7 Segment Display Kullanımı Ve LOOK-UP (dönüşüm tablosu) oluşturma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "7 Segment Display Kullanımı Ve LOOK-UP (dönüşüm tablosu) oluşturma"

Transkript

1 PIC Assembly Ders 5 7 Segment Display Kullanımı Ve LOOK-UP (dönüşüm tablosu) oluşturma Bu dersimize kadar bahsettiğimiz örneklerde mikrodenetleyicimizin dış dünyaya gönderdiği komutları mikrodenetleyicinin ilgili bacağına led bağlayarak devremizi oluşturmuştuk. Ledi bağlamamızdaki amaç görsel olarak bize bazı anlamlar ifade etmesiydi örneğin problemimizde mikrodenetleyicinin bir sistemi açıp kapadığını varsayarsak biz bu sistemi led kullanarak modellemiştik (klimayı aç/kapa örneğini hatırlayabilirsiniz). Bu modellemenin dışında led ler bize bazı sayısal anlamlar da ifade edebilmekteydi, yine bizden çözmemiz beklenen probleme bağlı olarak yanan led sayısı yada sırası bizim için mikrodenetleyicinin dış dünyaya verdiği çıktı idi. Mikrodenetleyicimizi kullanarak bir dijital sayaç programı yazmamızın istendiğini varsayın..yazdığımız programda çıkış olarak doğrudan rakamları ifade edebilmemiz gerekiyor. Örneğin sayaçta 8 ifade edebilmek için mikrodenetleyici 8 i belirtecek bazı çıkış vermeli. Peki bu 8 rakamını ifade tarzları nasıl olabilir? Mikrodenetleyicinizin çıkışına bağladığınız ledlerin 8 tanesini yakarak kullanıcıya sayacın 8 olduğunu belirtebilirsiniz. Tabi kullanıcının sayacın 8 de olduğunu anlaması için kaç tane ledin yandığını sayması gerekecek.

2 8 sayısını ikilik sisteme çevirip, yanan ledlerin kaçıncı sırada olduklarına göre ikilik sistemde hesaplayabilirsiniz. Bu durumda kullanıcının sayacın 8 de olduğunu bilmesi için ikilik sistemi 10luk sisteme çevirebiliyor olması lazım. Geldik en kolay yönteme, ledleri 8 sayısını oluşturabilecek şekilde dizip yakarsınız. Böylece kullanıcı herhangi bir zihinsel işlem yapmasına gerek kalmadan sizin ifade ettiğiniz rakamın kendisini görecektir. 7 segment display kullanımı da bu noktdan çıkmıştır. Kullanıcıya doğrudan rakamları ifade edebilmektedir. Şekilde de görüldüğü gibi 7 segment, (adından da anlaşılacağı gibi) 7 parçadan oluşmuş ledler topluluğudur. Bu 7 farklı ledlerin yanma kombinasyonuna göre farklı rakamlar oluşmaktadır.

3 Şimdi led lerin yapısından basitçe bahsedelim. Bildiğiniz gibi ideal olarak Led (Light Emitting Diode ) in anotu ve katatu arasına Pozitif gerilim uygularsanız led ışık vermeye başlar. Verdiği ışığın parlaklığı da led in üzerinden geçen akımla orantılıdır. Mikrodenetleyicimizden +5Volt verdiğimizde yanan ledleri nasıl sürdüğümüze bir bakalım. +5V gelince Anot ve katot arasında pozitif bir gerilim oluşmakta ve led yanmakta. Görüldüğü gibi kullandığımız ledlerin katot bacağı ortak olarak toprağa gitmekte. Bu tüm bacaklar toprak hattında birleşmekte.

4 Bir başka şekilde mikrodenetleyicimizden 0 V verdiğimiz ledleri nasıl yakabileceğimize bakalım. Bu sefer de tüm ledlerin anotlarının ortak olarak +5V a bağlandığını görebilirsiniz. 7 Segment üreticileri Bu 7 farklı ledi tek bir paket içerisinde ürettikleri için bu ortak bacakları (anot veya katot) üretim aşamasındayken birbirine bağlayıp sadece ortak bacak olarak 7 segment paketine koymuşlardır. Bunlar nasıl olsa birleşeceği için her led için iki bacak koymak boş yere alan israfı oluşturacaktı.

5 7 Segmentler hangi bacaklarının ortak olduğuna göre sınıflandırılır. Eğer katot bacakları ortak iste ORTAK KATOT(common cathode), anot bacakları ortak ise ORTAK ANOT (common anode) olarak adlandırılırlar. Ayrıca bazı 7Segmentlerde ondalık noktasını belirtebilmek için nokta da bulunmaktadır. ( adresindeki makalemizde de 7segmentler anlatılmıştır makalemizden de faydalanabilirsiniz.) Ortak Katotlu 7 segment kullanarak bazı rakamları oluşturalım: Her bacağın sorumlu olduğu bir kısım mevcuttur. 8 sayısını oluşturmak için tüm bacaklara +5V vermeliyiz. 7 rakamını oluşturmak için 7segmentin bacaklarına +5V vermeliyiz.

6 7 Segmentlerde herhangi bir rakamı gösterebilmek için gördüğünüz gibi 7segment in bazı pinlerini ( ortak katot için 1) (ortak anot için 0) ayarlamamız gerekiyor. Eğer 7 Segmentin tüm bacakları PortB ye bağlı olduğunu düşünürsek 8 sayısı için portb = b sayısı için portb = b ' 6 sayısı için portb = b' '.... PortB nin alt 7 biti 7 segmentin parçalarını kontrol etmek için kullanılıyor. 8. bit istenirse ondalık noktasına bağlanabilir. Rakamları ifade etmek için gereken Portb çıkışlarının doğrudan sayılarla bir ilişkisi yok. Gördüğünüz gibi bir rakamı ifade edebilmemiz için Portb ye sabit bazı değerleri atamalıyız. Örnek: SAYAC yazmacının içeriği 0 ve 9 arasında değiştiğine göre bu yazmacın içeriğini portb ye bağlı 7segmentte gösteriniz. SIFIRMI MOVFW SAYAC XORLW D 0 BTFSS STATUS,Z GOTO SIFIR_DEGIL MOVLW B ' MOVWF PORTB GOTO DONGU SIFIR_DEGIL MOVFW SAYAC SUBLW D 1 BTFSS STATUS,Z GOTO BIR_DEGIL MOVLW B' ' MOVWF PORTB GOTO DONGU BIR_DEGIL MOVFW SAYAC XORLW D 2 BTFSS STATUS,Z GOTO IKI_DEGIL MOVLW B' ' MOVWF PORTB GOTO DONGU IKI_DEGIL Sayac içeriğini W ya attıktan sonra 0 sayısıyla W yazmacını XOR(eşit değil) işlemine tabi tutuyoruz. Eğer W sayıya eşit ise işlemin sonucu 0 olacaktır dolayısıyla STATUS,Z biti 1 olacaktır. Eğer W daki değer XOR işlemine girdiği sayıdan farklı ise sonuç 0 olmayacak STATUS,Z biti de 0 olacaktır. Bu sayde STATUS,Z bitini kontrol ederek iki sayının birbirine eşit olup olmadığını da kontrol ettik. XOR işleminden kafası karışanlar eşitliği kontrol etmek için Çıkarma komutunu da kullanabilirler. W dan bir sayıyı çıkardığınızda sonuç 0 ise(status,z=1) çıkarılan sayı w ya eşit demektir. Bu tip kodları SAYAC registerının aralığına göre yazıyoruz. Eğer Hangi sayı olduğunu bulursak 7 segmentte gösterebilmek için gerekli çıkışları portb den yönlendiriyoruz.

7 Yukarda yaptığımız işlemi tekrar özetleyecek olursak önce SAYAC ın içeriğinin ne olduğunu buluyoruz sonra bulduğumuz sayıyı oluşturacak 7 SEGMENT kısımlarını yakıyoruz. Bu işlem SAYAC yazmacının içerebileceği sayılara göre uzayıp gidiyor. Bu noktada LOOK-UP tablosu bize yardımcı olmak için imdadımıza yetişecektir. LOOK-UP tablosuna geçmeden önce mikrodenetleyicimizin program kodlarını nasıl işlediğine değinelim. ORG 0X08 MOVLW D 4 ;8. program satırı MOVWF SAYAC1 ;9. program satırı MOVLW D 8 ;10. program satırı MOVWF SAYAC2 ;11. program satırı MOVLW D 15 ;12. program satırı MOVWF SAYAC3 ;13. program satırı ORG satırı kendisinden sonra gelen komutun program hafızasında kaçıncı satıra yazılacağını belirttiğini hatırlıyorsunuzdur. Burdaki kodlarımız 8. program satırından başlayarak 13. program satırında son buluyor. Mikrodenetleyici bir komutu işlerken hangi satırı işleyeceğini özel bir yazmaca (PCL program counter low) bakarak karar veriyor. Örneğin PCL in içeriği 8 iken MOVLW D 4 komutunu işliyor. Bu komutu işlemeyi bitirdiği zaman PCL in değerini mikrodenetleyici kendisi 1 arttırıyor ve PCL in içeriği otomatikman 9 oluyor. PIC hangi komutu işleyeceğini bu PCL yazmacına bakarak karar verdiği için 9. program satırını işlemeye koyuyor. PCL her komuttan sonra mikrodenetleyici tarafından 1 arttırıldığı için eğer siz PCL e müdahle etmezseniz yada GOTO veya BTFSS tarzı bir dallanma yoksa bir komutu bitirince bir alttaki komutu işlemeye devam ediyor. Diyelimki PCL e müdahele ediyoruz: ORG 0X08 INCF PCL ;8. program satırı MOVLW D 8 ;9. program satırı MOVWF SAYAC2 ;10. program satırı MOVLW D 15 ;11. program satırı MOVWF SAYAC3 ;12. program satırı PCL in içeriği 8 ise PIC 8. satırdaki komutu işleyecektir. 8. satırda yanda görebileceğiniz gibi INCF PCL komutu var yani PCL i bir arttır. Bu komut PCL in içeriğini bir arttırıp 9 yapacaktır. Ve bir komut işlendiği için mikrodenetleyici kendisi de PCL in içeriğini bir arttıracak böylece PCL in içeriği 10 olacak INCF PCL komutu bitince PCL in değeri böylelikle 10 oldu. Mikrodenetleyici yeni işleyeceği komutu bu yazmaca bakarak seçiyor dediğimize göre mikrodenetleyici artık 10. satırdaki komutu işleyecektir. Bu şekilde 9. program satırını atlamış olduk bu yöntem bizim LOOK-UP(dönüşüm tablosu) oluşturmamızı sağlayacaktır.

8 Dönüşüm tablosu diyip duruyorsun peki bu ne diyenlerin merakını gidermeden önce bir başka komuttan daha bahsetmemiz gerekiyor. Bu komut da RETLW komutu bu komut MOVLW ve RETURN komutunun birleşmiş halidir. Bildiğiniz gibi bir altprogramdan çıkmak için return komutunu kullanıyorduk, MOVLW komutunu ise W ya bir sabit değer atmak için kullanıyorduk. Böylelikle RETLW komutu bizim W ya bir değer atayıp altprogramdan çıkmamızı sağlayacak. ALTPROGRAM. RETLW D 10 ;W ya 10 atayıp altprogramdan çıkıyoruz. Bu W ya sabit bir değer atama işi Dönüşüm tablosu ve 7Segment Display arasındaki bağlantı hakkında size bir ipucu verebiliyordur. Đlk yazdığımız programa bakarsanız SAYAC ın içeriğine göre önce W ya bir değer atıyorduk sonra da bu değeri PORTB ye atayarak 7Segmentte istediğimiz değerin oluşmasını sağlıyorduk. w ya atama işini artık dönüşüm tablosunda (altprogramda) yapacağız. Nihayet söyledik Dönüşüm Tablosu bir altprogramdır. ANAPROGRAM MOVFW SAYAC CALL DONUSUM_TABLOSU MOVWF PORTB GOTO DONGU DONUSUM_TABLOSU ADDWF PCL RETLW B' ' ; 7 segmentte 0 görünmesi için gereken değer RETLW B' ' ; 1 RETLW B' ' ; 2 RETLW B' ' ; 3 RETLW B' ' ; 4 RETLW B' ' ; 5 RETLW B' ' ; 6 RETLW B' ' ; 7 RETLW B' ' ; 8 RETLW B' ' ; 9 Anaprogramda ilk önce W ya SAYAC yazmacının içeriğini atıyoruz ve ardından donusum tablosu altprogramını çağırıyoruz. Bu noktada W nun içeriği SAYAC yazmacının içeriği olduğunu unutmayınız!! Donusum tablosuna girince W ile PCL yazmacını topluyoruz. Yani dolaylı yoldan SAYAC yazmacı ile PCL i toplamış oluyoruz. Bu noktadan sonra sayı vererek gidelim. Örneğin Sayac yazmacının içeriği 0 olsun PCL ile toplayınca PCL in değeri değişmedi. Toplama komutu bitince mikrodenetleyici PCL i bir arttırdı dolayısıyla bir

9 alttaki komutu işlemeye başladı. Peki bu komutta ne var? 7 segmentte 0 ı (SAYAC YAZMACINI) gösterebilmemiz için gerekli değeri W ya atıp altprogramdan çıkıyoruz. Ana programda kaldığımız yer MOVWF PORTB komutu, bu komut W daki değeri PORTB ye atacaktır böylece 7 segmentte 0 sayısını göstermiş olacağız. Dönüşüm tablosuna girdiğimizde W nun değeri 1 olsaydı yani SAYAC yazmacı 1 olsaydı ne olacaktı? ADDWF PCL komutundan dolayı PCL in içeriği 1 artacaktı.komut işlendiği için de mikrodenetleyici PCL in içeriğini 1 arttırınca toplamda PCL in değeri 2 artmış olacaktı. Bu da demek oluyorki enson işlediğimiz komuttan 2 sonraki komutu işleyeceğiz. Bu noktada da RETLW B. Komutunda 1 sayısını 7 segmentte göstermek için gerekli değeri W ya atıp ana programa geri döneceğiz. Ana programda da w daki değeri Portb ye atıp 7segmentte 1 sayısının görünmesini sağlayacağız. Dönüşüm Tablosunu elbette sadece 7Segmentler için kullanmıyoruz. Dönüşüm tablosu bir değeri başka bir değere çevirmek istediğimiz tüm işlemlerde kullanabiliriz.örneğin yazdığımız programda sinus alma işlemi yaptığımızı varsayalım. ANA_PROGRAM MOVFW DERECE CALL SINUS_DONUSUM_TABLOSU MOVWF SIN_DERECE GOTO BIYERLERE SINUS_DONUSUM_TABLOSU ADDWF PCL RETLW D..... BIRDEN FAZLA 7SEGMENT BAĞLAMA 7 segmentin ne olduğunu ve dönüşüm tablosunun nasıl hazırlanabileceğini öğrendik. Şimdi tekrar dersin başındaki örneğe geri dönelim. Örnekteki sayaç şimdi de 108 değerinde olsun. Kullanıcıya 7Segment vasıtasıyla 108 sayısını nasıl belirtiriz? En rahat yöntem 3 tane 7 segment display kullanarak her rakamı bir 7segmentin göstermesi olacaktır fakat burada ufak bir problem karşımıza çıkabilir. 7 segmentin yapısı gereği 7 tane girişe ihtiyaç vardır ve eğer siz her 7 segmentin sadece 1 rakamı göstermesini istiyorsanız mikrodenetleyicinin 3*7=21 tane bacağına ihtiyacınız olacak.mikrodenetleyicinizdeki bacak sayısı az ise bu sizin için önemli bir problem olacaktır. 7segmentlerin muhatabı insanlar olacağından bu sorunun üstesinden gelebilmek için insanların fark edemeyeceği düzeyde değişiklikler yapabiliriz. Bu sorunu çözmek için sinemalarda kullanılan tekniğin bir benzerini kullanacağız. Bildiğiniz gibi sinema filmlerinde filmin her saniyesinde 24 kare yer almaktadır. Đnsan gözü bir saniyede geçen 24 kare arasındaki aralıkları fark edemiyor ve de görüntüyü kare kare olarak değil de sürekli hareket eden bir biçimde algılıyor.

10 Birden fazla 7Segmenti bağlarken her 7 segmentin sayıları ifade eden bacaklarını birbirlerine paralel olarak bağlıyoruz. Bu sistemle eğer 1 sayısını görüntüleyecek çıkışları verirsek 3 7Segmentte de 1 sayısı görülecektir. Fakat biz sadece ilk 7segmentte 1 sayısının görülmesini istiyoruz dolayısıyla istediğimiz 7Segmenti çalıştırabilecek bir sistem geliştirmeliyiz. Bu sistemi geliştirmeden önce 7 segmentteki ortak bacağı hatırlayalım. Eğer ortak katot a sahip 7segmentleri kullanıyorsanız ve eğer bu ortak katot 0V a bağlı değilse verdiğiniz giriş ne olursa olsun 7segmentin hiçbir parçası yanmayacak dolayısıyla bu 7segment pasif durumda olacaktır. Kullanacağımız sistemde istediğimiz 7Segmenti pasif yapabilmemiz için bazı 7segmentlerin ortak bacaklarının bağlantısını bir transistor vasıtasıyla keseceğiz.

11 Önce transistorun ne olduğuna da temel olarak değinmemiz gerekirse NPN tipi bir transistor için eğer Base ile emiter arası 0.6V tan büyük ise Kollektor ve emiter arasında akım geçer yani kollektor ve emiter arasında bir bağlantı oluşur. Fakat Base ile emiter arası 0.6V tan düşük ise Kollektor ve emiter arasında akım geçmeyecek dolayısıyla herhangi bir bağlantı olmayacaktır.(7 segmentleri sürmek için BC337 gibi bir transistör kullanabilirsiniz) Yukarıdaki devrede eğer transistorun base i 0.6V tan büyük ise 7segmentin ortak bacağı toprağa bağlanacak ve 7segment aktif olarak çalışabilecek fakat transistorun base i 0.6Vtan küçük ise 7 segmentin ortak bacağının topraktan bağlantısı kesilecek böylelikle 7 segment pasif duruma geçecektir. Bizim burada yapacağımız işlem bir süre ilk 7 segmenti aktif yapıp display e 1 değerini yazdırmak, ardından ilk 7segmenti pasif 2. 7segmenti aktif yapıp display e 0 değerini yazdırmak yine bir süre sonra son 7 segmenti aktif diğerlerini pasif yapıp displayde 8 değerini göstermek. Aslında olayın sinemada kullanılan sistemle olan benzerliği bu noktada ortaya çıkmaktadır. siz ilk 7segmente 1 değerini yazdırırken diğer 7segmentler boş olacak yani herhangi bir değer görülmeyecek. Đkinci 7segmente 0 yazdırırken de diğer 7segmentlerde hiçbir değer olmayacak. Eğer siz 7segmentlerin tek başına aktif olduğu süreyi insan gözünün fark edebileceği süreden daha kısa bir süre alırsanız, insan gözü 1, 0 ve 8 rakamlarını 3 7segmentte aynı anda görür ve

12 hepsinin tek tek yandığını fark edemez. Bu sayede toplamda PIC in 10 bacağını kullanarak normalde 21 PIC bacağıyla yapabileceğimiz işlemi gerçekleştirebiliriz. Alıştırmalar: 1) 7 segment display in her segmentini portb nin hangi bacağının kontrol ettiğini belirledikten sonra 0 dan 9 a kadar rakamları ifade edebileceğiniz bir dönüşüm tablosu hazırlayınız. 2) PORTA,0 a bağlı bir butona her basıldığında 7 segmentte gösterilen değeri 1 azaltan PORTA,1 e bağlı bir butona basıldığında da 7segmentte gösterilen değeri 1 arttıran bir program yazınız. 7 segmentte gösterilen ilk değerin 5 olduğunu varsayın. 3) 108 değerini 7 segmentlerle gösterebilecek bir program yazınız 4) ders 3 ün sonundaki alıştırmalarda yaptığınız 6. alıştırmayı 7 segment kullanacak şekilde geliştirin. 7 segmentte göstermeniz gereken değer zaten ARACSAYISI yazmacında olacaktır. Kaynaklar ve ilgili makaleler: Çoklu 7segment displaylerle yapılmış güzel bir geri sayım cihazı örneği için adresindeki makalemizi inceleyebilirsiniz. dersleri yazarken herhangi bir kaynaktan faydalanmadım ama pic programlamayı öğrenirken Orhan altınabaşak ın kitabını takip ettiğim için farkında olmadan bazı yerler benzemiş olabilir

1. PORTB ye bağlı 8 adet LED i ikili sayı sisteminde yukarı saydıracak programı

1. PORTB ye bağlı 8 adet LED i ikili sayı sisteminde yukarı saydıracak programı 1. PORTB ye bağlı 8 adet LED i ikili sayı sisteminde yukarı saydıracak programı yazınız. SAYAC1 EQU 0X20 devam movlw B'00000000' call DELAY incf PORTB,f ;Akü ye 0' sabit değerini yaz. ;Aküdeki değer PORTB

Detaylı

DERS 7 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 örnek programlar Dallanma komutları Sonsuz döngü

DERS 7 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK. PIC 16F84 örnek programlar Dallanma komutları Sonsuz döngü DERS 7 PIC 16F84 PROGRAMLAMA İÇERİK PIC 16F84 örnek programlar Dallanma komutları Sonsuz döngü Ders 7, Slayt 2 1 PROGRAM 1 RAM bellekte 0x0C ve 0x0D hücrelerinde tutulan iki 8-bit sayının toplamını hesaplayıp

Detaylı

HUNRobotX - Makaleler - Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı. Makaleler Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı

HUNRobotX - Makaleler - Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı. Makaleler Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı Makaleler Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı Gecikme Kodları Hazırlama ve Gecikme Rutini Hazırlayıcı Yazan: Mustafa Tufaner, Düzenleyen: Canol Gökel - 31 Ocak 2007 Giriş Merhaba, bu

Detaylı

PIC TABANLI, 4 BASAMAKLI VE SER

PIC TABANLI, 4 BASAMAKLI VE SER PIC TABANLI, 4 BASAMAKLI VE SERİ BAĞLANTILI 7 SEGMENT LED PROJESİ Prof. Dr. Doğan İbrahim Yakın Doğu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lefkoşa E-mail: dogan@neu.edu.tr,

Detaylı

# PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak #PIC enerjilendiğinde PORTA içeriğinin tersini PORTB de karşılık gelen biti 0 olacak

# PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak #PIC enerjilendiğinde PORTA içeriğinin tersini PORTB de karşılık gelen biti 0 olacak # PIC enerjilendiğinde PORTB nin 0. biti 1 olacak - LIST=16F84 - PORTB yi temizle - BANK1 e geç - PORTB nin uçlarını çıkış olarak yönlendir - BANK 0 a geç - PORT B nin 0. bitini 1 yap - SON ;pic tanıtması

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu Makaleler Geri Sayım Cihazı HUNRobotX - Makaleler - Geri Sayım Cihazı Geri Sayım Cihazı Yazan: Kutluhan Akman, Düzenleyen: Canol Gökel - 22 Ekim 2006 Giriş Hepinizin bazı macera

Detaylı

HUNRobotX - Makaleler - Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü. Makaleler Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü

HUNRobotX - Makaleler - Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü. Makaleler Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü Makaleler Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü Hız Ayarlı Çoklu DC Motor Kontrolü Yazan: Mustafa Tufaner, Düzenleyen: Canol Gökel - 18 Kasım 2006 Giriş Robotikte sıkça kullanılabilecek bir uygulama ile karşınızdayız.

Detaylı

W SAYAC SAYAC SAYAC. SAYAC=10110110 ise, d=0 W 01001001

W SAYAC SAYAC SAYAC. SAYAC=10110110 ise, d=0 W 01001001 MOVLW k Move Literal to W k sabit değerini W saklayıcısına yükler. MOVLW h'1a' W 1A. Hexadecimal 1A sayısı W registerine yüklenir. MOVF f,d Move f f saklayıcısının içeriğini W veya f'e yükler. MOVF SAYAC,0

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Step Motor Step motor fırçasız elektrik motorlarıdır. Step motorlar ile tam bir tur dönmeyi yüksek sayıda adımlara bölebilmek mümkündür (200 adım). Step motorları sürmek için, sürekli gerilim uygulamak

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu PIC Assembly Dersleri 3. Ders: Bazı Özel İşlev Yazmaçları ve Altprogram Kavramı HUNRobotX - PIC Assembly Dersleri 3. Ders: Bazı Özel İşlev Yazmaçları ve Altprogram Kavramı Yazan:

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display )

LCD (Liquid Crystal Display ) LCD (Liquid Crystal Display ) Hafif olmaları,az yer kaplamaları gibi avantajları yüzünden günlük hayatta birçok cihazda tercih edilen Standart LCD paneller +5 V ile çalışır ve genellikle 14 konnektor lü

Detaylı

Mikroişlemciler Ara Sınav---Sınav Süresi 90 Dk.

Mikroişlemciler Ara Sınav---Sınav Süresi 90 Dk. HARRAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mikroişlemciler Ara Sınav---Sınav Süresi 90 Dk. 15 Nisan 2014 1) (10p) Mikroişlemcilerle Mikrodenetleyiceleri yapısal olarak ve işlevsel olarak karşılaştırarak

Detaylı

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (VİZE KONULARI) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar-Vize

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (VİZE KONULARI) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar-Vize MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (VİZE KONULARI) Prof. Dr. Hakan Ündil 2014-2015 Bahar-Vize BÖLÜM 7 - LOJİK İŞLEM KOMUTLARI 7.1. RLF Komutu (Bir bit Sola Kaydırma) Bir file register içinde bulunan

Detaylı

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (Vize) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar

MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (Vize) Prof. Dr. Hakan Ündil Bahar MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI (Vize) Prof. Dr. Hakan Ündil 2016-2017 Bahar (MİKRODENETLEYİCİLER I DERS NOTLARI nın devamıdır. Sadece VİZE için olan kısımdır) 6. BÖLÜM - ALT PROGRAMLAR Program içerisinde

Detaylı

PIC16F87X te ADC MODÜLÜNÜN KULLANIMI

PIC16F87X te ADC MODÜLÜNÜN KULLANIMI PIC16F87X te ADC MODÜLÜNÜN KULLANIMI Emre YAVUZ Temmuz 2009 PIC16F87X te ADC MODÜLÜ Ü KULLA IMI Bu makalemizde PIC16F87X serisi mikrodenetleyicilerde ADC modülünün temel düzeyde kullanımını anlatacağım.

Detaylı

Deney No Deney Adı Tarih. 3 Mikrodenetleyici Portlarının Giriş Olarak Kullanılması / /201...

Deney No Deney Adı Tarih. 3 Mikrodenetleyici Portlarının Giriş Olarak Kullanılması / /201... 3.1 AMAÇ: Assembly programlama dili kullanarak mikrodenetleyici portlarını giriş olarak kullanmak. GİRİŞ: Bir portun giriş olarak mı yoksa çıkış olarak mı kullanılacağını belirten TRIS kaydedicileridir.

Detaylı

BSF STATUS,5 ;bank1 e geçiş CLRF TRISB ;TRISB=00000000 BCF STATUS,5 ;bank0 a geçiş

BSF STATUS,5 ;bank1 e geçiş CLRF TRISB ;TRISB=00000000 BCF STATUS,5 ;bank0 a geçiş +5V ĠġĠN ADI: PORTB DEKĠ LEDLERĠN ĠSTENĠLENĠ YAKMAK/SÖNDÜRMEK GND C F C F X R 5 U OSC/CLKIN RA0 OSC/CLKOUT RA RA RA RA/T0CKI PICFA RB RB RB RB RB RB 0 R R R R5 R R R R D D D D D5 D D D INCLUDE CONFIG P=FA

Detaylı

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER

B.Ç. / E.B. MİKROİŞLEMCİLER 1 MİKROİŞLEMCİLER RESET Girişi ve DEVRESİ Program herhangi bir nedenle kilitlenirse ya da program yeniden (baştan) çalıştırılmak istenirse dışarıdan PIC i reset yapmak gerekir. Aslında PIC in içinde besleme

Detaylı

BÖLÜM 3 3. PIC 16F8X KOMUTLARI 3.1.KULLANILAN SEMBOLLER: 3.2.KOMUTLAR VE KULLANIM ÖRNEKLERİ

BÖLÜM 3 3. PIC 16F8X KOMUTLARI 3.1.KULLANILAN SEMBOLLER: 3.2.KOMUTLAR VE KULLANIM ÖRNEKLERİ BÖLÜM 3 3. PIC 16F8X KOMUTLARI 3.1.KULLANILAN SEMBOLLER: f : File register, Herhangi bir değişkenle tarif edilen bir saklayıcı adresi (0h-7Fh) k : Sabit değer (genellikle (0-FF arasında) d : Destination

Detaylı

Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz.

Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. Ders-2: ---------- Bu dersimizde pic pinlerinin nasıl input yani giriş olarak ayarlandığını ve bu işlemin nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. Hazırlanan programlarda pic in zaman zaman dış ortamdan bilgi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK MİKRODENETLEYİCİ 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK MİKRODENETLEYİCİ 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZCİLİK MİKRODENETLEYİCİ 2 ANKARA 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik

Detaylı

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI

PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI PIC MİKROKONTROLÖR TABANLI MİNİ-KLAVYE TASARIMI Prof. Dr. Doğan İbrahim Yakın Doğu Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lefkoşa, KKTC E-mail: dogan@neu.edu.tr, Tel: (90) 392 2236464 ÖZET Bilgisayarlara

Detaylı

PIC 16F84 VE TEK BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ

PIC 16F84 VE TEK BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ DERSĐN ADI : MĐKROĐŞLEMCĐLER II DENEY ADI : PIC 16F84 VE ĐKĐ BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ PIC 16F84 VE TEK BUTONLA BĐR LED KONTROLÜ PIC 16F84 VE VAVĐYEN ANAHTAR ĐLE BĐR LED KONTROLÜ ÖĞRENCĐ ĐSMĐ : ALĐ METĐN

Detaylı

GENEL BİLGİ: GEREKLİ MALZEMELER:

GENEL BİLGİ: GEREKLİ MALZEMELER: GENEL BİLGİ: Ondalık haneler için ikili kodlar en az dört bit gerektirmektedir. Dört veya daha fazla bitin olası on ayrı birleşimle düzenlenmesiyle çok çeşitli kodlar elde edilebilir. BCD (ikili kodlu

Detaylı

UYGULAMA 05_01 MİKRODENETLEYİCİLER 5.HAFTA UYGULAMA_05_01 UYGULAMA_05_01. Doç.Dr. SERDAR KÜÇÜK

UYGULAMA 05_01 MİKRODENETLEYİCİLER 5.HAFTA UYGULAMA_05_01 UYGULAMA_05_01. Doç.Dr. SERDAR KÜÇÜK UYGULAMA 05_01 MİKRODENETLEYİCİLER 5.HAFTA Doç.Dr. SERDAR KÜÇÜK PORTB den aldığı 8 bitlik giriş bilgisini PORTD ye bağlı LED lere aktaran MPASM (Microchip Pic Assembly) Doç. Dr. Serdar Küçük SK-2011 2

Detaylı

Assembler program yazımında direkt olarak çizgi ile gösterilmemesine rağmen ekranınız ya da kağıdınız 4 ayrı sütunmuş gibi düşünülür.

Assembler program yazımında direkt olarak çizgi ile gösterilmemesine rağmen ekranınız ya da kağıdınız 4 ayrı sütunmuş gibi düşünülür. BÖLÜM 4 4. PIC PROGRAMLAMA Herhangi bir dilde program yazarken, öncelikle kullanılacak dil ve bu dilin editörünü kullanabilmek önemlidir. Biz bu işlem için Mplab programını kullanacağız. Bu sebeple aslında

Detaylı

(VEYA-DEĞİL kapısı) (Exlusive OR kapısı) (Exlusive NOR kapısı)

(VEYA-DEĞİL kapısı) (Exlusive OR kapısı) (Exlusive NOR kapısı) 1.1 Ön Çalışma Deney çalışmasında yapılacak uygulamaların benzetimlerini yaparak, sonuçlarını ön çalışma raporu olarak hazırlayınız. 1.2 Deneyin Amacı Temel kapı işlemlerinin ve gerçekleştirilmesi. bu

Detaylı

KOMUT AÇIKLAMALARI VE ÖRNEKLERİ

KOMUT AÇIKLAMALARI VE ÖRNEKLERİ KOMUT AÇIKLAMALARI VE ÖRNEKLERİ Komut açıklamalarında kullanılan harflerin anlamları: F : File(dosya), kaynak ve bilgi alınan yeri ifade eder. D : Destination (hedef), işlem sonucunun kaydedileceği yer.

Detaylı

Hacettepe Robot Topluluğu

Hacettepe Robot Topluluğu Hacettepe Robot Topluluğu Makaleler PIC ile LED Yakıp Söndüren Devre PIC ile LED Yakıp Söndüren Devre Canol Gökel - 13 Ekim 2006 Giriş Merhaba arkadaşlar, bu makalemizde PIC'e yeni başlayanlar için basit

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I III. HAFTA DENEY FÖYÜ 3 Bitlik Bir Sayının mod(5)'ini Bulan Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı: 3 bitlik bir sayının mod(5)'e göre sonucunu bulan

Detaylı

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD (Liquid Crystal Display) LCD (Liquid Crystal Display) LCD ekranlar bize birçok harfi, sayıları, sembolleri hatta Güney Asya ülkelerin kullandıkları Kana alfabesindeki karakterleri de görüntüleme imkanını verirler. LCD lerde hane

Detaylı

16F84 ü tanıt, PORTB çıkış MOVLW h FF MOWF PORTB

16F84 ü tanıt, PORTB çıkış MOVLW h FF MOWF PORTB MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRODENETLEYİCİLER 1 - DERS NOTLARI (Kısım 3) Doç. Dr. Hakan Ündil Program Örneği 9 : Gecikme altprogramı kullanarak Port B ye bağlı tüm LED leri yakıp söndüren bir program için akış

Detaylı

LPC2104 Mikro Denetleyicisini KEIL İle Programlamak

LPC2104 Mikro Denetleyicisini KEIL İle Programlamak LPC2104 Mikro Denetleyicisini KEIL İle Programlamak Program yazabilmek için öncelikle komutları tanımamız ve ne işe yaradıklarını bilmemiz gerekir. Komutlar yeri geldikçe çalışma içerisinde anlatılacaktır.

Detaylı

ROBOT KOL BİTİRME PROJESİ DÖNEM İÇİ RAPORU

ROBOT KOL BİTİRME PROJESİ DÖNEM İÇİ RAPORU ROBOT KOL BİTİRME PROJESİ DÖNEM İÇİ RAPORU İSMAİL KAHRAMAN-ŞEYMA ÖZTÜRK 200713151027 200513152008 Robot Kol Mekanizması: Şekildeki robot-insan benzetmesinden yola çıkarak, bel kısmı tekerlekli ve sağa-sola-ileri-geri

Detaylı

PIC MIKRODENETLEYICILER-3: GECĠKME ve KESME PROGRAMLARI

PIC MIKRODENETLEYICILER-3: GECĠKME ve KESME PROGRAMLARI P I C 1 6 F 8 4 / P I C 1 6 F 8 7 7 K O M U T S E T İ PIC MIKRODENETLEYICILER-3: GECĠKME ve KESME PROGRAMLARI Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1 Gecikme Programları Örnek 1: Tek bir döngü ile yaklaģık

Detaylı

MİKRODENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan ÜNDİL Bahar-Final Kısmı

MİKRODENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan ÜNDİL Bahar-Final Kısmı MİKRODENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan ÜNDİL 2014-2015 Bahar-Final Kısmı (NOT: Derslerde işlenen diğer örnekler de Final sınavına dahildir) BÖLÜM 7 - LOJİK İŞLEM KOMUTLARI 7.1. RLF Komutu (Bir

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

DİRENÇLER DĠRENÇLER. 1. Çalışması:

DİRENÇLER DĠRENÇLER. 1. Çalışması: DİRENÇLER DĠRENÇLER 1. Çalışması: Dirençler üzerlerinden geçen akıma zorluk gösteren devre elemanlarıdır. Bu özelliklerinden dolayı gerilimi sınırlamak için kullanılırlar. Çalışırken direnç üzerinde, direncin

Detaylı

GRAFİK TASARIM Hüseyin Güner

GRAFİK TASARIM Hüseyin Güner Kitapçık Hakkında "AkademikPort Hobi Elektronik Devre Projeleri" Eğitimi AkademikPort'un açık kaynaklı elektronik kitap eğitimlerinin ikinci kitapçığı olarak yayınlanmıştır. Bu kitapçıkta sizler için hazırlanan

Detaylı

Şekil 1. 74LS47 entegresi bağlantı şeması

Şekil 1. 74LS47 entegresi bağlantı şeması DENEY 5: ENTEGRELERLE VERİ DAĞITICI ve KOD ÇÖZÜCÜ DEVRELER Deneyin Amaçları 74LS47 7 parçalı display entegresinin yapısını ve kod çözme işlemini öğrenmek ve deneysel olarak doğrulamak. 74LS151 veri seçici

Detaylı

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ

LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ LOJİK DEVRELER-I IV. HAFTA DENEY FÖYÜ 4 Bitlik İki Sayının Tam Toplayıcı Entegresi ile Toplama Ve Çıkarma İşlemlerinin Yapılması Ve Sonucu Segment Display'de Gösteren Devrenin Tasarlanması Deneyin Amacı:

Detaylı

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek

Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek Arduino Uno ile Hc-Sr04 ve Lcd Ekran Kullanarak Mesafe Ölçmek 1 Adet Arduino Uno 1 Adet Hc-Sr04 Ultrasonik mesafe sensörü 1 Adet 16 2 Lcd Ekran 1 Adet Breadbord 1 Adet Potansiyometre 2 Ader led Yeteri

Detaylı

BUTON KONTROLÜ. Pull-Down Bağlantı (Ters Bağlantı) Butona basılmadığında Giriş=1 Butona basıldığında Giriş=0

BUTON KONTROLÜ. Pull-Down Bağlantı (Ters Bağlantı) Butona basılmadığında Giriş=1 Butona basıldığında Giriş=0 BUTON KONTROLÜ PULL-DOWN BAĞLANTI PULL-UP BAĞLANTI PIC girişlerine bağlı botonlara basılıp basılmadığını bilmez. Sadece o girişte 0 mı var 1 mi var onu bilir. Bağlantının türüne göre bu eşleştirmeyi sizin

Detaylı

PIC UYGULAMALARI. Öğr.Gör.Bülent Çobanoğlu

PIC UYGULAMALARI. Öğr.Gör.Bülent Çobanoğlu PIC UYGULAMALARI STEP MOTOR UYGULAMLARI Step motor Adım motorları (Step Motors), girişlerine uygulanan lojik sinyallere karşılık analog dönme hareketi yapan fırçasız, sabit mıknatıs kutuplu DC motorlardır.

Detaylı

Kabuk Programlama (Bash)

Kabuk Programlama (Bash) Kabuk Programlama (Bash) Erkan Esmer Ocak, 2013 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Kabuk(Shell)............................................... 3 3 Çekirdek(Kernel).............................................

Detaylı

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI

PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI PİC HAKKINDA KISA KISA BİLGİLER GİRİŞ/ÇIKIŞ PORTLARI Bazı pinler çevre birimleri ile çoklanmıştır. Peki bu ne demek? Mesela C portundaki RC6 ve RC7 pinleri seri iletişim için kullanılır. Eğer seri iletişimi

Detaylı

TURN-OFF DEVRESİ BASKI DEVRE ÇIKARMA

TURN-OFF DEVRESİ BASKI DEVRE ÇIKARMA DEVRE ŞEMASI TURN-OFF DEVRESİ BASKI DEVRE ÇIKARMA Madde 1: Tüm elemanlar temin edilmelidir. Madde 2: Transistör, entegre gibi elemanların bacak isimleri katalogdan öğrenilmelidir. Madde 3: YERLEŞİM PLANI

Detaylı

DENEY-2. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

DENEY-2. SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ DENEY-2 SABANCI ATL ÖĞRETMENLERİNDEN YAVUZ AYDIN ve UMUT MAYETİN'E VERDİKLERİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ 31 DENEY 2-1: YEDİ SEGMENT GÖSTERGE ÜZERİNDE VERİ GÖRÜNTÜLEME AMAÇ: Mikrodenetleyicinin portuna

Detaylı

MİKRODENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan ÜNDİL Bahar-FİNAL KISMI

MİKRODENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan ÜNDİL Bahar-FİNAL KISMI MİKRODENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan ÜNDİL 2016-2017 Bahar-FİNAL KISMI (NOT: Derslerde işlenen diğer örnekler, Lab. Deneyi ve Sayı Sistemleri de Final sınavına dahildir) BÖLÜM 7 - LOJİK

Detaylı

BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı

BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı 1 BLGM423 Gömülü Sistem Tasarımı İkinci Çalışma Sayısal giriş ucunun çeşitli konum ve hareketlerini algılama Bu çalışmada tipik bir anahtara bağlanmış olarak kullanılan sayısal giriş ucundaki konum ve

Detaylı

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız.

void setup() fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. ARDUİNO PROGRAMLAMA fonksiyonu: Bu fonksiyon program ilk açıldığında bir kere çalışır ve gerekli kalibrasyon, setup komutlarını buraya yazarız. fonksiyonu: Diğer programlama dillerinden alışık olduğumuz

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ. Işığa Dönen Kafa Projesi 2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ. Işığa Dönen Kafa Projesi 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ Işığa Dönen Kafa Projesi 2 Proje Raporu Nurulllah Anıl Afacan-11068011 16.01.2013 İstanbul

Detaylı

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 29 Eki. 1 Kas. 2013

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 29 Eki. 1 Kas. 2013 How to ASP Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 29 Eki. 1 Kas. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine bir

Detaylı

MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRO DENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2013-2014 Bahar-Final

MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRO DENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2013-2014 Bahar-Final MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRO DENETLEYİCİLER 2 DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2013-2014 Bahar-Final BÖLÜM 7 - LOJİK İŞLEM KOMUTLARI 7.1. RLF Komutu (Bir bit Sola Kaydırma) Bir file register içinde bulunan

Detaylı

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Hafta V

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Hafta V How to ASP Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı Hafta V Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine bir değer sunarak

Detaylı

Siz elinizdeki borudan su akımını aktırdıkça, klapa açılıyor, sizin akıttığınız akım ve barajdan akan akım birleşip barajdan aşağı akıyor.

Siz elinizdeki borudan su akımını aktırdıkça, klapa açılıyor, sizin akıttığınız akım ve barajdan akan akım birleşip barajdan aşağı akıyor. TRANSİSTÖRLER: En basit tanımını size yine su akış sistemleri ile anlatayım. Şöyle düşünün, büyük bir baraj var ve bu barajdan akacak suyun akımını, size verilen küçük bir hortumla kontrol etmeniz isteniyor.

Detaylı

DENEY 1. 7408 in lojik iç şeması: Sekil 2

DENEY 1. 7408 in lojik iç şeması: Sekil 2 DENEY 1 AMAÇ: VE Kapılarının (AND Gates) çalısma prensibinin kavranması. Çıkıs olarak led kullanılacaktır. Kullanılacak devre elemanları: Anahtarlar (switches), 100 ohm ve 1k lık dirençler, 7408 entegre

Detaylı

Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi

Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi Tek kararlı(monostable) multivibratör devresi Malzeme listesi: Güç kaynağı: 12V dc Transistör: 2xBC237 LED: 2x5 mm standart led Direnç: 2x330 Ω, 10 K, 100 K Kondansatör: 100μF, 1000μF Şekildeki tek kararlı

Detaylı

PIC ASSEMBLY VE MAKROLAR

PIC ASSEMBLY VE MAKROLAR PIC ASSEMBLY VE MAKROLAR Abdullah UNUTMAZ Ağustos 2009 Pic Assembly ve Makrolar H U N R O B O T X M A K A L E L E R #DEFI E #DEFINE anahtar sözcüğü ile kendi tanımladığımız değişkenler, yada include dosyalarında

Detaylı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı

İLERI MIKRODENETLEYICILER. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı İLERI MIKRODENETLEYICILER Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı BÖLÜM 2 Giriş/Çıkış Portlarının Kullanımı 8051 in Portları 8051 in çift yönlü çalışabilen 4 adet 8 hatlı portu vardır. Her porta SFR

Detaylı

TECO N3 SERĐSĐ HIZ KONTROL CĐHAZI HIZLI BAŞLAT DÖKÜMANI. ADIM 1: Sürücü beslemesini ve motor uçlarını bağlama

TECO N3 SERĐSĐ HIZ KONTROL CĐHAZI HIZLI BAŞLAT DÖKÜMANI. ADIM 1: Sürücü beslemesini ve motor uçlarını bağlama 1/6 TECO N3 SERĐSĐ HIZLI BAŞLAT DÖKÜMANI ADIM 1 Sürücü beslemesini ve motor uçlarını bağlama Monofaze N3 serisinde 220 volt beslemesi L1 (L) ve L3 (N) girişlerine bağlanarak cihaza enerji verilir. Aşağıdaki

Detaylı

Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak.

Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak. Uygulama kağıtları ve Kısa Sınav kağıtlarına; Ad, Soyad, Numara ve Grup No (Ör: B2-5) mutlaka yazılacak. Grup Adı Ön Hazırlıkta bulunan sonuçlardan uygulama kağıdına yazılması gereken değerler deneye gelmeden

Detaylı

5. BÖLÜM - DÖNGÜ (ÇEVRİM) ve Z BAYRAĞI

5. BÖLÜM - DÖNGÜ (ÇEVRİM) ve Z BAYRAĞI MİKRO DENETLEYİCİLER II DERS NOTLARI Prof. Dr. Hakan Ündil 2015-2016 Bahar-Vize (MİKRODENETLEYİCİLER I DERS NOTLARI nın devamıdır. Sadece VİZE için olan kısımdır) 5. BÖLÜM - DÖNGÜ (ÇEVRİM) ve Z BAYRAĞI

Detaylı

IŞIĞA YÖNELEN PANEL. Muhammet Emre Irmak. Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

IŞIĞA YÖNELEN PANEL. Muhammet Emre Irmak. Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü IŞIĞA YÖNELEN PANEL Muhammet Emre Irmak Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü e-posta: memreirmak@gmail.com ÖZET Işığa yönelen panel projesinin amacı,

Detaylı

DERS 11 PIC 16F84 ile ALT PROGRAMLARIN ve ÇEVRİM TABLOLARININ KULLANIMI İÇERİK. Alt Program Çevrim Tabloları Program Sayıcı ( Program Counter PC )

DERS 11 PIC 16F84 ile ALT PROGRAMLARIN ve ÇEVRİM TABLOLARININ KULLANIMI İÇERİK. Alt Program Çevrim Tabloları Program Sayıcı ( Program Counter PC ) DERS 11 PIC 16F84 ile ALT PROGRAMLARIN ve ÇEVRİM TABLOLARININ KULLANIMI İÇERİK Alt Program Çevrim Tabloları Program Sayıcı ( Program Counter PC ) Ders 9, Slayt 2 1 ALT PROGRAM Bir program içerisinde sıkça

Detaylı

DELTA PLC EĞİTİM SETİ KİTAPÇIĞI

DELTA PLC EĞİTİM SETİ KİTAPÇIĞI DELTA PLC EĞİTİM SETİ KİTAPÇIĞI Beti Delta PLC Eğitim Seti üzerinde kullanılan donanımlar Delta marka DVP20SX211T Model PLC DVP16SP11T Genişleme yuvası DOP-B07S411 7 Operatör Paneli PLC CPU sunu üzerindeki

Detaylı

KONFİGÜRASYON BİTLERİ

KONFİGÜRASYON BİTLERİ MİKROİŞLEMCİLER VE MİKRODENETLEYİCİLER 1 - DERS NOTLARI (Kısım 2) Doç. Dr. Hakan Ündil INCLUDE Dosyalar Assembly programlarını yazarken kullanılacak register adreslerini (EQU) komutu ile tanımlamak hem

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı

DENEY 5: KOD DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN TASARIMI

DENEY 5: KOD DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN TASARIMI DENEY 5: KOD DÖNÜŞTÜRÜCÜLERİN TASARIMI 1 Amaç Gray Kod dan İkili Kod a dönüştürücü tasarlamak ve gerçekleştirmek İkili Kod'dan 7-Bölmeli Gösterge ye (7-Segment Display) dönüştürücü tasarlamak ve gerçekleştirmek.

Detaylı

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ Doç. Dr. Melih Cevdet İNCE DENEYLER Deney_1: Program yazma, derleme, pic e yükleme,

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-5 AKTİF DEVRE ELEMANLARI Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİYOTLAR Diyot tek yöne elektrik akımını ileten bir devre elemanıdır. Diyotun

Detaylı

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm)

LED YAKMAK. Circuit 2. Kablo LED. Direnç. Arduino LED. Direnç (330ohm) Circuit 2 Pin 13 Arduino LED (Light Emitting Diode) 1 LED YAKMAK LED 'ler (light-emitting diodes) bir çok elektronik devrede kullanılan güçlü ışık kaynaklarıdır. Çalışmalarımıza ilk olarak her elektronik

Detaylı

ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ. DEVRENİN MONTAJINDA KULLANILAN ARAÇLAR Lehim teli 25 40 watt havya Yankeski Maket bıçağı

ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ. DEVRENİN MONTAJINDA KULLANILAN ARAÇLAR Lehim teli 25 40 watt havya Yankeski Maket bıçağı ROKART VER 3.1 AYRINTILI MONTAJ KILAVUZU MALZEME LİSTESİ 16F628A L293D 7805 16 pin dip soket 18 pin dip soket Tek sıra erkek soket (Header) Kırmızı led Minik sarı ledler x 2 Minik yeşil ledler x 2 2 li

Detaylı

8 Ledli Havada Kayan Yazı

8 Ledli Havada Kayan Yazı 8 Ledli Havada Kayan Yazı Hazırlayan Eyüp Özkan Devre Şemasının ISIS Çizimi Devre şemasından görüldüğü gibi PIC16F84A mikro denetleyicisinin Port B çıkışlarına 8 adet LED ve dirençler bağlı. 4MHz lik kristal

Detaylı

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK Modbus Analog Giriş Kartı 6 Kanal PT100 - PT1000 Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 22.04.2016 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 3 1. Genel Görünüm...

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUVAR DENEY RAPORU

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUVAR DENEY RAPORU ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ SAYISAL ELEKTRONİK LABORATUVAR DENEY RAPORU DENEY 3: KODLAYICILAR Yrd.Doç. Dr. Ünal KURT Arş. Gör. Ayşe AYDIN YURDUSEV Arş.Gör. Merve ŞEN KURT Öğrenci: Adı Soyadı Grup

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇİFT YÖNLÜ KAPI GEÇİŞ SAYMA SİSTEMİ 5. DÖNEM PROJESİ. Kadir ÜSTÜN

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇİFT YÖNLÜ KAPI GEÇİŞ SAYMA SİSTEMİ 5. DÖNEM PROJESİ. Kadir ÜSTÜN KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇİFT YÖNLÜ KAPI GEÇİŞ SAYMA SİSTEMİ 5. DÖNEM PROJESİ Kadir ÜSTÜN Bölümü: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği KOCAELİ, 2016 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... ii 1.

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Eylül 2018

Kullanım Kılavuzu Eylül 2018 Kullanım Kılavuzu Eylül 2018 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Arama Seçeneği... 3 2.1... Bazı Atıf Tarama İpuçları... 4 2.2... Atıf Arama Sonuçlarını Yazdırın... 7 2.3... Detaylar Bölümü... 7 2.4.Gelişmiş Arama

Detaylı

STAFF-02 IVR. KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI. Kasım 2016 Rev.2.0

STAFF-02 IVR. KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI. Kasım 2016 Rev.2.0 STAFF-02 IVR KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI Kasım 2016 Rev.2.0 1. Staff-02 IVR Cihazının Özellikleri STAFF-02 IVR cihazı, bünyesinde ARM7 işlemci ve GSM modül bulunduran, 2 adet röle çıkışı ve 2 adet dijital

Detaylı

PIC Mikrodenetleyiciler. Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1

PIC Mikrodenetleyiciler. Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1 PIC Mikrodenetleyiciler PIC MCU= CPU + I/O pinleri+ Bellek(RAM/ROM) Hazırlayan:Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU 1 PIC Mikro denetleyici Programlama Assembly programlama dili, çoğu zaman özel alanlarda geliştirilen

Detaylı

Mikroişlemci: Merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik devre

Mikroişlemci: Merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik devre MİKRODENETLEYİCİLER Mikroişlemci: Merkezi işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümleşik devrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik devre Mikrodenetleyici: Bir mikroişlemcinin

Detaylı

BJT TRANSİSTÖRLER: Üç Kullanım modu: 1- Lineer mod (amfi) 2- Satürasyon (kısa devre) 3- Cut-off (açık devre)

BJT TRANSİSTÖRLER: Üç Kullanım modu: 1- Lineer mod (amfi) 2- Satürasyon (kısa devre) 3- Cut-off (açık devre) BJT TRANSİSTÖRLER: Üç Kullanım modu: 1- Lineer mod (amfi) 2- Satürasyon (kısa devre) 3- Cut-off (açık devre) Lineer modda, transistör DC devreleri için aşağıdaki şekilde gösterilir: Lineer modda Base Emitter

Detaylı

Bütün ümidim gençliktedir.

Bütün ümidim gençliktedir. Mahmut BORA KARAKUŞ Bütün ümidim gençliktedir. Mustafa Kemal ATATÜRK 2 Hayallerinle Dünyanı Programla 3 Scratch ile Programlamaya Giriş E-Kitabımı okumak için Tıklayınız! 4 Programlama Nedir? Programlama:

Detaylı

Internet Programming I. Hafta III. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Internet Programming I. Hafta III. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Internet Programming I Hafta III Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Dönen Değer? Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİKROİŞLEMCİLİ SİSTEM LABORATUARI İKİLİ TABANDA ÇOK BAYTLI ÇARPMA

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİKROİŞLEMCİLİ SİSTEM LABORATUARI İKİLİ TABANDA ÇOK BAYTLI ÇARPMA İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MİKROİŞLEMCİLİ SİSTEM LABORATUARI İKİLİ TABANDA ÇOK BAYTLI ÇARPMA Aritmetik işlemler onlu sayı sisteminde yapılabileceği gibi diğer sayı sistemleri

Detaylı

MATRİKS VERİ TERMİNALİ GELİŞMİŞ ALARM

MATRİKS VERİ TERMİNALİ GELİŞMİŞ ALARM MATRİKS VERİ TERMİNALİ GELİŞMİŞ ALARM Versiyon 7.0.8 1.12.2013 Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. MATRİKS VERİ TERMİNALİ GELİŞMİŞ ALARM İçindekiler 1. İlk Bilgiler... 2 2. Sekmeler (Alarm Tanımlama

Detaylı

PD103 BUTON LED UYGULAMA DEVRESİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ MALZEME LİSTESİ

PD103 BUTON LED UYGULAMA DEVRESİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ MALZEME LİSTESİ PD103 BUTON LED UYGULAMA DEVRESİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ MALZEME LİSTESİ AÇIK DEVRE ŞEMASI BASKI DEVRESİ PIC16F84 UYGULAMA-1 İŞLEM BASAMAKLARI 1. PIC16F84 te A portunun ilk bitine (RA0) bağlı butona basıldığında,

Detaylı

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır.

Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. I. Önbilgi Transistör Transistörler yarıiletken teknolojisiyle üretilmiş, azınlık-çoğunluk yük taşıyıcılara sahip solidstate elektronik devre elemanlarıdır. =>Solid-state ne demek? Araştırınız. Cevap:

Detaylı

STAFF-02 SMS KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI Aralık 2016 Rev.2.0 FW2.02

STAFF-02 SMS KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI Aralık 2016 Rev.2.0 FW2.02 STAFF-02 SMS KURULUM ve KULLANIM KİTAPÇIĞI Aralık 2016 Rev.2.0 FW2.02 1. Staff-02 SMS Cihazının Özellikleri STAFF-02 SMS cihazı, bünyesinde ARM7 işlemci ve GSM modül bulunduran, 2 adet röle çıkışı ve 2

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ

T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ T.C FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ EET-302 MİKROİŞLEMCİLER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ Doç. Dr. Melih Cevdet İNCE DENEYLER Deney_1: 8085 Simülatör Kullanımı Deney_2: 8085

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ MİKRODENETLEYİCİ-3 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Windows Paint ile Fotoğraf Düzenleme

Windows Paint ile Fotoğraf Düzenleme Windows Paint ile Fotoğraf Düzenleme Düzenlemek istediğimiz fotoğrafımızı windows paint uygulaması ile açıyoruz Görünüm sekmesinden fotoğrafımızın tamamını görene kadar küçültüyoruz bunu yapmamızdaki amaç

Detaylı

Komutların İşlem Süresi

Komutların İşlem Süresi Komutların İşlem Süresi PIC lerde ŞARTSIZ dallanma komutları (GOTO, CALL, RETURN gibi ) hariç tüm Assembly dili komutları 1 saat saykılı (cycle) çeker. ŞARTLI dallanma komutları ise normalde 1 saat saykılı

Detaylı

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Temmuz 2012 Turgut Özal Üniversitesi web sitesi yönetim paneline aşağıdaki link yardımıyla ulaşabiliriz. http://www.turgutozal.edu.tr/webmin/ Karşımıza

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ GÖMÜLÜ SİSTEMLER DENEY FÖYÜ UYGULAMA 1 Ekipman Listesi : 1) Arduino Mega yada Uno 2) 1 Adet Led 3) 1 Adet 220 ohm (veya 330 ohm) Direnç 4) Bread Board 5) Jumper

Detaylı

MONOFAZE MİKROİŞLEMCİLİ REDRESÖR KULLANIM KILAVUZU

MONOFAZE MİKROİŞLEMCİLİ REDRESÖR KULLANIM KILAVUZU MONOFAZE MİKROİŞLEMCİLİ REDRESÖR KULLANIM KILAVUZU Cihazı Devreye Almadan Önce Kullanım Kılavuzunu Mutlaka Okuyunuz. CİHAZIN İLK KURULUMU Cihazınızı Koyacağınız Yerin Zemini Düz Olmalıdır. Cihazın Çalışacağı

Detaylı

Adım 1) Photoshop ekranının üst bölümünde bulunan Window seçeneğinden Animation u seçiyoruz. Ve alt kısımda uzun bir kutucuk açıldığını göreceksiniz.

Adım 1) Photoshop ekranının üst bölümünde bulunan Window seçeneğinden Animation u seçiyoruz. Ve alt kısımda uzun bir kutucuk açıldığını göreceksiniz. Photoshop ta Gif oluşturmak aslında çok kolaydır. İşin en zor kısmı ne gibi görseller kullanacağımıza, içindeki hangi nesneleri hareketli hale getireceğimize karar vermektir. Bu kısmı sizin yaratıcılığınıza

Detaylı

PIC16F877A nın Genel Özellikleri

PIC16F877A nın Genel Özellikleri BÖLÜM 3 PIC16F877A nın Genel Özellikleri 3.1 Mikrodenetleyici Mimarisi 3.2 PIC16Fxxx Komut Seti 3.3 PIC16F877A Bellek Organizasyonu 3.4 Giriş/Çıkış Portları 3.5 STATUS ve TRIS Kaydedicileri 3.6 Kesme ve

Detaylı