Türkiye nin Konumu evesinde Asya Enerji Politikaları. Necdet Pamir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye nin Konumu evesinde Asya Enerji Politikaları. Necdet Pamir"

Transkript

1 Dünya Enerji Politikaları Açısından Türkiye nin Konumu ve e BOPB Çerçevesinde evesinde Ortadoğu-Kafkasya afkasya-orta Asya Enerji Politikaları Necdet Pamir Doğu u Karadeniz Bölgesi B Enerji Forumu Eylül 2007

2 (Daha) Büyük B k Orta Doğu (Greater Middle East) Fas tan Güney Asya ya, Kafkasya dan Afrika Boynuzu na Kapsama alanı, salt coğrafi, ekonomik ya da siyasi bir paydayı ifade etmiyor İsrail i bir yana bırakırsak, önemli bir ortak payda, tüm ülkelerin müslüman olması Yaratılan bu kavramın temel çıkarılış nedenini, daha ziyade ABD nin söz konusu bölgenin tümüne yönelik niyet ve algılamalarında ve giderek artan emperyal isteklerinde aramak gerekir.

3 Kuramın n Ortaya Atılmas lması ve Yayılmas lması Aslında konuyla ilgili ilk eskizler, yeni muhafazakar ların bugünkü kadar etkili olamadıkları 1990 lı yıllara dayansa da, işlerlik kazanması George W. Bush dönemine kaldı. ABD, özellikle 11 Eylül olaylarının ardından, yeni bir tehdit algılaması tanımıyla birlikte, söz konusu bölgeye yönelik bazı kuramsal açılımlar yapmaya başladı Bu açılımlarda, 11 Eylül saldırılarında suçlu olarak ortaya konulan teröristlerin çoğunun Orta Doğu (Suudi) kökenli olması da, öne sürülen gerekçelere alt yapı yapıldı Söz konusu bölgenin, ABD için tehdit oluşturan alt yapısına vurgu yapıldı Bazı ABD li yazarlar ve yetkililer, konunun yayılmasını ve tartışılmasını çeşitli yöntemlerle sağladılar

4 ABD nin Konuyu Takdimi Büyük OrtaDoğu bölgesi, sosyo-ekonomik ve siyasi bir kriz yaşıyor. Bölgedeki rejimler, modernizasyonun ve küreselleşmenin gerekliliklerine ayak uyduramıyor, bunları karşılayamıyorlar. Söz konusu siyasi ve sosyo-ekonomik kriz, bölgede radikalleşmenin ve anti-amerikanizmin artmasına, kökleşmesine yol açıyor. Bu sorunla baş edebilmek için ABD, bölgede sosyal ve ekonomik reformların yapılması suretiyle, demokrasinin yerleşmesini sağlayacak yeni bir strateji geliştirmiştir.

5 Kavramın n Yayılmas lması (Demeçler, inisiyatifler, makaleler, vb..) İlk adımlar: ABD-O. Doğu Serbest Ticaret Bölgesi Önerisi ABD-O.Doğu Ortaklık İnisiyatifi şemsiyesi altında yardım programları (Aralık 2002) Başkan Bush un konuşmaları: National Endowment for Democracy adlı kuruluşun 20. kuruluş yılı töreninde (Kasım 2003) yaptığı konuşmasında Aynı tarihlerde, State of the Union konuşmasında G-8 toplantısı için hazırlanan bir çalışma dökümanının (working paper) El-Hayat gazetesine sızması (14 Şubat 2004)

6 The US-Middle East Partnership Initiative ABD Dış İşleri Bakanlığı web sayfası The Transatlantic Community: Helping Build Peace, Prosperity, and Security in the Greater Middle East (Bakan Yardımcısı N. Burns)

7 Türkiye ye Rol Biçiliyor JFQ Autumn 1995

8 Kapsama Alanındaki ndaki Ülkeler 22 Arap ülkesi Pakistan Afganistan İran Türkiye İsrail

9 Büyük k Orta Doğu u Projesi/İnisiyatifi Kuram,, Arap kökenli k kenli uzmanlara hazırlatt rlattırılan lan BM in Arap İnsani Gelişme Raporları na (2002, 2003) dayandırıld ldı Haziran 2004 de toplanacak G-8 G 8 toplantısı öncesinde hazırlanan döküman,, Londra da da yayınlanan El-Hayat Hayat a a sızds zdırıldı (14 Şubat 2003) Dökümanda (Working Paper) ) 3 bölüm b m yer aldı: Demokrasinin ve iyi yönetişimin (governance)) teşvik edilmesi Bilgi toplumunun yaratılmas lması Ekonomik fırsatlarf rsatların n geliştirilmesi

10 Dökümana (Working paper) göre : Bölgede, BM Arap uzmanlarınca nca tanımlanan 3 temel eksik (özg( zgürlük, bilgi ve kadınlar nların n haklardan yoksunluğu), u), G-8 G 8 devletlerinin milli çıkarları için in tehdit oluşturmaktad turmaktadır Bu koşullar devam ederse (değiştirilmezse) G-8 lerg ler, Aşırılık Terörizm rizm Uluslar arası suçlar Yasa dışıd göç gibi yaşamsal amsal sorunlarda artış ışla yüzy yüze geleceklerdir.

11 Bölgeyle ilgili mevcut durumu yansıtan istatistikler göz z korkutucu boyuttadır 22 Arap ülkesinin GSH lar ları toplamı, İspanya nınkinden nkinden azdır. Yetişkin Arapların n yaklaşı şık k % 40 ı (65 milyon) okur-yazar değildir ve bunlarında nda üçte ikisi kadınlard nlardır. r yılında y 50 milyon genç,, işi piyasasına girmek durumundadır. r. Bu sayı 2020 de 100 milyona ulaşacakt acaktır. (Bu yeni katılımlara çözüm m bulabilmek için, i in, her yıl y l en az 6 milyon yeni işi açılması gerekmektedir.) Mevcut işsizlik i oranları kalıcı olursa, bölgedeki b işsizlerin i sayısı 2010 yılında y 25 milyona ulaşacakt acaktır. Bölgedeki nüfusun n üçte birinden fazlası günde 2 doların altında gelirle yaşamaktad amaktadır. Yaşam am koşullar ullarını geliştirebilmek için, i in, mevcut ekonomik büyüme b hızının h n (%3) iki katına çıkarılması gereklidir.

12 (..devam..) Toplam nüfusun n ancak % 1.6 sı internete erişebilmektedir. ebilmektedir. Bu dünyadaki d diğer bölgelerin tümünden t kötüdür. k Parlamentolarda kadınlar nların n oranı % 3.5 tir. Bu oran alt-afrika ülkelerinde bile % 8.4 tür. Erişkin Arapların n % 51 i i başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, diğer ülkelere göçg etmek istediklerini söylemektedirler. s

13 Mevcut koşullar sürerse: s rerse: Bölge yol ayrımındad ndadır İşsiz, eğitimsiz e ve yoksul nüfus n her yıl y artacaktır Bu durum, bölgenin istikrarına ve G-8 ülkelerinin ortak çıkarlarına doğrudan tehdit oluşturmaktad turmaktadır

14 Bush Yönetimine Y göre g Yapılması Gerekenler in bir dizi alt başlığı var.. Ve bunların n bir çoğu u da yapıld ldı, yapılıyor yor İşte bazı sonuçlar:

15 ABD Basınında nda Yer Alan Karikatürler.. rler.. ABD NİN KREDİBİLİTESİ

16 ABD Basınında nda Yer Alan Karikatürler.. rler.. SADDAM ın İŞKENCE ODALARI YENİ YÖNETİMİYLE (HİZMETİNİZDE) GÖREV YERİNE GETİRİLDİ ABD Lİ KURTARICILAR

17 Irak a, Kitle İmha Silahları Olduğu İçin Müdahale Edildi!!!

18 Küreselleşme Kissinger, Fukuyama,, Alan Friedman, Kagan gibi yazarlar küreselleşme yi; ABD nin ekonomik, kültk ltürel ve siyasi normlarının n dünya d üzerinde yayılmas lması ve kabul edilmesi olarak görüyorlardg yorlardı. ABD 4 YıllY llık k Savunma Raporları, küreselleşmenin korunmasını ve geliştirilmesini (piyasaların, enerji ve doğal kaynakların n ABD nin erişimine imine açık k kalmasını) yaşamsal amsal ulusal çıkarlar listesine koymuştu. (Ergin Yıldızoğlu, Stratejik Analiz)

19 Kissinger dan Bugüne ne petrol krizinde ABD nin S. Arabistan B. Elçisi olan James Akin,, 1975 yılında y Harper sda yayınlanan bir yazıyı anıms msıyor: Seizing Arab Oil.. Yazarı Miles Ignotus (?). Bu yazıdaki temel görüşe g e göre, g ABD nin ekonomik ve politik sorunlarının çözülmesi için, i in, Arap petrolü ele geçirilmeli, Oklahoma lılar lar ve Teksas lılar lar tarafından işletilmelii letilmeli idi. TV lerde bu anlayış sahiplerini çılg lgın, kriminal ya da Sovyet ajanı olarak tanımlayan ve karşı çıkan Akin,, bir süre s sonra işinden i inden oldu. Zira bu fikir, dönemin DışD ışişleri Bakanı Kissinger e ait idi. Aynı görüş,, bugün neo-con lar tarafından yeniden devreye konulmaya çalışılıyor.

20 Adım m Adım m Körfezin K ve Avrasya nın n Kontrolü 1. Rapid Deployment Force (1980-Carter Doktrini) Bir dışd gücün Körfez i i kontrole kalkış ışması,, ABD nin yaşamsal amsal çıkarlarına saldırıdır r ve askeri güçg dahil, her yolla engellenecektir. 2. The Central Command (1980 ler ler-reagan) ABD de yeni ve merkezi bir komutanlık, k, KörfezK rfez den ve Doğu u Afrika dan Afganistan a a kadar sorumlu. Anti-Sovyet bir ittifak çabası (Türkiye rkiye-israil-s. Arabistan). Suudilere ve KörfezK rfez e e milyarlarca dolarlık k silah satışı ışı. 3. Körfez savaşı S. Arabistan, ticari ve askeri alanda kaynak çeşitliliği ne yöneldi. y Körfez K Savaşı şı,, durumu eski haline getirdi. Savaş sonrası ABD, Suudilere 10 yılda y 43, KörfezK rfez e e 16 milyar $ lık$ silah sattı. Irak ta uçuşa u a kapalı bölgeler oluşturuldu. 4. Afganistan Teröre re karşı ucu açık a k savaş başlad ladı savunma bütçesi 400 milyar $. Bunun 60 milyar $ ı$ Körfez e. e. Askeri tesisler Körfez den, Hint Okyanusu nda nda Diego Garcia ya ya,, Afrika da Cibuti ye.. Özbekistan ve KırgK rgızistan a.. a.. 5. Irak Project for the New American Century-Neocons Neocons. Perle, Kagan, Wolfowitz, Woolsey, Cheney, Rumsfeld, Lewis Libby, Elliot Abrams, Halilzad.. Bunlar Nixon ve Ford la da vardı. 6. Yeni Dünya D DüzeniD zeni, Küreselleşme, Orta Doğu u Barış Prosesi, Yol Haritası, Büyük k Orta Doğu u Projesi, Daha Geniş Orta Doğu/K. Afrika...????

21 Prof. Michael Klare: Irak ın n kontrolü,, petrolün n yakıt t olarak değil, güç olarak kullanımı içindir. indir. İran KörfeziK rfezi nin kontrolü; Avrupa nın, n, Japonya nın n ve Çin in kontrolü içindir. indir. Böylece, musluk bizim elimizin altında olacaktır. r. Control over the Persian Gulf translates into control over Europe, Japan and China. It is having our hand on the spigot. (Thirty Year Itch,, Robert Dreyfuss, motherjones.com, March 1, 2003)

22 Dünya Üretilebilir Petrol Rezervleri milyar varil (2005 sonu) K. Amerika Avrupa 59.5 milyar varil 18.4 billion milyar bbl v. BDT milyar v. G., Orta Amerika milyar v. Afrika milyar v. O. Doğu 743 milyar v. Asya Pasifik 40.2 milyar v. Rezervin Üretime Oranı: 40.6 yıl

23 İspatlanmış petrol rezervlerinin % 71 i i Orta Doğu u ve Kuzey Afrika da da.

24 Dünya gaz rezervlerinin % 40 ı Orta Doğu da, % 8 i 8 i Afrika da da

25 ABD nin petrolde artan dışd bağı ğımlılığıığı ABD tek başı şına, dünyada tüketilen ham petrolün % 25 ini, benzinin % 45 ini tüketiyor. Petrolde dışd ışa bağı ğımlılığı% % 60 Bu oran, giderek artıyor. Tüketim Üretim

26 Dünya Bölgeler B arası Petrol Ticareti Petrol ticareti, 2030 a kadar 2 kat artacak. Ek ihracatın tamamına yakını, Orta Doğu bölgesinden gelecek.

27 ABD nin Doğal Gaz Üretim, Tüketim T ve İthalatı Deniz aşırı -LNG

28 AB nin Doğal Gaz Talebi

29 Dünya Bölgeler B arası Doğal Gaz Ticareti Doğal gaz ticareti, 2030 a kadar 3 kat artacak. Ek ihracatın çoğu, Orta Doğu, Afrika ve Rusya dan gelecek.

30 İspatlanmış Petrol Rezervleri (2006 sonu) (BP, Haziran 2007)

31 İspatlanmış Gaz Rezervleri (2006 sonu) (BP, Haziran 2007)

32 Hazar Bölgesi B Gaz Rezervleri KıyaslamasK yaslaması

33 2030 Yılına Y Kadar Dünya Petrol Üretimine Katkılar Hazar Rusya OPEC Diğer

34 2010 Yılına Y Kadar Hazar Petrol Üretim Tahmini

35 Batı Afrika Petrol Üretiminin Önemi Nijerya Angola

36 Irak Üretim Tahminleri İşgal öncesi 2.6 mv/g Bugün 2 mv/g

37 Dünya Petrol Ticaretinde OPEC ve Basra KörfezK rfez inin Önemi ( ) 2030) OPEC İhracatı OPEC Körfez İhracatı mvg (%) mvg (%) mvg (%) mvg (%) Kaynak: ABD Enerji Bakanlığı, Mayıs 2006

38 Temel Hedefler Petrol ve gaz sahalarının n (üretimin)( kontrolü Petrol ve gazın, kesintisiz olarak taşı şınması (taşı şıma yollarının n kontrolü) Boruhatları Su yolları Diğer Diğer güçlerin aynı yöndeki çabalarına karşı etkin olabilmek

39 The Foreign Policy Challenge of Energy Dependence Enerji bağı ğımlılığı,, ABD dışd politikası açısından 5 ayrı ve giderek büyüyen b yen sorun yaratmaktadır: r: 1. Polika belirleyicileri, kabul etmelidirler ki, önümüzdeki 20 yılda y Batı,, dünyand nyanın n en zengin enerji bölgesi b olan Orta Doğu u ile olan mevcut ekonomik ve güvenlik g bağlant lantısının n yerine ikame edecek bir alternatif bulması olanaksızd zdır. 2. ABD kaynaklarını çeşitlendirme çabalarını yoğunla unlaştırmak zorundadır r ABD, petrol laneti nin nin güvenlik g ve ekonomiyle ilgili sonuçlar larını kavramak zorundadır: r: Enerji zenginliği, i, uzun dönemli d toplumsal kazanımlara döndd ndürülemediği takdirde, yoksulluk ve çatışmalar artacak, hem enerji güvenlig venliği i hem de uluslar arası güvenlik tehlikeye girecektir.

40 The Foreign Policy Challenge of Energy Dependence 4. ABD petrol için, i in, istikrarsız z ve kötük yönetilen ülkelere dayalı (bağı ğımlı) ) olma zorunluluğu sürerken, istikrarsızl zlığın n bu temel nedenlerine çözüm m olabilecek yeni politik ve ekonomik stratejiler geliştirmek zorundadır. r. 5. ABD nin, hem gelişmi miş hem de gelişmekte olan ülkelerle, ortak güvenlik g anlayışı ışını geliştirmek için in koalisyonlar kurma ihtiyacı vardır. r. Buna Orta Doğu da syapısal sal reform, Afrika da şeffaflık, Rusya ve Orta Asya da hukukun üstünlüğünün n sağlanmas lanması gibi konular dahildir.

41 ABD: Enerji ve DışD Politika İlişkisi Sanayi devriminden bu yana, enerji ve onun arzının n güvenlig venliğini ini sağlamak, dünyadaki d tüm t güçlerin en temel hareket noktası olmuştur. Önümüzdeki on yıllarda, y zengin kömür k r ve gaz kaynakları,, kaynak çeşitliliği i açısından a önemli rol oynayacaklardır; r; ancak petrol, başlıca enerji kaynağı olma konumunu, yakın n gelecekte de sürdürecektir. recektir. Gerçek ekçi i olmalı ve görmeliyiz g ki, rüzgar, güneg neş ve nükleer, sınırls rlı alternatifler olarak kalacaklar; hidrojene dayalı bir ekonomi ise, en iyimser tahminle on yıllar y ötesindedir. tesindedir.. James R. Schlesinger, Energy and Security:

42 ABD Neleri Hedefliyor? Küreselleşme nin bazı kavramlarla süslenerek, s slenerek, yayılımının n sağlanmas lanması,, uluslar arası direncin en aza indirilmesi Entegre olmamakta direnen (!) ülkelere, lkelere, işgal dahil zorla erişim im Piyasa olarak görülen g ülkelere, yasal ve idari düzenlemelerin, tek tip ve tercüme metinlerle dayatılmas lması ve ihraç edilen sermayenin en kısa, k kesintisiz ve en karlı biçimde imde geri dönüşünün d n temini. Dünya Bankası ve IMF kanalı ile yeniden yapıland landırma!! Enerji kaynağı bakımından zengin ülkelere, tek tip Üretim Paylaşı şım m Anlaşmalar maları nın n (Production( Sharing Agreements) ) kabul ettirilmesi Enerji ihraç yollarının n kontrolü; ; yükselen y güçg üçlerin enerji nakil yollarını kontrol altına almak Dünya (enerji) ticaretinin kontrolü Petrol fiyatlarının/ n/opec in kontrolü

43 Yanıtlanmas tlanması Gereken Soru Şudur: Şablon mu, Yoksa Özgün n Model mi?? Dünya Bankası Dünya Bankası Model Yasalar: , vb

44 YİD Yİ Serbest Üretim Şirketleri İHD Mobil Al ya da Öde Satın Alma Garantileri Hazine Garantisi Tahkim Türkiye de Enerji Durumu 4628 Kullanılamayan Yerli Kaynaklar Politika ve Yönetim Hataları

45 15 Eylül l 2003, Erdal Sağlam, Milliyet satması (finansman açığıa ığı) ) ve BOTAŞ ın al ya da öde riski nedeniyle Hazine ye yüky

46 Enerji Sektöründeki Sorunların Hazine ye (yani vatandaşa) a) Yansımas ması yıllary lları arasında Hazine ye yük: y Garantili elektrik alım m sözles zleşmeleri: 70 mr $ Doğal gaz ithalatı: : 90 mr $ TETAŞ ın finansman açığıa ığı: : 19 milyar $ Doğal gaz arz fazlası nedeniyle: 14 milyar $ Toplam: 33 milyar $ Kayıp-ka kaçak ak (5 yılly llık): 5.4 milyar $ (Kaynak: Erdal Sağlam, Milliyet, Eylül l 2003) (Erdal Sağlam lam ın n dayandığı kaynak: DDK, Sayış ıştay ve

47 Yuzhny-Brody Köstence-Trieste Caspian Pipeline Consortium Novorossisk Odessa Burgaz-Vlore Burgaz-Dedeağaç Kıyıköy-Saros İstanbul Boğazı Tuapse Supsa Samsun-Ceyhan Bakü-Supsa Batum Çanakkale Bakü-Tiflis-Ceyhan Ceyhan

48 Türkiye Bir Enerji KöprK prüsü Olabilecek mi?

49 Türkiye: Boru Hattı Projeleri Bakü-Tiflis Tiflis-Ceyhan HPBH Projesi (Temmuz 2006) Boğaz by-pass Hatları Rusya Türkiye T Batı Gaz Hattı (Ukr-Moldova-Rom-Bulg) Mavi Akım m Gaz Hattı (Karadenizin altı) Türkiye-Yunanistan DGBH Projesi (İnşa a halinde) (Sonbahar 2007) Hazar Geçişli TürkmenistanT rkmenistan-türkiye-avrupa DGBH Projesi (?) Azerbaycan-Türkiye rkiye DGBH Projesi(Şah Deniz Projesi) (Temmuz 2007) Irak-Türkiye rkiye DGBH Projesi (10 milyar m3)? Mısır-Türkiye rkiye DGBH Projesi (4-6 6 milyar m3) Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya DGBH Projesi(Nabucco Projesi: milyar metreküp Mavi Akım ın İsrail e e Uzanması

50 Olumlu Coğrafya AB nin büyüyen b yen ithalat gereksinimi Türkiye nin de önemli tüketici olması Türkiye nin görece g gelişmi miş konumu BTC devrede Azerbaycan ve Gürcistan la ilişkiler Diğer Boru Hatları Olumsuz Mevcut anlaşmalar maların olumsuz koşullar ulları (re- export hakkı yok, fiyatlar yüksek, y tahkim, vb..) Yer altı gaz deposu yok (1.6 milyar m3) Rusya nın n enerji/dış politikası (Azerbaycan ve Gürcistan, G vb..) Irak, İran gibi alternatiflere yönelik y ABD politikaları Diğer

51 Hazar Boru Hatları ve Projeler

52 Bakü-Tiflis Tiflis-Ceyhan Projesi

53 Bakü-Tiflis Tiflis-Ceyhan Projesi Maksimum Kapasite: 50 mty (1 milyon v/g) Toplam Uzunluk: 1774 km Azerbaycan Kesimi: 440 km Gürcistan Kesimi: 260 km Türkiye: 1074 km Boru Çapı: : inch Toplam Pompa İstasyonu: 10 (Türkiye:4)

54 BTC Hisse Dağı ğılımı

55 Bakü-Tiflis Tiflis-Ceyhan BoruHattı İlk 16 yıl: y 55 cent/varil 35 cent/varil: BOTAŞ a (işletme, gemi kılavuzluk, k gemi yanaşma, depodan yükleme y vb. dahil) 20 cent/varil: Hazine ye (toprak kullanım) (24 yıl): y 80 cent/varil İlk 6 yılda y 250,000 varil/gün n minimum taşı şıma BOTAŞ a: 250,000 v/g X 35 c/v X 365 X 0.85 = 27 milyon $/yıl Hazine ye 18 milyon $ BOTAŞ yıllık k bakım m onarım: 40 milyon $ olabilir 6 yıldan y sonra 1 milyon varil/gün (yaptırım m yok) 6 16 yıl: y BOTAŞ a a 108 milyon $/yıl l (1 milyon v/g taşı şırsa) Hazine ye: 72 milyon $/yıl

56 Kerkük-Yumurtal Yumurtalık k (ITP) ile KıyasK Hattı biz yaptık (Körfez krizi öncesi) 82 milyon ton/yıl l taşı şımada: Deniz hizmeti: 30 milyon $/yıl Balast geliri (TÜPRA( PRAŞ a satış dahil): 20 milyon $ Türk mühendis m ve teknisyen Alımlar pazarlıkla BTC ilk yıllarda y düşük d k verimle çalışacak, masraflar neredeyse aynı kalacak ITP tarifesi: 50 milyon ton/yıl l için: i in: 60 cent/varil 60 milyon ton/yıl l için: i in: 50 cent/varil 70.9 milyon ton/yıl l için: i in: 43 cent/varil

57 Türk Boğazlar azları nı By-Pass Projeleri A- Samsun Ceyhan Samsun-Amasya Amasya- Kırıkkale-Yumurtalık k (Çal( alık,70mty) Samsun-Sivas Sivas-Yumurtalık k (Çal( alık,70mty) (6 ay süre) Samsun-Kırıkkale kkale-yumurtalık k (Ekinciler, 40 mty) Samsun-Sivas Sivas-Yumurtalık k (Ekinciler, 50mty) B- Kıyıköy Saros Kıyıköy-Keşan-İbrikbaba (Thrace Development,, 70 mt) Kıyıköy-Keşan-İbrikbaba (Anadolu İnşaat, 60 mty) Saray-Ambarl Ambarlı-Saros (Tunoil,, 70 mty)

58 Türk Boğazlar azları nı By-Pass Projeleri

59 NABUCCO (Gaz) Boru Hattı milyar metre küp 3300 kilometre 2008 de başlayıp, 2011 de bitmesi planlanıyor 5.8 milyar $ = 4.6 milyar euro OMV (Avusturya) MOL (Macaristan) Transgaz (Romanya) Bulgargaz (bulgaristan) BOTAŞ (Türkiye)

60 Avrupa ve Türkiye T Çevresindeki Gaz Kaynakları

61 NABUCCO İçin Öngörülen Kaynaklar

62 Türkiye-Yunanistan Gaz Hattı

63 Sir Edward Grey, İngiltere DışD ışişleri Bakanı 27 Mart 1911 Temel hedefimizi daima hatırda tutmamızın önemli olduğuna inanıyorum; bu da, Basra Körfezi ndeki ve onu tamamlar nitelikteki Mezopotamya daki İngiliz çıkarlarını korumaktır.

64 Sadrazam Mahmut Şevket Paşa, a, 11 Mart 1913 Kuveyt ve Katar gibi çölden ibaret iki kaza yüzünden İngiltere ile ihtilaf çıkaramayız. Bu ehemmiyetsiz topraklardan ne gibi faydamız olabilir? Kuveyt ve Katar ı İngiltere ye bırakmaya ve zengin Irak vilayetimizle uğraşmaya karar verdim.

65 Arthur J. BALFOUR, İngiltere DışD ışişleri Bakanı 13 Ağustos A 1918 ne Başkan Wilson ne de bir başkası, Dicle ve Fırat ın çevresindeki geniş toprakları Osmanlılar ın denetimine bırakmak isteyecektir. Bu durumda sormak isterim: Mezopotamya daki Küçük Zap Suyu na kadar veya yeterli derecede zengin su kaynaklarını denetim altına alacak şekilde, ordularımızla ilerlememizin büyük yararı yok mudur? Bunu başardığımızda, petrol yataklarının büyük çoğunluğu da elimize geçmiş olacaktır.

66 İngiltere nin nin Türkiye T BüyükelB kelçilik MüsteM steşarı Hohler in Londra ya 21 Temmuz 1919 tarihli mesajından:.. Şimdi Mezopotamya bizim olduğuna una göre, g ona (Binbaşı Noel) bir Kürt K devleti kurdurup, kuzey dağlar larını öylece koruyabiliriz. Binbaşı Noel bir Kürt K Lawrence dır... Majesteleri nin HükümetiH meti nin amacı Türkleri elden geldiğince ince zayıflatmak olduğuna una göre, g Kürtleri bu şekilde harekete geçirmek fena bir plan değildir... Kürt K sorununa verdiğimiz imiz önem, Mezopotamya ile ilgilidir. Kürtlerin K ve Ermenilerin durumları, beni hiç ilgilendirmez. Kaynak: Kürt-İslam Ayaklanması ,, Uğur U Mumcu, Tekin Yayınevi, nevi, 1991, sayfa: 15, 24

67 Amiral BRİSTOL, 20 Şubat 1920 Şimdi Kürdistan ın ünlü petrol yatakları nedeniyle yabancı entrikaları başladığı için kuşkusuz ciddi sorunlar çıkabilir. İngilizler her halde Kürdistan ı denetim altına alabilmek için, Kürtleri Türkler e karşı kullanmak isteyeceklerdir..

68 İngiliz Kabine Toplantısı Zaptı, 5 Ekim 1922 Türklerle sorun başladığında, Araplar la dost olacaksın...

69 İsmet Paşa-Curzon Curzon-ChildChild üçlü görüşmesini Londra ya rapor eden Lord Curzon un un mesajı 15 Ocak 1923 Kapitülasyonlar üzerinde, İsmet ve Child ile, bir buçuk saat süren görüşmeden yeni döndüm.... Hatta İsmet e izleyebilecekleri olası yaklaşımlar konusunda önerilerde bulundum. Aksi halde, anlaşmaya kendi istediğimiz hükümleri koyup, onlara sarılmak ve kabul edilip edilmediğini beklemekten başka seçeneğimiz kalmayacağını söyledim. Ancak böyle bir durumda Child ile birlikte, Türkiye nin ekonomik onarımı için, ne bir dolar ne de bir şilin gelemeyeceğini hatırlattım.

70 Türklerin iyi niyetine ve samimiyetine güvenmemiz yolunda İsmet in tekrarladığı ricalarından sonra kendisini, ne kadarını yutabileceklerini, arkadaşlar ları ile birlikte kararlaştırmak rmak üzere, hazmı zor ilacımızla baş başa a bırakarak b ayrıld ldık. Az gelişmi miş bir çocuğun un zekası ile bir katırın n katı inatçılığı ığını birleştirmi tirmiş görünen bu anlaşı şılması imkansız z insanlardan, giderek tek şansımız z olarak görünen, g onların n son dakikada bir karar verebilmeleri olasılığı ığı dışında fazlaca bir beklentim yok.

Gaz rezervleri kimin elinde?

Gaz rezervleri kimin elinde? Gaz rezervleri kimin elinde? Diğer % 28.8 Rusya % 23.4 43.3 trilyon metre küp OECD % 9 İran % 16.0 Dış yatırımları sınırlayan O. Doğu ülkeleri % 9 Katar % 13.8 Rusya gaz üretimi: 601 milyar metre küp/yıl

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

Türkiye de Petrol Var mı?

Türkiye de Petrol Var mı? Promete Necdet Pamir Türkiye de Petrol Var mı? Türkiye, tükettiği birincil enerjinin % 30 unu petrolle karşılarken, petrol gereksiniminin % 93 ünü ithal etmektedir. Doğal gaz için bu oranlar, % 31 ve ithalatta

Detaylı

değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir

değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir Yalnız z ufku görmek g kafi değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir 1 Günümüz bilgi çağıdır. Bilgisiz mücadele mümkün değildir. 2 Türkiye nin Jeopolitiği ; Yani Yerinin Önemi, Gücünü, Hedeflerini

Detaylı

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri ĠSTANBUL ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ 10 Mayıs 2010 Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri Osman Z. Göksel BOTAġ BTC Proje Direktörü Nabucco

Detaylı

PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Dosya PETROL BORU HATLARININ ÇUKUROVA'YA KATKILARI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Hüseyin ERKUL Yrd. Doç. Dr., İnönü Üniversitesi İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Bölümü herkul@inonu.edu.tr Yeliz AKTAŞ POLAT Arş. Gör., İnönü

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Uluslar arası İlişkiler Bölümü

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. Uluslar arası İlişkiler Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Avrasya da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 Avrasya Ekonomik

Detaylı

TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ

TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ Dr. Tuğrul BAYKENT Baykent Bilgisayar & Danışmanlık TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ Düzenleyen: Dr.Tuğrul BAYKENT w.ekitapozeti.com 1 1. TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK KONUMU VE ÖNEMİ 2. TÜRKİYE YE YÖNELİK TEHDİTLER

Detaylı

Dünya Petrol Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye ye Yansımaları

Dünya Petrol Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye ye Yansımaları Dünya Petrol Sektöründeki Gelişmeler ve Türkiye ye Yansımaları TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ Necdet Pamir ASAM Genel Koordinatörü, Petrol Mühendisi 27 Kasım 2006, İstanbul Necdet Pamir 1 Dünya Birincil Enerji

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE

PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE WEC- TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE Tebliğ Sahipleri: Y.Müh.Tuğrul ERKİN Semih DURAN Bosphorus Gas Corparation A.Ş 1 Doğalgaz 2.Dünya Savaşından sonra

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nurel KILIÇ Türkiye de tüketilen birincil enerjinin % 39 u petrol, % 27 si kömür, % 21 i doğal gaz ve % 13 ü büyük oranda hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklardan

Detaylı

Dünya Enerji Politikaları. Necdet PAMİR 23 Şubat 2011 MMO

Dünya Enerji Politikaları. Necdet PAMİR 23 Şubat 2011 MMO 3 bölümün b n 1.si Dünya Enerji Politikaları ve TürkiyeT Necdet PAMİR 23 Şubat 2011 MMO Dünya Enerji Politikaları ve TürkiyeT Necdet PAMİR 23 Şubat 2011 MMO Enerji, bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişim

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Dünyanın Enerji Kaynakları Konusunda En Zengin Ülkeleri A1 Capital Yorumu Coğrafya ve tarih kitaplarında ülkemiz için jeopolitik öneme sahip kilit ve kritik

Detaylı

Türkyılmaz, O. (2007). "Dünya'da ve Türkiye'de Enerji Sektörünün Durumu." Mühendis ve Makina 48(569): s.

Türkyılmaz, O. (2007). Dünya'da ve Türkiye'de Enerji Sektörünün Durumu. Mühendis ve Makina 48(569): s. Türkyılmaz, O. (2007). "Dünya'da ve Türkiye'de Enerji Sektörünün Durumu." Mühendis ve Makina 48(569): 69-77 s. değerlendirme Bölgelerarası Petrol Ana Ticaret Yolları AVRUPA ÇİN, JAPONYA, HİNDİSTAN Enerji

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. DÜNYA TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI 10-11 NİSAN 2009 Boğazdan Körfeze Fırsatlar 1 SUNUM PLANI KÖRFEZ BÖLGE PROFİLİ KÖRFEZ ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLER SONUÇ VE ÖNERİLER 2 Bölge Profili

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ 2012 AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ 1. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER TÜRKİYE BİRİNCİL ENERJİ TALEBİ Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 61% Son 13 yılda: Politik istikrar 77 124 İsikrarlı ekonomik büyüme İyileşen

Detaylı

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki Nüfus artışı, kentsel gelişim ve sanayileşme ile birlikte dünyada enerji tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Dünya nüfusunun 2040 yılına geldiğimizde 1,6 milyarlık bir artış ile 9 milyar seviyesine ulaşması

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Dünya Enerji Görünümü 2012 Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Genel Durum Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor Bazı ülkelerde petrol ve doğalgaz üretimi

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılında % 7,3 oranında bir artışla kapanmış ve 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2015 yılında ise halı ihracatımız bir önceki yıla kıyasla

Detaylı

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Oğuzhan KAYA TKHK Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı khk.kaynakgelistirme@saglik.gov.tr www.tkhk.gov.tr Slayt1/28 Bakanlığımızın 2013-2017

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ TÜRK TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ TÜRK MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ SEKTÖRÜ YILLAR PROJE SAYISI PROJE BEDELİ ($) KÜMÜLATİF PROJE BEDELİ ($) ORTALAMA PROJE BEDELİ ($) 2002 ve Öncesi 2.425 49.709.990.160

Detaylı

CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ

CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ CEYHAN DA SANAYİ KURULUŞLARI BOTAŞ AYLAR İTİBARIYLA TAŞINAN HAM PETROL MİKTARLARI (BİN VARİL) "Son 12 Ay" YIL AY IRAK- TÜRKİYE CEYHAN- KIRIKKALE BATMAN- DÖRTYOL 2011 Aralık 12.653 1.739 1.232 17.743 2011

Detaylı

SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ

SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ Türkiye milli katılım organizasyonunun, T.C. Ekonomi Bakanlığı'na izin başvurusu yapılmış olup, Türkel

Detaylı

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi Sektörün genel özellikleri Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı Ürünler dünyada ortalama

Detaylı

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Engin Erkiner: Orta Asya ve Kafkasya daki doğal gazı Avrupa ülkelerine taşıması beklenen Nabucco boru hattı projesiyle ilgili imzalar törenle atıldı.

Engin Erkiner: Orta Asya ve Kafkasya daki doğal gazı Avrupa ülkelerine taşıması beklenen Nabucco boru hattı projesiyle ilgili imzalar törenle atıldı. Engin Erkiner: Orta Asya ve Kafkasya daki doğal gazı Avrupa ülkelerine taşıması beklenen Nabucco boru hattı projesiyle ilgili imzalar törenle atıldı. Planlanan, Türkmenistan dan başlayan Hazar Denizi nin

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ

İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ HAZAR STRATEJI ENSTITÜSÜ ENERJI VE EKONOMI ARAŞTIRMALARI MERKEZI EMİN AKHUNDZADA SERAY ÖZKAN ARALIK 2014 Azerbaycan Enerji Görünümü 1İran Enerji Görünümü www.hazar.org HASEN Enerji

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

BLOG ADRESİ :

BLOG ADRESİ : BLOG ADRESİ : http://ozel-buro.tumblr.com ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBUNA AİT TUMBLR BLOGUNDA HALEN İŞLENEN VE İLERİDE İŞLENECEK OLAN KONULAR AŞAĞIDA GAYET AÇIK VE BİR ŞEKİLDE YER ALMAKTADIR. MAKALE VE ARAŞTIRMA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ekiim 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

OCAK-EKİM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

OCAK-EKİM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ 17.11.2017 OCAK-EKİM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Ekim toplamına bakıldığında 2016 yılında 971.086

Detaylı

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu

1. ABD Silahlı Kuvvetleri dünyanın en güçlü ordusu 2016 yılında 126 ülkenin ordusu değerlendirilmiş ve dünyanın en güçlü orduları sıralaması yapılmıştır. Ülkenin sahip olduğu silahlı gücün yanında nüfusu, savaşabilecek ve askerlik çağına gelen insan sayısı,

Detaylı

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 15,5 Milyar Dolar İle Tüm Zamanların En Yüksek Kasım Ayı İhracatı Kasım ayı ihracat verilerine göre kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

2011 YILI OCAK- MART DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2011 YILI OCAK- MART DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2011 YILI OCAK- MART DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı yılını % 18,4 oranında artışla kapanmış ve 1 milyar 286 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2011 yılına da

Detaylı

OCAK-KASIM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

OCAK-KASIM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ 20.12.2017 OCAK-KASIM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Kasım toplamına bakıldığında 2016 yılında 1.085.426

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 Antalya Serbest Bölgesi 152 0 246 233 Antalya Serbest Bölgesi 5.610 0 20.211 18.934 TOPLAM 5.762 0 20.457 19.167

Detaylı

42. İzmir ayakkabı ve çanta fuarı. 42 nd İzmir footwear and bags fair. Fuar Sonuç Raporu ekim october 2017

42. İzmir ayakkabı ve çanta fuarı. 42 nd İzmir footwear and bags fair. Fuar Sonuç Raporu ekim october 2017 42. İzmir ayakkabı ve çanta fuarı 42 nd İzmir footwear and bags fair Fuar Sonuç Raporu 17-20 ekim october 2017 SHOEXPO nun Size Sundukları B2B Eşleştirme Programı Hosted Buyer Programı kapsamında gerçekleştirilen

Detaylı

EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

5.5. BORU HATLARI 5.5-1

5.5. BORU HATLARI 5.5-1 5.5. BORU HATLARI Türkiye coğrafi ve jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Ülkemiz, dünyanın en büyük ham petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 28 Nisan 2014 MALEZYA-TÜRKİYE STA VE VİZE ANLAŞMASI MALEZYA-TÜRKİYE İHRACAT KOMPOZİSYONU TÜRKİYE İHRACATI (2013) % MALEZYA İTHALATI (2013) 1 Motorlu

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

TÜRK İNŞAAT SANAYİSİNİN KÜRESEL REKABET GÜCÜ

TÜRK İNŞAAT SANAYİSİNİN KÜRESEL REKABET GÜCÜ TÜRK İNŞAAT SANAYİSİNİN KÜRESEL REKABET GÜCÜ Hayrettin YÜCEL İGEME Genel Sekreter Yrd. V. T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İHRACATI GELİŞTİRME ETÜD MERKEZİ 1 Sıfır Sorun, Sınırsız Ticaret 2 Büyük

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ 14.09.2017 OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ Türk Karayolu Taşımacılarının Gittiği Ülkelerin Tümü Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Ağustos

Detaylı

OCAK-EYLÜL 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

OCAK-EYLÜL 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ 12.10.2017 OCAK-EYLÜL 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Eylül toplamına bakıldığında 2016 yılında 849.247

Detaylı

İSLAMİ FİNANS YOLUYLA FİNANSAL İÇERMENİN GELİŞTİRİLMESİ

İSLAMİ FİNANS YOLUYLA FİNANSAL İÇERMENİN GELİŞTİRİLMESİ İSLAMİ FİNANS YOLUYLA FİNANSAL İÇERMENİN GELİŞTİRİLMESİ ZAMIR IQBAL DÜNYA BANKASI İSLAMİ FİNANSIN GELİŞTİRİLMESİ KÜRESEL MERKEZİ TÜRKİYE FİNANSAL İÇERME KONFERANSI (3 HAZİRAN 2014, İSTANBUL) Finansal Sistemler

Detaylı

DOLARLIK MAL VE HİZMET H ÜRETEN ÜLKE TARAFINDAN DOLARLIK KREDİ HACMİ SORUN YARATIYOR

DOLARLIK MAL VE HİZMET H ÜRETEN ÜLKE TARAFINDAN DOLARLIK KREDİ HACMİ SORUN YARATIYOR KÜRESEL KRİZİN N ANATOMİSİ MORTGAGE KRİZİ VE HEDGE FONLAR KRİZİ TÜREV ÜRÜNLER PİYASASINDA KIRILMA 64 TRİLYON DOLARLIK DÜNYA D EKONOMİSİNDE, NDE, 18 TRİLYON DOLARLIK MAL VE HİZMET H ONU ÜRETEN ÜLKE TARAFINDAN

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 05/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

TMMOB Maden Mühendisleri Odası

TMMOB Maden Mühendisleri Odası TÜRKİYE ENERJİ POLİTİKALARI İÇERİSİNDE KÖMÜRÜN K ÖNEMİ TMMOB Maden Mühendisleri Odası ENERJİNİN ÖNEMİ Sanayinin temel girdilerinden olan enerji, ulusların kalkınmalarında ve refaha ulaşmalarında büyük

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk

Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk Tarih: 13.01.2013 Sayı: 2013/01 (RAPOR 13 OCAK PAZAR GÜNÜNE AMBARGOLUDUR) Türkiye Enerji İstatistikleri ve Vizyon Raporu na göre; Enerjide yüksek ithalat ekonomiye büyük risk İstanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1.ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.2.ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Niisan 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 MART İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

AĞUSTOS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

AĞUSTOS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU AĞUSTOS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 3 216 Ekim- 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Ekim ayında, 215 yılının aynı ayına göre %3 azalarak 12 milyar 841 milyon dolar gerçekleşirken, ithalat ise %,5 artarak 17 milyar

Detaylı

Türkiye nin. Enerji Profili 1/70

Türkiye nin. Enerji Profili 1/70 Türkiye nin ve DünyaD nya nın Enerji Profili 1/70 Sunumdaki grafik ve tabloların n büyük b k kısmk smı TMMOB Makine Mühendisleri M Odası Enerji Çalışma Grubu Başkan kanı Sn. Oğuz O TÜRKYILMAZ T tarafından

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011

İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 GELECEK İSLAM ÜLKELERİNDE NÜFUS ÖNGÖRÜLERİ 2050 ARALIK 2011 SARIKONAKLAR İŞ TÜRKĠYE MERKEZİ C. BLOK ĠÇĠN D.16 BÜYÜME AKATLAR İSTANBUL-TÜRKİYE ÖNGÖRÜLERĠ 02123528795-02123528796 2025 www.turksae.com Nüfus,

Detaylı

Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1

Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1 Ocak 2015 HALI SEKTÖRÜ 2014 Ocak Aralık Dönemi İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 01/2015 Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2014 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2009 OCAK - ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2009 OCAK - ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2009 OCAK - ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2010 Ocak- Şubat İki Aylık Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatı 2010 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye

Detaylı

ÖZET. İhracat. İthalat. 2015 yılı Ocak- Şubat Döneminde 2014 yılı Ocak-Şubat Dönemine Göre:

ÖZET. İhracat. İthalat. 2015 yılı Ocak- Şubat Döneminde 2014 yılı Ocak-Şubat Dönemine Göre: ÖZET İthalat 2015 yılı Ocak-Şubat Döneminde 2014 yılı Ocak-Şubat Dönemine Göre: Ham petrol ithalatı %28,11 artarak 3.293.230 ton olarak gerçekleşmiştir. Motorin (biodizel ihtiva eden motorin hariç) ithalatı

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ SUNUM PLANI Hizmet Sektörünün Desteklenmesi Vizyonu Dünya da ve Türkiye de Sağlık Turizmi Film, Bilişim ve Eğitim Sektörlerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 1.1. Dünya da Enerji...1 1.1.1. Dünya Birincil Enerji Arzındaki Gelişmeler ve Senaryolar...1 1.2. Türkiye de Enerji...4 1.2.1. Türkiye Toplam Birincil Enerji

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2011 OCAK - ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2011 OCAK - ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2011 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ocak 2012 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2011 OCAK - ARALIK İHRACAT

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı