW D'10' ; Yukarıda 5 ile çarptık burada 10 ile çünkü o ; şekildeki bi yanıp sönme efekti daha etkileyici MOVWF SAY4 CALL GECIK DECFSZ SAY4 GOTO $-2 GOTO PATLADI END

13 Bağlantılar Geri sayım cihazının ISIS ve.hex dosyası: Diyot ve transistörler hakkında daha detaylı bilgi için bakınız: Yaptığımız cihaza benzer başka bir örnek için (Cihazın daha gelişmiş özellikleri var ama kullanılan programlama teknikleri çok gelişmiş değil, yeni başlayanlar anlayabilir rahatlıkla.): Common anode ve cathode display iç bağlantısı için örnek:

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu Makaleler PIC ile LED Yakıp Söndüren Devre PIC ile LED Yakıp Söndüren Devre Canol Gökel - 13 Ekim 2006 Giriş Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde PIC'e yeni başlayanlar için basit

Detaylı

# PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak #PIC enerjilendiğinde PORTA içeriğinin tersini PORTB de karşılık gelen biti 0 olacak

# PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak #PIC enerjilendiğinde PORTA içeriğinin tersini PORTB de karşılık gelen biti 0 olacak # PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak - LIST=16F84 - PORTB yi temizle - BANK1 e geç - PORTB nin uçlarını çıkış olarak yönlendir - BANK 0 a geç - PORT B nin 0. bitini 1 yap - SON ;pic tanıtması

Detaylı

PIC TABANLI, 4 BASAMAKLI VE SER

PIC TABANLI, 4 BASAMAKLI VE SER PIC TABANLI, 4 BASAMAKLI VE SERİ BAĞLANTILI 7 SEGMENT LED PROJESİ Prof. Dr. Doğan İbrahim Yakın Doğu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lefkoşa E-mail: dogan@neu.edu.tr,

Detaylı

BSF STATUS,5 ;bank1 e geçiş CLRF TRISB ;TRISB=00000000 BCF STATUS,5 ;bank0 a geçiş

BSF STATUS,5 ;bank1 e geçiş CLRF TRISB ;TRISB=00000000 BCF STATUS,5 ;bank0 a geçiş +5V ĠġĠN ADI: PORTB DEKĠ LEDLERĠN ĠSTENĠLENĠ YAKMAK/SÖNDÜRMEK GND C F C F X R 5 U OSC/CLKIN RA0 OSC/CLKOUT RA RA RA RA/T0CKI PICFA RB RB RB RB RB RB 0 R R R R5 R R R R D D D D D5 D D D INCLUDE CONFIG P=FA

Detaylı

Mikroişlemciler Ara Sınav---Sınav Süresi 90 Dk.

Mikroişlemciler Ara Sınav---Sınav Süresi 90 Dk. HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mikroişlemciler Ara Sınav---Sınav Süresi 90 Dk. 15 Nisan 2014 1) (10p) Mikroişlemcilerle Mikrodenetleyiceleri yapısal olarak ve işlevsel olarak karşılaştırarak

Detaylı

Deney No Deney Adı Tarih. 3 Mikrodenetleyici Portlarının Giriş Olarak Kullanılması / /201...

Deney No Deney Adı Tarih. 3 Mikrodenetleyici Portlarının Giriş Olarak Kullanılması / /201... 3.1 AMAÇ: Assembly programlama dili kullanarak mikrodenetleyici portlarını giriş olarak kullanmak. GİRİŞ: Bir portun giriş olarak mı yoksa çıkış olarak mı kullanılacağını belirten TRIS kaydedicileridir.

Detaylı

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI Prof. Dr. Doğan İbrahim Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lefkoşa, KKTC E-mail: dogan@neu.edu.tr, Tel: (90) 392 2236464 ÖZET Bilgisayarlara

Detaylı

ROBOT KOL BİTİRME PROJESİ DÖNEM İÇİ RAPORU

ROBOT KOL BİTİRME PROJESİ DÖNEM İÇİ RAPORU ROBOT KOL BİTİRME PROJESİ DÖNEM İÇİ RAPORU İSMAİL KAHRAMAN-ŞEYMA ÖZTÜRK 200713151027 200513152008 Robot Kol Mekanizması: Şekildeki robot-insan benzetmesinden yola çıkarak, bel kısmı tekerlekli ve sağa-sola-ileri-geri

Detaylı

HUNRobotX - Makaleler - Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü. Makaleler Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü

HUNRobotX - Makaleler - Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü. Makaleler Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü Makaleler Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü Yazan: Mustafa Tufaner, Düzenleyen: Canol Gökel - 18 Kasım 2006 Giriş Robotikte sıkça kullanılabilecek bir uygulama ile karşınızdayız.

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display )

LCD (Liquid Crystal Display ) LCD (Liquid Crystal Display ) Hafif olmaları,az yer kaplamaları gibi avantajları yüzünden günlük hayatta birçok cihazda tercih edilen Standart LCD paneller +5 V ile çalışır ve genellikle 14 konnektor lü

Detaylı

1. PORTB ye bağlı 8 adet LED i ikili sayı sisteminde yukarı saydıracak programı

1. PORTB ye bağlı 8 adet LED i ikili sayı sisteminde yukarı saydıracak programı 1. PORTB ye bağlı 8 adet LED i ikili sayı sisteminde yukarı saydıracak programı yazınız. SAYAC1 EQU 0X20 devam movlw B'00000000' call DELAY incf PORTB,f ;Akü ye 0' sabit değerini yaz. ;Aküdeki değer PORTB

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Step Motor Step motor fırçasız elektrik motorlarıdır. Step motorlar ile tam bir tur dönmeyi yüksek sayıda adımlara bölebilmek mümkündür (200 adım). Step motorları sürmek için, sürekli gerilim uygulamak

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 4. Ders: Kesme Đşlemleri ve Timer Bileşeninin Kullanımı HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 4. Ders: Kesme Đşlemleri ve Timer Bileşeninin Kullanımı Yazan:

Detaylı

16F84 ü tanıt, PORTB çıkış MOVLW h FF MOWF PORTB

16F84 ü tanıt, PORTB çıkış MOVLW h FF MOWF PORTB MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRODENETLEYİCİLER 1 - DERS NOTLARI (Kısım 3) Doç. Dr. Hakan Ündil Program Örneği 9 : Gecikme altprogramı kullanarak Port B ye bağlı tüm LED leri yakıp söndüren bir program için akış

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD (Liquid Crystal Display) LCD (Liquid Crystal Display) LCD ekranlar bize birçok harfi, sayıları, sembolleri hatta Güney Asya ülkelerin kullandıkları Kana alfabesindeki karakterleri de görüntüleme imkanını verirler. LCD lerde hane

Detaylı

UYGULAMA 05_01 MİKRODENETLEYİCİLER 5.HAFTA UYGULAMA_05_01 UYGULAMA_05_01. Doç.Dr. SERDAR KÜÇÜK

UYGULAMA 05_01 MİKRODENETLEYİCİLER 5.HAFTA UYGULAMA_05_01 UYGULAMA_05_01. Doç.Dr. SERDAR KÜÇÜK UYGULAMA 05_01 MİKRODENETLEYİCİLER 5.HAFTA Doç.Dr. SERDAR KÜÇÜK PORTB den aldığı 8 bitlik giriş bilgisini PORTD ye bağlı LED lere aktaran MPASM (Microchip Pic Assembly) Doç. Dr. Serdar Küçük SK-2011 2

Detaylı

PIC 16F84 VE TEK BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ

PIC 16F84 VE TEK BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ DERSĐN ADI : MĐKROĐŞLEMCĐLER II DENEY ADI : PIC 16F84 VE ĐKĐ BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ PIC 16F84 VE TEK BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ PIC 16F84 VE VAVĐYEN ANAHTAR ĐLE BĐR LED KONTROLÜ ÖĞRENCĐ ĐSMĐ : ALĐ METĐN

Detaylı

Program Kodları. void main() { trisb=0; portb=0; while(1) { portb.b5=1; delay_ms(1000); portb.b5=0; delay_ms(1000); } }

Program Kodları. void main() { trisb=0; portb=0; while(1) { portb.b5=1; delay_ms(1000); portb.b5=0; delay_ms(1000); } } Temrin1: PIC in PORTB çıkışlarından RB5 e bağlı LED i devamlı olarak 2 sn. aralıklarla yakıp söndüren programı yapınız. En başta PORTB yi temizlemeyi unutmayınız. Devre Şeması: İşlem Basamakları 1. Devreyi

Detaylı

Assembler program yazımında direkt olarak çizgi ile gösterilmemesine rağmen ekranınız ya da kağıdınız 4 ayrı sütunmuş gibi düşünülür.

Assembler program yazımında direkt olarak çizgi ile gösterilmemesine rağmen ekranınız ya da kağıdınız 4 ayrı sütunmuş gibi düşünülür. BÖLÜM 4 4. PIC PROGRAMLAMA Herhangi bir dilde program yazarken, öncelikle kullanılacak dil ve bu dilin editörünü kullanabilmek önemlidir. Biz bu işlem için Mplab programını kullanacağız. Bu sebeple aslında

Detaylı

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER 1 MİKROİŞLEMCİLER RESET Girişi ve DEVRESİ Program herhangi bir nedenle kilitlenirse ya da program yeniden (baştan) çalıştırılmak istenirse dışarıdan PIC i reset yapmak gerekir. Aslında PIC in içinde besleme

Detaylı

KOMUT AÇIKLAMALARI VE ÖRNEKLERİ

KOMUT AÇIKLAMALARI VE ÖRNEKLERİ KOMUT AÇIKLAMALARI VE ÖRNEKLERİ Komut açıklamalarında kullanılan harflerin anlamları: F : File(dosya), kaynak ve bilgi alınan yeri ifade eder. D : Destination (hedef), işlem sonucunun kaydedileceği yer.

Detaylı

W SAYAC SAYAC SAYAC. SAYAC=10110110 ise, d=0 W 01001001

W SAYAC SAYAC SAYAC. SAYAC=10110110 ise, d=0 W 01001001 MOVLW k Move Literal to W k sabit değerini W saklayıcısına yükler. MOVLW h'1a' W 1A. Hexadecimal 1A sayısı W registerine yüklenir. MOVF f,d Move f f saklayıcısının içeriğini W veya f'e yükler. MOVF SAYAC,0

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK MİKRODENETLEYİCİ 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK MİKRODENETLEYİCİ 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK MİKRODENETLEYİCİ 2 ANKARA 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik

Detaylı

KONFİGÜRASYON BİTLERİ

KONFİGÜRASYON BİTLERİ MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRODENETLEYİCİLER 1 - DERS NOTLARI (Kısım 2) Doç. Dr. Hakan Ündil INCLUDE Dosyalar Assembly programlarını yazarken kullanılacak register adreslerini (EQU) komutu ile tanımlamak hem

Detaylı

IŞIĞA YÖNELEN PANEL. Muhammet Emre Irmak. Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

IŞIĞA YÖNELEN PANEL. Muhammet Emre Irmak. Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü IŞIĞA YÖNELEN PANEL Muhammet Emre Irmak Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü e-posta: memreirmak@gmail.com ÖZET Işığa yönelen panel projesinin amacı,

Detaylı

PIC Mikrodenetleyiciler. Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1

PIC Mikrodenetleyiciler. Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1 PIC Mikrodenetleyiciler PIC MCU= CPU + I/O pinleri+ Bellek(RAM/ROM) Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1 PIC Mikro denetleyici Programlama Assembly programlama dili, çoğu zaman özel alanlarda geliştirilen

Detaylı

PIC MIKRODENETLEYICILER-3: GECĠKME ve KESME PROGRAMLARI

PIC MIKRODENETLEYICILER-3: GECĠKME ve KESME PROGRAMLARI P I C 1 6 F 8 4 / P I C 1 6 F 8 7 7 K O M U T S E T İ PIC MIKRODENETLEYICILER-3: GECĠKME ve KESME PROGRAMLARI Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1 Gecikme Programları Örnek 1: Tek bir döngü ile yaklaģık

Detaylı

DERS 7 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 örnek programlar Dallanma komutları Sonsuz döngü

DERS 7 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 örnek programlar Dallanma komutları Sonsuz döngü DERS 7 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK PIC 16F84 örnek programlar Dallanma komutları Sonsuz döngü Ders 7, Slayt 2 1 PROGRAM 1 RAM bellekte 0x0C ve 0x0D hücrelerinde tutulan iki 8-bit sayının toplamını hesaplayıp

Detaylı

HUNRobotX - Makaleler - Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı. Makaleler Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı

HUNRobotX - Makaleler - Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı. Makaleler Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı Makaleler Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı Yazan: Mustafa Tufaner, Düzenleyen: Canol Gökel - 31 Ocak 2007 Giriş Merhaba, bu

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 3. Ders: Bazı Özel İşlev Yazmaçları ve Altprogram Kavramı HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 3. Ders: Bazı Özel İşlev Yazmaçları ve Altprogram Kavramı Yazan:

Detaylı

8 Ledli Havada Kayan Yazı

8 Ledli Havada Kayan Yazı 8 Ledli Havada Kayan Yazı Hazırlayan Eyüp Özkan Devre Şemasının ISIS Çizimi Devre şemasından görüldüğü gibi PIC16F84A mikro denetleyicisinin Port B çıkışlarına 8 adet LED ve dirençler bağlı. 4MHz lik kristal

Detaylı

7 Segment Display Kullanımı Ve LOOK-UP (dönüşüm tablosu) oluşturma

7 Segment Display Kullanımı Ve LOOK-UP (dönüşüm tablosu) oluşturma PIC Assembly Ders 5 7 Segment Display Kullanımı Ve LOOK-UP (dönüşüm tablosu) oluşturma Bu dersimize kadar bahsettiğimiz örneklerde mikrodenetleyicimizin dış dünyaya gönderdiği komutları mikrodenetleyicinin

Detaylı

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (Vize) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (Vize) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (Vize) Prof. Dr. Hakan Ündil 2016-2017 Bahar (MİKRODENETLEYİCİLER I DERS NOTLARI nın devamıdır. Sadece VİZE için olan kısımdır) 6. BÖLÜM - ALT PROGRAMLAR Program içerisinde

Detaylı

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ Doç. Dr. Melih Cevdet İNCE DENEYLER Deney_1: 8085 Simülatör Kullanımı Deney_2: 8085

Detaylı

BÖLÜM 3 3. PIC 16F8X KOMUTLARI 3.1.KULLANILAN SEMBOLLER: 3.2.KOMUTLAR VE KULLANIM ÖRNEKLERİ

BÖLÜM 3 3. PIC 16F8X KOMUTLARI 3.1.KULLANILAN SEMBOLLER: 3.2.KOMUTLAR VE KULLANIM ÖRNEKLERİ BÖLÜM 3 3. PIC 16F8X KOMUTLARI 3.1.KULLANILAN SEMBOLLER: f : File register, Herhangi bir değişkenle tarif edilen bir saklayıcı adresi (0h-7Fh) k : Sabit değer (genellikle (0-FF arasında) d : Destination

Detaylı

Hyper Terminal programı çalıştırıp Uygun COM portu ve iletişim parametrelerinin ayarları yapılıp bekletilmelidir.

Hyper Terminal programı çalıştırıp Uygun COM portu ve iletişim parametrelerinin ayarları yapılıp bekletilmelidir. DENEY 1: PIC 16F84 DEN BİLGİSAYARA VERİ GÖNDERME Bu uygulamada verici kısım PIC16F84, alıcı kısım ise bilgisayardır. Asenkron iletişim kurallarına göre her iki tarafta aynı parametreler kullanılacaktır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ MİKRODENETLEYİCİ-3 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ Doç. Dr. Melih Cevdet İNCE DENEYLER Deney_1: Program yazma, derleme, pic e yükleme,

Detaylı

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (VİZE KONULARI) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar-Vize

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (VİZE KONULARI) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar-Vize MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (VİZE KONULARI) Prof. Dr. Hakan Ündil 2014-2015 Bahar-Vize BÖLÜM 7 - LOJİK İŞLEM KOMUTLARI 7.1. RLF Komutu (Bir bit Sola Kaydırma) Bir file register içinde bulunan

Detaylı

Mikroislemci Kontrollu Prototip Trafik Lambalari ve Geri Sayici

Mikroislemci Kontrollu Prototip Trafik Lambalari ve Geri Sayici Mikroislemci Kontrollu Prototip Trafik Lambalari ve Geri Sayici Mahmut KISACIK ve Doç.Dr. Hasan KÖMÜRCÜGIL Bilgisayar Mühendisligi Bölümü, Dogu Akdeniz Üniversitesi Gazimagusa-Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 2. Ders: Çalışma Mantığı ve Komutlar HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 2. Ders: Çalışma Mantığı ve Komutlar Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel

Detaylı

Sistem Gereksinimleri: Uygulama Gelistirme: PIC Mikroislemcisinin Programlanmasi: PIC Programlama Örnekleri -1

Sistem Gereksinimleri: Uygulama Gelistirme: PIC Mikroislemcisinin Programlanmasi: PIC Programlama Örnekleri -1 PIC Programlama Örnekleri -1 Sistem Gereksinimleri: PIC programlayicinin kullanilabilmesi için; Win98 ve üstü bir isletim sistemi Paralel port 60 MB veya daha üstü disk alani gerekmektedir. Ancak programlama

Detaylı

5. BÖLÜM - DÖNGÜ (ÇEVRİM) ve Z BAYRAĞI

5. BÖLÜM - DÖNGÜ (ÇEVRİM) ve Z BAYRAĞI MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2015-2016 Bahar-Vize (MİKRODENETLEYİCİLER I DERS NOTLARI nın devamıdır. Sadece VİZE için olan kısımdır) 5. BÖLÜM - DÖNGÜ (ÇEVRİM) ve Z BAYRAĞI

Detaylı

DENEY 1. 7408 in lojik iç şeması: Sekil 2

DENEY 1. 7408 in lojik iç şeması: Sekil 2 DENEY 1 AMAÇ: VE Kapılarının (AND Gates) çalısma prensibinin kavranması. Çıkıs olarak led kullanılacaktır. Kullanılacak devre elemanları: Anahtarlar (switches), 100 ohm ve 1k lık dirençler, 7408 entegre

Detaylı

DENEY-2. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

DENEY-2. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ DENEY-2 SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ 31 DENEY 2-1: YEDİ SEGMENT GÖSTERGE ÜZERİNDE VERİ GÖRÜNTÜLEME AMAÇ: Mikrodenetleyicinin portuna

Detaylı

BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı

BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı 1 BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı İkinci Çalışma Sayısal giriş ucunun çeşitli konum ve hareketlerini algılama Bu çalışmada tipik bir anahtara bağlanmış olarak kullanılan sayısal giriş ucundaki konum ve

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi

Yrd.Doç. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi B Yrd.Doç. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi Kesmeler Kesme (Interrupt), mikro denetleyicinin gerçekleştirdiği işleme bakmaksızın belirli durumların/olayların olması durumunda

Detaylı

PIC UYGULAMALARI. Öğr.Gör.Bülent Çobanoğlu

PIC UYGULAMALARI. Öğr.Gör.Bülent Çobanoğlu PIC UYGULAMALARI STEP MOTOR UYGULAMLARI Step motor Adım motorları (Step Motors), girişlerine uygulanan lojik sinyallere karşılık analog dönme hareketi yapan fırçasız, sabit mıknatıs kutuplu DC motorlardır.

Detaylı

Mikro denetleyicili Uygulama devresi bileşenleri

Mikro denetleyicili Uygulama devresi bileşenleri Mikro denetleyicili Uygulama devresi bileşenleri Bir PIC mikro denetleyici ile uygulama gerçekleştirebilmek için ; Besleme devresi, Reset sinyali, Osilatör devresi, Uygulama devresi elemanlarına İhtiyaç

Detaylı

Komutların İşlem Süresi

Komutların İşlem Süresi Komutların İşlem Süresi PIC lerde ŞARTSIZ dallanma komutları (GOTO, CALL, RETURN gibi ) hariç tüm Assembly dili komutları 1 saat saykılı (cycle) çeker. ŞARTLI dallanma komutları ise normalde 1 saat saykılı

Detaylı

# PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak #PIC enerjilendiğinde PORTA içeriğinin tersini PORTB de karşılık gelen biti 0 olacak

# PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak #PIC enerjilendiğinde PORTA içeriğinin tersini PORTB de karşılık gelen biti 0 olacak # PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak - başla - LIST=16F84 - PORTB yi temizle - BANK1 e geç - PORTB nin uçlarını çıkış olarak yönlendir - BANK 0 a geç - PORT B nin 0. bitini 1 yap - SON ;pic

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1

KAÇAK AKIM RÖLESİ. www.ulusanelektrik.com.tr. Sayfa 1 DELAB TM-18C KAÇAK AKIM RÖLESİ İÇERİK GENEL / BUTON FONKSİYONLARI.2 PARAMETRE AYARLARI...2 PARAMETRE AÇIKLAMALARI 3 KAÇAK AKIM AYARLARI...3 AÇMA SÜRESİ AYARLARI.3 AŞIRI AKIM AYARLARI...4 ÇALIŞMA SÜRESİ..4

Detaylı

BÖLÜM 1 ALT PROGRAMLAR 1.1.ALTPROGRAM NEDİR?

BÖLÜM 1 ALT PROGRAMLAR 1.1.ALTPROGRAM NEDİR? 0 BÖLÜM 1 ALT PROGRAMLAR 1.1.ALTPROGRAM NEDİR? Programlamada döngü kadar etkili bir diğer kullanım şekli de alt programlardır. Bu sistemde işlemin birkaç yerinde lazım olan bir program parçasını tekrar

Detaylı

LPC2104 Mikro Denetleyicisini KEIL İle Programlamak

LPC2104 Mikro Denetleyicisini KEIL İle Programlamak LPC2104 Mikro Denetleyicisini KEIL İle Programlamak Program yazabilmek için öncelikle komutları tanımamız ve ne işe yaradıklarını bilmemiz gerekir. Komutlar yeri geldikçe çalışma içerisinde anlatılacaktır.

Detaylı

PIC MİKRODENETLEYİCİLERİN HAFIZA YAPISI. Temel olarak bir PIC içerisinde de iki tür hafıza bulunur:

PIC MİKRODENETLEYİCİLERİN HAFIZA YAPISI. Temel olarak bir PIC içerisinde de iki tür hafıza bulunur: PIC MİKRODENETLEYİCİLERİN HAFIZA YAPISI Temel olarak bir PIC içerisinde de iki tür hafıza bulunur: 1. Program Hafızası (ROM,PROM,EPROM,FLASH) Programı saklar, kalıcıdır. 2. Veri Hafızası (RAM, EEPROM)

Detaylı

Çizgi İzleyen Robot Yapımı

Çizgi İzleyen Robot Yapımı Çizgi İzleyen Robot Yapımı Elektronik Elektronik tasarım için yapılması gerek en önemli şey kullanılacak malzemelerin doğru seçilmesidir. Robotun elektronik aksamı 4 maddeden oluşur. Bunlar; 1. Sensörler

Detaylı

PIC16F877A nın Genel Özellikleri

PIC16F877A nın Genel Özellikleri BÖLÜM 3 PIC16F877A nın Genel Özellikleri 3.1 Mikrodenetleyici Mimarisi 3.2 PIC16Fxxx Komut Seti 3.3 PIC16F877A Bellek Organizasyonu 3.4 Giriş/Çıkış Portları 3.5 STATUS ve TRIS Kaydedicileri 3.6 Kesme ve

Detaylı

Microprocessors and Programming

Microprocessors and Programming Microprocessors and Programming Dr. Kadir ERKAN Department of Mechatronics Engineering Fall : 2013 10/20/2013 1 Interpretation of Assembly Instructions ADDLW h 10 ; literal (constant) oriented ADDWF TOPLA,d

Detaylı

PROGRAMLANABİLİR ZAMANLAYICI

PROGRAMLANABİLİR ZAMANLAYICI T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROGRAMLANABİLİR ZAMANLAYICI BİTİRME ÇALIŞMASI SULTAN ÜÇOK 203786 HAZİRAN,2011 TRABZON T.C. KARADENİZ TEKNİK

Detaylı

PIC PROGRAMLAMA STEP MOTOR SÜRÜCÜ VE KONTROL AMAÇ NEDİR? Unipolar Step Motorlar. Uç TESPİTİ NASIL YAPILIR?

PIC PROGRAMLAMA STEP MOTOR SÜRÜCÜ VE KONTROL AMAÇ NEDİR? Unipolar Step Motorlar. Uç TESPİTİ NASIL YAPILIR? PIC PROGRAMLAMA hbozkurt@mekatroniklab.com www.mekatroniklab.com.tr STEP MOTOR SÜRÜCÜ VE KONTROL AMAÇ Bu ayki sayımızda, özellikle CNC ve robotik uygulamalarda oldukça yaygın olarak kullanılan step motorlar

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MİKRODENETLEYİCİ-3

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MİKRODENETLEYİCİ-3 T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MİKRODENETLEYİCİ-3 ANKARA, 2008 Millî Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

3.2 PIC16F84 Yazılımı PIC Assembly Assembler Nedir?

3.2 PIC16F84 Yazılımı PIC Assembly Assembler Nedir? 3.2 PIC16F84 Yazılımı 3.2.1 PIC Assembly 3.2.1.1 Assembler Nedir? Assembler,bir text editöründe assembly dili kurallarına göre yazılmış olan komutları pıc in anlayabileceği heksadesimal kodlara çeviren

Detaylı

MİKRODENETLEYİCİ GELİŞTİRME SETİ TASARIM VE UYGULAMALARI. öğrencilerine eğitimleri esnasında iş hayatında karşılaşabilecekleri kontrol işlemleri ve

MİKRODENETLEYİCİ GELİŞTİRME SETİ TASARIM VE UYGULAMALARI. öğrencilerine eğitimleri esnasında iş hayatında karşılaşabilecekleri kontrol işlemleri ve MİKRODENETLEYİCİ GELİŞTİRME SETİ TASARIM VE UYGULAMALARI Muciz ÖZCAN 1 Hidayet GÜNAY 2 1 Selçuk Üniversitesi KONYA 2 MPG Makine Prodüksiyon Grubu Arge- Müh. KONYA Özet Haberleşme, Elektronik, Kontrol ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31

İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 2. KLAVYE RB0... 19 3. KLAVYE RBHIGH... 27 4. 4 DİSPLAY... 31 İÇİNDEKİLER 1. KLAVYE... 11 Satır ve Sütunlar...11 Devre Şeması...14 Program...15 PIC 16F84 ile 4x4 klavye tasarımını gösterir. PORTA ya bağlı 4 adet LED ile tuş bilgisi gözlenir. Kendiniz Uygulayınız...18

Detaylı

FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU

FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU FP52 PROXIMITY KART OKUYUCUSU KULLANIM KILAVUZU FP52 kart okuyucusunu; Mody serisi dış kapı buton modülleri ile birlikte kullanılır. Fp52 ile iki farklı röle çıkışı vardır.500 kullanıcıya kadar tanımlanabilir.

Detaylı

Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz.

Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. Ders-2: ---------- Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. Hazırlanan programlarda pic in zaman zaman dış ortamdan bilgi

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 2 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Mikrodenetleyiciyi ve çevre elemanlarını seçebilecek, dijital işlem için gerekli programı hatasız olarak yazabilecek, programı mikrodenetleyiciye yükleyebilecek

Detaylı

MİKRODENETLEYİCİLER ÖRNEK PROGRAMLAR

MİKRODENETLEYİCİLER ÖRNEK PROGRAMLAR MİKRODENETLEYİCİLER ÖRNEK PROGRAMLAR Bülent ÖZBEK Örnek Program -1- B Portuna bağlı LED leri Yakma Bu programda PIC16F84 mikrodenetleyicisinin B portuna bağlı 8 adet LED in yanması sağlanacaktır. Bunu

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MİKRODENETLEYİCİ İLE DİJİTAL İŞLEMLER 523EO0021 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

HUNRobotX - Makaleler - PIC 16 Serisi ile Çarpma İşlemi. Makaleler PIC 16 Serisi ile Çarpma İşlemi

HUNRobotX - Makaleler - PIC 16 Serisi ile Çarpma İşlemi. Makaleler PIC 16 Serisi ile Çarpma İşlemi Makaleler PIC 16 Serisi ile Çarpma İşlemi PIC 16 Serisi ile Çarpma İşlemi Yazan: Kutluhan Akman - 1 Şubat 2007 Giriş Bu yazıda 8 bitlik 2 sayıyı, çarpma komutu olmayan 16 serisi PIC mikrokontrolcülerinde

Detaylı

Mikroişlemci: Merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik devre

Mikroişlemci: Merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik devre MİKRODENETLEYİCİLER Mikroişlemci: Merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik devre Mikrodenetleyici: Bir mikroişlemcinin

Detaylı

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ Doç. Dr. Melih Cevdet İNCE DENEYLER Deney_1: 8085 Simülatör Kullanımı Deney_2:

Detaylı

DC motorların sürülmesi ve sürücü devreleri

DC motorların sürülmesi ve sürücü devreleri DC motorların sürülmesi ve sürücü devreleri Armatür (endüvi) gerilimini değiştirerek devri ayarlamak mümkündür. Endüvi akımını değiştirerek torku (döndürme momentini) ayarlamak mümkündür. Endüviye uygulanan

Detaylı

MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRO DENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2013-2014 Bahar-Final

MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRO DENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2013-2014 Bahar-Final MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRO DENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2013-2014 Bahar-Final BÖLÜM 7 - LOJİK İŞLEM KOMUTLARI 7.1. RLF Komutu (Bir bit Sola Kaydırma) Bir file register içinde bulunan

Detaylı

Bank değiştirme Bir banktan diğerine geçmek için STATUS register denilen özel registerin 5. ve 6. bitinin durumunu değiştirmek gerekir.

Bank değiştirme Bir banktan diğerine geçmek için STATUS register denilen özel registerin 5. ve 6. bitinin durumunu değiştirmek gerekir. File register haritası Bank 0 Bank 1 0 00 INDF 0 80 INDF 0 01 TNF0 0 81 OPTION 0 02 PCL 0 82 PCL 0 03 STATUS 0 83 STATUS 0 04 FSR 0 84 FSR 0 05 PORT A 0 85 TRISA 0 06 PORT B 0 86 TRISB 0 07 0 87 EEPROM

Detaylı

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm)

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm) Circuit 2 Pin 13 Arduino LED (Light Emitting Diode) 1 LED YAKMAK LED 'ler (light-emitting diodes) bir çok elektronik devrede kullanılan güçlü ışık kaynaklarıdır. Çalışmalarımıza ilk olarak her elektronik

Detaylı

(VEYA-DEĞİL kapısı) (Exlusive OR kapısı) (Exlusive NOR kapısı)

(VEYA-DEĞİL kapısı) (Exlusive OR kapısı) (Exlusive NOR kapısı) 1.1 Ön Çalışma Deney çalışmasında yapılacak uygulamaların benzetimlerini yaparak, sonuçlarını ön çalışma raporu olarak hazırlayınız. 1.2 Deneyin Amacı Temel kapı işlemlerinin ve gerçekleştirilmesi. bu

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ 3 Bitlik Bir Sayının mod(5)'ini Bulan Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı: 3 bitlik bir sayının mod(5)'e göre sonucunu bulan

Detaylı

BUTON KONTROLÜ. Pull-Down Bağlantı (Ters Bağlantı) Butona basılmadığında Giriş=1 Butona basıldığında Giriş=0

BUTON KONTROLÜ. Pull-Down Bağlantı (Ters Bağlantı) Butona basılmadığında Giriş=1 Butona basıldığında Giriş=0 BUTON KONTROLÜ PULL-DOWN BAĞLANTI PULL-UP BAĞLANTI PIC girişlerine bağlı botonlara basılıp basılmadığını bilmez. Sadece o girişte 0 mı var 1 mi var onu bilir. Bağlantının türüne göre bu eşleştirmeyi sizin

Detaylı

DENEY-1. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

DENEY-1. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ DENEY-1 SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ 31 DENEY-1-1: BİT YÖNLENDİRMELİ KOMUTLAR İLE PİNLERE DEĞER GÖNDERME AMAÇ: Mikrodenetleyici pinlerine

Detaylı

Bu yürütme, Prof. Dr. Hakan ÜNDİL (Bir haftalık derse ait ders notudur)

Bu yürütme, Prof. Dr. Hakan ÜNDİL (Bir haftalık derse ait ders notudur) MİKROİŞLEMCİ (MİKROPROSESÖR - CPU) NEDİR? Mikroişlemci bir programının yapmak istediği işlemleri, (hafızada bulunan komutları) sırasıyla ile işleyerek icra eder (yürütür). Bu yürütme, 1. Komutun Program

Detaylı

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ

SAYISAL MANTIK LAB. PROJELERİ 1. 8 bitlik Okunur Yazılır Bellek (RAM) Her biri ayrı adreslenmiş 8 adet D tipi flip-flop kullanılabilir. RAM'lerde okuma ve yazma işlemleri CS (Chip Select), RD (Read), WR (Write) kontrol sinyalleri ile

Detaylı

MIKROBILGISAYARLAR ve PIC PROGRAMLAMA TEST ÇALIŞMA SORULARI

MIKROBILGISAYARLAR ve PIC PROGRAMLAMA TEST ÇALIŞMA SORULARI MIKROBILGISAYARLAR ve PIC PROGRAMLAMA TEST ÇALIŞMA SORULARI S1. Aşağıdaki eleman ya da birimlerden hangisi genel bir bilgisayar sisteminin donanımsal yapısında yer almaz? a) Mikroişlemci (CPU) b) Bellek

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

PIC MCU ile UYGULAMALAR

PIC MCU ile UYGULAMALAR PIC MCU ile UYGULAMALAR Gecikme Programları TMRO Gecikmesi 7 Segment Göstergeler Sayaç Örnekleri Trafik Sinyalizasyonu ADC-DAC Uygulamaları Kesmeler ve Uygulamaları Tuş Takımı (Keypad) Uygulamaları Paralel

Detaylı

DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME

DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME DERS 13 PIC 16F84 ile DONANIM SAYICI KULLANIMI İÇERİK KESME Ders 13, Slayt 2 1 TMR0 SAYICISI Ram belleğin h 01 adresi TMR0 adlı özel amaçlı bir saklayıcı olarak düzenlenmiştir. Bu saklayıcı bir sayıcıdır.

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

PIC Mikrodenetleyicileri

PIC Mikrodenetleyicileri PIC Mikrodenetleyicileri Intel 1976 da 8031/51 ailesini piyasaya sürdüğünde dünyanın en popüler mikroişlemcisi olmuştu. Bu işlemci dünya üzerinde 12 den fazla firma tarafından (İntel, Phillips, Dallas,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ MİKRODENETLEYİCİ-4 Ankara 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MİKROİŞLEMCİ (MİKROPROSESÖR - CPU) NEDİR? Prof. Dr. Hakan ÜNDİL (Bir haftalık derse ait ders notudur)

MİKROİŞLEMCİ (MİKROPROSESÖR - CPU) NEDİR? Prof. Dr. Hakan ÜNDİL (Bir haftalık derse ait ders notudur) MİKROİŞLEMCİ (MİKROPROSESÖR - CPU) NEDİR? Prof. Dr. Hakan ÜNDİL (Bir haftalık derse ait ders notudur) Mikroişlemci bir programının yapmak istediği işlemleri, (hafızada bulunan komutları) sırasıyla ile

Detaylı

PIC ASSEMBLY VE MAKROLAR

PIC ASSEMBLY VE MAKROLAR PIC ASSEMBLY VE MAKROLAR Abdullah UNUTMAZ Ağustos 2009 Pic Assembly ve Makrolar H U N R O B O T X M A K A L E L E R #DEFI E #DEFINE anahtar sözcüğü ile kendi tanımladığımız değişkenler, yada include dosyalarında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MİKRODENETLEYİCİYLE ANALOG İŞLEMLER 523EO0022

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MİKRODENETLEYİCİYLE ANALOG İŞLEMLER 523EO0022 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MİKRODENETLEYİCİYLE ANALOG İŞLEMLER 523EO0022 Ankara, 2012 I Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

Yrd. Doç.Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Hazırlayan:Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU 1

Yrd. Doç.Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Hazırlayan:Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU 1 B Yrd. Doç.Dr. Bülent ÇOBANOĞLU Hazırlayan:Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU 1 PIC Mikro denetleyici Programlama Assembly programlama dili, çoğu zaman özel alanlarda geliştirilen yazılımlarda kullanılan alt

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar

DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar DERS 5 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK PIC 16F84 bacak bağlantıları PIC 16F84 bellek yapısı Program belleği RAM bellek Değişken kullanımı Komutlar Ders 5, Slayt 2 1 BACAK BAĞLANTILARI Ders 5, Slayt 3 PIC

Detaylı

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK

BQ370-02 Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal 4 20mA Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 03.05.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm... 4 2. Cihaz

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 1. Ders: PIC Programlamaya Giriş Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel - 4 Haziran

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI PİC UYGULAMA NOTLARI BÖLÜM 1. 1.1 16F84 Mickrodenetleyicisi: PIC16F84 18 pinli bir mikrodenetleyicidir.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MİKRODENETLEYİCİ İLE ANALOG İŞLEMLER ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı