OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA"

Transkript

1 BETON

2 OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜD Olumsuz hava koşullar ulları,, beton dökümüd sırasında, sağanak anak halinde yağış ğış, şiddetli rüzgar, r aşırı soğuk ve don, aşıa şırı sıcaklık k yükselmesinin y bulunduğu u süredeki s hava durumudur. Aşırı soğuk hava, beton dökümüd sırasında ortalama sıcakls caklığın ard arda üç gün n süreyle s +5 oc nin altına düştüğüd süredeki hava durumudur. Aşırı sıcak hava, beton dökümüd sırasında ortalama sıcakls caklığın ard arda üç gün n süreyle s +30 oc nin üstünde bulunduğu u süredeki s hava durumudur.

3 Soğuk Havalarda Beton Yapımı,, DökümüD ve Bakımı Sonbaharda en düşük d k günlg nlük k sıcakls caklığın n 0 o C nin altına indiği i ilk don gününden g nden sonra ortalama sıcakls caklığın ard arda bir günden g fazla süre s ile +5 o C nin altına düşmesi d halinde beton yerleştirildikten sonra en az 24 saat dona karşı korunmalıdır. r. 1. Betonun genç yaşta donma ve çözülmesi önlenmelidir. Yeni dökülen d betonda, çimentonun hidratasyonunda su kullanıld ldığından, priz ve sertleşme ilerledikçe e hidrat suyu olarak bağlanmam lanmamış serbest su miktarı azalır. Bu nedenle, betonun yaklaşı şık k olarak 40 kg/cm2 lik bir basınç mukavemetine erişmesi halinde, su miktarı da don sebebi ile bir zarar meydana getirebilecek seviyenin altına inmiş olur. Đyi hazırlanm rlanmış bir beton +10 oc sıcaklıkta, kta, bu mukavemet değerine erine 3 günde g erişir. ir.

4 Soğuk Havalarda Beton Yapımı,, DökümüD ve Bakımı 2. Hidratasyon ısısı yüksek çimento kullanılmal lmalıdır. 3. Çimento hariç,, malzeme ısıtılabilir. 4. Don beklenen havada beton dökülmemelid 5. Yüksek çimento dozu düşük d k S/Ç oranı tercih edilmelidir. 6. Dökümü yapılacak yer ile dökülen d beton arası sıcaklık k farkı olmamalıdır.

5 Sıcak Havalarda Beton Yapımı,, DökümüD ve Bakımı sıcaklığının n yükselmesi, y hidratasyonun fazla hızlanmasına, na, betonun karışı ışım m suyu ihtiyacının artmasına, mukavemetin azalmasına ve buharlaşman manın n artması sonucu ile de daha büyük b hacim değişikliklerine ikliklerine sebep olduğundan undan bu olaylar ile bunların çeşitli sakıncal ncalı sonuçlar ları alınacak uygun tedbirlerle önlenmelidir. Sıcak havada beton dökümüd için, in, beton dökülmeden önce, dökümüd sırasında ve beton döküldükten sonra yapılmas lması gerekenler olmak üzere bir sınıflands flandırmaya gidilebilir.

6 Beton Dökülmeden D Önce Yapılmas lması Gerekenler : Agrega : Agrega sıcakls caklığının n düşürülmesi d konusunda çeşitli yollar uygulanabilir. MümkM mkün olduğu u taktirde agreganın n doğrudan güneg neş ışınlar nlarından ndan korunarak, fazla ısınması önlenmelidir. Beton karışı ışımının n hazırlanmas rlanmasından ndan evvel agrega yığıy ığınlarının ıslatılması yolu ile de bu soğutma sağlanabilir. Özellikle havanın n nispi neminin düşük d k olduğu u hallerde bu metot daha etkilidir. Ancak, ıslatma sırass rasında ayrış ışmaya sebep olabilecek yüksek y basınçlı su kullanılmamal lmamalı ve her küme üniform bir şekilde ıslatılmalıdır. Đri agreganın ısıyı fazla tutmaması nedeniyle kullanılmadan lmadan hemen önce ıslatılması yeterlidir.

7 Beton Dökülmeden D Önce Yapılmas lması Gerekenler : Karışı ışım m Suyu : Karışı ışım m sıcakls caklığı üzerine en fazla etkiyi karışı ışım m suyu sıcakls caklığı yaptığı ığından yapım yerinde bu husus özellikle göz g önünde nde bulundurulmalı ve tedbirler buna göre g alınmal nmalıdır. Şantiyede karışı ışım m suyunun geçti tiği boru şebekesi ile suyun depolandığı tankların n toprağa a gömülmesi, g yalıtılmas lması ve açıkta a olanların n beyaza boyanması gibi tedbirler ile karışı ışım m suyunun ısınması önlenmeli ve serin tutulmalıdır. Gerekirse, karışı ışım m suyuna parçalanm alanmış buz katılmal lmalıdır.

8 Beton Dökülmeden D Önce Yapılmas lması Gerekenler : Çimento : Đşletmeden elde edilen çimento genellikle sıcakts caktır. Ancak yeterince stokta beklerse ve taşı şıma esnasında nda çimento bu yüksek sıcakls caklıktan ktan kurtulur. Bu nedenle çimento sıcakls caklığının n karışı ışım m sıcakls caklığı üzerine etkisi az olur. Fakat bir tedbir olarak çimento sıcakls caklığı sınırlandırılmalı ve en çok 75 o C olmalıdır.

9 Beton Dökülmeden D Önce Yapılmas lması Gerekenler : Kimyasal Katkı Maddeleri : Sıcak havalarda beton dökümünde, sertleşmeyi geciktirecek ve karışı ışım m suyu isteğini ini azaltacak katkı maddeleri kullanılmal lmalıdır. Çimento hidratasyonunun hızı,, sıcakls caklığın n yükseliy kselişine ine paralel olarak artar. Bu nedenle betonun karışı ışım m anı ile dökümüd ve yerleştirilmesi arasında yeterli bir zaman aralığı ığının bırakılması gerekir. Bu amaçla çimento hidratasyonunu geciktirici katkı maddelerinden yararlanılabilir. labilir. Bazı katkı maddeleri sıcakls caklığın n hızlandh zlandırıcı etkisini giderdikleri gibi, betonun karışı ışım m suyu ihtiyacını da azaltırlar. Bu gibi katkılar, beton mukavemetinin gelişmesine zararlı olmadıklar kları taktirde kullanılabilirler. labilirler. Mevcut şartlarda yapılm lmış deneylerin olumlu sonuçlar ları olmadan hiçbir katkı maddesi kullanılmamal lmamalıdır. Kullanıld ldıkları taktirde TS3452 ye (Beton Kimyasal Katkı Maddeleri-Priz Süresini S Ayarlayan ve Karışı ışım m Suyunu Azaltan) uygun olan katkı maddeleri seçilmelidir.

10 Beton döküldd ldükten sonra yapılmas lması gerekenler Karış ıştırma ve yerleştirme işlemi i arasında geçen en süre olabildiği i kadar kısaltk saltılmalıdır. Beton sıcakls caklığını kontrol etme işlemi i yanında nda sıcak s havalarda yerleştirme kolaylıklar kları sağlanmal lanmalı ve sıcaklığı düşük k tutacak tedbirler alınmal nmalıdır. Betonyerler, oluklar, döküm d m bantları ve kalıplar pların güneş ışınlar nları altında olmamaları sağlanmal lanmalıdır. Bu donanımlar boyanacaksa beyaz boya ile boyanmaları tercih edilmelidir. Beton yerleştirilmeden önce kalıplar, teçhizat, alt yapı ve bunun yanında nda beton dökülen d alanın n etrafı iyice ıslatılmalı,, bu şekilde çevre sıcakls caklığının düşmesi, nispi nem miktarının n artması sağlanmal lanmalıdır.

11 Beton döküldd ldükten sonra yapılmas lması gerekenler Yerleştirme işlemi i normal hava şartlarına oranla daha çok sayıda personel tarafından yapılmal lmalı ve en kısa k zamanda tamamlanmalıdır. Yüzeyler, buharlaşma ile su kaybına karşı şı,, su geçirmez örtüler ile örtülmelidir. Sıcaklığın çok yüksek y değerlere erlere çıkması halinde beton dökümü işlemi geceleyin veya güneg neş batma sıralars ralarında yapılmal lmalıdır. Bu şekilde dökülen d beton gece ani sıcakls caklık düşmelerine karşı korunmalı ve sıcakls caklık k düşmeleri d dökümden önce iyice incelenmelidir. Çimento dozajı mümkün n olduğunca unca düşük d k tutulmalı ve hidratasyon ısısı düşük çimento kullanılmas lması yoluna gidilmelidir.

12 SERTLEŞMĐŞ BETON ÖZELLĐKLERĐ Sertleşmi miş betonda aranacak beton özellikleri: 1.dayan dayanım 2.dayan dayanıklılık 3.Büzülme & sünmes betonun dayanımı bu özelliklerin en önemlilerindendir.

13 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Betonun tüm t m mekanik özellikleri arasında en önemli ve değeri eri en büyük b k olanı basınç dayanımıdır. Betonun çekme dayanımı ise oldukça a düşük d k olup, yaklaşı şık k olarak basınç dayanımının n %10 u u mertebesindedir. Ancak, betonarme hesabında betonun çekme dayanımı dikkate alınmaz ve betonun sadece basınca çalıştığıığı kabul edilir.

14 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Betonarme yapılar, kesit içindeki i indeki basınç gerilmelerinin beton, çekme gerilmelerinin ise çelik tarafından taşı şındığı,, bu iki malzemenin ortaklaşa çalışma ilkesine göre g düzenlenir. d Basınç dayanımı betonun tüm t m olumlu nitelikleriyle paralellik gösterir. g Yüksek Y basınç dayanımına na sahip bir betonun; kompasitesi fazladır, serttir, geçirimsizdir, dışd etkilere karşı dayanıkl klıdır r ve aşınması zordur. Bu nedenle basınç dayanımını saptamak suretiyle betonun kalitesini genel olarak değerlendirmek erlendirmek mümkm mkündür.

15 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Betonun tanımlanmas mlanması ve sınıflands flandırılması basınç dayanımına na göre g yapılır. Basınç dayanımı,, TS 3068 e e göre g hazırlanan, çapı 15 cm ve yüksekliy ksekliği 30 cm olan standart silindir deney numunelerinin 28 gün g n sonunda, TS 3114 e e uygun biçimde imde denenmesiyle elde edilir. Betonun karakteristik basınç dayanımı fck,, denenecek silindirlerden elde edilecek basınç dayanımlar mlarının n bu değerden erden düşük d olma olasılığı ığı belirli bir oran (genellikle %10) olan değerdir. erdir.

16 BETONUN BASINÇ DAYANIMI

17 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Gerektiğinde inde basınç dayanımı,, küp k deneylerinden de elde edilebilir. Böyle B durumlarda, karakteristik basınç dayanımı fck, geçerlili erliliği i deneylerle kanıtlanm tlanmış katsayılarla dönüştürülür. r. Boyutları 15 cm olan küp k p için i in fck değerleri erleri aşağıa ğıdaki çizelgede verilmiştir. Boyutları 15 cm den farklı küp p numunelerinden elde edilen basınç dayanımlar mları gereken düzeltme yapılarak dikkate alınmal nmalıdır.

18 BETONUN BASINÇ DAYANIMI ve ETKĐLEYEN FAKTÖRLER TS 3068 : Beton deneyleri Deney Numuneleri Bölüm m 2 : Dayanım m Deneyleri için in Deney Numunelerinim Yapımı ve KürüK TS 3114 : Beton Deney Numunelerinin Basınç Dayanımı Tayini Betonarme yapılar ların n tasarım m ve yapım kurallarını veren TS 500 standardına na göre, g beton sınıflars fları aşağıdaki şekilde tanımlanmaktad mlanmaktadır. C16, C18, C20 ve C25 normal beton, diğerleri yüksek y dayanıml mlı beton olarak tanımlan mlanır.

19 DAYANIM SINIFLARI (TS EN 206-1)

20 Beton SınıflarS fları ve Dayanımlar mları Beton Sınıfı Karakteristik Basınç Dayanımı, f ck Eşdeğer Küp (15 cm) Basınç Dayanımı Karakteristik Eksenel Çekme Dayanımı, f ctk 28 Günlük Elastisite Modülü E c C C C C C C C C C

21 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Beton numunelerin hazırlanmas rlanması ve denenmesi işlemi şartnamelere bağlanm lanmıştır. Đyi bir şekilde yağlanan beton kalıplar plarına, taze beton, üç kademede serbest düşürülerek d doldurulur. Her kademe, ucu yuvarlatılm lmış,, 16 mm lik çelik çubuk ile 25 defa şişlenir. Kalıbın üstü tesviye edilir. Beton numunelerinin aşıa şırı sıcaktan, soğuktan ve sarsınt ntıdan etkilenmemesine dikkat edilmelidir. Bir gün g n sonra kalıptan çıkarılan numuneler, 20 oc sıcaklıktaki ktaki suyun içerisinde i kırılacağı güne kadar bekletilir. KırılacaK lacağı gün sudan çıkarılan numuneler kurulanır r ve basınç deneyine tabi tutulur.

22 BETON BASINÇ DAYANIMI

23 BASINÇ DAYANIMI Başlıksız küp numune Başlıklı silindirik numune

24 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Beton zamana bağlı şekil değişimi imi gösteren g bir malzeme olduğundan, undan, yükleme y hızıh önemlidir. Yavaş yüklenen numunelerin dayanımlar mlarının, n, hızlı yüklenen numunelerin dayanımlar mlarından daha düşük d çıktığı görülmüştür. Bu nedenle, yükleme hızında h standartlaşmaya gidilmesi gerekmektedir. Türk T şartnamelerinde bu hız h yaklaşı şık k olarak saniyede kg/cm2 olarak verilmektedir.

25 BASINÇ DAYANIMI - Başlıklar

26 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Aynı malzemelerle yapılm lmış,, aynı koşullarda saklanmış betonun değişik ik yaşlardaki basınç dayanımlar mları büyük ölçüde çimento tipine bağlıdır. Örneğin traslı çimento kullanılarak larak üretilen bir betonun 7 günlg nlük k dayanımı,, 28 günlük k dayanımının n yaklaşı şık k %65 i i kadardır. r. Buna karşı şılık, yüksek y dayanıml mlı çimento kullanılarak larak aynı agregalarla aynı koşullarda üretilen bir betonun 7 günlg nlük k dayanımı 28 günlük k dayanımının n yaklaşı şık k %80 i i kadardır. r.

27 BETONUN BASINÇ DAYANIMI Laboratuarda, standart numuneler üzerinde yapılan basınç deneylerinden elde edilen beton basınç dayanımlar mları ile şantiyedeki betonun basınç dayanımlar mlarının n eşit e olmayacağı açıktır. Yapıda; çevre, kür k r ve sıkışs ıştırma koşullar ulları farklıdır. r. Standart numuneler üzerinde yapılan deneyler daha çok beton karışı ışımının, n, üretiminin kalite kontrolüdür. r. Kuşkulu durumların n ortaya çıkması halinde yapılardaki beton kalitesinin yerinde incelenmesi gerekir. Yapılardaki beton kalitesinin kontrolü tahribatlı ve tahribatsız z olmak üzere iki yolla gerçekle ekleştirilir.

28 BETONUN BASINÇ DAYANIMI En güvenilir g deney yöntemi; y yapı elemanlarından ndan karot adı verilen silindir şeklinde numuneler çıkarıp, bunları tek eksenli basınç deneyine tabi tutmaktır. En sağlıkl klı sonuçlar ları veren bu deney yöntemine, y yapı elemanında nda tahribat yaptığı ığından ve yapımı zahmetli olduğundan undan ancak zorunluluk halinde başvurulur. Ayrıca, karot numunenin alınaca nacağı yerin belirlenmesi uzmanlık k gerektirir.

29 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Günümüzde en çok kullanılan, lan, tahribatsız z ve çabuk sonuçlar vermesi nedeniyle tercih edilen deney yöntemi y ise beton çekici (tabancası) deneyidir. Ernst Schmidt tarafından bulunan bu aygıtlar betonun yüzey y sertliği i değerinden erinden yararlanarak, basınç dayanımı değerini erini verirler. Deney sonuçlar larının n güvenilirlik g derecesi; beton tabancasının kalibrasyonu,, deney yerinin seçimi, beton yüzeyi y ile içi bünyesinin farklılığı ığı gibi bir takım m faktörlere bağlıdır. Ancak bunlar sertleşmi miş betonu tahrip etmeden, basınç dayanımı ve üniformluğu u hakkında iyi bir fikir verdiklerinden çok yararlı olabilmektedir.

30 DĐREK ÇEKME DAYANIMI

31 YARMA ÇEKME DAYANIMI Yaklaşık karakteristik çekme dayanımının 1.5 katıdır.

32 σ st = 2P πdl P: Uygulanan basınç yükü D: Örnek çapı Yarma çekme dayanımı l: Örnek uzunluğu Diğer çekme deneylerine göre g daha üniform sonuçlar verir ve gerçekle ekleştirimi basittir.

33 Eğilme DAYANIMI Eğilme dayanımı prizmatik kiriş örneğinde saptanır.

34

35 P d c I = bd3 12 M=Pl/4 b σ = M c I = (Pl/4) (d/2) bd 3 /12 = 3 2 Pl bd 2 P/2 P/2 σ = (Pl/6) (d/2) bd 3 /12 = Pl bd 2 M=Pl/6

36 BETON BASINÇ DAYANIMI BAĞINTILARI Bu bağı ğıntıların n en önemlileri aşağıa ğıda verilmiştir. Hemen hemen bütün b n bağı ğıntılarda su/çimento ilişkisi dayanımı etkileyen esas değişken olarak alınm nmıştır. Bu bağı ğıntılarda kolaylık k olması açısından; betona giren bileşenler enler çimento, su, kum, iri agrega, hava boşlu luğu u sırass rasıyla, C, S, U ve H harfleri ile simgelenecektir. Değerler erler ağıa ğırlık k cinsinden ise büyük, mutlak hacim cinsinden ise küçük üçük harfler kullanılacakt lacaktır. Bağı ğıntılarda fc betonun basınç dayanımını simgelemektedir.

37 Graf Formülü f c = f K cc G C S 2 fcc : çimentonun standart mukavemeti (PÇ 32.5 için i in fcc=32.5 N/mm2) KG : 4 10 arasında beton yaşı şından bağı ğımsız z bir katsayı. Beton yaşı şının n etkisi fcc ile dikkate alınır.

38 Bolomey Formülü f c C = K k B S+ h KB : deneysel parametre, ortalama olarak; 7 gün g n için i in 15 N/mm2, 28 gün g n için i in 19 N/mm2 alınabilir. k : arasında bir katsayı değerini erini almak yeterlidir. h: hava boşlu luğunun unun su ile dolu olduğu u varsayılır. r. Örneğin, betonda 15 dm3 boşluk varsa h=15 kg yazılır.

39 Feret Formülü f c = K F c c + s+ h 2 KF : N/mm2 arasında bir katsayı,, ortalama olarak; 7 gün g n için i in 150 N/mm2, 28 gün g n için i in 180 N/mm2 alınabilir.

40 Abrams Formülü f = c B A 1.5S/C A, B : ön n deneylerle bulunan katsayılar

41 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler 1.) Çimento ile ilgili faktörler 2.) Su miktarı 3.) Betonun kompasitesi (sıkılığı ığı) 4.) Dış etkiler - kür r koşullar ulları 5.) Deney koşullar ulları - numune şekli ve boyutları

42 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Çimento ile Đlgili Faktörler Çimento dayanımını kaybettiği i zaman betonun da dayanımı sona erer. Çünk nkü çimentonun dayanımı agrega dayanımından ndan daha düşüktd ktür. Çimento betonun dayanımını iki şekilde etkiler. a.) Çimentonun dozajı : Çimento dozajının n artması ile çimento hamurunun hacmi artar. Bu şekilde beton kesitinde herhangi bir zorlama altında, çimento hamurunda oluşan gerilmeler daha düşük d k değerlerde erlerde kalır. Bu durum betonun daha yüksek y dayanım kazanmasına na neden olur. Ancak çimento miktarının artması rötrenin artmasına neden olacağı ğından, çimento dozajı belirli bir değeri eri geçtikten sonra özellikle betonun çekme dayanımı azalmaktadır.

43 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Çimento ile Đlgili Faktörler rler :Çimento dozajı, agreganın n granülometrik bileşimi imi ile yakından ilgilidir. Eğer E agrega karışı ışımında ince taneler çoğunluktaysa, kaplanması gereken özgül l yüzey y daha fazla olacağı ğından çimento dozajı da fazla olmalıdır. Buna göre, g agreganın n en büyük b k boyutu D büyüdükçe, b D nin büyümesine bağlı olarak dozaj azalacaktır. Çimento dozajı için in önerilen en az değer er aşağıa ğıdaki şekilde hesaplanabilir. C = min D

44 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Çimento tipi : Dayanımı yüksek olan çimentolarla üretilen betonların n dayanımlar mları da yüksektir. y Ayrıca çimentoların n hidratasyon hızlarh zlarına bağlı olarak, betonların n da dayanımlar mları zamanla artar. Su Miktarı : Beton üretiminde kullanılan lan yoğurma suyunun iki işlevi i vardır. r. Bağlay layıcı maddelerin hidratasyon yapmasını sağlar. Agrega tanelerini ıslatarak, betonun işlenebilme i özelliğine ine sahip olmasını sağlar.

45 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Beton üretiminde kullanılacak lacak su optimum miktarda olmalıdır. Su miktarının n optimum değerden erden daha az olması halinde, hidratasyonun sağlıkl klı bir şekilde gelişememesi ememesi ve işlenebilirlii lenebilirliğin in azalması nedenleriyle, daha fazla olması halinde ise, betonda fazla boşluk oluşaca acağından beton mukavemeti düşecektir. d

46 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Su miktarının n beton dayanımına na etkisi Suyun en uygun değerden sapması %20 eksik %10 eksik %20 fazla %30 fazla %100 fazla Dayanımda azalma %60 %10 %30 %50 %80

47 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Hidratasyon için i in gerekli su çimento ağıa ğırlığının %14 ü kadardır. r. Hidrate çimento taneleri arasında kalacak jel suyu da hesaba katılırsa, gerekli su, ancak %25 değerine erine varmaktadır. r. Ancak bu değer er işlenebilme gereği i yüzünden y betona katılan ek su nedeniyle, su/çimento oranı nadiren %40 ın n altına düşer. Uygulamada su/çimento oranı çoğunlukla %50 ile %65 arasında alınır. Hidratasyon ve jel yapı için in gerekli suyun üstündeki fazla su beton sertleştikten tikten sonra buharlaşarak, arak, beton içinde, i inde, çoğunluğu u kılcal k olan boşluklar lukların n oluşmas masına neden olur. Bu boşluklar nedeniyle betonun basınç dayanımı düşer.

48 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler su/çimento oranının n düşmesi d ile beton dayanımı artar, bu oranın n artması ile beton dayanımı azalır. Ancak, suyun azlığı nedeniyle beton yeterince sıkıştırılamadığı taktirde, düşük d k su/çimento oranlarında nda da beton dayanımında nda düşme d görülebilir. g Vibrasyon El ile sıkıştırma Basınç Dayanımı Tam sıkışmış beton Yeterli sıkışmamış beton Su/Çimento oranı

49 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Betonun yüksek y bir basınç dayanımına na sahip olabilmesi, su/çimento oranının n kritik değerleri; erleri; yerleştirme araçlar larının n kabiliyeti, betonun kıvamk vamı, katkı maddesi eklenmesi, en büyük b k agrega tane boyutu (D) gibi çeşitli şartlara bağlıdır. D=31.5 mm için i in ve betonun yerleştirilmesinde vibratörler rler kullanılmas lması halinde, yüksek y dayanıml mlı beton elde edilmesi için i in su/çimento oranının n 0.5 ten küçük üçük olması istenir.

50 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Betonun Kompasitesi (sıkılığı ığı): Kompasitenin düşük d k olması betondaki boşluklar lukların n (bu boşluklar su ve hava ile doludur) fazla olması demektir. Boşluk oranının (porozitenin)) büyük b k olması,, betonun elastisite modülünün n ve dayanımının n düşmesine d neden olur. Ayrıca betondaki boşluklar çoğunlukla iri agrega ile çimento hamuru arasında oluşur. ur. Bu durum çimento hamuru ile agrega taneleri arasındaki aderansı azaltır r ve dayanımın n daha da düşmesine d yol açar. a ar.

51 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Dış Etkiler - Kür r Koşullar ulları: Kür koşullar ulları,, sıcakls caklık k etkisi ve rutubet olarak düşünülebilir. d SıcaklS caklık derecesinin ve rutubet oranının yüksekliği, i, hidratasyonu hızlandh zlandırması nedeniyle, betonun dayanım m kazanma hızını artırır. r.

52 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Sıcaklık k : Rutubeti yüksek y tutmak, hatta ortamı doygun rutubette tutmak kaydıyla yla sıcaklık k 60 oc nin üzerine çıkarılarak (70 oc-90 oc) ) dayanım m kazanma hızıh artırılabilir. Bu işleme; ısıl l işlem, i atmosfer basınc ncında nda buhar kürü, etüvleme gibi adlar verilmektedir. Bu yöntemlerde beton çok kısa k sürede s (1-2 2 gün) g istenen dayanıma ulaşı şır. Prefabrike beton yapı elemanlarının üretiminde bu yöntemlerden y yararlanılır. r.

53 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Rutubet : Bağı ğıl l nem %50 nin altına düştüğünde d betondaki su buharlaşmaya başlar. Bu durumda hidratasyon için i in gerekli su kalmayabilir. Özellikle taze betonlarda hidratasyonun gelişimi imi çok hızlh zlı olduğundan undan su kaybı daha önem taşı şır. Buharlaşman manın n fazlalığı ığı,, erken rötreyi (plastik rötre) önemli ölçüde artırır r ve çatlaklı bir yapının oluşmas masına neden olur. Yetersiz hidratasyon yapmış ve çatlak bir betonun mekanik özellikleri de zayıf f olur. Bu nedenlerle standartlar, rutubet ve sıcakls caklık k faktörlerini dikkate alarak, numune örneklerinin deney gününe g ne kadar 20 oc sıcaklıkta, kta, su içinde i inde saklanmasını öngörmüştür. r.

54 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Deney Koşullar ulları - Numune Şekli ve Boyutları Numune şekli ve boyutları basınç dayanımlar mlarını önemli şekilde etkilemektedir. Daha güvenilir g sonuçlar vermesi nedeniyle silindir numunelerin kullanımı tercih edilmektedir. Standart küp k p (kenar uzunluğu u 20 cm) ile standart silindir (15 cm çapında, 30 cm yüksekliy ksekliğinde) inde) dayanımlar mları arasındaki ilişkiyi kurabilmek amacıyla yapılan çalışmalar sonucu, aynı karışı ışımdan hazırlanm rlanmış numunelerin silindir dayanımlar mlarının, n, küp k dayanımlar mlarının n yaklaşı şık k %80-%85 %85 i i kadar olduğu saptanmış ıştır. Ancak, yüksek y kaliteli betonlar için i in bu oran %90-%95 %95 mertebesindedir.

55 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Değişik ik şekil ve boyuttaki numunelerin basınç dayanımlar mlarının n standart 20 cm kenar uzunluklu küp k şeklindeki deney numunesine göre değişimi imi ve silindir numuneler için i in narinlik (yükseklik/ kseklik/çap) etkisinin basınç dayanımına na etkisi aşağıa ğıdaki çizelgede verilmiştir. Çizelgede, silindirler için, i in, Amerikan (ASTM) ve Đngiliz (BS) standartlarında verilen dayanım m düzeltme d katsayılar ları görülmektedir. Teknik literatüre re ve ASTM standardına na göre g silindir numuneler için i in yükseklik/ y kseklik/çap oranının 0.95 e e düşmesi d halinde deney yapılamaz.

56 Boyut ve Şekil Etkisi Basınç Dayanımı Đlişkisi Boyut Etkisi Küp kenarı (cm) Bağıl dayanım(%) Şekil plak küp Prizma Şekil Etkisi Narinlik(h/a) Bağıl dayanım(%)

57 Narinlik Etkisi Basınç Dayanımı Đlişkisi h/d Dayanım Düzeltme Katsayısı ASTM C42-68 e göre BS e göre Silindir Narinlik Etkisi

58 Beton bileşimi imi ve dayanımı arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörler Boyutun dayanıma etkisi, büyük b k numunelerde çatlak ve benzeri kusurların n daha fazla olma olasılığı ığıdır. Şeklin dayanıma etkisi ise, narin numunelerin yanal şekil değiştirmesinin daha kolay olması sonucudur. Kurallarına uygun olarak yapılm lmış bir tek eksenli basınç deneyinde beton, kuvvet yönünde y nde gelişen en düşey d çatlakların n oluşmas ması sonucu kırılır. k r. Pres tablası ile numune arasındaki sürtünme yanal genişlemeyi engeller, basık numunelerde bu engelleme daha çok olduğundan undan dayanım m daha yüksek y çıkar.

59 BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI Beton karışı ışım m hesabı,, istenen kıvam, k işlenebilme, i dayanım, dayanıkl klılık, k, hacim sabitliği i ve diğer aranan özelliklere sahip en ekonomik betonu elde edebilmek amacıyla gerekli agrega, çimento, su, hava ve gerektiğinde inde katkı maddesi miktarlarını tespit edebilmek için i in yapılan hesaptır. 1 m3 betonu oluşturacak çimento, agrega ve su miktarının n doğru olarak saptanması gerekir. Beton, işlenebilme özelliğini ini yerine getirmek koşuluyla, agrega çapını mümkün n olan en büyük b k değerde erde alarak, en fazla miktarda iri agrega ve en az miktarda ince agrega kullanarak kompasitesi yüksek olacak şekilde üretilmelidir.

60 BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI Beton karışı ışımının n saptanmasında nda iki aşama a ama vardır. r. Birinci aşamada a amada beton bileşimlerinin imlerinin miktarları teorik yollardan veya tablolardan yararlanarak hesaplanır. Đkinci aşamada, a amada, saptanan değerlerle erlerle örnek betonlar üretilir. Taze betonun işlenebilirlii lenebilirliği, i, sertleşmi miş betonun istenen dayanımı sağlay layıp sağlamad lamadığı kontrol edilir. Đstenen sonuç elde edilmemişse gerekli düzeltmeler d yapılır ve üretim için i in kesin değerler erler bulunur.

61 Slamp seçimi

62 KARIŞIM IM TASARIMINDA ĐŞLEMLER 2. Maksimum agrega seçimi Kalıbın en küçük boyutunun 1/5 i Döşeme derinliğinin 1/3 ü Donatı arası mesafenin ¾ i Dmax < 40mm

63 Su hava miktarı

64 Su hava miktarı

65 Su çimento oranı seçimi

66 Su çimento oranı seçimi

67 BETON KARIŞIM IM HESABI 5. Su miktarı bellidir.seçilen ilen su/çimento oranına na göre g çimento miktarı bulunur. 6. Kaba agrega miktarı

68 BETON KARIŞIM IM HESABI 7. Hava çimento, su, kaba agrega bilinmektedir. Đnce agreganın n hesabı yapılmal lmalıdır.

69 BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI Beton karışı ışımının n saptanmasında nda iki aşama a ama vardır. r. Birinci aşamada a amada beton bileşimlerinin imlerinin miktarları teorik yollardan veya tablolardan yararlanarak hesaplanır. Đkinci aşamada, a amada, saptanan değerlerle erlerle örnek betonlar üretilir. Taze betonun işlenebilirlii lenebilirliği, i, sertleşmi miş betonun istenen dayanımı sağlay layıp sağlamad lamadığı kontrol edilir. Đstenen sonuç elde edilmemişse gerekli düzeltmeler d yapılır ve üretim için i in kesin değerler erler bulunur.

70 Örnek: Slump mm D max 25 mm f c,28 = 25 MPa Çimento birim ağıa ğırlığı = 3.15 Hava katkısız z beton Suya doygun birim ağırlık Su emme Toplam nem miktarı Kuru doygun birim ağırlık Đncelik modülü Kaba agrega % 2.0% 1600 kg/m 3 Đnce % 5.0% 2.6

71 1. Verilen Slump mm dir 2. D max 25 mm dir 3. Su ve hava miktarı Slump ve D max su=193 kg/m 3 Hava 1.5%

72 4. Su/ çimento oranı su / çimento=0.61

73 5. Çimento miktarı su = 193 kg/m 3 ve su/çimento=0.61 çimento=193 / 0.61 = 316 kg/m 3

74 6. Kaba agrega miktarı (hacimce) D max ve incelik modülü V K.A =0.69 m 3 Kuru W K.A. = 1600*0.69 = 1104 kg/m 3 Suya doygun W K.A. = 1104*( ) = 1110 kg/m 3

75 7. Đnce agrega ve diğer bileşenlerin enlerin hacimce miktarı. V su = *1000 V çimento = *1000 V k.agg. = *1000 = m3 = m3 = m3 V hava = m 3 (1.5%*1) V = M Sp.Gr.*ρ w ΣV = m 3 V i.agg = = m 3 W i.agg = 0.278*2.62*1000 = 728 kg/m 3

76 Hesaplanan karışı ışım Suya doygun olarak

77 8. Agregalardaki nem W kuru = W doygun * (1-a) W nemli = W kuru / (1-m) Kaba agregalarda: = 17 Đnce agregalarda : = kg fazla Gerçek su miktarı: = 145 kg

78 Karışı ışım m hesabı özeti

BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI

BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI BETON BETONDA KARIŞIM IM HESAPLARI Beton karışı ışımının n saptanmasında nda iki aşama a ama vardır. r. Birinci aşamada a amada beton bileşimlerinin imlerinin miktarları teorik yollardan veya tablolardan

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

BETON BASINÇ DAYANIMI

BETON BASINÇ DAYANIMI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON BASINÇ DAYANIMI Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici SERTLEŞMİŞ BETON BETONUN ÖZELLĐKLERĐNDEN EN

Detaylı

BETON KALİTESİNİN DENETİMİ

BETON KALİTESİNİN DENETİMİ BETON KALİTESİNİN DENETİMİ Halit YAZICI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İN AAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ ANABİLİM DALI MALZEMELERİN KALİTE KONTROLÜ BETON DİZAYNI DENEME DÖKÜMÜ AGREGA, SU, ÇİMENTO, MİNERAL

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON BASINÇ DAYANIMI

İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON BASINÇ DAYANIMI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON BASINÇ DAYANIMI SERTLEŞMİŞ BETON BETONUN ÖZELLİKLERİNDEN EN ÖNEMLİSİ BASINÇ DAYANIMI BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN EN

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM IM HESABI ŞEMATİK K BETON YAPISI Boşluklar Katılar Hava ve Çimento+su İnce Kaba serbest su (hidrate çimento)

Detaylı

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI

YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM HESABI 6 YAPI MALZEMESĐ ÖRNEK KARIŞIM IM HESABI ÖRNEK 1: Veriler: Ilıman bir bölgede yapılacak bir betonarme yapıda betonyer ve vibratör kullanılarak C25/30 sınıfı beton üretilecektir. Beton aşağıda özellikleri

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi:

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi: Betonun dökülmesi ve yerleştirilmesi: Beton malzemelerinin karışım oranlarının bulunması, betonun karılması ve taşınması gibi işlemler tam olarak yerine getirilmiş olsalar dahi, taze betonun yapıdaki yerine

Detaylı

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI 1 SOĞUK HAVA TARİFİ TS 1248 Standardı na göre: Ortalama hava sıcaklığı 3 gün boyunca 10ºC

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR Doç. Dr. Hasan YILDIRIM İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı mail : yildirimhasan63@hotmail.com hasanyildirim@itu.edu.tr 0212 285 37 61-0533 356 48

Detaylı

TAHRİBATLI YÖNTEMLE (KAROT) YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ TS EN 13791 NİSAN 2010

TAHRİBATLI YÖNTEMLE (KAROT) YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ TS EN 13791 NİSAN 2010 TAHRİBATLI YÖNTEMLE (KAROT) YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ TS EN 13791 NİSAN 2010 Yerinde basınç dayanımın belirlenmesi uygulamada aşağıda sıralanan durumlar için gerekli

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 8 YAPI MALZEMESİ OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI)

BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) BETON KARIŞIM HESAPLARI (BETON TASARIMI) Beton malzemesi; agrega, çimento, su ve gerektiğinde bazı mineral (uçucu kül, silis dumanı gibi) yada kimyasal (akışkanlaştırıcı, priz hızlandırıcı/geciktirici,

Detaylı

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI 1 SOĞUK HAVA TARİFİ TS 1248 (Mart2012) Standardı na göre Soğuk Hava: Beton dökümü esnasında ortalama hava sıcaklığının art arda 3 gün süre ile +5ºC nin

Detaylı

YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 6 YAPI MALZEMESİ BETON TASARIMI Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR BETON BİLEB LEŞENLERİ ÇAĞIMIZIN MALZEMESİ BETON ESAS OLARAK İKİ BİLEŞENLİ KOMPOZİT T BİR B R MALZEMEDİR. ÇİMENTO

Detaylı

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları BETON* Beton Beton, çimento, su, agrega kimyasal ya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil rilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II BETON KARIŞIM HESABI Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter ŞEMATİK BETON YAPISI Boşluklar Katılar

Detaylı

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer. YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.com Öz: Bu çalışmada, üretilen çeşitli dayanımda betonların

Detaylı

TS EN 206 STANDARDI KAPSAMINDA BETON ÜRETİMİ VE KALİTE KONTROLÜ

TS EN 206 STANDARDI KAPSAMINDA BETON ÜRETİMİ VE KALİTE KONTROLÜ TS EN 206 STANDARDI KAPSAMINDA BETON ÜRETİMİ VE KALİTE KONTROLÜ BEKİR CENK Jeoloji Mühendisi Beton Laboratuvarlar Sorumlusu ENGİN DEMİR Yük. Kimyager Şirket Müdür Yardımcısı HAZIR BETON NEDİR? NASIL ÜRETİLİR?

Detaylı

5/8/2018. Windsor Probe Penetrasyon Deneyi:

5/8/2018. Windsor Probe Penetrasyon Deneyi: BETON DAYANIMINI BELİRLEME YÖNTEMLERİ Mevcut betonarme yapılarda beton dayanımının belirlenme nedenleri: Beton dökümü sırasında kalite denetiminin yapılmamış olması. Taze betondan alınan standart numune

Detaylı

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır:

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır: Beton Kullanıcısına Yönelik Kısaca TS EN 206-1 Beton Standardı Hazırlayan:Tümer Akakın 8 Aralık 2004 günü, Türkiye de yapı malzemeleri açısından önemli bir değişim günü olmuştur. Avrupa Birliği ne teknik

Detaylı

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi

Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi AGREGALAR Granülometri Bileşimi - Islatma Suyu İlişkisi Betonun teknik özelliklerini etkileyen en önemli birleşim parametresi su/çimento oranıdır. Su miktarını etkileyen faktör ise betonun işlenebilir

Detaylı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı

Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı Mühendislik Birimleri Laboratuarları 1. İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları Mühendislik Birimleri bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği Birimi Laboratuarları: Yapı Malzemeleri ve Mekanik Laboratuarı,

Detaylı

YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ: TAHRİBATLI YÖNTEM (KAROT)

YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ: TAHRİBATLI YÖNTEM (KAROT) YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ: TAHRİBATLI YÖNTEM (KAROT) YERİNDE BETON BASINÇ DAYANIMININ BELİRLENMESİ AMAÇ: Yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve hizmet

Detaylı

BETONARME-I 3. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 3. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 3. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Betonun Nitelik Denetimi ile İlgili Soru Bir şantiyede imal edilen betonlardan alınan numunelerin

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

Mecburi Standard Tebliği

Mecburi Standard Tebliği Mecburi Standard Tebliği Madde 1- Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan TS 500 "Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları" standardına ilişkin tadil metni Resmi Gazete'de yayımı tarihinden

Detaylı

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri BETON YAPI MALZEMESİ Beton; çimento, agrega, su ve katkı maddelerinin belirli oranlarda homojen olarak karıştırılması ile elde edilen, başlangıçta plastik kıvamda olup zamanla çimentonun hidratasyonusebebiyle

Detaylı

BÖLÜM 7. KALĐTE DENETĐMĐ

BÖLÜM 7. KALĐTE DENETĐMĐ BÖLÜM 7. KALĐTE DENETĐMĐ 7.1 YALIN BETONDA KALĐTE DENETĐMĐ 7.1.1 Giriş Yalın betonda kalite denetimi; agrega, çimento, su ve katkı maddelerinin denetimi ile başlar. Bu bileşenlerden oluşan betonun kalitesi

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

PERDAHLANMASI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

PERDAHLANMASI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 8 YAPI MALZEMESİ BETON YÜZEYY ZEYİNİN PERDAHLANMASI Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması işlemi, pürüzsüz z bir

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ

BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Can Arda KİREMİTÇİ YAPI MALZEMELERİ Anabilim

Detaylı

Tasarım Aşaması. TS EN 934-2 Beton Katkıları

Tasarım Aşaması. TS EN 934-2 Beton Katkıları Tasarım Aşaması TS EN 934-2 Beton Katkıları 1 Tasarım Aşaması TS EN 934-2 Beton Katkıları Betonun karışımına giren ve betona istenilen yönde yön veren hammaddelerdir. TS EN 934-2 göre, Tanım: Taze ve/veya

Detaylı

Yapı Denetim Uygulama

Yapı Denetim Uygulama Yapı Denetim Uygulama ÇELİK ve BETON Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Ders Notları / Profesör Adil ALTUNDAL ÇELİK Bu kısımda Betonarme yapı malzemesini

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi ve karıştırma yapılabilir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA DENEY STANDARDI: TS

Detaylı

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! karo Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Karo Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen Kalsiyum Alüminat

Detaylı

BÖLÜM 4. ZEMĐN BETONLARININ ÖZELĐKLERĐ

BÖLÜM 4. ZEMĐN BETONLARININ ÖZELĐKLERĐ BÖLÜM 4. ZEMĐN BETONLARININ ÖZELĐKLERĐ 4.1 ÖNEMLĐ BETON ÖZELĐKLERĐ Başarılı bir endüstriyel zemin döşemesi için uygun beton bileşimi oldukça önemlidir. Beton şartnamesi ve üretim süreci için aşağıdaki

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DÖNER SERMAYE HİZMETLERİ 2017 BİRİM FİYAT LİSTESİ GENEL HUSUSLAR

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DÖNER SERMAYE HİZMETLERİ 2017 BİRİM FİYAT LİSTESİ GENEL HUSUSLAR BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DÖNER SERMAYE HİZMETLERİ 2017 BİRİM FİYAT LİSTESİ GENEL HUSUSLAR 1. Bülent Ecevit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Döner Sermaye İşletmesince,

Detaylı

YAPIDAKİ BETONUN KARAKTERİSTİK BASINÇ DAYANIMININ KAROT VERİLERİNE DAYANARAK BELİRLENMESİ

YAPIDAKİ BETONUN KARAKTERİSTİK BASINÇ DAYANIMININ KAROT VERİLERİNE DAYANARAK BELİRLENMESİ YAPIDAKİ BETONUN KARAKTERİSTİK BASINÇ DAYANIMININ KAROT VERİLERİNE DAYANARAK BELİRLENMESİ Doç. Dr. Şemsi YAZICI Ege Üni. Müh. Fakültesi İnş. Müh. Bölümü 1 Yapıdaki betonun basınç dayanımını belirleyebilmek

Detaylı

Betonlarda rötre türleri çok çeşitlidir, farklı nedenlere dayanan rötre türleri vardır.

Betonlarda rötre türleri çok çeşitlidir, farklı nedenlere dayanan rötre türleri vardır. 13.05.2011 1 Hacim büzülmesi. Betonlarda rötre türleri çok çeşitlidir, farklı nedenlere dayanan rötre türleri vardır. Sadece rötre kelimesi kullanıldığında anlaşılan hidrolik rötre dir. Beton teknolojisinde

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter SICAK HAVADA BETON

Detaylı

Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar

Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar 6.10 Karma Suyu İçilebilir herhangi bir su kullanılabilir Eğer içilebilir su bulunamazsa, eğer kabul edilebilir bir beton karışımı elde edebiliyorsak bazı yabancı

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

ÇİMENTOLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

ÇİMENTOLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ ÇİMENTOLARIN İNCELİĞİ Çimento tanelerinin aktifliği i ve hidratasyon sonucu daha yüksek dayanımlar verebilmesi ince öğütülmelerine bağlıdır. Çimentolarda tane boyutları genel olarak 6.5-90 mikron arasında

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 4- Özel Konular

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 4- Özel Konular RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 4- Özel Konular Konular Kalibrasyonda Kullanılan Binalar Bina Risk Tespiti Raporu Hızlı Değerlendirme Metodu Sıra Dışı Binalarda Tespit 2 Amaç RYTE yönteminin

Detaylı

TS TS EN 206 nın Uygulamasına Yönelik Tamamlayıcı Standard

TS TS EN 206 nın Uygulamasına Yönelik Tamamlayıcı Standard TS 13515 TS EN 206 nın Uygulamasına Yönelik Tamamlayıcı Standard STANDART ÖZETİ İnş.Yük.Müh.YASİN ENGİN www.betonvecimento.com yasin.engin@gmail.com TS EN 206'nın uygulamasına yönelik tamamlayıcı standart

Detaylı

MALZEME AMBARLARI Ambarlar şantiye servis yollarından ve tozdan uzak, ancak ilgili birimlere yakın bir yerde kurulmalıdır.

MALZEME AMBARLARI Ambarlar şantiye servis yollarından ve tozdan uzak, ancak ilgili birimlere yakın bir yerde kurulmalıdır. MALZEME AMBARLARI Ambarlar şantiye servis yollarından ve tozdan uzak, ancak ilgili birimlere yakın bir yerde kurulmalıdır. Ambarlarda saklanacak malzemeleri üç grupta sıralayabiliriz; Korunacak, istiflenecek

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks d) Betonda Elastisite modülü deneyi: Elastisite modülü, malzemelerin normal gerilme (basınç, çekme) altında elastik şekil değiştirmesinin ölçüsüdür. Diğer bir ifadeyle malzemenin sekil değiştirmeye karşı

Detaylı

YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ YRD.DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU YAPI MALZEMESİ 8 OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur:

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: 1 BETON KARIŞIM HESABI Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: I. Uygun bileşenlerin ( çimento, agrega, su ve katkılar

Detaylı

2/27/2018. Erken dayanım sınıfı N: Normal R: Hızlı gün norm basınç dayanımı (N/mm 2 )

2/27/2018. Erken dayanım sınıfı N: Normal R: Hızlı gün norm basınç dayanımı (N/mm 2 ) TS EN 197-1 de tanımlanan çimento tiplerine göre çimentonun bileşen malzemeleri: a) Ana bileşen: Portland çimentosu klinkeri b) İkinci ana bileşen (major katkılar): Uçucu kül, yüksek fırın cürufu, kalker,

Detaylı

Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi GİRİŞ

Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi GİRİŞ Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi K.Ramyar *, O.E. Köseoğlu *, Ö. Andiç GİRİŞ Genelde, betonun dayanımı hakkında şüphe olduğunda veya gerçek dayanımı

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi yapılabilmektedir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

BETONUN DİĞER Doç. Dr. Halit YAZICI

BETONUN DİĞER Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II SERTLEŞMİŞ BETONUN DİĞER ÖZELLİKLERİ Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici EĞĐLME DENEYĐ ve EĞĐLME DAYANIMI

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ÖZEL BETONLAR VAKUMLU BETON Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ VAKUMLU BETON Beton üretiminin en önemli ve zor problemi su miktarının

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH

Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH Çimsa Formülhane Haziran, 2017 Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER Kod Deney Adı Sayfa No 1. AGREGA DENEYLERİ 2 2. TAŞ DENEYLERİ 2 3. ÇİMENTO

Detaylı

BETONDA PLASTİK RÖTRE. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

BETONDA PLASTİK RÖTRE. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi BETONDA PLASTİK RÖTRE Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Plastik Rötre Nedir? Taze betonun yüzeyinde yerleştirildikten hemen sonra oluşan çatlaklardır. Daha çok yatay yüzeylerde oluşur. Genellikle buharlaşma

Detaylı

Rötre olayı, hem beton tazeyken, hem de sertleşmiş durumdayken oluşabilen bir olaydır.

Rötre olayı, hem beton tazeyken, hem de sertleşmiş durumdayken oluşabilen bir olaydır. RÖTRE ( BÜZÜLME ) Beton içerisindeki suyun fiziksel ve kimyasal nedenlerle azalması ( kaybolması ) sonucunda betonun boyunda ve hacminde yer alan küçülmeye " rötre " denilir. Rötre olayı, hem beton tazeyken,

Detaylı

Doç. Dr. Halit YAZICI

Doç. Dr. Halit YAZICI Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü ÖZEL BETONLAR ONARIM VE GÜÇLENDĐRME MALZEMELERĐ-2 Doç. Dr. Halit YAZICI http://kisi.deu.edu.tr/halit.yazici/ İDEAL BİR B R ONARIM / GÜÇG ÜÇLENDİRME MALZEMESİNİN

Detaylı

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! refrakter Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Refrakter Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2024 YAPI MALZEMESİ II SERTLEŞMİŞ BETONUN DİĞER ÖZELLİKLERİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter EĞİLME DENEYİ ve EĞİLME

Detaylı

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır.

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ LABORATUVARINDA DÖNER SERMAYE ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK DENEY, ÖLÇME VE MUAYENELERİN 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. Uludağ

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE GELİR GETİRİCİ FAALİYET CETVELİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE GELİR GETİRİCİ FAALİYET CETVELİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE GELİR GETİRİCİ FAALİYET CETVELİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ S.N Bilim Dalı İşin Adı Mesai İçi Mesai Dışı Mahalinde Fiyat (TL) Fiyat (TL) Fiyat (TL) Analiz Süresi

Detaylı

BETONARME-I 2. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 2. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 2. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Tanımlar fc; Beton basınç dayanımı (basınç deneyi ile ölçülmüş dayanımdır) fck; Betonun karakteristik

Detaylı

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri:

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri: Standart deney yöntemi (TS EN 12390-3): En yaygın olarak kullanılan deney yöntemidir. Bu yöntemin uygulanmasında beton standartlarında belirtilen boyutlara sahip standart silindir (veya küp) numuneler

Detaylı

Agrega, çimento ve suyun uygun oranlarda bir araya gelmesi ile meydana gelen yapay taş oluşumuna beton diyoruz. Beton; çimento hamuru, agrega ve

Agrega, çimento ve suyun uygun oranlarda bir araya gelmesi ile meydana gelen yapay taş oluşumuna beton diyoruz. Beton; çimento hamuru, agrega ve 29.03.2011 1 Agrega, çimento ve suyun uygun oranlarda bir araya gelmesi ile meydana gelen yapay taş oluşumuna beton diyoruz. Beton; çimento hamuru, agrega ve agregaçimento hamuru arayüzeyi olmak üzere

Detaylı

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI-

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- Yrd. Doç. Dr. Güray ARSLAN Arş. Gör. Cem AYDEMİR 28 GENEL BİLGİ Betonun Gerilme-Deformasyon Özellikleri Betonun basınç altındaki davranışını belirleyen

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

2/21/2018. Kalsiyum silikat hidratların (C-S-H) iç yapısı: C-S-H jelinin elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri

2/21/2018. Kalsiyum silikat hidratların (C-S-H) iç yapısı: C-S-H jelinin elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri 2) Çimentonun Hidratasyonu: Çimento karma oksitlerinin hidratasyonusonucu, Kalsiyum silikat hidrate (C-S-H), Serbest kireç (Ca(OH) 2 ), Etrenjit kristalleri ve diğer (monosülfat) hidrate ürünleri meydana

Detaylı

BETON KULLANIM ALANLARI

BETON KULLANIM ALANLARI BETON BETON KULLANIM ALANLARI Yaşad adığımız z evler, çalıştığımız z işi yerleri, eğitim e gördüğümüz z okullar, spor yaptığı ığımız z tesisler, Arabalarımızı park ettiğimiz imiz park tesisleri, Đçme suyunun,

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş)

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) tasarımından üretimine kadar geçen süreçte, projeci,

Detaylı

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017 Özel Betonlar Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Mayıs, 2017 ÖZEL BETONLARIN GEREKSİNİMİ Geleneksel betonun bazı durumlarda istenilen özellikleri sağlayamaması özel betonların kullanımını zorunlu

Detaylı