Üst Düzey Yöneticiler için Kyoto Protokolü ne Yönelik Bilgilenme ve Tartışma Dizisi 2. Toplantısı. 23 Kasım 2007 Ankara.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üst Düzey Yöneticiler için Kyoto Protokolü ne Yönelik Bilgilenme ve Tartışma Dizisi 2. Toplantısı. 23 Kasım 2007 Ankara."

Transkript

1 Üst Düzey Yöneticiler için Kyoto Protokolü ne Yönelik Bilgilenme ve Tartışma Dizisi 2. Toplantısı 23 Kasım 2007 Ankara Tartışma Konuları BMİDÇS ve Kyoto Protokolü kapsamında Türkiye nin konumu Türkiye nin desteklediği AB Görüşleri Türkiye nin iklim değişikliği ile savaşım çabaları AB Uyum Yeşil Belge ve Türkiye İklim değişikliği alanında AB-Türkiye işbirliği için olası seçenekler

2 BMİDÇS/KP ve TÜRKİYE BMİDÇS Listesi İlgili KP Maddeleri Kyoto Protokolü Listesi Kritik KP Ülkeleri Kritik KP- Dışı Ülkeler EK-I Madde 3.9 EK-B ABD Avustralya EK-B Dışı Beyaz Rusya (10/CMP.2 numaralı karar yürürlüğe girene kadar ) Türkiye Kıbrıs (GKRY) (Mayıs 2004 itibarı ile AB Üyesi) Malta (Mayıs 2004 itibarı ile AB Üyesi) EK-I Dışı Madde 9 EK-B Dışı G. Kore (1996 dan bu yana OECD üyesi) Meksika (1994 ten bu yana OECD üyesi) Kazakistan (Protokol kapsamında Ek-I ülkesi olarak değerlendirilmek istiyor.) Arjantin (COP4 te gönüllü yükümlülük almak istediğini beyan etti.) Türkiye Sözleşme nin Ek-I Listesinde yer alıp, Protokol ün Ek-B Listesinde yer alamayan tek ülkedir. (Türkiye için Kyoto Protokolü nün 1. yükümlülük döneminde ( ) salım azaltma ya da sınırlama hedefi (QELRO) belirlenmemiştir. )

3

4 18 Nisan 2007 tarihinde Sn. Jose Romero ve Prof. Montini ile gerçekleştirilen ilk toplantıdan çıkan temel mesajlar Katılım için Senaryolar Türkiye nin Kyoto Protokolü ne katılması, otomatik olarak Ek-B listesine katılması ve yılları arasında yasal olarak bağlayıcılığı olan bir sera gazı salım azaltım hedefi alması anlamına gelmez. Katılımın ardından, Türkiye resmen 2012 sonrası müzakerelerine katılabilir. Türkiye, G.Kore ve Meksika nın da yer aldığı ileri gelişmekte olan ülkeler arasında lider olmaya çalışabilir.

5 18 Nisan 2007 tarihinde Sn. Jose Romero ve Prof. Montini ile gerçekleştirilen ilk toplantıdan çıkan temel mesajlar Katılım için Senaryolar 1. Yükümlülük Dönemi 2. Yükümlülük Dönemi Taraf değil Ek-B Dışı Hedef yok Taraf Ek-B Dışı Hedef yok Taraf Ek-B Hedef yok Taraf Ek-B Hedef var Taraf değil Ek-B Dışı Hedef yok Taraf Ek-B Hedef var Taraf Ek-B Hedef yok Taraf Ek «C» Diğer tipte hedefler

6 BM Toplantılarında Türk Hükümetinin Görüşleri 1 Ağustos Gayrı Resmi Tematik Oturum (Sn. Nursel Berberoğlu Dışişleri Bakanlığı ESGY Çevre Daire Başkanı); Türk hükümetinin ilgili kuruluşlarının Türkiye nin Kyoto Protokolü ne katılımını değerlendirmekte. Türkiye iklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilenmekte. Türkiye 2012 sonrasında CDM projelerine evsahipliği yapmak istiyor. Türkiye, uygun destek düzenekleri sağlanması koşuluyla, hızlı gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile savaşım sürecine etkin katılımlarının sağlanarak uluslararası çabaların genişletilmesini destekliyor 24 Eylül Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan adil ve esnek bir çerçeve oluşturulmasını gelişmiş ülkelerin tarihsel sorumlulukları dikkate alınarak daha yüksek salım azaltım hedefleri üstlenmeleri gerekiyor Türkiye Kyoto Protokolü ne katılımını en üst düzeyde değerlendirilmekte olduğunu uygun koşullar tanınması halinde, Türkiye nin Kyoto Protokolü ne katılmayı çok ciddi düşünebilir. Bu gelişmeler ışığında, Türkiye deki tartışmalar; Kyoto Protokolü ne katılıp katılmamak ekseninde değil; Kyoto Protokolü ne ne zaman ve nasıl katılabiliriz ekseninde ilerlemektedir.

7 TÜRKİYE NİN KYOTO PROTOKOLÜ NE KATILIM SEÇENEKLERİ VE OLASI SONUÇLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜZEYİNDE 2012 ÖNCESİNDE 2012 SONRASINDA Siyasi olarak ABD ve Avustralya nın yanından ayrılarak uluslararası alanda Kyoto Dostu ülkeler arasında yer alır BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği Adaylığı için çok önemli bir avantaj elde eder sonrası için kendisine en uygun yükümlülüklerin belirlenmesinde söz sahibi olabilir. EK-B Dışı konumunu garantileyebilir 2012 sonrasında karbon projeleri için evsahibi ülke konumunu müzakere edebilir OECD ve BMİDÇS bünyesinde İleri GelişmekteOlanÜlkeler grubununkurulmasına öncülük eder, bu alanda lider olur Bu alanda ABD ile ilişkilerde ciddi olumsuz süreçler başlayabilir. ABD bu alanda Türkiye nin önünü kesmeye çalışabilir. Ek-B de yer alması için baskılar artabilir. (Ama Türkiye direnebilir) ABD ile stratejik ortakl ğ n devam ettirebilir. (avantaj ya da dezavantaj olup olmamas göreceli bir değerlendirmedir.) 2012 sonras Kyoto Protokolü d ş nda oluşturulacak yeni bir uluslararas anlaşmaya daha uygun koşullarda kat labilir. (Henüz resmen böyle bir çal şman n bulunmad ğ na dikkat edilmelidir.) İklim değişikliği alanında ABD ve Avustralya nın yanından kalarak uluslararası alanda Kyoto Düşmanı ülkeler arasında yer alarak hak etmediği birtepkialır BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği Adaylığı için çok kötü bir imajı olur. Direnmesine rağmen, 2012 sonrasında Ek-B Listesine dahil edilebilir (bu, Türkiye nin Kyoto Protokolü ndeki kırmızı çizgisi olark algılanmalıdır) 2012 sonrasında karbon projeleri için evsahibi ülke konumunu hiçbir zaman yakalayamayabilir

8 TÜRKİYE NİN KYOTO PROTOKOLÜ NE KATILIM SEÇENEKLERİ VE OLASI SONUÇLARI AVRUPA BİRLİĞİ DÜZEYİNDE 2012 ÖNCESİNDE 2012 SONRASINDA Bu alanda ABD ye karşılık AB nin yanında olduğu mesajını verir Başta çevre ve enerji olmak üzere pek çok başlıkta müzakerelerin açılıp kapatılmasında önemli engellerden birisi aşılmış olur sonrasındaki esnek/gönüllü yükümlülükleri için AB nin desteğini alabilir. Kyoto Protokolü nün uygulanması ve karbon ticaretinin altyapısının kurulmasında teknik ve kurumsal kapasite geliştirmek için hibe desteği alabilir. AB bünyesindeki firmaların uluslararası karbon yatırımları bütçesinden daha yüksek pay alabilir. Üyelik müzakerelerine bağlı olarak, AB nin 2012 sonrası politika ve hedeflerinin belirlenmesinde ve uygulanmasında etkin rol oynayabilir AB nin Çin, Brezilya, Hindistan, G.Kore, Meksika gibi diğer gelişmekte olan ülkelerle diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesine destek olabilir. AB Üyeliği kapsamına Kyoto Protokolü kapsamındaki mevzuatı dahil edilebilir. (Ancak Türkiye bunu 2020 sonrası üyelik perspektifinde uygun müzakereler yürütebilir.) AB Türkiye nin mutlak salım azaltım hedefi almasını isteyebilir. (Ancak üyelik öncesinde ve Ek-B dışı olması nedeniyle Türkiye buna karşı çıkabilir.) AB, mevzuatın hızlı bir şekilde uyumlaştırılması konusunda ısrarcı olabilir. AB, Türkiye deki yatırımlarda daha fazla kar elde etmeyi isteyebilir. Bu alanda AB den farklı bir politikası olduğu ortaya çıkar. Başta çevre ve enerji olmak üzere pek çok başlıkta müzakerelerin açılması engellenebilir. Olası üyelik tarihi olan 2020 sonrasında daha sert önlemler almaya zorlanabilir Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği karbon ticareti konularında AB den alabileceği hibeve krediler kısıtlanabilir.

9 Türkiye nin desteklediği AB Görüşleri Gelişmekte olan Ülkelerde Ormansızlaşmanın engellenerek sera gazı salımlarının azaltılması(fccc/sbsta/2007/misc.14, FCCC/SBSTA/2007/MISC.2) Yeni Delhi Çalışma Programı nın (Sözleşme 6.Madde-Eğitim, Öğretim,Kamuoyu Bilinçlendirilmesi) uygulanması (FCCC/SBI/2007/MISC.3 FCCC/SBI/2006/MISC.15-clearing house, FCCC/SBI/2007/MISC.10-new program, FCCC/SBI/2007/MISC.12-CCinet belgelerine destek yok) Taraflar ile bölgesel ve uluslararası iklim araştırma programları arasında diyaloğun geliştirilmesine yönelik öneriler (FCCC/SBSTA/2007/MISC.7) Sera Gazı salımları veri arayüzünün, kapsam ve çerçevesi de dahil olmak üzere geliştirilmesi (FCCC/SBSTA/2007/MISC.9) Ek-I Dışı Ülkelerin Ulusal Bildirimleri Danışmanlar Kurulu İş Tanımı (FCCC/SBI/2007/MISC.7**) Karbon yakalama ve biriktirmenin (CCS) Temiz Kalkınma Düzeneği kapsamına alınması (FCCC/SBSTA/2007/MISC.18/Add.1) Gelişmekte olan ülkelerin kapasite gelişimine katkı (FCCC/SBI/2007/MISC.8) Geçiş Ekonomisi ülkelerinin kapasite gelişimine katkı (FCCC/SBI/2007/MISC.9) Savaşım Çalıştaylarındaki tartışmalar (FCCC/SBSTA/2007/MISC.20) (ancak Politika, önlemler ve Teknolojilerin Savaşımdaki Potansiyeline yönelik bilgi ve veri belgesine destek yok (FCCC/KP/AWG/2007/MISC.4) Nairobi Çalışma Programı (Uyum) Uzmanların rolü (FCCC/SBSTA/2007/MISC.25) ve sosyo-ekonomik bilgiler FCCC/SBSTA/2007/MISC.21 (ancak ekonomik çeşitlendirme FCCC/SBSTA/2007/MISC.15, etki değerlendirme araçları FCCC/SBSTA/2007/MISC.12 belgelerine destek yok) Gönüllü Yükümlülükler Alınmasının İşleyişinin Tanımlanmasına Yönelik Rusya Önerisi (FCCC/KP/CMP/2007/MISC.2) (ancak 9. Maddenin Kapsamında Protokol ün gözden geçirilmesi FCCC/KP/CMP/2007/MISC.1 ve FCCC/KP/CMP/2006/MISC.3 belgelerine destek yok)

10 AB TARAMA RAPORU 27. BAŞLIK ÇEVRE Kyoto Protokolü ne bağlı zorunluluklar, iklim değişikliğine yönelik müktesebatın ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye nin yapması gereken işlemler; - Kyoto Protokolü ne katılmak (onaylamak), -sera gazı salımları envanterinin yıllık olarak hazırlanmasına ve zamanında sunulmasına yönelik olarak somut bir ulusal sistem geliştirmek, - 1. yükümlülük döneminde bir hedef belirlemek, ve sonrası hedeflerine yönelik hazırlıklara başlamak Türkiye nin, aynı zamanda (Kyoto Protokolü) 3.9 numaralı madde kapsamındaki müzakerelere gözlemci olarak katılmalı, Kyoto Protokolü ne katılmasının ardından da aktif bir katılımcı olarak bu müzakerelerde aktif olarak yer alması gerekmektedir. Türkiye nin, Salım Ticareti Direktifi ne uygun olarak, bir salım ticareti sistemini oluşturmak konusunda hazırlıklara başlaması gerekmektedir.

11 2004 Sera Gazı Salımları ve Uzaklaştırmaları Envanteri 300,0 Toplam Sera Gazı Salımları: Milyon ton eşdeğer CO2 27,5 15,2 2004: 297 Milyon ton eş-co2 250,0 26,4 1990: 170 Milyon ton eş-co2 200,0 6,4 Göstergeler Türkiye Dünmya Sıralaması 150,0 100,0 18,5 13,1 227,4 Nüfus Toplam Salımlar 72 milyon Milyon ton eş-co2 İlk 25 ülke arasında 50,0 132,1 GSYİH Kişi bası salımlar $4,187/kişi 4.13 ton/kişi İlk 75 ülke arasında Enerji Sanayi Tarım Atık

12 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ile SAVAŞIM Ek-I Ülkeleri ve Türkiye (artış oranında 1.) Ek-I Dışı Ülkeler ve Türkiye (artış oranında 7.) Changes in GHG emissions without LULUCF (%) Turkey 72.6 Spain Portugal Canada Greece Australia Çin Hindistan G.Kore İran Ireland 23.1 Endonezya New Zealand 21.3 S. Arabistan Liechtenstein United States Austria Finland Italy Brezilya TÜRKİYE Meksika G.Afrika Norway 10.3 Pakistan Japan 6.5 Netherlands 2.4 Belgium 1.4 Switzerland 0.4 Luxembourg Sera gazı salımlarındaki artış, Türkiye nin diğer Ek-I ülkelerinden farklı olduğunun en büyük göstergelerinden birisidir.

13 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ile SAVAŞIM Ek-I Ülkeleri ve Türkiye (toplam artışta 4.) Ek-I Dışı Ülkeler ve Türkiye (toplam artışta 8.) Sera gazı salımlarındaki artış, Türkiye nin diğer Ek-I ülkelerinden farklı olduğunun en büyük göstergelerinden birisidir.

14 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ile SAVAŞIM GSYİH (milyar USD) ,2 229,3 64% Nüfus (milyon kişi) 56,2 71,8 28% Toplam Enerji Tüketimi (MilyonTEP) 53,0 87,8 66% Toplam Elektrik Üretimi (milyar kwh) 57,5 150,7 162% Toplam Sera Gazları (milyon ton eşdeğer 170,1 296,6 CO2) 74% Kişi Başı Milli Gelir (USD/kişi) % Ekonominin Enerji Yoğunluğu (TEP/1000 0,378 0,383 USD) 1% Kişi Başı Elektrik Üretimi (kwh/kişi) % Kişi Başı Karbon Salımı (ton-eş CO2/kişi) 3,03 4,13 Ekonominin Karbon Yoğunluğu ( ton eş-co2/1000 USD) Elektrik Şebekesinin Karbon Yoğunluğu (kg eş-co2/kwh) Elektrik Çevriminin Karbon Yoğunluğu (ton eş-co2/tep) Elektrik Dışı Enerji Tüketiminin Karbon Yoğunluğu (ton eş-co2/tep) Enerji Temininin Karbon Yoğunluğu (ton eş-co2/tep) 1,21 1,29 0,53 0,47 5,30 5,94 2,96 2,98 3,21 3,38 37% 7% -11% 12% 1% 5% Sera Gazlarındaki artış (%74), GSYİH artışından fazl (%64) Kişi başı salımlardaki artış, (%37), nüfus artışından fazla(%28) Sera gazlarındaki artış, (%74), enerji teminindeki artıltan fazla (%66) Karbon yoğunluğundaki artış (%7) enerji yoğunluğundaki artıştan fazla (%1) Elektrik üretiminin karbon yoğunluğu ise %11 azaldı. (doğal gaz kullanımı ve hidroelektrik enerji sayesinde)

15 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ile SAVAŞIM 2012 sonrası için olası yükümlülük seçenekleri: mutlak azaltım değil, yoğunluk azaltım hedefleri! - enerji yoğunluğunun azaltılması, - ekonominin karbon yoğunluğunun azaltılması, - elektrik üretiminin karbon yoğunluğunun azaltılması vs. 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% -10% YEK Oranı Toplam Sera Gazları (milyon ton eşdeğer CO2) Kişi Başı Milli Gelir (USD/kişi) Kişi Başı Enerji Tüketimi (TEP/kişi) % 20% 18% 15% 13% 10% 8% Ekonominin Enerji Yoğunluğu (TEP/1000 USD) Ekonominin Karbon Yoğunluğu ( ton eş-co2/1000 USD) Elektrik Şebekesinin Karbon Yoğunluğu (kg eş-co2/kwh) Enerji Temininin Karbon Yoğunluğu (ton eş-co2/tep) -30% -40% -50% -60% 5% 3% 0% % -5% -8% -10% -13% -15%

16 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ile SAVAŞIM Gönüllü Karbon Ticareti Türkiye Kyoto Protokolü ne katılsa da katılmasa da, 2012 ye kadar geçerli tek seçenek. Ancak bu süreç, 2012 sonrasında Kyoto Protokolü Esneklik Düzenekleri nin altyapısının geliştirilmesinde önemli rol oynayabilir. Proje Adı Proje Türü Kurulu Güç (MW) Üretim Kapasitesi (MWh) Öngörülen SG Tasarrufu (ton eş-co2/yıl) Gold Standard Yıl Danışman BARES Rüzgar Hayır 2006 Futurecamp Sebenoba Rüzgar Hayır 2006 Futurecamp Karakurt Rüzgar Hayır 2006 Futurecamp MARE Rüzgar 39, Evet 2007 OneCarbon Anemon Rüzgar 30, Evet 2007 OneCarbon Şamlı Rüzgar Evet 2007 Futurecamp Sayalar Rüzgar 30, Evet 2007 OneCarbon Yuntdağ Rüzgar 42, Evet 2007 Futurecamp Tuzla Jeotermal 7, Evet 2007 Futurecamp TOPLAM

17 AB UYUM YELŞİL BELGE ( COM(2007)354) ve TÜRKİYE IPCC Raporları ve Yeşil Belge deki Avrupa tanımı farklı. Rusya Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan Kıbrıs (GKRY) ve Malta Türkiye IPCC Ülkenin büyük bir çoğunluğu Asya da olmasına rağmen, ülkenin adı IPCC bölgesel sınıflandırmasında Avrupa bölgesinde yer almaktadır. IPCC bölgesel sınıflandırmasında Avrupa bölgesinde yer almaktadır. IPCC bölgesel sınıflandırmasında Küçük Ada Devletleri bölgesinde yer almaktadır. Ülkenin büyük bir çoğunluğu Asya da yer almakta ve ülkenin adı IPCC bölgesel sınıflandırmasında Orta Doğu ve Kurak Asya bölgesinde yer almaktadır. AB Yeşil Belge Haritalarda yer almıyor, komşuluk politikası kapsamında ele alınıyor. Raporda yer almamaktadır. Raporda yer almaktadır. Trakya Bölgesi Balkanlar kapsamında raporda yer almaktadır.

18 AB UYUM YEŞİL BELGE ( COM(2007)354) ve TÜRKİYE İklimsel koşullar ve bölgese gelecekte yaşanacak iklim değişikliklerine uyum dikkate alınarak, Avrupa bölgesinin Avrupa ve Akdeniz olarak yeniden tanımlanması AB ve Türkiye arasında daha geniş bir işbirliğinin önünü açabilecektir. Sayfa No Akdeniz Vurgusu 5 Raporda, sıcaklık artışı ve yağış azalması nedeniyle 1. öncelikli bölge olarak sunuluyor. 23 Komşuluk politikası kapsamında Rusya, Akdeniz ve Karadeniz le daha yakın ilişki kurulması öneriliyor. Aday ülkelerin IPA fonlarını kullanabileceği belirtiliyor. 24 AKdeniz ve Karadeniz de iklimin ve iklim değişikliğinin daha iyi anlaşılması gerektiği belirtiliyor, bölgesel modeller ve öngörüler geliştirilmeli. 27 Gerektiğinde, Komisyon 3. ülkelerle daha ileri danışma süreçleri kurgulayabilir

19 AB ve TÜRKİYE arasında İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ALANINDA GELECEKTE OLASI İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVESİ Türkiye; - OECD üyeliği, - ve AB Aday üyeliği çerçevesinde - İleri Gelişmekte Olan Ülke tanımlamasına uymaktadır. Bu konum, Türkiye nin, Kyoto Protokolü nde Ek-B Dışı ülkelerin kademeli olarak yükümlülük almasında örnek bir rol ve model olarak kurgulanması için değerlendirilebilir döneminde, AB üyesi olmayan ve Ek-B de yer almayan diğer OCED ülkeleri ile beraber(g.kore, Meksika, Türkiye), Türkiye, Protokol kapsamında farklı yükümlülükleri olan (daha esnek, sektörel yoğunlukları hedef alan) ve CDM projelerine özel koşullarda evsahipliği yapabilen yeni bir Ek listenin oluşmasına öncülük edebilir. AB Katılım sürecinde, Türkiye ve AB böyle bir politikanın geliştirilmesinde işbirliği yapabilir, hatta Environmental Integrity Group gibi ilgili diğer müzakere gruplarıyla bu konuda işbirliğini genişletebilir. AB IP Fonları, Türkiye nin gerekli hazırlıkları yürütmesinde ve böyle bir politikanın gerektireceği kapasite gelişimine destek olmak üzere kullanılabilir.

20 2012 SONRASINDAKİ İKLİM REJİMİ İÇİN ÖNERİLEBİLECEK BİR SENARYO (Rusya Önerisi nin geliştirilmesi olarak da kurgulanabilir) EK B ( ) EK-B (2012- Sonrası) EK - C (2012-Sonrası) EK- D,E,F,G Madde 3.9 AB28 OECD (1992-TR-EU) RUS+UKR Beyaz Rusya* EK-B + Beyaz Rusya* Kıbrıs Malta Madde 9 OECD (AB-Dışı, EK-B Dışı) Türkiye G. Kore Meksika Arjantin Kazakistan Singapur Brezilya Hindistan Çin

İDKK 16 KASIM 2007 TOPLANTISINA KATKILAR

İDKK 16 KASIM 2007 TOPLANTISINA KATKILAR TÜRKİYE DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARININ TANITILMASI PROJESİ LIFE05/TCY/TR164 İDKK 16 KASIM 2007 TOPLANTISINA KATKILAR Sunum Kapsamı İklim Değişikliği Rejimi ve Türkiye İklim Değişikliği ile Savaşım

Detaylı

10:45 11:30 Gönüllü Karbon Ticaretinde Uluslararası Çerçeve ve Türkiye için Öneriler Dr. Theodore GOUMAS, Exergia

10:45 11:30 Gönüllü Karbon Ticaretinde Uluslararası Çerçeve ve Türkiye için Öneriler Dr. Theodore GOUMAS, Exergia PROGRAM 10:00 10:15 Açılış 10:15 10:45 Kyoto Protokolü Esneklik Düzenekleri ve Türkiye de Gönüllü Karbon Ticareti Uygulamaları Yunus ARIKAN, REC Türkiye 10:45 11:30 Gönüllü Karbon Ticaretinde Uluslararası

Detaylı

Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar

Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar José Romero* İsviçre Federal Çevre Bakanlığı Berne, İsviçre Ankara,

Detaylı

SERA GAZI SALIMLARININ DEĞERLEND

SERA GAZI SALIMLARININ DEĞERLEND KAPANIŞ KONFERANSI 2006 ENVANTERİ IŞIĞINDAINDA 1990-2004 DÖNEMD NEMİNDE NDE TÜRKT RKİYE NİN SERA GAZI SALIMLARININ DEĞERLEND ERLENDİRMESİ 9 Ocak 2008, Ankara Bilgi Kaynakları Sıra No. Belge Adı/Numara

Detaylı

İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi

İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi İşletmelerde Karbon Yönetimi ve Gönüllü Karbon Piyasaları Yunus ARIKAN REC Türkiye İklim Değişikliği Proje Yöneticisi ÇET 07, 7.6.2007 Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen

Detaylı

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164 PROGRAM 10:00 10:15 Açılış 10:15-10:35 2004/2005 Sera Gazı Envanterlerinde Sanayi ve Ulaşım Yunus ARIKAN, REC Türkiye 10:35 11:00 Ulaşımda ve Sanayide Düşük/Sıfır Maliyetli Sera Gazı Azaltım Önlemleri

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve ENERJİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve ENERJİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve ENERJİ LİTİ Gürcan SEÇGEL Uzman 01 Mart 2010, GEBZE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDENLERİ Fosil Yakıtların kullanılması (ısınma, ulaşım, sanayi, enerji) Endüstriyel üretim, Atık,

Detaylı

III. ÇALIŞMA GRUBU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNE UYUM AÇILIŞ ÇALIŞTAYI

III. ÇALIŞMA GRUBU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNE UYUM AÇILIŞ ÇALIŞTAYI III. ÇALIŞMA GRUBU İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNE UYUM AÇILIŞ ÇALIŞTAYI 2 Mayıs 2007, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi - REC Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş Orta ve Doğu Avrupa

Detaylı

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164

Türkiye de İklim Değişikliği Politikalarının Tanıtılması - LIFE05-TCY/TR/000164 PROGRAM 10:00 10:15 Açılış Genel Değerlendirme Yunus ARIKAN, REC Türkiye 10:15-10:45 2004 Yılı İtibarı ile Enerji Kaynaklı CO2 Salımlarının Ayrıştırma Yöntemiyle Analizi Araş. Gör. Mustafa ÖZÇAĞ, Adnan

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

ULUSAL PROGRAMLARA UYGUN AZALTIM FAALİYETLERİ NAMA. Tuğba İçmeli Uzman 17 Şubat

ULUSAL PROGRAMLARA UYGUN AZALTIM FAALİYETLERİ NAMA. Tuğba İçmeli Uzman 17 Şubat ULUSAL PROGRAMLARA UYGUN AZALTIM FAALİYETLERİ NAMA Tuğba İçmeli Uzman 17 Şubat SUNUM PLANI 1. NAMA Nasıl ortaya çıktı ve gelişti? 2. NAMA Tanımı nedir? 3. NAMA Özellikleri nedir? 4. NAMA Örnekler? 5. NAMA

Detaylı

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER

BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER BMİDÇS -COP16 SONRASI DEĞERLENDİRMELER AYŞE YASEMİN ÖRÜCÜ ODTÜ Mezunları Derneği Ankara, 2011 Tespitler Kopenhag-Cancun: İD BM kapsamında çözülebilecek bir konu mu? Kopenhag maliyeti: 1 trilyon $;belirsizlik

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜLERİN EĞİTİMİ -II

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜLERİN EĞİTİMİ -II İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜLERİN EĞİTİMİ -II 13-14-15 Aralık 2006, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan REC, çevreyle ilgili sorunların

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

3 Kasım 2006, İstanbul

3 Kasım 2006, İstanbul İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ için STK BULUŞMALARI 3 Kasım 2006, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan REC, çevreyle ilgili sorunların çözümüne

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

TÜRKİYE DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARININ TANITILMASI. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ için STK BULUŞMALARI. 26 Ocak 2007, İzmir

TÜRKİYE DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARININ TANITILMASI. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ için STK BULUŞMALARI. 26 Ocak 2007, İzmir İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ için STK BULUŞMALARI 26 Ocak 2007, İzmir Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan REC, çevreyle ilgili sorunların çözümüne

Detaylı

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (1994) Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin

Detaylı

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Ø Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

tepav Etki Analizi ve TEPAV ın gündemindeki yeri Güven Sak Ankara, 8 Nisan 2008 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Etki Analizi ve TEPAV ın gündemindeki yeri Güven Sak Ankara, 8 Nisan 2008 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Etki Analizi ve TEPAV'ın Gündemindeki Yeri Slide 1 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Etki Analizi ve TEPAV ın gündemindeki yeri Güven Sak Ankara, 8 Nisan 2008 Etki Analizi ve TEPAV'ın

Detaylı

ĞİŞİKLİĞİ. Prof.Dr.Hasan Z. SARIKAYA Müsteşar. 08 Mart 2010, İSTANBUL LİTİ

ĞİŞİKLİĞİ. Prof.Dr.Hasan Z. SARIKAYA Müsteşar. 08 Mart 2010, İSTANBUL LİTİ İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI ve DÜŞÜK D K KARBON EKONOMİSİ LİTİ Prof.Dr.Hasan Z. SARIKAYA Müsteşar 08 Mart 2010, İSTANBUL BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE EVE SÖZLES ZLEŞMESİ

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI 16 Haziran 2009 Four Seasons Sultanahmet-İstanbul bv.karbonhizmetleri@tr.bureauveritas.com Kyoto Sonrası Dönemde Küresel Dinamikler Bahar Ubay İDKG Proje Yöneticisi

Detaylı

Uluslararası Gelişmeler

Uluslararası Gelişmeler Kopenhag Öncesi ve Sonrasında Uluslararası Gelişmeler Kapasitelerin Artırılması Projesi Bahar Ubay 1 İçerik İklim Değişikliği Rejimi Kilometre Taşları UNFCCC ve Politika Grupları İki Eksenli Müzakere Süreci

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş.

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü Sunum Akışı 1) Değerlendirmeler Cancun Kararları Ulusal

Detaylı

İklim Değişikliği ve Enerji İlişkisi

İklim Değişikliği ve Enerji İlişkisi İklim Değişikliği ve Enerji İlişkisi Prof. Dr. Murat Türkeş (Fiziki Coğrafya ve Jeoloji Klimatoloji ve Meteoroloji) Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 SONRASI İKLİM REJİMİNDE SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU 24 Haziran 2009 KYOTO PROTOKOLÜ NDE ÜLKEMİZİN SON DURUMU Kyoto Protokolü nün 13 Mayıs

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı 22 Ekim 2009,İzmir BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ İklim Değişikli ikliği Çerçeve

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ REJİMİ VE TÜRKİYE ÇALIŞMA GRUBU (ÇGI) 3. ÇALIŞTAYI. 6 Kasım 2007 - Ankara

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ REJİMİ VE TÜRKİYE ÇALIŞMA GRUBU (ÇGI) 3. ÇALIŞTAYI. 6 Kasım 2007 - Ankara İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ REJİMİ VE TÜRKİYE ÇALIŞMA GRUBU (ÇGI) 3. ÇALIŞTAYI 14:00 14:05 Açılış 14:05 14:20 Sunum: SB26 nın Ardından COP13 Kapsamında Müzakere Başlıkları Yunus ARIKAN, REC Türkiye İklim Değişikliği

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRKİYE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRKİYE Fevzi İŞBİLİR ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Genel Müdür Yardımcısı 19 Ekim 2007 - KONYA SUNUM İÇERİĞİ İklim Değişikliği Uluslararası İklim Rejimi İklim Değişikliği Çerçeve

Detaylı

Türkiye de Yenilenebilir Enerji Piyasası. Dünya Bankası Shinya Nishimura 28 Haziran 2012

Türkiye de Yenilenebilir Enerji Piyasası. Dünya Bankası Shinya Nishimura 28 Haziran 2012 Türkiye de Yenilenebilir Enerji Piyasası Dünya Bankası Shinya Nishimura 28 Haziran 2012 Yenilenebilir Enerji Türkiye için Neden Enerji Arz Güvenliği Önemli? Enerji ithalat oranı %70 in üzerinde (tüm ithalatın

Detaylı

1.1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ VE KYOTO PROTOKOLÜ

1.1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ VE KYOTO PROTOKOLÜ 1 1.1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ VE KYOTO PROTOKOLÜ Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin azaltılması ve iklim değişikliğine uyumu

Detaylı

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Geleceğin Karbon Piyasaları Şekilleniyor Pazara Hazırlık Ortaklık Girişimi (PMR) Kyoto Protokolü nün ilk yükümlülük döneminin sona ereceği 2020 yılı sonrası yeni iklim

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 162 Aralık 2015 İKV DEĞERLENDİRME NOTU YENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLAŞMASI ÖNCESİNDE EN KRİTİK KONULAR İlge Kıvılcım, İKV Uzmanı İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr YENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLAŞMASI ÖNCESİNDE

Detaylı

ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB

ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB ENERJİDE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE TSKB HALİL EROĞLU GENEL MÜDÜR TSKB 21/5/2010 İSTANBUL Kısaca TSKB... Kısaca TSKB Sermaye Yapısı 1950 yılında Dünya Bankası ve TC Merkez Bankası desteğiyle kurulmuş

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ, BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĠYE

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ, BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĠYE ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ, BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĠYE Gözde SEVĠLMĠġ Bugün küresel ölçekte karşılaştığımız en önemli problemlerden biri iklim değişikliğidir.

Detaylı

ĐKLĐM DEĞĐŞĐKLĐĞĐ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĐYE

ĐKLĐM DEĞĐŞĐKLĐĞĐ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĐYE ĐKLĐM DEĞĐŞĐKLĐĞĐ, KYOTO PROTOKOLÜ VE TÜRKĐYE Dr. Mustafa ŞAHĐ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Hava Yönetimi Dairesi Başkanı 7 Haziran 2008 ĐSTA BUL SUNUM İÇERİĞİ * Đklim Değişikliği ve Çerçeve Sözleşmesi

Detaylı

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

KÜRESEL ISINMA ve ENERJİ POLİTİKALARI. Özgür Gürbüz Yeşiller Enerji Çalışma Grubu 8 Ekim 2006 - İstanbul

KÜRESEL ISINMA ve ENERJİ POLİTİKALARI. Özgür Gürbüz Yeşiller Enerji Çalışma Grubu 8 Ekim 2006 - İstanbul KÜRESEL ISINMA ve ENERJİ POLİTİKALARI Özgür Gürbüz Yeşiller Enerji Çalışma Grubu 8 Ekim 2006 - İstanbul Sera gazları ve kaynakları Kyoto Protokolü tarafından belirtilen 6 sera gazı: Karbon dioksit (CO

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2012 İklim Değişikliği ve Türkiye Türkiye, 24 Mayıs 2004 tarihinde Birleşmiş

Detaylı

ü nün n Hukuki Süreçleri ve Uygulanması

ü nün n Hukuki Süreçleri ve Uygulanması Kyoto Protokolü ü nün n Hukuki Süreçleri ve Uygulanması LIFE 2005 Türkiye de İklim Değişikli ikliği i Politikalarıı ıın n Tanıtılmas lması Kyoto Protokolü Üst Düzey D Bilgilenme ve Tartış ışma Toplantısı

Detaylı

Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP)

Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP) Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP) İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Şube Müdürlüğü 4 Ekim 2012, İstanbul Uygulayıcı Ülkeler

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar

Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar Sağlık Hizmeti Modelleri, Karşılaştırmalar AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim haftası Klaus Halla Geliştirme Müdürü 29.11.2011 Unitec States Luxembourg (1) Norway Switzerland Austria Iceland Belgium

Detaylı

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030

ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 VİZYON BELGESİ(TASLAK) ENERJİ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI Türkiye Nükleer Güç Programı 2030 (03-05 Aralık 2015, İstanbul) BÖLÜM 1 Nükleer Güç Programı (NGP) Geliştirilmesinde Önemli Ulusal Politika Adımları Temel

Detaylı

Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi

Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi This project is co-financed by the SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI İLE İLGİLİ TAAHHÜTLERİN YANI SIRA, ULUSAL VE SEKTÖREL İKLİM POLİTİKASI & MEVZUAT ÇERÇEVESİ NE GENEL BAKIŞ Özlem Döğerlioğlu Işıksungur, Hukuk

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ

SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ Sağlık Ekonomisi Nedir? YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN SAY 211 SAĞLIK EKONOMİSİ - YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN Sağlık Ekonomisinin Tanımı Sağlık ekonomisi, ekonomi biliminin (özelde

Detaylı

TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU. Sektörel Gelişmeler

TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU. Sektörel Gelişmeler TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU Sektörel Gelişmeler Türkiye Ekonomisi Büyüme Performansı GSYİH Büyüme Hızı, % 10,0 8,4 8,1 6,9 7,0 4,7 5,0 3,8 4,2 3,2 2,6 0,7 0,9 0,0 5,0 4,7 10,0 7,0 7,7 14,5 15,0

Detaylı

Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz

Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz EWEA-TWEA Policy Workshop Türkiye nin Enerji Geleceği İklim bileşenini arıyoruz Mustafa Özgür Berke, WWF-Türkiye 27.03.2013, Ankara 27-Mar-13 / 1 Photo: Michel Roggo / WWF-Canon KISACA WWF +100 5 kıtada,

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Enerji Görünümü Selahattin İncecik. İstanbul Teknik Üniversitesi

Dünyada ve Türkiye de Enerji Görünümü Selahattin İncecik. İstanbul Teknik Üniversitesi Dünyada ve Türkiye de Enerji Görünümü Selahattin İncecik İstanbul Teknik Üniversitesi ENERJİ ÜRETİMİ IEA: ENERJİ ÜRETİMİ VE KULLANIMI «SÜRDÜRÜLEMEYEN ÇEVRE İHTİYAÇLARI» İLE REKABET EDEMEZ. ÜLKELERİN ENERJİ

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI OZON TABAKASINI İCELTEN MADDELER VE FLORLU SERA GAZLARINA İLİŞKİN BAKANLIĞIMIZ FAALİYETLERİ 1 3 0

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 09 Nisan 2014 Çarşamba Dünyada Enerji Görünümü Dünyada, artan gelir ve nüfus artışına paralel olarak birincil enerji talebindeki yükseliş hız kazanmaktadır. Nüfus artışının özellikle OECD Dışı ülkelerden

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

FİNANS VE TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

FİNANS VE TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM FİNANS VE TEKNOLOJİ BÖLÜMÜ İmran Türe Araştırmacı Kasım 2014 Ankara Sunum Planı İklim Değişikliği 1. Ulusal Bildirimi İklim

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANINDA SU

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANINDA SU T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN VE KURAKLIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANINDA SU TANSEL TEMUR Meteoroloji Mühendisi Ulusal Su ve Sağlık Kongresi,

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

tepav Etki analizi neden önemlidir? Güven Sak Ankara, 22 Şubat 2007 economic policy research foundation of turkey

tepav Etki analizi neden önemlidir? Güven Sak Ankara, 22 Şubat 2007 economic policy research foundation of turkey tepav economic policy research foundation of turkey Etki analizi neden önemlidir? Güven Sak Ankara, 22 Şubat 27 Etki analizi neden önemlidir? Slide 2 Türk kamuoyunda AB üyeliğine olan destek azalıyor 8

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARBON PİYASASI ve ATIK SEKTÖRÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARBON PİYASASI ve ATIK SEKTÖRÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARBON PİYASASI ve ATIK SEKTÖRÜ Mehrali ECER Şube Md.V. Atık Yönetimi Sempozyumu-26

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BELEDİYE BAŞKANLARI SÖZLEŞMESİ/COVENANT OF MAYORS M. TUNÇ SOYER SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI

AVRUPA BİRLİĞİ BELEDİYE BAŞKANLARI SÖZLEŞMESİ/COVENANT OF MAYORS M. TUNÇ SOYER SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI AVRUPA BİRLİĞİ BELEDİYE BAŞKANLARI SÖZLEŞMESİ/COVENANT OF MAYORS M. TUNÇ SOYER SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI 20.05.2017 ENERGY CITIES Enerji Dönüşümünde Yerel Yönetimler Avrupa Ağı Seferihisar Belediyesi,

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

ULUSLARARASI KARBON PİYASALARI ARENASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AYAKİZİ DÜŞÜK KARBON EKONOMİSİNE GEÇİŞTE TÜRKİYE NİN ROTASI

ULUSLARARASI KARBON PİYASALARI ARENASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AYAKİZİ DÜŞÜK KARBON EKONOMİSİNE GEÇİŞTE TÜRKİYE NİN ROTASI ULUSLARARASI KARBON PİYASALARI ARENASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AYAKİZİ DÜŞÜK KARBON EKONOMİSİNE GEÇİŞTE TÜRKİYE NİN ROTASI SONUÇ VE ÖNERİLER Karbon azaltımını sağlayan her türlü projelerin hayata geçirilmesi

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası

Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası tepav Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Küreselleşme Rekabet Politikası ve kriz Slide 1 türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve Rekabet Politikası Güven Sak Ankara, 26

Detaylı

Kyoto Protokolü. Nurel KILIÇ

Kyoto Protokolü. Nurel KILIÇ Kyoto Protokolü İklim değişikliğine neden olan karbondioksit (CO 2 ) emisyonlarını azaltmaya yönelik eylem stratejilerini ve yükümlülüklerini, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (İDÇS)

Detaylı

İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız

İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız Özlem DURMUŞ Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Döngüsel Ekonomi Kongresi 5-6 Ekim 2017, İstanbul Kavramsal Çerçeve Döngüsel Ekonomi:

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

DEĞİŞEN İKLİMLER, ENERJİ VE TÜRKİYE. Barış Gençer Baykan. Yönetici özeti

DEĞİŞEN İKLİMLER, ENERJİ VE TÜRKİYE. Barış Gençer Baykan. Yönetici özeti Araştırma Notu 08/13 20.08.2008 DEĞİŞEN İKLİMLER, ENERJİ VE TÜRKİYE Barış Gençer Baykan Yönetici özeti Yeni araştırmalar ve bilimsel bulgular ışığında Türkiye nin küresel iklim değişikliğine katkısını

Detaylı

TÜRKİYE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ

TÜRKİYE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ TÜRKİYE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜZAKERELERİ Küresel iklim değişikliği, fosil yakıtların yakılması, arazi kullanım değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayileşme süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE ÜLKELERİN MAKRO DENGELERİNDE İSTİKRARSIZLIK VE ÇÖZÜMSÜZLÜK (BÜTÇE VE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI) İSTİKRARSIZ BÜYÜME VE DALGALANMA

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) Çölleşme; kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere

Detaylı

Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanteri (Karbon Ayak İzi) nin Önemi

Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanteri (Karbon Ayak İzi) nin Önemi Yerel Yönetimler İçin Sera Gazı Salım Envanteri (Karbon Ayak İzi) nin Önemi Prof. Dr. Cengiz Türe Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EMİSYON TİCARETİ MEKANİZMALARI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EMİSYON TİCARETİ MEKANİZMALARI T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EMİSYON TİCARETİ MEKANİZMALARI Mehrali ECER Şube Md. V. Uluslararası Karbon Ticareti

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 1.1. Dünya da Enerji...1 1.1.1. Dünya Birincil Enerji Arzındaki Gelişmeler ve Senaryolar...1 1.2. Türkiye de Enerji...4 1.2.1. Türkiye Toplam Birincil Enerji

Detaylı

İklim için Gençlik Girişimi

İklim için Gençlik Girişimi İklim için Gençlik Girişimi Koordinasyon Toplantısı 3 Ekim 2009, Ankara "Türkiye nin adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir iklim politikası yürütmesi için gençlik katılımı şart!" Bu sunumda Biz kimiz? Beklentiler/çekinceler

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Türkiye de ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ekim 2012 Türkiye de Türkiye de KARBON PİYASALARI Türkiye, her ne kadar Kyoto Protokolü nün emisyon ticaretine konu olan esneklik

Detaylı

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ 25.07.2017 İhracatımızın %47,9 u (68,3 milyar $) İthalatımızın %39,1 i (77,6 milyar $) Gümrük Birliği nden Kazanımlarımız AB ye ihracatta orta-üst teknolojili sektörlerin

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN SİVİL DİYALOG İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu IV.Çevre Hibe Programı (CSD-IV/ENV) Türkiye, Paris İklim Zirvesi katkı beyanında

Detaylı

Kyoto Protokolü; Esneklik Düzenekleri ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Dr. Oğuz CAN İSTAÇ A.Ş. Sistem Geliştirme Müdürü

Kyoto Protokolü; Esneklik Düzenekleri ve Gönüllü Karbon Piyasaları. Dr. Oğuz CAN İSTAÇ A.Ş. Sistem Geliştirme Müdürü Kyoto Protokolü; Esneklik Düzenekleri ve Gönüllü Karbon Piyasaları Dr. Oğuz CAN İSTAÇ A.Ş. Sistem Geliştirme Müdürü 08.02.2007 Esneklik Düzenekleri Kyoto Protokolünde belirlenen I. Taahhüt dönemi olan

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

ULUSLAR ARASI KARBON PİYASASI

ULUSLAR ARASI KARBON PİYASASI ULUSLAR ARASI KARBON PİYASASI Doç. Dr. Cevdet DEMİR Uludağ Üniversitesi 06 Nisan 2007 TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Karbon piyasası nedir? Ülkelerin ve şirketlerin sera gazları hedeflerine ulaşabilmeleri

Detaylı

TÜRKİYE DE KADıN EMEĞİ VE İSTİHDAMıNıN MEVCUT DURUMU

TÜRKİYE DE KADıN EMEĞİ VE İSTİHDAMıNıN MEVCUT DURUMU TÜRKİYE DE KADıN EMEĞİ VE İSTİHDAMıNıN MEVCUT DURUMU 21. YÜZYIL PLANLAMA - 21 NİSAN 2018 GÜLAY TOKSÖZ VE EMEL MEMIŞ İŞGÜCÜNE KATıLıM ORANı (%), 15 YAŞ VE ÜSTÜ, 2017, ILO TAHMİNİ TEMEL GÖSTERGELER (15+

Detaylı

Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları

Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları Amaç Atmosferdeki sera gazı seviyesinin sabit düzeyde kalmasını sağlayamak Đnsan kaynaklı

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 World Energy Outlook 2011 Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 Bağlam: halihazırda yeterince kaygı verici olan eğilimlere yeni zorluklar ekleniyor Ekonomik kaygılar dikkatleri enerji

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M. Şükran ARCAN Şube Müdür V. 24 Ekim 2014, İstanbul Ortaklık Programının Amacı Gelişmekte olan ülkeler ile yükselen ekonomilerin piyasa

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AB SÜRECİNDE SANAYİ. Prof. Dr. Veysel EROĞLU 21 Temmuz 2010 TOBB, Ankara

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AB SÜRECİNDE SANAYİ. Prof. Dr. Veysel EROĞLU 21 Temmuz 2010 TOBB, Ankara İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE AB SÜRECİNDE SANAYİ Prof. Dr. Veysel EROĞLU 21 Temmuz 2010 TOBB, Ankara 1 İklim Değişikliği ve Kyoto Protokolü AB Çevre Faslı Önemli AB Direktifleri Çevre İzinleri 2 BMİDÇS ve TÜRKİYE

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı