BASINÇLI HAVALI KESİCİLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BASINÇLI HAVALI KESİCİLER"

Transkript

1 İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİ DOÇ. DR. ÖZCAN KALENDERLİ PROJE MURAT CEBECİ METİN BİROL MEHMET İPEK MURAT BÜYÜKAYDIN /12/2003

2 BASINÇLI HAVALI KESİCİLER Kesiciler elektrik güç şebekelerinde kapalõ devrenin oluşmasõnõ sağlayan ve bu devreyi boşta, yükte ve özellikle kõsa devre halinde açabilen ve kapayabilen ve bu işi hem elle kumanda ve hem de otomatik kumanda yardõmõ ile yapabilen denetleme elemanõdõr. Bir kesicinin görevi kapalõ konumda devreden güç akõşõnõ sağlamak ve açõk konumda ise güç akõşõnõ engellemektir. Basõnçlõ havalõ kesicilerin çalõşma düzeninde kontaklarda açma olayõ sõrasõnda oluşan arkõn yüksek basõnçlõ hava ile soğutulmasõyla söndürülmesi esastõr. Aniden soğumaya başlayan ark, yüksek basõnçlõ havanõn iyonlaşmayõ engellemesiyle bir süre sonra akõmõn sõfõrdan geçtiği anda söner. Bu tür kesiciler 11 kv ile 1100 kv arasõndaki gerilimlerde kullanõlmaktadõr. Yüksek basõnç sağlamak için kompresöre, havayõ depolamak için hava tankõna, dağõtõmõnõ sağlamak için boru tesisata ihtiyaç vardõr. Bu nedenle maliyetleri çok yüksektir. Basõnçlõ havalõ kesiçiler hõzlõ açma ve kapama, kolay montaj imkanõ sağlama, bakõmõnõn kolay yapõlmasõ gibi avantajlarõ vardõr. Bundan 50 yõl öncesinde basõnçlõ havalõ kesiciler için 132 kv ve üzeri değerdeki gerilimler kullanõlõrken günümüzde bu gerilim kademesi için SF6 gazlõ kesiciler kullanõlõyor. Basõnçlõ havalõ kesiciler ise 245 kv ve üzeri için tercih edilmektedir. Önceden de söylediğimiz gibi kontaklarõn ayrõlmasõ sõrasõnda kontaklar arasõnda olusan arka oluşumuna meydan veren ortamõn basõnçlõ hava ile püskürtülerek uzaklaştõrõlmasõ esastõr. Bu ortam ortadan kaldõrõldõğõ için tekrara ark oluşmasõ mümkün değildir. Anma çalõşma basõnç değerleri kg/cm2 arasõnda değerler almaktadõr. Basõnçlõ havalõ kesicilerin bazõ tiplerinde, kesici kontaklarõ kapalõyken kesme hücreleri üzerinde basõnçlõ hava olmaz, sadece kesici açõkken kesme hücreleri üzerinde basõnç olur. Bazõ tiplerinde ise hem açma hem de kapama sõrasõnda kesme hücreleri üzerinde basõnçlõ hava vardõr. Bu tür kesicilerin izolasyon malzemeleri kuru hava, izolatör, buşing ve buşing içinde fiber katõ izolatör silindirlerdir. Ayrõca bu tür kesicilerde açõp kapama sürecinde anormal gerilim yükselmelerini önlemek için dirençler ve gerilimi homojen tutmak için kondansatörler kullanõlõr.

3 Çok yüksek gerilim kademelerinde kullanõlabilecek tek tip kesiciler basõnçlõ havalõ kesicilerdir.iki ve ya daha fazla ark yatağõ birbirine bağlõdõr. Lineer olmayan dirençler kullanõlarak anahtarlama ile akõmõ parçalama yoluna gidilir.

4 Kesicilerde Aranan Özellikler: 1) Açma anõnda meydana gelen arkõ süratle söndürmeli 2) Peşpeşe açma ve kapama yapmalõ 3) Hõzlõ olarak açma kapama yapmalõ 4) Kontaklarõ anma akõmlarõ õsõnmadan, kõsa devre akõmlarõnõ ise kõsa bir süre taşõyabilmeli ARK SÖNDÜRME YÖNTEMLERİ Serbest Yanan Ark Hali: Kontak elemanlarõ arasõnda havada serbest olarak oluşan ark kontak elemanlarõnõn yerleştiriliş şekline göre ya dik ve ya yatay olduklarõ durumlarda farklõlõk gösterir. Kontaklarõ yatay konumda olan bir kesici için kesim sõrasõnda oluşan ark kesme ortamõndaki havanõ õsõnmasõyla yukarõ doğru itilir ve boyunun uzamasõna neden olur. Düşey konumda kontaklara sahip olan kesicide ise arkõn yatay ve düşey bileşenleri oluşur. Arkõn düşey bileşenlerinde akõmlar birbirlerine ters yönde akarlar oluşan elektromekanik kuvvetler ark boyu uzamasõna etki edebilir, yada kontaklara belli bir şekil vererek ark boyuna yapay etkide bulunularak ark söndürülmeye çalõşõlabilir. Arka belirttiğimiz bu etkilerden başka rüzgar da etki eder. Ark katot üzerinde oluşum noktasõnõ sabit tutmak ister, aksi durumda yeni oluşum noktasõnõn õsõtõlmasõ gerekir. Ek olarak hava direnci de arkõn hareketine engel olacak şekilde tesirde bulunur. Yapõlan deneyler neticesinde dik arktaki açma kapasitesinin yatay arktaki açam kapasitesinden yaklaşõk 10 kat daha küçük olduğu bulunmuştur. Boynuzlu Kontak Elemanlarõn Kullanõlmasõ: Kontak elemanõ olarak boynuzlu elemanlar kullanmak yana arkõn sönmesini kolaylaştõrõr. Boynuz şeklindeki kontak elemanlarõnõn etkisi arkõ soğutmadan çok arkõn uzunluğunu arttõrmasõ bakõmõndandõr. Ark dolayõsõyla õsõnan hava boynuzlardan yukarõya doğru hareket edecek ve bu arkõ boynuzun yukarõlarõna doğru sürecektir. 1 cm uzunluğundaki bir arka tesir eden bu termik sürükleyici kuvvet yaklaşõk 1 / 100g kadardõr. Kontak elemanlarõnõn arasõndaki minimum açõklõğõnõn sistemde meydana gelecek olan gerilimlerce atlanmayacak kadar büyük olmasõ gerekir. Bazen ark

5 dolayõsõyla gerilim bu aralõğõ atlayabilir bu durumda arkõn tekrar tutuşmasõ meydana gelecektir. Magnetik Üfleme İle Arkõn Söndürülmesi: Doğru akõm anahtarlarõnda mağnetik üfleme en çok kullanõlan bir ark söndürme yöntemidir. Bu şekilde arkõ hõzla söndürmek mümkündür. Diğer hallerde mağnetik üfleme alanõ kontak elemanlarõna seri olarak bağlanmõş ve yük akõmõ ile uyarõlan bobinlerle elde edilir. Bu halde bobinden açma anõnda maksimum akõm geçer ve bu şekilde de maksimum bir söndürme etkisi elde edilir. Bazõ hallerde kontak elemanlarõna seri olarak bağlanmõş olan mağnetik üfleme bobini anahtarõn tamamiyle kapalõ halinde yardõmcõ kontak elemanlarõ yardõmõ ile kõsa devre edilir. Bu durum özellikle bakõr ağõrlõğõndan kazanõlmak istendiği takdirde üfleme bobininin yük akõmõnõ sürekli olarak taşõmamasõ için yapõlõr.

6 Arkõn kontak elemanlarõ üzerindeki başlangõç noktalarõnõn hareketi de, kontak elemanõ materyallerinden iyonun çõkõşõnõ güçleştireceğinden elektrotlardaki gerilim düşümünü arttõracak ve arkõn sönmesine yardõm edecektir.

7 Alternatif akõmda mağnetik üflemenin tesiri başka hiçbir tedbir alõnmadõğõ takdirde açmayõ kolaylaşmak yerine güçleştirebilir. Zira magnetik alan akõmõn sõfõr oluşunda arktan geri kalan sütundaki iyonizasyonu arttõracak şekilde tesir eder ve tekrar tutuşmayõ kolaylaştõrõr. Alternatif akõmda, bundan başka üfleme alanõ da şayet alternatif akõmla üretiliyorsa anahtar akõmõ ile üfleme alanõ arasõnda bir ilişkinin sağlanmasõ gerekmektedir.üfleme alanlarõ doğru akõmda çelik veya yumuşak demir nüve üzerine sarõlmõş bobinlere, alternatif akõmda ise saç levhalardan teşkil edilmiş nüve üzerine yerleştirilmiş bobinlerle temin edilir. Söndürme Hücrelerinin Kullanõlmasõ: Ark şayet arka nazaran daha soğuk bulunan duvarlar yanõnda bulunursa bu duvarlar yanõnda bulunursa bu duvarlarõn tesiri ile elektronlarõn birleşmesi, dolayõsõyla iyonizasyonunun kaybõ hõzlandõrõlmõş olur ve duvarlarda soğuyan gazlarõn arka doğru hareketleri ile arkõn soğutulmasõ, dolayõsõyla daha küçük bir yarõ çapla yanmasõ temin edilmiş olur. Ark hücreleri labirent şeklinde yapõlarak içerisine doğru sevkedilen arkõn uzunluğunda da artmasõ sağlanmõş olur. Tabi bu labirentlerde arkõn soğutulmasõ daha mükemmel olacaktõr. Ark hücreleri için õsõndõklarõ zaman hidrojen gazõ veren materyaller de kullanõlõr. Hidrojen buharõnõn arkõn soğutulmasõ ve söndürme üzerindeki tesiri çok büyüktür. Ark hücreleri küçük ama güçlü alternatif işletme anahtarlarõnda yalnõz başõna kullanõlabilir. Büyük açma güçlerinde bu yöntem doğru ve alternatif akõmda üfleme bobini ile birleştirilerek tatbik olunmaktadõr.

8 Basõnçlõ havalõ kesicilerin yapõsõ Basõnçlõ havalõ kesicilerde yüksek basõnçlõ hava kontaklarõ arasõnda oluşan arka üflemeli memeleri yardõmõyla belirli bir basõnçla uygulanõr. İyonize olmuş gazlar kontaklardan bu yüksek basõnçlõ hava yardõmõyla uzaklaştõrõlõr. Arkõn sönmesiyle söndürme odasõ yüksek basõnçlõ hava ile dolar ve bu sayede arkõn tekrar tutuşmasõ engellenmiş olur. Bu olay gerçekleştiren basõnçlõ havalõ kesiciler karmaşõk yapõda oluşturulmuştur.

9 Şekil 6.1 de pnomatik mekanizmalõ, basõnçlõ havalõ kesicinin tek kutbu gösterilmektedir. Uygulamada bu kutuplardan üç adet kullanõlmaktadõr. Arkõn söndürülmesi için gereken yüksek basõnçlõ hava (20 ile 30 kg/cm) basõnçlõ hava deposunda (1) saklanõr. Basõnçlõ havalõ kesiciler kesme sõrasõnda depoya gerekli olan havayõ sağlamak için yardõmcõ eleman olarak sõkõştõrõlmõş hava sistemine ihtiyaç duyarlar. İçi boş üç adet izolatör (2) hava deposunun üzerine valfler (6) yardõmõyla sabitlenmiştir.çift taraflõ ark söndürme hücreleri (3) ise izolatörlerin üzerine

10 yerleştirilmiştir. Akõm iletici parçalar (9) ise hem bu üç ark söndürme hücresini birbirine seri olarak bağlamakta hem de komşu sistemlerle bağlantõyõ sağlamaktadõr. Normal çalõşma koşullarõnda iletkenlerden yüksek gerilimle geçtiğinden, hava deposuyla ile ark söndürme odalarõ arasõna izolatörler konmuştur. Çift ark söndürme hücresinin (3) detaylõ gösterimi şekil de gösterilmiştir. Üç adet çift ark söndürme hücresinin seri olarak bağlanmasõndan dolayõ her kutup için altõ kesme ortamõ oluşturulmuştur. Her ark söndürme hücresinde bir adet çift taraflõ sabit kontak (8) bulunmaktadõr Ayrõca bu hücrelerin üst kõsmõna şönt dirençler yerleştiriliştir. Şekildeki kesici pnomatik mekanizmalõ olduğu için kontaklarõn açõlmasõ ve kapanmasõ havanõn basõncõyla sağlanmaktadõr. Çalõşma mekanizmasõ, elektriki veya pnömatik uyartõ geldiğinde çubuğu harekete geçirir. Çubuğun hareketiyle valfler (6) açõlõr ve yüksek basõnçlõ havanõn, içi boş izolatörlerden akmasõ sağlanõr. Yüksek basõnçlõ hava hõzla ark söndürme hücresinin içine girer. Yüksek basõnçlõ havanõn ark söndürme hücresine girmesiyle kontaklar üzerindeki basõnç artar ve kontaklar yay hareketini yenerek açõlõr. Kontaklar kõsa bir mesafe üzerinde hareket eder. Kontaklarõn hareketinin sonucunda, ark söndürme hücresinde bulunan hava kaçõş kapaklar õ(15) kapanõr ve havanõn dõşarõya çõkõşõ engellenmiş olur. Böylece bütün söndürme odasõ basõnçlõ hava ile dolar. Arkõn sönme süresi boyunca, söndürme hücresi hava ile dolarken dõşarõ çõkan hava (11), iyonize olmuş gazlarõda beraberinde sürükler. Kapanma sõrasõnda ise valfler çevrilerek hava deposu ile izolatör arasõndaki bağlantõ kapatõlõr. Valfler aynõ zamanda söndürme odasõnda ve izolatörlerde bulunan havayõ da atmosfere atmayõ da sağlar. Basõnçlõ havanõn dõşarõ atõlmasõyla hareketli kontaklar üzerindeki basõnç azalõr ve kontaklar, yaylarõn itmesiyle sabit kontaklar (7) üzerine kapanõr. Basõnçlõ havalõ kesici de açma çok hõzlõ gerçekleşmektedir. Bunun sebebi havanõn, hava deposunda söndürme hücresine hareketinin ihmal edilir bir zamanda gerçekleşmesidir. Bu sayede ark bir çevrim içinde söndürülebilmektedir. Basõnçlõ havalõ kesiciler bu nedenle akõm kesmede çok süratlidir. Kapamada oldukça süratli

11 gerçekleşmektedir. Söndürme hücresindeki basõncõn, valflerin hareketiyle hemen düşmesi sonucu kontaklar yay basõncõyla çok hõzlõ bir şekilde kapanõr. Yukarõda anlatõlan yapõ, aşõrõ yüksek gerilimlerde kullanõlan basõnçlõ havalõ kesicilere örnektir. Bu kesici 145 KV tan fazla gerilimlerde kullanõlmak üzere tasarlanmõştõr. 420 KV ve üzeri gerilimlerde bu yapõ değiştirilerek, gerekli sayõda söndürme hücresi, seri şekilde devreye eklenmelidir. Orta gerilim şebekelerinde kullanõlmakta olan kesiciler yapõsal olarak farklõlõklar taşõmaktadõr. Bu kesicilerde sabit ve hareketli kontaklar birer adettir. Hareket ise elle, motor yardõmõyla veya pnomatik olarak sağlanõr. Basõnçlõ havalõ kesicilerin tipik uygulamalarõ: 12 kv, 40 ka 22 kv, 40 ka 145 kv, 40 ka, 3 periyot 245 kv, 40 ka, 50 ka, 2,5 periyot 420 kv, 40 ka, 50 ka, 63,5 ka, 2 periyot Basõnçlõ havalõ kesicilerde dirençli anahtarlama: Basõnçlõ havalõ kesicide kontak yüzeyindeki direnç yüksek değerlerdedir. Bunun nedeni kontak yüzeylerinin akõm sõfõrõnõn ardõndan, yüksek basõnçlõ hava ile kaplanmõş olmasõ ve basõnçlõ havanõn delinme dayanõmõnõn yüksekliğidir. Bu yüksek dirençten dolayõ tutuşma gerilimin tekrar ortaya çõkmasõ durumunda bile ark oluşamamaktadõr. Kesme olduktan sonra dahi kontaklar arasõnda, akõm darbelerinden dolayõ gerilim endüklenebilir. Bu gerilim desarj edilmezse, kontaklar arasõndaki izolatör delinebilir. Bu problemi çözmek için dirençli anahtarlama yapõlõr. Bu uygulamada arka paralel dirençler bağlanõr.

12 Şönt dirençler, ark söndürme hücresinin üstüne yerleştirilmiştir. Basõnçlõ hava hücreye girerek ana kontaklarõ ayõrõrken, yardõmcõ kontaklarõ birbirine doğru iter. Yardõmcõ kontaklar V-şekilli izolatörlerde iken, dirençler dikey izolatörlerdedir. Bu şekilde yardõmcõ kontaklar kapandõğõnda dirençler, arka paralel konuma gelirler. Bu yolla devreden akan akõm bölünür. Akõmõn bölünmesi, basõnçlõ hava tarafõndan soğutulan ve boyu uzatõlan arkõn söndürülmesine yardõmcõ olur. Dirençten dolayõ akõmõn çok küçük değerde kalmasõ, arkõn devreden akmasõnõ olanaksõz hale getirir. Dirençler aynõ zamanda, söndürme anõnda meydana gelen aşõrõ yüksek gerilimleri sõnõrlar. Dirençlerin, kontaklarõn açõk durumdayken yararõ ise, akõm darbelerinden dolayõ kontaklar arasõnda oluşabilecek gerilimleri önlemelidir. Bu da kesicinin güvenilirliğini arttõrõr. DE-İON SÖNDÜRME HÜCRELERİ Bu söndürme hücresinin prensibi arkõn seri bağlanmõş küçük ark parçalarõna ayrõlacak şekilde soğuk metal elektrotlar tarafõndan bölünmesidir.bşekilde ark yolunun iyonizasyonunu kaybetmesi imkan olacaktõr. Şekil 136 da gösterilmiştir. Burada ark esas kontak çifti arasõnda teşekkül eder ve bakõr levhalar arasõda birçok kõsma bölünür.bu sistemde iki manyetik alan mevcuttur. Biri arkõ söndürme hücresine üfleyen üfleyici alan diğeri ise kõsa ark parçalarõnõ levhalar arasõda dairesel bir yolda döndüren döndürücü manyetik alandõr. Bakõr levhalarõn her biri etrafõnda çelik levhalar olup bunlar her biri birbirinden yalõtõlmõştõr.bu yalõtkan hava parçalarõna her bir arkçõğa söndürme hücresinin üst tarafõnda bir delik bõrakacak gibi bir şekil verilmiştir. Bütün levha sistemi birbilerine civatalarla sõkõca bağlanmõş olup radyal mõknatõs alan bobinleri bu levhalarõn arasõna yerleştirilmiştir Anahtarõ ark kontak elemanlarõ arasõnda ark oluşur oluşmaz kendi alanõ tesirinde yukarõ doğru harekete geçer. Bu harekete kontak elemanlarõnõn dõş bağõntõlarla yapõlmõş olan bağlama düzeni de yardõm eder. Ark boynuza atlar atlamaz bir sarõmdan ibaret olan devrede akõm okla gösterilen yolda gidecektir. Bunu şekil 136 dan rahatça görebiliriz.

13 Buradan sarõm devresinde akõmõn esas kontak elemanõ ile boynuz arasõndaki ark gerilimi yardõmõyla meydana geleceği ve arktaki gerilim düşümüne nazaran alçak bir empedansõ olan tek sarõmlõ devrenin bütün akõmõ hõzla üzerine çekeceği açõktõr. Bu şekilde arkõ levhalar arasõna alan şiddeti artmõş olacak dolayõsõyla arkõn üflenmesi de fazlalaşacaktõr. Bu anda akõm ile aynõ şekilde radyal manyetik alanda uyarõlõr. Ark nihayet bakõr levalar arasõnda bölünür ve kõsa arklarda yalõtkan ara parçalarõ arsõnda döndürücü manyetik alan tesirinde hareket ederek sönerler. EKSENEL (AKSİYEL) ÜFLEMELİ ARK SÖNDÜRME HÜCRELERİ Şimdiye kadar gördüğümüz yöntemlerle havanõn hareketi ya arkla õsõnmasõ veya manyetik üfleme ile oluyordu. Bu tabi ki hava hareketi yerine belirli bir basõncõ sahip bir gazõn arka sevki ile de söndürme sağlanabilir. Son zamanlarda büyük açma kapasiteli güç anahtarlarõnda diğer söndürme yöntemleri yerini gaz üflemeli yöntemlere terketmektedir. Bu yöntemin iyi yanlarõ şöyle sõralanabilir: İçinde yağ veya diğer mayilerin bulunmamasõ dolayõsõyla yangõn tehlikesi ve bakõm veyahut değiştirme maksadõyla yağ veya mayiin akõtõlma işlerinin bulunmamasõ, her bir söndürme

14 işleminde temiz kullanabilme imkanõ, ark süresinin kõsa olama dolayõsõyla kontaklardaki yanõşlarõn az olmasõ ve kontaktaki bakõmõn kolay olmasõdõr. Bu söndürme metotlarõ gazõn üflenme tarzõna göre çeşitlilik sunar. Biz ilk önce aksiyal gaz üflemeli söndürme hücrelerini tanõyacağõz. Şekil 141 aksiyal hava üflemeli güç anahtarõnõn bir şemasõnõ göstermektedir. Diyagramda anahtar kapalõ durumda olup açõlmasõ için 1 düğmesine basarak 17 bobini uyarma ve bu şekilde 15 valfõnõn silindir içindeki yay kuvvetini yenerek açõlmasõnõ temin ederek basõnçlõ hava tankõndan havanõn a borusuna geçmesini sağlamak gerekir. A borusundan geçen basõnçlõ hava 6 da ki üst pistonu aşağõya doğru hareket ettirecek ve buda 25 kolu ile hareket eden kontak elemanõnõ aşağõya çekecektir. 13 sabit kontak ile 11 hareketli kontak elemanlarõnõn ayrõlmalarõ anõnda B borusu üzerindeki ana valf açõlarak basõnçlõ hava tankõndan havanõn söndürme hücresine geçmesi sağlanõr.bu hava açõlan lüle aralõklarõndan geçerek arkõ söndürecektir. 10 hareket eden kontak elemanõna basan ve ana bağõtlardan birini taşõyan kontak elemanõdõr. Ark söndürme hücresi tamamõ ile yalõtõm malzemesinden yapõlmõştõr.

15 Anahtarõ kapamak için 2 düğmesine basmak yeterlidir. Bu şekilde 16 bobini uyarõlarak 14 valfõ yardõmõ ile E borusuna açõlõr ve borudan geçen basõnçlõ hava 6 alt pistonunu yukarõ iterek 25 kolu yardõmõ ile kontak elemanõnõ hareket ettirir ve kapanmayõ sağlar. 7 amortisörü hareket eden kontak elemanõnõ ayarlamak içindir 24 emniyet cihazõ tanktaki hava basõncõnõn normal olmasõnõ sağlar. Aynõ sistemde işleyen ve elektrikli cerde kullanõlan basõnçlõ havalõ kesicinin resmi şekil 142 de; A yüksek gerilim, B basõnçlõ hava kõsmõ olarak ve bunun söndürme hücresinde şekil 143 de gösterilmiştir. Burada 10 hareketli kontak elemanõnõ 13 lüleyi 15 de sabit kontak elemanõnõ göstermektedir.

16 Güç Kesicisi Tipleri Metal Kaplamalõ güç kesicisi (Coq Co., Hollanda) Bu tip güç kesicisi genellikle dahili olarak kullanõlõr. Kesici, içleri izolasyonlu ve dikey konumdaki basõnçlõ hava hazneli alõcõlara daldõrõlmõş seri izolatorlerden, oluşur. Kesici kontaklarõ ikili sõkõştõrõcõ tiptedir ve sabit memelerin(2) ve boru şeklindeki köprüleme kontak parçasõnõn (3) üstüne yerleştirilmiş (sleeve-type) sõkõştõrõcõ valfiyle (1) donatõlmõştõr. Kontrol çubuklarõ tarafõndan uyarõlan sõkõştõrõcõ valfinin açõlmasõyla, basõnçlõ havanõn köprüleme kontağõ pistonundan içeri girmesi sağlanõr, hava içeri girince piston hareketlenir ve pistonun hareketiyle kontaklar açõlõr bu suretle arkõ dõşarõ çeker ve basõnçlõ havanõn memelere ulaşmasõ

17 sağlanõr. Önceden tahmin edilebilen bir duraksamadan sonra, seri izolatörler açõlõr ve kontrol çubuklarõ köprüleme kontağõnõn ve sõkõştõrõcõ valfinin ilk konumlarõna gelmesini sağlar. Kesme sõrasõnda oluşan ark atõklarõ geri iyonlaştõrma ve susturucu odacõklarõndan geçer ve atmosfere verilir. Kesicinin kapanmasõnõ üzerine basõnç gelen seri izolatörler sayesinde olur. Free jet güç kesicileri (AEG CO., Almanya) Bu tip güç kesicileri açõk havada kullanõlan canlõ tank tipi kesicilerdir. İkiz kesici ünitelerinin işleme geçebilmesi için basõnçlõ havanõn sleeve-type (giysi kolu tipinde) sõkõştõrma valfine (1) kadar olan her bir üniteye depolanmõş olmasõ gerekir. Hareketli kontağõn (2) doğrusal hareketi kesme ve izolasyon işlemlerinin ikisini birden sağlar. Bu nedenle hareketli kontak tamamen açõk pozisyona geçtiğinde yani kesici açõldõğõnda, sabit kontakla (3) yalõtõcõ meme (4) arasõ atmosfer basõncõndadõr. Basõnçlõ havaya göre bu bölüm alçak basõnçlõ

18 olduğundan hava yüksek basõnçtan alçak basõnca geçer, sabit kontakla yalõtõcõ meme arasõ yüksek basõnçlõ hava ile dolar. Sõkõştõrma valfi açõkken hareketli kontağõn tamamen açõlmasõ ile basõnçlõ havanõn yalõtkan meme ile hareketli kontağõn arasõndan geçişi aynõ zamanda arkõn da söndürülmesini sağlar, bu olaya kõsmi ikili sõkõştõrmalõ kesme hali denir. Kesicinin kapanmasõ için hareketli kontağõn sabit kontakla birleşmesi gerekir. AS Tipi güç kesicileri (General Elektrik, İngiltere) Bu tip kesicilerde hava alõcõlarõ toprak potansiyelindedir. Destek sütunlarõ ve ikiz kesici üniteleri sürekli olarak basõnçlõ havayla doludur. Ana kontaklarõn (2) açma hareketleri bir sleeve-type valfi (1) tarafõndan kontrol edilir. Bu tek sõkõştõrmalõ kontak türü (3) ikinci bir meme ve ikinci bir egzoz valfi eklenerek çift sõkõştõrmalõ türe çevrilebilir. Ana kontaklarõn açõlõş hareketi yayõ (4) gerer ve bu germe kuvveti kapanmada kullanõlõr.

19 ABT tip güç kesicisi (General Electric CO., USA) Bu tip açõk hava kesicisinin ilginç yanõ destek sütunlarõndan birine Sf6 izolasyonlu akõm trafosu eklenmiş olmasõdõr. İşletme durumundaki gerekli basõnçlõ hava birim kesici hava alõcõlarõndan, aynõ anda iki birim kesme gerçekleştiren tekil (sleeve-type) egzoz valfine (!) kadar depolanmõştõr. Kesici tekil sõkõştõrõcõ tipteki sabit kontaklardan ve ayrõk (blade and finger) tipteki akõm taşõyõcõ kontaklardan oluşur. Egzoz gazlarõ aynõ zamanda susturucu olarak görev yapan soğutma ve karõştõrma odacõklarõna geçer. Birim alõcõ üzerinde dirençler (4) vardõr ve alõcõnõn elektriksel bağlantõlarõ gaz yalõtõmlõ geçit izolatörleri vasõtasõyla yapõlõr. PP tipi güç kesicisi (Merlin Gerin Co., Fransa)

20 Kesicinin çalõşmasõ için gerekli basõnçlõ hava, kesici kontaklarõna çok yakõn konumlandõrõlmõş birim hava alõcõlarõndan egzoz valflerine (1,2) kadar depolanmõştõr. Bu sürekli olarak basõnçlandõrõlmõş kesici çift sõkõştõrõcõlõ tiptedir ve ana hareketli kontağõnõn hareketi dõş egzoz valfi tarafõndan kontrol edilmektedir (2). Diğer kontak sabittir veya daha yüksek izolasyon gerektiren durumlarda etkileşim aralõğõnõ arttõrmak için hareket gösterir. Kesicinin kapanmasõ kontaklarõn birbiriyle birleşmesi ile gerçekleşir. OHBR tipi güç kesicisi (Reyrolle & Co.)

21 PK tipi güç kesicileri (Delle-Alsthom Co.) Kaynakça 1. Özkan, F. Yõlmaz, Yüksek Gerilim Güç Kesicileri, İTÜ Yayõnlarõ, Ülgür, M. Münir, Elektrik Cihazlarõ Dersleri, İTÜ Yayõnlarõ, C. H. Flurscheim, Power circuit breaker theory and design, Rev. Ed., P. Peregrinus on behalf of the Institution of Electrical Engineers, Stevenage (Hertfordshire), 1982.

SF 6 Gazlõ Kesiciler. 040950436 Sadi ÜNLÜ 040980353 Özgür YILDIRIM 040990366 Cüneyt TURAN 040000203 Cihan NEGİZ 040000313 Vasõf Erkut ER

SF 6 Gazlõ Kesiciler. 040950436 Sadi ÜNLÜ 040980353 Özgür YILDIRIM 040990366 Cüneyt TURAN 040000203 Cihan NEGİZ 040000313 Vasõf Erkut ER Yüksek Gerilim Güç Kesicileri Grup Çalõşmasõ Doç. Dr. Özcan KALENDERLİ SF 6 Gazlõ Kesiciler Teslim Tarihi: 26. 12. 2003 Teslim Edenler: 040950436 Sadi ÜNLÜ 040980353 Özgür YILDIRIM 040990366 Cüneyt TURAN

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRİK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ELK - 101 ÖLÇME TEKNİĞİ LABORATUVARI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRİK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ELK - 101 ÖLÇME TEKNİĞİ LABORATUVARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ELEKTRİK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ELK - 101 ÖLÇME TEKNİĞİ LABORATUVARI DENEY NO: 2 DENEYİN ADI: ÖLÇÜ ALETLERİNİN HARKETLİ KISIMLARININ İNCELENMESİ, ELEKTROMANYETİK ÖLÇÜ

Detaylı

POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ

POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ POMPALARDA TAHRİK ÜNİTELERİ Serkan ÖĞÜT Alarko-Carrier San. ve Tic. A.Ş. KISA ÖZET Genel olarak pompalar, sõvõlara hidrolik enerji kazandõrarak bir yerden bir yere naklini sağlamak ve akõşkanlarõn enerji

Detaylı

Montaj Talimatõ ve Kullanma Kõlavuzu

Montaj Talimatõ ve Kullanma Kõlavuzu 6301 8107 03/00 TR Kullanõcõ için Montaj Talimatõ ve Kullanma Kõlavuzu Kazan İşletme Modülü ZM 427 Kumanda Paneli Logamatic 4212 için Montaj ve kullanõm öncesi dikkatle okuyunuz Önsöz Önemli genel kullanõm

Detaylı

Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım

Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım Transformatör İmalatı, Bakımı, Onarımı Servis Hizmetleri Mühendislik Hizmetleri Primer, Sekonder Saha Testleri YG, OG Şalt Sahası Bakım Onarım Hizmetleri TRANSFORMATÖR Elektrik enerjisinin gerilim ve akım

Detaylı

ASFALT ÇİMENTOLARINDA BEKLEME SÜRESİ VE ORTAM SICAKLIĞININ DUKTULİTEYE ETKİSİ

ASFALT ÇİMENTOLARINDA BEKLEME SÜRESİ VE ORTAM SICAKLIĞININ DUKTULİTEYE ETKİSİ ASFALT ÇİMENTOLARINDA BEKLEME SÜRESİ VE ORTAM SICAKLIĞININ DUKTULİTEYE ETKİSİ Ercan ÖZGAN *, Tuncay KAP* Özet - Karayollarõnda, esnek üst yapõ tabakalarõndan olan binder ve aşõnma tabakalarõ trafik etkisi

Detaylı

HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HIZLANDIRILMIŞ ELEKTRON DEMETİ İLE ATIK SULARIN IŞINLANMASI TEKNİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Sema Bilge OCAK, Tülin ZENGİN, Şeref TURHAN Ankara Nükleer Araştõrma ve Eğitim Merkezi (ANAEM), 06100 Beşevler-

Detaylı

Havalı Güç Kesicileri

Havalı Güç Kesicileri Havalı Güç Kesicileri 040990346 Atalay TAN Kesiciler hakkında genel bilgi, kesici karakteristikleri 040990390 Cem AKKAŞLI Havalı kesicilerin genel yapısı ve özellikleri 040990305 Fehmi Emre KIRAÇ Havalı

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİNDE SON GELİŞMELER

YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİNDE SON GELİŞMELER Yüksek Gerilim Güç Kesicileri - Doç. Dr. Özcan Kalenderli YÜKSEK GERİLİM GÜÇ KESİCİLERİNDE SON GELİŞMELER Hazõrlayanlar: 040000304 Avşar Gürpõnar 040000325 Duygu Kaya 040000349 Lale Erdem 040000341 Ali

Detaylı

ICS 91.040.10 TÜRK STANDARDI TS 6793/Nisan 1989 91.040.30 İÇİNDEKİLER

ICS 91.040.10 TÜRK STANDARDI TS 6793/Nisan 1989 91.040.30 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TARİF, KAPSAM... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - TARİF... 1 0.2.1 - Teçhizat... 1 0. - KAPSAM... 1 1 - GENEL KURALLAR... 1 2 - YÜK DEĞERLERİ... 1 - DÜZGÜN YAYILI YÜKLERİN AZALTILMASI... 2

Detaylı

İşletme Kõlavuzu. Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T. Baskõ 06/2004 A6.C86 11295384 / TR

İşletme Kõlavuzu. Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T. Baskõ 06/2004 A6.C86 11295384 / TR Redüktörlü Motorlar \ Elektronik Hõz Kontrol Cihazlarõ \ Sürücü Otomasyon \ Servis Tiyatro Uygulamalarõ İçin Çift Diskli Fren BMG..T Baskõ 06/2004 11295384 / TR A6.C86 İşletme Kõlavuzu SEW-EURODRIVE Driving

Detaylı

DİGİTAL FOTOGRAMETRİNİN TIP ALANINDA UYGULANMASINA BİR ÖRNEK

DİGİTAL FOTOGRAMETRİNİN TIP ALANINDA UYGULANMASINA BİR ÖRNEK Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ DİGİTAL FOTOGRAMETRİNİN TIP ALANINDA UYGULANMASINA BİR ÖRNEK Dursun Z. ŞEKER

Detaylı

EDM/st Ekim 2004. Minea Kombi

EDM/st Ekim 2004. Minea Kombi Minea Kombi ANA PARÇALAR ALAR- Hermetik Kombi 1. Bitermik õsõ eşanjörü 2. Ana yakõcõ 3. Ateşleme elektrodu 4. Alev hissetme elektrodu 5. Yüksek Y sõcakls caklõk k sõnõr s r termostat 6. az valfi 7. enleşme

Detaylı

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1445/Aralõk 1997

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1445/Aralõk 1997 ÖN SÖZ Bu standard, Türk Standardlarõ Enstitüsü nün Petrol Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 8 Nisan 1991 tarihli toplantõsõnda kabul edilmiş, 19 Ocak 1996 ve 30 Aralõk 1997 tarihli

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU

POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU POMPALARDA ENERJİ TASARRUFU Serkan ÖĞÜT Alarko-Carrier San. ve Tic. A.Ş. KISA ÖZET Enerji tasarrufunun temelde üç önemli faydasõ bulunmaktadõr.en kõsa vadede şahõs veya firmalar için görünen faydasõ maliyetlerin

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. Doküman No.: P509 Revizyon No: 01. Kontrol Onay. İmza. İsim

Türk Akreditasyon Kurumu. Doküman No.: P509 Revizyon No: 01. Kontrol Onay. İmza. İsim Doküman Adõ: GÜVENLİK SÜREÇLERİ Doküman No.: P509 Revizyon No: 01 5 01 Bilgi İşlem Personelin Bilgilerin Gizliliği konusundaki taahhütlerine ilişkin paragraf eklendi. Sayfa No Rev. Revizyon Nedeni Yürürlük

Detaylı

DEN 318. Dalga Mekaniği. Ders Notlarõ. Dalga Mekaniğine Giriş. Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi. Hazõrlayan. Yrd. Doç. Dr.

DEN 318. Dalga Mekaniği. Ders Notlarõ. Dalga Mekaniğine Giriş. Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi. Hazõrlayan. Yrd. Doç. Dr. DEN 318 Dalga Mekaniği Ders Notlarõ 1. Bölüm Dalga Mekaniğine Giriş İTÜ Gemi İnşaatõ ve Deniz Bilimleri Fakültesi Hazõrlayan Yrd. Doç. Dr. Şafak Nur Ertürk Oda No:417 Tel: (212) 285 6382 e-posta: erturk@itu.edu.tr

Detaylı

AŞIRI GERİLİMLERE KARŞI KORUMA

AŞIRI GERİLİMLERE KARŞI KORUMA n Aşırı akımlar : Kesici n Aşırı gerilimler: 1. Peterson bobini 2. Ark boynuzu ve parafudr 3. Koruma hattı 26.03.2012 Prof.Dr.Mukden UĞUR 1 n 1. Peterson bobini: Kaynak tarafı yıldız bağlı YG sistemlerinde

Detaylı

Şenol Gürvit sgurvit@apc.com 11/27

Şenol Gürvit sgurvit@apc.com 11/27 sgurvit@apc.com 11/27 3 KGK Seçiminde Gözönüne Alõnmasõ Gereken Parametreler KGK gibi sistemlere yapõlan yatõrõmõn kullanõcõ açõsõndan edinilen yararõ "availability"dir. Yani KGK çõkõşõna bağlanacak yük

Detaylı

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý 3. DONANIM Daha öncede belirtildiði gibi gazaltý kaynak yöntemi yarý otomatik veya otomatik olarak kullanýlabilir. Her iki halde de yöntemin temel elemanlarý aþaðýdaki gibidir : a) Kaynak torcu (hava veya

Detaylı

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1446/Mayõs 1998

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 1446/Mayõs 1998 ÖNSÖZ Bu standard, Türk Standardlarõ Enstitüsü nün Petrol Hazõrlõk Grubu nca revizyonu yapõlmõş ve sonra, TSE Teknik Kurulu nun 25 Nisan 1995 tarihli toplantõsõnda kabul edilmiş, 19 Ocak 1996, 30 Aralõk

Detaylı

GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN ORTA ÖLÇEKLİ CBS ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİ

GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN ORTA ÖLÇEKLİ CBS ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİ Selçuk Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretiminde 30. Yõl Sempozyumu,16-18 Ekim 2002, Konya SUNULMUŞ BİLDİRİ GPS İLE HAREKET HALİNDEKİ ARAÇLARDAN ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİN

Detaylı

TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ

TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ TÜNEL KALIP YAPIDA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ ARDA HAKAN ÖZGÜL TÜNEL KALIP TEKNOLOJİSİ İLE ÜRETİLEN TOPLU KONUTTA KULLANICI GEREKSİNİMLERİ Konut tiplerindeki (değişik yapõ tipleri) biçimsel çeşitlilik kullanõcõ

Detaylı

VAKUMLU KESİCİLER. Elektrik enerjisi, enerji santralinden kullanõcõlara bir elektrik şebekesi aracõlõğõ ile iletilir. Transformatör istasyonu

VAKUMLU KESİCİLER. Elektrik enerjisi, enerji santralinden kullanõcõlara bir elektrik şebekesi aracõlõğõ ile iletilir. Transformatör istasyonu 1.GİRİŞ VAKUMLU KESİCİLER Elektrik Enerjisi İletimi Elektrik enerjisi, enerji santralinden kullanõcõlara bir elektrik şebekesi aracõlõğõ ile iletilir. Enerji Santrali Transformatör istasyonu Transformatör

Detaylı

KORONA KAYIPLARI Korona Nedir?

KORONA KAYIPLARI Korona Nedir? KORONA KAYIPLARI Korona Nedir? Korona olayı bir elektriksel boşalma türüdür. Genelde iletkenler, elektrotlar yüzeyinde görüldüğünden dış kısmı boşalma olarak tanımlanır. İç ve dış kısmı boşalmalar, yerel

Detaylı

Otomatik Yük Ayırıcı

Otomatik Yük Ayırıcı Otomatik Yük Ayırıcı Teknik Özellikler: IEC standartlarına göre - E3 M2 Anma gerilimi (kv rms) 36 Anma akımı (A) 630 Anma kısa devre akım (ka) 12,5 Anma yalıtım düzeyi kv rms, 50Hz/1 dak. faz - toprak

Detaylı

ISC 75.200 TÜRK STANDARDI TS 4943/Kasõm 1986

ISC 75.200 TÜRK STANDARDI TS 4943/Kasõm 1986 İÇİNDEKİLER 0 - KONU, TARİF, KAPSAM... 1 0.1 - KONU...1 0.2 - TARİFLER...1 0.2.1 - Atmosferik Tank... 1 0.2.2 - Drenaj... 1 0.2.3 - Şedde... 1 0.3 - KAPSAM...1 1 - KURALLAR... 1 1.1 - TASARIM KURALLARI...1

Detaylı

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir.

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir. Bir fuel cell in teorik açık devre gerilimi: Formülüne göre 100 oc altinda yaklaşık 1.2 V dur. Fakat gerçekte bu değere hiçbir zaman ulaşılamaz. Şekil 3.1 de normal hava basıncında ve yaklaşık 70 oc da

Detaylı

SUPERCOMFORT- ABK27AE/HE

SUPERCOMFORT- ABK27AE/HE SUPERCOMFORT- ABK27AE/HE 15-27 kw (13.000-23.000 kcal/saat) kapasite aralõğõ Kompakt boyutlar: (Genişlik/Y lik/yükseklik/derinlik) kseklik/derinlik) 490/900/450 mm Ağõrlõğõ: : Bacalõ 60 kg, Hermetik 65

Detaylı

Kesici. Kesiciler elektriksel güç şebekelerine güç vermek veya üzerindeki gücü otomatik veya elle (manual) olarak almak için kulanõlan aletlerdir.

Kesici. Kesiciler elektriksel güç şebekelerine güç vermek veya üzerindeki gücü otomatik veya elle (manual) olarak almak için kulanõlan aletlerdir. Kesici Kesiciler elektriksel güç şebekelerine güç vermek veya üzerindeki gücü otomatik veya elle (manual) olarak almak için kulanõlan aletlerdir. Kesiciler, devreyi aşağõdaki durumlarda açmaya ve kapamaya

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

ICS 13.040.20/13.040.01 TÜRK STANDARDI TS 2361/Nisan 1976 İÇİNDEKİLER

ICS 13.040.20/13.040.01 TÜRK STANDARDI TS 2361/Nisan 1976 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 0 - KONU VE KAPSAM... 1 0.1 - KONU... 1 0.2 - KAPSAM... 1 1 - ANALİZ METOTLARI... 1 1.1 - GENEL ESASLAR... 1 1.2 - HAVADA SÜSPANSİYON DURUMUNDA BULUNAN MADDE MİKTARININ TAYİNİ (OPTİK YANSIMA

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ENISo0 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 2025 Ekim 1983 ICS 27.060.30 Buhar kazanları işletme, muayene ve bakım genel kuralları General Rules for Operation Inspection and Maintenance of Steam Boilers

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002 Ön söz Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12350-7 (2000) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 17 Nisan 2002 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

Otomatik Tekrar Kapamalı Kesici. (Recloser)

Otomatik Tekrar Kapamalı Kesici. (Recloser) Otomatik Tekrar Kapamalı Kesici (Recloser) Üç kutuplu iki konumlu (açık - kapalı) Anahtarlama (kesme - kapama) vakum ortamında (vacuum interrupter) da hızlı tekrar kapamaya uygun tasarlanmıştır. Kesiciye

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD BETON BASINÇ DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI, HIZLANDIRILMIŞ KÜRÜ VE BASINÇ DAYANIM DENEYİ

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD BETON BASINÇ DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI, HIZLANDIRILMIŞ KÜRÜ VE BASINÇ DAYANIM DENEYİ https://www.tse.org.tr/turkish/abone/kapak.asp?stdno=7620 Page 1 of 1 19.04.2004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 3323 Mart 1979 ICS 91.100.30 BETON BASINÇ DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI, HIZLANDIRILMIŞ

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI:

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: T.C. GÜMÜŞHANE ÜNĐVERSĐTESĐ MÜHENDĐSLĐK FAKÜLTESĐ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ BÖLÜMÜ MAKĐNE MÜHENDĐSLĐĞĐ DENEYLER 2 PNÖMATĐK SĐSTEM DENEYĐ ÖĞRENCĐ NO: ADI-SOYADI: DENEY SORUMLUSU: ÖĞR. GRV. MĐTHAT YANIKÖREN DEĞERLENDĐRME:

Detaylı

(Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier

(Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier POMPALARDA GÜRÜLTÜ (Noise in Pumps) Reşat Gün Taşel Alarko-Carrier 1973 yõlõnda İstanbul da doğan Reşat Gün Taşel, Özel Saint Michel Fransõz Lisesi nden 1991 yõlõnda mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

ACSM1. ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw)

ACSM1. ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw) ACSM1 Donanõm Kõlavuzu ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw) ACSM1 Sürücü Kõlavuzlarõ SÜRÜCÜ DONANIM KILAVUZU* ACSM1-04Lx Sõvõ Soğutmalõ Sürücü Modülleri (55-160 kw) Donanõm Kõlavuzu 3AUA0000022083

Detaylı

5.BÖLÜM. Valf Konumları

5.BÖLÜM. Valf Konumları HİDROLİK-PNÖMATİK 5.BÖLÜM ENDÜSTRİYEL HİDROLİK DEVRE ELEMANLARI VALFLER 5.1 YÖN DENETİM VALFLERİ VALF: İçinde akan sıvıyı yeniden yönlendirme, serbest bırakma, durdurma gibi işlevleri, dışarıdan mekanik,

Detaylı

EMNİYETLEME KİTİ İŞ PLANI

EMNİYETLEME KİTİ İŞ PLANI Gelenekten Geleceğe EMNİYETLEME KİTİ İŞ PLANI ODTÜ HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSLİĞİ STAJYERLERİ ESKİŞEHİR 2003 Gelenekten Geleceğe ÖNSÖZ Emniyetleme, vidalarõn, somunlarõn ve cõvatalarõn yüksek titreşimlerde

Detaylı

AKTÜATÖRLER Elektromekanik Aktüatörler

AKTÜATÖRLER Elektromekanik Aktüatörler AKTÜATÖRLER Bir sitemi kontrol için, elektriksel, termal yada hidrolik, pnömatik gibi mekanik büyüklükleri harekete dönüştüren elemanlardır. Elektromekanik aktüatörler, Hidromekanik aktüatörler ve pnömatik

Detaylı

ACSM1. ACSM1-04 Sürücü Modülleri (0.75-45 kw)

ACSM1. ACSM1-04 Sürücü Modülleri (0.75-45 kw) ACSM1 Donanõm Kõlavuzu ACSM1-04 Sürücü Modülleri (0.75-45 kw) ACSM1-04 Sürücü Modülleri 0.75-45 kw Donanõm Kõlavuzu 3AUA0000038350 REV C TR GEÇERLİLİK TARİHİ: 11.6.2007 2007 ABB Oy. Tüm Haklarõ Saklõdõr.

Detaylı

o t o m a t i k s i g o r t a l a r 1 2 O t o m a t i k S i g o r t a l a r Vikotech 3 VT B - Kesme Kapasitesi 3 = 3kA 4 = 4,5kA 6 = 6kA 10 = 10kA Devre Kesici (Breaker) Kablo giriþi Her tip otomat barasý

Detaylı

6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE515. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için. Kullanma Kõlavuzu. Logano GE515. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6301 8873 11/2001 TR Kullanõcõ için Kullanma Kõlavuzu Sõvõ/Gaz Yakõtlõ Özel Kazan Logano GE515 Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Bu kõlavuz hakkõnda Bu cihaz ilgili Norm ve Yönetmelikler tarafõndan

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 10465 Kasım 1992 ICS 91.100.30 1. Baskı BETON DENEY METOTLARI- YAPI VE YAPI BİLEŞENLERİNDE SERTLEŞMİŞ BETONDAN NUMUNE ALINMASI VE BASINÇ MUKAVEMETİNİN TAYİNİ (TAHRİBATLI

Detaylı

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri

AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Koruma Röleleri AŞIRI AKIM KORUMA RÖLELERİ Trafolarda Meydana Gelen Aşırı Akımların Nedenleri Trafolarda meydana gelen arızaların başlıca nedenleri şunlardır: >Transformatör sargılarında aşırı yüklenme

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER Eyleyiciler (Aktuatörler) Bir cismi hareket ettiren veya kontrol eden mekanik cihazlara denir. Elektrik motorları ve elektrikli sürücüler Hidrolik sürücüler Pinomatik sürücüler

Detaylı

BİNA ARAŞTIRMA VE VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ

BİNA ARAŞTIRMA VE VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ BİNA ARAŞTIRMA VE VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ SÜKRÜKTÜR BAKIMINDAN İKİ YAPININ İNCELENMESİ HAZIRLAYAN ARDA HAKAN ÖZGÜL 1 BÖLÜM 1 1.1. SİSTEM Sistem, konuşma dilimizde değişik anlamlarda kullanõlmaktadõr. Fakat

Detaylı

Teminatlandõrma ve Kar/Zarar Hesaplama

Teminatlandõrma ve Kar/Zarar Hesaplama Giriş Borsada kullanõlan elektronik alõm satõm sisteminde (VOBİS) tüm emirler hesap bazõnda girilmekte, dolayõsõyla işlemler hesap bazõnda gerçekleşmektedir. Buna paralel olarak teminatlandõrma da hesap

Detaylı

sahiptir. 450 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede, 15 adet Internet bağlantõ noktasõ

sahiptir. 450 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede, 15 adet Internet bağlantõ noktasõ GENEL BİLGİ Ege Üniversitesi Tõp Fakültesi Tõp Kütüphanesi 1956 yõlõnda hizmet vermeye başlamõştõr. Kütüphane yaklaşõk 2000 m² kullanõm alanõna sahiptir. 450 kişilik oturma kapasitesi bulunan kütüphanede,

Detaylı

APC Smart-UPS RT. Harici Akü Grubu. SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli 990-1083A, 01/03

APC Smart-UPS RT. Harici Akü Grubu. SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli 990-1083A, 01/03 APC Smart-UPS RT Harici Akü Grubu SURT1000XLI ve SURT2000XLI Modelleriyle Kullanõlmak İçindir Kule/Rak Monteli Kullanõcõ Elkitabõ Türkçe 990-1083A, 01/03 1: GÜVENLİK BİLGİLERİ American Power Conversion

Detaylı

Yüksek Gerilim Tekniği İÇ AŞIRI GERİLİMLER

Yüksek Gerilim Tekniği İÇ AŞIRI GERİLİMLER İÇ AŞIRI GERİLİMLER n Sistemin kendi iç yapısındaki değişikliklerden kaynaklanır. n U < 220 kv : Dış aşırı gerilimler n U > 220kV : İç aşırı gerilimler enerji sistemi açısından önem taşırlar. 1. Senkron

Detaylı

Daha yeşil bir gelecek için suyun

Daha yeşil bir gelecek için suyun Daha yeşil bir gelecek için suyun dönüşümü Yağmur sularõ, sel sularõ, arõndõrõlmõş sularõn tamamõ, istenildiği şekilde arõtõldõğõ durumda, sulama, meracõlõk, sebze ve meyvecilik, endüstriyel üretim alanõ

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI. Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ

YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI. Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ YÜKSEK GERİLİM ELEMANLARI Prof. Dr. Özcan KALENDERLİ Yüksek Gerilim Elemanları A. Temel Elemanlar; 1. Generatörler 2. Transformatörler 3. Kesiciler 4. Ayırıcılar 5. İletim Hatları 6. Direkler 7. İzolatörler

Detaylı

PA-300 CASE ELEKTRONİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. - 1 -

PA-300 CASE ELEKTRONİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. - 1 - PA-300 ÜÇ FAZ GÜÇ ANALİZÖRÜ DÖKÜMANI CASE ELEKTRONİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. E-MAIL: info@case.com.tr http://www.case.com.tr/ - 1 - İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ÖLÇÜM ÖZELLİKLERİ 3 2. TANITIM 4 3. ÖZELLİKLER 4

Detaylı

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü

DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEY 12 SCR ile İki yönlü DC Motor Kontrolü DENEYİN AMACI 1. Elektromanyetik rölelerin çalışmasını ve yapısını öğrenmek 2. SCR kesime görüme yöntemlerini öğrenmek 3. Bir dc motorun dönme yönünü kontrol

Detaylı

KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ)

KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ) KENTSEL ULAŞIM SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (BALIKESİR ÖRNEĞİ) Turgut ÖZDEMİR 1, Ayşe TURABİ 2, Füsun ÜÇER 3, Ayhan ARIK 4 SUMMARY The present transportation infrastructures couldn t enough

Detaylı

DİKKAT! BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90'DIR.

DİKKAT! BU BÖLÜMDE CEVAPLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 90'DIR. SYISL ÖLÜM İKKT! U ÖLÜM VPLYĞINIZ TOPLM SORU SYISI 90'IR. İlk 45 Soru Son 45 Soru "Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü", "en ilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle üşünme Gücü" ile ilgilidir. şit

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

DC Motor ve Parçaları

DC Motor ve Parçaları DC Motor ve Parçaları DC Motor ve Parçaları Doğru akım motorları, doğru akım elektrik enerjisini dairesel mekanik enerjiye dönüştüren elektrik makineleridir. Yapıları DC generatörlere çok benzer. 1.7.1.

Detaylı

T A S A R I M A G i R i Ş

T A S A R I M A G i R i Ş T A S A R I M A G i R i Ş Dr. Hasip Yeniova İÇİNDEKİLER 1.1. Giriş 1 1.2. Tasarõmda karşõlaşõlan kõsõtlamalar 1 1.3. Tasarõmõn amaçlarõ 3 1.4. Verilerin toplanmasõ 3 1.5. Tasarõm probleminin alternatif

Detaylı

HMH SERİSİ METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER

HMH SERİSİ METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER HMH SERİSİ METAL MAHFAZALI MODÜLER HÜCRELER HMH Serisi Metal Mahfazalı Modüler Hücreler; 36 kv a kadar sekonder dağıtım sistemlerinde, kompakt köşk tipi trafo binalarında ve endüstriyel tesislerde, dahili

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 12820/Mart 2002

ICS 75.200 TÜRK STANDARDI TS 12820/Mart 2002 Ön söz Bu standard, Türk Standardlarõ Enstitüsü nün Petrol Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 22 Mart 2002 tarihli toplantõsõnda kabul edilerek yayõmõna karar verilmiştir. Bu standardõn

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 3419 Nisan 2002 ICS 91.140.30 1. Baskı HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME TESİSLERİ - PROJELENDİRME KURALLARI Ventilation and Air Conditioning Installation - Requirements

Detaylı

DE Montage- und Gebrauchsanweisung EN Instruction on mounting and use FR Prescriptions de montage et mode d emploi NL Montagevoorschriften en

DE Montage- und Gebrauchsanweisung EN Instruction on mounting and use FR Prescriptions de montage et mode d emploi NL Montagevoorschriften en DE Montage- und Gebrauchsanweisung EN Instruction on mounting and use FR Prescriptions de montage et mode d emploi NL Montagevoorschriften en gebruiksaanwijzingen SV Monterings- och bruksanvisningar IT

Detaylı

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel Genel ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir. Genellikle sanayide kullanılan

Detaylı

Elektronik Ticaret Bülteni Eylül 2007. Haberler. e-devlet sõralamasõnda Türkiye 9. sõraya yükseldi

Elektronik Ticaret Bülteni Eylül 2007. Haberler. e-devlet sõralamasõnda Türkiye 9. sõraya yükseldi Haberler e-devlet sõralamasõnda Türkiye 9. sõraya yükseldi Brown Üniversitesi tarafõndan gerçekleştirilen ve 198 ülkedeki kamu sitelerinin değerlendirildiği araştõrma raporuna göre Türkiye, bu yõl 27.

Detaylı

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ

EK 1 ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ EK ENTERKONNEKTE ŞEBEKEDE KULLANILACAK İNDİRİCİ GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ 2 EK 2 İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA 380 kv ELEKTRİK İLETİM HATLARINDA ÇAPRAZLAMA A C B B A C C B A 0 yaklaşık

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN 10221/Nisan

ICS TÜRK STANDARDI TS EN 10221/Nisan ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 10221:1995 standardõ esas alõnarak, TSE Metalurji Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 8 Nisan 1996 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

Doğalgaz. Doğalgaz ve Petrol Gazlarõ

Doğalgaz. Doğalgaz ve Petrol Gazlarõ Doğalgaz ve Sõvõlaştõrõlmõş Petrol Gazlarõ 1 Gaz Yakõtlar Gaz Halinde! Doğalgaz (doğal)! Havagazõ (fabrika)! Kokgazõ (fabrika) Sõvõlaştõrõlmõş Halde! Doğalgaz (doğal)! Propan (rafineri)! Bütan (rafineri)

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2002 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12350-6 (1999) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 17 Nisan 2002 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

BULANIK MANTIK SINIFLANDIRMADAN YARARLANARAK KABLO MALZEMESİ SEÇİMİ

BULANIK MANTIK SINIFLANDIRMADAN YARARLANARAK KABLO MALZEMESİ SEÇİMİ BULANIK MANTIK SINIFLANDIRMADAN YARARLANARAK KABLO MALZEMESİ SEÇİMİ Taner AYDIN Özcan KALENDERLİ 2 2 İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, 34469 Maslak,

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ŞANTİYEDE BETON DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIMI. Making and Curing Concrete Test Specimens In the Field

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ŞANTİYEDE BETON DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIMI. Making and Curing Concrete Test Specimens In the Field https://www.tse.org.tr/turkish/abone/kapak.asp?stdno=7774 Page 1 of 1 05.04.2004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 3351 Nisan 1979 ICS 91.100.30 ŞANTİYEDE BETON DENEY NUMUNELERİNİN HAZIRLANMASI VE BAKIMI

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ 1 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİ Normalde voltmetrelerle en fazla 1000V a kadar gerilimler ölçülebilir. Daha yüksek gerilimlerde; Voltmetrenin çekeceği güç artar. Yüksek gerilimden kaynaklanan kaçak akımların

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (2) 79-83 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Problemlerin Farklı Endüstriyel Otomasyon Yöntemleri ile Çözümlenerek

Detaylı

Fiyat Listesi 0 (216)

Fiyat Listesi 0 (216) Fiyat Listesi 0 (216) 606 36 48 HAKKIMIZDA Firmamız, her tesisin kendine özgü işletme ihtiyaçları olduğuna inanmakta ve standart bir çözümden ziyade müşteri odaklı çözümler üretmektedir. Gerçek çözüm;

Detaylı

E-Business ve B2B nin A B C si

E-Business ve B2B nin A B C si E-Business ve B2B nin A B C si Hazõrlayan : Cengiz Pak diyalog Bilgisayar Üretim Sistemleri Yazõlõm ve Danõşmanlõk Ltd. Şti Büyükdere Caddesi No : 48 / 4 Mecidiyeköy İstanbul URL : www.diyalog.com Öneri

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Özhan ÖZKAN MOSFET: Metal-Oksit Yarıiletken Alan Etkili Transistor (Geçidi Yalıtılmış

Detaylı

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU

KONDENSER ÜNİTESİ KATALOĞU En Direk Soğutma!! İklimlendirme ve soğutma alanında hızla gelişen teknoloji bu alanda arge faaliyetleri yapılmasının önünü açmıştır. Kondanser ve evaparatör sistemlerinin daha efektif hale gelmesi ve

Detaylı

Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz.

Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz. Ders 13 te daha önce değinmediğimiz bazõ çizim araçlarõnõn kullanõmõnõ gündeme getireceğiz. Ölçü Çizgilerini Birleştirmek Ölçü Noktasõ Eklemek veya Kaldõrmak Kot Markasõ Kaynak İşareti Ölçülendirme Şeçenekleri

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

APC SUM48RMXLBP2U. APC Smart-UPS Modüler ile Kullanõm İçin Kesintisiz Güç Kaynağõ

APC SUM48RMXLBP2U. APC Smart-UPS Modüler ile Kullanõm İçin Kesintisiz Güç Kaynağõ Kullanõcõ Elkitabõ Türkçe APC SUM48RMXLBP2U Uzatõlmõş Ömür (XL) Akü Paketi APC Smart-UPS Modüler ile Kullanõm İçin Kesintisiz Güç Kaynağõ 990-1736 01/2004 Giriş SUM48RMXLBP2U, APC Smart-UPS Modeler Kesintisiz

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni

Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni Normandy Madencilik A.Ş. Ovacõk Altõn Madeni İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 1 Toz ve Gaz Emisyonlarõnõn Kontrolü... 4 Toz... 4 Havada Hidrojen Siyanür (HCN) Gazõ... 6 2 Gürültü Kontrolü... 7 3 Kimyasal

Detaylı

VIII Inetr 02. Türkiye İnternet Konferansõ 19-21 Aralõk 2002 Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi İstanbul

VIII Inetr 02. Türkiye İnternet Konferansõ 19-21 Aralõk 2002 Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi İstanbul VIII Inetr 02 Türkiye İnternet Konferansõ 19-21 Aralõk 2002 Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi İstanbul Java ve SOAP kullanõlarak Mobil Cihazlardan Hisse Senedi Alõmõ Uygulamasõ Özgür Toprak, Seyhun

Detaylı

İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI

İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI İLAN VE REKLAM GELİRLERİNDE VERİMİN ARTIRILMASI Y.Doç.Dr. Tahsin YOMRALIOĞU Araş.Gör. Bayram UZUN Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü 61080 - Trabzon 1. GİRİŞ Kentin

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2001

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan 2001 ÖN SÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 12350 (1999) standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 12 Nisan 2001 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

PIC UYGULAMA GELİŞTİRME SİSTEMİ

PIC UYGULAMA GELİŞTİRME SİSTEMİ PIC UYGULAMA GELİŞTİRME SİSTEMİ EOS Mühendislik Danõşmanlõk Yazõlõm Sanayi Ticaret LTD STI. Deniz Aktürk, Msd Elektrik-Elektronik Mühendisi Ankara - 2004 İÇİNDEKİLER DİZİNİ KONU NO KONU BAŞLIKLARI SAYFA

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı