YETİŞTİRİCİLİKTE, ÜRETİM ARTIŞIYLA BİRLİKTE HAYVAN SAĞLIĞININ KORUNMASI KONUSUNDA YENİ ARAYIŞLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YETİŞTİRİCİLİKTE, ÜRETİM ARTIŞIYLA BİRLİKTE HAYVAN SAĞLIĞININ KORUNMASI KONUSUNDA YENİ ARAYIŞLAR"

Transkript

1 SAĞLIKLI VE GÜVENLİ YETİŞTİRİCİLİK

2 YETİŞTİRİCİLİKTE, ÜRETİM ARTIŞIYLA BİRLİKTE HAYVAN SAĞLIĞININ KORUNMASI KONUSUNDA YENİ ARAYIŞLAR Ruminantlar tükettikleri organik besinlerin %50 sinden fazlasını rumende sindirirler. Bitkisel materyaller rumende, bakteri, protozoon ve anaerobik mantarların etkisiyle fermente edilir. Rumendeki mikroorganizma topluluğu, geviş getirenlerin bazı bitki toksinlerine karşı dayanıklılığını artırırken, oluşan fosfor ve sülfür gibi inorganik minerallerin kullanılabilmesini sağlar. Rumende sentezlenen mikrobiyel protein, abomazum ve ince bağırsaklara geçerek burada enzimatik sindirime uğrar. Kalın bağırsakta da az miktarda mikrobiyal sindirimin varlığından söz edilmektedir. Geviş getirenler bu sayede, insanlar tarafından değerlendirilemeyen selülozu et ve süte çevirerek insanlığın yararına sunmaktadır. Gün geçtikçe artan dünya nüfusunun beslenmesinde, hayvansal üretimin önemli rolü vardır. Hayvansal üretimin artırılması araştırmacıların üzerinde çalıştığı önemli bir konu olmuştur. Bu amaçla hormon ve benzeri maddelerin yemlerle kullanımı gündeme gelmiştir. En önemli grubunu iyonofor antibiyotiklerin oluşturduğu, monensin, lasolocid, lysocellin, salinamisin, tetranasin gibi pek çok madde, rumende fermentasyon olaylarını geliştirmek için kullanılmaktadır. İyonofor olmayan antibiyotikler, proteaz ve deaminaz inhibitörü bileşenler de bu amaçla kullanılmaktadır. Araştırmalarda bu maddelerin hayvanlar üzerine olumlu etkileri olduğu ancak et ve süt üzerinde kalıntı bırakması nedeniyle insan sağlığı için sorun teşkil ettiği bildirilmiştir. Bu nedenle, son yıllarda yem endüstrisinin katkı maddesi olarak antibiyotik kullanımını azaltmak için tüketici baskısıyla, antibiyotik büyütme faktörlerinin pek çoğu Avrupa Birliği nce yasaklanmıştır. Böylece hayvancılık endüstrisi, yemde antibiyotiklerin fonksiyonlarını yerine getirebilecek alternatif maddeleri araştırmak zorunda kalmıştır. Bu çerçevede, canlı bakteri, maya ve mantarlar üzerine yapılmış pek çok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Probiyotikler; bağırsağın mikrobiyel dengesini geliştirerek konakçı hayvanda yararlı etkiler oluşturan, canlı mikrobiyel yem katkı maddeleridir. Hayvanın direncini ve yemden yararlanmayı artırmak için rumene verilen canlı mikroorganizma kültürleri olan probiyotiklerin bu yararlı etkileri sindirim sistemindeki spesifik mikroorganizmaları stimüle etmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu stimüle edici faaliyet sindirimi iyileştirmekte, besin maddelerinin emilimini artırır ve rumendeki fonksiyon bozukluklarını engellemektedir.

3 Yetiştiricilik sürecinde birçok faktör hayvanlarda strese neden olmaktadır. Nakliye, ani yem değişikliği, kaba yeme geçiş, aşırı sıcak ve soğuk, iklim değişiklikleri, doğum vb durumlar hayvanları genel anlamda strese sokmakta ve başta sindirim sistemi olmak üzere hayvanın direncini etkilemektedir. Canlı vücudunda serbest iyonlar-serbest radikaller 1 vardır. Bunlar hücrelerin normal çalışmasını engeller. Normal şartlarda bağışıklık sistemi bu problemin önüne geçer. Ancak stres durumunda bu serbest iyonların salınımı artar ve hücresel düzeyde problemler başlar. Bu durumun yetiştiricilikte oluşturduğu en önemli problem; sindirim kanalından emilimin yeterli olmaması ile verimin düşmesi şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte, stres sindirim kanalındaki bakteri populasyonunu düzenleyici mekanizmayı değiştirirken, kortikosteroid salınımını artırır, müsin salınımını azaltır. Bu da enerji kaynağı olarak müsini kullanan anaerobik bakteri sayısının azalmasına ve koliform bakteri sayısının artmasına neden olur. Sonuçta aşırı üreyen zararlı bakteriler sindirim kanalındaki hedef hücrelere tutunarak sayıca artar ve patojenite oluşturur (Karaayvaz, B. K., Alçiçek A. Ruminantlarda probiyotik kullanımının rumen parametrelerine etkisi; Sarıpınar, D., Sulu, N. Ruminantlarda probiyotiklerin kullanımı ve rumene etkileri, 2005) 1 Organizmada oksidasyon reaksiyonları sonucu ortaya çıkan ve hasara sebep olan reaktif oksijen partikülleridir.

4 PROBİYOTİKLER Probiyotikler konakçının doğal bağırsak sisteminde dengeyi sağlayan, zararlı mikroorganizmaların gelişmesini önleyen ve sindirime katkıda bulunan florayı oluşturan yararlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler, sağlıklı canlının vücut içinde mutualistik 2 bir ilişki içinde yaşarlar. Probiyotik kelime olarak Yunancada yaşam için gerekli olan anlamına gelir. Halk arasında yoğurtta bulunan faydalı mikroplar olarak bilinen bu canlı ve yararlı mikroorganizmalar son yıllarda insanoğlunun mikrodünyadaki askerleri haline gelmiştir. Probiyotikleri daha iyi tanımak için nerede yaşadıkları, ne işle uğraştıkları, neleri sevdikleri gibi onları kişiselleştirecek noktaları bilmek gerekir. Sindirim sisteminin başından sonuna kadar yüzlerce tür mikroorganizma (en çok bakteri, maya ve mantar) milyarlarca miktarda bulunur. Bunların bir kısmı yararlı bir kısmı zararlıdır. Yararlı olanlar probiyotik olarak isimlendirilirler ve bunların çoğu laktik asit üreten bakterilerdir. Genellikle bağırsak çeperlerine tutunup burada çoğalan laktik asit bakterileri (LAB) çok yönlü işlere sahiptirler. En önemli görevleri patojenlere karşı, kendileri ve yandaşlarının yerleşip çoğalabilecekleri alanlara sahip olmaktır (Patojenlere karşı inhibitör ve öldürücü etkiye sahip maddeler sentezlerler, Var ve ark, 2003). Kısaca yaşam alanları oluşturmak, genişletmek ve aynı zamanda kendi sayılarını da kontrol altında tutmaktır. Aynı zamanda sindirimi desteklemek (kendi yaşam döngülerinde besin olarak kullandıkları bileşikler, canlının sindirim sisteminde ayrışması gereken maddelerdir), canlı için faydası olan bazı metabolitleri sentezlemek (makro hayatta dışkı, mikro hayatta sentez diyebileceğimiz olay ile tüm probiyotikler vücudun sağlıklı ve dirençli olması için çalışırlar) gibi birçok görevleri vardır. Laktik asit bakterileri tüm görevlerini layıkıyla yerine getirirler. Laktik asit bakterilerinin 2 Mutualizm: Her iki organizmanın karşılıklı yarar sağladığı simbiyotik yaşam şeklidir.

5 yandaşları diye nitelendirdiğimiz diğer yararlı bakteriler ve mayalar da yine sindirimin artması ve dolayısıyla bağışıklığın güçlenmesi ve genel sağlık durumunun sürdürülmesinden sorumludurlar. Sindirim sistemindeki probiyotik olan mikroorganizmalara ait tüm türler tanımlı değildir çünkü bazıları kültürlenemez. Ancak bağırsaklarda en çok bulunan mikroorganizmalar, Bacteroides, Clostridium, Fusobacterium, Eubacterium, Ruminococcus, Peptococcus, Peptostreptococcus, Bifidobacterium, Escherichia ve Lactobacillus cinslerine aittir. Probiyotik mikroorganizmalara örnekler Lactobacillus bulgaricus Lactobacillus casei Bifidobacterium spp. Bacillus subtilis Patojen mikroorganizmalar Patojen mikroorganizmalar (bakteri, virus, mantar, parazit, vb), canlılarda ya doğrudan spesifik bir hastalık meydana getirirler, ya da stres durumunda canlının bağışıklık sistemi zayıfladığında, bu fırsatı değerlendirip çoğalarak bulundukları sistemde çeşitli infeksiyonlara neden olurlar. Yetiştiricilikte hastalık olgusu meydana gelmeden, aşı dışında hayvanları koruma amaçlı veya büyümeyi uyarıcı bazı uygulamalar yapılmaktadır. Ancak çoğu kimyasal olan bu uygulamaların yararları yanında zararları göz ardı edilemez. Patojen mikroorganizmaların baskılanması ve yararlı mikroorganizmaların ekolojide daha fazla yer edinmesini sağlayan probiyotik uygulamaları bu nedenle giderek önem kazanmaktadır. Patojen mikroorganizmalara örnekler E. coli Salmonella spp. mikroskopik görüntüsü Microsporum spp. mikroskopik görüntüsü Aspergillus spp.

6 SCD PROBİYOTİKLERİ ve PATOJEN MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜ Probiyotik bakteri ve mayalar, vücut içinde fırsatçı ya da patojen mikroorganizmalarla 2 ana mekanizma ile savaşırlar. 1. Bakteriler Arası İletişim (Quorum Sensing-Yeterli Çoğunluk Algılama); Kelime olarak, Quorum; yeterli-gerekli çoğunluk, üye yeter sayısı / Sensing; hissetmek, algılamak gibi anlamlara gelmektedir. Bakteriler yeterli çoğunluğa sahip olduklarını birbirleri arasında kurdukları iletişimle algılamaktadırlar. Aynı veya farklı türden bakteriler kendi aralarında haberleşmekte ve yaşamsal fonksiyonlarını buna göre değiştirmekte ya da devam ettirmektedirler. Bunun keşfi araştırmacıları çok daha farklı çalışmalara yöneltmiştir. Makro dünyada insanlar iletişim için kelimeleri kullanırken, mikro dünyada bakteriler ortama salgıladıkları kimyasal sinyal moleküllerini kullanmaktadırlar. Sinyaller yakınlarda bulunan komşu bakterilerin uygun reseptörleriyle algılanır. Sinyallerin miktarı artarsa ortamdaki bakteri sayısı da artmış demektir. Ama hangi bakterilerin sayısı artmış? Kendi türünden mi? Ortak çalışabildiği arkadaş türlerden mi? Yoksa düşman türler mi? Bir bakteri gönderdiği farklı yapıdaki sinyallerle ve üzerindeki farklı reseptörlerle bunların hepsini algılayabilir. Buna Quorum Sensing (Yeterli Çoğunluk Algılama) denir. Quorum sensing mekanizması ile bakteriler tek başlarına yapamadıkları ya da elde edemedikleri olgulara sahip olma avantajı kazanırlar. Bu da birer prokaryot olan bu mikro canlıların ökaryotlar gibi hareket ettiğinin bir göstergesidir denebilir. Yeterli çoğunluğa sahip miyiz?

7 Her türün QS mekanizmasını kullanma amacı farklıdır. Bu farklılık temelde genetik bilginin farklı olmasına dayanmaktadır. QS mekanizma ile sporulasyon, konjugasyan, biyolüminesans, hücre bölünmesi, Lag fazından çıkma, nodül sayısını sınırlama, biyofilm oluşturma, ekstraselüler enzimlerin salgılanması, virülens faktörlerinin oluşumu, antibiyotik üretimi, kommensal-patojen formlar arasında dönüşüm vb. bir çok türe özgü davranış kontrol edilmektedir. Yararlı ve zararlı bakteriler arasındaki iletişimi bir örnekle anlatmak gerekirse; Tek bir Salmonella türü patojenite meydana getiremez, ama belli bir sayıda Salmonella patojenite meydana getirebilir. Diğer yandan bu belli sayıda Salmonella nın bulunduğu ortamda daha fazla sayıda yararlı (probiyotik) bakteri varsa, bunlar her bir Salmonella bakterisinin çevresinde yerleşir ve Salmonella ların birbirleriyle iletişim kurmalarını önler. Doğal bir süreçte iletişim kuramayan patojenler bir süre sonra kendilerini yok ederler (Autoeliminate/ Bakteriyel Apoptozis 3 ). Ayrıca böyle bir konumlanmada yararlı bakterinin türüne bağlı olarak çevresine yerleştiği zararlı bakteri üzerinde çoğalmasını önleyici ya da inhibitör etkileri de söz konusudur. 2. Yarışmacı / Rekabetçi Dışlama (Competitive Exclusion); Rekabetçi dışlamada probiyotikler, patojenlerin hem besin kaynaklarını kullanır hem de tutunup çoğalabilecekleri yüzeyleri kaplarlar. Böylece patojenlerin yaşam alanlarını kısıtlarlar. Vücut içinde, özellikle bağırsak kanalında tutunamayan patojenler hastalık oluşturmaya fırsat bulamadan direkt olarak kanaldan atılırlar (Şekil 1). Ancak sindirim sisteminde denge bozulduğunda enteropatojen popülasyonu, normal flora karşısında baskın hale gelir ve ishal gibi sindirim sistemi problemleri başlar (Şekil 2). Şekil 1 3 Apoptozis programlı hücre ölümü anlamına gelir. Bakteriyel apoptozis 2 şekilde olabilir. Bir bakteri başka bir bakterinin ölümünü programlayabilir ya da bir bakteri kendi hücre ölümünü programlayabilir. Apoptozis ayrıca vücut hücrelerinde de meydana gelen bir olaydır.

8 Şekil 2 SCD Probiyotik Konsorsiyumunun Rekabetçi Dışlamada Stratejileri: 1- Metabolizma son ürünleri ile patojenler için düşman bir mikro ekoloji oluşturulması Laktik asit bakterilerinin metabolizma son ürünleri olan organik asitler (laktik asit, asetik asit, ketoglutarik, melonik asit) ortamdaki ph yı düşür. Böyle bir ortam Salmonella ve Enterobacter türlerinde depresyona neden olur ve çoğalmalarını engeller. 2- Bakteriyel reseptör alanının işgal edilmesi Patojen bakterilerin bağırsak yüzeyine lokalize olabilmesi için, epitel hücre yüzeyine tutunması gereklidir. Tutunma, epitel hücre üzerindeki reseptörler tarafından sağlanır. Bu reseptörler bakterilerin birbirine ve epitel hücre yüzeyine yapışmasını sağlarken, başka bakterilerin bu yüzeyle birleşmesi engellenmiş olur. Yüzeye tutunan probiyotikler olursa, patojenlerin tutunması bu şekilde engellenir. 3- Bakteriosin adlı antimikrobiyal metabolitlerin üretilmesi (Özellikle Bacillus subtilis, Lactococcus lactis ve Lactobacillus acidophilus) Bakteriosinler, bakteriler tarafından üretilen ve biyolojik olarak aktif protein özelliğine sahip bileşiklerdir. Patojenleri inhibe eden bu bileşikler peptid yapıda ve bakterisidal özelliktedirler. Nisin, lacticin, subtilin, acidophilin, plantaricin, lantiyonin, laktisin probiyotikler tarafından sentezlenen bakteriosinlerden bazılarıdır. 4- Bakteriyel enzimatik akivite Bu alanda yapılan çalışmaların çoğu aktif karsinojenlerin üretiminde etken olan enzimlerle ilişkilidir. Deneme hayvanı olarak kullanılan farelere, L. acidophilus verilmesi ile nitroredüktaz, azoredüktaz ve β-glikoronidaz gibi enzimlerin aktivitesini azaltılmıştır. 5- Bağışıklık sisteminin stimülasyonu Lactobacillus grubu bakterileri bağışıklık sisteminin gelişimi açısından büyük öneme sahiptir. Humoral ve hücresel bağışıklığı uyarırlar, lenfosit aktivitesini yükseltir, antikor üretimini düzenler, fagositleri ve antijen spesifik hücreleri aktive ederler.

9 SCD Probiotics Konsorsiyum Teknolojisi SCD konsorsiyumu, özel olarak seçilmiş ve birarada yaşamak için eğitilmiş farklı yararlı bakteri türlerinden oluşan populasyonların dengeli bir şekilde oluşturdukları ekosistemdir. Bu bakteri türleri, uygulandığı ortamlarda metabolizmalarını dengeli bir şekilde değiştirebildikleri ve bu sayede çeşitli ortam ve şartlarda gelişim gösterebildikleri için seçilmişlerdir. Konsorsiyumun birinci maddesi budur. Bu nedenle SCD ürünleri içindeki bakteri toplulukları geniş ph ve sıcaklık aralığına dayanıklıdır. Teorikte maya glukozu besin maddesi olarak kullanır ve metabolizmasında sakkaridleri ayrıştırırken prüvik asit üretir. Prüvik asit, fakültatif anaerob olan laktik asit bakterilerinin besin maddesidir. Laktik asit bakterileri mayanın metaboliti olan prüvik asiti besin olarak kullanıp çoğalırken, ürettikleri laktik asit de fotosentetik bakterilerin besinini oluşturur ve bu sayede fotosentetik bakteriler de çoğalır. Fotosentetik bakterilerin metaboliti olan sakkaridler mayanın besinini oluşturur ve maya tekrar ürerken SCD konsorsiyum besin döngüsü yeniden başlar. Bu besin konsorsiyumu sayesinde SCD Probiotics ürünleri içinde yer alan yararlı mikroorganizmalar çevresel şartlarda canlılığını korur ve güçlü bir etki gösterir.

10 Laktik asit bakterilerinin (LAB) ürettikleri laktik asit, karbonhidrat fermentasyonunun başlıca metabolik son ürünüdür. Bununla birlikte bu bakterilerin bir diğer karakteristik özelliği düşük ph aralığına tolerans göstermeleridir. Bu sayede laktik asit bakterileri, doğal fermentasyonda organik asit üretiminden kaynaklanan asiditenin yükselmesine dayanıklılık gösterirler ve bu onları diğer bakterilere karşı rekabette üstün kılar. Ayrıca LAB nin metabolizması sırasında karbondioksit (CO2) meydana gelir. Bu da konsorsiyum içindeki diğer bakterilerin (fototrofik bakteriler) metabolizması için bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Bu kültürler birbirleri arasındaki bu güçlü sinerji ile rekabetçi dışlamada patojenlerin üreme ve gelişmelerini engellerler. Buna ek olarak, konsorsiyumdaki yararlı mikroorganizmaların ürettikleri diğer metabolitler, antimikrobiyal özellik göstermeleri ve toksik maddeleri nötralize etmeleri yanında vücut içinde birçok faydalı etkilerde bulunurlar. Ürünlerde kullanılan türler; Bacillus subtilis var natto, Bifidobacterium animalis, B. bifidum, B. longum, Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. delbrueckii subsp bulgaricus, L. fermentum, L. plantarum, Lactococcus lactis, Rhodopseudomonas palustris, R. sphaeroides, Streptococcus thermophilus ve Saccharomyces cerevisiae dır. Anahtar suşların seçim kriterleri aşağıdaki gibidir; Bacillus subtilis var natto: Probiyotik faydaları yanında diğer mikrobik suşların üremelerini teşvik edici etkiye sahiptir. Ayrıca yararlı enzimler üretir. Bifidobacterium spp: Kolon yerleşik bakteri miktarını değiştirici probiyotik etkiye sahiptir. β-galaktosidaz aktivitesini artırır ve laktoz intoleransını azaltır. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus delbruekii sups bulgaricus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus: Probiyotik yararları, bağırsaklarda yangı giderici ve immunolojik değerlere pozitif yönde etki göstermeleri şeklinde ortaya çıkar. Lactococcus lactis, Lactobacillus delbrukeii sups bulgaricus: Fototrofik bakterilerin gelişimini destekler. Rhodopseudomonas spp: probiyotik yararları, organik bileşikleri indirgemeleri, çevresel rehabilitasyon ve atık su yönetiminde etkili olan bazı metabolitleri üretmeleri şeklinde ortaya çıkar. Bu fototrofik bakteriler, bakteriyel enzimler, klorofil, karotenoid, Q10 üretirler ve çok yönlü besin kullanımına sahiptirler. Amonyağı (NH 3 ) oksitler ve CO 2 yi karbon, güneş ışığını enerji olarak kaynağı olarak kullanırlar. Saccharomyces cerevisiae: Laktik asit bakterileri ve fototrofik bakterilerin gelişimini destekler.

11 PROBİYOTİK TEKNOLOJİSİNDE LİDER

12 Sindirim Sistemi Uzmanı SCD BIOLIVESTOCK 1. Sindirim Sistemindeki Dengenin Korunması 2. İshal Problemleri ve Diri Atmaların Önlenmesi 3. Verim Artışı SCD Bio Livestock, SCD Probiotics uzmanları tarafından özel olarak seçilmiş yararlı mikroorganizmalar içeren sıvı formülasyonda su katkı maddesidir. SCD Bio Livestock içerdiği, canlı ve yararlı 11 bakteri ve 1 maya ile sindirim sisteminde meydana gelebilecek problemlere çözüm olan bir üründür. SCD Bio Livestock tür içeriği; Lactobacillus acidophilus, L. delbrukeii subsp. bulgaricus, L.fermentum, L. casei, L. plantarum, Bifidobacterium longum, B. animalis, B. bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Bacillus subtilis ve Saccharomyces cerevisiae. Çok az miktarlarda sürekli kullanıldığı takdirde sindirim sisteminin olumsuz şartlarda dirençli olmasını, sindirimin artmasını ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlar. Sindirim sisteminde bir problem yaşanırken verilmesi gereken bakteri miktarını artırmak gereklidir. Çünkü o anda sindirim sisteminde minimum düzeye düşmüş olan ve bu nedenle yeterli etkiyi gösteremeyen bağırsak probiyotiklerinin sayılarını çoğaltmak, ayrıca florayı ele geçirmiş patojen popülasyona daha çabuk müdahale etmek gerekir. TÜR KULLANIM YERİ DOZ UYGULAMA SÜRESİ UYGULAMA ŞEKLİ İshal tedavisi 30 ml 5 gün Oral Buzağı 60 gün İshal koruma programı / immün destek 2-4 ml (doğumdan sonra 0-60.günler ) Oral (su/süt/mama) İshal tedavisi 15 ml 5 gün Oral Kuzu 60 gün Oğlak İshal koruma programı / immün destek 1 ml Oral (su/süt/mama) (doğumdan sonra 0-60.günler) Düve İnek Koyun Keçi İshal tedavisi 80 ml 5 gün Oral Verim artışı / immün destek 6-10 ml 120 gün (doğum öncesi ve sonrası 2 ay) Oral (su/yem) İshal tedavisi 40 ml 5 gün Oral Verim artışı / immün destek 2 ml 60 gün (doğum öncesi ve sonrası 1 ay) Oral (su/yem) SCD BioLivestock Konsorsiyum Teknolojisi ile Üretilmiştir

13 Çevresel Patojen Kontrolünde SCD BIO KLEAN Gezinti Alanları, Yataklık ve Buzağı Kulübelerinde Patojen seviyesinin Düşürülmesi SCD Bio Klean, SCD Probiotics uzmanları tarafından özel olarak seçilmiş tamamı doğal ve çevre dostu olan yararlı ve aktif mikroorganizmalar içeren sıvı formülasyonda konsantre probiyotikli temizlik ürünüdür. SCD Bio Klean içerdiği, canlı ve yararlı 13 bakteri ve 1 maya ile gezinti alanları, yataklık ve buzağı kulübelerinde hayvanlarda hastalıklara neden olabilecek patojenleri baskılar. Hayvanların daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlar. SCD Bio Klean tür içeriği; Rhodopseudomonas palustris, R. sphaeroides, Lactobacillus acidophilus, L. delbrukeii subsp. bulgaricus, L.fermentum, L. casei, L. plantarum, Bifidobacterium longum, B. animalis, B. bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Bacillus subtilis ve Saccharomyces cerevisiae. Bio Klean, havaya püskürterek uygulandığında, hayvanlarınızı çevresel kaynaklı enfeksiyonlardan korur. Bileşiminde kimyasal hiçbir madde bulunmayan Bio Klean bu işlevini içeriğindeki yararlı mikroorganizmalar ile gerçekleştirir. Çoğu probiyotik bakterilerden oluşan bu yararlı mikroorganizmalar çevresel kaynaklı patojenlere karşı inhibitör etkiye sahiptir. Bio Klean içeriğindeki yararlı mikroorganizmaların, E. coli, Salmonella, başta olmak üzere Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Clostridium perfringens vb. birçok patojene karşı inhibisyon etkisine dair ayrı ayrı yapılmış akademik ve saha çalışmaları bulunmaktadır. Etki mekanizmaları bağırsaklardaki Rekabetçi Dışlama ve Quorum Sensing ile aynıdır. Bio Klean mikroorganizmaları, rekabetçi dışlamada bir yandan patojenlere karşı inhibitör etkili maddeler üretirken bir yandan da patojenlerin kendi aralarında iletişimini keserler. Bütün amaçları, ortamda yeterli çoğunluğu sağlamak ve bunu korumaktır. KULLANIM YERİ DOZ UYGULAMA SÜRESİ UYGULAMA ŞEKLİ Gübre, gezinti alanları, yataklık, buzağı kulübesi vb alanlarda spray tarzında uygulanır. Gübre, gezinti alanları, yataklık, buzağı kulübesi vb alanlarda sisleme / ULV tarzında uygulanır. Ayak banyosu 1 /50-1/100 sulandırma oranı 1/500 sulandırma oranı 1/20 sulandırma oranı Haftada 2 uygulama Haftada 2 uygulama Günlük uygulama Spray Sisleme / ULV Ayak banyosu SCD Bio Klean Konsorsiyum Teknolojisi ile Üretilmiştir

14 Çevresel Koku Problemine Çözüm SCD ODOR AWAY 1. Hayvancılık İşletmelerinden Yayılan Kötü Kokuların Önlenmesi 2. Kokusuz ve Daha Kısa Sürede Fermente Gübre SCD Odor Away, SCD Probiotics uzmanları tarafından özel olarak seçilmiş tamamı doğal ve çevre dostu olan yararlı ve aktif mikroorganizmalardan oluşmuş, organik, koku giderici ve gübredeki fermentasyon süresini kısaltan bir üründür. SCD Odor Away içerdiği mikroorganizmaların seçiminde, ortak sinerji sonucu, uygulama alanına göre elde edilecek en yüksek etkinlik göz önünde bulundurulmuştur. Bu yararlı mikroorganizmalar (13 bakteri 1 maya), üzerinde yapılan ve yıllar süren çalışmalarla geliştirilmiş özel bir fermentasyon yöntemi kullanılarak bir araya getirilmiştir. Odor Away in emsalsiz kültür karışımındaki mikroorganizmalar, hemen her ortamda, doğal bir süreçte, ortama yerleşmek ve kokuya neden olan bileşikleri tüketmek amacıyla ürün içinde canlı olarak hazır bulunurlar. SCD Odor Away tür içeriği; Rhodopseudomonas palustris, R. sphaeroides, Lactobacillus acidophilus, L. delbrukeii subsp. bulgaricus, L.fermentum, L. casei, L. plantarum, Bifidobacterium longum, B. animalis, B. bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Bacillus subtilis ve Saccharomyces cerevisiae. Odor Away, yetiştiricilikte, ortamdaki zararlı gazların ve sahip oldukları kötü kokuların önlenmesini de sağlar. Bunu iki şekilde gerçekleştirir. Birincisi, Odor Away içindeki tüm bakteriler için katı ve sıvı atıklardaki zararlı gazlar besin niteliğindedir ve bu bakterilerce zararsız bileşenlerine ayrıştırılır. İkincisi, Odor Away içindeki mikroorganizmalar kokuya neden olan çürükçül mikroorganizmaları baskılar. Kokusuz ve daha kısa sürede fermente gübre; Hayvansal atıklardan elde edilen gübreler tarımsal faaliyetlerde oldukça değerlidir. Ancak bekleme süresinin uzun olması ve bu sürede depolama sıkıntısı yanında en önemli problem yayılan kötü kokulardır. Yüksek miktardaki organik madde, çevreyi güvensiz kılacak hastalıklara yol açabilecek olan kirleticilerin yanında çürüme sonucu oluşan bozunma kokularına da sebep olabilir. SCD Odor Away Konsorsiyum Teknolojisi ile Üretilmiştir

15 SCD BioLivestock içindeki Maya ve Bakterilerin Özellikleri ve Etkileri Laktik asit bakterileri; laktik asit üreten bakteriler olup, mukozadan salgılanan mukoz madde içerisinde çoğalırlar ve mukoz maddesi içinde bulunan musini enerji kaynağı olarak kullanırlar. Probiyotik bakterileri olarak en çok kullanılan Lactobacilluslar, türe ve suşa bağlı olarak genellikle mide ph sına dayanıklıdırlar ve sindirim kanallarından geçişlerinde canlı kalırlar. Lactobacillus plantarum: Salmonella ve E.coli üzerinde baskılayıcı rolü vardır. Ksiloz, sükroz, rafinoz, sorbitol, oligosakkarit ve şekerleri parçalayarak soya küspesi ve tahılların sindirilebilirliğini yükseltir. Özellikle proteinlerin parçalanmasında önemli etkisi olduğu düşünülmektedir. Bağırsaklardaki sindirim ve emilim işlemleri esnasında oluşan artıkların kana geçmesini engelleyici özellikleri nedeniyle bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisi vardır. Bağırsak boşluğunda çepere sıkıca tutunarak laktik asit üretir ve doğal antibiyotik (acidophilin, plantaricin) işlevi görür. Lactobacillus acidophilus: Bilinen en yararlı bakterilerden biri olup, ince bağırsakta sağlıklı ve dengeli bir mikroorganizma populasyonu için gereklidir. Süt şekeri laktozun sindirimini kolaylaştırır. Laktik asit üreterek patojen bakterilerin faaliyetini baskılar. Candida gibi mayaların çoğalmasını kontrol altına alır. Oğlak, kuzu, buzağı, civciv gibi yavru hayvanları Salmonella, Staphylococcus aureus ve E.coli gibi hastalık etkenlerine karşı korur. Lactobacillus fermentum: Diğer Lactobacillerden farklı olarak glutatyon (glutathione) sentezler. Glutatyon endojen sülfidril grubunun en önemli bileşenidir ve mukozal bütünlüğün korunmasını sağlayan endojen bir antioksidandır. Bağırsaklarda tek başına bile antiinflamatuar etkiye sahiptir. Aynı zamanda diğer Lactobacillus ve Bifidobacterium türlerinin de bağırsak yüzeyine tutunmasını kolaylaştırır, sayıların artmasına yardımcı olur. Kolestrol düşürücü etkisi vardır.

16 Lactobacillus delbrukeii subsp. bulgaricus: Diğer LAB leri gibi laktozun parçalanmasını sağlar, laktik asit fermentasyonu yapar. Ekzopolisakkaritler 4 (EPS) salgılar. EPS ile kendisinin ve çevresindeki mikroorganizmaların olumsuz şartlardan (antibiyotik, dezenfektan vb.) korunmasını sağlar. Aynı zamanda bağırsak yüzeyindeki mukozal tabakanın korunmasında da etkilidir. Yağların metabolize edilmesinde etkilidir. Anjiyotensin 1 dönüştürücü enzim (ACE) inhibitör 1 peptitlerini üretir. Rhodopseudomonas cinsine bağlı türlerin gelişimini destekler. Lactobacillus casei: Lactobacillus suşları içerisinde en prolifik (hızlı çoğalan) ve etkili olan bakteridir. Laktik asit üretir ve karbonhidratları parçalar. Ürettikleri enzimler içinde aktivitesi en yüksek olan enzimlerden biri beta-galaktosidazdır. Onun için soya, buğday ve arpada bulunan oligosakkaritlerin sindirimini artırıcı özelliği nedeniyle yemden yararlanmayı iyileştirir. Yararlı bakterilerden Bifidobacterium türlerinin gelişimini teşvik ederken, E.coli, Enterobacter aerogenes, Staphylococus aureus, Shigella dysenteria, Salmonella typhosa, Bacillus cereus ve Micrococcus flavus gibi insan ve hayvanlarda patojen olan mikroorganizmalara karşı antagonistik etki yapar. Proteolitik enzimlere ve 121 C sıcaklığa 20 dk kadar dayanıklıdır. L. casei nin ürettiği IMPC Tov 3-4 ve NCIB 4114 Clostridum tyrobutyricum a karşı inhibe edici etkiye sahiptir. Pestisid, herbisit gibi kimyasallara ve tetracycline, chloromfenicol gibi antibiyotiklere karşı hassas olup gelişmeleri durur. L. casei nin muhtelif non-spesifik bağışıklık sistemi aktivatörü inteferon ve interlökin gibi faktörlerin üretimini artırdığı bildirilmektedir. Streptococcus thermophilus: Lactobacillus bulgaricus ile birlikte yoğurt yapımında kullanılan starter suşlardan biridir C gibi yüksek sıcaklıklarda kolonize olur. Laktaz enzimi üretir ve laktozun indirgenmesini sağlar. L. bulgaricus gibi ekzopolisakkarit üretir. Kazeini yıkımlar. Nitratların kansere neden olan nitritlere dönüşmesini önler. Bağırsak dokularında var olan problemlerin (distress) önemli derecede azalmasına ve etkilenen bölgelerde sağlıklı hücre fonksiyonlarında normale dönüşünde etkilidir. 4 Ekzopolisakkaritler, organizmaların ekstraselüler polimerik biyosentezidir. Biyofilm olarak isimlendirilir. Bu, bakterilerin koloniler olarak büyümelerini ve besin teşkil ederek sert yüzeylere tutunmalarını sağlar.

17 Bifidobacterium: Gram pozitif spor oluşturmayan anaerobik bakterilerdir. Farklı türleri, insan dışkısı, tavuk, buzağı ve rumen sıvısında bulunur. Çıkardığı enzimlerle rafinoz, fruktoz, galaktoz, laktoz, inulin ve maltozu parçalar. Asetik asit, laktik asit, formik asit ve subsinik asit ile etanol üretir. Asetik ve formik asitler bağırsak ph sını düşürerek patojen bakterilerin gelişimini baskılarlar. Bunlar safra tuzlarını dekonjuge ederek serbest hale getirir, istenmeyen bakterilere karşı biocidal etki yapmalarına yol açar. Bifidobacterium longum: Gram pozitif, hareketsiz anaerob bir bakteridir. Nişasta, ksilan, araban, rafinoz, mannoz, früktoz ve laktoz ile zamklı maddeleri parçalar. Amonyağı asimile eden glutamat dehidrogenaz ve glutamin sentetaz enzimlerini üretir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsakta yer aldığında dominat bir karakter gösterir. Bazı yem katkı maddelerinde Bifidobacterium grubu bakteriler mide asitliği ve yem üretim koşullarından etkilenmeden kullanılabilmelerini sağlamak amacıyla jelatin veya bitkisel zamklardan oluşan maddeler kullanılarak mikro-enkapsülasyon tekniği ile üretilirler. Bacillus subtilis: Bacillus türleri bağırsak kanalında büyük bir çoğalma göstermez. Spor oluşturur (bağırsaklarda olumsuz şartlar söz konusu olduğunda ve dış ortamlarda). Bağırsak boşluğunda faydalı türlerin gelişmesi için ortam hazırlarlar. Glikozu laktik aside parçalayarak ph yı düşürür ve asit ortam yaratır. Salgıladığı enzimlerle kompleks karbonhidratların, yağların ve proteinlerin parçalanmasına katkıda bulunurlar. Önemli bir bacteriosin olan subtilin üretir. Subtilin, birçok Gram + bakterilerle, patojenik küflere karşı etkili olan basitracin benzeri antibiyotiktir.

18 Lactococcus lactis: Doğal olarak sığırlarda bulunmaktadır. Süt teknolojisinde kullanılan starter kültürlerden biridir. Laktozu fermente eder, proteinaz aktivitesine sahiptir. Sitratın metabolize edilmesi, bakteriofaj dirençliliği, bakteriyosin ve EPS oluşturması genel metabozlima aktivitelerindendir. Normal olarak derece aralığında normal aktivitelerini devam ettirir. Nisin gibi en önemli bakteriyosinlerden birini sentezler. Gram + bakterilere, özellikle spor oluşturanlara karşı inhibitör etkiye sahiptir. Listeria monocytogenes, Micrococcus flavus, Clostridium spp. gibi. Yapılmış çalışmalarda, nisinin, Cl. botulinum tip A, B ve E üzerinde farklı sürelerde inhibisyon etkili olduğu bildirilmiştir. L. monocytogenes ve S. aureus üzerinde ise 2 dakika içinde başlayan güçlü bir inhibisyona sahip olduğu da bildirilmiştir. Genel olarak bakteriler tarafından üretilen bakteriosinler Lantibiyotikler olarak da ifade edilmektedir. Saccharomyces cerevisiae: rumendeki mikrobiyal ekosistemin olumlu yönde değişmesi için en çok kullanılan maya preparatlarından biridir. Saccharomyces cerevisiae rumen florasının normal bir üyesi olmadığından rumende sürekli olarak kolonize olamaz. Bu nedenle maya preparatlarının ruminant rasyonlarına günlük olarak ilave edilmesi gerekmektedir. S. cerevisiae ruminal bakterilerin aktivite ve üremesini (özellikle selülolitik ve laktolitik bakteriler) uyarır. Günlük rasyona S. cerevisiae ilave edilerek yapılmış çalışmalar da; Süt ineklerinde toplam anaerob rumen bakterilerinin sayısında %60, selülolitik bakterilerin sayısında ise %82 oranında artış. Erkek sığırlarda rumen selülolitik bakterilerinin sayısında 40 kat artış. Süt ineklerinde rumenden duodenuma geçen mikrobiyal protein miktarında artış ve bu proteinin amino asit katımında değişiklik gibi sonuçlar bildirilmiştir. S. cerevisiae nın rumen mikroorganizmaları üzerinde yarattığı bu uyarıcı etkinin sebebi tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte, mayaların içerdiği özel besin maddelerinin (vitaminler, dikarbonik asitler, kısa zincirli yağ asitleri ve peptidler, amino asitler ve tanımlanamamış büyüme faktörleri) burada etkili olabileceği tahmin edilmektedir.

19 SCD Probiyotikleri Hayvan Sağlığı Uygulama Alanları Besi ve Süt Hayvanları Sağlığı Çevresel Patojen Kontrolü Koku Kontrolü Silaj yapımı ve korunması

20 1. GI Sistem Enfeksiyonları (ishal-enterit) Tedavisi Patojenleri baskı altında tutar Bağırsak ph sını düşürür (laktik asit, asetik asit, formik asit) Ürettiği H 2 O 2 ile antibakteriyel etki Doğal antibiyotik (subtilin) sentezi E.coli ye karşı antienterotoksin sentezi S. aureus inhibitör etki 2. Sindirim faaliyetlerini düzenler, yemden yararlanımı artırır. 3. İmmün sistemi güçlendirir 4. Mantar ve maya kökenli deri enfeksiyonları Deri sıyrık, yara iyileşmesi ve deri üzerindeki florayı kaplayarak mantar ve mayaların yerleşmesini önler.

21 1. Çevresel Patojen Kontrolü İşletmelerde çevresel patojen yoğunluğunun yüksek olduğu; buzağı kulübeleri, altlıklar, yataklıklar, gezinti alanları, sağımhane ve klinik bölümlere haftada 2 defa Bio Klean sisleme/ ULV/spray uygulaması çevresel patojenlerin eliminasyonu ve çevresel patojenlere bağlı şekillenen enfeksiyonların insidansını azaltır. İshal - SCC sayısı ve klinik/subklinik mastitis - Ayak hastalıkları (ID nekrobasilloz vb) metritis - klostridiyal enfeksiyonların insidansı azalır. Sisleme uygulaması sıcaklık stresini azaltır.

22 1. Koku Kontrolü Düzenli olarak gübre çukurları, gezinti alanları ve altlıklara Odor Away uygulamak, kokuşma bakterilerini kontrol eder, kokuyu ve oluşturduğu riskleri önler. Odor Away içeriğindeki probiyotik bakteriler idrar üzerinden beslenerek hem altlığı yeniler hem de, amonyak kokusunu yok ederler.

23 Odor Away Bio Klean BioLivestock ÜRÜN TÜR KULLANIM YERİ DOZ UYGULAMA SÜRESİ Buzağı Kuzu - Oğlak Düve - İnek UYGULAMA ŞEKLİ İshal tedavisi 30 ml 5 gün Oral - İshal koruma programı / immün destek 2-4 ml 60 gün (doğumdan sonra 0-60.günler ) Oral (su/süt/mama) İshal tedavisi 15 ml 5 gün Oral - İshal koruma programı / immün destek 1 ml 60 gün (doğumdan sonra 0-60.günler) Oral (su/süt/mama) İshal tedavisi 80 ml 5 gün Oral - Verim artışı / immün destek 6-10 ml 120 gün (doğum öncesi ve sonrası 2 ay) Oral (su/yem) - UYARILAR - - Koyun - Keçi İshal tedavisi 40 ml 5 gün Oral - Verim artışı / immün destek 2 ml 60 gün (doğum öncesi ve sonrası 1 ay) Oral (su/yem) - Çevresel patojen kontrolü amacıyla; gübre, gezinti alanları, yataklık, buzağı kulübesi vb alanlarda spray tarzında uygulanır 1 /50-1/100 sulandırma oranı Haftada 2 uygulama Spray Hayvanların üzerine uygulanmamalıdır Ruminant Çevresel patojen kontrolü amacıyla; gübre, gezinti alanları, yataklık, buzağı kulübesi vb alanlarda sisleme / ULV tarzında uygulanır Ayak banyosu 1/500 sulandırma oranı 1/20 sulandırma oranı Haftada 2 uygulama Sisleme / ULV - Günlük uygulama Ayak banyosu - Ruminant Koku kontrolü amacıyla; gübre çukurları, gezinti alanları, yerler vb alanlarda spray tarzında uygulanır Koku kontrolü amacıyla; gübre çukurları, gezinti alanları, yerler vb alanlarda sisleme / ULV tarzında uygulanır 1 /50-1/100 sulandırma oranı 1/500 sulandırma oranı Haftada 2 uygulama Spray Hayvanların üzerine uygulanmamalıdır Haftada 2 uygulama Sisleme / ULV -

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

*Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur.

*Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur. *Türden türe değişkenlik gösterir. *İnsanın sadece barsak mikroflorasında 100 türün üzerinde 100 trilyondan fazla bakteri mevcuttur. *İnsan üzerinde ya da içinde simbiyotik yaşam sürdüren 450-500 tür mikroflora

Detaylı

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık

DAHA İYİ ÖZEL FORMÜLASYON. Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık ÖZEL FORMÜLASYON DAHA İYİ Yumurta Verim Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALİYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA İÇİN AGRALYX

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ Rumen mikroorganizmaların (bakteriler,protozoalar ve mayaların) bir denge içinde çalıştırdığı kusursuz bir makinedir. Yüksek et-süt verimi isterken bu hayvandaki

Detaylı

*Barsak yaraları üzerine çalışmalarda probiyotikler, yaraların iyileşmesi ve kapanması amaçlı test edilmiştir.

*Barsak yaraları üzerine çalışmalarda probiyotikler, yaraların iyileşmesi ve kapanması amaçlı test edilmiştir. * *Aşılama öncesinde ve beraberinde probiyotik kullanma veya aşının içine serokonversiyon oranını arttıracağına inanılan suşların eklenmesi ilgili çalışmalar son birkaç yılda hızla artmıştır. *Şimdiye

Detaylı

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır.

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Birbirine bağlı bu hücreler genellikle kendilerince üretilen hücre dışı

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Fermantasyon Nedir? Mikroorganizmaların enerji temin etme yolları Solunum: Son elektron (H) alıcısı (akseptörü)oksijen

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA CIVCIV IÇIN OVOLYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta verimi Kabuk kalitesi Civciv kalitesi Döllülük Çıkım oranı Karaciğer sağlığı Bağırsak sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA

Detaylı

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER GIDALARDA MİKROBİYAL GELİŞMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Mikroorganizmaların gıdalarla gelişmesi; Gıdanın karekteristik özelliğine, Gıdada bulunan m.o lara ve bunlar arası etkileşime, Çevre koşullarına bağlı

Detaylı

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü

BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE İLE AVANTAJLARINIZ Optimal laktasyon başlangıcı Yüksek yem tüketimi İyi doğurganlık Yüksek süt verimi Uzun damızlık ömrü BOVİFİT FORTE ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Kurutulmuş bira mayası ve keten tohumu

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium

PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium ENTEROGİS 1 PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium Bifidum 1.25 milyar CFU Çinko 15 mg 2 Probiyotik

Detaylı

Hayvan besleme ve yem teknolojilerinde biyoteknoloji

Hayvan besleme ve yem teknolojilerinde biyoteknoloji Hayvan besleme ve yem teknolojilerinde biyoteknoloji HAYVAN YEMLERİ VE YEM KATKI MADDELERİ ÜZERİNE YAPILAN BİYOTEKNOLOJİK ÇALIŞMALAR 7 TEMEL YAKLAŞIM TEMELİNDEDİR. -Yemlerin kalitesinin yükseltilmesi -Hayvanların

Detaylı

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Burcu EKMEKÇİ PROBİYOTİKLER, DOST CANLILAR Probiyotikler Nedir? Probiyotik kelimesi Yunanca da pro bias yani yaşam için olan anlamına gelmektedir.

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

PROBİYOTİKLER VE SAĞLIK

PROBİYOTİKLER VE SAĞLIK PROBİYOTİKLER VE SAĞLIK Özet : Probiyotikler intestinal mikrobiyal dengeyi düzenleyen canlımikroorganizmalardır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda probiyotiklerin bakteriyel ve viral ishaller ile atopik

Detaylı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Probiyotik suşları Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, YEMLERİ EVREK & ÇİPURA L 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin

Detaylı

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Normal Mikrop Florası Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Vücudun Normal Florası İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun

Detaylı

BAĞIRSAK YANGISINDA ÖNLEYiCi ETKi. Bağırsak Sağlığı Yem Sindirilebilirliği Hayvan Sağlığı Yüksek Performans Bitki Ekstraktı

BAĞIRSAK YANGISINDA ÖNLEYiCi ETKi. Bağırsak Sağlığı Yem Sindirilebilirliği Hayvan Sağlığı Yüksek Performans Bitki Ekstraktı BAĞIRSAK YANGISINDA ÖNLEYiCi ETKi Bağırsak Sağlığı Yem Sindirilebilirliği Hayvan Sağlığı Yüksek Performans Bitki Ekstraktı Bakterilerle mücadele onları sadece öldürmek ile olmaz. Öldükten sonra ortaya

Detaylı

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI 27.02.2012 UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI DANIŞMANLAR: Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Caner VURAL Hazırlayanlar: Sinem BÜYÜKKALP Ezgi OSMANOĞULLARI Sevcan ŞATIR Simge KAHYA 1 http://www.geyigiz.biz/2012/02/16/inek-isi-iskence/

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir.

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. * *Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. *Bu hipotez, memelilerin evrimsel geçmişlerinin bir parçası

Detaylı

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN

PROTEİNLER ve METABOLİZMASI. Prof.Dr. Sakine YALÇIN PROTEİNLER ve METABOLİZMASI Prof.Dr. Sakine YALÇIN Proteinler Proteinler, amino asitlerden oluşan yüksek molekül ağırlığına sahip organik bileşiklerdir Yapılarında Karbon (% 51-55), hidrojen (% 6-7), oksijen

Detaylı

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK Dünya nüfusundaki hızlı artış ile teknolojik gelişmeler insanları tarımsal

Detaylı

KAPLANMIŞ KALSİYUM BÜTİRAT IN SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI VE FONKSİYONLARI ÜZERİNE ÇOKLU ETKİSİ

KAPLANMIŞ KALSİYUM BÜTİRAT IN SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI VE FONKSİYONLARI ÜZERİNE ÇOKLU ETKİSİ KAPLANMIŞ KALSİYUM BÜTİRAT IN SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI VE FONKSİYONLARI ÜZERİNE ÇOKLU ETKİSİ Vet. Hekim Kağan ÇUBUKÇU SANİTA SAĞLIK ÜRÜNLERİ A.Ş. Kümes hayvanlarının bağırsak eko-sisteminin gelişimi, sindirim

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Pektin, metil grupları içeren galakturonik asit polimeridir. Mikrobiyal yıkım ile, pektik asit, metanol, d- galakturonik asit e çevrilir.

Pektin, metil grupları içeren galakturonik asit polimeridir. Mikrobiyal yıkım ile, pektik asit, metanol, d- galakturonik asit e çevrilir. 2.Homofermentatif laktik asit bakterileri ile laktik asit, 3.Heterofermentatif laktik asit bakterileri ile laktik asit, asetik asit, diğer organik asitler, etil alkol, gliserol, CO 2, 4.Koliform bakterileri

Detaylı

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI CİLT MİKROFLORASI DERİ MİKROBİYOTASI DERİ MİKROFLORASI DERİ Deri en büyük organımız 2 m² alan Vücudu

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri

Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri Mısır silajında EM-silaj kullanımının etkileri Raporu hazırlayan: Feed Innovation Services (FIS) FIS Aarle-Rixtel Hollanda L. J. van der Kolk W. Smink Haziran 2004 Müşteri: EM Agriton BV Noordwolde Hollanda

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

ODORIENT. Biyolojik Koku Arıtma Sistemi. www.bioorient.com.tr

ODORIENT. Biyolojik Koku Arıtma Sistemi. www.bioorient.com.tr Biyolojik Koku Arıtma Sistemi www.bioorient.com.tr www.bioorient.com.tr organik atıkların düşük oksijenli ortamlarda bile en verimli şekilde giderimini sağlayan özel bir bakteri kültürüdür. İçeriğindeki

Detaylı

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir

ENTERİK BAKTERİLER. Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir 12.Hafta:Enterik Bakteriler ENTERİK BAKTERİLER Enterik bakteriler barsak florasında bulunan bakterilerdir Barsakta yaşayan enterik bakterilerin en klasiği E- coli dir ve non-patojendir.yine barsakta yaşayan

Detaylı

Kanatlı. Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması

Kanatlı. Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması KONU İLGİ Hindilerde pozitif salmonella koşullarında Fysal Fit-4 ve Selko-pH uygulamasının ardından kalan salmonella miktarının araştırılması Hindilerde salmonella

Detaylı

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 1 Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde

Detaylı

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015 Mikrobiyal Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde funguslarda görülen

Detaylı

Sığırlarda Direkt Yedirilen Mikroorganizmalar (DFM) Prof. Dr. Nurettin GÜLŞEN

Sığırlarda Direkt Yedirilen Mikroorganizmalar (DFM) Prof. Dr. Nurettin GÜLŞEN Sığırlarda Direkt Yedirilen Mikroorganizmalar (DFM) Prof. Dr. Nurettin GÜLŞEN 2012 Son yıllarda verim performansını artırma ve koruyucu amaçlı antibiyotik kullanımının yasaklanmaya başlamasıyla birlikte

Detaylı

Beslenme Dersi sunusu

Beslenme Dersi sunusu Beslenme Dersi sunusu Beslenme ile ilgili kavramlar Besin (lat.aliment): Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Su, organik ve inorganik ögelerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel olarak iki kaynaktan elde

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ PROBİYOTİK MEYVE SUYU

ÖZEL EGE LİSESİ PROBİYOTİK MEYVE SUYU ÖZEL EGE LİSESİ PROBİYOTİK MEYVE SUYU HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Cem YILDIRIM DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2017 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...3 3. Giriş...3-4 3.1 Beslenmenin önemi...3

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET FERMENTE ET ÜRÜNLERİ Gıdalarda fermantasyon protein karbonhidrat Mikroorganizmalar Koruyucu etki Lezzet Yapı lipid enzimler Sağlık HAM MADDE STARTER KÜLTÜR YENİ ÜRÜN fermantasyon Etin uzun süreli muhafazasında

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak Metabolizma Yaşamak için beslenmek zorundayız. Çünkü; Besinlerden enerji elde ederiz ve bu enerji; Hücresel faaliyetleri sürdürmemiz, Hareket etmemiz, Taşınım olaylarını gerçekleştirebilmemiz, Vücut sıcaklığını

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

Kanatlılara Spesifik Performans Katkısı

Kanatlılara Spesifik Performans Katkısı Kanatlılara Spesifik Performans Katkısı İÇERİĞİ Kanatlı hayvancılık sektörü genetik calışmalar, yem teknolojisi ve beslenme rejimlerindeki bilimsel ilerlemelerle sürekli gelişmektedir. Dünyada artan kaliteli

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı NUTRI -PASS DAHA İYİ Protein Kullanımı Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK,

Detaylı

PEYNİR TEKNOLOJİSİ. d- Yarı yumuşak (Limburg, Roquefort vb.) e- Yumuşak (Brie, Cottage vb.) 3. Peynirin kuru maddede yağ içeriğine göre.

PEYNİR TEKNOLOJİSİ. d- Yarı yumuşak (Limburg, Roquefort vb.) e- Yumuşak (Brie, Cottage vb.) 3. Peynirin kuru maddede yağ içeriğine göre. PEYNİR TEKNOLOJİSİ Peynir, yağlı süt, krema, kısmen ya da tamamen yağı alınmış süt, yayık altının tek başına veya bunların birkaçının ya da tümünün karışımının peynir mayası dediğimiz uygun proteolitik

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN GELİŞEBİLMESİ İÇİN MÜKEMMEL BİR BESİN KAYNAĞIDIR. YENİ SAĞILMIŞ

Detaylı

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır.

Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. FİTİK ASİT İN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ FİTİK ASİT NEDİR? Fitik asit gıdaların fonksiyonel ve besinsel özellikleri üzerine önemli etkileri olan doğal bileşenlerin kompleks bir sınıfını oluşturmaktadır. Birçok

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN KARBONHİDRATLAR Normal diyet alan kişilerde enerjinin % 55-60 ı karbonhidratlardan sağlanır. Bitkiler karbonhidratları fotosentez yoluyla güneş ışığının yardımıyla karbondioksit ve sudan yararlanarak klorofilden

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi KONU etkisi İLGİ Tamponlanmış organik asit kombinasyonunun broyler performansına Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır.

* Madde bilgisi elektromanyetik sinyaller aracılığı ile hücre çekirdeğindeki DNA sarmalına taşınır ve hafızalanır. Sayın meslektaşlarım, Kişisel çalışmalarım sonucu elde ettiğim bazı bilgileri, yararlı olacağını düşünerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Çalışmalarımı iki ana başlık halinde sunacağım. MADDE BAĞIMLILIĞI

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, ALABALIK YEMLERİ 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin yanında

Detaylı

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji

ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI. Canlılarda Enerji ENDÜSTRIDE VE CANLILARDA ENERJI Canlılarda Enerji Besinlerin Enerjiye Dönüşümü İnsanların gün boyunca hareketlerinin devamını, hastalanınca iyileşmelerini, fizyolojik ve psikolojik tepkilerinin devamlılığını

Detaylı

GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir.

GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir. GIDALARDA ÖNEMLİ MİKRO ORGANİZMALAR: Gıdalarda önem taşıyan mikroorganizmalar; bakteriler, funguslar (maya-küf) ve virüslerdir. Bu mikroorganizmalardan; bakteriler ve funguslar gıdalarda çoğalarak gıdaların

Detaylı

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır.

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır. semptomları ketozisin belirtilerine benzer. yem tüketiminin durması veya kesilmesi, sınırlı bağırsak hareketi, normal vücut ısısı, süt veriminin azalması, halsizlik ve rahatsızlık ortaya çıkar. - Çok genel

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri

Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri Kanatlı Beslemede Yemler Yönetim ve Değerlendirme Stratejileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Kanola

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan

Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan Biyofilmler; mikroorganizmaların, biyotik veya abiyotik yüzeylere adhezyonu sonrasında oluşturdukları glikokaliks olarak da adlandırılan ekstraselluler matriks içinde, birbirlerine yapışarak meydana getirdikleri

Detaylı

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. Gıda Enfeksiyonu: Patojen bir m.o ile kontamine olmuş bir gıdanın yenmesi sonucu oluşan

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Hatice YILDIRAN. Gıda Mühendisi BURDUR İL MÜDÜRLÜĞÜ

Hatice YILDIRAN. Gıda Mühendisi BURDUR İL MÜDÜRLÜĞÜ Hatice YILDIRAN Gıda Mühendisi BURDUR İL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA TAKVİYELERİ Eğitim Yeri Eğitim Konusu : HOLLANDA-TNO : Gıda Takviyeleri Eğitim Süresi : 21 Aralık 2012-20 Mart 2013 Danışman : Dr. Koen VENEMA Eğitim

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

2006 / Br 09 Sayfa : KANATLI BESLEMEDE ANTİBİYOTİKLERE DOĞAL ALTERNATİFLER AGRİMOS

2006 / Br 09 Sayfa : KANATLI BESLEMEDE ANTİBİYOTİKLERE DOĞAL ALTERNATİFLER AGRİMOS 2006 / Br 09 Sayfa : 54-61 KANATLI BESLEMEDE ANTİBİYOTİKLERE DOĞAL ALTERNATİFLER AGRİMOS 4 KONU : AGRİMOS - Yeni Nesil Doğal Verim Artırıcı ~ İLGİ : KANATLI BESLEME KELİMELER : Saccharomyces cerevisiae

Detaylı

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır.

Suda çözünebilen nişasta molekülleri pityalin (amilaz) enzimiyle küçük moleküllere parçalanır. CANLILARDA ENERJİ Besinlerin Enerjiye Dönüşümü Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller Besin maddelerindeki bu öğelerin vücut tarafından kullanılabilmesi için sindirilmesi

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN

HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN HAYVAN BESLEMEDE BİYOTEKNOLOJİ PROF.DR. SAKİNE YALÇIN BİYOTEKNOLOJİ Biyolojik organizmaların, sistemlerin veya olayların üretim ve hizmet safhalarında kullanılması İnsanların yararı için, genetik bilginin

Detaylı

İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD

İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD En iyi mikrop ölü mikrop (mu)? Vücudumuzdaki Mikroplar Bakteriler Mantarlar Virüsler Bakterilerle

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ ADIM ADIM YGS-LYS 2. ADIM CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ HÜCRESEL YAPI: Tüm canlılarda temel yapı ve görev birimi hücredir. Canlılar hücre sayılarına ve hücre yapılarına göre gruplandırılır.

Detaylı

Neobioplus Nasıl Üretilir?

Neobioplus Nasıl Üretilir? Seperasyon Neobioplus Nasıl Üretilir? NH3, NH4, CH4, H2S Gibi Zararlı Bileşenlerin Giderimi Böcek Yumurta Yabancı Ot Tohum Giderimi Pelet Toz Hayvan Dışkıları Bitkisel Atıklar Anaerobik Ortamda Fermentasyon

Detaylı

GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI

GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI Doç. Dr. Pınar ŞANLIBABA Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doğal veya az işlem görmüş ve katkı

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

TÜRKİYE 11. GIDA KONGRESİ, Ekim 2012, Hatay

TÜRKİYE 11. GIDA KONGRESİ, Ekim 2012, Hatay PEYNİR ENDÜSTRİSİNDE YARDIMCI STARTER KÜLTÜR OLARAK MAYALARIN KULLANIMI Reyhan İrkin 1, Gamze E. Songun 2, Nurcan Değirmencioğlu 3 1 Balıkesir Üniversitesi, Susurluk Meslek Yüksekokulu, Susurluk, Balıkesir

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler

PROF. DR. ADNAN ŞEHU. Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler PROF. DR. ADNAN ŞEHU Yemlerin Tanımı, Sınıflandırılması ve Yemlerin Değerliliğini Etkileyen Faktörler YEM Hayvanların besin medde ihtiyacını karşılamak üzere ağız yolu ile yedirilen maddelerin tümüne yem

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

BAKTERİLER YELLERİNİN BELİRLENMES RLENMESİ. Page 1

BAKTERİLER YELLERİNİN BELİRLENMES RLENMESİ. Page 1 EZİNE PEYNİRİNDEN NDEN İZOLE EDİLEN LAKTİK K ASİT BAKTERİLER LERİ NİN N PROBİYOT YOTİK K POTANSİYELLER YELLERİNİN BELİRLENMES RLENMESİ Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 1857- Pasteur Laktik Asit

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

Pastırmada Enterokoklar

Pastırmada Enterokoklar Pastırmada Enterokoklar Özlem ERTEKİN 1 Güzin KABAN 2 Mükerrem KAYA 2 1 Munzur Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, TUNCELİ 2 Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, ERZURUM Laktik asit bakterileri

Detaylı