TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUBU BÜLTENİ. Cilt/Vol:2 Sayı/Issue:5 Mayıs/May

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUBU BÜLTENİ. Cilt/Vol:2 Sayı/Issue:5 Mayıs/May 2016 www.norofzt.org"

Transkript

1 TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUBU BÜLTENİ Cilt/Vol:2 Sayı/Issue:5 Mayıs/May

2 4. NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ SEMPOZYUMU TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUBU VE PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ, FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK OKULU İŞBİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN 4. NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ SEMPOZYUMU; 150 FİZYO- TERAPİST, 295 FİZYOTERAPİ ÖĞRENCİSİ OLMAK ÜZERE 445 KİŞİNİN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ. SEMPOZYUM BOYUNCA 6 OTURUMDA 18 KONUŞMACI KAS TONUSU BOZUKLUKLARINDA NÖROBİLİM VE NÖROLOJİK REHABİLİTASYON İLE İLGİLİ BİLGİ VE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTILAR. SEMPOZYUMDA 12 SÖZEL, 12 POSTER OLMAK ÜZERE 14 BİLDİRİYE YER VERİLDİ. İKİ GİN SÜREN BİLİMSEL PROGRAMI, 1 GÜNLÜK AFRODİSYAS GEZİ TURU TAKİP ETTİ.

3 SEMPOZYUM SONUNDA, TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUP BAŞKANI DOÇ. DR. ARZU GÜÇLÜ GÜNDÜZ VE BAŞKAN YARDIM- CILARI; DOÇ. DR. SEVİL BİLGİN, DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖKSÜZ, DOÇ. DR. ÖZGE ERTEKİN VE YRD. DOÇ. DR. GÖZDE İYİGÜN NİSAN DÖNEMİ FAALİ- YETLERİNİ VE YILI FAALİYET PLANLARINI SUNDU (FAALİYET RAPORUNA SİTEMİZ- DEN ULAŞABİLİRSİNİZ). TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUBUNUN KURUCULARI VE İLK BAŞKANI DOÇ. DR. BİRGÜL BALCI YA VE BAŞKAN YARDIM- CISI YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET KILINÇ A DEĞERLİ HİZMETLERİ İÇİN TEŞEKKÜR BELGESİ VER- İLDİ YILI NÖROLOJİK FİZYO- TERAPİ GRUBU SEMPOZYU- MUNUN İSTANBUL ÜNİVER- SİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE RE- HABİLİTASYON BÖLÜMÜ İŞ- BİRLİĞİ İLE İSTANBUL DA YAPIL- MASINA KARAR VERİLDİ.

4 BASINDA 4. NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ SEMPOZYUMU

5 4. NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ SEMPOZYUMU KONUŞMA ÖZETLERİ* MORFOLOJİK OLARAK ÜST VE ALT MOTOR NÖRON Prof. Dr. Esat Adıgüzel Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi AD, Denizli Sinir sistemi bir bütün olmasına rağmen eğitimin bir gereği olarak merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi olarak ikiye ayrılmıştır. Merkezi sinir sistemi içinde yerleşmiş sinir hücresinin periferde uzanan aksonlarının veya periferde yerleşmiş sinir hücresinin merkezi sinir sistemi içinde seyreden santral uzantılarının olduğunu göz önüne alırsak bu daha iyi anlaşılır. Bu bakış açısı ile sunumda alt ve üst motor kavramı hem yapısal hem de işlevsel açıdan ele alındı. Somatomotor işlev açısından cortex cerebri ve substantia grisea spinalis irdelendi, bağlantıları ortaya konuldu. Motor kontrolün düzenlenmesinde rol alan yapıların işlevsel özellikleri ve bağlantıları irdelendi. Analitik olarak hastaya yaklaşımın nöroanatomik açıdan temel unsurlarının tartışılması sağlandı. *KONUŞMA ÖZETLERİNİ TAMAMLAYAN KONUŞMACILARIN YAZILARI YAYINLANMIŞTIR.

6 TONUS BOZUKLUKLARINDA MOBİLİTE YARDIMCILARI VE KENDİNE YARDIM ALETLERİ Doç. Dr. Ela Tarakcı İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilimdalı Tonus istirahat halindeki kaslarda bulunan, pasif hareketler sırasında hissedilen gerginliktir. Hipotoni, zayıf kas tonusudur, eklemlerin pasif hareketlerine karşı kasın gösterdiği dirençteki azalmadır. Hipotoniye yol açan hastalıklar genel olarak iki gruptur. Santral hipotoni, belirgin kas güçsüzlüğünün eşlik etmediği nonparalitik gruptur, periferik hipotoni ise kas güçsüzlüğünün klinik tabloya hakim olduğu paralitik gruptur. Hipertoni artmış tonus, hiperaktif refleksler, güçsüzlük ve zayıf koordinasyon gibi birden fazla bulgunun oluşturduğu klinik tablodur. Serebral korteks, beyin sapı veya spinal kordun diffüz ya da lokalize patolojileri sonucunda ortaya çıkar. Spastisite serebrovasküler hastalıklar, serebral palsi, travmatik beyin yaralanması, multipl skleroz, spinal kord yaralanmaları gibi çeşitli nörolojik hastalıklarda tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Hipertonus tedavisi multidisipliner olarak uygulanan fizyoterapi yöntemleri, medikal tedaviler, botulinum toksini enjeksiyonları, nöroşirürjikal ve ortopedik yaklaşımlardan oluşur. Tonus problemlerinin tedavisinde amacımız, tonusu düzenlemek, eklem hareket açıklığını arttırmak, ortez kullanımı için uygunluğu sağlamak, kontraktürleri engellemek, ortopedik girişim ihtiyacını, ağrıyı azaltmak, kozmetik görünüşü iyileştirmek, rehabilitatif yaklaşımların uygulanabilirliğini kolaylaştırmak, fonksiyonlardaki bağımsızlığı arttırmaktır. Günlük yaşam aktivitelerini (GYA) tonus bozuklukları nedeniyle bağımsız yapmakta zorlanan kişilere önerilen kendine yardım araçları aktiviteleri bağımsız yapmayı kolaylaştırır. Kişi için uygun araç seçildikten sonra kullanımı konusunda eğitim verilmelidir. Uygun aracın seçilmesi ve eğitimi hastaların ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilmelidir. Seçilen yardımcı cihaz, hastanın fonksiyonel durumu, özrün progresifliği, kişinin yaşı, ekonomik ve sosyokültürel durumuna uygun olmalıdır. GYA da önerilen yardımcı cihazlar; beslenme, giyinme, mobilite gibi temel GYA ni ve ev işleri, iletişim araçlarını kullanma gibi yardımcı GYA ni kolaylaştırmaya yönelik olarak, hastaya özel tasarlanmış olmalıdır. Önerilen mobilite yardımcıları ve kendine yardım aletleri eğitimi ile kişinin kalıcı özrüne rağmen bağımsızlık seviyesini arttırmak mümkün olabilir.

7 BOTOX UYGULAMALARINDA REHABİLİTASYON SONUÇLARI Dr. Fzt. Tuba CAN AKMAN Pamukkale Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon YO. Nörolojik Rehabilitasyon Anabilimdalı Spastisite sağlık ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitesini etkiler. Spastisitenin güncel tedavi seçenekleri pahalı ve zaman alıcıdır, etkinliği beklenilenden daha az tatmin edicidir. Etkili, güvenli ve verimli bir tedavi belirlenmesi gereklidir. Son yıllarda spastisite tedavisinde fizyoterapi, farmakoterapi ve cerrahi yaklaşımların yanı sıra botulinum toksini-a (BoNT-A) de uygulanmaktadır. BoNT-A temel olarak tonus artışının kontrol edilmesinde kullanılan bir lokal metottur. BoNT-A enjeksiyonu ile kombine şekilde uygulanan fizyoterapi yöntemlerinin spastisite, normal hareket paternleri ve fonksiyonel aktiviteler üzerindeki etkisi incelendiğinde; rehabilitasyon tedavilerine ilave olarak BoNT-A enjeksiyonunun spastisite azalmasında marjinal kanıtları bulunmaktadır. Spastisite de hem erken dönem hem de takip sonuçlarında (maksimum 3 ay) azalma belirgin olmasına rağmen bu bulgu çalışmaların az sayıda olması ve dahil edilen çalışmaların heterojen olması nedeniyle sınırlıdır. Tüm tedavi modaliteleri incelendiğinde BoNT- A nın tek başına kullanımına kıyasla germe ve ZHT nin daha etkili olabileceğini gösteren ön kanıtlar bulunmaktadır. BoNT-A'nın hiçbir tedavi müdahalesi olmadan uygulandığı çalışmalar nadirdir. İncelenen çalışmalarda spastisite tedavisinde kullanılan rehabilitasyon yöntemleri: bisiklet ergometresi, elektrik stimülasyonu, germe müdahaleleri (seri alçılama, splintleme, bantlama, manuel veya egzersizle), zorunlu hareket tedavisi (ZHT), görev odaklı motor eğitim ve egzersiz programlarıdır. Bu yöntemler klinik uygulamada BoNT-A enjeksiyonundan sonra uygulanan tüm rehabilitasyon metotlarını temsil etmemektedir. Rehabilitasyonla kombine şekilde uygulanan BoNT-A enjeksiyonunun tek başına BoNT-A ile karşılaştıran çalışmalarda bildirilen rehabilitasyon yöntemlerinin, dozların ve değerlendirme yöntemlerinin farklı olması nedeniyle BoNT-A ile kombine kullanılabilecek en etkili fizyoterapi yöntemi ile ilgili kılavuz bulunmamaktadır.

8 HİPOTONUS VE FİZYOTERAPİSİ Dr. Fzt. Melda SOYSAL TOMRUK Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitsyon Bölümü Hipotonus; pasif hareket sırasında gerilime karşı kasın direncinin azalması olarak tanımlanır. Ön boynuz hastalıkları, serebellar hastalıklar, kas hastalıkları, akut yerleşen hemipleji, motor nöron hastalıkları ve nöromuskuler kavşak hastalıklarında görülür. Santral ve periferik hipotonus olmak üzere 2 tip hipotonustan bahsedilmektedir. Hipotonusta kas tonusunun azalması ile birlikte gelişen kuvvet kaybı, hipermobilite ve stabilizasyon kaybına yol açmaktadır. Hipotonusta fizyoterapi; kas iğciği aktivasyonu, stabilizasyon, postüral kontrol ve fonksiyonel bağımsızlığın artması açısından önemli yer tutmaktadır. Bu bağlamda fasilitasyon tekniklerinin kullanılması tonusun artırılması açısından önemlidir. Nörogelişimsel tedavi, denge rehabilitasyonu ve fonksiyonel elektrik stimülasyonu hipotonik serebral palside tonusun ve postüral kontrolün gelişimi açısından literatürde önerilen yaklaşımlardandır. Pek çok çalışmada farklı şiddet ve sürelerde hipotonik alt ve üst ekstremitelere uygulanan kuvvetlendirme egzersizlerinin tonusu artırdığı, fonksiyonellik ve yürümeye dair parametreleri geliştirdiği belirtilmiştir. Kas hastalıklarında aerobik ve dirençli egzersiz uygulamalarının kas kuvvet ve enduransını geliştirerek kardiyovasküler fitnessı desteklediği görülmüştür (Duchenne ve Becker Muskuler atrofide eksantrik eğitimden kaçınılmalıdır). Elektrik stimülasyonunun (NMES veya FES), hipotonik hastalarda postüral stabilite ve ekstremite kas tonusunu geliştirdiği bildirilmiştir. Hipotonusun eşlik ettiği farklı hastalıklarda ayna tedavisinin üst ekstremite, tüm vücut vibrasyonunun alt ekstremite ve gövde kas tonusunu artırmada etkili bulunduğu görülmüştür. Sanal gerçeklik uygulamalarının hipotonuslu hastaların duysal girdi açısından desteklenmesini artırdığı, spinal kord hasarı ve kas hastalıklarında fonksiyonları geliştirdiği bulunurken, robotik yaklaşımların ise özellikle alt ekstremite kas tonusu üzerine olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir. Özetle; hipotonusta en önemli problemin hipermobiliteye bağlı stabilizasyon kaybı olduğu göz önüne alındığında, postüral kontrole yönelik uygulamaların ve kanıta dayalı fasilitasyon tekniklerinin kullanılması önerilmektedir.

9 ARTMIŞ KAS TONUSU EĞİTİMİ VE GEVŞEME EĞİTİMİ Yrd.Doç.Dr.Fadime KÜÇÜK İzmir Üniversitesi-Sağlık YO-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Artmış kas tonusu spastisite ve rijidite olarak iki başlıkta incelenir. Spastisite üst motor lezyonlarında germe refleksinin hipereksitabilitesi sonucunda kas tonusunda artış ile karekterize klinik bir semptomdur. Serebral ya da spinal kaynaklı tüm spastisite mekanizmalarında patofizyoloji basit olarak, eksitatör ve inhibitör mekanizmaların bir dengesizliği olarak düşünülebilinir. Spastisitede gevşeme elde edilmek isteniyorsa mutlaka nöral ve biomekaniksel faktörler dikkate alınmalı, konunun sadece kastaki spastisite olmadığı, yumuşak dokuda meydana gelen yapışıklıklar, eklemde meydana gelen değişiklikler, arterial ve venöz dolaşımdaki problemler gibi tüm diğer faktörler de dikkate alınmalıdır. Spastisitede gevşeme elde edilmesi istendiğinde fizyoterapide kullanılan yöntemler lokal ve genel yaklaşımlar olarak ikiye ayrılır; Lokal gevşeme otojenik veya resiprokal inhibisyonla gerçekleşmektedir. Genel gevşeme otonom sinir sistemi kontrolü ile gerçekleşmektedir. Parasempatik sistem aktive, sempatik sistem inhibe edilmelidir. Gevşeme yöntemi buna göre seçilmelidir. Lokal yöntemler; inhibitör ortezleme, uzun süreli pasif germe, PNF teknikleri, Johnstone basınç splintleri, Brunnstrom el manipülasyonları, vibrasyon uygulaması, soğuk uygulamadır. Pasif germe literatürde en çok incelenen konulardan birisi olmuştur. Ancak bununla ilgili çalışmalar genellikle kısa süreli etkilerle ilgilidir. Ritmik başlatma, Tut gevşe, Kas gevşe, pnf paternleri ve temel teknikler kullanılabilir. Soğuk uygulamanın etkileri serebral palsili ve stroke sonrası hastalarda gösterilmiştir. Genel yöntemler ise Nörogelişimsel tedavi yöntemi-bobath, nötral sıcaklık, baş aşağı pozisyon, pozisyonlama, vestibular stimülasyon, hippoterapi, elektroterapi yöntemleri, hidroterapi ve akupunkturdur. Rijidite agonist ve antagonist kaslarda pasif harekete artmış dirençtir. Rijiditede gevşeme için kullanılan yöntemler; gevşeme egzersizi, nötral sıcaklık, masaj, biofeedback, respirokal hareketler,pnf paternleri, alt gövdenin üst gövdeye karşı alternatif hareketleri Vestibular stimulasyon, sallanan ya da dönen sandalye, mat egzersizleri, PNF ritmik başlatma, self relaksasyon teknikleridir.

10 UYGUN TEKERLEKLİ SANDALYE SEÇİMİ Uzm. Fzt. Ayça Uyan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Reh. Bölümü, Gaziantep Türkiye de nüfusun yaklaşık %12.29 unun engellilerden oluştuğu ve en yüksek engel grubunun fiziksel engel grubunda olduğu gözlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) bağlı Uluslararası Klasifikasyon Federasyonunun (ICF) oluşturduğu etkileşim konseptine göre, bireylerin vücut fonksiyon ve yapılarında meydana gelen engel, aktivitelerde meydana gelen limitasyonlar ve dolayısıyla bireylerin katılımındaki sınırlanmalar biribirini etkilerken çevresel ve kişisel faktörler de devreye girerek tüm bu durumu ve bireylerin genel sağlık durumlarını etkilediği savunulmaktadır. Fiziksel engel ise tekerlekli sandalye kullanımını arttıran en büyük faktördür. Herhangi bir nedene bağlı olarak gelişen fiziksel engel nedeniyle bir yerden bir yere yürüyerek hareket edilemediğinde mobiliteyi sağlayan en önemli yardımcı cihazın tekerlekli sandalye olduğunu vurgulanmaktadır. Tıbbi ve fiziksel rehabilitasyonun başlıca amacı, hastalık ya da kaza nedeniyle ağır sakatlanmış bir kişiyi, başkasının yardımına gereksinim duymadan, kendi işini kendi görebilecek duruma getirebilmek, günlük işlerinde bağımsızlığa kavuşturmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Ancak çoğu kez, bu amaca ulaşmak için bir takım yardımcı araçlara gerek duyulabilmektedir. Kendi kendine yardım araçları içinde en çok kullanılanlardan biri tekerlekli sandalyedir. Tekerlekli sandalyeler çok çeşitli malzemelerden yapılmakta olup şekil ve büyüklükleri de değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle hasta için tekerlekli sandalye seçilirken, amaca en uygun olanını seçmek çok önemlidir. Doğru seçilmiş tekerlekli sandalye, kişinin sağlığını ve fonksiyonel kapasitesini en yüksek düzeye ulaştırabilir. Özel bir hasta için tekerlekli sandalye reçete edilirken o kişiye en uygun tekerlekli sandalye seçimine dikkat edimesi gereken noktaları vurgulamaktadır.

11 TFD NÖROLOJİK FİZYOTERAPİ GRUBU ADINA DOÇ. DR. ARZU GÜÇLÜ GÜNDÜZ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

NÖRO-REHABİLİTASYONDA HALLIWICK YAKLAŞIMI

NÖRO-REHABİLİTASYONDA HALLIWICK YAKLAŞIMI NÖRO-REHABİLİTASYONDA HALLIWICK YAKLAŞIMI Orkun Tahir ARAN, Uzm. Fzt. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü orkunaran@gmail.com Hidroterapi, Terapötik Akuatik Rehabilitasyon,

Detaylı

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:7 Temmuz/July 2017 www.norofzt.org NÖROLOJİK REHABİLİTASYONDA GÖREV ODAKLI EĞİTİM YAKLAŞIMLARI Dr. Fzt. Kamer Ünal Eren Bezmialem Vakıf Üniversitesi

Detaylı

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Programa Kabul Koşulları: Yüksek Lisans: Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü veya Fizik

Detaylı

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Doç. Dr. Bülent ELBASAN Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü FİZYOTERAPİ REHABİLİTASYON Amaç: Duruş, hareket

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının veya Yüksekokul ve Fakültelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:2 Şubat/February 2016 www.norofzt.org VİBRASYON UYGULAMALARININ FİZYOTERAPİDE KULLANIMI Vibrasyon, salınım şeklindeki hareketlerle karakterize

Detaylı

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh.

DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama. 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z saat 2 FTR 501 Ortopedik saat 4 FTR 522 Nörolojik Reh. DERS PLANI 1. YARIYIL SIRA DERS KODU DERS ADI STATÜ Teorik+Uygu lama KREDİ AKTS 1 FTR 518 Egzersiz fizyolojisi Z 2+2 3 7.5 saat 2 FTR 501 Ortopedik S 2+2 3 7.5 rehabilitasyon 1 saat 3 FTR 520 Kardiyopulmoner

Detaylı

ve fizik muayene yöntemleri

ve fizik muayene yöntemleri Dönem 4 FTR STAJI 1.GÜN 08:30:00-09:20:00 09:30:00-10:20:00 Anabilim Dalı ve staj programı ile ilgili bilgilendirme, oryantasyon Dr. Metin KARATAŞ Egzersiz fizyolojisi Dr. Metin KARATAŞ Egzersiz fizyolojisi

Detaylı

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF)

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) TEMEL PRENSİPLER Proprioseptörlerin uyarılması ile nöromüsküler mekanizmanın cevaplarını kolaylaştırmak Amaç: el temasları, görsel ve sözel uyarılar yoluyla

Detaylı

FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon

FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon FTR 303 Ortopedik Rehabilitasyon Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu Complex Regional Pain Syndromme yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ Genellikle travmalardan sonra ortaya çıkar Belirgin bir sinir hasarı

Detaylı

Multipl Skleroz da semptomatik tedavi

Multipl Skleroz da semptomatik tedavi Multipl Skleroz da semptomatik tedavi Spastisite ve tremorun tedavisi Dr. Muammer KORKMAZ Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği 1 Multipl skleroz (MS) santral sinir

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar NÖROFİZYOLOJİK YAKLAŞIMLAR 1 Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Nörofizyolojik Yaklaşımlar-1 FTR 210 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 3 2-4 Önkoşullar Yok Dersin

Detaylı

Fizik tedavi ve rehabilitasyon deneyimlerimiz

Fizik tedavi ve rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik tedavi ve rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik tedavi ve rehabilitasyon sunumu Kurucu:Aptullah YILMAZ Psikolog Sağlık kurumları işletmeciliği Kurucusu olduğu sağlık firmaları 1-KRM Koşuyolu rehabilitasyon

Detaylı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon deneyimlerimiz

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon deneyimlerimiz Fizik tedavi ve rehabilitasyon sunumu Kurucu: Aptullah YILMAZ Psikolog Sağlık kurumları işletmeciliği Kurucusu olduğu sağlık firmaları 1-KRM Koşuyolu rehabilitasyon

Detaylı

Spinal Kord Yaralanmaları ve Ağrı. Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD

Spinal Kord Yaralanmaları ve Ağrı. Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD Spinal Kord Yaralanmaları ve Ağrı Dr. Ayşegül Ketenci İstanbul Tıp Fak. FTR AD SKY- Sıklık 1 275 000 Kişi 259 000 Kişi Ağrı % 48-94 Yaşamı sınırlayan şiddetli ağrı % 11-34 Yaşam kalitesini en fazla düşüren

Detaylı

PEDĠATRĠK REHABĠLĠTASYONDA DEĞERLENDĠRME, FĠZYOTERAPĠ VE EGZERSĠZ UYGULAMALARI, CĠHAZLAMA

PEDĠATRĠK REHABĠLĠTASYONDA DEĞERLENDĠRME, FĠZYOTERAPĠ VE EGZERSĠZ UYGULAMALARI, CĠHAZLAMA PEDĠATRĠK REHABĠLĠTASYONDA DEĞERLENDĠRME, FĠZYOTERAPĠ VE EGZERSĠZ UYGULAMALARI, CĠHAZLAMA Çocuğun rehabilitasyonu, erişkinle bazı benzerlikler ve farklar içerir. Pediatrik rehabilitasyon, normal çocuk

Detaylı

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp günümüzde alışılagelmiş tıbbın içinde sayılmayan farklı sağlık sistemleri ve uygulamalardan oluşan bir grup

Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp günümüzde alışılagelmiş tıbbın içinde sayılmayan farklı sağlık sistemleri ve uygulamalardan oluşan bir grup DÖNEM I İYİ KLİNİK UYGULAMALAR KAPSAMINDA ALTERNATİF TIP DERSİ DERSİN İÇERİĞİ: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp günümüzde alışılagelmiş tıbbın içinde sayılmayan farklı sağlık sistemleri ve uygulamalardan

Detaylı

Santral (merkezi) sinir sistemi

Santral (merkezi) sinir sistemi Santral (merkezi) sinir sistemi 1 2 Beyin birçok dokunun kontrollerini üstlenmiştir. Çalışması hakkında hala yeterli veri edinemediğimiz beyin, hafıza ve karar verme organı olarak kabul edilir. Sadece

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel REHABİLİTASYONA GİRİŞ Prof.Dr.Sibel Çubukçu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener Motor Nöron ve Kas Hastalıkları Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvveti azalması: parezi Tam kaybı (felç) : paralizi / pleji Vücudun yarısını tutarsa (kol+bacak)

Detaylı

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:6 Aralık/December2015 www.norofzt.org

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:6 Aralık/December2015 www.norofzt.org TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:6 Aralık/December2015 www.norofzt.org 31. Avrupa Multipl Sklerozda Tedavi ve Araştırma Komitesi Kongresi İzlenimleri Prof.Dr. Arzu Razak Özdinçler,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Acibadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi. : Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. : Acibadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi. : Derece Alan Üniversite Yıl 1. Adı Soyadı : Elif Esma Safran İletişim Bilgileri ÖZGEÇMİŞ Adres Telefon Mail : Acibadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi : 0216 500 40 47 : Elif.Bayraktar@acibadem.edu.tr 2. Doğum Tarihi : 05.08.1990

Detaylı

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır.

MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Fzt. Damla DUMAN MS, gen yetişkinlerin en yaygın nörolojik hastalıklarından birisidir. 1822 de Sir August D Este tarafından ilk kez tanımlanmıştır. Kuvvetsizlik, spastisite, duyusal problemler, ataksi

Detaylı

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni Cilt/Vol:2 Sayı/Issue:2 Şubat/February 2016 www.norofzt.org İNME HASTALARINDA EGZERSİZİN KOGNİTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Yrd. Doç. Dr. Gözde İyigün Doğu

Detaylı

FİZYOTERAPİST TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER TÜRKİYE İŞ KURUMU

FİZYOTERAPİST TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER TÜRKİYE İŞ KURUMU FİZYOTERAPİST TANIM Yaralanma, hastalık, özür, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona

Detaylı

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ T.C. İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASTON BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. Yarıyıl Ders Planı FTR101 Anatomi I 4 4 6 FTR103 Fizyoloji I 4 0 4 FTR105 İlkyardım 2 0 3

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİMDALI 5. SINIF DERS PROGRAMI

2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİMDALI 5. SINIF DERS PROGRAMI 2012-2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİMDALI 5. SINIF DERS PROGRAMI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİMDALI ÖĞRETİM ÜYE/ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ Prof.Dr.Funda TAŞÇIOĞLU Prof.Dr.Nesrin

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Salı Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2010 B Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Pratik

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2012 D Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu

Detaylı

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ Doç.Dr. Cemil ÇELİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sunumun Hedefleri Genel Bilgiler mtbi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl 1. Adı Soyadı : Elif Esma Bayraktar İletişim Bilgileri ÖZGEÇMİŞ Mail : elif.bayraktar@acibadem.edu.tr 2. Doğum Tarihi : 05.08.1990 3. Unvanı : Uzman Fizyoterapist 4. Öğrenim Durumu : Yüksek Lisans Derece

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS Sinir Sistemi TIP 204 2 103+40 9 10 Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam Anatomi 42 16 58 Fizyoloji 39 18 57 Histoloji ve Embriyoloji 12 4 16 Biyofizik

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ (-) Ankara - Ocak 2017 FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Detaylı

SEREBRAL PALSİ. Botulinum Toksin Uygulamaları. Prof. Dr. Reyhan Çeliker

SEREBRAL PALSİ. Botulinum Toksin Uygulamaları. Prof. Dr. Reyhan Çeliker SEREBRAL PALSİ Botulinum Toksin Uygulamaları Prof. Dr. Reyhan Çeliker İçerik n Botulinum toksin etki mekanizması ve özellikleri n Klinik uygulamaları n Serebral palside spesifik endikasyonları Botulinum

Detaylı

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI 1.SINIF/1. YARIYIL FTR 101 Fizyoterapiye Giriş ve Etik Zorunlu 2+0+2

Detaylı

MULTİPL SKLEROZ HASTALIĞININ ETKİLERİ İLE YAŞAMAK

MULTİPL SKLEROZ HASTALIĞININ ETKİLERİ İLE YAŞAMAK MULTİPL SKLEROZ HASTALIĞININ ETKİLERİ İLE YAŞAMAK M ultipl skleroz bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalık ile birikte çeşitli belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Birçok kişide, bu belirtiler

Detaylı

MULTİPL SKLEROZDA KLİNİK PİLATES

MULTİPL SKLEROZDA KLİNİK PİLATES TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:3 Mart/March 2017 www.norofzt.org MULTİPL SKLEROZDA KLİNİK PİLATES Pilates, 1920 lerde Joseph Pilates tarafından ortaya konmuş, zihin ve vücudu

Detaylı

BAŞKAN DOÇ. DR. ARZU GÜÇLÜ GÜNDÜZ Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü BAŞKAN YARDIMCILARI DOÇ. DR.

BAŞKAN DOÇ. DR. ARZU GÜÇLÜ GÜNDÜZ Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü BAŞKAN YARDIMCILARI DOÇ. DR. BAŞKAN DOÇ. DR. ARZU GÜÇLÜ GÜNDÜZ Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü BAŞKAN YARDIMCILARI DOÇ. DR. SEVİL BİLGİN Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2010 G Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu Asistan:

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLI BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLI BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞL BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı Cumartesi Yabancı Dil Tıbbi Terminoloji Yabancı Dil Pratik Temel Fizik 10.15-11.00 Yabancı Dil Tıbbi Terminoloji

Detaylı

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ NÖROFİZYOLOJİ (FTR

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ NÖROFİZYOLOJİ (FTR T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ NÖROFİZYOLOJİ

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Acibadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi. : Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. : Acibadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi. : Derece Alan Üniversite Yıl 1. Adı Soyadı : Elif Esma Safran İletişim Bilgileri ÖZGEÇMİŞ Adres Telefon Mail : Acibadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi : 0216 500 40 47 : Elif.Bayraktar@acibadem.edu.tr 2. Doğum Tarihi : 05.08.1990

Detaylı

Foot Drop Gelişen Olguda EMG Tetiklemeli Elektrostimulasyon (Mentamove Metodu) ile Fonksiyonel İyileşme

Foot Drop Gelişen Olguda EMG Tetiklemeli Elektrostimulasyon (Mentamove Metodu) ile Fonksiyonel İyileşme Foot Drop Gelişen Olguda EMG Tetiklemeli Elektrostimulasyon (Mentamove Metodu) ile Fonksiyonel İyileşme Olgu Sunumu Dr. Mustafa Akgün*, Dr. Zehra Akgün**, Dr. Christoph Garner**** Bursa Devlet Hastanesi,

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.YARIYIL (GÜZ) ADI Teorik Pratik Kredi AKTS ANA 101 Anatomi I 4 2 5 5 Zorunlu TAR

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş Cu ma T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2011 G Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyeleri: gül

Detaylı

FTR 2005 Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme 2 3 4 2 0 6 Z

FTR 2005 Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme 2 3 4 2 0 6 Z MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ MUĞLA SAĞLIK YÜKSEKOKULU FĠZYOTERAPĠ VE REHABĠLĠTASYON BÖLÜMÜ Ders Kodu Ders Adı Sınıf Yarıyıl Kredi 1 1 T U L K Z/S ATB 1801 Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi - I 1 1 2 0

Detaylı

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR AD. Diyarbakır 30.10.2013 1 YARDIMCI CİHAZLAR Mobilitenin sağlanması rehabilitasyonun en önemli hedeflerinden

Detaylı

FİZYOTERAPİST KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ADANA A 1.1 2014/I

FİZYOTERAPİST KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ADANA A 1.1 2014/I TANIM Yaralanma, hastalık, engel, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar MANİPULATİF TEDAVİ TEKNİKLERİ 2 Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Manipulatif teknikleri 2 tedavi FTR 208 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 3-3 Önkoşullar Yok

Detaylı

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU ICSD-2 (International Classification of Sleep Disorders-version 2) 2005 Huzursuz bacaklar sendromu Uykuda periyodik hareket bozukluğu Uykuyla

Detaylı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Çalışmaları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) çalışmaları içinde bütün kas-iskelet-sinir sistemi hastalıklarının tanı ve tedavilerinin düzenlenmesi, romatizmal hastalıklar

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2011 F Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2012 E Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyeleri: gül Sorumlu

Detaylı

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İÇERİK 1- Hastanın doğru pozisyonlanması 2- Transfer teknikleri 3- Pozisyonlama ve

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi İstanbul Üniversitesi 2008- Doktora Tezi/S.Yeterlik Çalışması/Tıpta Uzmanlık Tezi Başlığı ve Danışman(lar)ı:

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi İstanbul Üniversitesi 2008- Doktora Tezi/S.Yeterlik Çalışması/Tıpta Uzmanlık Tezi Başlığı ve Danışman(lar)ı: ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: AYŞE ZENGİN ALPÖZGEN Doğum Tarihi: 08 EYLÜL 1980 Unvanı: Uzman Fizyoterapist Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lise Vefa Anadolu Lisesi 1999 Lisans İstanbul Üniversitesi

Detaylı

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS PROGRAMI

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS PROGRAMI FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS PROGRAMI TS: Teorik Saat, PS: Pratik Saat, K: Kredisi, St: Statüsü, Z: Zorunlu S: Seçmeli GÜZ YARIYILI TS PS K St Dersin adı: Fizyoterapi

Detaylı

PULMONER REHABİLİTASYONDA SOLUNUM İŞİ VE NEFES DARLIĞINI AZALTMA YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Fzt. Sema Savcı H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu

PULMONER REHABİLİTASYONDA SOLUNUM İŞİ VE NEFES DARLIĞINI AZALTMA YÖNTEMLERİ. Doç. Dr. Fzt. Sema Savcı H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu PULMONER REHABİLİTASYONDA SOLUNUM İŞİ VE NEFES DARLIĞINI AZALTMA YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Fzt. Sema Savcı H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Ventilatuar Limitasyon Dispne Aktivitenin azalması Fonksiyon

Detaylı

Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı

Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı (Visuo-Motor Training Device) 2014 Proje Yarışması 2. lik Ödülü www.cogniboard.net CogniBoard Nedir? CogniBoard, görsel, gross motor ve nörokognitif görevlere

Detaylı

PNF Teknikleri Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon

PNF Teknikleri Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon PNF Teknikleri Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon Prof. Dr. Ayşe LİVANELİOĞLU Fizyoterapist Prof. Dr. Zafer ERDEN Fizyoterapist Prof. Dr. Mintaze KEREM GÜNEL Fizyoterapist Hacettepe Üniversitesi Sağlık

Detaylı

Bu dersi tamamlayan öğrenci,fizyolojinin temel prensipleri, işleyiş mekanizmaları ve vücudun kontrol sistemini açıklayabilir.

Bu dersi tamamlayan öğrenci,fizyolojinin temel prensipleri, işleyiş mekanizmaları ve vücudun kontrol sistemini açıklayabilir. FİZYOLOJİ I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Fizyoloji I FTR 1.YIL/ 4 - - 5 1.yarıyıl 113 Güz Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin

Detaylı

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır:

Pelvik taban kaslarının 4 önemli görevi vardır: PELVİK TABAN REHABİLİTASYONU İnsan vücudunun gövde kısmı ; Göğüs (Toraks),Karın (Abdomen) ve Leğen (Pelvis) olmak üzere 3ana bölümden oluşur.karnın alt kısmında kasıklar olarak da bilinen pelvis; leğen

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 20 D Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu Asistan:

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2011 E Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu Asistan:

Detaylı

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ

TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ TALASEMİDE OSTEOPOROZ EGZERSİZLERİ DR. FZT. AYSEL YILDIZ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI Talasemi; Kalıtsal bir hemoglobin hastalığıdır. Hemoglobin

Detaylı

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) 2 0 S

GÜZEL SANATLAR (Resim, Müzik vb) 2 0 S TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI ANATOMİ 6703101 2 0 Z 3 TÜRK DİLİ I 6703109 2 0 Z 2 YABANCI DİL I 6703110 2 0 Z 2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 6703114 2 0 Z 2 GENEL BİYOLOJİ 6703121

Detaylı

H 1 FTR ve Romatoloji alanında temel konularda ve güncel gelişmeleri içeren bir seminer programı tıpta uzmanlık öğrencileri tarafından sunulur

H 1 FTR ve Romatoloji alanında temel konularda ve güncel gelişmeleri içeren bir seminer programı tıpta uzmanlık öğrencileri tarafından sunulur FTR 28 FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON Dr. Sevim ORKUN / 1 Dr. Işık KELEŞ /2 Dr. Gülümser AYDIN /3 Dr. Elem İNAL /4 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS FTR 7001 MAKALE SAATİ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ve

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI DÖNEM KOD DERSİN ADI TEORİK UYG. AKTS

TIBBİ HİZMETLER VE TEKNİKLER BÖLÜMÜ TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI DÖNEM KOD DERSİN ADI TEORİK UYG. AKTS TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS PLANI 6703101 ANATOMİ 2 0 3 6703109 TÜRK DİLİ I 2 0 2 6703110 YABANCI DİL I 2 0 2 6703114 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2 6703121 GENEL BİYOLOJİ 3

Detaylı

KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA

KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:10 Ekim/October 2017 www.norofzt.org KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Kemoterapi ile ilişkili kognitif bozukluklar

Detaylı

FTR105 BİYOKİMYA (2-0-2) Hücre, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Nükleik asitler, Vitaminler.

FTR105 BİYOKİMYA (2-0-2) Hücre, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Nükleik asitler, Vitaminler. 1.SINIF GÜZ DÖNEMİ ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I (2-0-2) Bu derste Türkiye Cumhuriyeti nin kuruluşunu sağlayan gelişmeleri ele alınmaktadır. TURK101 TÜRKÇE I Türk dilinin ses ve şekil bilgisi,

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı Müfredat

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı Müfredat ve Programı Müfredat Kodu Adı Tipi * Yeni Öğrenci için KSTU101 NC 3 Oryantasyon Programı * Bu 3 günlük program yeni kayıtlı lisans öğrencilerinin akademik, kültürel ve sosyal hayata adaptasyonu için organize

Detaylı

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı. Müfredat

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı. Müfredat Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ve Programı Müfredat Kodu Adı Tipi * Yeni Öğrenci için KSTU101 NC 3 Oryantasyon Programı * Bu 3 günlük program yeni kayıtlı lisans öğrencilerinin akademik,

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar TEDAVİ HAREKETLERİ PRENSİPLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Tedavi Hareketleri Prensipleri FTR 202 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 3 2-3 Önkoşullar Yok Dersin

Detaylı

3.YIL/ 1.yarıyıl Güz

3.YIL/ 1.yarıyıl Güz PEDİATRİK REHABİLİTASYON Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Pediatrik Rehabilitasyon FTR 305 3.YIL/ 1.yarıyıl Güz (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 4-5 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T +U Saati Kredisi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Dersin Adı Kodu Yarıyılı T +U Saati Kredisi AKTS REHABİLİTASYON YÖNTEMLERİ I DERS BİLGİLERİ Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları Dersin içeriği Kaynaklar FZT 301 V 2+2 3 5 Öğr. Gör. Murat GAZEROĞLU Öğr. Gör. Murat GAZEROĞLU, Öğr. Gör. Hande KABA 1 yarıyıl

Detaylı

5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü

5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü 5. SINIF 1.KURUL 3.Döngü DERS PROGRAMI H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I 1 5. S I N I F - 1. D E R S K U R U L U - 3. D Ö N G Ü H A R E K E T S İ S T E M İ H A S T A L I K L A R I ( 0

Detaylı

DÜZENLEME KURULU Prof. Dr. Ýlhan Elmacý Prof. Dr. Salim Göktepe Prof. Dr. Lütfü Hanoðlu Doç. Dr. Engin Çakar BÝLÝMSEL KURUL Ýlhan Elmacý Salim Göktepe Lütfü Hanoðlu Serdar Geyik Engin Çakar Evren Yaþar

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem V Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem V Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı Eğitim Programı ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 Eğitim Yılı Dönem V Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı Eğitim Programı GENEL BİLGİLER: Staj Eğitim Sorumlusu Staj süresi AKTS kredisi : Yrd.

Detaylı

Periferik Sinir Yaralanmaları Rehabilitasyonu. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv.

Periferik Sinir Yaralanmaları Rehabilitasyonu. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Periferik Sinir Yaralanmaları Rehabilitasyonu Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Grv. Kafa çiftleri ve spinal sinirler, beyni ve omuriliği terkettikten sonra çeşitli yerlerde yaralanabilir. Tek

Detaylı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu Prof. Dr.Hidayet Sarı Tanım Özellikle omurgayı tutan ve ankiloza götüren kronik iltihabi sistemik romatizmal hastalıktır. Sakroiliak eklem iltihabı oluşturmak ana bulgusudur.

Detaylı

Fiziksel olarak aktif kişilerde; - yaralanmaları önleme - değerlendirme - tedavi - rehabilitasyon - performans artışını amaçlayan özelleşmiş bir

Fiziksel olarak aktif kişilerde; - yaralanmaları önleme - değerlendirme - tedavi - rehabilitasyon - performans artışını amaçlayan özelleşmiş bir SPORDA FİZYOTERAPİ Fiziksel olarak aktif kişilerde; - yaralanmaları önleme - değerlendirme - tedavi - rehabilitasyon - performans artışını amaçlayan özelleşmiş bir çalışmadır Spor Fizyoterapisi Spor ve

Detaylı

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Hastalıkların tedavisinde kat edilen yol, bulaşıcı hastalıklarla başarılı mücadele, yaşam koşullarında düzelme gibi

Detaylı

TC ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF GÜZ DÖNEMİ

TC ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF GÜZ DÖNEMİ TC ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF GÜZ DÖNEMİ FTR101 Fizyoloji I (3+0) 3 AKTS:4 İnsan fizyolojisi ile ilgili kavramlar,

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar SPORCU SAĞLIĞI VE FĠZYOTERAPĠ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Sporcu Sağlığı ve Fizyoterapi FTR 232 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 - - 4 Önkoşullar Yok Dersin

Detaylı

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması)

ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) ÖN ÇAPRAZ BAĞ TAMİRİ SONRASI REHABİLİTASYON PROGRAMI (Patellar tendon grefti uygulaması) Maksimum Koruma Fazı POSTOPERATİF 1-2. HAFTALAR: Amaç: 1. Ağrıyı azaltmak. 2.Hareket açıklığını artırmak (0º-90º).

Detaylı

Gerilim tipi baş ağrısı erişkin yaşta % oranında yaygın görülür.

Gerilim tipi baş ağrısı erişkin yaşta % oranında yaygın görülür. En sık görülen baş ağrısıdır. Boyun baş ağrısı birlikteliği olarak da bilinir. Başta sıkışma, ağırlık tarzında künt bir ağrı mevcuttur. Başın tümünde hissedilen ağrılar genelde başın ön ve arkasında lokalizedir.

Detaylı

Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi

Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi MediClin Klinik am Vogelsang Donaueschingen Psikosomatik ve davranışsal tıp alanında uzman klinik Prävention l Akut l Reha l Pflege MediClin Ein Unternehmen

Detaylı

TASLAK. 1.Derslik. 16:05-16:50 Özel Biyokimya (U)

TASLAK. 1.Derslik. 16:05-16:50 Özel Biyokimya (U) TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ 1.SINIF NORMAL ÖĞRETİM 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI 08:30-09:15 Labotuvar Aletleri (U) Atatürk İlk. ve İnk.T. Laboratuvarda Güvenlik Türk Dili 09:25-10:10 Labotuvar Aletleri

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER. Dr. Sinan CANAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı REFLEKSLER Dr. Sinan CANAN scanan@baskent.edu.tr Bu Bölümde: Sinirsel refleksler: Tipleri ve yolları Otonom refleks yolları ve işlevleri İskelet

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Kübra Alpay 2. Doğum Tarihi: 27.09.1981 3. Ünvanı: Öğretim Görevlisi (Uzm. Fzt.) 4. İletişim bilgileri: 0535 430 36 07 kubraalpay@hotmail.com 5. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite

Detaylı