Bu eklenti paketi, nvda_tr mail grubu tarafından derlenmişştir. Gruba üye olmak için:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu eklenti paketi, nvda_tr mail grubu tarafından derlenmişştir. Gruba üye olmak için:"

Transkript

1 Eklentiler Bu eklenti paketi, nvda_tr mail grubu tarafından derlenmişştir. Gruba üye olmak için: adresine boş bir e-posta gönderilebilir. Paket içerisindeki eklentileri kurmadan önce, sentezleyicilerle ilgili olanlar hariç, kullanmakta olduğunuz tüm eklentileri kaldırmalısınız. NVDA eklenti paketlerinin üzerinde enter tuşuna basarak eklentinin o anda kullandığınız NVDA kopyasına eklenmesini sağlayabilirsiniz sürümüyle, Tercihler menüsü altına Girdi hareketleri diye bir öge eklendi. Bu ögeyle açılan iletişim kutusunda NVDA ve kurulu olan eklentilerle ilgili komutlar ağaç görünümü şeklinde görüntüleniyor. İletişim kutusu kısa yoldan sırasıyla, NVDA+n, sonra t ve sonra da d tuşlarına basılarak açılabilir. Bu ağaç görünümünde, örneğin HavaDurumu adlı ögeyi bulduktan sonra sağ ok tuşuna basarsanız, HavaDurumu eklentisiyle ilgili komutları aşağıda görebilirsiniz. Komutlardan birinin üzerine gelip yine sağ oka bastığınızda, bu kez aşağıda komut için kullanılan kısayol tuşlarını göreceksiniz. Kısayol tuşunun üzerindeyken iletişim kutusundaki kaldır düğmesine basarak mevcut kısayol tuşunu silebilir, yine belli bir komutun üzerindeyken ekle düğmesine basarak komutun gerçekleşmesi için kullanılacak kısayol tuşlarını kendiniz belirleyebilirsiniz. Herhangi bir kategori altında değerlendirilmeyecek komutları çeşitli adlı kategori altında bulabilirsiniz. Ancak, bu iletişim kutusu açıldığı anda kullanılmayan komutlar görüntülenmeyecektir. Örneğin winamp eklentisiyle ilgili komutların görüntülenmesi için iletişim kutusunu açmadan önce winamp penceresinde konumlanmış olmanız gerekir. Benzer şekilde, tarama kipiyle görüntülenen bir sayfa ya da belge içinde değilseniz, iletişim kutusunda tek dolaşım komutları gösterilmez. Ancak uygulamalardan bağımsız olarak kullanılan global komutları her durumda görüntüleyebilirsiniz. qwertybrailleinput Bilgisayar klavyesindeki tuşları braille klavye olarak kullanmanıza olanak tanır. Braille tablosu olarak, NVDA braille ayarları iletişim kutusunda girdi tablosu olarak belirlenmiş tablo kullanılır. Eklentiyi Türkçe için kullanmak istiyorsanız, paket içindeki fi-fi-8dot.ctb adlı dosyayı NVDA.exe dosyasının bulunduğu klasörde önce louis sonra tables klasörüne girerek burada bulunan aynı adlı dosyanın yerine kopyalamalısınız. Daha sonra, NVDA braille ayarları iletişim kutusundan, girdi tablosunu Fince 8 noktalı bilgisayar braille olarak ayarlayıp konfigürasyonu kaydetmelisiniz. NVDA yı yeniden başlattıktan sonra Türkçe braille girişi için bilgisayar klavyenizi kullanabilirsiniz. not: NVDA yı güncelledikten sonra da tablo kopyalama işlemini tekrarlamanız gerekir. Braille girişi açıldığında, q klavyedeki bazı tuşlar braille noktaları olarak kullanılacaktır:

2 f veya r birinci nokta, d veya e ikinci nokta, s veya w üçüncü nokta, a veya q yedinci nokta, j veya u dördüncü nokta, k veya ı beşinci nokta, l veya o altıncı nokta, ş veya p de sekizinci nokta olarak kullanılabilir. Büyük harf için yedinci, rakamlar içinde sekizinci nokta kullanılmalıdır. NVDA+z, braille girişini açıp kapatır. ActivateBrailleAndReview Braille ayarları ve inceleme imleci ayarları iletişim kutularının açılması için kısayol tuşu ekler. NVDA+Kontrol+x, Braille ayarları. NVDA+Kontrol+R, inceleme imleci ayarları. RightClickMenu Kontrol+uygulama tuşu, nesne sunucusunun konumundaki nesneye sağ tıklar. soundcustomizer NVDA seslerini özelleştirmenizi sağlar. Tercihler menüsü altından Ses özelleştirme ayarları iletişim kutusunu kullanabilirsiniz. Background-Tracker NVDA+tırnak işareti, nesne sunucusunun mevcut konumundaki nesne takip edilmeye başlanır ve nerede olursanız olun NVDA bu nesneyle ilgili gelişmeleri seslendirir. Aynı tuşa basılarak takip sonlandırılır. NVDA+shift+tırnak işareti, nesne sunucusunu takip edilmekte olan nesneye taşır. NVDA+kontrol+tırnak işareti, takip edilmekte olan nesneyle ilgili güncel değer seslendirilir. controlusageassistant NVDA+h, üzerinde bulunduğunuz kontrolle nasıl etkileşim kurabileceğinizle ilgili kısa bir yardım mesajı seslendirir.

3 Emoticons, (İfadeler) Smiley yani ifadelerin seslendirilmesini ya da yazı alanlarında kullanılmasını sağlar. NVDA+E, ifadelerin seslendirilmesiyle ilgili ayarı açıp kapatır. NVDA+i, panoya kopyalamak üzere bir ifade seçmeniz için bir iletişim kutusu açar. fakeclipboardanouncement Seçme, kopyalama, kesme ve yapıştırma işlemlerini seslendirir. GoldWave GoldWave adlı ses işleme uygulamasının NVDA yla daha erişilebilir ve kolay kullanımını sağlar. Kısayol tuşlarını öğrenmek için, GoldWave uygulaması açık ve penceresi aktifken NVDA Tercihler menüsü altındaki Girdi hareketleri iletişim kutusuna girin ve ağaç görünümündeki goldwave ögesini bulun. googlespeechrecognition Mikrofona söylediklerinizin, google konuşma tanıma servisini kullanarak yazıya dönüştürülmesini sağlar. Eklentiyi kullanmaya başlamadan önce, NVDA Tercihler menüsü altından Google konuşma tanıma ayarları iletişim kutusuna girip konuşma tanıma için kullanılabilecek dilleri belirleyin. Eklentiyle ilgili kısayol tuşlarını, NVDA tercihler menüsünden Girdi hareketleri iletişim kutusuna girdikten sonra GoogleSpeechRecognition ögesinin altında bulabilirsiniz. focushighlight-1.0 Renkli bir dikdörtgen çizerek, Bu eklenti az gören kullanıcıların, gören eğitimcilerin, ya da geliştiricilerin NVDA'nın nesne sunucusunun ya da odağın konumunu takip edebilmesini sağlar. Bu eklenti tarafından aşağıdaki 2 renk kullanılmaktadır: Yeşil, nesne sunucusunun konumunu belirtmek için. Kırmızı ince dikdörtgen, odağın konumundaki nesne veya kontrolü göstermek için. Kırmızı kalın dikdörtgen, odak ve nesne sunucusu aynı konumdaysa kullanılır. LinkBilgisi Kontrol+Shift+a, tarama kipinde görüntülenen belgeler için, üzerinde bulunulan bağlantının türünü (dahili, harici, e-posta, ftp vb.) söyler. İki kez basılırsa bağlantının adresi de seslendirilir. Üç kez basılırsa hedef adres panoya kopyalanır.

4 ReadFeeds (RSSBeslemeleri) Aşağıda kısayol tuşları sayılan komutları, NVDA+N ile girdiğiniz menü altında "RSS Akışları " alt menüsünde de bulabilirsiniz. kontrol+shift+nvda+enter, takip etmek istediğiniz RSS beslemesiyle ilgili adresi girebileceğiniz iletişim kutusunu açar. shift+nvda+enter, takip etmekte olduğunuz adresi bir metin dosyasına kaydetmeniz için bir iletişim kutusu açar. Kontrol+NVDA+Enter, takip etmek istediğiniz kanalın adresini içeren metin dosyasını seçebileceğiniz bir iletişim kutusu açar. Kontrol+NVDA+shift+8, takip ettiğiniz kanalı günceller ve ilk girişin başlığını okur. Kontrol+NVDA+shift+ı, mevcut başlığı okur. İki kez basılırsa başlık, adresle birlikte panoya kopyalanır. Kontrol+NVDA+shift+o, takip edilen kanaldaki sonraki başlığı okur. Kontrol+NVDA+shift+u, takip edilen kanaldaki önceki başlığı okur. Kontrol+Shift+NVDA+aralık, mevcut başlığın internet adresini okur. İki kez basılırsa, adres internet tarayıcısında açılır. Not: Varsayılan adres addressfile.txt dosyasında kayıtlıdır ve NVDA yı yeniden başlattığınızda bu dosyadaki adres kullanıma girer. SanalEkran nvda+control+w, aktif ekrandaki metni sanal bir ekranda görüntüler. Daha sonra, herhangi bir metin alanında yaptığınız gibi yön tuşlarıyla aktif ekrandaki metni inceleyebilirsiniz. ConfigFolder Shift+NVDA+P, NVDA kullanıcı konfigürasyon dizinini açar. TapinRadio Kontrol+NVDA+Shift+T, Tapin Radio açıkken çalanın ne olduğunu söyler. Tapin sistem tepsisinde simge durumundayken, program penceresini açmak için bu tuşlara iki kez basın. SysTrayList NVDA+F11, bir kez basıldığında sistem tepsisindeki simgelerin görüntülendiği, iki kez basıldığında ise çalışmakta olan uygulamaların yani görev çubuğu ögelerinin gösterildiği bir iletişim kutusu açar. Bu

5 iletişim kutusundaki listeden ilgilendiğiniz simgeyi seçip ilgili düğmeleri kullanarak simge üzerinde sol ya da sağ tık yapabilirsiniz. VersiyonBilgisi Shift+NVDA+V, aktif uygulamanın adını ve versiyonunu seslendirir. SistemBilgisi shift+nvda+r, kullanılan ram miktarı, işlemci yükü ve takılıysa pil durumuyla ilgili bilgi verir. shift+nvda+1, işlemci yükü hakkında bilgi verir. shift+nvda+2, kullanılan fiziksel ve sanal ram miktarı hakkında bilgi verir. shift+nvda+3, sabit ve çıkarılabilir depolama birimlerinin doluluk oranları hakkında bilgi verir. shift+nvda+4, Pil durumu hakkında bilgi verir. shift+nvda+6, Windows sürümü hakkında bilgi verir. PanoyaKopyala F+12, NVDA'nın en son söylediğini panoya kopyalar. (metin alanlarında okunan satırlar ya da sözcükler için geçerli değildir.) HavaDurumu NVDA+W, posta kodu girilen ilin o andaki hava durumunu seslendirir. NVDA+Shift+W, ilin günlük hava durumu bilgisini verir. NVDA+alt+W, posta kodu girmeniz için iletişim kutusu açar. Hava durumunu öğrenmek istediğiniz coğrafi konumun posta kodunu, NVDA menüsü altındaki Weather altmenüsünden dokümantasyon klasörünü açarak postakodlari.txt dosyasından alabilirsiniz. Aynı dosyayı bu paket içinde de bulabilirsiniz. Dropbox NVDA+Shift+D, bir kez basılırsa Dropbox dosya indirme/yükleme durumunu, iki kez basılırsa dropbox versiyonunu seslendirir. Üç kez basılırsa sistem tepsisindeki DropBox simgesine sağ tıklar. CTRL+Tab ya da CTRL+Shift+Tab, Dropbox preferences (tercihler) iletişim kutusunda sekme sayfaları arasında geçiş yapar.

6 Alt+CTRL+T, tercihler iletişim kutusunda aktif sekme sayfasının adını söyler. OCR NVDA+R, Nesne sunucusunun üzerinde bulunduğu nesne için optik karakter tanıma işlemi yapar. İşlem bittikten sonra, sonucu inceleme imlecini kullanarak gözden geçirebilirsiniz. Fare imlecini nesne sunucusunun konumuna taşıyarak, çevrilmiş metin üzerine sol/sağ tıklayabilirsiniz. Optik karakter tanıma işlemi için kullanılacak dili NVDA tercihler menüsü altında bulunan OCR Ayarları iletişim kutusundan belirleyebilirsiniz. ChangeSynth NVDA+Küçüktür işareti, Eloquence ve Vocalizer Expressive sentezleyicileri arasında geçiş yapar. TeamTalk TeamTalk programının daha erişilebilir kullanımı için geliştirilmiştir. Emule Emule uygulamasını daha erişilebilir kılmak üzere yazılmış kodları içerir. Kısayollar: kontrol+shift+h: araç çubuğucontrol+shift+t: pencere başlığını oku, kontrol+shift+n: ad alanı kontrol+shift+p: arama listesi kontrol+shift+b: sonuçlar kontrol+shift+z: ana pencere kontrol+shift+o: IRC mesajları kontrol+shift+l: başlık alanı kontrol+shift+q: durum çubuğundaki ilk nesne kontrol+shift+w: durum çubuğundaki ikinci nesne kontrol+shift+e: durum çubuğundaki üçüncü nesne kontrol+shift+r: durum çubuğundaki dördüncü nesne. StationPlaylist Station Playlist adlı uygulama için NVDA eklentisi.

7 Winamp S, shuffle (karıştır) modunu açıp kapatır R, Tekrar çalma modunu açıp kapatır F5, Sustur F6, Ses %25 F7, ses %50 F8, ses %100 Shift+sol ok, sesi sola kaydır Shift+sağ ok, sesi sağa kaydır Shift+yukarı ok, sesi ortala CTRL+shift+T, parça süresini oku CTRL+shift+E geçen süreyi oku CTRL+shift+R, kalan süreyi oku Shift+R, parça sonunu gözden geçir CTRL+R, parça sonu gözden geçirme süresini ayarla Shift+J, alternatif ileri-geri alma süresini belirle CTRL+sol ok, alternatif geri al CTRL+sağ ok, alternatif ileri al WordCount Kontrol+Shift+NVDA+W: Seçilen bir metindeki sözcük sayısını söyler. balloonhistory NVDA açıkken görüntülenmiş olan yardım balonlarının listesini açar, NVDA+shift+F11 NoBeepsSpeechMode NVDA+S ile dolaşılan seçenekler arasından, çoğunlukla ihtiyaç duyulmayan bip sesiyle ilgili seçeneği çıkarır.

8 SpecificSearch mod Tarama kipinde görüntülediğiniz Web sayfalarına özel metin arama ve yer imi ekleme işlevi sunar. Büyüktür işareti, mevcut sayfa için aranacak metin girişi yapabileceğiniz bir iletişim kutusu açar. Küçüktür işareti, mevcut sayfa için önceden giriş yapıldıysa, metni sayfanın devam eden kısmında arar

9 NVDA+Shift+CTRL+K, sayfada bulunduğunuz noktaya yer imi ekler. NVDA+Alt+CTRL+K, sayfa için önceden yer imi girişi yapılmışsa, yer iminin konduğu noktaya atlamanızı sağlar Instant-Translate, Anlık Çeviri Shift+NVDA+t, Seçilen metin Google Translate aracılığıyla çevrilir, seslendirilir ve kullanımınız için eklenti ayarlarına bağlı olarak panoya eklenebilir. NVDA+Shift+y, panodaki metin çevrilir. Çeviri için kaynak ve hedef dil ayarları NVDA Tercihler menüsündeki Anlık Çeviri Ayarları iletişim kutusundan belirlenir. ApendText, Metin ekleme Eklentisi Birden fazla metin bloğunu panoya kopyalanmak üzere derleyebilirsiniz. Kontrol+NVDA+shift+e seçili metin ya da daha önce başlangıç işareti konan noktayla inceleme imlecinin mevcut konumu arasındaki metin panoya kopyalanacak metne eklenir. Kontrol+NVDA+shift+c İnceleme imlecinin konumu kopyalanacak metnin başlangıç noktası olarak belirlenir. Kontrol+NVDA+shift+x panoyu siler. ShortLink, Kısa Link Eklentisi Uzun adreslerin kısaltılarak paylaşılması için bir eklenti. Kısa link: NVDA için Bitly. ctrl+shift+u, kısaltmak istediğiniz adresi açılan iletişim kutusundaki yazı alanına yapıştırın ve tamam deyin, kısa link panoya kopyalanır. TeamViewer Eklentisi Şimdilik NVDA yla başka bir bilgisayarı uzaktan yönetebilmenin bir yolu yok. Ancak başka birinden uzaktan yardım alırken kullandığımız TeamViewer uygulamasını kullanabiliyoruz. Ctrl+tab ve ctrl+shift+tab, sekmeler arasında geçiş yapar Ctrl+alt+shift+c, ID ve parolayı panoya kopyalar.

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI

KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ MİCROSOFT OFFİCE ŞEKİL EKLEMEK Sayfaya menüdeki şekilleri ekleyebiliriz. 1 ŞEKİL EKLEME UYGULAMASI Sayfaya yukarıdaki şekilleri ekleyin. WORDART EKLEMEK Sayfaya 3 boyutlu yazı ekleyebiliriz.

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI

İLETİNİN İLETİLMESİ 1. ADRES DEFTERI G İLETİNİN İLETİLMESİ Konuya Hazırlık 1. Adres defteri nedir? Hangi amaçla kullanılır? 2. E-posta iletisine dosya eklerken nelere dikkat etmeliyiz? 1. ADRES DEFTERI a. Adres defterini kullanma: Günlük

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BİLGİSAYARDA BELGE AÇMAK VE TEMEL İŞLEMLER YAPMAK 1. BELGE İŞLEMLERİ... 1 1.1. Arayüz ve Görünüm Ayarları... 1 1.1.1. Genel Görünüm... 1 1.1.2. Belge Görünümleri... 2 1.1.3. Yakınlaştırma...

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR METİNLERLE ÇALIŞMAK Yazı Yazmak: Word de yazı yazarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar: 1.Satır sonlarında

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

Temel masaüstü bileşenleri

Temel masaüstü bileşenleri Temel masaüstü bileşenleri Bu bölümde önce kısaca masaüstünün ne olduğundan, nasıl kullanılabileceğinden bahsedip, ardından da masaüstünün temel bileşenlerini anlatacağız. Masaüstü, simgeler, pencereler,

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller

12) H 2 O 100m 3 (alt/üst simge) gibi metin ayarlarını nereden yapabiliriz? a-) Giriş Pano b-) Giriş Yazıtipi c-) Giriş Paragraf d-) Giriiş Stiller TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ ÇALIŞMA SORULARI-2 1) Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu Başlat Donatılar Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Microsoft Office Microsoft Word2010 Başlat Programlar

Detaylı

Braillino Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin.

Braillino Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Braillino Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Kabartma hücrelerin arka tarafında orta kısımda 2 adet aralık tuşu

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Word e Giriş (Introduction to Word) Konular Word Nedir? Word ile Neler Yapılabilir? Eğitim TV - egitimtv.biz - facebook.com/egitimtv 2 Microsoft Office Nedir? Eğitim TV

Detaylı

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz.

Bu sayfa şifre hatırlatma sayfasıdır. Öğrenci numarası ve ön kayıt başvurusu sırasında girdiğiniz e- posta ile şifrenizi isteyebilirsiniz. Sisteme girebilmek için resimde gördüğünüz Öğrenci No ve Şifre girerek Giriş düğmesinin üzerindeki alana girerek giriş tuşuna basınız. Şifrenizi hatırlamıyorsanız resimde görüldüğü gibi Şifrenizi Hatırlamıyorsanız

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 İÇERİK OLUŞTURMA (YAZI VE

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3.1 Ana Pencere...7 3.2 Menü Çubuğu... 10. 3.2.1 Dosya... 11 3.2.2 Düzen... 17. 3.2.3 Görünüm... 19. 3.2.4 Resim İşleme...

İÇİNDEKİLER. 3.1 Ana Pencere...7 3.2 Menü Çubuğu... 10. 3.2.1 Dosya... 11 3.2.2 Düzen... 17. 3.2.3 Görünüm... 19. 3.2.4 Resim İşleme... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I TEMEL ÖZELLİKLER...2 1.1 Ambalaj...2 1.2 Görünüm...2 1.3 Önerilen Sistem Özellikleri...2 1.4 Başlıca Özellikler ve Kullanım Alanları...3 BÖLÜM II PROGRAM KURULUMU...5 BÖLÜM III YAZILIM...7

Detaylı

Google Dokümanlar Servisi

Google Dokümanlar Servisi Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi Instructional Technology Support Office Google Dokümanlar Servisi Mayıs 2009 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University İletişim Bilgileri: Web: http://www.its.metu.edu.tr

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Kişisel Bilgisayarın Parçaları

Kişisel Bilgisayarın Parçaları DONANIM Donanım Kişisel Bilgisayarın Parçaları Donanım yapısı ve büyüklüğü ne olursa olsun bir bilgisayar dört temel bileşenden oluşmaktadır: Giriş Birimleri Merkezi İşlem Birimi (CPU) Bellek Çıkış Birimleri

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI

TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI TABLETLERİN OKULLARA TESLİMATI Okullara Tablet Teslimatı Nasıl Yapılacak? Tabletler Dağıtım Planına göre Üretici Firma tarafından kargoya verilir. Tablet teslimatını yapacak ekip, kargoyu alır, ilgili

Detaylı

PAKET PROGRAMLAR DERSİ

PAKET PROGRAMLAR DERSİ PAKET PROGRAMLAR DERSİ Dersin Modülleri Kelime İşlemci Programı Elektronik Tablolama Programı Sunu Hazırlama Programı Internet ve e-posta Yönetimi Kazandırılan Yeterlikler Kelime işlem programını kullanmak

Detaylı

VAHİDE AKTUĞ ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DERSİ 5. SINIFLAR İÇİN DERS NOTLARI

VAHİDE AKTUĞ ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DERSİ 5. SINIFLAR İÇİN DERS NOTLARI VAHİDE AKTUĞ ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ YAZILIM DERSİ 5. SINIFLAR İÇİN DERS NOTLARI Siber Zorbalık: Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da grup tarafından diğer

Detaylı

Mevlana Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEVUZEM) MYENOCTA Uzaktan Eğitim Sistemi Öğrenci Kullanım Kılavuzu

Mevlana Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEVUZEM) MYENOCTA Uzaktan Eğitim Sistemi Öğrenci Kullanım Kılavuzu Mevlana Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEVUZEM) MYENOCTA Uzaktan Eğitim Sistemi Öğrenci Kullanım Kılavuzu Konya, 2015 ENOCTA sisteme giriş: 1. Web tarayıcınızın adres çubuğuna

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr

İLETİŞİM: Telefon: (0272) 228 11 74. Faks : (0272) 444 03 03-1383. E-Posta: uemyo@aku.edu.tr. Web: www.uemyo.aku.edu.tr İLETİŞİM: Adres: Afyon Kocatepe Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu, Ahmet Necdet Sezer Kampusü, Gazlıgöl Yolu, 03200 Merkez / Afyonkarahisar Telefon: (0272) 228 11 74 Faks : (0272) 444 03

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması

Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması Windows Live Mail Programı Kurulumu ve Ayarlanması MEB in e-posta hizmetine Internet sitesi üzerinden girildiğinde sistemin çok yavaş çalıştığı veya açılmadığı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenlerle

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU :

MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : MODÜL BİLGİ SAYFASI KODU : ALAN : ORTAK MODÜL : DOKÜMAN HAZIRLAMA SÜRE : 40 /32 ÖN KOŞUL : Ön koşulu yoktur. AÇIKLAMA : Bu modül bilgisayar ve donanımlarının sağlandığı ortamda uygulamalı olarak işlenmelidir.

Detaylı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 y Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 Bulut Depolama, genel bir terimle "dosya barındırma" hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Bu hizmet sayesinde önemli dosyalarınızı yedekleyebilir veya

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

AKOFİS.NET - PRATİK BİLGİLER. Bu sunum; siz değerli müşterilerimizin web sitemizi kolay kullanmanız için pratik bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.

AKOFİS.NET - PRATİK BİLGİLER. Bu sunum; siz değerli müşterilerimizin web sitemizi kolay kullanmanız için pratik bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. AKOFİS.NET - PRATİK BİLGİLER Bu sunum; siz değerli müşterilerimizin web sitemizi kolay kullanmanız için pratik bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. Siteye Giriş Siteye üye girişi yapmak için ana sayfada, sağ

Detaylı

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin.

Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Braille Star 40 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Cihazın ön tarafında orta kısımda 2 adet aralık tuşu yer

Detaylı

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ

7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 7 7. BELGEYE RESİM EKLEME, YAZIM ve ÇİZİM ÖZELLİKLERİ 7.1. Belgeye Resim Eklemek Word programı; belgelere kendi içindeki resim galerisinde bulunan resimleri veya başka programlarda düzenlenmiş resimleri

Detaylı

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI

YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI YEDEKLEME PROGRAMI KURULUM VE KULLANIMI Kurulum 1..zip dosyasını açınız. 2. Açılan dosyanın içindeki Yedekleme klasörünü açınız. 3. Yedekleme.exe dosyasını açınız. 4. Üst pencerede ki ekran gözükecektir.

Detaylı

Word 2007 - Otomatik Düzelt

Word 2007 - Otomatik Düzelt Word 2007 - Otomatik Düzelt Otomatik düzelt penceresinin anlatılması OTOMATİK DÜZELT PENCERESİ OTOMATİK DÜZELT Otomatik Düzelt penceresine iki yoldan ulaşabiliriz. 1. Microsoft Office Düğmesi > Word Seçenekleri

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

CAEeda TM. CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM CAEeda TM USB BELLEĞİ KULLANIM KILAVUZU EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM YAZILIMININ ÖNERİLEN SİSTEM GEREKSİNİMLERİ USB 2.0 destekli anakart 64-bit destekli Intel veya AMD işlemci En

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ Bölüm 4 BÖLÜM 4 MICROSOFT WORD 2010 Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü mehmetertas@erciyes.edu.tr 1 1. BAŞLANĞIÇ WORD, Microsoft firması tarafından geliştirilmiş Office

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

ARAKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ [OKUL/KURUMLARDA E-POSTA KOTA SORUNUN ÇÖZÜMÜ]

ARAKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ [OKUL/KURUMLARDA E-POSTA KOTA SORUNUN ÇÖZÜMÜ] ARAKLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ [OKUL/KURUMLARDA E-POSTA KOTA SORUNUN ÇÖZÜMÜ] İlçemiz okul/kurumlarının hali hazırda kullandıkları kurumkodu@meb.k12.tr e-posta adreslerine gönderilen elektronik postaların,

Detaylı

16. Kesit ve Cephe Aracı

16. Kesit ve Cephe Aracı 16. Kesit ve Cephe Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kesit/cephe bilgi kutusu ile çalışmak Kesit/cephe oluşturmak Kesit/cephe geçerli ayarlarıyla çalışmak Kesit/cephelere erişmek ve değiştirmek Kesit/cephelerin

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. Manuel MESH Ayarları Değerli Müşterimiz, Kapsama alanını arttırmak için cihazınız ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan

Detaylı

Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler

Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler 1. Başlamadan önce LMS i kullanmaya başlamadan önce bilgisayarınızın minimum sistem gereklerine sahip olup olmadığını ve internet bağlantınızın kabul edilebilir bir

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu

Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Yazılım Güncelleştirmeleri Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markasıdır. Ürün bildirimi Bu

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI

MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI MICROSOFT POWERPOINT 2007 DERS NOTLARI BAŞLARKEN Sunu ile ilgili konuşurken karşımıza 3 kavram çıkmaktadır. Bu kavramlar; SLAYT: Seyirciye göstermek için hazırlanan her sayfaya verilen isimdir. Her slayt

Detaylı

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular.

Kopyalanmış veya kesilmiş içeriği imlecin bulunduğu yere yapıştırır. Bir konumdaki biçimlendirmeyi kopyalar ve başka bir konuma uygular. POWERPOINT PROGRAMI GİRİŞ MENÜSÜ Kaydet: Açık olan belgeyi kaydeder. En son yapılan işlemi geri alır. En son yapılan işlemi yineler. Slaytların genel tasarımını değiştirir. Seçili olan kısmı keser. Seçili

Detaylı

Firefox Eklentisi FireShot

Firefox Eklentisi FireShot Firefox Eklentisi FireShot FireShot ile resim keserek ve anlatım yapabiliriz. Resimli Anlatım Araçlar menüsünden eklentilere bastığımızda açılan pencereden Eklenti indir butonuna basarız ve aşağıdaki mozillanın

Detaylı

Bu Hafta Öğreneceklerimiz

Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Klavye, tuşlardan oluşan ve bilgisayardaki veri giriş işlemlerini yapan önemli bir donanım birimidir. Bilgisayarda yazı yazabilmek, veri ve komut girişi

Detaylı

HP Ortam Uzaktan Kumandası (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu

HP Ortam Uzaktan Kumandası (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu HP Ortam Uzaktan Kumandası (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ve Windows Vista, Microsoft Corporation şirketinin ABD'de kayıtlı

Detaylı

Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler

Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler Cambridge LMS e Başlama- Öğrenciler 1. Başlamadan önce LMS i kullanmaya başlamadan önce bilgisayarınızın minimum sistem gereksinimlerine sahip olup olmadığını ve internet bağlantınızın kabul edilebilir

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Braille Star 80 Başvuru Kitapçığı

Braille Star 80 Başvuru Kitapçığı Braille Star 80 Başvuru Kitapçığı Sürüm 4.0 Lütfen bu başvuru kitapçığıyla birlikte paketinizde bulunan kullanıcı kılavuzunu da gözden geçirin. Braille Star 80 cihazını, tuşları ve kabartma hücreleri önünüzde

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Blogcu Kullanma Kılavuzu

Blogcu Kullanma Kılavuzu Blogcu Kullanma Kılavuzu İnternet tarayıcınıza www.blogcu.com adresini yazın ve görüntüleyin. 1 İki adımda basit olarak Web günlüğü oluşturabilirsiniz. Lütfen aşağıdaki adımları takip edin. Adım 1 : Sayfa

Detaylı

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES. Yazılım Yükleme Kılavuzu LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP SERIES Yazılım Yükleme Kılavuzu HP LaserJet Enterprise M4555 MFP Series Yazılım Yükleme Kılavuzu Telif Hakkı ve Lisans 2011 Copyright Hewlett-Packard Development Company,

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

Windows XP Professional Kurulumu

Windows XP Professional Kurulumu Windows XP Professional Kurulumu ve YönetimiY Kuruluma Geçmeden Önce XP HOME EDİTİON / XP PROFESSİONAL ONAL ARASINDAKİ FARK Şimdi Kuruluma Geçelim elim XP Cd mizi takıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ Zimbra Webmail GENEL ÖZELLİKLER Zimbra yüksek performanslı bir e-posta programı olup, e-posta, adres defteri, takvim, görev listeleri ve web dokümanları gibi özelliklere sahip bir uygulamadır. e-posta

Detaylı

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları

SM 100 Terazi Ayarları. Digi SM 100. SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 SM 100 Terazi Ayarları Digi SM 100 Terazi Ayarları Teraziyi ayarlamaya başlamak için öncelikle X S Z ENTER Raporlar Program Ayarlar FONKSIYON Bölümlerine geçiş yapabilmemiz gerekmektedir. Bunun

Detaylı

OfficeExcelProgramıAnlatımı

OfficeExcelProgramıAnlatımı OfficeExcelProgramıAnlatımı Panoyu Kullanmak Microsoft Office programlarında kopyalama ve taşıma işlemi yapılırken kopyalanan veya kesilen metin, resim vb. kısımlar panoda saklanır. 24 adet kopyalama veya

Detaylı

BASIT TELEFON. duckma.com PHONOTTO. Kullanıcı Kılavuzu. Version: 1

BASIT TELEFON. duckma.com PHONOTTO. Kullanıcı Kılavuzu. Version: 1 BASIT TELEFON PHONOTTO Kullanıcı Kılavuzu Version: 1 Kurulum Sihirbazı Uygulamayı çalıştırınca Kurulum Sihirbazı başlayacak ve ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre ayarlar yapılandırılacaktır. İlk ekran

Detaylı

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi K12Net Veli Yardım Kılavuzu K12Net e Erişim K12Net Erişim Bilgilerini Güncelleme K12Net te Öğrenci Bilgilerini Görüntüleme K12Net Ekran Ara Yüzünü Özelleştirme

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

LOGO PARTNER MEETING

LOGO PARTNER MEETING LOGO PARTNER MEETING Aşağıda görseller ile desteklenen anlatım, logopartnermeeting.com web sitesinin kullanımı için hazırlanmıştır. Yukarıda gördüğünüz görselde bulunan işaretli alanlar aşağıda sırasıyla

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığının meb.k12.tr Uzantılı e-posta Adresleri için Outlook Ayarları 1. Adım: Öncelikle Outlook Express programını çalıştırmak için başlat menüsünden Tüm Programlar a gelinir. Buradan

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç

ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç ArahWeave Dobby Hızlı Başlangıç I ÇI N D EKI LER NASIL YAPILACAĞINI ÖĞRENECEKSİNİZ: ARAH WEAVE' D E KU M AŞ G Ö RÜ N Ü M Ü BİR ÖRGÜ ÇİZİN Çİ FT KATLI B İ R Ö RG Ü O LU ŞTU RU N İ PLİ KLERİ N REN G İ N

Detaylı

BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi Kurum&Öğretmen ve Sınıf Güncelleme Aşamaları Bilgilendirme Kılavuzu 2016 ŞUBAT

BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi Kurum&Öğretmen ve Sınıf Güncelleme Aşamaları Bilgilendirme Kılavuzu 2016 ŞUBAT BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi Kurum&Öğretmen ve Sınıf Güncelleme Aşamaları Bilgilendirme Kılavuzu 2016 ŞUBAT Aşağıda bulunan ekran görüntülerinde, her tür ve dereceli

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI. 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014 ASSAM İçindekiler Önsöz... 3 ASSAM Web Sitesinde Makale Yayınlamak... 4 ASSAM Web Sitesine Nasıl Girerim?...

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ e-pdö UYGULAMA YÖNERGESİ. www.e-pdo.com

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ e-pdö UYGULAMA YÖNERGESİ. www.e-pdo.com DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ e-pdö UYGULAMA YÖNERGESİ www.e-pdo.com Uygulama adresi: e-pdö web uygulamasını kullanabilmek için; En güncel Google Chrome web tarayıcısı, Mikrofon (Bas Konuş sisteminde

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1.) Sağ tuş fonksiyonları * Masaüstünde * Bilgisayarım içinde * Klasör ve dosya simgesi üzerinde * Sürücü simgesi

Detaylı

Zirve Bilgi Tenolojileri TUİK A101 Form Giriş Klavuzu V1.1.1

Zirve Bilgi Tenolojileri TUİK A101 Form Giriş Klavuzu V1.1.1 Zirve Bilgi Tenolojileri TUİK A101 Form Giriş Klavuzu V1.1.1 TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından her sene kağıt ortamında doldurularak verilen Yıllık İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Araştırması

Detaylı

WebInstaller. 1. Kurulum Đçin Gereksinimler

WebInstaller. 1. Kurulum Đçin Gereksinimler WebInstaller Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard Kategori [X] Yeni Fonksiyon Versiyon Önkoşulu @6 Uygulama E-Netsis.Net uygulamasının kurulumu Netsis\ENetsis.Net\Kurulum dizininde bulunan NetsisWebInstall.exe

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Yard. Doç. Dr. Ayşe Övgü KINAY DEÜ Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü 12.10.2015 Sistem Klasörleri ve Özel Klasörler Windows işletim sistemi kurulduğunda

Detaylı

K12 Uzantılı E Posta Kullanım Ve Kurulum Klavuzu

K12 Uzantılı E Posta Kullanım Ve Kurulum Klavuzu K12 Uzantılı E Posta Kullanım Ve Kurulum Klavuzu Bu klavuz bakanlığımızca kurumlara sağlanan kurumkodu@meb.k12.tr şeklindeki e posta adreslerinin genel özellikleri ve kullanımı esnasında dikkat edilecek

Detaylı