HATALAR. GPS de hatalar 2 ye ayrılır. Sistematik hatalar (bias) Sistematik olmayan hatalar (Error)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HATALAR. GPS de hatalar 2 ye ayrılır. Sistematik hatalar (bias) Sistematik olmayan hatalar (Error)"

Transkript

1 HTLR GPS de hatalar ye ayrılır. Sistematik hatalar (bias) Sistematik olmayan hatalar (Error) Sistematik Hatalar (Bias) Bu hatalar; uyduya, istasyona, gözleme bağlı hatalar olarak 3 sınıfta incelenebilir. Uyduya Bağlı Hatalar Yörünge Tanımlama İle İlgili Hata:Uydunun yayınlanan almanağa göre hesaplanan konumundan gerçekte farklı yerde olmasıdır. Bunun nedeni kütüğün hassas olmamasıdır. Uydu Saat Hatası : GPS zamanından, uydunun kendi saatinin farklı olmasıdır. Uyduya bağlı hatalar; Uydular arası korelasyona sahip değildirler, Kod ve faz ölçülerini eşit olarak etkilerler, İzleme istasyonlarının sayısına ve yerine bağlıdırlar, SPS: Standart, PPS: Hassas konumlama servisi Yörünge modeline ve uydu geometrisine bağlıdırlar İstasyona Bağlı Hatalar lıcı Saat Hatası : lıcı saatinin hatalı ya da GPS zamanından farklı olması, İstasyon Noktasının Koordinat Hatası : Zaman transferi, yörünge izleme amaçlı çalışmaları, konumlama dışı GPS uygulamalarını etkiler.

2 Gözlemlere Bağlı Hatalar : İyonosferikGecikme: İyonosferyerden km üstteki tabakadır. Buradaki elektronları etkisiyle sinyalin hızı değişir. Frekansa bağlıdır. Kod ölçüleri ile ölçülen uzunluklarda daha büyük, faz ölçüleri ile ölçülen uzunluklarda daha küçük olurlar. TroposferikGecikme: Yerden 80km. ve üstteki tabakadır. 30 GHz inaltındaki sinyaller için yayıcı değildir. Taşıyıcı Dalga Faz Belirsizliği Sonuç: Sistematik hatalar ölçülerden atılabilirler. Bu hataların modellenmesi sonucu etkileri azaltılabilir. Bu hatalar zamanın, sıcaklığın vb. etkiler ile fonksiyon oluşturmak suretiyle ilişkilendirilebilirler. Sistematik Olmayan Hatalar (Error) Sistematik olmayan hata; hatanın ölçü üzerindeki etkisi sistematik olmayabilir. Örneğin faz kayması her ölçüde farklı olabilir. ncak ortadan kaldırılabilirler. Sistematik hataların artıkları, Faz kayması (sıçraması), Multipath (Çok Yolluluk) nten faz merkezi kayıklığı, Rastgele gözlem hatası (parazit)

3

4 Hata Kaynakları ve Giderilmesi Saat Hataları u -Uydu Saat Hatası ( δt ): δt u = a 0 + a ( t t ) + a ( t t ) T 0e T 0e a 0, a, a : Navigasyonkütüğünden alınır., t 0e : almanak kütüğünden alınır. t T : Uydudan sinyalin çıktığı an. Uydudaki saatler rubidyum ve sezyum atomik standartlardaki saatlerdir. -lıcı Saat Hatası ( δt ): lıcıdaki saatler atomik standartlardaki saatler değildir. lıcılar Quartz saatler kullanır. Duyarlıkları, uydulara göre daha düşüktür. Kod ölçüleri kullanılarak δt belirlenebiliyor. u ( δt δt ) Bilinmeyen X,Y, Z, δt δt P = ρ + c +d ion + d trop + r p Saat Hatalarının Modellenmesi İçin Seçenekler -Çok ufak kabul edilip ihmal edilebilirler. Bu durum mutlak konum için geçerli değildir. Çünkü mutlak konum belirlemede çok küçük bir hata çok büyük hataları beraberinde getirir. Bu durum rölatif veya ölçülerin farkları kullanıldığında olabilir. -lmanak düzeltmesi getirilebilir. lmanak verileri yardımıyla δt u hesaplanıp P = ρ + c u ( δt δt ) +d ion + d trop + r p denkleminde yerine konulur.

5 3- Her bir epoktaki saat hatasının, birbirinden bağımsız olduğu varsayılır ve uydular arası fark alınır. Uydular arası fark alırsak ( ) alıcı saat hatası, alıcılar arası fark alırsak (Δ) uydu saat hatası yok edilir. Her bir epok için bağımsız saat hataları hesaplanırsa; istasyon noktası, t, t ve t 3 zamanında,, 5, 3 uydularına gözlem yapılırsa; t t t { P, Φ P, Φ P, Φ P, Φ} { P, Φ P, Φ P, Φ P, Φ} { P, Φ P, Φ P, Φ P, Φ} Her bir epoktakod ölçüleri (P) ve faz ölçüleri Φ vardır. Bunların her biri birbirinden farklı olduğu varsayılarak (uydular-alıcılar arası farklardan yararlanarak) saat hataları bulunabilir. 4-Farklı epoklardaki hatalar arasında korelasyon olduğu varsayılarak bir tane alıcı saat hatası hesaplanabilir. Kaç tane epokvarsa bir polinomyardımıyla δt (t i ) lerdenyararlanarak bir tek δt bulunur. δt = b 0 + b ( t t ) + b ( t t ) T 0e T 0e b 0, b, b katsayıları elimizde olursa, istediğimiz an için δt yıbulabiliriz..yol : δt dengelemede bilinmeyen olarak işleme sokulur ve δt bulunabilir.

6 3- Yörünge Hatası : Yörünge hatası 3 kısımda incelenebilir. Yarıçap boyunca, teğet boyunca ve yörünge düzlemine dik alınabilir. R Bu hatalar çekim kuvvetleri tarafından oluşur. Bu hataların uydu ile alıcı arasındaki uzunluğa etkileri; Yarıçap boyunca etkileri Yörüngeye teğet boyunca etkileri Yörünge düzlemine dik etkileridir Bu hataların belirlenebilmesi için; Yer kontrol istasyonundan uydunun izlenmesi ile bu hatalar belirlenebilir. Uydu yörüngesinin belirlenmesinde servis kullanılır. SPS: Standart konum belirleme servisi PPS: Hassas konum Belirleme servisi Normalde kullanılan servis SPS dir. Çünkü bu veriler 5 kontrol istasyonundan belirlenip, Buradan efemeris kütüğü içinde kullanıcıya ulaşıyor. PPS ise daha çok noktadan, uyduya gözlem yapılarak belirlenir. Bu nedenle bu bilgiler yayınlanan efemeris kütüğü içinde bize gelmez. Bu veriler dışarıdan alınabilir. Yörünge hatası modellenebilir. Uydu yörünge hatasının elde edilen baza yansıması şu şekildedir. km lik bazda mm 0 km likbazda cm, 00 km likbazda 0 cm. Yörünge hatasını modelleme yerine; gözlemlerin farkını alarak bu hata azaltılabilir. Örneğin alıcılar arasındaki fark 0m lik yörünge hatasını bazın çözümünde ppm veya daha aza indirebilir.

7 4- İyonosferik Gecikme Hatası : 4- İyonosferik Gecikme Hatası : Sinyalin faz ölçüsü veya kod ölçüsü durumuna göre bu gecikme azalma ya da artma olarak karşımıza çıkar. tmosferde sinyal ilerlerken; belirli tabakalardan geçer. Bu tabakalardan biri iyonosferdir. Bu tabaka km. arasıdır. Sinyal bu tabakadan geçerken değişime uğrar. İyonosferik gecikmenin sebebleri; Güneş patlamalarının atmosferdeki gaz molekülleri ile etkileşmesi, tmosferdeki gaz iyonlarının bağımsız elektronlar oluşturması, Bağımsız iyonlar ile GPS sinyallerinin etkileşmesi, İyonosferik gecikmenin sonuçları; Sinyalin yayılma hızının değişmesi, Frekansa bağımlılık, Taşıyıcı dalga faz ölçüleri atmosferde ışık hızından daha hızlı ilerlerler. Kod ölçüleri ise daha yavaş ilerlerler. Bu nedenle kod (P) veya faz(φ) ölçüleri için yazılan eşitliklerde iyonosferiketki kod ölçüsünde (+), faz ölçüsünde (-) işaretlidir. Sinyalin hızındaki değişim yansıma sayısı n ile ifade edilir. n= ise vakumlu ortam (herhangi bir etkinin olmadığı ortam) olarak kabul edilir. Sinyal atmosfere girdiği anda vakumlu ortam olarak kabul edilemez. Bu durumda; n*f = -40.3*EC/f den hesaplanır. EC:elektron sayısı, f: frekans, Uydu ile alıcı arasındaki yol boyunca toplam elektron sayısını hesaplanmak istenirse; alılı uydu ECds =TEC (toplam Elektron Sayısı)

8 İyonosferdeki toplam elektron sayısının (TEC) standart bir değeri yoktur. Mevsime ve bölgeye bağlı olarak değişir. Taşıyıcı dalga faz ölçüleri (Φ) için ölçülen uzunluk daima gerçek uzunluktan kısadır. Çünkü sinyal iyonosferdedaha hızlı ilerlemektedir. Ölçülen uzunluk = Gerçek Uzunluk (S) - TEC 40.3* f Kod ölçüleri (Φ) için ölçülen uzunluk daima gerçek uzunluktan uzundur. Çünkü sinyal iyonosferdedaha yavaş ilerlemektedir. Ölçülen uzunluk = Gerçek Uzunluk (S) + TEC 40.3* f İyonosferikgecikme frekansa bağımlıdır ve iyonosferikgecikmenin ortadan kaldırılması veya belirlenmesi için çift frekans kullanılır. f, f (L,L)

9 Kod Ölçüleri Kullanarak İyonosferik Etkinin Kaldırılması L taşıyıcısı kullanılarak yapılan kod ölçüsü, u ( δt ) P δt = ρ + c +d ion + d trop + r p u ( δt ) P δt TEC = ρ + c 40.3* f + + d trop + r p L taşıyıcısı kullanılarak yapılan kod ölçüsü, u ( δt ) P δt = ρ + c +d ion + d trop + r p u ( δt ) P δt TEC = ρ + c 40.3* f + + d trop + r p Şeklindedir. Eğer bu iki eşitliğin farkı alınırsa; P = 40.3* TEC * f f P ( ) = = ion f f f P P TEC 40.3* f Çift frekans kullanılarak ve bu iki kod ölçüsünün farkını alarak iyonosferik etki bulunur. Tropsferik etki frekanstan bağımsızdır. Yukarıdaki. denklemin her iki tarafı ile,. Denklemin her iki tarafı f ile çarpılıp farkları alınırsa; f f u ( f P f P ) = ρ + c( δt δt ) + d trop + rp f İyonosferik etkiden bağımsız gözlem eşitliği elde edilir. Yani çift frekanslı ölçüler kullanılırsa iyonosferik etki ortadan kalkar. d

10 Faz Ölçüleri Kullanarak İyonosferik Etkinin Kaldırılması: ( δt ) u L için; +λ N - Φ = ρ + c δt 40.3* f ( δt ) u L için; +λ N - Bu iki eşitliğin farkını alırsak; f f f TEC TEC 40.3* Φ = ρ + c δt f f [ Φ Φ ] = d + ( λ N λ N ) ( L) ( L) f N f f ion f f + d trop + r p + d trop + r p ( λ N λ ) = sabit alınırsa; Φ L Φ L = d ion + olur. f f f [ ] sabit ( ) ( ) Sonuç: Çift frekanslı taşıyıcı dalga faz ölçüleri iyonosferik hatayı bir sabit yanlışlıkla belirlerler. Bunun nedeni tamsayı faz belirsizliğidir. ( N,N ). denklemin her iki tarafı ile,. Denklemin her iki tarafı f ile çarpılıp farkları alınırsa; f f f u ( f Φ f Φ ) = ρ + c( δt δt ) + d + r + ( f λ N f λ N ) trop p f f İyonosferik etkiden bağımsız taşıyıcı dalga faz ölçüleri eşitliği elde edilir.

11 İyonosferin Etkisi Başucunda ( uydu ve alıcı arasındaki mesafede) 50m., Ufukta (uydunun bulunduğumuz noktaya göre ufukta olması durumunda) 3*50m., Gündüz geceye göre etki miktarı 5 kat fazladır. Kış aylarında güneş ışıklarının eğik gelmesinden dolayı daha çok etkili olur. Kasım = Temmuz*4 Güneşteki patlamalar iyonosferik etkiyi artırır. - Tek frekans kullanılarak ( L veya L ) iyonosfer modellenerek iyonosferik etki azaltılabilir. Uydudan alınan sinyal üzerindeki parametreler kullanılarak etki azaltılabilir. Bu durumda iyonosferiketkinin %75 i giderilebilir. - lıcılar arası fark gözlemleri; tek bir frekans kullanılsa dahi iyonosferik etkiyi azaltabilir.

12 5- Troposferik Gecikme Hatası: U km Troposfer yeryüzünden 50-60km. kadar olan kısımdır. Uydudan gelen sinyal troposfer tabakasında değişmeye uğrar. Troposfer 30 GHz altındaki frekanslar için yayıcı değildir. Bu yüzden kod (P) ve faz (Φ) ölçüleri için gecikme aynıdır. GPS dekullanılan frekanslar. GHz,.5 GHz dir. Bu frekanslar 30 GHz in altında olduğundan farklı bir etkiye uğramazlar. Troposferik etki kuru ve ıslak olarak kısımda incelenir. Yansıma sayısı kuru ve ıslak olarak kısma ayrılır. n = + N d + N w P N d = 77.6 * T e T -5 N w = 3.73 *0 * e : Kısmi su buharı basıncı (mbar) Troposferik hatadan uydu ile alıcı arasındaki mesafenin etkilenme miktarı; - Başucu doğrultusunda -3m., -Ufukla 0 0 lik açının altında 0m. dir.

13 N d ( Kuru kısım parametresi) toplam hatanın %90 ını içerir ve bu miktar yüzey basınç ve sıcaklık ölçüleri yardımıyla /000 de duyarlıkta belirlenebiliyor. Troposferiketkinin tahmininde kullanılan N w ( Islak kısım parametresi ) atmosferde sinyalin geçtiği yola bağlıdır. Yüzey yada yeryüzünde ölçülen basınç, sıcaklık, rölatif nemlilik gibi parametreler ile doğrudan ilişkili değildir. tmosferdeki su buharı bu parametreyi etkilemektedir ve su buharının atmosferdeki dağılımı homojen olmayıp, zaman ve yer içerisinde değişim göstermektedir. N w parametresi değişik fonksiyonlar kullanılarak modellenebilir. Bunlardan bzıları Hopfield, Sastamoinen, Black fonksiyonlarıdır. Bu modeller; sıcaklık, basınç, nemlilik, su buharı basıncı, yükseklik vb. parametreler kullanılarak modellenmiştir. Troposferik gecikme hatası %9-%95 oranında modelleme sonucu azaltılır. Troposferik Gecikme Hatasının Modellenmesi; Hopfield, Sastamoinen, Black fonksiyonları kullanılarak; -Bu modeller için standart atmosferik veriler kullanılabilir(. yol). Örneğin sıcaklık 0 0, hava basıncı 0 mbar gibi, - Yüzey hava verilerinden türetilmiş bölgesel atmosferik veriler kullanılabilir (. yol). 3- GPS ölçü esnasında elde edilen veriler kullanılabilir (3. yol). Genelde. veya 3. yol kullanılır. Bunun nedeni hassas ölçü yapılıyorsa, GPS ölçüsü yapılırken elde edilen verilerin kullanılması uygundur. Eğer bir nirengi ağında ise standart veriler kullanılabilir.

14 Taşıyıcı Dalga Faz Belirsizliği (N) Taşıyıcı Dalga Faz Belirsizliği (N) bir hata değildir. Bunun belirlenmesinde yapılan hatalar ölçüleri etkilemektedir. Faz ölçüleri (Φ) GPS alıcıları içerisinde genellikle -3mm duyarlıkla yapılır. Taşıyıcı Dalga Faz Belirsizliği (N), taşıyıcı dalganın tam katları şeklinde ortaya çıkar. Bu durumda; Kanal (Kod) korelasyonu için; L λ 0 cm. ise(dalga boyunun katları şeklinde) Kodsuz teknik için; L ise 0 cm. (dalga boyunun katları şeklinde) (dalga boyu yarıya iner, frekans iki katına çıkar) N tamsayı faz belirsizliği; faz alımı sürdüğü müddetçe veya GPS sinyalinde herhangi bir kesiklik olmadığı sürece tüm ölçü süresince ( epoklar boyunca) aynı değerdedir. Her bir uydu ve alıcı çifti için farklı bir değer taşıyabilir. ( N, N, N 3, ) gibi ölçü setleri şeklinde olur. N tamsayı faz belirsizliğinin belirlenmesi; Dengeleme sonucunda, tam dalga sayısına karşılık gelerek N değeri bulunabilir. Örneğin; N= şeklinde ilk adımda karşımıza çıkar. Bu tam olmayan kısmın nedeni, dengeleme içindeki bazı etkiler %00 modellenemediği için bilinmeyenlere etki yapmasıdır. Bu nedenle N tam çıkmaz fakat tam sayı olması gerekir. N= ise N= yada N= olabilir. N tamsayı faz belirsizliğinin tam sayıya çevrilip, bulunduktan sonra x,y,z, konum değerleri hesaplanmışsa bu çözüme FIXED (Sabit) çözüm denir. N tamsayı faz belirsizliğinin tam sayıya çevrilmeyip kesirli bir şekilde kullanılarak x,y,z, konum değerleri hesaplanmışsa bu çözüme FLOT (kesirli) çözüm denir. Bu çözümlerden hangisinin daha iyi olduğu sorusunun cevabı; Sabitlenerek yapılan çözüm sonucunda bulunan m 0 değeri daha küçüktür. Bunun nedeni alıcı tamsayı kısmını sayıyor kesirli kısmı ölçüyor. Biz başta bu şekilde kabul ediyoruz. Bu değeri kesirli olarak kabul etseydik bu durumda ölçülerimiz hatalı olurdu. Bu da hassas konum belirlememizi engellerdi. Float(kesirli) ile ± cm, dm ; Fixed(sabit) ile ±mm hassasiyet elde edilir.

15 Sistematik Olmayan Hatalar Faz Kayması (Cycle Slip) : Bu hatanın nerede, ne zaman nasıl oluşacağı belli değildir. ncak belirlenebilir. Faz kayması; ölçülen taşıyıcı dalga fazlarda tam sayı devrindeki süreksizliktir. GPS alıcısının taşıyıcı dalgayı izleme döngüsünde geçici olarak faz alımına ait bağlantının ortadan kalkması ile oluşur. Sinyal kısa bir süre için kesilir. Faz kaymasının sebepleri; -Geçici olarak uydudan gelen sinyalin bina, ağaç ve kişiler gibi engelleyici unsurlar tarafından kesilmesi, (en önemli neden) - Düşük taşıyıcı parazit güç yoğunluğu Taşıyıcı / Parazit = S / N oranının düşük çıkması faz kaymasına neden olur. 3-İzleme bandaralığının ( -.5 GHz + ) izleme sahasının dinamikliğinin aşılması. Bu kullanılan anten tipi ve alıcı özelliğine bağlıdır. Bandaralığını geçince sinyal tamamlanamaz (kesiklik oluşur). 4- Doğrudan sinyal yerine yansımış sinyalin alınması (multipath) 5- Zayıf alıcı tasarımı ve/veya performansı, 6-Geçici olarak alıcıda güç kesilmesi ( çok kısa süre)

16 Çok Yolluluk (Multipath) : U Uydudan gelen sinyalin alıcıya veya daha farklı yoldan ulaşmasına multipath (çok yolluluk) denir. (araba, ev vb. şeylerden yansıyarak) lıcının alttan yansıyan sinyalleri almaması için alıcı içerisine zemin plakası konulabilir. Bu sayede yansıyıp alttan gelen sinyallerin alıcıya ulaşması engellenir. Multipath birkaç saat peryotludur. Baz(kenar) ölçüsü sonuçlarını etkiler. Multipath hatası L ve L taşıyıcıları için farklıdır. Multipath hatası fark alınmış iyonosferikgecikme eşitliğinde kendini gösterir. Bu yüzden fark alınmış iyonosferik gecikme hesaplanarak multipath izlenebilir. 0 km. den küçük kısa kenarlar için fark alınmış iyonosferikgecikme denklemi kullanılıyor ise ihmal edilebilir. Multipath; - Kod psydo uzunluk ölçülerini 0m. etkileyebilir, - Taşıyıcı dalga faz ölçülerini cm. etkileyebilir. Multipathdan kurtulmanın en önemli yolu, yansıtıcı etkisi olan cisimlerin yanında nokta tesis etmemektir. Genelde açık alanlarda nokta tesis edilmelidir.

17 Faz Merkezi Kayıklığı : GPS desinyalin alındığı noktaya faz merkezliği denir. Bu noktanın bulunduğu yer belirlidir. Bu genelde antenin geometrik merkezidir. Faz merkezliğinin yerini belirleyen parametreler bilinir. ncak çeşitli nedenlerle faz merkezliği kayabilir (antenin düşmesi gibi). Bu durumda yanlış şekilde konum belirlenir ve konum bilgileri etkilenir. Faz merkezliğinin olması gereken yerden farklı yerde olmasına faz merkezliği kayıklığı denir. Bu önemli bir hatadır. Faz merkezliği hatası deformasyon ölçüleri gibi hassasiyet gerektiren işlemlerde belirlenmelidir. Bu hatayı belirlemek için kalibrasyon ölçüleri yapılır. Oluşturulan kalibrasyon ağında uzaklıkları ve konumları belirli pilyelerkullanılır. nteni farklı yönlere çevirerek baz ölçülür. Ölçülen baz her ölçüde aynı ise sorun yoktur. Eğer bazlarda farklılık varsa hata vardır ve bazın değişim miktarı ve yönü belirlenir. Ölçüde bu değişime dikkat edilir. ynı antenler kullanılıyorsa ölçüde GPS alıcıları hep aynı yöne çevrilir. Bu sayede faz merkezi kayıklığı önlenebilir. Gözlem Hataları: Rasgele karakterli ve alıcının elektronik yapısı ile ilgili hatalardır.

18 DOP Görünen uydu dağılım geometrisi ölçütü. Ölçüm esnasında, elektronik olarak izlenen uzaydaki uyduların dağılımının iyi veya kötü olduğunu gösteren ölçüt (parametre)dir. DOP uniyi veya kötü olması; U U U 3 U 4 U U U 3 U4 DOP iyi DOP kötü Uydular yayılmış şekilde ise yani ışınlar arasındaki açı geniş açı ise DOP parametresi iyi olur. Uydular herhangi bir bölgede kümeleşmiş ise DOP kötü olur. DOP < 6 ise iyi denilebilir DOP > 6 ise Kötüdür, DOP.5 ile arasında ise çok iyidir. DOP, konum duyarlığı ile ilgili bir parametredir. Dopbüyük ise konum duyarlığı düşük olur veya ölçülerin duyarlığı düşer. σ k = DOP* σ 0

19 ; DOP DOP un hesabı için; DOP durumunu ölçüye çıkmadan önce hesaplayabiliriz. Buna göre ölçü yapılacak zamanı belirleyebiliriz. DOP un iyi yada kötü olmasına göre ölçü zamanı belirlenebilir. ( t) X ρ0( t) ( t) X ρ ( t) X X = 0... n X ( t) X n ρ0( t) 0 Y Y ( t) ρ0( t) ( t) ρ ( t) Y Y... n Y ( t) Y n ρ t Z Z ( t) Z ρ0( t) ( t) Z ρ ( t) ( ) 0 0 Z n... ( t) Z n ρ t c c... c 0 ( ) lmanak yardımıyla uydunun koordinatları bulunabilir. lıcı noktasında yaklaşık koordinatlar biliniyor ise uydu ve alıcı arasındaki yaklaşık uzunluk değeri ρ 0 bulunabilir u veya ρ 0 yerine direk [ P = ρ + cδt δt + tm.] yazılabilir. Kofaktör matrisi Q xx = T ( ) Q xx q = xx q q ( ) xy yy q q q xz yz zz q q q q xt yt zt tt

20 ; DOP Kofaktör matrisinin elemanları yardımıyla, çeşitli DOP parametreleri hesaplanabilir. Geometrik DOP Konumsal DOP (Ölçü yapılırken bakılır) Yatay DOP Düşey DOP Zamansal DOP GDOP = q + q + q + q xx HDOP = q xx + q yy VDOP = TDOP = q tt q zz yy zz tt PDOP = q + q + q xx yy zz

21 GPS İLE KONUM BELİRLEMEDE BZI YÖNTEMLER GPS tekullanılan yöntemler statik ve kinematik olmak üzere bölümde incelenir. Statik Yöntemler Statik Ölçü Yöntemi, Hızlı Statik Ölçü Yöntemi, Tekrarlı Ölçü Yöntemi, Kinematik Yöntemler Durgit Ölçü Yöntemi, Kinematik Ölçü Yöntemi, DGPS (Diferansiyel GPS) RTK (Gerçek Zamanlı GPS)

22 Statik Ölçü Yöntemi Klasik ölçü yöntemidir. GPS kullanılmaya başlandığından beri kullanılan bir yöntemdir. Genelde jeodezikağların ölçümünde yüksek duyarlık gerektiren çalışmalarda kullanılır. Duyarlığı 5mm +ppm (yatayda), 0 mm+ppm (düşeyde) şeklindedir. Uzun kenarların ölçümünde kullanılır. Uzun kenar > 5 km. Ölçü süresi 30 dakika ve üzeridir. Bu süre uydu sayısına, ölçüden beklenen hassasiyete ve bazın uzunluğuna göre daha fazla olabilir. (min 30 dak) Veri toplama veri kayıt aralığı min. 0 sn ve üzeridir. Örneğin : 45 0; 45 0; 45 30;. Gibi Ölçüm işleminde alıcılar en az noktada kurulmalıdır. Bu nokta arasında ölçü yapılarak aradaki baz vektörü belirlenir. ve B noktalarında eş zamanlı ölçü yapılmalıdır. 3 Statik GPS Ölçü Yönteminin Uygulama lanları : En fazla jeodezik ağların (kontrol ağlarının) ölçülmesi, Ulusal ve kıtalar arası mesafelerin ölçülmesi, Tektonik hareketlerin izlenmesi, Baraj ve mühendislik yapılarının (köprü, yol ) deformasyon ölçülerinde kullanılır. vantajları : Yersel yöntemlerle yapılan ölçülere göre çok avantajları vardır. Hız, duyarlık, ekonomi gibi avantajları var, Doğrultu (açı) ölçmelerinin; doğrultu ağlarının yerini almaktadır. Doğrultu ölçmeye gerek olmamaktadır

23 Hızlı Statik Ölçü Yöntemi Hızlı statik ölçü yöntemi; statik ölçü yöntemiyle aynıdır. Tek farkı daha kısa sürede statik ölçü yöntemindeki duyarlığa erişmektir. Yani daha kısa sürede statik yöntemin duyarlığına yakın duyarlık elde edilmektedir. Duyarlığı 5mm +ppm (yatayda), 0 mm+ppm (düşeyde) şeklindedir. Kısa kenarların ölçümünde kullanılır. Kısa kenar < 5 km. Ölçü süresi 30 dakikadan daha azdır. Bu süre uydu sayısına, uydu geometrisine, ölçüden beklenen hassasiyete ve bazın uzunluğuna göre daha kısa olabilir. Veri toplama veri kayıt aralığı 0 sn denküçüktür. Genelde 5sn. Daha kısa sürede sonuca giden bir yöntemdir. Bunun nedeni tamsayı faz belirsizliğinin (N) belirlenmesinde kullanılan algoritmanın farklı olması nedeniyle ölçü süresinin kısalmasıdır. ncak bu yöntem kısa kenar < 5 km. ölçülerinde kullanılır. 3 Hızlı Statik GPS Ölçü Yönteminin Uygulama lanları : jeodezik kontrol ve sıklaştırma ağlarında (baz uzunluğu <5km. olanlar için), Poligon yönteminde, Fotogrametrik yer kontrol noktalarının koordinatlandırılmasında, Mühendislik ölçmelerinde nokta tesisinde, Sınır ve detayların ölçülmesinde kullanılır. vantajı : Bazların kısa olması durumunda statik yönteme göre daha hızlı yöntemdir

24 Tekrarlı Ölçü Yöntemi (Psoydo Kinematik Ölçü Yöntemi) Çok fazla kullanılan bir yöntem değildir. GPS in ilk uygulanmaya başladığı dönemlerde kullanılan bir yöntemdir. Fazla kullanılmamasının nedeni, GPS ilk kullanılmaya başlandığında uydu sayısı az olduğu için bu yöntem kullanılıyordu. Uydu sayısı artınca kullanılmaya gerek görülmemiştir. Bu yöntem -4 saatlik bir ölçü süresinin başlangıç ve sonunda değişen uydu geometrisinden faydalanmak için; bir noktanın birkaç dakika süre ile ( en fazla 0 dak.) defa ölçülmesi ilkesine dayanır. maç; değişen uydu geometrisini kullanmak ve uydu sayısını fazlalaştırmak, kümeleşme bozmak yani DOP u iyileştirmektir. Bu yöntem ölçü noktaları etrafında engel olmadığı durumda ( düz, açık arazi) uygulanır. Bir noktadan diğer noktaya yer değiştirirken alıcı uyduları izlemeye devam etmesi gerekmez. lıcı kapatılarak diğer noktaya gidilir. Bu yöntemde cycleslip (faz kayması) na dikkat edilmelidir. ( ölçü süresi az olduğu için). Duyarlık 5-0mm + ppm.. Ölçü. Ölçü Tekrarlı ölçü yöntemi merkezsel baz yöntemi ve poligon yöntemi olarak iki şekilde yapılır. Merkezsel Baz Yöntemi : Bir alıcı konumu bilinen bir nokta (referans noktası) üzerinde iken diğer alıcı herhangi bir noktadan başlar ve diğer noktaları gezer. Eğer noktanın konumu biliniyorsa ölçü süresi daha az olur. Her noktada yaklaşık birkaç dakikalık (max. 0 dak.) ölçü yapılır ve -4 saat içinde işlem tekrar edilir. -4 saat içerisinde ölçü tamamlanır. 4 saatten sonra bağımlı uydu kalmaz.. ölçüde. ölçüde izlenen yol tekrarlanır. lıcının noktalardaki ölçüm dışında açık olması gerekmez.. ölçü yapılır. rdından aynı şekilde. ölçü yapılır. -4 saat içerisinde tamamlanması gereklidir çünkü aynı uydudan tekrar ölçü alınabilmelidir. Poligon Yöntemi : alıcı kullanılıyor. Bu yöntemde sabit alıcı yoktur. noktada ölçü yapıldıktan sonra alıcılar atlamalı olarak değiştirilerek ölçü yapılır. -4 saat içinde noktalar defa ölçülmelidir. Yazılımla ölçüler birleştirilerek baz uzunluğu belirlenir. Tekrarlı Ölçü Yönteminin Uygulama lanları : jeodezik kontrol ve sıklaştırma ağlarında, Poligon yönteminde, Fotogrametrik yer kontrol noktalarının koordinatlandırılmasında, Mühendislik ölçmelerinde nokta tesisinde, Sınır ve detayların ölçülmesinde kullanılır. vantajı : Uydu sayısı ve DOP durumu diğer noktalara göre daha iyidir..alıcı.ölçü.alıcı Referans Noktası 3.ölçü 4

25 KİNEMTİK YÖNTEMLER Kinematik Ölçü Yöntemi Bu yöntemde tek tek noktaların ölçülmesi yerine hareketli alıcının yolunun belirlenmesine çalışılır. Yani öncesinden nokta belirlemeksizin bir güzergah boyunca ölçü yapılır. Bu yöntem iki şekilde uygulanır. Statik başlayan kinematik yöntem, Hareketli başlayan kinematik yöntem. Statik başlayan kinematik yöntem:. noktada hızlı statik ölçü yapılarak N belirlenir. Daha sonra deki G kinematik (hareketli) bir şekilde ölçü yapmaya başlar. Her epoktabir ölçü yapılır. Bu şekilde bir güzergah boyunca ölçü toplanır ve gidilen yol belirlenir. Duyarlığı -cm+ppm dir Herhangi bir noktada sinyal kesilirse, bir önceki nokta bilinmediği için tekrar başa dönülür. Bu yöntemin dezavantajıdır. Hareketli başlayan kinematik yöntem ( On the fly) Bu yöntemde bir alıcı referans noktasına kurulur. Diğer alıcı hareket halindeyken kullanılan algoritma sayesinde N tamsayı faz belirsizliği belirlenir (-3 epok). Daha sonra bu noktadan itibaren anlık konum belirlenebilir. Bu noktadan önceki noktalarında koordinatları belirlenebilir. Bu yöntemin avantajı ölçülen güzergah boyunca herhangi bir kesiklik olmamasıdır. Uydu sayısı min 4 olmalıdır. Herhangi bir hat boyunca ölçü yapmak istiyorsak ( sınır belirlemesi gibi) bu yöntem kullanılır.

26 KİNEMTİK YÖNTEMLER Durgit(Stop and Go) Ölçü Yöntemi Kinematikte bir noktadan diğer noktaya giderken yani hareket halinde iken ölçü yapılmaktadır. Ölçü noktalarının işaretlenmiş olması gerekir. Genelde alıcı kullanılmaktadır. Bir tane referans noktası vardır. Bu noktaya referans alıcı kurulur ve diğer referans noktasına yakın koordinatı belirlenecek. noktaya gezici alıcı kurulur. Genelde referans ve gezici alıcının bulunduğu nokta arasındaki uzunluklar kısadır. ( baz uzunluğu <5 km.) maç referans noktası ile diğer nokta arasındaki uzunluğun ölçülmesidir (Tam sayı faz belirsizliğinin belirlenmesidir.) Hızlı statik yöntemle referans ve yeni nokta arasındaki bazın uzunluğu belirlenir. Referans lıcı R Gezici lıcı G 3 4 Bu arada sinyal kesiliyor. Bu durumda 3 nolu noktaya geri dönülür. Burada kısa bir süre ölçü yapılır ve başka yoldan 4 nolu noktaya gidilir. 4 4 nolu noktada ölçü süresi uzatılarak 4 Referans lıcı R 3 Gezici lıcı G ölçü süresi 5-0 dakika,. ve diğer noktalarda ölçü süresi daha az, Veri toplama aralığı 5sn <, iki nokta arasındaki ölçü bittiğinde alıcı kapatılmadan diğer noktaya gidilir. Uydu sayısı min. 4 tür ancak kinematikte tercih edilen uydu sayısı 5 ve üzeridir. 5 ve üzeri uydu sayısı ile daha kısa sürede daha hassas sonuçlar alınabilir. Gezici alıcı sehpaya kurulmaz, düzeçli bir jalon üzerine monte edilir.. ölçü süresinin daha kısa olmasının nedeni,. ölçüde tamsayı faz belirsizliği belirlenir. let kapatılmadığı için ölçü süresince N tamsayı faz belirsizliği aynı olacağından tekrar N belirlenmez ve ölçü daha kısa sürede yapılır. Referans lıcı R Referans lıcı R Gezici lıcı G Gezici lıcı G (hızlı statik ölçü) ölçü yapılır. Buyöntem yürüyerek yada araçla yapılır.

27 Bu sinyalin kesildiğini fark etmeden diğer noktalarda da ölçü yapıldıysa ( 4, 5, 7, 8) 3 nolu noktaya veya nolunoktaya son ölçü yapılırsa değerlendirme sırasında bu kesiklikten kaynaklanan hata önlenebilir. R G R G Durgit Yönteminin Çalışma Prensibi: (Özet) Bu yöntemde bir alıcı (Referans alıcısı) konumu bilinen nokta üzerinde sabit ve sürekli olarak ölçü yapıyor. (Noktanın konumu belli ise ölçü süresi azalır). Gezici alıcı ise önce referans noktasına yakın, koordinatı bilinmeyen herhangi bir noktaya kurulur. Hızlı statik yöntemde olduğu gibi ölçü yapılır. Bu işlemin nedeni; N( tamsayı faz belirsizliği) ninbelirlenmesidir. Daha sonra G ağdaki diğer noktaları gezerek birkaç dakikalık veya üzeri ölçüleri toplar. G bir noktadan diğer noktaya giderken kapatılmaz. Bu şekilde N için tekrar ölçü yapılmasına gerek kalmaz. Eğer sinyalde bir kesiklik olursa yada uydu sayısı 4 ün altına düşerse geri dönülerek en son konumu bilinen noktadan itibaren işlemlere devam edilir veya bir sonraki noktada ölçü süresi artırılarak hızlı statik yöntem ölçüsü yapılır. Bu yöntem ölçü noktaları birbirine yakın ve aralarında engel yoksa iyi sonuçlar verir. Detay alımında hızlı GPS yöntemlerinden biridir. Duyarlığı -cm+ppm dir Veri toplama aralığı 5sn veya daha azdır. (5 sn < ) En uygun uydu sayısı 5 veya daha fazladır. Durgit Yönteminin Uygulama lanları : Detay ve mühendislik ölçmeleri, Yol boru hattı, sınır ölçmeleri, sayısal arazi modeli belirleme ( 3 boyutlu arazi modeli) gibi uygulamalarda kullanılır.

28 DGPS (Diferansiyel GPS) Ölçü Yöntemi DGPS ve RTK in ölçü yöntemi aynıdır. DGPS in donanımı en az referans, gezici alıcıdır. Referans noktasının genellikle konumu bellidir. (cm. duyarlığında) Radyonun görevi; sinyal gönderip almaktır. Referans noktasındaki GPS alıcısındaki radyo vericidir genellikle dahilidir. Bazen harici olabilir yani GPS e ayrıca bağlanır. Gezici alıcı genelde jalonşeklinde veya sırt çantasında olur. G dada radyo anteni ve radyo alıcısı vardır. R ve G da ayrıca data kontrol ünitesi vardır. Bunun nedeni, her an verileri kontrol etmek içindir. R da başlangıçtaki ayarlamalar için data kontrol ünitesi olmalıdır, G da konumu okumak için mutlaka data kontrol ünitesi olmalıdır. Donanımın GPS den farklılığı radyo alıcısı ve vericisi, data kontrol ünitesidir. Bu özellikler DGPS de ve RTK de aynıdır. GPS nteni Radyo nteni DGPS de alıcı ve antene ek olarak, radyo anteni ve radyo bulunur. Radyo GPS lıcısı Referans Noktası R daki donanım; Verici (radyo vericisi), Data Kontrol Ünitesi Harici radyo Data kontrol ünitesi

29 DGPS in Çalışma Prensibi İlk olarak data kontrol ünitesi yardımıyla, alıcıya referans noktasının bilinen koordinatları girilir. Referans noktasının koordinatı bilindiği için uydu-alıcı arasındaki uzaklık hesaplanabilir. R daölçü ile hesap arasındaki fark bulunur. Bu sayede herhangi bir t anındaki ölçünün hatası bulunabilir. Bu sırada ölçü noktasındaki G daaynı uydular görünmektedir. Referans noktasındaki radyo vericisi yardımıyla getirilecek düzeltmeler (ΔP (t)); G dakianten tarafından alınır ve t anında yani aynı anda (eş zamanlı) yapılan ölçüye bu düzeltme eklenerek G nın bulunduğu noktanın koordinatları belirlenebilir. P B (t) + ΔP (t) = P B (konum) Ölçü + düzeltmesi = konum DGPS de baz uzunluğu 500 km.ye kadar olabilir. RTK GPS de baz uzunluğu 50 km.ye kadar olabilir. DGPS sistemi kod ölçüsü kullandığı için duyarlık m ve metrenin altında (50 cm-m) arasındadır. DGPS; araç takibinde, CBS projelerinde, sınır belirlemede kullanılır. P 4B P P 3 P 4 P B P B P 3B P B G Referans Noktası

30 RTK (Gerçek Zaman Kinematik) Ölçü Yöntemi DGPS den farkı; kod ölçülerinin yanında faz ölçülerini de kullanmasıdır. RTK GPS in faz ölçüleri kullanıldığında duyarlığı -3cm dir. Bu yöntemde kod ve faz ölçülerine ait düzeltmeler G ya gönderilir. RTK ölçü yöntemi anında konum belirler, tamsayı faz belirsizliğinin çözülmesi gerekliliği sebebiyle ve radyo iletişimi dolayısıyla noktalar arasındaki bazlar kısadır. ( tamsayı faz belirsizliği fixed (sabit) olarak çözülür.) DGPS den farkı N tamsayı faz belirsizliğinin çözülmesi ve faz ölçülerinin de kullanılmasıdır. Bu yöntemde anlık konum belirlendiği için aplikasyonda kullanılabilir. Eğer aplikasyon noktalarının koordinatları data kontrol ünitesine girilirse noktanın yeri kolaylıkla bulunur. İmar adalarının aplikasyonunda kolaylıkla kullanılır. Birkaç tane gezici alıcı kullanılabilir. Bu şekilde işlem süresi azalır. Birden fazla R kullanılıyorsa G ların başlangıç ayarlamaları hangisinden ölçü alınıyorsa o R ya göre yapılır R G Referans Noktası G G

31 -) Sanal Referans İstasyonu Yöntemi (VRS/VBS):Sanal referans istasyonu tekniği GNSS ölçülerinde uzun süredir kullanılan bir kavramdır. VRS, üzerine alet kurulmamış hayali bir istasyon olup, gezen alıcıdan yalnızca birkaç metre uzaklıktadır. VRS noktasına ilişkin gözlem verileri, çevredeki referans istasyonlarının verilerinden yararlanılarak ve sanki VRS noktasında alet kurularak gözlem yapılmış gibi oluşturulur. Buradaki temel prensip, gezen alıcı için geçerli düzeltme parametrelerinin çalışma bölgesi çevresindeki birden çok referans istasyonu verisinden enterpoleile hesaplanmasıdır. Böylece gezen alıcının RTK ölçülerindeki bazı sistematik etkiler (iyonosfer, troposfer, anten faz merkezi, vb) en aza indirilmiş olmaktadır. VRS sisteminde işlem adımları şu şekilde özetlenebilir; -TUSG istasyonlarından veriler hesap ve kontrol merkezine sn aralıklarla aktarılır. -Gezen alıcı kendi yaklaşık konumunu (NME) formatında kontrol ve hesap merkezine gönderir. -Hesap ve kontrol merkezinde gezen alıcının hangi üçgen içerisinde olduğu belirlenir ve gezen alıcının yaklaşık koordinatları kullanılarak VRS verisi hesaplanır. -VRS verileri RTCM formatında gezen alıcıya gönderilir. -Gezen alıcıda standart RTK çözümü yapılarak konum belirlenir. -Gezen alıcı VRS verilerinden yararlanarak hesapladığı yeni konumunu tekrar kontrol ve hesap merkezine gönderir. CORS-TR ağının VRS sistemi ile kullanımına ilişkin bir tasarım;

32 -) lan Düzeltme Parametreleri Yöntemi (FKP): FKP, birkaç yıl önce lman firması SPOS tarından gündeme getirilmiş bir yöntemdir. Bu tekniğin temel prensibi VRS ile aynı olup, referans istasyonlarındaki bilgilerin gezen alıcılara aktarılmasıdır. ncak gezen alıcının yaklaşık konumunun bilinmesine gerek yoktur. FKP sisteminin özellikleri şu şekilde özetlenebilir; -Referans istasyonu verileri hesap merkezinde toplanır ve analiz edilir. -Hesap merkezinden gezen alıcıya tek yönlü iletişim vardır. -Yayınlana veriler referans istasyonu verileri ile ağa ilişkin olarak modellenmiş iyonosferik düzeltme katsayılarıdır. -Gezen alıcılar faz başlangıç belirsizliklerinin çözüm süresini kısaltmak ve doğruluğu artırmak için referans istasyonu verilerini ve iyonosferik düzeltmeleri kullanarak RTK icra ederler. -Bu yöntemle elde edilen düzeltmeler gezen alıcıda isteğe bağlı olarak enterpolasyonve/veya VRS amaçlı kullanılabilir. -Tek yönlü iletişim yeterlidir. -Yeni bir veri formatı gerektirir ve bu yöntemle aktarılan veri hacmi tek bir istasyon verisine göre oldukça fazladır. -Kullanıcı sayısında sınırlama yoktur.

33 3-) na-yardımcı Referans İstasyonları Yöntemi (MC): Bu yöntemin temel prensibi GNSS ağına ve gözlemlere ilişkin azami hata bilgisinin paket halinde gezen alıcılara gönderilmesidir. Böylece, ağa ilişkin ne kadar çok bilgi gelirse gezen alıcının kendi konumunu doğru olarak belirleme o kadar artacaktır. MC yönteminde, bir merkez referans istasyonu ve onun RTCM V3. Mesaj 004 formatında tüm ham ölçü verileri ile diğer referans istasyonlarının azaltılmış verileri birlikte kullanılmaktadır. Bu yöntem ağ düzeltmelerinin yayınlanması konusunda son kullanıcıya önemli katlılar sağlamaktadır ve bu alanda ilk uluslararası standarttır.

Bağıl Konum Belirleme. GPS ile Konum Belirleme

Bağıl Konum Belirleme. GPS ile Konum Belirleme Mutlak Konum Belirleme Bağıl Konum Belirleme GPS ile Konum Belirleme büroda değerlendirme (post-prosessing) gerçek zamanlı (real-time) statik hızlı statik kinematik DGPS (kod) gerçek zamanlı kinematik

Detaylı

KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ

KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ SUNUM ÖZETİ GPS Nedir? DGPS ve RTK Kavramları VRS Nedir? VRS Nasıl Çalışır? VRS de Modellenmesi Gereken Hata Kaynakları Sonuç ve Öneriler ANTALYA AKHİSAR MİHALIÇÇIK EŞME YUNAK

Detaylı

Küresel Konumlama Sistemi Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Dihkan Öğr.Gör.Dr. Deniztan Ulutaş

Küresel Konumlama Sistemi Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Dihkan Öğr.Gör.Dr. Deniztan Ulutaş Küresel Konumlama Sistemi Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Dihkan Öğr.Gör.Dr. Deniztan Ulutaş Ölçme Bilgisi Ders Notları 2015-2016 Bahar Yarıyılı Golabal Positioning System(GPS) Nedir? Küresel

Detaylı

TUSAGA-AKTİF CORS İSTASYONLARININ YER DEĞİŞİKLİĞİNİN AĞ BAZLI RTK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ. Sermet Öğütcü, İbrahim Kalaycı Necmettin Erbakan Üniversitesi

TUSAGA-AKTİF CORS İSTASYONLARININ YER DEĞİŞİKLİĞİNİN AĞ BAZLI RTK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ. Sermet Öğütcü, İbrahim Kalaycı Necmettin Erbakan Üniversitesi TUSAGA-AKTİF CORS İSTASYONLARININ YER DEĞİŞİKLİĞİNİN AĞ BAZLI RTK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ Sermet Öğütcü, İbrahim Kalaycı Necmettin Erbakan Üniversitesi ÇALIŞMA BÖLGESİ ÖLÇÜMLER Konya Aksaray-Cihanbeyli-Yunak

Detaylı

1. GİRİŞ 2. GNSS SİSTEMLERİ

1. GİRİŞ 2. GNSS SİSTEMLERİ 1. GİRİŞ İnsanoğlu daha kaliteli ve güvenli bir yaşam amacıyla, bulunduğu bölgeleri terk edip daha uygun yaşam alanları bulmak için geçmişten günümüze sürekli bir arayış içerisinde olmuştur. Bunun için

Detaylı

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS HİZMET İÇİ EĞİTİM MART 2015 İSTANBUL TAPU VE KADASTRO II.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SUNUM PLANI 1- Jeodezi 2- Koordinat sistemleri 3- GNSS 3 JEODEZİ Jeodezi; Yeryuvarının şekil, boyut, ve gravite alanı ile zamana

Detaylı

1. GLOBAL POSITONING SYSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1. GLOBAL POSITONING SYSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. GLOBAL POSITONING SYSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Global Positioning System (GPS), A.B.D. Savunma Dairesi tarafından geliştirilen, konumlama ve navigasyon amaçlı kulanılan uydular kümesidir. Bu uydu

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi RTK GPS SİSTEMİNİN POLİGON ÖLÇMELERİNDE KULLANIMI

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi RTK GPS SİSTEMİNİN POLİGON ÖLÇMELERİNDE KULLANIMI Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 2004/1 RTK GPS SİSTEMİNİN POLİGON ÖLÇMELERİNDE KULLANIMI Ömer AYDIN, Ercenk ATA *, Atınç PIRTI Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

olmak üzere 4 ayrı kütükte toplanan günlük GPS ölçüleri, baz vektörlerinin hesabı için bilgisayara aktarılmıştır (Ersoy.97).

olmak üzere 4 ayrı kütükte toplanan günlük GPS ölçüleri, baz vektörlerinin hesabı için bilgisayara aktarılmıştır (Ersoy.97). 1-) GPS Ölçülerinin Yapılması Ölçülerin yapılacağı tarihlerde kısa bir süre gözlem yapılarak uydu efemerisi güncelleştirilmiştir. Bunun sonunda ölçü yapılacak bölgenin yaklaşık koordinatlarına göre, bir

Detaylı

GPS Nedir? Nasıl Çalışır?

GPS Nedir? Nasıl Çalışır? GPS Nedir? Nasıl Çalışır? Atalarımız kaybolmamak için çok ekstrem ölçümler kullanmak zorunda kalmışlardır. Anıtlar dikerek yerler işaretlenmiş, zahmetli haritalar çizilmiş ve gökyüzündeki yıldızların yerlerine

Detaylı

GPS ağlarının dengelenmesinden önce ağın iç güvenirliğini artırmak ve hataları elimine etmek için aşağıda sıralanan analizler yapılır.

GPS ağlarının dengelenmesinden önce ağın iç güvenirliğini artırmak ve hataları elimine etmek için aşağıda sıralanan analizler yapılır. 13. GPS AĞLARININ DENGELENMESİ 13.1 GPS ÖLÇMELERİ GPS ( Global Positioning System ) alıcıları kullanılarak yer istasyonu ile uydu arasındaki uzunluklar ölçülür ve noktaların konumları belirlenir. GPS ile

Detaylı

TUJK 2017 BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALRI CORS İLE ORMANLIK ARAZİLERDE YAPILAN GNSS ÖLÇMELERİNDE RTK KULLANIMI

TUJK 2017 BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALRI CORS İLE ORMANLIK ARAZİLERDE YAPILAN GNSS ÖLÇMELERİNDE RTK KULLANIMI TUJK 2017 BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALRI CORS İLE ORMANLIK ARAZİLERDE YAPILAN GNSS ÖLÇMELERİNDE RTK KULLANIMI Yrd.Doç. Dr. Veli AKARSU/BEU, ZMYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü

Detaylı

GPS Hata Kaynakları GPS hataları, gürültü (noise; karışıklık, tesadüfi hata), sapma (bias; kayıklık) ve kaba hatanın (blunder) bir tertibinden oluşur.

GPS Hata Kaynakları GPS hataları, gürültü (noise; karışıklık, tesadüfi hata), sapma (bias; kayıklık) ve kaba hatanın (blunder) bir tertibinden oluşur. GPS Hata Kaynakları GPS hataları, gürültü (noise; karışıklık, tesadüfi hata), sapma (bias; kayıklık) ve kaba hatanın (blunder) bir tertibinden oluşur. GPS Hata Kaynakları Gürültü hatası, PRN kod gürültüsü

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

Sistemin işletilmesi TKGM ye aittir. İlk olarak sistem Haziran 2011 e kadar ücretsiz olaraksunuldu Şimdi, BHİKPK tarafından belirlenen ücrete tabidir

Sistemin işletilmesi TKGM ye aittir. İlk olarak sistem Haziran 2011 e kadar ücretsiz olaraksunuldu Şimdi, BHİKPK tarafından belirlenen ücrete tabidir The World Cadastre Summit, 21.04. PLANIN ESAS OLDUĞU KADASTRO ÇALIŞMALARINDA TUSAGA-AKTİF İN YERİ VE ÖNEMİ The World Cadastre Summit Congress&Exhibition İstanbul- 1 / 29 Nisan/ Sunum İçeriği 1- TUSAGA-AKTİF

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ Yeryüzündeki herhangi bir noktanın sakin deniz yüzeyi üzerinde (geoitten itibaren) çekül doğrultusundaki en kısa mesafesine yükseklik denir. Yükseklik ölçümü; belirli noktalar arasındaki

Detaylı

Geometrik nivelmanda önemli hata kaynakları Nivelmanda oluşabilecek model hataları iki bölümde incelenebilir. Bunlar: Aletsel (Nivo ve Mira) Hatalar Çevresel Koşullardan Kaynaklanan Hatalar 1. Aletsel

Detaylı

2 Hata Hesabı. Hata Nedir? Mutlak Hata. Bağıl Hata

2 Hata Hesabı. Hata Nedir? Mutlak Hata. Bağıl Hata Hata Hesabı Hata Nedir? Herhangi bir fiziksel büyüklüğün ölçülen değeri ile gerçek değeri arasındaki farka hata denir. Ölçülen bir fiziksel büyüklüğün sayısal değeri, yapılan deneysel hatalardan dolayı

Detaylı

elektromagnetik uzunluk ölçerlerin Iaboratu ar koşullarında kaiibrasyonu

elektromagnetik uzunluk ölçerlerin Iaboratu ar koşullarında kaiibrasyonu elektromagnetik uzunluk ölçerlerin Iaboratu ar koşullarında kaiibrasyonu ÖZET Yük. Müh. Uğur DOĞAN -Yük. Müh Özgür GÖR Müh. Aysel ÖZÇEKER Bu çalışmada Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Jeodezi

Detaylı

GNSS Teknikleri ve Uygulamaları

GNSS Teknikleri ve Uygulamaları GNSS Teknikleri ve Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Sefa YALVAÇ Gümüşhane, 2017 Gümüşhane Üniversitesi, 2017 Versiyon: 2017.0 Bölüm-1 Tarihçe Tarih boyunca insanlar, Neredeyim? Nereye gidiyorum? sorularına cevap

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu FOTOGRAMETRİ I Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi İzdüşüm merkezi(o):

Detaylı

M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME BİLGİSİ II Poligon İstikşafı ve Yerüstü Tesisleri, Poligon Ölçüsü ve Türleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF120 ÖLÇME BİLGİSİ II DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz

Detaylı

DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ

DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ Ölçme Bilgisi DERS 3 ÖLÇÜ HATALARI Kaynak: İ.ASRİ Çizim Hassasiyeti Haritaların çiziminde veya haritadan bilgi almada ne kadar itina gösterilirse gösterilsin kaçınılmayacak bir hata vardır. Buna çizim

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (2) 47-52 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Global Konum Belirlemede Hata Kaynakları Saffet ERDOĞAN, Mevlüt GÜLLÜ,

Detaylı

Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi

Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi JEODEZİ 6 1 Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi Jeodezik gözlemler, hesaplamalarda kullanılmadan önce, referans elipsoidin yüzeyine indirgenir. Bu işlem, arazide yapılan gözlemler l jeoidin

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ Yasemin ŞİŞMAN, Ülkü KIRICI Sunum Akış Şeması 1. GİRİŞ 2. MATERYAL VE METHOD 3. AFİN KOORDİNAT DÖNÜŞÜMÜ 4. KALİTE KONTROL 5. İRDELEME

Detaylı

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU Jeodezik Ağların Tasarımı 10.HAFTA Dr.Emine Tanır Kayıkçı,2017 OPTİMİZASYON Herhangi bir yatırımın gerçekleştirilmesi sırasında elde bulunan, araç, hammadde, para, işgücü

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Anabilim Dalı MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl D U L K Kredi 2 0 2 3 ECTS 2 0 2 3 UYGULAMA-1 ELEKTRONİK ALETLERİN KALİBRASYONU

Detaylı

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN KEMALDERE Sınıflandırma (BÖHHBÜY (26.06.2018)-Md:8) Bu yönetmelik kapsamındaki kontrol noktalarının hiyerarşik sınıflandırılması aşağıda

Detaylı

Küresel Konumlama Sistemi (GPS)

Küresel Konumlama Sistemi (GPS) Küresel Konumlama Sistemi (GPS) Yersel konum belirleme sistemlerinin uygulanmasında çıkan sakıncaları ortadan kaldıran, en az 4 uydudan kod faz varıģ zamanının ölçülmesi esasına dayanan üç boyutta yüksek

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü 4. HAFTA KOORDİNAT SİSTEMLERİ VE HARİTA PROJEKSİYONLARI Coğrafi Koordinat Sistemi Yeryüzü üzerindeki bir noktanın konumunun enlem

Detaylı

GLOBAL KONUM STEMİ GPS

GLOBAL KONUM STEMİ GPS GLOBAL KONUM BELİRLEME SİSTEMS STEMİ GPS BÜ KRDAE JEODEZİ ANABİLİM DALI Herhangi bir zamanda, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir kullanıcının konumunu belirleyen ve en az 4 uydudan kod-faz varış

Detaylı

DENGELEME HESABI-I DERS NOTLARI

DENGELEME HESABI-I DERS NOTLARI DENGELEME HESABI-I DERS NOTLARI Dengeleme Hesabı Adımları, En Küçük Kareler İlkesine Giriş, Korelasyon Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Yrd. Doç. Dr. Emine TANIR KAYIKÇI Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita

Detaylı

JDF 361 Alet Bilgisi Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Zonguldak-2015

JDF 361 Alet Bilgisi Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Zonguldak-2015 JDF 361 Alet Bilgisi Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Zonguldak-2015 Dersin Amacı Öğrencilerin arazi çalışmalarında kullanmaları gereken ölçme ekipmanlarının tanıtılması, ekipmanların kullanım

Detaylı

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu FOTOGRAMETRİ I Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi İçerik Tanımlar

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

GPS/INS Destekli Havai Nirengi

GPS/INS Destekli Havai Nirengi GPS/INS Destekli Havai Nirengi GPS/INS (IMU) destekli hava nirengide izdüşüm merkezi koordinatları (WGS84) ve dönüklükler direk ölçülür. İzdüşüm merkezi koordinatları kinematik GPS ile ölçülür. GPS ile

Detaylı

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI Gözlem noktasına baglı yöntemler: Yerden uyduya Uydudan yer noktasına Uydudan uyduya Ölçünün cinsine baglı yöntemler: Dogrultu ölçmeleri (geometrik yöntem) Çift

Detaylı

Jeodezi

Jeodezi 1 Jeodezi 5 2 Jeodezik Eğri Elipsoid Üstünde Düşey Kesitler Elipsoid yüzünde P 1 noktasındaki normalle P 2 noktasından geçen düşey düzlem, P 2 deki yüzey normalini içermez ve aynı şekilde P 2 de yüzey

Detaylı

JEOİD ve JEOİD BELİRLEME

JEOİD ve JEOİD BELİRLEME JEOİD ve JEOİD BELİRLEME İÇİNDEKİLER GİRİŞ JEODEZİDE YÜKSEKLİK SİSTEMLERİ Jeopotansiyel Yükseklikler (C) Dinamik Yükseklikler (H D ) Normal Yükseklik (H N ) Elipsoidal Yükseklik Ortometrik Yükseklik Atmosferik

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 2 DOĞAL VE ZORLANMIŞ TAŞINIMLA ISI TRANSFERİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI:

Detaylı

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON Yrd. Doç. Dr. HÜSEYİN KEMALDERE Jeodezik Noktaların Sınıflandırması (BÖHHBÜY-Md:8) Noktaların sınıflandırılması aşağıdaki şekildedir: a) Uzay ve uydu

Detaylı

Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M

Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M Hava Kirleticilerin Atmosferde Dağılımı ve Hava Kalitesi Modellemesi P R O F. D R. A B D U R R A H M A N B A Y R A M Temel Kavramlar Emisyon Dış Hava Kalitesi Hava Kalitesi Dağılım Modellemesi Emisyon

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:305-63X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007 () 45-49 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Afyonkarahisar Merkezindeki Dört Farklı Döneme Ait Camilerin RTK Đle

Detaylı

İKİ BOYUTLU AĞLARDA AĞIRLIK SEÇİMİNİN DENGELEME SONUÇLARINA ETKİSİ VE GPS KOORDİNATLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI

İKİ BOYUTLU AĞLARDA AĞIRLIK SEÇİMİNİN DENGELEME SONUÇLARINA ETKİSİ VE GPS KOORDİNATLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI SELÇUK TEKNİK ONLİNE DERGİSİ / ISSN 1302 6178 Volume 1, Number: 3 2001 İKİ BOYUTLU AĞLARDA AĞIRLIK SEÇİMİNİN DENGELEME SONUÇLARINA ETKİSİ VE GPS KOORDİNATLARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI Doç Dr. Cevat İNAL S.Ü.

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Anabilim alı MÜHENİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT436) 8. Yarıyıl U L K Kredi 3 ECTS 3 UYGULAMA-5 ELEKTRONİK ALETLERİN KALİBRASYONU Prof.r.Engin

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

GPS? de Kullanılan Navlgasyoit Amaçlı Doğruluk Ölçütleri

GPS? de Kullanılan Navlgasyoit Amaçlı Doğruluk Ölçütleri GPS? de Kullanılan Navlgasyoit Amaçlı Doğruluk Ölçütleri Muzaffer KAHVECİ* ÖZET GPS ile iki büyüklük gözlenmekte olup bunlar kod ve taşıyıcı dalga faz farkı gözlemleridir. Genellikle yüksek doğruluk isteyen

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

ELEKTRO-OPTİK UZUNLUK ÖLÇMELERİNDE DÜZELTMELER VE İNDİRGEMELER

ELEKTRO-OPTİK UZUNLUK ÖLÇMELERİNDE DÜZELTMELER VE İNDİRGEMELER ELEKTRO-OPTİK UZUNLUK ÖLÇMELERİNDE DÜZELTMELER VE İNDİRGEMELER *ErdalKOÇAK Summary Medium and short range distances are generally measured hy electro-opîical method insurvey sîudies. The aîmospheric correctioııs

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ. Sunu 1- Yatay Ölçme. Yrd. Doç. Dr. Muhittin İNAN & Arş. Gör. Hüseyin YURTSEVEN

ÖLÇME BİLGİSİ. Sunu 1- Yatay Ölçme. Yrd. Doç. Dr. Muhittin İNAN & Arş. Gör. Hüseyin YURTSEVEN ÖÇME BİGİİ unu - atay Ölçme rd. Doç. Dr. Muhittin İNAN & Arş. Gör. Hüseyin URTEVEN COĞRAFİ BİGİ İTEMİNİ OUŞTURABİMEK İÇİN BİGİ TOPAMA ÖNTEMERİ ATA ÖÇMEER (,) ATA AÇIAR VE MEAFEERİN ÖÇÜMEİ ERE ÖÇMEER DÜŞE

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI FOTOGRAMETRİ II FOTOGRAMETRİK NİRENGİ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/ İÇERİK Giriş Yer Kontrol Noktaları

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI

ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 3.Hafta UZUNLUK ÖLÇME ARAÇLARI VE UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ Ölçme Mesafe Açı Yatay (Uzunluk) Düşey (Yükseklik)

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Hataları Ölçme Hatası Herhangi bir ölçme aleti ile yapılan ölçüm sonucu bulunan değer yaklaşık değerdir. Bir büyüklük aynı ölçme

Detaylı

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU

Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ (CMM) EĞİTİMİ DERS NOTU İLERİ ÖLÇME TEKNİKLERİ Koordinat Ölçme Teknolojisi Koordinat ölçme teknolojisi,

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI JEODEZİK METROLOJİ LABORATUVARI İstanbul, 016 1.ELEKTRONİK TAKEOMETRELERİN

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

MADDESEL NOKTANIN EĞRİSEL HAREKETİ

MADDESEL NOKTANIN EĞRİSEL HAREKETİ Silindirik Koordinatlar: Bazı mühendislik problemlerinde, parçacığın hareketinin yörüngesi silindirik koordinatlarda r, θ ve z tanımlanması uygun olacaktır. Eğer parçacığın hareketi iki eksende oluşmaktaysa

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

METEOROLOJİ. IV. HAFTA: Hava basıncı

METEOROLOJİ. IV. HAFTA: Hava basıncı METEOROLOJİ IV. HAFTA: Hava basıncı HAVA BASINCI Tüm cisimlerin olduğu gibi havanın da bir ağırlığı vardır. Bunu ilk ortaya atan Aristo, deneyleriyle ilk ispatlayan Galileo olmuştur. Havanın sahip olduğu

Detaylı

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI JEODEZİK METROLOJİ LABORATUVARI İstanbul, 2018 1.ELEKTRONİK TAKEOMETRELERİN

Detaylı

Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yükseklik Ölçümü Arazide, yerleri belli olan noktaların deviz seviyesine göre yüksekliklerinin belirlenmesi işlemidir. Noktalar arasındaki yükseklik

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Kısaca GNSS Jeodezik amaçlı konum belirleme teknikleri tarih

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI

Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI FOTOGRAMETRİ II FOTOGRAMETRİK DEĞERLENDİRME - TEK RESİM DEĞERLENDİRMESİ BEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF336 FOTOGRAMETRİ II DERSi NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz/

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL

ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL ENERJİ AMAÇLI RÜZGAR ÖLÇÜMÜNDE İZLENECEK YOL 1.Optimum ölçüm yerinin tespit edilmesi 2.Ölçüm yüksekliğinin belirlenmesi 3.Direk tipi ve kalitesinin seçilmesi 4.Ölçülecek parametrelerin ve cihaz sayılarının

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3350)

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3350) Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya HRT3350 3 4 3 0 0 DERSİN

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya HRT3351 3 4 3 0 0 DERSİN

Detaylı

Astronomik Zaman Sistemleri

Astronomik Zaman Sistemleri Astronomik Zaman Sistemleri Astronomik Zaman Sistemleri İki türlüdür Dünyanın kendi etrafında dönüşüne bağlı olarak tanımlanan zamanlar Atom saatleri ile (yani atomik salınımlarınfrekansı) ile yürütülen

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler. Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi

ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler. Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi 10.Eylül.2012 ProMark 800 ü Tanıtmak Spectra Precision dan yeni GNSS Alıcısı Trimble Firması Ashtech Firmasını kendi

Detaylı

GPS YÖNTEMİ İLE HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ

GPS YÖNTEMİ İLE HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ GPS YÖNTEMİ İLE HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ Nihat ERSOY*. ÖZET Ülkemizde sanayileşmenin getirdiği kentleşme toprak rantını da beraberinde getirmiştir. Böylece toprağın kullanımı, planlaması ülke menfaatleri

Detaylı

Fiz 1011 Ders 1. Fizik ve Ölçme. Ölçme Temel Kavramlar. Uzunluk Kütle Zaman. Birim Sistemleri. Boyut Analizi.

Fiz 1011 Ders 1. Fizik ve Ölçme. Ölçme Temel Kavramlar. Uzunluk Kütle Zaman. Birim Sistemleri. Boyut Analizi. Fiz 1011 Ders 1 Fizik ve Ölçme Ölçme Temel Kavramlar Uzunluk Kütle Zaman Birim Sistemleri Boyut Analizi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Ölçme Nedir? Fiziksel bir büyüklüğü ölçmek, birim olarak seçilen

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 3. Atmosferin tabakaları Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

STATİK AĞIRLIK MERKEZİ. 3.1 İki Boyutlu Cisimler 3.2 Düzlem Eğriler 3.3 Bileşik Cisimler. 3.4 Integrasyon ile ağırlık merkezi hesabı

STATİK AĞIRLIK MERKEZİ. 3.1 İki Boyutlu Cisimler 3.2 Düzlem Eğriler 3.3 Bileşik Cisimler. 3.4 Integrasyon ile ağırlık merkezi hesabı 1 STATİK AĞIRLIK MERKEZİ 3.1 İki Boyutlu Cisimler 3.2 Düzlem Eğriler 3.3 Bileşik Cisimler 3.4 Integrasyon ile ağırlık merkezi hesabı 3.5 Pappus-Guldinus Teoremi 3.6 Yayılı Yüke Eşdeğer Tekil Yük 3.7 Sıvı

Detaylı

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI Arazide açi ve uzunluk ölçmelerinin yapilabilmesi için noktalara ve bu noktalarla belirlenen dogrulara gereksinim vardir. Noktalar görünebilir olmali ve arandiklarinda

Detaylı

Fotogrametride işlem adımları

Fotogrametride işlem adımları Fotogrametride işlem adımları Uçuş planının hazırlanması Arazide yer kontrol noktalarının tesisi Resim çekimi Değerlendirme Analitik değerlendirme Dijital değerlendirme Değerlendirme Analog değerlendirme

Detaylı

GNSS Teknikleri. Lisans Ders Notları. Aydın ÜSTÜN. Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği.

GNSS Teknikleri. Lisans Ders Notları. Aydın ÜSTÜN. Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği. GNSS Teknikleri Lisans Ders Notları Aydın ÜSTÜN Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği aydin.ustun@kocaeli.edu.tr Kocaeli, 2016 A. Üstün (Kocaeli Üniversitesi) GNSS teknikleri (v.11/10/16) 1/18 İçerik

Detaylı

Neotektonik incelemelerde kullanılabilir. Deformasyon stili ve bölgesel fay davranışlarına ait. verileri tamamlayan jeolojik dataları sağlayabilir.

Neotektonik incelemelerde kullanılabilir. Deformasyon stili ve bölgesel fay davranışlarına ait. verileri tamamlayan jeolojik dataları sağlayabilir. Neotektonik incelemelerde kullanılabilir. Deformasyon stili ve bölgesel fay davranışlarına ait verileri tamamlayan jeolojik dataları sağlayabilir. Sismik tehlike değerlendirmeleri için veri tabanı oluşturur.

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr İçerik Kümeleme İşlemleri Kümeleme Tanımı Kümeleme Uygulamaları Kümeleme Yöntemleri Kümeleme (Clustering) Kümeleme birbirine

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 8. Hafta DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ Noktaların yükseklikleri düşey ölçmelerle belirlenir.

Detaylı

İyonosfer TEİ Hesabında Yeni Bir Ağırlık Fonksiyonu Yaklaşımı

İyonosfer TEİ Hesabında Yeni Bir Ağırlık Fonksiyonu Yaklaşımı İyonosfer TEİ Hesabında Yeni Bir Ağırlık Fonksiyonu Yaklaşımı *Araş. Gör. Erman Şentürk Yrd. Doç.Dr. Murat Selim Çepni Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü 5-7 Kasım 2014

Detaylı

Elipsoid Üçgenlerinin Hesaplanması Yedek Hesap Yüzeyi olarak Küre

Elipsoid Üçgenlerinin Hesaplanması Yedek Hesap Yüzeyi olarak Küre Jeodezi 7 1 Elipsoid Üçgenlerinin Hesaplanması Yedek Hesap Yüzeyi olarak Küre Elipsoid yüzeyinin küçük parçalarında oluşan küçük üçgenlerin (kenarları 50-60 km den küçük) hesaplanmasında klasik jeodezide

Detaylı

İyonosfer TEİ Hesabında Uydu Alıcı Bağıl Geometrisine Uygun Yeni Bir Ağırlık Fonksiyonu Wgeo

İyonosfer TEİ Hesabında Uydu Alıcı Bağıl Geometrisine Uygun Yeni Bir Ağırlık Fonksiyonu Wgeo TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 15. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 25 28 Mart 2015, Ankara. İyonosfer TEİ Hesabında Uydu Alıcı Bağıl Geometrisine Uygun Yeni Bir Ağırlık Fonksiyonu

Detaylı

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ 3 DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ Gerilme Kavramı Dış kuvvetlerin etkisi altında dengedeki elastik bir cismi matematiksel bir yüzeyle rasgele bir noktadan hayali bir yüzeyle ikiye ayıracak olursak, F 3 F

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

Vakum Teknolojisi * Prof. Dr. Ergun GÜLTEKİN. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

Vakum Teknolojisi * Prof. Dr. Ergun GÜLTEKİN. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Vakum Teknolojisi * Prof. Dr. Ergun GÜLTEKİN İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Giriş Bilimsel amaçla veya teknolojide gerekli alanlarda kullanılmak üzere, kapalı bir hacim içindeki gaz moleküllerinin

Detaylı

Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü

Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü Ölçülen düşey mesafe yüzeyin eğimi ve pürüzlülüğüne bağlıdır. Soldaki iki şekil için, sağ şekilden dönen eko daha geniş olduğundan ölçülen mesafe

Detaylı

MANOMETRELER 3.1 PİEZOMETRE

MANOMETRELER 3.1 PİEZOMETRE 18 3 MANOMETRELER Düşük sıvı basınçlarını hassas olarak ölçmek için yaygın bir metot, bir veya birden fazla denge kolonu kullanan piezometre ve manometrelerin kullanılmasıdır. Burada çeşitli tipleri tartışılacaktır,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU Doç. Dr. Aydın ÖZDEMİR Araş. Gör. Pelin ŞAHİN KÖRMEÇLİ 1 PROJE APLİKASYONU NEDİR? Yapılan imar planlarını, yapı

Detaylı

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU Topcon yeni nesil arazi ölçüm programı olan Magnet Field in RTK uygulamalarındaki kullanımını anlatan dökümandır. Doküman RTK uygulamalarında anten yüksekliklerinin

Detaylı