GÜÇ KAYNAKLARI. Doğrultma Devresi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜÇ KAYNAKLARI. Doğrultma Devresi"

Transkript

1 GÜÇ KAYNAKLARI Güç Kaynağı Nedir? Günlük hayaımızda kullandığımız elekrik ve elekronik cihazlarının amamının çalışabilmesi için birer enerji kaynağına ihiyaç vardır. Bu enerji elekrik enerjisi olduğu gibi mekanik, ısı ve ışık enerjisi şeklinde de olabilir. Elekrik enerjisi de AC veya DC şeklinde olabilir. Bünyesinde elekronik devre bulunduran büün makine ve cihazları amamı şebeke geriliminden sağlanan DC gerilim ile çalışırlar. Şebeke gerilimden DC gerilim sağlayan devrelere güç kaynağı denir. Güç kaynağı aşınabilir ise, yani cihaza dışarıdan akılıyorsa ; adapör olarak, cihazın içinde ise besleme üniesi, besleme kaynağı, güç kaynağı, regülaör gibi değişik şekilde isimlendirilir. Güç kaynağı iser cihaza akılsın iser cihazın içinde olsun dör bölümden oluşur. Bu bölümler şunlardır : 1- Transformaör 2- Doğrulma Devresi (AC / DC dönüşürücü) 3- Filre Devresi 4- Regüle Devresi Güç kaynağı bu açıklanan dör bölümden başka kısa devre koruma, akım sınırlama, oomaik açma, aşırı gerilim koruma gibi ünielere de sahip olabilir. AC Giriş Transformaör Doğrulma Devresi Filre Devresi Regülasyon Devresi TRANSFORMATÖRLER YAPISI Transformaörler AC gerilimi küçülen, büyülen ve bazen aynen ileen elemanlardır. İki giriş ucu ve iki çıkış ucu vardır. Giriş ve çıkış uçları yapıları bobinden ibare olan birer sargıya bağlıdır. Giriş uçlarının bağlandığı sargıya primer, çıkış uçlarının bağlandığı sargıya ise sekonder sargı denir. Transformaörler, başlıca üç parçadan meydana gelir : 1- Primer Sargı 2- Sekonder Sargı 3- Manyeik Nüve

2 Primer Sargı : Giriş geriliminin uygulandığı sargıdır. Yüksek gerilimler için ince elden çok sarımlı olarak imal edilirler. Primer sargı manyeik nüve üzerine, makaralara sarılarak yerleşirilir. Sekonder Sargı : Çıkış geriliminin alındığı sargıdır. Sekonder sargı alıcının çalışma gerilimine göre çeşili kesi ve sarım sayılarında olabilir. Manyeik Nüve : Primer ve sekonder sargılarının yerleşirildiği kısımdır. 0,30 0,50 mm kalınlığında silisyumlu saçlardan preslenerek imal edilir. Üç çeşi manyeik nüve vardır ; çekidek ipi nüve, manel ipi nüve ve dağıılmış ip nüvedir. Transformaörün Çalışması Primer sargıya uygulanan alernaif gerilim, sargı erafında değişken bir manyeik alan meydana geirir. Bu alan manyeik nüve üzerinde manyeik akısının dolaşmasını sağlar. Bu akıyı yol üzerindeki sekonder sargılar keser. Böylece sekonder sargıda bir gerilim indüklenir. İndüklenen gerilim değeri sekonder sargının sarım sayısı ve kesiine bağlı olarak değişir. TRANSFORMATÖR ÇEŞİTLERİ Kullanım yerlerine göre çok çeşili ransformaörler vardır. Bunlar ; a) Beslenme Transformaörleri b) Ha Transformaörleri c) İzolasyon Transformaörleri d) Empedans Transformaörleri e) Muayyen Frekans Transformaörleri f) Oo Transformaörleri g) Darbe Transformaörleri Beslenme Transformaörleri Bazı cihazlar şebeke gerilimden daha yüksek, bazıları da şebeke geriliminden daha düşük gerilimlerde çalışır. Beslenme ransformaörleri elekrik ve elekronik devreler için gerekli yüksek veya düşük gerilimleri emin ederler. Primer ve sekonder sargıları arasında elekriksel bir bağ yokur. Ep < Es Np < Ns Ip > Is Ep > Es Np > Ns Ip < Is Gerilim Yükselen Transformaör Gerilim Düşüren Transformaör Ha Transformaörleri Seslendirme esisaında kullanılan ve ha sonunda ha boyunca zayıflayan enerjiyi ekrar kuvvelendiren bir ransformaördür. Görünüşleri beslenme ransformaörlerine benzer. İzolasyon Transformaörleri İzolasyon ya da diğer adıyla yalıım ransformaörü, elekronik cihazlarda bakım, onarım ve ölçme yapan eknisyenin şebeke geriliminden zarar görmemesi için kullanılır. Dönüşüm oranı 1\1 dir.

3 Empedans Transformaörleri Bir elekronik devrede bir kaın empedansını diğer bir kaın empedansına uygunlaşırılması amacıyla kullanılır. Eski ip radyodaki çıkış kaı ile hoparlör arasındaki çıkış ransformaörü, pushfull güç amplifikaörlerinde kullanılan ara ransformaörü, güçlü ve çeşili sayıda hoparlör bağlanabilen amplifikaör çıkışlarındaki ransformaörler empedans ransformaörleridir. Muayyen Frekans Transformaörleri Radyo, elevizyon ve elsiz gibi cihazların ara frekans halarında kullanılan ferro manyeik nüveli bir ayarlı ransformaör çeşididir. Oo Transformaörleri Şebeke gerilimini yükselmek veya düşürmek amacıyla kullanılan ek sarımlı bir ransformaördür. Sabi ve ayarlı olmak üzere iki ipir. Değişken olan ransformaöre halk dilinde varyak adı verilir. Darbe Transformaörleri Güç elekriğinde risör veya riak gibi güç elemanlarıyla kumanda devreleri arasında yer alan ve kumanda devresi çıkışındaki eikleme işarelerini manyeik yolla güç elemanına akaran bir ransformaördür. Ferro manyeik nüvelidir ve dönüşürme oanı 1 \ 1 dir. Güç elekroniği elemanları yüksek akımla, kumanda devreleri düşük gerilim ve düşük akımla çalışırlar. Darbe ransformaörünün primer ve sekonder sargıları arasında bir elekrikli bağ olmadığı için aynı zamanda yüksek gerilim haı ile düşük gerilim haının birbirinden yalımakadır. TRANSFORMATÖRÜN HESAPLANMASI Bir nüveye sahip ransformaörün hesabını yapalım. Burada β=10000 gaus nüvenin geçirgenlik kasayısıdır. Nüveyi oluşuran silisyumlu saçların kaliesini belirir. Is=750mA Es1=9V Es2=9V Sekonder Gücü Ps = Es. Is = 9. 0,75 = 6,75 W Primer Gücü Randımanı %90 alalım. n = Pp / Ps Primer %100, sekonder %90 olsun. Pp = %100. Ps / %90 = %100. 6,75 / %90 = 7,9 W Göbek Nüve Kesii A = 1,2 Pp A = 1,2. 7,9 A = 1,2. 2,8 = 3,36 cm² Vol Başına Düşen Sarım Sayısı N = / 4,44. A. β. f = / 4,44. A = 1000 / 4, A N = 1000 / 22,2. A = 45 / A = 45 / 3,36 = 13 Sarım / Vol

4 Primer Toplam Sarım Sayısı Np = Ep. Sarım / Vol = = 2860 Sarım Sekonder Toplam Sarım Sayısı Kayıpları önlemek için sekonder sargılarına %10 ilave edilir. Ns = [(Es. Sarım / Vol) + (Es. Sarım / Vol. %10)] = [(9. 13) + ( %10)] = ( ,7) Ns = 128,7 = 129 Sarım 129 sarım sarıldıkan sonra el koparılmadan ora uç çıkarılarak, sarıma devam edilip ikinci 129 sarım amamlanır. Primer Tel Çapı Dp = 0,8 Ip Ip = Pp / Ep = 7,9 / 220 = 0,036 A Dp = 0,8 0,036 = 0,8. 0,19 = 0,152 = 0,15mm Sekonder Tel Çapı Ds = 0,8 Is Ds = 0,8 0,75 Ds = 0,8. 0,86 Ds = 0,688mm Ds = 0,70mm DOĞRULTMA DEVRELERİ Alernaif akımı doğru akıma çevirmek için kullanılan devrelere doğrulma devreleri denir. Elde edilen DC gerilim dalgalı DC gerilimdir. Kullanılan doğrulma meoduna bağlı olarak DC gerilimdeki dalgalanma oranı farklıdır. Doğrulma devreleri çeşili şekillerde yapılırlar. Bunlar ; 1- Yarım dalga doğrulma devreleri 2- Tam dalga doğrulma devreleri a) İki diyolu am dalga doğrulma devreleri b) Köprü ipi (dör diyolu) am dalga doğrulma devresi YARIM DALGA DOĞRULTMA DEVRESİ Devrede sinüsoidal alernaif gerilimin poziif alernansında A nokasının (+), B (-) poliede olduğunu varsayalım. Diyodun anoduna (+) gerilim uygulandığından diyo ileime geçer ve devrede akım dolaşır. Negaif alernansa A nokası (-), B nokası (+) polariededir. Diyodun anoduna negaif gerilim uygulandığından, diyo yalıımdadır. Devreden akım geçmez. Yarım dalga doğrulma devrelerinde diyo yönü değişirilirse açıklamaların ersi gerçekleşir. Yani devredeki diyo AC Vgiriş geriliminin negaif alernanslarını yüke akarıp, poziif alernansları kırpar.

5 TAM DALGA DOĞRULTMA DEVRESİ İki Diyolu (Ora Uçlu) Tam Dalga Doğrulma Devresi Tam dalga doğrulma devrelerinde ransformaörün sekonder bobini ora uçlu olmalıdır. Şekilde de görüldüğü gibi am dalga doğrulma devresi, iki ane yarım dalga doğrulma devresinden meydana gelir. Sekonder ucunu, A nokasının poziif, B nokasının negaif olduğunu kabul edersek D1 ileimde ve D2 kesimde olur. Çıkışa poziif bir V gerilimi elde edilir. Negaif alernansa A ucu negaif, B ucu poziif olur. Bu durumda ise D2 ileimde, D1 kesimde olur. Çıkışa yine poziif gerilim elde edilir. Çünkü her iki durumda da dirençen geçen akımlar aynı yönlüdür. Sonuç iibarı ile am dalga doğrulma devresinde poziif alernanslar çıkışa aynen geçerken negaif akernanslar poziife çevrilerek çıkışa akarılır.

6 U.I Transformaor cikisi dalga sekli A.A Cikis dalga sekli D.A Dör Diyolu (Köprü Tipi) Tam Dalga Doğrulma Devresi Tam dalga doğrulma devresinde kullanılan ransformaörün sekonderi ek sargılıdır. Giriş geriliminde her iki alernansa da yüken bir akım geçer. Doğrululmuş am dalga gerilimin oralama değeri yarım dalganın iki kaı, iki diyolu am dalganın ise aynısıdır. Transformaör girişine üs uca poziif, al uca negaif olacak şekilde bir AC gerilim uygulanmış olsun. Primerdeki bu gerilim sekonderde üs uç negaif, al uç poziif olacak şekilde gerilim düşürür. Bu durumda D2-D4 diyoları doğru polarize ve ileken, D1-D3 diyoları ers polarize ve yalıkandır. İleken olan D2-D4 diyolarını kapalı anahar, yalıkan olan D1-D3 diyolarını açık anahar gibi düşünebiliriz. Devreden, sekonderin üs ucundan çıkıp D4-RL-D2 üzerinden geçip sekonderin al ucunda son bulan bir IL yük akımı akar. Bu akım yük üzerinde al uç negaif, üs uç poziif olacak şekilde gerilim düşürür. Primerin üs ucu negaif, al ucu poziif olacak şekilde AC gerilim uygulanırsa, sekonderde üs uç poziif, al uç negaif olacak şekilde bir AC gerilim elde edilir. Bu durumda D1-D3 diyoları doğru polarize ve ileken, D2-D4 diyoları ers polarize ve yalıkandır. İleken olan D1-D3 diyolarını kapalı bir anahar, yalıkan olan D2-D4 diyolarını açık bir anahar olarak kabul edebiliriz. Devreden, sekonderin al ucundan çıkıp D3-RL-D1 üzerinden geçip sekonderin üs ucunda son bulan bir IL yük akımı akar. Bu akım yük üzerinde, al uç negaif, üs uç poziif olacak şekilde gerilim düşer.

7 E D2.D4 D1.D3 D2.D4 D1.D3 FİLTRE (SÜZGEÇ) DEVRELERİ Doğrulmaç çıkışında elde edilen gerilim ve akım doğru akıma göre bir mikar dalgalıdır. Dalgalanmayı en aza indirmek için filre (süzgeç) devreleri kullanılır. Filre devrelerinde kondansaör veya bobin kullanılır. Buna göre üç çeşi filre devresi vardır. Bunlar ; a) Kondansaörlü b) Bobinli (Şok Bobinli) c) Π ipi filre devreleridir.

8 E E E Doğru Akım Nabazanlı Doğru Akım veya Gerilim Alernaif Akım veya Gerilim veya Gerilim Doğru Akım veya Gerilim : Zamanla yönü ve şiddei değişmeyen akım veya gerilimdir. Kısaca DC akım veya gerilim olarak ifade edilir. Nabazanlı Akım veya Gerilim : Zamana göre yönü değişmeyen, şiddei değişen akım veya gerilimdir. Dalgalı doğru akım veya gerilim, değişken doğru akım veya gerilim olarak da söylenir. Alernaif Akım veya Gerilim : Zamana göre yönü ve şiddei değişen akım veya gerilimdir.

9 KONDANSATÖR GİRİŞLİ FİLTRE a) Yarım Dalga Doğrulma Devresi ve Sinyal Şekilleri E Vgiris Vcikis1 + + Kondansaor var Vcikis2 + + Kondansaor var

10 b) İki Diyolu Tam Dalga Doğrulma Devresi ve Sinyal Şekilleri E Vgiris Vgiris Vcikis Kondansaor yok Vcikis Kondansaor var c) Dör Diyolu Tam Dalga Doğrulma Devresi ve Sinyal Şekilleri

11 Kondansaör, doğrulmaç çıkış geriliminin poziif veya negaif alernansında, gerilim yükselirken epe değerinde sarj olur. Kondansaörün sarj gerilimi, çıkış gerilimi sıfıra doğru düşerken iki epe arasında deşarj olarak devreyi besler. Kondansaörün deşarj süresü yükün çekiği akıma bağlıdır. Böylece doğruya daha yakın bir gerilim elde edilmiş olur. Kondansaör filre devresi doğrulmaç çıkışına paralel bir kondansaör bağlanarak yapılır. Kondansaörün kapasiesi arıkça veya yük mikarı azaldıkça dalgalanma azalır. Bu ip filre devrelerinde kullanılan kondansaörün gerilimi, doğrulmaç devresi çıkış geriliminin en az 1,41 kaı olmalıdır. Kondansaörün kapasiesi de yükün çekiği akıma göre mf arasında seçilebilir. Kondansaörlü filre devreleri, düşük akımlı yüksek gerilimli yerlerde kullanılmakadır. b- BOBİNLİ (ŞOK BOBİNLİ) FİLTRE E Vgiris VL V RL Vcikis 0 Filre elemanı olarak kullanılan demir nüveli bobinlere şok bobinli veya alçak frekans şoku (AFŞ) denir. Devrede am dalga doğrululmuş Vg giriş geriliminin her poziif alernansında yüken bir IL akımı akar. Bu akım L şok bobini erafında bir manyeik alan oluşurur. Bu manyeik alan, şok bobini üzerinde kendini meydana geiren gerilime ers bir EMK (Elekro Moor Kuvve) meydana geirerek üzerinden geçen akımdaki değişmelere engel olur. Yani akım armak iserse, onu azalmaya, akım azalmak iserse onu arırmaya çalışarak (Lenz Kanunu) yük üzerindeki akımı sabi umaya çalışır. Çıkış gerilimi yük üzerindeki VRL gerilimi dalga şekli ile bobin üzerindeki VL gerilimi dalga şeklinin bileşkesi olan Vçıkış dalga şekline sahipir. Böyle bir filre devresinde çıkış gerilimi Vg max. Giriş geriliminin oralama değeri kadardır.

12 Π TİPİ FİLTRE π Tipi Filre Devresi İki Şok Bobinli ve İki Kondansaörlü Filre Devresi Doğrulucu çıkışına bağlanan paralel kondansaör, yük direnci uçları arasındaki DC gerilimdeki dalgalanmaları (Ripple) azalmaka, çıkışına seri olarak bağlanan şok bobini ise yük direncinden akan akım dalgalanmaları azalmakadır. Bu şekildeki kondansaör ve şok bobinlerinin sayısı arırıldıkça, çıkışan alınan DC gerilim de o oranda am doğrusala yaklaşır. Bir şok ve iki kondansaörden oluşan bir filre devresinde bağlanı şekli π harfine benzediği için pi ipi fire denmişir. Şekildeki C kondansaörü, kondansaörlü filre bölümünde açıklanan işlevi yapmakadır. Bir sonraki şok ve kondansaör ise şok girişli filrenin işlevini yapar. Çıkışa daha düzgün bir gerilim alabilmek için iki şok, iki kondansaör kullanılır. REGÜLE DEVRELERİ Doğru akım ile çalışan cihazlarda sabi bir gerilime ihiyaç vardır. Alıcı uçlarındaki gerilimi değişiren iki fakör vardır. Bunların birincisi şebeke geriliminin değişimidir. Şebeke geriliminin arması veya azalması, doğrulmaç çıkışında alıcıya uygulanan gerilimi arırır veya azalır. İkinci fakör, yük akımının değişimidir. Doğrulmaç çıkışına bağlanan yükler değişirildikçe çekikleri yük akımları da farklılıklar göserir. Buna bağlı olarak alıcı uçlarındaki gerilim değişir. Yukarıda sayılan olumsuz durumları engellemek için gerilim regülasyonu yapılır. Böylece yük uçlarındaki gerilimin her durumda sabi kalması sağlanır. Gerilim regülasyonu amacıyla kullanılan devrelere regüle devreleri adı verilir. Dör çeşi regüle devresi vardır : 1- Zener diyolu regüle devresi 2- Seri regüle devresi 3- Şön regüle devresi 4- Enegre (IC) regüle devresi ZENER DİYOTUN REGÜLATÖR OLARAK KULLANILMASI

13 Devrede, zener diyo yüke paralel bağlanmışır. Zener diyoa seri bağlanan Rz direncinin görevi zener akımını sınırlayarak güvenli çalışmayı sağlamakır. Yük direnci azaldığında yük akımı arar. Yük akımının geçiği Rz direnci uçlarındaki gerilim VRz arar. Zener diyo ers bağlı olduğundan iç direnci arar, zener akımı azalır. Yük direnci arığında yük akımı azalır. Bu durumda Rz uçlarındaki gerilim VRz azalır, zener uçlarındaki gerilim arar, zener akımı yükselir. Böylece her iki durumda da zener uçlarındaki ve ona bağlı olarak yük uçlarındaki gerili sabi kalmış olur. SERİ REGÜLE DEVRELERİ Devrede çıkış gerilimi zener geriliminden küçük ise zener diyo, doğru gerilime ers bağlandığı için yalıımdadır. Bu durumda NPN ipi ransisörün beyzi poziifir. Beyzi çok poziif olduğundan ransisörün kollekör emier arası direnci azalır. Kollekör emier akımı aracağından ransisör am ileimdedir. Dolayısıyla giriş gerilimi yük uçlarında bulunur. Giriş gerilimi yükseldiğinde Vz zener geriliminden daha fazla olacağı için zener diyo ileime geçer. Zener uçlarındaki Vz gerilimi bulunurken geriye kalan gerilim Rz direnci uçlarında düşer. Rz direnci uçlarındaki gerilimin kuupları, ransisörün beyzini önceki duruma göre az poziif yapar beyzin poziifliği azaldığı için ransisörün ileimi azalır, kollekör emier direnci arar. Transisörün kollekör emier arası direnç nedeni ile düşen gerilimden dolayı yük uçlarındaki gerilim sabi kalır. Ters gerilim sei değerinden dolayı çıkış gerilimi, zener geriliminden çok az bir mikar düşük olur. ŞÖNT (PARALEL) REGÜLE DEVRESİ Vçıkış = Vz + VBE Regülesiz Vgiriş gerilimindeki dalgalanmalar sonucu T1 ilekenliği, dolayısıyla Ic akımı değişir. Vgiriş gerilimi ararsa buna bağlı olarak IL yük akımı ve Vçıkış gerilimi armak iseyecekir. Aynı anda Rs direncinden geçen akımda aracağı için üzerindeki gerilim de aracakır. Bu gerilim zener diyou ileime göürerek ransisörün beyz polarmasını, dolayısıyla beyz akımını da arırır. Buna bağlı olarak ransisörün Ic akımı arar.

14 Böylece Vgiriş in arması nedeniyle aran akımın; isenen IL değerinden fazlası Ic olarak ransisör üzerinden akarak yük akımındaki dalgalanmaya engel olunur. Kısacası ransisör I devre akımının IL yük akımından fazlalığı kadar akımı kendi üzerine alacak şekilde Rs üzerine düşen gerilimle uyarılır. Şön ip regüle devrelerinde çıkış akımının arması neicesinde regüle ransisörüne bir zarar gelmez. Ancak güç sarfiyaı seri ipe göre fazladır. ENTEGRE GERİLİM REGÜLATÖRLERİ Enegre ip gerilim regülaörleri; yapılarında bulunan referans kaynağı, fark yükselici, konrol elemanı, aşırı yük koruma ve sıcaklık dengeleme gibi devrelerle çıkış akım ve geriliminde çok iyi bir regüle sağlarlar. POZİTİF GERİLİM REGÜLATÖRLERİ 78 serisi ve TDD16 serisi üç uçlu enegre gerilim regülaörleri poziif çıkış verirler. 78 serisi regüle enegreleri değişik akım ve gerilimler için üreilmişlerdir. 78xx serisi çıkış akımı 1A, 78Mxx serisi çıkış akımı 500mA ve 78Lxx serisi çıkış akımı 100mA dir. xx yerine yazılı rakamlar kaç volluk regüle enegresi olduğunu göserir. TDD16xx serisi poziif regüle enegrelerinde çıkış akımı 500mA dir. xx yerine yazılı rakamlar kaç volluk olduğunu göserir. 78xx Giriş Gerilimi (V) Çıkış Gerilimi (V) xx serisi poziif regüle enegrelerinin giriş ve çıkış gerilimleri. 78Mxx Çıkış Gerilimi (V) Çıkış Akımı (V) 78M M M M M M M Mxx serisi poziif regüle enegrelerinin çıkış gerilim ve akımları. 78Lxx Giriş Gerilimi Çıkış Gerilimi (V) C1 (mf/v) Min. Max. 78L /16 78L /16 78L /25 78L /25 78L /25 78L /25 78L /25 78L /25 78Lxx serisi poziif regüle enegrelerinin giriş ve çıkış gerilimleri.

15 100 ma 79L05, 79L06, 79L08, 79L10, 79L12, 79L15, 79L18, 79L24 500ma 79M05, 79M06, 79M08, 79M12, 79M15, 79M18, 79M24 1A 7905, 7906, 7908, 7912, 7915, 7918, A 7912 KC, 7915 KC 78Lxx / 100 ma poziif gerilim regülaörleri. 78xx / 1A poziif gerilim regülaörleri. 78Mxx V / 500 ma poziif regülaör. NEGATİF GERİLİM REGÜLATÖRLERİ 79 ile başlayan kod numaralı enegrelerdir. Enegrenin çıkış ucundan negaif gerilim alınır. Enegre kod numarasının üçüncü ve dördüncü rakamları enegre çıkışından alınacak gerilimin değerini belirir. Örneğin 7912 enegresinin çıkışından 12 vol alınabilir. 100 ma 79L05, 79L06, 79L08, 79L10, 79L12, 79L15, 79L18, 79L24 500ma 79M05, 79M06, 79M08, 79M12, 79M15, 79M18, 79M24 1A 7905, 7906, 7908, 7912, 7915, 7918, A 7912 KC, 7915 KC 79 serisi enegreler ve akım değerleri.

16 AYARLANABİLİR GERİLİM REGÜLATÖRLERİ Çıkış gerilimi ve akımı ayarlanabilen gerilim regülaörlerine örnek olarak LM317, LM723, LM117, TDA0200 gerilim regülaör enegreleri de isenirse basi değişikliklerle ayarlı gerilim regülaörü olarak kullanılabilirler. GERİLİM ÇOKLAYICILAR Düşük değerli alernaif gerilimi doğru gerilime çevirerek belirli oranlarda yükselen devrelere gerilim çoklayıcılar denir. Bu devreler çok az akım çeken ve yüksek gerilime ihiyaç göseren alıcıların beslenmesinde kullanılır. Gerilim çoklayıcıların çıkışında giriş geriliminin maksimum değerinin iki, üç, dör veya daha çok kaı gerilim alınabilir. Televizyon ve osiloskop üplerinin beslenmesinde kullanılır. GERİLİM İKİLEYİCİLER YARIM DALGA GERİLİM İKİLEYİCİ Alernaif gerilimin poziif alernansında A nokasının (+), B nokasının (-) polariede olduğunu kabul edersek D1 diyouna doğru yönde gerilim uygulandığından ileimdedir. D2 diyouna ise ers yönlü gerilim uygulandığından yalıımdadır. C1 kondansaörü giriş geriliminin maksimum değeri ile şarj olur. Alernaif gerilimin negaif alernansında A nokasının (-), B nokasının (+) polariede olduğunu kabul edersek D1 diyouna ers yönde gerilim uygulandığından yalıımdadır. D2 diyouna ise doğru yönlü gerilim uygulandığından ileimdedir. C2 kondansaörü VC1 + VG = 2Vmax. İle şarj olur. Sonuç olarak çıkışa giriş geriliminin iki kaı gerilim alınır.

17 TAM DALGA GERİLİM İKİLEYİCİ Vg giriş geriliminin ilk anda poziif alernansı üs arafa, negaif alernansı al arafa uygulanmış olsun bu durumda D1 diyou doğru polarize ve ileken, D2 diyou ers polarize ve yalıkandır. C1, D1 ve Rs üzerinden bir akım akar. C1 kondansaörü giriş gerilimi olan Vg değerine şarj olur. Girişin üs arafına negaif alernans, al arafına poziif alernans gelirse D1 diyou ers polarize ve yalıkan, D2 diyou doğru polarize ve ilekendir. Rs, D2 ve C2 üzerinden bir akım akar. C2 kondansaörü Vg giriş gerilimine şarj olur. C1 ve C2 birbirinr seri bağlı iki DC kaynak gibi davranırlar ve çıkışa Vo = 2 Vg, yani giriş geriliminin iki kaı elde edilir. GERİLİM ÜÇLEYİCİ İlk anda Vg giriş geriliminin negaif alernansı üs uca, poziif alernansı al uca gelmiş olsun. Bu durumda D1 ve D3 diyoları doğru polarize ve ilekendir. D2 diyou ers polarize ve yalıkandır. Rs, C1 ve D1 üzerinden akan akım C1 kondansaörünü; Rs, D3 ve C3 üzerinden akan akım C3 kondansaörünü giriş gerilimi Vg ye şarj eder.

18 Alernanslar değişiğinde yani üs uca poziif, al uca negaif alernans geldiğinde D1 ve D3 diyoları ers polarize ve yalıkan, D2 diyou doğru polarize ve ilekendir. Bu anda C1 kondansaörü giriş gerilimine şarjlı ve giriş gerilimini akviye eder şekildedir. C2, D2, C1 ve Rs üzerinden akan akım C2 kondansaörünün C1 deki Vg ve giriş gerilimi Vg nin oplamına eşi olan 2 Vg ye şarj eder. C2 ve C3 kondansaörleri birbirlerine seri iki kaynak gibi davranarak çıkışa bu iki kondansaördeki gerilimlerin oplamı, yani Vo = Vg + 2 Vg = 3 Vg elde edilir. GERİLİM DÖRTLEYİCİ Girişin üs arafına ( - ), al arafına ( + )alernans gelirse; D4 doğru polarize olup ileime geçer ve devreden akan akım Rs, C1 ve D4 üzerinden geçerek C1 i Vg giriş gerilimine şarj eder. İkinci alernansa, yani üs araf poziif, al araf negaif olunca D3 ileken olur. Bu anda C1 deki gerilim Vg yi akviye eder şekildedir. C4, D3, C1 ve Rs üzerinden akan akım C4 ü C1 deki VG ve Vg giriş geriliminin oplamına ; VG + Vg = 2 VG ye şarj eder. 3. alernansa, yani üs araf negaif, al araf poziif olunca Vg den dolayı D4, Vg ve C4 deki 2 VG den dolayı D2 ileime geçer. Rs, C1, C2, D2 ve C4 üzerinden geçerek C2 yi 2 VG ye I4 akımı C1 i VG ye şarj eder. 4. alernansa, yani üs araf (+), al araf (-) olunca Vg giriş gerilimi C1 ve C3 eki şarj gerilimleri ile aynı yönlü olur. Bu anda D1 ileime geçer. Devreden C4, C3, D1, D2, C1 ve Rs üzerinden akan akım ile C4 ve C3 oplam olarak giriş geriliminin dör kaına yani 4 VG şarj olur. Bu bağlanıda C1 daima Vg giriş gerilimine, C2 ise giriş geriliminin iki kaına yani 2 VG ye şarj olur, C3 ve C4 e 2VG ye şarj olur.

19 GERİLİM (N) LEYİCİ Çok sayıda yarım dalga gerilim ikileyicisinin arka arkaya bağlanmasıyla çıkış gerilimi arırılabilir. Devrede gerilim kaç ka arırılmak iseniyorsa o sayıda kondansaör ve diyo kullanılmalıdır. Bu devre ile giriş geriliminin maksimum değerinin çif kaı çıkış gerilimleri devrenin al arafından, ek kaı çıkış gerilimleri ise devrenin üs arafından alınabilir.

6. ÜNİTE TRANSFARMATÖR VE REDRESÖR BAĞLANTILARI

6. ÜNİTE TRANSFARMATÖR VE REDRESÖR BAĞLANTILARI 6. ÜNİTE TRANSFARMATÖR VE REDRESÖR BAĞLANTILARI 1. Transformatör Bağlantıları 2. Redresör Bağlantıları KONULAR 6.1. Transformatör Bağlantıları 6.1.1. Güç Trafoları sargı Bağlantı Şekilleri 6.1.1.1. Bağlantı

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

BÖLÜM 7 2.1 YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ TEMEL ELEKTRONİK

BÖLÜM 7 2.1 YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ TEMEL ELEKTRONİK BÖLÜM 7 2.1 YARIM DALGA DOĞRULTMAÇ Tüm elekronik cihazlar çalışmak için bir DC güç kaynağına (DC power supply) gereksinim duyarlar. Bu gerilimi elde emenin en praik ve ekonomik yolu şehir şebekesinde bulunan

Detaylı

DA-DA DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (DA Kıyıcı, DA Gerilim Ayarlayıcı) DA gerilimi bir başka DA gerilim seviyesine dönüştüren devrelerdir.

DA-DA DÖNÜŞTÜRÜCÜLER (DA Kıyıcı, DA Gerilim Ayarlayıcı) DA gerilimi bir başka DA gerilim seviyesine dönüştüren devrelerdir. DADA DÖNÜŞÜRÜCÜLER (DA Kıyıcı, DA Gerilim Ayarlayıcı) DA gerilimi bir başka DA gerilim seviyesine dönüşüren devrelerdir. Uygulama Alanları 1. DA moor konrolü 2. UPS 3. Akü şarjı 4. DA gerilim kaynakları

Detaylı

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436

01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 01 OCAK 2015 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBA PARLAKLIĞI SALİH MERT İLİ DENİZLİ ANADOLU LİSESİ 10/A 436 ELEKTRİK AKIMI VE LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda

Detaylı

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini

ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini ÜNİTE 5 KLASİK SORU VE CEVAPLARI (TEMEL ELEKTRONİK) Transformatörün tanımını yapınız. Alternatif akımın frekansını değiştirmeden, gerilimini alçaltmaya veya yükseltmeye yarayan elektro manyetik indüksiyon

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

9. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER

9. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER 9. ÜNİTE TRANSFORMATÖRLER KONULAR 1. Elektrik Santrallerinde Transformatörler 2. Ölçü Transformatörleri 9.1. Elektrik Santrallerinde Transformatörler Transformatörler elektrik enerjisinin gerilim ve akım

Detaylı

BÖLÜM 2: REZONANS DEVRELERI

BÖLÜM 2: REZONANS DEVRELERI BÖLÜM 2: REZONANS DEVRELERI Giriş (kaynak) ile çıkış (yük) arasında seçilen frekansların iletilmesi ya da süzülmesi için kullanılan iki kapılı devrelere rezonans devreleri adı verilir. İdeal seri ve paralel

Detaylı

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 447 ÖLÇÜ TRANSFORMATÖRLERİNİN KALİBRASYONU VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Hüseyin ÇAYCI Özlem YILMAZ ÖZET Yasal metroloji kapsamında bulunan ölçü aletlerinin, metrolojik ölçümleri dikkate alınmadan

Detaylı

JENERATÖRDE KULLANILAN ÖZET TEKNİK TERİMLER. : Sabit manyetik alana bağlı olarak periyodik sürelerde Yönünü ve alternas sayısı değişen akımdır.

JENERATÖRDE KULLANILAN ÖZET TEKNİK TERİMLER. : Sabit manyetik alana bağlı olarak periyodik sürelerde Yönünü ve alternas sayısı değişen akımdır. JENERATÖRDE KULLANILAN ÖZET TEKNİK TERİMLER ALTERNATİF AKIM DOĞRU AKIM AKÜ ŞARJ CİHAZI DİYOD FIRÇA (Kömür) ELEKTRİK DEVRESİ ŞALTER KONTAKTÖR CHANGE OWER SWİTCH BOBİN /SARGI TRANSFORMOTOR VERİM : Sabit

Detaylı

2.1.1.2. Kondansatörlerin çalışma prensibi

2.1.1.2. Kondansatörlerin çalışma prensibi 2. ELEKTRONİK i 2.1. PASİF ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI Tek elementten üretilen, görevini yerine getirirken herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymayan elemanlardır. Bu elemanlar, genel amaçlı elemanlardır.

Detaylı

ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK)

ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK) ÜNİTE 5 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONİK) TRAFO SORULARI Transformatörün üç ana fonksiyonundan aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Gerilimi veya akımı düşürmek ya da yükseltmek b) Empedans uygulaştırmak

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

Fotovoltaj Güneş Pilleri : Uygulama Örnekleri

Fotovoltaj Güneş Pilleri : Uygulama Örnekleri Ftvltaj Güneş Pilleri : Uygulama Örnekleri Dç. Dr. İsmail H. ALTAŞ Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektrnik Mühendisliği Bölümü 618 Trabzn FAX : (46) 35 745 E-POSTA : altas@eedec.ktu.edu.tr INTERNET

Detaylı

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI

DEVRELER VE ELEKTRONİK LABORATUVARI DENEY NO: 1 DENEY GRUBU: C DİRENÇ ELEMANLARI, 1-KAPILI DİRENÇ DEVRELERİ VE KIRCHHOFF UN GERİLİMLER YASASI Malzeme ve Cihaz Listesi: 1. 10 Ω direnç 1 adet 2. 100 Ω direnç 3 adet 3. 180 Ω direnç 1 adet 4.

Detaylı

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1

MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI DENEY FÖYÜ 1 LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Laboratuvara kesinlikle YİYECEK VE İÇECEK getirilmemelidir.

Detaylı

ELEZ101 Ölçme Tekniği Sunu No: 01. Öğr. Gör. Dr. Barış ERKUŞ

ELEZ101 Ölçme Tekniği Sunu No: 01. Öğr. Gör. Dr. Barış ERKUŞ ELEZ101 Ölçme Tekniği Sunu No: 01 Öğr. Gör. Dr. Barış ERKUŞ Elektriksel yük ve akım nedir? 1 Coulomb luk yük 6,24 10 18 adet elektronun yüküne eşittir. İletkenin herhangi bir noktasından 1 saniyede 6,24

Detaylı

Temel Kavramlar Doðru Akým (DA, DC, Direct Current) Dinamo, akümülâtör, pil, güneþ pili gibi düzenekler tarafýndan

Temel Kavramlar Doðru Akým (DA, DC, Direct Current) Dinamo, akümülâtör, pil, güneþ pili gibi düzenekler tarafýndan Bölüm 8: Güç Kaynaðý Yapýmý A. Doðrultmaç (Redresör) Devre Uygulamalarý Elektronik devrelerin bir çoðunun çalýþmasý için tek yönlü olarak dolaþan (DC) akýma gerek vardýr. Bu bölümde doðru akým üreten devreler

Detaylı

AYDINLATMA DEVRELERİNDE KOMPANZASYON

AYDINLATMA DEVRELERİNDE KOMPANZASYON AYDINLATMA DEVRELERİNDE KOMPANZASYON Dünyamızın son yıllarda karşı karşıya kaldığı enerji krizi, araştırmacıları bir yandan yeni enerji kaynaklarına yöneltirken diğer yandan daha verimli sistemlerin tasarlanması

Detaylı

DENEY Kum Kalıba Döküm ve Besleyici Hesabı 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN DENEYE HESAP MAKİNASI İLE GELİNİZ

DENEY Kum Kalıba Döküm ve Besleyici Hesabı 4 Doç.Dr. Ahmet ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Mustafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN DENEYE HESAP MAKİNASI İLE GELİNİZ DENEY NO Kum Kalıba Döküm ve Besleyici Hesabı 4 Doç.Dr. Ahme ÖZEL, Yrd.Doç.Dr. Musafa AKÇİL, Yrd.Doç.Dr. Serdar ASLAN DENEYE HESAP MAKİNASI İLE GELİNİZ Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa

Detaylı

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER

REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER REAKTİF GÜÇ KOMPANZASYONU VE HARMONİKLER AliRıza ÇETİNKAYA Proje & Satış Müdürü Erhan EYOL Kalite Güvence Müdürü REAKTİF GÜÇ NEDİR? Elektrodinamik prensibine göre çalışan generatör, trafo, bobin, motor

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 1 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/25 Görünüşler Birinci İzdüşüm Metodu Üçüncüİzdüşüm Metodu İzdüşüm Sembolü Görünüşlerin Çizilmesi Görünüş Çıkarma Kuralları Tek Görünüşle

Detaylı

Elektrik Makinaları I. Senkron Makinalar Stator Sargılarının oluşturduğu Alternatif Alan ve Döner Alan, Sargıda Endüklenen Hareket Gerilimi

Elektrik Makinaları I. Senkron Makinalar Stator Sargılarının oluşturduğu Alternatif Alan ve Döner Alan, Sargıda Endüklenen Hareket Gerilimi Elektrik Makinaları I Senkron Makinalar Stator Sargılarının oluşturduğu Alternatif Alan ve Döner Alan, Sargıda Endüklenen Hareket Gerilimi Bir fazlı, iki kutuplu bir stator sargısının hava aralığında oluşturduğu

Detaylı

Şaft: Şaft ve Mafsallar:

Şaft: Şaft ve Mafsallar: Şaft ve Mafsallar: Motor ve tahrik aksı farklı yerde olan araçlarda, vites kutusu ile diferansiyel arasında hareket iletimi için şaft ve açısal sapmalar için gerekli olan mafsallar karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRONİK DEVRELER VE SİSTEMLER-1 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık "L1", "L2" ve "L3" olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir

Üç-fazlı 480 volt AC güç, normalde-açık L1, L2 ve L3 olarak etiketlenmiş vida bağlantı uçları yoluyla kontaktörün tepesinde kontak hale gelir Kontaktörler Röle kontakları üzerinden büyük bir miktar elektrik gücü anahtarlamak için kullanıldığında kontaktör terimi ile adlandırılır.. Kontaktörler tipik olarak çoklu kontaklara sahiptir ve kontakları

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK BİLGİSİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK BİLGİSİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BİLGİSİ YRD. DOÇ. DR. YAKUP EMÜL CUMHURIYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Elektrik Elektronik Bilgisi, Ders Notları (B02. Ohm

Detaylı

Taşıyıcı Sistem Elemanları

Taşıyıcı Sistem Elemanları BETONARME BİNALARDA OLUŞAN YAPI HASAR BİÇİMLERİ Bu çalışmanın amacı betonarme binaların taşıyıcı sistemlerinde meydana gelen hasarlar ve bu hasarların nedenleri tanıtılacaktır. Yapılarda hasarın belirtisi

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 6. Hafta Oda Akustiği MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 6. Hafta Oda Akustiği Sesin Oda İçerisinde Yayınımı Akustik olarak sesin odada yayınımı için, sesin dalga boyunun hacmin boyutlarına göre oldukça küçük olması gerekmektedir.

Detaylı

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat?

Yedi Karat Kullanım Klavuzu. Yedi Karat nedir? Neden Karat? Yedi Karat Kullanım Klavuzu Yedi Karat nedir? Karat, fiziksel dünya ile iletişim ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan, elektronik prototip geliştirme kartıdır. Karat, tek başına çalışabilen interaktif

Detaylı

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch

USB KVM Switch. Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch. Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch USB KVM Switch Ses özellikli ve 2 portlu USB KVM switch Ses özellikli ve 4 portlu USB KVM switch Kullanma Kılavuzu DS-11403 (2 Portlu) DS-12402 (4 Portlu) 1 NOT Bu cihaz FCC kurallarının 15. Bölümü uyarınca,

Detaylı

ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU ABKR ABK 1036 GALVANİZ SİLO ISI KONTROLÖRÜ KULLANMA KILAVUZU ÖNSÖZ 1989 yılında Bandırma'da 150m2 alanda kuruldu. 2 mühendis ve 2 elektrik teknisyeni ile yem fabrikaları elektrik panoları ve kablo tesisatları

Detaylı

EEM 202 DENEY 5 SERİ RL DEVRESİ

EEM 202 DENEY 5 SERİ RL DEVRESİ SERİ RL DEVRESİ 5.1 Amaçlar i, v, v R ve v L için RMS değerlerini hesaplama Seri RL devresinde voltaj ve empedans üçgenlerini tanımlama Seri RL devresinin empdansının kazanç ve faz karakteristiklerini

Detaylı

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları

Fan Coil Cihazları Tesisat Bağlantıları Newtherm Fan Coil Kontrol Ekipmanları Bağlantı vanaları, uzaktan kontrol cihazları, dijital veya mekanik duvar tipi termostatları ve yalıtımlı montaj setleriyle birlikte sistem bazında teslim edilmektedir.

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-2 TESTİ ALES İlkbahar 007 SAY DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL- TESTİ Sınavın bu testinden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı

Detaylı

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ),

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ), BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Sayıcılar, girişine verilen ve 0 sinyalinin belirli sayısından sonra çıkışını yapan elemanlardır Sayma işlemi yukarı olabildiği gibi aşağı da olabilir Sayıcılar, batarya

Detaylı

WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA. Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2

WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA. Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2 Fırat Üniversitesi-Elazığ WCDMA HABERLEŞMESİNDE PASİF DAĞITILMIŞ ANTEN SİSTEMLERİ KULLANILARAK BİNA İÇİ HÜCRE PLANLAMA Ferhat Yumuşak 1, Aktül Kavas 1, Betül Altınok 2 1 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Detaylı

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA

DENEY 2: PROTOBOARD TANITIMI VE DEVRE KURMA A. DENEYİN AMACI : Protoboard kullanımını öğrenmek ve protoboard üzerinde basit direnç devreleri kurmak. B. KULLANILACAK ARAÇ VE MALZEMELER : 1. DC güç kaynağı, 2. Multimetre, 3. Protoboard, 4. Değişik

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

KOMPANZASYON ve HARMONİK FİLTRE SİSTEMLERİ

KOMPANZASYON ve HARMONİK FİLTRE SİSTEMLERİ KOMPANZASYON ve HARMONİK FİLTRE SİSTEMLERİ Bahadır Yalçın ECT Mühendislik Ltd. Şti. Sabit Bey Sokak No : 1/9 Koşuyolu Kadıköy İSTANBUL 0 216 327 14 80 0 216 428 50 40 ectmuh @superonline.com ÖZET Bu bildiride,enerji

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 34. GRUP:

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI KAVRAM HARİTALARI Şule DEMİRAY Olcay Banu BAHÇIVAN Bengi KÜLAHCI 98050042457 98050004457 98050019457 ANKARA 2002 KAVRAM HARİTALARI

Detaylı

ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUMA

ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUMA ELEKİK ESİSLEİDE KOUMA 1.) GİİŞ (Güvenlik ve Koruma Kavramları Korumadan Beklenen Özellikler) 2.) ELEKİK EEJİ SİSEMLEİ- ÜEİM-İLEİM-DAĞIIM-YÜK DİZGELEİ 3.) DAĞIIM ŞEBEKELEİ (,, I) 4.) AIMLA (AG,...GÖVDE,...U,

Detaylı

Optoelektronik. Doç. Dr. Hüseyin Sarı. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü

Optoelektronik. Doç. Dr. Hüseyin Sarı. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Opoelekronik Doç. Dr. Hüseyin Sarı Ankara Üniversiesi Mühendislik Fakülesi Fizik Mühendisliği Bölümü 1 1. Ders Sunuş ve Moivasyon λ okuma 2 Bu bölümü biirdiğinizde, Bazı emel opoelekronik kavram ve anımlar,

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man

Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man 214 EK M-ARALIK DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 214 y dördüncü çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 9 Ocak 215

Detaylı

Hesapların yapılması;modül,mil çapı,rulman,feder ve yağ miktarı gibi değerlerin seçilmesi isteniyor.

Hesapların yapılması;modül,mil çapı,rulman,feder ve yağ miktarı gibi değerlerin seçilmesi isteniyor. PROJE KONUSU : İKİ KADEMELİ REDÜKTÖR. VERİLEN BİLGİLER VE İSTENENLER : Giriş gücü = P giriş =,5 kw Kademe sayısı = Giriş mil devri = n g = 750 devir/dakika.kademe dişli tipi = Düz dişli çark Çıkış mil

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI

MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI MİKRO İKTİSAT ÇALIŞMA SORULARI-10 TAM REKABET PİYASASI 1. Firma karını maksimize eden üretim düzeyini seçmiştir. Bu üretim düzeyinde ürünün fiyatı 20YTL ve ortalama toplam maliyet 25YTL dir. Firma: A)

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİKELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM21 ELEKTRONİKI DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL NO:

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

Duyucular (sensörler)

Duyucular (sensörler) Duyucular (sensörler) Duyucular, sistem dışından gelen uyarılara tepki veren, bunları algılayan, ve önceden belirlenmiş bazı değişkenleri ölçebilen algılayıcı cihazlardır. Çağdaş mekatronik teknoloji kapsamında

Detaylı

DOĞAL SAYILAR. 728 514 039, 30 960 425, 4 518 825 bölük bölük bölük bölük bölük bölük bölük bölük bölük

DOĞAL SAYILAR. 728 514 039, 30 960 425, 4 518 825 bölük bölük bölük bölük bölük bölük bölük bölük bölük MATEMATİ O ON NU UA AN NL L A A T T I I ML ML I I F F A AS S İ İ Ü ÜL LS S E E T T İ İ TEMALARI NA GÖREAYRI LMI Ş FASİ ÜL. SI NI F DOĞAL SAYILAR Günlük hayatta pek çok durumda sayıları kullanırız: Saymak,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM-1-ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN YAPISI VE ÇALIġMA PRENSĠBĠ

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM-1-ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN YAPISI VE ÇALIġMA PRENSĠBĠ İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1-ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARIN YAPISI VE ÇALIġMA PRENSĠBĠ Asenkron motorların endüstrideki önemi Turmetre ile asenkron motorun devrinin ölçülmesi ve kayma deneyi Senkron hız, Asenkron

Detaylı

DENEY DC Gerilim Ölçümü

DENEY DC Gerilim Ölçümü DENEY DC Gerilim Ölçümü DENEY N AMACI 1. DC gerilimin nas l ölçüldü ünü ö renmek. 2. KL-22001 Deney Düzene ini tan mak. 3. Voltmetrenin nas l kullan ld n ö renmek. GENEL B LG LER Devre eleman üzerinden

Detaylı

Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir.

Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir. MIKNATIS ve ÖZELLĐKLERĐ Magnetik adı verilen demir oksit (Fe 3 O 4 ) bileşiği tabii bir mıknatıs olarak bilinir. Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere mıknatıs denir. Üç

Detaylı

Basit Kafes Sistemler

Basit Kafes Sistemler YAPISAL ANALİZ 1 Basit Kafes Sistemler Kafes sistemler uç noktalarından birleştirilmiş narin elemanlardan oluşan yapılardır. Bu narin elemanlar, yapısal sistemlerde sıklıkla kullanılan ahşap gergi elemanları

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli

Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için Symaro sensörleri yenilikçi ve enerji verimli Sıva altı montaj için enerji tasarruflu Symaro sensörleri DELTA anahtarları serisi ile kullanım için uygun Answers for infrastructure

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK SİSTEMLER LABORATUVARI 1 MEKATRONİK SİSTEMLERDE KULLANILAN DİĞER ELEMANLARIN TANITILMASI DENEY SORUMLUSU Arş. Gör.

Detaylı

ELEKTRİK FATURALARINIZDA REAKTİF CEZA ÖDÜYORMUSUNUZ? ELEKTRİK FATURALARINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİYORMUSUNUZ?

ELEKTRİK FATURALARINIZDA REAKTİF CEZA ÖDÜYORMUSUNUZ? ELEKTRİK FATURALARINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİYORMUSUNUZ? ELEKTRİK FATURALARINIZDA REAKTİF CEZA ÖDÜYORMUSUNUZ? ELEKTRİK FATURALARINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİYORMUSUNUZ? Elektrik faturalarındaki cezalı ödemelerin genellikle farkına varılmaz. Aktif harcama

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİKELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM21 ELEKTRONİKI DERSİ LABORATUAR FÖYÜ DENEYİ YAPTIRAN: DENEYİN ADI: DENEY NO: DENEYİ YAPANIN ADI ve SOYADI: SINIFI: OKUL NO:

Detaylı

Konveyörler NP, NI Serisi

Konveyörler NP, NI Serisi NP, NI Serisi NP Serisi T-Max konveyörleri, üretim şartlarınıza uygun olarak, Avrupa da, optimum verimde çalışacak şekilde imal edilmiştir. Alüminyum konstrüksiyon kasası, yüksek sıcaklığa dayanıklı bant

Detaylı

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Dersan Sanayi Sitesi S8 Blok. No. 174 Posta Kod : 34670 Basaksehir - İST. / TÜRKİYE

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Dersan Sanayi Sitesi S8 Blok. No. 174 Posta Kod : 34670 Basaksehir - İST. / TÜRKİYE İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Dersan Sanayi Sitesi S8 Blok No. 174 Posta Kod : 34670 Basaksehir - İST. / TÜRKİYE Tel. : +90 (212) 671 18 30 (pbx) Faks : +90 (212) 549 18 13 www.enerjielektrikcihazlari.com

Detaylı

EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI

EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI EK III POTANSİYELİN TANIMLANMASI İki vektörün basamaklı (kademeli) çarpımı: Büyüklükte A ve B olan iki vektörünü ele alalım Bunların T= A.B cosθ çarpımı, tanımlama gereğince basamaklıdır. Bu vektörlerden

Detaylı

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM

BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM ÖZEL EGE LİSESİ BİR SAYININ ÖZÜ VE DÖRT İŞLEM HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sıla Avar DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Gizem Günel İZMİR 2012 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.. 3 2. GİRİŞ... 3 3. YÖNTEM. 3 4. ÖN BİLGİLER... 3 5.

Detaylı

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (Ders Notu) Manyetik Özellikler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR MANYETİK ÖZELLİK Giriş Bazı malzemelerde mevcut manyetik kutup çiftleri, elektriksel kutuplara benzer şekilde, çevredeki

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0

ENERJĠ DAĞITIMI-I. Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 ENERJĠ DAĞITIMI-I Dersin Kredisi 4 + 0 + 0 Açma-Kapama Cihazları Elektrik enerjisinin açılması, ayrılması, kesilmesi veya kapatılması işlevlerini yapan cihazlardır. Alçak Gerilim Ayırıcı Nitelikli Orta

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

YÜKSEK AC-DC AKIM ŞÖNTLERİNİN YAPIMI VE KARAKTERİZASYONU

YÜKSEK AC-DC AKIM ŞÖNTLERİNİN YAPIMI VE KARAKTERİZASYONU 1 YÜKSEK AC-DC AKIM ŞÖNTLERİNİN YAPIMI VE KARAKTERİZASYONU Mehedin ARİFOVİÇ* Naylan KANATOĞLU Serdar UZUN TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü PK. 54 41470 Gebze/KOCAELİ Tel: 0262 679 50 00 E-Mail*: meheddin.arifovic@tubitak.gov.tr

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

STAJ RAPORU TLP250 - TC4427 - UC3525 - TCA785 TÜMDEVRELER N N TÜRKÇE DÖKÜMANLARININ HAZIRLANMASI M. A. BERK ZENG N

STAJ RAPORU TLP250 - TC4427 - UC3525 - TCA785 TÜMDEVRELER N N TÜRKÇE DÖKÜMANLARININ HAZIRLANMASI M. A. BERK ZENG N STAJ RAPORU TLP250 - TC4427 - UC3525 - TCA785 TÜMDEVRELER N N TÜRKÇE DÖKÜMANLARININ HAZIRLANMASI M. A. BERK ZENG N Staj Ba lang ç Tarihi Staj Biti Tarihi 01/08/2012 31/08/2012 Düzen ve içerik açısından

Detaylı

Microswitchli çubuk termostat

Microswitchli çubuk termostat E-mail: Fax: +49 661 6003-607 Veri Sayfası 60.1530 Sayfa 1/6 Microswitchli çubuk termostat STMA tip serisi Özellikler Mikroswitchli Alüminyum döküm gövde Koruma sınıfı IP 54 Yüksek aşırı sıcaklık koruması

Detaylı

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi

DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEY 14 Otomatik Lamba Parlaklığı Kontrol Devresi DENEYİN AMACI 1. Triyak ve SCR faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 2. Diyak-triyak faz kontrol devrelerinin çalışmasını öğrenmek. 3. Bir otomatik

Detaylı

olup uygu kaması A formuna sahiptir. Müsaade edilen yüzey basıncı p em kasnak malzemesi GG ve mil malzemesi St 50 dir.

olup uygu kaması A formuna sahiptir. Müsaade edilen yüzey basıncı p em kasnak malzemesi GG ve mil malzemesi St 50 dir. ÖRNEK 1: Düz kayış kasnağı bir mil üzerine radyal yönde uygu kaması ile eksenel yönde İse bir pul ve cıvata ile sabitleştirilmiştir. İletilecek güç 1 kw ve devir sayısı n=500 D/d olup uygu kaması A formuna

Detaylı

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ

BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ tasarım BĐSĐKLET FREN SĐSTEMĐNDE KABLO BAĞLANTI AÇISININ MEKANĐK VERĐME ETKĐSĐNĐN ĐNCELENMESĐ Nihat GEMALMAYAN Y. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Makina Mühendisliği Bölümü Hüseyin ĐNCEÇAM Gazi Üniversitesi,

Detaylı

YAZIN SICAĞINDAN KIŞIN SOĞUĞUNDAN BIKTINIZ MI? ZEYNEP DENİZ SEVİNÇ GEDİK ÖZGE ÖZDEMİR

YAZIN SICAĞINDAN KIŞIN SOĞUĞUNDAN BIKTINIZ MI? ZEYNEP DENİZ SEVİNÇ GEDİK ÖZGE ÖZDEMİR YAZIN SICAĞINDAN KIŞIN SOĞUĞUNDAN BIKTINIZ MI? ZEYNEP DENİZ SEVİNÇ GEDİK ÖZGE ÖZDEMİR Modülün ilgili olduğu ÖĞRENME ALANI: FİZİKSEL OLAYLAR SINIF: 7. SINIF ÜNİTE: IŞIK KONU: IŞIĞIN SOĞURULMASI KAZANIMLAR:

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler,

Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Ek 1. Fen Maddelerini Anlama Testi (FEMAT) Sevgili öğrenciler, Bu araştırmada Fen Bilgisi sorularını anlama düzeyinizi belirlemek amaçlanmıştır. Bunun için hazırlanmış bu testte SBS de sorulmuş bazı sorular

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI PVD Kaplama Kaplama yöntemleri kaplama malzemesinin bulunduğu fiziksel durum göz önüne alındığında; katı halden yapılan kaplamalar, çözeltiden yapılan kaplamalar, sıvı ya

Detaylı

ATH-SW Serisi yüzey montaj termostat

ATH-SW Serisi yüzey montaj termostat Gönderi adresi: Mackenrodtstraße 4, Adres: Ataşehir TEM Yanyol, Darende İş Merkezi 36039 Fulda, Almanya No:7 D.4, Ataşehir - İstanbul Posta adresi: 36035 Fulda, Almanya Telefon: 06 455 865 Telefon: +49

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 21.08.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24500

Resmi Gazete Tarihi: 21.08.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24500 Resmi Gazete Tarihi: 21.08.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24500 ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Uygulama ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. KARE VİDA AÇMA

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. KARE VİDA AÇMA ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Kare vida çekme işlemlerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Kare vidaların kullanım alanları hakkında bilgi toplayınız. 1. KARE VİDA AÇMA Diş dolusu ve diş boşluğu

Detaylı

EEM 334. Elektrik Makinaları Laboratuvarı

EEM 334. Elektrik Makinaları Laboratuvarı EEM 334 Elektrik Makinaları Laboratuvarı Öğrencinin Adı-Soyadı: Öğrenci Numarası: Grup Numarası: Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Deney No:2 Deneyin Adı:

Detaylı

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ İdareler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına çıkarken

Detaylı

INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI. Kolay astarlama. Yüksek enerji tasarrufu. Yüksek mekanik mukavemet

INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI. Kolay astarlama. Yüksek enerji tasarrufu. Yüksek mekanik mukavemet BOYA FİLTRASYON BESLEYİCİ SİSTEMLERİ OCAK VE POTA ASTARLARI METALURJIK VE DÖKÜM KONTROL SISTEMLERI REÇİNELER POTALAR INSURAL* ATL ALUMİNYUM VE ÇİNKO İÇİN YALITKAN POTA ASTARLARI Kolay astarlama Yüksek

Detaylı

Bu iletkenin uçları arasında gerilim oluşturmak için pil, akümülatör, jeneratör, dinamo gibi araçlar kullanılır.

Bu iletkenin uçları arasında gerilim oluşturmak için pil, akümülatör, jeneratör, dinamo gibi araçlar kullanılır. ELEKTRİK VE MANYETİZMA ELEKTRİK Odamızda bulunan elektrik düğmesine bastığımızda lambamız yanar. Elektrik ocağının fişini prize takıp açtığımızda ocağın ısındığını görürüz. O halde elektrik; etkisini gerek

Detaylı

RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda

RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda RTX6_LRN Kod öğrenmeli Uzaktan kumanda delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:026-348 65 2 Genel amaçlı, 6 Röle çıkışlı toggle (buton tip) geçici hafızalı (momentary) ve latch olarak çalışabilen alıcı,verici

Detaylı

Yarım Dalga Doğrultma

Yarım Dalga Doğrultma Elektronik Devreler 1. Diyot Uygulamaları 1.1 Doğrultma Devreleri 1.1.1 Yarım dalga Doğrultma 1.1.2 Tam Dalga Doğrultma İki Diyotlu Tam Dalga Doğrultma Dört Diyotlu Tam Dalga Doğrultma Konunun Özeti *

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım

ELEKTRĐKLĐ OCAK TR. Kurulum Kullanım Bakım ELEKTRĐKLĐ OCAK TR Kurulum Kullanım Bakım Sayın Müşterimiz! Size teşekkür eder, yaptığınız seçimden dolayı da tebrik ederiz. Dikkatle tasarlanmış, en yüksek kaliteye sahip malzemelere göre imal edilmiş

Detaylı