3. Bölüm. İşletmelerin Hukuki Yapıları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3. Bölüm. İşletmelerin Hukuki Yapıları"

Transkript

1 3. Bölüm İşletmelerin Hukuki Yapıları

2 Türk Hukuk Sisteminde işletmelerin yapısını düzenleyen temel kanun Türk Ticaret Kanunu'dur.

3 3.1. Özel İşletmelerin Hukuki Yapıları Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.

4 3.1. Özel İşletmelerin Hukuki Yapıları Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere bir işletmenin Ticaret Hukuku açısından ticari işletme sayılabilmesi için şu öğelerin var olması gerekir; Kazanç Sağlamayı Amaç Edinmek: Gelir sağlama hedefinde olmayan faaliyetler ticari işletme sayılamaz. Süreklilik Niyeti: Faaliyetin mevsimlik olması bu niyetin varlığını etkilemez.

5 3.1. Özel İşletmelerin Hukuki Yapıları Belli Büyüklük Sınırlarını Aşma: Burada amaç iki yönlüdür. Şöyle ki; 1-İşletmenin kanunda belirtilen esnaf faaliyetleri sınırlarını aşması; Türk Ticaret Kanununa göre bir faaliyetin esnaf faaliyeti sayılabilmesi için yapılan iktisadi faaliyetin parasal sermayeden çok bedensel çalışmaya dayanması, faaliyetten elde edilen gelir düzeyinin ise o yer geleneklerine göre ancak geçimi sağlamaya yetecek derecede az olması gerekir.

6 3.1. Özel İşletmelerin Hukuki Yapıları 2-Ticari yöntem ve örgütlenmeyle çalışmayı gerektiren büyüklük ve önemde iktisadi faaliyetin olması: Bu ölçüte göre bir işletmenin ticari yöntem ve örgütlenmeyle çalışmayı gerektiren büyüklük ve önemde olmasının ölçütü, o işletmenin ticari bir muhasebeyi gerektirmesidir.

7 3.1. Özel İşletmelerin Hukuki Yapıları Bu üç öğenin var olması durumunda işletme, Türk Ticaret Kanunu'nun düzenlediği ticari işletme kavramının kapsamı içinde olacaktır. Türk Ticaret Kanunu'na göre özel işletmeler hukuki bakımdan 4 biçimde karşımıza çıkarlar.

8 Tek Kişi İşletmeleri İşletmenin tek bir sahibi vardır. Eski ve yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre bu sahip "tacir dir. Gerçekten de hem eski hem de yeni kanun'a göre "bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişiye tacir" denilmektedir. Ticari işletmenin her türlü faaliyetlerinden tacir sorumludur.

9 Tek Kişi İşletmeleri Kurulmasının kolay olması, kâr bölüşümüne olanak tanımaması, örgütsel yapısının esnek bulunması, tacirin borçlarından dolayı tüm varlıklarıyla sorumlu olması nedeniyle kredi alma kolaylığı sağlaması, yetkilerin tek elde toplanması ve sahibine manevi yönden saygınlık sağlaması gibi bazı üstünlükleri olmasına karşın,

10 Tek Kişi İşletmeleri Tek kişi işletmelerinin, büyüklüklerinin sınırlı olması, modern yönetim ve işletme esaslarından yoksun bulunması, yaşamlarının sahibinin hayatıyla sınırlı olması ve borçlar karşısında tacirin sınırsız sorumlu görülmesi gibi bazı sakıncaları da vardır.

11 Ortaklıklar (Şirketler) Birden çok kişinin bir iktisadi amaca ulaşmak için aralarında anlaşarak para, mal ya da emeklerini bir araya getirmeleri suretiyle kurdukları ticari işletmelere ortaklık adı verilir. Ortaklıklar Türk Hukukunda adi ortaklıklar ve ticaret ortaklıkları olmak üzere iki türdedir.

12 Adi Ortaklıklar Borçlar Kanunu'na göre düzenlenen bu tür ortaklıkların en belirgin özelliği kendini oluşturan ortaklardan ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmayışıdır. Bir ortaklık Ticaret Kanunu'nda düzenlenen ticaret ortaklıklarının ayrıt edici niteliklerine sahip değilse adi ortaklık sayılır. Bu tür ortaklıkta birden çok kişi anlaşarak bir araya gelir ve bir iktisadi amaca ulaşmak için faaliyette bulunur. Ortaklığın kazançları, ortaklar arasında önceden belirlenen biçimde ya da böyle bir belirleme yoksa eşit olarak bölüşülür. Ortakların sorumluluğu sınırsızdır ve tüm kişisel mal varlıklarım kapsar.

13 Ticaret Ortaklıkları Ticaret Kanunu bu tür ortaklıkları iki ana grupta toplamaktadır: Kişi Ortaklıkları ve Sermaye Ortaklıkları.

14 Kişi Ortaklıkları Çoğu kez birbirlerini iyi tanıyan ve birbirlerine güvenen kişiler tarafından kurulan az sayıda ortaklı ortaklıklardır. Kişi ortaklıkları iki biçimde görülebilir;

15 Kollektif Ortaklıklar Ülkemizde en çok görülen ortaklık tipidir. Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre kollektif ortaklık ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.

16 Kollektif Ortaklıklar Bir ortaklığın kollektif olabilmesi için ortaklık sözleşmesinin yazılı olarak yapılıp, imzaların noterce onaylanması, şirketin kollektif olduğunun yanı sıra, ticaret unvanı ve merkezi, esaslı noktaların belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde işletmenin konusu,

17 Kollektif Ortaklıklar her ortağın sermaye olarak koymayı taahhüt ettiği para miktarı; para niteliği olmayan sermayenin değeri ve bu değerin ne suretle biçilmiş olduğu, sermaye olarak emek konulmuşsa, bu emeğin niteliği, kapsamı ve değerinin gösterilmesi, ortaklığı temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları ile bunların yalnız başına mı, yoksa birlikte mi imza koymaya yetkili olduklarının açıklanması gerekir. Eğer bu koşullardan biri eksikse ortaklık adi ortaklık sayılır.

18 Kollektif Ortaklıklar Bu tür ortaklıkların adi ortaklıklardan farkı, kendini oluşturan kişilerden ayrı bir tüzel kişiliğe sahip olmasıdır. Yalnızca gerçek kişiler kollektif ortaklığa girebilir. Bunun nedeni, ortaklığın borçlarından dolayı, ortakların kişisel tüm varlıklarıyla sorumlu olmalarındandır.

19 Üstünlükleri; Kollektif Ortaklıklar Özellikle parası olmayan ancak emeğiyle hizmet verebilecek kişiler bu ortaklığa girebilir. Ortakların sınırsız sorumlu olmaları, piyasada ortaklığın saygınlığını artırır. Sınırsız sorumluluk ilkesi, ortaklar arasında yakın ilişkilerin ve kişisel güvenin varlığını gerektirir. İşleri genişleyen tacire yardıma bulma yönünden, sorumluluğu da üstlenen ortaklar daha çekicidir.

20 Sakıncaları; Kollektif Ortaklıklar Kişi ortaklığı olduğundan, ortaklardan birinin ayrılması ya da ölümü ortaklığın varlığım tehlikeyi sokabilir. Bir ortağın yanlış davranışının sorumluluğunu tüm ortaklar yüklenmek zorunda kalırlar. Ortak sayısının sınırlılığı büyük sermaye birikimine engel oluşturur.

21 Komandit Ortaklıklar Kollektif ortaklık gibi, kişi ortaklıklarından sayılan komandit ortaklığın kollektif ortaklıktan ayrıldığı en önemli nokta, kollektif ortaklıkta, ortaklığın borç ve yükümlülüklerinden dolayı üçüncü kişilere karşı ortakların tümü, bütün mal varlıklarıyla sorumlu oldukları halde, komandit ortaklıkta bazı ortaklar kollektifteki gibi sınırsız sorumlu olurken, diğer bazıları ise yalnızca koydukları sermaye kadar sorumludurlar. Kollektif ortaklar gibi sınırsız bir biçimde tüm malvarlıklarından sorumlu olan ortaklara komandite, yalnızca koydukları sermaye kadar sorumlu olanlara ise komanditer ortak denilir.

22 Komandit Ortaklıklar Bu tür ortaklık da yazılı ve imzaları noterce onaylanmış bir sözleşmeyle kurulur. Şirket unvanında (adında) komandite ortaklardan hiç olmazsa birinin adı ve soyadıyla ortaklığın komandit olduğu belirtilmelidir.

23 Komandit Ortaklıklar Hemen hemen bir çok konuda Ticaret Kanunu'nun kollektif ortaklığa ait hükümleri komandit ortaklığa da uygulanır. İkisi arasındaki diğer farklılıklar şöyle özetlenebilir: Kollektif ortaklıkta tüm ortakların gerçek kişi olması gerekirken, komandit ortaklıkta tüzel kişiler komanditer ortak olarak ortaklığa katılabilirler. Ortaklık adında komanditer ortağın adı belirtilmez. Komanditer ortakların yönetim, itiraz ve temsil hakkı yoktur. Denetim hakkı ise çok sınırlıdır.

24 Komandit Ortaklıklar Kollektif ortaklıkta ortaklar ortaklıkla rekabet edemezler. Komandit ortaklıkta ise komanditer ortaklar için bu sınırlama yoktur. Komanditer ortaklar, yıl sonunda gerçekleşen kârdan paylarına düşeni ve sözleşmede kararlaştırılmışsa faiz alabilirler. Ancak koydukları sermaye herhangi bir nedenle azalmışsa, bu sermaye tamamlanıncaya kadar kâr ve faiz isteyemezler. Son olarak komanditer ortak, payını devredebileceği gibi, öldüğü zaman diğer ortakların, ortaklığın dağıtılmasını isteme hakkı doğmaz. Hâlbuki kollektif ortaklıkta ortaklardan birinin ölümü durumunda diğer ortaklar ortaklığın dağıtılmasını isteyebilirler.

25 Sermaye Ortaklıkları Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Ortaklıklar Bazı yönleriyle komandit ortaklıklara benzeyen bu ortaklıklar, sermayesi paylara bölündüğünden ve komanditer ortakların bu paylarını anonim ortaklık payları gibi serbestçe devredebilme ya da elde edebilme olanağı bulunduğundan sermaye ortaklıkları arasında yer alırlar. Adi komandit ortaklıkta, komanditer ortak, diğer ortakların izni olmadan payını başkasına devredemez.

26 Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Ortaklıklar Sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklıkta anonim ortaklık gibi ani ve aşamalı olarak kurulabilir. Kurucular en az beş tane ve bunlardan en az bir tanesi komandite yani sınırsız sorumlu olarak olmalıdır. Bu ortaklığa bazı yönlerden Ticaret Kanunu'nun komandit ortaklığa ait hükümleri, bazı yönlerden ise anonim ortaklığa ait hükümleri uygulanır.

27 Anonim Ortaklıklar En az bir kişi tarafından ve tamamı sözleşmede taahhüt edilmiş bulunan iktisadi amaç ve konular için kurulan anonim şirketlerin, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olup, ortakların sorumluluğu koydukları sermayeyle sınırlıdır.

28 Anonim Ortaklıklar Bu ortaklıkların işlevleri şunlardır; Bu ortaklıklar çoğunlukla tek başına hiçbir işe yaramayan küçük birikimleri toplayarak büyük sermayelerin doğmasına ve üretime aktarılmasına neden olurlar. Toplanan büyük sermayeler daha az maliyetle üretim yapar ve pazarda benzerlerine oranla daha ucuz ve daha kaliteli mal sunarak tüketicilere yardıma olurlar. Yeni yatırımlar büyük sermayelerle daha kolay başarılacağından bu tür ortaklıklarla ülkenin doğal kaynaklarını işleme olanağı artacak ve böylece bu durum, yeni iş alanlarının açılmasına ve ulusal gelirin artmasına neden olur. Bu büyük sermayeler küçük birikimlerin toplamı olduğundan, kazançtan belli bir grup sermayedar değil, çalışan kitleler yararlanacaktır.

29 Limited Ortaklıklar Limited ortaklıklar en az bir, en çok elli kişi tarafından kurulabilir. Sermayeleri ise en az on bin Türk Lirası olmalıdır. Anonim ortaklıklar gibi, ortakların sorumluluğu koydukları sermaye kadardır.

30 Limited Ortaklıklar Anonim ortaklıktan farklı yönleri şöyle özetlenebilir: A.O.'lar her türlü iktisadi amaç ve konu için kurulabildikleri halde Ltd. ortaklıklar bankacılık ve sigortacılık dışında kalan iktisadi amaç ve konular için kurulabilir. Paylar Ltd. ortaklıkta en az 25 TL veya bunun katlan olmalıdır. Payların birbirine eşit olması gerekmez. Pay senedi çıkarılamaz. Ortakların sorumluluğu Ltd. ortaklıkta da üstlenilen pay kadardır. Ancak limited şirket ortakları şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından 'sermaye hisseleri oranında' doğrudan doğruya sorumlu olurlar. A.O.'ta ortak sayısı yönünden bir üst sınır konmadığı halde Ltd. ortaklıkta en çok 50 ortak bulunabilir.

31 Limited Ortaklıklar A O. sözleşmesinde ortaklık süresini göstermek zorunlu olmadığı hal. de Ltd. ortaklıklarda bu sürenin belirtilmesi gerekir. Limited ortaklığın karar organı olarak Genel Kurul, yönetim ve temsil organı olarak müdürler vardır. Denetleme organı olarak da anonim şirketin denetçiye ve işlem denetçileriyle denetime ve özel denetime ilişkin hükümleri limited şirkete de uygulanır. A.O/ta ilk yönetim kurulunun sözleşmede gösterilmesi gerekirken Ltd. ortaklıkta müdürler için bu durum söz konusu değildir. Müdürlerin ortak olması da gerekmez. Ortak olmayan kişiler de Ltd. Ortaklığa müdür olabilir. Gerçi anonim ortaklıkta da Yönetim Kuruluna ortak olmayan kişi seçilebilir ama seçilen bu kişi pay sahibi olmadan göreve başlayamaz.

32 Kooperatifler Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik (çıkarlarını) ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküller" olarak tanımlanmaktadır.

33 Kooperatifler Kooperatiflerin 7 ilkesi aşağıdaki gibidir: Gönüllü ve Serbest Giriş İlkesi: Kooperatife giriş gönüllüdür ve kooperatifin hizmetlerinden yararlanabilecek ve kooperatif üyeliğinin sorumluluklarını benimseyebilecek herkese açıktır. Ortağın Demokratik Yönetim İlkesi: Bu ilkenin anlamı, her ortağın payı ne olursa olsun genel kurulda yalnız bir oyunun olmasıdır. Diğer yandan, kooperatifin ortaklarca seçilen yetkili organlarınca demokratik olarak kendi kendini yönetmesi de bu ilkenin doğal sonucudur.

34 Kooperatifler Ortağın Ekonomik Katılımı İlkesi: Kooperatifler bir sermaye ortaklığı değil, insan öğesinin ön planda olduğu kişi ortaklığıdır. Bu nedenle kooperatiflerin yıl sonunda elde ettikleri olumlu gelir-gider farklarının nasıl dağıtılacağı ve ekonomik faaliyetlerin nasıl sürdürüleceği ana sözleşmelerinde belirlenir ve genel kurullarında kararlaştırılır. Özerklik ve Bağımsızlık İlkesi: Bu ilkeye göre kooperatifler özerk ve bağımsız kuruluşlardır. Kooperatifler demokratik yönetim ilkeleri çerçevesinde ortaklar tarafından yönetilen, yönetimde özerk ve kendi kuruluş sermayelerini kendileri oluşturduktan için karşılıklı yardıma dayanan bağımsız kuruluşlardır.

35 Kooperatifler Eğitim Öğretim ve Bilgilendirme İlkesi: Bu ilke ortaklara, yöneticilere, memurlara ve halka kooperatif ilke ve yöntemlerinin demokratik ve ekonomik yönleriyle öğretilmesinin yanı sıra, kooperatiflerle ilgili kişilerin sorumluluklarını etkili bir biçimde yerine getirebilmeleri için gerekli yeteneklere kavuşturulmasını kapsamaktadır. Kooperatifler ve Üst Birlikleri Arası İşbirliği İlkesi: Kooperatiflerin, ortaklarına ve topluma daha iyi ve daha fazla hizmet edebilmek için bütün I olanaklarıyla birbirleriyle etkili bir işbirliğini amaçlamaktadır.

36 Kooperatifler Eğitim Öğretim ve Bilgilendirme İlkesi: Bu ilke ortaklara, yöneticilere, memurlara ve halka kooperatif ilke ve yöntemlerinin demokratik ve ekonomik yönleriyle öğretilmesinin yanı sıra, kooperatiflerle ilgili kişilerin sorumluluklarını etkili bir biçimde yerine getirebilmeleri için gerekli yeteneklere kavuşturulmasını kapsamaktadır. Kooperatifler ve Üst Birlikleri Arası İşbirliği İlkesi: Kooperatiflerin, ortaklarına ve topluma daha iyi ve daha fazla hizmet edebilmek için bütün I olanaklarıyla birbirleriyle etkili bir işbirliğini amaçlamaktadır.

37 Kooperatifler Toplumsal Sorumluluk İlkesi: Bu ilke ile, kooperatiflere ortaklarına sağladıkları çıkarların yanı sıra bir de içinde yaşadıkları toplumun sürdürülebilir kalkınması için çaba gösterme, katkıda bulunma sorumluluğu yüklenmektedir.

38 Dernek ve Vakıf İşletmeleri Dernek ve vakıflar kazanç paylaştırma dışında kurulan kişi ve mal topluluklarıdır. Bu nedenle bu kurumların işletme kurup işletmeleri, kural olarak yasaktır. Ancak Medeni Kanun'a göre demekler temel amaçlarına ulaşmak için iktisadi amaçlı işletmeler kurabilirler.

39 3.2. Kamu İşletmelerinin Hukuki Yapıları Ülkemizin karma ekonomik yapıya sahip olması sonucu devlet bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu faaliyetlerini yürütürken devletin, çoğu kez, klasik devlet örgütü dışında bu tür hizmetlerin yapışma uygun bir örgütlenme yolunu gittiği görülmektedir. Gelir elde etmenin yanında bazı kamu hizmetlerini de yürütmek amacıyla kurulan bu girişimlerin faaliyetlerinin sının ve çeşitleri, ülkenin koşullarına göre saptanmaktadır.

40 Genel Yönetim İçinde Faaliyet Gösteren İşletmeler Bunlar genel idarenin içinde diğer kamu hizmetleri gibi yürütülürler. Bunlardan bazılarının, ek nitelikte bir ticaret ya da üretim işini sürdürmek için bir bütçeden ayrılan sermaye anlamında döner sermayeli oldukları görülür. Damga Matbaası ve Darphane bu tür döner sermayeli kuruluşlara örnek olarak gösterilebilir.

41 Katma Bütçeli Dairelere Bağlı İşletmeler Bunlar da genellikle bağlı bulundukları daireden döner sermaye alarak faaliyetlerini yürütürler. Tüzel kişiliği olmayan bu kuruluşlar 1050 Sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu'na göre kurulurlar. Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler bu gruba girmektedir.

42 Özel Yapılı (Statülü) Kuruluşlar Bunlar hizmetin niteliği ve günün koşullan gereği çeşitli düzenlemelerle kurulurlar. Bunları bir tip altında toplama olanağı yoktur. İller Bankası ve Milli Piyango İdaresi bunlara örnek olarak gösterilebilir.

43 Yerel Yönetim İşletmeleri Türkiye'nin yönetim yapısı içinde yerel yönetim kurumlan alarak görülen il özel idaresi, belediyeler ve köy idarelerine bağlı olarak kurulan işletmelerdir. Su, havagazı, şehir içi ulaştırma, çiftlik ve oteller bunlara örnek olarak verilebilir. Bu kuruluşlar, ister doğrudan doğruya, ister kamu hukuku hükümlerine göre faaliyette bulunan bir tüzel kişi aracılığıyla işletilsinler Ticaret Kanunu'na göre tacir sayılmazlar.

44 Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri İktisadi devlet teşekküllerini, " sermayesinin tamamı Devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsü" olarak tanımlanmıştır. Kanun Hükmünde Karaname'ye göre, iktisadi devlet teşekkülleri, ekonomik gereklere uygun olarak verimlilik ve kârlılık ilkeleri doğrultusunda kendi aralarında ve milli ekonomi ile uyum içinde çalışarak sermaye birikimine yardım etmek ve bu suretle daha fazla yatırım kaynağı yaratmak amacı güderler.

45 Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT), bir başka ifadeyle iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarının başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir: KİT'ler Bakanlar Kurulu kararı ile kurulur. Yeni düzenleme yapılmadan önce KİTlerin yasa ile kurulması yoluna gidilmekteydi. Ekonomik ihtiyacın varlığı halinde yeni bir teşebbüs kurulabilir veya mevcut bir müessese ya da bağlı ortaklık teşebbüs haline getirilebilir.

46 Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri KİTlerin sermayesinin tamamı devlete aittir. Bu kurala bankalar dolayısıyla bir istisna getirilmiştir. Bankacılık alanında sermayenin en az %91'i Devlet'e ait olan anonim şirket şeklinde iktisadi devlet teşekkülü kurulabilir. KIT'ler, kendilerine bağlı ve tüzel kişilikleri olan müesseseler ve bağlı ortaklıklar aracılığı ile iktisadi faaliyette bulunurlar.

47 Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri KIT'lerin sorumlulukları sermayeleri ile sınırlıdır ve tüzel kişiliğe haizdirler. KIT'lere, yasa ile saklı tutulan hususların dışında özel hukuk kuralları uygulanır. KIT'lere, Genel Muhasebe Kanunu ile Devlet ihale Kanunu hükümleri uygulanmaz ve bunlar Sayıştay'ın denetimine tabi değildir.

48 Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri KİTler kuruluş amaçları dışında faaliyetlerde bulunamazlar. KİTlerin malları ve her çeşit mevcutları aleyhine işlenen suçlar, Devlet malı aleyhine işlenmiş sayılır ve Turk Ceza kanununda öngörülmüş olan cezalar söz konusu olur. KIT'lerin bağlı olduğu bakanlık Başbakanın önerisi ve cumhurbaşkanının onayı ile belirlenir.

49 3.3. İşletmelerin Birleşmeleri İşletmelerin birleşmeleri ya aynı işi yapan işletmelerin bir araya gelmeleri biçiminde yatay olarak, ya da aynı konudaki üretimin farklı aşamalarını yapan işletmelerin birleşmeleriyle dikey ya da çok farklı alanlarda faaliyette bulunan işletmelerin birleşmeleriyle konglomerat (çeşitlenme) olarak gerçekleştirilir.

50 3.3. İşletmelerin Birleşmeleri Bu tür birleşmelerde, bir araya gelen işletmeler tüzel kişiliklerini yitirmezler, Her bir işletme hukuksal bağımsızlığını koruyarak çeşitli çıkarları sağlamak için bir araya gelir. Bunlar şunlardır:

51 Centilmenlik Anlaşmaları Benzer işletmeler arası ortaya çıkan, belirli konularda ve belirli amaçların gerçekleşmesine yönelik karşılıklı söz vermelerine dayanan, yasal açıdan bağlayıcı nitelikte olmayan, yazılı veya sözlü anlaşmalardır.

52 Konsorsiyumlar Belirli bir proje için iki ya da daha çok benzer ya da çoğunlukla değişik konuda çalışan işletmenin geçici olarak bir araya gelmeleridir.

53 Karteller Aynı konuda çalışan işletmelerin, piyasa koşullarını kendi amaçları doğrultusunda ve ortak çıkarlarını korumak yolunda kullanmak için aralarında yaptıkları sözleşmelerdir.

54 Stratejik İşbirlikleri Küreselleşmenin getirdiği rekabet, işletmeleri daha iyi olabilme ve piyasadaki riskleri paylaşabilme konusunda yeni arayışlar içine sokmaktadır. Bu yolda en çok başvurulan yöntemlerden birisi olan stratejik ortaklıklar, iki ya da daha fazla sayıdaki işletmenin, belirli bir stratejik amaç doğrultusunda, işbirliği yapmak için bir araya gelmeleri olarak tanımlanmaktadır.

55 Konsernler Konsernler, katılan işletmelerin hukuksal yapılarını yitirmemeleri nedeniyle kartellere benzer. Ancak konsern'e katılan firmaların hem sayısı daha az hem de aralarındaki ilişkiler sıkı olduğundan ekonomik bağımsızlıklarını kısmen ya da tamamen yitirirler. Diğer yandan konsernler birçok yönleriyle tröstlere benzerler. Ancak tröstlerin amacı rekabeti önleyerek daha fazla kâr etmek iken, konsernlerin amacı maliyeti düşürmektir. Konserne katılan işletmeler dikey büyüme halinde birbirlerini tamamlarlar.

56 Lisans Anlaşmaları Lisans anlaşmaları, patent hakkı sebebiyle korunan bir ürünün üretilip, pazarlanmasına izin veren bir işbirliğidir. Satış yetkisi verme ise, satış ve dağıtım maliyetinin çok yüksek olması veya uzmanlık istemesi durumunda bir işletmenin, ürünlerinin satışını acentelik ya da satış yetkisi vererek başka bir işletmeye devretmesi olarak tanımlanmaktadır.

57 Ortak Yatırım ya da Girişimler Ülkemizde sıkça görülen stratejik birleşme biçimi, ortak yatırım uygulamalarıdır. Ortak yatırım, iki ya da daha fazla işletmenin kendi öz yetenekleri doğrultusunda bir araya gelerek, kendileri dışında ayrı bir işletme oluşturmalarıdır.

58 İmtiyaz (franchising) Sözleşmeleri Üretimin artması, buna karşılık tüketici ihtiyaçlarının daha kaliteli ve tanınmış mallara yönelmesi sonucunda imtiyaz (franchise) verenlerin mallarını ve geliştirdikleri hizmetlerini geniş tüketici kitlelerine ulaştırmak, belirli bölgelerde bağımsız olarak çalışan imtiyaz alıcılarının bağımsızlıklarını yitirmeden, tanınmış bir sistemin rekabet üstünlüklerinden yararlanarak kazanç sağlamak amacıyla yaptıkları bir sözleşme türüdür.

59 İşletmelerin Hukuksal Bağımsızlıklarını Etkileyen Birleşmeler Tröstler Bu tür birleşmelerde de amaç aynıdır. Bunlar da belli ürünlerin pazarını ele geçirerek daha fazla kazanç elde etmeye yönelik birleşmelerdir. Ancak, ayrımdan da anlaşılacağı gibi daha önce belirtilen birleşmelerde sözleşmeye katılan işletmeler hukuksal varlıklarını tam anlamıyla, ekonomik varlıklarını ise belli ölçüde korurlarken tröstlerde hukuksal bağımsızlık etkilenmektedir.

60 Oy (Voting) Tröstleri Bu tröstte bir işletme aynı iş kolundaki birçok işletmenin hisse senetlerini eline geçirmektedir. Yalnız bu ele geçirme satın alma biçiminde değil, bu hisse senetlerini elinde bulunduranlara daha fazla temettü (kâr payı) önererek. genel kurulda onlar adına oy kullanma biçiminde olmaktadır. Böylece oy hakkını eline geçiren ana işletme, genel kuruldaki oy hakkıyla diğer işletmeleri yönetme hakkını elde etmektedir.

61 Kaynaşma (Füzyon-Merger) Tröstleri Oy tröstlerinde ana işletme fazla bir mali riske girmez. Ama güçlü bir tekelci piyasa oluşturur. İşte bu tür tekelciliğin yasaklanması sonucu kaynaşma tröstleri ortaya çıkmıştır. Burada oy tröstünden farklı olarak firmalar tüzel kişiliklerini ortadan kaldırarak bir araya gelirler. Şirket evlilikleri de denilen bu birleşmelerde, tüzel kişiliği olan birden fazla işletme tüzel kişiliklerini yitirerek yeni bir tüzel kişilik içinde kaynaşırlar.

62 Holdingler Holdingler bir ana işletme ile buna bağlı yavru işletmelerden oluşur. Bu ana işletme aynı ya da farklı konularda faaliyet gösteren yavru işletmelerin hisse senetlerini satın almak yoluyla onların yönetimine egemen olur. Dış görünüşte bu egemenliği sağlayabilmek için ana işletmenin, her bir yavru işletmede %51 paya sahip olması gerekiyormuş gibidir.

63 3.4. Yabancı Sermayeli ve Çok Uluslu İşletmeler Yabancı Sermayeli İşletmeler Ülkemizde yatarım yapmak isteyen, yabancı ülke vatandaşları ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları ile yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş şirket ve uluslararası kuruluşlar yabancı yatırımcı olarak tanımlanırlar.

64 Çok Uluslu İşletmeler Çok uluslu işletme iki ya da daha fazla ülkede iş yapan işletme demektir. Çok uluslu işletmelerin dünya çapındaki etkileri oldukça önemlidir. Bunların faaliyetleri aracılığıyla ekonomik ve politik sistemler arasında olduğu kadar ülkeler ve kültürler arasında karşılıklı ilişkiler yaratılmış olur. Çok uluslu yönetim şu etmenlerin göz önünde bulundurulmasını gerektirir.

65 Çok Uluslu İşletmeler Çok uluslu işletme iki ya da daha fazla ülkede iş yapan işletme demektir. Çok uluslu işletmelerin dünya çapındaki etkileri oldukça önemlidir. Bunların faaliyetleri aracılığıyla ekonomik ve politik sistemler arasında olduğu kadar ülkeler ve kültürler arasında karşılıklı ilişkiler yaratılmış olur. Çok uluslu yönetim şu etmenlerin göz önünde bulundurulmasını gerektirir.

66 Dış Çevre Çok uluslu işletmelerin karşı taştığı dış çevre çok çeşitli ve karmaşıktır. Bu işletmelerin başarı durumu bu çevreye tepkide bulunma biçimiyle ölçülür. Bu çevre ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlar doğurur. Çok uluslu işletmelerin faaliyet gösterdiği ülkelerin ekonomik ortamının etkisi kendini çeşitli alanlarda gösterir.

67 Çok Uluslu işletmelerin Amaçları İlk bakışta bu işletmelerin amaçlarının diğerlerinden farklı olmadığı görülür. Gerçekten temelde bunlar da bütün işletmeler gibi yaşam sürdürme, kâr ve fayda sağlama amacı güderler. Bununla birlikte çok uluslu işletmelerin, bulundukları ülkelerin ekonomik ve politik sistemlerinin yöneldiği amaçlarla potansiyel bir çatışma olasılığı bulunan hedefleri vardır.

68 Teknoloji ve Çok Uluslu İşletmeler Çok uluslu işletmelerin temel üstünlüğü teknolojik uzmanlıklarıdır. Bu işletmelerin büyük çoğunluğu petrol, elektronik, otomotiv, ilâç, kozmetik ve lâstik gibi ileri teknoloji gerektiren endüstri alanlarında faaliyet gösterirler. İşte bir ülkedeki bu ileri teknoloji eksikliği, çok uluslu şirketlerin böyle bir ülkeye girmesine neden olur.

69 Çok Uluslu İşletmelerin örgütsel Yapıları Çok uluslu işletmelerin Örgütsel yapıları uluslararası çevrenin İhtiyaçlarını karşılayacak biçimde olmalıdır. Çok uluslu olmada atılan ilk adım, yeril pazarlama bölümüne dış satım biriminin eklenmesiyle olur. Bazen işletme yabancı ülkede bir üretim ünitesi açmak zorunda kalabilir. Zamanla bunlar uluslararası bir bölüm içinde toplanır. Amerikan çok uluslu işletmelerinde görülen tipik yapı budur.

70 Personel Çok uluslu işletmenin başarılı bir biçimde yönetilmesi için yönetimin, işletmenin faaliyet gösterdiği ülkedeki personelin ihtiyaçlarını, değerlerini ve sorunlarını anlaması gerekir. Bu personelin geçmişi, eğitimi, kültürleri, dinleri ve yaşam biçimleri çok değişiktir. Bu nedenle bir ülkede geçerli olan önderlik tarzı bir başka ülkede aynı sonuçları vermeyebilir.

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletmeleri gruplandırırken genellikle 6 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Bu ölçütler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Üretilen mal ve hizmet çeşidine

Detaylı

HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT EKONOMİK BİR BİRİM OLARAK İŞLETME Her ülkede işletmelerin türlü yönlerden bağlı olacakları hususlar çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir. Ülkemizde;

Detaylı

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Kooperatifçiliğin Tanımı ve Kapsamı Kooperatif ve Diğer Kuruluşlar Kooperatifçilik İlkeleri Türkiye de Kooperatifler Tarım Kooperatiflerinin Yararları Kooperatif sözcüğünün

Detaylı

İŞLETME TÜRLERİ. Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları. Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma. Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma

İŞLETME TÜRLERİ. Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları. Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma. Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma 1 İŞLETME TÜRLERİ Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma Hukuki Şekilleri Bakımından Sınıflandırma 2 Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 11.Bölüm Tarımsal Kooperatifçilik Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Mevduatın Vade ve Türleri ile Katılma Hesaplarının Vadeleri Hakkında Tebliğ (Sıra No: 2002/1) (29 Mart 2002 tarih ve 24710 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır)

Detaylı

İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI

İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir. Bu kanuna göre işletmelerin hukuksal

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ. İşletmeler hukuki(türel) biçimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılarak inceleme konusu yapılmaktadır.

İŞLETME YÖNETİMİ. İşletmeler hukuki(türel) biçimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılarak inceleme konusu yapılmaktadır. BÖLÜM 2 2.5.1.6 Hukuki (Türel) Yapılarına Göre İşletmeler İşletmeler hukuki(türel) biçimlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılarak inceleme konusu yapılmaktadır. a. Tek Kişi İşletmeleri b. Şirketler

Detaylı

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir.

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir. YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUŞU Türkiye deki yabancı sermaye mevzuatının temelinde, ayrım gözetmeme ve eşit muamele ilkeleri yatar. Yabancı yatırımcılar yerli bir şirketle aynı konuma sahiptirler. Yabancı

Detaylı

İşletmelerin Büyüme Şekilleri

İşletmelerin Büyüme Şekilleri Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ İşletmelerin Büyüme Nedenleri Optimum büyüklüğe ulaşma Piyasalarda etkinliği arttırarak kar elde etme olanaklarını arttırma

Detaylı

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? KONUYA BAŞLARKEN Yaşadığınız çevredeki işletmeleri dikkate alarak hukuki bakımından sınıflandırmaya çalışınız. İşletmelerin genellikle ortaklık şeklinde

Detaylı

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ ŞİRKET TÜRLERİ Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve siyasi yakınlık birçok Türk şirketi için Almanya piyasasının çekici hale gelmesine neden olmuştur. Türk yatırımcılar Almanya da yeni bir şirket

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ŞİRKETLER MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Şirketlerde kuruluş işlemleri, kar ve zararın dağıtılması sermaye değişiklikleri, tasfiye, iki şirketin birleştirilmesi işlemlerinin muhasebeleştirilmesi işlemlerine

Detaylı

İşletme Biliminin Temel İlkeleri

İşletme Biliminin Temel İlkeleri İşletme Biliminin Temel İlkeleri Bölüm 3:İşletmelerin Sınıflandırılması 1. İşletmelerin Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması 1.Mal Üreten İşletmeler: Bu işletmeler insanların ihtiyaçlarını

Detaylı

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI Ogr. Gor. Yunus Ozsu İŞLETMENİN AMAÇLARI Genel Amaçları Uzun dönemde kar elde etmek, Topluma hizmet etmek yoluyla sosyal sorumluluk

Detaylı

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ

RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ RESMİ İSTATİSTİKLER KAPSAMINDA TOBB TARAFINDAN YAYINLANAN KURULAN / KAPANAN ŞİRKET İSTATİSTİKLERİ METODOLOJİSİ 1. GÖREVİN DAYANAĞI 31/03/2009 tarihinde yapılan IV. İstatistik Konseyi 2009 Toplantısında

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

Su Ürünleri Kooperatiflerinin. Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi

Su Ürünleri Kooperatiflerinin. Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi Su Ürünleri Kooperatiflerinin Kooperatifçilik İlkeleri Açısından Analizi Vahdet ÜNAL 1 Huriye GÖNCÜOĞLU 1 * Bülent MİRAN 2 11 Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü,

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ Editörler Doç. Dr. İhsan Yıldıztekin & Yrd.Doç.Dr.Şefika Demirkan ŞİRKETLER MUHASEBESİ Yazarlar Anıl İlkem Özcan Atakan Büyükbostancı Doğan Demirci Ebru Aslantaş Hande Özolgun İsmail Kılıç Mehmet Ünal

Detaylı

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1)

MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) MEVDUAT VE KATILIM FONLARININ VADELERİ VE TÜRLERİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI:2007/1) (23.07.2015 tarih ve 29423 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış, güncellenen hali) Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin

Detaylı

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. KOMANDİT ŞİRKETLER ADİ KOMANDİT ŞİRKET Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış

Detaylı

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma - İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma İşletmeleri genellikle değişik açılardan sınıflandırmak ve inceleme konusu yapmak mümkündür. Böyle bir sınıflandırmada işletmeler: -Tüketici

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

infisah sebeplerinden biri değildir?

infisah sebeplerinden biri değildir? www.aktifonline.net 1) Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin infisah sebeplerinden biri değildir? A) Şirketin süresinin sona ermiş olması B) İşletme konusunun elde edilmiş olması C) İşletme konusunun

Detaylı

I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ

I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ İçindekiler I- 6102 SAYILI TTK NIN KAPSAMINA GİREN TİCARET ŞİRKETLERİ... 1 II- 6102 SAYILI TTK NUNDA ŞİRKETLERİN FAALİYET KONULARI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER... 1 III- 6102 SAYILI TTK İLE ULTRA VİRES İLKESİ

Detaylı

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır.

Bu kişilik ortaklarınkinden tamamen bağımsız bir mal varlığına sahiptir ve bir ticaret unvanına sahip olmak zorundadır. ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİ TANIM Şirket : Kişilerin belirli ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek, emek ve varlıklarını belirledikleri ortak amacı gerçekleştirmek üzere bir sözleşme

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

MÜTEŞEBBİSLER HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ VE TİCARİ FAALİYETLERİNDE HANGİ KONULARI TERCİH EDİYOR

MÜTEŞEBBİSLER HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ VE TİCARİ FAALİYETLERİNDE HANGİ KONULARI TERCİH EDİYOR MÜTEŞEBBİSLER HANGİ ŞİRKET TÜRÜNÜ VE TİCARİ FAALİYETLERİNDE HANGİ KONULARI TERCİH EDİYOR Özkan ARSLAN 39 * ÖZ Müteşebbislerin başarılı olabilmesi için ilk şart, ticari faaliyetlerini hangi şirket çatısı

Detaylı

Bir ticaret unvanına "Türk", "Türkiye", "Cumhuriyet" ve "Milli" kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir.

Bir ticaret unvanına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir. LİMİTED ŞİRKETLER Tanımı Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur. Amaçları

Detaylı

Beyaz Filo Oto Kiralama Anonim Şirketi Yılı Hesap Dönemine Ait. Yıllık Bağlılık Raporu

Beyaz Filo Oto Kiralama Anonim Şirketi Yılı Hesap Dönemine Ait. Yıllık Bağlılık Raporu Beyaz Filo Oto Kiralama Anonim Şirketi 2016 Yılı Hesap Dönemine Ait Yıllık Bağlılık Raporu İÇİNDEKİLER BÖLÜM SAYFA I) TANIMLAR VE KISALTMALAR 3 II) YILLIK BAĞLILIK RAPORU NUN HAZIRLANMASINA VE ONAYINA

Detaylı

Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir Limited Şirket kurulmuştur.

Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir Limited Şirket kurulmuştur. LİMİTED ŞİRKET SÖZLEŞMESİ KURULUŞ: Madde 1- Aşağıdaki adları, soyadları, yerleşim yeri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir Limited Şirket kurulmuştur. Sıra no Kurucunun Adı ve Soyadı Yerleşim Yeri

Detaylı

Flap Kongre Toplantı Hizmetleri. Otomotiv ve Turizm Anonim Şirketi Yılı Hesap Dönemine Ait. Yıllık Bağlılık Raporu

Flap Kongre Toplantı Hizmetleri. Otomotiv ve Turizm Anonim Şirketi Yılı Hesap Dönemine Ait. Yıllık Bağlılık Raporu Flap Kongre Toplantı Hizmetleri Otomotiv ve Turizm Anonim i 2016 Yılı Hesap Dönemine Ait Yıllık Bağlılık Raporu İÇİNDEKİLER BÖLÜM SAYFA I) TANIMLAR VE KISALTMALAR 3 II) YILLIK BAĞLILIK RAPORU NUN HAZIRLANMASINA

Detaylı

Ünite 3. İşletme Çeşitleri. İşletme Yönetimi Önlisans Programı GENEL İŞLETME. Öğr. Gör. Musa KARABACAK

Ünite 3. İşletme Çeşitleri. İşletme Yönetimi Önlisans Programı GENEL İŞLETME. Öğr. Gör. Musa KARABACAK İşletme Çeşitleri Ünite 3 İşletme Yönetimi Önlisans Programı GENEL İŞLETME Öğr. Gör. Musa KARABACAK 1 Ünite 3 İŞLETME ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Musa KARABACAK İçindekiler 3.1. İŞLETMELERIN SINIFLANDIRILMASI...

Detaylı

TİCARET HUKUKU. 1. TİCARET HUKUKUNA GİRİŞ 2. TİCARİ İŞLETME 3. TİCARİ İŞ, TİCARİ HÜKÜM ve TİCARİYARGI. Öğr. Gör. Fevzi APAYDIN

TİCARET HUKUKU. 1. TİCARET HUKUKUNA GİRİŞ 2. TİCARİ İŞLETME 3. TİCARİ İŞ, TİCARİ HÜKÜM ve TİCARİYARGI. Öğr. Gör. Fevzi APAYDIN TİCARET HUKUKU 1. NA GİRİŞ 2. TİCARİ İŞLETME 3. TİCARİ İŞ, TİCARİ HÜKÜM ve TİCARİYARGI Öğr. Gör. Fevzi APAYDIN Ticaret Hukuku Kavramı TİCARET HUKUKU Üretim, değişim ve tüketim aşamalarındaki ticari faaliyetleri

Detaylı

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN

TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN BAKANLIKLARIN KURULUŞ VE GÖREV ESASLARI HAKKINDA 174 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE 13/12/1983 GÜN VE 174 SAYILI BAKANLIKLARIN KURULUŞ VE GÖREV ESASLARI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN BAZI MADDELERİNİN

Detaylı

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU CEZALAR TESCİL VE KAYIT İÇİN GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNMAK (TTK.38/1)

6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU CEZALAR TESCİL VE KAYIT İÇİN GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNMAK (TTK.38/1) SIRA NO 1 2 3 4 5 6 7 CEZAYI GEREKTİREN FİİL TESCİL VE KAYIT İÇİN GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNMAK (TTK.38/1) TACİRİN, TİCARİ İŞLETMESİNE İLİŞKİN İŞLEMLERİ, TİCARET UNVANIYLA YAPMAMASI VE İŞLETMESİYLE İLGİLİ

Detaylı

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi Finansal Sistem ve Bankalar 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi 3. Türk Finans Sektöründe Bankacılık Sistemi 4. Bankacılıkta ve Sigortacılıkta Risk

Detaylı

Madde 1- Aşağıda adları, soyadları, yerleşim yerleri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir anonim şirket kurulmuştur. Adresi

Madde 1- Aşağıda adları, soyadları, yerleşim yerleri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir anonim şirket kurulmuştur. Adresi ANONĠM ġġrket ESAS SÖZLEġMESĠ KURULUġ: Madde 1- Aşağıda adları, soyadları, yerleşim yerleri ve uyrukları yazılı kurucular arasında bir anonim şirket kurulmuştur. Sıra no Kurucunun Adı ve Soyadı Adresi

Detaylı

SERMAYE PİYASASI HUKUKU

SERMAYE PİYASASI HUKUKU SERMAYE PİYASASI HUKUKU KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- SERMAYE PİYASASI HUKUKU VE SERMAYE PİYASASININ İŞLEYİŞİ... 4 2. ÜNİTE- SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI...

Detaylı

YENİ TTK NA GÖRE LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ

YENİ TTK NA GÖRE LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ SİRKÜLER: AKAD.13/11-12.06.2013 YENİ TTK NA GÖRE LİMİTED VE ANONİM ŞİRKETLERİN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ 14.02.2011 tarih, 27846 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan yürürlüğe giren 6103 sayılı Türk Ticaret

Detaylı

YABANCI UYRUKL~ GERÇEK KİŞİ VE TACİRİN KAYDINDA ISTENILEN EVRAK. 17.6.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4875

YABANCI UYRUKL~ GERÇEK KİŞİ VE TACİRİN KAYDINDA ISTENILEN EVRAK. 17.6.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4875 17.6.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uyarınca; Uluslararası anlaşmalar ve özel kanun hükümleri taratından aksi öngörülmedikçe, 1

Detaylı

MENKUL KIYMETYATIRIM ORTAKLIKLARI VE VERGİLEME

MENKUL KIYMETYATIRIM ORTAKLIKLARI VE VERGİLEME MENKUL KIYMETYATIRIM ORTAKLIKLARI VE VERGİLEME Yatırım ortaklıkları,sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslar arası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli

Detaylı

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,

SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul, SİRKÜLER SAYI : 2018 / 33 İstanbul,28.05.2018 KONU : Bağımsız Denetime Tabi Olma Hadleri Değişti. Türk Ticaret Kanununa göre bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin, bağımsız denetime tabi olma kriterleri

Detaylı

Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları

Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları Anonim Şirketler ve Limited Şirketler de Yönetim Kurulunun Başlıca Sorumlulukları T.O.B.B.'un her yıl güncel olarak yayınladığı istatistiksel veriler baz alındığında, Limited Şirketler ve Anonim Şirketlerin,

Detaylı

Siegfriedstrasse 4 67547 Worms Tel. 0 62 41-972 1791 Fax 0 62 41-972 1792 www.steuerberater-tabak.com

Siegfriedstrasse 4 67547 Worms Tel. 0 62 41-972 1791 Fax 0 62 41-972 1792 www.steuerberater-tabak.com Siegfriedstrasse 4 67547 Worms Tel. 0 62 41-972 1791 Fax 0 62 41-972 1792 www.steuerberater-tabak.com Fatma Tabak Steuerberaterin (Yeminli Mali Müşavir) 09.07.1981 Worms Türk Vatandaşı Türkçe, Almanca

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Şirket Kurulması İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Şirket Kurulması İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Şirket Kurulması İşlem Basamakları 2013 ŞİRKET KURULMASI İŞLEM BASAMAKLARI Anonim Şirket Kurulması (En Az 5 Ortak ve 50.000 TL Sermaye İle Kurulur) Şirket İsim

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR Karar No. 2012/4213 R.Gazete No. 28537 K.Tarihi: 19.12.2012 R.G. Tarihi: 23.1.2013 Ekli "Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar"ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 18.03.2014 Sirküler No : 2014/13 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER İÇİN GEÇERLİ HADLER DÜŞÜRÜLDÜ Bilindiği üzere Yeni Türk

Detaylı

ÖZEL SİRKÜLER 2017 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ

ÖZEL SİRKÜLER 2017 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 21.12.2016/144-1 ÖZEL SİRKÜLER 2017 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ ÖZET : 2017 yılında mükelleflerin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre işletme

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516

Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 Resmi Gazete Tarihi: 07.09.2001 Resmi Gazete Sayısı: 24516 KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNU KAPSAMINA GİREN KURUM VE KURULUŞLARIN GİRDİKLERİ HİZMET KOLLARININ BELİRLENMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

Konu: Kuruluş Aşamasında Şirket Sözleşmesinin Ticaret Sicil Müdürü Huzurunda İmzalanması Hk.

Konu: Kuruluş Aşamasında Şirket Sözleşmesinin Ticaret Sicil Müdürü Huzurunda İmzalanması Hk. Sirküler No: 2016-99 Sirküler Tarihi: 06.12.2016 Konu: Kuruluş Aşamasında Şirket Sözleşmesinin Ticaret Sicil Müdürü Huzurunda İmzalanması Hk. 06.12.2016 tarih ve 29910 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan

Detaylı

ANONİM ŞİRKETLERDE PAY VE İMTİYAZLI PAY

ANONİM ŞİRKETLERDE PAY VE İMTİYAZLI PAY ANONİM ŞİRKETLERDE PAY VE İMTİYAZLI PAY ANONİM ŞİRKETLERDE PAY VE İMTİYAZLI PAY Bu günkü yazımızda anonim şirketlerde pay nedir. Pay neyi temsil eder. Anonim şirketlerde işlevi nedir. Payda imtiyaz ne

Detaylı

SİRKÜLER 2013/08. : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi

SİRKÜLER 2013/08. : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi SİRKÜLER 2013/08 SİRKÜLERİN Tarihi : 29.01.2013 Konusu Mevzuat : 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Bağımsız Denetime Tabi Olan Şirketler Bakanlar Kurulu Kararı İle Belirlendi : 6102 Sayılı Türk

Detaylı

2. HAFTA DERS NOTLARI

2. HAFTA DERS NOTLARI 2. HAFTA DERS NOTLARI Hukuki yapılarına göre işletmeler, birbirlerine göre avantaj dezavantajları İşletme Türleri İşletmelerin sınıflandırılmasında tek bir kriter bulunmamaktadır, dolayısıyla işletmeler

Detaylı

2011 YS 3200-1. Bir işletmeye ait bazı bilgiler aşağıdaki gibidir: -Kasa Borç senetleri lacak senetleri 1000 TL TL 2.500 TL MUHSEBE UYGULMLRI -Ticari Mallar -Demirbaşlar -Banka kredileri 9.000 TL 2.000

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR KARAR 23 Ocak 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28537 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2012/4213 Ekli Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının

Detaylı

KOOPERATİFLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

KOOPERATİFLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı KOOPERATİFLERİN HUKUKİ NİTELİĞİ T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Ertan ÖRS Müfettiş Aydın BAZİN Müfettiş 1 Kasım 2013, Antalya HUKUKİ NİTELİK: 6102 sayılı Türk Ticaret

Detaylı

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49

1. -Ortaklık Paylarının ve Ortaklık Haklarının İncelenmesi-49 2. -Birleşmenin, Bölünmenin ve Tür Değiştirmenin İptali ve Eksikliklerin Sonuçları-49 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR VEBAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ I. -YENİ TİCARET KANUNU İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR-3 II. -YENİ TİCARET KANUNU NUN YÜRÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR-7 III. -YENİ TİCARET KANUNU NUN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. ŞİRKET KAVRAMI... 3 2. ŞİRKETLERİN UNSURLARI... 3 3. ŞİRKETLERİN SINIFLANDIRILMASI... 4 3.1. Adi Şirketler... 5 3.2. Ticaret Şirketleri...

Detaylı

Sirküler Rapor / NO LU KURUMLAR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

Sirküler Rapor / NO LU KURUMLAR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 13.10.2014/188-1 34 NO LU KURUMLAR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : Kurumlar Vergisi Kanunu Sirkülerinde ; Vakıflara Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınabilmesi için

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSAMAN YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ Finansman, işletmelerin temel işlevlerini yerine getirirken yararlanacakları

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU NUN ORTAKLARIN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN ŞİRKETE BORÇLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ TÜRKİYE KURUMSAL YÖNETİM DERNEĞİ 4 EYLÜL 2012 SONER ALTAŞ BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

Detaylı

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-1 20.12.2017/150-2 2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-3 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2018 YILINDA İŞLETME HESABI

Detaylı

Sirküler no: 100 İstanbul, 10 Ağustos 2012

Sirküler no: 100 İstanbul, 10 Ağustos 2012 Sirküler no: 100 İstanbul, 10 Ağustos 2012 Konu: Halka açık olmayan sermaye şirketleri ile ilgili Kar Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ yürürlüğe girdi. Özet: Halka açık olmayan anonim şirketler, sermayesi

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETİNİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

TÜRK PARASI KIYMETİNİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 11 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 30.12.2006 tarihli Resmi Gazetede 32 sayılı

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER

BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKIŞ MEVZUAT KONU 2013 YILINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER SAYI 2013/ 027 ÖZET 19.12.2012 tarihli ve 2012/ 4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 398 inci

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu na Ait Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ

Yeni Türk Ticaret Kanunu na Ait Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ www.pwc.com/tr Yeni Türk Ticaret Kanunu na Ait Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ 9 Ağustos 2012 Perşembe Resmî Gazete Sayı : 28379 Tebliğ Birinci bölüm Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar Amaç Madde

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BANKALAR YASASI (39/2001 Sayılı Yasa) Madde 40.(1), (2) ve (4) Altında Tebliğ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BANKALAR YASASI (39/2001 Sayılı Yasa) Madde 40.(1), (2) ve (4) Altında Tebliğ R.G 10 25.01.2002 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ BANKALAR YASASI (39/2001 Sayılı Yasa) Madde 40.(1), (2) ve (4) Altında Tebliğ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, 39/2001 Sayılı Bankalar Yasası

Detaylı

SĠRKÜLER (2013/15) Konu: Bağımsız Denetime Tabi Olacak ġirketlerin Belirlenmesine Dair Karar

SĠRKÜLER (2013/15) Konu: Bağımsız Denetime Tabi Olacak ġirketlerin Belirlenmesine Dair Karar İçerenköy, Ali Nihat Tarlan Cad. Eryılmazlar Sokak No :8 Kat : 3 34752 Kadıköy İSTANBUL Tel : (0 2 1 6 ) 574 74 14 PBX Faks: ( 0 216 ) 574 22 12 ĠSTANBUL, 28.02.2013 SĠRKÜLER (2013/15) Konu: Bağımsız Denetime

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /166-1 ÖZEL SİRKÜLER:

Sirküler Rapor Mevzuat /166-1 ÖZEL SİRKÜLER: Sirküler Rapor Mevzuat 09.12.2015/166-1 ÖZEL SİRKÜLER: 2016 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ ÖZET : 2016 yılında mükelleflerin Vergi Usul Kanunu

Detaylı

Yurt içi ve Yurt dışı müteahhit şirketleri muhasebesi ve raporlama, bütçeleme sistemlerinin kurulması,

Yurt içi ve Yurt dışı müteahhit şirketleri muhasebesi ve raporlama, bütçeleme sistemlerinin kurulması, İNŞAAT MUHASEBESİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Sırf size hizmet için Yurt içi ve Yurt dışı müteahhit şirketleri muhasebesi ve raporlama, bütçeleme sistemlerinin kurulması, İnşaat Proje Şirketleri muhasebesi

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler;

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ. Söz konusu Kararnamede bağımsız denetime tabi olacak şirketler; BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BAKANLAR KURULU KARARI İLE BELİRLENDİ 23.01. 2013 tarihli ve 28537 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, 6102 sayılı Türk

Detaylı

TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİNİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİNİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 12419 TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİNİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 6741 Kabul Tarihi : 19/8/2016 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 26/8/2016

Detaylı

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ KOOPERATİFLERİ Çanakkale, Mayıs 2016 Sunum İçeriği I- Genel Olarak Kooperatifler II- Dünyada Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri III- Türkiye de Yenilenebilir

Detaylı

Alesta Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.

Alesta Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Alesta Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. FAALİYET RAPORU 01.01.2014-31.03.2014 İÇİNDEKİLER I II III IV V VI VII GENEL BİLGİLER YÖNETİM ORGANI ÜYELERİ İLE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE SAĞLANAN MALİ HAKLAR

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI

GENEL OLARAK DEVLET TEŞKİLATI SORULARI 1.... ilkesi, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmez. Belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret olup bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu anlatır.

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE UYGULANAN PARA CEZALARI

TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE UYGULANAN PARA CEZALARI TÜRK TİCARET KANUNU NA GÖRE UYGULANAN PARA CEZALARI 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ndaki idari para cezaları, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu n 17 nci maddesi 1 uyarınca her yıl yeniden değerleme oranında

Detaylı

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Bakanlık Sistemi. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakanlık Sistemi Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Bakan Merkezi yönetim bakanlıklar biçiminde örgütlenmiştir ve her bakanlıkta en üst yönetici olarak bakan bulunur. Bakanlıklardaki yönetsel

Detaylı

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI VE VERGİLEME

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI VE VERGİLEME GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI VE VERGİLEME İki hafta önce yayınlanan yazımızda varlık kiralama şirketleri ve vergi avantajları üzerinde durmuştuk. Bu gün yazımızda gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve

Detaylı

6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNUN LİMİTED ŞİRKETLER HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER

6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNUN LİMİTED ŞİRKETLER HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER 6102 sayılı TÜRK TİCARET KANUNUN LİMİTED ŞİRKETLER HUKUKUNA GETİRDİĞİ YENİLİKLER 1 Limited Şirketler Türk ekonomisinde sayı itibariyle en fazla olan şirket türü limitettir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının

Detaylı

BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI

BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞ I. ÖZEL FİNANS KURUMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. Kavram ve Kurum Olarak Özel Finans Kurumları 1. Kavramın Ortaya

Detaylı

KANUN NO: 3796 30 Nisan 1992 (Resmi Gazete ile neşir ilanı:5 Mayıs 1992-Sayı:21219) 5.t. Düstur, c.31-s.

KANUN NO: 3796 30 Nisan 1992 (Resmi Gazete ile neşir ilanı:5 Mayıs 1992-Sayı:21219) 5.t. Düstur, c.31-s. KANUN NO: 3796 30 Nisan 1992 (Resmi Gazete ile neşir ilanı:5 Mayıs 1992-Sayı:21219) 5.t. Düstur, c.31-s. Amaç ve Kapsamı Madde 1- Bu kanun İstanbul Kentinin uluslararası olimpik anlaşma şartlarına uygun

Detaylı

ULUSLARARASI EKSENDE TİCARİ ÇEVİRİ UYGULAMALARI. Dilek Yazıcı

ULUSLARARASI EKSENDE TİCARİ ÇEVİRİ UYGULAMALARI. Dilek Yazıcı ULUSLARARASI EKSENDE TİCARİ ÇEVİRİ UYGULAMALARI Dilek Yazıcı ULUSLARARASI EKSENDE TİCARİ ÇEVİRİ Ticaret Ticari çeviri Ticari dil TİCARİ ÇEVİRİ TÜRLERİ Uluslararası Ticaret Kurumsal işlemler ve iletişim

Detaylı

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler.

Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler. Tarih : 31.01.2013 Sayı : İST.YMM.2013/ 232 Sirküler No : İST.YMM.2013/ 12 Bağımsız denetime tabi olacak şirketler hakkında sirküler. Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler Belirlendi 6102 sayılı Türk

Detaylı

ŞİRKETLER TOPLULUĞUNDA HÂKİM VE BAĞLI ŞİRKETLERİN KONTROL ÖLÇÜTÜ

ŞİRKETLER TOPLULUĞUNDA HÂKİM VE BAĞLI ŞİRKETLERİN KONTROL ÖLÇÜTÜ ŞİRKETLER TOPLULUĞUNDA HÂKİM VE BAĞLI ŞİRKETLERİN KONTROL ÖLÇÜTÜ Ufuk ÜNLÜ 43 * ÖZ Güncel ve kanuni tabiriyle şirketler topluluğu olarak adlandırılan holdinglerin, ticari alandaki sayıları gün geçtikçe

Detaylı

BORUSAN MANNESMANN BORU SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ESAS MUKAVELE TADİL METNİ YENİ ŞEKİL

BORUSAN MANNESMANN BORU SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ESAS MUKAVELE TADİL METNİ YENİ ŞEKİL BORUSAN MANNESMANN BORU SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ ESAS MUKAVELE TADİL METNİ ESKİ ŞEKİL YÖNETİM KURULU NUN SEÇİMİ Madde 9 Yönetim Kurulu en az 5 en çok 9 Üye den teşekkül eder. Yönetim Kurulu Üyeleri

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA

GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA SORULAR 1- Aşağıdakilerden hangisi yeni girişimciliğin görüldüğü sektörlerden değildir? A) Nanoteknoloji B) İletişim teknolojisi C) Yenilenebilir enerji D) Geri dönüşüm E) Ağır sanayi 2- Avusturya Ekolü

Detaylı

10 VE FAZLASI İŞÇİLİ 1-3 İŞÇİLİ 4-9 İŞÇİLİ

10 VE FAZLASI İŞÇİLİ 1-3 İŞÇİLİ 4-9 İŞÇİLİ İŞÇİSİZ İŞÇİSİZ İŞÇİSİZ TABLO 1 2019 YILI SM VE SMMM ÜCRETLERİ MERKEZ 1.GRUP İLÇELER 2.GRUP İLÇELER TABLO-1 1-3 4-9 10 VE FAZLASI 1-3 4-9 10 VE FAZLAS I 1-3 4-9 10 VE FAZLASI DEFTER TUTMA 1. İŞLETME DEFTERİ

Detaylı

DEVLET YARDIMLARI KANUNU TASARISI

DEVLET YARDIMLARI KANUNU TASARISI DEVLET YARDIMLARI KANUNU TASARISI Salim Aydemir Rekabet Uzmanı TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı 24.10.2008 Genel Olarak Kanunun Amacı Kapsam Esasa İlişkin Düzenlemeler Usul-Prosedür 2 Kanunun Amacı

Detaylı

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU Kanun No: 4691 Kabul Tarihi : 26/06/2001 Resmi Gazete Tarihi: 06/07/2001 Resmi Gazete Sayısı: 24454 AMAÇ Madde 1 - Bu Kanunun amacı, üniversiteler, araştırma kurum

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. ( ANA SÖZLEŞMESİ )

VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. ( ANA SÖZLEŞMESİ ) VAKIF FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. ( ANA SÖZLEŞMESİ ) ESKİ HALİ Şirket Merkez ve Şubeleri Madde 4 - Şirketin Merkezi İstanbul İli Şişli İlçesindedir. Adresi Büyükdere Caddesi Gazeteciler Sitesi Matbuat Sokak

Detaylı

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü kpss 2013 işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m ta a m ı çö z ü 10 m lü Komisyon KPSS İŞLETME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN- 978-605-364-374-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Detaylı

TİCARET HUKUKU (HUK208U)

TİCARET HUKUKU (HUK208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TİCARET HUKUKU (HUK208U) KISA ÖZET -2013

Detaylı

/193-1 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019 DA BAŞLIYOR

/193-1 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019 DA BAŞLIYOR 19.12.2018/193-1 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019 DA BAŞLIYOR ÖZET : Yeniden düzenlenen ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ ne göre aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST,

SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST, SİRKÜLER NO: POZ-2018 / 57 İST, 30.05.2018 ÖZET: 26 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bağımsız denetim zorunluluğu getirilen şirketlerin kapsamı

Detaylı

Karşılaştırılan Husus: GENEL DENETİM KRİTERLERİ (Madde 3/1-b-3)

Karşılaştırılan Husus: GENEL DENETİM KRİTERLERİ (Madde 3/1-b-3) 19/12/2012 TARİHLİ VE 2012/4213 SAYILI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN BELİRLENMESİNE DAİR BAKANLAR KURULU KARARI (ESKİ KARAR) İLE 26/03/2018 TARİHLİ VE 2018/11597 SAYILI BAĞIMSIZ DENETİME TABİ

Detaylı

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. (Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.) 2018/034 28.05.2018 Konu: Bağımsız

Detaylı

ŞİRKETLER HUKUKU. Şirket, en az 2 kişinin mal ve emeklerini kazanç paylaşmak amacıyla bir araya getirdiği sözleşmeye denir. ŞİRKETLERİN UNSURLARI

ŞİRKETLER HUKUKU. Şirket, en az 2 kişinin mal ve emeklerini kazanç paylaşmak amacıyla bir araya getirdiği sözleşmeye denir. ŞİRKETLERİN UNSURLARI ŞİRKETLER HUKUKU Şirket, en az 2 kişinin mal ve emeklerini kazanç paylaşmak amacıyla bir araya getirdiği sözleşmeye denir. ŞİRKETLERİN UNSURLARI SÖZLEŞME UNSURU; Şirket sözleşmeleri mutlaka yazılı olmalıdır.

Detaylı