Energy Marine Business Assurance Transport & Infrastructures ENVIRONMENT & SUSTAINABILITY. Gıda Belgelendirme, Muayene & Hizmetler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Energy Marine Business Assurance Transport & Infrastructures ENVIRONMENT & SUSTAINABILITY. Gıda Belgelendirme, Muayene & Hizmetler"

Transkript

1 INNOVATION Energy Marine Business Assurance Transport & Infrastructures ENVIRONMENT & SUSTAINABILITY Gıda Belgelendirme, Muayene & Hizmetler

2 Piyasa RINA, özgün gıda kalitesinin artırılmasının yanı sıra gıda güvenliğinin ve zorunlu gerekliliklere uyumun sağlanması amacına dayanan gıda piyasasındaki belgelendirme hizmetlerini sunmaktadır. Ayrıca, ulusal ve uluslararası perakende mağazalarının tedarikçileri için BRC, IFS, GLOBALGAP gibi spesifik standartlar da mevcuttur. Süpermarkette, restoranda, tarımsal gıda ürünleri ya da tüketime hazır gıdalar bakımından tüketiciler, gıda ürününün kalitesine, etiketine ve içeriğine giderek daha fazla dikkat etmektedirler. Hijyen Paketinin hükümleri, 193/07 sayılı kanun hükmünde kararname ve özellikle 178/02 sayılı Tüzük olmak üzere AB ve ulusal mevzuatın son dönemdeki yeniden şekillenmesi ile desteklenen gıda güvenliği kültürünün, işletmecilerin sorumlu bilinci ve önleme ilkesi esas alınarak iyileştirilmesi temeline dayanmaktadır. RINA, gıda şirketlerinin müşterilerine, kalitenin her zaman takip edileceği, menşei, hijyen uygunluğu, bileşenlerin izlenebilirliği, ürün partilerinin zamanında piyasadan çekilmesi, iyi yetiştiricilik, besicilik, üretim uygulaması ve özgün ürünlerin artırılması güvencesini vermelerini sağlayan spesifik belgelendirme hizmetlerini sunmaktadır. RINA ayrıca ITA - Istituto Tecnologie Avanzate aracılığıyla, tüketici eğilimleri ve zevklerinin araştırılmasına yönelik duyusal analizlerin yanı sıra ürünlerle ilgili mikrobiyolojik analizler ve kimyasalfiziksel analizler gibi çalışmalarla gıda sektöründe destek hizmetler üstlenmektedir. Gıda Belgelendirme Zincirin her aşamasındaki şirketler için Gıda güvenliği yönetim sistemleri ISO İyi Tarım ve Üretim Uygulamaları ilkeleri ile entegre edilmiş HACCP metodunu esas alarak etkili bir gıda güvenlik yönetim sistemi oluşturulmasını teşvik etmektedir. En güncel düzenlemelerin gerekliliklerine uyum sağlanmasına yönelik yardımcı bir araç ve ayrıca, müşteri ve tüketiciler bakımından şirketin, gıda güvenliğine gösterdiği dikkatin ve ilgili risklerle başa çıkabilme becerisinin güvencesidir. Tarım-gıda zincirindeki her kuruluş için uygulanabilirdir. Örneğin başta FSSC ve ayrıca ISO 9001, ISO 14001, SA 8000, BS OHSAS 18001,BRC, IFS olmak üzere en yaygın sistem/ürün standartlarına entegre edilebilir. FSSC FSSC Standardı, Gıda Güvenliği Sistemi Belgelendirme Standardı ISO nin ISO/TS ile entegrasyonuna dayanmaktadır ve tüketime yönelik gıda ve güvenli ürünlerin üretimi ve teminine ilişkin gerekli koşulları belirler. FSSC Standardı, CIAA (Avrupa Gıda ve İçecek Endüstrileri Konfederasyonu) tarafından desteklenmektedir ve Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) tarafından onaylanmıştır. FSSC büyüklüğü ve prosesi fark etmeksizin gıda üretim sektöründe faaliyet gösteren aşağıdaki kuruluşlara uygulanabilir: dayanıksız hayvansal ürünler dayanıksız bitkisel ürünler uzun raf ömrüne sahip ürünler teknik ve teknolojik katkı maddesi hariç gıda bileşenleri.

3 Tarladan sofraya küresel bir yaklaşım Perakende tedarikçiler için BRC uluslararası standart belgelendirmesi Küresel Standart - Gıda IFS uluslararası standart belgelendirmesi Uluslararası Gıda Standardı Karma edilmiş Kalite/Ürün Yönetimi, HACCP sistemleri ve iyi üretim uygulamasının uygulanması ile gıda ürünlerinin, kalite, güvenlik ve yasal uyumlarının onaylanması amacıyla Avrupalı perakendeciler tarafından talep edilen ve tanınan standartlar. Dünya çapındaki başlıca perakendecileri temsil eden GFSI, IFS ve BRC nin, gıda ürün güvenliğinin onaylanması amacıyla her standardın karşılaması gereken temel gerekliliklerle uyumlu olduğunu resmen tanımıştır. Uluslararası standart belgelendirmesi - GLOBALGAP Meyve, sebze ve fidancılık sektörlerinde üretim bakımından en iyi uygulamanın oluşturulabilmesi için iyi tarım uygulamalarını tanımlamayı amaçlamaktadır de Eurep (Avrupa Perakendecileri Tarım Ürünleri Çalışma Grubu) tarafından hazırlanmış ve ilk başlarda Eurogap olarak adlandırılmıştır; yaygınlaştırılması amacıyla günümüzdeki adını almıştır. Başta büyük ölçekli Avrupalı alıcılar ve uluslararası alıcılar olmak üzere onay kazanmış bir üretici yeterlilik özelliğini temsil etmektedir.

4 Gıda Ambalajlama Standardı BRC IOP Ambalaj Enstitüsü ve ambalaj üreticilerini temsil eden birliklerin desteği ile İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu (BRC) tarafından hazırlanan BRC Ambalaj Standardı, gıda ürünleri ile temas eden ambalaj ürünlerinin yanı sıra tüketici ürünlerinin ve her tür kullanıma yönelik ikincil ve üçüncül ambalajların hijyen-sağlık güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Standart, süreci ve sistematik gereklilikleri bir araya getirmekte ve aşağıdakileri gerektirmektedir: formal risk analiz sisteminin benimsenmesi (HACCP) üretim alanının, süreçlerinin, ürün ve personelin kontrolü. UNI EN "Gıda Maddeleri için Kullanılan Ambalajların Üretiminde Hijyen Yönetimi" UNI EN Standardı gıda ambalajı üreticilerinin, ürünleri ile ilgili hijyen risklerini yönetebilme ve bu riskleri kontrol etme becerilerini olumlu bir şekilde kanıtlamalarını sağlamaktadır. Standart, ambalaj üretimi ile ilgili olarak hijyen yönetiminin tüm yönlerini kapsamakta ve ayrıca, bu ürünlerin depolanması ve taşınmasına ilişkin gereklilikleri belirlemektedir. Standart, ambalaj malzemeleri ile ambalajlı gıdanın ticaretini kolaylaştırarak malların serbest ticaretini destekleyen ve AB çapında yaygın kabul görmüş hijyen yönetim sisteminin uygulanmasına yönelik bir referans aracı sağlamak üzere Avrupa düzeyinde hazırlanmıştır. BRC IOP ve UNI EN bakımından belgelendirmenin amacı: iyi hijyen uygulamaları ve uygulanabilir, zorunlu gerekliliklere uyum sağlamak 2023/2006 sayılı AT tüzüğünün gerekliliklerini yerine getirmek Ambalaj güvenliğini garanti altına almak amacıyla makul tüm önlemlerin alındığını kanıtlanmak tedarik zincirinde güvenin sağlanması gıda güveliğinden sorumlu otoriteler ile ilişkilerinin iyileştirilmesi gereklilikleri, belgelendirmenin diğer formlarıyla entegre etmek.

5 Yetiştiricilik, besicilik ve üretim zincirleri için Yem ve gıda zincirinde izlenebilirligin belgelendirilmesi ISO Özgünlük, gerçeklik, coğrafi açıdan nitelendirme ve/veya üretim gibi karakteristik özellikleri güçlendirmek ve ürünün menşei ile özel içeriğine ışık tutmak üzere, hem şirket içinde hem de gıda zincirinde kontrollü izlenebilirlik yönetiminin sağlanması. Mevcut yasal çerçevede, ürünün zamanında güvenilir bir şekilde geri çağrılması için etkili bir araç olabilir. Tarımsal gıda zincirinde izlenebilirligin belgelendirilmesi Kontrollü zincir Hijyen gerekliliklerinin kontrolü ve ürün kalite gerekliliklerinin artırılması yoluyla iki misli değer sağlayarak ürünün belgelendirilmesi. Kalite ve gıda güvenliği için kritik gerekliliklerin, tanımlanan gıda zincirindeki izlenebilirliğinin sağlanması sayesinde, ürüne ya da menşeine özgü gerekliliklerin izlenebilirliği, belirli üretim gelenekleri, özel içerik, özel coğrafi bölge gibi gıda ürününün belirli karakteristiklerinin korunmasını mümkün kılmaktadır.

6 Tarım işletmeleri ve gıda endüstrileri için NO GMO gerekliliği doğrultusunda ürün belgelendirme Üreticinin hazırladığı ve RINA tarafından onaylanmış entegre bir zincir yaklaşımıyla bir şartname ile GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) riski taşıyan ürünlerin yönetimi ve izlenmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Genel olarak mısır, soya ve türevleri gibi ürünlere uygulanır ve ürün güvenliği için zorunlu olduğu ölçüde, tanımlanan diğer güvenlik karakteristiklerinin yanı sıra GDO bakımından nihai tüketiciye güvenli bir ürün sunulmasını sağlar. Gönüllülük esasına dayalı olarak ürün belgelendirme Ürünün, ihtiyaçları doğrultusunda müşteri tarafından hazırlanan ve RINA tarafından onaylanan şartnameye uygunluğunun belgelendirilmesidir. Böylece belgelendirilmiş ürünün, öne çıkmasını ve nihai tüketici için anında görünürlük sağlayan özel bir işaret ile markalanması sağlanabilmektedir. Gıda ürününün güvenlik yönüne ve menşei, üretim teknikleri, içindekiler, ürün formülü gibi ürünün belirli karakteristiklerine daha fazla dikkat çekilmesi esasına dayanan bu belge, üreticiye belirtilen kalite özelliklerine sahip bir ürün sunulmasını güvence altına almaktadır.

7 Yiyecek-içecek hizmeti için HACCP metoduna dayalı olarak tehlikelerin önlenmesi amacıyla sistemlerin belgelendirilmesi - UNI Sürecin kritik noktalarının belirlenmesi ve potansiyel risklerin önlenmesi, azaltılması ya da giderilmesi yoluyla kontrol altındaki gıda ürünlerinin hijyen güvenliğini sağlamak amaçlanmaktadır. Şirketin üretim sürecini ve üretimin sağlık-güvenlik yönünü kontrol altında tutmasını sağlamak amacıyla UNI standardı, HACCP metodunun UNI EN ISO 9001 standardı ile bir araya getirilerek entegrasyonunu desteklemektedir. Yiyecek-içecek hizmetinde Bollino Blu (Mavi Etiket) Sağlık Bakanlığı ile FIPE (Federazione Italiana Pubblici Esercizi di Confcommercio) arasında özel bir protokolün imzalanması ile oluşturulmuş ve kamu tesislerinde gıda güvenliğine ilişkin kritik unsurlar üzerinde durarak şirketin ve yiyecek-içecek hizmetlerinin, kalite ve hijyenle ilgili gönüllüğe dayanan standarda uyumunun belgelendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereklilikler özellikle üç temel unsuru ilgilendirmektedir: sürekli eğitim, hizmet sözleşmesi ve İyi Üretim Uygulamalarına (GMP) uyulmasının sağlanması.

8 Akreditasyon Edinmiş olduğu birçok akreditasyon, RINA nın profesyonellik, yeterlilik ve çalışma verimliliğini kanıtlamakta ve hem müşterileri hem de genel olarak toplum için bir güvence sağlamaktadır. Gıda sektöründe Gönüllülük esasına dayalı ürün belgelendirmesi için ACCREDIA akreditasyonu UNI CEI EN 45011:1999 uyarınca İzlenebilirlik için ACCREDIA akreditasyonu ISO uyarınca BRC için - ACCREDIA akreditasyonu resmi BRC onayı ile IFS için - ACCREDIA akreditasyonu resmi IFS onayı ile ISO için ACCREDIA ve ANAB akreditasyonu FSSC için ANAB akreditasyonu GLOBALGAP için ACCREDIA akreditasyonu. Gıda Denetimi ve Hizmetler ITA Istituto Tecnologie Avanzate RINA Grubun Sağlık & Gıda sektöründe sunduğu hizmetleri tamamlamak amacıyla ITA laboratuvarı- Istituto Tecnologie Avanzate tarafından Gıda Muayene ve Hizmetleri yürütülmektedir. Laboratuvar ulusal çapta faaliyetlerini sürdürmekte ve perakende zinciri müşterileri ile üretim dünyasına ve ayrıca yiyecek içecek hizmeti sektörüne yüksek katma değere sahip bir hizmet sunmaktadır. Uygunluğun etiketlenmesi için gerekli değerlendirme hizmetleri ve teknik kurallar ile ilgili hizmetleri sağlamak üzere referans standartlara uygunluğun teyit edilmesi amaçlanmaktadır ve bu doğrultuda sunulan hizmetler denetleme hizmetlerinden yiyecek-içecek hizmetlerine kadar çeşitlilik göstermektedir. Laboratuvar gerekli akreditasyona ve son derece gelişmiş ekipmana sahiptir ve gıda ürünlerinin, kozmetik ürünlerin, hayvan yemlerinin ve ayrıca gıda ürünleri ile temas eden malzemenin mikrobiyolojik ve fiziksel kimya analizlerini gerçekleştirme konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca laboratuvar otelcilik ve sağlık sektörlerindeki müşterilere hizmet sunmakta ve havalandırma sistemleri ile Legionella kontrolü ile ilgili risk değerlendirme hizmetleri vermektedir. Yukarıdaki hizmetlere ek olarak ITA, tatma faaliyetleri için 20 duyusal laboratuvara sahiptir. Laboratuvar müşterilerine, gıda ürününün organoleptik özelliklerini onaylamak ve netleştirmek amacıyla ve ayrıca ürünün duyusal konumlandırılması ile ilgili çalışmalar için uzman hakemler tarafından yürütülen tüketici testleri ve panel testleri de sunmaktadır. RINA SERVICES S.p.A. is the RINA Group company active in classification, certification, inspection and testing services. RINA is a multi-national Group which offers verification, certification, conformity assessment, marine classification, environmental enhancement, product testing, site and vendor supervision, training and engineering consultancy across a wide range of industries and services. RINA operates through a network of companies covering Marine, Energy, Infrastructures & Construction, Transport & Logistics, Food & Agriculture, Environment & Sustainability, Finance & Public Institutions and Business Governance. With a turnover of over 294 million Euros in 2013, over 2,500 employees, and 163 offices in 57 countries worldwide, RINA is recognized as an authoritative member of key international organizations and an important contributor to the development of new legislative standards. Food_jan14 Elefo RINA SERVICES S.p.A. via Corsica, Genova Italy ph fax info@rina.org RINA Türkiye Değirmen Sk. Nida Kule İş Merkezi No:19 K:9 Kozyatağı Kadıköy İSTANBUL ph faks

Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır

Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır TANITIM DOSYASI Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır USB; uluslararası temsilcilikleri, geniş bilgi ve tecrübeye sahip profesyonel denetçi ve eğitmen kadrosu ile hizmet veren

Detaylı

Intertek Eğitimleri Ocak Aralık 2014 Programı

Intertek Eğitimleri Ocak Aralık 2014 Programı INTERTEK AKADEMİ Intertek Eğitimleri Ocak Aralık 20 Programı Eğitim Adı Süre Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara TL + Yönetim Sistemleri ISO 9001 : 2008 Kalite Yönetim 1 gün 23 10 4 5 150 Sistemi

Detaylı

USB Ulusal Sistem Belgelendirme. Ambalaj Kalitesine ve Güvenliğine Etki Eden Uluslararası Standartlar

USB Ulusal Sistem Belgelendirme. Ambalaj Kalitesine ve Güvenliğine Etki Eden Uluslararası Standartlar USB Ulusal Sistem Belgelendirme Ambalaj Kalitesine ve Güvenliğine Etki Eden Uluslararası Standartlar Ebru KUNÇ Baş Denetçi / Kimya Mühendisi 17 Eylül 2010 / İSTANBUL 1 ULUSAL SİSTEM BELGELENDİRME Ulusal

Detaylı

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL Intertek Eğitimleri / İSTANBUL Ocak Aralık 2015 Programı Eğitim Adı Süre Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara TL + İş Güvencesi Satndart Bilgilendirme Eğitimleri ISO

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL Intertek Eğitimleri / İSTANBUL Ocak Aralık 2016 Programı Eğitim Adı Süre Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara TL + İş Güvencesi (Belgelendirme) Standart Bilgilendirme

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMLERĠNĠN TÜRKĠYE DE GIDA GÜVENLĠĞĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠ

GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMLERĠNĠN TÜRKĠYE DE GIDA GÜVENLĠĞĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠ GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMLERĠNĠN TÜRKĠYE DE GIDA GÜVENLĠĞĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠ Samim Saner 24.11.2011 7. Gıda Mühendisliği Kongresi Ankara 1 Ġçerik Giriş Türkiye de Gıda Güvenliği - SWOT analizi Gıda Tedarik

Detaylı

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Sunum İçeriği Gıda Güvenliği Endüstri Çalışmaları Pınar ın Gıda Güvenliği Yaklaşımı Pınar Enstitüsü

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

INTERTEK AKADEMİ ANADOLU

INTERTEK AKADEMİ ANADOLU INTERTEK AKADEMİ ANADOLU Intertek Eğitimleri / ANKARA İş Güvencesi Standart Bilgilendirme Eğitimleri Sistemi Versiyon Geçiş Eğitimi 1 Gün *** *** *** 100 Sistemi Bilgilendirme 2 Gün *** *** 200 Sistemleri

Detaylı

HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR

HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR SÖZÜMÜZÜ TUTARIZ HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR DERMAN AYDOĞAN 0 530 662 91 88 İŞ GELİŞTİRME DIREKTÖRÜ DERMAN.AYDOGAN@HAVILOG.COM AJANDA HAVI LOJİSTİK HAVI LOJİSTİK HİZMETLERİMİZ MÜŞTERİLERİMİZ

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

Globalgap Tarihi Gelişimi Globalgap; İyi tarım ürünleri belgelendirme aşaması tüketici nezdinin gereksinimlerini temin eden dünyanın en önemli çiftlik

Globalgap Tarihi Gelişimi Globalgap; İyi tarım ürünleri belgelendirme aşaması tüketici nezdinin gereksinimlerini temin eden dünyanın en önemli çiftlik 1 BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz 1 Globalgap Tarihi Gelişimi Globalgap; İyi tarım ürünleri belgelendirme aşaması tüketici nezdinin gereksinimlerini

Detaylı

Eğittimci tarafından yazıldı Çarşamba, 12 Ağustos :20 - Son Güncelleme Cumartesi, 10 Ekim :19

Eğittimci tarafından yazıldı Çarşamba, 12 Ağustos :20 - Son Güncelleme Cumartesi, 10 Ekim :19 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi ISO 22000/ HACCP Nedir? HACCP sistemi ve ISO 22000, BRC Tüketici Ürünleri, BRC Global- Gıda, BRC /IoP Ambalaj, BRC Depolama- sevkiyat, IFS Gıda Güvenliği standartları (IFS

Detaylı

firmanızın geleceği için en iyisi Belgelendirme, Eğitim ve Tedarikçi denetimlerinin lider kuruluşu GlobalGROUP başlıca UKAS, TÜRKAK, SAAS ve BSCI olmak üzere birçok uluslararası akreditasyonlara sahip

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER

GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER 3.11.2017 1 PAGEV IV. Uluslararası Ambalaj Teknolojileri Kongresi 24 Ekim 2017 İstanbul GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELER HATİCE USLU Gıda Mühendisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Tarım İl Müdürlüğü MEVZUATLAR KANUNLAR 6968 Sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu. 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin

Detaylı

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ GIDANIN RESMİ KONTROLÜ İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBESİ 08.10.2016 EYLEM GÜLPINAR TURGUT GIDA MÜHENDİSİ GIDA TARIM VE HAYVANCLIK BAKANLIĞI GIDA HİZMETLERİ Güvenilir ve yeterli

Detaylı

DÜNYA GIDA GÜNÜ 2010 YENİ GIDA YASASI VE 12. FASIL MÜZAKERE SÜRECİ. Fatma CAN SAĞLIK Tarım ve Balıkçılık Başkanı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği

DÜNYA GIDA GÜNÜ 2010 YENİ GIDA YASASI VE 12. FASIL MÜZAKERE SÜRECİ. Fatma CAN SAĞLIK Tarım ve Balıkçılık Başkanı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği DÜNYA GIDA GÜNÜ 2010 YENİ GIDA YASASI VE 12. FASIL MÜZAKERE SÜRECİ Fatma CAN SAĞLIK Tarım ve Balıkçılık Başkanı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Sunuş İçeriği Yeni Gıda Kanununa Giden Süreç Müzakere süreci

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama E-Posta Website : aoa@tse.org.tr : www.tse.org.tr Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar. TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 29.12.2011-28157 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

ÜCRETLENDİRME TALİMATI

ÜCRETLENDİRME TALİMATI 1.AMAÇ: UDEM den yönetim sistemi belgelendirmesi hizmeti alan kuruluşlara uygulanacak ücretlendirmenin tarif edilmesidir. 2. KAPSAM: Bu talimat TS EN ISO/IEC 17021, ISO 22003 standardının gerekliliklerine

Detaylı

GMP Nedir? GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçesi ise İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün dış ve iç kaynaklardan kirlenme ihtimalini engellemek yada

GMP Nedir? GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçesi ise İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün dış ve iç kaynaklardan kirlenme ihtimalini engellemek yada GMP+ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz GMP Nedir? GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçesi ise İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün dış ve iç kaynaklardan

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

İlk Bakışta BRC Belgesi BRC Tarihi 1998 yılında BRC Standart denetim standardı şeklinde yayını yapıldı 1999 yılında EN akreditasyonlu ilk Deneti

İlk Bakışta BRC Belgesi BRC Tarihi 1998 yılında BRC Standart denetim standardı şeklinde yayını yapıldı 1999 yılında EN akreditasyonlu ilk Deneti 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz İlk Bakışta BRC Belgesi BRC Tarihi 1998 yılında BRC Standart denetim standardı şeklinde yayını yapıldı 1999 yılında EN 45004 akreditasyonlu ilk Denetim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Akyazı Mh. Gonca Kent Sitesi F Blok No: 6/10 Ordu

ÖZGEÇMİŞ. : Akyazı Mh. Gonca Kent Sitesi F Blok No: 6/10 Ordu ÖZGEÇMİŞ 1\5 Adı Soyadı : Ferit ARICI Doğum Tarihi ve Yeri : 30.07.1979 Doğum Yeri İletişim Adresi : Kahramanmaraş : Akyazı Mh. Gonca Kent Sitesi F Blok No: 6/10 Ordu Telefon / Gsm No : 0452 250 10 18-0505

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa /) ISO 900:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Mutlukent Mahallesi 2073 Sokak No:0 Tel : 0 32 443 03 77 Faks : 0 32 44 87 72 0 03 04 07 09 2 4 5 6 7

Detaylı

HACCP ve Gıda Güvenliği

HACCP ve Gıda Güvenliği HACCP ve Gıda Güvenliği HACCP; Hazard Analysis And Critical Control Points (Tehlike Analizi Ve Kritik Kontrol Noktaları) kavramının kısaltılmış halidir. HACCP, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE DENETİM MEKANİZMASI TÜLAY ÖZEL METRO CASH&CARRY KALİTE GÜVENCE NİSAN 2016

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE DENETİM MEKANİZMASI TÜLAY ÖZEL METRO CASH&CARRY KALİTE GÜVENCE NİSAN 2016 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER VE DENETİM MEKANİZMASI TÜLAY ÖZEL METRO CASH&CARRY KALİTE GÜVENCE NİSAN 2016 25 Ülkede METRODA ÜRÜN GÜVENLİĞİ YAKLAŞIMI Asgari yasal gerekliliklerden fazlası METRO ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Detaylı

YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YEM HİJYENİ YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 27.12.2011-28155 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yem hijyeni ile ilgili genel kuralları,

Detaylı

1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME

1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME 1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME 9-10 Haziran 2009 Kadir Has Üniversitesi - İSTANBUL TS EN 45020 / Temmuz 2007 Standardlaştırma ve ilgili faaliyetler Genel terimler

Detaylı

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ TSE nin, ürün, sistem ve personel belgelendirme ve laboratuvar hizmetleri uluslararası akreditasyona sahiptir. TSE, ülkemizde bu alanlarda en geniş akreditasyon kapsamına sahip belgelendirme kuruluşudur.

Detaylı

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ 4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ Bu kapanış bildirgesinde yer alan aşağıdaki maddeler 4.Gıda Güvenliği Kongresinin çeşitli oturumlarında ve panellerinde dile getirilen ortak görüşlerin özetlenmesiyle

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Sistem Akreditasyon Başkanlığı Sistem Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon; Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda

Detaylı

Tarımda Kontrollü Üretim Ve İzlenebilirlik

Tarımda Kontrollü Üretim Ve İzlenebilirlik Tarımda Kontrollü Üretim Ve İzlenebilirlik Bestnet 2008 Türkiye de Yaş Meyve Sebze Üretim Potansiyeli 43 Milyon Ton Yaş Meyve Sebze Üretimi Dünya sıralamasında 4. 1 Milyar $ İhracat Antalya da Yaş Meyve

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ 0 YÖNETİM SİSTEMLERİ I İLGİLİ MEVZUAT II RİSKİN MANTIĞI III TEHLİKELER VE TESPİTİ IV TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ V RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ VI RİSK HESAPLAMA ÖRNEKLERİ 30 39 78 113 80 39 60 ÖN BİLGİLENDİRME

Detaylı

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür 13 Aralık 2012 TARİHSEL SÜREÇ 1 MÖ 8000 Tarımın Başlangıcı MÖ 1200 İlk Herbisid Kullanımı MÖ 1000 İlk Kükürt Kullanımı

Detaylı

DR. ÖMER GÜZEL TURKLAB UDDER

DR. ÖMER GÜZEL TURKLAB UDDER DR. ÖMER GÜZEL TURKLAB UDDER ÜRÜN GÜVENLİĞİ & GÜVENİLİR HİZMET VE ÜRÜNLER ÜRÜN GÜVENLİĞİ İNSAN HAYATI VE GELECEĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİ ÜRÜNLER İÇİN PİYASA GÖZETİMİ&DEMETİMİ ÜRÜN GÜVELİĞİ İÇİN 3 TARAF

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Hayvan Yemi Üretimi

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Rüzgârın elektriğe dönüşümü

Rüzgârın elektriğe dönüşümü Rüzgârın elektriğe dönüşümü Rüzgâr enerjisi sektörünü küresel ölçekte destekleyen uzmanlık ve çözümler TÜV SÜD Türkiye Daha temiz bir gelecek için rüzgâr enerjisi çözümleri Nüfus artışı, enerji güvenliği

Detaylı

ASKERİ GEMİLERDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

ASKERİ GEMİLERDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ ASKERİ GEMİLERDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Ayfer ADIGÜZEL TÜRK LOYDU 1 Şubat 2008 KISACA TÜRK LOYDU Türk Loydu Vakfı; 1962 yılında Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nin katkılarıyla Gemi

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

Yasal izin adı. 3 Yönetim Sistemleri : 3.1 - Kalite Yönetim Sistemleri :

Yasal izin adı. 3 Yönetim Sistemleri : 3.1 - Kalite Yönetim Sistemleri : TEDARĠKÇĠ ÖNDEĞERLENDĠRME FORMU Doküman No : SDS 09 21.03.2009 01 *Firma Ticari Adı Firma Yetkisi : *Adı *Soyadı *Görevi *Telefon *E-mail Merkez Ofis / Fabrika Bilgileri : *Yazışma Adresi +Adres 2 *Vergi

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/3) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Levazım Mah.Koru Sok.Zorlu Center Tel : 0 212 269 37 41 E-Posta Website : info@kalitest.com.tr : www.kalitest.com.tr

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA GÜVENİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI KAPSAMINDA İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE YAPILAN ÇALIŞMALAR 2 Gıda Güvenilirliği Gıda

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama E-Posta Website : kys@szutest.com.tr : www.szutest.com.tr Gıda ve Yem İşleme-C

Detaylı

OKYANUS GIDA GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ. IFS-Food, IFS- Logistics, IFS-Cash & Carry

OKYANUS GIDA GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ. IFS-Food, IFS- Logistics, IFS-Cash & Carry OKYANUS Okyanus Gıda Güvenliği Eğitimleri PAS 220, ISO 22000, FSSC 22000 Catering BRC- Food, BRC-IOP IFS-Food, IFS- Logistics, IFS-Cash & Carry Gıda Güvenliği Tehlike Analizi - HACCP Gıda Savunması - TACCP

Detaylı

tarihli 184 sayılı AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri

tarihli 184 sayılı AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri 03.08.2018 tarihli 184 sayılı AB Tarım Mevzuatı Değişiklikleri Zeytinyağının etiketlenmesiyle ilgili bazı işaretlerin belirlenmesi hakkında 29/2012/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü'nü tadil eden 2018/1096/AB

Detaylı

TÜV AUSTRIA TURK. Yönetim Sistemleri Sertifikasyonu Kalite Güvenceniz

TÜV AUSTRIA TURK. Yönetim Sistemleri Sertifikasyonu Kalite Güvenceniz TÜV AUSTRIA TURK Yönetim Sistemleri Sertifikasyonu Kalite Güvenceniz Yönetim Sistemleri Sertifikasyonu Sürekli iyileştirme odaklı Son zamanlarda yönetim sistemleri, şirketlerin birçok işinin planlanması,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama E-Posta Website : info@universalcert.com : www.universalcert.com

Detaylı

AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI 28 HAZİRAN 1995 TARİH VE 22327 SAYILI RESMİ GAZETE DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN 560 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME kapsamında denetimler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Yemek Hizmeti-E Perakende, Nakliye ve Depolama-F

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı

"GDO Yönetmeliði" tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!.

GDO Yönetmeliði tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!. "GDO Yönetmeliði" tamam:gdo'suza GDO'suz demek yasak!. GDO Yönetmeliði Resmi Gazete de yayýnlandý. Üreticileri ve tüketicileri büyük tehdit altýna sokacak yönetmenliði yayýnlýyoruz. Tarým ve Köyiþleri

Detaylı

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 TASYB -Strateji Geliştirme Çalıştayı Toplumsal güvenlik alanı multi-disipliner olup kar amacı gütmeyen kuruluşlar dahil olmak üzere kamu ve özel sektör paydaşlarını

Detaylı

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız FİRMA PROFİLİ Akademik Hijyen Ltd. Şti., İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Ergün ün başkanlığında bir grup akademisyen tarafından, her

Detaylı

TÜV SÜD Group. Test, Gözetim, Sertifikasyon ve Sürdürülebilir Başarı için Eğitim Çözümleri. Enver Coşkunsu

TÜV SÜD Group. Test, Gözetim, Sertifikasyon ve Sürdürülebilir Başarı için Eğitim Çözümleri. Enver Coşkunsu Group Test, Gözetim, Sertifikasyon ve Sürdürülebilir Başarı için Eğitim Çözümleri Enver Coşkunsu Lokasyonlarımız... Hep yanınızdayız İstanbul İzmit Bursa Ankara İzmir Adana Türkiye Test, Gözetim, Denetim,

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri Ürün kalitesi, gerek ISO tarafından belirlenmiş ölçülere ve gerekse Türkiye de TSE nin ortaya koyduğu standartlara göre belli bir

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Yemek Hizmeti-E Gıda İmalatı Yemek Hizmeti Perakende, Nakliye ve Depolama-F

Detaylı

HELAL BELGESİ NEDİR ve KULLANIM ALANLARI

HELAL BELGESİ NEDİR ve KULLANIM ALANLARI HELAL BELGESİ NEDİR ve KULLANIM ALANLARI Yurt içinde ve yurt dışında gıda alıp satmak gerçekten çok zor koşullarda sağlanmaktadır. Gerek tedarikçiler gerekse son Müslüman müşteri, tükettiği gıdanın Helal

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Gıda ve Yem İşleme-C Gıda Üretimi Gıda ve Yem İşleme-D Hazır Yemek Hizmetleri-E Hayvan Yemi Üretimi

Detaylı

Hatice ULU Ziraat Mühendisi İzmir İl Müdürlüğü ÜLKEMİZDE GIDA GÜVENLİĞİ MEVZUATI VE AB YE İHRACAT GEREKLİLİKLERİ

Hatice ULU Ziraat Mühendisi İzmir İl Müdürlüğü ÜLKEMİZDE GIDA GÜVENLİĞİ MEVZUATI VE AB YE İHRACAT GEREKLİLİKLERİ Hatice ULU Ziraat Mühendisi İzmir İl Müdürlüğü ÜLKEMİZDE GIDA GÜVENLİĞİ MEVZUATI VE AB YE İHRACAT GEREKLİLİKLERİ 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin

Detaylı

ISO 9001:2015 VE ISO 14001:2015 REVİZYONLARI GELİYOR HAZIR MISINIZ? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 VE ISO 14001:2015 REVİZYONLARI GELİYOR HAZIR MISINIZ? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 VE ISO 14001:2015 REVİZYONLARI GELİYOR HAZIR MISINIZ? Move Forward with Confidence NEDEN BİR 2015 REVİZYONU? Sürekli değişkenlik gösteren ekonomik, teknolojik ve çevresel sorunların bulunduğu

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

PCA Sertifikasyon Şubat 2010 tarihinde Belgem Belgelendirme ismiyle kurulmuş olup 2012 yılında isim değişikliği yapılarak PCA Sertifikasyon olmuştur.

PCA Sertifikasyon Şubat 2010 tarihinde Belgem Belgelendirme ismiyle kurulmuş olup 2012 yılında isim değişikliği yapılarak PCA Sertifikasyon olmuştur. PARTNERS CERTIFICATE ASSURANCE PCA Sertifikasyon Şubat 2010 tarihinde Belgem Belgelendirme ismiyle kurulmuş olup 2012 yılında isim değişikliği yapılarak PCA Sertifikasyon olmuştur. 2013 yılı itibariyle

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : 0 216 469 46 66 Faks : 0 216 469 46 67 : kys@szutest.com.tr : www.szutest.com.tr Gıda ve Yem

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU HİZMET SUNUMUNDA YER ALAN KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU HİZMET SUNUMUNDA YER ALAN KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU HİZMET SUNUMUNDA YER ALAN KOZMETİK ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1-24.03.2005 tarihli ve 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ile bu Kanuna istinaden hazırlanan ve 23.05.2005

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 03 04 05 06 07 08 09 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 23 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 * EA Kodu Tarım, balıkçılık

Detaylı

NİSSERT ULUSLARARASI SERTİFİKASYON ve DENETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Eğitim

NİSSERT ULUSLARARASI SERTİFİKASYON ve DENETİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ. Eğitim Eğitim n Adı Kodu Süresi Ücreti KYS ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimleri KYS 01 ISO 9001:2008 Temel 350TL 24 25 01 02 02-03 05-06 05-06 KYS 02 ISO 9001:2008 İç Tetkik 475TL 26 27 03 04 04-05

Detaylı

LABORATUVAR HİZMETLERİ

LABORATUVAR HİZMETLERİ Özgeçmiş: 1976 İstanbul doğumluyum. ilk orta ve liseyi İstanbul'da tamamladım. Trakya üniversitesi, Yüzüncüyıl Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Preston Üniversitesi olmak üzere bir çok üniversitede

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : Necatibey Cad. No:112 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Detaylı

Yönetim Sistemi Standartları

Yönetim Sistemi Standartları ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Yönetim Sistemi Standartları 1. ISO nun Kelime Anlamı "International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Kapsamı ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi AB-0074-YS Adresi : Şerifali Mah. Açıkyüz Sok. No:2-3 Tel : 0 216 313 14 20 Faks : 0 216 313 14 33 E-Posta Website : info@inspecco.com

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER TÜRKİYE NİN COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU 24 KASIM 2017 KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER DR. PINAR NACAK İZMİR TİCARET BORSASI GENEL SEKRETER YARDIMCISI Dünyada Coğrafi İşaretler 2050 yılında dünya nüfusu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Tel : +90 (216) 550 20 80 Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D

Detaylı

DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık

DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık Mevcut Durum Değerlendirmesi: Dünya ticaretinde gıda sektörü

Detaylı

Funda Çetin,Kimya Mühendisi -PAGEV Teknik Uzmanı AKTİF VE AKILLI AMBALAJLAMA

Funda Çetin,Kimya Mühendisi -PAGEV Teknik Uzmanı AKTİF VE AKILLI AMBALAJLAMA Funda Çetin,Kimya Mühendisi -PAGEV Teknik Uzmanı AKTİF VE AKILLI AMBALAJLAMA Aktif ambalaj; bazı özel uygulamalarda (örneğin anti-mikrobiyal maddeler, değişen ambalaj atmosferi ) içerisinde bulunan ürünün

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Hayvan Yetiştirme Bitki

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Adresi : İstanbul Organize Sanayi Bölgesi 01 03 04 07 09 12 14 15 16 17 18 19 20 22 23 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 * EA Kodu Açıklama Tarım,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Hayvan Yetiştirme Bitki

Detaylı

ürün çözümleri ETİKET AMBALAJ TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER

ürün çözümleri ETİKET AMBALAJ TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER ürün çözümleri ETİKET AMBALAJ TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER SİSTEM ENTEGRASYONU HİJYEN GÜVENİLİRLİK KALİTE GÜVENCESİ ZAMANINDA TESLİMAT TEKNİK DANIŞMANLIK TASARIM DESTEK PLANLAMA ÇEVREYE DUYARLILIK LOJİSTİK

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 * EA Kodu Tarım, balıkçılık 03 Gıda ürünleri, meşrubat ve tütün 04 Tekstil ve tekstil ürünleri 05 Deri ve

Detaylı

Kalite Güvencesi ve Standartlar Ders Notları - ÖZET

Kalite Güvencesi ve Standartlar Ders Notları - ÖZET Kalite Güvencesi ve Standartlar Ders Notları - ÖZET STANDART: İmalatta, anlayışta, ölçme ve deneyde bir örnekliliktir. STANDARDİZASYON: Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik fayda sağlamak üzere

Detaylı

BRC/IFS/ ISO 22000 BELGELENDİRME IZMIR 29.12.2008 GÜLŞAH PEKDEMIR

BRC/IFS/ ISO 22000 BELGELENDİRME IZMIR 29.12.2008 GÜLŞAH PEKDEMIR BRC/IFS/ ISO 22000 BELGELENDİRME IZMIR 29.12.2008 GÜLŞAH PEKDEMIR 1 İçerik Gıda güvenliği genel bilgilendirme, faydaları BRC Nedir, faydaları nelerdir, nasıl alınır? IFS Nedir, faydaları nelerdir, nasıl

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER COĞRAFİ İŞARETLERDE AFYONKARAHİSAR BULUŞMASI 4-5 EKİM 2018 KÜRESELLEŞEN DÜNYADA COĞRAFİ İŞARETLER DR. PINAR NACAK İZMİR TİCARET BORSASI Dünyada Coğrafi İşaretler 2050 yılında dünya nüfusu 9.7 milyar. 2050

Detaylı

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ALI ÖZGENÇ (SZUTEST) GAZ YAKAN CIHAZLAR TEKNIK MEVZUAT ÇALıŞTAYı 24 MART 2015 İSTANBUL AB Teknik Mevzuatına Uyum Çalışmalarının Dayanakları 1. 1/95 Sayılı Ortaklık

Detaylı

GIDA GÜVENLİĞİNDE NEREDEYİZ? MEVCUT DURUM-ÖNERİLER

GIDA GÜVENLİĞİNDE NEREDEYİZ? MEVCUT DURUM-ÖNERİLER GIDA GÜVENLİĞİNDE NEREDEYİZ? MEVCUT DURUM-ÖNERİLER Gözde SEVİLMİŞ Giriş Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği, ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını

Detaylı

ÜRETİCİ SORUMLULUĞU KAVRAM BELGESİ

ÜRETİCİ SORUMLULUĞU KAVRAM BELGESİ ÜRETİCİ SORUMLULUĞU KAVRAM BELGESİ Üretici Sorumluluğu İlkesi bir ürün için üretici sorumluluğunun ürün ömrünün tüketici sonrası aşamasına kadar uzandığı çevre politikası yaklaşımı olarak tanımlanabilir.

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

GIDA GÜVENİLİRLİĞİ 7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ NEDENİYLE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ PANELİ

GIDA GÜVENİLİRLİĞİ 7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ NEDENİYLE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ PANELİ GIDA GÜVENİLİRLİĞİ 7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ NEDENİYLE GIDA GÜVENİLİRLİĞİ PANELİ Düzenleyen: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı DR. NESLİHAN ALPER GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR

Detaylı