BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINDA GELİNEN NOKTA Meslek Mensubu Olarak Bağımsız Denetçi: Analiz ve Öneriler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINDA GELİNEN NOKTA Meslek Mensubu Olarak Bağımsız Denetçi: Analiz ve Öneriler"

Transkript

1 BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINDA GELİNEN NOKTA Meslek Mensubu Olarak Bağımsız Denetçi: Analiz ve Öneriler Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 1 Haziran 2018, İstanbul

2 Bağımsız Denetim Sektörünün Unsurları Talep Edenler (Müşteriler) Arz Edenler (Bağımsız Denetçiler) Hizmetin İcrası Ürün: Rapor Faydalanıcılar: Yatırımcılar, devlet. Düzenleyici ve Denetleyici Yapı: Kamu ve Meslek Kuruluşları

3 Taraflar ne istiyor? Müşteri uygun fiyatla kaliteli hizmet almak istiyor Denetçi kaliteli hizmet sunarak, emeğinin karşılığını alarak müşteri portföyünü artırmak ve otorite ile problem yaşamamak istiyor. Karar vericiler (yatırımcılar) doğru ve gerçeğe uygun kaliteli bilgi istiyorlar. Düzenleyici otoriteler standartlara uyulmasını ve DENETİMİN KALİTELİ yapılmasını istiyor.

4 Denetimin Kalitesinin Artırılmasında Kamu Gözetiminin Rolü Nedir? Düzenleyici kurumlar, denetimin kalitesini artırmak için çeşitli tedbirler almışlardır. ABD de SOX - PCAOB AB de 8 No lu Direktif Kamu Gözetim Otoritelerinin Kurulması Türkiye 660 sayılı KHK KGK (Öncesinde SPK, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, TÜRMOB, EPDK) Temel Amaç: Muhtemel skandalların önüne geçilmesi ve yatırımcı güveninin tesis edilmesi amaçlanmıştır.

5 Bağımsız Denetim ve Türkiye Bağımsız denetim muhasebe mesleği içinde oluşmuş ve köklü geleneklere sahiptir. Bağımsız denetim yeni bir olgu değildir, Türkiye de bir geçmişi vardır. Bağımsız denetim Türkiye de Dünya da olduğu gibi muhasebe mesleğinin bir uzmanlık alanıdır. Sanayileşme süreci ile önemi artan finansal raporlamanın bağımsız denetimi öncelikle yasal düzenlemeler olmaksızın, yurtdışı işlemler, kredi temini vb nedenlerle isteğe bağlı denetim talepleri ile şekillenmiştir. Sermaye piyasalarının oluşumu ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen ilk yasal düzenlemeler önemli bir kırılım noktasıdır.

6 Bağımsız Denetim ve Türkiye Bağımsız Denetim Alanında İlk Yasal Düzenleme sermaye piyasaları kaynaklıdır: tarihli Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Yönetmelik. İlk düzenlemenin sermaye piyasalarından olması uluslararası gelişmelere paralel: Lokomotif sektör bilgi gereksinimi olan sermaye piyasaları

7 Bağımsız Denetim ve Türkiye 3568 sayılı Meslek Yasası ve TÜRMOB un kurulması sonrası TMUDESK çalışmaları BDDK ve Bankalarda Bağımsız Denetim Sigorta Şirketlerinin Bağımsız Denetimi ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü EPDK şirketlerinin bağımsız denetimi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Diğer Şirketlerin Denetim Usulleri Bağımsız Denetimde Çok Başlı ve Bölüntülenmiş Bir Yapı

8 2 Kasım 2011 tarihli R.G: 660 sayılı KHK ve Bağımsız Denetimin Gözetimi 02 Kasım 2011 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren, 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (660 sayılı KHK) muhasebe mesleği açısından önemli düzenlemeler getirmektedir.

9 Bölüntülenmiş Yapı Sona Eriyor mu?

10 30 Aralık 2012 tarihli R.G: 6362 sayılı Yeni Sermaye Piyasası Kanunu Faaliyet esasları MADDE 62 (1) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarından bu Kanun uyarınca bağımsız denetim faaliyetinde bulunacaklardan istenilecek ilave şartlar Kurul (SPK) tarafından belirlenir ve bu şartları haiz bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin liste kamuoyuna açıklanır. Kurul (SPK), listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarının bu Kanun kapsamındaki bağımsız denetim faaliyetlerine ilişkin yapacağı kalite kontrol ve denetim çalışmaları neticesinde standart ve mevzuata aykırılıkları tespit edilenleri listeden çıkarmaya yetkilidir. Kurul, yapacağı kalite kontrol ve denetim çalışmalarının sonuçlarını Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna bildirir. (2) Kurul, bu Kanun hükümlerine tabi kuruluşların bilgi sistemleri denetimi, derecelendirme ve değerleme faaliyetlerinin güvenli ve bağımsız şekilde yürütülmesi ve bunu teminen kalite güvence sistemlerinin oluşturulması ile kamu yararını da gözetmek suretiyle uluslararası standartlara uyumunun sağlanması amacıyla düzenleme, gözetim ve denetim yapar. Bu kuruluşların yetkilendirilmesi, yönetici ve çalışanlarının lisanslanması ve bu kuruluşlar hakkındaki sicil bilgileri ile bu bilgilerin kamuya açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.

11 30 Aralık 2012 tarihli R.G: 6362 sayılı Yeni Sermaye Piyasası Kanunu MADDE sayılı Kanunun; a) 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarından, 15 inci madde kapsamında istenilecek ilave şartlar Merkez Bankası ve kuruluş birliklerinin görüşü alınarak Kurul tarafından belirlenir ve bu şartları haiz bağımsız denetim kuruluşlarına ilişkin liste kamuoyuna açıklanır. Kurul (BDDK), listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarının bu Kanun kapsamındaki bağımsız denetim faaliyetlerine ilişkin yapacağı kalite kontrol ve denetim çalışmaları neticesinde standart ve mevzuata aykırılıkları tespit edilenleri geçici veya sürekli olarak listeden çıkarmaya yetkilidir. Kurul, yapacağı kalite kontrol ve denetim çalışmalarının sonuçlarını Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna bildirir. Bağımsız denetim kuruluşları, bu Kanun uyarınca yaptıkları faaliyetler dolayısıyla üçüncü kişilere verdikleri zararlardan sorumludurlar.

12 Bölüntülenmiş Yapı Bir bağımsız denetim kuruluşu, halka açık bir şirketin bağımsız denetim faaliyeti nedeniyle hem KGK hem de SPK tarafından kalite kontrol denetimlerine tabi hale gelmiştir. Aynı bağımsız denetim kuruluşu; banka bağımsız denetim faaliyeti nedeniyle ise yine KGK ve bu kez BDDK kalite kontrol denetimlerine tabi bulunmaktadır. Bu durum ülkemizde yıllardır yaşanan bağımsız denetim alanındaki bölüntülenmiş yapının devamına neden olmaktadır.

13 TÜRMOB ve Bağımsız Denetim. Bağımsız denetim hakkında başta KGK olmak üzere SPK, BDDK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı vb ilgili kurum ve kuruluşlara düzenleme ve uygulamalar hakkında görüş vererek, meslek mensuplarının denetim sürecinde sorunlarına çözüm aramak döneminde KGK ya; TMS/TFRS, Yönetmelik/ Tebliğ/Rehber/Taslak, BDS, Denetime Tabiyet Kriterleri, Sürekli Eğitim Tebliği vb olmak üzere 88 Mesleki konuda çok detaylı görüşler.

14 Meslek Kuruluşu ve Denetçi Meslek Mensubu Açısından Bir Analiz..

15 Denetime Tabi Şirket Sayısının Genişletilmesi Hedef: Bağımsız denetime tabi olma kriterleri aşağıya çekilerek sayının lere ulaşması; 2017 yılında yaklaşık 7000 olan denetime tabi şirket sayısının son BKK ile belirlenen yeni kriterlerle 2018 yılında lere ulaşması bekleniyor Bağımsız denetime tabi olmayan anonim şirketlerde, murakıplık sisteminin de kalkmasıyla ortaya çıkan denetim boşluğu meslek mensuplarının yapacakları denetim çalışmalarıyla doldurulması ve buna yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yönetmeliğinin yayımlanması Kooperatif denetimlerinde meslek mensupları ilave bir şart aranmaksızın denetim yapma yetkisine sahip olmaları

16 KGK Sürekli Eğitim Uygulaması Sürekli eğitim mesleğin ayrılmaz bir parçası KKS 1 kapsamında denetim şirketleri kendi içlerinde zaten eğitim faaliyetleri yapıyorlar. Kıdemlilerin daha az kıdemli olanları işbaşında eğitmeleri en güzel sürekli eğitim metodu aslında Meslek örgütü ve Odalar sürekli eğitimler düzenliyorlar. SMMM olabilmek için aranan mesleki yeterlilikler ile TÜRMOB ve Odaların sürekli eğitim çalışmalarının dikkate alınması.

17 ORTAK VERİ TABANI: ORTAK SİCİL VE KÜTÜK TAKİBİ Denetçi Meslek Mensupları için KGK ve TÜRMOB ortak bir VERİ TABANI geliştirebilir. Ortak veri tabanı her iki kurumun karşılıklı olarak bağımsız denetim kuruluşları ile meslek mensubu denetçilerin sicillerini elektronik ortamda açarak, izleme olanağı sağlayacaktır. Sicil ve kütükler ayrı ayrı BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI ve BAĞIMSIZ DENETÇİLER bazında olabilir.

18 GÖZETİM VE DİSİPLİN İŞLEM SONUÇLARININ PAYLAŞIMI TÜRMOB, KGK denetçisi olan bir meslek mensubuna 3568 sayılı Yasa kapsamında bir disiplin işlemi tesis edebilir. KGK, Kurumca yapılacak incelemeler sonucunda bağımsız denetim kuruluşları ya da bağımsız denetçiler hakkında yaptırımlarda bulunabilir. Bilgi paylaşımı ile mesleki faaliyetlerde kalitenin artırılmasına yönelik her iki kurum tarafından yürütülen gözetim ve disiplin faaliyetlerinde etkinlik artacak ve kamu kaynakları israf edilmemiş olacaktır.

19 Uygulamalı Mesleki Eğitim (Denetçi Stajı) Zaten mesleki stajını tamamlamış SMMM unvanını alan meslektaşlara, uygulamalı mesleki eğitimi (denetçi stajını) tamamlamalarını beklemeksizin doğrudan sınava alınıp denetim lisansının verilmesi

20 Meslek Sınavları ve KGK Denetçilik Sınavları Ortak bir sınav olabilir mi? Müfredat ve ders konuları çakışıyor Meslek mensubu adayı yeterlik sınavına girdiğinde KGK sınavını da verip, aynı anda SMMM ve KGK Denetçiliği belgesini alabilir.

21 Rotasyon 7 yıl denetim kuruluşu, 5 yıl denetçi rotasyonu Bağımsızlık için ama. Haksız Fiyat Rekabeti doğuruyor Denetim ücretleri için KGK bir düzenleme getirebilir mi? Bir önceki denetim ücretinden daha az ücret belirlenemez vb

22 Denetimde kaliteyi artırmak için uluslararası bazı yeni uygulamalar Denetim ücretlerinin açıklanması, ücretlerin artış trendi gözlenebiliyor. Örnek New York Borsasında işlem gören Turkcell 20F raporunda açıklıyor. Kalite kontrol ve gözetim çalışmalarında özün önceliği: Zamanlamadan ziyade içerik, daha fazla önemli olmalı ( Örneğin; Sözleşmenin sisteme geç girilmesi yerine haksız rekabete yol açan düşük denetim ücretlerinin takibi daha önemli olmalı)

23 Yeni mezunların mesleğe ilgisini artırmak.. Meslek cazibesini yitiriyor Sertifikasyon, staj, yeterlilik, denetim sınavı, uygulamalı mesleki eğitim, sürekli eğitim korkutucu geliyor. Denetim ücretleri düşüyor, çalışma saatleri uzuyor İnsan kaynağı kalitesi, ENTELEKTÜEL SERMAYE denetimde kalitenin temel unsuru Düzenleyici otoriteler insan kaynağı konusunu değerlendirebilir: Teşvik edici, özendirici tedbirler.

24 Çok Başlı Bölüntülenmiş Yapının Meslek Mensubu Üzerinde Yarattığı Baskı Denetim alanında KGK yanı sıra SPK ve BDDK vb kurumların yaptıkları farklı düzenlemeler meslek mensubu denetçiler üzerinde baskı yaratabiliyor. Örneğin; bir denetim sözleşmesi farklı kurumlara gönderilirken, yine farklı kurumlar tarafından aynı dönemlerde kalite kontrol uygulamaları ve cezai müeyyidelerle karşılaşılması olasıdır.

25 BİRLİKTE GÖZETİM FAALİYETİNİN PROJELENDİRİLMESİ KGK nın KAYİK harici şirketlerin denetimlerinin gözetimlerinde TÜRMOB ile ortak bir kalite gözetim projesi düşünülebilir.

26 YENİ ALANLAR: BİLGİ SİSTEMLERİ DENETİMİ SPK bilgi sistemleri yönetimi ve denetimi Tebliğlerini yayımladı. Zamanla kapsam genişleyecektir..

27 YENİ ALANLAR: TCMB DÖVİZ KREDİSİ KULLANAN FİRMALARA BİLDİRİM VE DENETİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Bildirimler bu yıl test amaçlı başlıyor tarihli finansal tablolar için ilk Denetim Raporu 31 Mayıs 2019 tarihine kadar TCMB nın ilgili portalına yüklenecek.

28 SONUÇ Sürdürülebilirlik kavramı kapsamında mesleğin geleceği açısından; Sektörün 3 saç ayağı; Gözetim Otoriteleri Meslek Kuruluşları Meslek Mensupları Bağımsız denetimin etkinliği, başarısı ve KALİTESİ için kurumlar arası işbirliği ve birlikte uyumlu çalışma ortamı bir gerekliliktir.

29 İLGİ VE SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Sirküler Rapor /208-1 SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI

Sirküler Rapor /208-1 SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 01.12.2014/208-1 SÜRE UZATIMINA İLİŞKİN KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Geçiş dönemi hükümlerine tabi meslek mensuplarının kamu yararını ilgilendiren

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /167-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat /167-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 23.12.2015/167-1 BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelik değişikliği ile 3568 sayılı Kanun uyarınca staj yapan veya hizmetleri

Detaylı

MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI

MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 19.11.2012/195-1 MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINI UYGULAYACAK ŞİRKETLERE İLİŞKİN KURUL KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Kamu Gözetimi Muhasebe

Detaylı

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İMDAT ERSOY II.BAŞKAN

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İMDAT ERSOY II.BAŞKAN Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İMDAT ERSOY II.BAŞKAN Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu 06.09.2011 tarihli ve 660 sayılı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin

Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin Değişen ve Gelişen Ekonomilerde Raporlamanı n ve Denetimin İstanbul, Ocak 2019 Sunu m 1. Dünya Genelinde Muhasebe Uygulamaları Planı 2. Bağımsız Denetime Duyulan İhtiyaç 3. Ülkemizdeki Muhasebe Uygulamaları

Detaylı

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411 BANKACILIK KANUNU Kanun Numarası : 5411 Etik ilkeler Madde 75 Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /69-1

Sirküler Rapor Mevzuat /69-1 Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/69-1 DERECELENDİRME KURULUŞLARININ YETKİLENDİRİLMESİNE VE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET :

Detaylı

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Prof. Dr. Serdar ÖZKAN İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Ticaret Odası Meclis

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

KAMU GÖZETİMİ KURUMU İLE BAĞIMSIZ DENETİMDE YENİ DÖNEM. KGK Daire Başkanı -Veysel PEKUZ KGK Uzman Yardımcısı - Hüseyin DEMİRBAŞ

KAMU GÖZETİMİ KURUMU İLE BAĞIMSIZ DENETİMDE YENİ DÖNEM. KGK Daire Başkanı -Veysel PEKUZ KGK Uzman Yardımcısı - Hüseyin DEMİRBAŞ KAMU GÖZETİMİ KURUMU İLE BAĞIMSIZ DENETİMDE YENİ DÖNEM KGK Daire Başkanı -Veysel PEKUZ KGK Uzman Yardımcısı - Hüseyin DEMİRBAŞ 1. Giriş Bağımsız denetim alanında, 2000 li yılların başından itibaren ABD

Detaylı

Sirküler Rapor 08.10.2014/182-1

Sirküler Rapor 08.10.2014/182-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/182-1 KARŞILIKLAR, KOŞULLU BORÇLAR VE KOŞULLU VARLIKLARA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 37) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 20) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 22 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI

Detaylı

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK? BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK? BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK? BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME GİRİŞ Ayşenur ALTINAY 1 Bir ülkenin gelişmesi ve büyümesi, o ülkede yaşayanların oluşturduğu örgütlerin başarısına bağlıdır. Örgütlerin

Detaylı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı Mevcut Hali Değişiklik Önerisi Kapsam MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının Kapsam

Detaylı

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul, SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,28.05.2018 KONU : Bağımsız Denetime Tabi Olma Hadleri Değişti. Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin, bağımsız denetime tabi olma kriterleri

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası www.pwc.com.tr Ocak 2018 SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve yayımı tarihinde

Detaylı

FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU Öncelik 6.1 Yeni Türk Ticaret Kanununun kabul edilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 6.1.1 1 68/151/AET, 2003/58/AT, Türk Ticaret Kanunu 1 AB şirketler hukuku mevzuatının sermaye

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2014 Sayı: 2014/159 Ref: 4/159

SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2014 Sayı: 2014/159 Ref: 4/159 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2014 Sayı: 2014/159 Ref: 4/159 Konu: KAMU GÖZETİMİ KURUMU (KGK) 1.1.2014 TARİHİ VE SONRASINDA BAŞLAYAN HESAP DÖNEMLERİNE İLİŞKİN FİNANSAL TABLOLARINI TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ İSTANBUL VERGİ MERKEZİ & İSMMMO

BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ İSTANBUL VERGİ MERKEZİ & İSMMMO BAĞIMSIZ DENETİM UYGULAMALARINA GENEL BAKIŞ 01.06.2018 İSTANBUL VERGİ MERKEZİ & İSMMMO Prof. Dr. Volkan DEMİR Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı & İstanbul Vergi Merkezi

Detaylı

2. FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ VE DENETİME TABİ OLMA YÖNÜNDEN DURUM

2. FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ VE DENETİME TABİ OLMA YÖNÜNDEN DURUM KAMU GÖZETİM MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU AÇIKLAMALARI DOĞRULTUSUNDA BAĞIMSIZ DENETİMDE ESAS ALINACAK OLAN FİNANSAL RAPORLAMA ÇERÇEVESİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME 1. KONU Günümüzde; işletmelerin

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KAMU İŞLETMELERİNDE İÇ DENETÇİLERİN EĞİTİMİ VE ATANMASI SÜRECİ

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KAMU İŞLETMELERİNDE İÇ DENETÇİLERİN EĞİTİMİ VE ATANMASI SÜRECİ T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI KAMU İŞLETMELERİNDE İÇ DENETÇİLERİN EĞİTİMİ VE ATANMASI SÜRECİ KAMU SERMAYELİ KURULUŞ VE İŞLETMELER G.M. 17 Ocak 2015 1 SUNUM PLANI I. MEVZUAT GELİŞİMİ II. III. IV.

Detaylı

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE MADDE 1-17 Aralık 2010 tarih ve 27788 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin (3)

Detaylı

Sirküler Rapor 17.03.2014/81-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor 17.03.2014/81-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 17.03.2014/81-1 BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 10.02.2014 tarihli ve 2014/ 5973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 19.12.2012

Detaylı

AÇILIŞ KONUŞMASI KONYA SMMM ODASI 12. ANADOLU ODALARI EĞİTİM SEMİNERİ. YMM. Nail SANLI TÜRMOB Genel Başkanı. 12. Anadolu Odaları Eğitim Semineri

AÇILIŞ KONUŞMASI KONYA SMMM ODASI 12. ANADOLU ODALARI EĞİTİM SEMİNERİ. YMM. Nail SANLI TÜRMOB Genel Başkanı. 12. Anadolu Odaları Eğitim Semineri 12. Anadolu Odaları Eğitim Semineri.. KONYA SMMM ODASI 12. ANADOLU ODALARI EĞİTİM SEMİNERİ AÇILIŞ KONUŞMASI YMM. Nail SANLI TÜRMOB Genel Başkanı 9 Ekim 2012, Antalya Sayın Başkanlar, Hocalarım, Değerli

Detaylı

Denetim Komitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR

Denetim Komitesi Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM: GENEL ESASLAR MADDE 1: Amaç Bu yönetmelik; Şirketin 20.04.2012 tarih ve 922 sayılı Yönetim Kurulu toplantısında alınan 7039 no lu karara ilişkin kurulan Denetim Komitesi nin yapılanmasını,

Detaylı

Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019

Kişiye Özeldir BİLGİ NOTU. Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı. Tarih : 22 Şubat 2019 BİLGİ NOTU Kimden : Aksu Çalışkan Beygo Avukatlık Ortaklığı Tarih : 22 Şubat 2019 Konu : 19 Şubat 2019 Tarihli ve 30691 Sayılı Resmî Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Bankaların Kredi İşlemlerine

Detaylı

I- TİCARET KANUNUNDA TİCARİ İŞLETMELERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER A- GİRİŞ

I- TİCARET KANUNUNDA TİCARİ İŞLETMELERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER A- GİRİŞ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NDA TİCARİ İŞLETMELER İÇİN YAPILAN DÜZENLEMELER İLE KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMUNUN İŞLEVİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER I- TİCARET KANUNUNDA TİCARİ İŞLETMELERE

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /115-1

Sirküler Rapor Mevzuat /115-1 Sirküler Rapor Mevzuat 03.06.2015/115-1 TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ İLE TARIMSAL ÜRETİCİ MERKEZ BİRLİKLERİNİN DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET :

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/70-1

Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/70-1 Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/70-1 ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA İHRACI İLE ÖDEME KURULUŞLARI VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /87-1

Sirküler Rapor Mevzuat /87-1 Sirküler Rapor Mevzuat 15.04.2015/87-1 TFRS 7 FİNANSAL ARAÇLAR: AÇIKLAMALARA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 7) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 42) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 41 SIRA NO LU TEBLİĞ

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. (Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.) 2018/034 28.05.2018 Konu: Bağımsız

Detaylı

Sirküler Rapor 27.08.2014/165-1

Sirküler Rapor 27.08.2014/165-1 Sirküler Rapor 27.08.2014/165-1 BAZI KURUM, KURULUŞ VE İŞLETMELERİN MÜNFERİT VE KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASINDA TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARAR ÖZET

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/026 Ref: 4/026

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/026 Ref: 4/026 SİRKÜLER İstanbul, 07.02.2017 Sayı: 2017/026 Ref: 4/026 Konu: TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA ŞUBAT AYI SONUNA KADAR HAZIRLANMASI GEREKEN 2016 HESAP DÖNEMİ YÖNETİM KURULU YILLIK FAALİYET RAPORU HAKKINDA

Detaylı

TÜRKİYE DE BAĞIMSIZ DENETİM VE GELECEĞİ

TÜRKİYE DE BAĞIMSIZ DENETİM VE GELECEĞİ TÜRKİYE DE BAĞIMSIZ DENETİM VE GELECEĞİ Türkiye Geleceğine Sırtını Dönüyor! Yahya ARIKAN* Türkiye ekonomisinin bütününü kapsayan, 500 bin işletme ve 100 bin mali müşaviri yakından ilgilendiren, kayıt dışı

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1

BAĞIMSIZ DENETİM SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1 BAĞIMSIZ DENETİM SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR 1 Günaydın Topçu 2 Bağımsız denetim: Finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2016 / 14 İST, ÖZET: Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre bağımsız denetime tabi olmasını belirleyen hadler indirildi.

SİRKÜLER NO: POZ-2016 / 14 İST, ÖZET: Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre bağımsız denetime tabi olmasını belirleyen hadler indirildi. SİRKÜLER NO: POZ-2016 / 14 İST, 31.03.2016 ÖZET: Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu na göre bağımsız denetime tabi olmasını belirleyen hadler indirildi. ŞİRKETLERİN TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİME

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/74-1

Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/74-1 Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/74-1 VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN KURULUŞ VE FAALİYET ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Bankacılık Kurumu çıkarılan Yönetmelik

Detaylı

68. BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

68. BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ . 68. BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ 68 inci Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirisi 68 inci Başkanlar Kurulu Toplantısı 26 Kasım 2012 tarihinde TÜRMOB Kurulları ve Oda Başkanları nın katılımı ile

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /90-1

Sirküler Rapor Mevzuat /90-1 Sirküler Rapor Mevzuat 20.04.2015/90-1 ARA DÖNEM FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 34) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 19) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 42 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

FASIL 9: MALİ HİZMETLER

FASIL 9: MALİ HİZMETLER AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI FASIL 9: MALİ HİZMETLER Ekonomik ve Mali Politikalar Başkanlığı Ekim 2011 1 SUNUM PLANI FASLIN KAPSAMI MÜKTESEBAT YAPISI KOMİSYON DEĞERLENDİRMELERİ GELİNEN AŞAMA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

Detaylı

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler *

Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * Bankacılar Dergisi, Sayı 56, 2006 Bankacılığa İlişkin Mevzuat ve Yeni Düzenlemeler * (Ocak-Mart 2006) 1. Bankacılık Kanununa İlişkin Düzenlemeler 31 Ocak 2006 tarih ve 26066 sayılı Resmi Gazete de; Maden

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 27 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 27 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 27 İST, 21.02.2018 ÖZET: 17 Şubat 2017 tarih ve 30335 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine

Detaylı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Bağımsız Denetçilik Belge Teslim Töreni

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Bağımsız Denetçilik Belge Teslim Töreni Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Bağımsız Denetçilik Belge Teslim Töreni Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Sayın Seyit Ahmet Baş ın Konuşması 18 Eylül

Detaylı

Sirküler Rapor 08.10.2014/185-1

Sirküler Rapor 08.10.2014/185-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/185-1 YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERE İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 40) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 27) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 29 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Yatırım

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /57-1 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat /57-1 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 09.03.2015/57-1 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK UYGULAMALI MESLEKİ EĞİTİM TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, bağımsız denetçi olmak isteyen denetçi yardımcılarına

Detaylı

Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597)

Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597) Sayı: 2018/46 Konu: Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirket Kriterleri Değiştirilmiştir (BKK 2018/11597) Mevzuat: Web: http://taxauditingymm.com/sirkuler.aspx Email 1 : cakmakciali@taxauditingymm.com;

Detaylı

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞ (SERİ: X, NO:22) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: X, NO: 28) YAYIMLANDI

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞ (SERİ: X, NO:22) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: X, NO: 28) YAYIMLANDI Sirküler Rapor 01.07.2013/144-1 SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞ (SERİ: X, NO:22) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ: X, NO: 28) YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde 6102

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 27.04.2015/103-1

Sirküler Rapor Mevzuat 27.04.2015/103-1 Sirküler Rapor Mevzuat 27.04.2015/103-1 ÇALIŞANLARA SAĞLANAN FAYDALARA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 19) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 9) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 48) YAYIMLANDI

Detaylı

KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI SINAV BROŞÜRÜ

KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI SINAV BROŞÜRÜ KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI SINAV BROŞÜRÜ Ankara, 2014 KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU 1- KGK HAKKINDA BİLGİ 02/11/2011

Detaylı

Türkiye de Muhasebe Mesleğinin Son 28 Yıldaki Kilometre Taşları

Türkiye de Muhasebe Mesleğinin Son 28 Yıldaki Kilometre Taşları Gaziantep SMMM Odası Aday Meslek Mensupları Toplantısı 20 Nisan 2017 Türkiye de Muhasebe Mesleğinin Son 28 Yıldaki Kilometre Taşları 1. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Yasası,

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMANIN ÖNEMİ VE TABİ OLMA KOŞULLARI BİLGİ NOTU

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMANIN ÖNEMİ VE TABİ OLMA KOŞULLARI BİLGİ NOTU BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMANIN ÖNEMİ VE TABİ OLMA KOŞULLARI BİLGİ NOTU M. Aykut KELECİOĞLU, Haziran 2018 Türk Ticaret Kanunu nun 399. Maddesine göre denetçinin her faaliyet dönemi için ve her halde görevini

Detaylı

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017 www.guncelgroup.com.tr BDY 21 Temmuz 2017 BDY ve Denetim Kuruluşlarının Yetkilendirlmesi Madde 13. (...) i) Denetçilerinin, ortaklarının ve kilit yöneticilerinin başka bir denetim kuruluşunda veya bağımsız

Detaylı

2011/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI SERMAYE PİYASASI MEVZUATI 24 Mart 2011-Perşembe 18:00

2011/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI SERMAYE PİYASASI MEVZUATI 24 Mart 2011-Perşembe 18:00 2011/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI SERMAYE PİYASASI MEVZUATI 24 Mart 2011-Perşembe 18:00 SORULAR SORU 1: Aracı Kurumlarda Uygulanacak İç Denetim Sistemine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ve

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM. Prof. Dr. Şaban UZAY

TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM. Prof. Dr. Şaban UZAY TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM Prof. Dr. Şaban UZAY Amaçlarımız Bu bölümü tamamladıktan sonra aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olabileceksiniz: TTK ve ilgili mevzuata göre bağımsız denetimin

Detaylı

DUYURU: 01.09.2014/11

DUYURU: 01.09.2014/11 DUYURU: 01.09.2014/11 26.08.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 26 sayılı Kamu Gözetimi Kurumu Kararı ile, 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye Muhasebe Standartlarını (TMS/TFRS

Detaylı

İnceleme Dairesi Başkanlığı. Mehmet ŞİRİN Daire Başkanı

İnceleme Dairesi Başkanlığı. Mehmet ŞİRİN Daire Başkanı 1 İnceleme Dairesi Başkanlığı Mehmet ŞİRİN Daire Başkanı 2» İnceleme Faaliyetleri İncelemelerin Amacı 3 Denetim kuruluşları ve denetçiler tarafından yürütülen denetim faaliyetlerinin, ilgili mevzuata,

Detaylı

SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ TASLAĞI

SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ TASLAĞI SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ TASLAĞI SERMAYE PİYASASINDA FAALİYETTE BULUNANLAR İÇİN LİSANSLAMA VE SİCİL TUTMAYA İLİŞKİN ESASLAR

Detaylı

FASIL 9 MALİ HİZMETLER

FASIL 9 MALİ HİZMETLER FASIL 9 MALİ HİZMETLER Öncelik 9.1 Kredi kurumları ve yatırım şirketleri için yeni sermaye gereksinimleri ve ilgili diğer direktiflere (mevduat garanti programı, toparlama ve yeniden örgütlenme, finansal

Detaylı

Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı

Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Portföy Yönetim Şirketleri ve Bu Şirketlerin Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Tebliği (III-55.1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı MADDE 1-2/7/2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU YENİ TÜRK TİCARET KANUNU İsmail YÜCEL İç Ticaret Genel Müdür V. 8 Şubat 2012 Yeni Türk Ticaret Kanunu - Şeffaflık, - Hesap Verebilirlik, - Kurumsallaşma, - Elektronik Ortamda Hukuki İşlem Tesis Edebilme

Detaylı

Sirküler Rapor /186-1

Sirküler Rapor /186-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/186-1 FİNANSAL ARAÇLARA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 9) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 211) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 21 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Finansal

Detaylı

Kurumlar Türkiye Sermaye Piyasasını Anlatıyor

Kurumlar Türkiye Sermaye Piyasasını Anlatıyor Kurumlar Türkiye Sermaye Piyasasını Anlatıyor 01 Mart 2011 KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ LOGO KARAMAN Sunum Planı Kısaca Birliğimiz Türkiye Sermaye Piyasasının İnsan Kaynağı Lisanslama Sınavları Birliğimiz

Detaylı

SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar

SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar SİRKÜLER 2018/47: 2018 Yılından İtibaren Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar 26.05.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11597 sayılı Bakanlar kurulu Kararıyla 01.01.2018

Detaylı

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL STANDARTLARI İLE İLGİLİ EĞİTİM SEMİNERİ Eğitim Planı İç Kontrol Nedir? İç Kontrolün Amaçları ve Temel İlkeleri İç Kontrolde

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK. Sayı 2018/27

BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK. Sayı 2018/27 BAKIŞ MEVZUAT BAŞLIK DÖVİZ POZİSYONUNU ETKİLEYEN İŞLEMLERİN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TARAFINDAN İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Sayı 2018/27 ÖZET Yabancı para nakdi krediler

Detaylı

Sirküler Rapor /177-1

Sirküler Rapor /177-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/177-1 FİNANSAL ARAÇLARA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 9) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 172) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 20 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Finansal

Detaylı

FA R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ. Eğİ tim Programı

FA R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ. Eğİ tim Programı FA R K I N D A L I K E Ğ İ T İ M İ E-Fatura, E-DEFtEr ve E-DEnEtİm Eğİ tim Programı İSmmmo akademi BaŞKanı ndan Sürekli gelişen teknoloji meslek mensuplarına ve şirketlere hem bazı kolaylıklar sağlamakta

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR Karar No. 2012/4213 R.Gazete No. 28537 K.Tarihi: 19.12.2012 R.G. Tarihi: 23.1.2013 Ekli "Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar"ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST, 30.05.2018 ÖZET: 26 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bağımsız denetim zorunluluğu getirilen şirketlerin kapsamı

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETÇİLER SÜREKLİ EĞİTİMİ

BAĞIMSIZ DENETÇİLER SÜREKLİ EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DENETÇİLER SÜREKLİ EĞİTİMİ 1. GİRİŞ Bağımsız Denetçilerin Sürekli Eğitimini düzenleyen tebliğ 04.11.2017 tarih ve 30230 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Tebliğ uyarınca getirilen düzenlemelerin

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/29 21 /Şubat/2018 İçindekiler: * 15 Milyon ABD Doları ve üstü döviz ile dövize endeksli kredisi bulunan firmalara bildirim ve bağımsız denetim zorunluluğu getirildi. 15 MİLYON ABD DOLARI

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER SAYI 2013/ 027 ÖZET 19.12.2012 tarihli ve 2012/ 4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 398 inci

Detaylı

MESLEKİ TECRÜBE SÜRESİNİN HESABI İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR:

MESLEKİ TECRÜBE SÜRESİNİN HESABI İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR: MESLEKİ TECRÜBE SÜRESİNİN HESABI İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR: S.1. Mesleki tecrübe süresinin hesabı nasıl yapılmaktadır? C.1. Mesleki tecrübe süresi, esas olarak bağımsız denetimde fiilen geçirilen süredir.

Detaylı

Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü ve 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü ve 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, hayat grubu sigortaları teknik personelinin niteliklerine, faaliyetlerine, mesleki yeterlilikleri ile bilgi ve becerilerini

Detaylı

YÖNETMELĠK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

YÖNETMELĠK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: 14 Ağustos 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28384 YÖNETMELĠK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARA DEĞERLEME HĠZMETĠ VERECEK KURULUġLARIN YETKĠLENDĠRĠLMESĠ VE FAALĠYETLERĠ HAKKINDA YÖNETMELĠKTE

Detaylı

MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNİN İSTİHDAM VE BÜTÇE ESASLARI HAKKINDA KANUN

MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNİN İSTİHDAM VE BÜTÇE ESASLARI HAKKINDA KANUN 10131 MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNİN İSTİHDAM VE BÜTÇE ESASLARI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5671 Kabul Tarihi : 26/5/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 7/6/2007 Sayı : 26545 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

S e m i n e r. Aday Meslek Mensupları İçin. Eskişehir SMMM Odası Aday Meslek Mensupları Toplantısı 4 Ocak 2017

S e m i n e r. Aday Meslek Mensupları İçin. Eskişehir SMMM Odası Aday Meslek Mensupları Toplantısı 4 Ocak 2017 S e m i n e r Aday Meslek Mensupları İçin Staj ve Sınavlara İlişkin Uygulama Yönergesi Prof. Dr. Ercan BAYAZITLI Merkez Müdürü SMMM Ali Rıza EREN Merkez Müd. Yrd. Eskişehir SMMM Odası Aday Meslek Mensupları

Detaylı

YÖNETMELİK. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 21 Temmuz 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30130 YÖNETMELİK Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 26/12/2012

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI 18 Mart 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28945 KURUL KARARI Kamu Gözetimi,

Detaylı

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI:

SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI: SERMAYE PİYASASINDA BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİ, BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAVLARI VE GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİMLERİ İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI: S.1. 01/01/2013 tarihinden önce bağımsız denetçiliğe ilişkin

Detaylı

SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (II-14.1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (II-14.1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 3 Şubat 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29968 TEBLİĞ Sermaye Piyasası Kurulundan: SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ (II-14.1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (II-14.1.a)

Detaylı

ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE

ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE ESKİ METİN YENİ METİN GEREKÇE MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI (R.G: 13/12/2013-28850) MUHASEBE, DENETİM

Detaylı

Bağımsız Denetçilere Yönelik Sürekli Eğitim Programları

Bağımsız Denetçilere Yönelik Sürekli Eğitim Programları Bağımsız Denetçilere Yönelik Sürekli Eğitim Programları Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliği 04/11/2017 tarih ve 30230 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve bu tebliğ ile Bağımsız Denetçilerin

Detaylı

MUHASEBECİ VE DENETÇİLERE YÖNELİK YAPTIRIMLARIN FİNANSAL RAPORLAMA SÜRECİNİN ETKİNLİĞİNDEKİ ROLÜ

MUHASEBECİ VE DENETÇİLERE YÖNELİK YAPTIRIMLARIN FİNANSAL RAPORLAMA SÜRECİNİN ETKİNLİĞİNDEKİ ROLÜ MÖDAV 6. Uluslararası Muhasebe Konferansı, 4-5 Aralık 2009, İstanbul MUHASEBECİ VE DENETÇİLERE YÖNELİK YAPTIRIMLARIN FİNANSAL RAPORLAMA SÜRECİNİN ETKİNLİĞİNDEKİ ROLÜ Doç. Dr. Şaban Uzay Erciyes Üniversitesi

Detaylı

DORA DENETİM S.M.M.M. A.Ş. DENETİM-VERGİ VE MALİ HUKUK-MALİ TEŞVİK- DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

DORA DENETİM S.M.M.M. A.Ş. DENETİM-VERGİ VE MALİ HUKUK-MALİ TEŞVİK- DANIŞMANLIK HİZMETLERİ DORA DENETİM S.M.M.M. A.Ş. DENETİM-VERGİ VE MALİ HUKUK-MALİ TEŞVİK- DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Kaliteli bir hizmetin maliyeti, kalitesiz bir hizmetin sonuçlarını düzeltmek için katlanacağınız maliyetten daha

Detaylı

Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi. YMM Mihdiye Taşçı

Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi. YMM Mihdiye Taşçı Bağımsız Denetim Raporunun Düzenlenmesi YMM Mihdiye Taşçı Türk Ticaret Kanununda Denetim Konusunda Yapılan Düzenlemeler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda hakim olan anlayış, kurumsal yönetim ilkelerini

Detaylı

SAMDEN SAMSON BAĞIMSIZ A.Ş. 2013 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU

SAMDEN SAMSON BAĞIMSIZ A.Ş. 2013 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU SAMDEN SAMSON BAĞIMSIZ A.Ş. 2013 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU Bu rapor, KGK ( Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu) tarafından; 26/12/2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİNİN TANIMI Bir ekonomik birime veyahut döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere olan uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler;

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler; BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ 23.01. 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 6102 sayılı Türk

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ 2014 zc KRM-Y-04/19.06.2014/Rev.00 Madde 1/Amaç ve Kapsam Kurumsal Yönetim Komitesi, Şirket te kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığını, uygulanmıyor

Detaylı

AKİS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 2009 YILINA İLİŞKİN KALİTE GÜVENCESİ RAPORU

AKİS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 2009 YILINA İLİŞKİN KALİTE GÜVENCESİ RAPORU AKİS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 2009 YILINA İLİŞKİN KALİTE GÜVENCESİ RAPORU AKİS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. 30 Nisan 2010 Bankacılık Düzenleme

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor Mevzuat 30.05.2016/75-1 SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ İLE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL RAPORLAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET :

Detaylı

MAKİNA TAKIM ENDÜSTRİSİ A.Ş. 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI

MAKİNA TAKIM ENDÜSTRİSİ A.Ş. 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI 31 ARALIK 2015 TARİHLİ TTK 376 BİLANÇOSU VE DİPNOTLARI VARLIKLAR 31 Aralık 2015 Dönen Varlıklar 91.109.610 Nakit ve Nakit Benzerleri 453.493 Ticari Alacaklar 40.930.687 Diğer Alacaklar 31.037.106 Stoklar

Detaylı

Konu :2018 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ

Konu :2018 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ 29 Mayıs 2018 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2017/55 Konu :2018 YILI İÇİN BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLMA KRİTERLERİ DEĞİŞTİ 2018 Yılında Bağımsız Denetime Tabi Olma Kriterleri 26.03.2018

Detaylı

Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Duyuru No: 2018/28 İstanbul 28.02.2018 17.02.2018 tarih ve 30335

Detaylı

Sirküler Rapor /184-1

Sirküler Rapor /184-1 Sirküler Rapor 08.10.2014/184-1 FİNANSAL ARAÇLAR: MUHASEBELEŞTİRME VE ÖLÇMEYE İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 39) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 41) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 23 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI

Detaylı

4) Aktif, pasif, gider ve gelir hesaplarının işleyişi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

4) Aktif, pasif, gider ve gelir hesaplarının işleyişi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? www.aktifonline.net 1) İşletmenin 110-Hisse Senetleri hesabında 50.000 TL alış değeriyle kayıtlı olan hisse senetlerinin bilanço günündeki değerinin 55.000 TL olduğu anlaşılmış ancak bu durumla ilgili

Detaylı

Sirküler Rapor 03.11.2014/202-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor 03.11.2014/202-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 03.11.2014/202-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARININ UYGULANMA ZORUNLULUĞUNA İLİŞKİN KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan 21/8/2014

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI VE BAĞIMSIZ DENETÇİLER ÜZERİNDE KAMU DENETİMİ VE GÖZETİMİ

BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI VE BAĞIMSIZ DENETÇİLER ÜZERİNDE KAMU DENETİMİ VE GÖZETİMİ BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI VE BAĞIMSIZ DENETÇİLER ÜZERİNDE KAMU DENETİMİ VE GÖZETİMİ Mustafa YAVUZ* Öz 2011 yılının Kasım ayı başında yayımlanan 660 sayılı KHK ile bağımsız denetimin gözetimiyle ilgili

Detaylı