BİLİŞİM VADİSİ PROJESİ MODELİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLİŞİM VADİSİ PROJESİ MODELİ"

Transkript

1 BİLİŞİM VADİSİ PROJESİ MODELİ IP UNIVERSITIES NIASAN 2011 TechnoBee, Prof. Dr. Attila Dikbaş

2 BV ANA İLKELER 'Bilişim ve İletişim Teknolojileri'nin sağlık, enerji, eğitim, ulaşım, savunma gibi stratejik sektörlerimizi besleyici rolünü vurgulayan, akademik, özel, kamu ve sivil toplum sektörleri arasında tümleştirici gücünü değerlendiren, yerleşke sınırlarını aşan, dağıtık, esnek, devinimli ve çevik bir yapı kuran, mevcut kaynaklarımızı, değerlerimizi, yatırımlarımızı ilişkilendireren, boşlukları doldurarak, bu ilişkilerden yeni değerler yaratan, farklı fakat birbirlerini besleyen ve tamamlayan sektörleri tümleştireren, gerek yurtiçindeki, gerekse yurtdışındaki beyin gücümüzü ve girişim sermayemizi bünyesine çekerek küresel rekabete giden yolu açan, teknoloji politikalarımıza yol gösteren, Zamanı yakalayan ve, zamanı aşan! bir proje çalışması hedeflenmiştir

3 BV TANIM Bilişim Vadisi Projesi, Türkiye nin Dünya ülkeleri ile her alanda rekabet edebilirliğini maksimum hale getirmek için gereksinim duyduğu tüm sektörlere yönelik inovasyon ve girişimciliği tetikleyecek bir ekosistem yaratmak amacıyla, BİT sektörünün, Üniversite ve Ar-Ge kuruluşlarının, ilgili özel şirketler ile devlet kurumlarının ve bu amaca katkısı olabilecek tüm kurum ve kuruluşların toplamından oluşacak; ne organize sanayi bölgesi, ne teknopark ne de bir Ar-Ge merkezi olan, bunların tümünün toplamından daha da fazlası olan farklı bir yapılanma modelidir. Bilişim Vadisi, BIT odaklı iş ve Ar-Ge faaliyetlerinin beraber çalışmasını sağlayarak cazibe bölgeleri yaratacak, bu amaçla Türkiye nin potansiyel bölgeleri ile başlayarak dağıtık bir sistem mimarisi ile gelişecek ve küresel ölçekte markalaşacak uzun vadeli, teknolojiye dayalı ulusal kalkınma projesidir.

4 BV VİZYON/UZGÖRÜ Önümüzdeki yıllarda da, dünyadaki değişimi, Ar- Ge ye dayalı inovasyon ve teknolojinin tetikleyeceği bir gerçektir. O nedenle küresel ölçekte bu değerleri artırmak için kurulan tüm yapılanmalar bu iki terimin ekseni etrafında gelişmekte ve misyon, vizyon, amaç ve hedeflerini buna göre belirlemektedirler. Ulusal inovasyonu arttırmak temel amaç doğrultusunda Bilişim Vadisi Vizyonu/Uzgörüsü; Türkiye nin Küresel İnovasyon sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer almasını sağlamaktır.

5 BV MİSYON/ÖZGÖREV Türkiye nin, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) odaklı olarak, ileri teknoloji alanında küresel rekabet avantajını artıracak; inovasyon yeteneğini geliştirerek ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılacak; ülkeyi küresel inovasyon ekonomisi içinde öncü bir konuma taşıyacak; uluslararası inovasyon ağlarıyla bütünleşmeyi sağlayacak; örnek bir inovasyon, üretim ve dış ticaret ortamı yaratarak küresel ölçekte tanılrlığını sağlayacak ve örnek alınan bir model yaratmaktır.

6 BV AMAÇLAR Özel sektör ve Kamu katılımı ile yönetsel esnekliğe sahip, dinamik ve profesyonel ekipler kullanabilecek ve Tohum Proje den Ağaç Firma ya kadar olan yaşam döngüsünü en iyi şekilde yürütecek yönetim modelini hayata geçirmek, İnovasyon Bölgeleri yaratarak, Türkiye İnovasyon Ağı nı kurmak ve, Kurulan İnovasyon ağını Küresel İnovasyon Ağı na bağlamak, Katma değer zinciriyle birbirine bağlı firmaların coğrafi yakınlık içinde kuracağı ağ yapılarını da yaratmak ve küresel ağ ile ilişkilendirmek, Küresel oyuncuları ve doğrudan yabancı yatırımcıyı çekmek,

7 BV AMAÇLAR Üretilen katma değer için dış ticaret odaklı olarak değerlendirilmesini sağlayacak küresel ölçekte iş, operasyon ve pazarlama mekanizmalarını yaratmak, Risk sermayesi, girişim sermayesi, doğrudan yabancı yatırım, kuluçka sistemleri gibi girişimcilik ve inovasyona yönelik finansal araçları kurulacak Bilişim Vadisi bölgelerine/öbeklerine entegre etmek, Güçlü bir üniversite sanayi işbirliği ara yüzü oluşturarak Bilişim Vadisi kurulan bölgelerde yenilikçi ve girişimci ruha sahip yeni iş yapış modellerini geliştirmek, KOBİ lerin Ar-Ge ve inovasyonunu kolaylaştıracak, kümelenme stratejilerini içeren sistemleri modellemek ve hayata geçirmek,

8 BV AMAÇLAR Bilişim Vadisi nin tüm kurumsal yapısını, danışmanlık, iletişim ve pazarlama sistemleriyle desteklemek ve teknoloji ihracatına odaklanmasını sağlamak ve teknoloji üretim ve ihracatını kolaylaştırıcı teşvik mekanizmalarını yaratmak, Bilişim Vadisi nin küreselçekim odağı oluşturacak faaliyetlerini başlatacak ve bünyesinde sürdürebilir kılacak özel bir hukuksal yapıya ve statüye sahip olmak.

9 BV HEDEFLER Bilişim Vadisi Projesi Fizibilite Raporu kapsamında tanımlanan hedefler için örnek bölge olarak Kocaeli ili alınmıştır. Bu Bölgenin örnek bölge olarak seçimesine ilişkin çalışmalar Yönetici Özeti Raporu nun devamında (ilgili bölüm özetlerinde) verilecektir. Kocaeli Bölgesi ne yönelik yapılan çalışmalar ve Fizibilite Raporu kapsamında önerdiğimiz modellerin temelini teşkil eden odak/öbek kavramıele alınarak Bilişim Vadisi için belli Hedefler oluşturulmuştur. Önerilen Bilişim Vadisi Yapılanma Modeli nin Kocaeli Bölgesi nde yaratacaği Eko-Sistem sayesinde, Paydaş Analizi çıktıları kapsamında anlatılan mevcut potansiyeli birleştirici, boşlukları doldurucu ve inonovasyon ve teknoloji üretimini destekleyen faaliyet bazlı teşvik sistemi ile Kocaeli Bölgesi nin Tablo da verilen ortalama hedeflere ulaşacağı düşünülmektedir.

10 BV HEDEFLER Bilişim Vadisi Başlangıç Aşaması Hedefleri - Kısa Vadeli Hedefler Bilişim vadisi Projesi nin Kısa Vade hedefleri Başlangıç Aşaması olarak isimlendirilmiştir. Bilişim Vadisi nin kurulma aşaması ve kurulduktan sonraki ilk 3 yıl bu aşamanın süresini oluşturur. Bilişim Vadisi nin ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde tanınırlığının sağlanması (İletişim Statejisi Raporu nda detaylandırılmıştır) Kurumsal Yapının tüm bileşenleri ile kurulması ve faaliyete geçmesi Bilişim Vadisi/Inovasyon yasasının hazırlanarak yürürlüğe girmesi Ulusal ve uluslararası düzeyde çağrıların yapılması (yabancı yatırımcı, BİT şirketleri, diğer teknoloji şirketleri, start-up lar, fikir sahipleri, öğrenciler) Yeni Bilişim Vadisi Bölgelerine yönelik taleplerin gelmesi ve Fizibilite Raporlarının hazırlanması, Fiziksel Alt Yapı Raporu nda verilen Kocaeli Bölgesi ne yönelik 1. Aşama yapılanmanın tamamlanması. Kocaeli BV Öbeği nin küresel ölçekte tanınması ve Bölgeye/Öbeğe ilginin başlaması, Başlangıç aşaması için, İç ve Dış İzleme, Değerlendirme ve Denetleme Sistemi (İDDS) Raporlarının yayınlanması.

11 BV HEDEFLER Bilişim Vadisi nin Gelişim Aşaması Hedefleri - Orta Vadeli Hedefler Bilişim Vadisi nin 3. yılını doldurmasından sonra 7 yıllık süre Gelişim Aşaması / Orta Vade olarak tanımlanabilir.bu doğrultuda ilk 10 yılda BV sayısal hedeflerine ilave olarak aşağıda sıralanan hedeflere ulaşılması planlanmıştır; İletişim Stratejisi ne bağlı olarak Bölgenin Küresel Ölçekte tanınması, Yeni Bilişim Vadisi Bölgelerinin kurulmaya başlanması, Teknoloji ve Risk sermayesi Kuruluşlarının Bölgeye daha yoğun ilgi göstermesi, Teknolojiye dayalı Üretiminin Bölgelerde başlamış olması, Özellikle Ağaç Firmaların daha geniş üretim alanları talep ediyor olması, Bölgedeki ve Bölge ye yakın Teknoparklarla yapılan işbirlikleri ile BV Firması sayısının artması, Bölgede Politika Önlemleri Raporu nda verilen Politika ların uygulanması sayesindebit sektörüne eğitimli ara elemanlarınçoğalması ve eğitimli genç nüfusun yoğunlaşması, Fiziksel Alt Yapı Raporu nda verilen Kocaeli Bölgesi ne yönelik 2. Aşama yapılanmasının tamamlanması, Küresel İnovasyon Raporları nda Türkiye sıralamasının yükselmesi.

12 BV HEDEFLER Bilişim Vadisi nin Olgunlaşma Aşaması Hedefleri - Uzun Vadeli Hedefler Bilişim Vadisi nin 10. yılını doldurmasından sonraki 10 yıllık süre yani 20. yılı uzun vade olarak tanımlanabilir. Bu doğrultuda, Bu doğrultuda ilk 20 yılda BV sayısal hedeflerine ilave olarak aşağıdaki çalışmaların bu aşamada başlaması/bitmesi planlanmıştır; İletişim Stratejisi ne bağlı olarak Bilişim Vadisi Vizyonu nun gerçekleşmesi ve Türkiye nin İnovasyon Ülkesi olarak Küresel Ölçekte tanınması ve Başarılı Model olarak literatürde referans olarak gösterilmesi, Yeni Bilişim Vadisi Bölgelerinin kurulmasıyla Türkiye de Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu nun felsefesini/ruhunu oluşturan Türkiye İnovasyon Ağı nın oluşması ve bu ağın Küresel inovasyon Ağı ile bütünleşmesinin/entegrasonunun sağlanması, Bilişim Vadisi Bölgeleri yle işbirliğine dayanan ve farklı Teknolojilerin Kümelenerek oluşturduğu odak-öbek modeli sayesinde yeni çalışma alanları gelişmesi, Türkiye de işsizlik rakamlarının azalması ve eğitim oranının artması, Teknoloji ihracatının artması ile teknolojiye dayalı ekonomik büyümenin başarılması, Teknoloji ve Risk sermayesi Kuruluşlarının Türkiye ye yoğun ilgi göstermesi, Ağaç Firmaların ve Aşı Fidanı firmalarının artması ile ileri teknoloji alanlarında üretimlerin başlaması, BV Firması akreditasyonunun küresel ölçekte tanınması, Fiziksel Alt Yapı Raporu nda verilenkocaeli Bölgesi ne yönelik 3. Aşama yapılanmasının tamamlanması, Küresel İnovasyon Raporları nda Türkiye sıralamasının ilk 5 e girmesi.

13 BV HEDEFLER Bilişim Vadisi Sayısal Hedefler Bilişim Vadisi Fizibilitesi Projesi kapsamında yapılan çalismalar, Türkiye de faaliyete geçmiş Teknopark Raporları, incelenen Dünya örnekleri ve Proje süresince Projenin İzleme ve Kontrol üyeleri ile yapılan toplantılar sonucunda Bilişim Vadisi Sayısal Hedefler Tablosu oluşturulmuştur. Hedefler, bu model kapsamında anlatılacak ilk Bölge Kocaeli Bilişim Vadisi kapsamında verilmiştir. Hedefler oluşturulurken, Bölgenin kurulumundan itibaren 1-3 (3. yıl sonuna kadar) yıllar arası Başlangıç Aşaması, 4-7 yıllar arası Gelişim Aşaması, 8-20 yıllar arası (20.yıl sonu) Olgunlaşma Aşaması olarak değerlendirilmiştir. Hedeflerde, Kötümser, Ortalama ve İyimser durumlara ilişkin tahmini rakamlarda aralık değerleri kullanılmıştır

14 BV HEDEFLER Bu hedefler incelenirken ve kıyaslama yapılırken aşağıda verilen Türkiye deki tüm Teknoparkların üretmiş oldukları çıktılar yardımcı olacaktır. Firma sayısı İstihdam edilen personel sayısı (9.838 Ar-Ge, Destek Personeli) Biten Proje Sayısı Üzerinde çalışılan proje sayısı İhracat 540 milyon USD Yabancı firma sayısı 53, (bu firmalarca yapılan yatırım tutarı 450 milyon USD Başvurusu yapılan/tasdik edilmiş patent sayısı 301 dir.

15 BV SAYISAL HEDEFLER H E D E F L E R (*) Bölgede Toplam Kuluçka/Firma Çiftliği Fiması Sayısı Kuluçkalardaki proje fikri/girişimci sayısı (Tohum) Kuluçkalardaki başlangıç firma sayısı (Filiz Firma) Kuluçkalardan ayrılan ve yeni kurulan firma sayısı (Fidan Firma) K O İ K O İ K O İ Üretim yapan firma sayısı (Ağaç Firma) Bölge dışından BV Bölgesi teşviklerini kullanan BİT/AR-GE firma sayısı Bölgeye yerleşen toplam BİT/Ar-Ge firma sayısı Bölgeye yerleşen yabancı BİT firma sayısı Bölgede yerleşen yabancı Türk ortaklığı firma sayısı Bölgede yatırım yapan iş meleği kuruluşu sayısı Bölgede yatırım yapan risk sermayesi kuruluşu sayısı Bölgede yurt dışı kuruluşlarla ortak yapılan Ar-Ge Projesi Sayısı Bölgede devam eden toplam Ar-Ge projesi sayısı Bölgede başlayıp bitirilen toplam Ar-Ge projesi sayısı BAŞLANGIÇ AŞAMASI (1-3 yıl) (**) GELİŞİM AŞAMASI (4-10 yıl) (**) OLGUNLAŞMA AŞAMASI (11-20 yıl) (**)

16 BV SAYISAL HEDEFLER H E D E F L E R (*) Bölgede tamamlanan toplam Ar-Ge projesi sayısı Bölgede istihdam edilen Ar-Ge personeli sayısı Bölgede istihdam edilen toplam personel sayısı Bölgede kurulan BİT Ar-Ge Merkezi sayısı Bölgede paydaşlarıyla ortaklaşa yürütülen Ar-Ge iş birliği sayısı K O İ K O İ K O İ Bölgede üretilen toplam patent sayısı Bölgede yapılan toplam ihracat tutarı (milyon USD) (***) Bölgeye oluşan Yabancı Sermaye Tutarı (milyon USD) Bölgede yürütülen toplam teknogirişim projesi sayısı Bölgede yürütülen BAP projeleri (Üniversitelerin Ar-Ge Fonu) girişimci Bölgede toplam akademisyen girişimci sayısı Bölgede yürütülen toplam Avrupa Birliği Projesi sayısı (ortak veya Bölgede yurt dışı araştırma fonu ile yürütülen toplam Ar-Ge projesi sayısı Bölgede oluşan toplam (Aşı Fidanı Firması) / (spin-off) BAŞLANGIÇ AŞAMASI (1-3 yıl) (**) GELİŞİM AŞAMASI (4-10 yıl) (**) OLGUNLAŞMA AŞAMASI (11-20 yıl) (**)

17 BV SAYISAL HEDEFLER H E D E F L E R (*) Bölgede yerleşen yerli ve yabancı Teknoloji Aktarım Ofisi sayısı Bölgede toplam Teknoloji Aktarım sayısı Bölgede kurulan Üniversite/Ar-Ge iletişim ofisi sayısı Bölgede yürütülen ve açılan eğitim programları, düzenlenen kongre, konferans sayıları toplamı BAŞLANGIÇ AŞAMASI (1-3 yıl) (**) GELİŞİM AŞAMASI (4-10 yıl) (**) OLGUNLAŞMA AŞAMASI (11-20 yıl) (**) K O İ K O İ K O İ (*) Sadece önerilen ilk bölge (Kacaeli Bilişim Vadisi) için belirlenmiştir. (**) Hedef tahminler aşamaların son yılı düşünülerek yapılmıştır. (***) Fiziksel altyapı raporunda üretim için ayrılan alanlar baz alınarak tahmin yapılmıştır. K: Kötümser, O: Orta, İ: İyimser

18 Benzer Yapılanmaların Karşılaştırılması Bilişim Vadisi Projesi Fizibilite Raporu kapsamında çok sayıda benzeri örnek değişik kriterlere göre incelenmiş ve karşılaştırmalı matris hazırlanmıştır. Kriterler: 1. Bölgelerin Özellikleri a. Kentsel Hizmetlerle İlişkileri b. Sosyal ve Ekonomik Donatıları c. Teknik nitelikleri d. Ekonomik nitelikleri e. Hukuki nitelikleri 2. Yönetim Birimleri ve kurumsal statüsü 3. Güçlü ve zayıf yanları 4. Büyüklükleri 5. Gelişme hızları 6. Yerli ve yabancı firma oranları 7. Yatırımcılara sağladıkları olanaklar 8. Diasporalarını çekmede kullandıkları mekanizmalar ve teşvikler 9. Kullanılan izleme ve değerlendirme sistemleri 10. Kurulum ve aşamalı gelişmelerine ilişkin: a. Zaman planı b. Kamu, özel sektör ve yönetim birimi arasında rollerin nasıl paylaşıldığı c. Finansmanın nasıl karşılandığı.

19 Benzer Yapılanmaların Karşılaştırılması Bölgeye yerleşen şirketler, bünyelerinde barındırdıkları farklı Ar-Ge ve üretim alanlarını kuruluş içindeki faaliyetlerine entegre edebilmek istemektedir. Bu durum, kuruluşların arazi kullanımı açısından genişleme kapasitesine sahip olmasını gerektirmekte ve sorun yaratmaktadır. Ama dağıtık yapısı ve bağlayıcı hukuksal statüsüyle Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu nda da önerilen Odak/Öbek modeli bu bakımdan önemli bir avantaj sunmakta; yerleşimci firmalara farklı üretim ve Ar-Ge alanlarını farklı öbeklerin sunduğu olanaklardan tam olarak yararlanabilecek şekilde ona bağlayabilme kolaylığı sağlayabilmektedir.

20 Benzer Yapılanmaların Karşılaştırılması Dünyada benzer teknopark ve bilim parkları modellerine baktığımızda ise (Bölüm 1), BİT in bir platform oluşturduğunu ve tüm teknolojiler için arakesitler yarattığını görmekteyiz. Rapor kapsamında verilen ABD-Silikon Vadisi, Kore, Çin, İsrail örnekleri, özellikle bölgesel ve küresel ağ yapısının ve birbirleriyle bağlantılı bölgelerin önemini göstermektedir. Dünyada öğrenilen derslere ve başarılı örneklere baktığımızda, başlangıç firmaların (-filiz firmaların) doğabileceği ve gelişebileceği kuluçkaların (- firma çiftliklerin) bu yapılarda en önemli rolü üstlendiğini görmekteyiz. Teşviklerin ve risk sermayesinin merkezine yerleştirilen ve farklı örneklerde inovasyon merkezi, kuluçka merkezi gibi isimlerle adlandırılan bu yapılar, bölgelerdeki gelişimin can damarı haline gelmiştir.

21 Benzer Yapılanmaların Karşılaştırılması Dünyadaki benzer örneklere baktığımızda geliştirilen bölgelerin aşağıda sıralanan paydaşları buluşturduğu ve işbirliğine dayalı yeni iş modelleri geliştirdiği görülmektedir; Yatırımcılar (İş Meleği, Risk Sermayesi, Firma Çiftliği/Kuluçka Kuruluşları), Girişimciler (Birey, Firma) Üniversite ve Araştırma Kuruluşları Özel ve Kamu Mükemmeliyet Merkezleri Endüstri/Üretim Firmaları, Hizmet Sağlayıcılar (Hukuk başta olmak üzere, Patent, Proje Yönetimi, Mali Müşavirlik vb) Teknoloji Aktarım Ofisleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Finans Kuruluşları.

22 Türk BİT Sektörünün Mevcut Durumu, Gelişme Eğilimleri ve Beklenti Analizi Türkiye de BİT sektörünün mevcut durumu ve gelişmesi için gözlenen eğilimler incelenirken, bu alandaki ulusal politikaların durumuna, stratejik adımların temposuna, sektörün iç dinamiklerine ve diğer sektörlerle arasındaki ilişkilere değinilmiştir. Çünkü ulusal BİT sektörü, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde BİT ve ekonominin geri kalanı arasındaki doğal ve sağlıklı ilişkinin dinamizmi ile gelişmediği için güçlü politikalarla desteklenmek zorunda olduğu vurgulanmıştır. Raporda, BİT STK ları başta olmak üzere sektör örgütlenmeleri ve firmalarının bu alanlardaki tespit ve önerilerine de değinilmiştir.

23 Türk BİT Sektörünün Mevcut Durumu, Gelişme Eğilimleri ve Beklenti Analizi Ulusal BİT Politikaları kapsamında da çarpıcı sonuçlar veren bölüm, aşağıda özetlenen mesajları taşımaktadır; Ulusal BİT politikası, aynı zamanda ulusal kalkınma politikası anlamını da taşımaktadır; çünkü bu politikanın eksenini bilgi ekonomisine geçiş ve bilgi toplumuna dönüşüm hedefleri oluşturmaktadır. Türkiye de bu politikanın oluşturulmasından yönetişim düzeni içinde uygulanmasına geçen süreç, siyasi irade ile birlikte yürüyen bir ulusal seferberlik olarak tasarlanmalıdır. Türkiye nin ulusal bilgi faktörleri bilim, teknoloji, inovasyon, kalite ve beceriler - performansının iyileştirilmesi, gerek toplam faktör verimliliğinin artırılması, gerekse sürdürülebilir, uzun vadeli ekonomik büyüme hedefinin gerçekleştirilmesi bakımından hayati önem taşımaktadır. Kalkınma politikalarımızı hızla bilgi ekonomisinin paradigmalarına uyarlamak zorundayız.

24 BİT sektörüne ilişkin küresel durum, gelişme eğilimleri ve beklenti analizi Bilişim Vadisi nin merkezinin öncelikli olarak İstanbul olması, ikinci derecede de Marmara Bölgesi içinde yer alması yurtdışı kurumlarına daha cazip gelmektedir. Uluslararası alanda faaliyet gösteren kurumlar Türkiye de kurulacak bir Bilişim Vadisi nde öncelikli olarak Ar-Ge yatırımı yapmayı, ikinci öncelikte de hizmet yatırımı yapmayı tercih etmektedirler. Bu nedenle, Ar-Ge yatırımlarına yönelik yabancı kurumları cazip hale getirecek teşvik ve desteklerin tasarlanması ve uygulanması yabancı yatırımcıyı çekmekte faydalı olacaktır. Bilişim Vadisi nin uluslar arası standartlarda ve deneyimlerle yönetilmesi öncelik ve önem taşımaktadır. Yabancı kurumlar ancak böyle bir ortamda rahat edecekler, aradıklarını bulabilecekler ve yatırım yapma gayretlerini artıracaklardır.

25 BİT sektörüne ilişkin küresel durum, gelişme eğilimleri ve beklenti analizi Satın alma ve personel eğitimi maliyetleri ile vergilendirme konusu yabancı yatırımcının en çok önem verdiği finansal kriterdir. Bu nedenle, bu alanlarda yapılacak teşvik ve destek çalışmaları ile başvuru ve uygulama prosedürleri kolay uygulanabilir olmalıdır. Fiyatlar için özel uygulamalar yapılmalıdır. Bilişim Vadisi nde yatırım yapacak olan yabancı bir kurum için en önemli kriterlerden bir tanesi de insan kaynağıdır. Bu doğrultuda, kendine uygun, yetkinlikleri olan elemanlar bulabilmeyi ve eğitim faaliyetlerini de gerçekleştirebilmeyi istemektedir. Bunun için, hedeflenen yatırım alanlarında önceden bu türde elemanların yetiştirilmesi, üniversite ve özel sektörle bu alanda işbirlikleri ve ortak çalışmaları yapılması gereklidir. Yapılmadığı takdirde, yabancı yatırımcı insan kaynağı bulmada çok zorlanacak ve yatırım maliyetleri de artacağından, yatırımdan vazgeçme olasılığı da artmış olacaktır.

26 BİT sektörüne ilişkin küresel durum, gelişme eğilimleri ve beklenti analizi Yabancı yatırımcının bölgede yer alması için en önemli 2 kriter çevresel uygun koşullar ve eğitim olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle, bölgenin gelişmişlik düzeyi ve uygar ve modern olanaklara yakınlığı oldukça önem taşımaktadır. Yabancı yatırımcı sanayiye, kümelere, kamuya ve üniversitelere yakınlığı önemsemekle birlikte, daha fazla Ar-Ge işbirliği yapabileceği araştırma merkezleri ve enstitülerine yakın olmayı öncelikli olarak tercih etmektedir. Bu nedenle, ya bölgede bu türden kurumların bulunması ya da araştırma merkezlerinin bölgede daha fazla kurulmasının teşvik edilmesi bir avantaj oluşturacaktır. Yabancı yatırımcı için ulaşım çok önemlidir. Özellikle, gelişmiş ülkelerde çok kolay olan ulaşım olanaklarının Bilişim Vadisi kapsamında da hem bölgede hem de bölgeye ulaşmada sağlanması ya da ulaşımı kolay olan bölgelere BV nin kurulması sağlanmalıdır. İkincil olarak da, eğitim ve işbirliği konusunda gelişmiş ve alışkın olan yabancı yatırımcının bu konuda zorluk çekmemesi ve kendi ülkesindeymiş gibi ya da daha iyi olanaklarla bu hizmetlerin sağlanması gereklidir.

27 Bilişim Vadisi nin Kurulacağı Bölgenin Seçimi Bölüm 4 de seçim kriterleri doğrultusunda belirlenen illerin karşılaştırmalı olarak analiz edildiği matris ve değerlendirme sonuçları verilmiştir. Ayrıntıları ilgili çıktı ve bölüm içindeki alt kırılımlarda verildiği gibi seçim kriterleri doğrultusunda Türkiye deki bölgelerin karşılaştırmalı olarak analiz edildiği bir matris hazırlanmış, kriterler önemine göre ağırlıklandırılarak her bir bölgenin kriterleri hangi düzeyde sağladığı değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla birlikte, incelemesi yapılan illerin mevcut ve ileriye yönelik görünen problemleri, sahip oldukları güçlü ve zayıf yanlar ile tehdit ve fırsatları da (GZFT) araştırılmıştır. Seçilen 10 il için seçim kriterleri bazında toplanan veriler, uzman görüşleri ile yapılan puanlama ve GZFT analizlerinin sonuçları ve iller bazında toplanan bilgiler derlenerek bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan toplam puanlar ile illerin/bölgelerin sıralaması aşağıdaki gibi oluşmuştur;

28 Bilişim Vadisi nin Kurulacağı Bölgenin Seçimi 1- İstanbul 2- Ankara 3- İzmir 4- Kocaeli 5- Bursa-Yalova 6- Eskişehir 7- Antalya 8- Konya 9- Gaziantep 10- Trabzon.

29 Paydaş Analizi Raporu

30 Paydaş Analizi Raporu

31 Kurumsal Yapılanma Modeli Bölüm kapsamında önerilen kurumsal yapılanma modellerinde, Bilişim Vadisi nin Türkiye nin tek bir bölgesinde değil daha sonra çoklanarak farklı bölgelerde de kurularak dağıtık bir sisteme olanak sağlaması ve jenerik bir yapı olması hedeflenmiştir. Kocaeli ilinin Gebze ilçesinde kurulması planlanan ilk bölgenin iç ve dış paydaşları ile o bölgede paydaşların değerlerini kullanan, mevcut değerleri sahiplenen ve kar gayesi güderek o bölgeye değer katacak kıvrak-çevik bir yapıyla yönetilmesi projenin başlangıç noktasını oluşturacaktır. Türkiye nin diğer bölgelerinde de o bölgenin mevcut potansiyelini işbirliğine ve faaliyete dayalı teşvik ve desteklerle harekete geçirecek Bilim-Teknoloji-İnovasyon a dayalı Girişim bölgeleri yaratmak önerilen modellerin ana hedefidir.

32 Kurumsal Yapılanma Modeli Önerilen modellerin temelinde, Bilişim Vadisi nin bir fiziksel alanın imar edilmesinden çok bilişimle ilgili ürün ve hizmetlerin üretilmesine, bilişimin biyoteknoloji, nanoteknoloji, enerji, sağlık, çevre teknolojileri gibi ileri teknoloji alanlarıyla ilişkisinin geliştirilmesine, ülke ekonomisi ve dünya pazarları içerisinde rekabet gücünü arttıracak şekilde çevrime sokulabilmesini sağlayacak en uygun ekonomik ortamın yaratılmasını kolaylaştıracak bir alt yapının kurulması hedeflenmektedir. Önerilen modellerde, Bilişim Vadisi nin kurumsal yapılanma modeli dağıtık, fiziksel mekan özelinde kurulmayan, yaratılan faaliyetleri destekleyici bir organizasyon bütünü olarak ele alınmaktadır. Bilişim Vadisi nin, fiziksel bir mekan tasarlayarak bunu yönetmekten çok bir ekonomi yaratmak ve bu ekonomiyi yönetmek olması gerektiği vurgulanmaktadır.

33 BİOM MODELİ YAPILANMA ŞEMASI

34 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER Firma Süreci Tohum (Bireyler). Fidan Firma (KOBİ).Ağaç Firma (Büyük Firma) Filiz Firma (Start-Up). Aşı Fidanı Firması (Spin off) Kuluçka Risk Sermayesi Aşılama, işbirliği

35 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER BV Firmaları Tohum: Yenilikçi fikri, Ar-Ge Projesi olan girişimci birey veya firma. BV Firması kriterlerine sahip olana kadar Firma Çiflikleri/Kuluçka firmalarındadır. Filiz Firma/Başlangıç Firması: Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu kapsamında, Firma Çiftliklerinde fikir veya Ar-Ge aşamasında olan yenilikçi projelerin/tohumların desteklenmesi ile oluşan (ekilmeye hazır) başlangıç firmaları Filiz Firma olarak isimlendirilmiştir. Tohum lar Firma Çiftlikleri ile yapmış oldukları anlaşmalar çerçevesinde Başlangıç Firmalarını/Filiz Firmalarını bölge içinde kurabilirler. Dünyadaki başarılı Firma Çiftliği örneklerine bakıldığında Filiz Firma ların 2-3 yıl daha Firma Çiftliklerinden yararlandığı görülmektedir. Filiz Firmalar bölge içinde BV Firması statüsüne gelmiştir ve tek başlarına ilgili teşviklerden faydalanırlar.

36 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER BV Firmaları Fidan Firma/KOBİ : Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu kapsamında, Firma Çiftliğinden çıkmaya hazır daha büyük ölçekli firmalar (KOBİ) Fidan Firma olarak isimlendirilmiştir. Filiz Firmalar, Firma Çiftlikleri ile yapmış oldukları anlaşmalar çerçevesinde bölge içinde tek başlarına veya ortak olarak ayrı KOBİ leri/fidan Firmaları bölgede kurabilirler. Fidan Firmalar bölge içinde BV Firması statündedir. Bölge dışından gelen KOBİ ler de BV Firması gerekliliklerini yerine getirmiş ise bölgede Fidan Firma olarak isimlendirilmiştir. Fidan Firmaların çoğunluğunu BİT sektöründeki her türlü teknoloji (çevre, enerji, otomotiv, sağlık, savunma, havacılık v.s.) arakesitinde yazılım geliştiren ve AR-GE desteği veren firmaların oluşturacağı düşünülmüştür. Fidan Firmaların yapmış oldukları inovasyon ve Ar-Ge faaliyetleri ile ürettikleri prototip üretimlerin de ilgili teşvik ve desteklerden faydalanması öngörülmektedir.

37 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER BV Firmaları Ağaç Firma / Büyük Firma: Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu kapsamında, BV Bölgesi içinde yetişen veya BV Bölgesi dışından gelen ve geliştirdiği teknolojiyi kullanarak geliştirdiği ürünü (önemli bir bölümünü ihraç etmek için) üretim yapan firma Ağaç Firma olarak isimlendirilmiştir. Ağaç Firma ların inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinin dışında, Ar-Ge ye dayalı ürünlerinin üretim-pazarlama ve satış süreçlerinde de bölge içinde (ve/veya bölge dışında) BV Ağaç Firması olarak BV üretim tesvik ve desteklerinden faydalanması öngörülmekedir.

38 Bölüm 9 - POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER BV Firmaları Aşı Fidanı Firma: BV Bölgesi içinden veya dışından faaliyet gösteren Filiz/Fidan firmaların geliştirdiği teknolojileri Ağaç Firmalar ile birleştirmesi ve Ağaç Firmaların yeni teknoloji ürünleri vermesini sağlayan firmalardır. Bu süreç içinde teknoloji aşılayan firmalara da, Ağaç Firmaların içinden doğacak yeni teknoloji firmalara da Bilişim Vizibilite Raporu kapsamında Aşı Fidanı Firma ismi verilmiştir. Özellikle Aşı Fidanı firmaların Ağaç Firmalar ile birleşmesinde farklı teşvik ve desteklere ihtiyaç vardır.

39 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER BV Firması olabilme Kriterleri Gerek bireylerin gerekse firmalarin Bilişim Vadisi nin teşvik ve desteklerinden yararlanabilmesi için Bilişim Vadisi (BV) Firması olması gerekmektedir. Bu doğrultuda, başvurularda belirli kriterlerin oluşturulması önerilmektedir. Bilişim Vadisi / İnovasyon yasası bu doğrultuda oluşturulmalıdır.

40 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER İstisna ve Muafiyetleri İçin Öneri Çerçeve İSTİSNA VE MUAFİYET ORANLARI KATEGORİ NO (2) İstisna/Muafiyet Türü Oran (1) Faaliyetler Türkiye'de İlgili Kanunlar Öne Çıkan Benzer Ülke Örnekleri Faydalanıcı Arazi Tahsisi veya Kirası İndirimi *** Geri Ödemeli Kamulaştırma Kredisi *** Kamulaştırma Maliyetleri *** BV - K8 Altyapı Maliyetleri *** Kurumlar Vergisi İndirimi 100% SSK Prim Desteği 25% Bilişim Vadisi Yönetim Faaliyetleri Çin Kore Singapur BV Öbek Firması / Konsorsiyumu, (Bölgeyi Yöneten Kuruluş) KDV İndirimi 100% Gelir Vergisi İndirimi 100% Altyapı Maliyetleri ** ** Bölge dışındaki firmalrın bu teşvik ve destekleri alabilmesi için bölge içinde yapması gereken faaliyetler bölüm içinde belirtilmiştir. *** Yapılan Fizibilite Rapor'na dayanarak BV Odak AŞ ile birlikte Biişim Vadisi Kurulu ihale dökümanında belirtilecektir

41 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER Teşvik ve Destek Sistemi Tablosu

42 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER 4691 Sayılı TGB Yasası ve BV Önerileri arasındaki Temel Farklar 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu kapsamında çerçevesi verilen İnovasyon Yasası temeli olarak önerilen dört önemli yapı taşı açısından eksiktir. 1. Bilişim Vadisi (BV) Fizibilite Raporu kapsamında önerilen İnovasyon Yasası kapsamında getirilecek en önemli şirket yapılarından biri bölgelerde beyin gücünü artırmaya yönelik Firma Çiftlikleri/Kuluçka Şirketleri dir sayılı kanunun revizyon önerisinde, bölgelerde üretilen teknolojinin üretimine yönelik herhangi bir teşvik ve destek önerisi getirilmemiştir.

43 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER 4691 Sayılı TGB Yasası ve BV Önerileri arasındaki Temel Farklar sayılı kanunun revizyon önerisinde, bölgelerde yabancı yatırımcıları çekmeye yönelik (iş melekleri-risk sermayesi kuruluşları v.s.) herhangi bir teşvik ve destek önerisi getirilmemiştir. 4. BV Fizibilite Raporu kapsamında önerilen Teşvik ve Destekler faaliyet bazlıdır. BV Bölgesi dışında olsa bile BV Bölgesi içine belli çıktıları getirdiği takdirde BV Firma teşvik ve destekleri raporda önerilmektedir.

44 POLİTİKA ÖNLEMLERİ, TEŞVİK ve DESTEKLER - Değerlendirme Özellikle BV Şirketi kriterlerini sağlamış ve dışarıda faaliyet gösteren BİT/Teknoloji firmalarının da teşvik ve desteklerden faydalanması öngörülmektedir. Ancak bu firmaların destek kapsamında geliştirmiş oldukları çıktıları BV Bölgesi içine Tohum ve Aşı Fidan Firma olarak önermelerinin teşvik edilmesi için gerekli düzenlemelerin oluşturulması öngörülmektedir. Bölge dışında da faaliyet gösterecek BV Şirketlerinin ve Bölge içinde faaliyet gösterecek BV yapılarının faaliyet ve program bazlı teşvik ve desteklerden faydalanacağı bu kurgu BV Fizibilite Raporu kapsamında öneri olarak sunduğumuz modeldir. Bilişim Vadisi nin BV İnovasyon Yasası kapsamında kurulacak çalışma ekibini/komisyonun önemli bir eylemini oluşturacaktır. Bilişim Vadisi şirketlerine yapılacak yatırımlar için yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla öncelikle 4875 sayılı Doğrudan yabancı Yatırımları Kanunu olmak üzere ilgili mevzuatta İnovasyon Yasası ile gerekli değişikliklerin yapılması önerilmektedir.

45 Kritik Başarı Faktörleri, Riskler, İzleme ve Değerlendirme Sistemi Destekçi Politika Ortamı Girişimc i Kültür Güçlü İş ve Inovasyon Ortamı Etkin Ağlar Nitelikli İş Gücü Özel Sektöre Cazip Olabilmek, Etkileyebilmek Bilişim Vadisi Başarılı Olma Kriterleri Etkin Alt Yapı ve Fiziksel Alan Tahsisi Kolay Finans Erişimi İyi, Hızlı ve Kaliteli Destek Hizmetleri Öncü Şirketleri Etkileyebilmek Güçlü Bilim Tabanı Büyüyen Şirket Tabanı

Vaka Çalışması: «Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Projesi HayalEt» ve Hedeflerimiz

Vaka Çalışması: «Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Projesi HayalEt» ve Hedeflerimiz Vaka Çalışması: «Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Projesi HayalEt» ve Hedeflerimiz İçerik HayalEt Projesi Tanıtımı Neler yaptık? Üniversiteler girişimciliğe nasıl destek olabilir? BuHayalEt, üniversitenin

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı. 5. KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı. 8. Kredi Faiz Desteği

2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı. 5. KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı. 8. Kredi Faiz Desteği KOSGEB DESTEKLERİ 1. Tematik Proje Destek Programı 2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı 3. AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı 4. Genel Destek Programı 5. KOBİGEL Kobi Gelişim

Detaylı

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 Rekabet Politikası Teşebbüslere uygulanan anti-tröst kurallar Devlet yardımlarının kontrolüne ilişkin

Detaylı

Girişimcileri destekleyen

Girişimcileri destekleyen Girişimcileri destekleyen kurum ve kuruluşlar KONUYA BAŞLARKEN 1. 2. Girişimci adayları kuracakları işlerle ilgili ne gibi desteklere ihtiyaç duyarlar? Kredi, hibe, teşvik kavramları size ne ifade etmektedir?

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu Hazırlayanlar Yavuz BAYÜLKEN Cahit KÜTÜKOĞLU Genişletilmiş Üçüncü Basım Mart 2010 Yayın No : MMO

Detaylı

ifour Modeli: İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective)

ifour Modeli: İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective) IP Management @ Universities Istanbul, May 23 to 25, 2013 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY ifour Modeli: İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective) Mustafa İ. Kızıltaş Genel Müdür, ODTÜ Teknokent

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16/07/2009 tarih ve 27290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Karar

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) Mayıs 2013

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) Mayıs 2013 Gazi TTO nun Amacı Gazi Üniversitesi bünyesindeki bilimsel ve teknolojik bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüşümünü ve üniversite-sanayi

Detaylı

PROJE. Proje faaliyetlerinin teknik olarak uygulanması, Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Politikaları Daire Başkanlığınca yürütülmüştür.

PROJE. Proje faaliyetlerinin teknik olarak uygulanması, Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Politikaları Daire Başkanlığınca yürütülmüştür. PROJE Avrupa Birliği IPA 1. Bileşeni kapsamında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın Sanayi Stratejisine İlişkin İdari Kapasitesinin Güçlendirme Projesi (IPA Component I, TR 2009/0320.01) 22 Ocak

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

YÖNETMELİK. Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Hacettepe Üniversitesinden: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 16 Mayıs 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29002 Hacettepe Üniversitesinden: YÖNETMELİK HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KANSERDE İLERİ TEKNOLOJİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi'nin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme ile stratejik

Detaylı

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo Sayfa 1 / 6 OCAK 2016 SAYI: 92 Gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, teknik bilgi ve becerilere sahip fark yaratacak lider makine mühendisleri yetiştirmek üzere yola çıktıklarını belirten MEF Üniversitesi

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

Küresel ekonomik kriz

Küresel ekonomik kriz Küresel ekonomik kriz sonrası AB ekonomisinin yeniden canlandırılması için hazırlanan «akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme» odaklı Avrupa 2020 Stratejisi hedeflerine ulaşılmasında KOBİ ler, çok

Detaylı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı olarak şahsım ve kuruluşum adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı olarak şahsım ve kuruluşum adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Sayın Başkanlar, Sayın KĐK üyeleri, Sayın Katılımcılar, Sayın Basın Mensupları, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı olarak şahsım ve kuruluşum adına hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Detaylı

ASHOKA VAKFI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU

ASHOKA VAKFI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO Aktifler 31 Aralık 2014 Dönen varlıklar Hazır değerler 740.363 Bankalar

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Sinan MESUTER Eylül 2012 SUNUM PLANI I. PROJE TEKLİF ÇAĞRISI YÖNTEMİYLE SAĞLANAN DOĞRUDAN FİNANSMAN DESTEĞİ II. DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ

HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ HEMŞİRE İNSANGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Ülkü TATAR BAYKAL İÜ Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı ve Yönetici Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

Bodrum Ticaret Odası

Bodrum Ticaret Odası Bodrum Ticaret Odası 2010-2013 Stratejik Planı Vizyon Türkiye nin ekonomisine ve dünya ya tanıtılmasında önemli katkısı olan Bodrum Yarımadasının doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerini koruyarak, katılımcı

Detaylı

İlaca Erişimde Güncel Durum

İlaca Erişimde Güncel Durum İlaca Erişimde Güncel Durum Dr. Akif AKBULAT Fiyat, Mevzuat ve Araştırmalar Daire Başkanı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 23.04.2013 Sunumun İçeriği I. İlaçların Fiyatlandırmasına

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu uygulama

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 14 SUNUŞ 16 BİR SEÇİM YAPMA BİLİMİ OLARAK EKONOMİ VE VERİMLİLİK İLKESİ 19 BÖLÜM 1 VERİMLİLİK-KAVRAMSAL ÇERÇEVE

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 14 SUNUŞ 16 BİR SEÇİM YAPMA BİLİMİ OLARAK EKONOMİ VE VERİMLİLİK İLKESİ 19 BÖLÜM 1 VERİMLİLİK-KAVRAMSAL ÇERÇEVE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 14 SUNUŞ 16 BİR SEÇİM YAPMA BİLİMİ OLARAK EKONOMİ VE VERİMLİLİK İLKESİ 19 BÖLÜM 1 VERİMLİLİK-KAVRAMSAL ÇERÇEVE Soru 1 Verimlilik nedir? 25 Soru 2: Verimlilikle ilişkili kavramlar nelerdir?

Detaylı

17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI

17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI 17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI GENEL SEKRETERLER TOPLANTI TUTANAĞI 1-Bilginin elektronik ortamda paylaşımı

Detaylı

Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I

Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I KOMİSYON BAŞKANI: OSMAN FEYZİ BOYNER Amaç: Küresel ekonomik trendler çerçevesinde gelişen dış ticaret ve yatırım olanaklarını takip ve analiz etmek, Doğrudan yabancı

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ AMAÇ 2001 yılında 4691 sayılı yasayla kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde; teknolojik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileştirilmesi, üründe ve üretim yöntemlerinde

Detaylı

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 DEĞERLENDİRME RAPORLARI 1. Değerlendirme Raporu 12 Haziran 2008 tarihli 24. Đcra Kurulu Toplantısında

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİMİ OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı, Proje Yönetimi

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç MADDE 1-

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç MADDE 1- PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (PAMUKKALE TTO) PROJE HAZIRLAMADA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK MENTÖRLÜK DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı?

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? 1. CEVAP: İktisadi kalkınma destek programında hiçbir destek

Detaylı

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş

OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU OMURGA GAYRIMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ 1- GENEL BİLGİLER 2015 YILI ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem: 08.04.2015 30.09.2015 Dönemi Ticaret unvanı : OMURGA GAYRİMENKUL PORTFÖY

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ Esra ALAGÖZ KAYA Şubat 2015 SUNUM PLANI I. KÜMELENME ANA DESTEK ALANLARI II. KÜMELENME DESTEKLERİNDE TEMEL

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI. SPONSORLUK DOSYASI

SPONSORLUK DOSYASI. SPONSORLUK DOSYASI SPONSORLUK DOSYASI. SPONSORLUK DOSYASI TAKDİM SPONSORLUK DOSYASI. On üç yıl önce STK tüzel kişiliğinde bir düşünce kuruluşu olarak çalışmalarına başlayan TASAM Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi,

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye nin ilk kampüs üniversitesi 23.000 i aşkın öğrenci 16.500 lisans, 4.100 master ve 2.400 doktora 68 farklı ülkeden 1.400 ü aşkın uluslararası öğrenci 2.500 akademik

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM DANIŞMANLIĞI

KURUMSAL YÖNETİM DANIŞMANLIĞI KURUMSAL YÖNETİM DANIŞMANLIĞI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ 07 SPK VE KURUMSAL YÖNETİM 09 05 FUTBOL KULÜPLERİNE ÖZEL KURUMSAL DANIŞMANLIĞI 11 İÇ DENETİM 19 STRATEJİK PLANLAMA VE YÖNETİM DANIŞMANLIĞI 17 Kurumsal

Detaylı

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI Enerji arz güvenliğine küçük küçük ama toplamda en büyük katkıyı sağlayacak bir çözümdür. Çaılarımız boş ve kullanılmıyor. Ülkemizde 8.000.000 konut çatısı ve

Detaylı

UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMAN YARDIMCISI. 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr

UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMAN YARDIMCISI. 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMAN YARDIMCISI 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr Sorumlu Olunan Müzakere Fasılları Sosyal, Bölgesel

Detaylı

HEXAGON studio ġirket Tanıtımı

HEXAGON studio ġirket Tanıtımı HEXAGON studio ġirket Tanıtımı Kurumsal Bilgiler Yapı Kurumsal Bilgiler Vizyon KAVRAM ve TASARIM ARAÇ TASARIMI ve ERGONOMĠ MÜHENDĠSLĠK ve GELĠġTĠRME SANAL ÜRÜN MODEL ve PROTOTĠP TEST ve DOĞRULAMA ÜRÜN

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 YILI YATIRIM PROGRAMI İZLEME VE DEĞERLENDİRME RAPORU Şubat 2012 İÇİNDEKİLER 1. Yönetici Özeti... 3 2. Genel Değerlendirme... 3 2.1 Kuruluşun

Detaylı

2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR

2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR 2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR 1. SORU: Kırsal kalkınma programında sadece eğitim amaçlı projelere destek verileceği yazılmıştır. Uygulamaya yönelik (örneğin, tarımsal ürünlerin

Detaylı

PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği

PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği A.Faruk GÖKSU-ÇEKÜL Vakfı www.cekulvakfi.org.tr www.kentselyenileme.org ÇEKÜL Vakfı, kurulduğu günden bugüne kadar, Kendini Koruyan Kentler adı altında,

Detaylı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ. Genel Sekreterlik. AR-GE ve Projeler Şube Müdürlüğü. Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ. Genel Sekreterlik. AR-GE ve Projeler Şube Müdürlüğü. Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Genel Sekreterlik AR-GE ve Projeler Şube Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Kapsam Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI HIZLI KLAVYE KULLANIMI (F KLAVYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM EKOSİSTEMİMİZDEKİ YAKIN ZAMANDAKİ GELİŞMELER. Prof. Dr. Hasan Mandal YÖK Yürütme Kurulu Üyesi

YÜKSEKÖĞRETİM EKOSİSTEMİMİZDEKİ YAKIN ZAMANDAKİ GELİŞMELER. Prof. Dr. Hasan Mandal YÖK Yürütme Kurulu Üyesi YÜKSEKÖĞRETİM EKOSİSTEMİMİZDEKİ YAKIN ZAMANDAKİ GELİŞMELER Prof. Dr. Hasan Mandal YÖK Yürütme Kurulu Üyesi YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDAKİ EĞİLİMLER Rekabet odaklı kamu kaynakları Uluslararasılaşma Eğitim-öğretim

Detaylı

İ.Esenyurt Üniv.2016 Yüksek Lisans / Bahar Dönemi Yönetimde Yeni Gelişmeler Sunum 02. Hazırlayan; Erkut AKSOY

İ.Esenyurt Üniv.2016 Yüksek Lisans / Bahar Dönemi Yönetimde Yeni Gelişmeler Sunum 02. Hazırlayan; Erkut AKSOY 1 Yönetimde Yeni Gelişmeler Yalın Organizasyonlar Sunumu; Erkut AKSOY Kaynak; Öğrenci No.:1432110032 2016 Bahar Dönemi Yüksek Lisans III.Dönem YALIN ORGANİZASYONLAR ZASYONLAR; Daha önceki konularda değindiğimiz

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr 1 İçerik Borç İdaresinde Risk

Detaylı

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin Buluşma Noktası İşletme 2023 Zirvesi nde 2015-2023

Detaylı

İnşaat Sanayi KSO da buluştu

İnşaat Sanayi KSO da buluştu Ayakkabı ve tekstil sektör toplantısı yapıldı. Sektörlerin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti İnşaat Sanayi KSO da buluştu KSO Başkanı Kütükcü, Sektörlerimizi

Detaylı

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi

AB Mevzuatının Uygulanmasına Yönelik Teknik Desteğin Müzakere Edilmesi Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 10-B AB ye Uyum Sürecinde DEA nin Önemi AB ye Uyum Sürecinde DEA nın Avantajları Mevcut mevzuatın revize edilmesine yönelik opsiyonlar

Detaylı

Özel Sektöre Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

Özel Sektöre Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Özel Sektöre Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Mehmet ASLAN TEYDEB, Bilimsel Prog. Başuzm. 28 OCA 2011 AR-GE YENİLİK VE TEKNOLOJİ POLİTİKALARI FORUMU Özet TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek

Detaylı

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. 01.01.2013 31.12.2013 Dönemi Faaliyet Raporu 1 İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- FİNANSAL KİRALAMA SEKTÖRÜ VE SEKTÖRDE KAYNAK LEASİNG III- İDARİ FAALİYETLER IV- KAR DAĞITIM

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI R.G. Tarihi : 13 Aralık 2013 R.G. Sayısı : 28850 TÜRMOB Türkiye Serbest

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STRATEJİK PLAN EL KİTABI 2007-2010 Aralık 2006 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i GİRİŞ...iii I. GRUPLARIN ORTAK SWOT ANALİZİ ÇALIŞMASI...

Detaylı

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu

T.C. BİLECİK İL GENEL MECLİSİ Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Rapor No:01 Rapor Tarihi: 10.03.2011 muz İl Genel Meclisimizin 01.03.2011 tarih ve 2011/33 sayılı kararı doğrultusunda 08-09-10 Mart 2011 tarihlerinde toplanmıştır. İdaremiz araç parkında bulunan makine

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MESLEK KARARI

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MESLEK KARARI MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MESLEK KARARI BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE KAVRAMLAR Madde 1. AMAÇ Madde 2. KAPSAM Madde 3. HUKUKİ

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ÇEVRE KORUMA VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Çevre neden bu kadar önemli? Sera etkisi artıyor Doğal kaynaklar bitiyor Maliyetler yükseliyor Gelir eşitsizliği uçurumu büyüyor 2002 yılında Johannesburg da

Detaylı

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014)

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014) GİRİŞ ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014) 2012-2014 dönemi Orta Vadeli Mali Planı, Orta Vadeli Programla uyumlu olmak üzere gelecek üç yıla ilişkin merkezi yönetim bütçesi toplam gelir ve gider tahminleriyle

Detaylı

Eposta, posta ve sosyal medya hesapları (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram), telefon ve şubeler aracılığıyla kesintisiz etkileşim.

Eposta, posta ve sosyal medya hesapları (Facebook, Twitter, Youtube, Instagram), telefon ve şubeler aracılığıyla kesintisiz etkileşim. Temel Paydaş Grupları ve Katılım Platformları Dış paydaşlarımız: Paydaş Grubu Katılım Platformları Paydaş katılımının sıklığı Müşteriler Kamu otoritesi / Düzenleyici kurumlar Bankacılık hizmet süreci (Şubeler)

Detaylı

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Lüleburgaz

Detaylı

Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi Aralık 2006

Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi Aralık 2006 BURSA Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi Aralık 2006 Bursa; Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi İçindekiler Giriş 3 Stratejik Ortaklar 4 Bursa 5 Sorunlar 6 Fırsatlar 7 Genel Yaklaşım 8 1.Bölüm:Bursa Stratejik

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI DOĞAN GRUBU TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu nun tedarikçileri ile ilişkilerinde gözettiği standartları ve temel ilkeleri açıklamaktır. Doğan Grubu,

Detaylı

ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ, GÖZDEN GEÇİRME RAPORU. Sayfa 1 / 7

ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ, GÖZDEN GEÇİRME RAPORU. Sayfa 1 / 7 ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ, GÖZDEN GEÇİRME RAPORU 2015 Sayfa 1 / 7 10 Ocak 2016 ARCHİ DANIŞMANLIK VE GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 2015 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ,

Detaylı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları Yönetimi Eğiticilerin Eğitimi Programı Türkiye de Patent Destek Sistemleri Mehmet Nurşad SÖZER, Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 13 Kasım 2014, İzmir İçerik

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU

GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU GÖKTAŞ İNŞAAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2012 YILI FAALİYET RAPORU I-) GENEL BİLGİLER A-) Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi: 01.01.2012-31.12.2012 B-) Şirkete Ait Bilgiler: a-) Şirketin ticaret unvanı: GÖKTAŞ

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

Bütçe gider ve gelirleri arasındaki fark Net Finansmanla karşılanmıştır.

Bütçe gider ve gelirleri arasındaki fark Net Finansmanla karşılanmıştır. KOSGEB ĐDARESĐ BAŞKANLIĞI 2009 YILI KURUMSAL MALĐ DURUM VE BEKLENTĐLER RAPORU I. OCAK-HAZĐRAN 2009 DÖNEMĐ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI A. Bütçe Giderleri Đdare Başkanlığımızın ilk 6 aylık dönemde bütçe gider

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ÇELİK BORU TESİSATÇISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri,

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri, İçindekiler ÖNSÖZ... 2 GİRİŞ... 3 Genel Kurul Toplantısı... 3 Yönetim Kurulu nda Üye ve Görev Değişiklikleri... 3 MMKD Stratejik Plan Çalışması... 3 PROJELER... 4 Kapılar Müzecilere Açık Projesi... 4 Derneklere

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor?

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Doç.Dr. Nilgün GÖRER TAMER (Şehir Plancısı) Her fakülte içerdiği bölümlerin bilim alanına bağlı olarak farklılaşan öznel

Detaylı

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar,

Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Sayın Bakanım, Sayın Rektörlerimiz ve Değerli Katılımcılar, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sn. Veysel Eroğlu nun katılımları ile gerçekleştiriyor olacağımız toplantımıza katılımlarınız için teşekkür ediyor,

Detaylı

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Bilgi ve Belge Merkezi, sahip olduğu elektrik mühendisliği ve Oda ilgili her türlü bilgi, belge ve kaynakla kapsamlı bir araştırma

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK - TEYDEB TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme

Detaylı

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI Burs Programı Türkiye nin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum örgütlerinden üniversitelere önemli görevler düşüyor. Bu sebeple, toplumun her

Detaylı