MALİYET ANALİZİ. Dr. Emin KURTCEBE Denizli SMMM Odası Genel İdare Müdürü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MALİYET ANALİZİ. Dr. Emin KURTCEBE Denizli SMMM Odası Genel İdare Müdürü"

Transkript

1 MALİYET ANALİZİ Dr. Emin KURTCEBE Denizli SMMM Odası Genel İdare Müdürü

2 Maliyet Sistemleri Birim Maliyet Belirleme. Planlama ve Kontrol Fonksiyonu. Maliyet sistemleri yöneticilerin işletmenin başarısı için alacakları kararları denetler. Faaliyetlerin verimliliğini tespit etmek. Müşterilere ürün ve hizmet sağlamak.

3 Maliyet Nedir? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan veya dolaylı olarak yapılan masrafların tümüdür. Maliyet Analizi Maliyet analizi; bir malın veya hizmetin maliyetinin belirlenmesini, incelenmesini sağlayan bir analiz, bir hesaplama işlemidir.

4 Maliyet Analizinin Firmalara Sağladığı Faydalar Şirketin rekabet gücünü artırarak, her alanda (piyasada, satış rakamlarında vb.) büyümesini sağlar, Üretilen ürünün satış fiyatını belirlemekte başvurulacak en büyük yol göstericidir, Şirketin kârının ortaya çıkarılmasını sağlar, Katma değer yaratan ürünleri belirleme ve seçmede yardımcı olarak şirketi hangi ürünlerin daha fazla üretileceğini belirler.

5 MALİYET MUHASEBESİ NİN AMAÇLARI Üretilen mal ve hizmetlerin birim maliyetlerini ölçmek, Stokların değerlerini hesaplamak, Geleceğe yönelik planların yapılmasına yardımcı olmak, Giderlerin kontrolünü ve kalite standardını korumak koşulu ile imkanlar dahilinde maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak yöntemleri geliştirmek, Seçenekler arasında karar vermek durumunda olan yöneticilere maliyetle ilgili düzenli etkili ve güvenilir bilgiler vermek.

6 GERÇEK MALİYETİ BİLMEK NEDEN ÖNEMLİ? - KÂRLI ÜRÜNLERİ AYIRT ETMEK İÇİN - BAŞABAŞ NOKTASINI BELİRLEMEK İÇİN - FARKLI SEÇENEKLERİ KIYASLAMAK İÇİN - MALİYET AZALTMA FIRSATLARINI GÖRMEK İÇİN - GERÇEKÇİ BİR PLAN YAPABİLMEK İÇİN - STRATEJİK KARAR SÜRECİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN

7 MALİYET YAPISININ UNSURLARI Faaliyet hacmi ile ilişkisine göre maliyetler; değişken, sabit, ve karma maliyetler olarak üç başlık altında ele alınmaktadır. a. Sabit Maliyetler Faaliyet hacmi ne kadar artarsa artsın faaliyet hacmine bağlı olmayan ve sürekli toplam olarak sabit kalan maliyetlerdir. Sabit maliyetlere örnek olarak bina, makine, taşıt, personel, amortisman maliyetleri verilebilir. Belli bir faaliyet hacmi aralığında toplam sabit maliyetler değişmeyecektir. Ancak birim başına sabit maliyetler faaliyet hacmindeki değişmelere bağlı olarak azalıp artacaktır. b. Değişken maliyetler Üretim miktarındaki değişmelerle doğrudan doğruya ilişkili olan değişken maliyetler, üretim miktarı arttığında artar ve üretim miktarı sıfır olduğunda sıfır olurlar. Örnek olarak ise direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik işletme malzemesi, satış elemanı komisyonları vb. verilebilir.

8 Karma Maliyetler: Karma maliyetler; bünyelerinde hem sabit hem de değişken maliyetleri içeren maliyetlerdir. Karma maliyetler yarı değişken maliyetler olarak da adlandırılırlar. Hem sabit hem de değişken maliyet özelliği gösteren karma maliyetlerde faaliyet hacmi sıfır olduğunda sabit maliyete katlanılacak, faaliyet hacmi artığında karma maliyetler toplamda artacaktır. En güzel örneği tamir bakım maliyetidir. Üretim yokken tamir bakım departmanının maliyetleri arıza olmadığı için sabittir. Üretim başladığında ortaya çıkacak arızalarla beraber sabit olan tamir bakım maliyeti değişken hale gelecektir.

9 ÜRÜN MALİYETİ ve FİYATLAMA

10 MALİYET UNSURLARI Direkt İlk Madde Ve Malzeme Gideri Direkt ilk madde ve malzeme gideri; üretilen mamulün önemli bir parçasını oluşturan ve kolaylıkla tespit edilebilen maddelerdir. İlk madde ve malzeme giderleri teorik olarak bir ürünün üretiminde veya bir hizmetin yerine getirilmesinde kullanılan bütün hammadde maliyetlerini kapsar. Direkt İşçilik Gideri Mamul maliyetinin temel unsurlarından birisi de direkt işçilik giderleridir. Direkt işçilik gideri, üretilen mamullerle direkt ilişki kurulabilen tüm işçilik giderlerini kapsar. Genel Üretim Gideri Genel üretim gideri, direkt ilk madde ve malzeme gideri ile direkt işçilik gideri dışındaki bütün üretim giderlerini kapsamaktadır. Genel üretim gideri içerisinde birbirinden farklı gider türleri yer alır. Bunlardan bir kısmı değişken, bir kısmı sabit, bir kısmı da karma nitelik gösteren giderlerdir. Genel üretim giderlerinin bir kısmı zaman içerisinde düzensiz seyir gösterebilir. (Aydınlatma ve yakıt giderleri gibi). Genel üretim giderlerinin bir kısmının kesin tutarları ancak yıl sonunda belli olabilir. (Örneğin; bakım onarım maliyetleri gibi).

11 Temel Maliyet Sistemleri Safha Maliyeti Sipariş Maliyeti Yüksek maliyetli ve büyük hacimli ürünlerde kullanılır. Seri üretimden ziyade siparişe dayalıdır. Birçok maliyet doğrudan yüklenebilir. Sipariş Maliyeti Uygulamaları: Özel-sipariş matbaa, baskı işleri İnşaat yapımı Ayrıca Hizmet Sektöründe Kullanılır.

12 Sipariş Maliyeti Sistemi Direkt madde Genel üretim maliyeti (GİG) Her bir siparişe önceden tahmin edilen oranda yüklenir. SİPARİŞ Direkt işçilik

13 Temel Maliyet Sistemleri Safha Maliyeti Sipariş Maliyeti Her seferinde aynı, küçük, düşük maliyetli ürünlerde kullanılır. Seri üretim sürekli aynı ürün. Maliyet doğrudan ürüne yüklenemez. Safha Maliyeti Uygulanır : Petrokimya rafinerisi Boya üretimi Kağıt fabrikaları

14 Maliyet Unsurları İşyeri Kira Gideri, Telefon, İnternet, Elektrik, Doğalgaz ve Su giderleri, Personel Giderleri (Maaş, sigorta, vergi, yemek vb.) Ulaşım giderleri (Araç, yakıt, vergi, sigorta, bakım vb.) İşyeri sigorta, demirbaş, bakım-onarım gideri, Ar-Ge ve Pazarlama giderleri Sarf malzeme ve İkram giderleri Mesleki giderler (Üyelik, Eğitim, Abonelik vb.) Esas Faaliyete ilişkin giderler Sözleşmelerden doğan Damga Vergisi Kazanca ilişkin diğer Vergiler (Gelir, Kurumlar Vergisi vb.) SGK Primi SMMM Hizmet Gideri

15 MALİYET DÜŞÜRME Maliyet düşürme; Malın veya hizmetin kalitesini bozmaksızın, işletmenin elindeki kaynakların en rasyonel kullanımı sayesinde, işletme maliyetini oluşturan kalemlerden, hangilerinin ne düzeye kadar azaltılabileceğinin araştırılması ve maliyeti, en uygun yollarla, olabildiğince düşük düzeyde tutabilmektir. Vergi Muafiyetleri ve Vergisel Teşvikler, Sigorta Prim Destekleri, İşgücü Destekleri, Diğer Devlet Destekleri

16 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Programdan Hangi İşverenler Yararlanabilirler? Mevcut düzenlemeler kapsamında; sayılı İş Kanunu veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4/a. maddesine tabi olarak en az iki sigortalı çalışanı bulunan, - Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler, kamunun payının % 50 nin altında olduğu iktisadi teşekküller, v.b. işverenler -işbaşı eğitim programlarından faydalanabilmektedir. Programa Kimler Katılabilirler? İşbaşı eğitim programına katılmak için gerekli şartlar; -15 yaşını doldurmak, - Kuruma kayıtlı olmak - İşsiz olmak Ön lisans dahil üniversite öğrencisi olanlar da programa katılabilir. Ancak; - işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olanlar ile, - programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programı düzenleyecek olan işverenin çalışanı olan kişiler, bu işveren ile düzenlenecek olan işbaşı eğitim programına katılamamaktadırlar.

17 Programa Katılacak Kişiler Nasıl Belirlenir? Program düzenlemek isteyen işverenler programa katılacak kişileri doğrudan kendileri seçerek program düzenleyebilirler. Eğer işverenler tarafından program düzenlenecek kişi bulunamamışsa ve Kurumumuzdan katılımcı talep edilmişse kendilerinin belirlemiş olduğu özel şartları taşıyan kişiler arasından işverene yönlendirilen katılımcı adaylarından işveren istediğini seçerek program düzenleyebilirler. Programın Süresi Ne Kadardır? İşbaşı Eğitim Programı en fazla 160 fiili gün olarak düzenlenebilir. Program; günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir. Yani günde en az beş saat olması durumunda haftada bir gün bile program düzenlenmesi mümkündür. Bunun yanı sıra İl Müdürlüğünce uygun görülmesi halinde vardiyalı olarak çalışılan işyerlerinde normal mesai saatleri dışında da program düzenlenmesi mümkündür.

18 Programın İşverene Faydaları Nelerdir? İşverenler, programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişiyi işbaşında görme ve mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip olmakta ve bu sayede doğru işçiyi seçme imkanına kavuşarak hem işçi arama maliyetlerinden kurtulmakta hem de işçi ararken zaman kaybetmemektedir. Diğer yandan program kapsamında işverenlerin herhangi bir maddi yükümlülüğünün olmaması işverenlere işgücü maliyet avantajını da sağlamaktadır. Programın Katılımcıya Faydaları Nelerdir? İşbaşı Eğitim Programı katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunmaktadır. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde (1.300 TL) gelir elde etme imkanı da verilmektedir. Halen günlük 50 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Diğer yandan üniversite öğrencilerinin program süresince burs veya öğrenim kredileri kesilmediğinden öğrenciler burs veya kredilerini almaya devam edebilmektedirler. Ayrıca program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri Kurum tarafından karşılanarak katılımcıların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanmaktadır.

19 Programa Katılan Kişilerin İstihdam Edilmesi Durumunda Sağlanan Teşvikler Nelerdir? tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. 30 yaşından büyüklerin istihdam edilmesi durumunda ise, katılımcının cinsiyetine göre 6 aydan 30 aya kadar işveren sigorta primi İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, Programa katılan kişilere İŞKUR un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı getirilmektedir.

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI BİLGİ NOTU

TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI BİLGİ NOTU 1- İşbaşı Eğitim Programı Nedir? Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından birisi olan İşbaşı Eğitim Programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ ARALIK 2018

SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ ARALIK 2018 SAĞLIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK FAALİYETLERİMİZ ARALIK 2018 SUNUM PLANI İşbaşı Eğitim Programları Mesleki Eğitim Kursları 2 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI PROGRAMIN AMAÇLARI Programın temel amacı; mesleki deneyimi veya

Detaylı

Not: 01.01.2014 yılından itibaren Asgari Ücrette yaş kriteri kaldırılmıştır.

Not: 01.01.2014 yılından itibaren Asgari Ücrette yaş kriteri kaldırılmıştır. 2016 YILI PRATİK BİLGİLERİ ASGARİ ÜCRETLER 16 Yaşından Büyükler için 1.647,00 (01.01.2016-31.12.2016) Not: 01.01.2014 yılından itibaren Asgari Ücrette yaş kriteri kaldırılmıştır. PRİME ESAS KAZANÇ TABAN

Detaylı

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI Hayri Ünal*, Özgül Yaman** * Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü, İstanbul ** İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu BİL

Detaylı

İşbaşı Eğitim Programı

İşbaşı Eğitim Programı TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı Fahri ACAR Şube Müdürü İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü TUZLA HİZMET MERKEZİ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin

Detaylı

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir.

ASGARİ ÜCRET. 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. ASGARİ ÜCRET 2013 yılında dönemler itibariyle uygulanacak asgari ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. A- 2013 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 4857 sayılı İş Kanunu nun 39 uncu maddesi uyarınca,

Detaylı

1. Ürün ve hizmet maliyetini hesaplamak 2.Maliyet kayıtları yapmak

1. Ürün ve hizmet maliyetini hesaplamak 2.Maliyet kayıtları yapmak Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Önkoşulları Ders ile Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim-Öğretim Ortamı

Detaylı

İŞ BAŞI EĞİTİM KURSLARI VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI

İŞ BAŞI EĞİTİM KURSLARI VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI İŞ BAŞI EĞİTİM KURSLARI VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ ERSİN UMDU E. SGK MÜFETTİŞİ İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANI ersinumdu@gmail.com İşbaşı Eğitim Programı Nedir? Kurumumuz tarafından işsizliğin azaltılmasına

Detaylı

İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ

İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ İŞGÜCÜ PİYASASI RAKAMLARI TÜRKİYE 2014 TÜRKİYE 2015 İZMİR 2014 İZMİR 2015 İŞGÜCÜ 28.786.000 29.678.000 1.746.000 1.745.000 İSTİHDAM 25.933.000

Detaylı

2016 ASGARİ ÜCRET VE İŞVERENE MALİYETİ

2016 ASGARİ ÜCRET VE İŞVERENE MALİYETİ 2016 ASGARİ ÜCRET VE İŞVERENE MALİYETİ 2016 yılı asgari ücret açıklandı. 2016 Yılı için brüt asgari ücret tutarları nın belirlenmesi ile birlikte işverenlerin 01.0 1.2016-31.12.2016 yılında bir işçi için

Detaylı

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlayan: Belma ÇEŞNİAL İş ve Meslek Danışmanı

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlayan: Belma ÇEŞNİAL İş ve Meslek Danışmanı İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Hazırlayan: Belma ÇEŞNİAL İş ve Meslek Danışmanı İŞKUR dan İşverenler için KAÇIRILMAYACAK FIRSAT İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde

Detaylı

687 sayılı KHK kapsamında İstihdam için sağlanan Teşvikler (İŞKUR)

687 sayılı KHK kapsamında İstihdam için sağlanan Teşvikler (İŞKUR) 7 Şubat 2017 de TOBB koordinasyonunda düzenlenen Türkiye Ekonomik Şurası nda ülkemiz genelinde bir Milli İstihdam Seferberliği başlatılmıştır. Bu kapsamda 9 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete de ilan edilen

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GELMİŞ GEÇMİŞ EN KOLAY, EN PRATİK, EN KAPSAMLI, EN AZ PROSEDÜR İÇEREN, UYGULAMASI EN KOLAY, İSTİHDAM

Detaylı

İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER

İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER İŞKUR TARAFINDAN SUNULAN HİZMETLER AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI İŞGÜCÜ PİYASASI RAKAMLARI TÜRKİYE 2015 TÜRKİYE 2016 İZMİR 2015 İZMİR 2016 İŞGÜCÜ 28.786.000 29.678.000 1.746.000 1.745.000

Detaylı

İŞKUR ANTALYA DEVLET DESTEKLERİ ZİRVESİ

İŞKUR ANTALYA DEVLET DESTEKLERİ ZİRVESİ İŞKUR ANTALYA DEVLET DESTEKLERİ ZİRVESİ 23.05.2017 1 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin mesleki deneyim ve tecrübe kazanmalarını sağlayan geliştirilmiş

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 SUNUM PLANI İşe Yerleştirme Hizmetleri İstihdam Teşvikleri Kısa Çalışma Ödeneği 2 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ 3 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ İş arayanların kayıtlarının

Detaylı

2011 VS 1321-1. şağıdakilerden hangisi hizmet üretimi yapan işletmelerinin sunduğu hizmete ilişkin maliyetlerini kaydetmesinde kullandığı hesaplardan biridir? ) Hizmet Üretim Giderleri Yansıtma B) Direkt

Detaylı

T.C. MERSİN VALİLİĞİ ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

T.C. MERSİN VALİLİĞİ ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ T.C. MERSİN VALİLİĞİ ÇALIŞMA HAYATINDA MİLLİ SEFERBERLİK İSTİHDAM TEŞVİKLERİ 687 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE GETİRİLEN TEŞVİK UYGULAMASI: 09.02.2017 TARİH 29974 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK

Detaylı

2016 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR

2016 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2016 YILINDA BELİRLENEN ASGARİ ÜCRET VE ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN HESAPLAMALAR 2016 yılında uygulanacak olan asgari ücret tutarları, 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu 2018 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin mesleki deneyim ve tecrübe

Detaylı

2015 Yılında Yapılan Değişiklikler

2015 Yılında Yapılan Değişiklikler T.C. KAYSERİ VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU İHALE KANUNU EĞİTİMİ 2015 Yılında Yapılan Değişiklikler İhalelerin 3 yıllık olarak yapılması Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin,

Detaylı

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi I- GİRİŞ 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun(1) un 1. maddesinin numaralı fıkrasında, her yıl Temmuz ayının 1 inden 20 sine kadar (20

Detaylı

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli?

İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? İşletme Sahipleri Neleri Bilmeli? MALİ KONULARDA NELERİ BİLMELİ b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zor 1- İlk defa İşe başlayacak mükellefler

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı I. 5746 sayılı Kanundaki Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması - Kamu personeli hariç

Detaylı

İŞVERENLERE YÖNELİK SİGORTA PRİM DESTEKLERİ

İŞVERENLERE YÖNELİK SİGORTA PRİM DESTEKLERİ 4857 ENGELLİ ÇALIŞAN TEŞVİKİ 5510 - %5 İŞVEREN SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ 5921 İŞSİZLİK SİGORTASI ALANIN İSTİHDAMI TEŞVİKİ 6111 İSTİHDAM TEŞVİKİ 6661 ASGARİ ÜCRET 100 TL DEVLET DESTEĞİ 4857 - İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM

Detaylı

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER. - İşsizlik sigortası nedir?

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER. - İşsizlik sigortası nedir? İŞSİZLİK ÖDENEĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER - İşsizlik sigortası nedir? İşsizlik sigortası; bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

6111 S.K. İle Düzenlenen İstihdam Teşviği ve İş-Kur İşbaşı Eğitim Programı

6111 S.K. İle Düzenlenen İstihdam Teşviği ve İş-Kur İşbaşı Eğitim Programı 6111 S.K. İle Düzenlenen İstihdam Teşviği ve İş-Kur İşbaşı Eğitim Programı Bu yayın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti nin mali katkısıyla hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca Ekonomistler

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü YASAL DAYANAK Artı İstihdam Teşviki 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun geçici 17 inci maddesi 2017/10 sayılı Genelge BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına...

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... KÜLTÜR Geçmiş davranışlar Kültür Gelecekteki davranışlar (Bozkurt, V. (2005), Değişen Dünyada Sosyoloji, 3, Aktüel Yayınları,

Detaylı

GENEL MUHASEBE DERSİ. Tutulacak Defterleri Düzenlemek

GENEL MUHASEBE DERSİ. Tutulacak Defterleri Düzenlemek GENEL MUHASEBE DERSİ Dersin Modülleri Fatura ve Fatura Yerine Geçen Belgeler Muhasebede Kullanılan Belge ve Bildirgeler Ticari Defterler Kazandırılan Yeterlikler Fatura veya fatura yerine geçen belgeleri

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. TANIM Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Otomotiv mühendisinin görevleri makine mühendisinin

Detaylı

ÇANAKKALE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİKLER 2018

ÇANAKKALE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİKLER 2018 ÇANAKKALE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİKLER 2018 1 TEŞVİKLER İLAVE İSTİHDAM - 7103 (4447 sayılı kanun geçici 19. madde) KADIN, GENÇ VE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLANLARA YÖNELİK TEŞVİK BİR SENDEN

Detaylı

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI II. ÖZÜRLÜ İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARA YÖNELİK İSTİHDAM TEŞVİKİ

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

EĞİTMEN & EĞİTİM YERİ EĞİTİM PROGRAMININ AMACI

EĞİTMEN & EĞİTİM YERİ EĞİTİM PROGRAMININ AMACI 2016 EĞİTMEN & EĞİTİM YERİ Eğitmen: SMMM Mücahit YALÇIN Eğitimin Yapılacağı Yer: Eğitim,Bilge Eğitim Kurumları Kadıköy adresinde yapılacaktır. Adres: Osmanağa Mah. Yoğurtçu Şükrü Sokak No:35 Kadıköy/İST.

Detaylı

Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Ofisi Erasmus Plus Programı 16 Mart 2016 Çarşamba

Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Ofisi Erasmus Plus Programı 16 Mart 2016 Çarşamba Uluslararası İlişkiler ve Erasmus Ofisi Erasmus Plus Programı 16 Mart 2016 Çarşamba Genel Olarak Erasmus Kimdir? Hümanizm akımının öncülerinden ve önemli temsilcilerinden olan Erasmus, Avrupa nın ortak

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER

İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER TÜRKİYE İŞ KURUMU Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER 19 Aralık 2014-Antalya İŞGÜCÜ PİYASASININ GENEL GÖRÜNÜMÜ Uluslararası Para Fonu (IMF) ve TÜİK verilerine göre,

Detaylı

- Bir kısmının geçici süre ile yürürlükte olacağı, bir kısmının ise devamlı olduğu,

- Bir kısmının geçici süre ile yürürlükte olacağı, bir kısmının ise devamlı olduğu, 1. Giriş Çeşitli tarihlerde yapılan çok sayıda yasal düzenlemeyle, çoğu birbiriyle örtüşecek şekilde istihdam teşvik ve destekleri getirilmiştir. Bu destek ve teşviklere bakıldığında; - Bir kısmının geçici

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) İSTİHDAM TEŞVİKLERİ Mehmet CANDAN Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. MALULLÜK, YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTALARI PRİM ORANININ İŞVEREN HİSSESİNDEN YAPILAN BEŞ PUANLIK İNDİRİM UYGULAMASI

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü

İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü İstihdam Seferberliği Ekrem GÜLCEMAL Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kanuni Teşviklerden Yararlanma Sayıları TEŞVİK AÇIKLAMA İŞYERİ SAYISI SİGORTALI SAYISI TEŞVİK TUTARI 5510 Malullük, Yaşlılık Ölüm Sigortası

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 2 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

3+1 MODELİ İLE İŞBAŞINDA EĞİTİM UYGULAMASI. baskent.edu.tr

3+1 MODELİ İLE İŞBAŞINDA EĞİTİM UYGULAMASI. baskent.edu.tr 3+1 MODELİ İLE İŞBAŞINDA EĞİTİM UYGULAMASI 3+1 Modeli Başkent Üniversitesi Kazan Meslek Yüksekokulu, öğrenci almakta olduğu tüm programlarını günümüz şartlarına uyarlayarak kamu ve özel sektöre nitelikli

Detaylı

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? 15 erol gu?ner:layout 1 11/9/10 3:18 PM Page 203 EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYEN İŞÇİ HER İŞYERİNDEN BU SEBEPLE AYRILIP KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ? Erol GÜNER* I. GİRİŞ: Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Mevzuatında

Detaylı

TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR TÜM YÖNLERİYLE HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Erol GÜNER* 26* I.GİRİŞ: Bazı işlerde, özellikle karayollarında, demiryollarında hareket halindeki araçlarda

Detaylı

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir?

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? 1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? a) Bütçeleme b) Finansman c) Yatırım d) Kar e) Finansal Yönetim 2) Faaliyetlerden

Detaylı

Mesleki Eğitim ve Yeterlilik Belgesi. Murat KARAMIZRAK İş Güvenliği Uzmanı Mart 2016

Mesleki Eğitim ve Yeterlilik Belgesi. Murat KARAMIZRAK İş Güvenliği Uzmanı Mart 2016 Mesleki Eğitim ve Yeterlilik Belgesi Murat KARAMIZRAK İş Güvenliği Uzmanı Mart 2016 Mesleki Eğitim Yeterlilik Dayanak: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu 6331

Detaylı

D S M M M O DİYARBAKIR SERBEST MUHASEBECİ M A L İ M Ü Ş A V İ R L E R O D A S I Chamber Of Certified Public Accountants of Diyarbakır

D S M M M O DİYARBAKIR SERBEST MUHASEBECİ M A L İ M Ü Ş A V İ R L E R O D A S I Chamber Of Certified Public Accountants of Diyarbakır 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Göre 2018 YILINDA UYGULANACAK TEŞVİKLER VE YAPILACAK DİĞER ÇALIŞMALAR 1. İlave İstihdam Teşviki 2. Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki 3. Kadın Genç ve Mesleki

Detaylı

TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ

TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı 5746 Sayılı Kanun Teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerine yönelik, teminatsız ve geri ödemesiz bir hibe destek programı Programın

Detaylı

Hesap Kodu. Ekonomik Kodu 9.431.097,12 4.572.529,30 70.282,00 0,00 0,00 1.570,00 0,00 120.000,00 172,27 14.230.062,39 66.514,75 137.882,51 8.

Hesap Kodu. Ekonomik Kodu 9.431.097,12 4.572.529,30 70.282,00 0,00 0,00 1.570,00 0,00 120.000,00 172,27 14.230.062,39 66.514,75 137.882,51 8. TABLO. // Tarihi itibariyle yapılan işlemleri kapsamaktadır. Kurum :. Adı B o r ç A l a c a k Muhasebe Birimi Banka Hesabı..,..,, Vadeli..,..,., Tübitak Özel larına İlişkin Banka Hesabı BAP Özel larına

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 3204-1. Belirli ekonomik sorunların çozumüne veya bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye dönük politikaların oluşturulma sürecine ne ad verilir? ikıiso GiRiş 5. şağıdakilerden hangisi ekonomik

Detaylı

YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI R A P O R 08/25-26-27-28 15 TEMMUZ 2008 5

YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI R A P O R 08/25-26-27-28 15 TEMMUZ 2008 5 YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI 5 YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI Giriş ve Yasal Düzenleme: Vergi Usul Kanununda, Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satışından doğan kar ve yine amortismana tabi iktisadi

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: AB mobilya üretim işletmesi maliyetlerini, normal maliyet, fiili maliyet ve

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Eylül 2004 tarihinde sona eren döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Eylül 2004 tarihinde sona eren döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar tarihinde 1. Dönemin Tüm Amortisman Giderleri İle İtfa ve Tükenme Payları tarihinde sona eren ara döneme ait amortisman giderleri ile itfa ve tükenme payları aşağıdaki gibidir (milyon TL) : a) Amortisman

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, ön lisans ve lisans programlarına devam eden öğrencilerin Karabük Üniversitesi ndeki

Detaylı

MOBİLYA ÜST YÜZEY İŞLEMCİSİ

MOBİLYA ÜST YÜZEY İŞLEMCİSİ TANIM Mobilyaları, fırça veya tabanca kullanarak boya, cila, lake veya polyester ile kaplayan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - İşe uygun, istenilen renk örneklerini hazırlar, -

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Haziran 2004 tarihinde sona eren altı aylık ara döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Haziran 2004 tarihinde sona eren altı aylık ara döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar tarihinde 1. Dönemin Tüm Amortisman Giderleri İle İtfa ve Tükenme Payları tarihinde amortisman giderleri ile itfa ve tükenme payları aşağıdaki gibidir (milyon TL) : a) Amortisman giderleri 4,811,406 b)

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş.

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 2013 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San AŞ 01 Ocak - 30 Eylül 2013 Dönemi - Yönetim ve Denetim Kurulu 3 - Temettü Politikası 3 - Risk Yönetim Politikaları 4 - Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana Gelen Önemli

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI

Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI Aktif işgücü hizmetleri, İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler Kadri KABAK İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadri.kabak@iskur.gov.tr

Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler Kadri KABAK İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadri.kabak@iskur.gov.tr Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler Kadri KABAK İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü kadri.kabak@iskur.gov.tr 28 Nisan 2015 İşgücü Piyasasının Fotoğrafını Çekiyoruz! Yılda en az 2 kez, tüm

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2015-30.6.2015 ile 1.7.2015-31.12.2015 tarihleri

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü. Erhan ÇAVUŞ Sosyal Güvenlik İl Müdürü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü. Erhan ÇAVUŞ Sosyal Güvenlik İl Müdürü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü İŞVERENLERE VERİLECEK ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ Erhan ÇAVUŞ Sosyal Güvenlik İl Müdürü 6661 ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 6661 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Litvanya ya ihracat yapan 208 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

İzmir SMMMO. dayanışma. Ömer AKBAŞ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

İzmir SMMMO. dayanışma. Ömer AKBAŞ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 5510 SAYILI KANUNUN 4/A MADDESİNE GÖRE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARIN, AYLIK GÜN SAYISINA (28, 29, 30 VE 31 GÜN ÇEKEN AYLAR) GÖRE ÜCRET HESAPLANMASINDA YAŞANAN SORUNLAR Devletler, toplumun kamusal ihtiyaçlarının

Detaylı

DEHA EĞİTİM KURUMLARI

DEHA EĞİTİM KURUMLARI SORU 1 (50 puan) A üretim işletmesinin ve 01.03.2013 te faaliyete başlayan fabrikasının Mart ayında gerçekleşen bazı işlemleri aşağıdaki gibidir. 1. 01.03.2013 te %18 KDV dahil 354.000 TL lik ilk madde

Detaylı

İŞKUR; İşgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak, İş ve meslek danışmanları aracılığı ile işveren danışmanlığı yapmak, işe yerleştirmede

İŞKUR; İşgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak, İş ve meslek danışmanları aracılığı ile işveren danışmanlığı yapmak, işe yerleştirmede 1 İŞKUR; İşgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak, İş ve meslek danışmanları aracılığı ile işveren danışmanlığı yapmak, işe yerleştirmede aracılık yapmak, İşverenin zor anlarında destek sunmak gibi

Detaylı

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... 1 Dr. Can Fuat GÜRLESEL Bursa ili genelinde faaliyet gösteren ilk 250 büyük firmanın tespitine yönelik 2004 araştırması sonuçlanmıştır. Sonuçlar; araştırmanın künyesi,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

444 4 908 www.rasyotek.com.tr İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işverenlerin programa katılan kişileri işbaşında görüp, meslek becerilerini gözlemleme şansına sahip oldukları bir teşvik

Detaylı

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI VE PROGRAMI TAMAMLAYANLAR İÇİN SGK PRİM TEŞVİKİ UYGULAMASI

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI VE PROGRAMI TAMAMLAYANLAR İÇİN SGK PRİM TEŞVİKİ UYGULAMASI İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI VE PROGRAMI TAMAMLAYANLAR İÇİN SGK PRİM TEŞVİKİ UYGULAMASI 12.02.2016 tarih 29622 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişiklikleri yazı metnine işlenmiştir. 6645

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire Başkanlığı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire Başkanlığı T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire Başkanlığı SAYI: B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII-031-101810 KONU: Yemek paraları

Detaylı

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP)

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Son ürün talebi bağımsız ve oldukça kararlıdır. Fakat aynı anda birden fazla değişik ürün üretilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan malzeme miktarları

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2018 ANKARA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2018 ANKARA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ Ferhat KOCAER İş ve Meslek Danışmanı İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2018 ANKARA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İçerik İŞKUR VE İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI 2018 TEŞVİKLER 2 İŞKUR VE İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP) İşkur

Detaylı

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU KIRIKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜ } Türkiye İş Kurumu 2003 tarihinde 4904 sayılı kanun ile kurulmuştur. } 665 sayılı KHK ile Bölge Çalışma Müdürlükleri

Detaylı

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU Cengiz AYDEMİR * Ahmet ADIGÜZEL ** I-GİRİŞ Fiili çalışma karşılığı olmayan sigorta olarak da nitelendirebileceğimiz isteğe bağlı sigortalılık sosyal güvenlik reformu

Detaylı

İSTATİSTİK 1 (2015-2016 BAHAR YARIYILI) 6. Hafta Örnek soru ve cevapları

İSTATİSTİK 1 (2015-2016 BAHAR YARIYILI) 6. Hafta Örnek soru ve cevapları İSTATİSTİK 1 (2015-2016 BAHAR YARIYILI) 6. Hafta Örnek soru ve cevapları Soru 1: Yapılan bir çalışma sonucunda yetişkinlerin günde ortalama 6.9 saat uydukları tespit edilmiştir. Standart sapmanın ise 1.2

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 11/03/2014 Toplantı Sayısı : 383 Karar Sayısı : 3243 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3243- Yönetmelik Komisyonu tarafından incelenen, Ankara Üniversitesi Kısmi Zamanlı Öğrenci (KZÖ)

Detaylı

SGB. ENERJİ Strateji RAPOR. ETKB 2012 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu. Ocak- Haziran 2012 Dönemi Bütçe Gerçekleşme Sonuçları

SGB. ENERJİ Strateji RAPOR. ETKB 2012 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu. Ocak- Haziran 2012 Dönemi Bütçe Gerçekleşme Sonuçları SGB ENERJİ Strateji T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı RAPOR ETKB 2012 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu Bakanlığımız 2012 yılı birinci altı aylık dönemine

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

G E N E L G E ( 2007 / 8 )

G E N E L G E ( 2007 / 8 ) T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sayı : B.13.2.SSK.5.01.07.00.IX.031-61220 29/01/2007 Konu : 2007 Yılı Gelir ve Aylık Artışları. G E N E L G E ( 2007 / 8 ) 29/12/2006 tarih, 26391 (Mükerrer) sayılı

Detaylı

İstihdam Politikaları ve Çalışmaları

İstihdam Politikaları ve Çalışmaları İstihdam Politikaları ve Çalışmaları Kadri KABAK İl Müdürü Elektronik Posta: kadri.kabak@iskur.gov.tr İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Temel Misyon İşveren odaklı politikalar ile işverenlerin aradıkları

Detaylı

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU

T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KILAVUZU T.C. İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ STAJ KILAVUZU STAJ KILAVUZU I. GENEL İLKELER 1 Mühendislik ve Tasarım Fakültesi ne bağlı Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinin stajlarının amacı, İstanbul Ticaret

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 TEMMUZ 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ SAYI-7 2015 İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ENDEKSLERİ ANA ENDEKS İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ BİLEŞİK ENDEKSİ İnşaat malzemeleri sanayinde ölçülen faaliyet, güven ve beklentilerin

Detaylı

ISPARTA ÇALIŞMA ve İŞKURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ. İşbaşı Eğitim Programları

ISPARTA ÇALIŞMA ve İŞKURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ. İşbaşı Eğitim Programları ISPARTA ÇALIŞMA ve İŞKURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ İşbaşı Eğitim Programları PROGRAM DÜZENLENECEK ALANLAR İşbaşı Eğitim Programlarında vasıf gerektiren alanlarda işbaşı eğitim programı düzenlenebilir. Herhangi bir

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE HİJYEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE HİJYEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ İŞLETMELERDE HİJYEN MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları

YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları YÖNETİM MUHASEBESİ ve Uygulamaları Prof. Dr. Gürbüz GÖKÇEN Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Hakan ÇELENK Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Kafkas Üniversitesi

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ZEMİN SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ (SİLİNDİR) OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ

İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ İŞ BAŞI EGİTİM PROGRAMINI TAMAMLAYAN KİŞİLERİ ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ GETİRİLDİ Gökhan BEDİR 50 * ÖZ Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun un 28. maddesiyle 4447 sayılı İşsizlik

Detaylı