BURSA 2009 KANSER İSTATİSTİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BURSA 2009 KANSER İSTATİSTİKLERİ"

Transkript

1 BURSA 2009 KANSER İSTATİSTİKLERİ

2 Hazırlayanlar Zihni Can DEMİRCİOĞLU Ayşe AKAN Gülden KARACA Sevgi AYIK Yasemin DURGUT Melin KIRBIYIK

3 Bursa Nüfus Kayıtları Ve Nüfusu Bursa da 2007 yılından önce genel nüfus sayımları yoluyla nüfus bilgisi toplanmıştır. Genel Nüfus Sayımları her 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile tek tek hanelerin ziyareti sonucu toplanan verilerin derlenmesi ile oluşturulmuştur. Türkiye nüfus bilgileri 2007 yılından itibaren ise Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile toplanmaya başlanmıştır. ADNKS temeli her vatandaşa Kimlik Numarası verilmesidir. Her Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşına 28 Ekim 2000 tarihinde tek bir TC Kimlik Numarası verilmiş bulunmaktadır. TC Kimlik numarası bilgi içermeyen 11 haneli bir sayıdan oluşmaktadır. ADNKS ise kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, TC Kimlik Numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir kayıt sistemidir. Bu sistem ile daha önce 10 yılda bir gerçekleşen nüfus sayımlarından farklı olarak her an güncel ve net bilgi sağlanmaktadır (1). Türkiye nüfusu kanser kayıtçılığının başladığı yıllara göre artmış ve nüfus yaşlanmıştır. Kanser kayıtçılığının başladığı 1992 yılından iki yıl önce yapılmış olan genel nüfus sayımında ülkemiz nüfusu olup, bu sayımda 65 yaş ve üstü yaş grubu toplam nüfusun %4,3 ünü oluşturmaktadır (2). Türkiye nüfusu 2009 yılı içinde toplam ya, 65 yaş ve üstü yaş grubu toplam nüfus içindeki payı ise %7,0 ye yükselmiştir.(3) Bursa nüfusu 2009 yılı içinde toplam olup, kadın ve erkek nüfus dağılımının eşit olduğu görülmektedir. Toplam nüfusun yaklaşık dörtte birini (%22,9) 0-14 yaş grubu, %7,2 sini ise 65 yaş ve üstü yaş grubunda bulunan kişilerin oluşturduğu görülmektedir. Bursa nüfusuna dair yaş ve cinsiyet dağılımı Tablo 1 de verilmiştir Tablo 1. Bursa Nüfusunun 2009 Yılına Ait Yaş Gruplarına Göre Cinsiyet Dağılımı (2009) Yaş Grupları Erkek Kadın Toplam Toplam

4 Şekil 1. Bursa Nüfus Piramidi (2009) ,10 BURSA 0,45 0,27 0, ,79 1, ,15 1, ,71 2, ,63 3, ,52 4, ,75 6, ,72 7, ,99 7, ,11 8, ,61 9, ,31 10, ,31 7, ,64 8, ,73 8, ,20 8, ,33 8,27-15,00-10,00-5,00 0,00 5,00 10,00 15,00 KADIN TOPLAM ERKEK

5 Ölüm İstatistikleri Düzenli ve güvenilir ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri sağlık planlaması ve önceliklerin belirlenmesi için önemlidir. Ölüm nedenlerini bilmek; hastalıklara yönelik halk sağlığı programlarının değerlendirmesini yapmak için de esastır. Kanser kayıtçılığında ise ölüm nedenleri ve ölüm hızı, veri kalitesinin ve tamlığının değerlendirilmesinin yanı sıra yaşam süresi (survival) analizlerinin yapılabilmesini sağlaması bakımından ayrı bir öneme sahiptir. (3) Türkiye de ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerinin toplanması tarihinde değiştirilmiştir. Ölüm nedenlerinin elektronik olarak girileceği, kişiye dair bilgilerin kimlik paylaşım sistemi üzerinden TC Kimlik Numarası ile alındığı bir sistemle toplanmaya başlanmıştır. (Şekil 2) (4) Şekil 2. Ölüm Bildirim Sistemi İş Akış Şeması (4)

6 Aktif Kanser Kayıtçılığı 2000 yılında, referans tarihiyle İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem ve İstatistik Şube içerisinde çalışmalarına başlayan Bursa Kanser Kayıt Merkezi, 2008 yılından sonra aynı kurum içerisinde kurulan Kanser Kontrol Birimi bünyesinde çalışmalarını sürdürmüştür tarihinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kurulmuştur. Bursa Kanser Kayıt Merkezi; bu tarihten sonra Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube içerisinde Aktif Kanser Kayıtçılığı çalışmalarını sürdürmektedir. İldeki örgüt yapısı bir merkez büro ve bir danışma kurulu ile Kamu ve Özel Hastanelerde bulunan Kanser Kayıt Elemanların dan oluşmaktadır. (Şekil 3) Şekil 3. Bursa Kanser Kayıt Merkezi Örgütlenme Şeması İl Halk sağlığı Müdürü İl Halk sağlığı Müdür Yardımcısı Kanser Şube İl Kanser Danışma Kurulu Kanser Kayıt Merkezi (Merkez Büro) Hastane Kanser Kayıt Birimleri Kanserle Savaş Daire Başkanlığı 1983 yılında kurulmuştur. Bu yıllarda kanser hastalığı bildirimi zorunlu hastalıklar arasına alınmıştır. Kanser Kayıtçılığı Aktif ve Pasif Sistemle sürdürülmektedir. Pasif sistemle başlayan kanser kayıtçılığında yeterli sayıda ve kalitede verinin toplanamaması nedeniyle 1992 yılında aktif sistemle kanser kayıtlarının toplanmasına başlanmıştır.(3) Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun kurulmasıyla ismi Kanser Daire Başkanlığı olarak değiştirilmiştir. Bursa Kanser Kayıt Merkezi ülkemizde aktif sistemle kanser kayıtçılığını sürdüren 15 ilden biridir. Referans tarihi en eski olan üçüncü ildir (Tablo 2)(3). Kanser Daire Başkanlığınca; 2013 yılında diğer 66 İlinde Aktif Sistemle Kanser Kayıtçılığına başlaması amacıyla gereken çalışmalar başlatılmıştır.

7 Tablo 2. Türkiye de Kanser Kayıt Merkezleri ve Referans Tarihleri İller Referans Yılı 1 İzmir Antalya Bursa Eskişehir Samsun Trabzon Edirne Erzurum Ankara Kocaeli Gaziantep Malatya Mersin İstanbul Adana 2012 Bursa Kanser Kayıt Merkezi toplum tabanlı bir kayıt merkezidir. Toplum tabanlı bir Kanser Kayıt Merkezi nin temel amacı sorumlu olduğu nüfusta ortaya çıkmış kanserlerin olabildiğince tümü hakkında bilgi toplamaktır. Bursa Kanser Kayıt Merkezi nin referans tarihi 1 Ocak 2000 dir. Yani tanı tarihi 1 Ocak 2000 ve sonrası olan tüm olgular kayıt altına alınmaktadır. Bu amaçla; İlimizde ve diğer tüm İllerde Kanser Daire Başkanlığı nca hazırlanmış Kanser Kayıt Formu kullanılmaktadır. İldeki tüm Kanser Kayıt Elemanlarınca, kendi kurumlarındaki olgulara ait demografik ve klinik bilgiler, Kanser Kayıt Formuna işlenmektedirler. Kanser Kayıt Merkezi; Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü gözetiminde Kayıt Sorumlusu 3 hemşire ve 1 veri giriş elemanı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Merkezde derlenen verilerin kalite kontrolleri eğitim görmüş bu elemanlar tarafından yürütülmektedir. Merkez büro bütün Hastane Kanser Kayıt Birimlerinden gelen verileri ICD-O3 onkoloji standartlarına ve SEER evreleme kılavuzuna göre patolojik olarak sınıflandırır ve evreler. Sınıflandırılan ve evrelenen olguların duplikasyon kontrolleri yapılır ve veriler bilgisayar ortamına aktarılır. Bu işlemler için Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IACR) tarafından geliştirilmiş olan Can-Reg 4 adlı bilgisayar programı kullanılmaktadır. Can-Reg 4 kanser kayıt merkezleri için özel olarak geliştirilmiş bir bilgisayar programıdır. Kaba ve yaşa standart insidans hızları bu program üzerinden hesaplanmaktadır.

8 Şekil 4. Kanser Kayıtçılığının İş Akışı Şeması (3) Kanser Kayıt Merkezince: * Malign kanserlerin tamamı (primer kanserler) * İn situ kanserler * Santral sinir sistemi ve medulla spinalis te yer alan benign / borderline tümörler toplanmaktadır.(5) Bu nedenle çok sayıda ve farklı nitelikteki kaynaklardan veri toplanmaktadır. Kanser Kayıt Merkezinin başlıca veri kaynaklarını; hastaneler, özel patoloji laboratuarları, ölüm raporları, özel kliniklerin ve özel hekimlerin kayıtları oluşturmaktadır.

9 Kanser Kayıt Merkezi nde toplanan kanser verileri Bakanlığın talebi doğrultusunda, istenilen tanı yılına göre hazırlanarak elektronik ortamda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı na gönderilmektedir. Kanser Daire Başkanlığı nca tüm illerin verileri birleştirilerek, her bir kanser türü için Türkiye insidans hızları hesaplanmaktadır. İnsidans, sağlıklı olan kişilerin belli bir zaman birimi içinde (kanser olguları için genellikle bir yıl) belirli bir hastalığa yakalanma olasılığıdır. Yani, risk altındaki toplumda bir yıl içinde gelişen yeni kanser vakaları sayısıdır. İnsidans hızı = Belirli bir süre içindeki yeni kanser olgu sayısı / Belirli bir süre içinde izlenen risk altındaki nüfus x k (100000) Belirli bir süre içindeki yeni kanser olgu sayısı: Belirli bir yıla ait, belirli bir coğrafik alanda ikamet etmekte olan yeni kanser tanısı almış vakaların toplam sayısıdır. Belirli bir süre içinde izlenen risk altındaki nüfus: Belirli bir yıla ait, belirli bir coğrafik alanda yer alan, kanser geliştirme olasılığı olan toplam nüfustur. Kanser sıklığı toplumda yüksek sıklıkta olmadığı için elde edilen rakamların daha rahat ifadesi için katsayısı ile çarpılarak konuşulmaktadır.(4) ,3 211,4 223,2 259,3 271,3 253, ,4 129,6 137,5 150,5 157,7 152,6 ERKEK KADIN Şekil 5. Bursa Kanser Kayıt Merkezinin Cinsiyete Göre Yaşa Göre Standardize Edilmiş İnsidans Hızlarının (YSH) Yıllara Göre Değişimleri (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide)

10 ,3 211,4 223,2 259,3 271,3 253, , ,6 239, ,1 Tüm Kanserler Deri hariç tüm kanserler ** Şekil 6. Erkeklerdeki Yaşa Göre Standardize Edilmiş İnsidans Hızlarının (YSH) Yıllara Göre Değişimleri (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide) ** Malign Melanom dışı ,7 152,6 150,5 137,5 129,6 117, ,7 137,6 109,8 116,7 124, Tüm Kanserler Deri hariç tüm kanserler ** Şekil 7. Kadınlarda Yaşa Göre Standardize Edilmiş İnsidans Hızlarının (YSH) Yıllara Göre Değişimleri (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide) ** Malign Melanom dışı Kanser Kayıt Merkezi nin gerek merkez bürosunda, gerekse hastanede görev yapan bütün elemanları verilerin yetkisiz kişiler tarafından kullanılmaması gerektiğini bilirler tarihli Gizlilik Yönergesi gereğince doldurulan formların taşınması, merkezde korunması, bilgisayara verilerin girilmesi ya da bilgisayarda çalışma sırasında hastaların kimliğini belli edecek bilgilerin, yetkisiz kişiler tarafından öğrenilmesine engel olunur. Bu konu Kanser Kayıt Merkezi nin bütün eğitim programlarında yer alır. Kanser Kayıt Merkezi nin verilerinden yararlanmak isteyen kişi ve kuruluşların veri tabanından yararlanıp yararlanmayacağına, yararlanacaksa verilerin hangi başlıklarının paylaşılabileceği, yazılı başvurular sonrası değerlendirilir. Toplumsal yarar gözetilerek, bilimsel araştırmalar amacıyla tablolanmış veriler paylaşılabilir, ancak hiçbir durumda kişilerin kimlik bilgileri paylaşılamaz. Ticari amaçlı başvurular yanıtlanmaz.

11 2009 YILI VERİLERİ Tablo 3. Cinsiyete Göre Yaşa Standardize Edilmiş Hız Dağılımı (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide) ICD-10 ERKEK TOPOGRAFİ 2009 ICD-10 KADIN TOPOGRAFİ 2009 C00-C96 Tüm Topografiler 253,1 C00-C96 Tüm Topografiler 152,6 C00-C14 Ağız, Farinks 6,5 C00-C14 Ağız, Farinks 1,9 C00 Dudak 2,3 C00 Dudak 0,4 C01-C02 Dil 1 C01-C02 Dil 0,2 C03-C06 Ağız 0,9 C03-C06 Ağız 0,3 C07-C08 Tükrük Bezleri 0,2 C07-C08 Tükrük Bezleri 0,2 C09 Tonsil 0,2 C09 Tonsil 0 C10 Diğer Orofarinks 0 C10 Diğer Orofarinks 0 C11 Nasofarinks 1,3 C11 Nasofarinks 0,6 C12-C13 Hipofarinks 0,2 C12-C13 Hipofarinks 0,2 C14 Farinks, tanımlanmamış 0,4 C14 Farinks, tanımlanmamış 0 C15-C26 Sindirim Organları 50,1 C15-C26 Sindirim Organları 30,2 C15 Özofagus 1,8 C15 Özofagus 0,8 C16 Mide 17,5 C16 Mide 7,9 C17 İnce Barsak 0,6 C17 İnce Barsak 0,5 C18 Kolon 11,7 C18 Kolon 7,3 C19-C20 Rektum 8,3 C19-C20 Rektum 6,2 C21 Anüs 0,1 C21 Anüs 0,1 C22 Karaciğer 2,8 C22 Karaciğer 0,8 C23-C24 Safrakesesi vb. 1,1 C23-C24 Safrakesesi vb. 2 C25 Pankreas 6,2 C25 Pankreas 4,6 C26 Diğer Sindirim organları 0 C26 Diğer Sindirim organları 0 C30-C34, C37-C38 Solunum Organları 83,2 C30-C34, C37-C38 Solunum Organları 7,8 C30-C31 Burun, sinüsler vb. 0,4 C30-C31 Burun, sinüsler vb. 0,3 C32 Larinks 8,9 C32 Larinks 0,5 C33-C34 Trakea,Bronş,Akciğer 73,1 C33-C34 Trakea,Bronş,Akciğer 6,9 C37-C38 Diğer Torasik organlar 0,8 C37-C38 Diğer Torasik organlar 0,1 C40-C41 Kemik 0.8 C40-C41 Kemik 0.8 C43 Deri Melanomu 2.2 C43 Deri Melanomu 1.4 C44 Diğer Deri 23.0 C44 Diğer Deri 15.1 C45 Mezoteliyoma 0.9 C45 Mezoteliyoma 0.3 C46 Kaposi sarkomu 0.6 C46 Kaposi sarkomu 0.1 C47;C49 Konnektif,Yumuşakdoku 1.7 C47;C49 Konnektif,Yumuşakdoku 2.0 C50 Meme 1.1 C50 Meme 36.4 C60-C63 Erkek Genital organları 31,7 C51-C58 Kadın Genital organları 21,5 C60 Penis 0 C51 Vulva 0,6 C61 Prostat 28,2 C52 Vajina 0,2 C62 Testis 3,4 C53 Uterus Serviksi 5,2 C63 Diğer erkek genital 0,1 C54 Uterus Korpusu 8,3 C55 Diğer Uterus 0,2 C56 Over 6,8 C57 Diğer Kadın Genital 0,2 C58 Plasenta 0 C64-C68 Üriner Organlar 20,8 C64-C68 Üriner Organlar 5,2 C64 Böbrek 4,7 C64 Böbrek 3,4 C65 Renal Pelvis 0,1 C65 Renal Pelvis 0 C66 Üreter 0,1 C66 Üreter 0,2 C67 Mesane 15,7 C67 Mesane 1,6 C68 Diğer Üriner organlar 0,2 C68 Diğer Üriner organlar 0 C69 Göz 0,2 C69 Göz 0,3 C70-C72 Beyin, sinir sistemi 4,6 C70-C72 Beyin, sinir sistemi 4,9 C73 Tiroid 2 C73 Tiroid 10,5 C74-C75 Diğer endokrin bezleri 0,7 C74-C75 Diğer endokrin bezleri 0,5 C74 Adrenal bez 0,7 C74 Adrenal bez 0,4 C75 Diğer Endokrin 0 C75 Diğer Endokrin 0,1 C81-85,C88,C90-C96 Lenfoid, Hematopoetik 14,1 C81-85,C88,C90-C96 Lenfoid, Hematopoetik 9,2 C81 Hodgkin hastalığı 1,9 C81 Hodgkin hastalığı 0,9 C82-C85;C96 Non-Hodgkin lenfoma 6,3 C82-C85;C96 Non-Hodgkin lenfoma 3,8 C88 İmmunoproliferatif has. 0 C88 İmmunoproliferatif has. 0,1 C90 Multiple Myelom 1,5 C90 Multiple Myelom 1 C91 Lenfoid Lösemi 2,3 C91 Lenfoid Lösemi 2,2 C92-C94 Myeloid Lösemi 1,7 C92-C94 Myeloid Lösemi 1,1 C95 Lösemi, tanımlanmamış 0,4 C95 Lösemi, tanımlanmamış 0,1 C39,C48,C76,C77,C80 Diğer & tanımlanmamış 8,7 C39,C48,C76,C77,C80 Diğer & tanımlanmamış 4,3

12 2009 Yılı İlk 10 Kanser Trekea,Bronş,Akciğer 73,1 Prostat 28,2 Kolorektal 20,1 Mide 17,5 Mesane Larinks 8,9 15,7 erkek Non-Hodgkin Lenfoma 6,3 Pankreas 6,2 Böbrek 4,7 Beyin, sinir Sistemi 4, Şekil 8. Erkeklerde En Sık Görülen İlk 10 Kanserin Yaşa Göre Standardize Edilmiş Hızlarının Dağılımları (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide) Meme 36,4 Kolorektal 13,6 Tiroid 10,5 Mide Uterus Korpusu Trekea,Bronş,Akciğer Over Uterus Serviksi Beyin, sinir Sistemi Pankreas 7,9 8,3 6,9 6,8 5,2 4,9 4, kadın Şekil 9. Kadınlarda En Sık Görülen İlk 10 Kanserin Yaşa Göre Standardize Edilmiş Hızlarının Dağılımları (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide)

13 90,0 80,0 76,1 79,0 73,1 70,0 60,0 56,7 61,1 66,3 50,0 40,0 30,0 20,0 Trakea,Bronş,Akciğer 10,0 0, Şekil 10. Erkeklerde En Sık Görülen Akciğer Kanserinin Yaşa Göre Standardize Edilmiş Hızlarının Yıllara Göre Dağılımları (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide) 38,0 37,0 36,9 36,4 36,0 35,0 34,8 35,2 34,0 33,0 32,0 31,6 33,2 Meme 31,0 30,0 29,0 28, Şekil 11. Kadınlarda En Sık Görülen Meme Kanserinin Yaşa Göre Standardize Edilmiş Hızlarının Yıllara Göre Dağılımları (Bursa, 2009) (Dünya Standart Nüfusu, Kişide)

14 Tüm Yaş Grupları Trekea,Bronş,Akciğer 28,9 Prostat 10,3 Kolorektal 8 Mide Mesane Larinks Non-Hodgkin Lenfoma Pankreas Böbrek Beyin, sinir Sistemi 3,6 2,5 2,4 1,9 1,9 7 6,2 erkek Şekil 12. Tüm Yaş Gruplarındaki Erkeklerde En Sık Görülen Bazı Kanserlerin Bu Grup İçindeki Yüzde Dağılımları (Bursa, 2009) Meme 24 Kolorektal 9,1 Tiroid 6,9 Mide Uterus Korpusu Trekea,Bronş,Akciğer Over 5,5 5,4 4,6 4,5 kadın Uterus Serviksi Beyin, sinir Sistemi Pankreas 3 3,3 2, Şekil 13. Tüm Yaş Gruplarındaki Kadınlarda En Sık Görülen Bazı Kanserlerin Bu Grup İçindeki Yüzde Dağılımları (Bursa, 2009)

15 BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çocukluk Çağı Kanserleri 11,9 4,8 Lenfoma 33,3 Lösemi 14,3 MSS Tümörleri Nöroblastoma Yumuşak Doku Sarkomları 28,6 Şekil Yaş Gruplarındaki Erkek Çocuklarda En Sık Görülen Beş Kanserin Bu Grup İçindeki Yüzde Dağılımları (Bursa, 2009) 5,3 7,9 Lösemi 31,6 8 MSS Tümörleri Nöroblastoma Renal Tümörler Lenfoma 23,7 Şekil Yaş Gruplarındaki Kız Çocuklarda En Sık Görülen Beş Kanserin Bu Grup İçindeki Yüzde Dağılımları (Bursa, 2009)

16 Ulusal Tarama Programında Yer Alan Kanserlerin Yaş Dağılımı 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 erkek kadın 0,5 0 Şekil 16. Kolorektal Kanserin Erkeklerde Ve Kadınlarda Yaşa Özel Hızlarının Dağılımı (Bursa, 2009) kadın Şekil 17. Meme Kanserinin Yaşa Özel Hızlarının Dağılımı (Bursa, 2009)

17 1,2 1 0,8 0,6 kadın 0,4 0,2 0 Şekil 18. Serviks Kanserinin Yaşa Özel Hızlarının Dağılımı (Bursa, 2009)

18 SAĞKALIM ANALİZLERİ Sağkalım analizleri 2009 veri tabanında yer almakta olan İNVAZİV vakalar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veri tabanında yer alan vakalara ait TC kimlik numaraları TC Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü nün Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) ile karşılaştırılarak kişilerin hayatta veya ölüm durumları incelenmiştir. Veri tabanı taraması 11 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilmiş, bu tarih itibariyle bir kesit alınmıştır. Tablo 4. Bursa 2009 Veri Tabanı nda Yer Alan 2009 Vakalarının Kimlik Paylaşım Sistemi İle Karşılaştırma Sonuçlarının Dağılımı* Sayı Yüzde Ölmüş Vaka Sayısı Halen Hayatta Vaka Sayısı Hatalı veya Bulunamayan TC Kimlik Numarası 45 1 *Veri tabanı taraması 11 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Tablo 5. Bursa 2009 Veri Tabanı nda Yer Alan 2009 Vakalarının Kimlik Paylaşım Sistemi İle Karşılaştırma Sonuçlarına Göre Ölmüş Olan Vakaların Ölüm Yıllarının Dağılımı* Yıl Sayı Yüzde Toplam *Veri tabanı taraması 11 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. DÜNYA KANSER İSTATİSTİKLERİNDE BURSA NIN DURUMU Tablo 6. Uluslararası Kanser Ajansı (IARC) Tarafından Yayınlanan Globocan 2012 Verilerine Göre Türkiye nin ve Bursa nın Durumu (Deri Dışında Kalan Kanserlerin Yaşa Göre Standardize Edilmiş Hızları) (3) Erkek* Kadın* Dünya 205,4 165,3 IARC a üye 24 ülke 236,4 192,5 AB (28 ülke) 314,9 243,2 ABD ,4 Türkiye** 245,7 157,5 Bursa*** 253,1 152,6 *Yaşa göre standardize edilmiş hız kişide **Türkiye Birleşik Veri Tabanı, 2009 ***Bursa, 2009

19 SONUÇ Bursa da 2009 yılında yaşa standart kanser hızı erkeklerde yüzbinde 253,1, kadınlarda ise yüzbinde 152,6 dır. (şekil 5) Kadın erkek ortalama yaşa standart kanser hızı ise yüzbinde 202,9 dur. Tarama ve tanı yöntemlerindeki gelişmelerle tespitlerin artması ve Kanser Kayıtçılığına verilen önemle Bursa da kanserli olgu sayısında sistematik bir artış gözlenmektedir. Bursa da yılları arasındaki kanser insidanslarına bakıldığında; Kanser Daire Başkanlığınca yayınlanan 2009 kanser raporunda belirtilen Türkiye insidans hızlarıyla benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Bu benzerlik İlimizdeki kadın ve erkek insidans hızları içinde geçerlidir. İlimizde görülen ilk 5 kanser türünün Türkiye örüntüsü ile benzerlikler gösterdiği görülmektedir. Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri (73,1/ kişide YSH), kadınlarda ise meme kanseri (36,4/ Kişide YSH) en sık görülen kanser türleridir. (şekil 10,11) Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri, prostat, kolorektal, mide ve mesane ilk 5 kanser türünü oluştururken; kadınlardaki ilk 5 kanser türü meme, kolorektal, tiroid, mide ve uterus korpusudur. (şekil 8,9 ) Çocukluk çağı kanserlerinde; erkek çocuklarda en sık lenfomalar (33,3/ kişide YSH), lösemiler (28,6/ kişide YSH) ve merkezi sinir sistemi tümörleri (14,3/ kişide YSH) görülmekteyken, kız çocuklarda en sık lösemiler (31,6/ kişide YSH), merkezi sinir sistemi tümörleri (23,7/ kişide YSH) ve nöroblastomalar (8/ kişide YSH) görülmektedir. (şekil 14,15) Akciğer kanseri erkeklerde görülen kanserlerin %28,9 unu oluşturmaktadır. (şekil 12) Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kadınlarda görülen kanserlerin %24 ünü oluşturmaktadır. (şekil 13) Yani her 4 kadın kanserinden 1 i meme kanseridir. İlimizdeki meme kanseri yaş dağılımı incelendiğinde vakaların %72 sinin yaşları arasında olduğu görülmektedir. İnsidans hızları yaş grubunda 45,4 ( kişide kaba hız), yaş grubunda 68,4 ( kişide kaba hız) ve yaş grubunda 94,5 ( kişide kaba hız) olarak gözlenmektedir. Görülme oranı en yüksek olan yaş grubu yaş grubu olup kaba hız 135,7 ( kişide kaba hız) dir. Kolorektal kanserler hem kadınlarda hem de erkeklerde ilk beş kanser içinde yer almaktadır. Erkeklerde yüzbinde 20,1 (YSH) ve kadınlarda ise yüzbinde 13,6 (YSH) sıklıkta görülmektedir. (şekil 8,9) Kolorektal kanser yaş dağılımı incelendiğinde erkek vakaların %58 inin, kadın vakaların %46 sının yaşları arasında olduğu görülmektedir. Uterus korpusu ilimizde kadın kanserleri arasında beşinci sıradadır. Kadınlarda görülen kanserlerin %5,4 ünü oluşturmaktadır.(şekil 13) Uterus serviksi İlimizde kadın kanserleri arasında sekizinci sıradadır. Kadınlarda görülen kanserlerin %3,3 ünü oluşturmaktadır. (şekil 13) Başlıca etkeni HPV olan bu kanserlerde yaş dağılımı incelendiğinde vakaların %74 ünün yaşları arasında olduğu görülmektedir.

20 İlimizdeki Veri Kaynağımız Olan Hastanelerimiz ve Kanser Kayıt Elemanlarımıza TEŞEKKÜRLER Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Selahattin ALAN Emine AKAN A.O.S.Onkoloji Hastanesi Semra YILMAZ Ayşe AĞIRMAN Nurseven AŞÇI Bursa Devlet Hastanesi Türkan ŞEN Funda BATMAN KAYA Çekirge Devlet Hastanesi Çiğdem DENİZ POLAT Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Seldağ TUNA YURTÇU Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi Nuran ÖZEN Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Elif ÇARIKÇI Canan DOĞAN Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Neslihan KESKİN Zübeyde Hanım Doğumevi Muhterem DEMİRTAŞ İnegöl Devlet Hastanesi Meftune COŞKUNARSLAN Azime BOĞA ÇELİK Mudanya Devlet Hastanesi Süreyya GÜNEŞ Karacabey Devlet Hastanesi Meryem GÖL Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi Zeynep SARIGÖL Yenişehir Devlet Hastanesi Aykut BOZKURT

21 İlimizdeki Veri Kaynağımız Olan Hastanelerimiz ve Kanser Kayıt Elemanlarımıza TEŞEKKÜRLER Gemlik Devlet Hastanesi Emel GİRİK İznik Devlet Hastanesi Döne ERTÜRK Orhaneli Devlet Hastanesi Bayram BOZKURT Orhangazi Devlet Hastanesi Meryem ÜLGÜN Büyükorhan İlçe Hastanesi Dilek SARAÇ Harmancık İlçe Hastanesi Emine ALKANOĞLU Keles İlçe Hastanesi Songül TÜRLÜ Döne Ocak KETEM Pakize AKBAŞ Yıldırım KETEM Mihriban ALİSOY Özel Acıbadem Hastanesi Metin ÜSTÜN Özel Medical Park Hastanesi Nazan YURT Özel Hayat Hastanesi Emine TÜTÜNCÜ Özel Bahar Hastanesi Songül BİNGÖL BAĞCI Özel Doruk Özel Bursa Hastanesi Gülcan BÖLÜK Özel Doruk Yıldırım Hastanesi Esra ADIYAMAN Özel Bursa Anadolu Hastanesi Sebahat ALTUN Fatma MUSTAFA

22 İlimizdeki Veri Kaynağımız Olan Hastanelerimiz ve Kanser Kayıt Elemanlarımıza TEŞEKKÜRLER Özel JİMER Hastanesi Aysel ERŞEHİT UZUNOĞLU Özel Medice Hastanesi Hatice DORA Özel Medicabil Hastanesi Büşra MAKİNACI Özel Esentepe Hastanesi Nevriye MERAL Altınay EFE Özel Ren-Tıp Hastanesi Emine BOZDEMİR Özel Cihangir Hastanesi Bahriye AĞCA Bursa Asker Hastanesi Ahmet Suat DEMİR Gül Nazife CANLI Sami DOĞAN Özel PATOMER Patoloji Labaratuvarı Özel PATONET Patoloji Labaratuvarı Özel Bursa Patoloji Merkezi Özel Hatice Öz Patoloji Labaratuvarı

23 KAYNAKLAR: 1)TUİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Nedir?. Erişim Adresi: 2) TUİK. Yıllara, Yaş Grubu ve Cinsiyete Göre Nüfus Tablosu. Erişim Adresi: 3)Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı. Erişim Adresi: 4) Kılıç E. Ölüm Bildirim Sistemi. Erişim Adresi: 5)Young JL Jr, Ward KC (eds). Kanser Kayıtçılığında Standartlar İçin El Kitabı. Çeviri Ed: Eser S, Ozalan S. Ankara, ) Young JL Jr, Roffers SD, Ries LAG, Fritz AG, Hurlbut AA (eds). SEER Özet Evreleme Kılavuzu 2000 Kodlar ve Kodlama Yönergesi. Çeviri Ed: Eser S, Yakut İC, Ozalan S. Anıl Matbaa, Ankara, 2013.

TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ

TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ Editörler: Murat GÜLTEKİN Güledal BOZTAŞ OCAK 2014 KATKIDA BULUNANLAR İzmir Kanser Kayıt Merkezi Sultan ESER Saniye ÖZALAN Cankut YAKUT Ankara Kanser Kayıt Merkezi Alev YÜCEL

Detaylı

TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ

TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ Editörler: Murat GÜLTEKİN Güledal BOZTAŞ OCAK 2014 KATKIDA BULUNANLAR İzmir Kanser Kayıt Merkezi Sultan ESER Saniye ÖZALAN Cankut YAKUT Ankara Kanser Kayıt Merkezi Alev YÜCEL

Detaylı

TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ

TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ ANKARA, 2015 TÜRKİYE KANSER İSTATİSTİKLERİ ANKARA, 2015 EDİTÖRLER Prof. Dr İrfan ŞENCAN Uz Dr Bekir KESKİNKILIÇ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı THSK Bulaşıcı Olmayan

Detaylı

KKTC 2012 YILI KANSER İSTATİSTİKLERİ RAPORU

KKTC 2012 YILI KANSER İSTATİSTİKLERİ RAPORU KKTC 2012 YILI KANSER İSTATİSTİKLERİ RAPORU KUZEY KIBRIS KANSER İZLEME DEĞERLENDİRME VE EĞİTİM MERKEZİ (KK-KİDEM) ONKOLOJİ MERKEZİ DR. BURHAN NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ MAYIS 2018 LEFKOŞA-KKTC YAZARLAR

Detaylı

IYE'D -' """ A 1 IGI. Pror. Hr. İlhan Ti ~( ~R. Editörler. Dr. Ediz F~ ( 'f lşa R. lh>\'- i>r. ~afi1 8()ZDl-:\1İR. Uo~. Ur. Rl"fik Rl 'Rt;l'T.

IYE'D -'  A 1 IGI. Pror. Hr. İlhan Ti ~( ~R. Editörler. Dr. Ediz F~ ( 'f lşa R. lh>\'- i>r. ~afi1 8()ZDl-:\1İR. Uo~. Ur. Rlfik Rl 'Rt;l'T. TU lt@ IYE'D -' """ A 1 IGI Editörler Pror. Hr. İlhan Ti ~( ~R Uo~. Ur. Rl"fik Rl 'Rt;l'T lh>\'- i>r. ~afi1 8()ZDl-:\1İR Dr. Ediz F~ ( 'f lşa R ANKARA NUMUNE HASTANESİ'NDE 1985-1990 YILLARI ARASINDAKİ

Detaylı

GAZĠANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ DR. EGE HAMAVĠOĞLU

GAZĠANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ DR. EGE HAMAVĠOĞLU GAZĠANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE MÜDÜRÜ DR. EGE HAMAVĠOĞLU Gaziantep 2011 yılı Ocak ayında Aktif Kanser Kayıt çalışmalarına başlamıştır. Referans tarihi ise 01.01.2010 dur. Gaziantep ili nüfusu

Detaylı

Türkiye de Kanser İstatistikleri Kanser, Türkiye'de 1982 yılında 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 57. Maddesi gereğince "bildirimi zorunlu

Türkiye de Kanser İstatistikleri Kanser, Türkiye'de 1982 yılında 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 57. Maddesi gereğince bildirimi zorunlu 6 Türkiye de Kanser İstatistikleri Kanser, Türkiye'de 1982 yılında 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 57. Maddesi gereğince "bildirimi zorunlu hastalıklar listesi"ne alınmış olmasına rağmen ülkemizde

Detaylı

2-02.00 Kanser C06. 2-02.00 Kanser C06.8

2-02.00 Kanser C06. 2-02.00 Kanser C06.8 MEDULA TEŞHİS KODU ICD KODU 2-02.00 Kanser C00 Dudak malign neoplazmları 2-02.00 Kanser C00.0 Üst dudak malign neoplazmı, dış bölge 2-02.00 Kanser C00.1 Alt dudak malign neoplazmı, dış bölge 2-02.00 Kanser

Detaylı

KANSER İSTATİSTİKLERİ

KANSER İSTATİSTİKLERİ 1 KANSER İSTATİSTİKLERİ Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunudur. Tanı olanaklarının gelişmesi ve

Detaylı

TEŞHİS TEŞHİS ADI ICD-10 KODU ICD-10 ADI KODU

TEŞHİS TEŞHİS ADI ICD-10 KODU ICD-10 ADI KODU TEŞHİS TEŞHİS ADI ICD-10 KODU ICD-10 ADI KODU 2.6. Kanser(C00-C97)(D00-D48) C00 Dudak malign neoplazmları 2.6. Kanser(C00-C97)(D00-D48) C00.0 Üst dudak malign neoplazmı, dış bölge 2.6. Kanser(C00-C97)(D00-D48)

Detaylı

KANSER KAYITÇILIĞI: AMAÇ VE KULLANIM ALANI. Prof Dr Gül Ergör DEÜTF Halk Sağlığı AD

KANSER KAYITÇILIĞI: AMAÇ VE KULLANIM ALANI. Prof Dr Gül Ergör DEÜTF Halk Sağlığı AD KANSER KAYITÇILIĞI: AMAÇ VE KULLANIM ALANI Prof Dr Gül Ergör DEÜTF Halk Sağlığı AD Kanser Kayıtçılığı Amaç, kanserin boyutunu belirlemek ve gelecekteki durumu hakkında öngörüde bulunmak Tanımlanmış bir

Detaylı

Meme Kanserinin Önemi Türkiye ve Dünya da Durum

Meme Kanserinin Önemi Türkiye ve Dünya da Durum Meme Kanserinin Önemi Türkiye ve Dünya da Durum EAoS Member of Faculty Secretary of Faculty SENATURK Director of Breast Center Istanbul Sağlık Profesyonelleri olarak gücümüzün farkında mıyız? Ya da iktidar

Detaylı

Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com

Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Türkiye de Kanser Kontrolü 2014 Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Dünyada Kanser DÜNYADA ÖLÜM NEDENLERİ Kanser İskemik Kalp Hastalığı İnme Alt Solunum Yolu

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sayı : 31678769/700 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının 11.11.2014 tarihli ve 2014.5679.84410

Detaylı

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLERİ SIKLIĞI, COĞRAFİ DAĞILIMI VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr.Fikri İçli

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLERİ SIKLIĞI, COĞRAFİ DAĞILIMI VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ. Prof.Dr.Fikri İçli TÜRKİYE DE MİDE KANSERLERİ SIKLIĞI, COĞRAFİ DAĞILIMI VE KLİNİK ÖZELLİKLERİ Prof.Dr.Fikri İçli ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNDE 1990 YILINDA GÖRÜLEN KANSERLERİN DAĞILIMI (PATOLOJİ KAYITLARI) Erkek 1898

Detaylı

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI RAPOR BÜLTENİ İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI Tarih: 10/09/2015 Sayı : 8 Dünya Lenfoma Farkındalık Günü 15 Eylül 2015 Hazırlayan Neşet SAKARYA Birkaç dakikanızı ayırarak ülkemizde 2011

Detaylı

MEDULA SİSTEMİ'NDE YER ALAN SAĞLIK TESİSİ KODLARI LİSTESİ

MEDULA SİSTEMİ'NDE YER ALAN SAĞLIK TESİSİ KODLARI LİSTESİ MEDULA SİSTE Sıra No Tesis Kodu 1 19165008 2 19165009 3 19165010 4 19165011 5 11165004 6 19165038 7 11165005 8 11165014 9 19165004 10 19165005 11 19165006 12 19165007 13 19165012 14 19165022 15 19165026

Detaylı

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN 2005 DEN 2030 A DÜNYADA KANSER 7 milyon ölüm 17 milyon 11 milyon yeni vaka 27 milyon 25 milyon kanserli kişi

Detaylı

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLİ HASTALARIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: -Çok Merkezli Retrospektif Çalışma- Türk Onkoloji Grubu

TÜRKİYE DE MİDE KANSERLİ HASTALARIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: -Çok Merkezli Retrospektif Çalışma- Türk Onkoloji Grubu TÜRKİYE DE MİDE KANSERLİ HASTALARIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: -Çok Merkezli Retrospektif Çalışma- Türk Onkoloji Grubu TÜRKİYE ve ABD de ERKEKLERDE GÖRÜLEN KANSERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye (1986-1990)

Detaylı

Adım Adım Kanser Kayıtçılık. Uz. Dr. Güledal Boztaş Kanser Daire Başkanılığı Kanser Kayıt & Epidemiyoloji Birimi boztasguledal@yahoo.

Adım Adım Kanser Kayıtçılık. Uz. Dr. Güledal Boztaş Kanser Daire Başkanılığı Kanser Kayıt & Epidemiyoloji Birimi boztasguledal@yahoo. Adım Adım Kanser Kayıtçılık Uz. Dr. Güledal Boztaş Kanser Daire Başkanılığı Kanser Kayıt & Epidemiyoloji Birimi boztasguledal@yahoo.com Sunum Planı Kanser Kayıtçılığı nedir? Neden kanser kayıtçılığı yapılmalıdır?

Detaylı

RAPORLAMA KILAVUZU. Medula Hastane Provizyon Sisteminde Enteral Beslenme Ürünlerinin Muafiyet Aldığı Teşhis Kodlarının, ICD-10 Olarak Eşleşmeleri

RAPORLAMA KILAVUZU. Medula Hastane Provizyon Sisteminde Enteral Beslenme Ürünlerinin Muafiyet Aldığı Teşhis Kodlarının, ICD-10 Olarak Eşleşmeleri RAPORLAMA KILAVUZU Medula Hastane Provizyon Sisteminde Enteral Beslenme Ürünlerinin Muafiyet Aldığı Teşhis Kodlarının, ICD-10 Olarak Eşleşmeleri 1 Bu kitapçıkta bulunan tüm açıklama metinleri güncel Sağlık

Detaylı

ETİK KURUL BAŞVURU DOSYASI

ETİK KURUL BAŞVURU DOSYASI ETİK KURUL BAŞVURU DOSYASI Ülkemizde Hematolojik Kanserlerin Yükü, Coğrafi Dağılımı, Demografik Karakteristiği, İmmünohistokimyasal Özellikleri ve Klinik Davranışı Epidemiyolog Danışman Doç. Dr. Mutlu

Detaylı

AKADEMİSYEN YAYINEVİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KİTABI 2018 ONKOLOJİ

AKADEMİSYEN YAYINEVİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KİTABI 2018 ONKOLOJİ AKADEMİSYEN YAYINEVİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KİTABI 2018 ONKOLOJİ Editörler Doç Dr Fatih KÖSE Doç Dr. Erdinç NAYIR Uzm Dr Ali Murat SEDEF Copyright 2018 Bu kitabın, basım, yayın ve satış hakları Akademisyen

Detaylı

Rapid changes in the incidence of urinary system cancers in Turkey

Rapid changes in the incidence of urinary system cancers in Turkey Turk J Urol 2015; 41(4): 215-20 DOI: 10.5152/tud.2015.45548 UROONCOLOGY Invited Review 215 Rapid changes in the incidence of urinary system cancers in Turkey Türkiye'de üriner sistem kanserlerinin görülme

Detaylı

Doğurganlığın korunmasında etik ve yönetmelikler. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.

Doğurganlığın korunmasında etik ve yönetmelikler. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo. Doğurganlığın korunmasında etik ve yönetmelikler Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com 0 Sunum Planı Biz Kimiz? Sağlık Bakanlığı Yeni Yapılanması Türkiye de

Detaylı

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI RAPOR BÜLTENİ İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI Tarih :11.09.2015 Kanser Vakaları ve Kanserden Ölüm Oranları Sayı :10 Hazırlayan H. Erkin SÜLEKLİ Katkıda Bulunanlar Saadet TURHAL Nurdan

Detaylı

A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmış

A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmış EK-2 HASTA KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmış A15.0 Akciğer tüberkülozu, kültürlü ya da

Detaylı

KANSER KAYIT MERKEZLERİ VE KANSER KAYIT BİRİMLERİ KANSER KAYITÇILIĞI EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ

KANSER KAYIT MERKEZLERİ VE KANSER KAYIT BİRİMLERİ KANSER KAYITÇILIĞI EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ KANSER KAYIT MERKEZLERİ VE KANSER KAYIT BİRİMLERİ KANSER KAYITÇILIĞI EĞİTİM VE SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Gerekçe, Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gerekçe Madde 1 - Kanser kontrolü ya

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 1 97 bin erkek kansere yakalanmış 62 bin kadın kansere yakalanmış 25 bin kadın ve erkek kolorektal kanserlere yakalanmış 1500 kadın serviks kanserine yakalanmış 14 bin kadın meme kanserine yakalanmış Kolorektal

Detaylı

KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ. 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0)

KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ. 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmış A15.0 Akciğer tüberkülozu,

Detaylı

KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ. 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0)

KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ. 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmış A15.0 Akciğer tüberkülozu,

Detaylı

KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ. 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0)

KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ. 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) KATILIM PAYINDAN MUAF İLAÇLAR LİSTESİ EK4/D- ICD10 EŞLEŞME LİSTESİ 1. Tüberküloz (A15-A19) (P37.0) A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmış A15.0 Akciğer tüberkülozu,

Detaylı

RADYOTERAPİYE BAĞLI KANSERLER

RADYOTERAPİYE BAĞLI KANSERLER RADYOTERAPİYE BAĞLI KANSERLER Dr. Ahmet Dirier Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziantep Onkoloji Hastanesi Radyasyon Onkolojisi AD TOD-;14 Haziran 2008 RADYASYONUN GEÇ ETKİLERİ Toplumda kanser oranının

Detaylı

ADÖLESAN KANSERLERİNİN

ADÖLESAN KANSERLERİNİN ADÖLESAN KANSERLERİNİN DAĞILIMI Dr. NİLGÜN YARIŞ Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bölümü XVII. UKK- NİSAN,2007 TANIM Adölesan 10-20 yaş arası(klasik psikoanalitik gelişim

Detaylı

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü PATOLOJİ VERİ PAKETİ ile KANSER KAYITÇILIĞI DENEYİMİ Dr. M. Mahir ÜLGÜ (MD, MBA) Genel Müdür Kasım 2016 1 PATOLOJİ KAYIT PAKETİ 2 AMAÇ Türkiye'deki kanser kayıt

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Sayı : 23776858/157.05 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 14.11.2014 tarihli ve 67523305-700/2014.5181.5446 sayılı yazı Kanser

Detaylı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Malignite ve Transplantasyon Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı -Pretransplant malignitesi olan alıcı -Pretransplant malignitesi olan donör -Posttransplant de

Detaylı

BİNALARDA YANGIN YÖNETMELİĞİ GEREĞİ DENETİM YAPILAN BİNALAR

BİNALARDA YANGIN YÖNETMELİĞİ GEREĞİ DENETİM YAPILAN BİNALAR BİNALARDA YANGIN YÖNETMELİĞİ GEREĞİ DENETİM YAPILAN BİNALAR BİRİNCİ DENETİM Sıra No Tarih Denetim Yapılan Bina 1 30.06.2009 Çekirge Devlet Hastanesi 2 03.07.2009 Muradiye Devlet Hastanesi 3 03.07.2009

Detaylı

5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi

5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Bilimsel Program - 20 Mart 2014, Perşembe UĞUR DERMAN SALONU SEÇİLMİŞ VAKA SUNUMLARI - Peritoneal Kanserlerde HIPEC in Yeri HIPEC Nasıl Yapılır? Kolon Kanseri Mezotelyoma KONFERANS - Onkolojide Nereden

Detaylı

Kanser Kayıt Merkezi BALIKESİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Kanser Kayıt Merkezi BALIKESİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BALIKESİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Kanser Kayıt Merkezi BALIKESİR BALIKESİR NÜFUSU 06/12/2012 tarihinden itibaren Büyükşehir statüsünü alan Balıkesir İli 2 si merkez olmak üzere toplam 20 ilçesinden oluşmaktadır.

Detaylı

GATA HASTANESİ 2001 YILI MALİGNİTE OLGULARININ İNCELENMESİ

GATA HASTANESİ 2001 YILI MALİGNİTE OLGULARININ İNCELENMESİ GATA HASTANESİ 2001 YILI MALİGNİTE OLGULARININ İNCELENMESİ Dr. Atilla YALÇIN (*), Dr. Oral NEVRUZ (*), Dr. Fikret ARPACI (**), Dr. Ömer GÜNHAN (***), Dr. Metin HASDE (****), Dr. Cengiz BEYAN (*) Gülhane

Detaylı

Tıbbı Onkoloji Dışkapı Yıldırım Beyazıt E.A.H Görevler: Görev Unvanı Görev Yeri Yıl Uzman Doktor-

Tıbbı Onkoloji Dışkapı Yıldırım Beyazıt E.A.H Görevler: Görev Unvanı Görev Yeri Yıl Uzman Doktor- TANITIM Adı Soyadı: Semiha URVAY (Elmacı) Doğum Tarihi:22 Temmuz 1979 Unvanı: Tıbbı Onkoloji Uzmanı Öğrenim Durumu: Tıpta Uzmanlık Yabancı Dil: İngilizce UDS puanı:84 e-mail: semiha.urvay@acibadem.com.tr

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Merkezi ne başvuran kanserli hastaların demografik dağılımı ve sağkalım verileri

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Merkezi ne başvuran kanserli hastaların demografik dağılımı ve sağkalım verileri Orijinal araştırma-original research http://dx.doi.org/10.7197/1305-0028.2375 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Merkezi ne başvuran kanserli hastaların demografik dağılımı ve sağkalım verileri

Detaylı

Çocukluk Çağı Kanserlerinin Epidemiyolojisi Prof. Dr. Tezer Kutluk

Çocukluk Çağı Kanserlerinin Epidemiyolojisi Prof. Dr. Tezer Kutluk İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Herkes İçin Çocuk Kanserlerinde Tanı Sempozyum Dizisi No: 49 Mayıs 2006; s.11-15 Çocukluk Çağı Kanserlerinin Epidemiyolojisi Prof. Dr. Tezer

Detaylı

Kanser Dairesi Faaliyetleri. Doç. Dr. Murat Gültekin 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com

Kanser Dairesi Faaliyetleri. Doç. Dr. Murat Gültekin 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Kanser Dairesi Faaliyetleri Doç. Dr. Murat Gültekin 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com 0 Sunum Planı Türkiye de Kanserin Durumu Alkol ve Kanser İlişkisi Kanser Önleme Kanser Kayıtçılığı Kanser Taramaları

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Aydın Aytekin Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Rafiye Çiftçiler Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

Detaylı

(Merkez ve Ġlçe Hastaneleri)

(Merkez ve Ġlçe Hastaneleri) KOORDİNATÖR ve DESTEK HASTANELER SEVK ZİNCİRİ (Merkez ve Ġlçe Hastaneleri) HASTANELER SERVĠS BAġKANLIĞI Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Asker Hastanesi Bursa Devlet Hastanesi KOORDĠNATÖR HASTANELER Yüksek

Detaylı

ULUSAL KANSER HAFTASI GÖRSEL SUNU LİSTESİ 2013

ULUSAL KANSER HAFTASI GÖRSEL SUNU LİSTESİ 2013 ULUSAL KANSER HAFTASI GÖRSEL SUNU LİSTESİ 2013 NO İLLER POSTER KONUSU PO-1 ADANA ADANA KETEM SERVİKS KANSERİ BÖLGE TABANLI TARAMA DEĞERLENDİRMESİ PO-2 ADANA ADANA AİLE SAĞLIĞI ELEMANLARI ve AİLE HEKİMLERİ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

TÜRKİYE DE ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI THE INCIDENCE OF URINARY CANCERS IN TURKEY

TÜRKİYE DE ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI THE INCIDENCE OF URINARY CANCERS IN TURKEY DERLEME/Review: 2 ÜROONKOLOJİ/Urooncology TÜRKİYE DE ÜRİNER SİSTEM KANSERLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI THE INCIDENCE OF URINARY CANCERS IN TURKEY Sabahattin AYDIN Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği,

Detaylı

SAĞLıK BILGI SISTEMLERI

SAĞLıK BILGI SISTEMLERI SAĞLıK BILGI SISTEMLERI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Esra ZEHİR Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı SUNUM PLANI SBSGM Görev Tanımı Ulusal Sağlık Sistemi (e-nabız) text here. Patoloji kayıt Paketi Verilerin Değerlendirilmesi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Tümör (kanser), Vücudumuzun herhangi bir hücre veya hücre topluluğunun kontrolsüz bir şekilde çoğalması, büyümesi,

Detaylı

2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU. ""Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular"" (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA

2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU. Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA 08.30-09.00 AÇILIŞ 2. MUĞLA MULTİDİSİPLİNER ONKOLOJİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU ""Her Yönü ile Kanserde Tartışmalı Konular"" (MORE 2018) 05 Ekim 2018 CUMA GASTROİNTESTİNAL KANSERLERDE TARTIŞMALI KONULARA

Detaylı

A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmı

A15 Solunum yolları tüberkülozu, bakteriyolojik ve histolojik olarak onaylanmı ICD 10 kodu uygulaması açısından 6.12.2011 tarihinde yürürlüe girecek olan ICD 10 kodlarını içeren Hasta Katılım Payından Muaf laçlar Listesi (Ek-2) ektedir. HASTA KATILIM PAYINDAN MUAF LAÇLAR LSTES EK-2

Detaylı

Türkiye de Kanser Taramalarında Yeni Stratejiler

Türkiye de Kanser Taramalarında Yeni Stratejiler Türkiye de Kanser Taramalarında Yeni Stratejiler Sunum Planı A Türkiye de Kanser 2-5 B Kanser Taraması 6-31 B1 - AB de Durum 6-8 B2 - Ülkemizdeki Durum 9-17 B3 - İhtiyaçlar 18-24 B4-2013 de Yapacaklarımız

Detaylı

GEBELİK VE MEME KANSERİ

GEBELİK VE MEME KANSERİ GEBELİK VE MEME KANSERİ Doç. Dr. Ramazan YILDIZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, 27 Kasım 2014, Ankara Gebelikte Kanser Gebelikte kanser insidansı % 0.07-0.1 arasında Gebelik

Detaylı

PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ

PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ Dr. Nimet Karadayı Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği Lenf nodları metastatik malignitelerde en

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tarih: Sayı : Sözleşmeli Sağlık Personeli Kura Komisyonu Genel Sekreterliğimize bağlı hastanelerde çalışan tabip ve uzman tabiplerden başvurusu uygun bulunarak 02/04/2015 tarihinde yapılan kura ile görev

Detaylı

EK-8 SUT ÜCRETİ İŞLEM PUANI SIRA NO KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMA

EK-8 SUT ÜCRETİ İŞLEM PUANI SIRA NO KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMA EK-8 SIRA NO KODU İŞLEM ADI AÇIKLAMA 4724 9.7.PATOLOJİ Patoloji raporu ile birlikte faturalandırılır. Aynı organın çoklu biyopsilerinde her bir lezyon için ya da her bir anatomik bölgeden olduğuna ilişkin

Detaylı

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI

KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI KANSERDE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEME DOÇ. DR.İSMAİL MİHMANLI AMAÇ Kanser ön ya da kesin tanılı hastalarda radyolojik algoritmayı belirlemek ÖĞRENİM HEDEFLERİ Kanser riski olan hastalara doğru radyolojik tetkik

Detaylı

1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sayfa 1 / 6

1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Sayfa 1 / 6 0 0 0 Sayfa / 0 0 0 0 0 Sayfa / 0 Sayfa / YURTDIŞINDA DOKU VE ORGAN NAKLİ AMACIYLA SAĞLIK KURULU RAPORU VERMEYE YETKİLİ RESMİ SAĞLIK KURUMLARI LİSTESİ AKCİĞER NAKLİ MERKEZLERİ İstanbul Üniversitesi İstanbul

Detaylı

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 2014-2023 TR41 BÖLGE PLANI BURSA TURİZM ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU TOPLANTISI BİLGİ NOTU

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 2014-2023 TR41 BÖLGE PLANI BURSA TURİZM ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU TOPLANTISI BİLGİ NOTU BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 24-223 TR4 BÖLGE PLANI BURSA TURİZM ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU TOPLANTISI BİLGİ NOTU , bin Türkiye, milyon Turizm Sektörü Türkiye 223 Turizm Stratejisi nde illerimizin

Detaylı

TABLO DÝZÝNÝ Tablo 1 Tablo 2 Tablo 3 Tablo 4 Tablo 5 Tablo 6 Tablo 7 Tablo 8 Tablo 9 Tablo 10 Tablo 11 Tablo 12 Tablo 13 Tablo 14 Türkiye de en sýk görülen kanserler, erkek-2008 Türkiye de en sýk görülen

Detaylı

Ekonomik Rapor Bileşik faiz formülü ile hesaplanmış olan, nüfus artış hızıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Bileşik faiz formülü ile hesaplanmış olan, nüfus artış hızıdır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 3. SOSYO-EKONOMİK GÖSTERGELER 3.1 Nüfus 2011 yılı ADNKS sonuçlarına göre; ülkemizin toplam nüfusu 74.724.269 olup, bunun %52,2 si olan 37.532.954 ü erkek, %49,8 i olan 37.191.315 i ise kadın nüfustur.

Detaylı

Türkiye de Kanser Kontrolü 2013. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com

Türkiye de Kanser Kontrolü 2013. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Türkiye de Kanser Kontrolü 2013 Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Türkiye de ve Dünyada Kanser 1 2005 den 2030 a Dünyada Kanser 11 milyon yeni vaka 27 milyon

Detaylı

Bursa TEOG boş kontenjanlar TEOG taban puanlar

Bursa TEOG boş kontenjanlar TEOG taban puanlar On5yirmi5.com Bursa TEOG boş kontenjanlar TEOG taban puanlar 2015-2016 yılı Bursa Teog hangi liselerde boş kontenjan var, e-okul için taban puanları, toplam kontenjları ve TEOG okul türleri işte bu listede.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KANSERLE SAVAŞ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE DE KANSER KAYITÇILIĞI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KANSERLE SAVAŞ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE DE KANSER KAYITÇILIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KANSERLE SAVAŞ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TÜRKİYE DE KANSER KAYITÇILIĞI ANKARA-2011 2 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı Bu yayının tüm hakları Sağlık Bakanlığı Kanserle

Detaylı

Şanlıurfa İli nde kanser kayıtlarının değerlendirilmesi (1995 2002)

Şanlıurfa İli nde kanser kayıtlarının değerlendirilmesi (1995 2002) Türkiye Ekopatoloji Dergisi 2003; 9 (1-2): 11-16 Şanlıurfa İli nde kanser kayıtlarının değerlendirilmesi (1995 2002) The evaluation of cancer data in Şanlıurfa Province (1995 2002) Muharrem Bitiren 1 İlyas

Detaylı

Yılları Mu la li Kanser Kayıtlarının De erlendirilmesi

Yılları Mu la li Kanser Kayıtlarının De erlendirilmesi Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 www.insanbilimleri.com 22.09.2004 1998-2002 Yılları Mu la li Kanser Anahtar sözcükler: Kanser, epidemiyoloji Hüseyin SÜZEK* shuseyın@mu.edu.tr Ay e KARAKU

Detaylı

SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2014

SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2014 SAĞLIK İSTATİSTİKLERİ YILLIĞI 2014 SAĞLIK ARAȘTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 Ankara 2015 2014 2015 ................................. T.C. Sağlık Bakanlığı III IV T.C. Sağlık Bakanlığı V T.C. Sağlık Bakanlığı

Detaylı

İÇ YAZIŞMA FORMU. Acil İnceleyin Değerlendirin Yanıtlayın GeriDönüşüm

İÇ YAZIŞMA FORMU. Acil İnceleyin Değerlendirin Yanıtlayın GeriDönüşüm İÇ YAZIŞMA FORMU Doküman No: F KY 033 Yayın Tarihi: NİSAN 2009 Revizyon No: 00 Revizyon Tar: - Sayfa No: 1/1 Kime Kimden : BİLGİ İŞLEM SORUMLUSU : KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ Tarih : 02.09.2014 Konu : HKS

Detaylı

İKİNCİL KANSERLER. Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya

İKİNCİL KANSERLER. Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya İKİNCİL KANSERLER Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya Tanım Kanser tedavisi almış veya kanser öyküsü olan bir hastada histopatolojik

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Güz Dönemi Klinik Radyasyon Onkolojisi (TRF5003) Ders Programı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Güz Dönemi Klinik Radyasyon Onkolojisi (TRF5003) Ders Programı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı 2013-2014 Güz Dönemi Klinik Radyasyon Onkolojisi (TRF5003) Ders Programı Klinik Radyasyon Onkolojisi Dersleri Pazartesi günleri saat

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2040 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEMLER DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2040 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEMLER DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2040 ÜROGENİTAL 04.03.2019-12.04.2019 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 16 2x2 18 ve EMBRİYOLOJİ 22 5x2 27 FİZYOLOJİ 31-31

Detaylı

Türk Hepatopankreatobilier Cerrahi Derneği Kolorektal ve Nonkolorektal Karaciğer Metastazlarına Yaklaşım: Benzerlikler-Farklılıklar Çalıştayı

Türk Hepatopankreatobilier Cerrahi Derneği Kolorektal ve Nonkolorektal Karaciğer Metastazlarına Yaklaşım: Benzerlikler-Farklılıklar Çalıştayı Türk Hepatopankreatobilier Cerrahi Derneği Kolorektal ve Nonkolorektal Karaciğer Metastazlarına Yaklaşım: Benzerlikler-Farklılıklar Çalıştayı 19 Kasım 2011 İstanbul Tıp Fakültesi, 14 Mart Anfisi Giriş

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Yıllara Göre Akademik Personel,İdari Personel ve Öğrenci Sayıları Öğrenci Sayıları Akademik Personel 9.877..79.78 İdari Personel.7..79.. 9 9 9 977 7.99 8.78

Detaylı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı Bankacılar Dergisi, Sayı 61, 2007 Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı 1. Banka ve şube sayısı Türkiye de 2006 yıl sonu itibariyle 46 banka, 6.802

Detaylı

ONKOLOJİDE İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ ORGAN YETMEZLİKLERİNDE ETKİLEŞİM

ONKOLOJİDE İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ ORGAN YETMEZLİKLERİNDE ETKİLEŞİM ONKOLOJİDE İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ ORGAN YETMEZLİKLERİNDE ETKİLEŞİM İlaç etkileşiminde rolü olan organlar Böbrek Karaciğer Akciğer GİS Kalp Organ fonksiyonlarının değerlendirilmesi Böbrek (üre, kreatinin, GFR)

Detaylı

KADINLARIN PAP-SMEAR TESTİ BİLGİ VE TUTUMLARININ

KADINLARIN PAP-SMEAR TESTİ BİLGİ VE TUTUMLARININ KADINLARIN PAP-SMEAR TESTİ İLE İLGİLİ BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ Hatice ACAR BEKTAŞ, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü, Arş. Gör. Gülennur SUAR, Zeynep Kamil Kadın

Detaylı

KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA HPV NİN ROLÜ VE KARSİNOGENEZ AÇISINDAN P53 VE BCL-2 İLE İLİŞKİSİ

KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA HPV NİN ROLÜ VE KARSİNOGENEZ AÇISINDAN P53 VE BCL-2 İLE İLİŞKİSİ KOLOREKTAL KARSİNOMLARDA HPV NİN ROLÜ VE KARSİNOGENEZ AÇISINDAN P53 VE BCL-2 İLE İLİŞKİSİ Ruksan ELAL 1, Arsenal SEZGİN ALİKANOĞLU 2, Dinç SÜREN 2, Mustafa YILDIRIM 3, Nurullah BÜLBÜLLER 4, Cem SEZER 2

Detaylı

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU Sunum Planı Ketem Kuruluş ve Amaçları İdari ve Teknik Yapılanması Ketem Faaliyetleri Ketem Çalışma programları Hedefler KURULUŞ

Detaylı

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları

(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine Alınacak Asistan Sayıları Uzmanlık Dal Kodu Öğretim Süresi Puan Türü Genel Kontenjan Yabancı Uyruklu Kontenjanı 2013-TUS Sonbahar Dönemi Tercih Uzmanlık Dal Adı Özel Koşullar ve Açıklamalar* (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) Sağlık Bakanlığı

Detaylı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanser Çalışmaları. Dr Fikri İçli

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanser Çalışmaları. Dr Fikri İçli Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kanser Çalışmaları Dr Fikri İçli AÜTF Onkoloji Birimleri Tıbbi Onkoloji BD Cerrahi Onkoloji BD Radyasyon Onkolojisi AnaBD Pediatrik Onkoloji BD Onkoloji Uygulama ve Araştırma

Detaylı

MODÜL2 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ KURUM TANITIMLARI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIMI

MODÜL2 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ KURUM TANITIMLARI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIMI MODÜL2 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIMI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ KURUM TANITIMLARI Geleceğiniz, geleceğimizdir http://bursa.meb.gov.tr/oges

Detaylı

Uz.Dr. Saadet TOKLUOĞLU

Uz.Dr. Saadet TOKLUOĞLU Uz.Dr. Saadet TOKLUOĞLU Fakülte : İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ, 1988 Uzmanlık : İÇ HASTALIKLARI, DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, 2000 YAYINLAR Sadık Muallaoğlu, Güngör Utkan, Ayşe Gök Durnalı, Ülkü Yalçıntaş

Detaylı

Paratiroid Kanserinde Yönetim İzmir den Üç Merkezli Deneyim

Paratiroid Kanserinde Yönetim İzmir den Üç Merkezli Deneyim Paratiroid Kanserinde Yönetim İzmir den Üç Merkezli Deneyim Murat Özdemir, Özer Makay, Tevfik Demir*, Berk Göktepe, Kamil Erözkan, Barış Bingül**, Yeşim Ertan**, Hüsnü Buğdaycı***, Gökhan İçöz, Mahir Akyıldız

Detaylı

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme Dönem 3 Kurul 5 (ÜG ve Endokrin) 06.Şub.17 09.00-09.50 Böbrek Fizyolojisinin Temel Prensipleri Nefroloji Pazartesi 10.00-10.50 Böbrek Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi ve Böbrek Hastalıklarına Klinik

Detaylı

Dr. Cansu ÖZTÜRK Kanser Daire Başkanlığı cnsozt@yahoo.com

Dr. Cansu ÖZTÜRK Kanser Daire Başkanlığı cnsozt@yahoo.com Taramalarda Kullanılan Temel Kalite Kriterleri ve Koordinasyon Merkezleri Dr. Cansu ÖZTÜRK Kanser Daire Başkanlığı cnsozt@yahoo.com HANGİ KANSERLERİ TARIYORUZ TÜRKİYE DE ERKEK VE KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı BAKANLIK MAKAMINA

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı BAKANLIK MAKAMINA T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı SAYI : B100KSD0000007-5010/ KONU : Yönerge BAKANLIK MAKAMINA Başkanlığımızca yürütülmekte olan kanser kayıt çalışmaları çerçevesinde 11 ilde (Erzurum,

Detaylı

Kanser Taraması. Dr. P. Fulden Yumuk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları ABD. Tıbbi Onkoloji BD. 5Aralık 2015

Kanser Taraması. Dr. P. Fulden Yumuk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları ABD. Tıbbi Onkoloji BD. 5Aralık 2015 Kanser Taraması Dr. P. Fulden Yumuk Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İçHastalıkları ABD. Tıbbi Onkoloji BD. 5Aralık 2015 2005 ve 2030'da KANSER *IARC 11 milyon Yeni Vaka 27 milyon 7 milyon Ölüm 17 milyon

Detaylı

Türkcell Türkiye Gençler Salon Şampiyonası

Türkcell Türkiye Gençler Salon Şampiyonası Yarışma Bilgileri Yarışma Adı : Yarışmanın Yapıldığı İl : İSTANBUL Kategori : Genç Kadınlar Tarih : 4-5 Şubat 207 Katılan Sporcu Sayısı : Katılan İl Sayısı : 4 50 Göğüs Yarışma : 400 Metre Seçme Baraj

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DEKAN BAŞ KOORDİNATÖR DÖNEM III KOORDİNATÖRÜ DÖNEM III KOORDİNATÖR YARDIMCILARI T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III VI. KURUL ENDOKRİN-ÜROGENİTAL-BOŞALTIM

Detaylı

CURRICULUM VITAE( CV) DEGREES AND POSTDOCTORAL EDUCATION

CURRICULUM VITAE( CV) DEGREES AND POSTDOCTORAL EDUCATION CURRICULUM VITAE( CV) Name-Lastname: Semiha URVAY Date of Birth: 22 Temmuz 1979 Languages: English(good) Personal Web site: s.elmaci@yahoo.com.tr DEGREES AND POSTDOCTORAL EDUCATION DEGREE YEAR INSTITUTION

Detaylı

BİLİMSEL PROGRAM 1. GÜN 12 MAYIS 2016 PERŞEMBE

BİLİMSEL PROGRAM 1. GÜN 12 MAYIS 2016 PERŞEMBE BİLİMSEL PROGRAM 1. GÜN 12 MAYIS 2016 PERŞEMBE 08:30 Açılış, İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu 08:30-09:00 Dr. İsmail Çelik 09:00-09:50 PANEL - AKCİĞER KANSERİ OTURUMU Oturum Başkanları: Dr. Türkkan Evrensel,

Detaylı

RADYASYON ONKOLOJİSİ UZMANLIK ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI (TASLAK-MART 2006)

RADYASYON ONKOLOJİSİ UZMANLIK ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI (TASLAK-MART 2006) RADYASYON ONKOLOJİSİ UZMANLIK ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI (TASLAK-MART 2006) RADYASYON ONKOLOJİSİ -ANABİLİM DALI TANIMI Radyasyon Onkolojisi iyonizan ışınları tek başına veya diğer tedavi

Detaylı

Türkiye de Kanser Kontrolü 2013. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com

Türkiye de Kanser Kontrolü 2013. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Türkiye de Kanser Kontrolü 2013 Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com Türkiye de ve Dünyada Kanser 1 2005 den 2030 a Dünyada Kanser 11 milyon yeni vaka 27 milyon

Detaylı

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II

T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II T.C. MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ TAYFUR ATA SÖKMEN TIP FAKÜLTESİ 2017 2018 EĞİTİM & ÖĞRETİM YILI DÖNEM II V. DERS KURULU (6 HAFTA) 1901205 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEM DERS KURULU DEKAN DEKAN YRD. BAŞKORDİNATÖR

Detaylı