A guide to childhood immunisations for babies up to 13 months of age. (TURKISH)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "A guide to childhood immunisations for babies up to 13 months of age. (TURKISH)"

Transkript

1 A guide to childhood immunisations for babies up to 13 months of age. (TURKISH) [p.1] 13 aylığa kadar olan bebekler için çocuk aşıları kılavuzu Aşılar - çocuğunuzun hayatını korumak için en güvenli yol [p.2] Dünyada sağlık üzerine en büyük etkiyi yapan kamusal iki önlem temiz su ve aşılardır Dünya Sağlık Örgütü [p.3] Bu kılavuz, 13 aylığa kadar olan bebekler için tüm rutin çocuk aşılarını açıklamaktadır. İçindekiler 4 Özet 6 Aşılar üzerine genel sorular 17 Çocuk aşısı programı 18 İki, üç ve dört aylık bebeklere yapılan aşılar 18 DTaP/IPV/Hib aşısı 22 Pnömokokal aşı (PCV) 23 MenC aşısı ve 13 ay civarındaki aşılar 24 Hib/MenC aşısı 25 MMR aşısı 30 Pnömokokal aşı (PCV) 31 Diğer aşılar 32 BCG aşısı 33 Hepatit B aşısı 35 Menenjit ve septisemi 39 Seyahet eden çocuklar için tavsiyeler 42 Terimler sözlüğü arka kapak Rutin çocuk aşısı programı Çocuğunuzun aşı zamanları için kısa bilgiler

2 [p.4] Özet Aşı, bebeğinizi ciddi hastalıklara karşı korumanın en güvenli ve en etkili yoludur. Önerilen zamanlarda aşı yaptırarak, onları erken çocukluk dönemlerinde aşağıdaki hastalıklara karşı korursunuz: difteri tetanos boğmaca (pertusis) Hib (Hemofilus İnfluenza tip b) çocuk felci menenjit C (meningokokal grup C) pnömokokal enfeksiyon kızamık kabakulak ve kızamıkçık (Alman kızamığı). Bu hastalıklar çok ciddi boyutlara varabilir. Çocuğunuza aşı yaptırarak hem onu korur, hem de hastalığın yayılmasını önleyerek ciddi hastalıkları nedeniyle aşı olamayan diğer çocukları korursunuz. [p.5] Tam rutin çocuk aşısı programı arka kapakta verilmiştir. adresinden tüm aşılarla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca doktorunuz, hemşireniz veya eve gelen sağlık elemanıyla konuşabilir veya numaralı telefondan NHS Direct i arayabilirsiniz. [p.6] Aşılarla ilgili genel sorular [p.7] Aşı nedir? Aşı tehlikeli hastalıklara karşı bir korunma biçimidir. Bir kez aşılandıktan sonra, vücudumuz bu hastalıklara karşı daha dirençli olacaktır. Aşılar nasıl çalışır? Aşılar bir hastalığa neden olan bakteri ya da virüsün küçük bir parçasını veya bakterinin ürettiği kimyasalların çok küçük bir miktarını ihtiva ederler. Aşılar vücudun bağışıklık sisteminin antikor (enfeksiyona ya da hastalığa karşı mücadele eden organizmalar) üretmesine neden olur. Çocuğunuzun bu enfeksiyonla temas etmesi halinde, antikorlar enfeksiyonu tanıyacak ve bebeği korumaya hazır olacaklardır. İngiltere'de aşı programları çok başarılı bir şekilde uygulanmış ve bunun sonucunda çocuk felci ve difteri gibi hastalıklar ortadan kalkmıştır.

3 Çocukların ölümüne neden olabilen veya kalıcı sağlık hasarları bırakabilen bazı hastalıklar vardır. Aşılar, bu hastalıklarla karşılaştığı zaman, çocuğunuzun bağışıklık sistemini hastalıkla savaşmaya hazırlamak için yapılır. Bebeğinize aşı ne zaman yapılmalı? Bebeğinize aşılarının doğru yaşta yapılması çok önemlidir. İlk aşısı iki aylıkken yapılmalıdır. Üç ve dördüncü aylarda bu aşıdan birer doz daha yapılır. Diğer aşılar yaklaşık 12 ve 13 aylık olduğunda, daha sonra üç ile beş yaş arasında (çocuğunuz okula başlamadan önce) ve en son yaş arasında iken yapılır (kitapçığın arka sayfasındaki tabloya bakın). Aşılarla ilgili genel sorular [p.8] Bebekler neden bu kadar erken aşılanır? Bu hastalıklar, küçük bebekler için özellikle tehlike oluşturabilir. Hastalıklara yakalanmalarını önlemek için, bebeklerin mümkün olduğu kadar erken korunmalarını sağlamak önemlidir. Bebeğimin neden birden fazla aşı dozuna ihtiyacı var? Pek çok aşı, çocuğunuzun bağışıklığını hazırlamak için bir kereden fazla yapılmalıdır. Örneğin, bebeklerin korunmasını sağlamak için DTaP/IPV/Hib aşısı üç doz halinde verilmelidir. Ek dozlar, yaşam boyu daha uzun süreli koruma sağlamak için uygulanır. Bebeğinizin aşı zamanının geldiğini nasıl anlarsınız? Doktoruzun muayenehanesinden veya kliniğinden bebeğinizin aşısı için size randevu verilecektir. Çoğu muayenehane ve sağlık merkezinin özel aşı programları ya da bebek klinikleri vardır. Kliniğe o gün gidemeyeceksiniz, bir başka gün için randevu alın. Çocuk hastalıkları ile ilgili bütün aşılar ücretsiz yapılmaktadır. Aşı randevusunda neler olur? Doktor ya da hemşire aşı sürecini size açıklayacak ve olası sorularınıza cevap verecektir. Aşı, iğneyle kalçada kasın içine yapılır. Randevuyu kaçırırsam ne olur? Randevuyu kaçırdıysanız veya aşıyı geciktirdiyseniz, yeni bir randevu alın. Baştan başlamaya gerek kalmadan, aşı programına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. [p.9] Bazı hastalıklar bu ülkede ortadan kaldırılmışsa, bunlara karşı aşı olmamız gerekir mi? İngiltere'de aşı programları çok başarılı bir şekilde uygulanmış ve bunun sonucunda çocuk felci ve difteri gibi hastalıklar ortadan kalkmıştır. Dünyada her yıl 14 milyondan fazla insan enfeksiyonel hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunların yarısını beş yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Oysa aşı ile bu ölümlerin önemli bir kısmı engellenebilirdi. Yurtdışına seyahat eden ve bu ülkeye gelen insanların sayısı arttıkça, hastalıkların Birleşik Krallığa taşınması riski de artmaktadır.

4 Bu hastalıklar, bağışıklık azandırılmamış insanlara bulaşabilir; bu nedenle bebeğiniz aşılı değilse, daha büyük risk altında demektir. Aşılar sadece çocuğunuzu korumakla kalmaz, ailenizi, toplumu ve özellikle de tıbbi nedenlerle aşı olamayan diğer çocukları korur. Unutmayın, çocuğunuza aşı yaptırmak için asla geç değildir. Çocuğunuz bir aşısını kaçırmış ve aşı için önerilen yaşı geçmiş bile olsa, doktorunuzla, hemşirenizle ya da eve gelen sağlık elemanıyla konuşarak çocuğunuzun aşı olmasını sağlayabilirsiniz. Aşıların güvenli olduğunu nasıl anlarız? Kullanımlarına izin vermeden önce, güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için tüm ilaçlar (aşılar dahil) ayrıntılı testlerden geçirilir. Lisans verildikten sonra da aşıların güvenirliği sürekli kontrol edilmektedir. Çok ender ortaya çıkabilecek yan etkiler bundan sonra değerlendirilir. Bütün ilaçların yan etkileri olabilir; ama ilaçlar arasında en güvenli olanlar aşılardır. Dünyadaki araştırmalar aşıların, çocuğunuzun sağlığını korumak açısından en emin yol olduğunu gösteriyor. Aşılarla ilgili genel sorular [p.10] Bebeğimin iğneden dolayı rahatsız olmasından çekiniyorum. Bebeğiniz birkaç dakika ağlayabilir ve rahatsız olabilir; ama sevgiyle kucaklamanız bile bebeğinizi sakinleştirecektir. Aşının bebeğim üzerinde herhangi bir yan etkisi olacak mı? Bazı bebeklerde aşağıdaki yan etkiler görülebilir: iğnenin girdiği noktada kızarıklık ve şişme (bu zaman içinde kendiliğinden yavaş yavaş geçer), huzursuzluk ve halsizlik veya ateş. (Ayrıca sayfa 21 e bakın.) Ateş nedir? Ateş vücut ısısının 37.5ºC'yi aşması demektir. Çocuğunuzun yüzüne dokunduğunuzda size sıcak geliyorsa ve yüzü kırmızı ise, ateşi olabilir. Ateşini bir termometreyle ölçebilirsiniz. [p.11] Ateş nasıl düşürülür Çocuğunuzu aşağıdaki yöntemlerle serin tutun: üzerinde çok fazla giysi, battaniye vs olmamasına dikkat edin fazla miktarda soğuk sıvı almasını sağlayın Bebek parasetamolü veya ibuprofen mayisi, çocuğunuzun ateşini düşürmeye yardımcı olabilir. Şişenin üzerindeki talimatı dikkatle okuyun. 4-6 saat sonra ikinci bir doz verebilirsiniz. Unutmayın. 16 yaşından küçük çocuklara kesinlikle aspirin vermeyin.

5 Çocuğunuz için endişeleniyorsanız, sezgilerinize güvenin. Doktorunuzla konuşun veya 'den NHS Direct'i arayın. Çocuğunuzla ilgili aşağıdaki durumlarda, vakit kaybetmeden doktorunuzu arayın: çocuğunuzun ateşi 39ºC'nin üstünde ise, veya çocuğunuz havale geçiriyorsa. Muayenehane kapalıysa ve doktora ulaşamıyorsanız, sezgilerinize güvenin ve en yakın hastanenin acil servisine gidin. Bebeğimin alerjisi olmasından endişeleniyorum. Yine de aşı olabilir mi? Evet. Astım, egzema, saman nezlesi ve alerjiler çocuğunuzun rutin aşı programındaki herhangi bir aşıyı olmasına mani değildir. Bu konudaki sorularınızı doktorunuzla, hemşirenizle veya eve gelen sağlık görevlisi ile görüşebilirsiniz. Aşılarla ilgili genel sorular [p.12] Bazı bebeklerin aşıya karşı alerjileri olabilir mi? Çok ender olarak çocuklar aşıdan hemen sonra alerjik bir reaksiyon gösterebilirler. Bu reaksiyon, vücudun tümünü ya da bir kısmını etkileyen döküntü veya kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Aşıyı yapan doktor veya hemşire bunun tedavisiyle ilgili bilgi sahibidir. Bu durum, daha fazla aşı yaptırmamak için geçerli bir neden değildir. Daha seyrek görülmekle birlikte, aşıdan sonraki birkaç dakika içinde çocuklarda şiddetli reaksiyonlar da ortaya çıkabilir; bu tip reaksiyonlar solunum güçlüğüne ve bilinç kaybına neden olabilir. Buna anafilaktik reaksiyon adı verilir. Kısa bir süre önce yapılmış bir araştırma, yaklaşık bir milyon aşıda bir, anafilaktik reaksiyon vakasına rastlandığını göstermiştir. Aşı yapan insanlar anafilaktik reaksiyonla başa çıkma konusunda eğitimlidir ve tedaviyle çocuklar tamamen iyileşmektedirler. Anafilaktik reaksiyon çok şiddetli ve hızlı gelişen bir reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu çocuk aşıları etil cıva içeriyor mu? Bu kitapçıkta anlatılan rutin aşılardan hiçbiri etil cıva içermez. [p.13] Bebeğimin aşı olmamasını gerektiren bir neden var mı? Bebeklerin aşı olmamasını gerektiren birkaç neden vardır. Aşağıda gösterilen durumlarda bebeklere aşı yapılmaz: aşının daha önce verilen dozuna anafilaktik reaksiyon gösterdiği kesin olarak bilinen bebekler, veya neomisin, streptomisin, veya polimiksin B'ye (aşılara çok küçük miktarlarda eklenmiş olabilecek antibiyotikler).

6 Genel olarak, bağışıklık yetersizliği olan çocuklar, canlı aşı olmamalıdırlar. Bağışıklık yetersizliği olan çocuklar şunlardır: organ nakli veya kanser tedavisi gibi bir nedenle bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar şiddetli birincil tipte bağışıklık sistemi yetersizliği gibi bağışıklık sistemini etkileyen herhangi bir rahatsızlığı olanlar. Çocuğunuzun durumu bunlardan birine uyuyorsa, bunu doktora, hemşireye veya eve gelen sağlık görevlisine aşıdan önce mutlaka söylemeniz gerekir. Bu kişiler MMR ve BCG gibi canlı aşıların kullanılması konusunda uzman doktorun tavsiyesini alacaklardır. Bunlar dışında aşı yapılmasına engel olan başka bir neden yoktur. Aşılarla ilgili genel sorular [p.14] Aşı randevusu olduğu gün bebeğim hastalanırsa ne yapmalıyım? Bebeğiniz nezle gibi ateşe neden olmayan hafif bir hastalığa yakalandıysa, aşılarını normal şekilde olmalıdır. Bebeğiniz ateşli bir hastalığa yakalandıysa, tamamen iyileşene kadar aşıları erteleyin. Bu, ateşin aşı ile ilişkilendirilmesini veya aşının çocuğunuzun ateşini daha da yükseltmesini önlemek için gereklidir. Bebeğinizin: kanamalı bir hastalığı varsa, veya at eşle ilgisi olmayan bir havale geçiriyorsa; aşısını yaptırmadan önce doktorla, hemşireyle veya eve gelen sağlık görevlisiyle konuşun. Havale nedir? Havaleye nöbet veya konvülsiyon adı da verilir. Bunlardan bazısı ateşle ilgilidir, bazısı ilgisizdir. Ateşe bağlı havaleler (buna febril veya ateşli havale de denilmektedir), hayatın ilk altı ayında nadiren görülür ve bunlar hayatın ikinci yılında en yaygın görülen türdür. Bu yaştan sonra görülme sıklığı düşer ve beş yaşından sonra bu türe nadiren rastlanır. Febril havale geçiren çocukların çoğu tamamen iyileşir. Aşıdan kısa bir süre sonra ortaya çıkan havalenin nedeni aşı ya da ateş olmayabilir. Bu, önemli bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bebeğiniz aşıdan sonra havale geçirmişse, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz sizi daha ileri tetkikler ve ilerki aşılar için bir uzman doktora yönlendirecektir. [p.15] Bebeğim erken doğdu. Prematüre bebekler ilk aşılarını kaç aylıkken olmalı? Prematüre bebeklerde enfeksiyon riski daha yüksektir. Doğumdan iki ay sonra, bebeklerin kaç aylık doğduklarına bakılmaksızın, önerilen programa göre aşılarına başlanmalıdır.

7 Bebeğim aşı olmak zorunda mı? İngiltere de çocuklarının aşı olup olmamasına anne-babalar karar verir. Aşı önerilmektedir, zira kimileri öldürücü olabilen tehlikeli hastalıklara karşı en iyi korumayı aşılar sağlamaktadır. Dünyada çocuklara artık rutin bir uygulama olarak aşı yapılmaktadır. Bu nedenle, dünyadaki en tehlikeli hastalıkların çok yakın bir zamanda ortadan kalkması mümkündür. Bebeğimi yüzmeye götürmek için ne kadar beklemeliyim? Genel inanışın aksine, bebeğinizi aşı öncesi ve sonrasında yüzmeye götürebilirsiniz. Bebeğimin bağışıklığını artırmak için başka yöntemler var mıdır? Etkinliği ispatlanmış başka bir aşı yöntemi yoktur. Faculty of Homeopathy (Homeopati Fakültesi) (homeopati alanında uzman doktorların kayıtlı birliği) Sağlık Bakanlığı nın tavsiyelerini izlemekte ve anne babalara, tıbben bir engel bulunmuyorsa, çocuklarına standart aşıları yaptırmalarını önermektedir. Bu konuda daha fazla bilgi için sitesine girin. Aşılarla ilgili genel sorular [p.16] Aşı programı neden zaman zaman değişiyor? Aşı programları, çocukları önlenebilen hastalıklara karşı korumak için düzenli olarak gözden geçirilir. Yeni aşılar çıktıkça veya araştırma sonuçları mevcut aşıların farklı sürelerde yapılmasının korunma düzeyini geliştirdiğini gösterirse, program değiştirilir. İngiltere programındaki yeni değişiklikler şunlardır: iki ve dört aylık bebeklere ilk pnömokokal aşının (PCV) yapılması ve 13 aylık oldukları zaman ek aşı uygulanması MenC aşılarının zamanının değiştirilmesi ve bebekler 12 aylık olunca ek doz uygulanması 12 aylık bebeklere ek Hib aşısı uygulanması. [p.17] Çocuk aşısı programı [p.18] Çocuk aşısı programı Aşılar bebeklere iki, üç ve dört aylıkken yapılır ve ek dozlar 12 ve 13 aylık oldukları zaman uygulanır. Iki, üç ve dört aylık bebeklere yapılan aşılar Yaşamının ilk dört ayında, bebeğinize DTaP/IPV/Hib, MenC ve PCV aşısı yapılır. Sayfa 19 daki tabloya bakın. Aşılar ve hangi hastalıklara karşı koruma sağladıkları aşağıda anlatılmaktadır.

8 DTaP/IPV/Hib aşısı Bebeğinize DTaP/IPV/Hib aşısı doğumundan sonra ikinci, üçüncü ve dördüncü aylarda yapılmalıdır. DTaP/IPV/Hib aşısı, beş farklı hastalığa karşı bağışıklık sağlar difteri, tetanos, pertusis (boğmaca), çocuk felci ve Hemofilus influenza tip b (Hib). Çocuğunuza 12 aylıkken ek Hib (MenC ile birlikte) aşısı; okula başlamadan önce yaşları arasında tamamlayıcı nitelikte difteri, tetanos, boğmaca ve çocuk felci aşıları yapılır. Yeni DTaP/IPV/Hib aşısı ne kadar etkilidir? Çalışmalar, DTaP/IPV/Hib aşısının bebeğinizi bu beş ciddi hastalığa karşı koruma konusunda çok etkili olduğunu göstermektedir. Çocuğunuz büyüdükçe bu korumayı geliştirmek için ek dozlar gerekir. [p.19] İki, üç ve dört aylık bebekler için rutin birincil aşılama programı Her aşı, kalçada kas içine tek bir iğne şeklinde yapılır. Aşı zamanı Koruma sağlanan hastalıklar Yapılan aşı İki aylık bebeklere Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, Haemophilus influenzae tip b (Hib) ve pnömokokal enfeksiyon DTaP/IPV/Hib ve PCV Üç aylık bebeklere Dört aylık bebeklere Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, Haemophilus influenzae tip b (Hib) ve menenjit C Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, Haemophilus influenzae tip b (Hib), menenjit C ve pnömokokal enfeksiyon DTaP/IPV/Hib ve MenC DTaP/IPV/Hib, MenC ve PCV Difteri nedir? Difteri tehlikeli bir hastalıktır; genellikle boğaz ağrısıyla başlar ve kısa sürede solunum güçlüğüne neden olur. Kalp ve sinir sistemini tahrip eden hastalık, şiddetli vakalarda ölüme neden olabilir. Difteri aşısı bulunmadan önce, yılda difteri vakası görülmekte, bunun 5000 i ölümle sonuçlanmaktaydı. Tetanos nedir? Tetanos, sinir sistemini etkileyen ve kas spazmlarına, solunum sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır ve ölümle sonuçlanabilir. Hastalığa, toprakta ve gübrede bulunan bakterilerin yara ve kesikler yoluyla vücuda girmesi yol açar. Tetanos insanlardan bulaşmaz. İki, üç ve dört aylık bebeklere yapılan aşılar

9 [p.20] Boğmaca nedir? Boğmaca, çok uzun süren öksürük nöbetlerine ve nefes almayı güçleştiren tıkanmalara neden olan bir hastalıktır. Boğmaca on hafta kadar sürebilir. Bir yaşından küçük bebeklerde boğmaca riski daha fazladır. Bu bebekler için hastalık çok tehlikeli ve öldürücü olabilir. Büyük çocuklarda genellikle tehlikeli değildir. Aşısı bulunmadan önce, bildirilen boğmaca vakaları İngiltere de her yıl ortalama di ve aşı kullanılmaya başlamadan önce yılda 92 çocuk ölüyordu. Çocuk felci nedir? Çocuk felci, sinir sistemini tahrip eden ve kasları kalıcı şekilde paralize eden bir virüstür. Göğüs kaslarını veya beyni etkilerse, öldürücü olabilir. Aşısı bulunmadan önce İngiltere de, bir salgın yılında yaklaşık 8000 çocuk felci vakası görülmekteydi. Çocuk felci aşısının başarısı sayesinde, 20 yıldan beri İngiltere de doğal çocuk felci enfeksiyonuna rastlanmamıştır (en son vaka 1984 te görülmüştür). Hib nedir? Hib, Haemophilus influenzae tip b bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Kan zehirlenmesi (septisemi), zatürree ve menenjit gibi birçok önemli hastalığa neden olabilir. Hib aşısı bebeğinizi yalnızca Haemophilus influenzae tip b bakterisinin neden olduğu menenjit türüne (Hib) karşı koruyacaktır. Diğer menenjit türlerine karşı koruma sağlamaz. Hib in neden olduğu hastalıklar hızla tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Hib aşısı bulunmadan önce, her yıl küçük çocuklarda yaklaşık 800 vaka görülüyordu. [p.21] Bakteriler ve virüslerin neden olduğu çok sayıda menenjit türü vardır (menenjit ve kan zehirlenmesi ile ilgili bölüme bakın). DTaP/IPV/Hib aşısından sonra neler olabilir Bebeğiniz aşağıda açıklanan yan etkileri genellikle hafif atlatır. iğneden sonra bebeğinizin 48 saat biraz huysuz olması normaldir. hafif bir ateş görülebilir (bkz sayfa 10). Bebeğinizde iğnenin girdiği noktada küçük bir şişlik görülebilir. Bu birkaç hafta içinde yavaş yavaş kaybolacaktır. Bebeğinizin DTaP/IPV/Hib aşısına karşı başka reaksiyonları olduğundan endişe ediyorsanız, doktorunuzla, hemşirenizle veya eve gelen sağlık görevlisi ile konuşun Anne babalar ve bakıcılar, aşılar ve ilaçların yan etkileriyle ilgili şüphelerini Sarı Kart Programı yoluyla da bildirebilirler. Bunun için adresini ziyaret edin veya numaralı ücretsiz telefondan Sarı Kart danışma hattını arayın (Pazartesiden Cumaya saat 10:00-14:00 arasında). İki, üç ve dört aylık bebeklere yapılan aşılar

10 [p.22] Pnömokokal aşı (PCV) Bebeğinize iki ve dört aylık olduğu zaman PCV aşısı yapılmalıdır. Pnömokokal enfeksiyon nedir? Pnömokokal enfeksiyon, menenjitin en yaygın nedenlerinden biridir, ancak aynı zamanda kulak enfeksiyonlarına (orta kulak iltihabı), zatürreeye ve başka ciddi hastalıklara da neden olabilir. PCV, en yaygın menenjit türlerinden birine, pnömokokal bakterilerin neden olduğu ciddi kulak enfeksiyonlarına (orta kulak iltihabı) ve zatürreeye karşı koruma sağlar. Bu aşı tüm pnömokokal enfeksiyon türlerine ve diğer bakteri ve virüslerin neden olduğu menenjite karşı koruma sağlamaz (sayfa 35 te menenjit ve kan zehirlenmesi ile ilgili bölüme bakın). PCV aşısından sonra Aşı yapılan her on bebekten bir veya ikisinde, iğnenin yapıldığı yerde şişme, kızarıklık veya hassasiyet olabilir veya hafif ateş görülebilir (ayrıca sayfa 10 ve 21 e bakın). [p.23] MenC aşısı Bebeğiniz üç ve dördüncü aylarında MenC aşısını olmalıdır. Bu aşı meningokokal grup C bakterisinin neden olduğu menenjit ve septisemiye (kan zehirlenmesi) karşı koruma sağlar. Aşı bulunmadan önce, her yıl 1500 vaka ve 150 ölüm meydana gelmekteydi. MenC aşısı diğer bakterilerin veya virüslerin neden olduğu menenjite karşı koruma sağlamaz (sayfa 35 e bakın). MenC aşısı ne kadar koruma sağlar? Aşının bulunmasından bu yana, bir yaş altı çocuklarda görülen grup C hastalığı %95 azalmıştır. Yaşamın ikinci yılında yapılan ek MenC dozu, daha uzun süreli koruma sağlamak için gereklidir. Menenjit ve septisemi çok tehlikeli hastalıklardır. Hastalıkların açıklamaları, işaretleri ve belirtileri, bu konuda yapılması gerekenler için sayfa 35 e bakın. MenC aşısından sonra Bebeğinizde iğnenin girdiği noktada kızarıklık, şişme ve hassasiyet olabilir. Aşı olan bebeklerin yarısında huzursuzluk görülür; 20 bebekten birinde ateş hafifçe yükselebilir (ayrıca sayfa 10 ve 21 e bakın). İki, üç ve dört aylık bebeklere yapılan aşılar

11 [p.24] 12 ve 13 ay civarındaki aşılar Çocuğunuzun Haemophilus influenzae tip b (Hib) ve meningokokal C enfeksiyonlarına karşı korumasını güçlendirmek için 12 aylık olunca bir doz karma Hib/MenC aşısı olması gerekecektir. Bu ek doz, çocuğunuzu erken çocukluk dönemi boyunca korur. Çocuğunuza, 13 aylık olduğunda onu kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı korumak için ilk MMR aşısı dozu ve menenjit, zatürree ve orta kulak iltihabı gibi pnömokokal enfeksiyonlara karşı daha uzun süreli koruma sağlamak için ek PCV dozu yapılacaktır. Sayfa 25 teki tabloya bakın. Çocuğunuzun okula başlamadan önce ikinci bir MMR aşısına ihtiyacı olacaktır. 12 ve 13 aylık bebekler için rutin birincil aşılama Her aşı, kalçada veya üst kolda kas içine tek bir iğne halinde uygulanır. Hib/MenC aşısı Bebeğiniz 12 aylık olduğu zaman ek Hib/MenC dozuyla aşılanmalıdır. Bu ek doz, menenjit ve kan zehirlenmesinin iki türüne karşı uzun süreli koruma sağlar. Ek Hib/MenC aşısından sonra Bebeğinizde iğnenin girdiği noktada kızarıklık, şişme ve hassasiyet olabilir. Aşı olan bebeklerin yarısında huzursuzluk görülür; 20 bebekten birinde ateş hafifçe yükselebilir (ayrıca sayfa 10 ve 21 e bakın). [p.25] Aşı zamanı Koruma sağlanan hastalıklar Yapılan aşı Yaklaşık 12 aylıkken Haemophilus influenzae tip b (Hib) meningokokal C enfeksiyonları Ek Hib/MenC aşısı Yaklaşık 13 aylıkken Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık, pnömokokal enfeksiyonlar MMR ve ek PCV aşısı MMR aşısı Bebeğinizin ilk MMR aşısını yaklaşık 13 aylıkken olması gerekir. MMR aşısı çocuğunuzu kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı korur. MMR aşısı nedir? MMR aşısı canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüslerinin zayıflatılmış tiplerini ihtiva eder. Bu virüsler güçsüz oldukları için, aşı olan insanlar hastalığı diğer insanlara bulaştıramazlar. Aşı ne zaman ve ne şekilde yapılır? Aşı kalça veya üst kol kasına yapılır. Bebeğe, anneden aldığı bağışıklığın kaybolmaya başladığı zaman, yaklaşık 13 aylıkken uygulanır. Aşı, çocuklarda üç ve beş yaşları arasında tekrarlanır.

12 MMR aşısı ne kadar etkilidir? MMR oldukça etkilidir ve İngiltere de kullanılmaya başlandığı 1988 den bu yana bu üç hastalığı neredeyse silip atmıştır. 12 ve 13 ay civarındaki aşılar [p.26] Kızamık nedir? Kızamığa çok bulaşıcı bir virüs neden olur. Kızamığa yakalananların hemen tümünde yüksek ateş, döküntü ve genel bir rahatsızlık görülür. Çocuklar beş günü yatakta geçirirler; on gün ise okula gitmemeleri gerekir. Yetişkinlerin hastalığı daha uzun sürer. Kimlerin kızamıktan ciddi olarak etkileneceğini söylemek zordur. Kızamık komplikasyonları 15 çocuktan birini etkilemektedir. Komplikasyonlar göğüs iltihabı, havale, ansefalit (beynin şişmesi) ve beyin tahribatı olabilir. Ciddi vakalarda kızamık öldürücü olabilmektedir de (MMR aşısının İngiltere de kullanılmaya başlanmasından önceki yıl) çocuk kızamığa yakalanmış, bunlardan 16 sı hayatını kaybetmiştir. Nasıl yayılır? Kızamık bilinen en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Bir öksürük ya da hapşırık, virüsü geniş bir alana yayabilir. Çocuğunuz aşılı değilse, bu hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksek olacaktır. [p.27] Kabakulak nedir? Kabakulağın kaynağı, ateş ve başağrısının yanısıra yüzde, boyunda ve çenede bezelere neden olan bir virüstür. Kabakulak sağırlık, viral menenjit (beyin zarı enfeksiyonu) ve ansefalite yol açabilir. Daha az görülmekle birlikte erkeklerde testislerin, kadınlarda ise yumurtalıkların şişmesine neden olabilmektedir. Kabakulak 7-10 gün arasında iyileşir. MMR aşısı bulunmadan önce, İngiltere de her yıl ortalama 1200 kişi kabakulak yüzünden hastaneye yatmaktaydı. Nasıl yayılır? Kabakulak kızamık gibi yayılır. Bulaşıcılığı ise griple aynı düzeydedir. Kızamıkçık nedir? Virütik bir hastalıktır. Çocuklarda genellikle hafif, kimi zaman farkedilmeden geçirilir. Kısa süreli döküntüler, bezeler ve boğaz ağrısı yapabilir. Kızamıkçık ana karnındaki bebekler için tehlikelidir; bebeklerin görmelerinde, işitmelerinde, kalplerinde ve beyinlerinde ciddi hasara neden olabilir. Buna konjenital kızamıkçık sendromu denir. Hamileliğin ilk üç ayında yakalanılan kızamıkçık vakalarının onda dokuzu bebeklerde hasar yaratmaktadır. Çoğu vakalarda hamile kadın kızamıkcığı kendi çocuklarından veya arkadaşlarının çocuklarından kapmaktadır. MMR aşısı bulunmadan önce, İngiltere de her yıl ortalama 43 bebek konjenital kızamıkçık sendromu ile doğuyordu. Nasıl yayılır? Kızamıkçık kızamık ve kabakulak gibi yayılır. Bulaşıcılığı ise griple aynı düzeydedir. 12 ve 13 ay civarındaki aşılar

13 [p.28] MMR aşısından sonra Aşıdaki üç farklı virüs farklı zamanlarda etkilerini gösterir ve ilk dozdan sonra, aşağıda açıklanan yan etkilere neden olabilirler. Aşıyı takip eden altı veya on gün içinde, aşının kızamık bölümü etkisini göstermeye başladığı için her on çocuktan birinde ateş görülebilir ve bazı çocuklarda kızamık benzeri döküntüler ve iştahsızlık olabilir (ateşin tedavisiyle ilgili öneriler için sayfa 11 e bakın). Aşılanan her 1000 çocuktan birinde ateşten kaynaklanan havale görülebilmektedir. Buna febril konvülsiyon denir (Sayfa 14 a bakın). Ama, aşılanmamış bir çocuk kızamık olduğunda, havale geçirme olasılığı beş kat fazla olacaktır. Aşının kabakulak bölümünün etkisini gösterdiği üçüncü haftada, çocuklarda kabakulak benzeri semptomlar (ateş ve beze), nadiren de olsa, ortaya çıkabilir Çok nadir olarak ise aşıdan altı hafta sonra morumsu lekeler görülebilir. Bu, aşının kızamık veya kızamıkçık bölümünün etkisi ile olur. Buna benzer noktalar görürseniz kontrol için çocuğunuzu doktora götürün. Doktorunuz sorunun çözümü için size yol gösterecektir. MMR aşısından sonra milyonda bir çocukta ansefalis (beyinde şişme) görülmektedir; ancak bunun aşı ile ilgili olduğuna dair pek bir kanıt yoktur. Ancak, kızamık olan bir çocukta ansefalis olasılığı 200 de bir ile 5000 de bir arasında değişmektedir. İkinci dozun ardından yan etkiler daha da nadir görülür ve bunlar daha hafif geçer (ayrıca sayfa 21 e bakın). [p.29] Yumurta alerjisi MMR aşısının yumurtaya karşı şiddetli alerjisi (anafilaktik reaksiyon) olan çocuklara yapılması güvenlidir. Bu konuyla ilgili olarak doktorunuzla, hemşirenizle veya eve gelen sağlık görevlisi ile görüşebilirsiniz. MMR ve otizm Son yıllarda medyada MMR ile otizm arasında bir bağlantı olduğu konusunda çok sayıda haber yapıldı. Bu, bazı anne-babaların çocuklarına MMR aşısı yaptırmalarını engelledi ya da en azından geciktirdi (bu durum kızamık salgınlarına neden oldu). Ancak tüm dünyadan bağımsız uzmanlar, böyle bir bağlantının mevcudiyeti konusunda inandırıcı hiçbir bilimsel kanıt bulamadılar. Şimdi böyle bir bağlantının bulunmadığı konusunda çok sayıda kanıt mevcuttur. MMR çocuğunuzu kızamığa, kabakulağa ve kızamıkçığa karşı korumada en etkin yoldur. 12 ve 13 ay civarındaki aşılar

14 [p.30] Pnömokokal aşı (PCV) Çocuğunuza, 13 aylık olduğu zaman ek PCV aşısı yapılmalıdır. Bu aşı, pnömokokal enfeksiyona karşı daha uzun süreli koruma sağlar. Ek PCV aşısından sonra Aşı yapılan her on bebekten bir veya ikisinde, iğnenin yapıldığı yerde şişme, kızarıklık veya hassasiyet olabilir veya hafif ateş görülebilir (ayrıca sayfa 21 e bakın). Bebeğime MMR ve PCV aşılarını birlikte yaptırmak bağışıklık sistemine aşırı yük yüklemez mi? Hayır. Doğumdan itibaren bebeklerin bağışıklık sistemleri onları çevrelerindeki mikroplardan korur. Bu koruma olmasaydı, bebekler ciltte, burunda, boğazda ve bağırsaklardaki on binlerce bakteri ve virüsle başa çıkamazlardı. Bu koruma, yaşam boyunca sürer. Teoride, bir bebek aynı anda yapılan aşıya etkili şekilde yanıt verebilir. Bebeğin bağışıklık sistemi aynı anda yapılan MMR aşısı ve pnömokokal aşı ile rahatlıkla başa çıkar. [p.31] Diğer aşılar [p.32] BCG aşısı Bebekleri tüberküloza (TB) karşı koruma BCG aşısı, tüm çocuklar için aşı programı kapsamında değildir. BCG aşısı, tüberkülozlu biriyle yakın ve uzun süreli temasta olma olasılığı yüksek olan bebeklere yapılır. Aşı yapılacaksa, genellikle siz ve bebeğiniz henüz hastanedeyken yapılması önerilir, ancak daha sonra da yapılabilir. TB nedir? Tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bir enfeksiyondur. Lenf bezleri, kemikler, eklemler ve böbrekler gibi vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilir. Vakaların çoğunda, tedaviyle tam iyileşme mümkündür. Tüberküloz, ciddi menenjit türlerine de neden olabilir. Aşıdan sonra Aşının yapıldığı yerde kabarcık veya acıyan bir şişlik oluşabilir. Bunlar zaman içinde geçecektir. Aşı yapılan yerin üstünü kapatmamak en doğru davranıştır. Eğer çok endişeleniyorsanız veya aşı yerinin mikrop kaptığını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşün (ayrıca sayfa 21 e bakın). İngiltere'de yaygın olmamakla birlikte, tüberküloz her yıl dünyada yaklaşık iki milyon insanın ölümüne yol açmaktadır.

15 [p.33] Hepatit B aşısı Bebeklerin hepatit B ye karşı korunması Hepatit B aşısı çocuk aşı programında yeralan bir aşı değildir.aşı, bebeklerin hastalığa yakalanmalarını önlemek için anneleri hepatit B hastası olan bebeklere yapılmaktadır. İlk aşı doğumdan hemen sonra yapılır. Bebek bir aylık olduğunda ikinci aşı yapılır. Üçüncü aşı iki aylıkken yapılır. Bebek 12 aylık olduğunda daha uzun süreli koruma sağlamak için son bir aşı yapılır. Bebeğin hepatit B hastalığına yakalanıp yakalanmadığını kontrol etmek için kan tahlili gerçekleştirilir. Hepatit nedir? Hepatit birçok türü olan hepatit virüsünün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Hepatit B aşısı diğer virüs türlerinin neden olduğu hepatite karşı koruma sağlamaz. Hepatit B virüsü, bu virüsü taşıyan annenin kanından bebeğe geçer. Eğer hepatit B hastası ve hamileyseniz veya hamileyken bu hastalığa yakalanmışsanız hastalığı bebeğinize geçirebilirsiniz. Bebeğiniz hastalığa hemen yakalanmayabilir; ama hepatit B taşıyıcısı olma ve hayatının ileriki dönemlerinde ciddi karaciğer hastalıklarına yakalanma olasılığı yüksektir. Bazı insanlar kanlarında bu virüsü taşıdıklarının farkında değillerdir. Diğer aşılar [p.34] İngiltere'de kadınlara hamilelik dönemindeki tıbbi bakımları sırasında hepatit B testi yaptırmaları önerilir. Eğer hepatit B hastasıysanız, bebeğinizin virüsü kapmasını önlemek için ona aşı yaptırmanız gerekir. Bebeğinize aşıları zamanında yapıldığı sürece, emzirmenin bir sakıncası yoktur. Aşıdan sonra Hepatit B aşısının yan etkileri genellikle çok hafiftir. İğnenin yapıldığı yer kızarabilir, acıyabilir veya hassas olabilir. Bu birkaç gün sürer (ayrıca sayfa 21 e bakın). Daha fazla bilgi için sitesine girip arama kutusuna hepatitis B yazınız. [p.35] Menenjit ve septisemiye karşı tetikte olun Menenjit ve kan zehirlenmesi çok ciddi hastalıklardır. Bunlarla karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiğini bilebilmeniz için, işaretleri ve belirtileri tanımanız çok önemlidir. Menenjit ve kan zehirlenmesinin ilk belirtileri nezle veya gribe benzer (ateş, kusma, hırçınlık ve huzursuzluk). Ancak menenjit veya kan zehirlenmesine yakalanan kişiler birkaç saat içinde çok ciddi şekilde hastalanabilirler; bu nedenle bu hastalıkların işaretlerini ve belirtilerini bilmek çok önemlidir.

16 Menenjit nedir? Menenjit, beyin zarı enfeksiyonudur. Menenjite çeşitli türlerde bakteriler veya virüsler neden olabilir. Meningokokal bakterilerin neden olduğu enfeksiyon, menenjit, septisemi (kan zehirlenmesi), perikardit (kalbin içinde bulunduğu kesenin zarının iltihaplanması) ve arterit (eklemlerin şişmesi) gibi hastalıklarla sonuçlanabilir. Kan zehirlenmesi nedir? Kan zehirlenmesi, kan dolaşımında enfeksiyona neden olan çok ciddi bir hastalıktır. Eller ve ayaklarda üşüme, ciltte solgunluk, derin uyku hali veya uyanma güçlüğü gibi belirtiler hemen görülebilir. Kan zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız, derhal yardım isteyin. Menenjit ve kan zehirlenmesine dikkat edin [p.36] Bebeklerde, menenjitin temel belirtileri aşağıdakileri içerebilir: Acı çektiğini gösteren yüksek sesli ağlama kucağınıza aldığınızda huzursuzluk bıngıldakta şişme uyku hali ve tepki vermeme (uyanmada zorlanma) sarsak hareketlere eşlik eden gevşeklik ve halsizlik veya kasılma beslenmeyi reddetme, kusma ciltte solgunluk, leke veya morarma ve ateş. Kan zehirlenmesinin temel belirtileri aşağıdakileri içerebilir: hızlı ve olağandışı solunum düzeni ciltte solgunluk, leke veya morarma ve eller ve ayaklarda üşüme ve ateş titreme kusma, beslenmeyi reddetme basınç altında kaybolmayan kırmızı veya mor lekeler (sayfa 38 de açıklanan bardak testini yapın) ağrı veya kas ağrıları nedeniyle huzursuzluk ya da şiddetli kol-bacak ve eklem ağrıları gevşeklik ve şiddetli uyku hali.

17 [p.37] Büyük çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde temel menenjit belirtileri aşağıdakileri içerebilir: boyun tutulması (çocuğunuz dudaklarını dizlerine veya dizlerini alnına dokundurabiliyor mu diye bakın) şiddetli baş ağrısı (tek başına bu belirti tıbbi yardım alınmasını gerektirmez) Parlak ışıklardan rahatsız olma. kusma ateş uyku hali, tepki vermeme ve kafa karışıklığı döküntü Kan zehirlenmesinin temel belirtileri aşağıdakileri içerebilir: uyku hali, tepki vermeme, düşünememe veya kafa karışıklığı (bu, kan zehirlenmesinin daha ileri safhadaki belirtisidir) kollarda, bacaklarda ve eklemlerde şiddetli ağrılar ve sancılar eller ve ayaklarda şiddetli üşüme titreme hızlı nefes alma Basınç altında kaybolmayan kırmızı veya mor lekeler. (sayfa 38 de açıklanan bardak testini yapın) kusma ateş ishal ve mide krampları. Menenjit ve kan zehirlenmesine dikkat edin [p.38] Menenjit ve kan zehirlenmesinin belirtileri önceki sayfalarda listelenmektedir. Listelenen tüm belirtilere herkeste rastlanmayabileceğini unutmayın. Bir kişi listelenen belirtilerden bazılarını sergiliyorsa ve özellikle de kırmızı veya mor lekeler varsa, acil tıbbi yardıma başvurun. Doktorunuza ulaşamıyorsanız veya tavsiye almanıza rağmen hâlâ endişeliyseniz, sezgilerinize güvenin ve en yakın hastanenin acil servisine gidin. Bardak testi Şeffaf camdan bir bardağın kenar kısmını leke ve kızarıklığın üstüne sıkıca bastırın. Lekelerin basınç altında solup solmadığına bakın. Lekelerin rengi değişmiyorsa hemen doktorunuza haber verin. Daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim? The Meningitis Research Foundation ve Meningitis Trust adlı kuruluşlar menenjit hakkında bilgi vermektedirler. Meningitis Research Foundation ın 24 saat açık ücretsiz telefon yardım hattını 'den arayın veya web sitesine bakın.

18 Meningitis Trust'ın 24 saat açık yardım hattını 'den arayın veya sitesini ziyaret edin. Bu konuda doktorunuza, hemşireye veya eve gelen sağlık görevlisine danışabilir ya da dan NHS Direct i arayabilirsiniz. [p.39] Seyahat eden çocuklar için tavsiyeler [p.40] Eğer çocuğunuzla başka bir ülkeye gidiyorsanız rutin aşılarını mutlaka yaptırın. Çocuğunuzun bazı ek aşılara ihtiyacı olabilir. Yola çıkmadan epeyce önce doktorunuza veya seyahat kliniğine başvurup çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği aşılar hakkında güncel bilgiler alın. Seyahat için gerekli aşıların çoğu dört haftada tamamlanabilir ama birincil (ilk) DTaP/IPV/Hib aşısı için daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu aşının yapılması için gerekli süreden daha önce yola çıkacak olsanız bile, yurtdışında sağlık risklerinin azaltılmasıyla ilgili mümkün olan en iyi korumayı ve gerekli bilgileri almak için bir kliniğe başvurmakta fayda vardır. Bazı ülkelere girebilmek için çocuğunuzun sarı humma gibi başka hastalıklara karşı da aşılanması ve aşı belgesinin gösterilmesi gerekebilir. Belge aşının yapılmasından on gün sonra geçerli hale gelir. Sıtmaya dikkat edin Sıtma sivrisinek ısırmasıyla bulaşan ciddi bir hastalıktır ve tropik ülkelerde önemli bir sorundur. Sıtmanın görüldüğü bir bölgeye gidiyorsanız, çocuğunuzun korunmaya ihtiyacı olacaktır. [p.41] Daha fazla bilgi için Çocuğunuzu sivrisinek ısırmasına karşı korumak için bütün önlemleri alın. Gece ve gündüz kolları ve bacakları örten giysiler kullanın. Cildinize böcek ve sivrisinek kovucu ilaçlar sürün, cibinliğinizi böcek öldürücü ilaçlarla ıslatın. Çocuklara uygun sivrisinek kovucu ilaçlar kullanın. Bu konuda eczacınıza danışın. Sıtmanın aşısı yoktur ama doktorunuz size sıtmaya karşı kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verecektir. Sıtmaya karşı kullanılan ilaçlar tam koruma sağlamazlar, ancak bazı ülkelere yapılan seyahatlerde önemlidirler. Bunlar alınması güç ilaçlardır, ancak bazıları özellikle çocuklar için üretilir.

19 Daha fazla bilgi için Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılmış Health advice for travellers (Seyahet edenler için sağlık öğütleri) adlı kitapçığı postaneden veya edinebilirsiniz; ayrıca, numaralı telefondan DH Yayıncılık ı istediğiniz zaman arayarak T7 sayılı Seyahat edenlere yönelik kitapçığı isteyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Sağlık Bakanlığının web sitesine de bakabilirsiniz. Çocuklar için seyahat tavsiyeleri [p.42] Terimler Sözlüğü Bu sözlükte, çocuğunuzun aşılarıyla ilgili bazı terimlerin açıklamaları bulunmaktadır. Acellular pertussis (hücresel olmayan boğmaca) aşısı Aşı yapılan kişiye bağışıklık kazandıracak pertusis bakterisinin hücrelerinin yalnızca parçalarını içeren boğmaca aşısı. Anafilaktik reaksiyon Hemen ortaya çıkan ve tıbbi müdahele gerektiren şiddetli alerjik tepki. DTaP/IPV aşısı Difteri, tetanos, pertussis (boğmaca) ve çocuk felcinden oluşan dört hastalığa karşı koruyan bir karma aşı. Acellular pertussis aşısı ve inaktif çocuk felci aşısı içerir. Okul öncesi dönemdeki aşılar kapsamında bulunan üç yaş dört aylık çocuklardan, beş yaşa kadar olan küçük çocuklara yapılır. dtap/ipv aşısı Difteri, tetanos, pertussis (boğmaca) ve çocuk felcinden oluşan dört hastalığa karşı koruma sağlayan karma aşı. Düşük dozda difteri aşısı, acellular pertussis aşısı ve inaktif çocuk felci aşısı içerir. Üç beş yaş arası okul öncesi dönem çocuklarına verilen DTaP/IPV aşısına bir başka seçenektir. DTaP/IPV/Hib aşısı Difteri, tetanos, pertussis (boğmaca), b tipi Hemofilus influenza (Hib) ve çocuk felcinden oluşan beş hastalığa karşı koruma sağlayan karma aşı. Acellular pertussis aşısı ve inaktif çocuk felci aşısı içerir. İki, üç ve dört aylık bebeklere verilir. Bıngıldak Bebeğin kafatasının üst kısmında kemikler arasındaki boşluk. Hib/MenC aşısı Haemophilus influenzae tip b enfeksiyonlarına ve meningokal C enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan karma aşı.

20 [p.43] İnaktif çocuk felci aşısı (IPV) Öldürülmüş virüslerden yapılmış çocuk felci aşısı. MenC aşısı Meningokokal C enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan tek aşı Neomisin Bakterilerin neden olduğu kirlenmeyi önlemek için aşılara konan bir antibiyotik. Pnömokokal karma aşı (PCV) Yedi pnömokokal bakteri türünün neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan aşı. Polymiksin B Bakterilerin neden olduğu kirlenmeyi önlemek için aşılara konan bir antibiyotik. Streptomisin Bakterilerin neden olduğu kirlenmeyi önlemek için aşılara konan bir antibiyotik. Td/IPV aşısı Tetanos, difteri ve çocuk felcinden oluşan üç farklı hastalığa karşı koruma sağlayan karma aşı. Düşük doz difteri ve inaktif çocuk felci aşısı içerir. Bu hastalıklara karşı bağışıklıklarını sürdürmeleri amacıyla 13 ile 18 yaş arası gençlere verilir. Sözlük [p.44] Aşıdan zarar görme halinde tazminat ödenmesi Çoğu aşı hiçbir sorun olmadan yapılır ama nadir de olsa sorunlar çıkabilir. Aşı Zararını Tazmin Etme Programı, aşılanan kişinin ve ailesinin karşılaştığı veya ileride karşılaşabileceği zorlukları azaltmak amacıyla tasarlanmıştır. Tazminat, hepatit B aşısı dışında bu kitapçıkta anlatılan bütün aşıları kapsar. Ödeme yapılabilmesi için birçok koşulun yerine getirilmiş olması gerekir. Daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen aşağıdaki birime başvurun: Vaccine Damage Payments Unit (Aşı Zararını Tazmin Etme Birimi) Department for Work and Pensions (Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı) Palatine House Lancaster Road Preston PR1 1HB Telefon: e-posta: CAU-VDPU@dwp.gsi.gov.uk

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra [cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra Çocuğunuzun aşısını yaptırmanız, kendisini, bir ya da birden fazla bulaşıcı hastalığa karşı koruma konusunda önemli bir karar verdiğiniz anlamına gelmektedir. Aşılar

Detaylı

MMR (Measles, Mumps and Rubella) - The facts

MMR (Measles, Mumps and Rubella) - The facts MMR (Measles, Mumps and Rubella) - The facts Turkish MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) hakkındaki gerçekler bağışıklık kazandırma çocuğunuzun hayatını korumak için en güvenli yol Kızamık, kabakulak,

Detaylı

13 aylığa kadar olan bebekler için Çocukluk dönemi aşıları ile ilgili Rehber

13 aylığa kadar olan bebekler için Çocukluk dönemi aşıları ile ilgili Rehber [cover page] 13 aylığa kadar olan bebekler için Çocukluk dönemi aşıları ile ilgili Rehber Aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [page 2] Dünya genelinde, sağlık üzerinde en önemli etkiyi yaratan

Detaylı

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun.

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun. Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Bu broşür hakkında 3 Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

Okul öncesi aşıları Üç yaş dört aylık çocuklara yapılan aşılar için rehber

Okul öncesi aşıları Üç yaş dört aylık çocuklara yapılan aşılar için rehber [cover] Okul öncesi aşıları Üç yaş dört aylık çocuklara yapılan aşılar için rehber aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [page 2] Dünya genelinde, sağlık üzerinde en önemli etkiyi yaratan iki toplumsal

Detaylı

Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı

Detaylı

Teenage Immunisations (Turkish) [cover page] Ortaokul yaşındaki aşılar. aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur

Teenage Immunisations (Turkish) [cover page] Ortaokul yaşındaki aşılar. aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [cover page] Ortaokul yaşındaki aşılar aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [page 2] Dünya genelinde, sağlık üzerinde en önemli etkiyi yaratan iki toplumsal sağlık müdahalesi temiz su ve aşılardır.

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler

DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında 3 Başka neleri bilmem gerekiyor? 5 Şimdi ne yapmalıyım? 6 2 Domuz gribi

Detaylı

Page 1 NHS. Tuberculosis Turkish. Tüberküloz Tüberküloz - hastalık, tedavi ve korunma. aşılanma sağlığınızı korumanın en güvenli yolu

Page 1 NHS. Tuberculosis Turkish. Tüberküloz Tüberküloz - hastalık, tedavi ve korunma. aşılanma sağlığınızı korumanın en güvenli yolu Page 1 NHS Tuberculosis Turkish Tüberküloz Tüberküloz - hastalık, tedavi ve korunma. aşılanma sağlığınızı korumanın en güvenli yolu Page 2 Tüberküloz Tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı Benim Aşım Seni Korur kızamık ve boğmacaya karşı Kızamık Hem Federal Sağlık Dairesi, hem de doktorlar, anne babalara, yeni doğan bebeklerini kızamığa karşı korumak için, kızamık aşısı olmalarını tavsiye

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Infanrix hexa, kullanıma hazır enjektör ile enjeksiyon için süspansiyon hazırlamaya yarayan toz ve süspansiyon (Difteri (D), tetanoz (T), boğmaca (asellüler komponentleri)

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ: ( Lütfen uygun olan seçeneği

Detaylı

Yıllık grip aşısıyla ilgili bilgiler 2010 Yıllık grip aşısı

Yıllık grip aşısıyla ilgili bilgiler 2010 Yıllık grip aşısı Yıllık grip aşısıyla ilgili bilgiler 2010 Yıllık grip aşısı Grip Her kış ortalama on kişiden biri gribe yakalanmaktadır. Gribin sebebi, influenza virüsü de denilen grip virüsüdür. Grip insandan insana,

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT selimbuyukkurt@gmail.com WHO CDC ACOG Up To Date MedScape EKMUD KLİMİK KLİMUD Kaynaklar Ülke için kaynak oluştururken

Detaylı

KULLANMA TALİMATI NİMENRİX

KULLANMA TALİMATI NİMENRİX KULLANMA TALİMATI NİMENRİX 0.5mL IM enjeksiyon için toz içeren flakon ve çözücü içeren kullanıma hazır enjektör Meningokokal polisakkarit grup A, C, W-135 ve Y konjuge aşı Kas içine uygulanır. Etkin madde:

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü Sayı : B.10.1HSK.4.15.16.00 102/ 646 17/09/2012 Konu : Hepatit A Aşısı Uygulaması Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının Çocukluk Aşı Takvimine eklenen Hepatit A Aşısı Uygulaması ile

Detaylı

Aşı Karşıtlarının İddiaları ve Gerçekler

Aşı Karşıtlarının İddiaları ve Gerçekler Aşı Karşıtlarının İddiaları ve Gerçekler Dr. Alpay Azap AÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği https://www.verywellfamily.com/history-anti-vaccine-movement-4054321

Detaylı

CIPROFLOXACIN: Menengokok hastalığı bulaşmış olan bir kişi ile temas eden kimseler için antibiyotik

CIPROFLOXACIN: Menengokok hastalığı bulaşmış olan bir kişi ile temas eden kimseler için antibiyotik CIPROFLOXACIN: Menengokok hastalığı bulaşmış olan bir kişi ile temas eden kimseler için antibiyotik Ciprofloxacin, bazen menengokok hastalığına yakalanan kimselerle teması olan kişilere verilen bir antibiyotiktir.

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt.

Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt. Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt. Feyza Koç Ekim 2017 Bağışıklık Pasif Anneden bebeğe plesanta yoluyla antikor geçmesi Tam kan, plazma, eritrosit, trombosit ve immunglobulin verilmesi

Detaylı

AŞI HASTALIKTAN KORUR

AŞI HASTALIKTAN KORUR Tirol Eyaleti Aşı Kampanyası Tirol Eyaletinin bir hizmeti olarak, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Merciilerinin iş birliği ile düzenlenen öğrencilerin sağlık hekimleri tarafından okullarda gönüllü

Detaylı

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur.

Bakteriler, virüsler, parazitler, mantarlar gibi pek çok patojen hastalığın oluşmasına neden olur. Dr.Armağan HAZAR ZATÜRRE (PNÖMONİ) Zatürre yada tıbbi tanımla pnömoni nedir? Halk arasında zatürre olarak bilinmekte olan hastalık akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI Dok No: ENF.TL.15 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:Sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları tehlikeler ve meslek risklerine karşı korumak. 2.0 KAPSAM:Hastanede

Detaylı

Çocukluk ve gençlik çağında olunan aşılar

Çocukluk ve gençlik çağında olunan aşılar Information letter from the Norwegian Institute of Public Health No. 3 Last updated May 2010 www.fhi.no/publ/infoletter Çocukluk ve gençlik çağında olunan aşılar Ulusal aşılama programı Aşı yapmak niçin

Detaylı

4.0 Enfeksiyonların Önlenmesi

4.0 Enfeksiyonların Önlenmesi 4.0 Enfeksiyonların Önlenmesi Aşılama 7. Giriş (15 dak) 1. Derse başlarken öğrencilere hangi aşıları olduklarını sorun örneğin, çocuk felci, MMR, Verem veya herhangi bir tatil aşılanması oldularsa hangi

Detaylı

Çocukluk Çağı Aşılamaları. Doç. Dr. Güldane Koturoğlu

Çocukluk Çağı Aşılamaları. Doç. Dr. Güldane Koturoğlu Çocukluk Çağı Aşılamaları Doç. Dr. Güldane Koturoğlu Rutin Aşı Takvimi-2012 ÖNERİLEN RUTİN AŞI PROGRAMI-2012 Ulusal aşı programı DOĞUM 1. AYIN SONU 2. AYIN SONU 4. AYIN SONU 6. AYIN SONU HEPATİT B 1. Doz

Detaylı

AŞI RIZA BEYANI. Söz konusu aşı hakkında daha fazla sorunuz varsa lütfen aşı yapan doktorla görüşme imkanınızı kullanınız.

AŞI RIZA BEYANI. Söz konusu aşı hakkında daha fazla sorunuz varsa lütfen aşı yapan doktorla görüşme imkanınızı kullanınız. AŞI RIZA BEYANI Boostrix Polio Enjeksiyon için Kullanıma Hazır Enjektör içinde Süspansiyon (Difteri, tetanos, aselüler boğmaca ve poliomiyelit (inaktif) aşısı (adsorbe, indirgenmiş antijen içerik) LÜTFEN

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. İnsan rotavirus RIX4414 suşu (canlı atenüe)* en az 10 6.0 CCID 50

KULLANMA TALİMATI. İnsan rotavirus RIX4414 suşu (canlı atenüe)* en az 10 6.0 CCID 50 KULLANMA TALİMATI ROTARIX 1.5 ml oral süspansiyon içeren aplikatör Rotavirüs aşısı, canlı Ağız yoluyla uygulanır. *Etkin maddeler : 1 doz (1,5 ml) içeriği : İnsan rotavirus RIX4414 suşu (canlı atenüe)*

Detaylı

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi

TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi NSW Health Factsheet - Turkish TB ile HIV arasındaki bağlantı Bilgilendirme Belgesi The connection between TB and HIV Bu, Verem (TB) ve Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu na (AIDS) neden olan İnsanda

Detaylı

IMPFDIENST. Anne-Babalar ve Öğrenciler için Bilgilendirme Broşürü

IMPFDIENST. Anne-Babalar ve Öğrenciler için Bilgilendirme Broşürü IMPFDIENST Anne-Babalar ve Öğrenciler için Bilgilendirme Broşürü Aşi Hizmeti Değerli Anne - Babalar Sevgili Öğrenciler Aargau daki bütün okullarda iki yılda bir, okul doktorları ve kanton sağlık dairesi

Detaylı

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın * belli human papillom virüsleri neden olur TÜM INSANLARIN %80 i hayatları boyunca bunlarla temas eder HPV nedir ve neye yol

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon. Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon. Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Steril, Apirojen Etkin madde: Her flakonda 120 mg liyofilize belimumab Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TIENAM 500 mg I.V. enjektabl flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde(ler): Her bir flakon steril olarak 500 mg imipenem (imipenem monohidrat olarak) ve 500 mg silastatin (silastatin

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ANTHĐX 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 10 mg rupatadine eşdeğer 12,80 mg rupatadin fumarat bulunur. Yardımcı maddeler: Laktoz, mikrokristalin selüloz, kırmızı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VİTA B 250/250/1 mg enterik kaplı tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir enterik kaplı tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 500 mg okserutin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bağışıklığın Baskılanması Birincil İkincil B hücre hastalıkları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ

KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ www.vggm.nl KENDI ÜLKENIZE DÖNÜŞ Yıllardır Hollanda da yaşıyorsunuz, fakat kendi ülkenize döneceksiniz. Vücudunuz Hollanda nın koşullarına alışmış. Eskiden normal olarak yaptıklarınız,

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TIENAM 500 mg I.V. enjektabl flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde(ler): Her bir flakon steril olarak 500 mg imipenem (imipenem monohidrat olarak) ve 500 mg silastatin (silastatin

Detaylı

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler KITALARARASI GRİP SALGINI Aileniz ve sizin için önemli bilgiler Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, kıtalararası bir grip salgını olacağını öngörmektedirler. Bu broşürde grip salgını, bu ülkede ortaya çıkma

Detaylı

Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Röteln

Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Röteln Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Aydınlatma Kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruyucu aşı konusunda Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık, çok yaygın olan çeşitli

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Repevax - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Difteri, tetanoz, boğmaca (asellüler komponentleri), çocuk felci (inaktive edilmiş) aşısı (adsorbe

Detaylı

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58 Grip nedir? Grip, ya da tıbbi ismiyle influenza, her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olan influenza virüsünün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Detaylı

Özel Davraz Yaşam Hastanesi / Bebek İzlem Rehberi

Özel Davraz Yaşam Hastanesi / Bebek İzlem Rehberi Sevgili Anneler Bebeğinizi doğumdan sonra, ilk yarım saat ya da bir saat içinde emziriniz. İlk günler gelen süt (Ağız=Colostrum) bebekler için besleyici ve koruyucu özelliğe sahiptir. Bebeğiniz mutlaka

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BAĞIŞIKLAMA

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BAĞIŞIKLAMA SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BAĞIŞIKLAMA DR. ALPAY AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 23.09.2017 1 Türkiye deki hastaneler 23.09.2017 2 Türkiye deki sağlık

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

f D r. f akup İMREN Halk Sağlığı Müdürü

f D r. f akup İMREN Halk Sağlığı Müdürü T.C. VAN V A LİLİĞ İ Van Halk Sağlığı M üdürlüğü Sayı : 37.811.563-934/ 30/11/2015 Konu : Teklife Davet Kurumumuzun ihtiyacı olan (2) kalem AFİŞ VE BROŞÜR ALIMI işi için aşağıda yazılı ihtiyaç kalemleri,4734

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 29 Nisan 2015 17. Hafta (20-26 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 17. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ASACOL 4 g/100 ml enema Rektal yoldan kullanılır. Etkin madde: Her 100 ml de 4 g mesalazin içerir. Yardımcı maddeler: Ksantin zamkı, sodyum metabisülfit, sodyum benzoat ve saf su içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

Basiskele. Basiskele

Basiskele. Basiskele STOP DO NOT ENTER RESERVED PARKING Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, uygun doz aralıklarında en düşük maliyetle

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

Cebemyxine Göz Damlası

Cebemyxine Göz Damlası KULLANMA TALİMATI CEBEMYXINE göz damlası Göze damlatılır. Etkin Madde: 5 ml. damla; etkin madde olarak 17.000 IU neomisin sülfat, 50.000 IU polimiksin B sülfat içermektedir. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MUSCOFLEX 8 mg kapsül Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsülde 8 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mısır nişastası, magnezyum stearat, jelatin, sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

DOMUZ GRİBİ VE GEBELİK:

DOMUZ GRİBİ VE GEBELİK: TURKISH DOMUZ GRİBİ VE GEBELİK: Korunmanın ve bebeğinizi korumanın yolları Bu broşürde aşağıdaki konularda bilgi verilmektedir: gebelik sırasında kendinizi ve bebeğinizi korumanıza yardımcı olacak domuz

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol ve tartarik asit

Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol ve tartarik asit K U L L A N M A T A L İ M A T I HYCAMTİN TM i.v. liyofilize toz içeren enjektabl flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: %2 a/a mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, Makrogol 4000, Propilen glikol, Saf su

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: %2 a/a mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, Makrogol 4000, Propilen glikol, Saf su KULLANMA TALİMATI BALABAN %2 Pomad Haricen kullanılır. Etkin madde: %2 a/a mupirosin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, Makrogol 4000, Propilen glikol, Saf su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NEROX-B12, 30 ve 60 tabletlik blister ambalajlarda sunulan B vitamini kompleksidir.

KULLANMA TALİMATI. NEROX-B12, 30 ve 60 tabletlik blister ambalajlarda sunulan B vitamini kompleksidir. KULLANMA TALİMATI NEROX-B12 film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablet 250 mg B 1 vitamini, 250 mg B 6 vitamini ve 1 mg B 12 vitamini içerir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. OTIPAX %1 kulak damlası Dış kulak yoluna uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. OTIPAX %1 kulak damlası Dış kulak yoluna uygulanır. KULLANMA TALİMATI OTIPAX %1 kulak damlası Dış kulak yoluna uygulanır. Etkin madde: 15 ml şişe %1 (0.16 g) Lidokain hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum tiyosülfat, anhidröz etanol, saf su ve gliserol.

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler.

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Pandemik grip Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Bu broşürde neler yazılıdır? Bu broşürde grip pandemisi (dünya grip salgını) hakkında bilgiler verilmiştir. Dünya grip

Detaylı

MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır.

MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 500 mg etambutol HCl. Yardımcı maddeler: Nişasta, jelatin, magnezyum stearat, talk, koloidal silikon dioksit Bu ilacı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol sıvı kristalize olmayan (%70), gliserol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu aşıyı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu aşıyı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI PREVENAR 0.5 ml IM enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Pnömokokkal sakkarid konjuge aşı, adsorbe Kas içine uygulanır. Etkin maddeler: 2 mikrogram sakkarid şeklinde

Detaylı

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK AŞI ve SERUMLAR Dr. Sibel AK Bugün; Ak#f İmmünizasyon Bakteriyel Aşılar Viral Aşılar Aşı Takvimi Pasif İmmünizasyon Aşı Etkileşimleri Tanımlar İmmünite (Bağışıklık): Konağın, kendisinden farklı yapıya

Detaylı

KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu;

KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu; KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu; Kawasaki hastalığı sebebi bilinmeyen ateşli çocukluk çağı hastalığıdır. Nadiren ölümcül olur. Hastalık yüksek ateş, boğazda ve dudaklarda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: 10 mg rupatadin (fumarat şeklinde). Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, prejelatinize nişasta, mikrokristalin selüloz, kırmızı demir

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 0,5 ml lik her bir doz aşağıdakileri içerir: Hepatit A virüsü (GBM suşu)* (inaktive)**...80u***

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 0,5 ml lik her bir doz aşağıdakileri içerir: Hepatit A virüsü (GBM suşu)* (inaktive)**...80u*** KULLANMA TALİMATI AVAXIM 80U PEDİYATRİK 0,5 ml IM enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Kas içine uygulanır İnaktive Hepatit A Aşısı, adsorbe Etkin madde: 0,5 ml lik her bir doz aşağıdakileri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ADELEKS IM 4 mg/2 mi Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CEDAX'ın etkin maddesi seftibuten, ağızdan alınan, yarı-sentetik, üçüncü kuşak sefalosporin antibiyotiktir.

KULLANMA TALİMATI. CEDAX'ın etkin maddesi seftibuten, ağızdan alınan, yarı-sentetik, üçüncü kuşak sefalosporin antibiyotiktir. KULLANMA TALİMATI CEDAX Kapsül 400 mg Ağızdan alınır. Etkin madde: Seftibuten 400 mg Yardımcı madde(ler): Mikrokristalin selüloz, sodyum nişasta glikolat, magnezyum stearat ve titanyum dioksit. Bu ilacı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI GİSMOTAL 24 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül Ağızdan alınır. Etkin madde: Sulandırılmadan önce; her 100 gram toz, 787 mg trimebutin içerir. Sulandırıldıktan sonra; her

Detaylı

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ VE TANISI Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmüş ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. UROCARE 3 g saşe Ağızdan uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 3 gram fosfomisine eşdeğer 5.631 gram fosfomisin trometamol Yardımcı maddeler Portakal aroması, mandalina aroması, sakkarin, şeker içerir.

Detaylı

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Gebe Tespit Oranı (Yüzde) Gebelik sürecindeki riskli durumlarla ilgili oluşabilecek sorunları en aza indirmek için gebe sayısının tespit edilmesidir. İlgili

Detaylı

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT

İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT İNFLUENZA A H1N1 Nedir,nasıl bulaşır,tedavisi nedir? Bahçelievler Toplum Sağlığı Merkezi Aşı-Bulaşıcı Birimi Dr.Gülcan TURGUT H1N1 A (DOMUZ GRİBİ) TÜM DÜNYADA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR Hastalık ilk kez

Detaylı