EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI ARAŞTIRMA PROJESİ KONULARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI ARAŞTIRMA PROJESİ KONULARI"

Transkript

1 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI ARAŞTIRMA PROJESİ KONULARI Prof.Dr.Bilge ŞENER MERVE MUZAFFERİYET 2014 FRG 01 BŞ: Polygonum Türlerinde Bulunan Kinaz İnhibitörü Bileşikler Üzerinde Yapılan Çalışmalar Antikanser aktiviteye sahip bileşiklerin belirlenmesinde kullanılan in vitro testlerden birisi olan protein-tirozin kinaz inhibitör aktivite ile bitkilerde bulunan stilbenler teşhis edilmiştir. Kinaz inhibitörleri kemoterapi sırasında oluşan alopesiyi de önlemektedir. Bu çalışmada protein tirozin kinaz aktiviteye sahip olan bileşiklerin kimyasal yapıları, etkileri ve Polygonum türleri üzerinde yapılan çalışmalar derlenecektir JAMALİ CHITOWERA 2014 FRG 02 BŞ: Lignanların Biyolojik Aktiviteleri Üzerinde Yapılan Araştırmalar Bu araştırmada, polifenolik bileşikler grubundan olan antioksidan ve östrojenik aktiviteleri nedeniyle önem kazanan lignanlardan sekoizolarisirezinol ile ilgili bilgiler ve bu bileşiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri yanında bu bileşikleri içeren droglar son yapılan çalışmaların ışığında incelenecektir. Prof.Dr.Turhan BAYKAL GÖKÇE SEÇİNTİ FRG 01 TB: Gilaburu (Vibinum opulus) Bitkisinin Biyolojik Aktivitelerinin Değerlendirilmesi Gilaburu (Vibinum opulus) meyvesi halk arasında özellikle böbrek ve idrar yolları enfeksiyonunda yaygın bir şekilde kullanılmakta olup, yapılan çalışmalarda yüksek antioksiden aktivite gösterdiği belirtilmiştir SERMİN BATIR 2014 FRG 02 TB: Nar (Punica granatum) ın Fitoterapi deki Yeri Çok güçlü bir antioksidan deposu olan nar, bağışıklık sistemini güçlendirici, kolestrol ve şeker düzeylerini etkileyen özellikler yanında, yapılan çalışmalarda cilt kanseri ve prostat kanserine karşı koruyucu etkileri ile ACE intibitörü özelliği ile tansiyon düşürdüğü de tespit edilmiştir.

2 Prof.Dr.Fatma TOSUN ZORBEY UĞUZ 2014 FRG 01 FT: Morinda citrifolia Üzerinde Yapılmış Olan Çalışmalar Morinda citrifolia üzerinde yapılmış olan çalışmalar incelenecektir TUĞBA ELİK 2014 FRG 02 FT: Lycium barbarum Üzerinde Yapılmış Olan Çalışmalar Lycium barbarum üzerinde yapılmış olan çalışmalar incelenecektir. Prof.Dr.Didem DELİORMAN ORHAN FATMA TÜRKMEN 2014 FRG 01 DDO: Menopoz ve Menopoz Sonrasında Kullanılabilen Bitkisel Ürünler Kadınlarda menopoz ve menopoz sonrası sıkıntıların giderilmesinde faydalı olduğu düşünülen bitkisellerle ilgili olarak literatür tarama çalışmaları yapılacak ve araştırmanın sonucunda bu bitkisellerin kullanım şekilleri, klinik çalışma sonuçları değerlendirilecektir HATİCE NUR SETENAY TUNÇ 2014 FRG 03 DDO: Kefir ve Biyolojik Aktiviteleri Yüzyıllardır faydalı bir içecek olarak kullanılan kefirin tarihi, elde edilişi ve biyolojik aktiviteleri ile ilgili olarak literatür çalışmaları yapılacaktır. Prof.Dr.Nurgün KÜÇÜKBOYACI MUHAMMED YUSUF CEYLAN 2014 FRG 01 NK: Antikanser Etkili Yeni Doğal Bileşikler: Epotilonlar Epotilon A ve B bir toprak bakterisi olan Sorangium cellulosum'dan antifungal etkili bileşikler olarak 1987 yılında izole edilmiştir yılında antikanser etkili bileşik olan taksol ile aynı etki mekanizmasına sahip olduğu belirlenmiştir. "Epotilon A ve B" taksan yapısında olmayan ilk mikrotubul stabilize edici doğal bileşiklerdir. Kanser tedavisinde kullanılmak üzere birçok yarısentetik ve sentetik bileşik için lider molekül olarak kullanılmıştır. Epotilon türevi iksabepilon 2007'de FDA onayı almıştır. Bu araştırmada, epotilonlar'ın kimyasal yapıları, etkileri, etki mekanizmaları, tedavide kullanılan ve klinikte araştırılan türevleri üzerine yayınlanmış bilimsel literatür derlenerek, bu yeni bileşik grubu araştırılacaktır.

3 ZAHİDE ZÜLAL KAHRAMAN 2014 FRG 03 NK: Antikanser Etkili Kamptotesin Türevi Alkaloitler Camptotheca acuminata Çin'de yetişen bir ağaçtır, Ulusal kanser enstitüsünün (NCI) 1950'lerin sonunda başlattığı tarama çalışmaları sırasında incelemeye alınmış, ağacın kabuk ve odun kısmından 1966'da antikanser etkiden sorumlu bileşik olarak alkaloit yapısında "kamptotesin" izole edilmiştir. Bugün klinikte kanser kemoterapisinde kullanılan üç yarısentetik türevi bulunmaktadır. Bunlardan irinotekan 1994'de, topotekan 1996'da ve belotekan 2004'de FDA onayı almıştır. Üzerinde klinik çalışmaların sürdürüldüğü türevleri bulunmaktadır. Bu araştırmada, antikanser etkili kamptotesin türevi alkaloitlerin keşfi, kimyasal yapıları, etkileri, etki mekanizmaları, tedavide kullanılan ve klinikte araştırılan türevleri üzerine yayınlanmış bilimsel literatür derlenerek, bu bileşik grubu araştırılacaktır. Prof.Dr.İlhan GÜRBÜZ MERVE KURUÇAY 2014 FRG 01 İG: Hypericum perforatum L. Bitkisinden Hazırlanan Preparatların İlaçlarla Etkileşimleri Yurdumuzda sarı kantaron adıyla bilinen ve tüm dünyada çok yaygın olarak kullanılan Hypericum perforatum (St.John s Worth) bitkisinin çeşitli ilaçlarla olan etkileşimlerinin incelenmesi MUHAMMED KURTAR 2014 FRG 02 İG: Doğal Böcek Kovucular Böcek ve sinekleri uzaklaştırmak için kullanılan doğal kaynaklı maddelerin derlenerek sunulması ŞERİFE KEPEZ 2014 FRG 03 İG: Tarçın ın Diyabet Üzerindeki Etkisi Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda antidiyabetik etkisi vurgulanan tarçının, bu etkisi üzerinde yapılan çalışmaların bir kısmının derlenerek sunulması.

4 Prof.Dr.Osman ÜSTÜN ELÇİN MERT 2014 FRG 01 OÜ: Polyporaceae Makrofungusları Üzerinde Yapılan Çalışmalar Mantarların kimyasal bileşimi, biyolojik aktiviteleri ve kullanılışlarına ait literatürler derlenecektir EROL HAYDAROĞLU 2014 FRG 02 OÜ: Tricholomataceae Makrofungusları Üzerinde YapılanÇalışmalar Mantarların kimyasal bileşimi, biyolojik aktiviteleri ve kullanılışlarına ait literatürler derlenecektir BEGÜM NARİN 2014 FRG 03 OÜ: Agaricaceae Makrofungusları Üzerinde Yapılan Çalışmalar Mantarların kimyasal bileşimi, biyolojik aktiviteleri ve kullanılışlarına ait literatürler derlenecektir. Prof.Dr.Mustafa ASLAN HARUN KONUK 2014 FRG 02 MA: Bitkilerin Antidiyabetik Etkilerinin Araştırılmasında Kullanılan İnvitro Yöntemler Diyabet tedavisinde kullanılacak yeni ilaçların geliştirilebilmesi açısından bitkiler üzerinde yoğun çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalardan da son derece anlamlı sonuçlar elde edilmektedir. Bu derste halk arasında diyabet tedavisinde kullanılan bitkilerin gerçekten etkili olup olmadıklarını belirleyebilmek için uygulanan in-vitro araştırma yöntemleri araştırılacaktır MUSTAFA OĞUZ OKUMUŞ 2014 FRG 03 MA: Saç dökülmesi (Alopezi) Tedavisinde Kullanılan Doğal Kaynaklar ve Araştırma Metodları Saç dökülmesi özellikle erkeklerde büyük bir sorun haline gelmiş olup, bu konu üzerinde son yıllarda yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmaların bir kısmı da doğal kaynaklar kullanılarak gerçekleşmektedir. Bu derste; alopezi üzerinde etkili doğal kaynaklar ve bunların araştırılma metotları incelenecektir.

5 Prof.Dr.Esra AKKOL FURKAN GÖZEY 2014 FRG 01 EA: Polygala anatolica Boiss. & Heldr (Polygalaceae) Bitkisi Üzerinde Yapılan Fitokimyasal ve Biyolojik Aktivite Çalışmaları MİNE ÇAKIR Ülkemizde, Sütotu ismi ile bilinen Polygala anatolica Boiss. & Heldr (Polygalaceae) bitkisi tedavide halk arasında ekspektoran, mukolitik, diüretik ve anne sütünü arttırıcı etkisinden dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye de yaygın olarak kullanım alanı bulan bu bitki üzerinde yapılan çeşitli fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışmaları incelenecektir FRG 02 EA: Endometriozis Tedavisinde Kullanılan Bitkisel Kaynaklar Rahim içindeki endometrium denilen dokunun, batın içinde başka dokulara yerleşmesi olarak tanımlanan Endometriozis hastalığı kadınların yaklaşık yüzde 10 unu etkileyen oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Kadının yumurtalıklarında endometriozis oluşması durumunda bazen kistler (çikolata kistleri) oluşabilir ve bunların büyümesi halinde ciddi problemler gelişebilir. Bu çalışmada, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan endometriozisüzerinde etkili olan bitkiler ve bu bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar incelenecektir. Doç.Dr.Ufuk KOCA ÇALIŞKAN MERVE NUR EKİZOĞLU 2014 FRG 01 UKÇ: Nigella sativa'nin İmmunstimulan ve Antikanser Etkileri Nigella sativa, Türkçe yerel ismi ile çörek otu, ülkemizin güneybatısında kültürü yapılmakla birlikte, yurtdışından çoğunlukla Hindistan dan da ithal edilmektedir. Tohumu ve yağı yüzyıllardır profilaktik ve tedavi amaçlı özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde kullanılmaktadır. Bu projenin amacı, pekçok biyolojik aktivitesi bilinen Nigella sativa tohumlarının bağışıklık sistemi ve kanser üzerindeki etkilerini araştırmak ve güncel kaynaklarla sunmaktır EBRU KAPLAN 2014 FRG 02 UKÇ: Yiyerek Uygulanan (Edible vaccines) Aşılar Aşıların saklama ve uygulama koşullarındaki zorluklar, Edible vaccines yani yiyerek uygulanan aşılar üzerinde çalışmalara sebep olmuş, ilk kez 90 ların başında Amerika Birleşik Devletlerinden Prof. Charles Arnetzen in

6 çalışmalarıyla araştırmalar hız kazanmıştır. Günümüzde bazı aşılar üzerinde faz çalışmaları bitmek üzeredir. Bu çalışmanın amacı, Edible vaccines, yani yenilebilen aşılar üzerinde yapılan çalışmaları derlemek, faz çalışmasında olan aşıları araştırarak tablo halinde sunmaktır EYÜP CAN AKGÜNGÖR 2014 FRG 02 UKÇ: Cuscuta Türlerinin İmmunstimulan, Antikanser ve Fertilite Üzerine Etkileri Türkiye de genel olarak Bostanbozan, Canavarotu, Bağbozan, Cinsaçı, Eftimon, Gelinsaçı, Kızıl sarmaşık, Küşüt ve Şeytansaçı olarak bilinen Cuscuta türleri nin tıbbi etkileri ekibimiz dışında çalışılmamakla birlikte, Çin de halk ilacı olarak farklı semptomları iyileştirmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Bu projenin amacı, Cuscuta türlerinin antioksidan, immunstimulan, antikanser ve fertilite üzerine etkilerini araştırarak, güncel ve popüler literatür yardımıyla sunmaktır. Doç.Dr.Nilüfer ORHAN ALPEREN GÜDELOĞLU 2014 FRG 01 NO: Tükenmeye Yüz Tutmuş Bir Drog Mastix Mastix, damla sakızı, sakız ağacından (Pistacia lentiscus var. chia dan) elde edilen bir reçinedir. Türk mutfağı, Yunan mutfağında ve halk ilacı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, bitkinin nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan koruma programları yürütülmektedir. Bu çalışmada Mastix drogunun tarihçesi, elde edilişi, kullanım amaçları derlenecektir. Reçinenin kimyasal içeriği ve üzerine yapılan biyolojik aktivite çalışmaları da değerlendirilecektir NAZMİYE KAYA 2014 FRG 02 NO: Echinacea Preparatlarının Etkinlik ve Güvenilirlikleri Echinacea türlerinin topraküstü kısımları ve köklerinden hazırlanan ekstreler ve preparatlar birçok ülkede yüksek oranda kullanılmaktadır. Bu çalışmada Echinacea purprea dan hazırlanan bitkisel ilaçlar (Echinacin vd.) ile yapılan klinik ve preklinik çalışmalar derlenecektir. Bu bitkisel ilaçların güvenilirlikleri hakkında yapılmış çalışmalar ile FDA, ESCOP, MHRA, EMA gibi resmi kurumlar tarafından yapılan uyarılar değerlendirilecektir.

7 ŞHANAPES ESENOV 2014 FRG 03 NO: Passiflora incarnata (Çarkıfelek) Bitkisi İle İlgili Bir İnfografik Çalışma Ülkemizde doğal olarak yetişmeyen, çarkıfelek çiçeği (Passiflora incarnata) sürünücü, otsu, lezzetli meyveleri olan çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan bitkisel ürünler dahilen huzursuzluk, uykusuzluk, menapoz dönemlerindeki ruhsal sıkıntıların giderilmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Passiflora incarnata bitkisinin botanik özellikleri, kimyasal içeriği, biyolojik aktiviteleri, preparatları hakkındaki bilgiler monograflar ve güncel yayınlardan derlenecektir. Çalışmanın amacı derlenen bilginin halkı bilgilendirmek amacıyla kullanılabilecek ilgi çekici bir infografik olarak sunulmasıdır.

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI ARAŞTIRMA PROJESİ KONULARI

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI ARAŞTIRMA PROJESİ KONULARI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI ARAŞTIRMA PROJESİ KONULARI Prof.Dr.Bilge ŞENER 2014 FRG 01 BŞ: Polygonum Türlerinde Bulunan Kinaz İnhibitörü Bileşikler Üzerinde

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. İhsan ÇALIŞ, icalis@neu.edu.tr ECZACILIK FAKÜLTESİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ EFG 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EFG 601 Farmakognozi Semineri Z 0 2 0 EFG 602 Doğal Bileşik

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK BOTANİK

ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK BOTANİK PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Yard. Doç. Dr. Dudu ÖZKUM, dozkum@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K EFB 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EFB 601 Farmasötik Botanik Seminerleri Z 0

Detaylı

BİTKİSEL ÇAYLAR. Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI. Prof. Dr. G.

BİTKİSEL ÇAYLAR. Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI. Prof. Dr. G. BİTKİSEL ÇAYLAR Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI Prof. Dr. G.SALTAN 1 GIDA SİLAH YAKACAK BARINMA ZEHİR İLAÇ BİTKİLERİN KULLANIMI Prof. Dr.

Detaylı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar Eczacılar İçin El Kitabı 1 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ Willy Brandt Sokak No: 9 06690 Çankaya/ANKARA Tel : 0312 409 81 00 Fax : 0312 409 81 32

Detaylı

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doç. Dr. Ömer KOZ HO Bursa Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü HO BTÜ, 2014-2015 Güz Yarıyılı Seminerleri «Perşembe Seminerleri» 20 Kasım 2014 Bursa Başlıklar:

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( )

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( ) T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOGZİ ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ (1985-2011) Ankara-Ocak 2017 FARMAKOGZİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ARŞİV FRG-YL1 ALEV MUTLUGİL TÜRKİYEDE

Detaylı

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER Doç.Dr. Özlem BAHADIR ACIKARA Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı SSS ETKİLİ İLAÇ/BİTKİLER 1. SSS depressanları

Detaylı

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng)

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Çin, Japonya ve Kore de doğal olarak yetişmekte olan kökü şekil olarak insana benzeyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Kimyasal içeriğinde dammaran yapısında triterpen

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU ÜLKEMİZDE BİTKİSEL ÜRÜNLERİN PİYASAYA ÇIKIŞ SÜREÇLERİ Dr. Ecz. Aslı CAN AĞCA Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaç, Biyolojik ve Tıbbi Ürünler

Detaylı

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır.

Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. NAR (Punica granatum, Pomegranate) Nar yaprak, meyve, kabuk ve kök gibi pek çok kısmı tedavi amacıyla kullanılan bir ağaçtır. Ayrıca son yıllarda nar çekirdek yağı da kullanılmaktadır. Nar Çekirdek yağı;

Detaylı

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ A) İnfüzyon: Parçalanmış drog (2 g) üzerine sıcak su (80 C) ilave edilir. Karıştırılıp kapağı kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 5 dakika tutulur. Dekante edilir ya da süzülüp

Detaylı

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL

Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL Proje Koordinatörü : Prof. Dr. Ayla GÜRDAL ÖZET Tekirdağ İlinde bulunan iğde bitkisinin farklı kullanım alanlarını bulmak ve bu sayede ekonomiye katkı sağlamak amaçlanmıştır.sanayide İğde bitkisinin meyvesi,çiçeği,çekirdeğinin

Detaylı

Küsküt Bitkisinin Botanik Özellikleri, Hayat Formu ve Yayılışı, Cuscuta, Cuscutaceae

Küsküt Bitkisinin Botanik Özellikleri, Hayat Formu ve Yayılışı, Cuscuta, Cuscutaceae Küsküt Bitkisinin Botanik Özellikleri, Hayat Formu ve Yayılışı, Cuscuta, Cuscutaceae Özel coğrafi konumuyla ülkemiz yaklaşık on bir bin bitkitürünün yetiştiği zengin bir floraya sahiptir. Ülkenin farklı

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR

İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR İLAÇ ARAŞTIRMALARINDA SURROGATE MARKERLAR YENİ GELİŞMELER VE GELECEK DR. BURÇAK KARACA 3.TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ FARMAKOGENOMİK KURSU 24/MART/2010, ANTALYA Giriş Preklinik çalışmalardan elde edilen temel

Detaylı

EFEDRİN Çin de 5000 yıldır kullanılan Ephedra

EFEDRİN Çin de 5000 yıldır kullanılan Ephedra EFEDRİN Çin de 5000 yıldır kullanılan Ephedra genusuna ait bitkilerden elde edilen bir ilaç etken maddesi Bitki Ma-Huang yöresel adıyla biliniyor Dünyada 40 kadar türü var 40-200 cm boyda dik ya da yatık

Detaylı

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir.

ETKİN MADDE. Bir müstahzarın etkinliğini temin eden madde veya maddelerdir. İLAÇ Satmak, satışa çıkarılmak veya kullanılması için önerilmek üzere imal edilen, insan ve hayvanları tedavi, yatıştırma, tanı, tespit veya onarmak, fiziksel durumları düzeltmek veya organik (fonksiyonların)

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BEŞ YILLIK EĞİTİM PROGRAMI (2014-2015 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BEŞ YILLIK EĞİTİM PROGRAMI (2014-2015 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BEŞ YILLIK EĞİTİM PROGRAMI (2014-2015 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Eczacılık Tarihi ve Eczacılığa Giriş 2 0 2 4 107 Genel Kimya

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİM DALI Prof.Dr.Meral TUNÇBİLEK

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİM DALI Prof.Dr.Meral TUNÇBİLEK ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİM DALI Prof.Dr.Meral TUNÇBİLEK Yeni İlaç Geliştirme Çalışmaları: Uzun Kompleks Yüksek maliyetli Son derece riskli bir süreçtir. Tek bir yeni

Detaylı

D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ

D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ D DOĞAL ÜRÜNLERİN ECZANEDEKİ YERİ DR.ECZ.CANAN ERİŞ eczacıların doğal sağlık ürünü rolleri ve sorumlulukları konusunda bir araştırma Kanada da eczane ve paydaş liderlerin (eczacılar,alternatif tedavi

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2013 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2013 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0 4 191

Detaylı

ECF301 BİYOKİMYA LABORATUVARI

ECF301 BİYOKİMYA LABORATUVARI ECF301 BİYOKİMYA LABORATUVARI Öğrencileri biyokimyasal analiz yöntemleri hakkında bilgilendirmek ve temel biyokimyasal analiz tekniklerinin uygulanışı ile ilgili laboratuvar becerisi kazandırmak. Bu derste,

Detaylı

YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR

YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR YÖNETMELİK GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ BİTKİLER, GELENEKSEL İLAÇLAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Gümüşhane

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

ÇÖREKOTU YAĞI (Nigella sativa, Black seed)

ÇÖREKOTU YAĞI (Nigella sativa, Black seed) ÇÖREKOTU YAĞI (Nigella sativa, Black seed) Türkiye nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörekotu yağı ise

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAKIŞ AÇISIYLA BİTKİSEL İLAÇLAR. Dr. Saim KERMAN Kurum Başkanı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAKIŞ AÇISIYLA BİTKİSEL İLAÇLAR. Dr. Saim KERMAN Kurum Başkanı TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU BAKIŞ AÇISIYLA BİTKİSEL İLAÇLAR Dr. Saim KERMAN Kurum Başkanı BİTKİSEL İLAÇLARIN TEDAVİDEKİ ROLÜ Bitkilerin sağlık ve tıbbi amaçlarla kullanımı insanlık tarihiyle birlikte

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

KARAR NO TOPLANTI SAYISI KARAR TARİHİ

KARAR NO TOPLANTI SAYISI KARAR TARİHİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARARI KARAR NO TOPLANTI SAYISI KARAR TARİHİ 862 21.03.2014 1. Fakültemiz Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı öğretim elemanı Dr.Ecz.Şeyda AKKUŞ ARSLAN nın 05/03/2013 tarihinde

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

ECF202 FARMASÖTİK BOTANİK. Dersin Amacı:

ECF202 FARMASÖTİK BOTANİK. Dersin Amacı: ECF202 FARMASÖTİK BOTANİK Bu ders kapsamında, ilaç etken maddesi taşıyan tıbbi bitkiler ve bunların çeşitli organlarından elde edilen droglar, kapsadıkları etken maddelerle, kullanıldığı yerler hakkında

Detaylı

FENOLİK MADDELER (Resveratrol)

FENOLİK MADDELER (Resveratrol) FENOLİK MADDELER (Resveratrol) Fenolik madde nedir? Fenolik bileşikler ve daha yaygın olarak kullanılan ismi ile polifenoller benzen halkası içeren maddelerdir. Fenollerin en basit bileşikleri bir adet

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2016 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2016 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

FARMAKOLOJİYE GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FARMAKOLOJİYE GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FARMAKOLOJİYE GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Farmakoloji : İlaç Bilimi demektir. Farmakoloji ilaçların ve ilaç olabilme potansiyeli olan maddelerin kaynakları, aktiviteleri, etki mekanizmaları, yararları

Detaylı

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ ITAM Projesi II Toplantısı Tıbbi bitkilerden ilaca giden yol Bezmialem Vakıf Üniversitesi 31 Mayıs 2013 Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu NEDEN ARAŞTIRMA

Detaylı

Toplantı Tarihi: 21.09.2012 Toplantı Sayısı : 421

Toplantı Tarihi: 21.09.2012 Toplantı Sayısı : 421 T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÖNETİM KURULU KARARLARI Toplantı Tarihi: 21.09.2012 Toplantı Sayısı : 421 Müdür Prof.Dr.Kağan ÜÇOK başkanlığında, Müdür Yardımcıları, Yrd.Doç.Dr.İsmail

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) Dersin kodu Dersin Adı T P K AKTS 2100001012017 Eczacılık Tarihi 1 0 1

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI ( AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN) BİRİNCİ YIL 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) 2100001012017 Eczacılık Tarihi 1 0 2 2100001032017 Eczacılığa Giriş 1 0

Detaylı

CUBA BEV. ENERJİ İÇECEĞİ SUNUMU

CUBA BEV. ENERJİ İÇECEĞİ SUNUMU CUBA BEV. ENERJİ İÇECEĞİ SUNUMU İÇİNDEKİLER DARTE GLOBE INTERNATIONAL HAKKINDA CUBA BEV. HAKKINDA ÜRÜNLER İÇİNDEKİLER GALERİ DARTE GLOBE INTERNATIONAL 2011 yılında başlanan akademik araştırmalar neticesinde

Detaylı

BİTKİSEL İLAÇLAR VE ZEHİRLENMELER

BİTKİSEL İLAÇLAR VE ZEHİRLENMELER BİTKİSEL İLAÇLAR VE ZEHİRLENMELER Prof. Dr. Hülya Güven 1 Özellikle son 10 yıl içinde dünyada alternatif tıp olarak tanımlanan bitkisel ilaçlara ilginin arttığı görülmektedir 2 1 Bitkisel ilaçların yanlış

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2014 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2014 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI. 1. Yıl. 2. Yarıyıl

ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI. 1. Yıl. 2. Yarıyıl ECZACILIK FAKÜLTESİ 2011-2012 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI 1. Yıl 1. Yarıyıl ANA 101 ANATOMİ 3 0 3 4 BIY 101 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK I 2 0 2 3 TRM 101 TERMİNOLOJİ 2 0 2 2 GKI 101 GENEL KİMYA 3 0

Detaylı

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Burcu EKMEKÇİ PROBİYOTİKLER, DOST CANLILAR Probiyotikler Nedir? Probiyotik kelimesi Yunanca da pro bias yani yaşam için olan anlamına gelmektedir.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SÜRGÜN YAPRAK ÇİÇEK MEYVELER 10 Bitkisel Ürünlerden Yararlanma Şekilleri Şifalı bitkilerden aşağıda belirtilen yöntemler kullanılarak yararlanılmaktadır. İnfusyon (Infusion):

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2015 Girişli öğrenciler için)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM PROGRAMI (2015 Girişli öğrenciler için) BİRİNCİ YIL 1. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersin Dersin Adı T U AKTS kodu 113 Eczacılık Tarihi 1 0 2 Eczacılığa Giriş 1 0 2 107 Genel Kimya I 2 0 4 125 Matematik 2 0 3 129 Fizik 2 0 3 103 Tıbbi Biyoloji 2 0

Detaylı

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı. Prof. Dr. Esin AKI

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı. Prof. Dr. Esin AKI -YALÇIN Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 5000 in üzerinde ilaç etken maddesi var. 20000 in üzerinde farmasötik ürün var. ABD de Yaşam süresinin uzaması 2010 Kadınlarda

Detaylı

Farmakognozide Özel Konular Hers ders döneminde farmakognozinin bir özel-güncel konusu seçilerek, konu ile ilgili bilgilendirme.

Farmakognozide Özel Konular Hers ders döneminde farmakognozinin bir özel-güncel konusu seçilerek, konu ile ilgili bilgilendirme. FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Programın Yürütücüsü : Yrd. Doç. Dr. Narin SADIKOLĞLU Programın Kadrolu Öğretim Üyeleri : Programa Kabul İçin Gerekli Ön Koşullar: Eczacılık Fakültesi

Detaylı

function get_style109 () { return "none"; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); }

function get_style109 () { return none; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); } function get_style109 () { return "none"; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); } Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemi üzerinde yaptıkları

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Kimya,Biyoloji,Fizik,Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2011

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Kimya,Biyoloji,Fizik,Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2011 TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Kimya,Biyoloji,Fizik,Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi LİSE-1 ÇALIŞTAY 2011 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2011 İŞLENMİŞ TÜTÜN(Nicotiana tabaccum)ekstresinin ANTİBAKTERİYAL

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile uygulanan kültürel önlemlerden biri de tarım ilacı uygulamalarıdır.

Detaylı

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49 İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU (Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Ekim 2005) COMPASSIONATE USE Tanım Bu program ülkemizde, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

Curcuma Longa Bitkisinin Köklerinin öğütül- mesiyle elde edilen Zerdeçal veya Turmeric

Curcuma Longa Bitkisinin Köklerinin öğütül- mesiyle elde edilen Zerdeçal veya Turmeric BAHARATLARIN KRALİÇESİ ZERDEÇAL Zerdeçal sarı rengiyle özellikle Hindistan başta olmak üzere asya mutfağının vazgeçilmez baharatlarındandır. Binlerce yıldır yemeklerimize lezzet katmaktadır ve bunun yanında

Detaylı

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 TÜMÖR BELİRTEÇLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Tümör (kanser), Vücudumuzun herhangi bir hücre veya hücre topluluğunun kontrolsüz bir şekilde çoğalması, büyümesi,

Detaylı

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5)

Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) Eczacılıkta Bilimsel Çalışma İlkeleri II (4 1 5) 1 Çalışmanın organizasyonu 2 Çalışmanın organizasyonu 3 Ön çalışmaların yapılması 4 Ön çalışmaların yapılması 5 Ön çalışmaların yapılması 6 Çalışma ile

Detaylı

PROJENİN OLUŞTURULMA GEREKÇELERİ

PROJENİN OLUŞTURULMA GEREKÇELERİ Zeytin Yapraklarından elde edilen standart ekstreler kullanılarak Fonksiyonel Gıda, Gıda Bütünleyici Ürün Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün geliştirilmesi DESTEKLEYENLER PROJENİN AMACI Bu projede, zeytin

Detaylı

Mirosinaz - Glikozinat

Mirosinaz - Glikozinat Mirosinaz - Glikozinat Glikosinolatlar, mirosinaz enzimi tarafından katalizlenen reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan parçalanma ürünleri, bitki ikincil metabolizması ile üretilen metabolitler arasında önemli

Detaylı

! DOUBLE X! Yoğun çalışan, kendini yorgun hisseden! Kilo konrolü! Halsiz! Sporla uğraşanlar! Sağlıklı yaşamak

! DOUBLE X! Yoğun çalışan, kendini yorgun hisseden! Kilo konrolü! Halsiz! Sporla uğraşanlar! Sağlıklı yaşamak ! DOUBLE X! Yoğun çalışan, kendini yorgun hisseden! Kilo konrolü! Halsiz! Sporla uğraşanlar! Sağlıklı yaşamak CLA 500! Yağları kasa çevirir (yarım saat yürüyüşle)! MULTI CAROTENE! Karaciğer yağlanması!

Detaylı

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu

Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu Baş Ağrıları Besleyici Takviyeler Boğaz İltihapları Bel Soğukluğu hastalıklarına iyi gelen şifalı bitkileri listeledik. Baş Ağrıları Baş

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( )

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( ) T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİM DALI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ (1984-) Ankara-Ocak 2018 FARMASÖTİK KİMYA DOKTORA PROGRAMI FKİ-D1 ÜMİT UÇUCU METİL - 2 - BENZİMİDAZOLİLKARBAMAT

Detaylı

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ECZACILAR VE HEKİMLER İÇİN XIX. FİTOTERAPİ KURSU

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ECZACILAR VE HEKİMLER İÇİN XIX. FİTOTERAPİ KURSU ECZACILAR VE HEKİMLER İÇİN XIX. FİTOTERAPİ KURSU E. Ü. Eczacılık Fakültesi Bornova - İZMÎR 27 Nisan-25 Mayıs 2012 Detaylı Bilgi İçin :www.pharm.ege.edu.tr XIX. Hekimler ve Eczacılar için FİTOTERAPİ Kursuna

Detaylı

Daha zinde bir yaşam için

Daha zinde bir yaşam için Daha zinde bir yaşam için Zinde bir yaşam... Soğuk Sıkım Nedir? (Cold Press) Bitkilerden, meyvelerden ya da tohumlardan Soğuk Sıkım yöntemiyle elde edilen yağlarda, herhangi bir ısıl ya da kimyasal işlem

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

KIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ DERS PLANI

KIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ DERS PLANI KIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ DERS PLANI BİRİNCİ SINIF BİRİNCİ YARIYIL LEC101 Davranış Bilimleri 2 1 3 4 LBI101 Bilgi ve İletişim Teknolojileri 2 1 3 4 LEC103 Tıbbi

Detaylı

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU

Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Adet dönemi uzun ve sancılı geçiyorsa dikkat! ENDOMETRİOZİS 10 KADINDAN BİRİNİN SORUNU Özellikle 30 lu yaşlardaki erişkin kadınları daha çok etkileyen endometriozisin görülme oranı artıyor. İstatistiklere

Detaylı

Eczacılık Eğitimi 5 yıllık bir eğitimdir

Eczacılık Eğitimi 5 yıllık bir eğitimdir Eczacılık Eğitimi 5 yıllık bir eğitimdir Dersler hem teorik ve hem pratik olarak yürütülür Birinci sınıf 1.Yarıyıl Genel kimya Fizik Matematik Tıbbi Biyoloji 2.Yarıyıl Analitik Kimya I İnsan Anatomisi

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI. Birinci Yıl

ECZACILIK FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI. Birinci Yıl ECZACILIK FAKÜLTESİ 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI Birinci Yıl I. Dönem FIZ 101 FİZİK 2 0 2 3 MAT 101 MATEMATİK 3 0 3 4 BIY 101 TIBBİ BİYOLOJİ 3 0 3 5 ATA 101 ATATÜK İLK. VE İNK. TARİHİ I

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ. YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA PROGRAMLARI

TIP FAKÜLTESİ. YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA PROGRAMLARI TIP FAKÜLTESİ Tıbbi Mikrobiyoloji YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA PROGRAMLARI Program koordinatörü Prof. Dr. Turgut İMİR, turgut_imir@yahoo.com Ders Sorumluları Prof. Dr. Turgut İMİR Prof.Dr.Nerin Bahçeciler

Detaylı

Farmakoloji IV (2 0 2)

Farmakoloji IV (2 0 2) Farmakoloji IV (2 0 2) 1 Kardiyovasküler sistem fizyolojisi, hastalıkları ve tedavide kullanılan ilaçlar 2 Konjektif kalp yetmezliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar 3 Aritmi ve tedavisinde kullanılan

Detaylı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi Bahar Dönemi I. Ara Sınavı Programı

T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi Bahar Dönemi I. Ara Sınavı Programı 1.SINIF SINAV PROGRAMI (II.YY) 21.03.2016 13:30 BİY122 -Tıbbi Biyoloji II (167) - (A,B) 5,2,6,7 60,23,60,24 21.03.2016 19:00 TAR166 -Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (150) 5,6,2 60,60,30 22.03.2016

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Hücre döngüsü, Kanser kök hücresi, Multiselüler tümör sferoid, Prostat,Trabectedin

Anahtar Kelimeler: Apoptoz, Hücre döngüsü, Kanser kök hücresi, Multiselüler tümör sferoid, Prostat,Trabectedin [PS14] Trabectedin in (Yondelis; ET-743) CD133+/ CD44+ İnsan Prostat Kanser Kök Hücresi Üzerindeki Etkilerinin İki Boyutlu (2D) ve Üç Boyutlu (3D) Sistemde İncelenmesi Eda Açıkgöz 1, Ümmü Güven 2, Fahriye

Detaylı

Bitkilerden İlaç Elde Edilmesi ve Bitkilerin İlaç Olarak Kullanılması

Bitkilerden İlaç Elde Edilmesi ve Bitkilerin İlaç Olarak Kullanılması Bilindiği üzere ülkemizde gittikçe artan bir şekilde çeşitli bitkilerin çiçeklerinden, yapraklarından, kabuklarından veya diğer kısımlarından değişik yöntemlerle elde edilen genelde sıvı şeklinde formlar,

Detaylı

Meltem BAKLAN Sağlık Tanılaması II YL 2

Meltem BAKLAN Sağlık Tanılaması II YL 2 Karar - Enstitümüz Anabilim Dalı Başkanlıklarından gelen özel öğrenci başvuruları ve ekleri okundu. Görüşmelerden sonra; A)- Enstitümüz İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı lisansüstü programlarına

Detaylı

PROJE GRUBUMUZ. * Ayla TAMAÇ * * Ayşe AKPINAR * * Betül AYHAN * * Emre SEYHAN *

PROJE GRUBUMUZ. * Ayla TAMAÇ * * Ayşe AKPINAR * * Betül AYHAN * * Emre SEYHAN * PROJE GRUBUMUZ * Ayla TAMAÇ * * Ayşe AKPINAR * * Betül AYHAN * * Emre SEYHAN * PROJENİN AMACI Sivrisineklerle mücadelede doğal çözümler geliştirmek. PROJENİN HEDEFİ Biberiye, fesleğen, lavanta ve okaliptüs

Detaylı

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER:

HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: ÖZEL EGE LİSESİ GLEDİTSCHİA GÜBRESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER: Osman Emre Yıldırım 7A Frederick Can Troster 7B DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Demet Erol İzmir- 2010 1 İÇERİK LİSTESİ: 1. Prpje özeti...3 Projenin amacı

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

KOLŞİSİN. C. burttii C. baytopiorum C. micranthum C. balansae C. bornmulleri türleri endemiktir.

KOLŞİSİN. C. burttii C. baytopiorum C. micranthum C. balansae C. bornmulleri türleri endemiktir. KOLŞİSİN Colchicum türlerinden elde edilir. Liliaceae familyasında yer alan çok yıllık, otsu ve yumrulu bir bitkidir. Yaprakları linear veya lanseolat Çiçekleri tek veya grup halinde, mor, pembe, sarı

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Geçmiş dönemdeki Ormancılık anlayışı; Ormancılık sektörünün GSMH daki payı; %0,5 %3 Odun Dışı Orman Ürünü Nedir? ODOÜ lerin önemi; Ekonomik Sosyal Kültürel Ekolojik Faydalanan

Detaylı

F. İpek Marangoz Belgin Rodoplu Neslihan Kaya Jale Albayrak

F. İpek Marangoz Belgin Rodoplu Neslihan Kaya Jale Albayrak F. İpek Marangoz Belgin Rodoplu Neslihan Kaya Jale Albayrak OLESTRA Diyetteki yağ miktarını azaltabilmek için yağ yerine bazı maddeler kullanılmakta Bu maddeler Gıda da yağın fonksiyonunu yapacak Kalori

Detaylı

KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Proje Ekibi GRUP MİKROP Muhammet ZOPUN Sercan FİDAN Ali SAKARYA PROJE AMACI Karanfil Yağının; Gram (+)

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

Nar (Punica Granatum)

Nar (Punica Granatum) Nar Hakkında Nar (Punica Granatum) Nar tarihte tarımı yapılan en eski meyve türlerinden birisidir. Bir çok medeniyette doğurganlık, sağlık, bereket ve zenginliğin sembolü olmuştur. Narın anavatanı İran

Detaylı

Vizyonumuz misyonumuzdur...

Vizyonumuz misyonumuzdur... www.binbasgida.com Vizyonumuz misyonumuzdur... GRUP FİRMALARIMIZ / Nigeria B Maher BİNBAŞ Binbaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Binbaş Gıda, firma sahibi Maher Hüseyin Binbaş tarafından, 2012 yılında MERSİN

Detaylı

İlacın Tanımı Ve Tarihçesi. Öğr. Gör. Ali KARAAĞAÇ

İlacın Tanımı Ve Tarihçesi. Öğr. Gör. Ali KARAAĞAÇ İlacın Tanımı Ve Tarihçesi Öğr. Gör. Ali KARAAĞAÇ Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilacı; fizyolojik durumları ya da patolojik olayları alanın yararı için değiştirmek, incelemek amacıyla kullanılan veya kullanılması

Detaylı

Tarih Ders Konuları Görevli hoca Ders Saati Ders Yeri

Tarih Ders Konuları Görevli hoca Ders Saati Ders Yeri Kurul no: 1 Eczacılık Tarihi, Deontolojisi, Terminolojisi ve Etik Koordinatör: Ders veren hocalar: Prof. Dr. Gülaçtı Topçu Prof. Dr. Nuran Yıldırım Prof. Dr. Melih Altan Doç. Dr. Şerife Evrim Tekkeli Yard.

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Kozmetik ürünlerin üreticileri tarafından raf ömürleri belirlenirken

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

GÜZYARIYILI Saat/Hafta

GÜZYARIYILI Saat/Hafta 2005-2006 Eğitim Öğretim Yılı da dahil olmak üzere Fakültemiz 01 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Ankara Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ne tabi olarak 5 yıllık

Detaylı

I. Balkan Stevia Konferansı

I. Balkan Stevia Konferansı I. Balkan Stevia Konferansı 1 st Balkan Conference of Stevia 14-16 Şubat 2014 YUNANİSTAN-Volos Dr. Ahu ÇINAR 26.03.2014 Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı Stevia ile İlgili

Detaylı

(SINAVLARI DERS YILI 1. DÖNEM İLK HAFTA YAPILACAKTIR) MERVE ÜNSAL 9 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

(SINAVLARI DERS YILI 1. DÖNEM İLK HAFTA YAPILACAKTIR) MERVE ÜNSAL 9 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI T.C. BURSA VALİLİĞİ Mustafakemalpaşa Nilüfer Hatun Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü 2018-2019 EYLÜL DÖNEMİ ÖĞRENCİLERİN SORUMLU OLDUĞU DERSLER (SINAVLARI 2018-2019 DERS YILI 1. DÖNEM İLK HAFTA

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DÖNEMİ: SINIF: 1 YARIYIL: 2 (BAHAR)

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DÖNEMİ: SINIF: 1 YARIYIL: 2 (BAHAR) DÖNEMİ: 2012-2013 SINIF: 1 YARIYIL: 2 (BAHAR) Anatomi ECZ114 Rehberlik Anatomi ECZ114 Ecz.Terminolojisi ECZ116 Ecz.Terminolojisi ECZ116 Bilim Düşüncenin Gelişimi BSB134; Derslik 1 Mesleki İngilizce YDİ162;

Detaylı